SeniorenOverijssel - november 2012

24
De kosten in de zorg dreigen on- beheersbaar te worden. Op elk niveau wordt onderzocht hoe de kwaliteit van de zorg behouden kan blijven en de kosten niet stij- gen. Op nationaal niveau worden maatregelen getroffen, maar ook op lokaal niveau wordt geantici- peerd op veranderingen in de zorg. In Almelo is het project ‘Minder zorg, meer zelf doen’ van start ge- gaan. Wethouder Kuik vertelt over het project in een interview. Het zal je maar gebeuren… Heb- ben ze je naam doorgegeven en een stukje geschreven over wat je allemaal doet en gedaan hebt als vrijwilliger. En daar hebben ze te- gen jou niks over gezegd. En dan ben je opeens genomineerd voor de Overijsselse Vrijwilligersprijs 2012. Je wordt uitgenodigd om op het provinciehuis in Zwolle te verschijnen om te horen of je de prijs hebt gewonnen. Maar of dit ook is gelukt? Hennie Kuiper werd in 1949 in Denekamp geboren. Hij werd na verschillende opleidingen ma- chinebankwerker en amateur wielrenner. Hoogtepunt was het Olympisch kampioenschap op de weg in 1972. Kuiper bouwde een indrukwekkende staat van dienst op. Hij pakte onder andere in 1975 de wereldtitel en won meer- dere klassiekers en etappes in de Tour de France. Ook werd hij twee keer tweede in de Tour. Rookmelderteam plaatst rookmelders bij u thuis Minder zorg, meer zelf doen Overijsselse Vrijwilligersprijs Hennie Kuiper: “Ik wil ik kan” Lees verder op pagina 19 Zonder rookmelder bent u kansloos een woningbrand te overle- ven. U hebt tenslotte maar drie minuten om te vluchten. Daar bent u dan mooi klaar mee. Want misschien kunt u geen rookmelder plaatsen. Wat nu? Simpel. U schakelt de hulp in van het Rookmel- derteam. Dit team van vrijwilligers van de Nederlandse Brandwon- den Stichting zorgt ervoor dat die gekochte rookmelder ook daad- werkelijk opgehangen wordt. KWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR NOVEMBER 2012 Senioren Overijssel SENtrum Senioren Organisaties Overijssel Winterstilte De grond is wit, de nevel wit, De wolken, waar nog sneeuw in zit, Zijn wit, dat zacht vergrijzelt. Het fijngetakt geboomte zit Met witten rijp beijzeld. De boom houdt zich behoedzaam stil, Dat niet het minste takgetril ‘t Kristallen kunstwerk breke, De klank zelfs van mijn schreden wil Zich in de sneeuw versteken. De grond is wit, de nevel wit, Wat zwijgend tooverland is dit? Wat hemel loop ik onder? Ik vouw de handen en aanbid Dit grootsche, stille wonder. Jacqueline E. van der Waals (1868-1922) Lees verder op pagina 3 Lees verder op pagina 9 Lees verder op pagina 18

description

SeniorenOverijssel wordt uitgegeven door Geen Blad voor de Mond in opdracht van SENtrum, de stichting van samenwerkende ouderenbonden in Overijssel. De krant informeert 50-plussers over onderwerpen als gezondheid, werk, zorg, welzijn, vrijetijdsbesteding, reizen, financiën, vervoer en wonen binnen de provincie Overijssel.

Transcript of SeniorenOverijssel - november 2012

Page 1: SeniorenOverijssel - november 2012

De kosten in de zorg dreigen on-beheersbaar te worden. Op elk niveau wordt onderzocht hoe de kwaliteit van de zorg behouden kan blijven en de kosten niet stij-gen. Op nationaal niveau worden maatregelen getroffen, maar ook op lokaal niveau wordt geantici-peerd op veranderingen in de zorg. In Almelo is het project ‘Minder zorg, meer zelf doen’ van start ge-gaan. Wethouder Kuik vertelt over het project in een interview.

Het zal je maar gebeuren… Heb-ben ze je naam doorgegeven en een stukje geschreven over wat je allemaal doet en gedaan hebt als vrijwilliger. En daar hebben ze te-gen jou niks over gezegd. En dan ben je opeens genomineerd voor de Overijsselse Vrijwilligersprijs 2012. Je wordt uitgenodigd om op het provinciehuis in Zwolle te verschijnen om te horen of je de prijs hebt gewonnen. Maar of dit ook is gelukt?

Hennie Kuiper werd in 1949 in Denekamp geboren. Hij werd na verschillende opleidingen ma-chinebankwerker en amateur wielrenner. Hoogtepunt was het Olympisch kampioenschap op de weg in 1972. Kuiper bouwde een indrukwekkende staat van dienst op. Hij pakte onder andere in 1975 de wereldtitel en won meer-dere klassiekers en etappes in de Tour de France. Ook werd hij twee keer tweede in de Tour.

Rookmelderteam plaatst rookmelders bij u thuis

Minder zorg, meer zelf doen

Overijsselse Vrijwilligersprijs

Hennie Kuiper: “Ik wil ik kan”

Lees verder op pagina 19

Zonder rookmelder bent u kansloos een woningbrand te overle-ven. U hebt tenslotte maar drie minuten om te vluchten. Daar bent u dan mooi klaar mee. Want misschien kunt u geen rookmelder plaatsen. Wat nu? Simpel. U schakelt de hulp in van het Rookmel-derteam. Dit team van vrijwilligers van de Nederlandse Brandwon-den Stichting zorgt ervoor dat die gekochte rookmelder ook daad-werkelijk opgehangen wordt.

K W A R T A A L K R A N T V O O R E N D O O R S E N I O R E N V A N A F 5 0 J A A R N O V E M B E R 2 0 1 2

SeniorenOverijssel

SENtrum Senioren Organisaties Overijssel

Winterstilte De grond is wit, de nevel wit,

De wolken, waar nog sneeuw in zit,

Zijn wit, dat zacht vergrijzelt.

Het fijngetakt geboomte zit

Met witten rijp beijzeld.

De boom houdt zich behoedzaam stil,

Dat niet het minste takgetril

‘t Kristallen kunstwerk breke,

De klank zelfs van mijn schreden wil

Zich in de sneeuw versteken.

De grond is wit, de nevel wit,

Wat zwijgend tooverland is dit?

Wat hemel loop ik onder?

Ik vouw de handen en aanbid

Dit grootsche, stille wonder.

Jacqueline E. van der Waals (1868-1922)

Lees verder op pagina 3 Lees verder op pagina 9 Lees verder op pagina 18

Page 2: SeniorenOverijssel - november 2012

2 SENtrum Senioren Organisaties Overijssel

Advertorial

Word nu lid en u bent over heel 2013 verzekerd van aanvullende zorg van Carinova!

Naam: ______________________________________________________________

Voorletters: ____________________________________________ de heer/mevrouw

Adres: _______________________________________________________________

Postcode: _____________________________________________________________

Plaats: _______________________________________________________________

Telefoon: _____________________________________________________________

Wilt u zich aanmelden als lid van het Carinova Servicepakket of meer informatie ontvangen? Vul dan onderstaande bon in en stuur deze op in een ongefrankeerde envelop naar: Carinova, Antwoordnummer 1158, 8100 WB Raalte.

Antwoordcoupon

Carinova Servicepakket

Ja, ik word voor slechts € 13,75 per jaar lid van het

Carinova Servicepakket

Ja, ik wil graag meer informatie

Ongeveer 40.000 huishoudens in Overijssel en directe omge-ving zijn lid van het Carinova Servicepakket. Een uitgebreid pakket van aanvullende dien-sten, extra service en kortingen. Bijvoorbeeld podologie, belas-tinghulp, korting op cursussen en thuisservices, waaronder de

Korting en extra serviceNaast het uitgebreide pakket van aanvullende diensten, profiteren leden van het Carinova Servicepakket van korting en extra service.

Korting op rijbewijskeuringAls u ouder bent dan 70 jaar, moet u zich elk jaar laten keurenvoor het behoud van uw rijbewijs. Als u lid bent van het Carinova Servicepakket, krijgt u flink korting! U haalt de kosten van het lidmaatschap er al vele malen uit.

Korting op collectieve zorgverzekeringZilveren Kruis Achmea en Agis Zorgverzekeringen bieden leden van het Carinova Servicepakket ook in 2013 een collectieve zorgverzekering. Zo krijgt u bij Agis 4% korting op de basisverzekering en 7% op de aanvullende verzekering. Bij Zilveren Kruis Achmea is dat 5% op de basisverzekering en 10% op de aanvullende verzekering.

Wilt u gebruik maken van deze korting, word dan nu lid. U kunt onderstaande bon invullen of bellen met Carinova via 0900 86 62 (lokaal tarief). Ook kunt u voor meer informatie onze website www.carinova.nl bekijken. Overstappen is zo geregeld!

‘kapper, kleding, pedicure, tuin-man en opticiën aan huis’. Ook is er 5% korting op reizen van Vita-V Reizen en Lindetours.

Waarom het Carinova Service-pakket? Carinova biedt al jaren de basis-zorg die door de Algemene Wet

Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), de Wet Maatschappelijke On-dersteuning (Wmo) en via ge-meentelijke subsidies wordt ge-financierd. Deze gesubsidieerde zorg wordt door de overheid landelijk en lokaal vastgesteld. Het servicepakket is destijds door de kruisverenigingen op-

gericht om de zorg te kunnen bieden die vaak heel gewoon is, maar niet tot de basiszorg be-hoort. En dus ook niet gefinan-cierd wordt door de genoemde geldstromen. Door lid te wor-den bent u nu wel verzekerd van de extra zorg van het Carinova Servicepakket.

Met Carinova bent u bijna goedkoper uit!Met Carinova bent u bijna goedkoper uit!

+

Met Carinova bent u bijna goedkoper uit!Met Carinova bent u bijna goedkoper uit!Met Carinova bent u bijna goedkoper uit!Met Carinova bent u bijna goedkoper uit!Met Carinova bent u bijna goedkoper uit!Met Carinova bent u bijna goedkoper uit!Met Carinova bent u bijna goedkoper uit!Met Carinova bent u bijna goedkoper uit!%

en keuring

voor uw rijbewijs?

Hieronder een kleine greep uit het brede aanbod van aanvul-lende diensten van het Carinova Servicepakket:

Audiciën aan huisNa vaststelling van hoorpro-blemen door een arts, kan een hoortoestel thuis worden beke-ken en gekocht. Als lid ontvangt u bij aankoop daarvan een jaar lang gratis batterijen en een te-goedbon ter waarde van € 40, te besteden in één van de Beter Horen-winkels.

Ergotherapie aan huisMoeite met zitten, opstaan, fietsen, wandelen, eten of schrijven? Vaak zijn er oplossin-gen, maar niet altijd kennen we ze of we worden er onvoldoen-de in begeleid. Door een brede samenwerking aan te gaan met verpleegcentra in Deventer,

Hardenberg, Raalte en Zwolle is ergotherapie nu nog gemakke-lijker en meestal gratis beschik-

Altijd dichtbij

Als lid van het Carinova Servicepakket kunt u ge-bruik maken van vele diensten aan huis. Alle-maal met korting en zon-der voorrijkosten. Zoals bijvoorbeeld de pedicure aan huis met € 4 korting op het basistarief. Ook de opticien komt bij u langs voor een gratis oogmeting en op overige zaken krijgt u 20% korting. Verder ont-vangt u drie keer per jaar het blad ‘Dichtbij’ met in-teressante nieuwtjes en kortingen.

Genieten in Staphorst

magazine van Carinova no 2 winter 2012

Personenalarmering geeft veilig gevoel

Zorgbegeleiding

bij dementie

Slagvaardig Carinova werkt wijkgericht

Gezond eten verse maaltijden aan huis

Alice van der Vegt over haar 'technische' vak

Aanvullende diensten

baar. Zonodig bij u thuis. Waar u ook woont in het Carinova-gebied, het wordt geregeld.

Als u nú lid wordt, ontvangt u een leuke attentie!

Page 3: SeniorenOverijssel - november 2012

SeniorenOverijsselKWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

SENtrum Senioren Organisaties Overijssel 3

Hennie Kuiper: “Ik wil ik kan!”Alle berekeningen wijzen erop dat ouderen het zwaarst getroffen wor-den door de bezuinigingsmaat-regelen. De premie voor de zorg-verzekering gaat fors omhoog, de eigen bijdrage wordt flink opge-schroefd en het zorgpakket wordt verder uitgekleed. Meer dan ooit is het daarom belangrijk dat ou-deren zo gezond mogelijk leven en daardoor minder een beroep doen op het bijna onbetaalbare zorgstelsel. Sport en beweging zijn daarom erg belangrijk.

Velen zullen het beeld nog scherp op het netvlies hebben staan: Hennie Kuiper over de kasseien van Noord-Frankrijk tussen Parijs en Roubaix. Hij rijdt of de duivel hem op de hielen zit en is de concurrentie ver vooruit. En dan ineens staat hij langs de weg wild te zwaaien met zijn voorwiel, bijna panisch. Zo ontzettend veel inspanning heeft hij geleverd en nu dreigt hem door domme pech de overwinning in één van de grote klassiekers te ont-gaan. Maar hij legt zich er niet bij neer, zweept zijn begeleiders op, krijgt nieuw materiaal en stort zich verbeten op het laatste stuk van de koers, die hij uiteindelijk toch nog winnend afsluit.

Tegenslagen overwinnen“Kijk”, legt Kuiper terugkijkend uit. “het leven is eigenlijk net een wie-lerwedstrijd. Je moet je voortdurend inspannen om iets te bereiken en daarbij moet je ook wel eens tegen-slagen overwinnen. Als je dat niet doet en passief langs de kant blijft staan, wordt het niet wat.” Hennie Kuiper weet als geen ander dat het leven zo in elkaar steekt. Op de boerderij geboren, was het al vroeg aanpakken geblazen. Hij had geluk dat zijn ouders tot het progressieve soort behoorden en hun kinderen de ruimte gaven om verder dan de eigen akker te kijken. Hennie maakte daar dankbaar gebruik van en maakte kennis met verschil-lende sporten. “Dat was niet alleen gezond, maar je kreeg er ook soci-ale contacten door. Je was onder de mensen.” Juist daar moest Hennie zijn eerste grote hobbel overwin-nen. Omdat hij behoorlijk stot-terde, hield hij zich altijd wat op de achtergrond. “Het voordeel is wel dat ik toen geleerd heb om goed te luisteren. Nu ik dat stotteren gro-tendeels heb overwonnen, merk ik wel dat ik meer moeite moet doen om te luisteren.”

TalentHet zien van een wielerkoers in zijn geboortedorp bepaalde zijn keuze. De wielersport, daar lag zijn uit-daging! “Als jongen denk je er nog niet aan dat het gezond is te spor-ten. Het leuke is de competitie met leeftijdgenoten, je krijgt de kans je horizon te verbreden en als je dan ook nog wat bereikt is dat helemaal mooi. Vaak wordt gezegd dat ik door mijn boerenachtergrond zo-veel heb bereikt; door hard werken.

Daarmee wordt wel mijn natuur-lijke aanleg wat miskend. Zeker, ik heb altijd erg hard moeten werken. Als je niets met je talent doet levert dat ook geen resultaten op. Maar ik heb geen roofbouw gepleegd. Ik ontdekte dat mijn lichaam mijn meest kostbare bezit is en daar moet ik zuinig op zijn door het goed te verzorgen. Ik nam op tijd mijn rust.”

Fit van lichaam en geestNa een actieve loopbaan, rijkelijk gevuld met successen, kwam on-danks alle goede zorgen ook bij Hennie de ‘sleet’ er op. Hij merkte dat de Tour de France – waaraan hij zijn hart had verpand en die hij zo graag een keer had willen win-nen – te zwaar werd. Dat was zeer teleurstellend. “En dan merk je hoe belangrijk het is dat je de goede mensen om je heen hebt. Die je dui-delijk maken dat als je het ene niet meer kunt, je het andere nog niet hoeft te laten. Ik kreeg het advies om eendaagse klassiekers te gaan rijden. Die raad heb ik opgevolgd en niet zonder succes, mag ik wel zeggen.” Opnieuw trekt hij de pa-rallel met het leven. “Ook bij ouder worden moet je steeds vaker dingen laten gaan. Kijk dan niet naar wat je niet meer kunt, maar pas je aan je mogelijkheden aan. Oud zijn is geen excuus om niets meer te doen. Je moet lichaam en geest fit hou-den en dat vraagt soms offers. Een gezonde geest huist nu eenmaal het beste in een gezond lichaam.”

Positieve instellingHij verwijst naar oud-minister-pre-

sident Dries van Agt. “Toen ik een keer een clinic gaf in de aanloop naar een beklimming van de Alpe d’Huez zat hij vooraan. Hij wilde alles weten en toen wij gingen was hij erbij. Vijfenzeventig jaar! En wat te denken van Elfstedentocht-schaatser Jan Uitham. Hij was al bejaard en had twee kunstheupen, maar hij ging ook mee de berg op!” Volgens Kuiper is wetenschappe-lijk vastgesteld dat bij sporten het lichaam een stof afscheidt die bij-draagt aan een positieve instelling. Omdat hij graag positief in het le-ven staat is hij ook na zijn actieve carrière blijven sporten. “Ik heb een behoorlijk gevulde agenda, maar ik fiets elke week twee keer een flinke tocht. Goed voor je con-ditie en voor de sociale contacten. Beiden heb je nodig als je ouder wordt. Eigenlijk is er geen geheim. Mijn credo is daarom ook: Ik wil ik kan!” ■

Door Peter van der Molen

Hennie Kuiper bij een paar van de vele foto’s van zijn wielerwedstrijden.

