Signs 2013

48
ROB FAVIER CHRISTIAN ARTISTS SEMINAR ROEL HERFST ADRIAN SNELL ARTWAY SIGNS MAGAZINE MAGAZINE VAN CNV VAKMENSEN, SECTOR KUNST EN CULTUUR NUMMER 4 | 2013 - JAARGANG 34

Transcript of Signs 2013

r o b fav i e rc h r i s t i a n a r t i s t s s e m i n a rr o e l h e r f s ta d r i a n s n e l la r t way

SIGNS maGazINemagazine van cnv vakmensen, sector kunst en cultuur

nummer 4 | 2013 - Jaargang 34

2 S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3

s i g n s | n o 4 | o k t - n o v 2 0 1 3 | j a a r g a n g 3 4

verantwoordelijk uitgever van dit magazine: cnv vakmensen, sector kunst en cultuur, Postbus 81065, 3009 gb rotterdam. t 010–45 68 688, f 010–45 59 022, e [email protected] www.cnvvakmensen.nl/caos/kunst-en-cultuur/Profiel: sinds 1969 is er de organisatie continental sound, welke in 1974 het blad sjofar ging uitgeven. door de samenwerking met gmi werd het blad in 1980 omgedoopt tot gospel music magazine. vanwege de samenwerking met christian artists werd het in 1987 gospelmagazine music & art. in 1991 werd het blad spreekbuis voor de hele beweging continental sound/ christian artists en werd het tot magazine music & art omgedoopt, in 1993 werd music & art het magazine van de cnvkunstenbond. alleen leden ontvangen music & art. in 2005 werd music & art en bottomline samengevoegd tot een nieuw magazine signs.mission statement: ‘geroepen deel te nemen aan het koninkrijk van god betekent: het in praktijk brengen van liefde, barmhartigheid, vrijheid, solidariteit en gerechtigheid. met als gevolg, dat de cultuur op creatieve en/of verkondigende manier beïnvloed en gevormd wordt.’eindredactie: leen la rivièrehoofdredactie: Jacqueline la rivièrehoofdredactie muziek: ben scholtenontwerp: Jacqueline la rivièrecover: lurdes chappell Foto: Edwin Roos - Nijntjes @ Christian Artists Seminar 2013druk: lines communicatie & design bv, Postbus 84, 4200 ab gorinchem, tel. 0183-623284, fax 0183-623314vaste redactie: ben scholten, leon van steensel, leen la rivière, rob de Jong, desiree van drongelen, henriëtte alexander en davitha van de kuilen.lidmaatschap: u kunt lid worden van cnv vakmensen, sector kunst en cultuur.op www.cnvvakmensen.nl/caos/kunst-en-cultuur/ vind u alle branches en daarbij behorende informatie.lid worden gaat via cnv vakmensen in utrecht. dit gaat via:www.cnvvakmensen.nl/word-lid/ of bel naar cnv info: 030 - 7511007 (lokaal tarief ). van maandag t/m vrijdag zijn we bereikbaar van 8.00 uur tot 18.00 uur.

Copyright: Niets uit deze uitgave mag op welke wijze dan ook zonder voorafgaande toestemming van de uitgever worden vermenigvuldigd en/of gereproduceerd.

© cnv kunst en cultuur 2013

cnv kunst en cultuur is onderdeel van cnv vakmensen en aangesloten bij de vakcentrale cnv, de federatie van kunstenaarsverenigingen en het evv.

s i g n s | n o 4 | o k t - n o v 2 0 1 3 | j a a r g a n g 3 4

2 colofon & inhoud3 nadenken leen la rivière4 gospel slotconcert barry mcguire5/6 hotline laatste nieuws 7/8/9 ca2013 foto impressie optredens, lezingen en worrkshops10 diversen interteen11 beeldende kunst marc mulders, toelichting midden- pagina12/13 gospel the city harmonic14/15 gospel verslag en foto impressie flavor festival 201316/17 gospel adrian snell18 letteren week van het christelijk boek 2014, artez kunsteducatie19/20 recensies cd's 21/22 beeldende kunst artway, nina vermeer23 recensies cd's 24/25 beeldende kunst roel herfst26 hitverhalen vreemdelingencollectief 27/28/29 gospel rob favier 30 recensies cd's31 muziek damascus32 recensies dvd's33/34 Podium the sleeping beauty van het nationale ballet, the great bean van scapino & solaris van korzo35/36 gospel kirsten alting37 ntr zilveren duif awards38 cnv meeùs en cz39 agenda's hitlijst, concert- en beeldend agenda40 boeken/knipsels diverse41/42 muziek continentals - terugblik op een rijke zomer43/44 Podium lurdes chappell45 beeldende kunst daniël van der veer46 beeldende kunst margje schuurman

a d v e r t e n t i e

47 advertorial cz48 meeùs

Colofon Inhoud

het dagelijkse werk voor continental sound (o.a. uitgaven), continental ministries(continentals in europa), kunst en cultuur is stevig, maar kent ook soms hele interessante kanten.zo kreeg ik vererende uitnodigingen van opwekking, eo, friesland en frankrijk.

van opwekking ging het om de jaarlijkse opwekkingsconferentie, welke ieder jaar met Pinksteren gehouden wordt op het walibi terrein. in zo’n weekend komen er ca.60.000 personen en is daarmee het grootste christelijke evenement van ons land. het is ongeveer net zo groot als lowlands. een welgemeend compliment voor de directeur Joop gankema en zijn vrijwilligersstaf van honderden personen om zo’n gigantische tentenstad te kunnen laten draaien. er is een volwassenenprogramma en parallel een kinderenprogramma en tienerprogramma. heel bijzonder is ieder jaar de lancering van weer een nieu-we aanvulling van ca.10 liederen van de zo bekend gewor-den opwekkingsbundel.

van de eo ging het om de bekende eo Jongerendag in juni. ook dat is ieder jaar een interessant spektakel. voor ouderen kan het wel eens te hard zijn, maar het blijft een sterk staaltje christelijke jongerencultuur. thema dit jaar was can you hear me, hoe je contact met god kunt krijgen. ca.25.000 jongeren waren razend enthousiast bezig in het gelredome. ook hier weer heel veel vrijwilligers. het was de 39ste jongerendag en wat een verschil vergeleken met het begin. alle complimenten voor de eo (directie, bestuur en de jongerenafdeling)

bij friesland ging het om een promotietocht door een aar-dig stuk friesland om mij als ‘city-kid’ kennis te laten maken met de rijkdom van het friese land. het was even slikken toen deze bijzondere uitnodiging binnenkwam, want als rechtgeaard rotterdammer ga je al heel makkelijk bij teveel groen hyperventileren. beste friese achterban, neem me dat even niet kwalijk. toch maar gedaan. en in een paar dagen zag ik: het wtc in leeuwarden, ik was in een bootje met een palingvisser mee (die ook heel wat andere grote vissen ving), een rit op een solex, het woudagemaal, hele bijzondere restaurants genoten (o.a. de eppemastate, lokaal 55, oostergo), gevaren over meren, het Jopie huisman museum, hele aparte overnachtingen gehad. de optelsom van deze tour de force door friesland was een gemiddelde 8,5. het had meer kunnen zijn, ware het niet dat het dagen achtereen stroomde van de regen. en dan op je solexje is geen lol aan. de boot was overkapt en dat was best gezellig, zeker ook toen de stuurman met de aanwezigen een shantikoor begon. voor mij was de top het Jopie huisman museum in workum. het heeft mij allemaal zoveel gedaan, dat ik besloten heb nog eens naar friesland terug te keren. nou? en dat van een rotterdammer, dat is pas echt een enorm compliment, want hier zeggen ze altijd

dat rotterdam de stad is. en dat impliceert een onwetend-heid over zoveel anders. ik heb genoten van deze bijzon-dere tocht.

en dan in augustus het jaarlijkse christian artists seminar. dat was de 33ste keer en weer een fantastische week. topartiesten, topdocenten en de deelnemers en staf was top! op zo’n week teer je een jaar, dan kun je er weer tegen aan en weet je waarvoor je midden in de wereld van kunst en cultuur staat. naast vele workshops op vele ook ver-nieuwende terreinen, waren er ook toespraken van 4 top-sprekers, die ons met de neus op de harde feiten drukten. maar dat is alleen maar gezond en dwingt tot nadenken, want de vooruitzichten in onze sector zijn gewoon slecht tot zeer slecht. maar gelukkig zijn er toch mogelijkheden om dankzij het geleerde overeind te blijven, een hoopvol perspectief. zelf heb ik ook met volle teugen mogen genie-ten. op dit ca is verder heel waardig afscheid genomen van magiel, die vele jaren de manager geweest is van dit jaarlijkse ca festijn. we zullen hem missen.op de pagina’s 7, 8 en 9 is een fotocollage te zien van de optredens en workshops.

tot slot had ik de vererende uitnodiging om hoofdspreker te zijn op een conferentie van dm2a: musique et activités artistique en dat georganiseerd op een mooie locatie in de auvergne. twee keer per dag er stevig tegenaan, daarnaast voor mij heerlijk ontspannen in een heerlijke omgeving. het deed mij denken aan onze begin jaren zeventig, toen hebben wij dezelfde vragen en thema’s behandeld. maar het was beslist leuk om te doen.

en nu beginnen we aan het najaar, veel zal aandacht vra-gen.

leen la rivière

Leen La Rivière op pad

nadenken

S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3 3

4 S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3

Barry McGuire - afscheidsconcert

b a r r y m c g u i r e v o o r a f s c h e i d s -c o n c e r t n a a r n e d e r l a n d m e t o u d -l i d t g e b y r d s

Verschillende generaties groeiden op met zijn muziek. De goedlachse Barry McGuire mag zich met recht een veteraan noemen. Maar aan alles komt een einde, en ook aan de mu-zikale rondreizen van deze levende legende. Barry McGuire komt op 10 oktober voor een eenmalig afscheidsconcert naar Nederland, in Aalsmeerderbrug. En hij brengt een speciale gast mee; John York, voormalig lid van The Byrds.

barry mcguire’s muziekverhaal kent veel gezichten. veel liefhebbers kennen hem als de zanger van de hit ’eve of destruction’ uit 1965. na zijn bekering werd mcguire echtereen toonaangevend gospelartiest. zijn verschillende albums uit die periode (waaronder ‘seeds’ en ‘to the bride’, dat hij samen met the second chapter of acts opnam) wer-den klassiekers. barry mcguire’s live optredens werden al even legendarisch. gewapend met slechts een gitaar wist hij decennialang het publiek te boeien dankzij zijn grote charisma, aanstekelijke humor en herkenbare liedjes.

de afgelopen jaren heeft mcguire nog diverse muziek-projecten gestart, maar nu is het volgens hem tijd om, op 77-jarige leeftijd, zijn tourloopbaan vaarwel te zeggen. een hele eer dus dat nederland is gekozen als één van de landen waar barry mcguire in eigen persoon afscheid

komt nemen! tijdens deze avond in de levend evangelie gemeente in aalsmeerderbrug zal het een feest van her-kenning zijn voor gospelliefhebbers van het eerste uur, maar ook genieten van de unieke ervaring die een veteraan als mcguire laat horen aan jong en oud!

en barry mcguire staat niet alleen op het podium. het optreden, dat ook deel uitmaakt van barry’s concertreeks ‘trippin’ the sixties’, doet hij samen met zijn goede vriend en zanger / gitarist John york. wie bekend is met de muziek uit de jaren ’60, zal hem kennen als lid van the byrds, die in die periode o.a. een wereldhit hadden met ‘mr. tambourine man’.

samen verzorgen barry en John een programma met klas-siekers uit het verleden, recent nieuw eigen materiaal en natuurlijk de favorieten waar met een warm gevoel aan terug gedacht wordt.

het afscheid van barry mcguire in nederland belooft zo een unieke avond te worden. mis het niet!

De gegevens op een rij:barry mcguire en John york10 oktober 2013levend evangelie gemeente, aalsmeerderbrug (Kruisweg 55)kaarten via www.events4christ.nl of 0297-237171.

Gospel

teks

t: ev

ents

4chr

istFo

to:

via

even

ts4c

hrist

S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3 5

Hotline

het laatste nieuws uit de muziekwereld

H i l l s o n ghillsong heeft, om de verdere ontwikkeling van haar missie in nederland te stimuleren, nu gekozen

voor een samenwerkingsverband met neema en ecocata. ‘Juich voor de heer’, ‘uw sterke hand’ en recent nog ‘hosanna’ zijn stuk voor stuk liederen die de kerk van nu heb-ben helpen vormen en haar een stem hebben gegeven. en ze hebben nog iets gemeen; het zijn allemaal oor-spronkelijk hillsong liederen. hillsong is een begrip. wat begon als een aan-tal liederen, geschreven vanuit een jonge, bevlogen kerk in australie, is de wereld overgetrokken en bereikt nu honderden miljoenen, met name dankzij de aanbiddingsmuziek die de kerk van nu mede vormt. uitgever neema zal vanaf heden niet alleen in samenwerking met ecovata zorg dragen voor de distributie van de verschillende producten van hillsong, maar zich ook inzetten om in nederland de missie van hillsong vooruit te helpen. neema zal zich daarom ook gaan concentreren op de marketing van de verschillende hillsong projecten.eén van de eerste titels die neema zo onder de aandacht zal brengen, is de nieuwste jongeren cd van hillsong: ‘we are young & free’. ‘young & free’ is een gloednieuwe lijn van hillsong vanuit en voor de jeugd van nu. en dat is te horen! de songs op het eer-ste album ‘we are young & free’ zijn het antwoord van een jonge gene-ratie op de hoop en de toekomst die christus haar geeft. daarnaast werkt neema in samenwerking met haar partners aan de ontwikkeling van speciale projecten die de muziek & missie van hillsong verder stimuleren in nederland. meer informatie over deze projecten volgt binnenkort.

M i c H a e l e n g l i s H

weinig verhalen zijn zo ingrijpend als dat van michael english. de gaither-veteraan en solo artiest komt in oktober naar nederland voor twee optredens. hij wordt bijgestaan door koor & orkest ‘celebrate’. michael english stond met de gaither vocal band al eerder op nederlandse podia, maar de komende optredens zijn de eerste waarbij zijn eigen muziek cen-traal staat. en dat betekent een avond vol gospelklassiekers, soulvolle pop en een glansrol voor de indrukwek-kende stem en beleving van english. dat komt voor een groot deel door zijn verhaal; een verhaal waar films en boeken over gemaakt kunnen worden. english koos ervoor om het zelf te vertellen in zijn biografie ‘the Prodigal comes home’ en maakte een cd met dezelfde naam. als gaither-favoriet maakte hij begin jaren ’90 met groot succes een solo pop debuut. onderscheidingen en roem volgden, maar een reeks aan verlei-dingen, verslavingen en beslissingen erover werden english bijna fataal. na het hervinden van god begon hij schoon schip te maken. een paar jaar geleden werden fans blij verrast met de mededeling dat english weer lid werd van de gaither vocal band. en waar zijn schema het toelaat, laat hij weer horen dat hij ook solo een abso-lute topartiest is. vorig jaar bracht english een nieuw solo album uit met

de titel ‘some People change’. de concerten in schoonhoven en zwolle worden des te specialer door de muzikale begeleiding van koor & orkest ‘celebrate!’. dit koor & orkest heeft de afgelopen jaren al diverse gaither artiesten met succes begeleid.

s t u g a r r a r d

stu garrard, oud-gitarist van delirious?, heeft een roerige periode achter zich, met onder andere een depressie. de gitarist heeft deze ervaringen verwerkt in een zevental liedjes die hij als solo eP zal presente-ren. het werk, genaamd ‘of burdens, birds and stars’ is gefinancierd door crowdfunding. garrard is van plan om het uiteindelijke album ook gratis te verspreiden en daarmee kiest hij met zijn nieuwste solo werk voor de nieu-we digi-muziekmarketing.

F a M i l y F o r c e 5

wie family force 5 op het Xnoizz flevo festival zag, zal het toch als een verrassing zien: soul glow aktivator, oftewel zanger solomon olds, stapt uit de band. solomon blijft nog als songwriter betrokken bij family force 5, maar wil zich nu vooral toewijden aan het produceren van muziek met andere artiesten. zo heeft hij recent een single geproduceerd in samen-werking met rapture ruckus; ook headliner op het Xnoizz flevo festival. de plek van olds wordt in family

6 S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3

Hotline

het laatste nieuws uit de muziekwereld

force 5 overgenomen door drummer Jacob olds. zijn vrijgekomen plek achter het drumstel heeft zo gezorgd voor nog een nieuw gezicht; teddy boldt. voor begin 2014 staat een nieu-we cd gepland.

B l a d g o u dals je iemands muziek zou moeten omschrijven als een jaargetijde, dan heb je een hele kluif aan zowel elise mannah als Janine beens. de veelkleu-righeid van hun muziek brengen ze in oktober gezamenlijk naar diverse the-aters met ‘bladgoud’, een bijzondere concertreeks met een gouden randje. elise mannah en Janine beens zijn als artiesten de afgelopen jaren boven komen drijven als toptalen-ten van eigen bodem. elise mannah uit alkmaar weet zich inmiddels gewaardeerd als schrijfster van nederlandstalige luisterliedjes met een hart voor kleinkunst. of om het met jaargetijden te schetsen: zomers zonder de ogen te sluiten voor de winter in het leven. vorig jaar presen-teerde ze haar nieuwe album ‘overal’. de ontspannen mix van engelstalige jazz en pop die Janine beens uit genemuiden brengt, doet denken aan een zachte lente en een bruisende herfst. haar album ‘Janine’ verscheen ook vorig jaar. samen delen elise en Janine een aantal passies: de liefde voor taal, hun geloof en muziek. met ‘bladgoud’ presenteren de zangeressen zich geza-menlijk in één programma. geen twee losse avondonderdelen dus, maar een door elkaar gewoven muziekbos waar het zonlicht in doorbreekt. met dat gouden decor worden ontroerende luisterliedjes, jazzy balads, heerlijke swingers en intieme verhalen over alledaagse bijzonderheden gebracht. dat alles wordt ondersteund door een team muzikanten dat haar sporen ook al ruimschoots heeft verdiend: Jan-willem van delft (piano), mark dekkers (contrabas) en Jeroen vrolijk (percussie).speciaal voor de ‘bladgoud’ tour heb-ben elise mannah en Janine beens een gezamenlijk lied geschreven en

opgenomen: ‘autumn zingt’. elise en Janine schreven de tekst; Jan-willem van delft en Janine beens schreven de muziek. de ‘bladgoud’ tour is een initiatief van gouwe gospel: www.gouwegospel.nl.

M e n n o o u w e n e e l

de aanmoedigingsprijs; zo is de cate-gorie genoemd waar de zilveren duif nieuw talent mee wil stimuleren en aansporen. menno ouweneel is inmid-dels genomineerd voor deze award, die op vrijdag 8 november wordt uitgereikt. intussen trekt menno door het land om de muziek –en de verha-len- van zijn album ‘this is my story’ te delen.met ‘this is my story’ vertelt menno ouweneel zijn verhaal in liedjes die de afgelopen jaren gaandeweg zijn ont-staan. het zijn songs met eerlijke vra-gen, intieme gedachten en een open vizier dat herkenning oproept bij veel mensen. ‘this is my story’ is daarom ook een titel die luisteraars oproept, de muziek zich eigen te maken. en die muziek is al even veelzijdig als het publiek. van luisterliedjes naar pop/rock naar een blues-knipoog; met het album gebruikt menno een breed can-vas om tot het hart te spreken.dat dit gebeurt, blijkt wel uit de enthousiaste reacties die het album tot nu toe heeft opgeroepen. menno ouweneel ontving een nominatie voor de aanmoedigingsprijs van de zilveren duif awards (de landelijke prijzen voor christelijke muziek). de prijzen worden op 8 november uitge-reikt.de aanmoediging van de nomi-natie volgt op een veelbelovend begin. ouweneel presenteerde zijn album in juni voor een vol theater in amersfoort, speelde deze zomer op het nieuw gestarte flavor festival en werd gevraagd de muziek op

radio en tv te delen (o.a. family 7 en grootnieuwsradio).de komende periode trekt menno verder door nederland met de muziek van ‘this is my story’. zo gaf hij een akoestisch mini-concert tijdens een filmdag die sprekers Paulien vervoorn en gor khatchikyan organiseren. ook was hij te horen op de bcb najaars-beurs in nijkerk en op 19 oktober geeft hij een optreden tijdens de Puur fair in de eemlandhoeve in bunschoten. in de komende weken is hij te gast in diverse gemeenten verspreid over het land. in de nabije toekomst trekt menno met zijn muziek ook naar het buitenland.

