Served Magazine nr.4 | 2014

52
Winter 2014 Nr. 4 Jrg. 2 17 november t/m 13 december Verantwoord verwennen Feestelijke desserts vol vitaminen PRESTEREN DOOR TE INNOVEREN Vijf bijzondere praktijkcases De Keuze van Kentalis ‘Zorgboodschap ontzorgt’ Koester de cliënt! GASTVRIJ GENIETEN

description

Van gezond tot lekker voor de zorg. Het foodmagazine voor de zorg dat informeert en inspireert.

Transcript of Served Magazine nr.4 | 2014

Winter 2014 Nr. 4 Jrg. 2 17 november t/m 13 december

Verantwoord verwennenFeestelijke desserts vol vitaminen

PRESTEREN DOOR TE INNOVERENVijf bijzondere praktijkcases

De Keuze van Kentalis‘Zorgboodschap ontzorgt’

Koester de cliënt!

GASTVRIJGENIETEN

het lekkerste kopje ‘gewone’ thee.Lipton Yellow Label Teabel T

Heerlijk rijk, toch zacht van smaak.

het lekkersrsr te kopjpjp e gLipton Y

Heerlijk rijk,

14_106429 UFS NL Adv Lipton Yellow Label.indd 1 09/10/14 09:04

LEGENDA

Diepvries VersUit diepvriesgeleverd

Served is een uitgave van Bidvest Deli XL en ver-schijnt vier keer per jaar.

Concept en realisatieHan Snel, Utrecht

RedactieJeroen Jansen Journalistiek, Arnhem

Redactionele begeleidingAngelique Kors, Ferry Schotsman, Jeanne Dinkgreve (Bidvest Deli XL), Veronique Gorter (Han Snel)

FotografieFotostudio Casper Lourens en Jeroen Jansen

Art DirectionArthur Hermans en Nils Tideman (Han Snel)

VormgevingJeremy Jonker en Ariëla de Boom (Han Snel)

DTP-OpmaakVoici Design, Han Snel

PREPRESSNefli

Met medewerking vanMonique Nefkens

RedactieadresHan Snel, Keizerstraat 31,3512 EA Utrecht(030) 230 70 [email protected]

De folie waarin deze Served verstuurd is, is gemaakt uit 90% suikerriet en zodoende 100% duurzaam. De folie wordt CO2 neutraal geproduceerd.

Niets uit deze uitgave mag op enigerlei wijze worden gereproduceerd of vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming van de afzender. Druk- en zetfouten voorbehouden.

Inhoud.

het lekkerste kopje ‘gewone’ thee.Lipton Yellow Label Teabel T

Heerlijk rijk, toch zacht van smaak.

het lekkersrsr te kopjpjp e gLipton Y

Heerlijk rijk,

14_106429 UFS NL Adv Lipton Yellow Label.indd 1 09/10/14 09:04

Served: Verwennen en vernieuwenÉén van de trends voor 2015 is dat er meer aandacht komt voor de beleving van de zorgcliënt. Factoren die daarbij een rol spelen, zijn de presentatie van het eten en goed gastheerschap. Maar wat is ‘gastheerschap’ precies en wat kun je - behalve het eten zelf - nog méér doen om de cliënt te plezieren? Served ging – met de feestdagen in het achterhoofd – op zoek naar de antwoorden en liet ook andere trends niet onbelicht. Behalve dat er meer aandacht komt voor beleving, kijken we ook steeds meer naar duurzaamheid en de helende werking van voeding. Je hoeft maar een blik te werpen op de inhoud van deze Served om te zien wat er allemaal speelt in de zorgmarkt; van nieuwe initiatieven als ‘Beleef je Smaak’ en ‘Uw Kruidenier’, tot de importantie van vrijwilligers en de strijd tegen voedselverspilling. Daarmee staat deze Served in het teken van verwennen en vernieuwen, twee thema’s die in 2015 nóg belangrijker zullen worden.

COLOFON

HoofdgerechtGoed gastheerschap en de kunst van het verwennen

Gezonde bedrijfsvoeringZorg en voeding: vijf inspirerende pioniers06

04

Anders dan andersFeestelijke desserts vol vitaminen 08

TafelredeEllen Kampman (Hoogleraar Voeding en Kanker)15

VoedingsadviesEnergiek de nacht door41

Zorg voor de wereldVrijwilligers: onmisbaar en betrokken42

Lekker op elke schaalDe unieke wisselwerking tussen Kentalis en Zorgboodschap16Kijkje in de keukenSenioren shoppen bij Uw Kruidenier

Served.nlDuurzame initiatieven20 50

SmaakmakersChurchill servies: toonbeeld van elegantie32

Andere aandacht‘Beleef je Smaak’ helpt (ex-)kankerpatiënten12

Nieuwe padenStop Verspilling app helpt geld besparen39

TrendsWat brengt 2015?44

31 Vlees & Vis

Kaas, Vleeswaren, 34 Salades & Zoet beleg

36 Brood & Patisserie

46 Non-food

47 Snacks

48 Divers

11 Koffie & Thee

18 Dranken

19 Wijn & Sterke drank

23 Lekkernijen

24 Soep & Bouillons

25 Convenience

Aardappelen, 28 Groenten & Fruit

OP ONS MENU

AANBIEDINGEN VAN ONTBIJT TOT DESSERT

3

Slimme trucjes Uit alle benchmarking blijkt hoe belangrijk gastvrijheid in de zorg is. Er zijn awards te winnen, top tien lijsten om in te staan en cliënten zetten hun reviews op internet. Net als bij een vakantie of uit eten gaan, zoeken patiënten voor zorg bewust naar het beste aanbod. Daarbij gaat het niet alleen om de beste zorg, maar juist óók om gastvrijheid en klantvriendelijkheid. Cliënten willen zich thuis voelen en gehoord worden. Daarbij valt overigens wel een verschil op te merken tussen kort-durende en langdurige zorg. Bob Mulder, facility manager bij het Franciscus Hospitaal in Roosendaal, zegt daarover: “In een ziekenhuis willen we mensen een goed verblijf geven, maar het doel is dat een patiënt zo snel mogelijk weer naar huis kan. In een verzorgings- of verpleeghuis blijven cliënten langer. Daar is het belangrijk om een huiselijke sfeer te creëren. Ouderen vinden het bijvoorbeeld fijn om elementen van vroeger terug te zien, een oude kast of klok. Ook in de keuken valt een onderscheid op te merken. In een zorginstelling wordt bijvoorbeeld nog vaker de nadruk gelegd op voeding die uit de streek komt.” Warm welkom De Sint Maartenskliniek in Nijmegen biedt onder andere langdurige zorg aan. Jelle Ferwerda is er Hoofd Voeding en Gastenservice. Tijdens het verblijf moet volgens hem alles naar wens zijn. “Nog liever overtréffen we de verwachtingen. Wij willen de service bieden van een viersterrenhotel, voor de prijs van drie

et spreekt toch voor zich wat goed gastheerschap is, denkt u wellicht. Het lijkt misschien eenvoudig om mensen een warm welkom te geven en te zorgen dat ze zich bij u thuis voelen, maar in de praktijk wil het nog wel eens tegenvallen. Volgens Esther Reenders, consultant en eigenaar van adviesbureau Gastvrij Werken, begint goed gastheerschap bij goed luisteren naar de behoefte van cliënten. Ze vertelt: “Helder krijgen waar de behoeftes liggen, is het vertrek-

punt. Daarna is het zaak om daar als zorgaanbieder naar te handelen. Wilt u het heel goed doen? Zorg dan voor wat extra’s, waarmee u de verwachtingen van de cliënt overtreft. Bovendien is het belangrijk uit te leggen wat cliënten van u kunnen verwachten, anders kunnen er teleur- stellingen optreden. Zorg ook dat u op de hoogte blijft. Bij veel patiënten wordt meerdere malen per dag de lichaamstemperatuur opgemeten. Mijn advies is om dan niet alleen de fysieke, maar ook de ‘emotionele’ temperatuur te checken. Vraag hoe het gaat, hoe iemand zich voelt. Dat wordt absoluut gewaardeerd.” Speciaal met het oog op de feestdagen, heeft Reenders nog een tip. “Kijk goed naar wat patiënten willen. Een heel kerstmenu of liever wat kleine, licht verteerbare hapjes? Alleen eten, met een kamergenoot of de hele familie? Wat zijn de wensen en wat is mogelijk? Vergeet daarbij ook het eigen personeel niet, want het is ook hún Kerst. Zorg voor een sfeervolle setting, dat maakt het werken tijdens de feest-dagen extra plezierig.”

Gastvrijheid is een steeds belangrijker onderdeel van de zorg. Maar wanneer is iemand een goede gastheer of gastvrouw? Wat mogen patiënten en cliënten verwachten? Served zocht het voor u uit.

Goed gastheerschap be gint bij goed luisteren

Winter 2014 17 november t/m 13 december 20144

Hoofdgerecht.

Serveer naast het kerstmenu ook wat kleine, licht verteerbare hapjes

Organiseer een kerstmarkt met bijzondere lekkernijen uit de omgeving

Zorg voor een sfeervolle ambiance, door het hele pand

Geef de cliënten inspraak in het kerstmenu

Denk ook aan een ‘feestelijke’ outfit voor het restaurantpersoneel: een zwarte

broek en gilet zorgt voor extra beleving!

Zijn er cliënten die graag met de familie willen dineren? Maak het mogelijk!

Zoek het verschil in de details. Het zijn vaak de kleine dingen die het hem doen.

Mooie servetten, de mogelijkheid van een glas wijn, een feestelijke menukaart

en leuke amuses spreken meer tot de verbeelding dan een compleet verbouwd

restaurant.

Zo wordt het echt feest!

sterren en met de ambiance van vijf. Daarbij hebben we keuzevrijheid hoog in het vaandel staan. Ons menu passen we aan onze gasten aan. Hollandse pot, juist exotisch of liever friet met appel-moes? Wij regelen het! Bovendien vinden we dat eten en drinken overal mogelijk moet zijn. Dus zowel in het restaurant als op de kamer. Alleen, met een partner, familie of vrienden.” Ferwerda benadrukt dat de individuele keuze steeds belangrijker is geworden. Cliënten willen zelf de regie houden. Ook over wat ze eten en drinken en hoe dat geserveerd wordt. Met de feestdagen pakt de Sint Maartenskliniek nog eens extra uit met een kerstmarkt, een speciaal menu en kleine hapjes. “Bij ons staat de gast centraal. Natuurlijk moeten we volgens procedures en protocollen werken, maar het is belangrijk om ook eens buiten de kaders te denken.”

Pianist in de halOok in het Sint Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk staat gastvrijheid hoog op de agenda. “Patiënten moeten zich welkom voelen vanaf het moment dat ze de parkeerplaats oprijden”, vertelt Peter Fidder, projectleider Gastvrije Zorg. “Daarom doen we graag wat extra’s. Zo speelt hier ’s avonds regelmatig een pianist in de hal. Op woensdagmiddag entertainen we de kinderen, die kunnen dan bijvoorbeeld geschminkt worden. We hebben een eigen academie, waar we medewerkers opleiden. Verplegend personeel vindt vaak dat ze al erg gastvrij zijn omdat ze immers zorgen en verzorgen. In mijn ogen betekent dit dat je de gastvrijheid naar een nóg hoger niveau kunt tillen. Het is een proces van jaren, maar het loont.”

‘Ons menu passen we aan onze gasten aan. Hollandse pot, juist exotisch of liever friet met appelmoes?’

Blijven trainen is belangrijk Gastvrijheid moet in je zitten. Maar wie het ‘gastvrijheidsgen’ heeft, kan altijd bijleren, volgens Bob Mulder. “Het is verstandig om te blijven trainen op gastvrijheid. Mijn advies is om elk jaar de kennis weer op te frissen. Dan kun je ook de ontwikkelingen op dit gebied blijven volgen.” Er zijn meer dan voldoende opleidingen, workshops en cursussen van verschillende duur en niveau, die zowel incompany als extern gegeven worden. Mulder is erg te spreken over de opleiding Gastvrijheidsmedewerker in de zorg, die is ontwikkeld op initiatief van Foodcare Professionals, in samenwerking met de VHMN en de Stichting Permanente Educatie Hopitality. Deze praktijkgerichte opleiding (1-jarig bbl-traject) wordt landelijk aangeboden en heeft een sterke focus op eten/drinken en gastheerschap.

Goed gastheerschap be gint bij goed luisteren

5

Winter 20146

Een wereld van innovaties

Overal ter wereld investeren ziekenhuizen in duurzaam, gezond én lekker eten voor

de gast. In deze Served vijf innoverende én inspirerende praktijkcases.

17 november t/m 13 december 2014

77Gezonde bedrijfsvoering.

Pennsylvania: van boerderij tot ziekenhuisHet St. Luke’s Anderson Campus in Pennsylvania beschikt over ruim 120 hectare grond, waarop biologische gewassen worden verbouwd. Het ziekenhuis van St. Luke’s gebruikt deze gewassen voor de maaltijden van cliënten en die van de medewerkers in het personeelsrestaurant. Samen met het Rodale Institute, een organisatie die zich inzet voor biologische landbouw en voeding, is St. Luke’s in 2014 een voedselprogramma voor ziekenhuizen gestart. Inmiddels profiteren zes ziekenhuizen van de biologische landbouw, waarmee zij de goede effecten van een verse, biologische maaltijd op de gezondheid van cliënten erkennen. Drie boeren werken fulltime aan de teelt van biologische groenten, kruiden en fruit. Dit aantal moet in de nabije toekomst oplopen tot 15 à 20 boeren. Volgens het Rodale Institute is het ‘farm to hospital’ concept overal ter wereld toepasbaar.

Sydney: voor ieder wat wilsJe hebt ziekenhuisrestaurants en je hebt het ‘Food Court’ van Westmead Hospital in Sydney. Dit enorme complex werd opgeleverd in maart 2012 en omvat diverse café’s, restaurants en overige eethuizen; van dessertbar tot pizzeria en van kebabhuis tot ijssalon. De eetgelegenheden liggen aan een passage op de begane grond, waar dagelijks ruim 12.000 mensen (medewerkers, studenten, cliënten, vrienden en familie) voorbijkomen. Alle maaltijden worden tegen voordelige ‘ziekenhuistarieven’ aangeboden. Met het Food Court staat het Westmead kinderziekenhuis model voor innovatief denken op het gebied van design, food hospitality en services. De warme kleuren, zachte lichten en het veelvuldig gebruik van hout doen in niets denken aan de klinische uitstraling van een ziekenhuis. Het doel was dan ook om de (jonge) cliënten in een ‘normale’ en ontspannende omgeving te laten optrekken met vrienden en familie en tegelijk een zo breed mogelijk publiek aan te spreken.

Baltimore: van voeding tot compostIn de wereld van recycling timmert geen ziekenhuis zó hard aan de weg als het Johns Hopkins Ziekenhuis in Baltimore. Vrijwel niets verdwijnt ‘zomaar’ op de afvalberg. Van papier tot voeding en van radioactief materiaal tot gebruikte medische instrumenten; voor elk type ‘afval’ is een duurzaam afvoertraject gerealiseerd. Het eten dat overblijft in het restaurant, plus de restproducten uit de keuken, worden in een grote vergister buiten het ziekenhuis getransfor-meerd tot organisch compost. Deze mest belandt vervolgens in de grond van de gemeenschappelijke tuinen van de Johns Hopkins Universiteit. Dankzij het recycling programma werd de hoeveelheid afval in vijf jaar tijd met 50 procent gereduceerd.

Detroit: ‘voedselrevolutie’Toen de Nederlander Gerard van Grinsven in 2009 CEO werd van het Henry Ford West Bloomfield Hospital in Detroit, ontketende hij een ware ‘Food Revolution’. Gezond en lekker eten kregen een absolute topprioriteit. Zo kwam er onder meer een demonstratiekeuken, waar schoolkinderen, cliënten, hun familie en omwonenden les krijgen in gezond eten. In het Culinair Gezondheids-instituut leren chefs gezond te koken en alle maaltijden in het ziekenhuis worden zo vers en biologisch mogelijk bereid. De ‘voedselrevolutie’ bleef niet zonder gevolgen; de gemiddelde verblijfsduur per gast in het HFWB Hospital is anderhalve dag korter dan in de rest van de staat Michigan.