“Kijk niet naar wat je niet meer kunt, maar pas je aan je mogelijkheden aan”

Hennie Kuiper werd in 1949 in Denekamp geboren en na verschillende opleidingen werd hij machinebankwerker en amateur wielrenner. Hoogtepunt was het Olympisch kampi-oenschap op de weg in 1972. Kuiper werd prof en bouwde een indrukwekkende staat van dienst op met o.a. in 1975 de wereldtitel, winnaar in meerdere klassiekers en etappes van de Tour de France en in 1977 en 1980 tweede in het eindklas-sement van de Tour. Voor zijn vele verdiensten werd hij in 1988 geridderd. Na zijn actieve loopbaan bleef hij actief in de wielersport en werd hij onder meer ploegleider. Hij ver-zorgt clinics en is tot op de dag van vandaag gastheer bij een groot aantal wielerevenementen namens de Rabobank. Dat hij vloeiend Engels, Duits en Frans spreekt komt hem daarbij goed van pas.

Hennie Kuiper verzorgt lezin-gen met verschillende raak-vlakken. Een van de lezingen die velen aanspreekt is zijn verhaal die de relatie tussen het bedrijfsleven en de top-sport verduidelijkt. Hierin komen verschillende mense-lijke aspecten aan bod, zoals karakter, doorzettingsvermo-gen, pieken en dalen en nooit opgeven.

Lezingen

Page 4: SeniorenOverijssel - november 2012

4 SENtrum Senioren Organisaties Overijssel

Van Hetenstraat 67c • 7415 TT DeventerT (0570) 605 162 • www.zorgcomfortdeventer.nl

De Wetstraat 39 • 7551 GA HengeloT (074) 711 47 10 • www.zorgcomforttwente.nl

Thomas a Kempisstraat 11 • 8021 BG ZwolleT (038) 454 11 11 • www.zorgcomfortzwolle.nl

Zorgcomfort De winkel voor koop, verhuur en gratis uitleen van hulpmiddelen (actie geldig t/m 31-12-2012)

Sta op StoelDoge Modulair

10%korting

Hoog laag bed Haydn met Mline Pro 1 Soft matras

setprijs van € 1794,- voor

€ 1.595,00

Gigo lichtgewicht rollator van € 139,95 voor

€ 99,00

Dunlop Slippers van € 29,95 voor

€ 24,95

Bookseat van € 29,95 voor

€ 24,95

NIEUW

Ossenberg Paraplu/wandelstokRood geruit en donkerblauw geruit, bestaat uit een losse paraplu en een wandelstok

€ 59,00

Mr. Zigher ter Steghestraat 9, 8331 KG Steenwijk T (0521) 53 99 99 E info@zorggroep‐onl.nl www.zorggroep‐onl.nl

Betrokken zorg is meer. Die ervaar je, die is warm.

Betrokken zorg thuis

ZorgThuisZorgThuis van AriënsZorg-palet biedt uitkomst voor volwassenen die zorg nodig hebben, maar zich verder nog prima thuis kunnen redden. Wij bieden ondersteuning op het gebied van persoonlijke verzorging, verpleging en behandeling, begeleiding en advisering. Gewoon aan huis, 24 uur per dag. Het kan bij ZorgThuis van AriënsZorgpalet.

www.arienszorgpalet.nl | 053 - 482 66 88

Veilig thuis blijven wonen

Het kan!

PersonenalarmeringStel, u bent alleen en er gebeurt iets. Een onge-lukje, u wordt plotseling ziek. Dan is het prettig als u iemand kunt waarschuwen. Met één druk op de knop (op polsbandje of halszender) wordt u verbonden met de alarmcen-trale. Met het personenalarmerings-systeem heeft u altijd hulp binnen handbereik. Dat geeft een veilig gevoel. Personenalarmering is er altijd, dag en nacht!

Page 5: SeniorenOverijssel - november 2012

SeniorenOverijsselKWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

SENtrum Senioren Organisaties Overijssel 5

Van de bestuurstafel

Zorgsector moet fors inleveren

De verkiezingsstrijd is gestreden, rechtse mensen wilden niet dat er een links kabinet kwam en stem-den VVD, linkse mensen wilden niet weer zo’n rechts kabinet en stemden PvdA. En wat krijgen we nu…?

In ieder geval hebben de kiezers - gelukkig - duidelijk gemaakt dat het veel socialer zal moeten. Ons land bestaat niet uit louter indi-viduen, maar uit mensen die een samenleving vormen en dat besef heeft consequenties. Zodanig zelfs dat de provinciale CDA-fractie in een persbericht liet weten dat er ten behoeve van de sociale kwa-liteit van de samenleving een ba-sisbudget beschikbaar moet blij-ven voor belangenorganisaties en maatschappelijke activerings-organisaties. Aangezien het CDA in Overijssel nog wel een factor van betekenis is, mogen we ver-wachten dat deze toezegging ook wordt waargemaakt. Het bestuur van SENtrum is er overigens be-paald niet gerust op dat dit ook op korte termijn wordt gerealiseerd. Vooralsnog worden de plannen om deze financiële ondersteuning af te bouwen gewoon doorgezet. Dat betekent dat SENtrum voor 2013 een korting van maar liefst 35% op haar activiteiten moet doorvoeren. Iedereen kan dan be-denken dat dit ten koste zal gaan

van de kwaliteit en de kwantiteit van de SENtrum-projecten ten be-hoeve van de leefbaarheid in onze provincie. Veel activiteiten zijn erop gericht om ouderen in staat te stellen zolang mogelijk in hun eigen huis te blijven wonen. Dat levert niet alleen forse financiële voordelen op, maar is vooral be-

ter voor het geluk van de mensen. Maar deze activiteiten kosten geld, ook bovengemeentelijk. De kost gaat voor de baat uit! Vraag is dan ook waarom de vrijwillige oude-renadvisering, georganiseerd door SENtrum, niet volop financieel wordt gesteund. Of kijken onze volksvertegenwoordigers niet ver-

der vooruit dan de vier jaar van hun ‘mandaat’?

Samenwerking noodzakelijkHet bestuur van SENtrum is zich ervan bewust dat er ook in onze provincie allerlei ouderenvereni-gingen en -organisaties ontstaan die zich op enigerlei wijze bezig

houden met belangenbehartiging. Veel ouderen kiezen niet meer voor de traditionele ouderenbon-den, maar zoeken andere verban-den. Velen wenden zich tot de lokale, provinciale of rijksoverheid met wensen, adviezen en ideeën. Overheden geven echter steeds aan behoefte te hebben aan meer een-duidigheid. Eén krachtig geluid wordt beter gehoord dan vele losse kreten. SENtrum gaat daarom met alle ouderenorganisaties het ge-sprek aan om tot samenwerking te komen, zowel op gemeentelijk als provinciaal niveau. SENtrum zal daartoe initiatieven ontpooien.

Openbaar vervoerEn dan het openbaar vervoer. Veel ouderen kunnen het niet meer volgen. Waar moet ik voor welke vervoerder nu in- of uit-checken? Hoe zit het met al die kortingskaarten? In Overijssel is Regio Twente verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in Twente en de provincie voor de rest van Overijssel. SENtrum par-ticipeert in de twee wettelijk ver-plichte overlegorganen voor het openbaar vervoer en blijft hame-ren op duidelijkheid, afstemming en goede voorlichting. Aan dit alles schort het. Waar een klein land groot in kan zijn! ■

Door Wil Jaegers, voorzitter

SENtrum over de recente politieke ontwikkelingen

dariteitsgedachte. Letterlijk vroeg hij zich af: “Waarom betaalt ie-mand met een inkomen van twee ton evenveel als iemand die maar net boven het minimuminkomen zit?” Blijkt nu dat het nieuwe ka-binet het met Doeke Post eens is?

Bruggen slaanRutte en Samsom maakten hun plannen op 29 oktober wereld-kundig na een onderhandelings-periode van 49 dagen, waarin zij poogden zo dicht bij elkaar te ko-men dat VVD en PvdA een nieuw kabinet zouden kunnen vormen. Hoewel beide partijen ideologisch elkaars tegenpolen zijn, zijn de beide lijsttrekkers er kennelijk in geslaagd ‘bruggen te slaan’. Wat de effecten van de voorgenomen maatregelen zullen zijn is nog niet tot in detail aan te geven, want veel van die effecten wor-den bepaald door de persoonlijke omstandigheden van burgers. Wat de zorgsector betreft, moeten de maatregelen leiden tot ‘betere zorg voor minder geld‘. Eerder was al besloten om de eigen bij-drage te verhogen van 220 euro naar 350 euro per persoon, wat voor zorgafhankelijke burgers een zware belasting gaat betekenen. ■

Door Wil Jaegers

Op 29 oktober maakten Mark Rutte (VVD) en Diederik Sam-som (PvdA) hun plannen voor de komende regeerperiode bekend. Eén dag voordat de artikelen voor de krant aangeleverd moesten worden bij de uitgever. Een eerste reactie op de voorstellen.

Rutte en Samsom willen maar liefst vijf miljard euro bezuinigen op de zorg. Dat is bijna een derde deel van de ongeveer zestien miljard die het duo in totaal wil bezuinigen, al spreken zij liever van ‘ombuigen’. Daarnaast zijn zij voornemens – en hun respectievelijke fracties gaan daarmee akkoord – de zorg-toeslag af te schaffen. Dat alles volgens hen vanuit het principe ‘eerlijk delen’, waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten moe-ten dragen. Als voorbeeld daarvan verwijzen zij naar de maatregelen met betrekking tot de zorgpremie. Deze wordt inkomensafhankelijk. Wie een hoger inkomen heeft, gaat meer premie betalen dan diegene die een lager inkomen heeft.

Doeke PostMet die maatregel wordt inge-speeld op de ideeën die professor doctor Doeke Post in de vorige edi-tie van de SeniorenOverijssel po-neerde met betrekking tot de soli-

Voorzittershamer.

“Eigenlijk ben ik maar een kwart molenaar”

Hennie Rutgers uit Almelo heeft ondanks zijn hoge leeftijd en lichamelijke beperkingen nog steeds een mening. Hij uit die ook en wil waar mogelijk nog zijn steentje bijdragen aan de sa-menleving.

“Eigenlijk ben ik maar een kwart molenaar.” Hennie Rutgers zegt het met spijt in zijn stem, want hij wil nog zo graag een volwaardig vrij-willig molenaar zijn. Met zijn 83 jaar en na drie beroertes hoeft hij niet meer ‘in het want’ te klimmen en de zeilen voor te leggen. Dat laat hij over aan de jongeren, hoe-wel die ook niet meer zo piepjong

zijn. Met zijn jarenlange expertise is hij van grote waarde voor de uit 1870 stammende windkorenmolen ‘De Hoop’ aan de Nieuwstraat in Almelo.

RestauratieplannenHennie is één van de oudste mo-lenaars, niet alleen in Overijssel maar in het hele Hollandse molen-wereldje. De geboren Zwollenaar groeide op in Den Bosch, volgde een opleiding tot landmeter en kwam twee jaar na zijn huwelijk (1953) in Almelo. Ook na zijn pensionering bleef hij daar wonen. Midden jaren negentig ontstonden in Almelo plannen voor het voort-

bestaan van windkorenmolen De Hoop. Een ingrijpende restauratie was noodzakelijk om dit cultu-rele erfgoed te behouden. Rutgers kwam in het stichtingsbestuur en maakte restauratieplannen met de gemeente. In 1995 kon de molen weer draaien en was hij verknocht aan het molenaarsvak. “Ook ben ik historisch onderzoek gaan doen naar de molens in Almelo. Met hulp van Herman Hagens heb ik mijn bevindingen opgetekend in het boek ‘Van wind en water, stoom en stroom’. Graaf Van Rechteren Limpurg heeft het eerste exemplaar in ontvangst genomen”, aldus Rut-gers.

VraagbaakHij is nu nog verantwoordelijk voor de overzichtsexpositie ‘Van Akker tot Bakker‘, waarin de weg wordt getoond die het graan gaat alvorens het als ‘warme broodjes‘ bij de bakker uit de oven komt. Hij blijft waakzaam voor de biotoop rondom de molen. Bouwplannen houdt hij goed in de gaten, zodat de molen niet min of meer uit de wind wordt gezet. Met zijn jaren-lange ervaring is hij vraagbaak voor zijn collega-molenaars. “Hoewel ik 83 ben, geniet ik er nog steeds van. Het is een gunst om in zo’n prach-tig stuk industrieel erfgoed te wer-ken.” ■

Door Peter van der Molen

Hennie Rutgers in zijn molen.

Page 6: SeniorenOverijssel - november 2012

SeniorenOverijssel KWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

6 SENtrum Senioren Organisaties Overijssel

ZorgAccent levert beste thuiszorg

Handboek ouderenadvisering voor lokale besturenHet opstarten van een project Vrijwillige Ouderen Advisering (VOA) in een gemeente is een stap die vele bestuurders van ouderenbonden niet lichtvoetig zetten. Er komen verantwoorde-lijkheden en werkzaamheden op je af. Daarnaast zijn er financiële consequenties aan verbonden die niet allemaal in één oogopslag te overzien zijn. Toch zijn de af-delingsbesturen van de gemeen-telijke ouderenbonden die een VOA-project hebben opgestart over het algemeen zeer tevreden tot enthousiast over het resultaat.

De mensen die het hele VOA-project in de provincie Overijssel trekken zijn een zevental vrijwil-lige enthousiastelingen. Samen vormen zij de Provinciale VOA Projectgroep (PVP). Het is hun

taak om de plaatselijke besturen te ondersteunen bij het opzetten van een project, het opleiden van de vrijwilligers tot ouderenadvi-seurs, de kwaliteitsbewaking en bijscholing. Een tweetal PVP-leden van het eerste uur (Jennie Bremer en Henk Knijp) hebben hun erva-ringen geëvalueerd. Alle mogelijk successen, maar ook mislukkingen zijn bekeken en gewogen, om te le-ren uit al die praktijkgevallen wat de beste aanpak zou zijn.

HandleidingAl deze ervaringen zijn opgeschre-ven in een handleiding voor plaat-selijke besturen die aan de slag willen met het opzetten van een VOA-project. Alle leden van de Provinciale VOA Projectgroep heb-ben meegedacht en zelfs van bui-ten de provincie Overijssel zijn er

ervaringen en ideeën aangeleverd. Het handboek voor besturen bij het opstarten van een VOA-project ligt nu klaar. Het unieke van dit boek is dat het eigenlijk helemaal geen boek is. De Provinciale VOA Projectgroep heeft namelijk beslo-ten dit handboek niet te drukken.

Dan zou het ‘af’ zijn en het proces is in het geval van dit handboek nooit af. Het handboek is daarom alleen in digitale vorm verkrijg-baar.

PVP ondersteuntAlle besturen die zich afvragen of

Het handboek kent drie thema’s:

• Waarom is er voor gekozen om het VOA-project op deze ma-nier te organiseren?

• Een stappenplan waarbij stap voor stap wordt beschreven wat te doen, met tips en waarschuwingen voor valkuilen. Bij alle stappen wordt verwezen naar:

• Een groot aantal bijlagen met allerlei in eerdere VOA-pro-jecten verzonden brieven, advertenties, persberichten, begrotin-gen, ontwerpen voor identiteitsbewijzen en nog veel meer.

Tevredenheid cliënten en medewerkers gemeten

Bij ZorgAccent konden vrijdag 5 oktober de vlaggen uit. Ze werden door hun thuiszorgwijkteams en de thuisbegeleiding bij de lan-delijke ‘Benchmark in de Zorg’ uitverkoren tot beste thuiszorgor-ganisatie in Nederland. Dat heu-gelijke feit werd bekend gemaakt tijdens het congres ‘Ondernemen in de Zorg’ dat in het Evoluon in Eindhoven werd gehouden.

“Wij hebben ongeveer tweehon-derd ledenorganisaties en daarvan

mag ongeveer een derde aan dat onderzoek deelnemen”, legt Irma Harmelink, voorzitter van de raad van bestuur van ZorgAccent uit. “Eén keer in de drie jaar komt zo-doende iedereen een keer aan de beurt. Dit jaar was het onze beurt en wij zijn blij dat wij zo gewaar-deerd worden door onze cliënten en medewerkers. Het geeft aan dat wij op het goede spoor zitten.”

Bij de benchmark wordt de mede-werkerstevredenheid en de cliënt-

Op een symposium sprak onlangs prominent Eerste Kamerlid van de PvdA Han Noten over de mythe van het recht op pensioen. Volgens hem moet de gedachte wor-den ontmanteld dat ouderen recht hebben op hun pensi-oen omdat ze ervoor hebben betaald. We moeten beseffen dat de jongeren ons pensioen moeten ophoesten. Ouderen zullen zich gedeisd moeten houden, want als er een ge-neratiestrijd ontstaat, dan verliezen ze deze toch. De so-lidariteit zou zijn verdwenen. Natuurlijk kraamde Noten onzin uit: Was ouderen dan geen waardevast pensioen toe-gezegd? Dat een prominent politicus dat ‘vergeet’ geeft te denken. Wil hij ons op deze manier voorbereiden op ver-dere aantasting van onze rech-ten? Op verdere afkalving van ons pensioen? Worden oude-ren nog meer het kind van de rekening? Ze zijn het gemak-kelijkst aan te pakken, want ze hebben toch geen verweer. Kennelijk is dat Notens bood-schap. Als dat de waarheid wordt, staat de ouderen een sombere toekomst te wachten. Zou deze prominente sociaal-democraat niet weten dat er een miljoen ouderen zijn die tegen de armoedegrens aan zitten? Zou hij niet beseffen dat de ‘vermogens’ van veel ouderen in onverkoopbare stenen zitten? Zo rijk zijn ze dus niet, maar dat is geen pro-bleem: bij gepensioneerden is veel te halen. Zo lossen wij de crisis op!

