Sjoenke oktober 2010

20
4-5 Uit goede bron: werken Wijnbrondal laten op zich wachten 18-19 Guido Fonteyn plaatst communautaire discussie in perspectief 10-11 Sportoverleg Linkebeek zet verenigingen in de kijker 14-15 Jo Lemaire smult van diverse muziekculturen in GC de Moelie 6-7 Broers Ben en Tom bijna twintig jaar actief bij Chiro Sjoen SJOENKE LINKEBEEK • JAARGANG 50, NR 319 • OKTOBER 2010 • MAANDELIJKS TIJDSCHRIFT (NIET IN JULI-AUGUSTUS) afgiftekantoor Linkebeek 1 UITGAVE VAN DE CULTUURRAAD, GEMEENSCHAPSCENTRUM DE MOELIE EN VZW ‘DE RAND’ België - Belgique P.B. - P.P 1630 Linkebeek BC 3352

description

Vzw ’de Rand‘ geeft de gemeenschapskrant Sjoenke uit in Linkebeek. De krant bevat vooral plaatselijk nieuws, informatie over verenigingen en de activiteiten in het gemeenschapscentrum. Wie in Linkebeek woont, krijgt de gemeenschapskrant gratis in de bus. Wie niet in de gemeente woont, kan ze op aanvraag gratis ontvangen.

Transcript of Sjoenke oktober 2010

Page 1: Sjoenke oktober 2010

4-5Uit goede bron: werken Wijnbrondal laten op zich wachten

18-19Guido Fonteyn plaatst communautaire discussie in perspectief

10-11Sportoverleg Linkebeek zet verenigingen in de kijker

14-15Jo Lemaire smult van diverse muziekculturen in GC de Moelie

6-7 Broers Ben en Tom bijna twintig jaar actief bij Chiro Sjoen

SJOENKELinkeBeek • jaargang 50, nr 319 • oktober 2010 • maandelijks tijdschrift (niet in juli-augustus)

afgiftekantoor Linkebeek 1

uitgave van de cultuurraad, gemeenschapscentrum de moelie en vzw ‘de rand’

België - BelgiqueP.B. - P.P

1630 Linkebeek BC 3352

Page 2: Sjoenke oktober 2010

02 van de redactie

een frisse startDe dertigste Gordel vond plaats onder een stralende zon. Het werd een echte feesteditie. Hier en daar lagen wel wat meer spijkers dan de vorige jaren. Er was ook een incident, jawel in Linkebeek, waar de wandelaars pas na politiecon-trole de gemeente binnen mochten. Tot verbazing en grote ergernis van vele gordelaars.

In het vorige nummer gaven een aantal Linkebekenaren hun mening over deze 50-jarige gemeenschapskrant. Daaruit bleek duidelijk dat sjoenke in Linkebeek een betekenisvolle rol speelt als lokale nieuwsbron en spreekbuis van het plaatselijke verenigingsleven. De redactieleden putten er alvast genoeg energie uit om het werk verder te zetten. De waarnemende burgemeester werd ook uitgenodigd om zijn bijdrage te leveren, maar er kwam geen enkele reactie. Zelfs geen gelukwensen bij de vijftigste verjaardag.

Het kermisweekend is juist achter de rug. Voor de tweede keer was er in de omgeving van het gemeenteplein heel wat animatie en kon je genieten van de gezellige sfeer. Zaterdag 16 oktober vindt de populaire quiz van de Linke-beekse cultuurraad plaats. Tijdens de herfstvakantie organiseert GC de Moelie een driedaagse workshop circustechnieken voor kinderen. De plaatsen zijn beperkt. Tijdig inschrijven is de boodschap. Sjoenke sprak ook met Jo Lemaire. Op 12 november is de zangeres te gast in GC de Moelie. We blikken terug op haar rijke carrière en kijken naar de toekomst. Het optreden is bijna uitverkocht, dus je moet er snel bij zijn. Eind november staan de Toneelvrienden op de planken met de unieke productie Als bomen in de winter.

Ook voor de jeugdbewegingen is het nieuwe werkjaar van start gegaan. Na hun fantastische Far Westkamp in de Ardennen had sjoenke een gesprek met Ben en Tom Houbrechts. Twee leiders die zich al jarenlang enthousiast inzetten voor Chiro Sjoen.

Uit het verslag van de gemeenteraad van 27 september blijkt ten slotte dat het gemeentebestuur opnieuw op een laag toerental draait. Twee lichtpuntjes misschien: door een meevaller blijft de gemeente uit de rode cijfers en de verkeersstudie, opgestart in 2002, zit eindelijk in de laatste rechte lijn.

> Na de vernieuwing van de nutsleidingen en voetpaden in de Hoekstraat vorig jaar, volgt nu de grondige heraanleg van het wegdek. De gemeenteraad keurt het lastenboek en de raming goed. De werken worden op 140.000 euro geraamd en worden via een openbare aanbesteding toegewezen. LK2000 onthoudt zich omdat de werken al lang achter de rug moesten zijn. Waarschijnlijk gebeuren ze pas na de winter.

> Om het sluipverkeer vanuit Alsemberg via de Hoekstraat een halt toe te roepen, werd in de Beukenstraat een ver-keerssas met een verzinkbare paal ingericht. Tijdens de zes maanden proefperiode rezen er geen noemenswaardige problemen. De gemeenteraad keurt het aanvullend verkeers-reglement voor deze nieuwe situatie nu definitief goed. Enkel bewoners van de Beukenstraat en de Hoekstraat hebben recht op een kaart om de paal te bedienen. > Het contract voor het onderhoud van de ruiten van het gemeentehuis, de schoolgebouwen en het gebouw waarin de bibliotheek en de politie zijn ondergebracht, moet worden vernieuwd. Deze opdracht voor een periode van drie jaar is op 15.500 euro geraamd. De ruiten van het gemeentehuis krijgen jaarlijks zes beurten, de andere gebouwen drie.

> De provinciegouverneur schorste enkele artikels uit de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel, die eerder dit jaar door de gemeenteraad werd goedgekeurd. De artikels hebben betrekking op het toekennen van een taalpremie. Het gaat om een aanslepend meningsverschil tussen de faciliteitengemeenten en de Vlaamse overheid. De gemeenten vinden dat hun personeel nog steeds recht heeft op een taalpremie, maar sinds enkele jaren laat het gemeen-tedecreet zulke premie niet meer toe. De Franstalige raadsleden beslissen de geschorste artikels te handhaven. Deze beslissing wordt uitvoerig gemotiveerd. Het gemeente-bestuur deed daarvoor een beroep op een advocaat.

> In 2002 stelde de gemeente een studiebureau aan om een mobiliteitsplan op te stellen. De studie gaat nu eindelijk de eindfase in. De gemeenteraad moet de werkmethode van deze laatste fase goedkeuren. In september 2009 keurde de provinciale auditcommissie de tweede fase van de studie goed en op dit ogenblik wordt de beleidsvisie verder uitgewerkt. In deze fase krijgen ook de burgers inspraak. De GECORO (gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening), waarin verschillende vertegenwoordigers van de bevolking zetelen, moet eveneens een uitgebreid advies uitbrengen, wat intussen is gebeurd. Na de goedkeuring door de gemeenteraad en de provinciale auditcommissie komt er een infovergadering voor de bevolking. Opmerkin-gen, bezwaren en een samenvatting van het mobiliteitsplan zullen nadien ter inzage liggen op het gemeentehuis en op de website worden geplaatst. De gemeenteraad gaat akkoord met deze werkwijze.

Mobiliteitsplan komt in laatste faseUit de gemeenteraad van 27 september

Page 3: Sjoenke oktober 2010

03uit de gemeente

Mobiliteitsplan komt in laatste faseUit de gemeenteraad van 27 september

> Mevrouw Angèle Michiels, geweste-lijke ontvanger voor Linkebeek en in dienst sinds 1997, ging onlangs met pensioen. Zij legde op 15 juni haar eindrekening voor. Zij wordt opge-volgd door Monique Brys, die tot voor een paar jaar ontvanger van het OCMW was. Als gewestelijke ontvan-ger beheert ze ook in Drogenbos de financiën.

> De gemeenteraad keurt vervolgens een nieuwe begrotingswijziging voor

2010 goed. In de gewone begroting kunnen belangrijke inkomsten uit een dividend van de gemeentelijke holding Publigas worden geboekt. Een meeval-ler, want zonder deze extra 620.000 euro zou de gemeente voor dit dienstjaar in de rode cijfers zijn gekomen. In de buitengewone begro-ting is een verhoging van ruim 50.000 euro nodig voor meerkosten bij de renovatie van het gemeentehuis.

> Tot slot volgt de zoveelste motie

voor de bescherming van de rechten van Franstaligen in de Rand. LK2000 verlaat uit protest de zaal. De motie wordt door een raadslid in het Frans voorgelezen. Het nog aanwezige publiek applaudisseert en de waarne-mende burgemeester vraagt de raadsle-den om de motie te ondertekenen. Op dat ogenblik ontstaat er een discussie binnen de meerderheidsfractie. Enkele raadsleden gaan niet akkoord met de gang van zaken. Het zou om twee of drie leden van de PS gaan.

