Sint-Antonius Magazine - editie mei 2016

20
Sint-Antonius Magazine edie mei 2016 Sint-Antonius Magazine

description

 

Transcript of Sint-Antonius Magazine - editie mei 2016

Page 1: Sint-Antonius Magazine - editie mei 2016

Sint-Antonius Magazine editie mei 2016

Sint-Antonius Magazine

Page 2: Sint-Antonius Magazine - editie mei 2016

We nemen afscheid van

04/12/2015 – Roger Acke, vader van Carine Acke 20/01/2016 – Hugo Hameryck, oud-collega elektriciteit 21/01/2016 – Luc Mondy, oud-collega technisch tekenen17/02/2016 – Olga D’haenens, moeder van Luc De Muynck

We verwelkomen

01/11/2015 – Maurice, zoon van Bram Martens (leerkracht carrosserie, voltijds onderwijs) en Liesbet Wauters16/02/2016 – Ella, dochter van Matthias De Muynck (leerkracht mechanica, voltijds onderwijs) en Griet Roels18/02/2016 – Liam, zoon van Sebastiaan De Vliegher (leerkracht carrosserie, voltijds onderwijs) en Inge Vallé

We wensen hen een goede vaart

09/03/2016 – Claude Van Gele (leerkracht voltijds) en Eva Giraldo

:SA

M:

02

naam: Cynthia De Wulf geboortedatum: 14 januari 1990Op school ben ik leerkracht Verzorging in het deeltijds onderwijs.Ik hou van sporten, reizen, koken en dansen.Ik hou niet van ruzie, liegen en slecht weer.

PASPOORTEN NIEUWE COLLEGA'S

naam: Lotte Moernaut geboortedatum: 9 november 1989Op school ben ik leerkracht Algemene Vorming.Ik hou van reizen, lezen, de zon, versgewassen lakens.Ik hou niet van leugenaars, mayonaise.

naam: Tommy Opgenhaffen geboortedatum: 29 mei 1975Op school ben ik leercoach.Ik hou van Literatuur (van Kiekeboe tot Tom Lanoye), wandelen in het bos, fietsen met de kinderen, ....Ik hou niet van uren in de file staan, verzuurde of bekrompen mensen.

naam: Yalcin Özlem geboortedatum: 26 april 1989Op school ben ik leerkracht Frans en geschiedenis.Ik hou van reizen, lekker eten en historische films en documentaires bekijken.Ik hou niet van onrechtvaardigheid en schijnheiligheid.

naam: Kaija Vanden Broeck geboortedatum: 03 juni 1991Op school ben ik (interim) Leercoach en leerkracht wiskunde en stiekem ook nog even stagiaire PAV. Ik hou van Zingen, taart bakken en vrijwilligers werk bij Bizon vzw.Ik hou niet van Al het verdriet en pijn in de wereld.

FAMILIENIEUWS

Beste lezers,

Wij zijn Burak, Damian, Mehmet, Azran, Ventsislav, Chems & Nihad. Samen vormen wij de klas 3TET. De directeur heeft ons gevraagd om het eerste artikel van deze SAM te schrijven.

Er zijn heel veel nieuwe dingen gebeurd het afgelopen semester. Het spannendste was misschien wel dat we door de directeur uitgedaagd werden om de grootste mindmap te maken. Daarover lees je verder in deze SAM ook meer.

Omdat het jaarthema ‘Feest’ is, vieren we regelmatig feest op school. Op 6 januari was het Driekoningen en kregen we een cakeje. In één cakeje zat een boon. Helaas had niemand van onze klas de boon. Op 2 februari kregen we een pannenkoek omdat het Maria Lichtmis was. Op 14 maart vierden we Pi-dag. We hielden een geheugenwedstrijd: wie kon zo snel mogelijk het meeste cijfers van het getal Pi onthouden? Yassin van 1A won. Onze klasgenoot Azran was een beetje teleurgesteld, want hij vergat zijn naam op zijn blad te schrijven.

Maar er staat ook nog heel veel te gebeuren, zoals het voetbaltoernooi. Wij gaan dat natuurlijk winnen! ;-)Ook kijken wij uit naar het Open Schoolmoment op 27 mei, want onze school organiseert een wedstrijd waarbij elke klas een andere klas uitdaagt. Als we winnen, dan moet onze klastitularis tegen de andere klastitularissen strijden. Spannend!

We wensen jullie veel plezier tijdens het lezen van de SAM.

3 TET

Woord van de directeurs ‘ad interim’

naam: Maaike Van Den Meersschaut geboortedatum: 8 december 1989Op school ben ik Leerkracht Lichamelijke Opvoeding.Ik hou van Reizen; sportief dichtbij of avontuurlijk ver. Mezelf onderdompelen in andere culturen. Chocolade, fotograferen, natuurgebonden sporten en muziek.Ik hou niet van onverdraagzaamheid, jaloezie, américain en paté.

3TETMade by

Page 3: Sint-Antonius Magazine - editie mei 2016

03

Nieuws uit de Holstraat

Op welke manier kan je leren om naar kunst te kijken en het te waarderen? In

een museum natuurlijk! De leerlingen uit de diplomagroep van De Rotonde op dinsdag mochten dit zelf ondervinden. Tijdens een uitstap naar het SMAK kregen ze de opdracht ‘De kunst van het kunst kijken’. En wat hebben we geleerd? Dat kunst wel heel ruim geïnter-preteerd kan worden, maar dat dat het net zo bijzonder maakt!

Dit jaar steunden we met de actie Broederlijk Delen een project in

Colombia. Het land is ongeveer 38 maal zo groot als België en er is veel machtsmis-bruik. Gewapende groepen en grote be-drijven eisen steeds meer grond op. Zo wor-den de mensen uit hun huis gezet. Maar de Colombiaanse boeren verzetten zich.

In onze school werden overal affiches op-gehangen. In de eetzaal en in de leraarszaal kon je chips, chocolade en fruitsap kopen in een standje van de wereldwinkel. De jaar-lijkse solidariteitsmaaltijd vond op vrijdag 18 maart plaats. Het werd weer een groot suc-ces! De leerlingen van het deeltijds onder-wijs hadden heerlijke tomatensoep met balletjes klaargemaakt. Er waren ongeveer 15O deelnemers en er werd een mooi be-drag verzameld! De Colombiaanse boeren danken iedereen van harte!!

Broederlijk Delen 2016

De groep winkelbediende 2 mocht op dinsdag 8 maart aan team-

building doen. Wat de dag inhield? Dat was een verrassing. Het enige wat ze wisten: overdekt en buiten, warme kledij aantrekken en schoenen die te-gen het stof kunnen.De weg naar een locatie in Beernem gaf hen al een vermoeden. Eentje wou absoluut niet meedoen omdat ze daar al gebeten was door een paard, 4 keer! Iemand anders had het echt niet voor paarden: ‘stomme beesten, ik moet er niet van hebben’. Voor de meesten was de bedoeling een raad-sel.Van onze coaches Tom (onze Tom!) en Marianne kregen we een boeiende uitleg voor de opdrachten begonnen.Equi is Latijn voor paard. Een paard is een kuddedier: zij hebben nood aan samenwerking en een leider om te kunnen overleven. Een paard is ook een prooidier: het kan prooi worden van andere dieren. Dat zorgt ervoor dat ze alert zijn en onmiddellijk rea-geren op wat er gebeurt. Zij reageren eerlijk en spontaan op elke benader-ing van jezelf of van de groep. Zij kij-ken door een eerste indruk want die kan ‘fake’ zijn.