S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3 7

CA2013

Impressie van optredensfoto’s: Edwin Roos - Nijntjes

@ Christian Artist Seminar 2013

8 S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3

CA2013

S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3 9

CA2013

foto

’s: E

dwin

Roo

s - N

ijntje

s @

Chr

istia

n Ar

tist S

emin

ar 2

013

Impressie van workshops

10 S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3

Jongerenorganisatie InterTeen

Muziek

J o n g e r e n o r g a n i s a t i e i n t e r t e e n b r e n g t s i n g l e e n v i d e o c l i p u i t

‘ m e t e e n c o l o r m o b i e t s v a n g o d l a t e n z i e n ’

Deze herfst brengt de Nijmeegse jongerenorga-nisatie InterTeen hun allereerste single uit. Het nummer ‘Nooit alleen’ is gemaakt in samen-werking met Har Megiddo, een Amerikaanse producent van electronic dance music. Met de single en de videoclip wil InterTeen jongeren aanmoedigen om te groeien in hun geloof en te vertrouwen op God.

de boodschap van het nummer is dat je nooit alleen hoeft te zijn, als je weet dat god bij je is. dit komt overeen met de ‘be Part of it’ visie van interteen. als jongerenorganisatie wil zij doen wat binnen haar vermogen ligt om eenzaamheid te bestrijden, door jongeren bij activiteiten te betrekken. ook in de video-clip staat centraal dat jongeren elkaar nodig hebben in dit leven en naar elkaar moeten omzien. dit komt in de clip tot uiting door jon-geren die elkaar ontmoeten op een eenzame plek, samen lol hebben en spontaan een dans bedenken.

bij interteen kunnen jongeren hun talenten inzetten en ontwikkelen. zo werd de tekst van het nederlandstalige lied geschreven en gezongen door Jacolien dondorp, een van de aanbiddingsleiders van interteen. de videoclip is helemaal gemaakt door jongeren die betrok-ken zijn bij interteen. het is een energieke,

kleurrijke clip geworden, waarin een ‘colormob’ te zien is, waarbij jongeren elkaar te lijf gaan met verf, supersoakers en waterballonnen. hierbij staat kleur symbool voor hoe jongeren iets van god kunnen laten zien in hun omgeving.

‘nooit alleen’, met bijbehorende videoclip, zal in oktober uitkomen, waarna het te zien zal zijn op de interteen website. de single zal via itunes te downloaden zijn.

h a r m e g i d d ohet lied werd eerder uitgevoerd tijdens de interteen night van 22 juni, waarbij de amerikaanse dj optrad, als onderdeel van zijn europese tour. met verschillende elektronische stijlen zoals dubstep wil hij jongeren letterlijk in beweging krijgen voor god. in amerika heeft hij al bekendheid verworven en heeft hij met bekende christelijke artiesten gewerkt, zoals bethel church, ihoP, andy hunter en united Pursuit.

i n t e r t e e ninterteen is een jongerenorganisatie die zich op een actieve manier maatschappelijk inzet om de christelijke identiteit in woord en daad uit te dragen. ze zijn actief in omgeving nijmegen en organiseren maandelijks verschillende eve-nementen, waaronder interteen nights. deze jongerenavonden hebben als doel om tieners en twintigers in hun geloof te versterken. op de website, www.interteen.nl zijn o.a. foto’s en video’s te vinden.

S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3 11

Gods atelier, toelichting middenpagina

BeeldendeKunst

het eerste atelier is een cadeautje dat mij elke dag opnieuw ten deel valt: te mogen verpozen, dwalen en werken in de pracht van de natuur, van de schepping. ’s morgens rond zessen trek ik mijn hardloopkleding aan en ren het bospad in. op zomerse dagen is er de dauw en de nevel, op winter-se dagen nog het duister, maar altijd sluit ik de eerste kilo-meter mijn ogen (ik loop de bospaden blindelings) en bid het wees gegroet, vervolgens het onze vader, versnel dan mijn ritme, en bid vervolgens voor alle vrienden en beken-den die ziek of verdrietig zijn. met gesloten ogen, in het niet zien, wil ik naar god opzien. als ik vervolgens mijn ogen weer open, zie en hoor ik hem overal! elk boomblaadje, elk ‘nietig’ insect en elke dauw-druppel istot in de details een wonder van architectuur, kleur, ritme en ordening. elk schepsel draagt de handteke-ning van zijn schepper. als ik verder ren doe ik aan ‘inter-valtraining’: snel een sprintje trekken, uitlopen en weer aanzetten, tot er plotseling een ree voor me staat die pas op het laatste moment, op zijn elegante manier, wegsprint! in dit ‘atelier’, zoals ik deze kamer van natuurpracht noem, is het niet de schildersarbeid zelf die ik beoefen, maar de voorbereiding daarop: oefening in gebed, uithoudingsver-mogen en opsnuiven van inspiratie. dat is ook zo bij de twee andere twee ateliers die wel door ‘mensenhanden’ gemaakt zijn. eerst is er de stal van de boerderij. als ik de twee grote staldeuren open, valt er voldoende licht binnen en heb ik vanachter de ezel een uit-zicht tot ver over de akkers. tegelijkertijd is er de ‘geborgen-heid’ onder de immense houten kap boven mij. deze con-structie wordt geheel met houten pennen bijeen gehouden

en doet denken aan een groots vlechtwerk, een reusachtig nest. maar ga je op je hoofd staan, dan zie je er een houten geraamte van een schip in, van de ark. dit binnenatelier loopt over in het buitenatelier, een met veld- en wilde bloemen ingezaaide akker tegen de boer-derij aan, waarin ook drie omkaderde bloementuinen zijn aangelegd: een voorraadkamer met irissen, papegaaitulpen, rozen en lelies, waaruit ik naar hartenlust kan plukken om na te schilderen. en ’s avonds ga ik het bos weer in, want juist bij ochtendgloren en zonsondergang is voor mij het penseel veel beter ter hand te nemen. nevel, mist en sche-mer kleuren het linnen met een prachtig diffuus licht. het is alsof deze sluier van licht het geheim van de schepping juist meer openbaart en zo een dieper inzicht geeft in de bekoring van die schepping. marc mulders (1958) volgde de kunstacademie in breda. nu woont en werkt hij als kunstenaar in oostelbeers, noord-brabant.

Teks

t en

foto

: Mar

c M

ulde

rstoelichting bij de werken welke op de middenpagina staan.

h e r f s t

in mijn beeldend werk was ik altijd gefascineerd door de relatie van woord en beeld. voor sommigen zijn woord en beeld volstrekt verschillende gebieden, maar ik vind dat een nogal kunstmatig onderscheid. tijdens het werken aan een beeld, houdt het denken in woorden immers niet op. waarom zouden de woorden die je facsineren niet in het beeld visueel aanwezig mogen zijn? maar het is duidelijk dat het lezen van een tekst iets anders is dan het kijken naar een beeld. bij het gebruik van woorden (of hele stuk-ken tekst) moet je er voor zorgen dat de eerste reactie van de beschouwer niet het lezen van de tekst is, maar het geboeid zijn door de visuele ervaring van de totaliteit.

toch is de inhoud van de woorden van wezenlijk belang. Je kunt het vergelijken met het zingen van een tekst uit bij-voorbeeld de messiah van händel. zelfs als je de woorden maar voor een klein deel zou kunnen verstaan is de nood-zaak van het gebruik van juist deze tekst voor iedereen dui-

delijk. zo als hier sprake is van een symbiose van muziek en (gezongen) woorden, streef ik naar een symbiose van beeld en (geschreven) woorden.

de afgelopen tijd heb ik gewerkt met de tekst van het boek openbaring van Johannes. ik streef er naar om iede-re tekening in de reeks een andere visuele uitstraling te geven, waarbij ook het kijkgedrag van de kijker beïnvloed wordt. zo zal in de openingspagina toch eerst de tekst de aPocalyPs of oPenbaring van Johannes gelezen wor-den, maar de nieuwgriekse tekst er omheen geweven werkt zelfs voor de classicus eerder verhullend dan verklarend.

in de tekening op de rechter pagina (de vierde uit de reeks) verwijzen de twee scherpe elkaar kruisende vormen naar het tweesnijdend scherp zwaard. en wie oplettend kijkt zal onder de woorden nog een tweede tekst kunnen ontdek-ken. dit verklaart tevens het gebruik van de kleur geel.

roel herfst

12 S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3

the City Harmonic - Hartezaak

Mens zijn. Mens ‘worden’. Het lijkt een vreemde slogan, maar hij past perfect bij het nieuwe album van The City Harmonic. De Canadese band kan in Nederland sinds haar optreden op de EO Jongerendag wel wat potten breken. In plaats van dat te doen, levert ze haar diepste werk tot nu toe af. Dat vraagt om een gesprek.

met haar vorige album ‘i have a dream’ stelde the city harmonic zich voor als een groep dromers. de beroemde toespraak van martin luther king vormde de achtergrond bij het thema van dat album, dat zich bezighield met een toekomstbeeld; een ideaal. hoop. met de nieuwe cd ‘heart’ verschuift het thema naar de vaak complexe werkelijkheid van de mens. het album stelt een vraag. wat betekent het om, als fragiele, gebroken mensen in deze wereld, christus te volgen die ons het echte mens-zijn voorleefde?

het is een fraai verwoorde vraag, maar hij komt voort uit het dagelijkse leven van de bandleden. the city harmonic brak twee jaar geleden door en begon, in plaats van haar muziek te ondersteunen met bijbaantjes, fulltime te tou-ren. ondertussen kreeg gitarist aaron Powell zijn eerste kind. drummer Josh vanderlaan (ja, er is hollandse familie) trouwde. zanger en pianist elias verwelkomde zijn vierde kind. en bij bassist eric fusilier werd kanker geconstateerd.

wat de verschillende bandleden ook meemaakten; de diag-nose van eric leek alles stil te zetten. tegelijkertijd onder-streepte het hoe alles binnen de band in deze periode over leven en dood ging. “dat maakte dat we besloten om een thema album te maken” zegt elias. “een album over wat het betekent om mens te zijn – en te worden. ergens draait het ook om het beeld van christus te zijn. de bijbel leert ons hoe we geschapen zijn naar gods beeld en ieder mens heeft daardoor een soort ‘ingebouwde’ waardigheid. maar er zit nog meer achter. god heeft dit universum om ons heen gemaakt en verwijst naar de kosmos als een tempel. als je even nadenkt over welke rol een ‘beeld’ of ‘stand-beeld’ speelt in een tempel, dan begin je in te zien dat wij als mensen een belangrijke rol vervullen. wat we ook door-maken; onze grootste uitdaging is om in te zien dat we in christus het vermogen en de verantwoordelijkheid hebben gekregen om als hem te worden. en als we dat doen, wor-den we de mens zoals het vanaf het begin bedoeld was.”

het beeld van christus als tegelijkertijd kompas en bevrij-der wordt uitgebeeld in de opvallende cd cover van ‘heart’. in het beeld is christus te zien, afgebeeld zoals de beroem-de ‘man van vitruvius’ van leonardo da vinci. maar waar da vinci’s beeltenis de anatomie demonstreert, het wonder van het lichaam, vervult het christus-beeld een andere rol. het vult precies een vierkant – in een cirkel. the city

Gospel

S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3 13

teks

t: le

on v

an s

teen

sel

harmonic gebruikt het beeld om aan te geven dat christus de enige is die het vierkant dat ons als mensen uitbeeldt, passend heeft gekregen in de cirkel die god is.

de complexe cover van ‘heart’ staat ook symbool voor de complexiteit van ons leven, aldus elias. “bij christus draait het om ons leven in hem, terwijl onze oude ik langzaam afsterft. maar wat er ook gebeurt; we worden niet geroe-pen tot een leven op deze aarde zonder lijden. we worden geroepen tot christus; tot iets dat groter is dan onszelf.”

niets leek groter voor eric fusilier dan de diagnose die zijn leven op zijn kop zette. verschillende nummers van ‘heart’

ontstonden tijdens de ups en downs van zijn behande-ling. zo werd ‘strong’ door eric en elias samen via skype geschreven, terwijl eric thuis zat en elias bij een optreden. de song kwam voort uit kwetsbaarheid en het onbekende, midden in eric’s ziekte. “eigenlijk kon ik toen niets schrijven” biecht eric op. “ik voelde me emotioneel als een kind dat voor de eerste keer door zijn ouders teleurgesteld is. ik kon redeneren wat ik wilde, maar kwam er niet toe om mijn ziekte als een zegen te zien. ik kreeg voor mijn idee geen contact met god. om dat allemaal te lijf te gaan en uitein-delijk te schrijven in de song: ‘i am strong in my weakness... ik ben sterk in mijn zwakte...’ dat was echt moeilijk. omdat ik niet kon ontkennen hoe ik me echt voelde.”

eric krijgt uiteindelijk een celtransplan-tatie die zijn leven redde. bijna een jaar later is de kanker in remissie. fusilier praat nu voluit over zijn familie en vrienden, die hem lieten steunen – ook op hun geloof als het zijne niet meer verder leek te kunnen. het resultaat, zegt eric, is “dat mijn geloof nu op één lijn zit met mijn emoties. god is er altijd bij geweest. wat mij is overkomen, is voor mij een duidelijk beeld van gods kinderen die bij elkaar komen en wer-ken. het is een indrukwekkende erva-ring geweest voor me.”

toen het tijd werd om ‘heart’ op te nemen, nam de band de opvallende stap om eric zelf een song in te laten zingen. het werd het gevoelige ‘love heal me’, dat de bassist zelf aan had gedragen. “mijn stem rammelde en was moeilijk te beheersen. mijn spieren hadden te lijden gehad van de opera-ties en ik had al een jaar niet gezongen of gespeeld. ik was onzeker over hoe het zou klinken, maar ik denk dat je de zwakte kunt terug horen. het is een eerlijk moment.”

voor eric is ‘heart’ veel meer dan zomaar een nieuw album. het is een verzameling muziek die de amitieuze taak op zich heeft genomen om zijn rauwe frustratie, pijn en lijden te van-gen, en daar hoop in te passen. “het is mooi dat het album ‘heart’ heet en dat het de vreugde en het verdriet van het leven aanwijst” aldus eric. “het is precies wat we moesten maken op dit moment: een mooi, rauw beeld van het leven.”

Gospel

14 S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3

na het stoppen van het flevo festival hebben betrokken vrijwilligers en productiebedrijf vinke vision events bv de handen ineengeslagen om een nieuw christelijk festival neer te zetten: het flavor festival. het doel van het festival is om op een feestelijke en ontspannen manier de essentie en relevantie van het christelijk geloof te kunnen ontdek-ken. daarnaast is het een plek om vakantie te vieren met vrienden, elkaar te ontmoeten en samen diepgang te vin-den. met de eerste aflevering van flavor werd een prima doorstart gemaakt. dit nieuwe driedaagse evenement bood volop muziek, kunst, theater, sprekers, sport en kam-peren, waar je op een feestelijke en ontspannen manier de essentie en relevantie van het christelijk geloof kon ontdekken. het festival werd van 15 t/m 18 augustus 2013 gehouden op het gezellige landgoed velder in liempde (bij boxtel). deze eerste editie werd goed ontvangen door de aanwezige bezoekers. de festivalgangers noemden de ontspannen sfeer op het festivalterrein en de camping als belangrijke smaakmaker. in totaal bood het festival ruim

honderdtwintig programma’s aan, variërend van muzika-le optredens, lezingen en workshops. het hoofdpodium stond dit jaar in een tent, maar ook een buitenpodium ont-brak niet. er was een brede keus aan muziek: van worship tot pop tot alternatieve rock: er was voor elk wat wils. internationale acts als the gentlemen, hb en the violet burning gaven een optreden op een van de vier muziek-podia. dat er genoeg talent van nederlandse bodem komt, bewezen lieve bertha, rogier Pelgrim en rachel louise. het britse lz7 zorgde voor een spetterende afsluiting van de zaterdagavond. zondagmorgen werd het festival afge-sloten met een voor iedereen gratis toegankelijke dienst: de flavor fusion. de samenzang werd geleid door kees kraayenoord, Joke buis, Jafeth bekx (insalvation), ian yates en helen yousef (elim sound engeland). de organisatie was tevreden: ruim 2400 mensen bezochten het festival. daarmee werd de doelstelling van deze eerste editie behaald. in 2014 vindt het flavor festival opnieuw plaats op landgoed velder in liempde.

Impressie verslag van Flavor Festival 2013

Gospel

Het begin van het compacte en gezellige festival terrein

Relaxed naar een concertje zitten luisteren Gezellige in de open lucht genieten van een concert

Degenen die het eerst kwamen, konden vlakbij het festival terrain hun tentje opzetten

Op weg naar het festival terrainLaat op de avond het ‘Snoeiharde Shit’ feestje, met dubstep/house/glitch-hop en drum’n’bass Je bent nooit te jong om het vak te leren

vers

lag:

Ben

sch

olte

nFo

to’s:

Jeft

a D

ylan

Sch

olte

n @

Fla

vor F

estiv

al 2

013

S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3 15

GospelEen alternatieve djembe workshop

De soundcheck van de legendarische Amerikaanse rockband The Violet Burning

Abseilen was één van de meest populaire attracties

Keiharde metalcore muziek van de Harderwijkse band Startled By Silence Worship met Wixley and Band

Nederpop en kleinkunst gaan samen in het Hollandse duo Lieve Bertha. Speciaal voor Flavor een optreden met een vijfmans band

De grootste tent (‘Loudness’) heeft de plaats overgenomen van het vroegere ‘hoofdpodium’

Een gedreven optreden van de Nederlands/Zwitserse nu-metal band The Circle Ends

Agressieve hardcore in de Volkoren schguur van de nieuwe Duitse sensatie: Aliens Ate My Setlist De Belgische zanger en gitarist Blaise verzorgde een spetterend soul/rock optreden. Hier samen met rapper Samuel

De zanger van de bijzonder populaire formatie The Gentlemen

Eén van de meest leuke lokaties was de schguur van het Volkoren label. In de schuur vonden spetterende concerten plaats en op de binnenplaats kon het publiek in contact komen met ondermeer de muzikanten

Een prima en gezellig optreden van de Noorse ‘american country’ band The Humming People. Zij zorgden niet alleen voor vrolijke en sfeervolle ‘Johnny Cash’ country muziek, maar vertelden ook over hun visie om mensen in de gevangenissen te bezoeken

16 S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3

Adrian Snell

Gospel

n a 7 J a a r b r e n g t a d r i a n s n e l l w e e r e e n n i e u w a l b u m u i t : ‘ F i e r c e l o v e ’

Dit album vertelt vele verhalen, maar gaat in het bijzonder over Adrian’s werk met kinderen en jongeren die speciale problemen hebben. Deze beïnvloeding komt door de relatie, die Adrian gekregen heeft met deze personen, maar ook door een bijzonder breed scala aan instrumenten, die nu centraal in Adrian’s werk staan en die het bijzondere geluid van dit album markeren.‘Fierce Love’ brengt dat allemaal samen en is een getuigenis van wie Adrian Snell de afgelopen 7 jaar geworden is: van componist en artiest tot muziek therapeut.

signs had een gesprek met adrian snell:Begon je muzikale interesse al op een jonge leeftijd? Was er al kind veel muziek bij je thuis?ik kan mij geen tijd herinneren zonder muziek. het was een integraal deel van mijn huiselijk leven. ik denk dat het als een taal voor mij geworden is…de taal van mijn hart

Noem je jezelf een christelijke componist/musicus? Nam je ooit een beslissing om je gaven exclusief in te zetten om je geloof tot uitdrukking te brengen?het antwoord op beide vragen is nee. ik heb me nooit in dit soort categoriën willen definiëren. mijn muziek, de reis van mijn leven en geloof zijn altijd hand in hand gegaan. het beïnvloedt elkaar. dus mijn muziek, liederen en lyriek kunnen over van alles gaan. maar omdat mijn geloof heel diep verankerd is, beschrijf ik toch alles vanuit een christelijk perspectief.