Ede: Voedingsziekenhuisvan NederlandZiekenhuis Gelderse Vallei in Ede profileert zich al enige jaren als Voedingsziekenhuis van Nederland. En terecht, want in het streven naar ‘de beste voeding per patiënt’ werkt het ziekenhuis nauw samen met de Universiteit van Wageningen. De interactie tussen wetenschappers en zorgverleners resulteerde onlangs nog in twee overgewichtsprogramma’s voor kinderen en pubers. Maar er is méér, zoals de extra aandacht voor voeding rondom een operatie, vrijblijvende voedingsonderzoeken onder patiënten, gerichte voedingsadviezen voor ontslagen patiënten en een onderzoek naar de invloed van geur en smaak op het voedingspatroon van de cliënt. Daarnaast heeft het ZGV als eerste ziekenhuis in Europa het At Your Request concept geadopteerd, waarbij cliënten zelf beslissen wannéér, wát, wáár en met wíe ze eten.

Gezond genietenEen feestmaal in december is niet per definitie gezond. Maar er zijn uitzonderingen. Dat je de cliënt ook met gezonde desserts in de watten kunt leggen, bewijzen de feestelijke traktaties op deze pagina’s. Ter inspiratie voor de kok die oog heeft voor het welzijn van de cliënt, liet Served zes verrukkelijke, kleurrijke én voedzame (na)gerechten bereiden. Voor méér smaak en méér vitaminen. Kijk voor de recepten en bereidingswijze op www.delixl.nl/served

Winter 2014 17 november t/m 13 december 20148

Fruitjuwelen met parfum van jasmijnDit fruitige dessert is een absolute blikvanger tijdens het kerstdiner. De fruitsoorten (mango, meloen, appel) worden als gekleurde bolletjes geserveerd, bovenop een bedje van frambozen bavaroise. Door het gerecht aan tafel te bestuiven met jasmijnsiroop (uit een echte parfumverstuiver) voeg je extra aroma toe. De presentatie van dit gezonde fruitdessert spreekt vooral tot de verbeelding van de vrouwelijke cliënt!

Carrotcake Deze worteltaart met kwark, op basis van gestoomde wortel en honing, is dankzij de aanwezigheid van de wortelen (en een beetje gember) één van de meest gezonde taarten. Wortelen zitten boordevol vitamine A en zijn goed voor het immuunsysteem. De gember is rijk aan magnesium, kalium, vitamine B6 en krachtige antioxidanten, terwijl de eiwitrijke kwark en de honing voor een heerlijk zoete noot zorgen.

Flinterdunne tomaat met steranijssiroopVanwege hun lichtzoete smaak passen tomaten heel goed in een dessert. Voorál in combinatie met andere zoete ingrediënten, zoals kaneel, chocolade en/of sinaasappel-/vanilleijs. Voor dit gerecht worden zowel gele tomaten als rode cerisetomaatjes gebruikt. Tomaten zijn rijk aan antioxidanten en helpen mee om hart- en vaat-ziekten te voorkomen. Ook de steranijs draagt zijn steentje bij; dit kruid zou beschermen tegen virussen.

Anders dan anders.

Gezond genieten BEKIJK ALLE INGREDIËNTEN

EN BEREIDINGS-WIJZEN OP

WWW.DELIXL.NL/SERVED

9

Ile flotante framboise Een verrukkelijk dessert van gepocheerd eiwit-schuim, dat normaal gesproken met vanillesaus wordt geserveerd. Door de saus te vervangen voor een fruitsoepje van framboos, voeg je een extra dosis vitaminen toe en wint het dessert aan frisheid, waardoor het ook nog eens gemakkelijker verteerbaar is.

Sinaasappel met sabayon en microgroenten Microgroenten (ook wel cressen genoemd) zitten, méér nog dan gewone groenten, boordevol vitaminen en mineralen. Daarnaast is de smaak van het miniscule blad veel krachtiger en geconcentreerder dan die van volwas-sen groenten. De luchtige, eiwitrijke sabayon vormt een voedzame bodem voor de gezonde sinaasappelpartjes en de blaadjes van appelbloesem, shiso green, limon cress, atsina en basil cress.

Basilicum cremeux met rode biet en aardbei De voedzaamheid van dit feestelijke nagerecht zit hem vooral in de aanwezigheid van de rode biet, die volgens wetenschappelijk onderzoek een hoge bloeddruk en aderverkalking helpt voorkomen. De aardbei zorgt voor extra vitamine C en kalium. Zowel de biet als de aardbei zorgen daarnaast voor een aardse, zoete smaak.

De verschillende 100% duurzame melanges zijn speciaal ontwikkeld voor de grootverbruikmarkt.

met zorg voor kwaliteit, arbeidsomstandigheden en het

11Koffie & Thee.

Reuser & SmuldersKoffie, cafeïnevrij, snelfiltermaling Krimp 12 pakken à 250 gram

TiktakKoffie, rood, snelfiltermaling Doos 6 pakken à 1 kilo

RedbeansKoffie, biologisch, standaardmaling Doos 8 zakken à 1 kilo

Reuser & SmuldersKoffie, rood, standaardmaling Krimp 12 pakken à 250 gram

Reuser & SmuldersThee, in envelop, mango Doos 6 doosjes x 20 zakjes à 2 gram

NescaféCafé, espresso Wikkel 12 doosjes à 45 gram

NescaféOploskoffie, goudWikkel 6 doosjes à 45 gram

Reuser & SmuldersThee, in envelop, aardbeiDoos 6 doosjes x 20 zakjes à 2 gram

RedbeansEspressobonen, biologisch Doos 8 zakken à 1 kilo

101920106140 106580101910

Friesche VlagKoffiemelk, halfvol, plantaardigKrimp 6 pakken à 1 liter

037938

123330

111340110010

123310

106610

Bestel direct via www.delixl.nl/served

Bestel uw thee en koffie online en bespaar tijd én geld Zie www.delixl.nl/served

Oploskoffie, Wiener melangeTray 6 doosjes x 8 zakjes à 18 gram

036580

036579

NescaféOploskoffie, cappuccino Tray 12 doosjes x 10 zakjes à 12,5 gram

5%KORTING

5%KORTING

RedbeansKoffie, biologisch, snelfiltermalingDoos 8 zakken à 1 kilo

106550

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

15%KORTING

5%KORTING

5%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

15%KORTING

20%KORTING

10%KORTING

20%KORTING

20%KORTING

Thee, in envelop, Engelse melange Doos 6 doosjes x 100 zakjes à 2 gram

Thee, in envelop, rooibos Doos 6 doosjes x 100 zakjes à 1,5 gram

Tea master selection, mint Doosje 25 zakjes à 1,5 gram

122750 122770 040939

122760 122780 040945

PickwickThee, in envelop, earl grey Doos 6 doosjes x 100 zakjes à 2 gram

PickwickThee, in envelop, groen met citroen Doos 6 doosjes x 100 zakjes à 2 gram

PickwickTea master selection, earl grey Doosje 25 zakjes à 1,5 gram

15%KORTING

20%KORTING

Zie www.delixl.nl voor de actie op 122740 pickwick ceylon thee

30%KORTING

Werken aan smaak

ErvaringsdeskundigeJolanda Berends, Jonnie Boer’s marketing medewerker bij De Librije, lag op dat moment met leukemie in het ziekenhuis, waar ze twee zware chemo- kuren en een stamceltransplantatie moest doorstaan. Als ‘ervaringsdes-kundige’ weet ze dat smaakverlies onder patiënten een groot probleem is. “Toen ik nog in het ziekenhuis lag, smaakte niets me meer. Je moét eten, want het alternatief is sondevoeding en dat wilde ik écht voorkomen, maar omdat alles me zo tegenstond, kwam het er vaak weer uit.” Berends over-leefde haar ziekte en raakte via Jonnie Boer en Ellen Kramer betrokken bij ‘Beleef je Smaak’. Ook Otto Visser en Thea Freudenberger, Manager Communicatie bij Achmea, maken deel uit van het initiatief. Beleef je Smaak helpt mensen die de ziekte overleefd hebben met het terugwinnen van hun smaakbeleving. Onder andere door wetenschappelijk onderzoek te doen naar de oorzaken van het smaakverlies, of de smaakverandering. “Want het komt óók voor dat ‘hartige types’ veranderen in zoetekauwen”, vertelt Kramer. “In dat geval moeten zij hun smaakvoorkeuren opnieuw uitvinden. Maar meestal gaat het om smaakvervlakking, bijvoorbeeld als gevolg van een chemokuur en/of stamceltransplantatie.”

SmaakworkshopsTijdens het onderzoek wordt onder andere de speekselvloed en de samen-stelling van het speeksel bestudeerd. Niet alleen van de patiënt, maar ook

oms vallen alle puzzelstukjes in elkaar en is een initiatief zo geboren. Het gebeurde toen hogeschoolchef Jonnie Boer op een avond dat zijn restaurant weer eens vol zat, zonder vloeibare stik-stof (een belangrijk bestanddeel voor moleculair koken) kwam te zitten en via via te horen kreeg dat ze in het Isala-ziekenhuis nog wel een litertje konden missen. Dr. Ellen Kramer, hoofd van het stamcellaboratorium van Isala in Zwolle, voorzag Jonnie Boer

van de benodigde stikstof en vertelde hem een anekdote die niet zonder gevolgen bleef. “Ik kende iemand met leukemie die ooit in De Librije had gegeten”, vertelt de laboratoriumarts over haar ontmoeting met de sterren-chef. “Die vriendin was aan het einde van haar leven en De Librije stond nog op haar wensenlijst. Jammer genoeg werd het een teleurstellende ervaring, simpelweg omdat het eten haar niet smaakte. Toen bleek dat ze al 25 jaar, feitelijk sinds ze getransplanteerd was, vrijwel zonder smaakbeleving door het leven ging. Volgens Boer gebeurde dat wel vaker. Op dat moment ben ik eens gaan rondvragen bij mensen met leukemie, of zij soms dezelfde ervaring

hadden. Mijn collega Otto Visser, internist-hematoloog van het VUmc in Amsterdam, deed hetzelfde. Zo ontdekten we

dat smaakverlies onder mensen die intensief behan-deld zijn aan kanker, een bekend verschijnsel is.”

S

‘Beleef je Smaak’ helpt (voormalige)

kankerpatiënten met het terugwinnen van

hun smaakbeleving. Sterrenchef Jonnie Boer

zorgde voor de recepten en stelde Librije’s

Atelier beschikbaar voor een workshop over

smaakstimulatie. Served sprak met twee

van de initiatiefnemers

over leven en

proeven na

de chemokuur.

Ex-patiënt

Jolanda Berends

houdt minder van

zoet en meer

van zuur

Winter 2014 17 november t/m 13 december 201412

Andere aandacht.

van zijn of haar partners en/of familieleden, die er doorgaans dezelfde eetgewoonten op nahouden. Daarnaast ondergaat een aantal leukemiepatiënten smaaktesten, om te achterhalen op welke manier de smaak is aangetast. Beleef je Smaak geeft verder nog voorlichting aan patiënten en patiënten-verenigingen en organiseert workshops over smaakstimulatie. “Dat gebeurt in Librije’s Atelier”, vertelt Berends. “Daar krijgt een select gezelschap van patiënten les in smaken, waarbij we kijken hoe we de smaakbeleving kunnen terugwinnen. Speciaal daarvoor maakt Jonnie Boer een aantal pure gerechten, met zoete, zoute, zure, bittere en umami ingrediënten. Dan blijkt bijvoorbeeld dat iemand een flinke smaakimpuls nodig heeft. Dat was bij mij ook zo. Ik hield altijd al van gekruid, maar de Thaise keuken is nu echt mijn favoriet. En in plaats van gerechten met één pepertje op de menukaart, kies ik nu voor een gerecht met twee pepertjes.”

Veel umami In veel gevallen komt het neer op méér smaakprikkels, pittiger eten en een grotere rol voor de smaak umami, die bekendstaat om zijn smaakversterkende kwaliteiten. Tijdens de laatste workshop werd elke patiënt bijgestaan door een buddy. De Stichting streeft ernaar dat de workshop een paar keer per jaar

Vaak komt het neer op méér smaakprikkels, pittiger eten en een grotere rol voor de smaak umami.

wordt herhaald en zoekt nog naar sponsoren om deze ambitie te realiseren. Beleef je Smaak concentreert zich vooral op de periode ná de ziekte, als de ex-patiënt weer thuis is. “Die periode krijgt doorgaans minder aandacht”, zegt Kramer. “De focus in de spreekkamer ligt vooral op het genezen, wat ergens ook wel logisch is. Maar de schade die tijdens de genezing wordt aangericht, bijvoorbeeld aan het slijmvlies, kan blijvend zijn en later voor veel eetfrustraties zorgen. Vandaar dat we ook dat natraject niet mogen vergeten, want de kwaliteit van leven na een chemokuur kan vaak nog veel beter.”

Uitgesproken smakenDiëtisten van het VUmc en Isala zijn benieuwd naar de onderzoeksresultaten, zodat het menu in beide ziekenhuizen op termijn wellicht wordt aangepast. Kramer verwacht echter geen grote veranderingen voor wat betreft het zieken-huiseten. “Wat wij doen is te bewerkelijk voor in het ziekenhuis. Dit neemt niet weg dat koks voor sómmige patiëntengroepen best met uitgesproken smaken mogen werken. Daarnaast vind ik dat je álle zintuigen moet aanspreken, dus ook het reukorgaan en gezichtsvermogen. Eten dat lekker ruikt en er smakelijk uitziet, vergroot de eetlust net zo goed. Ook dát proberen we de mensen mee te geven.”

‘In plaats van een gerecht met één pepertje kies ik nu voor twee pepertjes’

13

123456

7

ServerenBestrooi de crème brûlée met een egaal en dun laagje rietsuiker. Karamelliseer de suiker met behulp van een gasbrander. Check voorzichtig of het suikerlaagje krokant is. Direct serveren.

Andere aandacht.

Meng de 2 deciliter zonnebloemolie met de Baharat.Verwarm dit op zacht vuur gedurende 5 minuten. Haal de pan van het vuur en laat dit nog een uur doortrekken. Zeef dan de olie.Meng voor de crème het eiwit met de sushi-azijn, citroensap en yoghurt met elkaar. Gebruik hiervoor een staafmixer. Vervolgens de Baharat-olie in een dunne straal toevoegen, terwijl de mixer draait. Er ontstaat een dikke crème. Bewaar de crème in de koelkast.Maak de makrelen schoon en vrij van graten en vel. Vervolgens in grove stukken verdelen.Snij de korsten van het casinobrood en snij dan van het brood gelijke blokjes.Bak deze krokant en goudbruin in een koekenpan met ruim zonnebloemolie.Wanneer de croutons mooi gekleurd zijn, deze op een zeef laten uitlekken.Kook de eieren gedurende 5 minuten lang in kokend water. Daarna gelijk onder koud stromend water laten schrikken.Maak met een dunschiller linten van de komkommer, gebruik de zaadlijsten niet.Marineer de komkommer met een beetje knoflookolie en zout.Snij de cornichons in de lengte door de midden.

Verwarm de melk en room.Los hierin de kaas op.Laat deze massa iets afkoelen en voeg de eidooier, het ei en zout toe.Zeef deze massa.Giet de massa in bakjes en dek deze goed af met plastic folie.Stoom de crème brûlée gaar in de stoomoven op 95ºC gedurende 20 tot 25 minuten.Daarna direct het plastic folie verwijderen en de crème brûlée laten afkoelen.

Ingrediënten• 2 eetlepels Baharat (Arabische) kruiden • 2 dl zonnebloemolie• 45 gr eiwit• 30 gr sushi azijn• 1 eetlepel citroensap• 40 gr yoghurt• 2 stuks gerookte makreel• 1 plak casinobrood• zonnebloemolie• 3 eieren• 1/2 komkommer• 1 eetlepel knoflookolie• 8 cornichons• 4 eetlepels piccalilly• verschillende slasoorten

Ingrediënten• 200 gr epoisse (gewassen korstkaas)• 500 gr melk• 250 gr room• 175 gr eidooier• 1 ei• 5 gr zout • rietsuiker

12

3

4

5678

91011

BELEEFJESMAAK.NLBenieuwd naar alle extra smaakvolle gerechten van Jonnie Boer? Op www.beleefjesmaak.nl vindt u een digitale versie van het receptenboekje.

