SG OND2012-2013

43
2012 2013 STUDIEGIDS master | focusopleidingen | schakelprogramma’s onderwijswetenschappen

description

2012 2013 studiegids master | focusopleidingen | schakelprogramma’s 03 Voorwoord Nieuw in 2012-2013 17 Studiebegeleiding Staf Onderwijswetenschappen 20 Tentamen 16 Studenten aan het woord 24 Cursusbeschrijvingen 19 Een docent aan het woord 40 Procedures en regelgeving 05 Studeren aan de Open Universiteit 22 Inschrijven en kosten Service en informatie

Transcript of SG OND2012-2013

Page 1: SG OND2012-2013

2012 2013

studiegids master | focusopleidingen | schakelprogramma’s

onderwijswetenschappen

Page 2: SG OND2012-2013

Inhoud

03 Voorwoord Nieuw in 2012-2013

05 Studeren aan de Open Universiteit

07 Onderwijsinstituut Onderwijswetenschappen Masteropleiding Onderwijswetenschappen Focusopleidingen Losse cursussen Schakelprogramma’s OUX Leertraject

12 Masteropleiding Onderwijswetenschappen Opleidingsschema

16 Studenten aan het woord

17 Studiebegeleiding Staf Onderwijswetenschappen 19 Een docent aan het woord

20 Tentamen

21 Toelating tot de masteropleiding Onderwijswetenschappen Rechtstreekse toelating Toelating via een schakelprogramma Vrijblijvend advies Toelating aanvragen Vrijstelling op grond van praktijkervaring

22 Inschrijven en kosten

24 Cursusbeschrijvingen

38 Voor studenten Facultaire opleidingscommissie Studentenraad Bibliotheekvoorzieningen Academia en SURFspot (Bijna) alumnus?

40 Procedures en regelgeving

Service en informatie

Page 3: SG OND2012-2013
Page 4: SG OND2012-2013

3

Voorwoord

Professionaliseren en bijblijven in het vakgebied is voor mensen die werken in het onder-wijsveld noodzakelijk. In deze studiegids vindt u het onderwijsaanbod dat u wordt aan-geboden door het Centre for Learning Sciences and Technologies (CELSTEC) van de Open Universiteit op het gebied van de Onderwijswetenschappen. Het aanbod biedt u de mogelijkheid bij te blijven en te professionaliseren door het volgen van een opleiding, het bestuderen van cursussen of het uitvoeren van verschillende te certificeren leeractiviteiten.

Het volgen van de masteropleiding Onderwijswetenschappen is goed te combineren met een sociaal leven en een baan, omdat de cursussen van de opleiding in eigen tijd, in eigen tempo en plaatsonafhankelijk kunnen worden bestudeerd. Dit geeft een hoge mate van flexibiliteit. Om u als student te motiveren wordt steeds gezocht naar een goede aansluiting tussen de studie en de werksituatie. In verschillende cursussen van de opleiding is het mogelijk praktijkervaringen en eigen casuïstiek in te brengen. Met de eigen onderwijspraktijk als startpunt wordt gewerkt aan wetenschappelijke en theore-tische verdieping. Op deze wijze komen we als opleiding tegemoet aan uw individuele leerbehoeften. Ook biedt de opleiding via de online leeromgeving OpenU.nl veel moge-lijkheden tot interactie met medestudenten en docenten en worden situaties gecreëerd om samen te studeren.

Voor mensen die bij willen blijven en willen professionaliseren, maar niet de behoefte hebben een masteropleiding te volgen zijn er andere mogelijkheden. We bieden verschil-lende Focusopleidingen aan. Door middel van een aantal cursussen kunt u zich specia-liseren in een bepaalde thematiek, zoals bijvoorbeeld ontwerpen van onderwijs of het doen van onderzoek. Deze opleidingen leveren cursuscertificaten op die in te brengen zijn in de masteropleiding. Daarnaast is het mogelijk voor een jaar het ‘Leertraject: leren en doceren in de 21e eeuw’ in te gaan, waarin u gedurende een jaar onder meer ver-schillende online masterclasses kunt volgen die door experts werkzaam bij het CELSTEC worden verzorgd en waarbij u toegang heeft tot allerlei bronnen en cursusmaterialen. U kunt gebruikmakend van de bronnen en materialen zelf leeractiviteiten ontplooien en deze aan het einde van het jaar verzilveren door een certificaat aan te vragen voor het aantal studie-uren dat u heeft geïnvesteerd.

U kunt uzelf verder professionaliseren en bijblijven in uw vakgebied gebruikmakend van ons aanbod. Door het vergroten van uw kennis en vaardigheden op het gebied van de onderwijswetenschappen en deze in te zetten in de dagelijkse praktijk draagt u bij aan beter en meer innovatief onderwijs en verbetert u uw carrièreperspectief. Ik wens u bij het studeren veel leerplezier.

Prof. dr. Saskia Brand-GruwelOpleidingsdirecteur

Page 5: SG OND2012-2013

4

Nieuw in 2012-2013

Wat is nieuw, wat komt eraan?

Het afgelopen jaar hebben we een aantal veranderingen voorbereid. Een aantal cursussen is gereviseerd of totaal vernieuwd. Dit zijn zowel cursussen in het schakelprogram-ma als cursussen uit de Master Onderwijswetenschappen. Daarnaast is het schakeltraject voor mensen met een hbo-opleiding als achtergrond verkort van 9 naar 8 cursus-sen. Tevens hebben we het afgelopen jaar rondom een aan-tal cursussen Sprints georganiseerd. Studenten hebben dan de mogelijkheid om in een korte tijd en samen met anderen in een groep volgens een vast tijdpad een cursus af te ron-den. Deze Sprints worden komend jaar systematisch inge-pland en heet vanaf dan Open Universiteit Extra - OUX.Naast het studeren voor het behalen van een masteroplei-ding is het ook mogelijk kortere leeractiviteiten in te bren-gen in het ‘Leertraject: leren en doceren in de 21e eeuw’ en deze te certificeren. Deze verschillende veranderingen lopen we samen met u door.

SchakelprogrammaHet schakelprogramma voor mensen met een wo-opleiding als achtergrond verandert in die zin dat de cursus Sociale psychologie (S09241) voor studenten die per 1-7-2012 offi-cieel starten, vervalt. Nieuw is de cursus Informatievaardig-heden voor sociale wetenschappers (O40311). Deze keuze is gemaakt omdat blijkt dat het zoeken, vinden, beoordelen, selecteren en verwerken van informatie en het hanteren van de nieuwste zoek-strategieën gebruikmakend van allerlei databases een vaardigheid is die ook voor wetenschappelijk opgeleide studenten toch voor verbetering vatbaar is. Van een goede beheersing van deze complexe generieke vaar-digheid zal de student gedurende de gehele opleiding veel plezier hebben, want bij elke cursus zal de vaardigheid nodig zijn. Verder is de cursus Onderwijswetenschap (O17321) vernieuwd. In deze cursus wordt nu het boek Onderwijskunde als ontwerpwetenschap (Valcke, 2010) gebruikt. Dit boek wordt ook gebruikt in de eerste cursussen van de masteropleiding (Visies op onderwijswetenschappen, (O50411) en Ontwerpen van leersituaties: theoretische kaders (O21421), zodat er een mooie koppeling wordt gere-aliseerd. Het schakelprogramma voor mensen met eenhbo-opleiding als achtergrond is teruggebracht van 9 naar 8 cursussen. Ook in dit programma is de cursus Sociale psy-chologie (S09241) per 1-7-2012, voor nieuwe studenten komen te vervallen. De cursus Onderzoekspracticum: Literatuurstudie (S22231) wordt in dit programma vervan-gen door de cursus Informatievaardigheden voor sociale wetenschappers (O40311). In dit programma is de cursus Wetenschapsleer (C01221) vervangen door de cursus Grondslagen van psychologie: filosofie (S37211).

MasterprogrammaDe veranderingen in het curriculum van de master betreffen cursusrevisies en twee nieuwe cursussen in de gebonden keuzeruimte. De cursus Project onderwijswetenschappen (O35431) uit de gebonden keuze komt te vervallen, aange-zien de Capita selecta onderwijswetenschappen cursussen

kunnen worden ingevuld met het uitvoeren van een meer ontwerpgericht project of met een onderzoeksproject. Verder is de cursus E-learning (O28421) uit het aanbod genomen. Deze cursus is vervangen door de nieuw ontwik-kelde cursus Digitale media en leren (O28431). Deze cursus sluit aan bij de nieuwste inzichten op dit gebied. Ook is er een nieuwe cursus aan het aanbod in de keuze toegevoegd, namelijk de cursus Online masterclasses (O29411). In deze cursus kunnen studenten 6 online masterclasses die worden verzorgd door experts van het Centre for Learning Sciences and Technologies volgen en inbrengen in deze cursus. Tot slot vervalt de cursus Evaluatie van onderwijsinnovaties (O42411) uit het keuzedeel.

Wat betekenen deze veranderingen voor u? Heeft u voor een eerder genoemde schakel- of mastercursus ingeschreven die nu uit het aanbod gaat, dan kunt u die cur-sus nog tot en met 30 juni 2013 afsluiten met een tentamen. Die cursus wordt dan automatisch ingebracht in uw studie-pad in plaats van de nieuwe cursus. Het certificaat van de cursus Evaluaties van onderwijsinnovaties (O42411) kan ingebracht worden voor de cursus Capita selecta onderwijs-wetenschappen 2 (O44411) en het certificaat van de cursus E-learning voor de cursus Digitale media en leren (O28431).

Open Universiteit Extra - OUXVanaf 1 september 2012 start de Open Universiteit met Open Universiteit Extra - OUX. Met OUX biedt de Open Universiteit een meer gestructureerd onderwijsaanbod met als kernaspecten minder vrijblijvendheid en meer binding. Dit nieuwe aanbod wordt naast het onderwijs met vrijheid van tijd, plaats en tempo aangeboden. Er is keuze tussen vrij studeren of in een vast tempo onder begeleiding. Onderwijswetenschappen biedt in dit kader één blok aan. Een blok heeft een vaste startdatum en duurt één jaar, het bestaat uit vier modulen, vergt 400 to 480 uur studie. De studenten beginnen op 1 september met het blok en doen in dezelfde periode tentamen. Per blok worden dead-lines vastgesteld. Als blijkt dat een bepaalde deadline niet gehaald wordt neemt de begeleider contact op. Studenten die zich inschrijven voor een blok geven daarmee aan dat zij actief willen participeren en actief gevolgd willen worden. Leertraject: leren en docenten in de 21e eeuwHet leertraject is een traject dat een looptijd heeft van een jaar en op elk willekeurig moment kan worden gekocht. Gedurende een jaar kunnen door mensen die géén master volgen onder meer verschillende online masterclasses ge-volgd worden en heeft men toegang tot allerlei bronmate-riaal. Met behulp van deze bronnen en materialen kan men zelf leeractiviteiten ontplooien en deze aan het einde van het jaar verzilveren door een certificaat aan te vragen voor het aantal studie-uren datis geïnvesteerd.

Over al deze vernieuwingen vindt u informatie in deze studiegids en op www.openu.nl.

Page 6: SG OND2012-2013

5

Studeren aan de Open UniversiteitStuderen aan de Open Universiteit verloopt anders dan wanneer u aan een reguliere Nederlandse of Vlaamse uni-versiteit studeert. Het onderwijs wordt aangeboden als afstandsonderwijs, aangevuld met elektronische leerstof en ondersteund met de mogelijkheden van internet. Dit betekent dat u niet naar college hoeft te gaan, maar thuis kunt studeren of op welke andere plaats dan ook en op een tijdstip dat u schikt. Het studietempo bepaalt u zelf. Starten met studeren kan op elk moment. Wanneer u een masteropleiding wilt volgen gelden er voorwaarden. U dient voor de masteropleiding Onderwijswetenschappen een vooropleiding op ten minste bachelorniveau te heb-ben; afhankelijk van de aard van die vooropleiding volgt u een schakelprogramma. De minimum toelatingsleeftijd bij de Open Universiteit is 18 jaar.

Studiemateriaal en OpenU.nlHet studiemateriaal van een cursus bestaat uit studieop-drachten en informatiebronnen. De studieopdrachten vindt u in het elektronisch werkboek. De informatiebronnen kun-nen bestaan uit cursusboeken en/of e-literatuur en multi-mediale programmatuur, maar ook uit informatie die u zelfstandig verzamelt. Alle cursussen worden elektronisch begeleid via OpenU.nl (onze elektronische leer-omgeving). Via OpenU.nl blijft u op de hoogte van cursusgebonden informatie, ontvangt u studieopdrachten, kunt u uw uit-werkingen uploaden en contact onderhouden met andere studenten en docenten via onder meer discussieforums.OpenU.nl

Onderwijs- en examenregeling (OER)Aan de basis van de bachelor- en masteropleidingen staat de Onderwijs- en examenregeling (OER). Deze regeling wordt elk jaar door het College van decanen en hoogleraar-directeuren (CDHD) vastgesteld na advies van de Commissie voor de examens, de facultaire opleidingscommissies en de studentenraad. In deze regeling staat het onderwijspro-gramma beschreven én de rechten en plichten van de student. Jaarlijks vanaf 1 juli worden cursussen volgens de nieuwe regeling aangeboden. Een belangrijk onderdeel daarvan zijn de Uitvoeringsregelingen, waarin specifieke bepalingen voor elke opleiding zijn opgenomen. De inte-grale Onderwijs- en examenregeling en Uitvoeringsregeling kunt u downloaden op OpenU.nl, bij Informatie voor stu-denten Onderwijswetenschappen.OpenU.nl

Vrijheid of structuurDe wo-opleidingen van de Open Universiteit bestaan uit een vastgesteld programma waarbij een bepaalde volgorde van cursussen een volledige opleiding vormt.- Gemeenschappelijk deel: een groot aantal verplicht te

volgen cursussen.- Gebonden keuze deel: uit een vastgestelde groep cursus-

sen kan een persoonlijke selectie gemaakt worden.

- Aanschuifonderwijs: cursussen uit het aanbod van andere universiteiten kunnen worden ingebracht in het schakelprogramma en in de gebonden keuze of in de cursus ‘Trends en ontwikkelingen in onderwijswe-tenschappen’. Er dient sprake te zijn van een duidelijke samenhang tussen enerzijds het in te brengen onder-wijs en anderzijds de doelstellingen van de master Onderwijswetenschappen. Hiervoor is toestemming van de Facultaire toetsingscommissie nodig.

- Individuele Overgangsregeling: maximaal twee cursussen (van niveau 3 of 4) uit het aanbod van de andere facultei-ten van de Open Universiteit kunnen worden ingebracht in het schakelprogramma en in de gebonden keuze of in de cursus ‘Trends en ontwikkelingen in onderwijsweten-schappen’. Er moet een duidelijke samenhang zijn tussen de in te brengen cursus en de doelstelling van de master-opleiding Onderwijswetenschappen. Ook hiervoor geldt dat er toestemming van de Facultaire toetsingscommis-sie nodig is.

Studiepunten en modulenEen cursus bestaat uit één of meer modulen. De omvang van een cursus wordt uitgedrukt in modulen. Een module heeft een waarde van 4,3 studiepunten en staat gelijk aan 100-120 studie-uren.De masteropleiding Onderwijswetenschappen bestaat uit 14 modulen (60,2 studiepunten).

Nederlands en Engels in de opleidingenHet cursusmateriaal bestaat grotendeels uit Nederlands-talige teksten. Ook de tentamens worden in de Neder-landse taal afgenomen. Maar in toenemende mate wordt er gebruik gemaakt van Engelstalig cursusmateriaal. Dit omdat bepaalde vakgebieden voornamelijk Engelstalig zijn of omdat het cursusonderwerp een internationale oriëntatie heeft. Op deze manier ontwikkelen studenten zich tot academici die in staat zijn te participeren in na-tionaal en internationaal wetenschappelijk onderwijs en onderzoek.