Page 4: Sjoenke oktober 2010

uit de gemeente04

GordelDe dertigste Gordel vond plaats onder een stralende zon. GC de Moelie was een controlepunt op de 14 km lange erfgoedwandeling met start en eind-punt in Rode. De belangrijkste bezienswaardigheden waren de O.L.V.-kerk van Alsemberg, de Herisemmolen en het FeliXartmuseum in Drogenbos. Aangezien de gemeente Ukkel de doortocht weigerde, viel het wandelparcours van Drogenbos naar Linkebeek via de Grote Baan bij de talrijke wandelaars niet erg in de smaak. Bij het binnenkomen van Linkebeek stond hen bovendien nog een onaangename verrassing te wachten. Ze werden er opgewacht door de politie, die er op moest toezien dat de gordelaars geen zelfklevers, vlaggen of andere tekens droegen ‘die verwijzen naar de huidige Belgische situatie’. Zo stond het in de beslissing die enige dagen voordien door het schepencollege in een extra zitting werd genomen. De waarnemende burgemeester vond het zelfs nodig om voor de camera van een Franstalige televisiezender zijn ‘onthaalbeleid’ toe te lichten. De wandelaars moesten alle kleine Vlaamse leeuwtjes en vlaggetjes verwijderen of bedekken alvorens Linkebeek binnen te mogen. Veel

wandelaars waren daar niet mee opgezet.We vragen ons af of het optreden van de waarnemende burgemeester wel echt gesmaakt wordt door zijn Fransta-lige achterban, waarbij hij natuurlijk goede punten probeert te scoren. Zijn niet-benoeming heeft hem intussen geen windeieren gelegd. In 2006 werd hij provincieraadslid en bij de federale verkiezingen eerder dit jaar sleepte hij op de MR-lijst voor het FDF een onverwachte derde kamerzetel in de wacht. Dit alles dankzij zijn status van ‘bourgmestre non nommé’. Wordt het niet stilaan duidelijk dat voor deze man het welzijn van zijn gemeente niet op de eerste plaats komt, maar wel zijn eigen politieke carrière?

WijnbrondalVoor de zoveelste keer konden de Gordelwandelaars niet langs de mooiste wandelweg van ons dorp. Verschillende jaren werd de doorgang geweigerd om-dat zo veel wandelaars schade zouden berokkenen aan het pad. Nu kon het echt niet, omdat er werken aan de gang waren aan de trap naar de Villalaan. Omdat deze trap geen deel uitmaakt van het beschermde landschap Wijn-brondal, liet het gemeentebestuur de werken op eigen kosten uitvoeren.

Alles samen kostte het 160.000 euro.De dringende saneringswerken aan de beek, de wandelweg en de valleihellin-gen lijken echter nog niet voor onmiddellijk te zijn. Een beheerscom-missie van experten en omwonenden ging in 2006 aan de slag om een landschapsbeheersplan op te stellen dat nodig is om aanspraak op subsidies te kunnen maken. De Vlaamse overheid heeft die intussen toegezegd. Momen-teel zit er echter geen schot in de zaak. De commissie kwam trouwens al geruime tijd niet meer samen.

LeerlingenaantalBegin september was het leerlingen-aantal van de twee scholen ongeveer hetzelfde als vorig jaar. Zoals elders in Vlaanderen zijn er wat meer kleuters en wat minder leerlingen in de lagere school ingeschreven. De Nederlandsta-lige school telt nu 72 kleuters en 117 leerlingen in de lagere school, samen 189. Vorig schooljaar was dat respectie-velijk 62 en 119, samen 181 kinderen. Langs Franstalige kant heeft men 55 kleuters en 119 leerlingen in de lagere school, samen 174. Een jaar geleden waren er dat 50 en 127, in totaal 177 leerlingen. In de twee gemeentescholen zitten er 363 kinderen. Het hoogste aantal telde

Uit goede bron

Voor de werken aan de trap naar de Villalaan werd de beek voor een deel gedempt om plaats te maken voor voertuigen. Het water van de beek werd door een buis gekanaliseerd.

De werken aan het talud naast de gemeenteschool moeten deze maand achter de rug zijn.

Page 5: Sjoenke oktober 2010

05uit de gemeente

Uit goede bron

men in 1995. Toen zaten er in totaal 476 kinderen in de twee scholen.Sinds 2004 heeft de Nederlandstalige school meer leerlingen dan de Frans-talige. Steeds meer taalgemengde gezinnen kiezen voor Nederlandstalig onderwijs en in de Franstalige school mogen enkel kinderen uit Linkebeek (of een andere faciliteitengemeente) school lopen. Een zeer groot aantal Franstalige kinderen gaat bovendien naar een van de vele Ukkelse scholen.

SchoolnieuwsSinds september 2007 is mevrouw Decorte directeur van de Franstalige gemeenteschool. Deze opdracht lijkt haar moeilijk te liggen, want eind vorig schooljaar vroeg zij een mutatie aan naar de gemeenteschool van Rode. Die werd echter door de gemeenteraad van Rode geweigerd. Nu is zij voor onbepaalde tijd met ziekteverlof. Via een oproep in de kranten kon het schepencollege op de valreep een vervanger vinden. Mevrouw Dominique Hermans uit Dilbeek wordt tijdelijk de nieuwe directeur van de school.De kostprijs van het leerlingenvervoer is een flinke brok in het onderwijsbudget van de gemeente. Het dagelijks vervoer en de ritten naar het zwembad kosten dit schooljaar 42.500 euro. De eerste schoolweken ondervonden de scholen uiteraard heel wat hinder van de werken aan het talud naast de school. Vooral de kleuters beschikten over minder speelruimte. Na de hittegolf in juli hadden de werken een paar keer te lijden onder zware stortregens. Het onweer op 14 juli zorgde voor overlast toen de grond van het pas gerooide talud wegspoel-de en in de tuinen van de achterliggende huizen terecht kwam. Minstens in één woning spoelde de modder langs de achterdeur binnen. Volgens het gemeentebestuur en het studiebureau had de aannemer onvoldoende voorzorgsmaat-

regelen getroffen en werden er ernstige tekorten op de werf vastgesteld. De firma werd daarvoor in gebreke gesteld. De werken zouden deze maand achter de rug moeten zijn.

GemeentepleinSinds een paar jaar is de parkeertijd op het Gemeenteplein, de Dapperensquare en een deel van de Stationsstraat beperkt. De voorbije maanden werden de controles op de naleving van het reglement opgedreven. Daardoor gingen tientallen automobilisten op de bon. Als gevolg van dit nieuwe parkeerreglement staan er steeds meer wagens in de omlig-gende straten. In de Stationsstraat (kant station) leidt dat tot gevaarlijke toestanden. Begin augustus reden er twee wagens frontaal op elkaar. Eén auto kwam op het voetpad terecht en de twee auto’s moesten perte totale worden afgevoerd. Er was gelukkig maar één licht gekwetste.Uit gegevens van het snelheidsbord ter hoogte van de Van Lishoutstraat blijkt dat vooral ’s nachts te snel wordt gereden. Er werd zelfs al een snelheid gemeten van meer dan 100 km/u.

VandalismeVooral in de omgeving van de Hoeve ’t Holleken heeft men last van vandalenstreken. De herstelling van een beschadigde tellerkast op het containerpark kostte de gemeente 850 euro. De omheining en poorten van de sportterreinen werden al meermaals opengebroken. In augustus werd ingebroken in de clublokalen van de voetbal- en van de hockeyclub. Er zijn ook regelmatig klachten over nachtlawaai.

Parijs-BrusselZaterdag 11 september werd de wielerklassieker Parijs-Brus-sel gereden. Na de Bruine put in Dworp, de Beerselberg en de Alsemberg was de Stationsstraat de laatste hindernis voor de eindstreep die op de Waterloose Steenweg in Ukkel was getrokken. Langs het parcours stonden aardig wat toeschou-wers. In de jaren zestig lag de eindstreep een hele tijd in het Terkamerenbos en toen was de doortocht van Parijs-Brussel hier telkens een grote gebeurtenis. De renners kwamen toen langs de Hoekstraat en de Brouwerijstraat, waarna ze zonder aanloop de gekasseide Stationsstraat op moesten. Rik Van Looy en Pino Cerami legden hier de basis van hun overwinning.

GENDe werkzaamheden voor de aanleg van een derde en vierde spoor tussen Ukkel en Nijvel op de lijn Brussel-Charleroi verlopen niet zonder problemen. Terwijl de werkzaamheden in Ukkel (Brussels Hoofdstelijk Gewest) al volop aan de gang zijn, is er voor het traject op het grondgebied van Linkebeek nog onzekerheid over de stedenbouwkundige vergunning. Die werd eind 2008 door de Vlaamse overheid afgeleverd, maar na een klacht van de gemeente Linkebeek bij de Raad van State in februari 2010 vernietigd op basis van een ernstige procedurefout. Intussen heeft Infrabel, de beheerder van het Belgische spoorwegnet, een nieuwe bouwvergunning aangevraagd en op 23 augustus gekregen. Dat was mogelijk door een aantal aanpassingen in de wetgeving inzake de aflevering van vergunningen. De normale procedure loopt nu en het openbaar onderzoek werd al opgestart. Volgens de spoorwegen komt er wellicht opnieuw overleg met de gemeente. Het gemeentebestuur schakelde intussen een raadsman in om in beroep te gaan tegen de nieuwe vergunning.

De wielerklassieker Parijs-Brussel doorkruist Linkebeek.

