shape | sapa building sytem

download shape | sapa building sytem

of 24

 • date post

  22-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  216
 • download

  2

Embed Size (px)

description

shape: magazine van de sapa groep

Transcript of shape | sapa building sytem

 • NIEUW SAPA BTG GAAT ACTIVITEITEN IN AZI UITBREIDEN

  TOENEMENDE VRAAG NAAR GROTE PROFIELEN

  DAG HOLMGREN ONTWERPER EN AMASSADEUR VAN ALUMINIUM

  PROJECTEN KIEZEN VOOR SAPA BUILDING SYSTEM

  Shape

  3PAGINA

  SCHOONHEIDOP WIELEN100 VERSCHILLENDE SAPA ONDERDELEN IN DE NIEUWE ASTON MARTIN RAPIDE

  Een magazine van de Sapa Groep Editie 1 2011

 • 2 SHAPE # 1 2011

  Toen Conergy, leverancier van zonnepa-nelen, een partner zocht voor een mon-tagesysteem, richtte men zich tot Sapa. We zochten een partner die het project op zich zou kunnen nemen en het zou kunnen runnen, aldus Don Massa van Conergy.

  In november kondigde Sapa een joint venture aan met de Ben Thanh Groep in Vietnam. Het nieuwe bedrijf, Sapa BTG, maakt deel uit van een groter plan om de profielactiviteiten van Sapa in Azi uit te breiden.

  In september 2010 kocht Sapa de complete divisie dakrails van Thule, bestaande uit twee fabrieken en ver-koop-, design- en constructiefaciliteiten in Polen en Engeland.

  Het ontwerpproces moet altijd uitgaan van de gebruiker. De passie voor alu-minium van industrieel ontwerper Dag Holmgren en de mogelijkheden van dit materiaal hebben tot een langdurige samenwerking met Sapa geleid.

  Het Akasya en het Varyap Meridian project zijn twee van de meest presti-gieuze hoogbouwprojecten in Istanbul. De schuifrail- en gevelpaneelsystemen van Sapa sieren beide projecten.

  Wij geven de toekomst vorm

  Het afgelopen jaar is voor Sapa positief afgesloten en onze volumes en winst hebben aanzienlijke verbeteringen ten opzichte van 2009 laten zien. De markten zijn nog niet terug op hun normale niveaus, en dat geldt met name voor Noord-Amerika en Zuid-Europa, maar het doet ons deugd dat het marktaandeel van Sapa groeit. Wij verwachten dat deze positieve groei van de markt in 2011 zal doorzetten, maar we hebben nog een lange weg te gaan om onze doelstellingen te verwezenlijken.

  Uiteindelijk is de werkelijke uitdaging oplossingen te presen-teren met meerwaarde voor onze klanten. Vanwege de com-plexiteit van de huidige manier van zakendoen kunnen we niet met een benadering van one size fits all volstaan.We moeten meedenken met onze klanten en daarbij creatief te werk gaan. Alleen zo vinden we de juiste benadering om aan hun behoeften in een veranderende markt te kunnen voldoen. Alle klanten heb-ben dezelfde behoefte aan kwaliteit en betrouwbaarheid en ver-langen dat we met ze meedenken, maar in het belang van onze klanten n in ons eigen belang moet het daar niet bij blijven.

  Klanten vragen om oplossingen die zijn afgestemd op de unieke uitdagingen waar zij voor staan. Op dit punt kan Sapa echte meerwaarde leveren en kunnen we werkelijke synergie realiseren.

  Zo verlangen grotere internationale klanten in toenemende mate wereldwijde oplossingen voor hun behoeften, die hen in staat stellen hun toeleveringsketen te optimaliseren. En tegelij-kertijd waarderen andere sectoren van de markt een flexibele, lokale en ongedwongen relatie die hen in staat stelt zich op een belangrijke behoefte hun eigen zaken te richten.Het bedienen van deze verschillende behoeften vormt de kern van onze strategie: we willen onze markt en onze klanten een volle-dig pakket aan potentile oplossingen kunnen bieden, niet alleen de mogelijkheden van n bepaalde fabriek.

