SeniorenOverijssel - voorjaar 2016

16
Een zorgrobot in huis? Lees verder op pagina 6 KWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR VOORJAAR 2016 Senioren Overijssel Klimmen naar het hoogste punt van de Lemelerberg of struinen door het stuifzand bij landgoed Beerze? Nieuwsgierig naar de invloed van de ijstijd op de natuur van Twente of op zoek naar bijzondere planten in het Dal van de Mosbeek? Wandelen in Overijssel wordt steeds leuker! Landschap Overijssel zet samen met vrijwilligers de mooiste routes en prachtige streekverhalen in een app. Inmiddels staan meer dan 50 wandelroutes in de app. Gratis app voor de mooiste routes Lees verder op pagina 10 Lees verder op pagina 14 Lees verder op pagina 4 Een verhaal uit de 20 ste eeuw De Hengelosche Electrische en Mechanische Apparaten Fabriek (HEEMAF) had omstreeks 1925 ruim 150 fabrieksmeisjes in dienst. Zij werkten vooral in de Klein- wikkelarij en op de telefoonafdeling. In de instrumentenfabriek was er een speciale mannenafdeling en meis- jesafdeling. Op de meisjesafdeling werkten ‘vijftig jeugdige ongeschoolde arbeidsters’ die afhankelijk van hun leeftijd tien tot twintig gulden per week verdienden. Lees verder op pagina 5 De bibliotheek: voorheen een leeszaal met boeken per thema op alfabet. In de afgelopen jaren is dat geheel veranderd en is de bibliotheek ver- worden tot een informatieve ontmoe- tingsruimte. Daarnaast biedt de bieb steeds meer op digitaal gebied met e-books, e-readers, diverse apps die u verschillende informatie verschaffen en computercursussen van Klik en Tik tot Digitsterker. Maar ook voor ‘echte’ boeken kunt u er uiteraard nog heel goed terecht Bibliotheek gaat met de tijd mee Digitaal ouder worden De digitalisering is er vooral om het leven makkelijker te maken. Maar is dat ook zo in uw geval? En kent u alle mogelijkheden? Lees het in deze uitgave. De ontwikkelingen voor een ideale hulp in de (ouderen)zorg ra- ken de laatste jaren in een stroomversnelling. En dat is geen goed getrainde verzorger, maar een robot. In de nabije toekomst zou een apparaat op wieltjes delen van de zorg over moeten nemen. Wat moet u zich daarbij voorstellen?

description

SeniorenOverijssel wordt uitgegeven door Geen Blad voor de Mond. De krant informeert 50-plussers over onderwerpen als gezondheid, werk, zorg, welzijn, vrijetijdsbesteding, reizen, financiën, vervoer en wonen binnen de provincie Overijssel.

Transcript of SeniorenOverijssel - voorjaar 2016

Page 1: SeniorenOverijssel - voorjaar 2016

Een zorgrobot in huis?

Lees verder op pagina 6

K W A R T A A L K R A N T V O O R E N D O O R S E N I O R E N V A N A F 5 0 J A A R V O O R J A A R 2 0 1 6

SeniorenOverijssel

Klimmen naar het hoogste punt van de Lemelerberg of struinen door het stuifzand bij landgoed Beerze? Nieuwsgierig naar de invloed van de ijstijd op de natuur van Twente of op zoek naar bijzondere planten in het Dal van de Mosbeek? Wandelen in Overijssel wordt steeds leuker! Landschap Overijssel zet samen met vrijwilligers de mooiste routes en prachtige streekverhalen in een app. Inmiddels staan meer dan 50 wandelroutes in de app.

Gratis app voor de mooiste routes

Lees verder op pagina 10 Lees verder op pagina 14

Lees verder op pagina 4

Een verhaal uit de 20ste eeuw

De Hengelosche Electrische en Mechanische Apparaten Fabriek (HEEMAF) had omstreeks 1925 ruim 150 fabrieksmeisjes in dienst. Zij werkten vooral in de Klein-wikkelarij en op de telefoonafdeling. In de instrumentenfabriek was er een speciale mannenafdeling en meis-jesafdeling. Op de meisjesafdeling werkten ‘vijftig jeugdige ongeschoolde arbeidsters’ die afhankelijk van hun leeftijd tien tot twintig gulden per week verdienden.

Lees verder op pagina 5

De bibliotheek: voorheen een leeszaal met boeken per thema op alfabet. In de afgelopen jaren is dat geheel veranderd en is de bibliotheek ver-worden tot een informatieve ontmoe-tingsruimte. Daarnaast biedt de bieb steeds meer op digitaal gebied met e-books, e-readers, diverse apps die u verschillende informatie verschaffen en computercursussen van Klik en Tik tot Digitsterker. Maar ook voor ‘echte’ boeken kunt u er uiteraard nog heel goed terecht

Bibliotheek gaatmet de tijd mee

Digitaal ouder wordenDe digitalisering is er vooral om het

leven makkelijker te maken. Maar is

dat ook zo in uw geval? En kent u alle

mogelijkheden? Lees het in deze uitgave.

De ontwikkelingen voor een ideale hulp in de (ouderen)zorg ra-ken de laatste jaren in een stroomversnelling. En dat is geen goedgetrainde verzorger, maar een robot. In de nabije toekomst zoueen apparaat op wieltjes delen van de zorg over moeten nemen.Wat moet u zich daarbij voorstellen?

Page 2: SeniorenOverijssel - voorjaar 2016

EEN SNELLER HERSTEL DANKZIJ EIWITTEN!“Weg met die fruitmanden: wie in het ziekenhuis ligt moet aan de eiwitten. Als je langdurig ziek bent eet je je eigen spiereiwitten op, waardoor je weerstand vermindert en je slechter herstelt”, aldus Huib van Leeuwen van Innopastry. Vele onderzoeken betreff ende de voedingstoestand van ouderen tonen het voordeel aan van aanvullende eiwitinname. We worden ouder, maar hoe blij ven we zo lang mogelij k fi t? Of hoe herstellen we zo snel en zo goed mogelij k? Welke rol heeft voeding hierin? En hoe kunnen voeding en beweging elkaar hierin versterken?

BELANG VAN GOEDE VOEDINGHet is een tij d onderschat, maar inmiddels is iedereen er over uit: goede voeding draagt absoluut bij aan een sneller herstel. Wanneer je acuut ziek bent, gaat het stressmetabolisme werken. Dat betekent dat je, wanneer je te weinig eet, geen vet verbrandt, maar vooral je eigen spiereiwitten opeet. Dit is dus wezenlij k anders dan bij gezonde mensen, die verbranden vet als ze op dieet zij n. In geval van ziekte moeten de eiwitten als eerste worden aangevuld. “Zoveel mogelij k eiwitten en calorieën, daar komt het op neer”, aldus van Leeuwen. Van Leeuwen is overtuigd van het eff ect van eiwitten op een sneller herstel.

BOUWSTEENTJESZij n Bouwsteentjes en Easy-to-Eat voorzien hierbij als aanvulling in deze behoefte

en zij n de beide producten een bron van hoogwaardig eiwit. Bouwsteentjes en Easy to-Eat zij n gebakjes (tussendoortjes) tegen ondervoeding en bevatten per kleine portie al 8 gram hoogwaardig wei-eiwit. Beide producten kregen een eerste prij s voor innovatie: Bouwsteentjes in 2008 en Easy-to-Eat in 2009. Volgens Huib van Leeuwen zij n de producten een succes. De supermarktorganisatie van Jumbo heeft op dit moment de alleenverkoop van Bouwsteentjes en Easy-to-Eat in de Nederlandse supermarkten. In de Zorgsector worden deze producten geleverd door alle Zorggroothandels.

VERDERE VOORDELEN VAN GOEDE VOEDINGDuidelij k moet zij n: voeding zal je niet beter maken, maar het heeft wel een essentiële ondersteunende rol. Zo heeft aansterkende bouillon geen enkele zin:

het is niet meer dan warm water met een smaakje. Het vult vooral de maag en blokkeert vanwege het volle gevoel de weg voor echt belangrij ke etenswaren. “Ook de fruitmand werkt averechts. Dat zij n vooral vruchtensuikers en zij n deze in een zieke of zwakker gezondheidstoestand minder relevant.” Onderzoek laat zien dat mensen met meer spiermassa beter in staat zij n om zware chemokuren of bestralingen te doorstaan dan patiënten die weinig spieren hebben. Ze hebben immers meer reserves en kunnen daardoor de behandeling beter aan. En dat heeft niets te maken met het lichaamsgewicht. Te zware mensen kunnen zelfs relatief weinig spiereiwit hebben en lichte mensen juist voldoende. Spiermassa zie je niet terug op de weegschaal.

Bezoek voor meer informatie

www.bouwsteentjes.nl

Huib van Leeuwen

Page 3: SeniorenOverijssel - voorjaar 2016

SeniorenOverijsselKWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

3

Zorgen om achterblijvers

Om volwaardig mee te kunnen doen in de samenleving is het ge-bruik van moderne communica-tiemiddelen onontbeerlijk, maar de groep ouderen die de ontwik-keling van computers, smart- phones, tablets en andere elec-tronica niet heeft kunnen bij-houden is aanzienlijk.

Toch wordt in alle geledingen van de samenleving het gebruik van deze hulpmiddelen als van-zelfsprekend beschouwd. Alleen met bankpassen en telebankie-ren kunt u uw financiën beheren. Openbaar vervoer is alleen met een OV-chipkaart mogelijk en de dienstverlening van zowel de over-heid als het bedrijfsleven verloopt steeds meer digitaal. De belasting-dienst laat weten dat de bekende blauwe envelop verdwijnt, aangif-te doet u voortaan digitaal. Zelfs de monitoring van de gezondheid zal binnenkort digitaal gaan.

Digitaal vangnetOndanks de vele cursusmoge-lijkheden, diverse trainingspro-gramma’s en de inzet van talloze vrijwilligers, blijven heel veel ou-deren achter. De hulp is namelijk

moeilijk te vinden, ongestructu-reerd en onvoldoende afgestemd op de oudere zelf. Niet mee kun-nen doen in de gedigitaliseerde wereld betekent niet meer zelf-standig kunnen functioneren. De Participatieraad Ouderen Over-ijssel (PROO) wil een antwoord organiseren op deze prangende kwestie door, gebruikmakend van haar netwerk, een goed digi-taal vangnet te creëren. Daarvoor wordt een project opgezet waarbij in eerste instantie in kaart wordt gebracht welke ondersteunings-mogelijkheden er al zijn en hoe die beter beschikbaar kunnen worden gemaakt. Via de plaatse-lijke ouderenorganisaties worden senioren benaderd, cursussen opgezet en vrijwilligers opgeleid om ouderen te begeleiden. Van-zelfsprekend worden daarbij alle hulpmogelijkheden die er al zijn in een gemeente geactiveerd. Het project bevindt zich momenteel in de startfase; het doel is dat eind 2016 alle ouderen in staat zijn om met de meest voorkomende digitale apparaten om te kunnen gaan. ■

Door Wil Jaegers

Tabletcafé voorziet in behoefteZe schieten als paddenstoe-len uit de grond; de Tablet- cafés. Om eens te zien hoe het er daar aan toe gaat bezocht ik het Tabletcafé in Wijhe. Ik ben direct enthousiast en heb spijt dat ik mijn eigen laptop niet heb meegenomen.

Maandelijks komen de vrijwil-ligers van Tabletcafé Wijhe bij-een in het centrum van Wijhe. Bij opening van het café is het direct een drukte van belang. Bezoekers komen binnen met laptops, computers en telefoons en hebben veel ver-schillende vragen. “Ik heb iets aangeraakt en nu doet hij het niet meer”, is volgens vrijwil-liger Bert de meeste gehoorde kreet bij het Tabletcafé. Met veel geduld en kennis van za-ken zoeken de vrijwilligers het euvel op en herstellen het.

Samen komen we er uitVeel bezoekers hebben vragen over computerupdates, instel-lingen van de e-mail en het schoonmaken van de com-puter. Henk: “Iedere vrijwil-liger heeft bij ons zijn eigen specialiteit. Weet de één het probleem niet te vinden dan weet de ander het wel. Samen komen we er meestal wel uit. Ook hardware problemen kunnen we vaak oplossen, daar ben ik best trots op.”