Page 6: Sjoenke oktober 2010

vereniging in de KiJKer06

Broers Ben en tom bijna twintig jaar actief bij chiro Sjoen

‘De chiroperiode is één lang mooi moment’

Chiro Sjoen speelt al erg lang een belangrijke rol in het leven van de Linkebeekse broers Houbrechts. Ben en Tom zijn respectievelijk 18 en 17 jaar lid, de jongste jaren als leider. ‘Tot vorig jaar was ik hoofdleider’, vertelt Ben, met zijn 23 jaar de oudste van de twee. ‘Na zes jaar vond ik het tijd om als hoofdlei-der te stoppen. Ik blijf wel gewoon leider. Ik zeg niet dat ik het beu was, maar ik wilde die verantwoordelijkheid aan iemand anders overlaten.’Die ‘iemand anders’ is zijn broer Tom (21) geworden. ‘Ik ben nu de hoofdlei-der die zich bezig houdt met de financiële kant van de zaak’, zegt hij. ‘Daarnaast is er ook nog een hoofdleider die de administratie, zoals inschrijvingen en verzekeringen, beheert.’

Alles loopt op wieltjesDe twee zijn al lid van Chiro Sjoen sinds ze in het eerste leerjaar zaten.

‘We hebben altijd in Linkebeek gewoond’, vertelt Ben. ‘Onze ouders zochten een activiteit voor ons en zo zijn we bij de Chiro terechtgekomen.’ Al was dat niet geheel toevallig. ‘Vrienden van op school en een paar ooms die een band hadden of hebben met de Chiro speelden zeker ook mee in die beslissing’, vult Tom aan. Echt veel alternatieven zijn er voor de Linkebeekse jeugd ook niet. ‘Er is niet zo veel te doen hier’, aldus Ben. ‘Het is ook moeilijk om nieuwe dingen op te starten, omdat het uiteindelijk toch altijd dezelfde mensen zijn die zich ergens achter scharen. Linkebeek is nu eenmaal niet groot, dus het aantal potentiële initiatiefnemers is beperkt. Al valt het bij de Chiro nog mee om vrijwilligers of leiders te vinden.’Bij Chiro Sjoen loopt alles dus op wiel-tjes. ‘Ook de samenwerking met de gemeente verloopt vrij vlot’, zegt Ben.

‘Misschien komt dat voor een deel ook wel omdat we weinig vragen en weinig contact hebben met het bestuur. Maar als we iets vragen, lukt het meestal wel om dat te verkrijgen. Zo organiseerden we een paar jaar geleden een ontbijt-buffet naar aanleiding van 75 jaar Chiro in België. Toen heeft de gemeente ons goed geholpen.’

Groeiend ledenbestandChiro Sjoen telt een honderdtal leden. Het ledenaantal is de jongste jaren sterk gestegen. ‘Twaalf jaar geleden telden we amper 37 leden’, aldus Tom. ‘Die groei is wel voor een deel bepaald door het feit dat de meisjeschiro ondertussen is opgedoekt, en dat wij sindsdien ook meisjes toelaten. De verhouding tussen jongens en meisjes is ongeveer vijftig-vijftig. Ook een heel sterke leiders-ploeg, die hard werkt, draagt bij tot meer leden. We hebben ook leden van

elke zondagnamiddag leven een honderdtal kinderen zich uit bij chiro Sjoen. twee leiders die zich met veel toewijding en nog meer enthousiasme inzetten voor de jeugdbeweging, zijn de broers Ben en tom Houbrechts.

© T

ine

De

Wild

e

Page 7: Sjoenke oktober 2010

verenigingSnieuWS 07

buiten de gemeente, zoals Drogenbos, Ruisbroek of Waterloo, maar die kinderen lopen vaak ook school in Lin-kebeek. Vandaar dat ze dan bij ons terechtgekomen zijn.’

Elke zondagnamiddag verzamelen de kinderen en jongeren dus aan de Chirolokalen in de Hollebeekstraat. ‘Daarnaast organiseren we ook elk jaar een eetfestijn en een fuif ’, zegt Tom. ‘Uiteraard gaan we ook op kamp, met een volledig tentenkamp.’ Dat kamp staat steeds garant voor onvergetelijke momenten. Zo ook voor Ben en Tom. ‘Twee of drie jaar geleden ben ik als aspileider met mijn groep al liftend van Oostenrijk naar München getrokken’, zegt Ben. ‘We hebben er drie dagen over gedaan, in groepjes van twee. Dat was een heel avontuur. We hebben het Olympisch dorp bezocht. Die drie dagen zal ik nooit vergeten.’‘Voor mij was het meest memorabele moment ook de driedaagse bij de aspi’s’, vult Tom aan. ‘We zijn toen vanuit Calais met de boot naar Dover gegaan en verbleven twee dagen in Londen. Dat zal me altijd bijblijven. Al is het moeilijk om er één mooiste moment uit te kiezen. Eigenlijk is die hele Chiroperiode één lang mooi moment.’

VerantwoordelijkheidsgevoelToch lijkt het Chiroverhaal van beide broers stilaan ten einde te komen. ‘Na dit jaar stop ik ermee’, zegt Ben. ‘Ook voor mij is het misschien het laatste jaar’, zegt Tom. ‘Ik ben net afgestu-deerd, dus ik weet niet wat er nog gaat komen. Hoofdleider zijn vraagt heel veel tijd.’ ‘Ik was er vorig jaar bijna elke dag mee bezig’, beaamt Ben. ‘Er zijn heel veel administratieve taken en het vraagt toch wel wat verantwoorde-lijkheidsgevoel. Er komt veel bij kijken, meer dan je zou denken. Gras afrijden bijvoorbeeld, of de lokalen schilderen, zoals we deze zomer gedaan hebben.’ Toch zijn Ben en Tom het nieuwe Chiroseizoen vol enthousiasme begonnen. Ben zal dit jaar de aspiran-ten leiding geven, terwijl Tom de kerels onder zijn hoede neemt. Een jaar lang zullen de jongeren, maar ook Ben en Tom, zich dus weer naar hartenlust kunnen uitleven.

Wim Troch

Naar jaarlijkse gewoonte verraste Teek-it-iezie de mensen opnieuw met een spetterende Family Day. Dit jaar trokken we met een volgeladen bus naar een ranch in Mirwart, een pittoresk dorpje in de buurt van Saint-Hubert. De sympathieke gastheer kon de aanwezigen bekoren met een rijk gamma aan activiteiten, zoals karabijnschieten, boogschieten, paardrijden, een apenbrug, waterpret, quads, motorcross, een tocht in een oud legervoertuig en een rondrit met scooters. Wie het wat rustiger wilde houden, kon een duikje nemen in het zwembad om daarna de spieren te ontspannen in een echte Finse tub met een watertemperatuur van 42 °C.

Het hek was helemaal van de dam toen we een nieuwe sport ontdekten, namelijk quad-kajakken. De opzet is simpel: je neemt een kajak, bindt die met een zeer lang touw achter een quad en laat je voorttrekken over het gras en door het water. Hilariteit gegarandeerd! We sloten de avond gezellig af met een lekkere spaghetti in café het Labierint in GC de Moelie. De afwezigen hadden weer eens ongelijk.

Als je de foto’s graag bekijkt, surf dan snel naar www.adventureteamlinkebeek.be.

Tot het volgende avontuur,het bestuur

Family Day: een schot in de roos

KAV heeft in oktober en november weer een aantal boeiende activiteiten op het programma staan. We geven graag een overzicht.

PannenkoekennamiddagZondag 10 oktober - 15 uurWe nodigen iedereen van harte uit op onze pannenkoekennamiddag. Vanaf 15 uur beginnen we te smullen. Onze stand zal te vinden zijn bij Claire Schittekat in de Stationsstraat.

VideonamiddagZondag 17 oktober - 14.30 uurVoor de tweede maal organiseren we een videonamiddag in GC de Moelie. Met een kopje koffie en zelfgemaakt gebak blikken we terug op een rijke waaier aan activiteiten.

KooklesDonderdag 21 oktober - 19.30 uur In GC de Moelie starten we eind oktober met de eerste kookles van het nieuwe werkjaar. Niet Jeanine Toelen, maar onze eigen leden maken je wegwijs in het bereiden van lekkere desserts.

Crea-avondDonderdag 18 november - 19.30 uur KAV organiseert een crea-avond rond het thema ‘creatief met fietsbanden’. Bij sommige van onze leden zit de creativiteit in het bloed. Ze delen die maar al te graag met anderen.

Meer informatie over het programma vind je in het maandelijkse activiteiten-informatieblad.

kAV Linkebeek cultuur en culinaire verwennerij

© T

ine

De

Wild

e

Page 8: Sjoenke oktober 2010

verenigingSnieuWS08

kALM wint Beersel op hete kolen

Je kon het in het redactiestuk van het vorige nummer van sjoenke al lezen: KALM slaagde erin om de hoofdvogel af te schieten op de BBQ-wedstrijd Beersel op hete kolen. Op 29 augustus nam een team van KALM voor de derde keer deel aan de wedstrijd.

De heren gingen voor niets minder dan de eerste plaats. Zo wilden ze revanche nemen voor vorig jaar, toen ze door een misverstand als achtste eindigden, goed wetend dat ze normaal bij de eerste drie hoorden te eindigen. En het is ze nog gelukt ook! Niet minder dan vier prijzen werden binnengehaald: de mooiste stand, de meest verkochte tapas, het beste hoofdgerecht en het beste dessert. De prijzenpot zal onder de vijftien dappere cowboys verdeeld worden.

KALM dankt de deelnemers, maar ook alle Linkebekenaren die aan hun stand tapas kwamen eten.