Paarden zijn zeer gevoelig voor wat je non-verbaal overbrengt en reageren onmiddellijk op veranderingen in de groepsdynamiek. De paarden zijn onze spiegels, zij gaan zich gedragen zoals elk van de groep of de groep zich gedraagt. Bij aanvang van de oefeningen wordt al snel duidelijk wat hier mee bedoeld werd: de paarden zijn onrustig, lopen wat chaotisch rond, laten zich horen. Zij spiegelen het gedrag van de groep. De groep, elk individu zoekt wat ze moeten doen om de rust terug te krijgen. De leider van de groep (een merrie, want het is vandaag ook nog eens internationale Vrouwendag!) schermt ons eerst nog af van de an-dere paarden. Dat geeft een veilig ge-voel. Vanaf het eerste moment werkt iedereen mee. De angst is wat weg en de grote dieren zijn best lief. De leer-lingen zoeken naar oplossingen als ze de spiegel voor krijgen; niet gemak-kelijk als je hier mee geconfronteerd wordt. Jongeren die met de hulp van een paard, zichzelf kunnen en willen vinden. Plots valt de stilte op. Werken en samenwerken loont en dat werd bij het afsluiten duidelijk.Het was een zeer boeiende ervaring.

Met die ervaring gaan we verder aan de slag. Sterke momenten en leer-momenten… Elke jongere heeft zijn kwaliteiten. En voor een werkpunt staan we open. Dank je wel voor dat superleerrijk moment!

Een equicoachingsproject

Cyriel Moncarey, ex-leerling van CDO De Rotonde houdt samen met een vriend tapasbar ’t Postje open te Gent (Korenmarkt). We wensen hem veel succes!

Oud-leerling in de kijker

Om de twee weken komen een aantal leerlingen samen in de leesclub om een verhaal te lezen. Dat doen we samen

met Tine van de scholengemeenschap. We lezen luidop en we praten over het verhaal. Het is een heel fijn moment om de drukke schoolweek mee te beginnen. Iedereen is welkom! Wil je graag eens meelezen? Vraag het aan mevrouw Rijckaert!

Komen lezen!

Page 4: Sint-Antonius Magazine - editie mei 2016

:SA

M:

04

Mama’s op de koff ie bij minister CrevitsMaandag 22 februari mocht een delega-

tie ‘mama’s van Sint-Antonius’ op de koffie bij de minister van Onderwijs, mevrouw Crevits. Toen de minister vorig jaar op bezoek was op onze school bewonderde ze de fototen-toonstelling ‘Talent in huis’. Voor deze tentoon-stelling maakten de leerlingen foto’s van hun gezin waarop iedereen te zien is met hun talent. De minister vond de foto’s zo mooi dat ze vroeg deze ook in Brussel op haar kabinet te mogen ophangen. Om de mama’s, die ze elke dag op de foto’s ziet, beter te leren kennen nodigde ze de mama’s van Osman, Miguel, Musab, Mahdi, Ergys, Furkan, Genadi, Hyusmen en Adem uit in

Brussel. “Het was heel leuk om bij mevrouw de minister op bezoek te gaan”, zo vertelt Sanaa, de mama van Musab. “Ze is zelf ook mama, en heeft veel naar ons geluisterd. Ze heeft veel vra-gen gesteld over mijn gezin. Ze wou zelfs een foto van mij samen met haar voor de foto van mijn gezin. Volgend jaar doen we een tentoon-stelling van de foto’s van de foto’s en komen we weer op bezoek”, lacht de mama Hyusmen. “Ik ben echt fier. Mijn man, mijn zussen, mijn va-der en moeder, de hele familie heeft mij op de televisie gezien met de minister. Iedereen is heel trots”, aldus mama Furkan.

Op 24 februari kregen wij, de leerlingen van 3 en 4 TET, de uitdaging van ons leven voorgeschoteld: de

directeur daagde ons uit om het record van de grootste mindmap te verbreken. Dat kan de grootste mindmap van België zijn, maar wij willen onmiddellijk voor het wereldrecord gaan.

Voor SAM wilden wij graag een exclusief interview met de coördinator van het project, onze leercoach Tommy Opgenhaffen. In een aantal vragen willen wij jullie meer info geven over het project.

Kan je kort iets meer vertellen over wat een mindmap is?Een mindmap is eigenlijk letterlijk een ‘map van ons mind’, een kaart van ons geheugen dus. Het is met an-dere woorden een techniek om wat er in jouw hoofd zit weer te geven in een visueel schema. Een mindmap ver-trekt vanuit een centraal idee, dat in het midden staat en heeft heel wat verschillende takken. Die takken be-vatten woorden, kleuren en schema’s.

Wat was het eerste wat je dacht toen de directeur jou de uitdaging gaf?Ik was in het eerste geval verrast, maar ik hou van uit-dagingen. Als iemand mij zegt dat iets niet zal lukken, dan wil ik juist tonen en bewijzen dat het wel zal lukken en dan ga ik ervoor. Door deze uitdaging aan te gaan en dus de grootste mindmap te maken, kan ons leren leren- project hier op school erdoor ondersteund worden en in de kijker gezet worden. Ik ga dus samen met de leerling-en volledig voor deze uitdaging.

Wat verwacht je van het project?Ik verwacht dat we er zeker in zullen slagen. Dat meen ik voor de volle 200%. Ik verwacht ook dat het project er-voor kan zorgen dat onze school op een goede en posi-tieve manier in het nieuws komt. Verder verwacht ik ook

dat we er heel veel uit kunnen leren en op een positieve manier kunnen samenwerken.

Is het een eenjarig project?Het was een idee voor een jaar maar kort daarna kwam het idee van andere leerkrachten om er volgend jaar een technische mindmap van te maken. De mindmap kan bijvoorbeeld in ijzer gemaakt worden en er kunnen elk jaar takken bijgroeien en weer verdwijnen. Op die manier wordt het een levende mindmap.

Welke rol spelen de leerlingen in dit project? Waarom moeten wij als leerlingen de grootste mindmap maken? De leerlingen van het TSO zijn de motor en sturen de andere leerlingen aan om het project uit te voeren zoals zij het zien.

Wat is de deadline van het project?De directeur heeft gezegd dat het project af moet zijn op 11 mei 2016.

Wil je nog iets toevoegen aan dit interview?Ik wens jullie heel veel succes!