Door Willem

Recht op pensioen

Column

een dergelijk VOA-project ook bin-nen hun gemeente te realiseren zou zijn, raden wij aan om eerst vrijblijvend contact op te nemen met de Provinciale VOA Project-groep. Ondanks het bestaan van het Besturenhandboek met het Stappenplan. Eén van de leden van de PVP is te allen tijde bereid langs te komen om voorlichting te geven, mee te denken of te parti-ciperen. U zult ontdekken dat zij, ondanks hun passie voor VOA-projecten, u niets zullen opdrin-gen en eerlijke informatie aan u zullen verstrekken. Voor contact met de Provinci-ale VOA Projectgroep (PVP) kunt u bellen of mailen met Rezina Ramaker via e-mail: r.ramaker@ belangenorganisatiesoverijssel.nl of telefoon 074-250 0155. ■

tevredenheid gemeten en wordt de bedrijfsvoering onderzocht. Binnen alle thuiszorgteams die dit jaar hebben meegedaan, gaven de medewerkers thuiszorg en thuis-begeleiding van ZorgAccent aan het meest tevreden te zijn in rela-tie met de eveneens erg tevreden cliënten. Vooral het beschikbaar zijn scoorde daar met een 8,5 op-vallend hoog, wat aangeeft dat de thuiszorgmedewerkers ruim be-schikbaar zijn en adequaat op de vraag van de cliënt reageren.ZorgAccent, voorheen Thuiszorg Noord West Twente, is een jaar geleden begonnen met het aan-bieden van thuiszorg volgens de nieuwe norm van wijkgericht wer-ken. Dat dit aanslaat bij zowel de medewerkers als de cliënten, blijkt uit de onderscheiding en dat vormt een aanmoediging om op de ingeslagen weg door te gaan. De ingrijpende wijze in de organi-satie heeft voor alle partijen voor-deel opgeleverd. Dicht bij de mensen“Er zijn in Nederland ongeveer vijfhonderd thuiszorgorganisaties actief en die zorgen met elkaar voor een marktdekking van onge-veer 95%”, aldus Harmelink. “In

Team ZorgAccent neemt de prijs in ontvangst.

ons werkgebied Twente hebben wij zo´n 2300 cliënten, waar ze-venhonderd van onze medewer-kers voor klaar staan. Die werken allemaal vanuit kleine, redelijk zelfstandig werkende, teams op locatie. Dus dicht bij de mensen. Een team bestaat uit maximaal twaalf medewerkers die allemaal hart voor de zorg hebben.” Trots op ZorgAccentUit de rapporten van PwC* blijkt onder meer dat er sprake is van een goede samenwerking met an-dere hulpverleners. Er is veel tijd en aandacht voor de cliënten, de medewerkers kunnen eigen ini-tiatieven ontwikkelen en trots zijn om bij ZorgAccent te mogen werken. Met betrekking tot de bedrijfsvoering wordt opgemerkt dat de tarieven scherp zijn uiton-derhandeld. Hierdoor konden de inkomsten geoptimaliseerd wor-den en de personeelslasten relatief laag door een juiste mix van des-kundigheidsniveaus of inschaling van de personeelskosten. ■

* De Benchmark in de Zorg wordt ieder jaar door het bureau Price-waterhouseCoopers (PwC) gehou-den.

PCOB PensioenspecialVan een stoffig thema werden de pensioenen in de afgelopen twee jaar een onderwerp dat de gemoe-deren behoorlijk bezighoudt. En niet alleen die van de ouderen! Aanleiding genoeg voor de PCOB om eens in het ‘pensioengevoel’ van haar leden te duiken.

De resultaten van dit belevings-onderzoek staan in de speciale Pensioenspecial, samen met in-terviews met mensen uit de pen-sioenwereld. De special zat bij het oktobernummer van Perspectief,

dat eind september uitkwam. Wilt u (extra) exemplaren van de Pensioenspecial ontvangen? Dat kan. U kunt die aanvragen via [email protected] of telefo-nisch via 038-4225 588. De Pensi-oenspecial is gratis. Mocht het van-wege de omvang van uw bestelling noodzakelijk zijn die per pakket-post te versturen, dan rekenen wij de verzendkosten van 6,75 euro. In principe is de Pensioenspecial beschikbaar tot december. Maar wees er snel bij, want de voorraad slinkt. En op=op. ■

Kerstmarkt Radewijk De ouderengroep, sportcommis-sie, handwerkgroep, Ienemien, de Dorcas werkgroep en het Di-aconaal jongeren project houden in samenwerking met het Achter-huus een Kerstmarkt op 15 de-cember van 10.00-16.00 uur bij Erve Ramaker, Radewijkerweg 43.

De Kerstmarkt wordt voor de vier-de keer georganiseerd. Verenigin-gen en goede doelen organisaties zorgen voor de aankleding, een winterse hap, een kop koffie of warme chocolademelk. Ook wor-

den er ‘kniepertjes’ gebakken en kan men bij verschillende kramen een kijkje nemen en natuurlijk iets kopen. In de schuren en tenten staan minstens 20 standhouders met mooie, leuke en lekkere din-gen. Zoals kerststukjes, leuke ge-schenkjes, handwerkspulletjes, sie-raden, (kerst)kaarten, droge worst en vogelvoer. Verhalenvertelster Marjo Damen uit Radewijk vertelt in een theatertje kerstverhalen en er is live muziek. Kinderen kunnen tegen betaling meedoen aan een workshop. ■

Page 7: SeniorenOverijssel - november 2012

SeniorenOverijsselKWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

SENtrum Senioren Organisaties Overijssel 7

“Het zal mij een zorg zijn”

Nieuwe Bond voor Ouderen

Nederland officieel van start

menlijke plannen te maken voor de wijkontwikkeling. Nog steeds is Loos secretaris van de Wijkorgani-satie Holtenbroek NU.

Iedereen doet meeMet deze ervaring en zijn contacten in de buurt heeft Cor het initiatief genomen om organisaties en be-woners van zijn flat bij elkaar te brengen. Met ondersteuning van

Ben Koenen, opbouwwerker van de welzijnsorganisatie Travers, is een toekomstvisie opgesteld en besproken met de bewoners. Een flatregisseur en meerdere etage- regisseurs zijn aangesteld en er is gewerkt aan verbetering van de flat. Openbaar Belang heeft de reno-vatie ter hand genomen en de flat werd omgebouwd tot een 55+ flat. Alle gezamenlijke renovatie-ellende

Cor Loos is trots dat de bewoners-vereniging van de Wanningstate de conferentie ‘Het zal mij een zorg zijn’ organiseert over hulp, zorg en samenlevingsopbouw. De conferentie wordt gehouden in het kader van burgerkracht en zelforganisatie. Hij vertelt ook over de ‘Zelfkrachtmeter’, die in opdracht van de bewonersvereni-ging van de Wanningstate ontwik-keld is.

Toen huis en tuin in de wijk Aa-landen in Zwolle te groot werd, besloten Loos en zijn vrouw kleiner te gaan wonen. Al gauw kwamen ze bij hun eerste flat te-recht: de Wanningflat in de wijk Holtenbroek. Deze kreeg helaas een steeds slechtere naam vanwege drugsoverlast, prostitutie, verpau-pering en rotzooi rondom de flat. “Het zal mij een zorg zijn…”, was de negatieve benadering van veel bewoners over hun eigen leef- en woonomgeving. De bewonerscom-missie vond in eerste instantie geen gehoor bij de woningbouwvereni-ging. In 2007 pikten de bewoners dat niet langer en besloten in actie te komen. Cor Loos was destijds al jaren actief als secretaris van de Milieuraad Zwolle en in de plaat-selijke politiek. Hij werd door de toenmalige wethouder J. Berends gevraagd een wijkorganisatie in Holtenbroek op te zetten en geza-

bracht bewoners bij elkaar en zo ontstond de bewonersvereniging, die als motto ‘Iedereen doet mee’ had. Er werd een plan opgesteld om dat ook te realiseren. In samen-werking met het wijkteam werd de ‘Zelfkrachtmeter’ ontwikkeld. Een digitaal vragenformulier om in kaart te brengen waar mensen hulp bij nodig hebben, maar ook wat ze te bieden hebben. De vragen wor-

den afgenomen door de wijkver-pleegkundigen van Icare van pro-ject De Zichtbare Schakel. Wat de bewoners te bieden hebben wordt doorgegeven aan de bewonersver-eniging.

WanningstateOm de verandering in de flat tot uiting te brengen is de naam veranderd in Wanningstate. Een multiculturele flat met vijftien na-tionaliteiten, waar bewoners veel samen met en voor elkaar doen. De jaarlijkse barbecue, een geza-menlijke kerstviering, wekelijks een wandelgroep en op oudejaarsavond samen het nieuwe jaar inluiden. Openbaar Belang heeft een apparte-ment ter beschikking gesteld als ont-moetingsplek en uitgangspunt voor alle activiteiten. “Als mijn vrouw geen voetbal wil kijken kan ik dat hier samen met anderen doen”, al-dus Loos. Cor Loos is trots op ‘zijn’ flat. Het concept wordt gepresen-teerd op de conferentie in novem-ber en hopelijk uitgerold over heel Zwolle en Nederland. Na vijf jaar bewonersinzet heeft ‘Het zal mij een zorg zijn’ opeens een heel an-dere lading gekregen. Die van ge-zellig samen leven, het zorgen voor elkaar, saamhorigheid, gedeelde belangen en het verbonden voelen aan elkaar. ■

Door Gerry Vrielink

De Zelfkrachtmeter is ont-wikkeld om de flatbewoners van de Wanningstate actiever te laten meedoen aan aller-lei activiteiten. Via de zelf-krachtmeter wordt de kracht van de bewoners van de Wanningstate gemeten. Ook wordt geïnventariseerd welke professionele zorg en hulp in de flat nodig is en op welke manieren deze efficiënter kan worden ingezet. Door draag-kracht en draaglast beter in balans te brengen, kunnen de bewoners beter regie over hun eigen leven voeren en wordt een sociaal isolement voor de bewoners voor een groot deel voorkomen.

Hoe burgers kiezen voor eigen kracht en sociale samenhang in hun flat

De oprichting van de landelijke Nieuwe Bond voor Ouderen Ne-derland (NBvON) is een feit, evenals de geheel nieuwe website www.nbvon.nl. Op 25 oktober jongstleden vond de officiële on-dertekening van de bondsstatuten en de statuten van alle aangesloten ouderenverenigingen plaats in ho-tel De Zwaan te Raalte. De NBvON is een nieuwe bond die naast de ANBO, PCOB en KBO zal bestaan.

Missie De NBvON behartigt de belangen van ouderen in de ruimste zin van het woord, zowel individueel als collectief. De bond komt op voor de belangen van alle ouderen op

het gebied van huisvesting, mo-biliteit, pensioen, zorg en welzijn en wil hiermee bereiken dat de integriteit van iedere oudere be-waakt blijft, lokaal, regionaal en nationaal. Zij wil samenwerken met KBO en PCOB bij onder meer het behartigen van plaatselijke be-langen, bemiddelen bij de Wmo, hulp bij de aangifte inkomstenbe-lasting en rijbewijskeuringen.

Voor meer informatie kunt u vrij-blijvend contact opnemen met de heer M. J. Hendriksen, coördina-tor NBvON. Hij is bereikbaar op telefoonnummer: 06-5322 4620 of stuur een e-mail naar: [email protected]. ■

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt dat mensen met een beperking voorzieningen, hulp en onder-steuning krijgen. Het kan gaan om ouderen, gehandicapten of mensen met psychische problemen. De Wmo zorgt er voor dat iedereen kan meedoen aan de maatschappij en zo veel mo-gelijk zelfstandig kan blijven wonen. Gemeenten voeren de Wmo uit en iedere gemeente legt andere accenten.

Senioren actief in Wmo-raad HellendoornDe Seniorenraad van Hellen-doorn is bij de invoering van de Wmo actief betrokken bij de vor-ming van de Wmo-raad. Roelof Menkveld vertelt over dit proces en maakt duidelijk dat ouderen hun inbreng moeten hebben bij deze beleidsontwikkeling en -uit-voering.

Veel ouderen willen zo lang mo-gelijk thuis blijven wonen, maar krijgen vaak te maken met ach-teruitgang. Als bewegen en lopen moeilijker wordt en de trap op- en aflopen niet meer vanzelf gaat, is ook hulp bij het huishouden vaak noodzakelijk. Dit kan een verhui-zing betekenen of dat de eigen wo-ning aangepast moet worden. In eerste instantie moet gekeken wor-den naar wat men zelf kan doen met familie of bijvoorbeeld een handige buurman. Lukt dat niet, dan kunnen ouderen een aanvraag doen bij de gemeente voor een voorziening of hulpmiddel. De Wmo is niet alleen voor ouderen, maar voor alle kwetsbare mensen die thuis ondersteuning nodig hebben.

Invloed uitoefenenRoelof Menkveld vindt het belang-rijk dat juist ouderen invloed uit-oefenen op het Wmo-beleid. “Ik was al actief in de Seniorenraad van Hellendoorn toen we gevraagd werden mee te denken over cliën-

tenparticipatie en de oprichting van een Wmo-raad. De wethouder vond destijds dat ouderen geen specifieke doelgroep waren binnen de Wmo en wilde gaan werken met themagroepen. De Seniorenraad vond dat de belangen van ouderen toch behartigd moesten worden, dus hebben we ons voor elke the-magroep opgegeven”, aldus Menk-

veld. Zelf zit hij in de themagroep GGZ en in de Wmo-raad. Andere ouderen denken mee in de thema-groepen mantelzorgers, wijken en buurten en gehandicapten.

Samen staan we sterkOp de vraag “Wat hebben oude-ren bereikt in de Wmo-raad?”, antwoordt hij: “Bij het wegvallen van de dagopvang voor ouderen door de AWBZ-pakketmaatregel hebben we er bij de gemeente op aangedrongen dat zij een eigen dagopvang ging opzetten (met vrij-willigers). Dat is ook gerealiseerd. Verder brengen we steeds onder de aandacht wat een bepaalde maatre-gel voor consequenties heeft voor ouderen en doen voorstellen om deze te voorkomen of te verzach-ten.” Menkveld verwacht van SEN-trum dat ze de belangenbehartiging van ouderen lokaal blijven onder-steunen en versterken en samen-werking stimuleren. Menkveld: “Samen staan we sterk”. ■

Door Gerry Vrielink

Zelfkrachtmeter

Wanningstate

Page 8: SeniorenOverijssel - november 2012

8 SENtrum Senioren Organisaties Overijssel

DAGTOCHTEN

OpstapplaatsenNijverdal, Raalte, Heeten, Deventer, Dalfsen, Zutphen

Spitsstraat 14 | Postbus 4 | 8100 AA Raalte | T 0572 - 35 35 35F 0572 - 35 83 45 | I www.tcr-tours.nl | E [email protected]

CONCERTEN

KERSTMARKTEN

Stamppottocht € 33,00 p.p.Woe. 28 november 2012Inclusief mooie rondrit, stamppotmaaltijd met 1 consumptie.

Huishoudbeurs & Negenmaandenbeurs – RAI Amsterdam16 t/m 24 februari 2013Inclusief vervoer & entree € 33,00 p.p.Alleen vervoer € 20,00 p.p.

André Rieu – Ziggo Dome AmsterdamVrij. 30 november 2012Alleen vervoer € 22,00 p.p.

Vrienden van Amstel Live – Rotterdam Ahoy 18 t/m 20 en 23 t/m 27 januari 2013 Alleen vervoer € 25,00 p.p.

Mega Piraten Slot Festijn – Arnhem GelredomeZa. 15 december 2012 Alleen vervoer vanaf € 13,00 p.p.

André Rieu – Rotterdam Ahoy Za. 22 december 2012 Alleen vervoer € 25,00 p.p.

Data: Di. 11, zat. 15 en 22 december 2012Münster alleen vervoer € 22,00 p.p.Osnabrück alleen vervoer € 22,00 p.p.Düsseldorf alleen vervoer € 25,00 p.p.

Bij ons betaalt u géén

reserveringskosten!

Groot bereik: 70 km Top snelheid: 22 km/u Beste wielvering Luxe kapiteinstoel 25 modellen

Vaste Scootmobielen v.a. € 2.495,-Vouw Scootmobielen v.a. € 395,-Occassions v.a. € 500,-

luggievouwscootmobiel

Lichtste vouwscootter wereld

Gratis brochure:

Mango Almelo • Twentelaan 1, 7609 RE Almelo

0546-453296 • www.mangoalmelo.nl • [email protected]

* Afhankelijk van de accu keuze, het gebruik en omstandigheden.

CO

MFO

RT

432 Wh

360 Wh

216 Wh

288 Wh

432 Wh

360 Wh

216 Wh

288 Wh

432 Wh

360 Wh

216 Wh

288 Wh

4 JAARGA

RANTIE

432 WH ACCU

Bereik*

Accu

Accu uitneembaar?

Capaciteit

Gewicht

Aandrijfsysteem

Vermogen motor

Programma’s

Versnelling

Zadel

Verende zadelpen

Verende voorvork

Maten

Rem achter

Rem voor

ART-gekeurd slot

Instelbare stuurpen

Laadtijd (95%)

ACCESSOIRESEASYtot 120 km

Li-ion

216 / 360 / 432 Wh

21,9 kg (incl. accu)

ULF

250 W

3 Analoog

Shimano Nexus-3

Gel

X

M

Rollerbrake

V-brake

3,5 uur

IN COMPLIANCE WITH THE EMC DIRECTIVE

Expand your range

Verkrijgbaar voor � 19,95

Fietspomp

Dames

Verkrijgbaar voor en achterzitje van YEPP of Bobike, vanaf € 82,99

Kinderzitje

Verkrijgbaar voor � 19,95

Fietstas

** Prijs en gewicht is inclusief 216Wh accu. Bij dit model zijn accukeuzes mogelijk. Accessoires niet in prijs inbegrepen.

Vanaf € 1.399,-**

* Afhankelijk van de accu keuze, het gebruik en omstandigheden.

CO

MFO

RT

432 Wh

360 Wh

216 Wh

288 Wh

432 Wh

360 Wh

216 Wh

288 Wh

432 Wh

360 Wh

216 Wh

288 Wh

4 JAARGA

RANTIE

432 WH ACCU

Bereik*

Accu

Accu uitneembaar?