De Toneelvrienden staan opnieuw op de planken

Op 26, 27 en 28 november voeren de Toneelvrienden van Linkebeek hun jaarlijkse toneelvoorstelling op. Dit jaar brengen ze het stuk Als bomen in de winter van Pierre Soete-wey. Het stuk vertelt het verhaal van de 77-jarige weduwnaar Paul Vandersmissen, die zich niet langer alleen kan behel-pen. Omdat hij weigert bij zijn enige dochter in te trekken, blijft enkel het rusthuis over. Eerder dan hem lief is, maakt hij kennis met juffrouw Demaeght. Er ontstaat een vrij eigenaardige verhouding tussen die twee. De stugge Van-dersmissen laat zich niet zomaar doen door de 72-jarige Demaeght, die denkt dat ze nog 50 is. De avond van het eindejaarsfeest ontvlucht hij ongemerkt het rusthuis ...

Meer informatie volgt in het novembernummer van sjoenke.

Chiro SjoenVoor de leden mag het Chirojaar dan wel op 27 september begonnen zijn, voor de leiding is dat heel wat anders. De Chiroleiding van Linkebeek heeft niet stil gezeten tijdens de vakantie. We verfden de lokalen, het pleintje kreeg een grondige opknapbeurt, we maaiden het gras van het veldje, kortom we staken de handen uit de mouwen! Dat doen we natuurlijk allemaal met veel plezier. De hele leidersploeg stond immers te popelen om te beginnen aan een nieuw Chirojaar.

We troffen ook de nodige voorbereidingen voor de ‘infotodag’, die vlot verliep. In de voormiddag was het slecht weer, maar de diehards waren present. Naarmate het later werd, klaarde de lucht op en konden we genieten van de stralende zon.

In de gangen en lokalen hingen er leuke sfeerbeelden op van het jaar en het kamp. Niet alleen de leden konden zich nog eens laten meeslepen door al die toffe gebeurtenissen, maar ook de ouders konden meegenie-ten van wat hun jonge telgen allemaal meemaken in Chiro Sjoen.

Er was ook een carwashcrew, die met veel liefde en zin voor perfectie de auto’s van iedereen die het wenste met een glimlach op het gezicht waste. De lekkere hotdogs en de kinderanimatie maakten het plaatje compleet.

Een geslaagde dag dus en daarmee is het startschot gegeven voor een nieuw Chirojaar boordevol speelpret en activiteiten.

De leiding

Page 9: Sjoenke oktober 2010

verenigingSnieuWS 09

Ziekenzorg Linkebeek verkent HaspengouwOp zaterdag 4 september stond onze jaarlijkse daguitstap op het programma. Dit jaar hebben we Sint-Truiden en het prachtige land van Haspengouw verkend. Voor we met de verschillende gidsen vertrokken voor ons bezoek aan Sint-Truiden en de Haspengouwrondrit, genoten we eerst van een kop koffie en een lekkere ontbijtkoek in restaurant De Waterhoek in Geet-bets. Een bijzonder sfeervolle locatie: de grote tuin met waterpartijen, bruggetjes en een prachtig aangelegde Engelse tuin maken van het geheel een fabelachtig adres.

We begonnen met een bezoek aan de unieke abdijsite van Sint-Truiden. De karakteristieke abdijtoren en de feeërieke laatromaanse en vroeggotische begijnhofkerk zijn een lust voor het oog. De kerk herbergt een schitterende reeks van 38 muur- en pijlerschilderingen van de dertiende tot de zeven-tiende eeuw, unieke getuigen van de middeleeuwse geloofsbe-leving. Met het oudste homogeen bewaarde barokorgel van België (Ancion, 1644) bezit men ook een stukje werelderf-goed van formaat. Naast de kerk startte Kamiel Festraets in 1937 op het begijnhof met de bouw van de oudste toeristische attractie van Limburg: het astronomische uurwerk, pure nostalgie. De voorstellingen beginnen stipt en duren 40 minuten.

Na een goedgevulde voormiddag keerden we terug naar De Waterhoek voor een heerlijke lunch. Na het verzorgde en gezellige middagmaal startten we onze rondrit door Haspen-gouw. Gelukkig waren de nevel en mist verdwenen. Op het ritme van de zon doorkruisten we de prachtige natuur, die een rijke voedingsbodem biedt voor fruitsoorten zoals appelen, peren en verschillende soorten bessen. Onderweg genoten we van adembenemende landschappen, pittoreske kerkdorpjes, mooie monumenten, statige kastelen, vierkantshoeves, kloosters en kapelletjes. Velen waren in het bijzonder geïnte-resseerd in de locaties van de televisieserie Katarakt, waarvan er een heel aantal op de route lagen. Als afsluiter van de dag aten we een broodjesmaaltijd in de Passant in Zoutleeuw. Om 19 uur stipt vertrokken de bussen huiswaarts. Anderhalf uur later kwamen we voldaan terug aan in Linkebeek.

Christelle

15e regionale kleuterhappeningSportregio Zuidwest randZondag 14 november Sporthal vogelenzang (Lot)

Spelen is het leukste wat er is … Vooral als je heel veel speelgoed hebt en je samen met andere kindjes helemaal uit de bol mag gaan! Van 14 tot 17 uur zijn alle kinderen tussen 3 en 6 jaar onder begeleiding van ouders van harte welkom om een namiddag te komen spelen op de springkastelen, fietsjes en pedalo’s, in het doolhof, op het klim- en klauter-parcours, maar ook met puzzels, auto’s en treintjes. Kortom, een namiddag in het kinderparadijs.

De kleuterhappening vindt plaats in sporthal Vogelenzang, Dworpsestraat 147, 1651 Lot. Inschrijven kan enkel ter plaatse op de dag zelf vanaf 14 uur en kost 3 euro per kind.

Meer info: Dirk Craps, GC de Moelie, 02 380 39 89, [email protected]

De GordelMaar liefst 80.358 Vlamingen zakten zondag 5 september af naar de groene rand rond Brussel om al wandelend of fietsend deel te nemen aan de dertigste editie van de Gordel. Het ideale Gordelweer zat er beslist voor iets tussen. Een groot deel van de sportievelingen kwam langs het ridderdorp in Linkebeek, dat opgezet was door Teek-it-iezie. De dertigste editie van de Gordel moest en zou een groot succes worden. Niets was aan het toeval overgelaten om van deze jubileumuitgave een feesteditie te maken. Teek-it-iezie heeft er alles aan gedaan om de erfgoedwandeling, die GC de Moelie aandeed, in te kleden. De ridders zorgden voor werkelijk adem-benemende zwaardgevechten en in combinatie met de valkeniersshow was je helemaal in de ban van de middeleeuwen. Hartelijk dank aan de aanwezigen en aan iedereen die meehielp aan de mooie organisatie.

Page 10: Sjoenke oktober 2010

verenigingSnieuWS10

Massale opkomst voor petanquetoernooi OkRA

Ons minitoernooi was een waar succes. Zeventig personen namen deel en er kwamen ploegen vanuit Sint-Genesius-Rode, Drogenbos, Kalevoet, Temse, Peutie en Kraainem. We konden ook rekenen op sympathisanten uit de Linkebeekse verenigingen.

Het weer viel buiten alle verwachtin-gen goed mee. Na een flinke regenbui ’s middags klaarde het weer op, zodat er naar hartenlust petanque gespeeld kon worden. Jeaninne Rombaut schreef alle ploegen deskundig in en René Mosselmans tapte met een vurig temperament aan de lopende band pintjes.

We danken dan ook van harte de mensen die deelnamen aan het toer-nooi, de gulle gevers van de mooie prijzen en de medewerkers.

Het bestuur

Teek-it-iezie

Ben je iemand die wat meer pit in het leven wil brengen, niet bang is voor wat avontuur, graag eens wat sport of gewoon eens iets nieuws wil proberen? Dan ben je bij deze Linkebeekse vereniging aan het juiste adres! De bedoeling van de club is vooral avontuurlijke en niet-alledaagse activiteiten voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk te maken. Het is niet de bedoeling om alleen activitei-ten te organiseren waarvoor een sterke fysieke conditie nodig is. De nadruk wordt vooral gelegd op het avontuur-lijke aspect, voor groot en klein.

Onze activiteitenkalender kan je terugvinden op onze website www.adventureteamlinkebeek.be.

KAV: turnen

Al 17 jaar turnt KAV op maandag-avond vol enthousiasme. Zowel vrouwen als mannen, jong of iets ouder, zijn van harte welkom. Lid zijn van KAV is niet noodzakelijk. Het turnuurtje begint met een opwarming, waarna aan de lenigheid wordt gewerkt en aan het verstevigen van de buik-, borst-, bil- en beenspieren. We sluiten steevast af met een uitgebreide stret-ching. Zowel beginners als meer ervaren sporters zijn welkom en zullen in dit wekelijkse uurtje sport veel voldoening vinden.

Elke maandag van 20 tot 21 uur in GC de Moelie

KAV: turnen 50+Ben je jong van hart, maar al wat ouder qua leeftijd en wil je lenig blijven? Kom dan mee turnen met een enthousiaste groep vijftigplussers onder deskundige begeleiding. Je zal je elke keer wat jonger voelen!

Elke dinsdag van 10 tot 11 uur in GC de Moelie (niet tijdens schoolva-kanties)Meer info over beide turnlessen: 02 380 85 95 (Lieve Vanderstappen-Motté), 02 380 25 68 (Maryse Assel-bergh)

Sportoverleg Linkebeek stelt voor …

Het Sportoverleg van Linkebeek is opgericht om het nederlandstalige sportleven in Linkebeek te promoten en te ondersteunen. alle leden van het Sportoverleg zijn aangesloten bij de cultuurraad van Linkebeek en willen zo veel mogelijk Linkebekenaren tot sporten aanzetten. Sporten is immers gezond en het stimuleert het gemeen-schapsleven. met dit sportoverzicht wil het Sportoverleg de activiteiten van zijn leden bij alle inwoners van Linke-beek en omgeving bekend maken.