HTISA wil mindmap maken in Ghelamco Arena

Werkplekleren: 4 BEI in hotel Poortakker (monasterium)

Het hotel in het centrum van de stad is een voormalig klooster. De site die begrensd wordt door de huidige

straten Oude Houtlei, Wellingstraat, Holstraat en Schouw-vegerstraat behoort tot het gebied dat van oudsher bekend staat als Poortakker (monasterium). De akker aan de poort (Torenpoort) werd bijgevolg “Poortakker” genoemd. Vanaf circa 1278 werd de naam verder gebruikt als aanduiding voor het Sint-Obrechtsbegijnhof (of het Sint-Autbertusbegijnhof) dat daar werd opgericht. Het gebouw is geklasseerd als mo- nument waardoor veranderingswerken en aanpassingen soms heel moeilijk zijn. Er werd aan ons, de leerlingen van 4 BEI, gevraagd om de bestaande branddetectie te vervang-en: het ging over 180 detectoren. We hebben hier ongeveer acht weken aan gewerkt, bijna altijd op woensdagmorgen. We kwamen heel veel problemen tegen maar door een schit-terende samenwerking en de wil om bij te leren hebben we dit mooi afgewerkt. De laatste woensdag werden we verrast op een heerlijke brunch en we hebben bovendien een heel leuk cadeau voor de school in ont-vangst mogen nemen.

Oussehmine Hassan

Aenean a magna vel pede vestibulum rhoncus. Nulla cursus orci quis tortor.

4TETMade by

Page 5: Sint-Antonius Magazine - editie mei 2016

:SA

M:

05

FOTOLAS- ATTESTEN

Met Himmet op stageDe laatste twee weken voor de paasvakantie lopen de zesde-jaars stage. Himmet Özdemir uit 6BEI is erg enthousiast over zijn stage. SAM belde hem op voor een telefonisch interview.

Hoe ben je bij de stageplaats geraakt?

Mijn overbuurman heeft een winkel van elektrische toestel-len, maar hij doet ook installaties op boten. Ik heb hem gevraagd of ik bij hem stage mocht doen.

Wat heb je tijdens je stage gedaan?

Wij werken meestal op gelijk-spanningen, dat is elektriciteit die uit batterijen komt. Dat vind je op een mobilhome terug, maar ook op boten. Daaraan kunnen we niet oefenen op school. Daar-door ben ik elke minuut aan het bijleren! Wat heb je al geleerd?

Omdat we nog nooit met gelijk-spanningen gewerkt hebben op school, is alle kennis nieuw. Wat vooral erg fijn is, is dat mijn baas mij roept als hij iets belangrijks doet. Dan moet ik naar hem kijken, zodat ik het later zelf kan doen. Dat doet hij regelmatig: dan moet ik mijn werk even laten liggen en hem observeren. Op die manier leer ik heel veel bij. Hij is erg behulpzaam!

Zou je er later willen werken?

Als het zou kunnen, zou ik er heel graag willen werken. Mijn baas heeft al gezegd dat als ik afgestudeerd ben, wij misschien

kunnen samenwerken. Ik spreek ook heel veel Frans, mijn moedertaal. Er komen ook heel veel klanten uit Frankrijk met hun speedboat, of indu-striële boot. Dan kan ik met hen communiceren en dat is erg ver-rijkend!

Is het voor jou een positieve er-varing? Ja! Ik heb echt het gevoel dat ik mijzelf kan ontplooien. Ik mag ook werken met heel erg dure toestellen die we op school niet hebben. Vandaag heb ik gewerkt met een toestel dat 20 000 euro kost! Ik mag echt heel veel vragen stellen aan mijn baas. Mijn theo-retische kennis is wat beperkt, maar daar schaam ik mij niet voor. Vragen durven stellen is heel belangrijk.

Ben je nu meer gemotiveerd om je diploma te halen?

Zeker! Dan kan ik zelfstandig worden.

De leerlingen van het deeltijds onderwijs (lassen) kregen de opdracht van Mr. De Muynck een las-

proef te maken. De lasproef moest verlast worden met het vlambooglassen met beklede elektrode. De keuze van de elektrode is gevallen op een rutiele elektrode 3,25. De leerlingen waren heel gemotiveerd en toon-den week na week een schitterende inzet. Deze inzet werd ook beloond. De lasproeven werden door het VCL in Brussel getest en goedgekeurd! 4 leerlingen be-haalden een lasattest van een staande hoeklas PB met beklede elektrode.Proficiat aan Diego Verschuren, Geoffrey Verhulst, Ken Van Laeken, Dzhansever Mustafo en Resul Ulgurlu!

Holstraat DoedagenTijdens de week van 7 tot 11 maart bezochten

ongeveer 200 kinderen uit 11 verschillende lagere scholen onze school. Voor de meesten van hen was het een eerste kennismaking met een technische school en ze genoten dan ook volop van hun bezoek.Ze namen enthousiast deel aan een praktijkles, leerden solderen, een wiel vervangen en maak-ten kennis met de verschillende afdelingen van onze school. Na afloop van hun bezoek mochten ze hun werk-stukje meenemen naar huis. Ze vonden het hier zo leuk dat ze beloofden zich volgend schooljaar allemaal in te schrijven …

Alle leerlingen maken samen een gezond middagmaalIn het kader van het gezondheidsbeleid maakten alle klassen in de voormiddag een gezond recept, van slaatjes tot desserts,

die we samen ‘s middags met veel smaak verorberden.

Page 6: Sint-Antonius Magazine - editie mei 2016

:SA

M:

06

K L I M A A T C O N F E R E N T I E

Dit schooljaar namen leerlingen uit de 3de graad van De Rotonde deel aan het project “Climate

challenge @school”. Dit project was een samenwerk-ing tussen het WWF, Studio Globo en een aantal se-cundaire scholen uit verschillende steden. Het was de bedoeling om met leerlingen een grote internationale klimaatconferentie te houden. Hieronder beschrijft Shauni Longueville haar ervaring:

Op vrijdag 29 januari werden we verwacht in de ge-meenteraadszaal van het Gentse stadhuis voor een na-gespeelde conferentie over het klimaat. De leerlingen kregen in groepjes ook een eigen land om te vertegen-

woordigen. Voor we in het stadhuis verwacht werden, hebben we enkele lessen hierover gehad, werden de groepjes voorbereid op hun eigen land. Zo maakten we onze eigen PowerPoint die dan getoond werd met een woordje uitleg. In de klas hadden we onze PowerPoint goed voorbereid. Toen we die vrijdagochtend aankwa-men aan het stadhuis, werden onze ogen goed geopend dat we dit serieus gingen aanpakken en waren velen van ons zenuwachtig. We hadden al snel een woordje uit-leg gekregen van de voorzitter die alles in goede banen leidde. Als iedereen eenmaal zijn land voorgesteld had was het al snel duidelijk dat er discussies gingen ko-

men om tot een klimaatakkoord te komen. Elk land ging overleggen welke resoluties voor ons belangrijk waren en waarvoor we wilden vechten. Na lang discussiëren over transport, klimaatvluchtelingen en voeding werd duidelijk dat niet iedereen tot een overeenkomst kon komen. We werden geconfronteerd met het feit dat er een klimaatproblematiek is en dat moet veranderen! We stemden elk voor ons eigen doel maar uiteindelijk kwa-men we tot een consensus. Zo waren we er uit gekomen dat korte vliegtuigreizen verboden moesten worden.