  Sapa verkeert tegenwoordig in een unieke positie om in deze oplossingen te voorzien, of het nu technische assistentie, design, onderdelen op maat, lakken, anodiseren, fabriceren of grote of kleine vormen betreft. Zowel wereldwijd als lokaal.

  Wij zijn ervan overtuigd dat we door middel van een combinatie van innovatieve vaardigheden,

  inzicht in onze klanten en kostenefficintie onze positie als de aantrekkelijkste part-ner in de branche en ons vermogen om onze klanten meerwaarde te leveren zul-len versterken.

  8

  13

  17

  18

  20

  INHOUD #1

  NIEUW SAPA BTG GAAT ACTIVITEITEN IN AZI UITBREIDEN

  TOENEMENDE VRAAG NAAR GROTE PROFIELEN

  DAG HOLMGREN ONTWERPER EN AMASSADEUR VAN ALUMINIUM

  PROJECTEN KIEZEN VOOR SAPA BUILDING SYSTEM

  Shape

  3PAGINA

  SCHOONHEIDOP WIELEN

  100 VERSCHILLENDE SAPA ONDERDELEN IN DE NIEUWE ASTON MARTIN RAPIDE

  Een magazine van de Sapa Groep # 1 2011

  Meerwaarde leveren

  Tim Stubbs,President en CEO van Sapa

  Sapa is een internationaal indus-trieel concern dat veredelde aluminium profielen, op profiel gebaseerde componenten en -systemen, alsmede aluminium-strips voor warmtewisselaars ont-wikkelt, produceert en op de markt brengt. Sapa heeft een omzet van ca. 3,7 miljard euro en heeft ca. 14.800 medewerkers in onderne-mingen in heel Europa, Noord- en Midden-Amerika en China.

  Shape is het bedrijfsmagazine van de Sapa Groep. Het verschijnt tweemaal per jaar in 15 talen. Shape is ook te downloaden via www.sapagroup.com

  Verantwoordelijke uitgever: Eva EkseliusRedacteur: Carl HjelmGrafische vormgeving: Tor-Arne MoeProductie: OTW CommunicationDruk: Strokirk-Landstrms, Lidkping, ZwedenAdreswijzigingen: klanten kunnen dit doorgeven aan hun contactpersoon bij Sapa, medewerkers aan de afdeling Personeelszaken en overige relaties aan de informatieafdeling in Nederland; tel. +31 (0) 598 319 216.

 • # 1 2011 SHAPE 3

  De naam is Martin. Aston Martin. In de film Goldfinger uit 1964 zoefde James Bond in zijn zilveren Aston Martin DB5 over het witte doek. Het was pas de eerste van een serie klassieke Aston Martin autos die door geheim agent 007 in de Bondfilms werd bestuurd.

  EEN ONVERGETELIJKE RIT

  BAANBREKEND

 • et nieuwste model van de bijna 100 jaar oude Britse automobielfabrikant is de Rapide. De Rapide werd ontworpen door een eigen team van ontwerpers onder leiding van Marek Reichman. De Rapide werd door lezers van het Duitse automagazine Auto Motor und Sport gekozen tot de Mooiste auto van 2010. Bovendien werd de wagen door Car Design News uitgeroepen tot de Productieauto met het beste design.Tot de vele eigenschappen van deze luxueuze vier-

  deurs sportauto behoren de vier individuele stoelen, het nieuwste In-Car Entertainmentsysteem, een v12 motor en een topsnelheid van 296 km/u. De Rapide heeft ook een koetswerk van gelijmd aluminium, waarbij alle extrusies en de beschermbalken van gex-trudeerd aluminium in de portieren door Sapa zijn gemaakt. We hebben alleen al voor het koets-

  werk meer dan 100 verschillende

  onderdelen gemaakt, vertelt Barnaby Struthers, directeur Automotive Engineering van Sapa in Engeland. Alle profielen zijn cnc bewerkt en geano-diseerd en een aantal delen is gebogen, gelast en geas-sembleerd.