Gezellige ontmoetingDe vrijwilligers van het Tablet-

café Wijhe nemen voor iedereen de tijd. Ondertussen wordt er koffie geschonken en is het een gezellige ontmoeting geworden van een paar oude bekenden die elkaar hier toevallig tegen ko-men. “Iets repareren is vaak geen kunst”, vertelt Bert mij. “Maar ik vind het belangrijk dat de ge-bruiker zelf goed overweg kan met zijn/haar apparaat. Daarom neem ik de tijd om iemand uit te leggen wat hij/zij eventueel fout heeft gedaan en hoe dat een vol-gende keer voorkomen kan wor-den.” Jannes is blij met de hulp

die hij bij het Tabletcafé krijgt. Hij komt hier voor het eerst en staat versteld van de kennis en hulp die hem aangeboden wordt. “Ik wil graag oude be-standen van de ene computer overzetten op een nieuwe com-puter met een ander systeem. Het lukt de vrijwilligers om mij hiermee te helpen. Gewel-dig! En ondertussen denk ik bij mijzelf: “Volgende maand kom ik hier weer met mijn ei-gen laptop onder de arm.” ■

Door Karin Köster

“Van bijna alle onderzochten mag de botox wegblijven”

Modernisering senioren zet ook dit jaar door“2016 moet het jaar worden waar-in we afrekenen met het idee dat senioren stoffig zijn”, zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van seniorenorganisatie ANBO. “Uit ons jaarlijkse trendonder-zoek blijkt dat de modernisering en digitalisering van senioren onverminderd voortzet.” De cij-fers uit het onderzoek laten ver-rassende contrasten zien.

Het onderzoek rekent om te be-ginnen af met het stigmatiserende beeld van de oudere dame die met dubbeltjes en kwartjes bij de kassa betaalt. Den Haan: “Driekwart (75%) van de onderzochte seni-oren geeft betalen met de pinpas de voorkeur boven contant geld. Enkel een zeer kleine – en relatief steeds kleiner wordende – groep alleroudsten kan niet met pinnen omgaan. Ook voor het contactloos gebruik van de pinpas halen seni-oren in de regel hun schouders niet op.”

Inhaalslag digitalisering“De digitalisering van senioren zet onverminderd voort”, vervolgt

Den Haan. “Al bijna één op de vijf (18%) heeft liever een digi-taal krantenabonnement dan de

papieren krant. Dat gaat hand in hand met de populariteit van de tablet onder ouderen. Hoewel de

meeste senioren nu nog de fysieke krant hebben, zal dat aandeel de komende jaren dan ook verder

teruglopen.” Mobiele bereikbaar-heid heeft ook in meerderheid de voorkeur boven geen mobiele tele-foon. “Drie op de vier (76%) is het liefst met een smartphone mobiel bereikbaar, waar slechts nog één op de vier (24%) senioren liever niets op zak hebben.”

Een brug te verToch gaan sommige nieuwigheid-jes de gemiddelde senior nog een brug te ver. Den Haan: “Waar één op de vijf (19%) misschien wel voor een medicijn-app is te por-ren om de dagelijkse inname bij te houden, geeft de meerderheid (81%) toch de voorkeur aan het ouderwetse pillendoosje.” Een ander voorbeeld van een niet uit-komende ‘trendvoorspelling’ is dat steeds meer ouderen zouden interesse krijgen in plastische chi-rurgie. “Nou, daar zien wij niets van terug hoor. 89% procent geeft aan graag natuurlijk ouder te wil-len worden: van bijna alle onder-zochten mag die botox dus wel wegblijven.” ■

Bron: www.ouderenjournaal.nl

Uit onderzoek van ANBO blijkt dat de tablet steeds populairder wordt onder ouderen.

Veel bezoekers hebben vragen over updates of instellingen van de e-mail.

Page 4: SeniorenOverijssel - voorjaar 2016

Nieuw in Enschede:

HuizeStokhorst

Comfort care voor senioren. Dat is Compartijn. In onze kleinschalige, luxe huizen bieden we persoonlijke service en zorg voor mensen die niet meer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Bijvoorbeeld als gevolg van psychogeriatrische gezondheidsproblemen zoals dementie en de ziekte van Alzheimer. We willen dat onze bewoners zo lang als mogelijk de regie over hun eigen leven houden. We hebben respect voor de eigen identiteit, de levensvisie en de privacy van elke bewoner. En we bevorderen, waar mogelijk, de autonomie.

Een echt thuisEen thuis als thuis niet meer gaat. Dat is Huize Stokhorst van Compartijn, een nieuw huis boven het nieuwe winkelcentrum in Park Stokhorst dat in april opent. Huize Stokhorst is een kleinschalige luxe woon- en zorgomgeving met 18 ruime appartementen. Hier vindt u respect en aandacht voor elke bewoner en 24 uur per dag, zeven dagen in de week persoonlijke zorg en service. En een kok die elke dag lekkere, verse maaltijden kookt.

Daarnaast biedt Huize Stokhorst uitstekende gezamenlijke voorzieningen zoals een woonkamer met een gezellige open haard, een woonkeuken, een bibliotheek, buitenterrassen, een wellnessruimte voor persoonlijke behandeling en verzorging en een gastenkamer voor uw familie en vrienden. Alles om er ook echt een thuis van te maken.

Zorg voor bewoners en familieCompartijn zorgt niet alleen voor haar bewoners, maar ook uw familie en vrienden voelen zich bij ons thuis en welkom. Op bezoek, mee-eten, een verjaardag vieren, de kleinkinderen mee of overnachten? Graag zelfs. Dat zijn immers de waardevolle momenten waar het in het leven om gaat.

Uw eigen bijdrageIn tegenstelling tot wat veel mensen verwachten is het wonen in een particulier verpleeghuis niet veel duurder dan het verblijf in een traditioneel verpleeghuis.

In een particulier verpleeghuis betaalt u zelf uw huisvestingslasten. Dit wordt door de overheid gecompenseerd met een lage eigen bijdrage CAK. Daarnaast heeft u recht op een fi scaal voordeel. De netto-maandlast voor een particulier verpleeghuis is dan niet veel hoger dan de hoge eigen bijdrage CAK die u betaalt voor het verblijf in een traditioneel verpleeghuis.

Meer informatieWilt u informatie over Compartijn of Huize Stokhorst neem dan contact met ons op, kijk op www.compartijn.nl of bel 088-100 1550. Voor specifi eke vragen kunt u rechtstreeks contact opnemen met Richard te Vruchte, Directeur Operations via 06-12 13 78 86.

Thuis als thuis niet meer gaat

Luxe verpleeghuis met persoonlijke service en zorg

Omdat wij natuur&landschap van Overijssel graag willen delen

bieden wij u gratis de routeapp ‘wandelen in Overijssel’ aan

t

t

appoverijssel

wandelen in

Wandelen in o

verijssel

Download nu gratis de app: ‘wandelen in Overijssel’ of maak een print via: www.landschapoverijssel.nl/routes

Liever fietsen? Download gratis de app: ‘fietsen in Overijssel’

appoverijssel

fietsen in

Page 5: SeniorenOverijssel - voorjaar 2016

SeniorenOverijsselKWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

5

De bibliotheek gaat met haar tijd mee middels digitaal aanbod

Over e-books, databanken en Klik en Tik De bibliotheek: voorheen een leeszaal met boeken per thema op alfabet. In de afgelopen jaren is dat geheel veranderd en is de bibliotheek verworden tot een informatieve ontmoetingsruim-te, waar koffi e wordt gedronken, op een bank in een boek wordt gebladerd en achter één van de vele computers informatie wordt gezocht.

Sinds begin 2014 is het mogelijk als lid van de bibliotheek e-books te lenen met uw pas (van uw ei-gen bibliotheek) via de ‘nieuwe bibliotheek’. Via de e-booksite www.bibliotheek.nl/e-books kunt u als lid struinen door een groot aanbod van e-books. De ruim 10.000 e-books worden wekelijks uitgebreid met nieuwe titels van bijvoorbeeld luisterboeken, fi ctie, romans, informatieve boeken en ook de laatste bestsellers ontbre-ken niet. Om e-books te kunnen lezen, is er een speciale biblio-theek.nl app ontwikkeld. U kunt deze app downloaden in de App

store (iOS) of Google Play (An-droid) store. Heeft u geen e-reader dan kan daar ook via de biblio-theek in worden voorzien.

Diverse handige appsDaarnaast heeft de bibliotheek diverse apps uitgeven die u een verschillend soort informatie verschaffen. Met de 'Bibliotheek Wise'-app heeft u als smartpho-negebruiker altijd toegang tot de bibliotheek. Zo kunt u kunt

de catalogus raadplegen, boe-ken reserveren en ziet u gemak-kelijk welke materialen u in huis heeft en wanneer u deze terug moet brengen. Daarnaast is er de VakantieBieb-app. Of u nu op va-kantie gaat of thuis blijft, in deze app vindt u, tijdens vakantiepe-riodes, een selectie e-books voor het hele gezin. Deze boeken kunt u gemakkelijk lezen op uw tablet of mobiel. Met de LuisterBieb-app krijgt u toegang tot luisterboeken

en luistercolleges. De Luisterbieb bevat ruim 275 audioboeken; van thrillers en literaire titels tot kin-derboeken. De app is gratis en na installeren luistert u naar boeken waar en wanneer u maar wilt: in de trein, auto, tijdens het sporten, strijken, tuinieren of in bed. Als laatste heeft u met de PressReader-app toegang tot meer dan 4.300 kranten en tijdschriften in zestig talen. Maak, als lid van de biblio-theek, in de bieb op de Pressreader

Elk voorjaar gebeurt het weer bij mij. Ik word dan bevangen door het lentegevoel en de schoon-maakwoede probeert bij mij bin-nen te dringen. Toen mijn lief nog leefde was het vaste prik dat we begin april gingen schoon-maken. Ik deed dat altijd met plezier, je eigen huis en haard on-derhouden. Na haar dood ben ik verhuisd en ging terug naar mijn geboortestad waar ik goede vrien-den heb wonen.

Mijn huiskamer ligt op het noor-den, dat geeft wat minder licht-inval. Nu is het wel zo dat ik een positief en opgeruimd iemand ben, dus past het ook wel bij mij om de zeemlap en de poetsdoek er dan ook even over heen te ha-len. De lente is in aantocht, wilde

ideeën spoken door mijn hoofd. Grote schoonmaak? Wat bezielt mij? Net verlost van de sombere winterperiode waarin men trachtte mij te interesseren in relatiesites, overdenk ik wat te doen. Zijn dat

Voorjaar in mijn kop

website een gratis account en u geniet vervolgens overal van de Pressreader-app op uw tablet of smartphone.

Klik en TikMaar de bibliotheek biedt meer op digitaal gebied. Zo organiseert Bibliotheek Salland de cursus Klik en Tik. Een cursus om met name ouderen digitale basisvaardighe-den aan te leren, zoals informatie zoeken op het internet, down-loaden, zoeken met een zoekma-chine en het digitaal invullen van vragenformulieren. Daarnaast organiseert de bibliotheek de cur-sus Digisterker, gericht op het om-gaan met overheidsinfo. De cursus wordt in samenwerking met de overheid ontwikkeld en aangebo-den in de bibliotheek in Raalte. En denkt u nu na het lezen van dit ar-tikel: ‘geef mij maar een echt boek in handen’, dan staat de deur van de bibliotheek wagenwijd voor u open! ■

Door Karin Köster

nu lentekriebels vraag ik mij af. Ik schuif de balkondeur open en werp een blik op de boom die bij Els, mijn overbuurvrouw, voor de deur staat. Deze boom staat er ze-ker al wel twintig jaar. En inmid-

dels heb ik nu al tien jaar van haar schoonheid mogen genieten. Aan de overkant zie ik haar staan de takken omhoog en het groenbrui-ne glanzende blad. Ik zie de knop-pen al een klein beetje open staan, wit en zacht roze tekent zich af. De magnolia. En warempel de voor-jaarszon breekt door. Een warm geluksmoment stroomt binnen, ik vergeet de poetsdoek en de zeem-lap, pak mijn fi ets en ga er op uit; het is voorjaar in mijn kop. Tijd voor de grote schoonmaak, ook in mijn hoofd. ■

Door Kaartje Knip

Geen zwarte pakken meer, maar een lichtbruine, nieu-we uitvoering. De brand-weer in Twente is voorzien van nieuwe pakken. 

De eerste driehonderd outfi ts zijn inmiddels de deur uit. Nog voor de zo-mer moeten alle 31 korp-sen in het nieuw gestoken zijn. Opvallendste kenmerk aan de nieuwe pakken is een andere, veel lichtere kleur. Verder vallen ook de refl ectiebanden op. Deze zijn nu geperforeerd zodat de warmte weg kan en het materiaal blijft ademen. 