Door Shauni Longueville

Koken met de mama’sOmdat de zelfgemaakte koekjes en taarten zo

lekker waren vonden de mama’s het hoog tijd om elkaars recepten en keukengeheimen uit te wisselen. En hoe kan dat beter dan door sa-men te koken? Acht donderdagvoormiddagen na elkaar werd de Holstraat nr. 66 door de mama’s omgetoverd in een sterrenrestaurant.

De mama chef-kok van dienst kwam afwisselend uit Jordanië, Turkije, Syrië, Bulgarije, Somalië, Vlaanderen en Marokko… Met behulp van een top kookteam bereidde de chefkok elke week opnieuw een heerlijke menu.

Leerkrachten, directie en mama’s zaten elke donderdagmiddag samen aan tafel en genoten van de heerlijke maaltijd.

Ze delen graag een van hun recepten.

“Het was heel leuk om de andere mama’s te leren kennen, en ook te leren hoe zij koken. Ik zal die donderdagen echt missen.” (Annelies, mama van Alexander)

“Ik wil blijven komen. Ik kook heel graag. Vroeger kookte ik altijd voor veel mensen, want ik heb een grote familie.” (Hanife, mama van Kemal)

“Ik ben blij dat ik voor zulke dingen naar de school van mijn zoon mag ko-men. Ik heb nu ook nieuwe vriendinnen.” (Noura, mama van Abdullah)

Rode linzen

soepNODIG

• Ui• Wortel, geschild en in kleine stukjes• Paprika, in stukjes• Aardappel• Tomatenpuree• Rode linzen, goed gewassen

WERKWIJZE

1. 1 ui snipperen en fruiten in de olie2. wortel, paprika en aardappel toevoegen en

roeren3. linzen toevoegen4. een beetje tomatenpuree toevoegen5. kruiden met zout, een beetje rode en

zwarte peper6. roeren7. warm water toevoegen en 30’ laten koken8. mixen

Page 7: Sint-Antonius Magazine - editie mei 2016

:SA

M:

07

Eerste kennismaking met techniekIn februari is de Techniekacademie van start gegaan.

Om technische richtingen te promoten, kregen we van

de provincie Oost-Vlaanderen een subsidie voor het or-

ganiseren van 10 workshops op woensdagnamiddag,

waarbij 10 leerlingen uit de derde graad basisonderwijs

een elektrische auto op schaal maken.

gedichtendagIn de les Nederlands bij mevrouw Popelier schreven de leerlingen van 1A en 2TME gedichten naar aanleiding van

Gedichtendag. Een greep uit hun poëtische creaties!

In HTISA horen we de wind waaienWe beginnen te draaien

We springen erop En vangen de prop.

HTISA is zand,Het wordt een krantMet een mooie kant.

(Ivan, 2TME)

HTISA is een goeie schoolIk voel me er niet in een kooi

Het is heel leukMaar soms zie ik er wel eens

Een sigarettenpeukHet is altijd leuke pret

Maar in de klas draag je geen pet.Hou het net!

(Frankellyn, 2TME)

Ik word wakker door de zonEn ik weet dat ik vandaag

Een keer blij moet zijnMaar dat gaat niet lukken

Elke schooldag weerWant iedere dag doet mijn hoofd zeer.

(Ormir, 1A)

Mama, je bent m’n licht als ik niks zie.Ik hou van jou tot de dood en nog veel langer.

Door jou ben ik in de beste school!

(Yassin Altintas, 1A)

Licht aan en uit,Elektriciteit is weg.

Kijk door de ruit.Na een tijdje is de elektriciteit weer aan

Want HTISA staat achter het raam

(Mehmet, 2TME)

2TME1A

Made by

Page 8: Sint-Antonius Magazine - editie mei 2016

Op deze foto zie je 2 leerlingen van CDO De Rotonde, Guillaume en

Enrico uit de opleiding carrosserie. Zij gingen aan de slag op een brugproject.

Wat is een brugproject?Een brugproject is een plaats waar je werkervaring opdoet.Op het werk helpt een coach jou om de taken goed uit te voeren.

Voor wie is een brugproject?Voor leerlingen van ons CDO die willen werken maar nog niet precies weten:• welk werk ze willen,• wat je moet kunnen voor die job,• welke houdingen en vaardigheden men verwacht,• of ze er al klaar voor zijn om voor een baas te werken.

Werken in een brugproject is leren werken, een brug naar werk!

:SA

M:

08

Reacties van onze leerlingen

“Ik ben bang om in de tram te stappen.”

“Ik wens veel geluk aan de mensen in Brussel, Ankara, Frankrijk, Istanbul, Syrië.”

“Ik voel me woedend omdat ze onschuldige mensen dood maken.”

“Ik voel me woedend omdat onschuldige mensen niet dood moeten gaan, alleen omdat

IS zichzelf heeft overtuigd dat ze de juiste dingen doen en dat ze in naam van Allah zijn

aan het vechten.”

“Ik voel me verdrietig omdat er veel onschuldige mensen dood gaan.”

“Ik ben bang dat het ook in Gent zal gebeuren.”

“Ik wens sterkte aan de familie van alle slachtoffers.”

“Ik hoop dat alle gewonden genezen en dat de moslims niet beschuldigd worden.”

“Ik ben bang dat ik zal beschuldigd worden voor de aanslagen.”

Zinloos geweld inMogadishu, Mali, Homs, Damascus, Ankara, Istanbul, Londen, Madrid,

Parijs en Brussel als laatste in een lange droevige rij zaaide dood, vernieling, angst en verdriet.

Op 24 maart hielden wij op school een herdenkingsmoment voor de recente aanslagen in Brussel en elders in de wereld.

Een warm, stil en krachtig moment vol verbondenheid.

Bart D’hont schreef een tekst:

“Veel waardevolle woorden beginnen met een V: vertrouwen, vriendschap, vreugde, verlangen, verdraagzaam,… Werken aan die waarden, die waarde-volle dingen, is kiezen voor de grote V van Vrede. Tevreden zijn met jezelf, de mensen waarmee je leeft, tevreden zijn met de situatie waarin je leeft. Dit kan alleen als je jezelf, je medemens en de wereld graag ziet.

Als je leeft vanuit de Liefde.

Islam betekent: overgave aan Allah, aan God. Ook wij als Christenen noemen God Liefde. Die twee gedachten maken een heel mooi zinnetje. Een zinnetje dat weergeeft waarvoor een waar geloof staat: geef je over aan liefde. En

die liefde is sterker dan haat en geweld."

Leren en werkenAan de slag op een brugproject

Bezoek op de werkvloer

Tessa Renkema (oplei-ding winkelbediende)

werkt met een deel- tijds arbeidscontract bij Delhaize Gent. Ze startte eerst met een tijdelijk contract en dat werd re-cent verlengd. Dat is een duidelijk teken dat men tevreden is van wat zij daar presteert. Proficiat aan Tessa!

Lana Godefroot werkt al sinds het begin van

dit schooljaar met een IBO-contract bij Carrefour Express te Gent. Zij deed daar eerst een vakan-tiejob, men was er zo te-vreden van haar dat men haar verder in dienst wou houden. Op het werk-bezoek van de leerkracht praktijk, mvr Herlinde Ros, kreeg ook zij te horen hoe tevreden men is over Lana haar inzet. Proficiat Lana!