Capaciteit

Gewicht

Aandrijfsysteem

Vermogen motor

Programma’s

Versnelling

Zadel

Verende zadelpen

Verende voorvork

Maten

Rem achter

Rem voor

ART-gekeurd slot

Instelbare stuurpen

Laadtijd (95%)

ACCESSOIRESEASYtot 120 km

Li-ion

216 / 360 / 432 Wh

21,9 kg (incl. accu)

ULF

250 W

3 Analoog

Shimano Nexus-3

Gel

X

M

Rollerbrake

V-brake

3,5 uur

IN COMPLIANCE WITH THE EMC DIRECTIVE

Expand your range

Verkrijgbaar voor � 19,95

Fietspomp

Dames

Verkrijgbaar voor en achterzitje van YEPP of Bobike, vanaf € 82,99

Kinderzitje

Verkrijgbaar voor � 19,95

Fietstas

** Prijs en gewicht is inclusief 216Wh accu. Bij dit model zijn accukeuzes mogelijk. Accessoires niet in prijs inbegrepen.

Vanaf € 1.399,-**

* Afhankelijk van de accu keuze, het gebruik en omstandigheden.

SPO

RTI

EF

432 Wh

360 Wh

216 Wh

288 Wh

432 Wh

360 Wh

216 Wh

288 Wh

432 Wh

360 Wh

216 Wh

288 Wh

4 JAARGA

RANTIE

432 WH ACCU

Bereik*

Accu

Accu uitneembaar?

Capaciteit

Gewicht

Aandrijfsysteem

Vermogen motor

Programma’s

Versnelling

Zadel

Verende zadelpen

Verende voorvork

Maten

Rem achter

Rem voor

ART-gekeurd slot

Instelbare stuurpen

Laadtijd (95%)

ACCESSOIRESTOURtot 120 km

Li-ion

216 / 360 / 432 Wh

22 kg (incl. accu)

ULF

250 W

6 Digitaal

Shimano Acera 21

Gel

L

V-brake

V-brake

3,5 uur

Double your power

Heren

Verkrijgbaar voor en achterzitje van YEPP of Bobike, vanaf € 82,99

Kinderzitje

Verkrijgbaar voor � 19,95

Fietstas

** Prijs en gewicht is inclusief 216Wh accu. Bij dit model zijn accukeuzes mogelijk. Accessoires niet in prijs inbegrepen.

IN COMPLIANCE WITH THE EMC DIRECTIVE

Vanaf € 1.499,-**

* Afhankelijk van de accu keuze, het gebruik en omstandigheden.

URB

AN

CERTIFIED FOR

432 Wh

360 Wh

216 Wh

288 Wh

432 Wh

360 Wh

216 Wh

288 Wh

432 Wh

360 Wh

216 Wh

288 Wh

4 JAARGA

RANTIE

432 WH ACCU

Bereik*

Accu

Accu uitneembaar?

Capaciteit

Gewicht

Aandrijfsysteem

Vermogen motor

Programma’s

Versnelling

Zadel

Verende zadelpen

Verende voorvork

Maten

Rem achter

Rem voor

ART-gekeurd slot

Instelbare stuurpen

Laadtijd (95%)

ACCESSOIRESURBAN2

tot 120 km

Li-ion

216 / 360 / 432 Wh

23,9 kg (incl. accu)

ULF+

250 W

6 Digitaal

Shimano Nexus 7

Gel

X

M / L

Rollerbrake

Rollerbrake

3,5 uur

Dames wit

Enjoy the city

Vanaf € 1.799,-**

** Prijs en gewicht is inclusief 216Wh accu. Bij dit model zijn accukeuzes mogelijk. Accessoires niet in prijs inbegrepen.

Verkrijgbaar voor en achterzitje van YEPP of Bobike, vanaf € 82,99

Kinderzitje

Verkrijgbaar voor � 49,95

Houten bagagekrat

Verkrijgbaar voor � 19,95

Fietstas

IN COMPLIANCE WITH THE EMC DIRECTIVE

* Afhankelijk van de accu keuze, het gebruik en omstandigheden.

CO

MPA

CT

Bereik*

Accu

Accu uitneembaar?

Capaciteit

Gewicht

Aandrijfsysteem

Vermogen motor

Programma’s

Versnelling

Zadel

Verende zadelpen

Verende voorvork

Maten

Rem achter

Rem voor

ART-gekeurd slot

Instelbare stuurpen

Laadtijd (95%)

ACCESSOIRES

432 Wh

360 Wh

216 Wh

288 Wh

SMART-E4 Tourtot 70 km

Li-ion

288 Wh

21,5 kg (incl. accu)

ULF

250 W

6 Digitaal

Shimano Acera 7

Gel

X

-

Rollerbrake

V-brake

X

X

3,5 uur

IN COMPLIANCE WITH THE EMC DIRECTIVE

Verkrijgbaar voor � 69,-

Smart-e draagtas

** Prijs en gewicht is inclusief 288Wh accu. Accessoires niet in prijs inbegrepen.

Foldable freedomTOUR

Vanaf € 1.499,-**

Vanaf € 1.399,-

Vanaf € 1.799,-

Vanaf € 1.499,-

Vanaf € 1.499,-

* Afhankelijk van de accu keuze, het gebruik en omstandigheden.

CO

MPA

CT

Bereik*

Accu

Accu uitneembaar?

Capaciteit

Gewicht

Aandrijfsysteem

Vermogen motor

Programma’s

Versnelling

Zadel

Verende zadelpen

Verende voorvork

Maten

Rem achter

Rem voor

ART-gekeurd slot

Instelbare stuurpen

Laadtijd (95%)

ACCESSOIRES

432 Wh

360 Wh

216 Wh

288 Wh

SMART-E4 Tourtot 70 km

Li-ion

288 Wh

21,5 kg (incl. accu)

ULF

250 W

6 Digitaal

Shimano Acera 7

Gel

X

-

Rollerbrake

V-brake

X

X

3,5 uur

IN COMPLIANCE WITH THE EMC DIRECTIVE

Verkrijgbaar voor � 69,-

Smart-e draagtas

** Prijs en gewicht is inclusief 288Wh accu. Accessoires niet in prijs inbegrepen.

Foldable freedomTOUR

Vanaf € 1.499,-**

* Afhankelijk van de accu keuze, het gebruik en omstandigheden.

CO

MFO

RT

432 Wh

360 Wh

216 Wh

288 Wh

432 Wh

360 Wh

216 Wh

288 Wh

432 Wh

360 Wh

216 Wh

288 Wh

4 JAARGA

RANTIE

432 WH ACCU

Bereik*

Accu

Accu uitneembaar?

Capaciteit

Gewicht

Aandrijfsysteem

Vermogen motor

Programma’s

Versnelling

Zadel

Verende zadelpen

Verende voorvork

Maten

Rem achter

Rem voor

ART-gekeurd slot

Instelbare stuurpen

Laadtijd (95%)

ACCESSOIRESEASYtot 120 km

Li-ion

216 / 360 / 432 Wh

21,9 kg (incl. accu)

ULF

250 W

3 Analoog

Shimano Nexus-3

Gel

X

M

Rollerbrake

V-brake

3,5 uur

IN COMPLIANCE WITH THE EMC DIRECTIVE

Expand your range

Verkrijgbaar voor � 19,95

Fietspomp

Dames

Verkrijgbaar voor en achterzitje van YEPP of Bobike, vanaf € 82,99

Kinderzitje

Verkrijgbaar voor � 19,95

Fietstas

** Prijs en gewicht is inclusief 216Wh accu. Bij dit model zijn accukeuzes mogelijk. Accessoires niet in prijs inbegrepen.

Vanaf € 1.399,-**

* Afhankelijk van de accu keuze, het gebruik en omstandigheden.

URB

AN

CERTIFIED FOR

432 Wh

360 Wh

216 Wh

288 Wh

432 Wh

360 Wh

216 Wh

288 Wh

432 Wh

360 Wh

216 Wh

288 Wh

4 JAARGA

RANTIE

432 WH ACCU

Bereik*

Accu

Accu uitneembaar?

Capaciteit

Gewicht

Aandrijfsysteem

Vermogen motor

Programma’s

Versnelling

Zadel

Verende zadelpen

Verende voorvork

Maten

Rem achter

Rem voor

ART-gekeurd slot

Instelbare stuurpen

Laadtijd (95%)

ACCESSOIRESURBAN2

tot 120 km

Li-ion

216 / 360 / 432 Wh

23,9 kg (incl. accu)

ULF+

250 W

6 Digitaal

Shimano Nexus 7

Gel

X

M / L

Rollerbrake

Rollerbrake

3,5 uur

Dames wit

Enjoy the city

Vanaf € 1.799,-**

** Prijs en gewicht is inclusief 216Wh accu. Bij dit model zijn accukeuzes mogelijk. Accessoires niet in prijs inbegrepen.

Verkrijgbaar voor en achterzitje van YEPP of Bobike, vanaf € 82,99

Kinderzitje

Verkrijgbaar voor � 49,95

Houten bagagekrat

Verkrijgbaar voor � 19,95

Fietstas

IN COMPLIANCE WITH THE EMC DIRECTIVE

* Afhankelijk van de accu keuze, het gebruik en omstandigheden.

SPO

RTI

EF

432 Wh

360 Wh

216 Wh

288 Wh

432 Wh

360 Wh

216 Wh

288 Wh

432 Wh

360 Wh

216 Wh

288 Wh

4 JAARGA

RANTIE

432 WH ACCU

Bereik*

Accu

Accu uitneembaar?

Capaciteit

Gewicht

Aandrijfsysteem

Vermogen motor

Programma’s

Versnelling

Zadel

Verende zadelpen

Verende voorvork

Maten

Rem achter

Rem voor

ART-gekeurd slot

Instelbare stuurpen

Laadtijd (95%)

ACCESSOIRESTOURtot 120 km

Li-ion

216 / 360 / 432 Wh

22 kg (incl. accu)

ULF

250 W

6 Digitaal

Shimano Acera 21

Gel

L

V-brake

V-brake

3,5 uur

Double your power

Heren

Verkrijgbaar voor en achterzitje van YEPP of Bobike, vanaf € 82,99

Kinderzitje

Verkrijgbaar voor � 19,95

Fietstas

** Prijs en gewicht is inclusief 216Wh accu. Bij dit model zijn accukeuzes mogelijk. Accessoires niet in prijs inbegrepen.

IN COMPLIANCE WITH THE EMC DIRECTIVE

Vanaf € 1.499,-**

TE

STW

INNAAR 2012

Cijfer 8.8

SCOOTMOBIELE

N

QWIC Trend3: Testwinnaar!

“De bediening is uitstekend en hij zit heerlijk. Prettig stuur. Goede remmen. Fijne fiets. Testers zijn unaniem enthousiast over de QWIC Trend 3 - Plus Magazine”

“Voor het eerst weer een echt Nederlands kwaliteitsproduct. De Delftse inge-nieurs van Qwic hebben hun best gedaan!”

* Het prijswinnende elektrische systeem zit ook op de Tour en de Urban3.

Groot bereik: 120 km Krachtige motor Makkelijk uitneembare accu Functioneel display

Vanaf € 1.749,-

Lion 4 King: De kampioen!De kampioen!

TESTWINNAAR

2012

EL

EK

T

RISCHE FIETSEN

Geldt alleen bij plaatsing voor31-12-2012.DUS BEL NU!

ThyssenKrupp Encasa Leven in beweging.

JA, ik wil gratis meer informatie over trapliften.

Naam..............................................................................dhr. / mw.

Adres............................................................................................

Postcode / Plaats...........................................................................

Telefoon....................................... E-mail.......................................Stuur deze coupon naar: ThyssenKrupp Encasa - Antwoordnummer 170 - 2920 VB Krimpen ad IJssel

SENIORENKRANT201211

BEL NU:

0800 5003w w w . t k e n c a s a . n l / b e l a s t i n g v o o r d e e l

Uw traplift is nogaftrekbaar in 2012!

The Feedback Company

Klanten waarderen ons met een 9.6!

seniorenkrant_201211.indd 1 9-11-2012 8:40:02

Page 9: SeniorenOverijssel - november 2012

SeniorenOverijsselKWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

SENtrum Senioren Organisaties Overijssel 9

Ouderenbeleid op de agenda bij PvdAProfessor Braam: “Beeld overheid over rijke ouderen moet bijgesteld worden”

De Overijsselse werkgroep Ou-derenbeleid van de Partij van de Arbeid (PvdA) organiseerde op 1 oktober jongstleden in Nijverdal een symposium over werk, inko-men, pensioen en zorg. Maarten Witteveen van Arcon blikte terug op het ontstaan en de ontwikke-ling van de verzorgingsstaat. Zijn conclusie was dat we in deze tijd veel meer op onszelf zijn aange-wezen en zelf beslissingen moe-ten nemen, maar dat veel ouderen daarop onvoldoende zijn voorbe-reid.

Emeritus professor Geert Braam toonde met een indrukwekkend aantal tabellen aan dat het beeld van ‘die rijke ouderen’, zoals dat kunstmatig door de overheid wordt gekoesterd, totaal niet klopt. Meer dan 30% van de 65-plussers heeft een inkomen van minder dan 16.000 euro. Van de mannen haalt 14% de pensioenleeftijd niet en van de 65-jarige mensen is meer dan een kwart binnen tien jaar gestor-

ven. De achterblijvende partner moet het veelal met een beperkt inkomen stellen. Het aantal hoge inkomens neemt bij het ouder worden sterk af, evenals het eigen woningbezit. De overheid baseert dus beleid op ongenuanceerde uit-spraken over ouderen; een miljoen ouderen verkeren in een kwetsbare

positie en leven dicht bij de armoe-degrens. De overheid negeert dat en de invloed van de aangewezen belangenbehartigers, de versnip-perde ouderenbonden, is margi-naal. Professor Braam vindt dat invloed van onderaf met een sterke organisatie vereist is en roept orga-nisaties op samenwerking te mobi-

liseren en een sterk tegengeluid te laten horen.

TegenstellingMerkwaardigerwijs wilde Han No-ten, prominent lid van de Eerste Kamer voor de PvdA, de gedachte ontmantelen dat ouderen recht hebben op hun pensioen. Hij

toonde aan dat als je individueel had gespaard voor je pensioen, je maar een schijntje zou ontvangen van wat je nu ontvangt als gepensi-oneerde. Volgens hem is het stelsel onhoudbaar omdat er meer oude-ren komen en zij langer gebruik maken van hun pensioen. Daar-mee dreigt een generatieconflict. Noten pleitte voor herstel van de solidariteit tussen de generaties en noemde als voorbeeld het inzet-ten van gelden van de pensioen-fondsen voor startershypotheken, studentenleningen en dergelijke. Noten ging in zijn pleidooi stil-zwijgend voorbij aan de toezeggin-gen uit het verleden, vastgelegd in de cao’s, over het waardevast pensi-oen. Als politieke insider wilde hij kennelijk zijn publiek alvast voor-bereiden op verder aantasting van de pensioenen. In dat kader was de oproep van professor Braam om alle krachten te mobiliseren be-paald niet overbodig. ■

Door Wil Jaegers

Het zal je maar gebeuren…Genomineerd voor de Overijsselse Vrijwilligersprijs 2012

Hebben ze je naam doorgegeven en een stukje geschreven over wat je allemaal doet en gedaan hebt. Maar daar hebben ze tegen jou niks over gezegd. En dan ben je opeens genomineerd voor de Overijsselse Vrijwilligersprijs 2012. Toen ik het hoorde zei ik nog tij-dens het koffiedrinken: “Wat stelt het allemaal eigenlijk voor wat ik doe. Er zijn zo veel mensen die nog veel meer doen dan ik. Natuurlijk, ik vind het allemaal leuk om te doen en ik kan slecht nee zeggen, maar ja…” Het werd daarna ech-ter wel een beetje spannend. Men kon zelfs via de computer op mij stemmen voor de publieksprijs. Ie-dereen zei nog tegen me dat ik het wel verdiend heb om genomineerd te worden en dat het goed was dat ik eens in het zonnetje werd gezet.

Ik kreeg bericht dat ik op vrijdag 28 september op het provinciehuis in Zwolle verwacht werd en ik mocht twee mensen meenemen. Er was een heel programma georganiseerd. Een lunch, muziek, een speelse ‘talkshow’ met vrijwilligers in de hoofdrol. Ik hoopte dat ze voor die show mij maar niet zouden vragen. Na de pauze werden de winnaars bekendgemaakt.

GenomineerdenDe ontvangst was leuk en een bandje speelde muziek. Via een grote trap kwamen we in een ont-vangstruimte, waar ik een badge met mijn naam kreeg en me een corsage opgespeld werd. Daardoor was duidelijk dat ik een van de genomineerden was. Na de lunch zochten we een plaatsje in de grote zaal waar de Provinciale Staten al-

tijd vergaderen. Natuurlijk gingen wij ergens op de publieke tribune zitten. Zo vooraan, waar altijd de politici zitten, leek ons maar niks. Op elke stoel lag een bingokaart

met daarop negen foto’s van men-sen die allemaal genomineerd ble-ken te zijn. Razendsnel kwamen op een scherm allemaal vrijwilli-gers voorbij en als het stopte kon je die foto aankruisen op je kaart. Het was grappig om te zien dat ik zelf ook regelmatig over het scherm vloog. Op mijn kaart stond trou-wens ook mijn foto. Die kaart zal ik zeker bewaren! Deze bingo werd afgewisseld met een drietal filmpjes van genomineerden en ook werden er enkele interviews gehouden met mensen uit de zaal. De spelleider deed het erg leuk, ging soms over in het plat Twents, maar het was ons wel duidelijk dat het geen tuk-ker was, maar een achterhoeker. De muziek tussendoor maakte het heel feestelijk.

OorkondeNa de pauze vond de prijsuitreiking plaats door gedeputeerde Ineke Bakker van de provincie. Het was spannend, maar het verbaasde me

niet dat ik niet gewonnen heb. Voor mij was het genomineerd zijn op zich al een prijs en hetzelfde geldt voor deze leuke dag. Met een oor-konde en een cadeautje als herinne-ring gingen we met een goed gevoel naar huis… Maar pas nadat we met zijn drieën ergens in Zwolle lekker gegeten hadden. ■

Door een van de vele vrijwilligers

Alle genomineerden voor de Overijsselse Vrijwilligersprijs 2012.

Onze samenleving kan niet zonder vrijwilligers. Zo’n veertig procent van de in-woners in Overijssel is actief als vrijwilliger, gezamenlijk zetten ze zich voor meer dan 1,25 miljoen uur per week vrijwillig in. Deze vrij-willige inzet levert een heel belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid en (sociale) sa-menhang in de samenlevin-gen die Overijssel rijk is.