Meer bewegingsvrijheidDe pakken moeten naast meer veiligheid ook zor-gen voor meer bewegings-vrijheid. Aan bekende probleemzones zoals de schouders, het zitvlak en de knieën is volgens de brand-weer veel aandacht besteed. Ook is er gekozen voor een nieuwe manier om de taille-band te verstellen. ■

Brandweer Twente in nieuw jasje

Eind april opent zorgorganisatie Compartijn haar luxe verpleeg-huis voor ouderen in Enschede. Huize Stokhorst komt in een deel van het appartementengebouw boven het nieuwe winkelcentrum in Stokhorst, aan de kant van de Brakerhorst en beschikt hier over achttien zorgappartementen en gemeenschappelijke ruimtes.

Zorgconsulente Marga Schilde-rink legt uit: “Onze doelgroep zijn mensen die vanwege gezond-heidsproblemen zoals dementie of Alzheimer niet langer thuis kun-nen wonen. Deze mensen heb-ben 24-uurszorg en service nodig. Compartijn kiest bewust voor kleinschaligheid voor een optimaal

Luxe verpleeghuis voor ouderen opent in aprilthuisgevoel. De wens van de bewo-ner en diens familie staat bij ons centraal. Zelf bepalen hoe laat je opstaat en naar bed gaat, een luxe woonomgeving met een vast team van medewerkers, elke dag vers ge-kookte maaltijden en alle ruimte voor familie en vrienden die willen mee eten of logeren. Alles om je eigen leven zo veel als mogelijk voort te zetten en er een echt thuis van te maken. Wij bieden een alternatief voor het traditionele ver-pleeghuis.”

Particulier versus traditioneel“In tegenstelling tot wat veel men-sen verwachten is het wonen in een particulier verpleeghuis niet veel duurder dan het verblijf in een tra-

ditioneel verpleeghuis. In een parti-culier verpleeghuis betaalt u zelf uw huisvestingslasten. Dit wordt door de overheid gecompenseerd met een lage eigen bijdrage CAK. Daar-naast heeft u recht op een fi scaal voordeel. De netto-maandlast voor een particulier verpleeghuis is dan niet veel hoger dan de hoge eigen bijdrage CAK die u betaalt voor het verblijf in een traditioneel verpleeg-huis”, aldus zorgconsulente Marga Schilderink.

Zo dichtbij mogelijkCompartijn werkt samen met Inclu-zio, een dochteronderneming van Facilicom Services Group. Facilicom is actief in de facilitaire dienstverle-ning en in de zorg en ondersteu-

ning en weet door effi ciënt werken de kwaliteit van dienstverlening te verhogen. Ook bij Compartijn. Elk huis wordt op professionele wijze ondersteund, zodat de teams juist alle tijd hebben voor het bieden van goede zorg en ondersteuning. De komende jaren worden er steeds meer huizen van Compartijn ge-opend, verspreid over heel Neder-land. ‘Naast Enschede openen we binnen nu en anderhalf jaar ook locaties in Rosmalen, Breda, Den Haag en Zeist. We willen namelijk zo dichtbij mogelijk zijn, ook dat hoort bij onze visie. Want alleen dan kunnen we onze fi losofi e he-lemaal waarmaken: Thuis als thuis niet meer gaat’. Kijk voor meer in-formatie op: www.compartijn.nl. ■

Column

Door Kaartje Knip

Page 6: SeniorenOverijssel - voorjaar 2016

SeniorenOverijssel KWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

6

De zorgrobot kan steeds meer, maar willen we hem ook?De ontwikkelingen voor een idea-le hulp in de (ouderen)zorg raken de laatste jaren in een stroom-versnelling. En dat is geen goed getrainde verzorger, maar een robot. In de nabije toekomst zou een apparaat op wieltjes delen van de zorg over moeten nemen. Wat moet u zich daarbij voorstel-len?

Een robot om voor mensen te zor-gen, dat klinkt kil en afstandelijk. Moeten de zorgtaken niet gewoon door mensen gedaan worden? Maar zorg wordt steeds duurder. In 2040 is 25% van de Nederlandse bevolking namelijk tachtig jaar of ouder. Daarom moet de zorg ver-nieuwen en werken aan oplossin-gen voor die (nabije) toekomst.

OntwikkelingIn Nederland zijn er verschillende projecten waarin men zich bezig-houdt met het ontwikkelen van een robot. Zo is het Nationaal Ouderenfonds in 2013 gestart met de ontwikkeling van ALFRED. De Technische Universiteit Eindhoven werkt aan de zorgrobot Amigo, TU Delft heeft zorgoplossingen met de robot Eva. En de Vrije Universi-teit in Amsterdam komt met Alice. Dementerende ouderen krijgen in

een verpleegtehuis gezelschap van robotzeehond Paro. Ook buiten Nederland is men druk bezig met het ontwikkelen van oplossingen voor de zorg. Zo is er GiraffPlus, een project om ouderen langer thuis te laten wonen met behulp van een robot. De zorgrobots uit de verschillende projecten, verschillen van elkaar in uiterlijk, werking en mogelijkheden. Maar de robots zien er over het algemeen kil uit. Het zijn grote apparaten op wielen met een soort armen en soms een

Grote apparaten op wielen met een soort armen en een tabletachtig beeldscherm

Huisartsenzorg voor ouderenAls ouderenorganisatie ont-vangt PROO regelmatig klachten over het gebrek aan coördinatie en regie bij ou-deren met meerdere gezond-heidsproblemen. Naar gelang men ouder wordt neemt het aantal klachten toe en krijgt men te maken met meerdere specialisten.

De specialisten sturen hun rapportage digitaal naar de huisarts en deze voegt die informatie netjes toe aan het medisch dossier van de be-trokkene, maar of daar ver-volgens met de oudere over gesproken wordt, dat is maar de vraag. Ook worden door verschillende medici medicij-nen voorgeschreven zonder dat daar regie over wordt er-varen.

DilemmaTegelijkertijd is het overheids-beleid erop gericht de eer-stelijnszorg te versterken en meer verantwoordelijkheid neer te leggen bij de huis-arts omdat dat goedkoper is. PROO constateert hier een dilemma. Er komt meer zorg terecht bij de huisarts, maar deze werkt meestal met meer-dere parttimers in de praktijk en de bekostigingsstructuur is zodanig dat er vooral gewerkt wordt in termen van consul-

ten en verrichtingen zonder dat er sprake is van een integrale, persoonsgericht werkwijze. We-tenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat ouderen behoef-te hebben aan structurele mo-nitoring, integrale begeleiding, vermindering van het aantal huisartsen waarmee ze te maken krijgen en het clusteren van con-sulten.

Investeringen in preventieHet opmerkelijke is dat de Lan-delijke Huisartsen Vereniging (LHV) eigenlijk ook naar een integrale medische begeleiding toe wil maar dat dit kennelijk in de praktijk nog moeilijk is te re-aliseren. Overigens heeft de LHV het dan vooral over de medische zorg voor de meest kwetsbare ouderen, terwijl de winst juist valt te behalen aan het begin van de zorgketen. Investeringen in preventie leiden immers tot aan-

zienlijke maatschappelijke baten, het is beter voor de ge-zondheid en levert op termijn ook nog eens fi nancieel voor-deel op!

Jaarlijks gesprekPROO wil bewerkstellingen dat alle 70-plussers één keer per jaar een gesprek hebben met hun huisarts over hun gezondheid, medicatie en leefstijl. In het kader van het Nationaal Programma Oude-renzorg en in samenwerking met de ouderenorganisaties in de gemeenten van Overijs-sel, de huisartsen, de apothe-kers en de zorgverzekeraars wil PROO dit doel als een project opzetten. In maart vindt het eerste overleg daar-over plaats met de betrokken organisaties. ■

Door Wil Jaegers

tabletachtig beeldscherm. Ze zijn vaak nog een beetje lomp en tij-dens het gebruik zijn mechanische geluiden te horen.

WerkingSommige robots kun je bedienen door middel van spraak of een tablet. Anderen zijn op afstand te bedienen, door bijvoorbeeld zorg-verleners of familieleden. Voordat een robot ingezet kan worden, moet er veel gebeuren. Veel robots werken met sensoren. In het huis

en op de gebruikers moet er dus eerst een heel netwerk van senso-ren aangelegd worden.

MogelijkhedenDe zorgrobots die nu gemaakt worden, nemen niet alle taken van verpleegkundigen over. De meeste robots zorgen dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Ze verrichten huishoudelijke taken, zoals eten en drinken bereiden en brengen, de deur openen en een pillendoos brengen. Maar ook de

sociale factor weegt mee. Zo is de robot Alice vooral bedacht om seni-oren uit het isolement te halen. En Giraff maakt het voor familieleden mogelijk, via een soort Skype, een digitaal bezoek te brengen aan de senioren. Met ALFRED kun je een spelletje spelen. De robots ALFRED en Giraff kunnen zorgtaken vervul-len, zoals het meten van de bloed-druk. Tot slot zorgen sommige robots voor betere communicatie tussen de gebruiker en zorginstan-ties. Via een beeldscherm kunnen mensen direct in contact komen met zorgverleners.

Heden en toekomstOp dit moment worden al veel robots op kleine schaal getest in verzorgingshuizen en in som-mige thuissituaties. Tegelijkertijd worden ze nog doorontwikkeld. Het zal nog jaren duren voordat ze daadwerkelijk massaal ingezet kunnen worden. Het prijskaartje is immers nu nogal hoog. Een exem-plaar kost al snel tienduizenden euro's. ■

Door Peter van den Boom

Bronnen: www.seniorweb.nlwww.digitalezorg.nl

In Overijssel is altijd wat te doenOnder het motto ‘Er is altijd wat te doen’ promoot de provincie Overijssel al het moois in de provincie via diverse apps voor iPhone en Android.

Er zijn zes verschillende apps te downloaden die ieder een andere kant van de provincie belichten. Zo is er de Hanzesteden app, de IJssel-delta app en de Salland app. Maar ook de Twente app, Vechtdal app en WaterReijk app. Ze zijn gratis te downloaden en bevatten een schat aan informatie over onze provincie. Zo vindt u informatie over musea, activiteiten, overnachtings-moge-lijkheden, shoppen, culinair en stadswandelingen. Maar ook na-tuurwandelingen, nuttige wetens-waardigheden en de historie van de streek.

Toeristische agenda'sOok handig zijn de diverse toeris-tische agenda’s, zodat u snel kan zien waar er een leuk evenement wordt georganiseerd. En ook aan de kinderen is gedacht. Er zijn veel verrassende uitstapjes te vinden die met (klein)kinderen gemaakt kunnen worden. Zoals speeltuinen of een pannenkoekenhuis.

Er op uit?Er op uit en de hele Provincie Overijssel mee in uw broekzak? Download dan de gratis zes apps via de App Store of Google Play Store en u heeft genoeg inspiratie om dichtbij huis de provincie te verkennen. Kijk voor meer infor-matie op: oostbest-app.nl. ■

Door Karin Kösterde streek. Door Karin Köster

De meeste robots zorgen dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen.

Page 7: SeniorenOverijssel - voorjaar 2016

KWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

7

SeniorenOverijssel

Niet naar buiten kunnen en toch genieten van de lente. Dat kan via de website BeleefdeLente.nl. Voor mensen die niet zo gemak-kelijk in een boom klimmen of rustig thuis willen genieten van de natuur hangt de Vogelbescher-ming Nederland ook dit jaar weer veel ‘webcams in de nesten’. Zo kunnen we van dichtbij onder andere de slechtvalk, ooievaar, steenuil, bosuil, kerkuil en kool-mees volgen.

Voor veel mensen is het een dage-lijks ritueel om mee te kijken naar het wel en wee van de verschillen-de vogelparen. Er worden nesten gebouwd, eieren gelegd, gebroed, gevoerd en uitgevlogen. Maar er

zijn ook dramatische momenten bijvoorbeeld wanneer de ooievaar één van zijn jongen uit het nest gooit.

In een perenboomDe vogels worden op verschillende plaatsen in Nederland gefilmd. Zo zit de steenuil in een perenboom in Winterswijk en de ooievaar boven op de oude stadhuis van Gennep. Ook prachtig zijn de torenvalken in de watertoren van Schevenin-gen. Nieuwsgierig? Onder het motto ‘bekijk het verborgen leven van broedende vogels’ kunt u da-gelijks genieten van de natuur via www.beleefdelente.nl. ■

Door Karin Köster

Webcam zit ‘in de nesten’

De Compaan is een tablet speciaal ontwikkeld voor ouderen. Simpel in gebruik en mooi vormgegeven. De Compaan is geschikt voor ouderen die niet (meer) met de computer overweg kun-nen maar wel deel willen uitmaken van onze digitale wereld.