Neri Angelova doet wekelijks interim-

opdrachten via Synergie Interim in verschillende Carrefour-winkels over heel regio Gent. Ook daar is men tevreden over deze harde werker. Profi-ciat ook aan Neri!

Aan de slag in een ILW contract

Said Tori Mairam (opleiding keuken-medewerker) werkt in restaurant

Mub’art met een ILW.

Het ILW is een opleidingssysteem waar-in jongeren in het kader van een indu-striële leerovereenkomst een beroep kunnen aanleren dat gewoonlijk wordt uitgeoefend door een loontrekkende. De leerlingen krijgen enerzijds een praktische opleiding in de onderne-ming van een erkende werkgever en volgen anderzijds aanvullende theo-retische lessen op school.Het is een goeie manier om een werk-gever te overtuigen om onze leerling-en een kans te geven om ervaring op te doen.

Page 9: Sint-Antonius Magazine - editie mei 2016

09

:SA

M:Nieuwe leerlingen getuigen

Ik ben Stijn en werk sinds 6 oktober

2015 in de keuken van het restaurant

Jour de Fête. Ik startte als keukenme-

dewerker. Op 10 december deed ik

mijn proef als keukenmedewerker

op mijn werk. Ik kreeg een aantal

opdrachten die ik binnen de 2 uur

moest afwerken. Vijf mensen zaten in

de jury: mijn chef in de keuken, mijn

baas, iemand van Horeca Vorming

Vlaanderen, mijn leerkracht prak-

tijk en mijn trajectbegeleider van de

school. Ik slaagde voor de proef en

werk nu als hulpkok. De sfeer op het

werk is goed en ik leerde al veel bij. In

de horeca werk je normaalgezien in de

weekends. In deze zaak komt dat maar

zelden voor. Mijn sterke punten: ik ben

leergierig en beleefd. Mijn baas zegt

dat ik talent heb in de keuken. Mijn

werkpunten: mijn eigen werk kritisch

controleren en proper werken.

Ik ben Zora en ik startte dit school-

jaar in CDO De Rotonde Gent in

de opleiding hulpkelner. Mijn eerste

werkervaring deed ik in Trafiek. Daar

combineerde ik zaal- en keukenwerk.

Sinds 23 januari 2016 werk ik als hulp-

kelner bij Jour de Fête. Mijn eerste

weken begon ik achter de bar. Op die

manier leerde ik zowel koffie maken

als goed rondkijken hoe een restau-

rant draait. Beetje bij beetje kwam

er eenvoudig werk in de zaal bij zoals

afruimen onder begeleiding, alleen

aan tafel drankjes opnemen, koffies

maken en de 3 stappen bij een bestel-

ling: noteren, maken, brengen. Con-

tact met klanten vind ik niet gemak-

kelijk omdat ik eerder verlegen ben. Ik

werk in een tof team. Ik vind werken

in de horeca een interessante erva-

ring en weet nu dat dit niet een rich-

ting is waar mijn toekomst ligt.

‘’De Nederlandse taal verbindt ons allemaal’’

Wat een ervaring! De voorbije zes weken mochten wij, Jozefien en

Elisabeth, stage lopen op het HTISA. We boden taalondersteuning aan op maat van elke leerling. Op een creatieve en functionele manier hielpen we hen met het Nederlands en andere vakken.Na een warme ontvangst startten we onze eerste dag vol enthousiasme. De weken vlogen voorbij en onze band met de leerlingen groeide. De leerlingen werk-ten goed mee en maakten vooruitgang. Dit stimuleerde ons om er volop voor te gaan. We blikken terug op een leerrijke en fan-tastische ervaring die ons nog lang zal bijblijven. Dit was een mooie kans om te groeien als logopediste, hiervoor zijn we de hele school en de leerlingen ontzettend dankbaar.Wanneer we hier de deur uitgaan, zullen we terugdenken aan onze stage met een grote glimlach!

Mijn laatste 100 dagen op school

Op onze laatste 100 dagen hebben we afgespro-ken op school: daar kregen we eerst een ontbijt. Nadien volgden we praktijkles omdat niemand kon beslissen wat we deden. Ik heb aan mijn ei-gen auto gewerkt. ’s Middags zijn we naar restau-rant Akdeniz in de Sleepstraat. Daar hebben we gezellig gegeten. Na het eten zijn we naar huis gegaan.

Mikail Karanfil

De toekomst van de zevendejaars

OZAN OLGUN“Als ik kan, wil ik volgend jaar in een merkgarage beginnen werken, of in Volvo.”

YOSUF NOORI“Ik ben gemotiveerd om volgend jaar bij Volvo te werken. Om een goeie toekomst te hebben.”

MIKAIL KARANFIL“Na dit jaar ben ik van plan om te werken in een ga-rage en nadien wil ik mijn eigen bedrijf openen.”

NICHOLAS OSEI BONSU“Ik ben aan het overwegen om verder te studeren.”

MATTHEW NFODJO“Na dit schooljaar wil ik graag snel werk zoeken en centjes verdienen.”

ABDEL KADER MOHAMED ABDI-ILAAH“Na mijn studies ga ik eerst en vooral een maand op vakantie met mijn ouders.”

APDILKADIR TIRPAN“Ik ga in de garage werken waar ik mijn stage heb gedaan. Mijn mentor heeft gezegd dat als ik goed werk op mijn stage ik daar mag werken en cursussen mag volgen.”

DILAWER SHAIRZAE“Ik wil mijn diploma bedri-jfsbeheer halen, en dan ga ik op vakantie want het is al 9 jaar geleden dat ik nog op vakantie ben geweest. Als ik terugkom wil ik het CLB raadplegen voor meer informatie over bepaalde studies. De kans is groot dat ik naar de hogeschool ga.”

SAM vroeg aan een aantal leerlingen van het zevende jaar wat ze van plan zijn nadat ze afgestudeerd zijn.

Page 10: Sint-Antonius Magazine - editie mei 2016

:SA

M:

10

Page 11: Sint-Antonius Magazine - editie mei 2016

:SA

M:

11

Page 12: Sint-Antonius Magazine - editie mei 2016

:SA

M:

12

2 FEBRUARIMaria Lichtmis

31 OKTOBERHalloween

6 JANUARIDriekoningen

Drie vrolijke koningen begroetten op de ochtend van 6 januari de leerlingen met muziek en cake. In één cakeje zat een boon. Wie een boon in zijn cakeje had, won een bon voor een taart bij de bakkerij ’t Klaverken. De gelukkige was Sebastian Joye, coördinator van De Rotonde!

“Er is geen vrouwke zo arm, of ze maakt op lichtmis haar panneke warm.” Zo-als het spreekwoord zegt, is het traditie dat er op Maria Lichtmis pannenkoeken worden gegeten. Die traditie lieten we uiteraard niet aan ons voorbijgaan: alle leerlingen kregen tijdens de pauze van 10u een heerlijke pannenkoek… en er waren ook twee beeldige Maria’s aanwezig.

Dit jaar werken we rond het thema ‘feest’. In de vorige SAM schreven we al over het eerste feest dat we gevierd hebben: Halloween. Op de tijdlijn zie je welke feesten we dit schooljaar al gevierd hebben.