Vertel iets meer over je geloofsreis.ik groeide op in een lief-hebbend christelijk huis. hoewel ik dat toen niet zo geformuleerd zou hebben, was het zeker een privilege om in een omgeving te leven, waar het geloof de basis van het gezin was. door deze manier van opgroeien, werden belang-rijke waarden mij eigen b.v. dat relaties in liefde en respect geworteld moeten zijn. en dat zijn belangrijke zaken, die je overweegt wanneer je jouw eigen intellectuele afweging maakt of je christen wilt zijn. die warme wieg van

thuis en het geloof thuis is dan een bijzonder vertrekpunt.na deze vormende jaren is er natuurlijk veel gebeurd. mijn begrip is gegroeid, mijn theologie is veranderd, mijn priori-teiten zijn veranderd, maar de rots van het geloof is stevig gebleven.misschien is één van de meest belangrijk hoofdstukken van mijn reis wel, dat ik op zeker moment volledig heb omarmd de Joodse wortels van het christelijk geloof. mijn wereldbeeld is verdiept tot ‘Joods-christelijk’, en niet alleen maar ‘christelijk’. als ik nu de bijbel lees, versta ik het als één boek, één geheel, één verhaal van gods betrokkenheid, zijn liefde, zijn verdriet over zijn kinderen, zijn wereld.Heb je een formele muziektraining gevolgd of heb je jezelf ontwikkeld?vanaf mijn 5de jaar besloten mijn ouders dat ik piano les nodig had. ik heb zo talloze uren achter de piano doorge-bracht om de noten en de geluiden te leren. ik heb alle klassen zo doorlopen van de muziekschool. daarna besloot ik op de één of andere manier met muziek verder te gaan. ik probeerde ook andere instrumenten: gitaar, cello, bas en mijn stem. ik vond een speciale leergang aan het music college van leeds (op dat moment het enige in zijn soort): ‘’the advanced study of jazz and light music’’. dit klonk veel interessanter als het traditionele conservatorium. ik deed auditie en werd toegelaten tot deze 3 jaar studie. aan het eind kreeg ik een formeel diploma: ‘licentiate of the guildhall school of music’.niet lang geleden (in 2000), ik besloot tot verdere training als muziek therapeut. en na 2 jaar studie heb ik het diplo-ma als muziek therapeut gehaald.

S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3 17

Wie heeft je muzikaal beïnvloed?eigenlijk heel veel componisten, song-writers, artiesten, zangers, instrumen-talisten. dat loopt van emerson lake en Palmer, crimson, dire styraights, the beatles, genesis… maar ook sin-ger-songwriters als stevie wonder, elton John… zangers als bryan ferry, billie holiday, barbra streisand, george michael en klassieke componisten als: rachmaninov, bartok, bach, delius, debussy, gorecki…de laatste 10 jaar hebben 2 artiesten mij bijzonder geïnspireerd en uitge-daagd: bjork en Peter gabriel.

Word je geïnspireerd tot het maken van composities door bijzondere gebeurte-nissen of word je ook op ander manier geïnspireerd?door beiden. ik hou er van om mijn ervaringen, gedachtes, gevoelens en zorgen door de taal van muziek te uiten. Precies zoals iemand een dagboek bijhoudt. ik heb gecomponeerd vanaf mijn 5de-6de jaar. en ik ben gaan opnemen vanaf mijn 20ste (dat was in 1974). ik kan mijn oeuvre van de afgelopen 40 jaar beluisteren en onmiddellijk herinneren hoe ik toen als persoon was. en dat nauwkeuriger als een fotoalbum te bekijken

Hoe ziet je werkdag eruit?ik werk van 8.00-16.00 als full-time muziektherapeut en therapie consultant op een school (voor kinderen en jonge-ren met speciale problemen) in bath. maar daarnaast ben ik toch ook componist en recording artiest. en dat doe ik de overige uren van de dag of nacht, en dat hangt van de inspiratie af, opname schema’s en mijn vrouw. op 28 sep-tember komt dan na 7 jaar mijn nieuwste cd uit.

Wat kun je over die CD vertellen?dit album heet ‘fierce love’. ik heb er de afgelopen 12 maanden aan gewerkt. en het is één van de meest vreug-devolle ervaringen van alle opname sessies geweest. natuurlijk hou ik van deze nieuwe muziek, de woorden en liederen, maar het komt zeker, doordat mijn zoon Jamie producer was en mijn dochter carla gast zangeres. en dat allemaal met een fantastisch resultaat. wat het nog eens heel extra interessant maakt: dit project is een samensmel-ting van adrian als componist, als singer-songwriter en als muziek therapeut. dat merk je uit de keuze van instru-menten, arrangementen, geluidstructuur, het gaat over de hoop en dromen, de vrees en zorgen, de twijfel en inzich-ten die deel zijn van het dagelijks leven, en dat heeft zeker betrekking op die gemeenschap van kinderen en jongeren met specifieke problemen c.q. noden. en dat heeft ook alle-maal effect gehad op mijn geloof, op mijn begrip van god

en waar hij is.ik kan met alle eerlijkheid zeggen, dat ik nog nooit zo dicht bij god geweest ben, als werkend met deze 168 aparte kinderen en jongeren van deze school.‘Fierce the love that binds usGuides the hand that shapes the heartLoves that dignifies usSees in you a work of art’(quote van adrian snell titel song)

fierce love werd op 28 september gelanceerd, te koop via adrian’s web-site www.adrian-snell.com, itunes, amazon e.d.

Gospel

Foto

’s: a

dria

n sn

ell

18 S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3

week van het Christelijke Boek 2014, ArtEZ

l i s e t t e v a n d e H e g s c H r i J F t a c t i e b o e k w e e k v a n H e t c H r i s t e l i J k e b o e k 2 0 1 4

van 5 tot en met 15 maart 2014 organiseert de brancheorganisatie voor christelijke boeken en muziek (bcb) voor de elfde keer de week van het christelijke boek. auteur lisette van de heg schrijft het actieboek dat in samenwerking met uitgeverij vuurbaak ver-schijnt. van de heg won met haar debuut mara in 2010 de Publieksprijs voor het christelijk boek. haar tweede roman noor, over een echtpaar dat rouwt over een verloren kind, kreeg lovende recensies

en werd al driemaal herdrukt. dat lisette lastige thema’s in haar boeken niet ontloopt bewees ze met haar derde roman sub rosa, waarin een 16-jarig meisje centraal staat dat, binnen een christelijke gemeenschap, uitkomt voor haar lesbische identiteit. het actieboek van de week van christelijke boek 2014 belooft van een heel andere orde te worden. de ingrediënten zijn een vader, een zoon en een oud volkswagenbusje…

de promotiecampagne week van het christelijke boek stelt uitgevers en boekhandels in de gelegenheid om de aandacht specifiek op het christelijke boek te richten. christelijke boekhandels geven van 5 tot en met 15 maart het actieboek gratis weg, bij aankoop van ten minste € 12,50 aan boeken.

o v e r b c bbcb is de brancheorganisatie voor het christelijke boeken- en muziekvak. bij bcb zijn meer dan 300 christelijke uitge-verijen, muziekdistributeurs en boekhandels aangesloten. bcb zet zich in voor de collectieve promotie van christelijke boeken en muziek en geeft onder andere een actieboek uit in de week van het christelijke boek, een christelijke span-nend boek in hoogspanning en twee kinderboeken in de christelijke kinderboekenmaand. kijk voor meer informatie www.bcbplein.nl.

letteren

a r t e Z e x p e r t i s e c e n t r u m K u n s t e d u c a t i e

het artez expertisecentrum bestaat uit de masteropleiding, het interfacultair programma van de artez docentenop-leidingen, het lectoraat kunsteducatie en studio didactiek. het zet zich in om de ontwikkeling van theorie en praktijk van de kunsteducatie te stimuleren. het expertisecentrum biedt ook een interes-sant cursusaanbod en projecten op maat.

a a n b o dhet aanbod bestaat uit contractonder-wijs, cursussen, trainingen, nascholing en symposia, zoals:• discipline-oriëntatiecursussen beel-

dende kunst, digitale media in de kunsten, theater

• cursus cultuur en dans in de wester-se geschiedenis

• cursus filosofie• studiedag muziekeducatie• workshop crowdfunding voor

kunsteducatie• workshop interdisciplinaire maak-

processen• cursus didactiek voor kunstenaars

p r o J e c t e n o p m a a tProjecten op maat zijn bijvoorbeeld adviestrajecten, onderzoek op het gebied van binnen- en buitenschoolse kunsteducatie of in-company trainingen. ook specifieke opdrachten zoals moni-toring en evaluatie van kunsteducatieve projecten behoren tot de mogelijkhe-den. maatwerkprojecten richten zich op scholen, gemeenten, overheid en kunst- en culturele instellingen. het expertisecentrum zet professionals uit een breed netwerk van docenten en alumni in.

voor meer informatie en inschrijvingen:www.artez.nl/kunsteducatie [email protected]

S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3 19

d a n y e l l e v a n e s /s e b a s t i a n c u t h b e r t g r e a t e r l i f e (ecovata)

De Nederlandse Danyelle Vanes (arties-ten naam) en de Duitser Sebastian Cuthbert

trouwden in 2004 en sinds 2008 wonen ze in Hildesheim, de geboorteplaats van Sebastian. Zij studeerde jazz en populaire muziek in Rotterdam en bracht in 1994 als Danielle van Es, de vier track-EP ‘DaNielle’ uit. De single ‘Ive Known It All Along’ (2001) scoorde een hitje in de nationale hitparade. Ze trad op met bekende artiesten als Nena en Dieter Falk. Sebastian is drummer, zanger, songwriter en studio producer, een veelzijdig artiest dus. Hij werkte ondermeer samen met Andrae Crouch, Andrea Berg en Roger Cicero. Samen werken ze op radio en televisie voor grote Duitse bedrijven als Siemens en Mercedes Benz. Samen met toetsenist Dirk Benner vormde het echtpaar een aantal jaren het succesvolle trio Acoustic Soul. Vanes en Cuthbert brachten onlangs hun eerste gezamenlijke CD uit. Op “Greater Life” staan twaalf uitstekende songs, een schitterende mix van pop, soul en funk muziek. De gepassioneerde zang van Danyelle en de professionele energieke muzikale omlijsting van Cuthbert vormen een prachtige combinatie. Creativiteit, diepgang en originaliteit zijn de ingredienten van dit uitstekende album. Een nieuw hoogtepunt in de muzikale carriere van dit sympathieke echtpaar.BS

p h i l i p p a h a n n a t h r o u g h t h e W o o d s(independent)stijl: pop

De Britse sin-ger-songwri-ter Philippa Hanna trad al diverse keren in Nederland op, bijvoorbeeld op het Xnoizz

Flevo Festival 2011. Voor de opvolger Through the Woods van Taste (2011) is opnieuw een mix van folk, pop en akoestische luisterliedjes gevonden.

Voor de financiering deed Hanna ook een beroep op het crowdfunding platform Kickstarter. Eerder dit jaar kwam opener Lighthouse als lead single uit. Puntige folkpop in de lijn van Rend Collective Experiment. Niet gek, als ze deze zomer juist met RCE tourt. Vorig jaar was ze met Lionel Richie op tour. Beeldende liedjes, zoals in Stars Will Fall, Cherry Coloured Coat en The Daffodil Song. De laatste trouwens compleet met koor en singalong deel in feeststemming. Muzikale afwisseling en ‘schaalbare liedjes’, zodat ze met akoestisch gitaar alleen, met een volledige band of kleinere begeleidings-groep te spelen zijn. Elektrisch gitaar in Apples en Hollywood (over romantiek die niet volgens Hollywood scripts verloopt) valt op. New for Old daarentegen speelt zich alleen op piano af. De Britse zwiert meer dan Amy Grant, blijft ver van de te gladde poprock van Taylor Swift, laat staan de worship-only setting van Vicky Beeching of Kathryn Scott. Bruggen slaan naar ongelovigen werkt doorgaans beter met beeldspraak, aansprekende thema’s, zoals ook de boeken van C.S. Lewis een breed publiek aanspreken, in plaats van theolo-gische werken voor kerkgangers en studenten. En voor de lettervreters: check Hanna’s boek Following the Breadcrumbs, waarin de nu 7 jaar christen zijn-de artiesten antwoorden geeft op hoe weet je dat God echt is? ‘Through the Woods’ komt dit moderne roodkapje met muzikale appeltjes voor de dorst.HJK

m a r t i n s m i t h g o d ’ s g r e a t d a n c e f l o o r – s t e p t W o (integrity / Hope Products)stijl: moderne worship

Het was al leuk genoeg toen Delirious?-zanger Martin Smith na een korte pauze zijn solo album

‘God’s Great Dance Floor – Step One’ presenteerde. Maar nu blijkt de dans pas net begonnen! Binnen een jaar is ‘Step Two’ er alweer, met een hele lading nieuwe liedjes in de lijn van Delirious? in haar beste dagen. ‘You Are My Salvation’ en ‘Redemption Day’ bijvoorbeeld. Maar ook duidelijk met de persoonlijke ‘touch’ van Smith, en dat houdt in dat je hier vooral gevoeligheden in de relatie met God bezongen hoort. Zo is daar ‘Grace’, een schitterende

pianoballad die eerder door Michael W. Smith werd uitgevoerd, al schreef Martin de song. Zijn versie raakt dieper en gaat ook echt los in het slot. Of ‘Song of Solomon’, dat met een onvergetelijk refrein kippevel bezorgt. ‘Angel’ is een bewerking van Delirious?’ ‘There Is An Angel’. Martin Smith komt ook nog verrassend uit de hoek met een heuse disco versie van de song ‘God’s Great Dance Floor’. Wat overheerst, is pop/rock die zowel de kerk als de hitlijsten in kan. En dat blijft toch knap, hoor! Step Three binnenkort?LS

h a n n e d e v r i e s t o e g e W i J d(eigen beheer)

Aanbid-dingsleider Hanne de Vries (1984) heeft op vrij-wel alle grote Nederlandse evenementen opgetreden.

Tijdens Opwekking (2012) leidde hij de worship-dienst in de jongerentent voor zo’n 10.000 mensen. Jaarlijks leidt hij de aanbidding op Soul Survivor en sinds 2003 is hij de hele zomer actief bezig op camping De Betteld. Tijdens de EO jongerendag dit jaar maakte hij deel uit van het Worship team. Daarnaast leidt hij ook regelmatig de aanbidding- in baptistengemeente De Rank in Utrecht. In 2010 kwam zijn debuutalbum ‘White Flag’ uit. In 2012 volgde het tweede album van Hanne, ‘Face to Face’ getiteld. Dit jaar verscheen zijn 3e solo album. Op de EP “Toegewijd” zijn voor het eerst zes Nederlands talige songs opgenomen. Het schijfje begint fan-tastisch met het waanzinnig goede, symfonische getinte pop/rock nummer ‘De Toekomst Draagt Uw Naam’, dat hij samen Matthijn Buwalda schreef. De titel track en ‘Ik Hou Van Jou’ schreef Hanne samen met Lee Ann Vermeulen. Fraaie arrangementen, een gedreven spelende band en goed in het gehoor liggende samenzang met zangeres Sara Ben Hamida maken dit album tot één van de hoogte-punten van de Nederlandse gospelmuziek in 2013.BS

rece

nsie

s: Be

n sc

holte

n (B

s) &

leo

n va

n st

eens

el (l

s),

Hen

k-ja

n va

n de

r klis

(Hjk

)

cdrecensies

20 S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3

t i m o t h y r a y g r e a t e s t g i f t o f a l l(ecovata)

Timothy Ray van Dorst - geboren op 30 september 1988 in Enschede – is één van de nieuwste talenten van

de Nederlandse gospel scene. Hij komt uit een muzikale familie en al snel ontdekte hij dat hij zich in muziek verder wil ontwikkelen. Naast gitaar spe-len, ontstond bij hem ook interesse in het zingen en schrijven van eigen composities, die vaak worden begeleidt door gitaar en later ook piano. Hij deed de studie ‘Songwriting’ aan de Artez Popacademie in Enschede en sloot deze in 2011 met goed gevolg af. Onder de artiesten naam Timothy Ray bracht hij onlangs zijn eerste CD uit. Op “Greatest Gift Of All” zijn catchy melodieën en doordachte songteksten te beluisteren. In de teksten toont hij zijn dankbaar-heid voor de genade die God geeft aan ons. De tien Engelstalige Worship songs worden in uitgevoerd in diverse stijlen. Het openings nummer ‘Crucified: The Beginnings’ en de laatste song ‘Crucified: The End’ zijn stevige symfonisch getinte pop/rock tracks. Deze worden afgewisseld met rustige pop luister liedjes als: ‘More Than I Deserve’ en ‘Hallelujah’. “Sweet Rain’ is een prachtig duet dat Timothy samen met Diane Ranselaar zingt. Voor de prima in het gehoor liggende composities en arrange-menten krijgt Timothy muzikale medewerking van gerenommeerde artiesten als: Wilkin de Vlieger (drums), Elisa Krijgsman (gitaar) en Andre Bijleveld (hammond). Het prima debuut album “Greatest Gift Of All” van de veelbelovende artiest Timothy Ray is één van de meest verrassende en in het oog sprin-gende releases van de zomer van 2013. BS

d i v e r s e a r t i e s t e n g o s p e l n e d e r l a n d o p Z ’ n b e s t d e e l 3 (ecovata)

Ecovata (opgericht in 1988) bestaat alweer 25 jaar. De stichting heeft de bij-zondere visie

om talentvolle christen artiesten uit België en Nederland te ondersteunen en te stimuleren om hun gaven zoveel mogelijk te gebruiken om het Evangelie van Jezus Christus op muzikale wijze te verkondigen. Vanaf 1996 werden zeven verza-mel-cd’s in de serie ‘Gospelhits Uit De Lage Landen’ uitgebracht. Vanaf 2006 is dit prima project “Gospel Nederland Op Z’n Best” getiteld. Ook op dit 3e deel wordt een prima visite kaartje afgegeven van hetgeen de Hollandse gospel muziek allemaal te bieden heeft. Op de uit twee discs bestaande verza-melaar staan maar liefst 37 originele songs van ver-schillende artiesten. De totale speelduur is 2 ½ uur. De stijl is bijzonder gevarieerd: Van pop, rock via blues, dance tot blackgospel en Praise & Worship muziek. Niet alleen bekende artiesten als Matthijn Buwalda (‘Een Berg Rede’), Kees Kraayenoord (‘O What A Mystery’) en Sela (‘Via Dolorosa’) komen aan bod, maar ook (nu nog) minder bekend talent staat op deze fraaie dubbel-cd. Bijvoorbeeld Leon Solinger (‘Morgen Kan Vandaag Niet Zijn’), Rosalinda van Dijkhorst (‘Dankbaar’) en Hanne de Vries (‘Awesome Jesus’). “Gospel Nederland Op Z’n Best, deel 3” geeft een uitstekend overzicht van de vele en kwalitatief prima muzikale gospel acts. Zondermeer uitstekend geschikt om eens kennis te maken met het vele gospeltalent, dat er momen-teel in ons land rondloopt. Slechts € 9,90. BS

h i l l s o n g g l o r i o u s r u i n s (neeMa)stijl: worship

Als je Hillsong’s muziek al een tijdje volgt, weet je inmiddels wel wat je kunt verwachten.