Zij willen bijvoorbeeld ook graag een foto of filmpje ontvangen, een berichtje schrijven of beeldbellen. Met de Compaan kan dat op een eenvoudige manier. Als familie of vriend kunt u de Compaangebruiker overal ter wereld bereiken. Bij-voorbeeld als u in het bui-tenland woont of vanaf uw vakantieadres. Voor man-telzorgers biedt de Com-paan faciliteiten waardoor zorg op afstand makkelij-ker wordt. De mantelzor-ger kan contactmomenten vastleggen, een logboek bijhouden, documenten van zorgverleners delen, een medicijnherinnering en een goedemorgen melding instellen. Ook kan de man-telzorger op afstand contact houden door te beeldbellen of een bericht te sturen. Kijk voor meer informatie op www.uwcompaan.nl. ■

Tablet speciaal voor ouderen Ze is inmiddels de 95 voorbij, Ma-

rie Vloedbeld-Hendriks Vettehen. Ze woont nog steeds zelfstandig, maar heeft wel enige hulp nodig van thuiszorg, en krijgt van haar dochter Marjet dagelijks bezoek en aandacht. Marjet is haar man-telzorgster bij uitstek.

Marie Hendriks Vettehen is gebo-ren in Ootmarsum en opgegroeid in een warm nest in de Boeskool-stad Oldenzaal en is nog goed bij de tijd. Op gezette tijden bezoek ik haar want ik heb een goede band met haar en haar familie opge-bouwd. De gesprekken gaan vaak over vroeger, hoe het was in haar jeugdjaren, de oude binnenstad waar ze naar school ging en waar ze opgroeide met haar broers en zus-sen. De Groote markt, haar school, het klooster, de Oldenzaalse kei, het ziekenhuis Heil der Kranken,

het station en niet te vergeten de Ganzenmarkt met de muziekkoe-pel waar haar vader en broer mu-ziek maakten. Dromen en praten over de herinneringen en plekjes

Herleef oude tijden met Facebookuit haar jeugd bracht haar doch-ter op het idee om een iPad aan te schaffen. Inmiddels heeft ze de ba-sisvaardigheden aangeleerd en kan ze met haar goede herinneringen teruggaan naar hoe het was in haar kindertijd.

Het Oude OldenzaalIn de Oldenzaalse gemeenschap heeft een groep vrijwilligers het ini-tiatief genomen om een pagina op Facebook aan te maken over Oud Oldenzaal. Door zich als lid koste-loos aan te melden wordt men in de gelegenheid gesteld om via de tablet of iPad de site te bezoeken. Inmiddels zijn er leden die bijdra-gen leveren aan de inbreng over de historie van hun stad. De historie van de stad komt op deze manier in beeld en verhalen worden nieuw leven in geblazen. Zo ook bij Ma-rie Hendriks Vettehen, ze praat

honderduit als ik haar bezoek en ze neemt me mee in het verleden van de stad Oldenzaal waar ook ik ben geboren en opgegroeid. Mooie momenten en historische plaatjes passeren de revue. Het zal u ongetwijfeld bekend zijn dat er veel pagina’s op Facebook zijn te vinden, mogelijk ook over uw stad of dorp. Het is even zoeken, maar het doet de historie herleven en brengt de verhalen over toen en nu opnieuw op gang. Enschede in oude foto’s, Oud Enschede, Oud Deventer of Losser in beeld en zo zijn er nog meer pagina’s over ste-den in Overijssel. Ik raad u aan het eens te onderzoeken en kijken wat over uw stad of dorp staat vermeld. Misschien heeft u zelf nog een mooie bijdrage of komt u zo weer in contact met oud-bekenden? ■

Door Martin Meijerink

Marie Vloedbeld-Vettehen (95) gekluisterd aan haar iPad.

SeniorWeb maakt de digitale wereld begrijpelijkSeniorWeb is een landelijke ver-eniging met meer dan 149.000 leden, 400 cursuslocaties en 3.000 vrijwilligers. De organisa-tie is sinds 1996 actief met als doel de digitale wereld voor ou-deren begrijpelijker te maken, zodat iedereen, ook zij die niet met computers zijn opgegroeid, het gemak en het plezier van een computer, tablet en internet kan ervaren.

SeniorWeb helpt met informatie over onderwerpen als het bestu-ringssysteem Windows 10, het ge-bruik van tablets, de omgang met sociale media, veilig internetten en nog veel meer. Met de infor-matie op de website of de Online Cursussen kunnen geïnteresseer-den direct aan de slag. SeniorWeb geeft op zo'n 400 locaties verspreid over Nederland computercursus-sen, workshops en inloopuren. U vindt de SeniorWeb Leercentra bij u in de buurt op de website www.seniorweb.nl. Voor leden biedt

SeniorWeb PCHulp aan. U kiest de vorm van PCHulp die bij u past: via internet, telefonisch of aan huis. Vrijwilligers nemen alle tijd om uw problemen op te lossen of uw vragen te beantwoorden.

SeniorWeb DeventerIn Deventer worden de compu-tercursussen verzorgd door de stichting Gilde Deventer, onder de naam ‘SeniorWeb Deventer’. Seni-orWeb wil iedereen, die niet met een computer is opgegroeid, de mogelijkheden laten ontdekken van computers en internet. Voor iedere deelnemer is een computer beschikbaar maar men ook de ei-gen tablet of laptop meebrengen. De uitleg tijdens de cursus is te vol-gen op een groot projectiescherm. U wordt begeleid door deskundige en geduldige vrijwilligers.

Vele mogelijkhedenTijdens de cursus leren de deel-nemers de vele mogelijkheden van de computer herkennen en ge-

bruiken. Denk hierbij aan muziek afspelen en toevoegen, video’s en foto’s maken en bewaren, bestan-den opslaan en het gebruik van Facebook en Twitter. Op de web-site www.seniorweb.nl staat alle

Ervaar het gemak en plezier van een computer, tablet en internet

info over de verschillende cursus-sen, de prijzen en hoe u zich aan kunt melden.

VisualSteps-methodeSenior Web Deventer hanteert de

VisualSteps-methode. Dit is een beproefde lesmethode die spe-ciaal ontwikkeld is voor compu-terlessen aan vijftig plussers. De lessen worden uitgevoerd in een aangepast tempo: geen haast, geen stress. De instructeurs zijn eveneens senioren, dus gelijkge-stemden, met een grote dosis ge-duld. We bieden een gezellige en ontspannen sfeer in ons Leercen-trum aan de Balderikstraat 2a in Keizerslanden.

SubsidieDe gemeente Deventer verleent subsidie voor het volgen van deze lessen. Als u aan de voorwaarden voldoet, is de bijdrageregeling van Rechtop! mogelijk van toepassing voor deelname. Kijk hiervoor op website www.rechtop.nu. ■

Door Peter van den Boom

Bronnen: www.gildedeventer.nl www.seniorweb.nl

Page 8: SeniorenOverijssel - voorjaar 2016

Augenklinik AhausAm Schloßgraben 13, D-48683 Ahaus

Nederlands team: 06 2346 0761 of 0049 2561 9 55 [email protected]

www.augenklinik.de/nl

Uw ogen zijn een kostbaar bezit en verdienen uw speciale aandacht. Met het vorderen van de leeftijd neemt helaas ook het risico op het ontstaan van oogziektes toe. Door preventieve oogzorg kunnen afwijkingen en aandoeningen aan dit belangrijke orgaan vroegtijdig worden opgespoord, zodat onherstelbare schade aan het gezichtsvermogen kan worden voorkomen.

• staar• glaucoom• maculadegeneratie• preventieve onderzoeken o.a. bij diabetes• scheelzienaandoeningen• ooglidcorrecties• ooglaserbehandelingen en lenzenchirurgie (Zien zonder bril)

Onze kliniek behandelt het gehele oogheelkundige spectrum, zoals bijv.:

Meer info of wilt u een afspraak maken? Bel ons Nederlands team!

Augenklinik Ahaus Uw ogen - onze zorg!

Samen voor persoonlijke zorg www.triviummeulenbeltzorg.nl

Revalideren bij TMZSamen voor het beste resultaat!

Revalideren in Almelo of Hengelo

TMZ heeft moderne revalidatieafdelingen in Het Borsthuis (Hengelo) en Het Meulenbelt (Almelo). Voor meer informatie kunt u ons bellen via het telefoonnummer 0900 - 2 453 453.

• Een intensieve, persoonlijke en doelmatige behandeling

• Wij stellen de revalidatiedoelen samen met u en uw familie op

• Ruime eenpersoonskamers met veel privacy

• U kunt vertrouwen op ons team van specialisten

• Moderne oefenruimtes met innovatieve apparatuur

ALLES OVER

WINDENERGIEVAN GESCHIEDENIS EN TECHNIEK TOT ENERGIE BESPARING

BESTEL VIA WWW.ALLESOVERWINDENERGIE.NL OF BOL.COM

ALLES OVER

WINDENERGIE

DANKZIJ DIGITALE VERWIJZINGEN IN HET BOEK, BLIJFT DE INHOUD NOG JAREN ACTUEEL

HARDCOVER

€ 18,50

Het boek Alles over Windenergie is een

overzichtelijk en fijn geschreven boek met een

heldere opmaak en vormgeving. In het boek

komen voor het eerst alle aspecten rond de

bouw van windmolens en -turbines helder en

leesbaar bijeen. Van het ontstaan van wind

tot de techniek achter die megawattturbines,

van milieu en regelgeving tot draagvlak en

lokale inspraak, over geluid, de nieuwste

innovaties, de bouw- en stroomkosten tot

windmolencoöperaties, windaandelen en

subsidie.

Het boek is geschreven door windpark -

ontwikkelaar Guido Bakema en wetenschaps-

journalist Broer Scholtens (meer dan 25 jaar

bij De Volkskrant). Zij hebben het 192 pagina’s

tellende hardcoverboek geschreven om kennis

te delen over alle aspecten die te maken hebben

met ‘de energiehuishouding van Nederland’ en

de rol die duurzame energie daar nu in heeft

ingenomen. Vervolgens gaat het boek dieper in

op de rol, de geschiedenis en kracht van wind en

hoe daar energie uit te halen is. Met uiteindelijk

de diepgang richting de techniek, werking,

financiering en subsidieregelingen die gelden

bij de hedendaagse megawattwindturbines.

Page 9: SeniorenOverijssel - voorjaar 2016

SeniorenOverijsselKWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

9

Het Ouderenjournaal brengt nieuws door en voor senioren

Zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, dat is de wens van senioren. Maar met het ou-der worden der jaren, komen de lichamelijke beperkingen hier en daar in beeld. Het zien wordt minder, onze tanden zijn aan herstel toe en een kunstgebit wordt noodzaak. Ik werd met mijn neus op de feiten gedrukt bij het volgen-de: ‘‘Ga je aan het werk?’’ was haar vraag. En ik gaf haar als antwoord: ‘‘Nee ik ga niet naar de kerk’’…

Inmiddels heeft het bezoek aan de KNO-arts ertoe geleid dat ik twee perfect werkende hoortoestellen aangemeten heb gekregen. De moderne hoortoestellen zijn inmiddels zo geavanceerd dat ze beschik-ken over programma’s die veelal afgestemd kunnen wor-den op de situaties waarin de slechthorende zich bevindt. Met een goed gehoortoestel hoor je er weer bij, kun je weer deelnemen aan de samenle-ving, gesprekken goed volgen en communiceren met de om-geving.

Maar in de nacht is het anders‘s Nachts doe ik de hoortoe-stellen uit en dat kan hinder-lijke gevolgen hebben als zich iets bijzonders voordoet. Bij-

voorbeeld de telefoon die in de nacht gaat en die je niet hoort. Of het brandalarm/rookmel-der die wel werkt, maar die je niet hoort. Zo ook de deurbel die je niet hoort wanneer je op tijd naar bed bent gegaan. Om ook deze klachten weg te nemen heeft men technieken ontworpen en systemen ont-wikkeld die voor iedereen met gehoorproblemen een ware uitkomst zijn. Bellman biedt een bewezen oplossing voor diegene die moeite hebben met het horen van de deurbel, telefoon of brandmelder.

Meer weten?Wilt u in uw informatie over de werking, aanschaf en het (gratis) plaatsen van het Bell-man systeem van Multi Care Systems? Via de website www.multicaresystems.nl vindt u meer informatie. ■

Door Martin Meijerink

Digitale ontwikkelingen voor slechthorenden

Het Ouderenjournaal brengt – gebruikmakend van diverse journalistieke vormen – nieuws, achtergronden, opinie en in-formatie. En richt zich daarbij specifi ek op de leef- en denk-wereld van 55-plussers. Bedenker en vormgever van de formule is directeur Clemens Otto.