ServerenMaak een dunne streep van de piccalilly op een bord. Verdeel hier de makreel over. Zet er stippen van de Baharat-crème op. Pel de eieren en snij deze in vieren. Leg op elke bord 3 stukken ei. De komkommerlinten oprollen en samen met de cornichons over de salade verdelen. Als laatste de croutons erover strooien en garneren met sla.

Gerookte makreel met piccalilly en baharat

Crème brûlée van epoisse

Winter 201414

Ingrediënten• 10 st pomodori tomaten• 5 stuks sjalotjes• 2 stuks rode paprika• 1 groene paprika• 250 gr broodafsnijdsels zonder korst• 250 ml witte wijn• 2 komkommers• 500 ml water• 50 ml witte wijnazijn• 5 teentjes knoflook• 100 ml olijfolie

Bereiding1 Zet een pan met water op en breng deze aan de kook.2 Pak een bak met ijsklontjes en vul deze met water.3 Snij de tomaten aan de onderkant kruislings in. Leg de tomaten ongeveer 15 seconden in het kokende water. Schep de tomaten met een schuimspaan uit het water, laat ze afkoelen in de bak met ijs. Als de tomaten goed zijn afgekoeld, haal het velletje eraf.4 Snij de tomaten in 4 parten.5 Maak de sjalotjes en knoflook schoon en snipper de sjalot en hak de knof- look fijn. Maak de paprika’s schoon en snij deze in stukken.6 Schil de komkommer en verdeel deze ook in kleine stukken.7 Voeg de tomaten, sjalot, knoflook, paprika, komkommer, brood, witte wijn, witte wijnazijn en het water samen in een blender. Pureer het geheel en voeg daarna druppelsgewijs de olijfolie toe.8 Maak de gazpacho daarna op smaak met peper en zout.

Alvast drie heerlijke gerechtenGazpacho

ServerenServeer de gazpacho koud. Schenk de gazpacho in een diep bord en garneer het met verschillende kruiden.

De Tafelrede.

‘Kankertherapie is als topsport’

U bent Hoogleraar Voeding en Kanker. Wat houdt dit precies in?“Onze onderzoeksgroep richt zich in het kort gezegd op drie vragen: ‘Kan gezonde voeding beschermen tegen kanker en het risico op kanker verkleinen?’, ‘Wat kan voeding betekenen voor mensen die al kanker hebben?’ en ‘Welk voedingsadvies kunnen we geven aan mensen die kanker overleefd hebben, zodat de kwaliteit van leven gewaarborgd blijft?’”

Vindt u dat er tijdens en na de behandeling van mensen met kanker genoeg naar de rol van voeding wordt gekeken?“Nee, helemaal niet. Er zijn tienduizenden onderzoeken over de rol van voeding bij het voorkomen van kanker. Amper honderd studies belichten de rol van voeding tijdens en na het genezingsproces. Veel van deze studies zijn bovendien niet goed uitgevoerd. Het gevolg is dat patiënten en zorgverleners zich suf googlen naar informatie op dit gebied. Of ze lezen de boeken van zelfbenoemde goeroes zonder wetenschappelijke achtergrond, die vaak maar wat roepen en daarmee de plank volledig misslaan. Er is echt behoefte aan méér onderzoek, betere opleidingen en implementatie van bestaande richtlijnen.”

Op welke manier kan voeding dan een rol spelen tijdens de behandeling van patiënten?“Bepaalde voedingsstoffen en voedingsmiddelen kunnen effect hebben op de kankertherapie en andersom. Een goed voorbeeld hiervan is dat geur en smaak veranderen als gevolg van bijvoorbeeld een chemokuur. Vergelijk het met een zwangerschap, waarbij de persoon in kwestie óók opeens andere voorkeuren krijgt. Dat kan een probleem zijn zodra de patiënt ineens geen zin meer heeft in zuivelproducten of in vlees. Om te voorkomen dat de spier-kracht en spiermassa afnemen, zul je dan op zoek moeten gaan naar eiwitrijke producten die wél in de smaak vallen.

Daarnaast moeten we heel goed kijken naar de sóórt kanker. Het is een foute aanname om te denken dat mensen met kanker per definitie afvallen en daarom vooral vet en eiwitrijk voedsel moeten eten. Bij sommige vormen van kanker kunnen patiënten tijdens de chemotherapie juist aankomen, zoals bij borstkanker het geval is. In dát geval is het belangrijk om voor eiwitrijke voeding te kiezen die tegelijk caloriearm is, zeker als de patiënt weinig beweegt, waardoor hij of zij meer vet en minder spierkracht ontwikkelt. Dan wil je dus voorkomen dat ze nóg meer aankomen, wat vooral nadelig is voor de periode ná de behandeling. Kankertherapie is als

topsport, waarbij we de voeding en beweging heel goed moeten afstellen op de impact van de therapie op het lichaam. Maar die impact verschilt per persoon, per therapie, per stadium en per kankersoort.”

Dit vereist een heel persoonlijke aanpak. In ziekenhuizen is daar vaak de tijd en het geld niet voor.“Nee, maar door efficiënter te werken, kan er wel het nodige bereikt worden. Vaak wordt het gewicht van de patiënt tijdens therapie niet standaard bijgehouden. Niet alleen bij afvallen, maar ook bij aankomen

dient een diëtist en een fysiotherapeut te worden ingeschakeld. Ook zouden we CT-scans breder kunnen inzetten. Die worden nu standaard afgenomen bij mensen met sommige vormen van kanker, maar dan alléén nog om te kijken naar de tumoren en eventuele uitzaaiingen. Het moet mogelijk zijn om daarmee óók te kijken naar de lichaamssamenstelling en spiermassa van de patiënt en zo de gevolgen van de therapie voor het lichaam in te schatten. Door de lichaamssamenstelling hierna te monitoren met eenvoudiger technieken, kan er een gericht dieet- en beweegadvies gegeven worden, zonder dat dit nou veel meer tijd en geld kost.”

DOOR EFFICIËNTERTE WERKEN KAN HET NODIGE

BEREIKT WORDEN

15

Welke rol speelt voeding bij de behandeling van mensen met kanker? Served vroeg het aan Ellen Kampman, Hoogleraar Voeding en Kanker van Wageningen Universiteit en Vrije Universiteit Amsterdam.

Foto

: ©

Jan

Har

ryva

n@O

pus5

6fot

ogra

fie.n

l

e bevinden ons op de hoofdlocatie van de Koninklijke Kentalis in Sint-Michielsgestel, thuishaven van onder andere bakkerij Compas. De stichting heeft tientallen onderzoeks-, zorg- en onderwijslocaties verspreid over het land. Het monumentale gebouw in Sint-Michielsgestel is

gebouwd tussen 1908 en 1910, als Instituut voor Doven. Aan weerszijden van het U-vormige gebouw bevindt zich een kapel, waarvan er nog één in gebruik is. In het middendeel sliepen vroeger de leerlingen van Kentalis, nu zetelt hier een aantal kantoren van de stichting. Voor de intramurale cliënten werd enkele jaren geleden een nieuw wooncomplex gerealiseerd, achter het hoofdgebouw. Een aantal scholen, een ontmoetings-plaats en Cruyff Court voorzien samen in onderwijs en recreatie.

Dominee GuyotHet is even lopen van de receptie naar bakkerij Compas in één van de scholen. Hier worden we opgewacht door Marco Jans-sen, manager van de zorgbakkerij. Hij trakteert ons op een kop koffie en biologische haverspeculaasjes die net zijn afgebakken door de cliënten en vrijwilligers van Kentalis. Terwijl we ons de koekjes laten smaken, vertelt contractmanager Niels Jansen over de geschiedenis van de stichting. “Koninklijke Kentalis is ontstaan na een aantal fusies van vergelijkbare instituten”, zegt hij. “Aan de basis ligt de dovenschool van dominee Guyot uit

het Groningse Haren. In 2015 is dat alweer 225 jaar geleden. De school van de dominee is gefuseerd met het Christelijk Instituut Effatha. Dat werd later de KEG Groep, die in 2009 opging in Kentalis.”

Ook mensen met ‘TOS’Inmiddels biedt Kentalis niet alleen onderzoek, zorg en onderwijs aan mensen die doof en slechthorend zijn, maar ook aan mensen die doofblind zijn of een taalontwikkelings-stoornis (TOS) hebben, soms in combinatie met autisme of een verstandelijke handicap. Een deel van de zorgverlening is intramuraal. Op de locatie Sint-Michielsgestel wonen de cliënten in wooncomplex Carré, dat is onderverdeeld in een aantal woongroepen. Veruit de meeste leerlingen en cliënten wonen bij hun ouders, of zelfstandig. Zij krijgen onder meer extra onderwijsondersteuning op de reguliere school waar ze naartoe gaan. Ook zijn er groepen voor vroegbehandeling of naschoolse behandeling. Daarnaast heeft Kentalis een eigen Academie, die onderzoek doet en kennis deelt, onder andere met andere professionals. Het doel van de totale aanpak is om de cliënt zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren, als het even kan met een volwaardige job. Speciaal daarvoor beschikt Kentalis over arbeidsconsulenten die de cliënt helpen bij het zoeken naar een stage, werkervaringsplek of baan.

die daar gemaakt worden, zijn binnenkort ook via Verscentrum Nederland te koop. De samenwerking met VCN biedt Kentalis daarnaast nog méér voordelen.

W

Al bijna 225 jaar helpt Koninklijke Kentalis mensen die moeite hebben met horen en communiceren. Served bezocht de zorg-bakkerij in Sint-Michielsgestel. De koekjes

Van Zorgbakkerij tot Zorgboodschap

BAKKERIJ BEREIDT CLIËNT VOOR OP EEN

‘ECHTE’ BAAN

Winter 2014 17 november t/m 13 december 201416

Lekker op elke schaal.

Zorgbakkerij Ook de zorgbakkerij is zeven jaar geleden ontstaan vanuit de gedachte om uittredende leerlingen voor te bereiden op een baan in de maatschappij. Hier werken zowel mensen met een dagbesteding, leerlingen (als stagiair), cliënten van de Sociale Werkplaats en vrijwilligers. “De meerderheid is auditief beperkt”, vertelt bakkerijmanager Marco Janssen. “Uiteindelijk is het de bedoeling dat onze medewerkers kunnen doorstromen naar een reguliere werkplek. Twee weken geleden is één van hen aangenomen bij een wasserij, als chauffeur. Deze dove jongen hebben we de afgelopen jaren echt zien groeien; van een wat dwars persoon naar iemand met een voorbeeldige arbeidshouding. Uiteindelijk heeft hij zijn vleugels uitgeslagen – daar kan ik echt enorm van genieten.”

Biologische koekenCirca 95 procent van alle koeken is biologisch en gemaakt van onbespoten gewassen. Het SKAL keurmerk is daar het overtuigende bewijs van. De koeken worden verkocht door een grote biologische afnemer en aangeboden in een aan-tal winkels en restaurants uit de regio. Daarnaast zijn er plannen om biologische taarten te maken en neemt ook Verscentrum Nederland (VCN) de koeken in het assortiment op. Dit laatste is een gevolg van de kersverse samenwerking tussen Kentalis en Verscentrum Nederland. “Dat wordt misschien wel ons grootste verkoopkanaal”, zegt Janssen trots. Het contract tussen Kentalis en Verscentrum Nederland werd afgelopen voorjaar getekend. VCN voorziet Kentalis via het concept Zorgboodschap van kant-en-klare maaltijden en boodschappen. Contractmanager Niels Jansen legt uit: “In het verleden hadden veel locaties een eigen leverancier. Na de fusies van de afgelopen jaren was er grote behoefte aan

een uniforme leverancier. Dat biedt ongekende voordelen, zowel logistiek als financieel, administratief en kwalitatief. Zorgboodschap voorziet in één bestel- systeem, één aanspreekpunt, uniforme regels met betrekking tot HACCP, financieel inzicht en, last but not least, maaltijden en boodschappen tegen concurrerende supermarktprijzen.”

Tot in de koelkastZorgboodschap levert de boodschappen in sommige gevallen af tot ín de koel-kast van de woongroep. Bij de meer zelfstandige woongroepen worden de krat-ten met boodschappen en maaltijden afgegeven aan de deur. “Wij willen dat er ontzorgd wordt”, vertelt Niels Jansen. “De aandacht moet naar de zorg uitgaan, en niet naar het boodschappen doen. Nu worden de boodschappen uitbesteed aan Zorgboodschap en dat werkt prima.” Het bestellen gebeurt door de groeps-leider of iemand van de facilitaire dienst. “Dankzij het transparante bestelsysteem gaat dat heel makkelijk. Een groot voordeel is dat je kunt rouleren. Onze mensen willen niet elke dag opnieuw bedenken wat ze gaan eten. Met Zorgboodschap kunnen ze vooruitbestellen en elke bestelling om de zoveel weken laten rouleren. Alle boodschappen worden om de dag bezorgd, in Sint-Michielsgestel op maandag, woensdag en vrijdag. Vanuit de woongroepen hoor ik vooral positieve geluiden, over de website en manier van bestellen. Ikzelf hecht vooral waarde aan de uniforme kwaliteitseisen en de inzichtelijke manier waarop er gefactureerd wordt. Je kunt ook een budget instellen. Sommige groepen maken er echt een sport van om onder het budget uit te komen. Die letten dan heel fanatiek op de kleintjes en wat ze aan het einde van de rit overhouden, daar gaan ze van uit eten.” Meer weten over Kentalis? Kijk op www.kentalis.nl.

‘VCN wordt misschien wel ons grootste verkoopkanaal’

Contractmanager Niels Jansen (links) en bakkerijmanager Marco Janssen

17

Winter 2014 17 november t/m 13 december18

Bestel direct via www.delixl.nl/served

HeinekenPils, star bottle, groen, 5%Krat 24 flesjes à 30 cl

AmstelPils, 0,0%Krat 24 flesjes à 30 cl

024581 005742

Fresh, lime Krimp 6 flessen à 1,5 liter

533650

523360

SummitCola, light*Krimp 6 flessen à 1,5 liter

10%KORTING

Diverse dorstlessers voor knalprijzen. Lees meer op www.delixl.nl/served

AppelsientjeAppelsap, Goudappel Tray 12 pakken à 1 liter

AppelsientjeSinaasappelsapTray 12 pakken à 1 liter

040627 040629

Mineraalwater, koolzuurvrijTray 12 flesjes à 50 cl

Vruchtensiroop, cassisTray 6 flessen à 75 cl

037402 510080

037403 510090

Bar le DucMineraalwater, koolzuurhoudendTray 12 flesjes à 50 cl

RaakVruchtensiroop, framboosTray 6 flessen à 75 cl

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Zie www.delixl.nl voor alle acties op

royal club

20%KORTING 10%

KORTING

Zie www.delixl.nl voor alle acties op

raak vruchtensiroop

15%KORTING

15%KORTING

Zie www.delixl.nl voor alle acties op spa

10%KORTING

10%KORTING

Mineraalwater, Barisart Krat 12 flessen à 1,5 liter

TonicTray 6 flessen à 1 liter

Ginger aleTray 6 flessen à 1 liter

525040 012527 528450

525070 001990 528470

SpaMineraalwater, reine Krat 12 flessen à 1,5 liter

Royal ClubBitter lemon, regularTray 6 flessen à 1 liter

Royal ClubCassis Tray 6 flessen à 1 liter

10%KORTING

20%KORTING

20%KORTING

Friesche VlagMelk, langlekker, vol Tray 12 pakken à 1 liter

Friesche VlagKarnemelk, langlekker Tray 12 pakken à 1 liter

Yogho-YoghoYoghurtdrank, aardbeiTray 12 pakken à 1 liter

160520162470 008937

Melk, langlekker, halfvolTray 12 pakken à 1 liter

160480

160460

Friesche VlagMelk, langlekker, magerTray 12 pakken à 1 liter

10%KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

10%KORTING

Zie www.delixl.nl voor alle acties op

yogho-yogho

10%KORTING

10%KORTING

HalfvolTray 12 pakken à 1 liter

010297

010299

ChocomelVolTray 12 pakken à 1 liter

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Zie www.delixl.nl voor de acties op 010295

chocomel dark

15%KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

*

19

Heerlijke, frisse, aromatische droge witte wijn met veel

nuances van geel fruit. De ronde, frisse smaak

eindigt elegant en geurig.