Toch is het altijd weer verrassend hoe gelikt alles klinkt. Tot in de puntjes verzorgd, wel te verstaan, want ‘gelikt’ betekent hier niet dat de beleving in de aanbiddingsmuziek ondersneeuwt. Het Hillsong van nu klinkt zoals Hillsong United (de jongeren versie) dat deed zes jaar geleden. En op ‘Glorious Ruins’ doen weer bekende schrijvers als Reuben Morgan en Brooke Fraser/Ligertwood mee. Dat levert een album op met opnieuw gegadigden voor de zangbundels. Zoals de energieke, U2-achtige songs (‘Closer’, ‘God Who Saves’) tot de sfeervolle, uitgestrekte kunstwerkjes (‘Glorious Ruins’, ‘To Be Like You’ en ‘Man Of Sorrows’). Het is niet moeilijk

voor te stellen dat ‘Christ Is Enough’ een nieuwe klassieker gaat worden. De song zingt als een moderne hymn met de kracht van een ‘Shout To The Lord’. Het sfeervolle en poëtische ‘Anchor’ sluit af, maar gaat net iets te lang door. Dat is Hillsongs achilleshiel wel vaker, maar ‘Glorious Ruins’ lijdt er als album hier niet onder. Het is een bekend recept dat toch prima smaakt! LS

J a r s o f c l a y i n l a n d (independent)stijl: pop/rock

Tijdens het concert van Jars of Clay in Haarlem kre-gen de bezoe-kers al diverse songs van het nieuwe album Inland

te horen. Sinds de hitsingle Flood uit 1996 zijn zanger/drummer Dan Haseltine, toetsenist Charlie Lowell, gitaristen Steve Mason & Matt Odmark op leeftijd, gerijpt. Met producer Tucker Martine, drummer Matt Chamberlain en sound engineer Beau Sorensen is in Portland over dit proces geschreven. Age of Immature Mistakes, Loneliness and Alcohol, dat soort songtitels. In opener After the Fight klinkt het al berouwvol: “You can blame it on my pride or the spell that I’m under”, dat me aan Jobs protest tegen God (Job ) deed denken. Liefdespoëzie, zoals The Choir die kan maken, klinkt in Age of Immature Mistakes. Voor de speurders naar ‘christelijke teksten’ is het slikken. Concreter dan bijvoorbeeld “Hey reckless forgiver, you know I’m talking to you / I’d leave it all for you / All I want is peace like a river” wordt het niet op Inland. De titeltrack is tot het laatst bewaard. “You keep walking inland where no man is an island.” Het slim gebruik van het gedicht No Man Is An Island van John Donne brengt de speurder bij de zekerheid verderop in diens Mediation XVII. De haast Snow Patrol sound in After The Fight, de van liefde getuigende dromerige rocksong Love In Hard Times, de gevoelige pianoballad Fall Asleep en het inge-houden I Don’t Want You To Forget springen er voor mij extra uit in dit 13 liedjes tellende juweeltje, dat net als de oudere Jars of Clay albums nog heel vaak afgespeeld gaat worden.HJK

rece

nsie

s: Be

n sc

holte

n (B

s) &

leo

n va

n st

eens

el (l

s),

Hen

k-ja

n va

n de

r klis

(Hjk

)

cdrecensies

S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3 21

a r t W a y s i g n a l e e r t n i e u W e b l o e i -p e r i o d e c h r i s t e l i J K e K u n s t

De website van de Stichting ArtWay (www.artway.eu) is drie jaar online. Hoog tijd om dit prachtige initiatief eens onder de loep te nemen. ArtWay begon ooit met het doel om de wereld van de beeldende kunst en het geloof met elkaar te verbinden. Dat is gelukt, denkt Marleen Hengelaar-Rook-maker, hoofdredacteur van ArtWay. Sterker nog, volgens Hengelaar-Rookmaker is er een nieuwe bloeiperiode in de christelijke kunst.

op de website is informatie te vinden over kunstenaars, organisaties, opleidingen, musea en galeries, boeken, kerkgebouwen, tentoonstellingen, enzovoort. bovendien stuurt artway iedere zondag een gratis beeldmeditatie rond waarin steeds één kunstwerk besproken wordt. zo wil artway het begrip en de waardering van kunst stimuleren en daarmee ‘een voedingsbodem creëren voor nieuwe rembrandts en van goghs’.

W a a r d e e n W e r K i n g v a n h e t b e e l d ‘opening eyes, hearts and minds’ is de slogan van artway, want kunst spreekt al deze niveaus aan. een belangrijke doelstelling van artway is om mensen te leren omgaan met kunst, want kunst kijken vraagt oefening, kijken moet je leren.‘wij willen mensen helpen omgaan met kunst, want kunst kijken vraagt oefening’, aldus marleen henge-laar-rookmaaker, hoofdredacteur van artway. als we kunst met een open blik tegemoet leren treden, kan ze vervol-gens ons innerlijk leven gaan voeden, aldus marleen.

‘ o p e n i n g e y e s , h e a r t s a n d m i n d s ’

‘zoals calvijn muziek de ijsbreker van de ziel noemde, zo zag Jacques maritain kunst als de Johannes de doper van het hart: kunst bereidt ons hart voor op de komst van christus’, aldus hengelaar-rookmaaker.‘beelden kunnen op een andere manier dan woorden tot ons spreken: concreter, minder abstract.’

c h r i s t e l i J K e K u n s t‘onder chris-telijke kunst verstaan we niet alleen kunst met een christelij-ke religieuze thematiek, maar alle kunst die ge-maakt is vanuit een christelijke levensovertui-ging. ook een landschap, stille-

ven, een abstract werk of een schreeuw van vertwijfeling of protest kunnen voortsprui-ten uit een christelijke visie op het leven. daarnaast is er ook sprake van verschillende roepingen: de ene kunstenaar zal liever kunst voor de kerk of zijn geloofsgenoten maken, de ander wil graag een bijdrage leveren aan de kunstwereld. voor stichting artway zijn al die roepingen legitiem.

b r u g g e n b o u W e nhet aantal christelijke kunstenaars en auteurs dat goed werk levert is volgens marleen in de afgelopen decennia sterk toegenomen. ‘het zou mooi zijn als christelijke kunstenaars zich in de toekomst steeds meer ondersteund mogen we-ten door hun geloofsgenoten, zodat hun gaven binnen de kerken een plaats kunnen krijgen, aldus marleen.

K u n s t e n K e r Kartway wil stimuleren dat gelovigen nadenken over de plaats van beeld in de kerk. dat we leven in een beeld-cultuur en ook christenen daarom beeldgerichter zijn geworden, maakt deze bezinning extra actueel. het beeld kan bovendien bijdragen aan de innerlijke beleving waar we als mensen van nu naar op zoek zijn. stichting artway heeft echter de indruk dat de kwaliteit van de kunst in de kerk een punt van zorg is. daarom doet de stichting hand-reikingen voor goede beelden in de kerk, of het nu gaat om de kerkarchitectuur of het kerkinterieur. ook werkt artway aan de ontwikkeling van materialen die woord en beeld combineren, zoals beeldmeditaties die per e-mail worden verzonden.

t e a martway is een stichting met een bestuur en met laurel gasque en marleen hengelaar-rookmaaker als medewer-kers. laurel gasque is een kunsthistorica en auteur uit cana-da, die theologie en kunst doceert aan regent college in vancouver. marleen hengelaar-rookmaaker is van huis uit musicoloog. ze was tot een aantal jaar geleden werkzaam als redacteur en vertaler, o.a. als eindredacteur van het verzamelde werk van haar vader, de kunsthistoricus hans rookmaaker en bij het tijdschrift groei en l’abri. daarnaast schreef ze vooral over popmuziek en in mindere mate over kunst en liturgie. daar ze zich als moeder van boven de 50 steeds minder geroepen voelde om jongere generaties te informeren over popmuziek, besloot ze bovengenoemde vaardigheden te bundelen en in te zetten voor haar tweede grote liefde: de beeldende kunst.

website: www.artway.euemail: [email protected]

ArtWay

beeldendekunst

teks

t: d

avith

a va

n de

kui

len

Foto

’s” A

rtW

ay -

Mar

leen

Hen

gela

ar-R

ookm

aker

22 S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3

Jonge Christenkunstenaars geloven in kunst

beeldendekunst

o v e r h e t W e r K v a n J o n g e c h r i s t e -l i J K e K u n s t e n a a r s i n n e d e r l a n d

het verleden maakt duidelijk dat kunst en christendom uitstekend samengaan: de meeste westerse kunst ontstond in christelijke kringen en functioneerde in dito instellingen. dat ook hedendaagse kunst vanuit een christelijk perspec-tief gemaakt kan zijn, wordt vaak vergeten. de vraag werpt zich op of er vandaag de dag nog jonge nederlandse kunstenaars zijn die zichzelf christen noemen en zo ja, wat voor werk ze dan maken. hoe staan zij met hun christelijke levensbeschouwing in de seculiere kunstwereld? en in welke mate heeft hun geloof invloed op hun werk? nina minnaar zocht naar een antwoord op deze vragen.

in januari 2013 begon de 21-jarige studente kunstgeschiedenis met een stage bij artway. voor deze organisatie deed ze een verkennend onderzoek naar jonge christenkunstenaars in nederland. ze inventariseerde wie er op dit moment werkzaam zijn en wat voor werk zij maken. 1 over elke kunstenaar die bereid was mee te wer-ken, schreef ze een tekst voor op de website van artway en in een overkoepelende tekst ging ze in op de overeen-komsten en verschillen tussen de christenkunstenaars van

deze generatie. daaruit volgden een aantal opvallende resultaten.

ten eerste blijkt de diversiteit onder de kunstenaars groot te zijn. het feit dat de kunstenaars van dezelfde generatie zijn en dat ze allemaal als christen door het leven gaan, heeft dus geen invloed op de stijl waarin ze werken, de onderwerpen die ze behandelen of de technieken die ze gebruiken. ze zoeken allen hun eigen weg binnen de vele mogelijkheden die de kunstwereld van vandaag biedt en hun werk kan wat stijl, techniek en onderwerpkeuze betreft in geen geval over een kam geschoren worden.

op een ander vlak zijn er echter wel overeenkomsten aan te wijzen onder de groep onderzochte kunstenaars, name-lijk als het gaat om de rol die hun christelijke overtuiging speelt in het werk. op dat vlak bleken de kunstenaars behoorlijk op één lijn te zitten: in verreweg de meeste wer-ken van deze kunstenaars is er geen directe link zichtbaar naar hun christelijke identiteit, hoewel veel van de kunste-naars gaven aan dat het geloof een belangrijke drijfveer is voor hun kunstenaarschap of een inspiratiebron voor het werk dat ze maken. in hun werk is dat echter niet of nauwelijks terug te zien en als er wel naar het christendom wordt verwezen, is het werk ook op andere manieren te interpreteren. dit is opvallend, zeker in vergelijking met het werk van de vorige generatie christenkunstenaars, waarin veel vaker en nadrukkelijker naar het christendom verwe-zen wordt.

naar deze uitkomst heeft nina de afgelopen maanden verder onderzoek gedaan in een masterscriptie. hierin beschreef ze verschillende factoren die invloed hebben gehad op het werk van de jonge kunstenaars, zoals de rol van de seculiere kunstwereld en die van de kerk. nieuwsgierig geworden? zowel de teksten van het stage-project als de volledige scriptie zijn te vinden op www.artway.eu.

1 Jong is in het onderzoek gedefinieerd als tot en met 35 jaar en als voorwaarde is gesteld dat de kunstenaars een professionele kunstop-leiding moesten hebben afgerond. Bovendien is er alleen gekeken naar beeldend kunstenaars.

teks

t: n

ina

Min

naar

Foto

: Nin

a M

inna

ar

S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3 23

t r i c i a b r o c K r a d i a t e(inpop, asaph)stijl: pop

Tricia Brock, voorheen zangeres van Superchick en nu jonge moe-der, heeft met Radiate een opvolger voor haar solode-

buut The Road (2011). Na de lead single / 3 song EP Enough (powerpop) nu dan het volledige dozijn dozijn. Radiovriendelijke popdeuntjes met tijdloze boodschappen rond een positief zelfbeeld, kracht van liefde. Voorzichtig in de opener Everything As Loss. Lekker dansbaar als in Mirror Mirror, de titel-track en Good To Be A Girl. Waar Superchick bombastisch klinkt vanwege de overproductie van toetsenisten en computer nerds, richt Tricia zich op jonge meiden als gehoor; fans als die van Pink en Gwen Stefani. “Are you with me?”Verantwoordelijk voor de composities en arran-gementen zijn naast Tricia zelf manlief Nick Baumhardt (gitarist van Stellar Kart en Thousand Foot Krutch, eerder componenerend voor bijvoor-beeld Britt Nicole en The Glorious Unseen), en all-round songwriters als Mia Fieldes, Seth Mosley (Me in Motion), Sarah Hart en Jonathan Lee. Radiate werd thuis opgenomen.Pianopop in Daughter of the King (kleren maken niet de vrouw, het gaat om je innerlijke schoonheid, je bent als schepsel van God namelijk sowieso een prinses, losjes naar Psalm 139). Nog meer pianospel in de ballad Love Will Not Let Go (over het verdriet van een vriend(in) en de zekerheid dat de donkerste nacht voor God nog altijd licht is). Different is weer vette pop, dochterlief spontaan swingend naast me (we zijn origineel, individueel en onoverwinnelijk). Dichterbij Superchick liggen Adding Up To A Miracle en het door Nick Baumhardt geschreven Pity Party met wat extra gitaarwerk om de rock van weleer niet te vergeten. Het is wel even schakelen naar de bluegrass lofzang in Without You en de afsluitende pianoballad What I Know. HJK

r o b f a v i e r Z o g r o e n a l s g r a s(ecovata)

In 1988 bracht cabaretier/zanger Rob Favier zijn eerste album ‘ Een Roos op de Weg’

(Jubileumuitgave 2003) uit. Vijfentwintig jaar later verschijnt nu zijn nieuwe (6e) Cd. “Groen Als Gras” is een prachtige jubileum uitgave. De 15 liedjes hebben ijzersterke teksten en variëren van zeer humoristisch tot een uiterst prikkelende en serieuze boodschap. De song ‘Schreeuw Het Van De Daken’ gaat over de veel in het landelijke nieuws gekomen actie van de eigenaar van een boerderij die ‘Jezus Redt’ op het dak had geschreven. ‘De Sjaal’ is een grappige, maar toch ook heel serieuze oplossing van de huidige problemen in de kerken van Nederland. De uitstekende muziek varieert van pop tot rock met reggae, jazz en brass band invloeden. Maar liefst achttien topmuzikanten hebben hun medewerking verleend aan het album. O.a.: Mark Dekkers (bas), David Wilschut (sax), Niels Lammers (tuba) en Hans van Wingerden (trompet). De alge-hele muzikale leiding was in handen van Frans de Berg. Hoewel de titel anders doet vermoeden, is er op deze schitterende jubileumuitgave, sprake van een volwassen sound, gemaakt door een ervaren zanger/tekst schrijver. De Cd is genomineerd voor de Zilveren Duif Award 2013, in de categorie ‘Beste Album’.BS

t h e c i t y h a r m o n i ch e a r t(integrity / Hope Products)stijl: worship, rock

Een Canadese band die op papier moder-ne worship brengt, maar dat doet met de artistieke insteek en verve van een

Coldplay. Als je met zo’n groep vergeleken wordt, kun je, The City Harmonic zijnde, er maar beter voor zorgen dat je kwaliteit het waar kan maken. En dat geldt zeker voor dit concept album, dat minstens zo ambitieus is in haar thema als haar muziek.

En dat thema is ‘songs over het mens-zijn in het licht van God’. Toe maar. ‘Here And There’ maakt als aftrap het statement wel gelijk geloofwaardig, want je krijgt gelijk een topper voor de kiezen met deinende energie en duidelijke passie. ‘Heart’ kent als album een mooie muzikale lijn, die waarschijn-lijk met de term ‘episch’ het beste te omschrijven is. Er zitten ook intieme momenten tussen; zeker. Het breekbare ‘Love, Heal Me’, gezongen door bassist Eric Fusilier die kanker als diagnose kreeg. Of het akoestische ‘Long Walk Home’. Wie na de Jongerendag nog geen fan was, is om na het horen van dit album. Gegarandeerd.LS

a u g u s t b u r n s r e d r e s c u e & r e s t o r e(asaph)

De populaire Amerikaanse metalcore band August Burns Red was in september 2013 nog voor een eenmalig optreden

in Utrecht (Tivoli). Ook bracht de groep dit jaar een nieuw album (6e) uit. De vele fans van de groep zullen bijzonder enthousiast over “Rescue & Restore” zijn. Op dit gave album is de meest harde sound van ABR tot nu te horen. Veel van de songs gaan over het vechten in het midden van groot verdriet, zoals: ‘Beauty In Tragedy’. De CD kwam in de States vanuit het niets binnen op een 9e positie in de ‘Billboard Top 200’. In de eerste week werden er al 26.000 exemplaren van “Rescue & Restore” verkocht. Een absolute ‘must’ voor de liefhebbers van stevige metal rock muziek.BS

rece

nsie

s: Be

n sc

holte

n (B

s), H

enk

jan

van

der k

lis (H

jk) &

le

on v

an s

teen

sel (

ls)

cdrecensies

24 S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3

r o e l h e r f s th e r f s tZie toelichting op pagina 11

S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3 25

r o e l h e r f s th e r f s tZie toelichting op pagina 11

26 S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3

Het VreemdelingenCollectief – Toen Op Het Strand

v e r H a l e n d i e d e a c H t e r g r o n d s c H e t s e n v a n s o n g s d i e o p e e n b e p a a l d e m a n i e r s u c c e s H e b b e n

Johan Jeras, motor achter het vreemdelingencollectief, werd in 2010 gevraagd om mee te schrijven aan een nieuwe album van soul survivor. het thema lag al vast; de liedjes moesten inhaken op of beschouwingen zijn op de bergrede. en dat stuk bestuderend, kwam Jeras bij de gelijkenis van de huizenbouwers. het raakte hem, omdat het beeld van een kapot huis aan zee, waar die zee te keer is gegaan, leek een weerspiegeling van zijn eigen leven. “ik kon me veel voorstellen bij die metafoor” zegt Johan. “een verkeerd uitgepakte carrièremove, huwelijkscrisis, gees-ten uit het verleden die maar bleven rondspoken, een toenmalige band die noodgedwongen moeten stoppen, seksuele malheur en depressie. in die periode heb ik met hulp van anderen spreekwoordelijke puin moeten ruimen van een leven dat mooi leek, maar erom vroeg om onderuit geblazen te worden.” het schrijven van de song was daarom diep persoonlijk en bevrijdend. en het kijkt ook terug. “het geloof in god heeft er niet onder geleden en ik ben blij dat het een stevig fundament bleek om als mens overeind te krab-belen” aldus Johan.

het arrangement van ‘toen op het strand’ valt verder op door de spraakwaterval in de coupletten. “het is het razen van de storm” legt Jeras uit. “beukende golven op het strand. het was mijn wens om iets met ‘spoken word’ en stuwende gitaarpartijen te maken.” en toen het lied ook voor het project ‘niemandsland in aanmerking kwam, kreeg het nog een extra dimensie dankzij andere kunstvormen. “voor niemandsland hebben we verschillende beeldend kunstenaars benaderd met het verzoek om een ‘werk’ te maken bij een song die hen aansprak. hannie deventer voelde zich aangetrokken tot ‘toen op het strand’ en is daar mee aan de slag gegaan. deels omdat zee en strand haar sowieso intrigeert. daarnaast is het zo dat hannie pas na een hersenbloeding haar gave als beel-

dend kunstenaar heeft kunnen ontwikkelen. hoewel we het er nooit zo direct over gehad hebben, kan het m.i. niet anders zijn dan dat ze zichzelf moet hebben herkend in de passages van de songs. het beeld wat hannie gemaakt heeft, past heel treffend bij de song. het is niet abstract maar eerder één op één. naar mijn bescheiden mening ver-sterken de song en het kunstwerk elkaar.”

