Sika Magazine 2016, nr 3 · 2021. 1. 16. · 2 Sika Magazine uitgave 3 S epteMbeR 2016 BeSte lezerS...

12
SIKA MAGAZINE ST. MICHAËL- SCHOOL IN ROTTERDAM Moderne en huiselijke uitstraling NIEUWE INFRA- STRUCTUUR A9 Grote hoeveelheid Sika dilatatievoegenbanden verwerkt GALERIJEN VERSTERKT Sika's innovatieve oplossing EEN ECHO VAN DE NATUUR Sika's oplossing voor Harbin Opera House China UITGAVE #3 SIKA NEDERLAND B.V. - SEPTEMBER 2016

Transcript of Sika Magazine 2016, nr 3 · 2021. 1. 16. · 2 Sika Magazine uitgave 3 S epteMbeR 2016 BeSte lezerS...

  • Sika Magazine

    St. Michaël-School in RotteRdaM Moderne en huiselijke uitstraling

    nieuwe infRa-StRuctuuR a9 Grote hoeveelheid Sika dilatatievoegenbanden verwerkt

    galeRijen veRSteRktSika's innovatieve oplossing

    een echo van de natuuRSika's oplossing voor Harbin Opera House China

    uitGave #3 Sika NederlaNd B.v. - SePteMBer 2016

  • 2Sika MagazineUitgave #3, SePteMBeR 2016

    BeSte lezerSHet onder zwitserse architectuur gebouwde “arendt House” in luxemburg, de “Harbin Opera House” ook wel genoemd “Moscow of the east” in China: het toont weer eens aan hoe internationaal Sika aanwezig is. Met 17.000 medewerkers realiseren we met onze partners deze prachtige projecten. dit doen we vanuit 97 vestigingen en 170 fabrieken.

    de wereldwijd opgebouwde know-how van Sika en de deskundigheid en ervaring van onze applicateurs worden regelmatig getoond door bezoeken aan het Sika hoofdkantoor in zwitserland waar ook trainingen van klanten in het werken met technologieën plaatsvinden. de in Nederland ontwikkelde Sika oplossing SikaWrap® FX-50 C is daar een mooi voorbeeld van en wordt internationaal toegepast.

    en natuurlijk is er dicht bij huis vanuit de twee Sika vestigingen in Nederland veel gedaan in deze drukke zomer. Prachtige (sport)vloeren in talrijke scholen die in een vakantieperiode van 10 weken gelegd worden. Grote topsportcentra waar we zomaar 5.500 m² vloeren leggen.

    Wat een mooie zomer was het. We hebben met elkaar veel gerealiseerd en ook genoten van het prachtige weer. daarvoor hoefden we dit jaar niet internationaal. Op naar een kleurrijke herfst!

    veel leesplezier,

    Piet Nieuwpoort

    Piet NieuWPOOrt General Manager

    Sika MaGaziNe#3 20163 villa in het groen

    4 een echo van de natuuR

    6 kleurrijk sporten in nieuw topsport-centrum de koog

    7 Nieuwe infrastructuur op de a9 Gaasperdammerweg

    8 Sika’S innovatieve oploSSing vooR StRuc-tuRele veRSteRking van uitkRagende galeRijen

    10 Glazen façade van het arendt House in luxemburg geheel gelijmd met Sika

    11 beuRSagenda

  • 3Sika Magazine

    Uitgave #3, SePteMBeR 2016

    als een ‘villa in het groen’ ligt het nieu-we gebouw van de St. Michaëlschool in de rotterdamse wijk Hillegersberg. Ondanks de grootte van de school met 625 leerlingen, doet het gebouw dankzij de huiselijke, overzichtelijke inrichting en de witgepleisterde buitenkant, niet groot aan en voelen de kinderen zich hier op hun gemak. een optimale integratie van installaties in de ruimtelijke en bouw-kundige opzet maken het gebouw tevens zeer duurzaam met een hoge mate van comfort.

