Serie Piano 16/17

4
Mekka voor de pianoliefhebber Paul Lewis Pierre-Laurent Aimard Piotr Anderszewski Abdel Rahman El Bacha e.a. in seizoen 16/17 Piano

description

Het mekka voor de echte pianoliefhebber, dat is de pianoserie van het Muziekgebouw. Met dit seizoen acht belangwekkende pianisten. Rode draad zijn de gedurfde, zorgvuldig samengestelde programma’s. In avontuurlijke en vaak unieke recitals klinken hoogtepunten als alle Etudes van György Ligeti, miniaturen van György Kurtág, eigen werk van Fazil Say en de Tweede sonate van Carl Maria von Weber.

Transcript of Serie Piano 16/17

Page 1: Serie Piano 16/17

Mekka voor de pianoliefhebber

Paul LewisPierre-Laurent AimardPiotr AnderszewskiAbdel Rahman El Bacha e.a.in seizoen 16/17

Piano

Page 2: Serie Piano 16/17

VR 23 SEP / 20.15 UUR

Boris GiltburgEtudes van Skrjabin, Liszt en Rachmaninov

De sensationele Israëlische pianist Boris Giltburg maakt furore met geweldig spel gekoppeld aan intelligente programma’s. Dit concert richt hij zich op de etudes van de visionaire pianisten Skrjabin, Liszt en Rachmaninov. Stuk voor stuk kroonjuwelen die elk een compleet muzikaal verhaal vertellen.

VR 16 DEC / 20.15 UUR

Fazil SayImprovisaties van Debussy en Say

De Turkse meesterpianist en componist Fazil Say is ‘een van de grote artiesten van de 21e eeuw’ (Le Figaro). De suggestieve Préludes van Debussy klinken bij hem als spontane improvisaties die hij ter plekke bedenkt. In zijn eigen composities mengt hij met groot succes muziek uit Turkije, de westerse klassieke muziek en jazz.

Boris GiltburgFazil Say

ZA 15 OKT / 20.15 UUR

Pierre-Laurent Aimard Kurtág, Schumann en Sweelinck

Pierre-Laurent Aimard behoeft bijna geen introductie meer: hij heeft een zeer nauwe band met het Muziekgebouw en zijn programma’s zijn altijd goed voor jubelende recensies. Deze Fransman brengt de diepzinnige muziek van componisten Kurtág, Schumann en Sweelinck samen en laat de mens achter de noten horen.

Pierre-Laurent Aimard

Belang wekkende pianisten met unieke recitals Het mekka voor de echte piano liefhebber, dat is de pianoserie van het Muziekgebouw. Met dit seizoen acht belangwekkende pianisten. Rode draad zijn de gedurfde, zorgvuldig samengestelde programma’s. In avontuurlijke en vaak unieke recitals klinken hoogtepunten als alle Etudes van György Ligeti, miniaturen van György Kurtág, eigen werk van Fazil Say en de Tweede sonate van Carl Maria von Weber.

Page 3: Serie Piano 16/17

ZA 14 JAN / 20.15 UUR

Piotr AnderszewskiPianist van de nuance

‘De volgende keer dat Anderszewski Nederland bezoekt, kunt u er maar beter bij zijn’, aldus NRC over deze Poolse pianist. De heldere, precieze akoestiek van de Grote Zaal is ideaal voor deze perfectionist, die jaren aan zijn interpretaties kan schaven. Het programma wordt later bekend gemaakt, maar is ongetwijfeld de moeite waard.

ZA 11 FEB / 20.15 UUR

Jean-Efflam BavouzetFranse omzwervingen

De originele en eigenzinnige Franse pianist Jean-Efflam Bavouzet combineert Haydn en Beethoven met kleine pianojuwelen van Fauré en tijdgenoten uit het Franse fin de siècle. Met helder, precies pianospel benadrukt hij de klassieke lijnen. Door zijn energie en enthousiasme klinkt het ook nog eens volkomen overtuigend.

Jean-Efflam Bavouzet

Piotr Anderszewski

Ralph van Raat

WO 1 MRT / 20.15 UUR

Ralph van RaatAlle etudes van Ligeti

Als het om hedendaags pianorepertoire gaat, is de Nederlander Ralph van Raat een van de grootste vertolkers van dit moment. Op één avond speelt hij de achttien etudes van György Ligeti. Deze ‘oefeningen’ behoren tot het allermoeilijkste ooit voor piano geschreven. Tegelijkertijd bevatten ze de rijkste pianomuziek van de late 20e eeuw.

Page 4: Serie Piano 16/17

WO 17 MEI / 20.15 UUR

Paul LewisOnmisbaar ijkpunt

Als de Britse pianist Paul Lewis werk van Bach, Beethoven en Chopin combineert, gebeurt er iets bijzonders. Lewis zorgde met zijn registratie van alle Beethovensonates volgens Gramophone voor een ‘onmisbaar ijkpunt’. Hij vertolkt bovendien de zelden gespeelde 2e sonate van Carl Maria von Weber.

Abdel Rahman El Bacha

Geheimtip

Geheimtip

Kaarten€ 37 / € 29,50 reductie (incl. pauzedrankje)Early Birds € 10 (13-30 jr. beperkt aantal: op=op)

KassaKassa 020 788 2000 / Piet Heinkade 1 Amsterdam (ma-za 12-18 uur)www.muziekgebouw.nl/piano

Steun Muziekgebouw en word Vriend :Word Vriend vanaf € 75,- per jaar of doneer. Info: www.muziekgebouw.nl/steunons

Met dank aan:

ZA 1 APR / 19.00 UUR

Abdel Rahman El Bacha72 preludes van Bach, Chopin en Rachmaninov

De zelden in Nederland te beluisteren, beroemde Libanese pianist Abdel Rahman El Bacha, brengt een even gewaagd als bijzonder programma. Hij speelt drie keer 24 preludes van Bach, Chopin en Rachmaninov, waarbij de componisten elkaar telkens afwisselen. Een uniek programma met twee pauzes.

Paul Lewis

Piano 16/17VR 23 SEP / 20.15

Boris GiltburgEtudes van Skrjabin, Liszt en RachmaninovGenre klassiek

ZA 15 OKT / 20.15

Pierre-Laurent AimardKurtág, Schumann en SweelinckGenre hedendaags/klassiek

VR 16 DEC / 20.15

Fazil SayImprovisaties van Debussy en SayGenre hedendaags/klassiek

ZA 14 JAN / 20.15

Piotr AnderszewskiPianist van de nuanceGenre hedendaags/klassiek

ZA 11 FEB / 20.15

Jean-Efflam BavouzetFranse omzwervingenGenre klassiek

WO 1 MRT / 20.15 Ralph van RaatAlle etudes van LigetiGenre hedendaags

ZA 1 APR / 19.00

Abdel Rahman El Bacha72 preludes van Bach, Chopin en RachmaninovGenre klassiek

WO 17 MEI / 20.15

Paul LewisOnmisbaar ijkpuntGenre klassiek