“Ik liep al langer met het plan rond, in november 2013 zijn we gestart met de website. Het achterliggende idee was dat de groep ouderen in onze samenleving steeds groter wordt, veel kennis bezit, prachtige verhalen te vertellen heeft maar ook informatie nodig heeft die toe-gesneden is op hun interesses. Een digitaal platform waar dat allemaal bij elkaar komt was er nog niet.”

Zes miljoen ouderenOuderenjournaal mikt hiermee op een grote groep potentiële af-nemers. De directeur heeft de cij-fers paraat: “Er zijn inmiddels zes miljoen 55-plussers in ons land waarvan er drie miljoen dagelijks internet raadplegen. De rol van de papieren krant wordt steeds klei-ner, ook ouderen nemen steeds meer en vaker digitaal nieuws af. Daarbij is er een duidelijk patroon zichtbaar. Hoe ouder men wordt, des te meer belang men hecht aan regionaal en lokaal nieuws. Als je jong bent denk je vaker ‘mondiaal’, ben je ouder dan wordt nieuws uit

de nabije omgeving, zoals over de slager op de hoek, steeds belangrij-ker.” Het nieuws op de website is dan ook makkelijk te selecteren op provincie en daarnaast op een aan-tal specifi ek op ouderen gerichte interessegebieden als zorg, pensi-oen, gezondheid en reizen. Daar-naast is het archief te raadplegen.

RegiocorrespondentenHet Ouderenjournaal werkt met een vaste redactie van zes mensen. Otto: “Momenteel werven we cor-respondenten uit het land. Deze ‘nieuwsjagers’ moeten de rubrie-ken gaan vullen met informatie die interessant is voor ouderen. Het streven is om op termijn al het nieuws door ouderen te laten verzorgen. Daarnaast leveren vier prominente columnisten, waar-onder Evert Ten Napel, regelmatig bijdragen aan. Daar komen bin-

nenkort vertegenwoordigers van de brandweer en de politie bij. Otto: “Deze instanties krijgen binnen hun werkgebied ook steeds vaker te maken met ouderen; via columns op onze site kunnen ze hun aanbe-velingen en tips makkelijker rich-ten aan deze doelgroep.”

App vol informatieHet Ouderenjournaal is ook actief op Facebook en Twitter. “Voor de smarthone is er een app ontwik-keld die binnenkort helemaal wordt vernieuwd. Als laatste is er de mogelijkheid om in te schrijven voor de nieuwsbrief. Deze wordt dagelijks verzonden en bevat de meest actuele berichten die op de site zijn geplaatst”, aldus Otto. Kijk voor meer informatie op: www.ouderenjournaal.nl. ■

Door Peter van den Boom

Volledige integratie arbeiders uit jaren 50/60

Succesvolle integratie betekent einde A.C.L.I.Vandaag de dag waaien heftige spanningen tussen bevolkings-groepen vanuit verre oorden over Europa en ook over ons land. Da-gelijks lezen we in de pers waar groepen bewoners verzet plegen tegen de komst van vluchtelingen in hun stad of buurt.

In de jaren zestig van de vorige eeuw was er in de Twentse tex-tiel- en metaalfabrieken een groot gebrek aan arbeidskrachten. De eerste Italianen arriveerden eind 1960. Ruim honderd jongeman-nen tussen de 20 en 40 jaar, bijna allemaal ongehuwd, kwamen naar Twente. Knappe kerels, keurig ge-kleed, een mooie dos zwart, haar fonkelende ogen en vol charme, werden ze gehuisvest bij Twentse gastgezinnen. De Twentse jongens en voornamelijk die uit Olden-zaal waren destijds beslist niet in-genomen met de komst van deze knappe jonge mannen. Meermaals gingen de Oldenzaalse jongeren en de Italianen met elkaar op de vuist en dat liep af en toe behoorlijk uit de hand. Alle zeilen moesten worden bijgezet om de gemoede-ren tot bedaren te brengen, want er bestonden ook toen veel voor-oordelen. De Italianen zouden

weinig ontwikkeld zijn en werden vaak 'spaghettivreters' genoemd. De rellen die destijds in Oldenzaal uitbraken kregen zelfs landelijke aandacht in de pers. Uiteindelijk keerde de rust weer.

Italiaanse vereniging A.C.L.I.Nadat de Italianen zich in Twente hadden gevestigd, werd al vlug het initiatief genomen om een Itali-aanse vereniging op te richten. Dit initiatief werd genomen door Salvatore Ierna en zijn Italiaanse vrienden. Samen richten ze de Ita-

liaanse vereniging A.C.L.I. op. Het bestuur van deze Italiaanse vereni-ging heeft ervoor gezorgd dat in de afgelopen zestig jaar de Italiaanse gemeenschap in Twente op een goede wijze is geïntegreerd. Een mooi voorbeeld van deze integratie is Marcello Farina (80).

Gelukzoekers Marcello Farina is geboren op 28 januari in 1936 in Marcianisel; een stad gelegen in de provincie Caser-ta in Italie. Wanneer de werkloos-heid in Italië toeneemt en Marcello

hoort dat er in Nederland volop werk is in de textielfabrieken in Twente, trekt hij naar Milaan om daar te vernemen wat de eventu-ele mogelijkheden. Op 5 oktober 1960 wordt hij geïnformeerd en gekeurd door een medisch team. Nog diezelfde dag tekent hij een arbeidsovereenkomst en vertrekt samen met andere jeugdige Ita-lianen naar Nederland. Marcello is amper 24 jaar oud wanneer hij zijn ouderlijk huis verlaat om zijn geluk te zoeken in het verre Ne-derland. Per trein gaat hij vanuit Milaan op weg naar Utrecht. Mar-cello ging bij Gelderman aan de slag en wordt opgeleid voor stuk-kenkeurder. In die periode leert hij de Oldenzaalse Dini oude Alink kennen en er ontstaat vriendschap. Wanneer hij een jaar werkzaam is bij Gelderman wordt hij getroffen door de dan nogal veel heersende ziekte tuberculose.

Bloeiende vriendschapVoor herstel wordt Marcello op-genomen in de behandelkliniek Dekkerswald te Nijmegen. Ruim een jaar verblijft hij bij de zusters in Dekkerswald, die de wat stille en teruggetrokken maar sympa-thieke Marcello liefdevol verzor-

gen. Maar ook Dini oude Alink die vriendschap met Marcello heeft aangegaan komt hem wekelijks be-zoeken in Nijmegen. Deze weder-zijdse inspanningen en het herstel van Marcello zorgen ervoor dat de vriendschap tussen beiden ver-sterkt en wordt onderstreept en be-vestigd in het wettelijk huwelijk op 11 december en het kerkelijk huwe-lijk op 12 december 1965. Inmid-dels is het 50-jarig huwelijksfeest uitbundig gevierd.

Integratie volledig geslaagdWe kunnen rustig stellen dat de in-tegratie van de Italianen in Twente volledig is geslaagd. Reden dan nu ook om na 60 jaar de Italiaanse vereniging op te heffen. De vriend-schapsbanden die door de jaren heen zijn ontstaan zullen blijven, maar de leeftijd gebied ons om de vereniging te doen opheffen. Dit opheffen van A.C.L.I. gaat ge-paard met een overzicht tentoon-stelling op zaterdag 25 mei a.s. in Breedwijs te Oldenzaal, waar ook de afscheidsreceptie zal worden gehouden. A.C.L.I. nodigt u allen uit om met hen dit afscheidsfeest te vieren. ■

Door Martin Meijerink

Dini en Marcello Farina tijdens hun 50-jarig huwelijksfeest.

Page 10: SeniorenOverijssel - voorjaar 2016

SeniorenOverijssel KWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

10

Kunstroute gemeente Losser krijgt steeds meer allureHet derde weekeinde van mei staat de regio Losser/Overdinkel en Gronau in het teken van de jaarlijkse kunstroute. Dit initia-tief, in 2003 genomen door een aantal Losserse en Overdinkelse kunstenaars, geniet inmiddels door de deelname van Duitse ex-posanten grensoverschrijdende bekendheid. Op zaterdag 21 en zondag 22 mei van 12.00 - 17.00 uur worden de deuren van de di-verse ateliers weer wijd openge-zet om bezoekers kennis te laten maken met de kwaliteiten van de kunstenaars.

De gemeente Losser herbergt een kwalitatief hoogstaand arsenaal aan kunstenaars. Die kwaliteit is in de loop der jaren op een steeds hoger niveau komen te liggen. Dat komt doordat de professionele kunstenaars in de loop der jaren voor zichzelf de lat steeds hoger hebben gelegd. Dat blijkt ook wel uit de waardering, zowel plaatse-lijk als regionaal, die hen op ge-zette tijden ten deel valt.

Prestaties van formaatNeem Joka Boeke, die voor de tweede keer (van 18 maart tot 16 mei) haar ruimtelijke werk mag exposeren op de Keuken-hof. Of Manon Leeflang, die zich in Hengelo presenteerde op een belangrijke overzichtsexpo van Overijsselse kunstenaars en werd beloond met de Publieksprijs en een daarbij horende 'Masterclass op maat'. Of Alie Kruse-Kolk die

de Cultuurprijs van de gemeente Losser in ontvangst mocht nemen. Prestaties van formaat en bezoe-kers aan de twee open atelierda-gen kunnen zich er van 12.00 tot 17.00 uur er van overtuigen, dat die waarderingen niet voor niets zijn toegekend.

Onze oosterburenOok bij onze oosterburen aan de andere kant van de grens wordt de 'K' van kunst en van kwaliteit met een hoofdletter geschreven. Dat

bleek en blijkt al met de deelname van kunstenaars uit Gronau aan de Losserse kunstroute, maar dit jaar ook met de aanwezigheid van acht professionele kunstenaars uit het Duitse Gescher. Zij maken deel uit van de kunstenaarsgroep K.I.M. en zullen beide dagen op de verschillende deelnemende atelie-radressen hun werk presenteren. “Hierdoor krijgt de kunstroute nog meer allure en daarnaast le-veren zij een belangrijke bijdrage aan de versterking van de kunst in

de regio. Zowel aan deze als aan de andere zijde van de grens”, zegt een van de elf deelnemers.

Goede wijn behoeft geen kransIn de ateliers worden ook aan de bezoekers geselecteerde wijnen van Twentse bodem gepresen-teerd. De Twentse wijnen komen uit Den Ham van ‘Wijngaard de Tappenmars’. De eerste wijnstok-ken zijn in 2005 aangeplant en in-middels is de wijngaard gegroeid naar 3,2 hectare. De flessen zijn getooid met een fraai etiket, door de Kunstenaar zelf ontworpen. Dit alles onder het motto: ‘Goede wijn behoeft geen krans'. En dat slaat niet alleen op de kwaliteit van de wijn, maar ook op de kwa-liteit van de kunstroute die op za-terdag 21 mei in het gemeentehuis van Losser door wethouder J. Has-sink wordt geopend. Hier is het startpunt en voor twee euro een brochure met routebeschrijving verkrijgbaar. Tevens vindt er in het gemeentehuis een overzichtsten-toonstelling van de deelnemende kunstenaars plaats. ■

Opening:21 mei om 11.00 uur Gemeentehuis Losser, Raadhuisplein 1.

Startpunt kunstroute: 21 en 22 mei om 12.00 uur Gemeentehuis Losser, Raadhuisplein 1.

De ‘K’ van kunst en van kwaliteit

De industriële revolutie betekende een faliekante ommekeer in de wereld-economie. Ambachtelijke handenarbeid werd voort-aan door machines gedaan en 'den arbeider' werd heel veel zwaar werk uit handen genomen. Iedereen blij.

Door de automatisering nu, wordt de nieuwe mens ook steeds meer denkarbeid uit handen genomen. We laten ons steeds meer geautoma-tiseerd bedienen en hoeven niet meer te weten. We hoe-ven alleen nog maar te kun-nen vinden. Het is denkbaar dat door de afnemende oefe-ning van onze hersenen, ook onze geoefende ‘intelligentie’ gaat afnemen. Spieren die je niet gebruikt verzwakken immers ook. En de automa-tisering ontwikkelt zich be-hoorlijk snel!