Soepele rode wijn met pruimen en framboos in de geur. De smaak is romig en fruitig en

eindigt warm.

Bergerac rouge “Château Boudigand”Doos 6 flessen à 75 cl

Sappige, frisdroge Chardonnay met een aroma van appels en

meloen. De smaak is rond, droog en

eindigt soepel.

558240

Een toegankelijke rode wijn met veel rood fruit in de geur, een evenwichtige smaak

en een fraaie, aromatische afdronk.

15%KORTING

Merlot “Nouveau Monde” Vin de Pays d’OcDoos 6 flessen à 75 cl

558090

Bergerac blanc sec “Château Boudigand”Doos 6 flessen à 75 cl

“LightLive” sparkling white, alcoholvrijDoos 6 flessen à 75 cl

558150 006884

Verfrissende appel- en citrustoetsen zorgen

voor een fruitige smaakbeleving. Een

heerlijke non-alcoholi-sche drank voor ieder moment van de dag.

15%KORTING

15%KORTING

15%KORTING

Chardonnay “Nouveau Monde” Vin de Pays d’OcDoos 6 flessen à 75 cl

558120

15%KORTING

HenkesVieux 35%Fles à 1 liter

HarteveltJenever, jong, 35%Fles à 1 liter

OffleyPort ruby 19,5% Fles à 75 cl

BokmaGraanjenever, jong, 35%Fles à 1 liter

HarteveltCitroenjenever 30%Fles à 1 liter

541110 540590 030434 540660 542720

Wijn & Sterke drank.

Bestel direct via www.delixl.nl/served

Tot 15% korting op de lekkerste dranken voor een gezellige avond. Proost! Zie www.delixl.nl/served

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

10%KORTING

Veel zorgcliënten in Vathorst kunnen niet meer zonder het bezoek van Uw Kruidenier. De rijdende supermarkt van Ydo Nijdam stopt netjes voor de deur. Zijn klanten hebben er schik mee. “Het is hier hartstikke gezellig.”

Klokslag half elf parkeert Ydo Nijdam zijn opvallende bus voor het hoofd-gebouw van Sint Pieters en Bloklands Gasthuis in de Amersfoortse wijk Vathorst. Nog geen minuut later komen de eerste klanten aangelopen, en binnen een mum van tijd staan er drie rollators voor de ingang van de bus. Eenmaal binnen lopen de klanten – met het boodschappenlijstje in de hand – langs de fraai uitgestalde producten van de kruidenier. Hun gastheer neemt alle tijd om ze te helpen en houdt duidelijk van een dolletje. “Hoeveel bananen wilt u? Ah drie. Wilt u drie kromme?”, schatert hij. Twee dames wandelen elke donderdagochtend gezamenlijk naar de bus van Uw Kruide-nier. De één woont zelfstandig, de ander ontvangt zorg en verpleging ín het Gasthuis. Voor beide is Uw Kruidenier een uitkomst. “Het lukt me niet om alleen naar de supermarkt te gaan”, vertelt de eerste. “Soms ga ik met mijn dochter, maar die heeft lang niet altijd tijd. Gelukkig kan ik op donderdag zelf naar Uw Kruidenier. Dat is maar een klein eindje lopen en je krijgt hier alle hulp die je nodig hebt. Ydo Nijdam stopt de boodschappen netjes in het looprek. Daar hebben we goed schik mee.”

TEVREDEN KLANTEN De rijdende kruidenier gaat er bijna van blozen. “Ik houd van tevreden klanten”, lacht hij. “Dat is goed voor de handel.”

Dan, serieus: “Deze mensen zijn hulpbehoevend, daar doe ik graag iets extra’s voor. Straks rijd ik weer naar een andere zorginstelling, daar komen de mensen helemáál de deur niet meer uit. Die geven hun boodschappen-lijstje mee aan iemand van de verpleging of aan een buurman die nog wel goed ter been is. Of ze laten het lijstje mailen, door een familielid. Er wordt zelfs ge-whatsappt. Bij deze mensen bezorg ik de boodschappen tot in de keuken.” Nijdam is de eerste SRV-man die zich aansloot bij Uw Kruidenier. “Het werd tijd voor iets anders”, zegt hij. “Ik was een beetje uitgekeken op de wagen. Die ziet er nu heel anders uit dan vroeger. Ja, ik sta er ook op. Dat is ook een beetje mijn schuld. In het begin vroegen ze: ‘Wat wil je op de wagen hebben, een man of een vrouw?’ Toen zei ik: ‘Ik wil er zelf wel op.’ Daar waren ze nog niet opgekomen, ha ha. Tja, daar sta je dan. Eigen schuld, dikke bult. Maar het maakt het wel persoonlijker, vind je niet? De mensen komen nu echt bij míj hun boodschappen doen.”

KANT-EN-KLARE MAALTIJDEN De rijdende supermarkt van Nijdam trekt veel bekijks. “Ik heb meer klanten dan vroeger”, zegt hij. “Dat heeft deels met de nieuwe uitstraling te maken. Straks bieden we nog meer kant-en-klare maaltijden aan, inclusief menu’s en diëten. Ik verwacht hierdoor een wat

Winter 2014 17 november t/m 13 december 201420

Voor de bananen en een babbel

Cliënt énzorgaanbieder

profiteren Uw Kruidenier is onderdeel van Verscentrum Nederland (VCN) en voorziet in het gemak van ‘boodschappen doen voor de deur’. De rijdende winkel biedt een volledig assortiment kruidenierswaren (van bekende A- en huismerken), dagverse producten en koelverse maaltijden, inclusief uitgebalanceerde menu’s en diëten. Door het gemak van Uw Kruidenier aan te bieden aan uw zorgcliënten, toont u zich extra betrokken met de (zelfstandig wonende) buurtbewoners en fungeert u als zichtbare schakel tussen cliënt en winkel. De dienstverlening van Uw Kruidenier kan bovendien in de toekomst worden uitgebreid. Zo zijn het ‘mee laten liften’ van bijvoorbeeld wasgoed en medicijnen opties die uw cliënten zeker zullen waarderen!

Kijkje in de keuken.

grotere toeloop. Ja, want daar is vraag naar, dat merk ik aan de reacties.” Binnenkort wordt in een aantal Amers-foortse instellingen de winkel gesloten en krijgt Nijdam het vermoedelijk nóg drukker. “Op deze locatie zijn er nauwelijks winkels”, zegt hij. “Je moet echt een flink eind lopen om je boodschappen te doen. De meeste mensen kunnen dat niet meer aan. Nu komt de winkel gewoon naar hún toe – geweldig vinden ze dat. En ook dat per-soonlijke contact vinden ze leuk. Je bouwt echt een band met ze op. Na een paar bezoekjes begin je ze al aardig te kennen, en hun kinderen en kleinkinderen ook!”

LEKKER RONDNEUZEN Even later spreken we een dame die alleen voor de eieren komt. “Meer heb ik niet nodig”, zegt ze. “Omdat ik in het Gasthuis al bij alle maaltijden aanschuif. We hebben het daar heel goed. Ik ben 88 en heb mijn leven lang gekookt. Ik ben daar nu wel klaar mee. Maar ‘s ochtends wil ik graag even een eitje bak-ken, voor op brood. Die eieren haal ik dan hier - dat is

Ook Zorgboodschap, Thuisboodschap en ‘t Gruttertje zijn onderdeel van Verscentrum Nederland. Meer weten over VCN en Uw Kruidenier? kijk op www.verscentrumnederland.nl!

niet alleen handig, maar ook hartstikke gezellig. Boven- dien wil je als vrouw graag eens rondneuzen.” Voor weer een andere klant mag Ydo Nijdam wel vaker langskomen dan één keer per week. “In het winkeltje bij de receptie hebben ze niet zo veel”, zegt ze. “Daarom gaat bijna iedereen híer boodschappen doen. Soms staat er een rij voor de bus, maar dan ga ik lekker op één van de bankjes zitten, in het zonnetje. Tijd zat!”

SOMS STAAT EEN RIJ VOOR DE BUS, MAAR

DAN GA IK LEKKER OP ÉÉN VAN DE BANKJES ZITTEN, IN HET ZONNETJE. TIJD ZAT!

‘ ‘‘De mensen komen nu echt bij mij bood-schappen doen’

21

Winter 2014 17 november t/m 13 december 201422

Assortiment populaire feesthapjes

Petits CrolinesHet assortiment Petits Crolines zijn krokante bladerdeeghapjes met een heerlijke vulling op basis van de lekkerste kaas, kip en rundvlees. Stuk voor stuk culinaire verrassingen, dat op elk feestje in de smaak valt.

Petits Crolines Assortiment (kaas, kip-curry, rundvlees) - Bidvest DeliXL art.nr. 653170. De Petits Crolines zijn ook per smaak afzonderlijk te verkrijgen (Petits Crolines kaas - Bidvest DeliXL art.nr. 653730, Petits Crolines rundvlees - Bidvest DeliXL art.nr. 653710, Petits Crolines kip-curry - Bidvest DeliXL art.nr. 653720, Petits Crolines zalm - Bidvest DeliXL art.nr. 653750, Petits Crolines champignon - Bidvest DeliXL art.nr. 653780).

De appelfl ap met dat tikkeltje méér!

Appelfl ap gesuikerd

Een gastronomische vulling met appels, rozijnen en een vleugje kaneel, verpakt in krokant bladerdeeg en afgewerkt met een laagje knapperige kristalsuiker.

Appelfl ap - Bidvest DeliXL art.nr. 615050

HEERLIJK ZOET�!

Feest mee!

Iedereen wil er meteen in bijten

CSM_14_4090 OOHNL Adv Delixi Served appelflap-petitcrol.indd 1 07/10/14 15:33

23

WilhelminaPepermunt Doos à 3 kilo

GuylianZeevruchten, cadeauverpakkingenDoos 10 doosjes à 250 gram

MentosTopperboxDoos à 48 stuks

488390043781 038313

10%KORTING

15%KORTING

Tony’s ChocolonelyChocoladereep, melk met hazelnootDoos 15 stuks à 180 gram

Chocoladereep, melkDoos 15 stuks à 180 gram

038506

038507

Veel korting op de heerlijkste zoetwaren; tel uit uw winst! Kijk op www.delixl.nl/served

Bestel direct via www.delixl.nl/served

Lekkernijen.

van DoornKoffiekoekjes Doos 12 pakjes à 250 gram

HoppeKoekjes, melange, 4 soortenDoos à 230 stuks

Speculaas, ca. 22 stuksDoos 12 pakjes à 250 gram

Koekjes, wintermix, 6 soortenDoos à 150 stuks

375780192370

376240 195030

MilkaChocolade, choco swingDoos 12 stuks à 300 gram

MilkaChocolade met gebroken nootDoos 20 stuks à 100 gram

MilkaChocolade met OreoDoos 20 stuks à 100 gram

Chocolade witDoos 22 stuks à 100 gram

Chocolade met AlpenmelkDoos 22 stuks à 100 gram

Chocolade met caramelDoos 21 stuks à 100 gram

480180 488920 038615

488720 488580 495000

MerciAmandelDoos 10 doosjes à 250 gram

Fisherman’s FriendKeelpastilles, original, extra strong, suikervrijDoos 24 zakjes à 25 gram

Finest selection, melkDoos 10 doosjes à 250 gram

Keelpastilles, original, extra strongDoos 24 zakjes à 25 gram

040209487650

490340 487620

MolcoAppelflap, gesuikerd Doos 48 stuks à 125 gram

VerkadeSan Francisco, naturelDoos 15 rollen à 300 gram

De LekkersteStroopwafels Doos 24 folies x 2 stuks à 40 gram

De LekkersteKoek, gevuld, roomboter, per stuk verpaktDoos 30 folies à 100 gram

615060

371340 030080 003135

10%KORTING

10%KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Zie www.delixl.nl voor alle acties op verkade

san Francisco

15%KORTING

Zie www.delixl.nl voor alle acties op

merci

10%KORTING

Zie www.delixl.nl voor alle acties op Fisherman’s Friend

10%KORTING

Zie www.delixl.nl voor alle acties op tony’s chocolonely

10%KORTING

Zie www.delixl.nl voor alle acties op

milka

20%KORTING 20%

KORTING

Zie www.delixl.nl voor alle acties op

milka

10%KORTING

10%KORTING

Zie www.delixl.nl voor alle acties op de

lekkerste

10%KORTING

20%KORTING

Zie www.delixl.nl voor alle acties op

hoppe koekjes

10%KORTING

Winter 201424

Soep & Bouillons.

Bestel direct via www.delixl.nl/served

MaggiDrinkbouillon, tomaat, opkikkerTray 3 dozen à 40 stuks

KnorrSoep, Hollandse erwten, supérieurDoos 6 bussen à 1,2 kilo

043958

013794

KnorrDrinkbouillon, tuinkruidenDoos 6 pakken x 80 zakjes à 3 gram

UnoxCup-a-soup, prei crèmeTray 4 doosjes à 21 zakjes

UnoxCup-a-soup, champignon crèmeTray 4 doosjes à 21 zakjes

KnorrBouillonpoeder, groente, gastronoom Doos 6 bussen à 1 kilo

MaggiSoep, Franse mosterdDoos 6 bussen à 1,1 kilo

Deli XLSoepvleesstukjes, rund, fijnDoos à 2 kilo

MaggiDrinkbouillon, kip, opkikkerTray 3 dozen à 40 stuks

UnoxCup-a-soup, tomaatTray 4 doosjes à 21 zakjes

HonigBouillonpoeder, kipDoos 6 bussen à 1,16 kilo

UnoxCup-a-soup, tomaten crèmeTray 4 doosjes à 21 zakjes

UnoxCup-a-soup, rundvlees met bieslookDoos 4 doosjes à 26 zakjes

Drinkbouillon, tomatenDoos 6 pakken x 80 zakjes à 3 gram

Cup-a-soup, rundvleesTray 4 doosjes à 21 zakjes

Cup-a-soup, Chinese tomaatTray 4 doosjes à 21 zakjes

Bouillonpoeder, groenteEmmer à 5 kilo

Soep, Italiaanse tomaat/mozzarellaDoos 6 bussen à 1,1 kilo

Soepvleesstukjes, kipDoos à 2 kilo

Drinkbouillon, tuinkruiden, opkikkerTray 3 dozen à 40 stuks

Cup-a-soup, kipTray 4 doosjes à 21 zakjes

Bouillonpoeder, vleesDoos 6 bussen à 1,16 kilo

Cup-a-soup, mosterdTray 4 doosjes à 21 zakjes

Cup-a-soup, paddenstoelensoepDoos 4 doosjes à 26 zakjes

245090

011202011280

245120231920

643300

043960

011298

011378

011302023595

026147

011308 011277

004410 231830 643210

043959

011285

013953

037045 023598

De heerlijkste soepen voor in de winter om uw gasten mee warm te houden. Zie www.delixl.nl/served

HonigBouillonpoeder, groenteDoos 6 bussen à 1,13 kilo

KnorrSoep, Hongaarse goulash, supérieurDoos 6 bussen à 1,2 kilo

011376

012338

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Zie www.delixl.nl voor alle acties op

knorr drinkbouillon

15%KORTING

10%KORTING

15%KORTING

10%KORTING 10%

KORTING

10%KORTING

20%KORTING

15%KORTING

15%KORTING

15%KORTING

15%KORTING

Zie www.delixl.nl voor alle acties op

unox cup-a-soup

Zie www.delixl.nl voor alle acties op

unox cup-a-soup

15%KORTING

meGa

deal meGa

deal

20%KORTING

20%KORTING

20%KORTING

25

EetgemakStamppot, zuurkool, 1/3 GNBak à 3 kilo

EetgemakStoofschotel, rundvlees, 1/2 GNBak à 2 kilo

869437 851587

EetgemakStamppot, boerenkool, 1/2 GNBak à 3 kilo

869434

10%KORTING

HenriStamppot, boerenkool, met Livar spekBak à 3 kilo

923355

10%KORTING

HenriHazenpeper, in sausBak à 1,5 kilo

921745

EetgemakSteak, Surinaams, halal, 1/2 GN Bak à 2 kilo

854021

10%KORTING

De Verse KeukenJachtschotel, rode kool met appeltjes en pureeDoos 6 bakken à 550 gram

De Verse KeukenStamppot, zuurkool, met worst en spekDoos 6 bakken à 600 gram

674730674630

Voor ieder wat wils. Van stampot tot stoofschotel en van Surinaamse steak tot hazenpeper. Lees meer op www.delixl.nl/served

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

EetgemakSpekblokjes, gebakkenBak à 1 kilo

869433

10%KORTING

Bestel direct via www.delixl.nl/served

Convenience.