Page 11: Sjoenke oktober 2010

verenigingSnieuWS 11

Judoclub Linkebeek neemt een vliegende start

Op woensdag 1 september startte voor de judoclub het nieuwe seizoen. Elk jaar opnieuw is het uitkijken of de judoka’s de weg naar de dojo nog vinden en vooral hoe de nieuwe leden het er van af zullen brengen. Dit jaar was de start positief: zowel de eerste groep, jongens en meisjes van het eerste en tweede leerjaar, als de tweede groep, kinderen van het derde tot en met het zesde leerjaar, waren talrijk aanwezig. In de eerste groep telden we niet minder dan acht nieuwe leden die je op de foto kan zien in het gezelschap van de twee trainers, Vital en Katrien Swaelens. De acht jonge judoka’s ‘vlogen’ er ook echt in; vol enthousiasme leerden ze vallen en de eerste worpen uitoefenen. Alleen bij de volwassenen kon de opkomst beter. Zijn er niet voldoende topjudoka’s in België die kunnen dienen als voorbeeld voor de jeugd?

Misschien heb je zin om zelf eens judo te proberen? Je kan nog steeds starten, volledig verzekerd en gratis gedurende vier proeflessen.We zoeken niet alleen nog enkele mensen om onze derde groep te versterken, we tellen ook weinig meisjes onder onze leden. Nochtans is judo ook een ideale sport voor de meisjes. Ze leren zo ook om hun ‘mannetje’ te staan.

Eind oktober staat de eerste competitie voor de pupillen en miniemen op het programma. Een verslag daarover mag je verwachten in het volgende nummer van sjoenke.

V. Swaelens, trainer

Gezinsbond

Een van de doelstellingen van Gezins-bond Linkebeek is de sportieve aspiraties van zijn leden aanmoedigen. Sinds enkele jaren richten we daarom conditietrainingen in. Kinesitherapeute Kristel Vankelegom combineert zowel lenigheid als uithouding via technieken van aerobics, figuurtraining en stretching. Been- en bilspieren, buikspieren: alles komt aan bod! Kristel bepaalt het ritme, maar zorgt ervoor dat iedereen mee kan.

Meer info: 02 380 67 55 (Katelijn Wauters), 02 380 59 75 (Marleen De Schepper)

JudoDe judoclub van Linkebeek wil via individuele sportbeoefening een teamspirit creëren door drie verschil-lende accenten te leggen, aangepast aan de leeftijdsgroep.Voor de kleinsten: een introductie tot de sport, waarbij kinderen zich motorisch leren ontwikkelen, bewe-gingen leren coördineren en orde leren scheppen door via een gevechtssport respect op te brengen voor de tegen-strever.Voor de jongeren: technieken verfijnen en een fysieke conditie ontwikkelen zodat hetultieme doel bereikt kan worden: het behalen van de zwarte gordel.Voor volwassenen: het onderhouden van het vormpeil.

Elke week op woensdag en vrijdag.Meer info: 02 380 59 75 (Johan De Sauter), 02 380 81 22 (Vital Swaelens)

Petanque

Onze vereniging telt veel leden die op maandag- en donderdagnamiddag samenkomen om een leuk potje petanque te spelen op de pleinen van GC de Moelie. Wat als het regent? Dan is er een uitstekend alternatief: bowlen. Dit spel wordt binnen gespeeld op matten met schijfbollen (bowls), waar een beetje handigheid goed van pas komt. De sfeer is ontspannen en er wordt steeds goed gelachen.

Interesse? Kom gerust een kijkje nemen en mee spelen op maandag en donderdag van 14 tot 17 uur.

Meer info: 02 380 56 56 (Jeanine Verkist), 02 380 83 85 (Julia Degreef), 02 380 73 65 (René Mosselmans)

Natuurlijk kan je je verder uitleven in het aanwezige sportaanbod van de gemeente Linkebeek. Een balletje trappen kan bij KVC Linkebeek. Heb je talent als hockeyspeler, sluit je dan aan bij de Linkebeek Hockey Club. Ten slotte kan je je Kim Clijsters of Xavier Malisse wanen bij Linkebeek Sport. Zoals je ziet: sporten in Linke-beek is geen enkel probleem en leeft als nooit tevoren.

Veel sportplezier!

Page 12: Sjoenke oktober 2010

verenigingSnieuWS12

Wie diende in Ter Smissen op toen Youri Jelena neerschoot? Het zou de tweede vraag van de derde ronde van onze quiz kunnen zijn. We gaan jullie helpen! Gedragscode te volgen tot zaterdag 16 oktober: vroeg opstaan, vroeg gaan slapen, niet te veel drinken, gedeeltelijke onthouding in de slaapka-mer en als de bliksem naar GC de Moelie gaan of bellen en vertellen dat je met vier andere vriendjes/vriendinnetjes (dus

een ploeg van vijf ) afkomt. Alle kranten lezen, weten wie met wie is in Familie en Thuis, helpt ook. Met andere woorden, we verwachten jullie voor een avond vol spanning en plezier.

Meer info: 02 380 77 51, [email protected]

Vanaf september organiseert HVV Vlaams-Brabant een discussiecyclus over de vaardigheden die jongeren nodig zullen hebben om kritische en constructieve vrijzinnig-humanisten te zijn. De cyclus bestaat uit vier discussiemo-menten waarin we telkens andere invalshoeken en vaardig-heden belichten. Elke discussie wordt ingeleid door een gastspreker. Daarna is het aan de zaal!

Het is de bedoeling om de bevindingen te bundelen en ze aan te brengen bij de betrokken instanties voor integratie in de lessen ‘moraal’ en zo misschien de denkpiste over een bijkomend vak overbodig te maken. De ideale leerling is onze Fakkelman. Fakkelman is de vrijzinnig-humanist bij uitstek. Hoe Fakkelman in het leven staat en wil evolueren, daarover willen we het hebben. Welke bijzondere gaven hij daarbij gebruikt en hoe hij die ontwikkelde, is wat we samen zullen ontdekken.

De toegang is gratis en is telkens inclusief een drankje voor en na de discussie. Voor elk van de activiteiten is er een ludieke flyer en affiche ter beschikking. Je kan die downloaden op www.h-vv.be/debatcyclus.

In de marge van deze debatcyclus bieden we ook een forum aan Cas Janssen van de ngo Caluna die zijn pedagogisch project voor de lessen ‘moraal’ rond armoede en de derde-wereldproblematiek zal voorstellen. De bijhorende tentoon-stelling kan je meestal nog een week langer bezoeken op het adres waar de discussie plaats vindt. Je kan de tentoonstelling in overleg met Cas Janssens ook naar je school halen op een later tijdstip.

ProgrammaDe tweede discussieavond van onze cyclus, waarvoor we alle leerkrachten en sympathisanten van ‘moraal’ van harte uitnodigen, vindt plaats op donderdag 21 oktober om 20 uur in GC de Moelie. Met prof. em. dr. Wim Betz (Skepp) zullen we discussiëren over jongeren en kritische vaardigheden. De tentoonstelling van Caluna kan je bezoeken van 22 oktober tot en met 27 oktober.

Andere discussiemomentenOp 16 september discussieerden we al samen met Gustaaf Cornelis (VUB) over het belang van het aanleren en de impact van de wetenschapsmethodologie. Op 25 november praat Birsen Taspinar (psychologe/antropologe) over kritische en constructieve vaardigheden en de invloed van religie. Een contradictie? Dat zien we om 20 uur in GC de Lijsterbes in Kraainem.- Op 29 januari 2011 is het aan Bart Libbrecht (VUB), die het heeft over noodzakelijke vaardigheden in een complexe samenleving. Plaats en uur van afspraak: 12 uur, GC de Bosuil in Jezus-Eik.

Meer info: [email protected], www.h-vv.be/debatcyclus (over de debat-cyclus), http://users.telenet.be/Caluna/Site_4/Home.html (over het educatief project van Caluna vzw)

Discussiecyclus jongeren en kritische vaardighedenHvv vlaams-Brabant

nieuws uit de cultuurraadQuiz crLZaterdag 16 oktober - 19.30 uur – gc de moelie

Page 13: Sjoenke oktober 2010

13verenigingSnieuWS

> De Gezinsbond sloot de vakantie af met een tweedaagse uitstap naar Disneyland Parijs. Met 49 deelnemers was de opkomst massaal. We genoten van de busreis met een luxedubbel-deksbus en een vriendelijke chauffeur. En dan op naar het pretpark, waar je kan kiezen tussen de filmstudio’s en het themapark. Zelfs voor het lange aanschuiven is er een oplossing. Je kan een plaatsje reserveren om op een bepaald uur de attractie te bezoeken. Goed uitgekiend door Mr Disney! De avond werd afgesloten met de parade van de alom bekende Disneyfiguren en een spetterend vuurwerk. Spijtig van de regen, waarvan we tot dan gespaard gebleven waren, maar het was de laatste parade van het seizoen en dus prezen we ons gelukkig.Het hotel was geen Disneyhotel, maar ruim voldoende om te recupereren van de lange zondag en er maandag terug tegenaan te gaan. Iedereen was na afloop dan ook in de wolken over deze schitterende uitstap die dankzij de bondskas voor een schappelijk prijsje werd aangeboden. We kijken al uit naar wat er in 2011 op het programma staat.