Page 10: SeniorenOverijssel - november 2012

SeniorenOverijssel KWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

10 SENtrum Senioren Organisaties Overijssel

Ouder worden en toch goed zienSlechter zien hoort bij ouder wor-den en wordt door ouderen daar-om over het algemeen afgedaan met ‘het hoort er nu eenmaal bij’. Als het om de gevolgen van het verouderingsproces gaat klopt dat ook. In zeker 60% van de geval-len is echter een oplossing moge-lijk en kan een bijdrage geleverd worden aan meer leefplezier. In tegenstelling tot vroeger, hoeft minder zicht niet tot negatieve bijkomstigheden als vereenza-ming te leiden.

Deze boodschap viel begin oktober te beluisteren tijdens een thema-dag die door de Stichting Centraal Orgaan Samenwerkende Bonden voor Ouderen (COSBO) in het verenigingsgebouw van de ANBO Almelo werd gehouden. Slechter zien is een onderwerp waar ieder ouder wordende mens vroeg of laat mee te maken krijgt. Dat geldt in elk geval voor 87% van de 50-plus-sers. In verpleeg- en verzorgingshui-zen zijn zelfs twee op de vijf bewo-ners ronduit slechtziend.

Tijdig ontdekkenGekscherend wordt wel eens ge-zegd dat het probleem van slecht zien valt op te lossen met het eten van meer wortels, want ‘konijnen dragen immers ook geen bril’. Maar zo eenvoudig ligt het allemaal niet.

Het begint allemaal al met het tij-dig herkennen en onderkennen van het probleem. Is er bijvoorbeeld steeds meer licht nodig om goed te kunnen zien, valt de ondertiteling van tv-programma’s nog nauwe-lijks te lezen, zijn gezichten moei-lijker te herkennen, wordt vaker over oneffenheden gestruikeld of zijn etiketten niet meer te lezen? Is dit het geval, dan wordt het tijd

om actie te ondernemen. In eerste instantie kan de huisarts worden ingeschakeld en die kan vervolgens doorverwijzen naar een oogarts, opticien of optometrist. In veel gevallen is het probleem op te los-sen met een bril of contactlenzen. Maar er kan ook meer aan de hand zijn. Zo kan er sprake zijn van staar, glaucoom (blinde vlekken in het gezichtsveld), netvliesveroudering

of diabetische retinopathie (bij sui-kerziekte). Ook dan hoeft dit niet te betekenen dat de betrokkene ‘er maar mee moet leren leven’. Door middel van een operatie of aanpas-sing in het voedingspatroon en de leefwijze kunnen verbeteringen tot stand worden gebracht.

Voorkomen beter dan genezenDoor tijdige behandeling kunnen

Ouderenbonden in Almelo besteden aandacht aan beter zien

de gevolgen van een slechter ge-zichtsvermogen beperkt worden. Aan een beperkter gezichtsvermo-gen kleven namelijk ook de nodi-ge risico’s, zoals eerder vallen met mogelijk botbreuken tot gevolg, eenzaamheidsgevoelens doordat de gedupeerde minder naar buiten durft te gaan, aanpassingsproble-men en zelfs depressies. Toch geldt ook hier dat voorkomen beter is dan genezen. Dat wil niet zeggen dat alles te voorkomen is, maar het proces van slechter gaan zien kan wel positief worden beïnvloed. Een gezonde leefstijl, (indien mo-gelijk) niet roken, binnenshuis een gelijkmatige verlichting en bescherming van de ogen tegen fel zonlicht zijn factoren die ieder voor zich in de hand heeft. Maar het is vooral belangrijk om niet te lang met een verouderde bril te blijven rondlopen, maar regelma-tig de ogen te laten controleren door een oogarts, opticien of op-tometrist. Dat het achteruitgaan van de ogen met ouder worden te maken heeft valt niet te ontken-nen, maar dat daar ‘minder goed zien’ als van zelfsprekend bij hoort is in strijd met de realiteit. Ouder worden en toch goed kunnen zien is zeker in 60% van alle gevallen mogelijk. ■

Door Peter van der Molen

De belasting-invulhulpen staan weer klaar

In januari 2013 start weer de jaar-lijkse IB-campagne van de ou-derenbonden. Tijd dus voor een kijkje achter de schermen. En met wie kan dat beter dan met een van de initiatiefnemers van het project: Herman Buursen uit Haaksbergen.

Hoeveel jaren bestaat het project al?“In 1996 ben ik als lid van de pro-vinciale commissie Sociaaleco-nomische Zaken van de KBO ge-vraagd om na te gaan of de manier

waarop belastingaangiftes voor ou-deren in Haaksbergen worden in-gevuld ook op provinciaal niveau kan. Met zestien KBO-leden uit de provincie ben ik toen gestart met het geven van een belastingcursus. Dat jaar hebben we 452 aangiftes ingevuld. Twee jaar later is het een belastingproject voor alle drie ou-derenbonden in Overijssel gewor-den. In 2001 is de werkwijze van het Overijsselse project landelijk ingevoerd. Het voordeel hiervan is dat het nu een professioneel pro-

ject is van de ouderenbonden en de belastingdienst. Op dit moment vullen in Overijssel 235 belasting-invulhulpen meer dan 11.000 aan-giftes inkomstenbelasting in. Lan-delijk zijn dit 122.000 aangiftes!”

Hoe komt een belasting- invulhulp aan informatie?“Elk jaar geeft de belastingdienst een cursus aan de belasting-invul-hulpen waarin nieuwe regels, tips en trucs worden besproken. Een ideale gelegenheid om informatie

en ervaringen uit te wisselen. Daar-naast zijn er in iedere provincie fiscalisten van de ouderenbonden om op specifieke vragen een ant-woord te kunnen geven.”

Zijn er kosten verbonden aan het laten invullen van de inkomsten-belasting?“Het is en blijft vrijwilligerswerk voor de ouderenbond. Per huis-houding wordt een landelijk vast-gestelde, maximale onkostenver-goeding gevraagd van 10 euro.

Men gaat er van uit dat hiermee onder andere papier-, kopieer- en reiskosten gedekt zijn.” Wat zijn de werkzaamheden van een belasting-invulhulp?“Meestal gaat de hulp naar de men-sen thuis om de aangifte te verzor-gen. Is de aangifte verstuurd naar de belastingdienst, dan zorgt de belasting-invulhulp voor een kopie van de aangifte. De aangifte is en blijft de verantwoordelijkheid van de betrokkene. Met de inkomsten-belasting-campagne 2012 wordt niet alleen de inkomstenbelasting ingevuld, maar wordt ook gekeken naar de huur- en zorgtoeslag. Ook wordt er nazorg geboden bij even-tuele problemen met de aangifte. Tegenwoordig gaan alle belasting-invulhulpen met een laptop op stap om de aangifte digitaal te ver-zorgen en te versturen.”

Kun je nog deelnemen aan deze belastingservice?“Jazeker, als men lid is of wordt van een ouderenbond. Elke plaat-selijke afdeling heeft bericht ont-vangen hoe zij het project onder de aandacht van haar leden kan brengen. Zowel degene die zijn of haar aangifte ingevuld wil hebben als degene die als belasting-invul-hulp aan de slag wil, kan contact opnemen met de plaatselijke afde-ling.” ■

Door Henk de Mönnink

Laat regelmatig uw ogen controleren door een professional.

Op dit moment vullen in Overijssel 235 invulhulpen meer dan 11.000 aangiftes in.

Page 11: SeniorenOverijssel - november 2012

Themabijlage

Wintermaanden | Advertorials

Steun de NCRV voor slechts € 5,72 per jaar en ontvang deze unieke dvd gratis!

gratis

In een ander licht12 liederen over 12 Bijbelse fi guren

Ja, ik word lid en ontvang de dvd In een ander licht gratis!

Stuur de bon in een envelop (postzegel niet nodig) naar: NCRV, afd. CMO, Antwoordnummer 25900, 1200 VX  Hilversum.

Het lidmaatschap bedraagt € 5,72 per jaar en geldt tot wederopzegging. Bent u reeds lid van de NCRV dan kunt u helaas geen gebruik maken van dit aanbod. Wel kunt u als lid gebruik maken van speciale aanbiedingen op www.ncrv.nl/leden.Deze actie is geldig tot en met 31 januari 2013 en alleen in Nederland. S

K

Naam Voorl. m v

Adres  

Postcode Woonplaats

Telefoonnummer Geboortedatum

E-mailadres 

Rekeningnummer Ik blijf graag op de hoogte via de digitale nieuwsbrief

Handtekening

www.ncrv.nl

De sprookjes van Grimm in sneeuw en ijsZwolle staat in 2012 helemaal

in het teken van de gebroeders

Grimm. De tweede editie van het

IJsbeeldenfestival haakt op dit

thema in. Met behulp van 250.000

kilogram ijs en 250.000 kilogram

sneeuw gaan ijstovenaars diverse

‘Sprookjes van Grimm’ uitbeel-

den. Het IJsbeeldenfestival op het

Rodetorenplein is geopend van za-

terdag 8 december 2012 tot en met

zondag 27 januari 2013.

Roodkapje, Rapunzel, Doornroosje,

Repelsteeltje. Zo maar vier wereld-

bekende sprookjes die de gebroe-

ders Grimm tweehonderd jaar ge-

leden hebben opgetekend. Wie kent

deze sprookjes nu niet. Het sprook-

jesboek van de broers Jacob (1785-

1853) en Wilhelm (1786-1859) is

na de Bijbel het bekendste boek ter

wereld. Er zijn 26 miljoen bundels

verschenen in meer dan 160 talen.

De gebroeders Grimm hebben de

verhalen niet zelf verzonnen. Der-

tien jaar lang zijn zij door Duitsland

getrokken om oude sprookjes te ver-

zamelen en voor het nageslacht te

bewaren.

Voordat het grootste indoor

ijsfestival van Nederland haar

deuren voor het publiek opent,

zal een team van 40 internatio-

nale professionele sneeuw- en

ijskunstenaars tot en met 7

december dagelijks werken aan

de inrichting van een van de

grootste ijsbeeldenfestivals ter

wereld. Tijdens deze periode is

de tentoonstelling nog niet toe-

gankelijk voor het publiek! De

kunstenaars komen niet alleen

uit Nederland, maar vanuit di-

verse landen over de hele wereld,

zoals Ierland, Hongarije, Canada,

Rusland, Tsjechië, Engeland, Zwit-

serland en Finland. Bij het realiseren

van de sneeuw- en ijssculpturen

maken de kunstenaars gebruik van

kettingzagen, gasbranders, strijkij-

zers, beitels, raspen, slijpers, mesjes

en zagen.

IJshotel

Naast beelden uit diverse sprook-

jesscènes, worden de gebroeders

Grimm zelf ook in ijs en sneeuw

aan de bezoekers getoond. Het

vorig jaar succesvolle ijshotel

wordt gecontinueerd. Ook deze

keer is het weer mogelijk om een

nacht door te brengen in een

van de drie kamers van IJshotel

Lumen, waar het zo’n acht graden

vriest. Een ijskoude, maar onverge-

telijke ervaring!

Deze koude temperatuur heerst

ook in de tentoonstellingsruimte.

Het is dan ook aan te raden om

warme kleding en schoeisel te dra-

gen. Vooral vingers, tenen, neus en

oren krijgen als eerste last van de

kou. Na een tocht langs de sculp-

turen kunnen de bezoekers zich

in de horecaruimte opwarmen

met een kopje warme chocolade-

melk of glühwein en genieten van

andere winterse gerechten en

drankjes.

Het IJsbeeldenfestival is de grote

trekker voor ‘Winter in Zwolle’,

dat dit jaar weer groter en bre-

der wordt gedragen dan bij de

voorgaande editie. Naast de

thermische tent van 2.000 m²,

waarin de ijs- en sneeuwbeelden

staan opgesteld, bevindt zich een

prachtige ijsbaan. Wie wil schaat-

sen, kan zich hier uitleven. Je hoeft

geen schaatsen mee te nemen,

want er zijn voldoende schaatsen in

vele maten verkrijgbaar.

Net als vorig jaar is het festival-

terrein weer voorzien van een kerst-

markt. Glühwein drinken, slenteren

langs de vele verrassingen biedende

kraampjes, cadeaus inkopen, het

hoort allemaal bij een gezellige

kerstmarkt. Natuurlijk ontbreekt

het reuzenrad niet. Ideaal om bo-

venin te genieten van het uitzicht

over de historische stad Zwolle.

Informatie

Het IJsbeeldenfestival in Zwolle is

van zaterdag 8 december 2012 tot

en met zondag 27 januari 2013 da-

gelijks geopend van 10.00 tot 18.00

uur. Ook op beide kerstdagen en

nieuwjaarsdag gelden deze ope-

ningstijden.

De entreeprijs voor volwassenen

bedraagt € 9,00. Voor kinderen

van 5 tot en met 13 jaar kost een

kaartje € 5,00. Kinderen onder de

vijf jaar mogen onder begeleiding

van een ouder het festival gratis

bezoeken. Een familieticket, be-

staande uit kaarten voor twee vol-

wassenen en twee kinderen vanaf

5 jaar, kost € 22,00. De entree voor

65-plussers bedraagt € 6,50. Op

de website www.ijsbeelden.org

is de bouwvoortgang in beeld te

volgen. Daarnaast biedt de site

allerlei nuttige informatie.

Bijzondere diepzeemonsters waren tijdens het eerste IJsbeeldenfestival te bewonderen.

Page 12: SeniorenOverijssel - november 2012

Themabijlage

Wintermaanden | Advertorials

“Grote Kerk Kerstmarkt” 2012

Bezoek

de meest sfeervolle Kerstmarkt van ons land

in de pas gerestaureerde Grote of Lebuïnus-kerk te Deventer

75 kramen met Kerstartikelen elke dag diverse koren en

muziekensembles

Openingstijden:Donderdag 13 dec. 13.00 – 21.00 uur

Vrijdag 14 dec. 10.00 – 21.00 uurZaterdag 15 dec. 10.00 – 17.00 uur

Entree € 2,50 kinderen tot 12 jaar gratis

AANBIEDING SENIORENOVERIJSSEL20 bekende Nederlanders uit Twente over hun geboortegrond

Luxe hardcover boek Roots in Twente nu voor € 12,50! (normaal € 29,95)Op vertoon van deze advertentie is het boek voor € 12,50 af te halen in Enschede, Lasondersingel 149-151. U kunt het boek ook opgestuurd krijgen. Dit kunt u telefonisch afstemmen met Bas Ekkelboom: 053 460 9002.

Voel de warmte van de Winter Efteling!

De nieuwe klerenvan de keizer.

Wanneer de dagen korter worden verandert

de Efteling in een sprookjesachtige wereld

van twinkelende lichtjes, ijspret,

knisperende kampvuren en speciale

winter attracties. Maak een betoverende

winterwandeling door het Sprookjes bos en

ontmoet de nieuwste bewoner, een ijdele keizer met 1001 kledingstukken die al

bibberend een lesje krijgt geleerd...

Trek je wanten aan, zet je warmste muts op en kom genieten in de Winter Efteling!

Koop nu je ticket met korting online.

efteling.com/winterefteling

Page 13: SeniorenOverijssel - november 2012

Themabijlage

Wintermaanden | Advertorials

In deze gezellige Brabantse stad hoeft u zich zeker niet te vervelen. Vanuit uw hotel, Holiday Inn Eind-hoven, kunt u gemakkelijk het fes-tival bezoeken en uw kerstinkopen doen. Genoeg te doen, Eindhoven zit vol verrassingen!

Het hotelHoliday Inn Eindhoven ligt direct aan de rand van het bruisende stadscentrum van Eindhoven en is de ideale uitvalsbasis voor uw verblijf in Eindhoven. Dit hotel is onlangs totaal vernieuwd. Een gezellige en moderne uitstraling maar met de internationale allure en vertrouwde service. Het resul-taat van maanden renoveren mag gezien worden; een verfrissend, modern en luxe 4-sterren hotel met  ruime kamers die van alle gemakken zijn voorzien en waar u tot rust kunt komen in de com-

fortabele bedden. ’s Avonds geniet u van een culinair Frans diner in Brasserie FLO. Na een gezellige dag in de stad drinkt u als afsluiting nog een borrel in de gezellige bar “The Living”. Even relaxen? Dat kan in het verwarmde binnenzwem-bad. Ook sportief ontspannen kan in onze fitnessruimte. Tenslotte is de Brabantse gastvrijheid in dit hotel het kersje op de taart. Het enthousiaste team staat altijd voor u klaar en adviseert u graag!

Ludieke actie: heeft u meer ge-shopt dan wat u kunt dragen, bel dan onze tas ophaalservice! We halen de gekochte spulletjes graag bij u op en brengen ze voor u naar uw hotelkamer!

Holiday Inn EindhovenTel: +31 (0) 40 235 [email protected]

exclusieve lezersaanbieding seniorenoverijssel

Ontdek bruisend EindhovenHet leukste winteruitje: kerstshoppen en Het Fijne Feestdagen Festival!

Adviesprijs: � 135,00 per persoonLezersprijs: � 95,00 per persoon U kunt rechtstreeks reserveren bij het hotel o.v.v. Seniorenkrant Overijssel.

Inhoud arrangement• 2 x overnachting in een tweepersoonskamer• 2 x uitgebreid ontbijtbuffet• 1 x 2-gangendiner in Brasserie FLO Eindhoven (in het hotel)• Flesje wijn en heerlijke bonbons op de kamer• Lekker uitslapen: late check out tot 14.00 uur• Gratis upgrade naar luxe kamer (op basis van beschikbaarheid)• Gratis parking

Eindhoven, de vijfde stad van Nederland, is deze winter

zeker een bezoekje waard. Het staat namelijk in het teken

van Het Fijne Feestdagen Festival. Dit gezellige festival

biedt allerlei unieke activiteiten in de binnenstad. Een

rondje schaatsen op de ijsbaan, welke omringd is door een

indrukwekkend licht-kunstwerk of opwarmen na een dagje

shoppen op de meters lange verwarmde bank en prachtige

verlichting door heel de stad.