Ter illustratie: de eerste digi-tale computer, de ‘ENIAC’, stamt uit 1946, kostte om-gerekend naar hedendaagse maatstaven 6.000.000 dol-lar, woog 30 ton, omvatte een hele verdieping van een gebouw en was 5.000 keer sneller dan de snelste reken-machine uit die tijd. De iPad 1 stamt uit 2010, koste 400 euro, weegt 750 gram, past in een jaszak en is vele miljoe-nen maal sneller dan de ENI-AC. En dat in minder dan 70 jaar! Nog een dan: De eerste maanlanding in 1969 werd begeleid door de speciaal voor deze vlucht ontwikkelde ‘Apollo Guidance Computer’. Dit digitale meesterstukje had een kloksnelheid van 2 MHz, een RAM-geheugen van 2 kilobyte en een ROM-geheugen van 32 kilobyte! Wie zou daar nu nog zijn le-ven aan durven ophangen?

Het gaat heel erg verschrikke-lijk snel en de doorbraak van autonome kunstmatige in-telligentie is een kwestie van tijd. Een doemscenario lijkt geboren. Wat nu mogelijk is, komt al heel dicht in de buurt van kunstmatig intelligent. Computers worden wijzer en wijzelf worden steeds 'luier'. De tijd zal het leren, maar om niet te worden overruled door buitenmenselijke intel-ligentie, zal de mensheid zich tijdig moeten afvragen of aan deze grenzeloze ontwikkeling geen grenzen moeten worden gesteld. Helaas, grenzen stel-len is de mensheid vreemd Dat belooft nog wat! ■

Door Gerard Brummer

Column

Kunstmatige

intelligentie

Gratis app met mooiste routes van OverijsselOntdekken in en genieten van natuur en landschap

Landschap Overijssel wil men-sen inspireren om er vaker op uit te gaan en nog meer te ontdek-ken in en te genieten van natuur en landschap. Met steun van de provincie Overijssel is de gratis routeapp ‘wandelen in Overijs-sel’ ontwikkeld. Samen met vrij-willigers zijn de mooiste routes van Overijssel in een routeapp gezet.

Klimmen naar het hoogste punt van de Lemelerberg of struinen door het stuifzand bij landgoed Beerze? Nieuwsgierig naar de invloed van de ijstijd op de natuur van Twente of op zoek naar bijzondere planten in het Dal van de Mosbeek? Wandelen in Overijssel wordt steeds leuker! Landschap Overijssel zet samen met vrijwilligers de mooiste routes en prachtige streekverhalen in een app.

WandelenInmiddels staan meer dan 50 wandelroutes in de app. Zo kunnen wandelaars in het Vechtdal kiezen uit de ‘historische route Lemelerveld’ (5 km) of een ‘stevig rondje Beerzerzand’

(12,5 km). In Twente is er een fijne natuurwandeling langs de ‘Bergvennen’ (2,5 km), ‘kasteelwandeling Twickel’ (5 km) of een tocht op ‘landgoed Hof Espelo’ (6,5 km).

Fietsen Ook het aantal fietsroutes groeit. Zo is er een tocht van 33 kilometer uitgezet in de Kop van Overijssel langs de ‘koloniën van weldadigheid’: een

bijzondere historisch verhaal door prachtige natuur. En bij Bathmen kun je bijvoorbeeld fietsen langs ‘landweren’: historische verdedigingslinies. Of kies voor de Molenroute in Twente (28 km).

Nieuwsgierig?Wandelen en fietsen met de app is eenvoudig. Zoek op ‘Wandelen in Overijssel’ of ‘Fietsen in Overijssel’ in de App Store (voor iPhone en iPad) of de Google Play Store (voor smartphone of tablet met Android), download de routeapp en maak een keuze uit meer dan 50 wandel- en fietstochten. Tijdens de tocht, laat de app zien op welk punt van de wandeling u bent. Bij mooie of interessante locaties krijgt u een signaaltje en kunt u informatie lezen, beelden bekijken of geluidsfragmenten beluisteren.

Routes via website Voor mensen zonder smartphone en voor diegenen die tijdens de wandeling liever geen telefoon of tablet gebruiken, staan de routes ook op de website van Landschap Overijssel. Kijk op landschapoverijssel.nl/routes. ■

De app bevat meer dan 50 wandelroutes door prachtige landschappen.

Een aantal kunstwerken van Joka Boeke.

Page 11: SeniorenOverijssel - voorjaar 2016

SeniorenOverijsselKWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

11

“De wijkverpleegkundige kan echt het verschil maken”

Nazorg na ziekenhuis redt levens van ouderenMinder ouderen overlijden na een acute ziekenhuisopname als een wijkverpleegkundige actief betrokken is bij de nazorg. In vergelijking met het gebruike-lijke ontslag uit een ziekenhuis is de sterfte 40% lager. Het gaat vooral om kwetsbare 80-plussers die na een opname voor longont-steking of een delier weer thuis ‘landen’. Dat blijkt uit onder-zoek dat in het wetenschappelijk magazine JAMA Internal Medi-cine is gepubliceerd.

Na opname in het ziekenhuis van-wege een acute ziekte of botbreuk, bijvoorbeeld een acute longont-steking of een gebroken heup, krijgen veel ouderen te maken met functieverlies: moeite met dage-lijkse dingen die zij voor opname wel konden, zoals wassen, aan-kleden, koken of boodschappen doen. Gemiddeld duurt het drie tot zes maanden voor een oudere is hersteld van een ziekenhuis- opname. Een kwart tot een derde van hen overlijdt echter binnen drie maanden na een acute ziekenhuis- opname.

Overlijden verminderenTussenkomst van de wijkverpleeg-kundige leidt niet tot afname van functieverlies bij de ouderen, maar vermindert wel het aantal oude-ren dat overlijdt na acute opname in het ziekenhuis, zo blijkt uit het onderzoek van De Rooij en Buur-man. Ze volgden een grote groep ouderen die acuut waren opgeno-men in het ziekenhuis. De helft van deze ouderen kreeg de ge-bruikelijke zorg na ontslag uit het

ziekenhuis, de andere helft kreeg de zorg volgens het Transmurale Zorgbrug-zorgprogramma, waarin het geriatrie team van het zieken-huis en de wijkverpleegkundige een belangrijke rol spelen.

ZorgprogrammaIn het zorgprogramma maakt de wijkverpleegkundige tijdens op-name in het ziekenhuis kennis met de oudere. Direct na ontslag uit het ziekenhuis volgen een aantal

thuisbezoeken. Tijdens die bezoe-ken bespreekt de wijkverpleegkun-dige de gezondheid van de oudere, en is er aandacht voor praktische zaken zoals de aanwezigheid van noodzakelijke hulpmiddelen, het medicijngebruik en het contact met huisarts en thuiszorg.

Gemakkelijk vragen stellenIn de groep die de zorg volgens het Transmurale Zorgbrug-program-ma kreeg, overleden aanzienlijk

minder mensen dan in de contro-legroep. De Rooij: “De informatie die patiënten bij ontslag in een ziekenhuis krijgen kan overweldi-gend zijn en veel patiënten weten bij thuiskomst vaak niet meer pre-cies wat ze moeten doen. Aan de wijkverpleegkundige kunnen ze gemakkelijk hun vragen stellen, bijvoorbeeld over het gebruik van oude en nieuwe medicijnen. De wijkverpleegkundige kan echt het verschil maken.”

VervolgstudieInmiddels gebruiken 25 zie-kenhuizen in Nederland het zorgprogramma. Meerdere zorg-verzekeraars hebben het program-ma in hun inkoopgids gezet. De Rooij gaat een vervolgstudie doen met patiënten uit het UMCG, Mar-tini Ziekenhuis, OZG en een aantal andere ziekenhuizen.  De Trans-murale ZorgBrug is onderdeel van het Nationaal Programma Oude-renzorg, een overheidsprogramma om de zorg voor kwetsbare oude-ren te verbeteren. ■

Bron: www.ouderenjournaal.nl

Gratis en gezonde online trainingsmogelijkhedenGeen zin in een sportschool of sporthal? Sporten op die momenten dat het u goed uitkomt? Training volgen op maat? Gelukkig zijn er tegen-woordig veel online trainings-mogelijkheden die sporten aantrekkelijk maken voor ie-dereen die gezond wil bewe-gen.

Kijkt u op internet naar on-line sporten dan verschijnt er een keur aan gratis work-outs, personal trainers en gezonde oefeningen. Maandelijkse schema’s, dagelijkse mails of een programma waarmee u een bepaald doel kunt bepalen worden via diverse websites aangeboden. De websites zijn veelal hip en kleurrijk, hebben leuke muziekjes, maar bevat-ten bovendien motiverende trainingen en een duidelijke uitleg. Zowel in het Neder-lands als het Engels.

Work Out van de DagEen andere mogelijkheid is de ‘Work Out van de Dag’. Dagelijks ontvangt de deelne-mer in zijn/haar mailbox een work-out. De oefeningen zijn gemakkelijk en zonder extra’s uit te voeren. Met behulp van video’s worden duidelijke in-structies gegeven waardoor de deelnemer in de loop van de tijd de training en de intensi-teit kan opvoeren.

Apps in allerlei soorten en matenVoor de echte fanatiekelingen komen diverse apps nog wel het meest in de buurt van een ech-te personal trainer. Trainings- programma’s in een app zijn vaak volledig afgestemd op ni-veau en tijdsinvestering van de deelnemer. Daarbij worden via de telefoon of tablet regelmatig reminders verstuurd. Apps zijn er in allerlei soorten en maten: losse oefeningen, hardlooptrainingen, yogasessies of volledige work-outs voor het lichaam. Bekende hardloopapps zijn RunKeeper, Runtastic of Looptijden.nl. Veel sportmerken als Nike en Adidas hebben ook trainingsapps. Run-tastic heeft daarnaast ook fijne

apps voor arm-, buik-, been- en borstspieren. Liever fietsen? Kijk dan eens naar Strava. Voor yogi’s zijn Pocket Yoga, Yogify en Daily Yoga aanraders. On-dersteuning bij krachttraining vindt u onder andere bij Fit-ness pro en Workout Trainer. Daarnaast hebben veel sport-scholen ook een eigen app.

Digitale sportkeuringBenieuwd naar de sport die bij u past? Naar de frequentie en intensiteit die past bij uw specifieke situatie? Doe dan de Digitale Sportkeuring via sportkeuring.sportzorg.nl. ■

Door Karin Köster

Aan de klaagzang van menigeen dat WhatsApp, de razend po-pulaire gratis berichtenservice voor je mobiele telefoon, de doodsteek is voor menig soci-aal contact doe ik niet mee. Het zou oppervlakkigheid in de hand werken en er voor zorgen dat men in het dagelijks leven niet meer echt met elkaar afspreekt.

Ik vind het juist een geweldige mogelijkheid om allerlei sociale contacten wel in leven te houden. Enige jaren geleden ben ik verhuisd naar het oosten van het land en liet daarbij allerlei vrienden, kennissen en familieleden ‘achter’. Veel con-tacten bleven als vanzelf in stand met behulp van de telefoon en natuurlijk bezoeken over en weer. Maar andere contacten verwater-den gaandeweg. En na een half jaar iemand weer eens bellen, zon-der duidelijke aanleiding, vond ik steeds lastiger worden, want wat is

dan een goed moment om iemand te bellen? Uiteindelijk deed ik het helemaal niet meer. Maar toch zat het me niet helemaal lekker.

Kort en zakelijk?Met de introductie van WhatsApp veranderde dat radicaal. Het kost me geen enkele moeite om, op elk moment van de dag zonder me bezwaard te voelen, een kort tekst-bericht uit te sturen, al dan niet met foto of link. Ook al heb ik de afzender in geen maanden gezien of zelfs maar gesproken. Even la-ter krijg ik antwoord terug op een moment dat het haar/hem schikt. En ik lees het dan weer wanneer ik daar zin in heb. Zo blijven we van elkaars wel en wee op de hoogte. Kort en zakelijk misschien, maar bijzonder nuttig. En die ‘echte’ af-spraak dan? Die komt er op deze manier ook wel weer. ■

Door Peter van den Boom

Column

Digitaal WhatsApp is juist ook sociaal

Door inzet van het Transmurale Zorgbrug-zorgprogramma overlijden minder ouderen.

Page 12: SeniorenOverijssel - voorjaar 2016

KWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

•entree•woonkamermetopenkeuken•slaapkameropdebeganegrond•badkamermetdouche,toileten

wastafel•eigencarportmettoegangtot

berging•slaapkamer/zolderop1eetage•badkamermetdoucheentoilet

op1eetage•eigentuin•totaleoppervlaktevandewoning

isca.100m2

Dehuurbedraagt€858,10permaand.Exclusief€55,00servicekosten.