Page 7: SG OND2012-2013

6

StudieaanbodOns hele onderwijsaanbod wordt uitgebreid gepubliceerd op www.ou.nl onder de noemer Studie-aanbod. Per vakgebied wordt nauwkeurig de inhoud van de module of opleiding beschreven. Naast de inhoud staat tevens vermeld welke voorkennis gevraagd wordt en op welke manier de module wordt afgesloten.www.ou.nl/studieaanbod

Informatie en vragen over studerenAlle algemene informatie over studeren aan de Open Universiteit en alle benodigde formulieren en documenten worden gepubliceerd op www.ou.nl bij Studeren. Voor vragen kunt u daar ook terecht bij Vraag en Antwoord en kunt u zelf direct het antwoord vinden. Is dit niet het geval dan kunt u recht-streeks uw vraag stellen aan een van onze medewerkers van Service en informatie.www.ou.nl of www.ou.nl/directcontact

Voor meer specifieke vragen over de opleiding kunt u terecht bij de onderwijscoördinator, Marion Timmermans: [email protected]

StudieplannerEen goed studieresultaat behalen is natuurlijk het uiteindelijke doel van uw studie. Het is daarom raad-zaam om efficiënt uw beschikbare studietijd in te plannen en een reëel tijdschema te maken. Hierbij spelen werk, privéleven en vakanties een rol. Voor een duidelijk overzicht kunt u via onze website de Studieplanner gebruiken. Als u een einddatum van een cursus invoert, ziet u direct hoeveel studie-uren u per week hier voor nodig hebt. Wanneer u weet hoeveel studie-uren u per week kunt gaan besteden aan uw studie, dan wordt de datum zichtbaar waarna u tentamen kunt gaan afleggen. U kunt meerdere cursussen plannen én opslaan en rekening houden met vakanties. Het is ook mogelijk gebruik te maken van voorbeeldplanningen van de faculteit.www.ou.nl/studieplanner

Studiepad onlineAls u bezig bent met de masteropleiding worden uw studievorderingen bijgehouden in het Studie-resultatensysteem (SRS). U kunt uw eigen studiepad volgen en een overzicht zien van het afgelegde, het lopende en het resterende studiepad.www.ou.nl/studiepad

Studiecoach en workshopsOp de website Studiecoach staan tips en suggesties om uw kwaliteiten en studievaardigheden te verbeteren. Experts vertellen hoe u bepaalde problemen of studieobstakels kunt overwinnen. Ze geven advies over onderwerpen, zoals Timemanagement, Mindmappen, Academisch schrijven, Presenteren, Ontspannen en nog veel meer. Er zijn zelftests en er is achtergrondinformatie die u nog eens rustig kunt nalezen. Over al deze onderwerpen worden ook workshops gegeven. Deze worden georganiseerd in de studie-centra zodat u ook medestudenten ontmoet. Inschrijven kan via de website Studiecoach. Voor mensen met een functiebeperking geven wij op Studiecoach informatie over de beste aanpak van een studie bij de Open Universiteit en welke voorzieningen er zijn. www.ou.nl/studiecoach

Page 8: SG OND2012-2013

7

De cursussen staan vermeld in de aanbevolen volgorde van bestudering

code titel blz.

Oriënteren

O50411 Visies op onderwijswetenschappen# 24

Funderen

O21421 Ontwerpen van leersituaties: theoretische kaders 25

O22421 Methoden en strategieën voor onderwijsontwerpen 25

O27411 Onderwijsonderzoek: methodologie 26

O31421 Trends en ontwikkelingen in onderwijswetenschappen 26

Verdiepen

O23421 Ontwerpen van onderwijs en opleidingen 27

O30421 Onderzoeksmethoden voor onderwijsontwerp 27

Specialiseren (gebonden keuze: student kiest twee cursussen uit dit deel) O24411 Leren en competentieontwikkeling 28

O25411 Kwaliteit van onderwijs 28

O28431 Digitale media en leren 29

O29411 Online masterclasses* 30

O41411 Implementatie van onderwijsinnovaties 31

O43411 Capita selecta onderwijswetenschappen 1^ 31

O44411 Capita selecta onderwijswetenschappen 2^ 31

O45411 Capita selecta onderwijswetenschappen 3^ 32

O46411 Capita selecta onderwijswetenschappen 4^ 32

Traject masterthesis

O32441 Het ontwerpen van onderzoek; masterthesis* 32

O33417 Masterthesis* 33

# Dringend aanbevolen startcursus van de master of van een eventueel schakelprogramma voorafgaand aan het masterprogramma.

^ Inschrijving is slechts mogelijk na voorafgaande toestemming van de examinator/directeur.

* Deze cursus kent ingangseisen.

Onderwijsinstituut OnderwijswetenschappenEr zijn diverse manieren om de cursussen van de masteropleiding Onderwijswetenschappen te volgen: als onderdeel van een academische masteropleiding, als onderdeel van een focusopleiding of als losse cursus. Daarnaast is er een schakelprogramma als voorbereiding op de master voor studenten met een nietverwante bacheloropleiding. OUX wordt aangeboden als extra begeleidingsvorm om in een snel tempo in groepsverband vier cursussen uit het masterprogramma te doorlopen. Verder kunnen mensen die géén master volgen een leertraject aan gaan voor een jaar waarin verschillende leeractiviteiten, zoals het volgen van Online masterclasses, kunnen worden uitgevoerd en gecertificeerd. Wat u kiest zal afhangen van uw doelstelling en de tijd die u beschikbaar heeft. De formele, wette-lijke ingangseisen verschillen per mogelijkheid. De cursussen zijn echter identiek. Om ze met goed gevolg te kunnen afronden moet u dus hetzelfde in uw mars hebben, d.w.z. functioneren op tenminste bachelorniveau. Bij elke cursus zijn tentamenkansen inbegrepen en na het succesvol afronden van een cursus, ontvangt u een certificaat.

1. Masteropleiding Onderwijswetenschappen

Onderwijswetenschappen is een wetenschappelijke opleiding. Dat betekent dat u bij alle problemen die u in de studie gaat aanpakken wetenschappelijke methoden van onderzoek en evaluatie zult leren hanteren. Ook wordt de nodige aandacht besteed aan ontwerpen en ontwerp-gebaseerd onderzoek. Wie aan de masteropleiding wil deelnemen dient te voldoen aan een aantal formele eisen op het gebied van vooropleiding. U kunt voor de masteropleiding per cursus of per studiepakket inschrijven.

Page 9: SG OND2012-2013

8

De cursussen worden in volgorde doorlopen

code titel studiepunten blz Oriënteren

O50411 Visies op onderwijswetenschappen 4,3 24

O21421 Ontwerpen van leersituaties: theoretische kaders 4,3 25

O22421 Methoden en strategieën voor onderwijsontwerpen 4,3 25

O23421 Ontwerpen van onderwijs en opleidingen 4,3 27

Specialiseren (student kiest tenminste één cursus uit dit deel)

O24411 Leren en competentieontwikkeling 4,3 28

O25411 Kwaliteit van onderwijs 4,3 28

O28431 Digitale media en leren 4,3 29

O29411 Online masterclasses* 4,3 30

O41411 Implementatie van onderwijsinnovaties 4,3 31

Afsluiten

O43411 Capita selecta onderwijswetenschappen 1* 4,3 31

* deze cursus kent ingangseisen

2. Focusopleidingen

Alle cursussen van de focusopleidingen zijn net als in de masteropleiding Onderwijswetenschappen gebaseerd op het principe van ‘begeleide zelfstudie’. U wordt op afstand begeleid door een docent door middel van discussieforums, telefonisch contact en in sommige cursussen ook via elektronisch spreek-uur in de virtuele klas en begeleiding via web 2.0 toepassingen (weblog, social bookmarking, etc.). Verder worden alle cursussen begeleid via een elektronisch werkboek met studietaken, studeeraanwij-zingen, literatuursuggesties, feedback, discussie- en nieuwsgroepen, de reader of het tekstboek.Na examinering ontvangt u per cursus een regulier certificaat. Na succesvolle afronding van de focus-opleiding kunt u het diploma aanvragen, dat bijvoorbeeld ingebracht kan worden in uw portfolio of ontwikkelplan. Als u aansluitend de masteropleiding Onderwijswetenschappen wilt volgen, dan gelden de eisen voor toelating tot de master. De informatie over toelating tot de master Onderwijswetenschap-pen vindt u verderop in deze studiegids.

ToelatingU kunt direct en op ieder moment starten met een focusopleiding door een losse cursus of een studie-pakket te bestellen op www.ou.nl/inschrijven. Wel dient u zich aan te melden bij de onderwijscoördina-tor. Heeft u vragen over de focusprogramma’s dan kunt u contact opnemen met de onderwijscoördinator via [email protected] of T +31 (0)45- 576 2316.

Focusopleiding Docent-OntwerperDeze focusopleiding is een combinatie van zes cursussen uit de Masteropleiding Onderwijswetenschap-pen. De Focusopleiding Docent-Ontwerper is bedoeld voor professionals met een onderwijs-, instructie- of ontwerpgerelateerde achtergrond of werkkring, die zich verder willen specialiseren. Het traject be-staat uit de volgende cursussen (totaal 25,8 studiepunten):

Als deze focusopleiding is afgerond, kunnen de behaalde certificaten ingebracht worden in het master-programma Onderwijswetenschappen.

Page 10: SG OND2012-2013

9

code titel studiepunten blz

O34221 Onderzoekspracticum onderwijskundig onderzoek (schakelcursus) 4,3 37 O27411 Onderwijsonderzoek: methodologie (mastercursus) 4,3 26

O30421 Onderzoeksmethoden voor onderwijsontwerp (mastercursus) 4,3 27

O43411 Capita selecta onderwijswetenschappen 1 4,3 31

Focusopleiding Docent-OnderzoekerDit traject is bedoeld voor docenten die hun onderzoeksvaardigheden willen vergroten. Het traject bestaat uit de volgende cursussen (totaal 17,2 studiepunten):

De opdrachten in deze cursussen zullen ontleend zijn aan de schoolpraktijk en qua vraagstelling direct relevant zijn voor die context. De cursussen worden in volgorde doorlopen, met uitzondering van de laatste cursus, Capita selecta onderwijswetenschappen 1. Deze cursus kan gestart worden parallel aan de cursus Onderwijsonderzoek: methodologie.

Als deze focusopleiding is afgerond, dan kunnen de behaalde certificaten ingebracht worden in het masterprogramma Onderwijswetenschappen Dit betreft de laatste drie cursussen. De eerste cursus is op schakelniveau en kan worden ingebracht in het schakelprogramma.www.openu.nl/focusopleidingen

3. Losse cursussen

Voor velen is het opfrissen en verdiepen van hun kennis en vaardigheden het belangrijkste motief om aan de Open Universiteit te studeren. Zij volgen dan geen hele opleiding maar één of meer van onze cursussen. Dit kan ook met de meeste cursussen van de masteropleiding Onderwijswetenschappen. Denkkracht op academisch niveau wordt wel verondersteld. Elke cursus is een afgerond geheel, maar vergt wel een bepaald niveau van voorkennis. Informatie over de voorkennis vindt u bij de cursusbe-schrijvingen. Er zijn ongeveer 100 tot 120 studie-uren nodig om een cursus van de masteropleiding Onderwijswetenschappen te bestuderen. Wilt u later toch een volledige opleiding volgen, dan kunt u uw behaalde certificaten inbrengen in de masteropleiding.

4. Schakelprogramma’s

Om toegang te krijgen tot de masteropleiding zijn twee schakelprogramma’s ontwikkeld. Of u een schakelprogramma moet volgen, of welk voor u van toepassing is, vindt u hieronder. Ook al dient u een schakelprogramma te volgen, u start met de cursus Visies op onderwijswetenschappen (O50411) uit het masterprogramma, die een oriëntatie op het kennisdomein Onderwijswetenschappen biedt.

Page 11: SG OND2012-2013

10

code titel studiepunten blz

O17321 Onderwijswetenschap 4,3 34

O18321 Leren en ontwikkeling 4,3 34

S13131 Onderzoekspracticum kwantitatieve data-analyse 4,3 35

S05271 Onderzoekspracticum psychologisch experiment 4,3 36

O40311 Informatievaardigheden voor sociale wetenschappers 4,3 36

S04241 Onderzoekspracticum psychologische survey 4,3 37

O34221 Onderzoekspracticum onderwijskundig onderzoek 4,3 37 Totaal 30,1 studiepunten

code titel studiepunten blz

O17321 Onderwijswetenschap 4,3 34

O18321 Leren en ontwikkeling 4,3 34

S37211 Grondslagen van psychologie: filosofie 4,3 35

S13131 Onderzoekspracticum kwantitatieve data-analyse 4,3 35

S05271 Onderzoekspracticum psychologisch experiment 4,3 36

O40311 Informatievaardigheden voor sociale wetenschappers 4,3 36

S04241 Onderzoekspracticum psychologische survey 4,3 37

O34221 Onderzoekspracticum onderwijskundig onderzoek 4,3 37 Totaal 34,4 studiepunten

Schakelprogramma 1 (wo)Schakelprogramma 1 is bedoeld voor studenten met een academisch getuigschrift. Via dit programma spijkert u zich bij op het gebied van onderwijskundige kennis en, indien dit niet in de vooropleiding is opgenomen, in onderzoeksvaardigheden.De volgende getuigschriften geven in combinatie met het schakelprogramma toelating tot het mastertraject.- het wo-bachelorgetuigschrift (c.q. tenminste 180 studiepunten van de ongedeelde wo-opleiding);- het wo-mastergetuigschrift van opleidingen van Nederlandse universiteiten;- het wo-bachelorgetuigschrift (c.q. het equivalent van de ongedeelde wo-opleiding) van Vlaamse universiteiten;- het wo-mastergetuigschrift van Vlaamse universiteiten.

Schakelprogramma 2 (hbo)Schakelprogramma 2 is bedoeld voor studenten met een hbo-getuigschrift. Via dit programma kunt u uw onderwijskundige kennis, academische vaardigheden en onderzoeksvaardigheden op niveau bren-gen. De volgende getuigschriften geven in combinatie met een schakelprogramma toelating tot de masteropleiding:- een hbo-bachelorgetuigschrift;- een hbo-mastergetuigschrift;- Akte van bekwaamheid kleuteronderwijs (KLOS A/B + applicatiecursus volledig bevoegd onderwijzer).

In alle andere gevallen beslist de Commissie voor de examens op advies van de Facultaire Toetsingscommissie (FTC) of, en zo ja, onder welke voorwaarden een student tot de masteropleiding Onderwijswetenschappen kan worden toegelaten.

Page 12: SG OND2012-2013

11

5. Open Universiteit Extra – OUX

Met OUX biedt de Open Universiteit een meer gestructureerd onderwijsaanbod met als kernaspecten minder vrijblijvend-heid en meer gestructureerd onderwijsaanbod. Dit nieuwe aanbod wordt naast het onderwijs met vrijheid van tijd, plaats en tempo aangeboden. U kunt dus kiezen tussen vrij studeren of in een vast tempo onder begeleiding. Door in te schrijven via OUX kiest u voor studeren onder begeleiding van een tutor en volgens een vaste studieplanning. Dat betekent ook deelname aan groepsbijeenkomsten of virtuele classes en dat er per cursus deadlines vastgesteld zijn. Studenten van de masteropleiding Onderwijswetenschappen kunnen zich aanmelden voor deelname aan het blok van vier modulen dat start op 1 september 2012 en dat in één jaar wordt afgerond.

OUX Masteropleiding Onderwijswetenschappen 1*

Code titel studiepunten blz

O21421 Ontwerpen van leersituaties: theoretische kaders 4,3 25

O22421 Methoden en strategieën voor onderwijsontwerpen 4.3 25

O27411 Onderwijsonderzoek: methodologie 4,3 26

O23421 Ontwerpen van onderwijs en opleidingen 4,3 27

*Inschrijving voor bovenstaand blok is alleen mogelijk voor studenten die zonder schakelprogramma zijn toegelaten en de cursus Visies op onderwijswetenschap-pen (O50411) hebben afgerond. Studenten die via een schakelprogramma zijn toegelaten dienen naast Visies op onderwijswetenschappen ook Onderwijsweten-schap (O17311/21), Leren en ontwikkeling (O18321) en alle onderzoekspractica cursussen uit het schakelprogramma afgerond te hebben.

Vanaf 1 juni tot 10 augustus kunt u aangeven serieus belangstelling te hebben door het intakeformulier in te vullen. U wordt dan uitgenodigd voor een intakegesprek via telefoon, skype of een ander medium. Definitieve inschrijving vindt daarna plaats via het inschrijfformulier. Om op 1 september te kunnen starten is het nodig dat de definitieve inschrijving vóór 22 augustus bij ons binnen is. Wij zorgen er dan voor dat u het studiemateriaal rond 1 september in huis heeft. Ook is het mogelijk om voor een of meer van de vier genoemde cursussen los in te schrijven. We noemen het dan ‘sprint’. Heeft u belangstelling voor een losse sprint dan kunt u dit via [email protected] (onderwerp: sprint O(cursuscode)) aan ons doorgeven.

www.ou.nl/OUX

6. Leertraject: Leren en doceren in de 21e eeuw

Voor docenten is het belangrijk bij te blijven in het vakgebied en steeds te professionaliseren. Daarvoor kunnen mensen cursussen of een opleiding volgen, zoals de masteropleiding Onderwijswetenschappen. Maar de scholingsbehoeften van mensen zijn niet gelijk en om tegemoet te komen aan de diversiteit aan wensen, bieden we nu aan mensen die géén mastertraject volgen, de mogelijkheid een leertraject aan te gaan voor een jaar. In dit traject kunnen mensen allerlei leer-activiteiten ontplooien en deelnemen aan activiteiten die door het Centre for Learning Sciences and Technologies worden georganiseerd. Deze activiteiten kunnen aan het eind van het jaar worden verzilverd met een certificaat voor het aantal geïnvesteerde uren. Dit wordt aangeduid met Permanente Educatiepunten (PE-punten) Het leertraject heet ‘Leren en doceren in de 21e eeuw’ om aan te geven dat de leeractiviteiten die in het kader van het traject kunnen worden gedaan te maken hebben met de wijze waarop mensen leren en studeren in onze digitale informatiemaatschappij en hoe we daar als docent in ons onderwijs mee om kunnen en misschien wel moeten gaan.