Page 13: Sint-Antonius Magazine - editie mei 2016

:SA

M:

13

2 FEBRUARIMaria Lichtmis

14 MAARTpi-dag

29 JANUARIDag van de directie

Op 29 januari wordt in heel Vlaanderen de directeur in de bloemetjes gezet. Ons directieteam kreeg een grote kader overhandigd met complimentjes op van leerkrachten en leerlingen. De kader werd overhandigd op de speelplaats.

“Er is geen vrouwke zo arm, of ze maakt op lichtmis haar panneke warm.” Zo-als het spreekwoord zegt, is het traditie dat er op Maria Lichtmis pannenkoeken worden gegeten. Die traditie lieten we uiteraard niet aan ons voorbijgaan: alle leerlingen kregen tijdens de pauze van 10u een heerlijke pannenkoek… en er waren ook twee beeldige Maria’s aanwezig.

14 maart staat bekend als Pi-dag. Op die dag worden allerlei activiteiten georganiseerd rond het magische getal 3,14. Wij or-ganiseerden met de leerlingen van het TSO een geheugenkampi-oenschap: wie zoveel mogelijk getallen van Pi na de komma kon onthouden, werd Pi-kampioen. Yassin Altintas uit 1A ging met de eer en met een T-shirt op de groei lopen.

Page 14: Sint-Antonius Magazine - editie mei 2016

:SA

M:

14

In oktober 2015 kregen we van On@break², waar we regelmatig mee samenwerken voor ondersteuningsprojecten, de ‘pluim

van de maand’. Bij de pluim schreef On@break² de volgende mo-tivatie: “…omdat uit heel veel van jullie initiatieven blijkt dat jullie een school zijn met een hart voor jullie leerlingen: de fototen-toonstelling, de schoolraad, jullie opendeurdag elk jaar opnieuw. Regelmatig slagen jullie erin ons vol bewondering te krijgen over hoe warm een school kan zijn.”Deze lovende woorden doen ons veel deugd. Bedankt, On@Break²

HTISA krijgt ‘pluim van de maand’ van On@Break²

HTISA in de pers‘Goede minnaars’Mevrouw Sofie ging met haar klassen naar

Het huis Van Kina om daar te leren wat verwacht wordt van ‘goede minnaars’. Seksual-iteit? Relaties? Spannend allemaal, maar soms ook erg verwarrend. Deze tentoonstelling liet geen enkele vraag onbeantwoord. Versier- en verknaltips, seks in taalgebruik, eerste hulp bij seks en relaties en lichamelijke veranderingen, maar ook seksueel overdraagbare aandoenin-gen, zwangerschap en anticonceptie, niets was nog langer taboe!

Lekker eten in ons restaurantjeOp maandag is het altijd uitkijken naar het ‘Restaurantje’

van mevr. Lore in het deeltijds onderwijs. In de middag-pauze voorziet zij samen met haar leerlingen uit de opleiding hulpkelner heerlijke maaltijden om van te smullen. Voor de leerlingen is dat het ideale moment om de tips en tricks van mevr. Lore om te zetten in de praktijk. Het maakt de maanda-gen op slag een stuk aangenamer!

NieuwjaarsreceptieOok in 2016 beginnen we het jaar met een nieuwjaarsreceptie.

Enkele sfeerbeelden...

Page 15: Sint-Antonius Magazine - editie mei 2016

:SA

M:

15

HTISA in de pers

Intensieve begeleiding is grote troef voor deeltijds beroepsonderwijs. Maar 2 nota's van de regering Bourgeois zetten die mogelijk op losse schroeven.Clochard!, snoeft de ene Afghaanse leerling naar de an-dere. Het is niet de eerste keer dat het gebeurt. De jong-en laat de belediging niet onbeantwoord en gaat door het lint. Waarop hij geschorst wordt. Geweld wordt niet getolereerd in De Rotonde, het Centrum voor Deeltijds Onderwijs in Gent. Of je nu uitgedaagd werd of niet.

Voor agressie is geen plaats in De Rotonde, maar evenmin voor onrecht.Leerlingenbegeleidster Linda Boone praat op de uitdager in. In Afghanistan zijn Hazara misschien tweederangs-burgers, maar hier staan jullie er gelijk voor. Als jij vindt dat je kansen verdient, dan geldt dat evenzeer voor hem.

Linda Boone, moeder van veel leerlingen in CDO De Rotonde in Gent. © LW

Linda zou hun moeder kunnen zijn, en die troef speelt ze af en toe met succes uit. Als je mijn zoon was – en je zou hem mogen en kunnen zijn – dan zou ik je hard aan-pakken. Ze meent het ook, dat van die zoon mogen zijn. Linda kent haar pappenheimers door en door. Discipline en stiptheid aankweken, staat hoog bovenaan de agen-da. En die kwaliteiten probeert ze erin te krijgen met de volharding van een moeder die de toekomst van haar kinderen voor ogen houdt.

Kanskaart voor groeiende groep leerlingenHet deeltijds beroepsonderwijs kampte lang met een negatief imago. Vaaks was deze vorm van onderwijs het eindstadium voor 16-jarigen die heel het waterval-systeem doorgezwommen hadden. Jongeren die niet goed aarden in het schoolse systeem kunnen hier 2 dagen schoolbanken combineren met 3 dagen (voorbe-reidende) beroepsactiviteit.Maar CDO De Rotonde zag zijn leerlingenaantal de laat-ste jaren spectaculair toenemen. Op 1 februari 2006 telden de vestigingen van De Rotonde samen 102 leer-lingen. 5 jaar later waren dat er 253 en vorig schooljaar liep het aantal op tot 371. In heel Vlaanderen is er een stijging van 20% de laatste 5 jaar; ruim 8.500 jongeren volgen in Vlaanderen les in het deeltijds beroepsonder-wijs. En die toegenomen interesse ligt niet alleen aan schoolmoeë jongeren die tegen wil en dank hun leer-plicht komen vervullen.

Heel wat jongeren zijn gebaat bij de individuele begeleiding die ze in het deeltijds onderwijs krijgen.

Ze volgen er een traject op maat, dat rekening houdt met wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze willen. Er zijn niet-begeleide minderjarige asielzoekers of andere nieu-wkomers die na een taalbad in een OKAN-klas meteen een beroep willen leren om zich klaar te stomen voor een baan.

Sinds 2008 bestaat de mogelijkheid deelcertificaten

te behalen. © CDO De Rotonde

Ook de groep Vlaamse leerlingen die zich in een uiterst kwetsbare situatie bevinden, is sterk toegenomen. Ze zijn vaak wel gemotiveerd om naar school te komen, maar boksen op tegen allerlei problemen thuis, van psy-chische aard, druggerelateerd of wat nog meer. Naast de intensieve begeleiding is de invoering van de mo-gelijkheid om (deel)certificaten te behalen, zeker een reden waarom sinds 2008 de belangstelling zo toenam, zegt Sebastian Joye, coördinator van CDO De Rotonde, vestiging Gent Holstraat. Sindsdien kunnen jongeren modules kiezen die meteen leiden tot een bewijs van een bepaalde kwalificatie.