‘niemandsland’ is dit jaar verschenen als een boek en cd, met de ver-schillende kunstuitingen gebundeld. ‘toen op het strand’ geldt als één van de tracks die speciale aandacht opeist. met de kennis van de ach-tergrond is het niet ver-wonderlijk waarom.

hitverhalen

S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3 27

“Ik ben onaangepast, maar relativerend.”

Gospel

r o b f a v i e r p r e s e n -t e e r t n i e u W e c d

Een volle zaal in Papendrecht. De middag vult zich met prai-semuziek en koorzang. Maar vooral met nagenoeg het gehele programma van Rob Faviers nieuwste project: ‘Zo groen als gras’. De CD wordt gelanceerd met alles erop en eraan: een strakke, professionele band, de grasmaaier-met-regenboog-kleuren van de cover en een fraaie lichtshow. En natuurlijk met Rob Favier als gastheer en zanger. Met de hem zo bekende taalkundige spitsvondigheden, humor en diepere lagen die ogenschijnlijk als vanzelf aange-boord worden.

maanden later blikt hij terug op deze geslaagde middag, maar vooral ook op het creatieve proces van deze cd.“het borrelt altijd bij mij vanbinnen. het moet er gewoon uit! ik ben druk met de Pr voor deze cd, maar het liefst wil ik alweer nieuwe dingen maken. het is heerlijk om als chris-ten dit geborrel te kunnen gebruiken in het koninkrijk! mijn drijfveer is het verwoorden van de liefde van god. daar raak ik niet over uitgepraat of –gezongen, of het nou met een gekke bek gebeurt, of juist heel direct.“ik heb bij deze cd voor het eerst echt genoten van het hele proces, niet alleen van het eindproduct. het is zo fantastisch om te werken met vakmensen zonder kapsones. we verstonden elkaar goed, er waren geen lange tenen, er was zo’n goede sfeer. niet dat dit bij de vorige opnames minder was, maar we zijn echt helemaal tevreden. dit is geworden wat we wilden!”rob favier is al 25 jaar van beroep ‘zingende dominee, prekende zanger’, cabaretier, hoe je het ook wilt noemen; ‘muziek met een glimlach’ is hoe hij zelf zijn werk omschrijft. hij reist het hele land door voor preekbeurten en optre-dens, is columnist voor het friesch dagblad en verzorgt de oudejaarsconference voor family7. “dat alleen al is een jaar werk…”

Hoe groen als gras ben jij?“er zit duidelijk zelfspot in de titel. natuurlijk ben ik geen groentje meer. maar er zit ook een serieuze kant aan: wie zich verdiept in het evangelie blijft voortdurend leren. Je bent je hele leven een groentje, als je je daarvoor openstelt. gods liefde is namelijk altijd groter dan je vatten kunt.”

o n b e g o n n e n W e r K“een christen doet eigenlijk iets onmogelijks: met een handmaaiertje wil hij de hele wereld bewerken. terwijl je verder maait, begint het gras achter je alweer te groeien. het is onbegonnen werk om gods liefde te verspreiden. toch doe je het,- en het werkt nog ook.“tussen mijn vorige cd en deze zit zeven jaar. ik heb in de tussentijd ook boeken geschreven. het gaat gewoon niet goed met rob favier als het creatieve kraantje wordt afgesloten.”Welke thema’s drijven jou?zonder na te denken: “de liefde! hoe ouder ik word, hoe meer overtuigd ik raak dat het evangelie over liefde gaat. een thema als ‘oordeel’ staat ver van me vandaan. ook ‘prak-tisch christenzijn’ houdt me bezig. omgaan met degene die dicht bij je staan en met de wereld om je heen. en vooral ook het thema ‘armoe’. wie mijn liedjes kent, kent mij.”

p l a n n e n e n p r o t e s t e n“ik heb veel mooie plannen en ook nog wat protesten”, zingt rob in ‘druppels van licht’.“er zit in deze regel met opzet een tweeslachtigheid. we worden door misstanden geraakt, willen daar iets aan doen,- maar doen uiteindelijk niets. als ik mijn muziek niet had gehad sluit ik niet uit dat ik in sloppen-wijken zou zijn gaan werken. mijn eigen plannen zijn niet zo concreet. ik kom net terug van vakantie. uitgerust. het hoofd is leeg. ik wil graag nog een nieuwe cd maken. en daarna nog een. ik wil graag

“deze levenslange worsteling

levert creativiteit op.”

28 S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3

Vervolg Rob Favier

blijven optreden, mijn gitaarspel verbeteren, een piano aanschaffen en veel op creatief gebied blijven doen. dat stopt straks niet als je 65 bent. maar hoe lang gunt de here god mij nog? ik geniet nu van mijn gezondheid, een goede conditie, veel lieve mensen en trouwe werkers. ik droom al 20 jaar van het schrijven van een roman. maar ja, moet je wel alle idealen uitvoeren?“mijn eigen protest is heel concreet: de rijksten worden rij-ker, ondanks de crisis, en de armsten armer. ik las laatst over een interim-manager die voor een maand werk € 95.000,- opstreek. daar moet ik drie keer voor preken! haha!” serieus vervolgend: “chronisch zieken en gehandicapten gaan er volgend jaar op achteruit. ik protesteer tegen schijnhei-ligheid en gegraai. de hang naar geld brengt juist armoe, leer ik uit de bijbel. het evangelie zegt duidelijk iets over de samenleving. over het tot je recht komen. in mijn voor-

bereiding op de oudejaarsconference loop ik er tegenaan dat de situatie in syrië heel erg gevonden wordt, maar dat de verhoging naar 130 kilometer op de snelweg belangrijker nieuws was. “ik ben onaangepast. maar wel relativerend. ik protesteer, maar doe ook mee aan deze samenleving. dat is een worsteling van me, een leven lang. maar het is waarschijnlijk nodig om creatief te kunnen zijn. er komt iets moois uit voort.”

t e v o o r s c h i J n t o v e r e nbijvoorbeeld een cd die in 15 liedjes beschrijft hoe de mens op zoektocht is in het enorme weiland, dat we de wereld noemen. kwetsbaar. met lege handen als je deze niet door god laat vullen. verwonderd.rob zingt eerst zelf zijn liedjes in, zichzelf be-geleidend op gitaar of piano. hij geeft daarbij zijn ideeën door aan frans de berg, bij alle producties al zijn vaste muzikale leider.“frans begrijpt mij zó goed. hij kan tevoor-schijn toveren wat ik mijn hoofd heb. ik zit tijdens de opnames van de andere instrumen-talisten op een bankje en heb lol in het hele proces. er werken topmusici en –technici aan mee, die hun sporen bij hele grote namen heb-ben verdiend. maar ze zijn zo dienstbaar.“het is ook meer dan alleen een product van mijzelf. het is voor een derde ook het product van frans en voor een derde van Peter (favier, verantwoordelijk voor de mix). de nominatie

gospel

over ‘de sjaal’: “de vriendin van de technicus zat achterin de kerk te breien. ik nodigde het publiek uit een handje te helpen. we breien nu al twee jaar lang, het ding is meterslang en brengt kerken bij elkaar. toen ik breipennen (maat 7) en wol in de kleuren van het kerkelijk jaar kocht dacht de verkoper dat ik niet spoorde. dan heb ik binnenpret!”

S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3 29

gospel

voor de zilveren duif award vind ik ook voor hen zó leuk!”hoewel het hele gezin bij deze productie betrokken is, was dat niet vanzelfsprekend. “ik ben een perfectionist en er moet open gecommuni-ceerd kunnen worden. zo heeft Peter best even nage-dacht of hij deze klus wel wilde doen. ik ben met hem in zee gegaan niet omdat hij mijn zoon is, maar omdat hij professioneel is. dat geldt ook voor steven, die drumt (en het artwork verzorgde) en annemieke (die secuur de liedteksten keurt). en ja, els… dat is een gouden wijf.” rob straalt nu het over zijn vrouw gaat. “als ik die niet had… in sommige opzichten ben ik vaak zo’n kind en klungel. ik ben alweer vergeten welke groente ik vanavond zou koken. het hele gezin bestaat uit kanjers. zij hebben zoveel opgeofferd om mij aan dit niveau te helpen! de agenda draaide altijd om mij. els begrijpt dat dit mijn leven is. we zijn inmiddels 35 jaar getrouwd. het lied ‘de kracht van houden van’ heb ik speciaal voor haar gemaakt. dat had ik nooit eerder gedaan en het blijft ook het enige liedje, want alles zit erin. Terwijl het ook herkenbaar is voor anderen: ‘We weten van het water, maar ook van de woestijn’.”

www.robfavier.nl

zo groen als gras (ecovata egP258) wordt elders in deze signs besproken. zie pagina .......

teks

t en

inte

rvie

w: r

ob d

e jo

ngFo

to’s:

Jan

e La

sond

er ti

jden

s opt

rede

n va

n de

CD

pre

sent

atie

n o m i n a t i e Z i l v e r e n d u i f a W a r drob favier kreeg voor zijn 1e cd ‘een roos op de weg’ ooit een zilveren duif award. met ‘zo groen als gras’ is hij weer genomineerd. “ik vind de nominatie belang-rijker dan het winnen. het geeft Pr, maar is ook vooral een waarderende opsteker voor de medewerkers. alle andere genomineerden zijn het echter ook waard! we werken als broers en zussen aan dezelfde zaak, zonder harde concurrentie. ik werk niet commercieel, maar vanuit wat er in mij leeft. maar ja, als je al zolang meel-oopt is het wel heel leuk om hem te krijgen!” stemmen kan tot 6 november op www.weekvandechristelijkemuziek.nl.

“ik ben trotser op de serieuze dan op de lichte toon, maar humor is wel heel belangrijk.”

30 S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3

b l a i s e – l i f e x l e e n W e r e l d v a n v e r s c h i l ecovata)

Net als het festival, maakte Blaise op Flavor 2013 een doorstart. Blaise is het muzi-kale project

rondom de Belgische zanger, gitarist en producer, Tom Mualaba. In 1997 werd hij ontdekt, toen hij de eerste editie van de gereputeerde MARKTROCK WEDSTRIJD won. Zijn eerste single, de Rolling Stones cover ‘Miss You’, werd een echte radiohit. Daarna speelde Blaise op verschillende Belgische festivals. In 2002 en 2004 kwamen de Cd’s ‘For the sake of the world’ en ‘Face 2 Face’ op de markt. Met hun gospel geïnspireerde teksten wisten deze albums vooral Nederland te bekoren. De Hollandse christelijke muziekpers reageerde lovend en verschillende songs kregen veel Airplay op radio 3FM. In 2002 speelde Blaise op het hoofdpodium van het Flevo Festival. Daarna werd het een tijd stil rondom Blaise. Tot hij begin dit jaar samen met het Filadelfia Gospelkoor de Cd/Dvd ‘Meer Liefde’ uitbracht. Blaise trad dit jaar op tijdens het eerste Flavor festival en bracht een prima nieuwe CD uit. Dit project bestaat uit de 2 discs: “LifeXL” en “Een Wereld Van Verschil”. Op de ene schijf staan 7 Engelstalige en op “Wereld Van Verschil” staan 7 Nederlandstalige nummers. De nummers worden uitgevoerd in een unieke pop, rock, r&b stijl met een vleugje elektronica en zijn teksten zijn een confrontatie met de ‘verschil-factor’ in ons christenleven. Een uitstekende doorstart van deze vriendelijke Belgische muziekvirtuoos. BS

s i r 5 s i r 5 (ecovata)

De vijf man-nen van het ensemble Sir5 (Engels voor overleven) hebben ieder afzonderlijk al jaren het ver-langen gehad

om ooit eens met een klein groepje zangers close

harmonie muziek te zingen. In december 2011 ontstond het uiteindelijke idee voor het starten van een mannen zanggroepje in de kleedkamers van de Kersttour van Sela met Forever Worship (4 van de 5 zangers komen uit het populaire koor Forever Worship). Een optreden in kerkgemeente “De Basis” in Apeldoorn, waar erg veel positieve reacties op kwamen, werd de start van deze talentvolle groep. Sir5 hoopt met hun zang te bereiken dat de toehoorders hun harten wijd open zetten voor de onvoorwaardelijke Liefde van God en het verlangen krijgen dit te delen met anderen die deze liefde nog niet kennen. Aan de 5 close harmonie songs van deze eerste gelijknamige EP werd muzikale mede-werking verleend door Wilkin de Vlieger (drums), Wilco van Esschoten (bass), Adrian Roest (piano) en Jan-Peter Beijersbergen (gitaar). De EP kost slechts € 5,00.BS

s a m u e l s t e p p i n ’ i n t h e l i g h t o f t h e l o r d (ecovata)

Onze zuider-buren hebben behalve het Filadelfia Gospelkoor en Blaise, ook nog Samuel als groot gospel talent

rondlopen. Samuel Tshiananga (woonachtig in Leuven) heeft een Congolese vader en een Vlaamse moeder. Als producer en songwriter van puike r&b en hiphop muziek voor grote labels als: Universal, EMI en Sony, maakte hij furore in de Leuvense muziek scène. Aan het eind van de negentiger jaren werkte hij ondermeer samen met Esther Sels (winnares van de Belgische Soundmixshow en Christophe Lequesne, winnaar van het popu-laire programma: ‘My Name Is Michael’. Door een gesprek met Blaise kwam hij tot bekering en sindsdien is hij een vaste waarde in het Filadelfia Gospelkoor. Op zijn eerste gospel-cd “Steppin’ In The Light Of The Lord” is een prima mix te beluis-teren van gospel, hiphop, pop en r&b muziek. Het intro ‘The Calling Of Samuel” is een grappige en ijzersterke versie van de roeping van Samuel, het bekende verhaal uit het Oude Testament en nu uitgevoerd in een hedendaagse versie van deze rapper. Vervolgens passeert een prima aanbod van gevarieerde muziek en teksten de revue: Van het profetische “God Say”, een digital boyz remix van de

bekende song “The Promise You Made”, de klassie-ker “Let You In” tot een uitstekende a capella gospel versie van ‘I Gotta Feeling’. Muzikale medewerking wordt o.a. verleend door Blaise, soulsista Mary en de Philadelphia Choir Singers. Een prima stap van Samuel in de gospel muziek.BS

g u n g o r i a m m o u n t a i n (asaph)

Dankzij twee uitstekende concerten op het hoofd-podium van het Flevo Festival (2011 en 2012) en een prima

kerst concert (dec 2012) tijdens X-Noizz Christmas in Amsterdam, werd Gungor enthousiast omarmd door veel duizenden Hollandse fans. Op zijn nieuwe CD “I Am Mountain” (de 3e onder de artiesten-naam Gungor) is alternatieve aanbiddingsmuziek te beluisteren, die door Michael Gungor zelf ‘liturgical post-rock’ wordt genoemd. Een berg is een treffende metafoor voor dit nieuwe album: uitdaging, gladde hellingen, nieuwe ontdek-kingen en grote schoonheid. Hij speelde zelf de meeste muziekinstrumenten en produceerde en arrangeerde dit nieuwe prachtige album. Met zijn vrouw Lisa schreef hij de meeste songs en samen deden ze bijna alle zangpartijen. De songs op “I Am Mountain” zijn een reis van persoonlijke en allegorische verhalen, eerlijk en openhartig gecom-municeerd. In het nummer ‘Upside Down’ daalt hij even van de berg af en bezingt hij de schoonheid van deconstructie.BS

rece

nsie

s: Be

n sc

holte

n (B

s) &

leo

n va

n st

eens

el (l

s),

Hen

k-ja

n va

n de

r klis

(Hjk

)

cdrecensiesvervolg van pagina 20

S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3 31

t o t H i e r . . . e n n u v e r d e rEen onderscheidende debuut cd, een onderscheiding in de vorm van een Zilveren Duif en wegen die elkaar scheiden. Het is een bewogen jaar voor de hip hop crew van Damascus. Hun optreden op het Christian Artist Seminar is een goede aanleiding om de balans op te maken; ook in de aanloop naar het nieuwe album.

damascus heeft ontegen-zeggelijk hip hop weer op de kaart gezet in christelijk nederland. natuurlijk zijn er veel rappers en groepen in het genre, maar damascus werd een uithangbord voor de muziek sinds hun debuut cd ‘tot hier en niet verder’ en het winnen van de zilveren duif voor beste nieuwe talent. voor bandlid bob the Poet was het na diverse mijlpalen echter let-terlijk ‘tot hier en niet verder’. hij besloot de groep te ver-laten om zich te focussen op solo werk. maddoc: “bob gaf

aan zich minder te kunnen vinden in het groter worden van alles, omdat hij zich meer als kleinkunstenaar en dich-ter ziet (frenzy vult aan: “..of iemand die zich helemaal niet in een hokje wil laten passen”). toen we aan het tweede album gingen werken en het er over hadden, vond hij dat hij niet meer in het plaatje paste. we hebben wel gekeken naar andere opties om zijn vertrek op te vangen, maar uit-eindelijk besloten we met z’n drieën verder te gaan.”

een gewaagde stap, zo kort na het winnen van de zilveren duif. want juist nu ligt de uitdaging daar. frenzy: “door het winnen van de zilveren duif hebben we gemerkt dat men-

sen toch anders naar je gaan kijken als groep. en er wordt meer van je verwacht.”de drie vangen het al op bij het begin; het schrijfproces voor de nieuwe cd. martee: “het begint vaak met een idee, een thema en daar komt dan een beat of muzikaal voorstel bij.” maddoc: “iedereen heeft dan wel de ruimte om zelf zijn ding daarin te doen. een goed voorbeeld is een nummer op de nieuwe cd: ‘als Je me echt kende’. iedereen kreeg de vraag voorgeschoteld om een kijkje in de keuken te geven; iets wat de luisteraar niet van ze weet. martin (martee) geeft dan aan dat hij soms last heeft van stressklachten, angst, en dat hij bij zijn vrouw daar rust in kan vinden...” frenzy: “ik noem dan de strijd met wat je op een podium kunt overbrengen terwijl je in je hart of gevoel iets heel anders kunt zeggen.”maddoc: “...en ik heb het afgelopen jaar last gehad van een burnout en gezondheidsklachten en kies er dan voor om dat als kader te nemen. we vullen elkaar aan en ik denk dat we zeker met de komende cd ons onderscheiden ten opzichte van andere artiesten. in rap kun je je verschuilen achter poëtische zinsnedes en gekunsteld iets verwoor-den. maar ons volgende album wordt muzikaal afwisse-lend en toegankelijk en tegelijkertijd tekstueel rauw en eerlijk. we blijven ook spiegelen; over trots bijvoorbeeld. ik voel me wel prettig bij onze plek in het circuit. andere rappers zijn heel intens, ook qua persoonlijkheid. wij zijn meer tekstgericht en krijgen wekelijks inhoudelijke reac-ties op de liedjes. het is mooi om te zien dat mensen via deze muziek de ogen gaan openen.”

van kwartet naar trio met een nieuwe cd volop in de steigers en een gro-ter besef van de eigen identiteit. ‘tot hier en niet verder’ heeft voor damascus inmiddels dus letterlijk en figuurlijk plaats gemaakt voor ‘tot hier en nu verder’.