Nieuwe huisstijl voor Eetgemak

Leo van der Krogt, algemeen directeur van Eetgemak BV: ‘Met onze nieuwe ‘groene’ huisstijl benadrukken wij het verse, gezonde en duurzame karakter van onze maaltijden. Daarbij hebben wij onze kernwaarde ‘iedereen eet mee’ een prominente plaats gegeven. Wij vinden het belangrijk dat iedereen, ongeacht dieet of consistentie, dagelijks van een lekkere en voedingskundig verantwoorde maaltijd kan genieten of dit nu normaal, vegetarisch, halal, lactosevrij, glutenvrij of natriumarm is. Wij zijn erg blij met onze nieuwe uitstraling, die heel letterlijk vorm en kleur geeft aan onze passie: het bereiden van ambachtelijke, gezonde maaltijden met de beste grondstoffen en de meest verse ingrediënten van het seizoen’

De nieuwe huisstijl van Eetgemak is herkenbaar aan het nieuwe, frisgroene logo; een combinatie van een blad en de ‘e’ van Eetgemak. De nieuwe labels op de maaltijd-verpakkingen tonen karakteristieke Hollandse landschappen; de herkomst van de ingrediënten.

Kijk voor het gehele assortiment van Eetgemak op www.delixl.nl

Eetgemak heeft de laatste jaren een forse groei doorgemaakt, zowel in omvang, kwaliteit, aanbod als beleid. Met de bereiding van 180.000 koelverse maaltijden per week voor klanten in heel Nederland is Eetgemak één van de grotere toeleveranciers voor o.a. ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, bedrijfskantines, kinderdagverblijven en tafeltje-dekje organisaties. Dat is dan ook gelijk een goede aanleiding om een nieuwe huisstijl te integreren.

26Winter 2014 17 november t/m 13 december 2014

eker in de zorgsector is het belang van goede kwaliteit koffie en thee niet te onderschatten. Voor senioren, bezoekers en patiënten heeft ‘even een bakkie doen’ vooral een sociale functie. Het is een moment van samenzijn, de dag doornemen en

gezelligheid. Zorgmedewerkers gebruiken dit moment óók om de accu weer op te laden. De beloning voor hun betrokken-heid en harde werken, is een koffie die smaakt en de hersenen gefocust houdt. Of een thee die ontspant en zich onderscheidt door zijn bijzondere smaak en aroma.

BETAALBARE TOPKWALITEITKoffies en theeën zijn populairder dan ooit. Dat merk je bijvoorbeeld aan de horeca, met zijn opkomende barista-

cultuur. In de betere koffiehuizen wordt de koffie (en ook thee) van Reuser & Smulders geroemd om zijn voortreffelijke prijs-kwaliteitverhouding. Met dank aan Reuser & Smulders eindigde Croissanterie l’Europe uit Stadskanaal dit jaar als tweede in de Misset Koffie Top 100 (Publieks-prijs). Wat voor de horeca geldt, geldt net zo goed voor de zorg. Ook dáár wil je dat er sprake is van een klein feestje of een moment om even tot rust te komen. Hoe beter de kwaliteit van de koffie en thee, des te groter het plezier. In zijn ruim honderdjarige bestaan (zie kader) is het Reuser & Smulders gelukt om uit te groeien tot een begrip onder liefhebbers, en een bewijs voor de stelling dat goede koffie en thee helemaal niet duur hoeft te zijn.

Niet alleen tijdens de feestdagen, maar het hele jaar door verdienen uw gasten en medewerkers de beste kwaliteit koffie en thee. Reuser & Smulders laat zien dat uitstekende koffie en thee helemaal niet duur hoeft te zijn. In de horeca is Reuser & Smulders al langer een doorslaand succes en ook de zorgsector kiest steeds vaker voor het huismerk van Bidvest Deli XL.

Z

‘Kleintje koffie’ met grootse smaak

27Versbereiders.

Inclusief aroma-korrels voor méér smaak en aroma!

Eerlijk en verantwoord Behalve goede koffie en thee is

ook maatschappelijk verantwoord

ondernemen een factor om rekening

mee te houden. Reuser & Smulders

heeft zich daarom verbonden aan

Rainforest Alliance; een internationale

milieuorganisatie die als doel

heeft ecosystemen, en de daarvan

afhankelijke mensen en dieren, te

beschermen. Het keurmerk van

Rainforest Alliance garandeert dat het

betreffende product onder strenge

voorwaarden en op gecertificeerde

plantages duurzaam is geproduceerd.

Daarnaast zijn alle kartonnen bekers van

Reuser & Smulders recyclebaar.

Ook koekjes, kopjes en meerReuser & Smulders voorziet in veel méér dan koffie en thee alleen. Het merk is gespecialiseerd in vrijwel alles dat deel uitmaakt van het ritueel van ‘even een bakkie doen’. Zo kunt u bij Reuser & Smulders ook terecht voor eersteklas koffieapparatuur, van gere-nommeerde merken als Animo, Schaerer, Francke, Jura, Melitta, WMF Carimali en Vibieme. Daarnaast levert Reuser & Smulders een groot en divers assortiment koekjes en chocolade (van koffiekoekjes tot nougat, meringuettes en roomboterkoekjes), mokkaboontjes, suiker- en creamersticks, melkcups en onverwoestbare porseleinen kopjes. U vindt ze op www.reuserensmulders.nl! Voor meer informatie over de aanschaf of huur van koffieapparaten kunt u contact opnemen met uw accountmanager.

Compleet koffieconceptIn ruim 100 jaar tijd is Reuser & Smulders uitge-groeid tot een compleet concept met tien soorten koffie en veertien soorten thee. Espresso Forte is een espresso met een pittig Italiaans karakter – een krachtig melange van topkwaliteit Arabica bonen, aangevuld met de beste robusta’s. Espresso superiore is een iets lichter en gebrand melange en onderscheidt zich door zijn aangename milde karakter. Melange rood is samengesteld uit de beste koffiebonen uit Midden- en Zuid Amerika en Azië, terwijl het gevriesdroogde Instant Colombia speciaal is ontwikkeld voor automaten en voor 100 procent uit echte koffie bestaat.

Thee met extra smaak en aroma De variathee en smaakjesthee van Reuser & Smulders is voorzien van aroma-korreltjes, gemaakt van het sap uit de vrucht. Deze korrels worden vermengd met de minuscule theedeeltjes. Het gevolg is méér smaak en méér aroma. Vooral senioren – bij wie smaakverlies een veel voorkomend probleem is – zullen deze serieuze smaakimpuls kunnen waarderen!

Roemrijke geschiedenisIn 1896 vestigden de heren W. Reuser

en J. Smulders een koffiebranderij, thee-

pakkerij en tabaksfabriek in Den Haag.

Twee decennia later onderscheidde

koningin Wilhelmina de firma met het

predikaat hofleverancier. Rond die tijd

werd ook de slogan ‘een kleintje koffie’

geboren, die bij veel oudere mensen

nog steeds tot de verbeelding spreekt.

De roem van het merk onderscheidde

zich snel onder de groeiende schare

koffieliefhebbers. Ambitieuze onder-

nemers schonken de kwaliteitskoffie en

-thee aan hun gasten, waardoor Reuser &

Smulders zich definitief een plek binnen de

restauratieve en institutionele markt verwierf.

Winter 201428

Lamb WestonWedges, seasoned skin-onDoos 4 zakken à 2,5 kilo

Lamb WestonCrispy fries, sweet’n savourDoos 4 zakken à 2,5 kilo

611480 015699

Alles om uw gasten te voorzien tijdens de feestdagen. Van gratins tot vergeten groenten. Lees meer op www.delixl.nl/served

Lamb WestonRibble fries, sweet’n savourDoos 4 zakken à 2,5 kilo

034279

Lamb WestonAardappelpuree, mama’s mash, home style, magnetron Doos 4 zakken à 2,5 kilo

613500

Bestel direct via www.delixl.nl/served

17 november t/m 13 december

AvikoSteamfresh100% gekookte aardappelen, 1/2 & 1/4 45223085% gekookte aardappelen, 1/2 & 1/4 454870Aardappelen, 20/30 455720Doos 2 zakken à 5 kilo

Aardappelschijfjes 455760Wedges, skin-on 450600Mini kriel, 17/20 452430Doos 6 zakken à 2 kilo

ArdoRode kool met appel, portiesDoos 4 zakken à 2,5 kilo

ArdoWortelen, Parijs, 15/20Doos 4 zakken à 2,5 kilo

ArdoWortelschijfjes, regenboogDoos 4 zakken à 2,5 kilo

601790603830 608530

ArdoAardappel, rusticaDoos 4 zakken à 2,5 kilo

601970

10%KORTING

ArdoVergeten groentemixDoos 4 zakken à 2,5 kilo

013945

Zie www.delixl.nl voor alle acties op

aviko steamFresh

KORTING15%meGa

deal

15%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

15%KORTING

15%KORTING

29Aardappelen, Groenten & Fruit.

Del MonteFruitcocktail, op lichte siroopDoos 6 blikken à 1 liter

Dr. OetkerMoes, pruimenDoos 120 cups à 25 gram

402550

226820

AartsKersen, flambeer, op zware siroopTray 12 blikken à 850 ml

400460

25%KORTING

421730

Vers&zoWorteltjes, ontknopt, gebrokenZak à 2,5 kilo

AartsSlierasperges, Hollands, 17 cmDoos 6 potten à 1,7 liter

931184

261590

BonduelleGroene kool à la crèmeDoos 4 zakken à 2,5 kilo

043139

Vers&zoStoofpeer, Gieser Wildeman, heel, geschild en ongekookt Zak à 5 kilo

033062

LutèceChampignons, gesneden, klein, 1e-kwaliteitTray 6 blikken à 3 liter

10%KORTING

15%KORTING

10%KORTING

One 2 fruitMoes, appel/aardbeiDoos 48 cups à 100 gram

Moes, appel/abrikoosDoos 48 cups à 100 gram

421500

420190

10%KORTING

One 2 fruitMoes, appel/peerDoos 48 cups à 100 gram

Moes, appel/banaanDoos 48 cups à 100 gram

421680

420210

AartsStoofperen, rood, half, 25/30 stuksTray 6 blikken à 3 liter

Stoofperen, heel, met steel, 20/25 stuksTray 6 blikken à 3 liter

409560

409590

HakTuinbonen, extra fijnTray 6 potten à 710 gram

Bruine bonenTray 12 potten à 720 gram

014333

008664

10%KORTING

10%KORTING

5%KORTING

5%KORTING

10%KORTING

5%KORTING

BonduelleGroenten

NIEUW van Bonduelle: Groene Kool à la crèmeBonduelle Food Service à la crème gamma biedt topkwaliteit en optimaal gebruiksgemak. Naast de welbekende bladspinazie en prei introduceert Bonduelle Foodservice nu ook groene kool à la crème. Een verrassend, smaakvolle combinatie van groene kool met een zachte saus van echte room.

Optimaal gebruiksgemakDe groene kool à la crème is verkrijgbaar in handige portieblokjes van 83 gram, zo ben je als chef van een verzorgingstehuis of verpleegtehuis altijd fl exibel en vermijdt je voedselverspilling. De voorgegaarde diepvriesgroenten in portieblokjes zijn direct klaar voor gebruik.

Groenten zijn de belangrijkste bron van voedingsstoffen en onontbeerlijk voor een gezonde levensstijl. Bonduelle zorgt ervoor dat het voor iedereen zo makkelijk mogelijk is om dagelijks groenten te eten. Jarenlange kennis en ervaring hebben geleerd dat je met hoogwaardige technologie en aandacht voor mens en natuur het beste van groenten bewaart. Innovatie staat echter altijd in dienst van de smaak van onze klanten, want dat is voor Bonduelle het allerbelangrijkste.

20%KORTING

meGa

deal

Winter 2014 17 november t/m 13 december 201430

Goed voor hart en

bloedvaten

Becel bevat een unieke mix van drie plantaardige oliën:

koolzaad-, lijnzaad-, en zonnebloemolie.

Daardoor is Becel van nature rijk aan Omega 3*.

En dat is bewezen:

* Omega 3 draagt bij aan het behoud van een normaal cholesterolgehalte in het bloed. De benodigde inname die bijdraagt aan het behoud van een normaal cholesterolgehalte is 2 g Omega 3 (alfa-linoleenzuur)

Becel Light

Becel Dieet

14_106327 UFSNL_BECEL_245x330mm_NO URL.indd 1 30/09/14 10:04

Vers&zoRund, dunne lende, Zuid-Amerikaans, vacuümPortie à 3 kilo

Vers&zoKalf, dunne lende, jong, rosé, schoonPortie à 3,5 kilo

W&GHoender, appelrolletje, gegaardPortie à 120 gram

W&GChipolata, wild, op spies, gegaard Portie à 80 gram

Seafood PartnerScholfilet witte zijde, graatloosPortie 100 –120 gram, per kilo

MilieukeurVarkensfilet, kleurzout gepekeldStuk à 1 kilo

MilieukeurVarkensprocureurPortie à 100 gram, per kilo

W&GKipgehakt, Bretons, natriumarmPortie à 100 gram

W&GReepeperBak à 1,5 gram

W&GKipgehakt, BretonsPortie à 100 gram

Seafood PartnerVictoriabaarsfilet, zonder vel en graatloos Portie ca. 100 gram, per kilo

Seafood PartnerZalmfilet Noors, zonder vel en graatPortie ca. 100 gram, per kilo

Vers&zoLamsfilet, Nieuw-Zeeland, vacuümStuk à 600 gram

Seafood PartnerPangasius rolletje, orientaal, gegaardPortie 90 –110 gram, per kilo

Seafood PartnerZalmkibbeling, gebatterd, gebakkenBak à 1 kilo

942763 874588

871963 840077

950749

037676037649

974965977581 974964

951557957851

874707

872852 023462

5%KORTING

5%KORTING

5%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

Bestel direct via www.delixl.nl/served

10%KORTING

10%KORTING

Meer kwaliteit, minder kosten; proef het verschil! Lees meer op www.delixl.nl/served

5%KORTING

5%KORTING

10%KORTING

31

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Winter 2014 17 november t/m 13 december 201432

et is geen geheim dat de presentatie van het eten bijdraagt aan de beleving (en de eetlust) van de gast. Het superieure servies van Churchill onderscheidt zich niet alleen door zijn

duurzame en lange levensduur, maar voegt daarnaast nog eens een flinke dosis elegantie toe aan een brunch of buffet. De buffetkommen en schalen van dit Britse porseleinmerk zijn het rustige podium waarop een kerstbuffet kan excelleren. De kleuren van het eten steken fraai af tegen het glanzen-de porselein, dat door zijn ijzersterke kwaliteiten jarenlang goed blijft.

Stijlvol design, gebruiks-

gemak en onverwoestbare

kwaliteiten maken het

porseleinen servies van

Churchill geliefd in de

wereld van hospitality.

Hoewel dit merk het hele

jaar door zijn waarde

bewijst, komt de elegantie

ervan vooral tijdens de

feestdagen volledig tot

zijn recht.

HEen lust voor het oog

HET PORSELEIN VAN

CHURCHILL IS ELEGANT EN STERK TEGELIJK

Winter 2014 17 november t/m 13 december 201432

Over de hele wereld staat Churchill Vitrified porselein bekend om zijn superieure kwaliteiten. Het merk presenteerde de afgelopen jaren een aantal series die de tand des tijds letterlijk kunnen doorstaan. Ook wat vormgeving betreft, want het tijdloze design van Churchill is al net zo’n begrip als de kracht van het porselein.