VoorwaardenPrijs is op basis van twee personen. Excl. gemeentelijke heffing. Dit arrangement is geldig t/m maart 2013 m.u.v. feestdagen, op basis van beschikbaarheid.

BoekVandaag.nl: Voordelige kwaliteitsreizenHet boeken van reizen gaat al jaren

niet enkel meer via een reisbureau

in de dorpsstraat. Steeds vaker boe-

ken mensen hun vakantie gemak-

kelijk van uit huis. Sinds korte tijd

is er een nieuwe trend op internet

ontstaan: de reis-dagaanbiedingen

sites. Daar zijn reizen, vaak bin-

nen een tijdslimiet 24 uur, tegen

zeer hoge kortingen te boeken. Het

Nederlandse BoekVandaag.nl is

één van deze sites en richt zich op

het selecteren van niet enkel de

koopjes maar ook die van een goe-

de kwaliteit.

Roy Platje (37) is oprichter van deze

site. “Drie jaar geleden zijn we ge-

start met het aanbieden van voor-

delige reizen. Gedurende deze tijd

merkten we dat wat wij van hotels

en touroperators aangeboden kre-

gen, niet altijd van een kwaliteit

was die we zelf zouden willen. Elke

dag kijken we met een team van zes

mensen naar de mogelijke aanbie-

dingen en we stellen ons daarom

altijd de vraag: willen wij onze dier-

baren dit aanbieden? Zo krijgen we

reizen die van een uitstekende kwa-

liteit zijn en dat merken we ook aan

de reacties van de gasten die terug

komen. We vragen iedere klant om

na hun vakantie hun mening en cij-

fer te geven en die komt zeer zelden

onder de 8. Een goed teken! Mocht

er een klacht komen dan spelen we

daar direct op in. Ik durf te zeggen

dat we elke klacht naar tevreden-

heid hebben afgehandeld”.

Bij BoekVandaag.nl worden reizen

aangeboden van bijna alle tourope-

rators in Nederland.

Topreizen tegen topprijzen

De grote kortingen kunnen aange-

boden worden, omdat touropera-

tors vaak een bepaald aantal ho-

telkamers of stoelen op een vlucht

garanderen. Als deze niet verkocht

worden kan de touroperator kie-

zen voor het verlies of proberen er

in ieder geval nog iets aan te ver-

dienen. In dat laatste geval klop-

pen ze bij BoekVandaag.nl aan.

BoekVandaag.nl heeft een mailbe-

stand van enkele honderduizen-

den leden die zich zelf opgegeven

hebben om de aanbiedingen te

ontvangen. Door dit volume heeft

BoekVandaag.nl voldoende on-

derhandelingskracht om de juiste

prijzen te bedingen bij touropera-

tors en hotels in Nederland. Enkele

voorbeelden van topreizen zijn: een

arrangement in Zeeland waarbij

u vier dagen in een hotel aan het

strand kon verblijven voor slechts

€ 49,- per persoon. Een ander voor-

beeld is een cruise door de Middel-

landse Zee. Deze aanbieding was

inclusief vlucht naar het startpunt

in Barcelona en alle maaltijden aan

boord voor slechts € 399,-.

Kerstshoppen

Over de feestdagen zegt Platje het

volgende: “We merken al vanaf au-

gustus een vraag naar Kerstshop-

ping reizen. We moeten vaak goed

onderhandelen om de juiste prijzen

en goed gelegen hotels te krijgen.

Veel accommodaties denken dat

ze geen korting hoeven te geven

gezien de grote vraag en vaak heb-

ben ze daarin ook gelijk. Maar vanaf

medio november zien we dat er

toch kansen komen om de laatste

kamers voordelig te gaan inzetten

in acties. Dan hebben we verschil-

lende mooie aanbiedingen voor

bijvoorbeeld Kerstcruises tot mooie

centrum-hotels in Limburg, Duits-

land en België”.

Ook voordelig op vakantie?

Kijk voor het complete en actuele

overzicht van de aanbiedingen op

www.boekvandaag.nl of bel op

werkdagen tussen 9.00 en 17.00

uur naar tel. 085-888 1144.

BoekVandaag.nl is in de loop der jaren onderscheiden met diverse prijzen.

Zo wonnen ze een e-mail marketing award voor de manier van e-mail ver-

zending. En van hun klanten ontvingen zij een Thuiswinkel Award. Elke dag vakantie!

Page 14: SeniorenOverijssel - november 2012

Themabijlage

Wintermaanden | Advertorials

Ontdek ( jo)uw IJsseldelta Historische steden, eeuwenoude

waterwegen en unieke polders, dat

is wat de IJsseldelta te bieden heeft.

De IJsseldelta ligt aan de monding

van de IJssel. Het bijzondere gebied

wordt omringd door de drie Hanze-

steden Zwolle, Kampen en Hasselt,

de tapijtstad Genemuiden en wa-

tersportparadijs Zwartsluis. In het

midden van de IJsseldelta ligt het

Nationaal Landschap IJsseldelta

met daarin één van de oudste pol-

ders van Nederland.

Het pleziervaargebied van ons land

Het water staat centraal in de IJs-

seldelta en dat is nooit anders ge-

weest. De IJsseldelta telt, naast het

Zwartewater, Zwarte Meer, Ketel-

meer en de IJssel, ontelbaar veel we-

teringen, uiterwaarden en slootjes.

Een paradijs voor de watersporter

dus. Op het water kunt u genieten

van de rust, de ruimte, de natuur

én de eeuwenoude havensteden.

Een unieke combinatie in ons land.

Tegen de tijd dat het donker wordt

kunt u aanleggen in één van de vele

havens en genieten van een wijntje

in Hasselt, culinaire verrassing in

Zwolle of overnachting in Kampen.

Eén gebied, drie dynamische Hanze-

steden

Vanaf de twaalfde eeuw ontstond in

Duitsland het Hanzeverbond, doel

van het Hanzeverbond was het be-

schermen en uitbreiden van de han-

del in producten als zout, granen,

vis, hout, wijn, bier en dierenhuiden.

In de IJsseldelta treft u maar liefst

drie Hanzesteden. De (culturele)

rijkdom die het Hanzeverbond met

zich mee heeft gebracht is hier nog

goed zichtbaar en de dynamiek is

vandaag de dag nog goed voelbaar.

De steden vertellen verhalen over

arbeid, handel en lange zeereizen.

De imposante historische gebou-

wen, havens en verdedigingswer-

ken maken de Hanzesteden tot

prachtige ‘levende’ openlucht mu-

sea, die tot de verbeelding spreken.

Fietsend en wandelend door het

Nationaal Landschap

De IJsseldelta omsluit één van 20

Nationale Landschappen die ons

land telt. Nationaal Landschap IJs-

seldelta bestaat onder andere uit

één van de oudste polders van ons

land: de polder Mastenbroek. Het

unieke landschap onderscheidt zich

door de grote mate van openheid,

de oudste rationele, geometrische

verkaveling en het reliëf in het land-

schap in de vorm van huisterpen

en kreekruggen. Het gebied leent

zich uitstekend om in te fietsen en

te wandelen. Bekijk vanaf de oude

zeedijken de polders en geniet van

de bijzondere flora en fauna die de

IJsseldelta rijk is.

Nederland in het klein

De regio IJsseldelta is niet onder

één noemer te vangen vanwege

het gevarieerde karakter van het

unieke gebied. De rijke historie,

de karakteristieke (Hanze)steden

en dorpen, het cultuurhistorische

landschap en de vele monumenten

en kerken die de IJsseldelta bezit,

zijn unieke historische kernkwalitei-

ten. Hiernaast bevat de IJsseldelta

bijzondere natuurwaarden die zich

kenmerken door de grote openheid

en het rustieke karakter. Waar uw

voorkeur ook naar uitgaat, in de IJs-

seldelta geniet u van het mooiste

dat ons land te bieden heeft. Fiets

en wandel door het uitgestrekte

landschap, vaar over de mooiste

rivieren, bewonder en beleef de

historische binnensteden, proef de

heerlijke streekproducten, ontdek

de vele verhalen die het gebied te

vertellen heeft en vertel ze door.

Kortom, ontdek ( jo)uw IJsseldelta;

Nederland in het klein.

IJsselfront (skyline) van Hanzestad Kampen.

Meer informatie over de IJs-

seldelta kunt u vinden op

www.vvvijsseldelta.nl en op

facebook.com/ijsseldelta.

Page 15: SeniorenOverijssel - november 2012

SeniorenOverijsselKWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

SENtrum Senioren Organisaties Overijssel 15

Dansmiddag KBO Heino groot succesKBO Heino organiseerde in ok-tober een dansmiddag in Dans-school Ruitenberg. Vanwege de vele enthousiaste reacties is door het bestuur van KBO Heino be-sloten om iedere tweede dinsdag van de maand een dansmiddag te organiseren.

De eerste dansmiddag voor 55-plussers vond plaats op 9 ok-tober jongstleden. Onder de bezie-lende leiding van Joan Ruitenberg van de gelijknamige dansschool te Heino en de organisatie van KBO Heino is de middag een succes ge-worden. De opkomst was boven verwachting en bestond niet alleen uit paren, maar ook uit een aantal

alleengaanden. Na afloop van deze middag waren de deelnemers dan ook unaniem van mening dat het een geslaagde middag was en dat deze activiteit een terugkerende gebeuren moet gaan worden. Het bestuur van KBO Heino heeft be-sloten om elke tweede dinsdag van de maand een dansmiddag onder leiding van Joan Ruitenberg te houden in Dansschool Ruitenberg aan de Dorpsstraat 34 te Heino. De dansmiddagen beginnen om 14.00 uur en duren tot ongeveer 16.00 uur. De toegang bedraagt 4 euro per persoon. De consumpties zijn voor eigen rekening. Voor de duidelijkheid: het gaat hierbij niet om een dansles, of wie het beste

kan dansen, maar om met elkaar in beweging te zijn op muziek in een gezellige sfeer en om met el-kaar in gesprek te komen. Als u alleenstaand bent en u wilt graag dansen of komen voor de gezellig-heid, neem dan gerust iemand mee vanuit uw kennissenkring, familie of buurt, want het blijft voor velen lastig om alleen een drempel over te moeten. Iedereen vanaf 55 jaar is van harte welkom, wel of geen lid van een ouderenbond.

Als u meer informatie wilt over de dansmiddag, neem dan contact op met: Doortje Offenberg, secreta-ris KBO Heino, telefoonnummer 0572-393 845. ■

Volgend jaar, op 27 augustus 2013, hoopt de PCOB-afdeling Wierden-Enter vijftig jaar te be-staan. In de maand september van volgend jaar wordt daar op feestelijke wijze aandacht aan besteed en een jubileumactie ge-houden.

Onder het motto ‘Wie jarig is, trakteert…’ heeft het bestuur nage-dacht over de bestemming van een te houden jubileumactie. Als deel van een op het evangelie gegronde landelijke organisatie voor belan-genbehartiging, hebben we una-niem gekozen voor het werk van (de uit Wierden afkomstige) Irma Kock-Bramer en haar echtgenoot Ronald Kock.

MissieZij hebben zes jaar zegenrijk mo-gen werken in het Afrikaanse Mozambique en hebben daar kun-nen bijdragen aan onder andere de realisatie van een schoolgebouw

Jubileumactie: Wie jarig is, trakteert…

Veel taken van het rijk worden de komende jaren overgeheveld naar de gemeente. Dat biedt vele kan-sen om de zorg en ondersteuning dichtbij mensen te organiseren.

Veel ouderen krijgen de komende jaren met deze veranderingen te maken. Ook de ouderenbonden moeten goed geïnformeerd zijn om hun achterban van dienst te zijn. Tot nu toe wordt er veelal uitgegaan van iemands beperkin-gen en de begeleiding en zorg die daarbij nodig is. Meer en meer worden mensen aangesproken op wat ze zelf kunnen, samen met hun directe omgeving en zo nodig on-dersteund door vrijwilligers. Is meer gespecialiseerde ondersteu-ning nodig, pas dan kan men een beroep op de gemeente doen. We geven informatie over deze veran-deringen aan de ouderenbonden. Ook tonen wij u een film die laat

zien wat jongere senioren voor ouderen kunnen betekenen. Daar-naast gaan we met u in gesprek over uw eigen kracht als oude-renbond. Wat heeft u als oude-renbond de samenleving en ook ouderen te bieden. De bijeen-komsten wordt georganiseerd in samenwerking met het project ‘Be-trokken bij buurtbeleid’ en vinden plaats op:• Maandag 26 november in Hen-gelo van 13.30-16.00 uur in de Hengelose Es.• Donderdag 29 november in Zwolle van 13.30-16.00 uur in wijkcentrum SIO.

Er zijn geen kosten aan de bijeen-komsten verbonden. Reiskosten zijn voor eigen rekening. U kunt zich opgeven door een mail te stu-ren naar [email protected] of te bellen naar 074-250 0155. ■

Campagne PCOB ‘Spreek op tijd over uw levenseinde’ van start De PCOB start een campag-ne  rond de handreiking ‘Spreek op tijd over uw levenseinde’, die  als speciale bijlage bij de Perspectief is gevoegd. Daarbij komt ook een leidraad beschik-baar voor (kader)leden  om dit, vaak gevoelige,  onderwerp bin-nen en buiten de vereniging be-spreekbaar te maken. 

Wel of niet reanimeren, (door)be-handelen, wilsverklaringen, eutha- nasie, wie zorgt er voor me als het einde van het leven nabij is? Dit zijn stuk voor stuk moeilijke vra-gen om te stellen, maar ook om te beantwoorden. Een tijdig gesprek over het naderend overlijden is niet gemakkelijk, maar wel erg be-langrijk voor jezelf en je naasten. Het voorkomt misverstanden over de hulpverlening bij het sterven. Omdat het gevoelige thema’s zijn, is het belangrijk dat de leden van

de PCOB hierover het gesprek aan-gaan.

‘Van betekenis tot het einde’De PCOB is samen met een initi-atiefgroep gestart met de voorbe-reidingen voor het opzetten van een coalitie ‘Van betekenis tot het einde’. De coalitie wil zorgen voor een cultuuromslag, een duurzame verandering in denken en doen rond ouder worden, sterven, dood en rouw.

Leidraad voor (kader)ledenOm binnen afdelingen over dit on-derwerp te spreken heeft de PCOB een leidraad met veel achtergrond-informatie en tips opgesteld. Deze leidraad is op aanvraag beschik-baar, digitaal en op papier. Er staat een namenlijst in van sprekers, die een lezing kunnen houden en graag meewerken om uw bijeen-komst of cursus over dit onderwerp

en een waterpomp. Irma: “We proberen Gods Woord bekend te maken onder de mensen en hen

te helpen bij hun noden.” Irma en Ronald werken via de stich-ting Serving in Mission (SIM) uit

De volgende bestemming van de familie Kock is een township in Kaapstad.

Engeland. Dit najaar is het gezin Kock (Ronald, Irma en hun twee dochtertjes) op verlof in Wierden,

waar zij zich voorbereiden op hun volgende missie: werken in één van de townships van Kaapstad, Zuid-Afrika. Omdat zij volledig van giften afhankelijk zijn, zowel voor hun werk als voor hun le-vensonderhoud, willen wij hun een startkapitaal meegeven. In dit winterseizoen houden wij onze ju-bileumactie en hopen voldoende geld bij elkaar te brengen om hun werk daar mogelijk te maken. Alle verkregen gelden worden, zonder aftrek van kosten (die nemen wij voor onze rekening), aan hen toe-gekend. We hopen dit te doen in onze jubileumviering in 2013. In de ledenbijeenkomst van septem-ber hebben Irma en Ronald Kock op heel betrokken wijze hun werk gepresenteerd. Heel veel aanwe-zigen hebben hen een warm hart toegedragen. Wij hopen op een succesvolle actie en een goed jubi-leumjaar. ■

Door bestuur PCOB Wierden

Bijeenkomsten ‘Lokale kracht van ouderen’

meerwaarde te geven. Ook zijn er opgeleide vrijwilligers die hierover willen spreken en/of discussies kunnen leiden. Hun namen zijn opgenomen in de leidraad en zijn bekend bij het landelijke bureau. Vraag deze leidraad aan en ga er-mee aan de slag!

Handreiking ‘Spreek op tijd’...In het novembernummer van Per-spectief gaan we uitgebreid in op tijdig spreken over het levensein-de, met een handreiking voor het voeren van gesprekken, gemaakt door de artsenorganisatie KNMG. De versie voor patiënten kwam tot stand in samenwerking met de patiëntenorganisaties NFK, NPCF, NPV en NVVE en de ouderenbon-den ANBO, Unie KBO en PCOB.

Zie voor meer informatie de web-site: www.pcob.nl of telefonisch via 038-422 5588. ■

Page 16: SeniorenOverijssel - november 2012

16 SENtrum Senioren Organisaties Overijssel

Kerstwandeling 2012

Landschap Overijssel organiseert

Loopt u mee?

Ter ere van het 80 jarig jubileum is het prachtige boek ‘De Landschappen van Overijssel’ verschenen, waarin de acht karakteristieke landschappen van Overijssel worden gepresenteerd. Dit kleurrijk geïllustreerde boek is verkrijgbaar via www.landschapoverijssel.nl, of bel 0529 40 17 31. Als u het boek bij Landschap Overijssel bestelt of koopt draagt u 10 euro bij aan natuur&landschap in Overijssel.

Jubileumboek

Kom ook en geniet van de prachtige Lemelerberg in winterse sferen! Ontmoet de schaapskudde en hun herder, loop langs de bijzondere bronnen en laat u in kerststemming brengen door de klanken van de midwinterhoorn. Voor de (klein)kinderen is er een speciaal natuur-puzzelblad over de Lemelerberg.

Goed om te weten • Tweede Kerstdag, woensdag 26 december• Startpunt is natuurcamping De Lemeler Esch,

Lemelerweg 16, 8148 PC Lemele.• Hier kunt u ook parkeren.• U kunt starten tussen 10:30 uur en 15.00 uur. • Er is keuze uit een korte route en een langere

route.• Wij raden wandelaars op de lange route aan

niet later dan 14.00 uur te beginnen, omdat het al vroeg donker wordt!