Het aangaan van het leertraject geeft toegang tot:- Deelname aan online masterclasses en daaromheen georganiseerde leeractiviteiten- Alle materialen en opnames van voorgaande masterclasses- De inhoud en bronnen van alle cursussen (totaal zo’n 30) van de masteropleiding Onderwijswetenschappen- Dagelijkse updates, blogs en tweets over onderwijs en onderzoek- Toegang tot collega’s en experts binnen thematische expertisenetwerken op het gebied van mobiel leren, serious gaming, informatievaardigheden, etc.- Kortingen op lezingen en conferenties- Certificering van behaalde PE-punten, ook op basis van uitgevoerde professionaliseringsactiviteiten

www.openu.nl/leertrajecten

Page 13: SG OND2012-2013

12

Masteropleiding OnderwijswetenschappenHet onderwijs moet beter. Niet dat het niet goed is, maar het moet en kan beter. Over de hele linie, voor alle leerlingen, zodat zij meer leren en beter presteren. Om dat onderwijs beter te krijgen is een aanzienlijke inspanning nodig, op alle niveaus. De schoolorganisatie, de inrichting van het onderwijs, de manier waarop vernieuwingen en verbeteringen in een school worden doorgevoerd, de manier waarop de kwaliteit ervan geborgd wordt, de kwaliteit van de docenten, de kwaliteit van de examens, allemaal dragen ze daaraan bij. De masteropleiding Onderwijswetenschappen leidt deskundigen op die dit soort problemen uit de praktijk op een wetenschappelijke manier kunnen onderzoeken en die daarvoor oplossingen kunnen ontwerpen.

Het vakgebied

Onderwijswetenschappen is een interdisciplinaire, wetenschappelijke masteropleiding die de vakgebie-den psychologie (met name de psychologie van het leren), onderwijskunde, onderwijstechnologie en organisatie bundelt. Bij dat alles hanteren we als invalshoek het onderzoeken, analyseren, ontwerpen, inrichten en/of verbeteren van leersituaties en leeromgevingen. Elektronische systemen en hulpmiddelen zijn daarbij niet meer weg te denken. U verwerft kennis, inzichten en vaardigheden op deze terreinen die u door middel van opdrachten integreert.

Focus op leersituaties en leeromgevingen

In de masteropleiding Onderwijswetenschappen wordt naar onderwijs gekeken vanuit de leersituatie en de leeromgeving die leerlingen en studenten wordt aangeboden. Wat wordt daar onder verstaan? Over iedere (georganiseerde) leerervaring, les, cursus, stage of opleiding wordt van tevoren nagedacht en worden vragen gesteld als: Om wat voor lerenden gaat het? Waar bevinden die zich? Wat kunnen en weten ze wel en wat niet? Waarin moeten ze direct worden geïnstrueerd? Wat kan beter? Wat willen ze wel en wat niet? Wat willen we bereiken? Wat is ons onderwijskundig concept? Hoe vertalen we dat? Wat voor groeperingsvormen gaan we gebruiken? Wat voor communicatievormen en hulpmiddelen staan er ter beschikking? Wat wordt er van de docenten verwacht? Hoe gaan we dat invoeren? En zo zijn er nog veel meer relevante vragen. De kunst bij dat alles is om binnen de randvoorwaarden, een goed samenhangend geheel te creëren waarin geen elementen zijn vergeten, zodat een optimale omgeving wordt gecreëerd om te leren. In de masteropleiding kijken we daarnaar vanuit twee perspec-tieven: het ontwerp- en het onderzoeksperspectief.

Het ontwerpperspectief

De onderwijsontwerper maakt daarbij gebruik van zijn of haar kennis op heel uiteenlopende gebieden zoals:- leertheorieën: het gaat tenslotte om leren, maar daarmee zijn we er niet,- instructietheorieën: hoe instrueer ik welk soort kennis en vaardigheden,- communicatietheorieën: hoe draag je dingen over, hoe bereik je anderen, en- systeemtheorieën: leren en onderwijs gebeurt heel vaak in interactie met anderen, ingebed in een

organisatie. Dat alles kan als een systeem worden beschouwd dat als zodanig kan worden bestudeerd en ook als systeem moet worden aangepakt.

Onderwijskundig ontwerpen is dus een interdisciplinair gebeuren, waarbij vanuit verschillende invals-hoeken en theorieën wordt gewerkt aan het oplossen van problemen. Een schoolleider zei hierover: “We moeten deze kennis weer meer binnen de scholen halen, zodat we niet meer ‘overgeleverd’ zijn aan onze adviseurs.” Misschien nog wel belangrijker: je moet de ontwerpvaardigheden koppelen aan vak-didactische kennis en praktische onderwijservaring.

Page 14: SG OND2012-2013

13

Praktijkvoorbeelden

Een paar voorbeelden van problemen waarvoor een stu-dent Onderwijswetenschappen zich geplaatst zou kunnen zien, zijn de volgende:- ‘In onze opleiding hebben we probleemgestuurd

onderwijs ingevoerd, maar de studenten verdiepen zich nauwelijks in de theorie. Hoe kunnen we dat verbeteren?’

- ‘We hadden gedacht de leerlingen volgend jaar een vakoverstijgend project te laten doen. Waar moeten we allemaal aan denken om dat een succes te laten zijn?’

- ‘Onze leerlingen maken bij hun werkstukken veelvuldig gebruik van het internet. Hoe richt ik het onderwijs zo in dat ze die werkstukken niet bij elkaar knippen en plakken maar de nieuwe informatie integreren?’

- ‘In ons onderwijs maken we gebruik van werkpleksimu-laties. Hoe krijgen we daar beter structuur in?’

- ‘Hoe zorgen we er binnen onze organisatie voor dat alle medewerkers bijblijven op het punt van X?’

- ‘De ontwikkelingen binnen onze organisatie gaan zo snel dat we een heel nieuwe trainingsstrategie moeten bedenken.’

Deze problemen kunnen het reguliere onderwijs betref-fen, maar ze kunnen ook betrekking hebben op leren en opleiden in organisaties. Ze zien er allemaal heel ‘straight forward’ uit, maar de kans is groot dat het vinden van de oplossing niet bij deze vragen moet beginnen, maar bij het analyseren van het grotere probleem dat achter deze vragen ligt.

Het onderzoeksperspectief

Ontwerpoplossingen vragen om goed onderzoek. Onderzoek dat zicht geeft op de randvoorwaarden waar een oplossing aan moet voldoen, en onderzoek dat de gekozen oplossing evalueert. Onderzoek in de onderwijswetenschappen gaat echter verder. Veel onderzoek wordt uitgevoerd om meer zicht te krijgen op algemene principes van goed onderwijs, zoals onderzoek naar de effectiviteit van bepaalde vormen van instructie, of de relatie tussen expertise van de docent en het leerresultaat van de leerling. We stellen ons in de opleiding op het standpunt dat alle onderzoek dat in het onderwijs gedaan wordt, kwalitatief goed moet zijn, ongeacht de aard en de omvang van het onderzoek. Daarom maakt een grondige onderzoekstraining onder-deel uit van het programma. Daarom ook moeten studen-ten die een bacheloropleiding hebben gedaan zonder een duidelijke onderzoekscomponent, een schakelprogramma doen dat zich daarop richt.

Een virtuele studiegemeenschap

Binnen de masteropleiding Onderwijswetenschappen zult u veel leren op de genoemde terreinen. Tijdens dat leerproces maakt u allerlei producten, en voert u diverse onderzoekingen uit. Dit doet u in uw eigen context, of bij een ander instituut wanneer dat voor u interessanter is. De producten die in dit proces ontstaan zijn niet alleen waardevol voor uzelf, maar ook voor uw medestuden-ten. Zij kunnen voortbouwen op wat u gedaan heeft, en andersom kunt u voortbouwen op wat anderen heb-ben bedacht en ontwikkeld. Door deel te nemen aan de opleiding Onderwijswetenschappen treedt u toe tot een gemeenschap van studenten, wetenschappers, onderzoe-kers en ontwerpers op dat terrein. Zij ontmoeten elkaar op allerlei plekken en via allerlei manieren: in webcom-munities over verschillende onderwerpen en rond de cursussen, in (mini)conferenties die door de opleiding worden georganiseerd, maar ook in projecten waar men in samenwerkt. Zo bouwt u uw netwerk voor nu en de toekomst steeds verder op.

Doelstellingen

De masteropleiding Onderwijswetenschappen beoogt bachelors van uiteenlopende achtergrond (al dan niet via een schakelprogramma) van beginnend, via gevorderd, naar wo-masterniveau op het gebied van het onderwijs-kundig onderzoeken en ontwerpen te brengen. De opleiding richt zich op vraagstellingen rond het analy-seren, ontwerpen, innoveren en evalueren van onderwijs en leeromgevingen.

Met onderwijskundig ontwerpen is wel iets bijzonders aan de hand. In tegenstelling tot andere beroepen gericht op ontwerpen (bijvoorbeeld: vormgeven, architectuur, in-dustrieel ontwerpen) is onderwijskundig ontwerpen niet voorbehouden aan één specifieke functie, beroepsgroep of beroepsbeoefenaar. Veel verschillende functies en func-tionarissen in en om het onderwijs hebben te maken met of kunnen zich uiteindelijk ‘onderwijskundige ontwerper’ noemen. Dit geldt voor een HRM-functionaris die moet zorgen dat er goed onderwijs en passende onderwijs-trajecten ontworpen worden voor werknemers in een bedrijf, maar ook voor een docent op een school die goed en passend onderwijs moet ontwerpen voor haar/zijn leerlingen/studenten. Zij moeten allemaal dezelfde brede competenties (kennis, vaardigheden en attitudes) hebben om hun werk op onderwijsvlak goed uit te voeren.

Page 15: SG OND2012-2013

14

Hieronder wordt een indicatie gegeven van het niveau dat door de student moet worden bereikt.

Kennis en inzichtDe afgestudeerde moet in staat zijn om:- Problemen uit de beroepspraktijk te vertalen naar onderzoekbare vraagstellingen ten behoeve van verdere kennis- en praxisontwikkeling;- De onderzoeksvragen empirisch onderzoekbaar te maken, een onderzoeksmethodiek uit te werken en het onderzoek uit te voeren;- De resultaten van het onderzoek te betrekken op eerder empirisch onderzoek uit de onderwijskunde; vanuit filosofisch en ethisch perspectief te reflecteren op het onderzoek;- Ontwerpvraagstukken te kunnen oplossen, rekening houdend met implementatie en evaluatie.

VaardighedenZoals al eerder geschetst, kenmerken onderwijskundigen die op masterniveau werken zich door een grotere mate van zelfstandigheid dan bachelor afgestudeerden, kunnen ze omgaan met een hogere mate van complexiteit en zijn ze (beter) in staat tot het vertalen van hun bevindingen naar nieuwe ken-nis en naar nieuwe toepassingen in het werkveld ten behoeve van het faciliteren van leren.

Wat kun je met de opleiding?

Deelnemers aan de masteropleiding Onderwijswetenschappen beginnen daar om verschillende rede-nen aan. Sommigen hebben nog maar kort geleden hun hbo- of universitaire (leraren)opleiding afgeslo-ten en willen zich nog verder in hun vak verdiepen. Anderen hebben ruime ervaring als docent en zijn toe aan een nieuwe uitdaging. Onderwijswetenschappen biedt ze een opleiding die voortbouwt op hun kennis en ervaring en die tegelijkertijd een heel ander type competenties helpt verwerven.Ten slotte is er ook een aanzienlijke groep deelnemers die zonder vooropgezet plan in de onderwijsver-nieuwing en –verbetering gerold zijn, daar plezier aan beleven, en behoefte hebben aan theoretische onderbouwing van hun intuïties en een uitbreiding van het instrumentarium dat ze in hun werk kunnen inzetten. Studenten nemen al tijdens hun studie andere taken in hun organisatie op zich, al dan niet in combinatie met een echte functieverandering. Dit werkt dan vaak als opstapje naar een heel andere baan. Voor de afgestudeerden van onze eerdere, ongedeelde opleiding Onderwijskunde gold dat ook. Zij werden vaak adviseur of ontwerper, soms als zelfstandige, soms in groter verband.openu.nl/werken

E-schrift Onderwijswetenschappen

Het elektronisch tijdschrift Onderwijswetenschappen geeft de student een kijkje in de keuken van het onderwijsinstituut, de mensen die er werken, hun interesse en hun onderzoek. Het tijdschrift wordt verstuurd aan studenten van de opleiding Onderwijswetenschappen en aan geïnteresseerden in de opleiding.openu.nl/tijdschrift

Page 16: SG OND2012-2013

15

Opleidingsschema masteropleiding Onderwijswetenschappen code titel modulen begeleidingsvorm tentamenvorm tentamendata blz.

Gemeenschappelijk deel

O50411 Visies op onderwijswetenschappen# 1 Elektronische begeleiding Opdracht Student bepaalt zelf 24 inleverdatum

O21421 Ontwerpen van leersituaties: 1 Elektronische begeleiding Opdracht Student bepaalt zelf 25 theoretische kaders inleverdatum

O22421 Methoden en strategieën voor 1 Elektronische begeleiding Opdracht Student bepaalt zelf 25 onderwijsontwerpen inleverdatum

O27411 Onderwijsonderzoek: methodologie 1 Elektronische begeleiding Schriftelijk 12-11, 8-4 en 26-8 26 open en gesloten vragen

O31421 Trends en ontwikkelingen in 1 Elektronische begeleiding Opdracht Tot 1 maand na de 26 onderwijswetenschappen conferentie kan opdracht worden ingeleverd

O23421 Ontwerpen van onderwijs en opleidingen 1 Elektronische begeleiding Opdracht Student bepaalt zelf 27 inleverdatum O30421 Onderzoeksmethoden voor 1 Elektronische begeleiding Presentatie Student bepaalt zelf 27 onderwijsontwerp inleverdatum

Gebonden keuze (eis: 2 modulen)

O24411 Leren en competentieontwikkeling 1 Elektronische begeleiding Opdracht Student bepaalt zelf 28 inleverdatum

O25411 Kwaliteit van onderwijs 1 Elektronische begeleiding Opdracht Student bepaalt zelf 28 inleverdatum

O28431 Digitale media en leren 1 Elektronische begeleiding Opdracht + presentatie Student bepaalt zelf 29 inleverdatum O29411 Online masterclasses*) 1 Masterclasses 6 certificaten van 30 Masterclasses CELSTEC

O41411 Implementatie van onderwijsinnovaties 1 Elektronische begeleiding Opdracht Student bepaalt zelf 31 inleverdatum O43411 Capita selecta 1 Elektronische begeleiding Opdracht Student bepaalt zelf 31 onderwijswetenschappen 1^ inleverdatum

O44411 Capita selecta 1 Elektronische begeleiding Opdracht Student bepaalt zelf 31 onderwijswetenschappen 2^ inleverdatum

O45411 Capita selecta 1 Elektronische begeleiding Opdracht Student bepaalt zelf 32 onderwijswetenschappen 3^ inleverdatum

O46411 Capita selecta 1 Elektronische begeleiding Opdracht Student bepaalt zelf 32 onderwijswetenschappen 4^ inleverdatum

Afstudeerdeel

O32441 Het ontwerpen van een onderzoek; 1 Elektronische en individuele Opdracht Student bepaalt zelf 32 masterthesis *) begeleiding inleverdatum

O33417 Masterthesis*) 4 Elektronische en individuele Eindscriptie Student bepaalt zelf 33 begeleiding inleverdatum

# Dringend geadviseerde startcursus van de master of van een eventueel schakelprogramma voorafgaand aan het masterprogramma.

*) Voor deze cursus gelden ingangseisen. Raadpleeg voor nadere informatie de cursusbeschrijving in deze studiegids of de cursussite.

^ Inschrijving is slechts mogelijk voor opleidingsstudenten en na voorafgaande toestemming van de examinator/directeur; zie voor nadere informatie de uitvoeringsregeling bij deze

Onderwijs- en examenregeling.

Page 17: SG OND2012-2013

16

JANINE WArMErDAM / rOCOndernemer; lerarenopleiding Fontys Amsterdam; ROC Leiden, senior docent, projectleider EVC, beleidsmedewerker onderwijs, premaster Utrecht; OU student sinds 2008.

‘Mijn studietempo ligt niet erg hoog, maar ik geniet weer van mijn studie. De opgedane kennis kan ik direct toepassen in mijn werk en ik heb de balans tussen privé, werk en studie hervonden.’