Muziek

Damascus

teks

t en

inte

rvie

w: l

eon

van

stee

nsel

Foto

’s: E

dwin

Roo

s - N

ijntje

s @ C

hris

tian

Art

ists

Sem

inar

201

3

32 S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3

l o v e ’ s e n d u r i n g p r o m i s e / l o v e ’ s l o n g J o u r n e y / l o v e ’ s e v e r l a s t i n g c o u r a g esabra

De Canadese schrijf-ster Janette Oke (geboren op 18 februari 1935) heeft meer dan 75 boeken op haar naam staan. Daarvan werden er ruim 23 miljoen exemplaren verkocht. Janette schrijft histori-

sche romans die vaak gebaseerd zijn op het leven van de vroege Noord-Amerikaanse kolonisten. Haar eerste roman (‘Love Comes Softly’) werd in 1979 uitgebracht. Deze werd vervolgens uitgebreid tot een serie van acht boeken, waarbij de levens van een familie op de prairie drie generaties lang werd gevolgd. Er zijn drie nieuwe films uitgebracht, die gebaseerd zijn op deze romantische verhalen. “Love’s Enduring Promise” is het 2e deel in de ‘Love..’ reeks. Dochter Missie Davis moet hierin een keuze maken tussen twee zeer ver-schillende mannen: Een mysterieuze vreemdeling met een duister verleden en een knappe ingenieur, die bij de spoorwegen werkt. Ook “Love’s Long Journey”, het 3e deel in de populaire reeks, werd geregisseerd door Michael Landon jr. (o.a.’The Shunning’ en ‘The Last Sineater’), de zoon van Michael Landon die Charles Ingalls speelde in ‘Het Kleine Huis Op De Prairie’. Missie is getrouwd en ze ontdekt dat ze zwanger is. Ze is met haar man vertrokken en heeft haar familie ver achter zich gelaten op weg naar een nieuwe toekomst. Hoe gaat ze met de uitdagingen om? Het meeslepende ver-volg op ‘Love Begins’ is “Love’s Everlasting Courage”. Na het overlijden van zijn vrouw, moet een door verdriet verscheurde Clark Davis een manier zien te vinden om zijn boerderij financieel te redden en zijn enige dochter niet kwijt te raken. Hoewel enigszins voorspelbaar, zijn dit toch prachtige, emotionele en dramatisch romantische films.

K i n g ’ s f a i t h asaph

De Amerikaanse film maatschappij ‘Faith Street Partners’ werd opgericht (2010) door een groep van 1.000 mensen, die beston-den uit filmmakers, kerken en investeer-ders. Dit collectief wil

goed gemaakte verhalen, die de jeugd aanraakt, als film uitbrengen. De eerste film “King’s Faith” is nu op DVD uitgebracht. In dit bijzonder spannende verhaal komt het pleegkind Brendan King al heel vroeg met de verkeerde mensen in aanraking. Hij wordt op zijn 15e gearresteerd en na een gevangenisstraf van drie jaar probeert hij zijn turbulent leven achter zich te laten. Hij komt tot bekering en is druk bezig met zijn studie. Nadat hij de populaire Natalie uit een brandende auto heeft gered, lijkt zijn nieuw gevonden geloof en familie echter door zijn gewelddadige leven te worden achterhaald. Een steengoede film

d e o n t m o e t i n g 2sabra

In de serie “The Encounter” werd onlangs het tweede deel uitgebracht met als subtitel ‘Paradise Lost’. In Nederland is deze filmreeks bekend als “De Ontmoeting”. De opvolger van deel 1 speelt zich af op

Thailand. Zeven jaar na de verwoestende tsunami, waarbij 230.000 mensen in veertien landen omkwa-men, zijn een suïcidale bankier en zijn vrouw nog steeds niet over het verlies van hun overleden zoon heen. Zij worden echter samen met een geschorste agent in hun prachtige strandhuis gegijzeld. Deze special agent zit al jaren achter een bekende crimineel aan en zijn enige doel is wraak, maar hij valt in een hinderlaag. De dader, een bijna gepensioneerde drugs-dealer, wordt vergezeld door zijn verslaafde vrouw en een keiharde handlanger. Als een gewelddadige climax dreigt, verschijnt er een mysterieuze gast, die alle bijzondere dingen lijkt te weten uit het leven van de aanwezigen. Hij biedt hun nog een laatste kans op een goede afloop. De rol van de vreemdeling wordt ook nu prima gespeeld door Bruce Marchiano (o.a.: ‘Mattheusfilm’ en ‘Petrus En Het Laatste Avondmaal’). David White (‘Jerusalem Countdown’) vertolkt de rol van de agent.

a m a Z i n g l o v eecovata

De Nederlandse platenmaatschappij Ecovata distribu-eert tegenwoordig - naast Cd’s ‘Uit De Lage Landen’ -, ook Dvd’s. “Amazing Love” is de prachtige verfilming van het verhaal van de oudtestamentische profeet Hosea, verteld door jeugdleider Stuart. Twee films lopen in principe door elkaar heen: Een kleine groep tieners gaat een weekend kamperen. De materialis-tisch ingestelde Ashley, die voornamelijk met zichzelf

bezig is, moest mee van haar oma en haar bijzonder negatieve houding zorgt voor conflicten en span-ningen in de groep. Jeugdleider Stuart (prima rol van Sean Astin; ondermeer

Lord Of The Rings) en zijn vrouw Beth zoeken naar een oplossing door het indringende en ontroerende verhaal van Hosea en zijn overspelige vrouw Gomer tijdens het kampvuur te vertellen. Het deel van de film waarin het verhaal van Hosea is te zien, werd opgenomen in Israël. Kevin Downes (o.a. ‘Courageous’ en ‘Laat Me Niet Los’) was de regisseur. “Amazing Love” brengt op een unieke wijze de relevantie van een oud verhaal over naar de hedendaagse tijd. Een schitte-rende manier om verhalen uit de Bijbel beter te leren kennen en begrijpen.

a b e l ’ s f i e l dasaph

De Amerikaanse maat-schappij ‘Provident Films’ heeft al eerder i n d r u k w e k k e n d e films als ‘October Baby’, ‘Courageous’ en ‘Fireproof’ uitge-bracht. Ook de nieuw-ste DVD “Abel’s Field”

heeft een bijzonder inspirerend verhaal: Seth McArdle (Samuel Davis) heeft vanwege een tragedie zijn moe-der verloren en is alleen gelaten door zijn aan alcohol verslaafde vader. Hij staat onder enorme druk om voor zijn twee zusjes te zorgen. Hij worstelt om de eindjes aan elkaar te knopen en heeft daarom twee banen. Op school verdraagt hij met moeite de dagelijkse pesterijen van het voetbalteam. Als hij een keer terug slaat, krijgt hij straf en moet in naschoolse tijd werk verrichten onder toezicht van de stille tuinman Abel (prachtige rol van Kevin Sorbo. O.a.: ‘Hercules’). Tot grote verbazing is de gereserveerde Abel de enige die de strijd van Seth echt begrijpt.

rece

nsie

s: Be

n sc

holte

n (B

s)

dvdrecensies

S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3 33

the Sleeping Beauty

* Kroonjuweel onder de balletten keert terug bij Het Nationa-le Ballet* Vanaf 12 december 15 maal te bewonderen in Het Muziek-theater Amsterdam* 200.000ste bezoeker voor The Sleeping Beauty tijdens deze reeks.

het nationale ballet wekt in de feestmaand december het gouden kroonjuweel onder de klassiek-romantische bal-letten opnieuw tot leven. het sprookjesballet the sleeping beauty, volgens kenners nog altijd de mooiste versie van ‘beauty’ ter wereld, is van donderdag 12 december 2013 tot en met woensdag 1 januari 2014 vijftien maal te zien in het muziektheater amsterdam. tijdens deze voorstellingsreeks verwelkomt het nationale ballet de 200.00ste bezoeker voor the sleeping beauty die sinds 1981 op het repertoire staat. “Bij ‘The sleeping beauty’ wordt iedereen een beetje verliefd.” (Het Parool, december 2010)

“oh’s en ah’s vanuit de zaal, open doekjes voor de van goud blinkende toneelbeelden, na afloop gejuich voor de

dansers: de al bijna dertig jaar oude enscenering van the sleeping beauty blijft een feest voor de ogen. in de nieuwe reeks voorstellingen van dit betoverende sprookjesballet schittert de productie van Peter wright weer als een tijdloos juweel.” (de telegraaf, december 2010)

the sleeping beauty van het nationale ballet heeft alle glans en allure die passen bij een ballet dat oorspron-kelijk was bestemd voor het hof van de russische tsaar. een belangrijke bijdrage daaraan wordt geleverd door de oogverblindende, in goudtinten uitgevoerde decors en kostuums. het ballet is een ware publiekslieveling en was in 2010 voor het laatst te zien bij het nationale ballet.

the sleeping beauty, gebaseerd op charles Perraults la belle au bois dormant, vertelt het verhaal van prin-ses aurora, die zich op haar zestiende verjaardag aan de spoel van een spinnewiel prikt, omdat een boze fee haar dat bij haar geboorte heeft toege-wenst. een goede fee weet te voorko-men dat de prinses overlijdt. in plaats daarvan zal zij honderd jaar slapen, om

daarna gewekt te worden door de kus van een prins.

de frans-russische marius Petipa creëerde met the sleeping beauty (1890) het fysiek en technisch meest veel-eisende klassiek-romantische ballet. gedanst op de wereld-beroemde muziek van tsjaikovski geldt het ballet, dat door zijn rijke dansvocabulaire en de sprankelende virtuositeit waarmee het dient te worden uitgevoerd, nog steeds als dé norm voor balletgezelschappen en individuele dansers. met name de rol van prinses aurora is een van de meest veeleisende uit het klassiek-romantische repertoire. sir Peter wright bracht in 1981 zijn bejubelde versie naar het nationale ballet die nog altijd geldt als de beste en mooiste ter wereld.

tHe sleeping beautYchoreografie: marius Petipaproductie en regie: sir Peter wrightmuziek: Pjotr iljitsj tsjaikovskimuzikale begeleiding: holland symfonia o.l.v. ermanno florio

info en kaarten bestellen: www.het-ballet.nl

podium

The Sleeping Beauty , foto: Erwin Olaf

34 S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3

podium

The Great Bean van Scapino, Solaris van Korzo

s o l a r i sJ o e r i d u b b e | K o r Z o p r o d u c t i e spremière Holland Dance Festival 2014

Joeri Dubbe, een van de meest geprezen talenten van de Nederlandse dans, heeft zich het afgelopen jaar definitief op de kaart gezet als choreograaf. Na eerdere selecties van nati-onale tourneeseries als Blind Date en DansClick, won Dubbe twee belangrijke prijzen met zijn werk: de felbegeerde BNG Prijs voor Nieuwe Theatermakers en de Prijs van de Neder-landse Dansdagen. Nu maakt hij zijn tweede avondvullende voorstelling: Solaris.

s o l a r i sdubbe is gefascineerd door de ontwikkelingen van de wereld en het effect dat deze tijd heeft op de mensheid en ons leven. met een fantastische cast dansers richt dubbe zich in solaris op een fenomeen dat ons denken en leven beheerst: macht. en in het bijzonder naar diegene die de

macht heeft; de machthebber die zichzelf in het middelpunt van het leven plaatst. de wereld wordt waargenomen als een piramide, met slechts wei-nigen, en uitein-delijk slechts één iemand aan de top. het is een manier van den-ken die van alle tijden is, maar is hij nog wel echt van deze tijd?

The Great Bean speelt zich af in de sfeer van de ‘roaring twenties’, de opkomst van de jazz, Hollywood en het variété op Broadway met nieuwe dansstijlen als charleston en tap-dans. Het is een tijd van uitbundige feesten, nieuwe rijkdom, uiterlijke schijn en verborgen tragiek. De nieuwe vermaak-industrie creëert volop dromen en illusies waarin mensen kunnen ontsnappen aan de werkelijkheid. De huischoreogra-fen van Scapino laten zich hierdoor elk op hun eigen manier inspireren.

voor zijn titelstuk - the great bean verwijst naar de boeien van houdini - is ed wubbe gefascineerd door de magie op het circuspodium en de ontsnappingskunsten van de legendarische illusionist en boeienkoning. met dans in verschillende stijlen, circusacrobaten en goochelacts, toont wubbe een theatrale wereld, vol glitter en glamour, maar ook met donkere kanten en schrijnende tragiek. deze sfeer wordt versterkt door de keuze van zowel swingende als emotionele jazznummers vanaf de jaren ‘20. op de aanste-kelijke gipsy jazz van django reinhardt volgt de doorleefde en ontroerende stem van jazz zangeres billie holiday. heel anders van sfeer is het nieuwe stuk van fang-yu shen. met een fascinerende mix van moderne en chinese dans- en muziekstijlen geeft zij een persoonlijke invulling aan the great bean. over haar recente debuut bij scapino schreef de internationale pers: “het spoelt over je heen als een warm bad.” felix landerer vertelt met poëtische dans in prachtige beelden zijn eigen verhaal. met behulp van een magische belichting en de minutieus uitgewerkte groepschoreogra-fie, speelt hij met de waarneming en houdt de blik van de toeschouwer gevangen.

the great bean: een afwisselende avond met topdans van scapino, choreografie: ed wubbe, fang-yu shen, felix landerer

THE GREAT BEAN - foto: Hans Gerritsen - op foto Kiyan Khoshoie

S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3 35

Over een paar maanden wordt het eerste album van Kirsten Alting uitgebracht. Een cd in country/cross-over stijl, waarin vrolijke meezingnummers afgewisseld worden met prachtige ballads. Deze stijl van cross-over is in Gospel Nederland nog niet heel bekend, in tegenstelling tot in de reguliere muziek, waarin Ilse de lange inmiddels de weg naar menig huiskamer heeft gevonden. Hierin hoopt Kirsten verandering te gaan brengen met deze cd.

h o e h e t b e g o n … .

na jaren gezongen te hebben in diverse bekende koren en bandjes (o.a. ronduit gospel choir/forever worship/ the gospelproject en d7 met andre van zyl) werd het voor kirsten en haar man steeds duidelijker dat kirsten meer met muziek moest gaan doen en zo haar talenten te gaan gebruiken. na een lange periode van bidden, onderzoeken en ontdekken welke weg het nou wel moest zijn en welke niet, leidde de weg uiteindelijk tot het maken van een van de grootste keuzes uit haar leven. de stap om daadwerke-lijk een cd te gaan maken, en zich hierin niet meer te laten leiden door angsten of onzekerheid. de vele gesprekken met god en diverse andere mensen hierover hebben uit-eindelijk voor de doorslag gezorgd. kirsten en haar gezin hebben er dit jaar voor gekozen om er helemaal voor te gaan. maar ze wilden het dan wel direct echt goed doen.

n i e t Z o m a a r e e n s c h i J f J e … … . .

dat ze direct voor goed werk ging was direct bij haar duidelijk. het mocht niet zomaar een schijfje met leuke muziek en een variëteit aan stijlen worden, maar het moest

echt een boodschap hebben en een eigen stijl hebben. daarnaast moest het bij haar stem en persoonlijkheid passen en ook nog eens onderscheidend en vernieuwend zijn. en ze wilden het dan wel direct echt goed doen wat binnen het budget past. geen eP maar direct een volledig album, goede design en vormgeving en vooral goede muziek. zodoende kwam uiteindelijk de stijl country- cross-over eruit en werden het thema en liederen zorgvuldig uitgezocht.

e n h e t t h e m a i s … … … p r a i s e h i s n a m e

“hoe kun je prijzen als je je alleen maar verdrietig voelt?” “hoe kun je vrolijk zijn terwijl je de vreugde niet meer vind?” “hoe kun je een goede christen zijn als je de zin van het leven met je verstand wel weet, maar niet meer ziet en voelt?”

Persoonlijk kent kirsten het gevecht tegen deze vragen en de gevoelens van onzekerheid en depressie. ook bij het maken van deze cd is ze zichzelf meerdere malen tegen gekomen. maar de wetenschap dat ze nu als Pr-vrouw voor god ingezet kan worden en met haar verhaal veel anderen kan raken en helpen, heeft haar doen doorzetten, ongeacht haar eigen gevoelens en een niet meewerkend lichaam... Juist doordat kirsten weet hoe het voelt, kan ze andere mensen raken; bemoedigen en vooral aanmoedigen om god te loven en te prijzen en bij hem hun rust en genezing te zoeken. ongeacht welke moeilijkheid dan ook.

Gospel

de cd “Praise his name” van Kirsten Alting

36 S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3

Gospel

vervolg Kirsten Alting

My Ngoc Inner Self, Fashion Jewellery_Maureen Ngoc

kirsten wil door de liederen heen mensen ervan bewust maken dat ze echt niet altijd in een “halleluja”- stemming hoeven of moeten te zijn om god te kunnen prijzen en hem de eer te geven. maar dat ze juist ook door hun vra-gen; twijfels en verdriet aan god mogen vertellen. en dat ze god mogen zeggen dat ze van hem houden en het bij hem willen zoeken. hij is niet alleen een vader van andere mensen waarbij alles altijd goed gaat en die altijd vrolijk zijn, nee …….hij is juist ook hun vader! Juist een vader van de “unlikelies” zoals een van de nummers zegt.en wat zou een vader nou liever willen; een kind wat eerlijk

is en dan misschien huilend zijn gevoe-lens kenbaar maakt, of een kind wat een masker opzet en vrolijk en vroom gaat doen, terwijl de werkelijkheid heel anders is?

d e b o o d s c h a p i n h e t K o r t … …

Prijs god onder alle omstandigheden en alle gevoelens. breng alles bij hem en wees jezelf!als je god gaan prijzen onder alle omstandigheden met je masker af, zul je gaan merken dat er veranderingen komen. rust, vrede, versterking en verzachting van de pijn, in plaats van onrust, verdriet en pijn. er is gewoon niets anders dat beter is dan de liefde en genade van christus onze god!

W i e … . W a t … . . W a a r … . .

de 12 liedjes die op de cd staan zijn hebben allemaal een link met het thema zoals hierboven al beschreven.

aan het tot stand komen van de cd hebben zowel amerikaanse als nederlands songwriters; artiesten en musici hun medewerking en exper-tise verleent zoals o.a. Jeff & sheri easter, luca genta, dixi Philips, rick schweinsberg met zijn team van daywind recordings uit nashville (tennessee), Jan Peter beyersbergen en vele anderen.

de cd ‘Praise his name’ wordt in meer-dere landen uitgebracht en zal tegen het einde van dit jaar in de winkels liggen en diverse radiostations hebben nu al aangegeven de cd te gaan draai-en. verder zal ecovata de distributie in nederland verzorgen.

meer informatie is te vinden op www.kirstenalting.com, daarnaast is ze ook actief op twitter en facebook.

teks

t: r.