Gemaakt voor de zorgOm die reden kiezen niet alleen restaurants, maar ook zorginstellingen voor de borden, kommen, schalen en kopjes van Churchill. De serie ‘Future Care’ lijkt zelfs speciaal voor de zorg gemaakt. Dat kan kloppen, want bij het ontwerp hield de fabrikant rekening met een oudere doelgroep. De diepe borden (met relatief hoge randen) maken het voor de cliënt

gemakkelijker om het eten op de vork of lepel te krijgen, terwijl de platte on-derkant een garantie is voor stabiliteit. Tegelijkertijd garandeert die vlakke onderkant een volledig contact met de hittebron, zodat er meer warmte wordt opgevangen en het voedsel langer warm blijft. De kopjes uit de ‘Future Care’ lijn hebben een stevige grip en

extra groot oor, dat voorkomt dat de vingers in aanraking komen met het warme kopje. Er zijn ook mokken met twee oren verkrijgbaar, voor nóg meer grip. Kopjes én borden zijn gemakke-lijk stapelbaar en passen probleemloos in de vaatwasser.

Toonbeeld van elegantieOok de Profile serie van Churchill is een toonbeeld van elegantie. De borden en kommen zijn licht in gewicht en zéér sterk, dankzij de Eco Glaze glazuurlaag, een beschermlaag tegen thermische schokken, krassen en metaalsporen van bestek. Voor dit servies geldt dan ook een chip- garantie van vijf jaar; borden waarvan de randen binnen vijf jaar beschadigd raken, worden kosteloos vervangen.

Een extra feestelijke uitstraling hebben de schotels en schalen uit de Alchemy Buffet melamine reeks van Churchill. Ook in deze serie is er sprake van stijl-vol design in combinatie met ijzersterke eigenschappen en een brede toepas-baarheid (ontbijt, lunch, restaurant, buffet, catering). Het servies is zó vorm-gegeven dat de onderdelen naadloos op elkaar aansluiten. Eenmaal gevuld met feestelijk fingerfood, tapasachtige hapjes, fruit, groenten en garnituren, vormen zij een aanwinst voor élk buffet; een lust voor het oog die vanzelf de eetlust wekt. Zowel bij de zorgcliënt als bij vrienden en familieleden die te gast zijn tijdens het kerstmaal. Zij kijken hun ogen uit bij het buffet van het bezoekersrestaurant.

Meer weten over het porseleinen servies van Churchill? Kijk op www.delixl.nl/served

DE SERIE ‘FUTURE CARE’ IS

SPECIAAL VOOR DE ZORG GEMAAKT

33Smaakmakers.

Winter 201434

FricoKaas, gesneden, Gouda, 48+, jong, 7 plakken Doos 6 folies à 175 gram

Huis van BelegAchterham, gegrild, ca. 30 plakken Bak à 475 gram

032034

923454

FricoKaas, gesneden, Gouda, 48+, jong belegen, 7 plakkenDoos 6 folies à 175 gram

KapteinKaas, gesneden, 1-plak, 48+, oudDoos à 200 plakken

KapteinRoombotercups, biologisch, licht gezoutenDoos 200 stuks à 10 gram

KipsRibrollade, gekruid, ca. 18 plakkenBundel à 180 gram

KipsKalkoenham, ca. 36 plakkenBundel à 180 gram

KipsBacon, ca. 18 plakkenBundel à 144 gram

032035

040533186360

752220 752350751890

FricoKaas, gesneden, Gouda, 48+, belegen, 7 plakkenDoos 6 folies à 175 gram

032037

KapteinKaas, gesneden, Gouda, jong belegen Doos 8 pakken à 25 plakken

040527

10%KORTING

FricoKaas, gesneden, Gouda, 48+, komijn, 7 plakkenDoos 6 folies à 175 gram

032039

CasArrigoniTallegio Stuk à 2,2 kilo

021650

RochebaronStuk à 550 gram

012365

751840

Bestel direct via www.delixl.nl/served

17 november t/m 13 december

Trakteer uw gasten op een feestelijk ontbijt. kijk op www.delixl.nl/served

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

20%KORTING

10%KORTING

KipsVarkensfricandeau, ca. 18 plakkenBundel à 216 gram

FricoKaas, gesneden, Gouda, 48+, oud, 7 plakkenDoos 6 folies à 175 gram

032038

20%KORTING

20%KORTING

20%KORTING

5%KORTING

5%KORTING

10%KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

20%KORTING

10%KORTING

35Kaas, Vleeswaren, Salades & Zoet beleg.

Fresh4YouSalade, beenham, 1-persoons Doos 6 cupjes à 55 gram

NutellaHazelnootpastaDoos 120 stuks à 15 gram

BecelMargarine, dieet Doos 24 kuipen à 500 gram

Van OordtHoning, acaciaDoos 240 cups à 15 gram

470750

407470 010175340690

15%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

Slaatje, zalmDoos 12 cupjes à 140 gram

Slaatje, kip, sweet unionDoos 12 cupjes à 140 gram

032159 032157

032158 033400

AbeeSlaatje, rundvleesDoos 12 cupjes à 140 gram

AbeeSlaatje, huzarenDoos 12 cupjes à 140 gram

10%KORTING

HeldensFilet Americain Bak à 500 gram

La BanSeizoensboter, sweet chili Rol à 500 gram

640510 028150

10%KORTING

5%KORTING

Kruidenboter, traiteur, pomodoriRol à 500 gram

453530

454940

La BanKruidenboter, traiteurRol à 500 gram

5%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

Johma ontzorgt

De voordelen op een rijDoor in gesprek te gaan met professionals in de zorg, werd duidelijk welke facetten een belangrijke rol spelen bij de samenstelling van een maaltijd voor de cliënt. Op basis hiervan creëerde onze culinair ontwikkelaareen serie smaakvolle rauwkostsalades. - 6 verschillende smaken voor voldoende variatie - Als aanvulling op de warme maaltijd of lunch - Frisse, heldere dressing - Handzame, gesealde verpakking van 80 gram - Van Johma “Oet Twente” - GlutenvrijJohma ziet dat ziekenhuizen, door het geven van persoonlijke aandacht en het creëren van een aangename sfeer, er alles aan doen om cliënten zo spoedig mogelijk te laten herstellen. Door te denken in consumenten i.p.v. cliënten kan een vertrouwd merk consumenten verleiden om goed te eten. Het Johma assortiment bestaat uit onderstaande smaken: - Rode biet/appelsalade - Witte kool/ananassalade - Wortel/maïssalade - Atjar tjampoersalade - Witte kool/paprikasalade - Bleekselderij/appelsalade

Zie www.delixl.nl voor het gehele assortiment van Johma.

“Het moet mogelijk zijn besparingen in de zorg door te voeren zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van voeding voor de cliënt”, aldus Paul van Haeren, Sales Director Johma Foodservice. “Uit recent onderzoek blijkt dat in ziekenhuizen op dit moment ongeveer 40% van alle voeding wordt weggegooid. Johma voelt de verantwoordelijkheid om een steentje bij te dragen aan het terugdringen van verspilling van voedsel, door speciaal voor de zorg geportioneerde maaltijdcomponenten aan te bieden. Hiermee wordt tevens de keuken een stukje “ontzorgt”, zodat de koks meer tijd kunnen besteden aan het samenstellen van een lekkere maaltijd voor de cliënt ”.

Johma ontzorgt

UyttewaalAugurken, 70/80 stuks Blik à 10 liter

420580

Augurken, 50/60 stuksBlik à 10 liter

Rauwkost, witte kool en ananasTray 6 bakjes à 80 gram

420630043698

420500 043699

UyttewaalAugurken, 30/40 stuksBlik à 10 liter

JohmaRauwkost, rode biet en appelTray 6 bakjes à 80 gram

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

Winter 201436

BussinkOntbijtkoek, gesnedenDoos 12 stuks à 350 gram

Van de LeurVlaai, kersen raster, 9 cmDoos 40 stuks à 100 gram

Roggebrood, Fries, per stuk verpaktDoos 50 stuks à 50 gram

Broodje, flaguette Toscane Doos 28 stuks à 100 gram

Knäckebröd, sesam, per stuk verpakt Doos 120 stuks à 13 gram

Brood, mehrkorn, glutenvrijDoos 3 stuks à 300 gram

Knäckebröd, volkorenPak à 205 gram

Beschuit, volkoren, per stuk verpaktDoos à 125 stuks

BeukAppeltaart, Bourgondisch, 10 puntenDoos 6 stuks à 1,8 kilo

Maître Paul ProfessionalAssorti taart, klassiekPer stuk à 1,38 kilo

MolcoMuffin, blueberry de luxe Doos 36 stuks à 100 gram

363240

039110647400

180830

040019

028237

039111

023901184290649510

183820

040016

009927

039113

681400027413650730

De ‘broodnodige’ patisserie, brood en desserts voor de smakelijkste prijzen. Kijk opwww.delixl.nl/served

Bestel direct via www.delixl.nl/served

10%KORTING

15%KORTING

10%KORTING

MolcoMuffin, chocolate de luxe Doos 36 stuks à 115 gram

MolcoMuffin, big apple de luxe Doos 36 stuks à 115 gram

634170650970

Van der MeulenBeschuit, biologisch, per stuk verpaktDoos à 125 stuks

Banquet d’OrBroodje, rond, wit, plat, afgebakken, met olijfolieDoos 28 stuks à 100 gram

WasaKnäckebröd, sesam, per duo verpaktDoos 60 stuks à 27 gram

SchärBrood, classic, glutenvrijDoos 3 stuks à 300 gram

WasaKnäckebröd, goudbruinPak à 195 gram

Van der MeulenBeschuit, naturel, per stuk verpaktDoos à 125 stuks

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

BolletjeOntbijtkoek, mono Doos 48 stuks à 30 gram

BolletjeOntbijtkoek, naturelDoos 9 stuks à 375 gram

006215 006214

10%KORTING

15%KORTING

17 november t/m 13 december

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Zie www.delixl.nl voor alle acties op

beuk

15%KORTING

10%KORTING 10%

KORTING

Zie www.delixl.nl voor alle acties op

schär

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

37Brood & Patisserie.

CampinaVla, vanilleTray 6 bekertjes à 150 gram

Van GilsBavarois, weekendcup, brownie-karamelDoos 24 cupjes à 140 ml

ZuivelhoeveVla, vanilleEmmer à 5 kilo

CampinaYoghurt, aardbeiTray 6 bekertjes à 150 gram

177240

032513

002686

034674

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

PanescoGateau, chocolade Doos 14 punten à 115 gram

HertogRoomijsbeker Doos 24 stuks à 100 ml

Pur NaturYoghurt, aardbei Tray 8 potjes à 150 gram

CampinaPap, rijst Tray 6 bekertjes à 150 gram

PanescoGateau, blueberryDoos 14 punten à 115 gram

OLAViennetta vanille, miniDoos 18 stuks à 125 ml

ZuivelhoeveVla, chocoladeEmmer à 5 kilo

CampinaKwark, vruchten, halfvol, aardbeiTray 6 bekertjes à 150 gram

035897

712450

171160

034673

040010

031715

002684

034663

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Zie www.delixl.nl voor alle acties op pur

natur

Zie www.delixl.nl voor alle acties op campina

portiedesserts

Zie www.delixl.nl voor alle acties op campina

portiedesserts

Zie www.delixl.nl voor alle acties op

van gils

10%KORTING

10%KORTING

 

Gemaakt met liefde en loeíííverse melk

Zuivelhoeve heeft een breed assortiment producten voor de professional in de institutionele en catering markt. Dagelijks worden er verschillende soorten yoghurt, vla, pap, kwark en bavarois geproduceerd. Ook voor de vraag naar (stoof)fruit kan Zuivelhoeve in de behoefte voorzien.

Alle grootverpakkingen van Zuivelhoeve zijn leverbaar in emmers van 5 kilo. Gezien de ontwikkelingen in de zorgmarkt is dit voor veel zorginstellingen een passende oplossing voor het terugdringen van bijvoorbeeld derving.

De gehele range is beschikbaar via Bidvest Deli XL, kijk op www.delixl.nl/zuivelhoeve

Mensen laten genieten van het beste en meest verse dat het platteland te bieden heeft. Dat is waar Zuivelhoeve dagelijks naar streeft. De producten van Zuivelhoeve moeten boven alles ‘onmeunig lekker’ zijn, zoals ze dat in Twente zeggen.

Sinds 1981 maakt Zuivelhoeve van verse melk, welke door boeren uit de omgeving wordt geleverd, de meest lekkere zuivelproducten. Het streven is naar (h)eerlijke en authentiek producten, hierbij staat de kwaliteit altijd voorop. Het feit dat de melk uit de directe omgeving komt, geeft de producten een extra dimensie, heerlijk dichtbij.

10%KORTING

Zie www.delixl.nl voor alle acties op

Zuivelhoeve

Winter 2014 17 november t/m 13 december 201438

100% NATUURLIJK

GREEN TEA LEMON

EARL GREY

LEMON

MINT

FOREST FRUIT

GREEN TEA PURE

ROOIBOS VANILLA

ENGLISH BREAKFAST

TEA MASTER SELECTION

THEE DIE JE OP DE

KAART ZETPickwick introduceert Tea Master Selection. Een selectie van 8 bekende smaken met een verfi jnde en persoonlijke twist van onze thee experts. Stijlvol gepresenteerd voor

een theebeleving die je letterlijk èn fi guurlijk op de kaart zet!

Exclusief voor Out-of-home. Vanaf nu verkrijgbaar bij Deli XL.

NIEUW

NATUURLIJK

GREEN TEA LEMON

EARL GREY

FOREST FRUIT

GREEN TEA PURE

ROOIBOS VANILLA

ENGLISH BREAKFAST

GREEN TEA LEMON

GREEN TEA PURE

ROOIBOS VANILLA

ENGLISH BREAKFAST

GREEN TEA LEMON

ENGLISH BREAKFAST

PTMS Advertentie 245x330 DeliXL - 8x FULL RANGE DEF.indd 4 28-07-14 15:05

39Nieuwe paden.

orginstellingen verspillen jaarlijks gemiddeld 30 tot 40 procent van alle voedsel die is ingekocht. De miljoenen kilo’s aan weggegooid eten vertegenwoordigen samen een bedrag van bijna 220 miljoen euro. Dat is slecht voor de zorg, maar ook voor het milieu, dat op deze manier onnodig zwaar belast wordt. Om die reden bedacht Unilever Food Solutions een handige applicatie voor de professional in de keuken, ‘Stop Verspilling’ geheten. Deze efficiënte en gebruiksvriendelijke app helpt instellingskoks om de afvalstroom in kaart te brengen en de afvalberg aanzienlijk

te verkleinen. Volgens Unilever is het mogelijk om met relatief weinig moeite liefst 20 procent minder afval te produceren.

Gratis stappenplanDe Stop Verspilling app kunt u gratis downloaden in de Android of Apple store en bestaat uit een aantal stappen. Tijdens de eerste stap meet u hoeveel afval u en uw keukenteam dagelijks produceren, waarbij de meetresultaten eenvoudig geregistreerd worden. Op deze manier kunt u ‘audits’ van 3 tot 5 dagen houden. Aan het einde van een audit weet uw keuken precies hoe groot de afvalberg is, hoe het afval verdeeld is (van opslag- tot bereidings- en consumptieafval) en hoeveel geld u kunt besparen als de verspilling met 20 procent wordt teruggebracht. Om die besparing ook daadwerkelijk te realiseren, downloadt u de Stop Verspilling app, een verzameling tools, tips, tricks, recepten en gefilmde adviezen van chefs. Door gebruik te maken van de toolbox, én de audit na één of twee maanden te herhalen, ziet u precies welke vooruitgang uw keuken boekt!

Anti-waste challengeMet het beschikbaar maken van de Stop Verspilling app toont voedselproducent Unilever zich betrokken bij het probleem van voedselverspilling. Om diezelfde reden ging op 16 oktober – niet toevallig ‘Wereldvoedseldag’ – de United Against Waste Challenge van start. Tijdens dit initiatief van Unilever hebben ruim honderd restaurants in Nederland, Frankrijk en België (waaronder ook restaurants van zorgorganisaties) een grondige afvalaudit ondergaan, met als doel om binnen vier weken een aanzienlijke afvalreductie te realiseren. De resultaten worden bekend tijdens de European Week for Waste Reduction (EWWR), van 22 tot 30 november 2014. Meer weten over de Stop Verspilling app en de United Against Waste Challenge? Kijk dan op www.unileverfoodsolutions.nl

Z

UNITED AGAINST WASTE. GA JIJ OOK

DE UITDAGING AAN?

tegen wasteAPPHet jaar 2014 is het Europese Jaar van de Strijd tegen Voedselverspil-ling. Keukens die mee ten strijde willen trekken, kunnen gebruik maken van de Stop Verspilling app. Met deze handige applicatie, van Unilever Food Solutions, kunt u veel geld besparen en spaart u bovendien het milieu.