ErIC BESSElINk / PABOPedagogische Academie; Nederlands MO-A/B; programmamanager Pabo IJsselgroep; Doetinchem; OU alumnus sinds november 2009

‘Aan de eindscriptie ‘Effect van sociale verbondenheid op de motivatie en de prestatie door het gebruik van een weblog’ heb ik met plezier gewerkt, omdat daar op een vanzelf-sprekende manier al het geleerde van andere modules bij elkaar kwam.’

MIrJAM NEElEN / INSTrUCTIONAl DESIGNErBachelor. Speech Therapy; Master Psycholinguistics; Instructional Designer, webbased trainingsstudy and profession in USA, start august 2005; completion October 2009.

‘Create opportunities for students to network with potential employers.’

JOyCE VAN DEr PUTTEN / HBOBachelor social studies, jeugdzorg, kaderopleiding management, docent hbo, staffunctionaris Fontys Hogescholen, start 2007, OU alumnus sinds 2011.

‘Ik heb doordat ik deze opleiding deed, mezelf op de kaart kunnen zetten binnen mijn instituut.’

klAAS-JAN lAMMErS / PrIMAIr ONDErWIJSLeerkracht in het primair onderwijs, pabo, start Onderwijswetenschappen 2007, onderzoek naar spellingproblematiek.

‘Het schakelprogramma is nuttig gebleken om het wetenschappelijk denken, nodig voor het masterdeel, eigen te maken. Ondanks de tijdsinvestering die studeren naast een volledige baan vraagt, zou ik het zo weer doen. Het onderzoeken, verdiepen in de wetenschap, schrijven van verslagen en tenslotte een beoordeling krijgen werkt op een bepaalde manier verslavend. Ik kan de kennis die ik heb opgedaan gebruiken in het werk. Zo heb ik een onderzoek gedaan naar spellingproblematiek op school en adviseer ik collega’s over het verbeteren van het onderwijs.’

Studenten aan het woord

Page 18: SG OND2012-2013

17

Code Cursus laatste tentamendatum

O17311 Onderwijswetenschap (revisie) 14-11-2012, 10-4-2013

O22411 Methoden en strategieën voor onderwijsontwerpen (revisie) 30-6-2013

O28421 E-learning: wat, waarom en hoe? (revisie) 30-6-2013

O30411 Onderzoeksmethoden voor onderwijsontwerp (revisie) 30-6-2013

O31411 Trends en ontwikkelingen in actief leren (revisie) 30-6-2013

O32431 Het ontwerpen van een onderzoek: scriptieplanning (revisie) 30-6-2013

O34211 Onderzoekspracticum onderwijskundig onderzoek 30-6-2013

O35411 Project actief leren 30-6-2013

O35421 Project onderwijswetenschappen 30-6-2013

O42411 Evaluatie van onderwijsinnovaties 30-6-2013

Studiebegeleiding Studeren aan de Open Universiteit wordt ook wel aangeduid als ‘begeleide zelfstudie’. De kern van de masteroplei-ding Onderwijswetenschappen bestaat uit studietaken die u in de elektronische leeromgeving vindt. Deze kunnen uiteenlopen van een kritische analyse van aangeboden of zelf gevonden literatuur aan de hand van een eerder ontworpen analyseschema, tot het interviewen van iemand die verantwoordelijk is voor de implementatie van een onderwijskundig vernieuwingstraject. De studiebegeleiding is gekoppeld aan deze opdrachten.

MentoraatDe opleidingsstudenten kunnen worden ondersteund door de mentor. De mentor adviseert en bemiddelt bij het samen-stellen en plannen van een studiepad en kan een rol spelen bij het oplossen van studieproblemen. Dat gebeurt telefonisch of per e-mail. Echter voor algemene vragen over de kosten, inschrijven, bijkopen van tentamenrechten enz. kan de student contact opnemen met Service en informatie.

Elektronische begeleidingDe feedback op uw producten en de begeleiding verloopt via elektronische weg. Bij de masteropleiding Onderwijs-wetenschappen worden diverse vormen van begeleiding gehanteerd. Iedere cursus heeft een docent bij wie u in beperkte mate terecht kan voor inhoudelijke vragen over een cursus. Dit kan via forums in OpenU.nl (de elektronische leeromgeving), e-mail of telefonisch. Namen en contactgegevens van de cursusbegeleiders staan vermeld op de cursus-site. Iedere cursus heeft ook een forum waar u met medestudenten en met de docent in contact kunt treden.

In de cursus ‘Trends en ontwikkelingen in onderwijswetenschappen’ (O31421) houden we tweemaal per jaar een ééndaagse conferentie. De begeleiding in deze cursus verloopt veelal via contacten met inhoudsdeskundigen tijdens de conferentie, uitwisseling met medestudenten via de conferentie weblog en beperkt contact met de cursusbegeleider. Bij sommige conferenties worden virtuele bijeenkomsten georganiseerd voor het verhelderen van specifieke vraag-stukken. Daarover wordt u tijdig via de cursussite geïnformeerd. www.ou.nl/miniconferenties

Individuele begeleidingIn de afstudeerfase worden studenten individueel begeleid. Student en begeleider maken hierover gezamenlijk afspraken. Bij de schakelcursussen kan de begeleiding anders geregeld zijn. Daar vindt u ook standaardbegeleiding en vinden er soms groepsbijeenkomsten plaats.

Open Universiteit Extra-OUXStudenten van de masteropleiding Onderwijswetenschappen kunnen zich aanmelden voor deelname aan het blok van vier modulen dat start op 1 september 2012. Studenten kunnen in groepsverband onder begeleiding van een docent in hoog tempo vier cursussen doorlopen. Op www.ou.nl/oux vindt u nadere informatie over de cursussen, de looptijd, de opzet, de voorwaarden voor deelname en hoe u kunt inschrijven en de kosten.

Cursussen die uit het aanbod worden genomen

Page 19: SG OND2012-2013

18

mw. prof. dr. S. Brand-Gruwel

opleidingsdirecteur

[email protected]

mw. M. Bijker, MSc

[email protected]

dhr. drs. G. van den Boom

[email protected]

mw. dr. J. Boon

[email protected]

mw. prof. dr. E. Boshuizen

[email protected]

mw. drs. B. De Craene

mentor/docent

[email protected]

dhr. M. van Dijk MSc

[email protected]

mw. E. Dijkstra MSc

[email protected]

mw. K. Dirkx MSc

[email protected]

mw. dr. O. Firssova

[email protected]

mw. C. Gorissen MSc

[email protected]

mw. drs. M. Hendriks

[email protected]

mw. A. von den Hoff-Wigman

secretaresse

[email protected]

dhr. dr. B. Hoogveld

[email protected]

dhr. Th. Jaarsma MSc

[email protected]

mw. I. Jonkman

secretaresse

[email protected]

mw. drs. W. Kerstjens

[email protected]

mw. dr. L. Kester

[email protected]

mw. dr. W. Kicken

[email protected]

dhr. ir. L. van Meeuwen

[email protected]

dhr. dr. G. Moerkerke

[email protected]

dhr. dr. R. Nadolski

[email protected]

mw. P. Reijners MSc

[email protected]

mw. drs. E. Rusman

[email protected]

mw. M. Rutjens bc

[email protected]

mw. drs. M. de Smet

[email protected]

dhr. H. Spoelstra MKM

[email protected]

dhr. J. van Strien MSc

[email protected]

mw. M. Timmermans

onderwijscoördinator

[email protected]

mw. I. Verstappen B.Ed.

[email protected]

dhr. dr. M. De Volder

[email protected]

dhr. drs. L. Wagemans

[email protected]

mw. dr. S. Wetzels

[email protected]

dhr. drs. I. Wopereis

[email protected]

Staf Onderwijswetenschappen

Page 20: SG OND2012-2013

19

Mijn naam is Sandra Wetzels en ik werk sinds

oktober 2005 bij het Centre for Learning Sciences and

Technologies (CELSTEC), het onderzoeksinstituut dat de

masteropleiding Onderwijswetenschappen verzorgt.

De eerste vier jaar ben ik als promovenda werkzaam geweest, waarbij ik mij vooral heb beziggehouden met het doen van onderzoek. In deze periode was ik echter ook één dag in de week betrokken bij de master waar ik de cursus ‘Onderzoeksmethoden voor onderwijsontwerp’ heb begeleid. Dit is een onderzoeksgeoriënteerde cursus in het verdiepende deel van de opleiding.

De onderzoeksbenadering die centraal staat in deze cursus is educational design research (EDR), die veronderstelt dat de context van het onderwijs van zeer groot belang is. Het is dan ook een interessante methode van onderzoek wanneer u tijdens uw masterthesis bijvoorbeeld van plan bent om een curriculum of tool te ontwerpen, ontwikkelen of evalueren. Hieruit blijkt wel dat deze, maar ook andere methodologisch georiënteerde cursussen van belang zijn in een masteropleiding Onderwijswetenschappen. Toch heb ik als docent gemerkt dat veel studenten opzien tegen onderzoekscursussen. Dit maakt het een uitdaging om dergelijke cursussen te begeleiden. Het gaat dan immers niet alleen om het overbrengen van methodologische kennis; studenten moeten soms ook overtuigd worden van het belang van dergelijke cursussen.

Sinds oktober 2009 werk ik als universitair docent bij de master, waar ik een aantal oriënterende cursussen in het begin van de opleiding begeleid waarin academisch schrijven een belangrijke plaats inneemt. Deze vaardigheid is voor veel studenten nieuw. Regelmatig merk ik ook wel enige weerstand bij studenten. Zo vragen zij zich bijvoorbeeld af wat nu het belang is van het correct refereren volgens de APA richtlijnen. Wat maakt het nu eigenlijk uit of er een punt of een komma op een bepaalde plek in een referentie hoort te staan? Het is echter van belang dat elke student Onderwijswetenschappen leert hoe er correct gerefereerd, geparafraseerd en geciteerd dient te worden volgens de APA richtlijnen. Dit is namelijk een conventie waaraan iedere (toekomstige) onderwijswetenschapper zich dient te houden. Vandaar dat docenten hier, zeker in het begin van de opleiding, veel aandacht aan besteden. Ook hier vind ik het niet alleen belangrijk om studenten te wijzen op de correcte regels, maar ook om het belang ervan duidelijk te maken.

Naast het begeleiden van cursussen houd ik mij ook bezig met het ontwikkelen van onderwijs. Zo ben ik betrokken geweest bij het herontwerp van de opleiding en heb ik de gratis cursussen voor OpenU, de nieuwe leeromgeving van de opleiding, ontwikkeld. Ook ben ik voorzitter van de facultaire opleidingscommissie, die zich o.a. buigt over de OER en betrokken wordt bij nieuwe plannen voor de inrichting van de opleiding. Kortom, als docent van de masteropleiding heb ik een leuke, afwisselende baan, die niet alleen de mogelijkheid biedt om u, als student, naar een masterdiploma te begeleiden, maar ook om de opleiding voortdurend verder te verbeteren.

Een docent aan het woord

Page 21: SG OND2012-2013

20

Tentamenperiode Sluitingsdatum aanmelding Tentamenperiode Sluitingsdatum aanmelding 20 t/m 22 augustus 2012 25 juli 2012 8 t/m 10 april 2013 13 maart 2013

12 t/m 14 november 2012 17 oktober 2012 24 t/m 26 juni 2013 29 mei 2013

28 t/m 30 januari 2013 2 januari 2013 26 t/m 28 augustus 2013 31 juli 2013

De geleidelijke invoering van computergebaseerde toetsing kan van invloed zijn op het tentamenrooster.

Tentamen Elke cursus wordt afgesloten met een of meer tentamens. Soms is een combinatie van tentamenvormen ook mogelijk. In het opleidingsschema en op de cursussite staat bij elke cursus aangegeven waaruit het tentamen bestaat. Om u goed te kunnen voorbereiden op het tentamen, zijn er in het studiemateriaal oefententamens opgenomen, zodat duidelijk is wat u tijdens het tentamen mag verwachten.

Regulier schriftelijk tentamenDit tentamen bestaat uit gesloten vragen (meerkeuzevragen en juist-onjuistvragen) en/of open vragen. Deze tentamens worden afgenomen op vastgestelde dagen tijdens vastgestelde periodes per academisch jaar.

Computergebaseerd toetsen – CBI of CBGComputergebaseerd toetsen houdt in dat de afname van tentamens niet op papier verloopt, maar via een computer. De tentamens worden in de gebruikelijke tentamenlocaties afgenomen. In het opleidingsschema kan de afkorting CBI of CBG zijn opgenomen. Staat er CBI, dan betekent dit dat het tentamen individueel wordt afgenomen. Staat er CBG, dan wordt het tentamen groepsgewijs op vastgestelde dagen afgenomen.

OpdrachtEen opdracht kan een werkstuk, practicum, paper, casus e.d. zijn. Met de examinator wordt afgesproken wanneer de opdracht wordt ingeleverd.

MondelingMondelinge tentamens worden op afspraak of in vaste perioden afgenomen. Op de cursussite is aangegeven op welke wijze een afspraak/aanmelding plaatsvindt.

Aanmelden tentamenVoor alle tentamens, met uitzondering van de opdracht, is het nodig dat u zich hiervoor tijdig aanmeldt. Dit kan online door in te loggen bij Mijn account op de website. Voor studenten met een functiebeperking, studenten die langdurig buiten Europa verblijven of studenten in detentie gelden andere procedures en aanmeldtermijnen. Raadpleeg hiervoor de gegevens op de website. Er wordt een ontvangstbevestiging verstuurd nadat uw aanmelding is verwerkt. Een week voor de tentamendatum volgt uw oproepbrief. Hier op staan de tentamenlocatie, datum, en het tafelnummer vermeld. Betreft uw tentamen een CBI-tentamen, dan ontvangt u alleen een oproepbrief.

Uitslag tentamenAfhankelijk van de tentamenvorm ontvangt u eerst een voorlopige uitslagbrief en zodra de Commissie voor de examens de uitslag formeel heeft vastgesteld, volgt uw definitieve uitslagbrief met een officieel certificaat als u geslaagd bent. Bij schriftelijke tentamens wordt het antwoordmodel uiterlijk twee dagen na het tentamen op de cursussite op OpenU.nl geplaatst.www.ou.nl/tentamen

Page 22: SG OND2012-2013

21

Toelating tot de masteropleiding Onderwijswetenschappen

Rechtstreekse toelating

Om rechtstreeks te worden toegelaten tot de master-opleiding dient u volgens de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek te beschikken over:

- Het wo-bachelorgetuigschrift Onderwijskunde of Toe- gepaste Onderwijskunde of Pedagogiek of Onderwijs-

psychologie (dan wel tenminste 180 studiepunten behaald te hebben voor de ongedeelde wo-opleiding) van andere Nederlandse universiteiten dan de Open Universiteit en van Vlaamse universiteiten;

- Het doctoraalgetuigschrift Onderwijskunde of Toege- paste Onderwijskunde of Pedagogiek of Onderwijs- psychologie of een gelijkwaardig verklaard getuigschrift;- Het hbo-bachelorgetuigschrift van een opleiding waar-

mee het Onderwijsinstituut Onderwijswetenschappen een overeenkomst heeft gesloten, waarin de indaling van het voor die opleiding van toepassing zijnde

schakelprogramma is geregeld.

Toelating via een schakelprogramma

Behalve de rechtstreekse toelating is het ook mogelijk toegelaten te worden onder de voorwaarden van een zo-geheten schakelprogramma. Studenten die niet voldoen aan de toelatingseisen van de masteropleiding, maar wel beschikken over een voltooide wo- of hbo-opleiding, hebben de mogelijkheid via het volgen van een schakel-programma deel te nemen aan de masteropleiding. Studenten met een hbo bachelor- of masteropleiding volgen Schakelprogramma 2 en studenten met een niet verwante wo-opleiding volgen Schakelprogramma 1.

Voordat u start met het schakelprogramma dient u officieel toelating tot de master aan te vragen. Indien u toegelaten kunt worden krijgt u een individueel schakelprogramma toegewezen.

Heeft u het schakelprogramma voltooid dan ontvangt u géén bachelorgetuigschrift. U kunt wel een dossierverkla-ring aanvragen via www.ou.nl/getuigschriften.

Vrijblijvend advies

U kunt een vrijblijvend advies over uw toelating al dan niet via een (verkort) schakelprogramma gratis aanvragen via [email protected]. In uw mail dient u te vermelden welke wo- of hbo-opleiding(en) u afgerond heeft en scans (met een hoge resolutie) van uw getuig-schriften en van de overzichten van de gevolgde vakken met vermelding van studiepunten bij te voegen. Dit advies geeft u een goede indicatie, maar u kunt er géén rechten aan ontlenen.