    de St. Michaëlschool is een grote katho-lieke school met 23 groepen. de school is verdeeld in een stervorm met drie vleugels waardoor de grote school klein aanvoelt. Op de kop van de diagonale vleugel bevindt zich de hoofdentree, op de kop van de andere twee vleugels liggen de entrees van de middenbouw en onderbouw. Het concept ‘villa in het groen’ refereert aan de vele villa’s die in dit deel van rotterdam staan. dankzij de toegevoegde balkons en grote dakover-stekken wordt het grote volume van de school gebroken en past deze perfect in de omgeving, en nog belangrijker, bij het kind.

    dagelijks lopen er vele kinderen over de vloeren. Het is daarom van belang dat de vloer eenvoudig te onderhouden is. in het gehele gebouw is gekozen voor het Sika-floor®-156, een gietlaag Sikafloor®-328 (gemeleerde duokleur) en de seallaag met Sikafloor®-304.

    de conciërge van de school, dhr. Hoog-kamer, is nu al enthousiast: “de vloer ziet er uitstekend uit en is erg makkelijk te onderhouden. zwarte strepen zijn een-voudig te verwijderen. Het grote voordeel is dat de vlekken niet in de toplaag trek-ken. Met slecht weer buiten lopen de kin-deren allerlei viezigheid naar binnen. ik maak de vloer eenvoudig schoon en het ziet er weer uit als nieuw!” Niet alleen de conciërge van de school is enthousiast. Ook de kinderen zijn erg blij met de vloer. “de kinderen vinden het erg prettig om over de vloer te lopen. vooral met blote voeten in combinatie met de vloerver-warming”, beaamt dhr. Hoogkamer. “en als we de kleur over 10 jaar zat zijn, kan er gewoon een nieuwe laag overheen!”

    Hier komt bij dat door keuze van het Sika® Comfortfloor® systeem is voldaan aan ambitieniveau klasse B zoals omschreven

    is in het ‘Pve Frisse scholen 2015’, v.w.b. emissies van materialen. de kinderen en leerkrachten zijn in september na een welverdiende vakantie weer een nieuw schooljaar begonnen in een frisse school!

    betRokken paRtijenopdrachtgever: rvkO (rotterdamse verenig-ing voor katholiek Onderwijs)architect: dezwarteHond.aannemer: van Wijnen Groep B.v.applicateur: decopox B.v.Sika account Manager: Fred Gloudie

    villa in het gRoen

    vlOereN GeveN MOderNe eN HuiSelijke uitStraliNG aaN de SCHOOl

  • 4Sika MagazineUitgave #3, SePteMBeR 2016

    eeN eCHO vaN de Natuur

  • 5Sika Magazine

    Uitgave #3, SePteMBeR 2016

    Het Harbin Opera House werd ontwor-pen door Mad architects uit Peking. door de gladde, witte aluminium pane-len en het witte beton lijkt het op een berg, bedekt met een glinsterende laag sneeuw en ijs. Harbin kent een klimaat met extreme verschillen in temperatuur, reikend van -40 °C in de winter tot wel 40 °C in de zomer. dat vraagt veel van de ingezette bouwmaterialen en dus ook van de afdichtingsproducten die werden gebruikt voor de aluminium bekleding en façades. deze producten moeten bestand zijn tegen de wisselende tempe-raturen en dat liefst ook meer dan tien jaar lang.

    de vervorming die door de tempera-tuurswisseling ontstaat, moet door de afdichtingsproducten goed worden opge-vangen. Sikasil® WS-305 CN, bekend om zijn geweldige flexibiliteit, staat garant voor een duurzame afdichting van dit soort verbindingen. Bij het ontwerp van de opera is niet alleen aandacht besteed aan de connectie met de natuur en de omliggende omgeving, maar ook met de stad en de mensen die hier wonen. “Het is niet onze bedoeling dat het operage-bouw enkel als een mooie achtergrond voor foto’s dient, zoals zoveel iconische gebouwen in andere steden. We willen dat mensen ook daadwerkelijk naar het gebouw toe komen, er willen binnen kij-ken en het zelfs gaan beklimmen”, aldus Ma Yansong, oprichter van Mad archi-tects.