H. a

lting

Foto

’s: fo

tost

even

s.nl

S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3 37

F e e s T e l i j k e p r i j s u i T r e i k i n g T i j D e n s g a l a D i n e r o p 8 n o v e m b e r

Elise Mannah is in drie categorieën genomineerd voor een Zilveren Duif Award. Naast twee nominaties voor het Beste album (Warmhartig, samen met Elly Zuiderveld en Lee Ann Vermeulen, en Overal), is ze genomineerd voor het Beste nummer/lied (Zij intrigeert mij). Andere genomineerden zijn onder andere Ronald Koops, Rob Favier, Wim Bevelander en Rebecca Steenbergen. Van 9 t/m 16 november 2013 vindt voor de tweede keer de Week van de Christelijke Muziek plaats. Onderdeel van deze promotieweek is de uitreiking van de Zilveren Duif Awards tijdens een galadiner op vrijdag 8 no-vember in Hart van Holland in Nijkerk. Een volledig overzicht van de genomineerden en het laatste Zilveren Duif-nieuws staat op www.zilverenduif.nl

in 2012 mochten we, voor het eerst sinds 1989, weer zilveren duif awards uitreiken. we zijn blij dat we op vrij-dag 8 november 2013 opnieuw goede christelijke muziek weer mogen onderscheiden met een prijs. wat is het beste album? wie is het beste nieuwe talent? wordt er een oeu-vreprijs toegekend? stemmen kan vanaf nu digitaal via www.zilverenduif.nl (uiterlijk tot 6 november) of schriftelijk, via een stembiljet in de christelijke boekhandel (uiterlijk tot 4 november). naast het publiek, brengen ook een vakjury en een selecte groep muziekkenners hun stem uit. het totaal aantal stemmen van de drie verschillende groepen wordt gewogen meegeteld in de uiteindelijke toekenning van de zilveren duif awards. alleen de jury beoordeelt wie de zilveren duif aanmoedigingsprijs ontvangt en de muziekbranche bepaalt of en aan wie er een oeuvreaward wordt toegekend.

beste albumhet grote geheim marcel & lydia zimmerJanine Janineoveral elise mannahwarmhartig elly, lee ann & elise (Cappuccino)zo groen als gras rob favier

beste album gewijde muziekabide with me kleinkoor musica religiosadit kind immanuel Promising voiceser is een god die hoort het holland-koorheimwee chr. mannenkoor soli deo gloria - urkredeemer of my heart christelijk regiokoor adonai - waddinxveen

beste album instrumentaalontmoeting ensemble “sonore”the story of a child Junus manuputtijtricolore corné van der giessen, leon koppelman en Jan Peter teeuwuit het hart duo van dijk, maurice & Janitawaardig is het lam ronald koops

beste album voor kinderenconfetti gert-Jan & hanneke scherffgod is er altijd ellen en Joost laninga met kinderkoor de bromvliegik héb ‘t! kinder- en tienerkoor Jedajaopwekking kids 23 opwekking kidszoetzuur wim bevelander

beste liedlied: een wereld van verschil, auteur: blaise (album: Life XL-Een wereld van verschil van Blaise)lied: indescribable, auteurs: rebecca steenbergen, lee ann vermeulen (album: This time around van Rebecca Steenbergen)lied: Justice song, auteur: william wixley (album: Justice Song van Wixley)lied: Pray for the peace, auteur: Fabian Willems (album: Here is your God van Eric en Tanja Lagerström)lied: zij intrigeert mij, auteurs: elise mannah, henk doest (album: Overal van Elise Mannah)

zilveren duif aanmoedigingsprijs (juryprijs)at the snow (album: at the snow)eric mulder (album: eric mulder)half a mile (album: Promised)het vreemdelingencollectief (album: niemandsland)menno ouweneel (album: this is my story)

Juryde jury staat onder voorzitterschap van mr. andré rouvoet. de jury bestaat verder uit wilfred hardeman (groot nieuws radio), bram keizer (gepensioneerd directeur muziekuitge-verij, haalde begin jaren ’80 dove awards naar nederland), leen la rivière (cnv kunst en cultuur, continental arts) en henk van steeg (eo-radiomaker).

galadinerde zilveren duif awards worden bekendgemaakt en uitgereikt tijdens een culinair 3-gangen galadiner op vrij-dagavond 8 november in hart van holland in nijkerk. het programma van de avond bestaat uit optredens van spre-ker(s)/artiesten en de uitreiking van de awards. kaarten zijn te reserveren via www.zilverenduif.nl. let op: er is beperkt plaats beschikbaar, vol is vol.

ntr

Bekendmaking nominaties Zilveren Duif Award 2013

38 S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3

Meeùs en CZ

c o l l e c t i e v e Z o r g v e r Z e K e r i n g v o o r c n v - l e d e n

ieder jaar kun je opnieuw een zorgverzekering uitkiezen. maar waar let je op bij het uitkiezen van een verzeke-ring? een hoofdverzekering is verplicht voor iedereen in nederland die 18 jaar of ouder is. wat er wordt vergoed vanuit de hoofdverzekering, beslist de overheid. de dek-king van de hoofdverzekering is daardoor bij alle zorgver-zekeraars hetzelfde. de voorwaarden van de hoofdverzeke-ring kunnen wel anders zijn. en de prijs verschilt ook. het vergelijken van verzekeraars is een hele opgave. want waar moet je op letten. gaat het alleen om de prijs? of zijn kwa-liteit en service net zo belangrijk?

het cnv helpt zijn leden bij het maken van deze keuze. samen met de deskundigen van meeùs, onze samenwer-kingspartner, hebben wij de zorgverzekeringen van de verschillende aanbieders met elkaar vergeleken. dat is voor jou dus een hele zorg minder. en doordat wij voor jou hebben onderhandeld, kan ook jij gebruik maken van een gunstig aanbod!

de zorgverzekering van cz komt op basis van prijs en kwa-liteit opnieuw als beste naar voren. op dit moment maken er al ruim 27.000 cnv-leden gebruik van deze verzekering. dit onderstreept de waardering die onze leden hechten aan de afspraken tussen cnv, meeùs en cz.

korting op de premie van jouw zorgverzekeringals cnv-lid profiteer je bij cz van de collectieve cnv kor-ting.• 8% korting op de hoofdverzekering;• 10% korting op het speciaal ontwikkelde cnv

vakbondspakket;• 5% op alle andere aanvullende verzekeringen, zoals de

aanvullende verzekering Jongeren en 50+;• speciale cnv-klantvoordelen exclusief voor cnv-

leden.

deze korting geldt niet alleen voor jou, maar ook voor eventuele gezinsleden.

premies 2014 ontvangen en meer informatie?de premies voor 2014 worden medio november bekend gemaakt. Je kunt je op cnvzorg.meeus.com aanmelden om de premies 2014 per mail te ontvangen zodra deze bekend zijn. Je kunt op deze internetsite ook meer informatie vin-den over de zorgverzekering.

overstappenwil je overstappen naar deze cnv verzekering bij cz? dan moet je je voor 31 januari 2014 aanmelden. let op dat je jouw oude zorgverzekering wel tijdig opzegt. dit moet voor 31 december 2013.

Zorgtoeslag van de belastingdienstzorgtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van jouw zorgverzekering. voldoe je aan bepaalde voorwaarden (bij-voorbeeld een inkomenstoets), dan kom je in aanmerking voor zorgtoeslag. de tegemoetkoming krijg je terug van de belastingdienst. begin 2010 heeft het kabinet besloten om de zorgtoeslag vanaf 2011 jaarlijks met enkele euro’s omlaag te brengen. ook het nieuwe kabinet heeft aange-kondigd verder te willen bezuinigen op de zorgtoeslag. hiervoor zijn op dit moment nog geen concrete maatre-gelen bekend. voor meer informatie kun je terecht bij de belastingdienst, telefoonnummer 0800 0543 of www.toeslagen.nl.

cnv

s p e c i a l e o n l i n e o m g e v i n g : c n v . m e e u s . c o m v e r n i e u W dCnv.meeus.com is vernieuwd. naast productin-formatie kun je nu ook terecht voor thema’s zoals bijvoorbeeld onze woonspecial.

Je hebt 24 uur per dag en zeven dagen per week toegang tot je eigen online polisoverzicht. Je kunt gemakkelijk en snel online…… jouw polisoverzicht bekijken;… een schade melden;… jouw schadeverzekeringen beheren;… dekkingen nakijken; … veranderingen doorgeven. bijvoorbeeld wan-neer je gaat verhuizen.

Cnv-ledenvoordeel tot wel 20%• speciaal voor cnv-leden geeft meeùs korting

op verschillende producten en diensten.• ook kun je terecht voor je zorgverzekering

via cnvzorg.meeus.comJe kunt je hier aanmelden om de zorgpremies 2014 te ontvangen zodra deze bekend zijn.

meeùs bemiddelt ook in maatwerkproducten zoals een hypotheek, pensioen, ontslagvergoe-ding, arbeidsongeschiktheidsverzekering, bancaire producten en speciaal voor cnv-leden ontwikkel-de producten.

neem ook eens een kijkjeneem ook eens een kijkje op cnv.meeus.com en kijk wat we voor jou kunnen betekenen.

interesse?bel ons op werkdagen 0900 - 350 3500 of kijk op cnv.meeus.com

S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3 39

Hitlijst, Concert en BK

H i t l i J s ts e p t e m b e r

1 OPWEKKING VOL. 37 DIVERSE ARTIESTEN 2 GLORIOUS RUINS HILLSONG3 HOME KIM WALKER-SMITH & SKYLER SMITH4 QUE MAS TRINITY5 HEART THE CITY HARMONIC6 LIVE IN GOUDA SELA7 ZION HILLSONG UNITED8 GOD’S GREAT DANCE FLOOR: STEP 01 MARTIN SMITH9 LIFE IS BEAUTIFUL THE AFTERS10 OPWEKKING JONGEREN 16 DIVERSE ARTIESTEN11 GOSPEL NEDERLANDS OP Z’N BEST DEEL 3 DIVERSE ARTIESTEN12 OPWEKKING VOL. 36 DIVERSE ARTIESTEN 13 LICHT, KOM TEVOORSCHIJN PSALMEN VOOR NU14 THIS TIME AROUND REBECCA STEENBERGEN15 DE WENS MARTIN BRAND16 PROMISED HALF A MILE17 GOD IS INSALVATION18 HOW MERCY LOOKS FROM HERE AMY GRANT19 I HAVE A DREAM (FEELS LIKE HOME) THE CITY HARMONIC20 RISE SKILLET

c o n c e r t a g e n d aMeer informatie over deze concerten en groepen en nog veel meer kunt u vinden op de site www.gospelconcerten.nl

Remco Hakkert & band(Worship & Witness)20-10 Nieuwleusen 17-11 BakkeveenInfo: www.remcohakkert.nl

Michael English25-10 Schoonhoven26-10 ZwolleInfo: www.events4christ.nl

Gerald Troost 26-10 Leeuwarden 15-11 Dronten01-11 Almelo 16-11 Dordrecht09-11 Vuren (GLD) 23-11 Cadier en Keer (LB)Info: www.geraldtroost.nl

Trinity26-10 Zoetermeer 15-11 Elburg02-11 Strasbourg (FRA) 16-11 de Meern

08-11 Groningen 23-11 Sint-Niklaas (BEL)09-11 AmsterdamInfo: www.truetickets.nl

Michael Card12-10 GoudaInfo: www.gouwegospel.nl

Matt Redman & Martin Smith19-10 WarmondInfo: www.events4christ.nl

Wim Pols & Country Trail Band19-10 IJsselstein 27-10 Haarlem26-10 Harderwijk 02-11 Alphen a/d RijnInfo: www.events4christ.nl

Elise Mannah & Janine Beens‘Bladgoud’22-10 Kampen 24-10 Ede23-10 Gouda 29-10 Bergen (NH)Info: www.truetickets.nl

Elly & Rikkert02-11 Lekkerkerk 16-11 Aalsmeer09-11 Amersfoort 30-11 ZwolleInfo: www.events4christ.nl

The Choir Company & Dick LeMairThe Young Messiah / Impressions of a Pilgrimage08-11 Zutphen 22-11 Waddinxveen09-11 Rotterdam 23-11 Vriezenveen15-11 Zuiderkerk 29-11 Nijkerk16-11 Hoogeveen 30-11 ZwolleInfo: www.events4christ.nl

Matthijn Buwalda06-11 Utrecht 22-11 Gouda13-11 Gouda 28-11 Drachten20-11 Zwolle21-11 ErmeloInfo: www.truetickets.nl

Sela08-11 Groningen 16-11 Gouda (2x)09-11 Harderwijk 20-11 Amersfoort13-11 Ede 22-11 Apeldoorn14-11 Gorinchem 23-11 Delft (2x)15-11 ZwolleInfo: www.selamusic.nl

At Once & friends23-11 UrkInfo: www.concertbureau.nl

Jeremy Camp14-11 AmersfoortInfo: www.events4christ.nl

Leeland & InSalvation17-11 RotterdamInfo: www.events4christ.nl

Tim Hughes & Ben Cantelon28-11 Gouda 30-11 Veenendaal29-11 ZwolleInfo: www.concertbureau.nl

Rob Favier13-10 Hansweert 17-11 Capelle a/d IJssel27-10 Nieuw-Vennep 08-12 Wemeldinge29-10 Hardinxveld-Giessendam03-11 Puttershoek 13-12 Alphen a/d Rijn07-11 Den Haag 22-12 Sprang-Capelle10-11 Vuren 25-12 Rilland17-11 Middelburg 29-12 Hooge ZwaluweInfo: www.robfavier.nl

b e e l d e n d e k u n s t e n a g e n d a Kröller Müller – Otterlot/m 17 november 2013Top 75Op 13 juli 2013 bestaat het Kröller Müller Museum 75 jaar. Op deze datum is het jubileumjaar van start gegaan met de tentoonstelling Top 75, waarvoor het museum vijfenzeventig topstukken uit de eigen collectie selecteert: werken van Carl Andre, Constantin Brancusi, Paul Cézanne, Gilbert & George, Vincent van Gogh, Donald Judd, Piet Mondriaan, Bruce Nauman, Pablo Picasso en vele anderen.www.kmm.nl

Boijmans van Beuningen – Rotterdam21 september 2013 t/m 19 januari 2014Oskar Kokoschka – Menten en beesten‘Het grootste talent van de jongere generatie’, noemde Gustav Klimt hem. Dit najaar toont Museum Boijmans van Beuningen het werk van Oskar Kokoschka (1886-1980); de meesterschilder die hele generaties kunstenaars inspireerde. Deze grote overzichtstentoonstelling toont zijn con-fronterende portretten, meer dan een halve eeuw nadat Kokoschka’s werk voor het laatst te zien was in Nederland.www.boijmans.nl

CODA – Apeldoornt/m 27 oktober 2013Paper ArtCODA Museum presenteert een fantastische ten-toonstelling met internationale allure die papier en karton als materialen centraal stelt. Kunstenaars uit verschillende landen zullen hun werk tijdens CODA Paper Art tonen aan een groot, internationaal publiek.www.coda-apeldoorn.nl

De Pont – Tilburg7 september 2013 t/m 5 januari 2014Stilleven – 102 vazen van 99 kunstenaarsStilleven is een tentoonstelling van 102 vazen, die zijn gedecoreerd en bewerkt door 99 kunstenaars uit Brabant. Samenhang en verscheidenheid maken de charme uit van deze kleurrijke verzameling. De kracht van het geheel overstijgt de som der delen.www.depont.nl

agenda

40 S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3

Recensies

t o n o f h o l l a n d contemporary embroiderym a t t i a s d u y v e s e n r o o s v a n p u tuitgeverij: de kunst/thieme artisBn: 978 90 78964 47 6

Dit is een schit-terend boek, zeer goed gedrukt met een breed overzicht van zijn ontwikkeling, schilderwerk en popart dat wordt omgezet tot bor-

duurwerk. Dat is op zich zelf al heel vernieuwend, maar ook de vormgeving van dit boek draagt ertoe bij dat praktisch iedere pagina heel verrassend is. Zeer interessant als je je wilt verdiepen in ontwik-kelingen van het kunstvak. Als je er door heen bent, dat begin je “verbijsterd” weer van voor af aan…

p i e t e r h e n K e t – t h e W a y i s e e i tuitgeverij: waanders & de kunstisBn: 978 94 91196 38 6

Dit boek kwam uit ter gelegenheid van expositie van fotowerk van deze kunstenaar in de Fundatie, Zwolle. Het is een geweldig indrukwekkend boek geworden, want de foto’s vertellen iets

van de beleving van Pieter Henket van zijn wereld. En dat heeft geleid tot fascinerende foto’s . Hij brak door met foto’s van Lady Gaga. Dit is zijn eerste solotentoonstelling. De ontwikkeling van Pieter ging niet over rozen. En dat is een eerlijk verhaal over persoonlijke fantasie en vallen en opstaan. Maar dit geweldige fotoboek van een aantal foto’s toont zijn meesterschap, die bereikt werd met keihard en keihard werken; en uiteraard een eigen weg durven gaan. Deze foto’s is puur genieten. 96 pagina’s luxe editie.

i n K l e u r – a d r i d i J K h o r s ts t e f a n i e b u r g e r e n b i a n c a r u i Zuitgeverij: de kunstisBn: 978 94 91196 07 2

Weer durft een kunstenaar de verstikkende deken van de zogenaamde elite kunst: het experimentele expressionisme

af te werpen. Deze kunstenaar heeft een geweldig oeuvre opgebouwd van zeer kleurige schilderijen waarin dieren en bloemen de hoofdrol spelen. De schilderijen hebben geen somberte, maar zijn soms bijna extatisch vreugdevol. Met name koeien en tulpen dagen hem uit. En zo ontstaat een hele boeiende eigen wereld die de eigen fantasie prik-kelt en boeit

d a n s o p d e v u l K a a n – K u n s t e n l e v e n i n d e r e p u b l i e K v a n W e i m a ruitgeverij: waandersisBn: 978 94 91196 37 9

Ter gelegenheid van de herope-ning van museum De Fundatie, Zwolle kwam dit boek uit.Het vertelt de heftige geschiedenis

van de periode van Duitsland na de verloren eerste wereldoorlog (1918) en vertrek van de Kaiser tot de opkomst van Hitler in 1933.Het is een periode waarin allerlei kunststromingen zich manifesteren, maar ook een periode van oude en nieuwe ideologieën, filosofieën, politieke over-tuigingen en soms aanzetten tot revolutie. Berlijn was het brandpunt, een broeinest van alles en nog wat: van armoede tot superrijk en losbandig. Maar ook verlangens naar een betere wereld. Al die hefti-ge engagementen vertalen zich in kunst. Het is een fascinerend portret van een heftig tijdperk.

e v e r t t h i e l e n - h e t s c h i l d e r i J a l s p o d i u mW i m v a n d e r b e e Kuitgeverij: waandersisBn: 978 90 400 7769 2

Dit boek van het oeuvre van Evert Thielen kwam uit naar aanleiding van zijn laatste expositie in museum De Fundatie in Zwolle. De expositie maar ook het overzicht in dit boek markeert de hele bij-zondere positie van deze kunstenaar in Europa. Hij heeft op zijn naam een paar enorme drieluiken (o.a. bekend van zijn expositie in het Cobra museum in 2002). Maar daarnaast ook een serie intrigerende schilderstukken. Het is een verslag van zijn eigen ontdekkingsreis om uit de druk en stress van expo-sities, opdrachten, publieke aandacht te komen naar nieuw vrij werk. Zoals Thielen schildert staat in oude tradities en zijn zeer overtuigend. Het is een genot om door dit boek te gaan en getuige te zijn van een unieke ontwikkeling.

boeken

S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3 41

Een nieuw hoofdstuk voor Handelingen

t e r u g b l i k o p e e n r i J k e z o m e r

Drie tournees door Europa. Vier afgeronde Continental Kidstrainingen. Bijna vijftig concerten. Duizenden veilige kilometers. Het genietend terugkijken is weer begonnen. Of is het een ordinaire tourdip?Met de programma’s “Up To You”, “Acts 29” en “Doen!” moch-ten velen aangemoedigd worden om te zien hoe God werkt in mensenlevens en hoe wij actief onze steentjes kunnen bijdragen aan Zijn koninkrijk!

s p r a K e l o o szo was het een voorrecht voor de scandinaviëtour om door deze prachtige landen te reizen. in denemarken werd een

concert gegeven in een kamp voor muzikaal zeer begaafde tieners. zij bleken een fantastisch enthousiast rockpubliek te zijn! via de prachtige westkust reisde de groep door naar het eiland bornholm. sprakeloos werd daar genoten van de bijzondere natuur, maar er werden ook meerdere concerten gegeven.dit werd gevolgd door concerten in het bijzonder mooie zweden. de grote meren en ruige dennenwouden le-verden vele ‘aaahs’ en ‘ooohs’ op. de ondersteuning die de groep mocht bieden aan kerken en hun (veelal jonge) voorgangers was heel bijzonder.toen de groep dacht het mooiste van scandinavië al gezien te hebben bleek de fjordenkust van noorwegen een over-treffende trap te zijn. wanneer de groep sprakeloos bij elk prachtig panorama zou zijn gestopt voor een fotomoment,

was menige concertafspraak niet doorgegaan… de continentalgroep die onder andere oostenrijk en hongarije bezocht was minstens zo vaak ooggetuige van situaties die je stil maken. meerdere mensen mochten in contact komen met de god die zoveel liefde voor iedereen heeft. indrukwekkend waren de contacten in zorginstellingen en de flashmob in een winkelcentrum.avond aan avond mocht worden verteld van al het goede dat god voor de mens heeft klaarliggen. ze moch-ten worden aangespoord om daar iets concreets mee te doen, hetgeen ruimschoots is gebeurd.het is aan god om ons zijn rijke gaven te geven; het is aan mij en jou om daar iets goeds mee te doen – it’s up to you!