Profiel van de leerlingen in CDO De Rotonde, vestiging Gent Holstraat• 173 leerlingen• 27 nationaliteiten• Bijna de helft spreekt thuis geen Nederlands.• 80% van de leerlingen is tussen de 16 en de 19 jaar.

School lopen kan er tot 25 jaar.

Elke dag een schrijnend verhaalAls Linda Boone verhalen begint te vertellen over de re-aliteit van alledag in De Rotonde, is ze niet te stoppen. Collega’s Tom en Tine zijn er even niet. De eerste staat een zwangere leerlinge bij tijdens haar bezoek aan de gynaecoloog. De tweede is een wandeling gaan maken met een meisje dat er samen met haar vriend alleen voor staat en geen inkomen heeft.Zelden of nooit zit Linda een hele dag aan haar bureau te wachten tot een leerling aanklopt en hulp vraagt. ’s Ochtends begroet ze de leerlingen op de speelplaats en meteen weet ze met wie er wat scheelt of wie er ont-breekt. Dan begint ze te telefoneren om de afwezigen op te sporen.

Spijbelgedrag wordt meteen aangepakt. Maar vaak zijn er ernstige aanleidingen voor afwezigheid.Een jongen moet voor zijn zieke moeder zorgen en de andere kinderen naar school brengen. Iemand moet gaan werken om schulden van het gezin af te betalen. Nog iemand anders ziet het leven totaal niet meer zit-ten. Linda en haar collega’s-leerlingenbegeleiders pro-beren dan instant oplossingen te bedenken om er toch voor te zorgen dat de leerling naar school komt.

Dat is de enige manier waarop wij kunnen helpen. Als de leerlingen hun leerplicht verzuimen, kunnen wij hen niet langer begeleiden. We zijn geen sociale dienst. Maar zo-lang de motivatie van leerlingen goed zit, zijn we bereid om ver met hen mee te gaan.

De toewijding van mensen als Linda Boone is goud waard. © LW

Snel ingrijpen is de boodschapLinda toont de gesloten Facebookgroep van de school, een handig hulpmiddel om laagdrempelig in contact te zijn met leerlingen. Via dat platform worden kleine en grote verdrietjes, zorgen en vreugde gedeeld. Op die manier proberen de 3 leerlingenbegeleiders alle leer-lingen nabij te zijn, om op tijd te kunnen ingrijpen als er problemen rijzen die een impact kunnen hebben op hun leertraject.

Geen diploma is nog geen mislukkingLinda Boone legt de vinger op de wonde: Als je weet vanwaar sommige leerlingen komen als ze bij ons be-landen, dan ben je al blij dat ze, als kersverse mama bij-voorbeeld, verantwoordelijk omgaan met hun baby. Of hun trauma’s leren verwerken en van de drugs af ge- raken. Als we jongeren zover hebben gekregen dankzij intensieve begeleiding in samenwerking met welzijns-diensten, hebben we dan geen belangrijke bijdrage ge-leverd als school? Ik denk het wel, allereerst voor die jongere zelf, maar ook voor de samenleving.De toewijding van mensen als Linda Boone spreekt boekdelen. Samen met een trajectbegeleider is ze ver-antwoordelijk voor 73 jongens en meisjes tussen 16 en 25 jaar. Ze hebben haar niet allemaal even intensief no-dig, gelukkig. En gelukkig telt de leerlingenbegeleidster haar uren niet. Maar het staat als een paal boven water dat de leerlingenondersteuning in het deeltijds onder-wijs geen middelen op overschot heeft. Wel integen- deel.

Misschien kon er in de concept-nota’s toch 1 paragraaf staan die het belang van de leerlingen- begeleiders onderstreept en hun rol in het deeltijds onderwijs versterkt voor de toekomst.

De Kerknet redactieGepubliceerd op dinsdag 27 oktober 2015

https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/artikel/aantal-kwetsbare-jongeren-deeltijds-onderwijs-

neemt-sterk-toe

Aantal kwetsbare jongeren in deeltijds onderwijs neemt sterk toe

Page 16: Sint-Antonius Magazine - editie mei 2016

16

Richting in de kijker

Opleiding Winkel

De opleiding winkelbediende is al jaren een vaste waarde in het deeltijds onder-wijs. De leerlingen leren er aanvullen, werken met de kassa en verkopen. Een belangrijk onderdeel daarvan is het mooi kunnen presenteren van bijvoorbeeld juwelen en kledij. Dit leren ze allemaal in de module presentatiewerk. Daar leren

ze stap voor stap hoe een mooie etalage er hoort uit te zien.

Page 17: Sint-Antonius Magazine - editie mei 2016

17

Kemal - 1A Yunus - 3BEIB Kaan - 5BEI

Omdat ik graag een diploma wil.

Ik wil graag Bursu Esmersoy ontmoeten.

Ik wil graag Christiano Ronaldo ontmoeten.

Ik zou Batman willen zijn.

Mijn lievelingsauto is een BMW M6.

Later wil ik voetballer worden.

Omdat ik graag elektricitieit doe.

Ik zou graag Shakira, Hadise en Nicki Minaj

ontmoeten.

Ik wil graag Arda Turan ontmoeten.

Dat is een speler van Barcelona.

Ik wil graag Ben X zijn.

Dat is een BMW X6 Mpower

Ik wil graag auto- mecanicien worden.

Ik wil deze richting tot het zevende jaar doen en daarna wil ik

brandweerman worden.

Ik zou graag Yilmaz Morgul ontmoeten.

Sabi! Van Galatsaray.

Ik wil graag Abou Fish One zijn.

Ik hou niet echt van auto’s. Maar als ik moet kiezen, is dat

een Volkswagen Sharan, een fami-

lieauto.

Al sinds mijn tweede leerjaar wil ik brand-

weerman worden!

leerlingen

InDeKijker

Waarom heb je voor deze richting

gekozen?

Welke beroemde persoon zou je graag

ontmoeten?

Welke voetballer zou je graag ontmoeten?

Welke superheld wil je zijn?

Wat is je lievelings-auto?

Wat wil jelater worden?

:SA

M:

2TMEMade by

Page 18: Sint-Antonius Magazine - editie mei 2016

Varia

18

De wandelgangen Gangen, veel gangen zijn er in Sint-Antonius. Wandelend te doorkruisen, soms rennend, zelden huppelend – wat wel jammer is. Lange gangen, rare gangen, elke met hun typische geur en kleur. Meestal oud en aftands, of wit gekleurd sinds Yves’ klusteam passeerde. Babbelend, zwijgend, mijmerend gaan we erdoor terwijl de muren luisteren. Ik hou wel van wandelgangen in een oud ge-bouw: hoog en breed of smal en nat; tenzij Yves en Jurgen en Morris passeerden. Met wat geluk brandt er zelfs licht in de gang op een wintera-vond. Zijn traphallen ook wandelgangen? Bab-belend, zwijgend terwijl de muren luisteren ...

en vooral puffend. Hét verschil met een gewone wandelgang zonder trap. Behalve mensen dwalen er misschien ook wel - Harry Potter-gewijs - geesten door de gang-en. Die van Sint-Antonius. Van Padova tot de Holstraat (en terug). Volgens Wiki is hij o.a. de patroonheilige van de franciscanen, de verloren voorwerpen, vrouwen en kinderen, armen, bak-kers, het huwelijk, reizigers en verliefden en pa-troon tegen schipbreuk, de pest en koorts. Een interessant allegaartje voor onze school. Moge hij ons inspireren en doen reflecteren in werk-groepen allerlei. Vooral bakker Franky droomt fotogeniek van een uitbreiding naar 'een wan-

delgang'. Op de koop toe patroonheilige van de vrouwen ... vandaar dat er bij de pannenkoeken twee Maria's door de gangen schreden terwijl de rijke koningen met 3 waren voor ons arme zieltjes. De Sint bracht gelukkig de kinders mee ... allemaal door die wandelgangen. Hoe zou het met de wandelgangen zijn in de vakantie? Zijn ze ook blij met de poetsploeg die passeert?Missen ze ons? Of hebben ook zij nood aan een time-out van ons? Delibereren ze ons op gangen-raden? Zalig Pasen!