Toelating aanvragen

In verband met de toelatingseisen is het van belang dat u voor aanvang van uw studie, ook als u start met het scha-kelprogramma, een aanvraag tot toelating tot de master-opleiding indient. Alleen studenten die officieel toelating hebben aangevraagd en verkregen worden beschouwd als opleidingsstudenten. Verder krijgen deze studenten een mentor toegewezen en kunnen zij hun studievorde-ringen raadplegen in het Studieresultatensysteem (SRS).

Bij de Open Universiteit beslist de Commissie voor de examens over verzoeken tot toelating tot de masteroplei-dingen, ongeacht of het gaat om verzoeken tot recht-streekse toelating of toelating via een schakelprogramma. Elke aanvraag wordt individueel bekeken. Alleen aan een officiële, persoonlijke beschikking van de Commissie voor de examens (m.b.t. toelating) kunt u rechten ontlenen.

Een verzoek tot toelating tot de masteropleiding, al dan niet via een schakelprogramma, moet schriftelijk worden gedaan met een aanvraagformulier Vrijstellings- en/of toelatingsverzoek. Hier zijn kosten aan verbonden.

Het aanvraagformulier bevat een toelichting en een overzicht van de vereiste bewijsstukken (gewaarmerkte kopieën van uw getuigschriften en cijferlijsten etc.) die u met uw aanvraag dient mee te sturen.Het formulier kunt u downloaden op www.ou.nl/toelating

Toelating op grond van praktijkervaring

Een student die met of zonder schakelprogramma reeds tot de master Onderwijswetenschappen is toegelaten, kan verkorting van het schakelprogramma en/of vrijstelling in de masteropleiding krijgen op grond van praktijkervaring. Hier zijn kosten aan verbonden.De Commissie voor de examens beoordeelt wat de inhoud en omvang van het schakelprogramma dient te zijn op grond van de inhoud, omvang en het niveau van de praktijkervaring. Voor vrijstelling in de masteropleiding op grond van praktijkervaring gelden de volgende aanvullende voorwaarden:- er moet altijd een procedure inclusief assessment uitgevoerd worden;- de student moet ten minste 25 procent van de studie- punten behalen in de masteropleiding bij de Open Universiteit. De afstudeeropdracht moet altijd bij de Open Universiteit gedaan worden en kan niet vrijge- steld worden. www.ou.nl/vrijstelling

Page 23: SG OND2012-2013

22

Inschrijven en kosten

Inschrijven

U bepaalt zelf op welk moment u inschrijft. Dit kan op de volgende manieren.- via www.ou.nl of uw online studiepad. Op de betreffende cursuspagina staat de cursus uitgebreid

beschreven.- met een schriftelijk inschrijfformulier dat u kunt downloaden van www.ou.nl/inschrijven.Bij een eerste inschrijving hebben wij een kopie van uw paspoort of identiteitskaart (beide zijden) nodig om u correct te registreren. Deze kopie kunt u bijvoegen of nasturen per post of email. Na verwerking van uw inschrijving ontvangt u van ons een bevestiging.

Inschrijfmogelijkheden

CursusU studeert per cursus. Een cursus bestaat uit één of meer modulen. Binnen de inschrijfduur van 14 maanden zijn studiebegeleiding en drie tentamenkansen inbegrepen.

StudiepakketU schrijft gelijktijdig in voor minimaal drie modulen. Bij een studiepakket krijgt u opnieuw 14 maanden inschrijfduur plus drie tentamenkansen voor cursus-sen waarvoor u eerder bent ingeschreven maar die u nog niet heeft afgerond. Dit geldt voor zover deze cursussen nog worden getentamineerd.

Wanneer inschrijven?Wij raden u aan eerst het opleidingsschema te raadplegen. Daarin vindt u per cursus de begeleidings- en tentamenvorm en ook de tentamenmomenten. Data en locaties van begeleidingsbijeenkomsten staan vermeld in de cursusbeschrijvingen op het web. Om uw inschrijfduur zo optimaal mogelijk te benutten, kunt u bovendien uw eigen studieplanning maken.www.ou.nl/studieplanner

Extra tentamenkansenWanneer u een cursus nog niet heeft afgerond, maar wel al uw tentamenkansen heeft verbruikt, dan kunt u extra tentamenkansen voor 8 maanden bijkopen. Dit moet direct na afloop van uw inschrijfrech-ten, maar is alleen mogelijk zolang de betreffende cursus nog wordt getentamineerd. In het geval dat u géén uitschrijfrechten meer heeft kunt u ook geen documenten meer uploaden in OpenU.nl.Met een extra tentamenkans voor een cursus krijgt u acht maanden tijd om tentamen te doen of uw opdracht in te leveren. Heeft u voor meer cursussen extra tentamenkansen nodig, kies dan voor een ten-tamenpakket. Daarmee krijgt u voor elke nog niet afgeronde cursus opnieuw 14 maanden inschrijfduur inclusief drie tentamenkansen. Inschrijven voor een nieuw studiepakket (zie hiervoor) is ook mogelijk. Meer informatie hierover vindt u op de website.www.ou.nl/tentamenkansen

Kosten

Conform de Wet op het Hoger onderwijs en Wetenschappelijk onderwijs (WHW) wordt onderscheid gemaakt tussen wettelijk collegegeld en instellingscollegegeld. Welk collegegeld op uw inschrijving van toepassing is, is afhankelijk van uw nationaliteit, woonplaats, studieverleden en uw keuze voor bachelor- en/of mastercursussen. www.ou.nl/kosten

SchakelprogrammaStudenten die vanaf 1 september 1991 een getuigschrift van een ongedeelde hbo-opleiding of een hbo-bachelor hebben behaald, betalen wettelijk collegegeld voor het schakelprogramma. Echter, indien géén officiële toelating is aangevraagd en er wel gestart wordt met een of meer cursussen uit het scha-kelprogramma, dan wordt het hogere instellingscollegegeld in rekening gebracht.

Page 24: SG OND2012-2013

23

Kortingsregeling cursusgeld – KCOU

In een aantal situaties geeft de Open Universiteit een korting op het cursusgeld aan studenten met een laag inkomen. Wilt u een opleiding volgen aan de Open Universiteit, heeft u een (gezamenlijk) belast-baar inkomen tot 110% van het belastbaar minimumloon en geen voordeel uit sparen en beleggen, dan kunt u een korting op het cursusgeld aanvragen. Getoetst wordt onder meer het belastbaar jaarinkomen van u en uw partner/ouder in het kalenderjaar waarin de aanvraag wordt ingediend en of u voldoet aan de overige wettelijke voorwaarden om voor de kortingsregeling in aanmerking te komen. U kunt de brochure met het aanvraagformulier downloaden van de website of opvragen bij Service en informatie. Vraag de korting aan voordat u inschrijft voor een cursus.www.ou.nl/kcou

Belastingaftrek studiekosten

Soms kunt u studiekosten aftrekken als u aangifte inkomstenbelasting doet, maar dit is aan regels gebonden. Om te beginnen moet u de studie volgen voor uw huidige of toekomstige baan. (Geen studie uit interesse; het moet voor de hand liggend zijn dat de opleiding daadwerkelijk tot inkomsten zal leiden). U kunt alleen studiekosten aftrekken als u ze zelf heeft gemaakt. Er dient sprake te zijn van een leertraject.Vergoedt uw werkgever een deel van uw studiekosten? Dan dient u de aftrekbare kosten te verminde-ren met de ontvangen vergoeding. Let wel: de voor eigen rekening blijvende studiekosten zijn slechts aftrekbaar voor zover deze méér bedragen dan € 500,-.

Niet aftrekbare kostenKosten voor levensonderhoud (zoals huisvesting, eten, drinken en kleding) en (inrichting van) werk-kamer of studeerruimte en standaard pc’s en printers, komen niet voor aftrek in aanmerking. Betaalde rente op een studielening of reiskosten naar studiecentrum en kosten van excursies en studiereizen zijn niet aftrekbaar.

Aftrekbare kostenKosten van studieboeken, vakliteratuur, leermiddelen en lesgeld, waaronder de kosten voor modules, tentamens, aanvraag voor vrijstellingen en voor toelating tot opleidingen, komen in aanmerking voor aftrek. Onder de noemer lesgeld vallen ook het collegegeld en instellingscollegegeld.www.belastingdienst.nl

Page 25: SG OND2012-2013

24

CursusbeschrijvingenDe cursusbeschrijvingen zijn gerangschikt volgenshet opleidingsschema. De meest actuele cursus-informatie vindt u op onze website.Bij elke cursusbeschrijving in deze gids staat hetwebadres vermeld dat direct toegang geeft tot debetreffende cursussite.

Visies op onderwijswetenschappen

Cursuscode: O50411 Studielast: 1 module

Deze cursus omvat een oriëntatie op het kennisdomein Onderwijswetenschappen, visies, opvattingen en perspectie-ven die zich in de onderwijswetenschappen hebben ontwik-keld. Tevens is de cursus een introductie op de masteroplei-ding Onderwijswetenschappen. Studenten verkennen de instrumenten en werkwijzen die de opleiding aanbiedt om de studie effectief en efficiënt te laten verlopen en maken kennis met docenten, medestudenten en het onderzoeksin-stituut waaraan de masteropleiding verbonden is - het Centre for Learning Sciences and Technologies (CELSTEC) van de OU. Voor de student is de cursus Visies op onderwijswetenschap-pen daarmee ook meteen een confrontatie met zichzelf als een beginnend onderwijswetenschapper. Voor u als begin-nende student van de masteropleiding is de cursus Visies op onderwijswetenschappen een oriëntatie op het domein Onderwijswetenschappen als wetenschappelijke discipline. U verdiept zich in een aantal actuele onderzoeksthema’s waarop de onderwijswetenschappen zich toeleggen en die uzelf boeiend vindt. U bestudeert o.a. authentieke onder-zoeksliteratuur en toetst uw persoonlijke opvattingen aan de theorie. Een oriëntatie op de opleiding (cursusinhouden, opleidingscompetenties, het materiaal, de leeromgeving, de instrumenten die voor de studie noodzakelijk zijn, kennisma-ken met medestudenten en docenten) is ook een belangrijke component van deze cursus. Tenslotte wordt er aandacht besteed aan academisch schrij-ven, een belangrijke vaardigheid voor toekomstige onder-wijswetenschappers.

VoorkennisPassieve kennis van het Engels (t.b.v. lezen en analyseren van wetenschappelijke artikelen in het Engels) is noodzakelijk.

IngangseisenDeze cursus wordt dringend als start cursus geadviseerd aan iedere student die de opleiding, of eventueel een schakel-programma voorafgaand aan de de opleiding, start.

DocentenMw. dr. O. Firssova, mw. dr. S. Wetzels, mw. drs. B. De Craene (mentor), mw. drs. P. Reijners, mw. drs. M. Hendriks en mw. drs. M. de Smet.Disciplineleider: mw. prof. dr. E. Boshuizen.

www.ou.nl/studieaanbod/O50411

Page 26: SG OND2012-2013

25

Ontwerpen van leersituaties: theoretische kaders

Cursuscode: O21421 Studielast: 1 module

In deze cursus bekijkt u de leerprocessen en het onder-steunen van leren via gerichte instructie zowel vanuit het perspectief van theorieontwikkeling als vanuit de onder-wijspraktijk. U verdiept zich in verschillende visies over leren en ontwerpen van onderwijs en u analyseert hoe de leertheorieën een instructieontwerper ondersteunen bij de keuze van onderwijsstrategieën, hoe een instruc-tieontwerper de instructietheorieën hanteert en wat de input van de onderwijspraktijk voor de ontwikkeling van de theorie is.

De cursus bestaat uit vijf studietaken. In de eerste studie-taak kunt u uw kennis van conventies van wetenschappe-lijk schrijven opfrissen. In de tweede studietaak staan de begripsbepaling en de afbakening van de kaders van de cursus centraal. In de vervolgtaken verdiept u zich in de drie belangrijkste leertheoretische stromingen, behavio-risme, cognitivisme en constructivisme en de instructie-principes gebaseerd op de verschillende theorieën. De invalshoek is de relatie tussen de leertheoretische uit-gangspunten en de praktijk van het ontwerpen, inrichten en verzorgen van instructie. U bereidt zich voor op een observatie van een onderwijs-situatie in de praktijk, voert een dergelijke observatie uit en analyseert uw waarnemingen door de bril van leer- en instructietheorie. U verwerkt uw bevindingen in een ver-slag in de vorm van een beperkt wetenschappelijk artikel.

VoorkennisLeerpsychologische kennis op het niveau van de cursus Leren en ontwikkeling (O18321) en kennis op het niveau van de cursus Visies op onderwijswetenschappen (O50411) wordt verondersteld.

DocentenMw. dr. O. Firssova, mw. prof. dr. E. Boshuizen en mw. E. Dijkstra MSc.Disciplineleider: mw. prof. dr. E. Boshuizen.

www.ou.nl/studieaanbod/O21421

Methoden en strategieën voor onderwijsontwerpen

Cursuscode: O22421 Studielast: 1 module

Leren kan toevallig plaatsvinden zonder instructie, maar instructie zelf is nooit toevallig; instructie is doelbewust en op voorhand gepland. Hoewel deze planning in de praktijk dikwijls ad hoc van les tot les gebeurt, is de effectiviteit van instructie toch sterk afhankelijk van een al of niet systema-tische planning. De planning van instructie wordt aan-geduid als ‘instructional design’. ‘Instructional design’ als ‘proces’ omvat het bedenken, ontwikkelen, implementeren en evalueren van effectieve onderwijsleersituaties die de lerende ondersteunen bij het verwerven van vooropge-stelde leerdoelen. Doel van de instructie is het leerproces te ondersteunen en op die wijze de best mogelijke oplos-sing te realiseren, rekening houdend met de doelgroep, de leertaak en de context.Leertheoretische inzichten vormen een belangrijke basis voor beslissingen en concreet handelen van de ontwerper. Leertheorieën ondersteunen de ontwerper bij de rationele keuze van onderzoeksmatig geverifieerde onderwijsstrate-gieën. Het is dan ook belangrijk dat het ontwerpen syste-matisch en gestructureerd plaatsvindt, want op deze manier kan aan alle ontwerpactiviteiten aandacht besteed worden. In de cursus wordt uitdrukkelijk aandacht besteed aan het totale ontwerpproces en de onderlinge relaties tussen de verschillende fasen van het ontwerpproces. Daarbij zal herhaaldelijk verwezen worden naar het ADDIE-model. Dit ADDIE-model is een ontwerpmodel met de fasen Analysis, Design, Development, Implementation and Evaluation. Centraal in de cursus staat het zelfstandig uitvoeren van de verschillende stappen bij het realiseren van een concreet ontwerp. U kiest zelf een thema uit (bij voorkeur uit uw eigen werk- of leefomgeving) en na goed-keuring ervan door de docent gaat u aan de hand van een zevental studietaken het ontwerp daadwerkelijk maken.

VoorkennisLeerpsychologische kennis op het niveau van de cursus Leren en ontwikkeling (O18321) wordt verondersteld. Ook wordt elementaire kennis over instructie op hetniveau van de cursus Ontwerpen van leersituaties: theoretische kaders (O21421) van u verwacht.

DocentenDhr. dr. G. Moerkerke, mw. drs. W. Kerstjens endhr. J. van Strien MSc.Disciplineleider: dhr. prof. dr. P. Kirschner.

www.ou.nl/studieaanbod/O22421

Page 27: SG OND2012-2013

26

Onderwijsonderzoek: methodologie

Cursuscode: O27411 Studielast: 1 module

Deze cursus geeft een systematisch overzicht van weten-schappelijke methoden in onderwijsonderzoek. Zowel kwantitatieve als kwalitatieve onderzoeksmethoden komen op evenwichtige en samenhangende wijze aan bod. De cursus helpt u bij het leren doen van onderwijs-onderzoek. De zes fundamentele stappen in het onder-zoeksproces worden besproken aan de hand van concrete voorbeelden. Voorbeeldscripts, praktische richtlijnen en checklists met nuttige informatie voor onderzoekers worden aangereikt ter ondersteuning bij doen van weten-schappelijk verantwoord onderzoek. Door heel concreet te beschrijven hoe een beginnende wetenschapper een onderzoek ontwerpt en uitvoert wordt u een realistisch perspectief aangeboden en krijgt u inzicht in de praktische kanten van het doen van onderzoek. In de cursus leert u onderzoeksverslagen te lezen en evalu-eren. Geannoteerde onderzoeksartikelen, waaronder één artikel per research design hoofdstuk, helpen u om vaardi-ger te worden in het interpreteren en beoordelen van on-derzoek. Annotaties in de marge helpen u bij het begrijpen van de structuur van artikelen en bij het onderscheiden van de hoofdzaken die ter discussie staan. Elk hoofdstuk bevat een herkenbaar blok met nuttige informatie voor gebruikers van onderzoekspublicaties waarin concreet advies wordt verstrekt over het interpreteren en evalueren van onderzoek. Het cursushandboek bevat veel praktische informatie die nog wordt aangevuld met een oefenweb-site waar u zichzelf kunt toetsen, aanvullende informatie kunt vinden maar vooral ook essentiële onderzoeksvaar-digheden kunt oefenen. Via interactieve vaardigheidsoefe-ningen kunt u de bestudeerde informatie toepassen.