    Om een goede warmte-isolatie zeker te stellen, is voor het grote oppervlak van de wand gebruikgemaakt van drievou-dig isolatieglas. de glazen units van dit

    isolatieglas zijn, om het glooiende effect te creëren, uitgevoerd in verschillende groottes. voor de secundaire afdich-ting van het isolatieglas koos men voor Sikasil® iG-25, zodat het glas na afdich-ting is opgewassen tegen belastingen, beweging en vervorming. Bovendien voorkomt de kit bij lage temperaturen condensvorming binnenin het isola-tieglas. voor elk glaspaneel was een veilige en stevige installatie uiteraard essentieel en dus stelden de ontwerpers strikte eisen aan de structurele lijmen voor de façade. voor de structurele ver-bindingen van de glazen gevelwand viel de keuze daarom op Sikasil ® SG-500 CN/Sikasil® SG-20. daarmee is de wand niet alleen zeer veilig, maar ook waterdicht, winddicht en bestand tegen winddruk.

    in het Harbin Opera House zijn twee theaters ondergebracht. Het grote the-ater biedt plaats voor 1.600 bezoekers. de houten wanden rond het podium en langs de rest van de zaal zorgen voor een weergaloze akoestiek. Het kleinere thea-ter, met plaats voor 400 man, heeft ach-ter het podium een groot panoramisch raam. deze wand uit geluidwerend glas vormt bij optredens een prachtig natuur-lijk decor. zo wordt het podium als het ware een verlengstuk van de omringende omgeving en ontstaat ook hier een inte-ressante verbinding tussen kunst, natuur en publiek.

    in februari 2016 werd het Harbin Ope-ra House door archdaily uit ruim 3.000 gebouwen wereldwijd verkozen tot een van de veertien beste gebouwen van 2016. Het is het enige gebouw in China dat deze eer werd toebedeeld.

    in het noordoosten van China, aan de oever van de rivier de Songhua, ligt het Harbin Opera House. Bij het ontwerp is ernaar gestreefd de kracht en essen-tie van de ongetemde noordelijke natuur rond de stad Harbin, met zijn besneeuwde bergtoppen en strenge klimaat, te weerspiegelen in de vormgeving van het gebouw. in februari 2016 werd de opera door archdaily uitgeroepen tot een van de beste gebou-wen ter wereld. Sika China droeg bij aan de totstand-koming van dit imposante bouwwerk, door verschil-lende siliconenkitten te leveren voor het bevestigen en afdichten van de aluminium bekleding en de glazen façade.

  • 6Sika MagazineUitgave #3, SePteMBeR 2016

    de combinatie vaessen algemeen Bouwbedrijf B.v. en Moederscheim Moonen architects is geselecteerd voor het ontwerp en de bouw van het nieuwe topsport-centrum ‘de koog’ in koog aan de zaan. Het ontwerp van dit 6.000 m2 grote top-sportcentrum is gebaseerd op het principe van een paviljoen. een vrijstaand en transparant gebouw met een overzichtelijke inrichting en een heldere organisatie. Het topsportcentrum vormt de nieuwe kern van het sportpark langs snelweg a8 richting assendelft.

    in het sportcentrum zijn twee hallen voor topsport en breedtesport. de ruimtes zijn voor respectievelijk 1.200 en 500 toe-schouwers. Naast sporthallen beschikt het gebouw ook over horeca, fitness, vergader- en onderwijslokalen en een grote hoeveelheid kleedvoorzieningen. de sporthal zal overdag gebruikt worden voor bewegingsonderwijs en ’s avonds door sportverenigingen. Op het dak van het nieuwe topsportcentrum liggen ruim 500 zonnepanelen. Het verbruik van het centrum zal naar verwachting gelijk zijn aan de opwekking van de panelen.

    in totaal is er meer dan 5.500 m² Pulas-tic® en Pu-/epoxy gietvloeren geïn-stalleerd in de kleuren groen en grijs. in beide sporthallen ligt het Pulastic® elite Performance 90 eco systeem. in de topsporthal is deze op verzoek van de korfbalvereniging in twee kleuren groen uitgevoerd. in overige ruimtes zoals o.a. de kleedkamers en de ontvangsthal werd gebruik gemaakt van het Sika® Comfort-

    Floor® systeem. de groene kleur in het hele gebouw zorgt voor een frisse, duur-zame en kleurrijke uitstraling.