• De kosten zijn €2,50 per persoon (€1,50 voor donateurs). Dit is inclusief een kop warme chocolademelk en een plak krentewegge.

• Kinderen tot 4 jaar gratis.

Meer informatieVraag de gratis folder aan via [email protected] of bel 0529 40 17 31. De folders zijn ook op te halen bij één van onze bezoekerscentra.

e24,95

advertentie Kerstwandeling_LO.indd 1 06-11-12 07:44

Page 17: SeniorenOverijssel - november 2012

SeniorenOverijsselKWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

SENtrum Senioren Organisaties Overijssel 17

SENtrum

PUZZEL

Puzzelaar gefeliciteerd!

Doe mee! En win een Boekenbon

Zorg: graag toegankelijk en betaalbaar

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

© R

uu

d B

ern

s /

ww

w.p

uzz

elst

ad.n

l

Ouderenpanel Overijssel peilt mening ouderen over de gezondheidszorg

Wilt u liever zo snel mogelijk aan de beurt zijn of is dat minder be-langrijk, als u maar dichtbij huis geholpen kunt worden? En hoe zou u zelf het geld voor gezond-heidszorg verdelen, als u het voor het zeggen had? Het Ouderen-panel Overijssel vroeg naar uw deskundige mening over de ge-zondheidszorg en wat u belang-rijk vindt.

In de elfde peiling van het Oude-renpanel Overijssel vroegen we u naar uw visie op de gezondheids-zorg. We vroegen om vijf onder-delen van de gezondheidszorg te

rangschikken op belangrijkheid: • Snelheid• Zorg in de buurt• Toegankelijkheid• Patiëntvriendelijkheid• Betaalbaarheid

U hecht het meeste belang aan toe-gankelijkheid van zorg, kort daarna gevolgd door betaalbaarheid. Zorg in de buurt vinden Overijsselse ouderen het minst belangrijke ken-merk in dit rijtje. Tussen de leef-tijdsgroepen is er nagenoeg geen verschil in de gegeven antwoorden. In de leeftijdsgroep van vijftig tot 65 jaar vindt u betaalbaarheid van

zorg net iets belangrijker dan toe-gankelijkheid.

VerdelingWelk deel van uw inkomen bent u bereid uit te geven aan zorg? Het laagste antwoord was 2%, het hoogste 53%. Gemiddeld willen Overijsselse senioren 23% van hun inkomen aan zorg besteden. Op-merkelijk genoeg is dat precies het percentage van het inkomen dat gezinnen nu besteden aan gezond-heidszorg (bron: “De zorg, hoeveel extra is het ons waard”, ministerie VWS). U zou trouwens het budget voor gezondheidszorg wel op een

volledig andere manier verdelen dan nu gebeurt. Uit de resultaten valt vooral op dat het Ouderen-panel fors minder geld overheeft voor GGD en jeugdzorg. Het hui-dige budget van 25% wordt bijna gehalveerd naar 13%. Ook wil het Ouderenpanel dat er minder geld wordt uitgegeven aan ziekenhuis-zorg en meer aan huisartsenzorg (11% tegenover de huidige 3%). Verder vindt het panel dat er meer budget vrijgemaakt mag worden voor onder andere geneesmiddelen en gehandicaptenzorg. Het budget voor ouderenzorg hoeft echter niet te veranderen. ■

7

2 8

1

10

4

3

6

5

9

1

Totaal

Toegankelijkheid

50-65 65-75 75+Volgorde

2

3

4

5

Betaalbaarheid

Snelheid

Patiëntvriendelijkheid

Zorg in de buurt

Betaalbaarheid

Toegankelijkheid

Snelheid

Patiëntvriendelijkheid

Zorg in de buurt

Toegankelijkheid

Betaalbaarheid

Snelheid

Patiëntvriendelijkheid

Zorg in de buurt

Toegankelijkheid

Betaalbaarheid

Snelheid

Patiëntvriendelijkheid

Zorg in de buurt

Bent u benieuwd naar meer uitkomsten van het Ouderenpanel over de ge-zondheidszorg? Kijk dan op www.ouderenpanelove-rijssel.nl of vraag Nieuws-brief Ouderenpanel 11 aan bij onderzoeksbureau Arcon (tel. 074-242 6520 of [email protected]). Aanmelden voor het panel kan via internet. Ga naar de website www.ouderen-paneloverijssel.nl. Boven-aan kunt u dan klikken op ‘Inschrijven panel’. Als u aangemeld bent voor het panel krijgt u automatisch bericht als de volgende vragenlijst klaarstaat.

De oplossing voor deze puzzel kunt u voor 15 januari stu-ren naar SENtrum, Kievitstraat 9, 7557 AP in Hengelo, onder vermelding van ‘oplossing puzzel 4’. Of u kunt uw oplossing mailen naar [email protected] de goede oplossingen wordt een boekenbon verloot. De winnaar of winnares krijgt persoonlijk bericht en wordt in de volgende uitgave van SeniorenOverijssel bekend gemaakt.

Wij hebben op de puzzel van september 2012 veel goede op-lossingen ontvangen. De oplossing was ‘preventief’. Uit alle goede inzendingen is mevrouw van Spijker-Vaandering uit ’s-Heerenbroek geloot als winnaar van de boekenbon. Van harte gefeliciteerd!

Page 18: SeniorenOverijssel - november 2012

SeniorenOverijssel KWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

18 SENtrum Senioren Organisaties Overijssel

“Minder zorg, meer zelfredzaamheid”De kosten in de zorg dreigen on-beheersbaar te worden. De toe-name van het aantal ouderen in de samenleving draagt in belang-rijke mate bij aan dit probleem. In Almelo denkt men daarom na hoe met minder geld voldoende ondersteuning geboden kan wor-den.

Steeds vaker wordt de vraag ge-steld hoe de kwaliteit van de zorg behouden kan blijven, terwijl de kosten in toom moeten worden ge-houden. Op nationaal niveau wor-den maatregelen getroffen, maar ook op lokaal niveau kunnen ini-tiatieven worden ontwikkeld. In de gemeente Almelo is daar op inge-speeld met de start van het project ‘Minder zorg, meer zelf doen’.

Het projectMet het pas gestarte project hopen de gemeente Almelo en een aan-tal zorginstellingen dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen, en toch in staat zijn hun eigen leven te leiden en minder af-hankelijk zijn van zorg. Meer zelf-redzaamheid staat centraal. Begin september is men begonnen met het project en in maart 2013 zal via een evaluatie bekeken worden welke elementen uit het project bruikbaar zijn om te worden op-genomen in het reguliere beleid. Het initiatief voor dit project is afkomstig van ZorgAccent en het onafhankelijk landelijk kenniscen-trum van langdurige zorg Vilans. Verder doen de afdeling Wmo, Carintreggeland en Scoop mee. “Voor zorg komen steeds minder middelen beschikbaar en toch wil-

len wij graag een zo goed mogelijk product aanbieden”, legt verant-woordelijk wethouder Mieke Kuik uit. “Wij leggen het accent op meer maatwerk en kijken welke hulp echt nodig is. Om een voorbeeld te noemen. Stel dat iemand een scootmobiel aanvraagt, dan vra-gen we waarom dit nodig is. Zegt de aanvrager dat hij meer onder de mensen wil komen, dan kun je je afvragen of er geen andere moge-lijkheden zijn om deel te kunnen blijven uitmaken van de samen-leving, die minder kostbaar zijn”,

vult ambtelijk beleidsmedewerker Michel van Brink aan.

Anders leren denken“Laten wij voorop stellen dat de hulp die nodig is gewoon moet worden verleend. Maar neem nu de fysiotherapie. Ik kan mij voorstel-len dat elke dag een goede wande-ling soms net zo goed werkt voor de spieren en eigenlijk beter is. We moeten anders leren denken”, is de overtuiging van Kuik. “De zorg is er steeds meer op gericht om allerlei taken over te nemen. In onze wel-

Wethouder Mieke Kuik (links) opende de jaarlijkse zorgmarkt in Almelo. Alle organisaties die zich met zorg bezighouden zich presenteren hier en verstrekken informatie over de talrijke mo-gelijkheden die zij voornamelijk ouderen kunnen bieden.

vaartstaat was de zorg verzekerd van de wieg tot het graf. Kijk naar wat iemand zelf wel kan. Een oudere die bepaalde klusjes kan doen, moet je dat ook laten doen.” Alle zorgaan-vragers hebben een herindicatie gehad. “Waar wij dan vooral naar kijken is wat iemand allemaal nog wel kan of met een beetje passende hulp kan”, licht Kuik toe. De nood-zaak om naar een ander soort zorg over te gaan wordt steeds groter. De vraag neemt toe en zal alleen maar blijven groeien. Dat heeft niet alleen financiële gevolgen, maar ook per-sonele en het is maar zeer de vraag of instellingen aan die vraag kun-nen blijven voldoen. Het zorgvuldi-ger beoordelen van zorgaanvragen is daarom een must. Het financiële aspect mag niet het voornaamste criterium zijn, maar wel de kwaliteit van de zorg en het welbevinden van de zorgaanvrager.

Het Geluksbudget“Wij hebben bijvoorbeeld ook het Geluksbudget ingevoerd”, draagt Van Brink als voorbeeld aan. “Daar-mee kunnen wij met kleine dingen iemand gelukkig maken. Zo hadden wij iemand die niet of nauwelijks meer de deur uit kwam. Het bleek dat hij graag mocht fotograferen, maar geen geld had voor een foto-toestel. Daar hebben wij via dat ‘Geluksgericht Budget’ mee gehol-pen en de man gaat nu bijna dage-lijks de straat op en fotografeert alles wat voor z’n lens komt. Belangrijker is nog dat hij weer sociaal contact maakt en onder de mensen komt en dat maakt hem gelukkig.” ■

Door Peter van der Molen

Geluksbudget heet voortaan Geluksroute

Het ‘Geluksbudget’ wordt omgedoopt tot ‘Geluksroute’ en de verantwoordelijkheid wordt door de gemeente overgedragen aan stichting De Klup. Voor aanvragers verandert er weinig, want de aanvragen worden ook in de nieuwe opzet onder meer ge-selecteerd door consulenten van Scoop Welzijn en Infor-mele Zorg Twente. Alleen De Klup zorgt voortaan voor de uitvoering. De Geluksroute is bedoeld om burgers die door omstandigheden veel thuis zitten, met behulp van kleine hulpmiddelen, zo ver te krij-gen dat zij weer de deur uit-gaan en zich onder de men-sen begeven. De maximale bijdrage voor een voorziening in het kader van ‘Geluksroute’ bedraagt 450 euro. Volgens wethouder Kuik gaat het vooral ‘om het effect en niet om het geld’.

De brug is nog niet afThema van het nieuwe regeerakkoord: ‘Bruggen slaan’

Er is veel beroering ontstaan bij de presentatie van het nieuwe regeerakkoord. De nieuwe mi-nistersploeg heeft er zin in. Toch maken veel mensen zich zorgen.

We hebben de voornaamste pun-ten uit het regeerakkoord op het terrein van zorg en inkomen voor u op een rijtje gezet:

Financiële regelingen • Premie zorgverzekering wordt grotendeels inkomensafhankelijk. Evenals het eigen risico in de zorg-verzekering. Deze maatregel heeft voor veel commotie gezorgd in het land. De regeringspartijen hebben de maatregel inmiddels laten ver-vallen. Wat de gevolgen zijn van de nieuwe maatregel (inkomstenbe-lasting) is bij het ter perse gaan van deze SeniorenOverijssel nog niet duidelijk.• De zorgtoeslag vervalt.• De Wtcg (Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicap-ten) vervalt. • De fiscale aftrekregeling speci-fieke zorgkosten vervalt. • De Compensatie Eigen Risico

(CER) vervalt. • De intramurale eigen bijdrage AWBZ wordt verhoogd (de korting op basis van de Wtcg vervalt onder meer).De gevolgen van de laatste vijf maatregelen worden deels verzacht door verlaging van de belasting via aanpassing van belastingschijven. Daarnaast komt een deel van het bespaarde geld beschikbaar voor gemeenten (760 miljoen euro) om de effecten van die inkomensmaat-regelen te compenseren. Er is nog niet ingevuld hoe dat gaat gebeu-ren.

Maatregelen in de zorgDe langdurige zorg en de AWBZ worden ingrijpend veranderd. Ge-meenten worden geheel verant-woordelijk voor  ondersteuning, begeleiding en verzorging; deze worden onderdeel van de Wmo. • Begeleiding gaat per 1 januari 2014 naar de gemeente en de aan-spraak op dagbesteding vervalt dan. De aanspraak op persoonlijke ver-zorging wordt in 2014 beperkt tot zorg langer dan een half jaar. Het recht op zorg vervalt bij een indica-

tie korter dan een half jaar. Tegelij-kertijd wordt de norm voor gebrui-kelijke zorg verhoogd naar negentig minuten per week (is nu zestig). Per 2015 vervalt het recht op extramu-rale verzorging; deze gaat dan naar de Wmo. • De functie extramurale verple-ging vervalt eveneens per 2015 in de AWBZ;  deze aanspraak wordt overgeheveld naar de Zorgverzeke-ringswet. Dit geldt ook voor de hele langdurige GGZ.• ZZP VG 4 vervalt vanaf 2016 in

het kader van scheiden wonen en zorg. Dat geldt dan voor nieuwe cli-enten en bij herindicaties. • In de AWBZ blijft dan nog over:  de intramurale gehandicap-ten- en ouderenzorg (vanaf ZZP 5). Die AWBZ wordt omgevormd tot een landelijke voorziening met een vastgesteld budget.

Uitvoering Wmo In het regeerakkoord wordt onder-kend dat die decentralisaties veel van gemeenten vragen. Men vindt

daarom dat gemeenten samen-gevoegd moeten worden tot zo’n honderdduizend inwoners. Alleen gemeenten met minimaal zo’n om-vang kunnen geld krijgen.

Ondertekening VN-verdrag Het VN-verdrag voor de rechten van gehandicapten wordt door Ne-derland goedgekeurd. Zij het onder de voorwaarde dat de verplichtin-gen die daaruit voortkomen gelei-delijk ten uitvoer kunnen worden gebracht. ■

Page 19: SeniorenOverijssel - november 2012

SeniorenOverijsselKWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

SENtrum Senioren Organisaties Overijssel 19

Voorkom brand in huis

Peinzend kijk ik uit mijn venster,En zie de wereld als in rouw.Kale bomen, nergens bloemen,En de lucht is dicht en grauw.

Maar uit grijze wolkenvelden,Vallen vlokken naar benee,Brengen als uit ‘n sprookjeswereld,Licht en vrede met zich mee.

Langzaam gaat het al verdwijnen,Als door een wonder toegedekt;Zie, hoe ‘t witte, donzen sneeuwkleed,Het duister aan het oog onttrekt.

Peinzend kijk ik uit mijn venster,Naar die wereld van de schijn.Mocht het, denk ik, eens op aarde,Voorgoed zo licht en vredig zijn.

Door Jootje Trench

Sneeuw

Oppassen op een huisdier wanneer u wilt? Word OOPOEH!Bent u gek op dieren, maar ziet u het niet meer zitten om er zelf één aan te schaffen? De nieuwe oppasservice OOPOEH biedt de uitkomst!

Met OOPOEH (Opa’s Oma’s Pas-sen Op Een Huisdier), kunt u zich aanbieden als oppas voor een huisdier. Zo geniet u van het gezel-schap van een huisdier en krijgen de baasjes de beste oppas voor hun dier. Daarnaast krijgen huis-dieren de aandacht en verzorging die zij nodig hebben. Er worden zoveel mogelijk verschillende dier-soorten geworven. Dus ook voor ouderen die minder mobiel zijn, zijn er dieren om gezelschap te houden (denk aan een knaagdier, vogel, oudere kat of hond). Ou-deren hoeven uiteraard geen opa of oma te zijn om mee te mogen doen. Als OOPOEH wordt een oudere oppas-opa of oma van het huisdier.

Nieuwe knie? Geen kracht in uw handen? Of een andere reden waarom u geen rookmelder kunt ophangen? Dan kunt u vast wel de hulp gebruiken van een van de vrijwilligers van het Rookmel-derteam. Een vrijwilliger uit uw buurt, geworven door de Brand-wonden Stichting en getraind door de brandweer komt een rookmelder ophangen wanneer het u schikt.

Zonder rookmelder bent u kans-loos een woningbrand te overle-ven. U hebt maar drie minuten om te vluchten. Nou, daar bent u dan mooi klaar mee, want misschien kunt u geen rookmelder plaatsen. Voor sommigen lijkt een keuken-trapje zo stijl als een berg. Dus die rookmelder plaatsen, dat is niet voor iedereen even gemakkelijk. Wat nu? Simpel. U schakelt de hulp in van het Rookmelderteam. Dit team van vrijwilligers van de Brand-wonden Stichting zorgt ervoor dat die gekochte rookmelder ook daad-werkelijk opgehangen wordt.

Voor wie?Het Rookmelderteam is speciaal in het leven geroepen voor mensen die, om wat voor reden dan ook, niet zelf een rookmelder kunnen plaatsen. Het team zet zich in voor ouderen, mensen die slecht ter been zijn of vanwege een andere (medische) reden niet in staat zijn een rookmelder op te hangen. Hoe werkt het?Via www.brandwondenstichting.nl/hulpgevraagd meldt u zich aan. Hebt u nog geen rookmelder in huis? Dan kunt u die via de website eenvoudig bestellen. Na uw aan-

De voordelen op een rijtje:• Het is goed voor uw sociale con-tacten. Een oppasdier brengt u in contact met zijn baasje en nieuws-gierige buurtbewoners. Ook ont-moet u andere OOPOEH’s tijdens OOPOEH-uitjes en evenementen.• Passen op een huisdier is een leuke en nuttige invulling van uw dag.• Het is goed voor uw gezond-heid. Het zorgen van een dier verbetert uw conditie en gemoeds-toestand.• U zit nergens aan vast en u be-paalt zelf wanneer u op wilt pas-sen. Ook kunt u weer opzeggen wanneer u wilt. • Het is gratis en ook voor de zorg van het dier zult u nooit financieel bij hoeven te dragen.