VoorkennisKennis op het niveau van de cursussen Onderzoekspracti-cum kwantitatieve data-analyse (S13121/S13131)), Onder-zoekspracticum psychologisch experiment (S05261/S05271), Onderzoekspracticum literatuurstudie (S22231)of Informatievaardigheden voor sociale wetenschappers (O40311) en Onderzoekspracticum psychologisch survey (S04241) wordt verondersteld.

DocentenDhr. dr. M. de Volder en mw. dr. S. Wetzels.Disciplineleider: dhr. prof. dr. P. Kirschner.

www.ou.nl/studieaanbod/O27411

Trends en ontwikkelingen in onderwijswetenschappen

Cursuscode: O31421 Studielast: 1 module

Hoe volg je de nieuwste onderwijskundige trends? Hoe word je wegwijs in het academische debat? Dat is waar het om draait in de cursus Trends en ontwikkelingen in on-derwijswetenschappen. De module bestaat uit drie studie-taken. Iedere taak bevat eenzelfde structuur: u bereidt zich voor op een miniconferentie over een actueel onderwijs-kundig thema, u neemt deel aan deze conferentie en u re-flecteert hierover. In de eerste studietaak doorloopt u deze stappen aan de hand van opnames van een eerder gehou-den mini-conferentie. Vervolgens neemt u twee keer zelf deel aan een miniconferentie en schrijft een recensie. Na twee met een voldoende beoordeelde recensies heeft u de cursus afgerond. De opleiding Onderwijswetenschappen organiseert jaarlijks twee miniconferenties. De inhoud van de conferenties zal telkens verschillen. Van een conferentie-deelnemer wordt echter verwacht dat die in het thema van de conferentie ingevoerd is. Daarom wordt u ter voorbe-reiding op de miniconferentie altijd een opdracht en een aantal basis-bronnen aangeboden. Op de miniconferenties komt u in aanraking met een verscheidenheid aan thema’s en kunt u een grote inhoudelijke bagage opbouwen die tijdens en na de opleiding goed van pas komt. Over thema’s en data van komende miniconferenties wordt u geïnfor-meerd via Modulair, E-schrift Onderwijswetenschappen en via de cursussite in OpenU.nl. De conferentie en bijbeho-rende materialen worden ontwikkeld binnen de kosten van de cursus. Wel wordt er een extra bedrag van € 90,- in rekening gebracht voor lunches, gastsprekers, enz. Bij de inschrijving ontvangt u drie vouchers voor conferentiedeel-name. U blijft uiteraard welkom om miniconferenties te volgen ook wanneer u deze cursus heeft afgerond. Heeft u alle drie de vouchers gebruikt, dan betaalt u het studententarief van € 50,- per conferentie.

VoorkennisAanbevolen wordt om een of enkele miniconferenties te bezoeken voorafgaand aan de inschrijving voor de cursus. Kennis over het onderwijs- en opleidingsveld op het niveau van de cursus Onderwijswetenschap (O17311/O17321) en kennis m.b.t. academisch schrijven op het niveau van de cursus Visies op onderwijswetenschappen (O50411)wordt verondersteld.

DocentenMw. dr. O. Firssova en dhr. ir. L. van Meeuwen.Disciplineleider: mw. prof. dr. E. Boshuizen.

www.ou.nl/studieaanbod/O31421

Page 28: SG OND2012-2013

27

Ontwerpen van onderwijs en opleidingen

Cursuscode: O23421 Studielast: 1 module

In deze cursus gaat u met het 4C-ID-model aan de slag om een gedetailleerd instructie-ontwerp te maken voor een geschikt ontwerpprobleem, bijvoorkeur uit uw eigen werk-omgeving. Tevens heeft u inzicht in de sterke en zwakke kanten van dit instructie-ontwerpmodel en kunt u bepalen voor welk type opleidingsvragen dit model (on)geschikt is.

In de praktijk worden veel verschillende methodieken en benaderingen gehanteerd voor het ontwerpen van onder-wijs. In deze cursus concentreren wij ons echter op één ontwerpmethode, namelijk het door Van Merriënboer ont-wikkelde Vier-Componenten Instructie-Ontwerpmodel, veelal afgekort als 4C-ID-model. Dit model wordt interna-tionaal erkend als één van de beste ontwerpmodellen die momenteel beschikbaar zijn. Het model biedt handreikin-gen voor het ontwerpen van instructie waarin het verwer-ven van complexe vaardigheden centraal staat. De cursus bevat een aantal studietaken. U werkt in deze studietaken aan het stapsgewijs realiseren van een instructie-ontwerp voor een zelfgekozen instructiepro-bleem dat geschikt is voor het 4C-ID-model. U maakt een aantal tussenrapportages waar uw docent feedback op geeft.De cursus wordt getentamineerd door middel van een rapport dat u gedurende de cursus maakt.

VoorkennisIn deze cursus wordt ervan uitgegaan dat u kennis heeft van instructie-ontwerpmodellen en onderwijsleertheorie-en. Kennis op het niveau van de cursussen Ontwerpen van leersituaties: theoretische kaders (O21421) en Methoden en strategieën voor onderwijsontwerpen (O22421) wordt verondersteld.

DocentenDhr. dr. B. Hoogveld en mw. drs. W. Kerstjens.Disciplineleider: dhr. prof. dr. P. Kirschner.

www.ou.nl/studieaanbod/O23421

Onderzoeksmethoden voor onderwijsontwerp

Cursuscode: O30421 Studielast: 1 module

In deze cursus maakt u kennis met Educational Design Research (EDR) als onderzoeksbenadering voor onder-wijsonderzoek en het debat dat onderwijsonderzoekers voeren over de methodologie die gebruikt kan worden om onderzoek zo passend mogelijk te maken voor het proces van onderwijsontwerp. De cursus bestaat uit vijf studieta-ken. Om inzicht te krijgen in EDR en het debat bestudeert u artikelen die de argumenten van het debat weergeven en artikelen waarin verslag wordt gedaan van onderzoek waarin EDR centraal staat. Daarnaast verwerft u de vaar-digheid om, uitgaande van een onderzoeksvraag, een passend design op te stellen. Aan het eind van de cursus bent u in staat om een bestaand onderzoek te beoordelen en kritisch te evalueren op wetenschappelijke waarde en bruikbaarheid, kunt u aanbevelingen ter verbetering van het onderzoek geven en suggesties voor vervolgon-derzoek doen. U rondt de cursus af middels het geven van een duidelijke, goed gestructureerde presentatie die wordt beoordeeld op basis van uw kennis van en inzicht in EDR en het wetenschappelijk debat. Ook uw presenta-tievaardigheden, zoals de structuur van uw presentatie, de wijze waarop u vragen beantwoordt en het gebruik van audiovisuele middelen (PowerPoint), zullen meetellen in de uiteindelijke beoordeling.

VoorkennisKennis op het niveau van de cursussen Onderzoeks-practicum kwantitatieve data-analyse (S13121/S13131), Onderzoekspracticum literatuurstudie (S22231)of Informatievaardigheden voor sociale wetenschappers (O40311), Onderzoekspracticum psychologische survey (S04241), en Onderzoekspracticum onderwijskundig onderzoek (O34221) wordt verondersteld. Bij eventuele deficiënties raden wij u aan de inhoud van deze cursussen (nogmaals) te raadplegen.

DocentenMw. C. Gorissen MSc en mw. dr. L. Kester.Disciplineleider: dhr. prof. dr. P. Kirschner.

www.ou.nl/studieaanbod/O30421

Page 29: SG OND2012-2013

28

Leren en competentieontwikkeling

Cursuscode: O24411 Studielast: 1 module Voor het functioneren in complexe omgevingen worden kwaliteiten verondersteld als kennis, vaardigheden en atti-tuden zoals flexibiliteit, creativiteit en verantwoordelijkheid. Voor dit complexe geheel van kwaliteiten wordt steeds vaker het begrip competentie gebruikt. Deze competenties moeten up-to-date gehouden worden middels (in)formele leer- en opleidingsactiviteiten, door levenslang te blijven studeren. Aan het eind van de cursus bent u in staat om begrippen als competentie en levenslang leren te hanteren en de consequenties ervan voor de inrichting van leer- en opleidingstrajecten te bepalen.De cursus bestaat uit drie studietaken. In de eerste studie-taak staat de verkenning en positionering ten opzichte van aanverwante begrippen van het begrip competentie centraal. Er wordt van u gevraagd uw eigen definitie inzake competentie te formuleren en te beargumenteren.Veel opleidingen noemen zich tegenwoordig competen-tiegericht, maar de vraag is of dat terecht is. In de tweede studietaak gaat u informatie verzamelen, onder andere via een interview, over een bestaande competentiegerichte opleidingssituatie om te bepalen in welke mate er daad-werkelijk sprake is van een competentiegerichte opleiding. In de derde studietaak staat het begrip levenslang leren centraal. Na het maken van een inventarisatie van de essentiële kenmerken en aspecten van levenslang leren schrijft u een adviesrapport waarin u de masteropleiding Onderwijswetenschappen analyseert vanuit het perspectief van levenslang leren.

VoorkennisElementaire kennis over het onderwijs- en opleidingsveld op het niveau van de schakelcursus Onderwijswetenschap (O17311/O17321), over leren en leerpsychologie op het niveau van de schakelcursus Leren en ontwikkeling (O18321) en over het zelfstandig zoeken van literatuur-bronnen op het niveau van de schakelcursus Onderzoeks-practicum literatuurstudie (S22231) of Informatievaardigheden voor sociale wetenschappers (O40311)wordt verondersteld.

DocentenMw. drs. M. Hendriks en mw. prof. dr. E. Boshuizen.Disciplineleider: dhr. prof. dr. P. Sloep.

www.ou.nl/studieaanbod/O24411

Kwaliteit van onderwijs

Cursuscode: O25411 Studielast: 1 module

Onderwijskwaliteit is een topic dat op dit ogenblik veel belangstelling oogst, zowel nationaal als internationaal. Deze cursus is bedoeld voor iedereen die met onderwijs-ontwerp, -uitvoering en evaluatie te maken heeft: onder-wijsmanagers, onderwijsgevenden, kwaliteitsmanagers en onderwijsondersteuners.

De cursus is opgebouwd uit zeven studietaken. Elke studie-taak levert een bepaald product op, een verslag, een beschouwing of een analyse. Aan het eind van de cursus verwerkt u al deze producten tot een werkstuk dat wordt beoordeeld door de docent.In de cursus maakt u kennis met het begrip kwaliteit en kwaliteit van onderwijs. U onderzoekt verschillende visies hierop en bekijkt kwaliteit vanuit het standpunt van de verschillende betrokkenen bij het onderwijs; u verdiept zich in een aantal modellen voor kwaliteit zoals die ook voor het bedrijfsleven ontwikkeld zijn. U maakt op een globaal niveau kennis met TQM, INK en EFQM. Daarnaast verdiept u zich in de literatuur over onderwijseffectiviteit. U analyseert het systeem voor externe kwaliteitszorg in een door u gekozen onderwijssector en u brengt het sys-teem van interne kwaliteitszorg in een door u gekozen instelling in kaart, u maakt een sterkte-zwakte-analyse en u schrijft in overleg met een medestudent een verbeter-advies. Tot slot zoomt u in op onderwijskwaliteit op micro-niveau en ontwerpt u een evaluatieplan voor een zelfgekozen stuk onderwijs.

VoorkennisKennis over het ontwerpen van onderwijs vergelijkbaar met het niveau van de cursus Methoden en strategieën voor onderwijsontwerpen (O22421) en bekendheid met methoden en technieken van sociaal-wetenschappelijk onderzoek wordt verondersteld.

DocentenDhr. drs. L. Wagemans en mw. dr. J. Boon.Disciplineleider: mw. prof. dr. E. Boshuizen

www.ou.nl/studieaanbod/O25411

Page 30: SG OND2012-2013

29

Digitale media en leren

Nieuwe cursus Deze cursus verschijnt 1-9-2012

Cursuscode: O28431 Studielast: 1 module

Digitale media omvatten gedigitaliseerde inhoud (tekst, beeld, geluid, video) die via het internet en computer-netwerken verspreid en uitgeleverd kan worden (o.a. computers, smartphones, tablets). Bij het gebruik van digitale media staat de onderlinge samenhang van in-houd, netwerken, en afspeelapparatuur centraal. In deze cursus beziet u de mogelijkheden van digitale media voor leren. Het gaat hierbij om leren waarbij digitale media een wezenlijk aandeel hebben in de vormgeving en onder-steuning van het leren. U kunt bijvoorbeeld denken aan toepassingen binnen vier samenhangende thema’s: (1) informele leeromgevingen (Personal Learning Environ-ments (PLE’s)/Social Media/Leernetwerken),(2) formele leeromgevingen (institutionele Elektronische Leeromgevingen) (ELO’s), (3) mobiel leren, en (4) serious gaming. U krijgt daarbij handvaten om toepassingen van digitale media voor leren kritisch te analyseren en zelf een toepassing te ontwikkelen.

De cursus bestaat uit een aantal studietaken waarin u kennis maakt met gebruik van digitale media voor leren en met een aantal methodieken en gereedschappen, waarmee u toepassingen van digitale media voor het vormgeven en ondersteunen van onderwijsleerprocessen leert te analyseren. U oriënteert zich bijvoorbeeld op de actuele literatuur en verwerft theoretische kennis op het brede terrein van het gebruik van digitale media voor leren. Daarnaast onderzoekt u één of meerdere toepas-singen van digitale media voor leren op verbetermoge-lijkheden. Ten slotte werkt u aan een ontwerptaak binnen één van de thema’s waarbij u een (her)ontwerp van een stukje onderwijs realiseert met behulp van het verstrekte gereedschap. In een ontwerpverslag beargumenteert u de gemaakte keuzes, reflecteert u op deze ontwerpervaring en beschrijft het resultaat. U presenteert het ontwerp aan de docenten en medestudenten in de virtuele klas. Het gerealiseerde en toegelichte onderwijsontwerp is de tentamenverplichting. Daarnaast dient u als bijzondere verplichting voor de formele afronding bij deze cursus een viertal blogposts te schrijven, en dient u een virtuele klas met een ontwerppresentatie van een medestudent bij te wonen.

VoorkennisKennis en ervaring met het ontwerpen van instructie is gewenst, evenals inzicht in leertheorieën. Kennis op het niveau van de cursus Ontwerpen van leersituaties: theoretische kaders (O21421) en de schakelcursus Leren en ontwikkeling (O18321) wordt verondersteld.Aangezien een deel van het materiaal in het Engels is, is passieve kennis van het Engels gewenst.

DocentenDhr. dr. R. Nadolski en dhr. H. Spoelstra MKM.Disciplineleider: prof. dr. W. Westera

www.ou.nl/studieaanbod/O28431

Page 31: SG OND2012-2013

30

Online masterclasses

Nieuwe cursus Deze cursus verschijnt 1-7-2012

Cursuscode: O29411 Studielast: 1 module

De cursus ‘Online masterclasses’ biedt u de mogelijkheid om 6 zelf te kiezen Online masterclasses te volgen en in te brengen in deze cursus. Een Online masterclass heeft een looptijd van één week en in die week staat een bepaalde thematiek centraal. De frequentie van de masterclasses is om de drie weken, met uitzondering van vakanties. De Online masterclasses zijn thuis op uw PC te volgen en bevatten een mix van werkvormen, waarvan sommige asynchroon zijn (forums, bronnen bestuderen) en andere onderdelen synchroon (live sessie en chat). Tijdens de live sessie waarin de expert wordt geïnterviewd, worden er slides gepresenteerd, gediscussieerd en soms ook gedemonstreerd. Daarnaast zullen twee promovendi een paper presenteren en is er gelegenheid voor discussie. Om de cursus af te sluiten, dient u voor elke masterclass de bijbehorende opdrachten uit te werken en in te sturen ter beoordeling. Elke masterclass kent een omvang van 20 uur. Als u 6 masterclasses inbrengt, hebt u 120 studie-uren. Dit staat gelijk aan 4,3 studiepunten, wat de omvang is van deze cursus. Gedurende de week dat de Online masterclass loopt, ver-krijgt u kennis van en inzicht in de belangrijkste theorieën ten aanzien van de thematiek die centraal staat in de mas-terclass. Deze theorieën kunt u bestuderen aan de hand van de aangeboden bronnen, bronnen die u zelf zoekt of bronnen die door medestudenten worden aanbevolen. In het forum dat in die week open staat, kunt u met mede-studenten en de expert onder meer discussiëren over belangrijke aspecten binnen de thematiek. In de live sessie met de expert gaat deze in op de thematiek en zul-len tevens de belangrijkste discussiepunten uit het forum worden behandeld. Ook bestaat de mogelijkheid tijdens de live sessie vragen te stellen aan de expert door middel van de chat. Vervolgens werkt u de opdrachten waar u in de loop van de week aan bent begonnen verder uit en gaat u in op bijvoorbeeld de toepassing van de thema-tiek in de beroepspraktijk, schrijft u een blog post en een verslag waarbij u reflecteert op de leerdoelen die u aan het begin van de masterclass hebt geformuleerd.