De hele

nacht fit

De blauwe bes staat bekend als supergezond. Daarom heeft PANESCOFOOD.COMdeze bes voor u verwerkt in een feestelijke frisse taart, de Blueberry Cream Gateau(nr. 040010). De taart bestaat uit afwisselend laagjes cake en een licht verteerbareblauwe bessen-yoghurtmousse. Het geheel is mooi afgewerkt met een gelei van blauwe bessen en witte chocoladevlokken. Voor uw gemak hebben we de taart alvastin 14 punten gesneden.

Interesse in proefmonsters? Ga naar www.delixl.nl/served en vraag ze aan.

BLUEBERRY CREAM GATEAUFEESTELIJK MET EEN VLEUGJE GEZOND!

41Voedingsadvies.

Maar liefst 1,1 miljoen Nederlanders werken regelmatig ’s nachts. Een groot deel van deze mensen draait nachtdiensten in de zorg. Terwijl het lijf in de ruststand wil, moet het hoofd alert zijn. Met de juiste voeding lukt dat.

Goed de nacht door met Goedenacht Goedenacht is een uitgave van de StAZ, met medewerking van Alexander van Eekelen en Elly Kaldenberg. Het boekje staat boordevol informatie over werken in de nacht, tips bij vermoeidheid en slapen,

balans tussen werk en privé, duidelijke richtlijnen en gezonde recepten. Elise Merlijn:

“Goedenacht is een groot succes. De 2.500 exemplaren die we gratis verstrekten, waren in no time vergeven. Inmiddels is het boekje gratis te downloaden op onze site.” Kijk voor meer info en de link op www.staz.nl

Nachtdienst Wie in de zorgsector werkt, weet dat nachtdiensten erbij horen. Maar dat geldt niet voor de lichamelijke klachten, die veel nachtwerkers ervaren. Een aangepast voedingspatroon zorgt ervoor dat medewerkers gezonder door hun nachtdienst komen. Dit blijkt uit een onderzoek dat de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ) heeft laten uitvoeren. De StAZ is een samenwerkingsverband van werkgevers- en werknemersorganisaties in de ziekenhuisbranche voor arbeidsmarktbeleid. Elise Merlijn, vice-voorzitter en bestuurder bij Abvakabo FNV, vertelt: “Nacht-

diensten zijn niet gezond, daar kan ik kort over zijn. Maar in onze maatschappij kunnen we niet meer zonder.

De StAZ is voortdurend op zoek naar innovatieve oplossin-gen om binnen de mogelijkheden die we hebben, nachtarbeid in ziekenhuizen te optimaliseren. Daarom hebben we laten onderzoeken hoe we met voeding, licht en roosters de negatieve gevolgen van ‘s nachts werken kunnen verminderen.”

Duidelijke resultatenFit zijn tijdens de nachtdienst is belangrijk voor de kwaliteit van zorg. Maar ook de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van medewerkers speelt natuurlijk een rol. “De gevolgen van nachtarbeid zijn tweeledig”, zegt psycholoog en consultant Alexander van Eekelen. “Vermoeidheid, slaperigheid en verminderde alertheid zijn acute gevolgen, die zich bovendien verhouden tot de veiligheid op het werk. Op lange termijn spelen gezondheidsrisico’s een rol. Mensen die nachtdiensten draaien, hebben bijvoorbeeld meer kans op slaapstoornissen, klachten aan het spijsverteringskanaal, meer kans op diabetes type II en over-gewicht. Met het onderzoek dat ik, in opdracht van de StAZ, heb uitgevoerd, wilde ik erachter komen of de alertheid kan worden verhoogd door middel van voeding. Ik heb een groep verpleegkundigen gevraagd drie maanden lang elke nachtdienst te eten volgens mijn voedingsprotocol. Daarnaast mochten ze niet snoepen en snacken en moesten ze op gezette tijden aangeven hoe moe ze waren, op een schaal van één tot zeven. De resultaten zijn duidelijk: mijn testgroep is niet alleen minder moe en alerter tijdens de dienst, ook slapen ze overdag beter en langer. Door hun voeding aan te passen, verminderde de vermoeidheid tijdens de nachtdienst tot 26 procent!”

Voedingsadvies Wie ’s nachts werkt, ontregelt automatisch het natuurlijke bioritme van het lichaam. “Jij bent wel wakker, maar je lijf niet”, zegt diëtiste Elly Kaldenberg. “’s Nachts geeft je lijf geen seintje dat het honger heeft. Enzymen, hormonen en insuline werken minder goed. Ondertussen moet je wél presteren. Dat kan, als je maar oplet wat je eet. Mijn voedingsadvies voor mensen die ’s nachts werken, is als volgt: 18.00 UUR: een gewone warme maaltijd. 22.00 UUR, VLAK VOOR DE NACHTDIENST: een boterham, een bakje yoghurt of een handje noten. Aan het einde van de avond/begin van de nacht gaat het maag-darmkanaal in de ruststand. 02.00 UUR. Het lijf heeft energie nodig, maar kan eten nu niet goed verteren. Een kopje soep, muesli of fruit zijn goed. Daarvoor hoeft de keuken niet open, het gaat niet om culinaire hoogstandjes. 04.00 UUR. De bekende dip – bloedsuiker en lichaamstemperatuur dalen, met flauw en koud aanvoelen als gevolg. Dan zijn snellere koolhydraten wenselijk, zoals een krentenbol of fruit. 08.00 UUR. Heel belangrijk: het ontbijt voordat de nachtwerker thuis gaat slapen. Met een ontbijt in de maag, word je namelijk niet wakker van de honger en kun je langer slapen.

De reacties van de nachtwerkers op de aanbevelingen zijn unaniem. Kaldenberg: “Ze roepen allemaal dat ze dit graag eerder hadden geweten. Vooral lekker en lang slapen na de nachtdienst wordt als prettig ervaren. Logisch: wie uitgerust wakker wordt, begint weer fit aan de volgende nachtdienst.” Merlijn besluit: “We hopen dat nachtwerk, voeding en gezondheid onderwerp van gesprek worden voor iedereen die ermee te maken heeft. De StAZ wil de motor graag aanjagen, maar de ziekenhuizen zelf zijn het vliegwiel.”

De hele

nacht fit

van de vrijwilligers die ervoor zorgt dat alles goed gaat. We gebruiken gebarentaal om met elkaar te communi-ceren. Voor mij is dit een heel dankbaar tijdverdrijf. Je ziet die jongens en meisjes echt groeien in hun werk, totdat ze in staat zijn om hun vleugels uit te slaan en ergens anders in de samenleving een baan vinden. Dat motiveert mij enorm.”

Peter van de Ven (63), vrijwilliger Zorgbakkerij Compas Koninklijke Kentalis.

“Ik heb 32 jaar voor Bidvest Deli XL gewerkt, als senior account-manager voor de gezondheidszorg. Mijn werkgever van toen stelde me op mijn 61ste in de gelegenheid om te stoppen met werk. Dan kun je alle dagen thuis gaan zitten en lekker niets doen, maar daar ben ik de man niet naar. Ik heb graag iets ‘om handen’. Bovendien: als ik op kosten van de maatschappij mag leven, vind ik het normaal om iets terug te doen. Ik woon in Boxtel, niet ver van de Koninklijke Kentalis in Sint-Michielsgestel. Daar hebben ze een zorgbakkerij die bijdraagt aan de ontwikkeling en zelfredzaamheid van de cliënten. Met mijn bakkersachtergrond zit ik hier als gegoten. Twee dagen in de week ondersteun ik de medewerkers in de zorgbakkerij bij het koekjes bakken. Die medewerkers zijn veelal dove of slechthorende cliënten van de Koninklijke Kentalis (zie ook pag. 16). Ik ben één

‘IK DOE GRAAG IETS TERUG VOOR DE MAATSCHAPPIJ’

‘Je ziet die mensen groeien, dat motiveert me enorm’

Vrijwilligers in de zorgOnmisbaar en betrokken

Ons land telt bijna een half miljoen vrijwilligers in de zorg. Dankzij hun inzet is er extra aandacht voor de cliënt en kun-nen zorgorganisaties activiteiten ontplooien die anders teveel geld kosten. Zélf kunnen de meeste vrijwilligers al gauw niet meer zonder hun liefdadigheids- werk, vooral omdat het zoveel voldoening geeft. Served sprak met twee vrijwilligers en twee ‘deskundigen’ over het onmis-bare werk achter de schermen.

Winter 2014 17 november t/m 13 december 201442

“Vrijwilligers zijn zo anders, jullie brengen plezier’, is een prachtig compliment dat ik regelmatig hoor van patiënten in het AVL.”

‘We zorgen voor lucht’

FACT & FIGURES CI

RCA 450.000

VRIJWILLIGERS IN DE ZORG

‘Meer jongeren dankzij Geer en Goor’“Bij AxionContinu, een dienstverlenende organisatie voor ouderen in de regio Utrecht, werken zo’n 1.000 vrijwilligers. Dankzij hen zijn we in staat om af en toe iets extra’s te organiseren voor de bewoners. Een aantal vrijwilligers assisteert bij het maandelijkse diner, waarbij de cliënten in een gezellige ambiance samen dineren, eventueel in het bijzijn van familie. Of bij het Kerstdiner, dat we dankzij de inzet van vrijwilligers extra sfeervol kunnen aankleden. Maar er zijn ook vrijwilligers die op ‘gewone dagen’ dementerende ouderen helpen bij het eten. Dat zijn meestal mensen op leeftijd, al zien we nu ook een toename van dertigers en veertigers, met dank aan het programma Geer en Goor; Waarheen, Waarvoor. Er zijn ook bedrijven die in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen een dag lang optrekken met de cliënt. Al met al krijgt de cliënt dankzij de inzet van vrijwilligers de extra aandacht die het anders moet missen, want vanwege de hoge werkdruk komt het personeel daar vaak niet aan toe. Of die vrijwilligers de stichting ook geld bespaart? Niet echt, want je kunt een vrijwilliger niet het werk van een gekwalificeerde medewerker laten doen. Het is meer zo dat we dankzij de vrijwilliger extra activiteiten kunnen organiseren, om te voorkomen dat de cliënt alleen maar op zijn kamer zit. In die zin zijn de vrijwilligers de kers op de taart, maar dan wel een hele gróte kers”

Bep Jongste, teammanager Welzijn locatie De Bijnkershoek van stichting AxionContinu.

VAN

DE N

EDER

LAND

SE

BERO

EPSB

EVOL

KING

‘Onuitwisbare indruk’“Vrijwilligers zorgen voor kleine dingen die het leven veraangenamen. Ze geven kwetsbare mensen in ziekenhuizen, zorginstellingen, revalidatiecentra en verpleeghuizen extra aandacht. De verpleging heeft door de vele bezuinigingen geen tijd meer voor extra’s. Vrijwilligers lezen de krant voor, brengen een kopje thee, schillen een appeltje, schikken de bloemen en wijzen de weg. Ze kunnen - mits daarvoor goed opgeleid - bijvoorbeeld ook kankerpatiënten begeleiden bij gesprekken met hun oncoloog of tijdens de chemo. Vaak laten ze een onuitwisbare indruk achter. Vrijwilligers zijn altijd goed verzekerd, daarmee worden risico’s afgedekt. Een grote groep vrijwilligers begint als het werkzame leven erop zit. Zo houden ze sociale contacten, blijven ze midden in het leven staan en verdwijnen ze niet ‘achter de geraniums’. We zien ook een nieuwe groep twintigers die zich graag op projectbasis inzet. Ze zijn eager om te werken en te leren. Daarbij zeggen we altijd tegen zowel de vrijwilligers als de instellingen waarvoor ze werken: zorg dat jullie geen betaald werk – laten – doen. Het blijft wél vrijwilligerswerk.”

Tom de Graaff, secretaris Unie Van Vrijwilligers Nederland.

“Sinds twee jaar werk ik daar als vrijwilliger. In een team van vier vrijwilligers begeleiden we patiënten naar hun behandelingen. Dat houdt in dat we een patiënt op de kamer in het ziekenhuis ophalen en met bed en al vervoeren naar bijvoorbeeld de afdeling radiologie, naar de polikliniek of chemo-therapie. Tijdens het vervoer maken we een praatje, als de patiënt daar tenminste behoef-te aan heeft. Het contact met de patiënten is bijzonder. Ze hebben allemaal kanker - dat is heftig, maar het levert ook mooie momenten op. Bijvoorbeeld als iemand na een reeks behandelingen weer ontzettend blij is omdat hij naar huis mag. Patiënten die hier langer liggen, ontmoet en begeleid ik vaker. Laatst was er een man die vanwege zijn ziekte lange tijd in het AVL lag en geen voedsel tot zich kon nemen. Keer op keer reed ik hem door het ziekenhuis, hij was altijd positief en op-gewekt. Eenmaal trof ik hem samen met zijn vrouw in de hal, waar hij van een heerlijke kop soep genoot. Dat vind ik dan zó leuk. Ik vind het fijn om mensen die erg ziek zijn en het zwaar hebben, wat persoonlijke aan-dacht te geven in hun proces. De verpleging moet vaak wat serieuzer zijn, heeft de focus op gezondheid en de behandeling. Wij zorgen voor wat lucht, dáár doe ik het voor.”

Sitske Kuipers (66), werkt als vrijwilliger in het Antoni van Leeuwenhoek (AVL).

43Zorg voor de wereld.

‘DANKZIJ DE VRIJWILLIGERS KUNNEN WE IETS EXTRA’S ORGANISEREN’

Winter 201444

2015 in 5 trendsNu het jaar ten einde loopt, kijken we weer vooruit naar het jaar dat komen gaat. Ook Served kruipt in de rol van trendwatcher en bespeurt vijf trends op het gebied van ‘zorg en voeding’, die volgens ‘collega-trendwatchers’ in 2015 zullen doorzetten. Wat blijkt? Het wordt allemaal nóg gezonder, nóg groener en nóg persoonlijker.

Trend 5

De leverancier ontzorgt

Ook in 2015 heeft de verdergaande extra- muralisering tot gevolg dat zorginstellingen en leveranciers intensiever met elkaar gaan samenwerken. De tijd dat leveranciers hun goederen naar één locatie brachten, is voorgoed voorbij. In plaats daarvan

ontstaan er diverse initia-tieven die inspelen op de trend van extramuralisering en kleinschalig wonen. Daarmee neemt de leve-rancier een aantal logistieke zorgen op zich, waardoor de klant zich volledig kan concentreren op zijn core business: het verlenen van zorg. Een goed voorbeeld van een dergelijk initiatief is Verscentrum Nederland, dat met Zorgboodschap, Thuisboodschap, Uw Kruidenier en ‘t Gruttertje een totaalconcept voor de ‘nieuwe zorg’ biedt.

ER KOMEN MEER INITIATIEVEN DIE INSPELENOP KLEINSCHALLIG

WONEN

DE REGIE VERSCHUIFT VAN KEUKEN NAAR

CLIËNT

Trends. Winter 201444

Trend 2

Meer beleving

Naast de keuzevrijheid van de cliënt is er ook meer aandacht voor de factor ‘beleving’. Kleinschaligheid, gastheerschap, presentatie en het delen van informatie (bijvoorbeeld over de her-komst van het eten) win-nen aan importantie. Eén en ander is een gevolg van het feit dat zorginstellingen meer en meer worden afgerekend op de kwaliteit en beleving van het eten.

Trend 3

Duurzaam denkenDe zorg om het milieu neemt toe, vooral onder ouderen. Daardoor blijft duurzaamheid een factor om mee rekening te houden. Het aandeel van regionale en biologische producten zal dan ook ver-der toenemen. Tegelijkertijd kijken zorginstellingen nóg kritischer naar voedsel-verspilling, in een poging de hoeveelheid ‘waste’ drastisch te verminderen.

Trend 4

Voeding als ‘medicijn’ Eten en drinken gaan een grotere rol spelen bij het voorkomen van aan-doeningen en het herstel van de patiënt. Gekeken wordt naar het effect van bepaalde voedings-stoffen op de fysieke en geestelijke gesteldheid van de zorgcliënt. Om met trendwatcher (en auteur van De toekomst van Gezondheidszorg) Adjiedj Bakas te spreken: “Gezond eten is het beste medicijn”.