•entree•woonkamermetopenkeuken•slaapkameropdebeganegrond•badkamermetdouche,toileten

wastafel•slaapkamer/zolderop1eetage•badkamermetdoucheentoilet

op1eetage•eigentuin•totaleoppervlaktevandewoning

isca.90m2

Dehuurbedraagt€774,18permaand.Exclusief€17,50servicekosten.

Meer informatie over deze locaties? Neem gerust contact met ons op:

Aanleunwoningen aan de Grevinkhof

Aanleunwoningen aan de Scholtendijk

Prettig wonen in Oldenzaal

UwoontzelfstandigenkuntgebruikmakenvandiversevoorzieningeninhetnaastgelegenwoonzorgcentrumScholtenhof.Zoalshetrestaurant,diverseactiviteitenenzorgdiensten.

T (053)[email protected]

Woningen vanlandelijkewoningcorporatievoorouderen

Eengoed

helpt

verder

Als ervaren uitvaartverzorger in de provincie Overijssel weten wij dat een betekenisvolle manier van afscheid nemen helpt bij het rouwproces. Daarom ondersteunen en inspireren wij u bij het organiseren van een begrafenis of crematie. U kunt ons bellen op 088 927 37 20.

Yarden Uitvaartzorg. Wilt u een overlijden melden? Bel dan 0800 8192 (24 uur per dag). www.yarden.nlOok indien u niet of elders bent verzekerd.

Yarden Uitvaartcentrum, Crematorium en Begraafplaats SteenbruggeRaalterweg 297431 PA DiepenveenTelefoon: 0570 - 622 784

Page 13: SeniorenOverijssel - voorjaar 2016

SeniorenOverijssel

13

PUZZEL

2 3 4 5 6 7 81

PUZZEL

Puzzelaar gefeliciteerd!

Doe mee! En win vrijkaartjes voor Rijksmuseum TwentheDe oplossing van deze puzzel kunt u voor 20 mei 2016opsturen naar: Geen Blad voor de Mond, postbus 652, 7500 AR Enschede, onder vermelding van ‘oplossing puzzel SeniorenOverijssel'. Of u kunt uw oplossing mailen naar:[email protected]

Onder de goede oplossingen worden 5 x 2 vrijkaartjes voor Rijksmuseum Twenthe verloot.

Rijksmuseum TwentheLasondersingel 129-131, Enschedewww.rijksmuseumtwenthe.nl

Wij hebben op de vorige puzzel veel oplossingen ontvangen. De goede oplossing was 'Sneeuwbui'. Uit alle goede inzendingen is mevr. de Haan uit Deventer geloot als winnaar van het '1ste BezigBoek voor de niet meer de jongste'. Van harte gefeliciteerd!

in het contact tussen jong en oud. De twee leeftijdsgroepen krijgen door het intensieve contact meer zicht op elkaars leven en daardoor ook meer begrip voor elkaar.”

Over en weer begripOuderen doen mee aan de trai-ning omdat ze graag willen leren

computeren. Jongeren ontwikke-len nieuwe vaardigheden en leren zich inleven in een wereld die ze niet (goed) kennen. Het tempo is anders en soms moeten ze iets twee keer uitleggen. Door de trai-ning hebben jong en oud intensief contact en leren zij niet alleen van elkaar, maar ook over elkaar. Na af-

loop van de cursussen zegt de helft van de ouderen en jongeren een positiever beeld te hebben van de andere leeftijdsgroep.

Twee keer per jaarAccardi: “We starten twee keer per jaar, in maart en september, met de diverse trainingen. We werken met

Onder de naam Samen Online Nederland geven jongeren van het ROC in Almelo, die een ICT-opleiding volgen, door heel Ne-derland computer-, tablet- of iPad-les aan ouderen. Hoewel het omgaan met de computer of tablet centraal staat, is de achter-liggende gedachte van het project dat langdurig contact tussen jong en oud drempels verlaagt. En daarnaast de onderlinge beeld-vorming positief beïnvloedt en wederzijdse vooroordelen kan wegnemen.

Rosetta Accardi is projectleider en coördinator van het ICT-project in Almelo. Hier is het project al ruim drie jaar een groot succes. Zij onderhoudt contact met het ROC, legt het contact met de ver-schillende cursuslocaties, werft en ondersteunt de vrijwilligers die de leerlingen begeleiden, fungeert als aanspreekpunt en verzorgt de communicatie. Accardi: “De kracht van een Samen Online cursus zit in de intensiteit, namelijk twee keer per week, de persoonlijke begelei-ding; een jonge docent begeleidt maximaal twee ouderen en de vele praktijkoefeningen. Maar vooral

maximaal acht tot tien deelnemers per cursus. Een les duurt twee uur en er zijn twee lessen per week op vaste dagen; woensdag en vrijdag. De computercursus duurt acht we-ken en de iPad/tabletcursus duurt zes weken die u al volgt voor maar drie euro per les. Voor een volle-dige cursus betaalt u dus maar 36 of 48 euro. De cursussen zijn zo populair dat ik inmiddels een be-hoorlijke wachtlijst heb.” Maar niet alleen de lage prijs speelt een rol, ook de laagdrempelige, persoon-lijke aanpak van één jonge docent op twee cursisten en de wisselende cursuslocaties vinden veel mensen erg handig. “Steeds wanneer ik een persbericht laat plaatsen, bekijk ik uit welke wijken ik de meeste aan-meldingen krijg. Dan probeer ik in die wijk ook een cursuslocatie te regelen”, aldus Accardi.

Opgeven?Opgeven voor de computercur-sussen (er is wel een wachtlijst) kan bij Scoop Welzijn Almelo via 0546-544100. Kijk voor meer infor-matie op scoopwelzijn.nl of samenonlinenederland.nl. ■

Door Peter van den Boom

Samen Online Nederland verzorgt ICT-cursussenJongeren en ouderen samen op digitale ontdekkingsreis

Jongeren van het ROC in Almelo geven ouderen computer-, tablet- of iPadles onder de naam SamenOnline.

Page 14: SeniorenOverijssel - voorjaar 2016

SeniorenOverijssel KWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

14

‘De vergeten Holocaust’, zo noemt Zoni Weisz de vervolging en vernietiging van Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zoni ontsnapte aan de razzia op 16 mei 1944 toen alle ‘zigeu-ners’ en ‘woonwagenbewoners’ in Nederland werden opgepakt. Op Holocaust Memorial Day van dit jaar (27 januari) sprak hij de Algemene Vergadering van de Ver-enigde Naties toe in New York. In februari kwam zijn autobiografie uit.

Zoni Weisz is in 1937 geboren in een Nederlands Sintigezin. Zijn vader was muzikant en instrumen-tenmaker. Om de kost te kunnen

verdienen reisde de familie Weisz met een woonwagen door het hele land. Tijdens de oorlog verloor Zoni zijn hele familie. Zijn moeder, twee zusjes en een broertje kwamen om in Auschwitz. Zijn vader over-leed in een ander Pools concentra-tiekamp. Allen moesten mee met het beruchte ‘zigeunertransport’ van 19 mei 1944;.

Je kunt veel overwinnenMet het vertellen van zijn persoon-lijk verhaal wil Zoni zijn familie in ere houden en aandacht vragen voor die vergeten Holocaust. Daar-bij legt hij ook een link naar het heden; al jaren maakt hij zich sterk voor de positie van Sinti en Roma in

Europa. In de autobiografie 'Zoni. De vergeten Holocaust' vertelt Zoni Weisz zijn levensverhaal. “Dit boek gaat over alle dingen die ik ben of ben geweest: een echtgenoot, vader, grootvader, bloemist, ontwerper, een Sinto en een overlevende van de Holocaust. Ik hoop dat mijn ver-haal steun kan geven aan iedereen die een moeilijke start heeft gehad in het leven. Je kunt veel overwin-nen.” Het boek 'Zoni. De vergeten Holocaust' is te koop in de muse-umwinkel van Kamp Westerbork voor € 19,95, of te bestellen via [email protected]. ■

Bron: Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Aandacht voor ‘De vergeten Holocaust’

De fabrieksmeisjes van HEEMAFEen verhaal uit de 20ste eeuw

De Hengelosche Electrische en Mechanische Apparaten Fabriek (HEEMAF) had omstreeks 1925 ruim 150 fabrieksmeisjes in dienst. Zij werkten vooral in de Kleinwikkelarij en op de tele-foonafdeling. In de instrumen-tenfabriek was er een speciale mannenafdeling en meisjesafde-ling. Op de meisjesafdeling werk-ten ‘vijftig jeugdige arbeidsters’ die afhankelijk van hun leeftijd tien tot twintig gulden per week verdienden.

Dochters uit een boeren- of arbei-dersgezin hadden vroeger de keuze tussen een baan als dienstmeisje, winkelmeisje of fabrieksmeisje. Fa-brieksmeisjes deden ongeschoold werk en hadden – anders dan jon-gens – vrijwel geen mogelijkheid om door scholing hogerop te ko-men. Dat werd door haar en haar omgeving niet als een probleem gezien, want zij gingen er vanuit dat ze zou trouwen om daarna als huisvrouw verder door het leven te gaan. Met het als fabrieksmeisje verdiende geld werd kostgeld aan de ouders betaald en spaarde men voor een ‘uitzet’. Fabrieksmeis-jes die nooit trouwden en al lang volwassen vrouwen waren, bleven

onder de noemer fabrieksmeisje vallen. 

Overijsselsche arbeiders Omdat een volwassen arbeider het meest verdiende, was het voor HEEMAF van groot belang veel jonge meisjes in dienst te hebben. De fabriek kon voor de afdeling Kleinwikkelarij lastig aan voldoen-de wikkelaarsters komen en liet daarom gezinnen met veel meisjes speciaal uit Drenthe komen, een maatregel die volgens het socia-

listische dagblad Het Volk ‘onver-valschte fabrikanten-philantropie’ was. De Drentse arbeiders verdien-den zeven cent per uur minder en de fabrikanten staken het ‘voordee-lig verschil’ in eigen zak. De krant vond het goed om Drentse gezin-nen te helpen, maar waarom moest men daarvoor ‘Overijsselsche ar-beiders slachtofferen’.

Meisjes uit CuraçaoNa de Tweede Wereldoorlog was er nog steeds dringend behoefte

Martine Bijl heeft tot haar spijt moeten besluiten om haar presentatiewerkzaam-heden uit te stellen tot na de beëindiging van haar therapieën.

Die vergen bij haar ziekte (Sub Arachnoïdale Bloe-ding) veel tijd. Daarom kan zij deze zomer niet mee-werken aan de opnames van Heel Holland Bakt. Dat maakte Omroep MAX be-kend.

Heel Holland Bakt“Ze heeft er alles aan gedaan en nog steeds, maar het lichaam laat zich nu een-maal niet dwingen”, zegt haar echtgenoot Berend Boudewijn. “Heel Holland Bakt is Martine buitenge-woon dierbaar, maar ze heeft meer tijd nodig. Als ze bepaalde grenzen over-schrijdt, is dat nadelig voor haar genezing.”

Medeleven”Ook wil Martine iedereen nog eens bedanken die, op welke manier dan ook, een blijk van medeleven heeft gestuurd.” ■

Bron: www.ouderenjournaal.nl

aan wikkelaarsters. In plaats van Drentse meisjes naar Hengelo te halen, ging de HEEMAF zelf naar de Drentse meisjes toe. In 1946 werd in Zwartemeer in gebruik genomen. Net als voor de Klein-wikkelarij konden ook voor de telefoonafdeling in Hengelo niet voldoende fabrieksmeisjes gevon-den worden en stichtte HEEMAF daarom een nevenvestiging in Drenthe. In Coevorden werden vanaf 1947 kiesschijven en andere telefoononderdelen gemonteerd. Desondanks bleef het lastig om voldoende fabrieksmeisjes te vin-den. Op 3 juni 1970 arriveerden op Schiphol zestien meisjes uit Cura-çao, die een contract voor twee jaar met HEEMAF in Hengelo hadden afgesloten voor werk op de afde-ling Telefoonmontage.

Vuil werkVijf maanden na hun komst ble-ken er nog maar vijf van de zestien meisjes bij HEEMAF te werken. HEEMAF weet het mislukken van het aantrekken van de Antilliaan-se meisjes aan het optreden van het Actiecomité van Antillianen in Amsterdam. Dit comité  hield HEEMAF verantwoordelijk, omdat de meisjes onjuiste dingen zouden

Geen Martine

bij Heel

Holland Bakt

zijn voorgespiegeld.  De meeste meisjes vonden het werk vuil. Ze hadden in Nederland een oplei-ding willen volgen tot bijvoorbeeld ziekenverzorgster. Toen hun op de Antillen verteld was dat een dagop-leiding onmogelijk was, hadden ze gedacht dat er wel in de avonduren een opleiding gevolgd kon worden.