A-No-name

Beslist in de leerlingenraad

EERS

TE G

RAA

DTW

EEDE

GRA

AD

Page 19: Sint-Antonius Magazine - editie mei 2016

:SA

M:

19

Op de schoolraad van maandag 22 februari was er een belangrijke delegatie van de leerlingenraad uit het voltijds (Burak Köse, Mevlut Tufan, Osman Aydin) en het

deeltijds onderwijs (Allison Bruneel, Melissa Akgül) aanwezig.De leerlingen van de Rotonde vinden het erg dat de speelplaats er meestal zo vuil bijligt. Ze brachten verslag uit over hun acties om iedereen hiervan bewust te maken. De leerlingenraad van het voltijds onderwijs is bereid om samen dit probleem aan te pakken.

Er wordt gevraagd naar een strenge aanpak van eventueel druggebruik. De school is bezig met het uitwerken van een drugsbeleid. Dat wordt later volledig besproken met een delegatie van de leerlingenraad.

Veel leerlingen van het dagonderwijs stellen voor om een biljarttornooi te organiseren. De verantwoordelijken van de ontspanningsruimte onderzoeken of het mogelijk is om dit te laten doorgaan.

Wim Horvath

Nieuws van de schoolraad

Waarom start to run ?Het is algemeen geweten dat sporten heel gezond is voor je lichaam! Waarom doen we dan niet allemaal aan sport?Het antwoord is simpel: Je kan pas aan sport doen als je over een goed trainings-schema en een goede basis beschikt.De start to run sessies zullen altijd onder be-geleiding zijn van getrainde leerkrachten.

Wanneer ?Na de paasvakantie starten wij op onze school aan start to run. Dit zal steeds doorgaan op dinsdag en vrijdag van 12u15 tot 12u40.

Voor wie ?Alle leerlingen van de 1ste graad mogen deelnemen aan de start to run sessies. Als dit een groot succes wordt gaan wij dit uitbreiden naar de hogere jaren. Uiteraard zijn alle leerkrachten welkom! Inschrijven kan je doen bij de Lo leerkracht Mw. Van Den Meersschaut of bij de mechanica leer-kracht Mr. De Muynck.Er zullen lijsten opgehangen worden in de refter waar je je ook kan op inschrijven.

Waarom lopen ?De eerste reden en vooral de belangrijkste reden waarom men aan sport zou moeten doen, is omdat het gezond is! Bovendien is het gewoonweg leuk om te doen. Een an-dere reden om te lopen kan ook zijn om lichaamsgewicht te verliezen of op peil te kunnen houden. Sporten gaat ervoor zor-gen dat je metabolisme gaat verhogen, dit is de snelheid waarmee je lichaam calo-rieën verbrandt. Ook gaat het lopen ervoor zorgen dat je spiermassa vergroot en je vet gaat verbranden. Je gaat dus afslanken!

Doel ?Het is de bedoeling dat jullie aan het einde van de reeks 15 minuten kunnen lopen zonder stoppen, ieder op zijn eigen tempo.S

TA

RT

TO

RU

N C

HA

LL

EN

GE

Met de leerlingen van de diplomagroep op dinsdag gingen we op een creatieve manier aan de slag met Pizza dozen. Gratis geleverd door de vrienden van Pizza Roma.

Virtuele realiteit of schijnwerkelijkheid is trending en hip VR simuleert een omge- ving via een computer om een gebruiker via diverse zintuigen onder te dompelen in een ervaring. Je wordt ondergedompeld in een omgeving waarbij vooral je ogen en oren ge-prikkeld worden.

Tegenwoordig is die virtuele realiteit heel dichtbij, een ietwat deftige smartphone geeft je die ervaring door je telefoon in zo’n VR bril te klikken. Groot struikelblok blijft de prijs, een deftige VR bril kost algauw enkele honderden euro’s. Maar Google bracht onlangs een zeer

betaalbare kartonnen versie van de VR bril op de markt en dat inspireerde leerkracht en leerlingen om zelf zo een te maken. Een kar-tonnen bril van Google kost een kleine 20 euro maar met een beetje knutselwerk tover je in een handomdraai een pizzadoos om in je eigen VR bril en dit voor zo’n 5 euro.

Van Pizza box tot Virtual Reality bril

Beloning ?Aan de hand van een stempelkaart zullen de leerlingen kunnen aantonen hoe vaak ze mee gaan lopen zijn. Per 2 loopsessies waarop je aanwezig was, zal je een extra punt verdienen voor het vak Lichamelijke Opvoeding.

Er zal ook een mooie beloning volgen voor de leerling / klas die het vaakst mee gaan lopen is. Welke deze be-loning zal worden, individueel of per klas, wordt later nog meegedeeld.

De voornaamste beloningen zijn natuurlijk het plezier dat je eraan zal beleven om samen met leerkrachten te sporten, de betere conditie en het gezonder lichaam waarover je zal beschikken op het einde van de start to run reeks.

Wij zijn benieuwd naar de opkomst!

OPROEP

Page 20: Sint-Antonius Magazine - editie mei 2016

SAM is een uitgave van het HTI Sint-Antonius en verschijnt 2 x per jaar.

verantwoordelijke uitgever: Wouter Bouteredactie: Peter De Knock, Dirk Dermout, Jonas Dusselier, Adinda Geuens, Heleen Rijckaert, Katrien Vanommeslaeghe, Sharon Van Wynsbergeeindredactie: Heleen Rijckaert, Thijs Mackelbergfoto’s: auteurs en leraarsvormgeving en pre-press: Jonas Dusselier druk: digitaal verwerkt door Drukindeweer op 2500 exemplarenmailing: Joke Zwanckaert & team ‘administratief helper’ van De Rotondeverspreiding: manueel aan alle leerlingen en leerkrachten / via de post aan de abonnees / via mail aan het netwerke-mailadres: [email protected] Elke auteur is verantwoordelijk voor de inhoud van zijn bijdrage. Niet ondertekende teksten (…) vallen onder de verantwoordelijkheid van de redactie.

www.htisa.bewww.derotondegent.be

[deeltijds onderwijs]

www.facebook.com/htisa.gent

colofon