U volgt in deze cursus zes masterclasses. Deze worden steeds gegeven in vooraf vastgestelde week. U dient als u een masterclass volgt in die week tijd te reserveren om deel te kunnen nemen. Het deelnemen aan het forum, het bestuderen van de bronnen en het volgen van de live ses-sie dient in de betreffende week te gebeuren.

IngangseisenVóór inschrijving dient u één cursus van de Master Onderwijswetenschappen te hebben afgerond.

DocentenMw. prof. dr. S. Brand-Gruwel en de experts die de masterclasses verzorgen.

www.ou.nl/studieaanbod/O29411

Page 32: SG OND2012-2013

31

Implementatie van onderwijsinnovaties

Cursuscode: O41411 Studielast: 1 module

U leert in deze cursus hoe de implementatie van onder-wijsinnovaties gestalte kan krijgen. In de cursus wordt aandacht besteed aan de processen en factoren die een rol spelen bij de implementatie van innovaties en op welke manier die processen en factoren invloed hebben op implementaties. In de cursus komen succes- en faalfac-toren bij de implementatie van innovaties aan de orde. U bestudeert literatuur over de implementatie van innova-ties en u leert hoe u, gericht op innovaties, onderwijssitu-aties kunt doorlichten. Naast de theoretische verdieping maakt u kennis met de praktijk. Een onderdeel van de cur-sus is een casus over een onderwijsvernieuwing: invoering van de Tweede fase (Studiehuis). Bij de kennismaking met die onderwijsvernieuwing wordt u geconfronteerd met diverse betrokkenen bij de implementatie op verschil-lende niveaus. Daartoe is videomateriaal ontwikkeld bij een tweetal scholen van voortgezet onderwijs. Aan de hand van het casusmateriaal gaat u na welke factoren en processen een rol hebben gespeeld bij de implementatie van het studiehuis. De ontwerpcompetentie komt in de cursus aan de orde door vanuit een kritische blik en een analyse van een innovatie te komen met een (vernieuwd) voorstel voor de implementatie. Uw opdracht wordt uitge-werkt in een eindrapport in de vorm van een werkstuk dat wordt beoordeeld.

IngangseisenEr zijn geen specifieke ingangseisen.

DocentenDhr. drs. L. Wagemans en mw. dr. J. Boon.

www.ou.nl/studieaabod/O41411

Capita selecta onderwijswetenschappen 1 en 2

Cursuscode: O43411 en O44411 Studielast: 1 module

Het doel van de capita selecta is om zowel studenten als docenten de mogelijkheid te bieden voor verdieping en verbreding. In wezen is de module leeg. Er is één eis: er moet een projectplan liggen dat uitvoerbaar en relevant is. De research en development activiteiten van CELSTEC vinden plaats in drie programma’s: Learning and cognition, Learning networks, en Learning media. In deze module kunt u dicht bij de actuele ontwikkelingen in deze domei-nen betrokken raken. De docenten kunnen projectvoor-stellen aanbieden.Maar u kunt ook het roer in handen nemen. Wilt u verdie-pen, wilt u verbreden, wilt u stage lopen, wilt u een hand-boek lezen, wilt u het CELSTEC Lab in, volgt u een summer-school in Duitsland, wilt u met die ene onderzoeker in een werkrelatie komen? Misschien dat deze module u de ruimte geeft om leerervaringen te zoeken of te creëren.

Alvorens zich in te schrijven werkt u een voorstel uit of kiest u een onderwerp uit het aanbod. Dit onderwerp kan aansluiten bij het beoogde scriptieonderwerp maar dit is niet noodzakelijk. Op basis van het voorstel beoordeelt de examinator of het voorstel (1) inhoudelijk past binnen de opleiding Onderwijsweten-schappen en voldoet aan de eisen van inhoud en niveau, en (2) of de begeleiding en beoordeling praktisch uitvoerbaar zijn.Na afspraken met de examinator over de precieze invul-ling van de opdracht kunt u zich inschrijven. Deze cursus kan gecombineerd worden met O44411.

IngangseisenInschrijving is slechts mogelijk nadat de examinator heeft ingestemd met de inhoud en de aard van de eindopdracht.

DocentenExaminator: mw. dr. R. de Groot, bereikbaar via [email protected]: mw. prof. dr. E. Boshuizen.

www.ou.nl/studieaanbod/O43411www.ou.nl/studieaanbod/O44411

Page 33: SG OND2012-2013

32

Capita selecta onderwijswetenschappen 3 en 4

Cursuscode: O45411 en O46411 Studielast: 1 module

Deze module maakt deel uit van het business to business programma van CELSTEC en is niet toegankelijk voor individuele studenten. In samenwerking met anderen wordt maatwerk ontwikkeld voor specifieke doelgroepen. Inschrijving kan pas plaatsvinden als de directeur van het Onderwijsinstituut de samenwerking heeft geaccordeerd. Deze module is vooral een administratief-technisch vehi-kel. Mocht u als werkgever een cursus op maat voor uw personeel zoeken, neem dan met ons contact op.

IngangseisenInschrijving is slechts mogelijk nadat de directeur Onderwijsinstituut toestemming tot inschrijving heeft gegeven.

DocentenExaminator: mw. dr. R. de GrootU kunt contact opnemen met de onderwijscoördinator mw. M. Timmermans via [email protected]: mw. prof. dr. E. Boshuizen.

www.ou.nl/studieaanbod/O45411www.ou.nl/studieaanbod/O46411

Het ontwerpen van een onderzoek; masterthesis

Cursuscode: O32441 Studielast: 1 module

Bij het schrijven van een thesis dient u in grote mate van zelfstandigheid zelf een relevant onderwerp te kiezen, hierover een vraagstelling te formuleren, onderzoek te doen om de gestelde vragen te beantwoorden en schrifte-lijk verslag te doen van het gehele onderzoek in de vorm van een thesis. Om binnen de beschikbare tijd de thesis tot een goed einde te brengen, is het van belang dat u vanaf het begin planmatig en gestructureerd te werk gaat. U dient dan ook te beginnen met het schrijven van een onderzoeks-voorstel. Deze eerste module van het afstudeertraject geeft u daartoe de nodige ondersteuning. Met behulp van deze module stelt u op systematische en gestructureerde wijze een onderzoeksvoorstel op dat u vervolgens, na goedkeu-ring door uw docent, zult gebruiken als leidraad bij het daadwerkelijk uitvoeren en rapporteren van uw onder-zoek (zie module Masterthesis O33417).Deze module bestaat uit opdrachten die u via OpenU.nl worden aangeboden. Door de verschillende opdrachten leert u aan welke methodologische eisen een onderzoeks-voorstel moet voldoen. Wij raden u aan dat u voor het opslaan van bibliografische gegevens gebruik maakt van het softwarepakket Endnote dat u gratis kunt downloaden (zie OpenU.nl).

IngangseisenWilt u met deze module beginnen, dan is het vereist dat u zes cursussen uit de masteropleiding Onderwijsweten-schappen, met goed gevolg heeft afgerond. Indien u, gezien uw vooropleiding verplicht bent een schakelpro-gramma te volgen, dan dient u dit voor aanvang van deze module met goed gevolg te hebben afgerond.

DocentenMw. prof. dr. S. Brand-Gruwel en mw. dr. S. Wetzels.Disciplineleider: mw. prof. dr. E. Boshuizen.

www.ou.nl/studieaanbod/O32441

Page 34: SG OND2012-2013

33

Masterthesis

Cursuscode: O33417 Studielast: 4 modulen

Naast aandacht voor onderzoeks- en schrijfvaardigheden wordt systematisch aandacht besteed aan uw ‘meta’-denken en -handelen. Zo veronderstelt wetenschapsbeoefening een eigen ethiek en impliceert het een eigen schrijfstijl. Proces-, tijds- en zelfmanagement zijn van groot belang bij het uit-voeren van een project met de omvang van een thesis. Meermaals wordt van u dan ook verwacht expliciet te reflec-teren en uw handelen bij te sturen. Het maken van een thesis is een cyclisch proces waarin u steeds onderdelen van het proces van opzoeken-analyseren-verwerken-schrijven zult hernemen. Een deel van het proces dat u al doorliep bij het maken van uw onderzoeksvoorstel wordt zo uitgediept. U krijgt de theoretische schrijfkaders waaraan een thesis moet voldoen. Uw literatuuronderzoek wordt nu zeer gericht en beoogt het aanscherpen van onderzoeksvragen en formuleren, of eventueel verfijnen, van de hypothe-sen. Op basis hiervan wordt ook uw onderzoeksdesign aangescherpt en zult u gekozen onderzoeksinstrumenten kritisch bekijken en eventueel aanpassen. Soms moet u zelf een instrument ontwerpen. Ook dat instrument moet aan kwaliteitseisen voldoen. Ondertussen maakt u een aanvang met het schrijven van een eerste versie van de theoretische onderbouwing van uw thesis. In het volgend deel van uw afstudeertraject wordt u begeleid bij de organisatie, uitvoe-ring en verwerking van uw onderzoek. Na het uitschrijven van een conceptversie van het onderzoeksonderdeel komt opnieuw een fase van confrontatie met literatuurgegevens. In welke mate liggen uw resultaten in lijn met andere onder-zoeksgegevens? Welke zijn de sterkten en zwakten van uw onderzoek? Wat zijn de implementaties van uw onderzoeks-resultaten? Kortom, dan bent u toe aan de fase van discussie en integratie. Gelijktijdig werkt u eerdere conceptversies van al uitgeschreven onderdelen bij. Tot slot komt de afrondings-fase waarin u inhoudelijk en qua stijl, taal en vormgeving, alle puntjes op de ‘i’ zet. Bij het maken van uw thesis wordt u inhoudelijk en procesmatig ondersteund door uw docent.

IngangseisenVóór inschrijving dient u de cursus Het ontwerpen van een onderzoek; masterthesis (O32441) te hebben afgerond.

DocentenMw. prof. dr. S. Brand-Gruwel en mw. prof. dr. E. Boshuizen.Disciplineleider: mw. prof. dr. E. Boshuizen.

www.ou.nl/studieaanbod/O33417

Page 35: SG OND2012-2013

34

Cursusbeschrijvingen schakelprogramma

Leren en ontwikkeling

Cursuscode: O18321 Studielast: 1 module

Deze cursus biedt u een gedegen inleiding in de opvattin-gen en theorieën over wat leren is en hoe leerprocessen verlopen. Deze cursus besteedt op beknopte wijze aan-dacht aan de kennisfilosofie, en meer uitgebreid aan klas-sieke leertheorieën, zoals het behaviorisme en de cogni-tieve psychologie, maar ook aan meer recente opvattingen, zoals situated cognition. U maakt kennis met uiteenlopen-de visies op de ontwikkeling van schemata, motivatie en inzichten vanuit de biologie over leren en ontwikkeling. Bij iedere theorie wordt aangegeven wat mogelijke impli-caties voor instructie zijn. De cursus bestaat uit een studie-boek en een elektronisch werkboek met studietaken die u helpen de stof eigen te maken. De opdrachten werkt u uit in een portfolio dat in twee series van feedback wordt voorzien door uw begeleider. Studenten geven elkaar desgewenst feedback op de opdrachtuitwerkingen en helpen elkaar in de discussiegroep. Het geven van de opdrachtuitwerkingen in het portfolio is een bijzondere tentamenverplichting in deze schakelcursus. De cursus wordt afgesloten met een tentamen met open vragen.

VoorkennisKennis op het niveau van de cursus Onderwijswetenschap (O17321) en visies op Onderwijswetenschappen (O50411)wordt verondersteld. In Leren en Ontwikkeling wordt gebruik gemaakt van een Engelstalig studieboek en een Nederlandstalig online werkboek.

DocentenMw. M. Bijker MSc, mw. K. Dirkx MSc.Examinator: mw. dr. L. Kester.

www.ou.nl/studieaanbod/O18321

Onderwijswetenschap

Nieuwe cursus Deze cursus verschijnt 1-7-2012

Cursuscode: O17321 Studielast: 1 module

In deze cursus maakt u kennis met de kernthema’s van de onderwijskunde. Aandacht wordt besteed aan leertheo-rieën, hogere orde denkvaardigheden, curriculumtheo-rieën, schoolorganisatie, het ontwerpen van leeromge-vingen, en evaluatie en assessment. Na deze cursus heeft u een breed inzicht in de actuele stand van zaken in de onderwijskundige praktijk en de achterliggende weten-schappelijke inzichten. Tevens leert u systematisch theore-tische inhoud samen te vatten. De cursus bestaat uit een studieboek en een elektronisch werkboek voorzien van opdrachten die u helpen bij het bestuderen van de stof. Tevens bestaat de mogelijkheid dat studenten onderling communiceren over de gemaakte opdrachten of elkaar vragen voorleggen. De cursus wordt afgesloten met een tentamen met open vragen, af te nemen via de computer op de tentamenlocatie.

VoorkennisEr is geen speciale voorkennis vereist.

DocentDhr. dr. M. de Volder.

www.ou.nl/studieaanbod/O17321

Page 36: SG OND2012-2013

35

Grondslagen van de psychologie: filosofie

Cursuscode: S37211 Studielast: 1 module

In deze cursus gaan we op zoek naar een antwoord op de vraag: wat is kennis? Die zoektocht begint bij Plato en Aristoteles, de twee beroemdste filosofen uit de klassieke oudheid. Zij staan aan de basis van twee verschillende perspectieven op kennisverwerving: het rationalisme en het empirisme. We volgen deze twee sporen door de geschiedenis tot in de moderne tijd van filosofen als Descartes, Hume en Kant. Daarna wordt de centrale vraag van de cursus verder aangescherpt: wat is wetenschappe-lijke kennis en hoe onderscheiden we die van andere kennisvormen? We onderzoeken in het bijzonder hoe in de vorige eeuw naarstig is gezocht naar een demarcatie-criterium. Aan bod komen onder meer het positivisme, de hermeneutiek en het kritisch rationalisme. Veel aandacht wordt besteed aan het cruciale werk van Popper, Kuhn en Lakatos. Steeds weer blijkt dat elke wetenschapsbenade-ring haar eigen merites heeft, maar ook haar eigen val-kuilen. Aan het slot van de cursus houden we ons dan ook bezig met de vraag of waardevrije wetenschap wel moge-lijk is. Juist uit de psychologie zijn lessen te trekken over de feilbaarheid van de mens, en over zijn subjectiviteit als onderdeel van de gemeenschap. Betekent dit dat ook de wetenschapper feilbaar is? De leerstof bestaat uit een Engelstalig boek en een digitaal werkboek.

VoorkennisEr is geen speciale voorkennis vereist. Vanwege het Engelstalige tekstboek is passieve kennis van de Engelse taal gewenst.

DocentDhr. drs. J. Eshuis.

www.ou.nl/studieaanbod/S37211

Onderzoekspracticum kwantitatieve data-analyse

Nieuwe cursus Deze cursus verschijnt 1-1-2013

Cursuscode: S13131 Studielast: 1 module

Het onderzoekspracticum kwantitatieve data-analyse maakt u vertrouwd met de belangrijkste statistische begrippen en technieken. Tevens leert u het computer-programma SPSS te gebruiken waarmee u de statistische technieken kunt uitvoeren. Dit gebeurt aan de hand van vier onderzoeken. De datasets behorende bij die onder-zoeken worden in de loop van het practicum, stap voor stap, door u statistisch geanalyseerd. Het practicum start met de beschrijvende statistiek. U maakt kennis met be-grippen als frequentie, centrummaat en spreidingsmaat. Daarna wordt ingegaan op de inductieve (toetsende) statistiek. Hierbij maakt u kennis met de t-toets, de varian-tieanalyse, de correlatieanalyse en de regressieanalyse.Bij dit practicum hoort een bijzondere verplichting: het zelf deelnemen aan onderzoek. Uit het aanbod van de OU kunt u kiezen aan welk(e) onderzoek(en) u gaat deel-nemen. De totale studiebelasting van deze bijzondere verplichting bedraagt 3 uur.

VoorkennisSpecifieke voorkennis is niet vereist. De cursus zal echter eenvoudiger zijn als kennis van wiskunde op havo-niveau aanwezig is.