> De spaghettiavond van 10 september was een voltreffer. Op donderdag maakten we de spaghetti klaar en vrijdagmiddag gebeurde de finishing touch: alles werd nog eens goed op smaak gebracht. Later die dag was het dan ook genieten van spaghetti in alle maten: kleine porties, iets groter of

zelfs extra large, alles overgoten met eveneens zelf gemaakte pestosaus of bolognaisesaus. Nieuw dit jaar was de huisbereide tiramisu met ‘echte’ chocoladesaus. De aanwezigen aten hun buikje meer dan rond en het verdict was na afloop kort, maar krachtig: ‘Superlekker!’We willen dan ook graag alle vrijwil-ligers bedanken: onze mannen, kinderen, Claire en Godelieve, die er voor gezorgd hebben dat alles vlot verliep.

> Ondertussen is de conditietraining opnieuw van start gegaan. Elke donderdag is iedereen van 20.30 tot 21.30 uur welkom in GC de Moelie. Onder leiding van Kristel worden steps en conditieoefeningen gecombineerd om de spieren te verstevigen en het uithoudingsvermogen te verhogen. De oefeningen zijn voor iedereen haalbaar. Bovendien kan je steeds genieten van een gratis kennismakingsles! > Op zondag 24 oktober verkennen we, met gids, het Magrittemuseum. Inschrijven kan nog: 0478 55 94 27 (Tina), 0472 49 12 68 (Katelijn) of 0473 88 25 96 (Marleen).

> Niet vergeten: op donderdag 11 november gaan we schaatsen in Liedekerke. Je kan Katelijn of Marleen contacteren voor meer inlichtingen.

Tot dan,het bestuur

Sportregio Zuidwest Rand organiseert zijn jaarlijkse PreSki. Alle ski- en snowboardliefhebbers vanaf 8 jaar worden van harte uitgenodigd om twee uur te skiën of te snowboarden op de overdekte skipiste Snowworld in Landgraaf (Neder-land). Beginner of ervaren pistebeest, voor iedereen is er een aangepast programma. Een ideale kennismaking voor beginners en voor de ervaren skiër een perfecte voorberei-ding op het winterseizoen!

De bus die de skiërs naar Snowworld brengt, vertrekt om 9 uur op de parking van het provinciedomein van Huizingen. De terugkomst is gepland om 17 uur.

Prijs: 20 euro ( jonger dan 13 jaar), 25 euro (ouder dan 13 jaar) In deze prijs zijn twee uren skiën, verzekering en busvervoer begrepen.

Meer info en inschrijven: Dirk Craps, GC de Moelie, 02 380 39 89, [email protected]

De Gezinsbond: van Linkebeek naar Disneyland

Sportregio Zuidwest Rand gaat skiënZondag 21 november

Page 14: Sjoenke oktober 2010

‘Muzikale juweeltjes zijn in iedere streek en in iedere cultuur te vinden’, bekent Jo Lemaire. ‘Wie de sneltrein naar een vooraf bepaalde bestemming neemt, raast alle interessante haltes voorbij. Als romantische melancholicus neem ik liever mijn tijd en ik opteer voor de stoptrein. Zonder nostalgisch te worden, drijf ik op mijn gevoelens. Via de muziek, die tot het collectieve geheugen behoort, komen de emoties naar boven. Hoewel ik de nummers zelf heb gekozen, krijg ik alleen maar positieve reacties van het publiek. De puurheid van de songs valt in de smaak. Iedereen reflecteert op zijn eigen leven.’

Creatieve vrijbuiterZe deelt de weemoed met Amalia Rodriguez, maar veert uitbundig op bij een klassieker van de Ierse Dubliners. Ook in Bosnië stootte ze op een intrige-rende folksong. Een hoogvlieger in A Sentimental Journey is ook Rode Wijn van Bram Vermeulen. ‘Zelden wordt een

echtscheiding zo raak getypeerd. De achterblijver bevindt zich in een leeg huis. De halve inboedel is weg. De glazen zijn vuil. In eenvoudige woorden wordt onze ziel geraakt. Toch is het geen melige song. Voor het zang- en schrijftalent van deze Nederlandse chansonnier kan ik alleen maar respect opbrengen. Ook Ramses Shaffy ligt mij na aan het hart. Toen ik vernam dat hij gestorven was, was ik helemaal van de kaart. Ik heb zijn dood nog altijd niet verwerkt. Laat me is het testament van een creatieve vrijbuiter die niemand iets schuldig is.’

Het belang van de taalDat Jo Lemaire even vlot Nederlands praat als Frans, vindt ze haast vanzelfspre-kend. ‘Mijn familie woont weliswaar in de Ardennen en ik groeide op in Gem-bloux, maar van jongs af aan wilde ik beide landstalen volledig onder de knie krijgen. Op de lagere en de middelbare school primeerde het Nederlands als tweede taal wel degelijk op het Engels.

Toen ik later naar Limburg en Bonheiden verhuisde, werd het Nederlands mijn omgangstaal. Dat een inwijkeling zich qua taalgebruik aanpast aan zijn omgeving is niet meer dan logisch.’

Jo Lemaire hoopt dat de taalgemeenschap-pen gepaste akkoorden sluiten en dat België niet uit elkaar spat. ‘Ik ben een unionist. Ondanks hun verschillen hebben de Franstaligen en de Nederlandstaligen in ons land toch veel met elkaar gemeen. Alleszins meer dan met de Fransen, de Nederlanders en de Duitsers, die nochtans goede buren zijn. Sinds enkele maanden verspreiden de media echter verontrus-tende berichten. Zouden we elkaar dan toch de rug toekeren? Of zijn het enkel politiek-strategische spelletjes?’

Terug naar de rootsVoor de Nederlandse vertaling van een aantal eigen nummers deed Jo Lemaire een beroep op gerenommeerde auteurs als Benno Barnard, Bart Moeyaert en Geert

Met het nederlandse luisterlied is Jo Lemaire even vertrouwd als met het Franse chanson, maar ze maakt ook uitstapjes naar de ierse folk, de Portugese fado en het Duitse cabaret. Dat de radiozenders haar nog zelden programmeren is deels te wijten aan die verbreding. Ze past in geen enkel format. Wie haar wil horen, is aangewezen op de liveconcerten en die vindt ze belangrijker dan haar cd-opnames. in A Sentimental Journey, waarmee ze GC de Moelie in Linkebeek aandoet, spoort ze in een boemeltrein door europa.

nieuWS uit de moeLie14

Jo Lemairesmult van diverse muziekculturen ©

Tin

e D

e W

ilde

Page 15: Sjoenke oktober 2010

nieuWS uit de moeLie 15

Den Oorlog is een pittige herwerking van Lysistrata uit 411 voor Christus. Het verhaal waarin de Griekse vrouwen een seksstaking houden om de mannen te dwingen de aanslepende oorlogen te beëindigen. Het stuk is ontelbare keren opgevoerd en blijft brandend actueel.Bischops en Vandendriessche vertellen met veel plezier de geschiedenis van de

Griekse vrouwen, maar geven ook commentaar over hoe het er vandaag de dag aan toe gaat tussen mannen en vrouwen. De twee actrices staan sterk in hun schoenen en deinzen er niet voor terug hun mond open te trekken en vrijuit te praten over seks, goesting, lust, verlangen en geweld. Ze beloven het publiek in feeststemming en met heel veel goesting de zaal uit te sturen.

Janine Bischops en Saartje Vandendries-sche (spel) – Peter Perceval (tekst en regie)

Meer info: www.driepees.be

GC de Moelie - 20 uurTickets: 16 euro (kassa), 14 euro (vvk), 12 euro (abo)

Gewijzigde openingsuren GC de MoelieBij de start van het nieuwe seizoen werden de openingsuren van het onthaal van GC de Moelie lichtjes aangepast. Voortaan zal het onthaal op maandag open zijn van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 18.30 uur.

De nieuwe openingsuren zijn dus:Maandag van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 18.30 uurDinsdag van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17 uurWoensdag van 9 tot 13 uurDonderdag van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17 uurVrijdag van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17 uur

Janine Bischops & Saartje Vandendriesscheden oorlogdonderdag 28-10humor

Van Istendael. Hielden zij zich ook nauwge-zet aan de oorspronkelijke teksten? ‘Het werden natuurlijk vrije vertalingen’, geeft de zangeres toe. ‘Is het niet fantastisch dat ze toehapten? Ze kregen van mij carte blanche. Wie ben ik om hen in hun creatieve impulsen af te remmen?’

In A Sentimental Journey trakteert Jo Lemaire haar publiek ook op een resem nieuwe songs. ‘Ik haal bijvoorbeeld herinneringen op aan mijn muzikale roots. De liefde voor de muziek is mij door mijn moeder bijge-bracht. Zij legde voor mij onvergetelijke platen van Django Reinhardt en Sidney Bechet op de grammofoon. Voor de rest ben ik autodidact, in tegenstelling tot mijn twee muzikanten. Gitarist Peter Verbraken en saxofonist Frank de Bruyne hebben wel degelijk een professionele opleiding. Ik schrijf ontzettend veel. Thuis kan ik nog uit een hele voorraad teksten kiezen.’

Het juiste plaatjeEen nieuw album zal alleszins nog een tijdje op zich laten wachten. ‘Ik weiger voorlopig een nieuwe plaat uit te brengen. Alle energie wordt samengebald in de liveconcerten. Ik hoor trouwens helemaal niet thuis in de commerciële muziekindustrie. Op het podium kan je veel creatiever zijn dan in de opnamestudio’s. Ook van de radioprogram-matoren is weinig heil te verwachten. Dag in dag uit worden op de verschillende stations dezelfde of gelijkaardige nummers gedraaid. Veel artiesten komen nooit aan bod. Ik beweer niet dat ze worden geboycot, maar ze passen blijkbaar niet in het plaatje.’