Trend 1

Individuele keuzeEr komt meer aandacht voor de individuele keuze van de cliënt (‘voeding op maat’). Wannéér, wát en wáár er gegeten wordt, is in toenemende mate aan de zorgcliënt. Daarmee verschuift de regie van keuken naar cliënt, waarbij de keuken wel zo veel mogelijk probeert in te spelen op de individuele behoeften van de cliënt. Koks krijgen meer oog voor de smaakbeleving van groepen patiënten en proberen in sommige gevallen het smaakverlies op te vangen door aangepaste maaltijden aan te bieden.

45

Koken met Alpro soya Culinary

Probeer Alpro Soya Culinary, een 100% plantaardige variatie op kookroom;

• Geschikt voor warme en

koude bereidingen

• In soepen, sauzen, quiches,

desserts of bij vis

• Schift niet en blijft stabiel

• Kan ingekookt worden

• 100% plantaardig, bevat geen

dierlijke vetten

• Licht verteerbaar want van

nature lactosevrij

• Vrij van zuivel, gluten en tarwe

• Laag in verzadigde vetten

asb14068_adv_culinary_215x148.indd 1 06-10-14 11:52

Goed verpakt – makkelijk open!Innovatieve laserperforatie

Na twee jaar van onderzoeken is er

in samenwerking met laserspecialist

en foliefabrikant een geavanceerde

laserperforatie ontwikkeld.

Bij een mooi en natuurlijk product als

kaas is het belangrijk dat het stevig,

hygiënisch en economisch verpakt

is. Dat draagt immers bij aan de

houdbaarheid en de kwaliteit, en zorgt

ervoor dat de kaas ook goed beschermd

is tijdens distributie en in het schap.

Tegelijkertijd hechten we heel veel waarde aan het gebruiksgemak voor de consument. Het kan tenslotte niet zo zijn dat onze verpakking het genieten van heerlijke kaas ook maar een moment in de weg zou staan!

De gesneden 1- en 2-plaks zijn te verkrijgen in de smaken:

• Gouda en Edam van Jong t/m Oud

• Specialiteiten (Minder zout, Geit-, Mosterd-, Natriumarm-, Rook-, Sambal- en Tuinkruidenkaas)

• Superieur (kaas met een ronde top) van Jong t/m Oud

Doordat op de bovenste laag van de folie een speciale lasertechniek wordt toegepast, is de folie op dat punt netjes te openen. Door deze technologie hoeft er geen schaar of mes aan te pas te komen en is deze verpakking gemakkelijk te openen!

Duni Tafellaken, Evolin, 127x220 cm, champagneDoos à 25 stuks

Kleenex Facialtissues, kubusDoos 12 doosjes à 50 stuks

WC-EendToiletreiniger, nr. 1, ontkalkerDoos 12 flessen à 750 ml

GlassexMultireiniger, pistoolDoos 12 flessen à 750 ml

DreftAfwasmiddel, professional Doos 8 flessen à 1 liter

Dubro Afwasmiddel, extra citroenDoos 12 flessen à 600 ml

BroxomaticOnthardingszout, 6/15Zak à 10 kilo

005684 913730 043975

034227 035947 005198777920

Van soepkom tot afwasmiddel; kies uw korting en ga naarwww.delixl.nl/served

Sorbo Huishouddoek, geel, ibexPak à 12 stuks

Cateringschaal, zwart, Octavia, 35 cmDoos 10 pakken à 10 stuks

Steradent Bruistabletten, active plus, 3 minutenDoos 12 kokers à 30 stuks

Ariel Wasmiddel, regularDoos 3 cans à 4,10 liter

Schuurspons, met hand-greep, 14x7 cmPak à 10 stuks

Cateringschaal, zwart, Octavia, 45 cmDoos 10 pakken à 10 stuks

Bruistabletten, active fresh, 3 minutenDoos 12 kokers à 30 stuks

Wasmiddel, colorDoos 3 cans à 4,10 liter

801880

836000

009563

042675

804480

836360

009566

042676

Bestel direct via www.delixl.nl/served

De BuyerChoc koekenpan, anti-aanbak, 28 cmPer stuk

DepaSoepkom, wit, ps. 250 ccDoos 10 rollen à 100 stuks

BICBallpoint, cristal, blauwDoosje à 50 stuks

NFPChafing dish, rvs, 1/1 GNPer stuk

016914832640 845830 095085

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

15%KORTING

Winter 201446

Non food.

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Zie www.delixl.nl voor alle acties op

depa

Zie www.delixl.nl voor de actie op 761510 citroen can à 5 liter

10%KORTING

acTIegeldt ook op 836930,

55 cm

10%KORTING

10%KORTING

Zie www.delixl.nl voor alle acties op

bic

20%KORTING

20%KORTING

brandpasta apart verkrijgbaar

Zie www.delixl.nl voor alle acties op duni evolin taFellakens

40%KORTING

meGadeal

Zie www.delixl.nl voor alle acties op

wc-eend

10%KORTING

meGa

deal

20%KORTING

meGa

deal

Zie www.delixl.nl voor alle acties op

ariel

15%KORTING

40%KORTING

10%KORTING

47

Van DobbenSaucijzenbroodje, rundvleesDoos 30 stuks à 95 gram

BuitenhuisLoempia, kip, miniDoos 40 stuks à 20 gram

SadiaSchnitzel, kip, krokantDoos 26 stuks à 115 gram

628250

622120

714320

Veldt’sPannenkoek, spek, bulk, 20 cm Doos 60 stuks à 120 gram

Van DobbenBitterballen, kalfsvlees Doos 60 stuks à 30 gram

KühneMosterd, Frans Doos 250 sachets à 5 gram

BeckersKipspiesen Doos 2 zakken x 20 stuks à 100 gram

Veldt’sPannenkoek, spek, gevouwen Doos 60 stuks à 120 gram

BakxKipsaté, mini, voorgebraden Doos 4 pakken à 250 gram

BeckersKipfilets Doos 2 zakken x 20 stuks à 100 gram

641040623530187290

039834

658340

014406039837

Ultiem verwenmoment; van quiches tot bitterballen en overige heerlijke snacks! Ga naar www.delixl.nl/served

Jos PoellQuiche, carré, salsaDoos 2 trays à 15 stuks

Jos Poell Quiche, carré, zalm/spinazieDoos 2 trays à 15 stuks

606400606600

10%KORTING

10%KORTING

5%KORTING

Bestel direct via www.delixl.nl/served

10%KORTING

5%KORTING

Snacks.

MolcoPetits crolines, assorti Doos 90 stuks à 22 gram

MolcoPetits crolines, kip/kerrieDoos 90 stuks à 25 gram

MolcoPetits crolines, zalmDoos 90 stuks à 25 gram

Petits crolines, rundvlees Doos 90 stuks à 25 gram

Petits crolines, kaas Doos 90 stuks à 25 gram

Petits crolines, champignon Doos 90 stuks à 22 gram

653170 653720 653750

653710 653730 653780

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

Banket GildeKaasvlinders Doos 6 pakken à 150 gram

Jos PoellAperitiefzoutjesDoos à 690 gram

BeboBakken & braden, vloeibaarCan à 10 liter

498320040418

324490

Groot inslaan tegen kleine prijzen. Profiteer mee! Zie www.delixl.nl/served

Bestel direct via www.delixl.nl/served

Dr. OetkerMix voor kruimelbodemZak à 1 kilo

036270

KnorrVleesjus Doos 2 zakken à 3 kilo

HollandiaBeur culinair, vloeibaarDoos 6 flessen à 1 liter

021712007205

Dr. OetkerMix voor kwarktaart, naturel Zak à 1 kilo

DuyvisBorrelnootjes, oriëntal, gemengd Zak à 1 kilo

Mix voor kwarktaart, aardbeiZak à 1 kilo

Borrelnootjes, provençale Zak à 1 kilo

036268

481430

036267

480250

CarbonellOlijfolie, extra viergeFles à 1 liter

Deli XLAppelkwarten, gedroogd, ChineesBox à 500 gram

013186 416010

ConimexKroepoek, cassaveDoos 12 zakken à 75 gram

Go-TanKroepoek, borrel, gebakken, kleinDoos 100 zakjes à 10 gram

299920038327

10%KORTING

10%KORTING

5%KORTING

Winter 201448

BeboSpicemix del mondo, piri piri Bus à 600 gram

MaggiJus Doos 6 pakken à 1,21 kilo

KnorrRouxkorrels, blankDoos 6 bussen à 1 kilo

Bakken & braden, cuisineDoos 6 flessen à 750 ml Braadjus

Doos 6 pakken à 1,24 kilo

Rouxkorrels, bruinDoos 6 bussen à 1 kilo

286880234070 248160

027498 234170 248180

17 november t/m 13 december

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

10%KORTING

deZe aanbieding geldt ook op 027499

culinaire

10%KORTING 10%

KORTING

15%KORTING

10%KORTING

15%KORTING

15%KORTING

15%KORTING

10%KORTING

deZe aanbieding geldt ook op 027499

culinaire

Zie www.delixl.nl voor alle acties op

dr. oetker

10%KORTING

10%KORTING

Zie www.delixl.nl voor alle acties op

duyvis

20%KORTING

49

ZonnaturaMuesli, rijkgevuld, biologischDoos 50 zakjes à 50 gram

009506

Les GourmandsMousse, mascarpone bosvruchtenDoos 10 bakjes à 75 gram

043004

KnorrTomaat & kruidensaus,collezione Italiana, kant-en-klaarFles à 2,25 liter

KnorrTomaat basissaus Doos 6 bussen à 1,33 kilo

Ocean SprayCranberrysap, classic Tray 6 flessen à 1 liter

Ocean SprayCranberrysap & blackcurrantsap Tray 6 flessen à 1 liter

BuitoniCoulis, tomaten Tray 6 blikken à 3 kilo

294500 240910

705190 705710

232190

Divers.

JanPannenkoeken, naturelPak à 8 stuks

PoppiesSlagroomsoesjes, ca. 150 stuksDoos 2 zakken à 1 kilo

Les GourmondsMousse, amandel framboosDoos 10 bakjes à 75 gram

225150

715530 043005

ZonnaturaRijstwafels, naturel, eco-logisch, per duo verpaktDoos 12 stuks à 15 gram

192450

30%KORTING

10%KORTING

5%KORTING

15%KORTING

15%KORTING

Banket GildeJan hagel, 100% roomboter Doos 6 pakken à 225 gram

Botersprits, lang, 100% roomboter Doos 7 pakken à 175 gram

185560

185600

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Zie www.delixl.nl voor alle acties op les

gourmands

10%KORTING

meGadeal

5%KORTING

10%KORTING

5%KORTING

15%KORTING 15%

KORTING

Gewoon de allerlekkerste dessertcoupes!

Het aantrekkelijke assortiment van de dessertcoupes past perfect binnen de gebakscyclus of op de menukaart van instellingen & ziekenhuizen. Door de kleine verpakking, van 10 stuks per omdoos, sluit het product ook goed aan op de vraag vanuit kleinschalig wonen.

De desserts bieden tal van voordelen voor een vlotte verwerking. Na ontdooien zijn ze direct gereed voor consumptie en daarom sluit het assortiment dus perfect aan op de huidige convenience vraag vanuit de keuken.

Zie www.delixl.nl voor het gehele assortiment van Les Gourmands.

Om beter te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar heerlijke desserts met een gunstige prijs, introduceert Hoogenboom Benelux met trots een geheel nieuwe dessertrange onder het merk Les Gourmands. De coupes zijn ambachtelijk bereid met (h)eerlijke ingrediënten, die zorgen voor een rijke, volle smaak. De mousses zijn gemaakt met de zuiverste grondstoffen en dat proef je meteen! Lekkere en gezonde ingrediënten, zoals je die in iedere eigen keuken zou gebruiken. Bovendien worden er geen kleurstoffen, bewaarmiddelenen additieven toegevoegd tijdens het productieproces.

30%KORTING

meGadeal

Zie www.delixl.nl voor alle acties op

ocean spray

Voedsel- en geldverspillingBeelden zeggen vaak meer dan woorden. Voorál waar het gaat om voedsel- en geld-verspilling. Wilt u weten hoe uw keuken met relatief weinig moeite zeker 20 procent minder afval kan produceren?

Meer weten over duurzaam inkopen?

KIJK DAN OP SERVED.NL

BEKIJK DE VIDEO

Duurzaam inkopen bij Bidvest Deli XLTIP: START MET EEN PRODUCTGROEP Binnen de zorg worden duurzame producten steeds belangrijker. Als u met duurzaam inkopen wil beginnen, is het raadzaam om met een productgroep aan te vangen. Een productgroep waar u snel resultaat mee kunt halen, is ‘koffie, thee en chocolademelk’. Veel koffie-, thee- en chocoladeproducten zijn voorzien van een ‘ethisch handel-keurmerk’. Keurmerken die daar bij Bidvest Deli XL onder vallen zijn: Fairtrade Max Havelaar, Rainforest Alliance, UTZ Certified en Fair for Life.

Een aantal weken geleden bezocht Served.nl, samen met Zorggroep Reinalda, Landgoed Olmenhorst. In het kader van ‘lekkere producten uit de streek’ namen wij gezamenlijk een kijkje in de keuken van het landgoed, dat gelegen is in het hart van de Randstad. Zo kwamen we onder meer in de appelgaard terecht, waar we konden zien hoe de appels geplukt werden. Bekijk ons filmpje en laat u ook inspireren door de mooiste producten van Nederlandse bodem!

Zorggroep Reinalda bezoekt Landgoed Olmenhorst

SERVED.NLOp ons online platform kunt u, naast de verhalen in het magazine, nog meer inspiratie halen. Maar ook kunt u hier meepraten over onderwerpen die spelen binnen de markt én uw instelling. Wij zijn zeer geïnteresseerd in uw verhalen en gaan graag de dialoog met u aan!

SERVEDONLINE

BEKIJK DE VIDEO

MEER LEZEN?

Duurzame keuken is zuinigerDe productie van afval kost veel geld: 1 ton weggegooid voedsel staat gelijk aan bijna 2.000 euro aan verwerking en belasting. De verspilling van voedsel kan daarnaast tot minder klanten leiden. Volgens het World Menu Report ‘Duurzaam koken: minder voedsel verspillen’ maakt 84 procent van de consumenten zich zorgen over het afval.

Vertel het ons!Heeft u zelf een mooie praktijkcase, of is er in uw zorgorganisatie een interessante ont-wikkeling rondom eten en drinken gaande? Served.nl komt graag met u in contact, om verslag te doen van uw initiatief!

SERVED.NL

Thema: Duur-zaam-heid in de zorg

‘Duurzaamheid’ is een

breed begrip, zo ook in

de zorg. Veel aandacht

gaat er (terecht) naar

het tegengaan van

voedselverspilling,

maar er is meer.

Denk bijvoorbeeld

ook aan de manier van

inkopen, duurzame

verpakkingen en een

duurzame leefomge-

ving. In al deze facetten

wil Served.nl zich de

komende tijd verdie-

pen, om te beginnen

op deze pagina!

TIP: WOENSDAG RECEPTENDAGVolg elke woensdag de recepten van Culinair Adviseur Jan Willem Jagt! Speciaal voor Served.nl presenteert hij de lekkerste seizoensgerechten voor de Zorg! www.served.nl/recepten

Winter 201450

Served.nl.

Kips maakt de lunch nu nog lekkerder. Je kunt

nu met Kips sparen voor korting op servies of

1 van de andere 35.000 artikelen bij fonQ.nl.

Elke Kips-portieverpakking gesneden vleeswaren is

voorzien van een actie-etiket met unieke code. Voer

de unieke code in op www.lieversparenmetkips.nl

en krijg tot € 7,50 korting. Hoe meer actiecodes

je invoert, hoe hoger de korting. Maar let op: de

actie loopt t/m 15 december 2014.

Ga snel naar

LIEVER SPAREN VOORKORTING OP SERVIES BIJ FONQ.NL

Kips_Adv_DeliXL_245x330.indd 1 13-08-14 15:08

Traditionele sauzen voor de

hedendaagse keuken

VERBETERDE

SMAAK

14_106407_UFSNL_Adv GardeDor_245x330.indd 1 14/10/14 10:19