    Op vrijdag 16 september werd de koog officieel geopend en is vanaf die dag vol-op in gebruik!

    kleurrijk SPOrteN iN NieuW tOPSPOrtCeNtruM de kOOG

    betRokken paRtijen: opdrachtgever: Gemeente zaanstadarchitect: Moederscheim Moonen architectsaannemer: vaessen algemeen Bouwbedrijf B.v.applicateur sportvloeren: Sika Nederland B.v.applicateur overige vloeren: indri vloersystemen B.v.Sika account Manager: Wiljan Mossing Holsteyn

  • 7Sika Magazine

    Uitgave #3, SePteMBeR 2016

    NieuWe iNFraStruCtuur OP de a9 GaaSPerdaMMerWeG gRote hoeveelheid Sika dilatatievoegenbanden veRweRkt

    betRokken paRtijenopdrachtgever: rijkswaterstaataannemer: ixas zuid-Oost B.v.applicateur: Schrumpf Bouwstoffen B.v.Sika account Manager: luc Cousin

    Bijzonder is de extra aandacht voor leef-baarheid en de inpassing van de a9 in de omgeving door middel van een drie kilometer lange landtunnel, zoals ook nu bij de a2 utrecht-leidse rijn wordt uit-gevoerd. Ook bij de landtunnel a9 komt op het dak van de tunnel een park dat de wijken in amsterdam zuid-Oost beter met elkaar moet verbinden.iXaS zuid-Oost B.v., een Special Purpo-se Company (SPC) bestaande uit Ballast Nedam, Heijmans, Fluor en 3i infrastruc-ture, benaderde al snel Schrumpf Bouw-stoffen B.v. om mee te denken met de bouw van de landtunnel. een tweetal uit-dagingen kwamen hierbij kijken: de uit 60 (!) moten bestaande landtunnel moet in zeer korte tijd met meerdere bouwstro-men en strookwisselingen uitgevoerd worden. Welke dilatatievoegenbanden

    moeten hiervoor gekozen worden en hoe moeten voegenbandsystemen aange-leverd gaan worden? daarnaast rees de vraag hoe de voegenbandsystemen op de bouwplaats met elkaar verbonden moes-ten worden zodat een waterdichte tunnel ontstaat? en kan de gevraagde strakke planning hier ook daadwerkelijk geleverd worden?Met ervaring op meerdere grote projec-ten zoals de avenue2 tunnel bij Maas-tricht en Crommelijn tunnel in delft is Schrumpf Bouwstoffen specialist op het gebied van afdichten van bouwkundige dilataties in betonconstructies. diverse oplossingen voor de gestelde uitdagin-gen werden aangedragen, hetgeen gere-sulteerd heeft in de opdracht. Onder meer buitenliggende dilatatie-voegenbanden Sika® tricomere da-320

    en da-320 Hoek met de rubberen bin-nenliggende voegenband met bandstaal type Sika® elastomere FMS-350 als hoofdafdichting werden ingezet. daar-naast leverde Schrumpf Bouwstoffen de aCMe- voegafdichtingsprofielen alsme-de de Calamiteitenprofielen voor in de wegvoegen. Het project zal afgerond worden in 2020 en is te volgen via het online bezoekers-centrum van rijkswaterstaat.

    in september 2014 kreeg ixas zuid-Oost B.v. van rijkswaterstaat de opdracht te starten met het project a9 Gaasperdammerweg. de a9 wordt tussen de knooppunten Holendrecht en diemen verbreed naar tweemaal vijf rijstroken en een wisselbaan. daarnaast wordt de a2 verbreed met een derde en vijfde rijstrook en wordt het knooppunt Holendrecht-Noord gereconstrueerd. dit ter verbetering van doorstroming en bereikbaarheid van de Noordelijke randstad.

  • 8Sika MagazineUitgave #3, SePteMBeR 2016

    Sika’S iNNOvatieve OPlOSSiNG vOOr StruCturele verSterkiNG vaN uitkraGeNde GalerijeN

    in 2011 stortte een deel van de uitkragende balkons van de antillen galerijflat in leeuwarden naar beneden. Oorzaak achter deze dramatische gebeurtenis was verregaande wapeningscorrosie waardoor scheurvorming in het beton van de galerij was ontstaan. Na de scheurvorming kan geïnitieerde putcorrosie door chloride optreden met als gevolg ernstige verzwakking van de draagconstructie.