Volgens Jo Lemaire zouden radiomakers en muziekuitgevers zich beter door hun instinct dan door de mediastrategen laten leiden. ‘Wat goede muziek is, voel je aan. Ik heb altijd mijn instinct gevolgd. Tijdens mijn jeugd in Gembloux was de buurvrouw helemaal niet verrast dat ik altijd zong. De liedjes maakten mij gelukkig. Ook nu zijn ze nog een reddingsboei waarop ik altijd kan terugvallen. Daarom heb ik hetzelfde leidmotief als Ramses Shaffy: ‘We zullen doorgaan!’’

Ludo Dosogne

A Sentimental Journey, Jo Lemaire, vrijdag 12 november, 20.30 uur, GC de Moelie

© T

ine

De

Wild

e

Vernieuwing tentoonstellingsruimte GC de MoelieWie gedurende de maand september in GC de Moelie kwam, merkte ongetwij-feld dat er iets aan de gang was. Kloppen, boren, breken, stofwolken … De tentoonstellingsruimte werd volledig gerenoveerd. Een nieuw plafond, werkverlichting, een nieuwe valse wand om meer kunstwerken te kunnen hangen, parket, omkastingen van de verwarmingselementen, een nieuwe vaste projectie- en geluidsinstallatie, nieuwe lichtwerende rolgordijnen …

De hele exporuimte werd omgetoverd tot een modern multimedialokaal. Als je nieuwsgierig bent naar dit gloednieuwe lokaal, ben je meer dan welkom tijdens het weekend van 8 tot 10 oktober. Dan vindt immers de jaarlijkse groepsten-toonstelling rond het thema mode plaats in GC de Moelie. Op vrijdag 8 oktober ben je welkom tijdens de vernissage van 20 tot 22 uur. Op 9 en 10 oktober kan je er terecht van 14 tot 18 uur.

Page 16: Sjoenke oktober 2010

nieuWS uit de moeLie16

Let’s MoveWoensdag 17-11jeugd

Wie eens flink uit de bol wil gaan, zit goed met Melvin en Christian van Ketnets Move it. Melvin is te zien op Ketnet als die toffe knul die de kids alle leuke danspasjes aanleert tijdens het programma Move it en af en toe voorbij komt wandelen tijdens de Ketnet Wrap. Melvin en Christian zijn te zien in de Dansbende. Let’s Move is een kindershow met veel muziek, dans en acrobatie. Tijdens de show worden er geregeld wedstrijdjes georganiseerd waarbij

enthousiaste kids uit het publiek het aangeleerde dansje op het podium mogen komen opvoeren, aangemoedigd door de andere aanwezige kinderen.

Duur: 60 minutenLeeftijd: van 6 tot 12 jaar

14 uur - GC de MoelieTickets: 14 euro (kassa), 12 euro (vvk), 10 euro (abo), leden Gezinsbond: 1 euro korting op voorverkoop- en kassaprijs

Met twee vrienden-muzikanten gaat Jo Lemaire op ontdekking naar de finesses van het gemeenschappelijk Europees cultureel erfgoed. Portugese fado, Duits cabaret, Ierse folk of Nederlandse kleinkunst, Jo reist doorheen Europa en komt met een intrigerende verzameling passionele songs terug. Ze verdiept zich in de mooiste, meest aangrijpende songs aller tijden en toont zo een nog onbe-kende kant van haar persoonlijkheid.

Geboorte, liefde in het algemeen, trouw en ontrouw, sterven en afscheid nemen of de natuur: ze worden wel ergens bezongen. Emotie als erfenis, liefde als leidraad, de kracht van eenvoud, breek-baar, fragiel, puur en onvermengd ... Het repertoire uit de vele Europese gewesten is vermengd met haar mooiste eigen composities en nieuwe, tot nu toe onuitgegeven songs. Jo Lemaire, intiem als nooit tevoren.

Jo Lemaire (zang), Peter Verbraken (basgitaar, gitaren, keyboard), Frank De Bruyne (keyboard, sax(en), fluit(en) …

Meer info: www.jolemaire.com

20.30 uur - GC de MoelieTickets: 16 euro (kassa), 14 euro (vvk), 12 euro (abo)

Er ligt heel wat circusmateriaal op jou te wachten in GC de Moelie. Eenwielers, jongleerballetjes, grote ballen en tonnen om op te lopen, diabolo’s, rolabola’s, Chinese bordjes … We doen leuke evenwichtsoefeningen, we jongleren erop los, we worden echte acrobaten! Drie dagen lang leven we ons uit in het circus en op het einde nodigen we al onze fans uit om te kijken naar wat we geleerd hebben.De workshop vindt plaats van woensdag 3 november tot en met vrijdag 5 novem-

ber, telkens van 9 tot 16 uur. Iedereen van 6 tot 12 jaar is van harte welkom. Er is opvang van 8 tot 17.30 uur.

Het aantal plaatsen is beperkt. Snel inschrijven is de boodschap. Inschrijven kan door het inschrijvingsformulier ingevuld te bezorgen aan GC de Moelie of door het digitale inschrijvingsformu-lier aan te vragen en het terug te sturen naar [email protected].

De prijs bedraagt 55 euro voor 3 dagen. Leden van de Gezinsbond betalen 50 euro.

Jo Lemairemy sentimental journeyvrijdag 12-11muziek

Workshop circustechnieken

Page 17: Sjoenke oktober 2010

17gLuren BiJ de Buren

Trio HortaFestival van vlaanderendinsdag 26-10klassiek

gc de muse verwelkomt café combinne

De lyrische schoonheid en expressieve kracht van de samenklank van viool, cello en piano maakten het pianotrio tot een van de meest geliefde genres in het vroege negentiende-eeuwse Wenen. Beethovens derde pianotrio (opus 1) werd een van zijn populairste werken. Emoti-onele geladenheid hoor je ook in Schuberts Notturno. Mendelssohn drijft die sensibiliteit op de spits. Zijn tweede pianotrio zindert van volgehouden

emotionele spanning. Het jonge ensemble Trio Horta brengt op een verfrissende manier topwerken van drie meesters in de kamermuziek.

Audrey Gallez (viool) – Olivier Vander-schaeghe (cello) – Hiroko Fukushima (piano)

i.s.m. provincie Vlaams-Brabant

GC de Muse 20.30 uur - op locatie: FeliXartmuseum (Kuikenstraat 6, Drogenbos)

Tickets: 14 euro (kassa), 11 euro (abo, groepen vanaf 10 personen, jongeren tot 21 j., studenten tot 25 j.)

De praatgroep Combinne is een intercul-tureel ontmoetingsmoment waar Nederlands- en anderstaligen samen aan tafel zitten om – in het Nederlands – te babbelen over gewone dingen als hobby’s, de actualiteit, de lekkerste gerechten …Wie het Nederlands (beter) onder de knie wil krijgen, vindt er geduldige en geïnteresseerde gesprekspartners. Nederlandstaligen leren er anderstalige buren en hun cultuur kennen.Op 14 oktober gaat er om 13.30 uur een

praatgroep Combinne van start in GC de Muse. Vanaf dan komt de groep weke-lijks op donderdag samen, van 13.30 tot 15.30 uur.

In GC de Moelie is er elke dinsdag een Café Combinne in café het Labierint, van 19.30 tot 22 uur.

Meer informatie? www.cafecombinne.be, bij het onthaal van GC de Muse of bij het onthaal van GC de Moelie

Digitaal fotoalbum makenmaandag 29-11 t.e.m. donderdag 2-12

Je kan in GC de Moelie telkens van 19 tot 21.45 uur terecht om op een eenvou-dige manier een digitaal fotoalbum te maken. Je leert een fotoboek ontwerpen met je eigen bewerkte foto’s. Er wordt uitgelegd hoe je de gratis software kunt downloaden en installeren. Daarna ga je je mooiste foto’s in een album verwerken en voeg je eigen teksten toe. Gedurende de laatste les leer je het album online

bestellen. Een week later kan je het album komen ophalen in GC de Moelie.

Prijs: 50 euro voor de 4 lessen (fotoalbum inbegrepen)Je inschrijving is pas definitief na betaling van het inschrijvingsgeld op het rekeningnummer 091-0113298-31.

Info en inschrijven: GC de Moelie, 02 380 77 51, [email protected]

© Ans Brys

Page 18: Sjoenke oktober 2010

‘We moeten de mensen verleiden’Maak de Vlaamse gemeenschap aantrekkelijk

Volkshogeschool Arch’educ organiseert dit najaar een lezingenreeks over de Bel-gische politiek. Drie politicologen, een historica en twee journalisten geven hun visie op de oorsprong van onze communautaire discussies en op de toekomst. Journalist en auteur Guido Fonteyn is een geboren en getogen Brusselaar die zich specialiseerde in berichtgeving over Wallonië. Hij plaatst onze conflicten in hun geografische en historische context.

‘Onze situatie is niet zo uniek’, begint Fonteyn. ‘Ook elders bestaan dergelijke taalconflicten. Zo ontdekte ik onlangs dat men op de Spaanse eilandengroep de Balearen een eigen versie van het Catalaans spreekt. In sommige ge-meenten spreekt de meerderheid echter Spaans: het gaat dan vooral om oudere ambtenaren en Marokkaanse migran-ten. Ook geruzie over interne grenzen is niet zo uitzonderlijk. In Zwitserland

vielen er in de jaren 70 bij de afschei-ding van het Franstalige district Delémont van het tweetalige kanton Bern – waar de meerderheid Duits spreekt – zelfs enkele doden. Ook Oost-Europa is een lappendeken van talen en nationaliteiten. Misschien hebben wij wel enkele exportabele oplossingen voor die problemen gevon-den. Zo merkte ik op de Balearen veel interesse in ons systeem van faciliteiten.’