LeerplichtVanwege een afnemende vraag wer-den eind jaren zeventig de vestigin-gen in Coevorden en Zwartemeer gesloten. Het verschijnsel ‘fabrieks-meisje’ was toen al aan het ver-dwijnen. Sinds 1975 waren jonge kinderen (en dus ook meisjes) par-tieel leerplichtig tot en met het jaar waarin ze 17 werden.  Eenvoudig werk werd gemechaniseerd of over-gebracht naar lagelonenlanden. ■

Door Henk Kolkman

Senioren massaal op de motorfietsDe verkoop van nieuwe motor-fietsen is in 2015 voor het tweede jaar op rij gestegen. Vorig jaar werden er 10% meer motoren verkocht dan in het jaar daarvoor, 2014. Vooral 50-plussers hebben steeds vaker een motor. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Sta-tistiek (CBS).

De verkoop van nieuwe motor-fietsen is verder aangetrokken. In 2015 zijn ruim 11.000 nieuwe motorfietsen verkocht, duizend meer dan het jaar ervoor. Het her-stel van 2014 zet daarmee door. Na het begin van de economische crisis zakte de verkoop van nieuwe motorfietsen in. Werden in 2008

nog bijna 17.000 nieuwe motoren verkocht, in 2013 was dit aantal vrijwel gehalveerd tot dik 9.000.Het totale aantal motorfietsen in Nederland is sinds 2008 met 11,5% gestegen tot 652.000 aan het begin van 2015. In deze peri-ode zijn vooral veel 50-plussers aangestoken door het motorvirus.

Waren er in 2008 in deze leeftijds-groep ruim 31 motoren per 1.000 inwoners van vijftig jaar en ouder, in 2015 was dit aantal gegroeid tot 47 stuks. Dit komt overeen met 304.000 motoren.

Motorbezit verdubbeldTot en met 2014 was het motor-

bezit bij de veertigers het hoogst. Nu hebben de 50-65-jarigen de meeste motoren. Dit zijn er 73 per 1.000 inwoners van 50 tot 65 jaar in 2015, een stijging van bijna 50% vergeleken met 2008. Het motorbezit bij de 65-plussers verdubbelde in dezelfde periode tot ruim 17 per 1.000 inwoners. In 2015 hadden zij in totaal ruim 52.000 motoren. De grote groei bij de 50-plussers staat haaks op de ontwikkeling bij de dertigers en veertigers. De afgelopen zeven jaar nam het motorbezit in deze leef-tijdsgroepen af met respectievelijk 19 en 13%. ■

Bron: www.ouderenjournaal.nl

Opname van de montageband in de afdeling Kleinmontage. Het monteren van sterdriehoekschakelaars, 1928 (beeldbank HCO).

Henk Kolkman schrijft regelmatig over allerlei aspec-ten van HEEMAF. Hij maakt daarbij gebruik van foto’s uit de HEEMAF-collectie bij het HCO. Zijn verhalen zijn te le-zen op mijnstadmijndorp.nl.

Het boek 'Zoni. De vergeten Holocaust'.

Page 15: SeniorenOverijssel - voorjaar 2016

15

SeniorenOverijsselKWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

Website Koningsdag onlineDe website koningsdag.zwolle.nl (zonder www) is sinds kort online. Dit jaar vieren Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en leden van de Konink-lijke familie op 27 april Konings-dag mee in Zwolle. De website is dé plek waar iedereen – be-zoekers, inwoners, ondernemers en de pers – de komende tijd informatie over Koningsdag kan vinden.

De komende weken wordt de web-site verder gevuld met informatie over de viering, praktische infor-matie over bereikbaarheid, infor-matie over de stad Zwolle en de regio. Uiteraard komt ook het pro-gramma van het feest en de route die het Koninklijk Paar in Zwolle loopt op de website zodra dit be-kend is. Ook bewoners en onder-nemers in de binnenstad kunnen

er vanaf medio maart terecht voor praktische informatie over Koningsdag.

NieuwsbriefSinds eind februari verschijnt er regelmatig een nieuwsbrief over de viering van Koningsdag. Be-langstellenden kunnen zich via de website abonneren op deze digi-tale nieuwsbrief. Hun e-mailadres

Bent u op leeftijd, heeft u een brede belangstelling en wilt u betrokken blijven bij wat er gebeurt in onze samenleving? Vindt u het prettig om in een huiselijke sfeer mensen te ontmoeten waar u raakvlakken mee heeft? Maakt u graag zelf uit wanneer u komt en gaat en wilt u inbreng hebben in wat er te beleven is? Dan is De Deventer Dagsociëteit misschien wat voor u.

De Deventer Dagsociëteit is een ontmoetings- en activiteitencentrum voor 55plussers in Deventer en omgeving. Het doel is het onderhouden van een leven-dig netwerk met zorg voor elkaar. Wij zijn dinsdag en donderdag open van 10.00 tot 16.00 uur in De Leeu-wenkuil. Wilt u een kop koffie drinken, een praatje maken of de krant lezen dat kan allemaal hier. Er zijn altijd vrijwilligers aanwezig. Ook kunt u deelnemen aan activiteiten zoals bridgen, computerles, gymnastiek, bezoeken van musea en het bijwonen van lezingen. Ons adres is Zwolseweg 98 Deventer. ■

Colofon

SeniorenOverijssel is een gratis krant voor en door ouderen en verschijnt vier keer per jaar. De krant informeert 50-plussers over gezondheid, werk, zorg, welzijn, financiën, politiek, mobiliteit en wonen in de provincie Overijssel.

UitgeverGeen Blad voor de Mond BVLasondersingel 149, Enschede053-460 9002www.geenbladvoordemond.nl

Oplage65.000 exemplaren

OpmaakMichelle VaartjesSjors Laarveld

AdvertentieacquisitieZita Arnoldus053-460 9002

RedactieKarin KösterMartin MeijerinkWil JaegersPeter van den Boom Steffanie van Loo

EindredactieAnnemarie SmidtSteffanie van Loo

Nieuws aanleverenHeeft u pers- of nieuwsberichten of een leuk achtergrondartikel? Stuur deze naar:[email protected]

wordt vanzelfsprekend alleen voor het toezenden van de nieuwsbrief gebruikt.

Oproep beeldmateriaalDit jaar wordt voor Zwolle een bij-zondere Koningsdag. Om alvast in de sfeer te komen en Nederland te laten zien hoe we in Zwolle Ko-ningsdag vieren nodigt de gemeen-te iedereen uit om filmbeelden van

De jaren zestig in beeld

Van 19 maart tot en met 7 mei is er een nieuwe achtdelige docu-mentaireserie, Ondersteboven - Nederland in de jaren 60, op NPO 2 te zien. Het is een serie van NTR en VPRO over de roerige jaren 60.

In de documentaireserie wordt er een frisse kijk gegeven op een re-volutionair tijdperk waarin Neder-land voorgoed verandert. Minder naar de kerk, meer naar school, minder werken en meer seks. Kees van Kooten is de beschouwer in de

serie, die op acht achtereenvolgen-de zaterdagen om 20.30 uur te zien is op NPO 2.

Interactief videomuseumOnline wordt bij de serie een in-teractief videomuseum gelanceerd: www.jarenzestig.nl. Ook verschijnt er een boek (Ondersteboven, uitge-verij Walburg Pers) en later dit jaar is op Zapp een historische comedy te zien: Welkom in de jaren 60. ■

Bron: www.ouderenjournaal.nl

Een levendig netwerk

Iedereen die beeldmateriaal in zijn of haar bezit heeft en dit gratis en rechtenvrij ter beschikking wil stellen, kan dit op twee manieren doen:• Plaats het filmpje op

YouTube en stuur de link door naar: [email protected].

• Verstuur het filmpje via WeTransfer naar [email protected].

eerdere vieringen van Koningsdag in te sturen. Deze beelden worden gebruikt om een compilatiefilm te maken van de viering van Ko-ningsdag en Koninginnedag door de jaren heen. Het hoeven geen professionele beelden te zijn, ook filmpjes die met een telefoon zijn gemaakt, zijn welkom. ■

En ineens is het voorbij…

Maar er is nog zoveel wat blijftJe bent jong, woont samen met de liefde van je leven in een prach-tig droomhuis, je hebt een leuke baan en dan ineens is je geliefde er niet meer.

Dit overkwam een jonge vrouw. Haar vriend was plotseling overle-den. ‘s Morgens zeg je elkaar gedag, geeft elkaar nog een dikke zoen en ga je naar je werk. ‘s Avonds thuisgekomen tref je je vriend aan op bed. Er is duidelijk wat aan de hand. Ambulance bellen. Met spoed naar het ziekenhuis maar helaas… alle medische hulp mag niet meer baten. Artsen, verpleging en familie staan stil en machteloos rond het ziekenhuisbed.

Hoe?Hoe verwerk je dit immense verlies? Hoe kan dit toch zomaar gebeuren? Hoe nu verder? Hoe regel je in he-melsnaam een uitvaart... Hoe? Nie-

mand heeft het antwoord. Familie, vrienden, buren en collega’s. Ieder-een diep geschokt, ontzet en ver-drietig. Tranen rollen over wangen, woorden schieten tekort. De niet gevonden juiste woorden worden een omhelzing, een knuffel. Troost wordt gevonden in elkaars armen.

Maar tochToch blijven de lieve herinnerin-gen, de leuke anekdotes. Natuur-lijk ook de humoristische filmpjes en de gekke selfies. Toch ook weer een glimlach bij het zien van die mooie foto. Toch ook een troos-tend woord van… ach, van zovelen. Toch ook een prachtige afscheids-dienst en de met zoveel zorg uitge-kozen muziek. Muziek met zoveel mooie, emotionele herinneringen. Met zorg uitgesproken woorden. Uitgesproken door allen die hem dierbaar waren. Toch ook zoveel mensen die afscheid van hem wil- Fransica Vermeulen, Yarden Uitvaartzorg.

len nemen. Toch ook dankbaar-heid. DankbaarDat je elkaar hebt ontmoet. Dat je elkaar mocht leren kennen. Dat je als collega’s met elkaar hebt mo-gen werken. Dat zoveel mensen aan hem en aan jou denken na zijn overlijden. Het leven is dan wel in-eens voorbij maar toch… is er nog zoveel wat blijft. ■

De columns van Francisca en haar collega’s zijn gebundeld in een boekje, ‘Bijzondere ver-halen over afscheid’, hiervan is een tweede uitgave versche-nen. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens + code SO te zenden aan [email protected].

Page 16: SeniorenOverijssel - voorjaar 2016

Sne� er herste� en dankzij hoogwaardig eiwitWe worden ouder, maar hoe blij ven we zo lang mogelij k fi t? Of hoe herstellen we snel en zo

goed mogelij k na een ziekte of operatie? Een spier-afbrekende lichaamstoestand en (dreigende)

ondervoeding is een groot probleem binnen alle segmenten van de Zorg. De energie- en eiwit

verrij kte gebakjes van Innopastry bieden uitkomst. Omdat ze eenvoudig en aangenaam te nuttigen

zij n, maar ook de eetlust opwekken en het herstel bevorderen.

Volgens Huib van Leeuwen van Innopastry, hebben ouderen en zieken vooral baat bij de inname

van extra eiwitten. Van Leeuwen: “Voeding alleen kan je niet beter maken, maar het speelt wel een

essentiële rol in de weg naar herstel."

Meer reservesOnderzoek laat zien dat mensen met meer spiermassa beter in staat zij n om bij voorbeeld zware

chemokuren of bestralingen te doorstaan dan patiënten die weinig spieren hebben. Ze hebben

immers meer reserves en kunnen daardoor de behandeling beter aan.

“Zoveel mogelij k eiwitten en calorieën, daar komt het op neer”, aldus Van Leeuwen. “Wij hebben

de Bouwsteentjes ontwikkeld die een bron zij n van hoogwaardig eiwit. Bouwsteentjes zij n een

eff ectief hulpmiddel bij het terugdringen van ondervoeding én het opbouwen van een betere

voedingstoestand. Je kunt ze eten als tussendoortje bij de koffi e/thee of als toetje.”

Huib van Leeuwen

Eiwit werkt als ‘Pokon’ bij � n verminderde lichaamstoestand

Verkrij gbaar bij Jumbo Supermarkten

in het diepvriesvak.

4 stuks voor € 4,99

VOOR MEER INFORMATIE: Zie onze website www.bouwsteentjes.nl

[email protected]