  SAPA WERKTE AL meer dan vijf jaar met Aston Martin toen het werd uitgekozen voor het Rapide project, dat eind 2008 van start ging bij Sapa in Hongarije. Een productieteam dat uit vijf werk-groepen bestond, werkte gezamen-lijk aan de profielen. Een cnc groep definieerde het freesconcept, ontwierp de

  BAANBREKEND

  4 SHAPE # 1 2011

  Koetswerk: vierdeurs koets-werk met 4 individuele stoelen. Gextrudeerde, gelijmde aluminium VH-structuur. Koetswerk van aluminium, mag-nesiumlegering en composiet. Beschermbalken in de portieren van gextrudeerd aluminium.Motor: V12, geheel gele-geerd, met 4 bovenliggende nokkenassen, 48 kleppen, 5,935cc. Midvoor gemon-teerde motor, achterwielaan-drijving. Geheel gekatalyseerd, roestvrijstalen uitlaatsysteem met actieve omloopkleppen. Compressieverhouding 10,9:1. Maximumvermogen 350 kw (470 bhp / 477 ps) bij 6000 tpm. Max. koppel 600 Nm (443 lb ft) bij 5,000 tpm. Versnelling 0100 km/u in 5,3 seconde. Maximumsnelheid 296 km/u. Afmetingen: Lengte 5,019 mm. Breedte (inclusief spiegels) 2,140 mm. Hoogte 1,360 mm. Brandstofcapaciteit 90,5 liter. Leeg gewicht 1990 kg.

  Aston Martin Rapide

  H

 • # 1 2011 SHAPE 5

  De Aston Martin Rapide werd door lezers van het automagazine Auto Motor und Sport gekozen tot de Mooiste auto van 2010 en is door Car Design News uitgeroepen tot de Productieauto met het beste design. Alle zichtbare gextrudeerde aluminium delen en de extrusies voor het koetswerk zijn afkomstig van Sapa.

  We hebben alleen al voor het koetswerk meer dan 100 verschillende onderdelen geproduceerd.

  onderdelen en creerde cnc (Computer Numerical Controlled)-programmas met cam software en geop-timaliseerd gereedschap. Twee ingenieurs hebben in 3d de mogelijkheden voor lassen en buigen ontwik-keld, inclusief het buigen van de B-stijlen.

  EEN KWALITEITSGROEP heeft meer dan 300 programmas geschreven voor de 3d meetmachine (cmm) en de

  mobiele meetarm. Daarnaast werkte men nauw samen met Aston Martin aan kwaliteitseisen en produceerde men alle documentatie

  van het ppap (Production Part Approval Process).

  De manager anodiseren en zijn team hebben de

  anodiseerlijn aangepast door in een zorgvuldig gecontroleerde omgeving afzonderlijke baden en uit-laadstations te bouwen. De onderdelen moesten een speciale anodisatie ondergaan, als voorbehandeling voor het proces van hechten of lijmen dat verontrei-niging moet uitsluiten. Er werd speciale software ont-wikkeld om alle procesparameters en testresultaten per balk bij te houden.Van alle uitdagingen vormde de logistiek mis-

  schien nog wel de grootste uitdaging. Dit project gaf het begrip Precies op tijd een geheel nieuwe beteke-nis, aldus Struthers. Leveren was met de korte pro-ductietijden waarmee we moesten werken een enor-me uitdaging, maar het lukte het team in Hongarije de verwachtingen te overtreffen.

  TEKST CARI SIMMONS

 • 6 SHAPE # 1 2011

  IN HET KORT

  Stel je eens een stad voor waar elk dak en elke gevel op milieuvriendelijke

  wijze water zou kunnen opvangen, de lucht zou kunnen zuiveren of getransformeerd kan worden in reusachtige zonnepanelen. Denk je eens in wat adverteerders, kunste-