Historisch perspectiefVolgens Guido Fonteyn moet je de huidige conflicten ook altijd in hun historische context zien. ‘België is 150 jaar in het Frans bestuurd omdat onze economische macht gebaseerd was op de Waalse mijnen. Het kapitaal kwam uit Brussel, de delfstoffen uit Wallonië en Vlaanderen ging toen net door de meest armoedige periode die het ooit heeft gekend. Bovendien was het

© T

ine

De

Wild

e

rand-nieuWS18

Page 19: Sjoenke oktober 2010

kersverse koninkrijk net afgescheurd van Nederland, wat de status van het Nederlands ook niet ten goede kwam. De Vlamingen kregen daar slechts moeizaam verandering in. Zo werd de eerste taalwet op gerechtszaken uit 1873 niet altijd toegepast. Toen de Vlamingen een algemene tweeta-ligheid van België voorstelden, wezen de Franstaligen dat af. Het alternatief was om twee eentalige gebieden af te bakenen, en een tweetalig gebied Brussel. Dat gebeurde met de taalwetten van 1921 en 1932, maar de grens tussen de gebieden veranderde naargelang van de uitslag van de talentelling (een onderdeel van de tienjaarlijkse volkstelling) en van de verkiezingen. Daarom werd de taalgrens in 1962 op vraag van de Vlamingen vastgelegd.’

Net in die periode groeide echter de druk van Brussel op zijn ommeland. Het middenkader ruilde de stad voor de groene Rand. De laatste jaren wordt de migratie volgens Fonteyn ook internationaler. ‘Dat komt door de Europese en internationale rol van Brussel. Die massale stadsvlucht verscherpt de taalconflicten, maar je moet dat toch ook ruimer zien. Ook in het meest noordelijke deel van de Oostkantons klaagt de oorspronkelijke bevolking bijvoor-beeld over de vele inwijkelingen uit de stad die zich niet integreren. Dat gaat dan over Duitsers uit Aken! Die spreken dezelfde taal, maar toch zijn er wrijvingen.’

Meer dan taal alleenEen Vlaams Randbeleid dat enkel gebaseerd is op taal is daarom onvolledig. ‘De Vlaamse gemeenschap moet aantrekkelijk worden, want op enkele uitzonderingen na zijn de anderstalige inwijkelingen in de Rand niet verplicht om Nederlands te leren. We moeten hen verleiden. Een al te strikt taalbeleid helpt ons daarom niet vooruit. Ik vind dat de taalwetten en de taalgrens gerespecteerd moeten worden, maar ik heb er geen problemen mee als ze op het gemeente-huis bij een eerste contact met nieuwkomers een andere taal gebruiken. Brievenacties om bedrijven aan te porren om in het Nederlands reclame te maken, hebben geen enkele wettelijke basis en drukken de bedrijven in het defensief. Dat sommige gemeentebesturen anderstalige romans weren uit hun bibliotheek, is al helemaal te gek. Daar zit een historisch verklaarbaar maar achterhaald minderwaardig-heidsgevoel achter. We moeten opletten dat we de groeiende groep internationale inwijkelingen niet in de armen van de Franstaligen drijven’, besluit Fonteyn.

Karla Goetvinck

Lezingenreeks Politiek zonder politiekers

GC de Boesdaalhoeve (Sint-Genesius-Rode):12-10: historica Petra Gunst 9-11: journalisten Guido Fonteyn en Dirk Vanoverbeke14-12: politicoloog Carl Devos

GC de Kam (Wezembeek-Oppem):12-10: politicoloog Bart Maddens 29-10: historica Petra Gunst 19-11: journalist Guido Fonteyn

Telkens van 20 tot 22 uurPrijs: 5 euro per sessie, 12 euro voor de drie sessies in één centrumInschrijven: [email protected], 02 454 54 01 (Arch’educ)

SJOENKE is een uitgave van de cultuurraad, het gemeen-schapscentrum de Moelie en vzw ‘de Rand’. Sjoenke komt tot stand met de steun van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en de provincie Vlaams-Brabant. De artikels die niet ondertekend zijn, vallen onder de verantwoorde-lijkheid van de hele redactie.

REDACTIE: Mark De Maeyer, Jef Motté, Jan Otten, Rik Otten, Anne Van LoeyEINDREDACTIEOlivier Constant,Kaasmarkt 75, 1780 Wemmel,[email protected] HOOFDREDACTIEGeert Selleslach, 02 456 97 [email protected]’SPascale Leemans, Dirk Craps, verenigingenREDACTIEADRESGC de MoelieSint-Sebastiaanstraat 14, 1630 Linkebeek02 380 77 [email protected], www.demoelie.beVERANTWOORDELIJKE UITGEVERAnne Van Loey, Schaveystraat 29, 1630 Linkebeek

VOOR INFO, TICKETS EN RESERVERINGVoor het eigen programma van de Moelie kan je terecht bij Pascale Leemans op ma van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 18.30 uur, di van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17 uur, woe van 9 tot 13 uur, do van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17 uur, vrij van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17 uur . tel. 02-380 77 51 fax. 02-380 40 10e-mail: [email protected] website: www.demoelie.berek.nr. 091-0113298-31 Gelieve bij een overschrijving steeds het reserveringsnummer en de voorstelling te ver-melden.

rand-nieuWS 19

Page 20: Sjoenke oktober 2010

activiteitenkalender

WekeLiJkSe ACTiViTeiTenMaandag 14.00 OKRA Petanque of bowls GC de Moelie

Maandag 16.00 Orfeusacademie Muzikale vorming voor kinderen vanaf 8 jaar GC de Moelie

Maandag 20.00 KAV Turnen GC de Moelie

Maandag 20.00 Sint-Ceciliakoor Repetitie GC de Moelie

Dinsdag 10.00 KAV en OKRA Turnen voor 50-plussers GC de Moelie

Dinsdag 16.00 Orfeusacademie Verbale vorming voor kinderen vanaf 8 jaar GC de Moelie

Dinsdag 19.30 Zumba GC de Moelie

Dinsdag 19.30 tot 22.00 Café Combinne Praatcafé voor Nederlands- en anderstaligen GC de Moelie

Dinsdag (eerste van de maand)

20.00 Videoclub Zennevallei

Clubvergadering GC de Moelie

Dinsdag (laatste van de maand)

14.00 OKRA Ledenvergadering + koffietafel GC de Moelie

Woensdag 17.4518.4519.45

Judoclub Training 6-8 jaarTraining 8-14 jaarTraining +14 jaar

Turnzaal GBS

Woensdag 19.00 Fanyi Fan Djembé GC de Moelie

Donderdag 10.00 Fit & Fun Body & Balans GC de Moelie

Donderdag 14.00 OKRA Petanque of bowls GC de Moelie

Donderdag 16.00 Orfeusacademie Verbale vorming voor kinderen vanaf 8 jaar GC de Moelie

Donderdag 19.00 Breiatelier Breien GC de Moelie

Donderdag 20.30 Gezinsbond Conditietraining GC de Moelie

Vrijdag 18.30 19.30

Judoclub Training 8-14 jaarTraining +14 jaar

Turnzaal GBS

Zondag 14.30 Chiro Sjoen Chiro-activiteiten Chirolokalen Hollebeekstraat 262

WAnneeR Wie / WAT WAAR

OkTOBeR16 19.30 Cultuurraad Quiz GC de Moelie

17 14.30 KAV Videonamiddag GC de Moelie

21 19.30 KAV Kookles GC de Moelie

21 19.30 Quiltatelier Patchwork en quilten GC de Moelie

21 20.00 HVV Vlaams-Brabant Discussieavond Jongeren en kritische vaardigheden GC de Moelie

21 - 27 20.00 Cas Janssen - ngo Caluna Thematische tentoonstelling Armoede en de derdewereld-

problematiek

GC de Moelie

24 9.00 KALM Kookles GC de Moelie

24 Gezinsbond Geleid bezoek museum Magritte

28 20.00 Janine Bisschops & Saartje Vandendriessche Den oorlog GC de Moelie

nOVeMBeR3 9.00 GC de Moelie Start driedaagse workshop circustechnieken GC de Moelie

12 20.30 Jo Lemaire My Sentimental Journey GC de Moelie

13 15.30 Duivenmaatschappij Tentoonstelling prijsduiven GC de Moelie

14 9.00 KALM Kookles GC de Moelie

14 14.00 15e regionale kleuterhappening Sporthal Vogelzang (Lot)

16 20.00 Chiro Sjoen Ouderkring GC de Moelie

17 14.00 Let’s Move GC de Moelie

18 19.30 KAV Crea-avond - creatief met fietsbanden GC de Moelie

20 18.00 Sint-Ceciliakoor Sint-Ceciliafeest GC de Moelie

21 9.00 Sportregio Zuidwest Rand Preski Vertrek parking provinciaal

domein van Huizingen

24 WVZ Cyclocross Laborelec Linkebeek

26 20.00 Toneelvrienden Toneelopvoering Als bomen in de winter GC de Moelie

27 20.00 Toneelvrienden Toneelopvoering Als bomen in de winter GC de Moelie

28 15.00 Toneelvrienden Toneelopvoering Als bomen in de winter GC de Moelie