Muziek

42 S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3

e e n n i e u W h o o f d -s t u K ?de young continentals bezochten nederland, duitsland, tsjechië en Polen. met acts 29 riepen ze op om een nieuw, persoonlijk hoofdstuk aan het bijbelboek han-delingen toe te voegen. het gaat immers om jouw eigen levensver-haal, samen met god. dat bepaalt ook de keuzes die je maakt en de dingen die je doet.zeer indrukwekkend was het be-zoek aan een vakantiekamp voor messiasbelijdende joodse jonge-ren in Polen. deel te nemen aan het sabbathsmaal en op bezoek te gaan bij een doopdienst maakten dit tot een onvergetelijke ervaring.het actieve leven van een volgeling van Jezus is ook het thema van de continental kidsproducties. we moeten en mogen dingen doen! zo geven we gehoor aan Jezus’ opdracht te zorgen voor degene die het minder heeft, mogen we uit Petrus’ leven leren hoe moeilijk én belangrijk het is om voor je relatie met god uit te komen en wordt op enthousiaste manier opgeroepen om samen te werken en het leven te vieren.

m i s s i e v o l b r a c h tde continentals willen jonge mensen zich laten ontwik-kelen op het gebied van geloof en podiumkunst. daar hebben bijna tweehonderd jongeren dankbaar gebruik van gemaakt. de continentals willen het goede nieuws doorge-

ven. velen hebben het dankbaar aangepakt of hernieuwd beleefd. de continentals willen plaatselijke kerken en projecten ondersteunen. veel voorgangers en jeugdwerkers hebben aangeven met nieuwe energie verder te kunnen. wat een rijk gezegende zomer…!

W o r d t v e r v o l g – e n s n e l o o K !onverminderd gaat de organisatie verder met trainingen en concerten: target team bulgaria en young continental fall tour zijn inmiddels aan hun trainingen begonnen en zullen in de herfstvakantie op tournee gaan.de christmas tour gaat daarna in opleiding en geeft in enkele weekends bijna tien concerten op weg naar kerst.in het voorjaar is het de bedoeling een nieuwe kidsgroep te trainen en voor de zomertours wordt al naarstig geboekt, geauditeerd en muziek geselecteerd.

stap in en doe mee: organiseer een concert ([email protected]), geef je op en word sprakeloos van de sterk naar beneden bijgestelde prijzen ([email protected]) of bezoek een concert (www.continentals.nl)!

teks

t: ro

b de

jong

, dire

cteu

r stic

htin

g co

ntin

enta

ls.nl

Foto

’s: ja

ne l

ason

der

vervolg Continentals

MUziek

S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3 43

Woorden ‘vangen’ in toneel. De combinatie van poëzie en theater is een uitkomst voor Lurdes Chappell. Haar uitvoe-ring en voordracht op het Christian Artist Seminar was een opvallend onderdeel van het programma. De Portugese heeft een passie voor woorden en is vervolgens zeer bevlogen in het ‘vertalen’ ervan naar het visuele. Een gesprek over de wederzijdse versterking van kunst, maar vooral de achterlig-gende passie. ze mag dan met de amerikaan dale chappell getrouwd zijn; lurdes komt van een traditionele familie uit de bin-nenlanden van Portugal nadat ze geboren was in de Portugese kolonie van angola. en dat betekent opgroeien met gastvrijheid, hard werken en een bepaalde stugheid. “veel van deze mensen hebben linkse opvattingen”vertelt lurdes, “vaak aangesterkt door de revolutie van 1974. er is minder religiositeit. de nadruk ligt op de familie. toen ik nog klein was, verhuisden we met de familie naar lissabon. dat had een duidelijk levendigere culturele gemeenschap.”

eén ding was meteen al duidelijk; lurdes voelde zich aangetrokken tot de podia. op haar dertiende deed ze al mee met theateruitvoeringen, maar ook poëzie trok haar. het was een bijzondere tijd om je artistiek te uiten. niet lang ervoor was het dictatoriale regime van Portugal omver geworpen. de revolutie trok haar sporen door het land. “mijn ouders hadden nog de censuur gekend, maar toen ik eenmaal begon met voordragen en theaterspelen, was er al veel veranderd. voor mijn ouders; voor mij niet zozeer. want ik was een tiener die de behoefte voelde zich te uiten, en dat kon inmiddels al vrijer. als het om poëzie gaat, voelde ik altijd al de noodzaak, de drang om te schrij-

ven. het is een deel van me. ik moet het wel schrijven. het toneel lag me anders. ik schrijf nu ook niet om het naar toneel te vertalen; ik zou altijd schrijven ook al stopt het toneel. als ik het huis uit ga, doe ik dat niet zonder een pen en notitieblok. vaak kom ik tot schrijven door gewoon rond te wandelen. ik observeer. als ik dan iets tegenkom dat me intrigeert, komt er soms een zin in me op die ik dan wel moét opschrijven. en dat zet het in gang. het is mijn passie. als ik een tijd lang niet schrijf, voel ik me niet compleet.”

het is niet moeilijk om voor te stellen dat lurdes’ poëzie boek, ‘the branches of trees cover us all’, op die beschou-wende manier is ontstaan. lurdes hoeft slechts de eerste zin geciteerd te krijgen (“the dances of trees unsettles us...”) of ze betrekt het op zichzelf. “het is iets dat in mij zit; een onbestemd gevoel. over de betekenis van het leven; alles. dat maakt dat ik dieper wil graven met wat ik schrijf. als kind had ik al een interesse in filosofie en wilde ik veel lezen. nu schrijf ik omdat ik die behoefte voel. dat is iets intiems, maar tegelijkertijd voel ik nu ook de behoefte om het aan de buitenwereld te presenteren. dat is een vreemd proces.”

Podium

Lurdes Chappell - Dichtend beelden

“als het om poëzie gaat, voelde ik altijd al de noodzaak, de drang om te schrijven. Het is een deel van me. ik moet het wel schrijven.”

Het hele stuk in het boek spreekt uiteindelijk over ‘ons’ en ‘wij’. Is het niet meer beschouwende poëzie over de mensheid en in mindere mate echt persoonlijk over jezelf?“Ja en nee. ik maak deel uit van het ‘wij’. als ik dit allemaal schrijf, begin ik vooral vanuit mezelf. daarom vertelde ik mijn man dale, toen ik dit project bedacht, dat het moeilijk voor me was om dit te gaan presenteren. want het is een weergave van wie ik ben. ik schrijf vanuit mezelf over ons als mensheid; onze ervaringen.”

Eén van de laatste zinnen in het boek is: ‘we await the intem-poral’. We wachten op het tijdloze. Je laat een open einde in je poëzie...“Ja, dat doe ik ook bewust. ik hou er niet van om dingen echt af te bakenen; af te sluiten. door te twijfelen en vra-gen ga je op zoek naar antwoorden. natuurlijk zijn er echte waarheden. voor mij is mijn geloof in christus absoluut; maar het is het enige absolute dat ik heb. de rest ligt open voor me. op die manier leef ik niet met en schrijf ik niet over een wanhoop over het leven. maar ik ben niet zonder wanhoop. het is een vreemde wereld, waarin hoop en wanhoop telkens hand in hand gaan. dus dat zit in mijn poëzie.”

Hoe ga je te werk? Staat je poëzie open voor correctie? Redigeer je jezelf? “zeker! als ik een gedicht schrijf, laar ik het doorgaans een paar dagen bezinken en kijk ik er dan met een frisse blik naar. dan kijk ik opnieuw naar het ritme van het gedicht, de beelden die ik gebruik. als ik er niet tevreden mee ben, begint het proces van beschrijven opnieuw.”

Je zou denken dat al het redigeren als resultaat lappen tekst heeft, maar Lurdes Chappell’s gedichten kenmerken zich juist door het bondigheid. Veel zeggen met weinig woorden. Waarom eigenlijk?“toen ik jong was, schreef ik hele lange gedichten, maar hoe ouder ik word, hoe minder woorden ik gebruik. twee van mijn favoriete gedichten gebruiken weinig woorden en ik denk dat ik er toch door beïnvloed werd. mijn zinnen zijn nu heel kort; het is op dit moment mijn stijl. ik probeer meer te zeggen met minder.”

de familieband die in Portugal onderstreept wordt, komt ook tot uiting in het werk van lurdes. haar man dale verzorgde de muziek bij het project (het boek bevat ook een cd) en begeleidt haar bij live uitvoeringen als zij met dans en voordracht haar poëzie vertaalt naar het podium. lurdes’ zoon christopher maakte voor het boek illustraties bij de gedichten. “het kwam allemaal heel natuurlijk tot stand” vertelt ze. “het was dale’s suggestie om de krachten zo te bundelen, en we besloten christopher te vragen de illustraties te maken, die vervolgens heel mooi uitpakten. toen was dat voor mij de bevestiging; waarom niet op deze manier? we moeten wel de ruimte houden om het niet met elkaar eens te zijn. we moeten duidelijk blijven naar elkaar dat, als we een idee afwijzen, we het idee afwijzen en niet de persoon. ik hou veel van moderne kunst; dale is klassiek ingesteld. we vinden met elkaar de balans in het gezamen-lijke project.”

Je voert op het toneel je gedichten uit met dans en multime-dia, muzikaal begeleid begeleid door Dale. Je voertaal is dan Portugees. Doe je het ook in het Engels?“Jawel, maar dat is compleet anders voor me. de sponta-niteit is dan een beetje verdwenen. bovendien gooit het zoveel in de war. maar het belangrijkste is mijn gevoel er bij. er is veel veranderd aan mogelijkheden om mijn poëzie te kunnen delen over de grenzen. ik zet ook veel gedichten op mijn facebook pagina. zo kan ik ook vrij direct reageren in poëzie op wat me raakt. ik blijf een rusteloos persoon in die zin, dat ik me voor verschillende terreinen blijf interes-seren. uiteindelijk komt dat mijn poëzie ook ten goede.”

vervolg Lurdes Chappell

Podium

44 S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3

teks

t en

inte

rvie

w: l

eon

van

stee

nsel

Foto

’s: E

dwin

Roo

s - N

ijntje

s @ C

hris

tian

Art

ists

Sem

inar

201

2

“ H e t i s e e n v r e e m d e w e r e l d , w a a r i n H o o p e n

w a n H o o p t e l k e n s H a n d i n H a n d g a a n . d u s d a t z i t i n

m i J n p o ë z i e .”

CVGeboren: 1979, RhenenOpleiding: 2000-2004, ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle/Kampen.Afstudeerrichting: vrije kunstMaakt nu: Sinds een jaar tekeningen met kleur-potlood. Daarvoor een lange tijd installaties en sculpturen, waarbij het materiaalgebruik varieerde van staal tot glas en van foam tot dagelijkse gebruiksvoorwerpen.Tentoonstellingen: o.a. in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Arnhem, Apeldoorn en Deventer. Ook heeft hij werk in opdracht gemaakt.Favoriete kunstenaars: Neo Rauch, David Thorp, David HockneyWebsite: www.danielvanderveer.nl

‘ik hoop dat de toeschouwer verder kijkt en een we-reld ontdekt die zijn oorsprong heeft in zijn huidige bestaan. nieuwe plekken, waarin verwijzingen zijn naar het verleden: een wereld die een belofte in zich meedraagt.’

na een tijd lang architectonische installaties te hebben gemaakt, ben ik ongeveer een jaar geleden begonnen te tekenen met kleurpotlood. ik wilde een andere weg inslaan; een nieuwe wereld ontdekken wat betreft materiaal, maar ook qua beeld. het afge-lopen jaar heb ik kennis mogen maken met een voor mij onontgonnen gebied, waarin langzaam verhalen ontstaan over wonderlijke werelden die verrassen en vervreemden.

het scheppen van nieuwe werelden is ook de essen-tie van de installaties die ik heb gemaakt. deze heb-ben vaak een architectonisch karakter en wekken de suggestie van toekomstige gebouwen of fictieve steden. de gecreëerde werelden hebben altijd een link met de huidige werkelijkheid, omdat ze worden gevormd door herkenbare, vaak omgekeerde, voor-werpen. bijvoorbeeld een wasmand, borrelglaasjes of plastic bakken. door deze bestaande voorwerpen om te draaien en op elkaar te stapelen verandert de context ervan en daarmee de identiteit. het veran-dert van een gebruiksvoorwerp in een architecturaal element en krijgt zo een nieuwe betekenis.

dit spel van verandering en vernieuwing dat wordt veroorzaakt door een eenvoudige handeling pro-beer ik ook toe te passen in mijn huidige tekenin-gen. alleen dan niet met een omgekeerde wasmand, maar bijvoorbeeld met een bootje dat onder een school vissen door vaart.

inspiratie haal ik uit zaken die mij fascineren in mijn omgeving en het dagelijkse leven, maar ook uit afbeeldingen uit (oude) boeken en tijdschriften. tijdens het maakproces speelt intuïtie een belangrij-

ke rol. op dit moment maak ik ook veel gebruik van de collagetech-niek. dit is mijn manier om beeldend te denken en te zoeken naar een goede compositie en een treffend beeld. van hieruit begin ik aan de daadwerke-lijke tekening met kleurpot-lood.

hoewel het christelijk geloof mijn leven beïnvloedt, zie ik geen directe relatie tussen mijn geloofsovertuiging en mijn werk. ik zie mezelf dus ook niet als een christelijke kunstenaar, maar als een kunstenaar die ook christen is en probeert goed werk te maken. net als een bakker die christen is en lekker brood wil maken.er is volgens mij nog nooit iemand geweest die deze bakker heeft gevraagd of hij vandaag nog christelijke croissantjes heeft gemaakt. door het categoriseren van kunst in chris-telijk of niet christelijk doe je mijns inziens veel kunst, en ik denk bovenal onze schepper tekort.

Daniël van der Veer

BeeldendeKunst

S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3 45

erop of eronder, 2012Techniek: tekeningMateriaal: kleurpotlood op papierAfmetingen: 100x125 cm (bxh)

koninkrijk van voorbijgaande fictie, 2011Techniek: installatieMateriaal: diverse bestaande materialen, glasplaten, diaprojectoren, projectiedoek. Afmetingen: variabelLocatie: Grote Kerk, Den Haag (tijdens de Nacht van de Hoop) te

kst:

dan

iel v

an d

er v

eer

Foto

’s: D

anie

l van

der

Vee

r

teks

t: d

avith

a va

n de

kui

len

Foto

’s:M

argj

e Sc

huur

man

BeeldendeKunst

Margje Schuurman

46 S i g n s | o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 3

CVGeboren: 1988, Overijssel en IndonesiëOpleiding: HQ-school Voorthuizen, Academie Minerva te GroningenAfstudeerrichting: Autonoom beeldende kunstMaakt nu: tekeningen, papiersneden en instal-laties, sober kleurgebruik, een heldere vormen-taal en veel detailsRecente presentatie: diverse festivals en expo-sities, hoofdzakelijk in de provincie Groningen.Inspiratie: doorleefde voorwerpen die een ver-haal met zich meedragenInspirerende tentoonstelling: De Papier Biënnale in Rijswijk, Den Haag, museum De Pont Favoriete kunstenaars: Mark Rothko, William

Turner, Marc Mulders en Janpeter Muilwijk.Favoriete stad: Doe mij maar een landschap - het Hoogeland in noord-Gronin-gen of de heuvels van ToscaneWebsite: www.margjeschuurman.nl

‘ i K b e n e e n K u n s t e n a a r d i e t o e v a l l i g c h r i s t e n i s e n e e n c h r i s t e n d i e K u n s t m a a K t .’

het christelijk geloof is een inspiratiebron voor margje en heeft invloed op al haar werk. het is echter niet het christendom zelf dat haar werk beïnvloedt, maar hoe dit zich bewust of onbewust uitwerkt in haar persoonlijke leven. ‘als kunstenaar wil ik de laagjes van het leven afpellen en met anderen delen wat ik tot nog toe ontdekt heb. er is altijd een onderstroom te vinden die het leven rijker en hoopvoller maakt dan je voor mogelijk hield.’

W a t e r e n g l a smargje schuurman werkt veel met de thema’s water en glas: ‘water is voor mij een stroom van het leven waar je steeds weer mee in contact moet komen om zuiver te kunnen leven. het geeft energie, wast schoon en het kan alles doordren-ken. glas staat voor licht, met kwetsbaarheid en gebrokenheid. glas is de houder van water, maar als het glas gebroken is, waar moet je dan uit drin-ken?’ het publiek hoeft deze diepere thematiek niet letterlijk te begrijpen of uit haar werk op te maken: ‘ik wil mensen een moment van verstilling, rust en wellicht troost bieden.’

K u n s t e n a a r o m d a t . .het maken van een kunstwerk is een intensief, wonderlijk en emotioneel gebeuren waar margje altijd vol verbazing middenin staat. ‘hard werken en gebruik maken van het toeval of dat wat je gegeven wordt gaan hand in hand, om de sfeer of de gedachte in je hoofd vorm te geven.’

‘ i K g e e f g l a n s a a n m i J n s c h e r f v a n h e t K o n i n K r i J K .’

het geeft margje een kick om na een filosofische en theo-logische zoektocht tenslotte vorm en materiaal te vinden waarin deze associaties zichtbaar worden. ook kunstenaars die geen christen zijn herkennen vast deze opwinding - ook zij maken iets zichtbaar van datgene dat nog onzichtbaar in hen leeft. ‘ik besef me dat mijn handen kunnen scheppen omdat zij zelf geschapen zijn. dat is precies de gelaagdheid of ‘diepere zin’ van de dingen die ik in mijn werk zichtbaar probeer te maken.’

volumen i

The Water Flows infinitely

Grip op uw zorgkostenDe zorg is voor iedereen een steeds groter wordende kostenpost. Om de stijging van de zorgkosten terug te dringen, worden door de overheid allerlei bezuiningsmaatregelen genomen. Zo werd vorig jaar bijvoorbeeld het eigen risico verhoogd van € 220,- naar € 350,-. Het is voor u prettig als u grip op uw kosten kunt krijgen. CZ kan u daarbij helpen.

CZ biedt een aantal diensten waarmee u grip kunt krijgen op uw zorgkosten. Zo heeft u met Mijn CZ altijd inzage in uw zorgkosten en kan CZ u helpen als u het wettelijke eigen risico niet in één keer kunt betalen. Maar CZ maakt voor u ook afspraken voor korting op producten en dien-sten die met zorg en gezondheid te maken hebben.

Bekijk en regel uw verzekeringszaken via Mijn CZMet Mijn CZ hebt u altijd een actueel overzicht van uw uitgaven, uw vergoedingen en uw eigen risico. Ook kunt u online uw nota indienen en zien wanneer deze verwerkt is. Ingediende nota’s krijgt u binnen 10 werkdagen uitbe-taald. En Mijn CZ is gratis. Wilt u weten hoe het werkt? Kijk op www.cz.nl/film-mijn-cz voor een filmpje met uitleg.

Betaal uw eigen risico gespreidVerwacht u dat het lastig wordt om het wettelijk eigen risico in één keer te betalen? Dan kunt u ervoor kiezen om het bedrag in tien termijnen van € 35,- per persoon aan CZ te betalen. Op die manier komt u nooit voor vervelende verrassingen te staan. En blijkt aan het eind van het jaar dat u niet uw volledige eigen risico hebt hoeven betalen, dan krijgt u het teveel betaalde bedrag automatisch teruggestort op uw rekening. Op www.cz.nl/eigen-risico vindt u meer informatie en kunt u zich alvast aanmelden voor 2014.

Koop producten met kortingAls u een product nodig hebt, dat te maken heeft met zorg of gezondheid, kan het zijn dat CZ voor u kortings-afspraken heeft gemaakt. Zo krijgt u bijvoorbeeld korting op brillen en lenzen, ooglaseren, sportkleding en een cursus starten met fitness. Kijk voor meer informatie op www.cz.nl/klantvoordeel.

Korting voor CNV-ledenOm nog meer grip op de kosten te krijgen, krijgt u als CNV-lid via Meeùs bij CZ 8% korting op de basisverzeke-ring, 5% korting op de aanvullende verzekering en 10% op het CNV Vakbondspakket. Kijk op cz.nl/cnv voor het complete aanbod, onze dienstverlening, producten en kortingen. Bent u nog niet bij CZ verzekerd en wilt u ook graag grip krijgen op uw kosten? U kunt zich via cnvzorg.meeus.com aanmelden om de premies voor 2014 te ontvangen zodra deze bekend zijn.

Advertorial