DocentenExaminator: mw. dr. T. Houtmans.Namen van de docenten die de begeleidingsbijeenkom-sten geven worden via de cursussite bekend gemaakt.

www.ou.nl/studieaanbod/S13131

Page 37: SG OND2012-2013

36

Informatievaardigheden voor sociale wetenschappers

Nieuwe cursus Deze cursus verschijnt 1-7-2012

Cursuscode: O40311 Studielast: 1 module

In de cursus Informatievaardigheden voor sociale weten-schappers leert u op verschillende manieren informatie te zoeken, selecteren, beoordelen en verwerken afhankelijk van het informatieprobleem waarvoor u bent geplaatst. Als sociale wetenschapper zult u op uiteenlopende mo-menten informatie nodig hebben voor het oplossen van problemen. Daarbij is vaak een theoretische onderbou-wing noodzakelijk. Een belangrijke vaardigheid in deze context is het kunnen uitvoeren van een literatuurstudie. In deze cursus leert u aan de hand van authentieke pro-blemen met gebruikmaking van verschillende databases verschillende methodieken te hanteren voor het zoeken, selecteren, beoordelen en verwerken van informatie voor verschillende doeleinden.

VoorkennisEr is geen specifieke voorkennis vereist.

DocentenMw. prof. dr. S. Brand-Gruwel, dhr. drs. I. Wopereis en mw. drs. M. Stalmeier.

www.ou.nl/studieaanbod/O40311

Onderzoekspracticum psychologisch experiment

Nieuwe cursus Deze cursus verschijnt 1-1-2013

Cursuscode: S05271 Studielast: 1 module

In dit onderzoekspracticum wordt ingegaan op een onderzoeksmethode die bij uitstek geschikt is om een oorzakelijke of causale relatie te onderzoeken, het expe-riment. In een experiment kan de onderzoeker een groep proefpersonen een stimulans aanbieden, bijvoorbeeld een voorlichtingsfilm over de nadelige gevolgen van roken op de gezondheid, en een andere, in uitgangssitu-atie vergelijkbare groep proefpersonen die stimulans niet aanbieden. Beide groepen worden zowel vóór als ná de vertoning van de voorlichtingsfilm naar hun rookgedrag gevraagd. Door de uitkomsten in beide groepen met elkaar te vergelijken, kan de onderzoeker nagaan of er verschillen zijn in rookgedrag tussen de ‘experimentele’ groep en de controlegroep als gevolg van de filmstimulus. In het practicum ligt de nadruk op experimentele onder-zoeksopzetten, de daarbij behorende statistische analyses en het zelf analyseren van gegevens verzameld middels een experiment.

IngangseisenU dient het Onderzoekspracticum kwantitatieve data-analyse (S13131) te hebben afgerond.

DocentenDe namen van de docenten worden t.z.t. bekendgemaakt.

www.ou.nl/studieaanbod/S05271

Page 38: SG OND2012-2013

37

Onderzoekspracticum psychologisch survey

Cursuscode: S04241 Studielast: 1 module

‘Het aantal echtscheidingen onder jongeren neemt af.’ ‘Ziekteverzuim stijgt door ontevredenheid werknemers.’ Krantenkoppen als deze komen niet uit de lucht vallen. Als u het bijbehorende artikel leest, ziet u dat het gaat om de resultaten van onderzoek. In dit practicum leert u zelf een onderzoek opzetten en uitvoeren. Centraal staat het vragenlijstonderzoek of ‘survey’. De vier casussen waaruit het practicum bestaat, behandelen elk een survey uit een bepaald gebied van de psychologie. U leert onder meer te werken met vragenlijsten en schaaltechnieken, de verkre-gen gegevens te analyseren en verslag uit te brengen in een artikel.

IngangseisenU dient de onderzoekspractica kwantitatieve data-analyse (S13131), psychologisch experiment (S05271), literatuur-studie (S22231) of Informatievaardigheden voor sociale wetenschappers (O40311) te hebben afgerond.

DocentenExaminator: dhr. dr. R. van Geel.Namen van de docenten worden via de cursussite bekend gemaakt.

www.ou.nl/studieaanbod/S04241

Onderzoekspracticum onderwijskundig onderzoek

Cursuscode: O34221 Studielast: 1 module

Onderzoek doen in een onderwijscontext is geen sinecure. Het is de kunst om het onderzoek zo op te zetten dat de onderzoeksresultaten van een dusdanige kwaliteit zijn, dat er geldige conclusies aan kunnen worden verbonden. De gebruikelijke oplossingen in het empirisch onder-zoek kunnen echter lang niet altijd worden toegepast. Het is niet altijd mogelijk om grote aantallen personen aselect aan bepaalde onderzoekscondities toe te wijzen. In dit practicum verwerft u kennis over de verschillende stappen van een onderzoek. U krijgt tevens inzicht in de achtergronden van experimenteel en quasi-experimenteel onderzoek en van alternatieve, meer kwalitatieve strate-gieën. U analyseert onderzoekspublicaties en denkt creatief na over alternatieve strategieën.

VoorkennisKennis op het niveau van de cursussen Onderzoekspracticum kwantitatieve data-analyse (S13121/S13131), Onderzoekspracticum psychologisch experiment (S05261/S05271), Onderzoekspracticum lite-ratuurstudie (S22231) of Informatievaardigheden voor so-ciale wetenschappers (O40311) en Onderzoekspracticum psychologisch survey (S04241) wordt verondersteld.

DocentenDhr. dr. M. de Volder en dhr. M. van Dijk MSc.

www.ou.nl/studieaanbod/O34221

Page 39: SG OND2012-2013

38

Voor studenten StudiecentraDe studiecentra, in totaal 22 vestigingen in Nederland en België, zijn er op ingericht u aanvullende ondersteuning te bieden tijdens uw studie. U legt er tentamen af en er vinden groepsbijeenkomsten en faculteitsdagen plaats. In het studiecentrum kunt u terecht tijdens de openingstijden, voor sommige studiecentra wordt u gevraagd eerst een afspraak te maken. Meer informatie hierover vindt u op onze website.www.ou.nl/studiecentra

Facultaire opleidingscommissie De Facultaire opleidingscommissie (FOC) bestaat uit studenten en medewerkers. De commissie heeft als wettelijke taak advies uit te brengen over de Onderwijs- en examenregeling van de masteropleiding. Verder beoordeelt de FOC jaarlijks de uitvoering van die regeling en geeft ze gevraagd en ongevraagd advies over de opleiding.

De leden zijn:Mw. dr. Sandra Wetzels, wp-lid, voorzitterDhr. drs. Leo Wagemans, wp-lid Mw. Monique Bijker MSc, wp-lidMw. Audrey de Jong, studentlid Mw. Anne-Fleur van der Weide, studentlidDhr. Ruud van Zon, studentlid Mw. Audrey von den Hoff-Wigman, ambtelijk secretaris.vacature voor studentleden

Indien u in contact wilt komen met de Facultaire opleidingscommissie van de masteropleiding Onderwijswetenschappen kunt u zich richten tot de ambtelijk secretaris, mw. Audrey von den Hoff-Wigman, T +31 (0)45 - 576 2406 of E [email protected].

StudentenraadDe belangen van alle studenten worden behartigd door de Studentenraad. De Studentenraad is een wettelijk inspraakorgaan en gesprekspartner van het College van bestuur. De raad ziet er op toe dat de student centraal blijft staan en het studietraject optimaal kan doorlopen. Bovendien heeft de raad de wettelijke taak de kwaliteit van het onderwijs te bewaken. Hierdoor kan gevraagd of ongevraagd advies aan het College van bestuur worden uitgebracht. De Studentenraad kan voor overleg vertegenwoordigers van bestuurlijke organen uitnodigen en zich laten bijstaan door inhoudelijk deskundigen.

De Studentenraad bestaat uit maximaal negen leden die bij geheime stemming worden gekozen door en uit studenten. De zittingstermijn is twee jaar.

De Studentenraad vergadert doorgaans één keer per maand en overlegt eens per kwartaal met het College van bestuur; de vergaderingen zijn openbaar. Wilt u eens een bijeenkomst bijwonen? Meldt u zich dan aan via [email protected]. Informatie over de agendapunten, notulen, reglement en andere berichten van de Studentenraad staan op Studienet.

Alumni en promoveren

De Open Universiteit wil naast bachelor- en masterstudenten ook promovendi aan zich binden. Zowel promovendi die bij de Open Universiteit werken (aio’s en andere medewerkers), als buitenpromovendi, die bijvoorbeeld parttime promoveren naast hun werk, kunnen bij de Open Universiteit een promotie-traject afleggen. De Graduate School van de Open Universiteit biedt (buiten)promovendi een inspire-rende omgeving en faciliteiten om intern en ‘op afstand’ binnen de gestelde tijd te kunnen promoveren. Inhoudelijke begeleiding van (buiten)promovendi vindt plaats door de faculteiten en onderzoeksinstitu-ten van de Open Universiteit.

Page 40: SG OND2012-2013

39

Wat doet de Graduate SchoolDe Graduate School is een thuishaven voor (buiten)promovendi, hun promotores en begeleiders. De Graduate School informeert aankomende promovendi, faciliteert promovendi en biedt hen toegang tot de online promovendi-community. Voorbeelden van deze faciliteiten zijn gebruikmaking van de digi-tale bibliotheekvoorzieningen en individuele begeleiding bij het maken van een onderzoeksvoorstel. Ook organiseert de Graduate School een jaarlijkse PhD-dag voor al haar promovendi. Voor interne en externe promovendi die formeel tot een promotietraject zijn toegelaten biedt de GS additioneel bijvoorbeeld gratis toegang tot enkele basiscursussen die relevant zijn voor promovendi, zoals academic writing en academic presenting. Ook stelt de Graduate School voor iedere promovendus een individueel scholingsbudget ter beschikking, dat in samenspraak met de faculteit kan worden inge-vuld. Daarnaast is de Graduate School een communicatie- en ontmoetingsplatform voor promovendi, waar zij ervaringen en tips kunnen uitwisselen.

Mensen die interesse hebben in een promotietraject kunnen verdere informatie verkrijgen op de website www.ou.nl/web/graduate-school of bij [email protected].

(Bijna) alumnus?Als u de eindstreep van uw studie heeft bereikt, betekent dat niet dat het contact met de Open Univer-siteit komt te vervallen. Als Alumnus bent u graag gezien, u bent tenslotte ambassadeur van onze universiteit doordat u uit eigen ervaring goed zicht heeft op de ontwikkeling van de vraag naar opleidingen, scholing en trainingen. Daarom bent u van harte welkom op onze studiedagen, symposia, miniconferenties en academische zittingen. Bent u lid van de Alumnivereniging, dan kunt u contact onderhouden met andere afgestudeerden. Ook is het mogelijk informatie te ontvangen over promoties en promotieonderzoek en kunt u bovendien cursussen bestellen (zonder tentamenrechten) tegen een gereduceerd tarief. De vereniging organiseert geregeld lezingen, excursies en bedrijfsbezoeken.www.ou.nl/alumni

Studievoorzieningen

(Digitale) BibliotheekAls student van de Open Universiteit kunt u via OpenU.nl de digitale bibliotheek raadplegen. U krijgt rechtstreeks toegang tot de digitale bibliotheek met een reeks belangrijke e-journals, informatiebestan-den en zoeksystemen voor wetenschappelijke tijdschriften en artikelen. De website Studiecoach geeft onder andere uitleg over het gebruik van de digitale bibliotheek. In de bibliotheek zelf krijgt u meer informatie via de veelgestelde vragen en de nieuwsberichten. Heeft u inhoudelijke vragen over de col-lectie, dan kunt u Ask Your Librarian raadplegen.www.ou.nl/bibliotheek of www.ou.nl/ub

Endnote en Reference managerStudenten van de Open Universiteit kunnen gratis Endnote en Reference manager downloaden. Dit zijn beide softwarepakketten voor het opslaan van bibliografische gegevens. Hiermee downloadt u een-voudig literatuurverwijzingen van websites van uitgeverijen en bibliotheken uit buiten- en binnenland. Daarnaast kunt u met deze programma’s zoeken in bibliotheekdatabases. Zo kunt u zelf een database aanmaken van literatuurverwijzigen om die te gebruiken in uw afstudeeronderzoek, tijdschriftartikelen, boeken en andere publicaties. U kunt beide programma’s één maand nadat u bent ingeschreven down-loaden. Op de website Studiecoach staat een instructiefilm over het gebruik van Endnote.

Academia en SURFspotDe Open Universiteit is aangesloten op de SURFfederatie, waardoor u als student gebruik kunt maken van de mediabibliotheek Academia, en ook producten kunt bestellen via SURFspot. Het Academiamate-riaal bevat een enorme collectie aan beeld- en geluidmateriaal over de Nederlandse geschiedenis, de medische wereld, mediageschiedenis, politiek en recht, natuur en milieu en zelfs over entertainment en curiosa. Er zijn Polygoonjournaals, amateurfilms, programma’s van de publieke omroep, radiofrag-menten, foto’s en artikelen te vinden. SURFspot is de ict-webwinkel voor het onderwijs waar officiële software en andere ict-producten tegen voordelige prijzen aangeschaft kunnen worden.www.ou.nl/studievoorzieningen

Page 41: SG OND2012-2013

40

Procedures en regelgevingOER en UitvoeringsregelingenIn de Onderwijs en examenregeling (OER) staat het onderwijsprogramma beschreven en de rechten en plichten van de student. Onderdeel van de OER zijn de Uitvoeringsregelingen waarin voor elke opleiding de specifieke bepalingen zijn opgenomen. Deze regelingen kunt u downloaden van de website of de faculteitstab op Studienet.www.ou.nl/documenten

GetuigschriftenDe Open Universiteit verstrekt de volgende getuigschriften: een propedeuse-, een wo-bachelor- en een wo-mastergetuigschrift. Daarnaast geeft de OU dossierverklaringen af voor een gevolgd schakelpro-gramma of focusopleiding,www.ou.nl/getuigschrift

BeroepsprocedureBij het College van beroep voor de examens kan binnen zes weken (administratief ) beroep worden ingesteld tegen o.a. beslissingen van de Commissie voor de examens of een examinator. Voorbeelden van een beslissing zijn: een individuele tentamenuitslag, een vrijstellingsbeslissing of een toelatingsbe-slissing tot een wo-masteropleiding.

BezwaarprocedureBezwaar kan gemaakt worden tegen een besluit, genomen door of namens het College van bestuur, waartegen geen (administratief ) beroep mogelijk is. Deze besluiten kunnen betrekking hebben op bijvoorbeeld: de inschrijving, het cursusgeld.

KlachtencommissieVoor klachten, waarvoor u geen beroep of bezwaar kunt aantekenen, bijvoorbeeld over de dienstver-lening of de wijze waarop u bent behandeld, kunt u terecht bij de Klachtencommissie. Meld uw klacht eerst bij Service en informatie. Wordt uw klacht daar niet naar tevredenheid verholpen, dan kunt u schriftelijk een formele klacht indienen.

Uitgebreide informatie rondom de Nadere regels inrichting tentamen, Beroep, Bezwaar en Klachten kunt u vinden op de website. Ook staan daar benodigde formulieren voor download.www.ou.nl/procedures

Vertrouwenspersonen ongewenst gedragDe Open Universiteit heeft vertrouwenspersonen aangesteld die kennis hebben van de organisatie en de problemen die zich daarin kunnen voordoen. Als u hulp nodig heeft bij het oplossen van een pro-bleem van ongewenst gedrag tijdens de studie kunt u contact opnemen met een van de vertrouwens-personen via [email protected], of kijk op onze website voor meer informatie.www.ou.nl/vertrouwenspersonen

Alle bovenstaande informatie is ook verkrijgbaar in de studiecentra of telefonisch aan te vragen bij de afdeling Service en informatie, +31 (0)45 - 576 2888.

Page 42: SG OND2012-2013

Service en informatie

Heeft u vragen over uw studie of wilt u informatie over het dichtstbijzijnde studiecentrum? Neem dan contact op met een van onze medewerkersof kijk op de website voor onze bereikbaarheid

T +31 (0)45 - 576 2888www.ou.nl/directcontactwww.ou.nl/studiecentra

ColofonOpen UniversiteitOnderwijsinstituut OnderwijswetenschappenOnderwijs Service Centrum

OntwerpTeam Visuele Communicatie, Janine Cranshof Fotografie decanenTeam Visuele Communicatie, Isabelle van Kollenburg en Chris Peeters

Valkenburgerweg 177, 6419 AT Heerlen - NLPostbus 2960, 6401 DL Heerlen - NL

Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend.

Mei 2012

Page 43: SG OND2012-2013

Faculteit Onderwijswetenschappen bezoekadres: Valkenburgerweg 177, 6419 AT Heerlenpostadres: Postbus 2960, 6401 DL Heerlen, T +31 (0)45 - 576 2888 www.ou.nl/onderwijswetenschappen80

125

5212

107

r e c h t s w e t e n s c h a p p e n

c u l t u u r w e t e n s c h a p p e n

n a t u u r w e t e n s c h a p p e n

O v e r i g e s t u d i e g i d s e n v a n d e O p e n U n i v e r s i t e i t

p s y c h o l o g i e

i n f o r m a t i c a

m a n a g e m e n t w e t e n s c h a p p e n