  • 9Sika Magazine

    Uitgave #3, SePteMBeR 2016

    voor soortgelijke flats uit de jaren zestig en zeventig is na deze gebeurtenis door de Nederlandse overheid een onder-zoeksplicht ingesteld. uit een van deze onderzoeken, in opdracht van woning-bouwcorporatie de Goede Woning in apeldoorn, bleek dat een 7-tal jaren zes-tig galerijflats aan de Germanenstraat en omgeving eveneens constructieve gebre-ken kenden. er was geen acuut instor-tingsgevaar, wel diende de constructie versterkt te worden en zijn maatregelen genomen om toekomstige problemen te voorkomen.

    Na een uitgebreide oriëntatie kwam de Goede Woning uit bij aannemer Con-creet Betonherstel B.v. uit apeldoorn. zij overtuigden de opdrachtgever ervan dat zowel in voorbereiding als in de uit-voering met behulp van een innovatieve oplossing van Sika de galerijen versterkt konden worden. dit op een voor de cor-poratie kwalitatief controleerbare wijze en met geringe overlast voor de bewo-ners. de totale renovatie van de vloeren, inclusief afwerking met een Sika coa-tingsyteem, werd direct in de opdracht meegenomen.

    Sika oploSSingde constructievloeren van de galerijen worden constructief hersteld door ver-ankering met Sika® anchorFix®-3+ ver-lijmde koolstofwapeningskoorden, de SikaWrap® FX-50 C. deze zogenaamde NSM (Near Surface Mounted) wapening, wordt eenvoudig en zonder grootschalige gereedschappen vanaf de galerijvloeren zelf in ca. 30 mm diep gezaagde sleuven in de constructievloer geplaatst.

    de wereldwijd opgebouwde know-how van Sika met koolstofwapening en de

    betRokken paRtijenopdRachtgeveR: Gemeente apeldoornwoningbouwcoRpoRatie: de Goede WoningadvieSbuReau: ingenieursbureau iOBapplicateuR: Concreet Betonherstel B.v.Sika account ManageR: ron Hendriksen

    deskundigheid van de applicateur werden ondermeer getoond door een bezoek met de opdrachtgever aan het Sika hoofdkan-toor, waar ook de training van de klant plaatsvindt in het werken met deze tech-nologie en waar Sika partner, construc-teur iOB, zijn expertise toevoegde mid-dels de berekening en ontwerp van een pasklare oplossing voor de Goede Woning en de gemeente apeldoorn.

    Na het aanbrengen van de SikaWrap® FX-50 C versterkingen werden de sleuven verder afgevuld met de zeer snel uithar-dende SikaScreed® Hardtop-70 mortel en vervolgens werden de vloeren weer fraai, duurzaam en waterdicht afgewerkt met een systeem van sneldrogende acrylaat-coating Sikafloor®-32 Pronto en Sika-floor®-18 Pronto.

    de opdrachtgever de Goede Woning is erg tevreden over de Sika oplossing en de uit-voering daarvan. Met name de beperkte overlast voor de huurders wordt als zeer positief gezien. de gemakkelijke uitvoer-baarheid van deze oplossing en de zeer snelle doorlooptijden met snelle produc-ten en een zeer bekwame en goed voor-bereide uitvoering door Concreet Beton-herstel, hebben dit mogelijk gemaakt.

  • 10Sika MagazineUitgave #3, SePteMBeR 2016

    de zwitserse architect diener & diener is verantwoordelijk voor het ontwerp van het prestigieuze arendt House in luxemburg. Het ontwerp kenmerkt zich door een extreme soberheid, onder-steund door beton, de antraciet kleur en de gebogen lijnen.

    Met een volume van 98.448 m³ en een totale oppervlakte van17.702 m² is het arendt House in kirchberg-luxemburg met recht een kolos te nemen. zo’n ruime 15.000 m² wordt inge-

    GlazeN Façade vaN Het areNdt HOuSe iN luXeMBurG GeHeel GelijMd Met Sika

    nomen door het reeds gevestigde advocatenkantoor arendt & Medernach, waar het kantoor naar vernoemd is. de overige 2.300 (!) andere kantoren worden verhuurd aan professionele partijen. in het gebouw zal zich ook een galerie vestigen met permanente tentoonstellingen, welke vanaf de weg zicht-baar zullen zijn. door de golvende, glazen gevel komt er in het gebouw een maximale hoeveelheid natuurlijk licht binnen wat bijdraagt aan een prettige werkomgeving.

  • 11Sika Magazine

    Uitgave #3, SePteMBeR 2016

    beuRSagenda11 oktobeRNationale Staalbouwdag kromhouthal amsterdam

    15 t/M 17 noveMbeR MetS (Marine equipment trade Show) rai amsterdam

    17 noveMbeR Betondag de doelen rotterdam

    30 noveMbeRNSv (Nationale Sport vakbeurs)evenementenhal Gorinchem

    1 deceMbeRlijmen 2016techniekhuys veldhoven

    voor dit project in luxemburg is gebogen glas geleverd wat is voorzien van een coating. Het hele systeem hangt aan de gevel, de glasplaten zelf zijn gelijmd op de rvS-achterconstructie. kortom, de verlijming draagt de constructie van 1.350 ramen welke samen een façade van 160 meter vormen. en dat bete-kent constructief nogal wat, zo’n structurele verlijming.

    Sika’s rol, binnen dit prestigieuze project, bestond allereerst uit het maken van berekeningen. vervolgens werden verschillende hechttesten uitgevoerd in verband met de juiste voorbehande-ling van de ondergronden. Speciaal voor dit project stelden we een kwaliteitsprotocol op zodat er een garantie verleend kon worden op de producten in deze specifieke toepassing. uiter-aard in het kader van de geldende europese normering. voor dit project werden diverse siliconenlijmen getest en is de keuze uiteindelijk gevallen op Sikasil® SG-20. daarnaast zijn diverse productie-audits uitgevoerd om de kwaliteit te bewaken en waar nodig bij te sturen. de uitdaging bij het arendt House zat hem vooral in het selecteren van het juiste type glas, omdat het op een bepaalde manier gevormd moest worden.

    betRokken paRtijenopdRachtgeveR: Felix Gioregetti S.a.r.l.aanneMeR: Felix Gioregetti S.a.r.lapplicateuR: Nissink Business Glass B.v.Sika account ManageR: Paul Moest

  • • Op 6 continenten• in 91 landen• Meer dan 160 productie- en marketinglocaties• Wereldwijd 17.000 werknemers

    Sika is wereldwijd actief in de bouw en industrie als leverancier op de markt van gespecialiseerde chemische toepassingen. Sika voorziet zowel de bouwsector als de industriële sector (automotive, bus, vrachtwagen, trein, zonnepanelen, windenergie en façades) van haar producten.

    Sika’s productlijnen vallen op door de hoge kwaliteit van de betonhulp-stoffen, gespecialiseerde mortels, kitten en lijmen, materialen voor dempen en versterken, systemen voor structurele versterking, industriële en sportvloeren, en systemen voor zowel daken als waterdichting. Sika is wereldwijd aanwezig in 91 landen en heeft meer dan 17.000 werknemers en is daarom op lokaal niveau goed in staat om bij te dragen aan het succes van haar klanten.

    Op al onze leveringen en diensten zijn onze algemene voorwaarden (gedeponeerd bij de arrondissementsrechtbank te utrecht onder nummer 28/2006) van toepassing.

    raadpleeg voor gebruik de meest recente versie van het product informatieblad. © S

    ika

    Ned

    erla

    nd B

    .v. /

    09-

    2016

    Sika - uW lOkale PartNer Met eeN WereldWijde aaNWeziGHeid

    Cer

    tifie

    d Management System

    ISO 9001 / ISO 140

    01

    Sika nedeRland b.v. - locatie utrechtzonnebaan 56 tel: +31 (0)30 - 241 01 203542 eG utrecht Fax: +31 (0)30 - 241 44 82Postbus 40390 [email protected] ad utrecht www.sika.nl

    Sika nedeRland b.v. - locatie deventerduurstedeweg 7 tel: +31 (0)570 - 620 7447418 Ck deventer Fax: +31 (0)570 - 608 493Postbus 420 [email protected] ak deventer www.pulastic.com