Wilt u zich aanmelden of meer weten? Dan kunt u bellen naar 0900-0282. Of neem een kijkje op de website: www.oopoeh.nl. ■

melding proberen wij u te koppe-len aan een vrijwilliger bij u in de buurt. U ontvangt zijn/haar naam en telefoonnummer en bespreekt samen wanneer het u schikt de rookmelder te laten plaatsen.

Wie zijn de vrijwilligers?De vrijwilligers zijn de laatste maanden geworven door de Brand-wonden Stichting en worden de komende tijd getraind door onder andere professionals van de brand-weer. Daardoor krijgt u, naast een bevestigde rookmelder, ook nog tips hoe u brandveilig(er) woont.

Boorgaten De rookmelders worden door de vrijwilligers met dubbelzijdig tape opgehangen. Dat blijft prima zit-ten. Er wordt niet geboord, dus u hoeft niet te vrezen voor ontsieren-de gaten in uw plafond.

VluchttijdEen klein vlammetje is binnen drie minuten veranderd in een woning-brand. De hitte en giftige gassen die vrijkomen, zorgen ervoor dat u het simpelweg niet overleeft als u de brand te laat of helemaal niet op-merkt. Die versnelling ten opzichte van de vroegere zeventien minuten vluchttijd, ligt aan de betere isolatie van huizen én het gebruik van plas-tic en schuim in meubels. De snel-heid waardoor het vuur zich uit-breidt, is angstaanjagend. Er is dus geen tijd om uw dierbare foto’s en sieraden te pakken. Wat u wel moet doen, is het huis uit vluchten.

Brand ontdekkenDe meeste woningbranden begin-nen in de slaap-, woonkamer en keuken. De voorbeelden van afge-brande woningen die ontstaan door vlam in de pan of iemand die met

Rookmelderteam plaatst rookmelders bij mensen die dat zelf niet kunnen

een brandende sigaret in slaap valt, zijn legio. En mensen die denken dat ze brand wel ontdekken door-dat ze het ruiken of horen, hebben het mis. Want als u slaapt, ruikt u niet. Daarnaast maakt een begin-nend brandje eerst amper geluid. Al slapend ademt u wel die zeer giftige rook in die vrijkomt en raakt u ver-suft. Rookmelders zijn dus nodig om op tijd wakker te worden.

Brand voorkomenU kunt een heleboel doen om brandveilig(er) te leven! Rei-nig na elke beurt het pluizen-filter van de wasdroger, zet ap-paraten helemaal uit (niet op stand-by), lus geen stekkerdozen aan elkaar, zet geen kaarsen dicht-bij het gordijn en rook niet in bed. Kijk op www.watdoejijbijbrand.nl wat u nog meer kunt doen om brand in huis te voorkomen. ■

Op een huisdier passen is een leuke invulling van uw dag.

Het Rookmelderteam helpt mensen die zelf geen rookmelder kunnen plaatsen.

Page 20: SeniorenOverijssel - november 2012

20 SENtrum Senioren Organisaties Overijssel

Jan MulderPeter R. de Vries

Karin BloemenMarianne Vos

Freek de JongeJaap van Zweden

Theo MaassenKasper van Kooten

Adriaan van DisMatthijs van Nieuwkerk

24/11/201220/05/2013Kijk voor meer info op

www.twentsewelle.nl

adv 250x184.indd 1 11/20/2012 2:10:57 PM

• Een week lang zorgeloos genieten

• Aandacht en begeleiding van betrokken (zorg)vrijwilligers die

dag en nacht voor u klaar staan

• 8 aangepaste accommodaties

in prachtige omgeving

De Vakantiegids 2013 is uit!

Bestel nu de Vakantiegids 2013. U kunt bellen (0318) 48 66 10, of mailen naar [email protected] Bezoek voor meer informatie www.hetvakantiebureau.nl

Kom met de kerstdagen naar de Waarbeek!De kerstdagen zijn natuurlijk hét moment om samen met uw familie of vrienden door te brengen. Ook dit jaar heeft onze chef-kok een speciaal Kerstmenu voor u

samengesteld. Hieronder een greep uit het menu.

Voorgerecht - € 9,75Carpaccio van het rund met kaasschilfers en pijnboompitten

Scampi’s gegratineerd in een kruidige Hollandaise saus

Soep - € 5,25Duo soep. Klein kopje mosterdsoep en klein kopje tomatensoep

Uiensoep met spekblokjes en jonge kaas gegratineerd

Hoofdgerecht - € 19,75Gebakken Eendenborst met rode portsaus

Gabakken Atlantische tongfilet met vissaus gevuld met garnalen

Nagerecht - € 6,25“Grand Dessert”. Verschillende kleine desserts

“Choco Dessert”. Chocolademousse met chocoladeparfait en chocolade-ijs

Voor de kinderen hebben we een keuze uit 3 kindermenu’s. Daarnaast is er een speel-paradijs in het restaurant, waar ze heerlijk kunnen

spelen en klauteren.

1e & 2e Kerstdag geopend vanaf 14.00 uur. Bel voor reserveringen tel. 074-7676 550 of kijk voor het volledige Kerstmenu op www.waarbeekzalencentrum.nl

Twekkelerweg 327 7554SC Hengelo | [email protected]

Laat u verrassen en geniet lekker van het dineren bij open haard.

Page 21: SeniorenOverijssel - november 2012

SeniorenOverijsselKWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

SENtrum Senioren Organisaties Overijssel 21

Beter geïnformeerd over de OV-chipkaart

Medio september vond de voor-zittersdag van de KBO Overijs-sel plaats. Hierbij was ook Hans Muijs, voorzitter van de Unie KBO aanwezig. Hij deelde op sti-mulerende wijze zijn visie met de ruim dertig aanwezigen.

De voorzittersdag vond plaats op 17 september jongstleden en was bedoeld om de ruim dertig voorzitters van KBO-af-delingen te inspireren. Muijs vertelde over zijn inspiratie en motivatie om voorzitter te zijn van de grootste ouderenorganisatie in Nederland. Als jonge senior (zes-tig jaar) en nog volop bezig in het arbeidsproces, wil hij zich inzetten voor de belangen van senioren. Hij wil opkomen voor voldoende in-komen, betaalbare en beschikbare zorg, goed openbaar vervoer, maar

Het openbaar vervoerlandschap heeft de voorbije decennia vaak ingrijpende veranderingen on-dergaan. De NS verloor de alleen-heerschappij op het railvervoer en er kwamen andere spelers in het veld. Niet alleen stations wer-den opgeheven, maar ook lijnen werden uit de roulatie genomen. Aan het overzichtelijke kwam een einde en dit mondde uiteindelijk na veel geharrewar uit in de in-voering van de OV-chipkaart. Een systeem dat voor veel ouderen een hoge graad van ontoeganke-lijkheid kent. Maar niet voor Edy Prick. Hij staat er bij wijze van spreken mee op en gaat er mee naar bed.

“Ik ben eigenlijk een ervaringsdes-kundige, want ik reis al sinds jaar en dag met het openbaar vervoer en ben met de veranderingen mee-gegroeid. Daarbij komt nog dat ik ook in de techniek van de ver-anderingen geïnteresseerd ben”, licht Prick toe. Die deskundigheid komt goed van pas, want hij heeft namens SENtrum sinds januari van dit jaar zitting in het Rocov Over-ijssel. Dit is een orgaan dat advies geef aan de provincie over open-baar vervoer en de aanbesteding van bus- en treinlijnen. “Die aan-besteding is openbaar en op ba-sis van een programma van eisen, daarin geven wij bijvoorbeeld ad-viezen over kaartsystemen en voor-zieningen.”

Macht terugwinnenJuist op dat punt zou Prick wel wat meer aansturing vanuit de ou-derenbonden kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld door te weten welke wensen er onder ouderen leven met betrekking tot het openbaar ver-voer. Vaak is dat onderwerp nu nog een ondergeschoven kindje. “Ei-genlijk moet de macht in deze dis-cussie weer via de ouderenbonden terug gewonnen worden en moeten ouderen weer als gelijkwaardige ge-

sprekspartner in beeld komen. Ge-meenten hebben dikwijls niet eens een platform voor het openbaar vervoer, terwijl ook hun belangen daarmee gediend zijn. Zij steken er echter nauwelijks energie in, met als gevolg dat de ouderen vaak de dupe worden, zoals overigens te-genwoordig vaker het geval is.” Prick signaleert dat tegenwoordig steeds vaker buurtbussen ingezet

Er is een tijd geweest dat een reiziger die zich per trein wilde verplaatsen gewoon op tijd naar het station ging en aan een loket om een kaartje vroeg. Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw kon hij daarbij kiezen uit eerste, tweede of derde klasse. Er wa-ren zelfs aparte perronkaartjes te koop. In de goedkoopste klasse moest de reis dan vaak op een houten bank worden uitgezeten. De reis kon soms wel wat langer duren, want de wagons werden voortgetrokken door kolengestookte, zwaar walmende stoomlo-comotieven. Ging de reis met de bus, dan werd soms gewoon met de chauffeur of een conducteur afgerekend. Het was alle-maal nog overzichtelijk. Maar dat is niet meer. Veel stations zijn opgeheven, in eerste instantie is de lokettist vervangen door een automaat en daarna kwam… de OV-chipkaart. En met die OV-chipkaart kwamen voor vooral de ouderen de problemen.

Inspirerende voorzittersdag KBO

Een ervaringsdeskundige aan het woord

worden, die bemenst worden door vrijwilligers. De sociale rol van de overheid gaat daarmee voor een belangrijk deel verloren. Hij is van mening dat ouderenbonden op dat gebied meer zouden kunnen doen.

OV-chipkaartDe OV-chipkaart is veel te moeilijk voor veel ouderen en de bureau-cratie rondom dit systeem maakt

het onnodig ingewikkeld. “Als je vroeger problemen met je kaartje had, met de lijn of wat dan ook, dan kon je met je vraag bij het lo-ket terecht. Maar de meeste stations zijn nu kale, onpersoonlijke ruim-tes geworden. De informatie laat veel te wensen over en je wordt te weinig als klant behandeld. Neem het overstappen of het in- en uit-checken. Dat moet je wel even wor-

den uitgelegd. Voor ouderen is dat problematisch en het wordt maar niet beter.” De 65-jarige Prick heeft weliswaar een rijbewijs, maar hij maakt er slechts sporadisch gebruik van. Tijdens zijn vakanties ‘treint’ hij samen met zijn vrouw door heel Europa. In Nederland biedt de bus ook vaak uitkomst. Maar wil je ’s avonds na een feestje in een dorp weer naar huis met het openbaar vervoer, dan is dat vaak problema-tisch.

ZakelijkheidWat hem tegen de borst stuit is de koude zakelijkheid die rond het openbaar vervoer is ontstaan, en dan vooral rond de trein. “De meeste stationsrestauraties zijn ge-sloten en op veel perrons moet je in weer en wind op de trein wach-ten. Daar word je niet vrolijk van. Maar dat heeft natuurlijk niets di-rect met de OV-chipkaart te maken. Koop niet zomaar zo’n kaart, want als je een beetje op let zijn er niet onbelangrijke kortingen binnen te halen. Voor reizen over langere tra-jecten valt de kaart van de NS aan te bevelen. In alle gevallen is het be-langrijk dat je voldoende saldo op je kaart hebt staan. Anders kun je wel eens voor onaangename verras-singen komen te staan.” ■

Door Peter van der Molen

zeker ook de pensioenen. De jonge senioren vallen vaak tussen wal en schip. Zij moeten doorwerken tot hun 66ste of 67ste levensjaar en hebben zich hier niet op kunnen voorbereiden. Ook ging hij in op het bestuur als geheel; hoe werk je samen, hoe verdeel je de taken en houd je elkaar gemotiveerd? “Het is veel en hard werken, maar voor een goede zaak. Dat geeft voldoe-ning”, volgens Muijs.

Draaiboek ledenwervingNa de inspirerende inleiding werd de voorzitters aan de hand van stellingen en een vragenlijst een spiegel voorgehouden van hun eigen functioneren. Een levendige discussie volgde. Ervaringen wer-den uitgewisseld en de aanwezi-gen gaven elkaar tips hoe een en ander aan te pakken. De dag werd Dhr. Morshuis (links) en Ed van Boekel.

afgesloten met de start van een le-denwerfactie. De heer Morshuis, afdeling Albergen, ontving het eerste exemplaar van het draai-boek Ledenwerving uit handen van Ed van Boekel, vicevoorzitter van KBO Overijssel. Ook de heer Muijs ontving een exemplaar, met het verzoek dit voor alle afdelingen van de Unie KBO beschikbaar te stellen. ■

Edy Prick laadt zijn OV-chipkaart op bij een NS ticketapparaat.

Het draaiboek voor de le-denwerfactie is samengesteld door de werkgroep ledenwer-ving van KBO Overijssel. Het draaiboek is bestemd voor bestuurders van lokale af-delingen en vrijwilligers die actief zijn in het werven van leden.

Page 22: SeniorenOverijssel - november 2012

22 SENtrum Senioren Organisaties Overijssel

De rijbewijskeuringVeel mensen zien tegen de rijbewijs-keuring op. Want de te volgen pro-cedure kan tijdrovend zijn en hoge kosten met zich meebrengen. Geluk-kig zijn de huidige 70-plussers meestal voldoende gezond om zonder meer vijf jaar door te mogen rijden. Wat wel relatief vaak gebeurt, is dat een probleem wordt vastgesteld met het gezichtsvermogen. Dit kan heel ge-leidelijk verminderen, bijvoorbeeld door grijze staar. Om te voorkomen dat dit pas aan het licht komt tijdens de rijbewijskeuring, is het verstandig om ruim van te voren langs de op-ticien te gaan om de ogen te laten controleren.

De kostenOok aan de kosten valt gelukkig iets te doen. Regelzorg organiseert rijbe-

wijskeuringen volgens de richtlijnen van het CBR. Dit gebeurt in samen-werking met een geregistreerde keu-ringsarts. Regelzorg heeft meer dan 230 locaties verdeeld over heel Ne-derland, waaronder 13 in de provin-cie Overijssel. De prijs voor de 70 plus keuring bedraagt € 35. Een afspraak maken Voor meer informatie en het maken van een afspraak kunt u bellen naar het landelijke afsprakenbureau van Regelzorg: 088 23 23 300. Ook kan heel gemakkelijk online een afspraak worden gemaakt via de website www.regelzorg.nl Het advies is om tenminste 3 tot 4 maanden van te voren een afspraak te maken voor de rijbewijskeuring. De data voor het eerste half jaar 2013 zijn in veel geval-len al bekend.

Mobiel dankzij voordelige rijbewijskeuringen van Regelzorg

Wie als 70-plusser graag auto wil blijven rijden, moet zich onvermijdelijk een keer medisch laten keuren. Voor niet iedereen valt dit moment exact samen met de 70e verjaardag. Doorslag-gevend is de datum waarop het rijbewijs verloopt. Houd deze dus goed in de gaten. Geadviseerd wordt tenminste 3 tot 4 maanden van te voren een afspraak te maken voor de keuring.

‘De audicien die zijn vak verstaat’

Vitaal Horen • Bornsestraat 24 • 7556 BG Hengelo (Ov) • T 074 75 01 507 • E [email protected]

HoortoestellenBezoek aanhuis mogelijk

14,15 en 16 december

Kerstmarkt op het voorterrein van kasteel de Cannenburgh in Vaassen.

Vrijdag 13.00-22.00 uur Zaterdag 11.00-22.00 uur Zondag 11.00-17.00 uur

Entreeprijs vanaf 12 jaar € 2,=

www.kerstmarktvaassen.nl voor alle informatie.

ootmarsum-dinkelland

VVV Ootmarsum-Dinkelland

VVV Ootmarsum Markt 9 Ootmarsum T 0541 291 214

VVV DenekampNicolaasplein 2a DenekampT 0541 355 752

Ootmarsum-Dinkelland staat bekend om haar kunst, natuur, het pittoreske karakter en de warme sfeer die tijdens Kerst het best tot haar recht komt. Wij nodigen u van harte uit om Kerst dit jaar te beleven tijdens één van de evenementen, bijvoorbeeld:

Kerst in BeelDen26 november tot en met 6 januari – oostwal ootmarsum De meest bijzondere kerststallen van over de hele wereld in het voormalige klooster in Ootmarsum.

Kerst en Kunst8 en 9 december – centrum ootmarsum Struin door de straten van Ootmarsum en geniet van live muziek, de kerst-kraampjes, glühwein, straattheater, culinaire versnaperingen en een optreden van Gert van der Vijver: zandkunstenaar pur sang.

WinterWanDeling DeneKamp16 december – VVV denekamp, nicolaaspleinEen prachtige wandeling door de straten van het centrum en over het bevroren buitengebied van Denekamp, langs het klooster van de zussen Franciscanessen. In de kapel kunt u luisteren naar zang van Melissa Aalbers en Monique Meinders, pianobegeleiding door Denis Wolkorte.

Benieuwd wat er tijdens de Kerstdagen nog meer te zien en doen is? neem een kijkje op www.vvvootmarsumdinkelland.nl of bel 0541-291214

Voor iedere leeftijd verrassend veel voordeel en gemak!

Ga voor het totale dienstenaanbod naar www.zorggroep-onl.nl (via ‘Ledenvoordeel’) of bel met (0521) 53 98 93.

Bent u al lid?

Landgoed KaampsVliegveldstraat 4a, Deurningen

Tel. 074-277 57 39Voor meer info: www.kaamps.nl

Landgoed Kaamps!

Elke dinsdag om 10.00 uur inlooprondleiding!

Kom ook kijken hoe bij ons kaas wordt gemaakt!

Elke dag wordt van de melk van onze Kaamps-koeien heerlijke kaas en andere zuivelproducten gemaakt. Het hele proces van Gras tot Caas wordt uitgelegd in de belevingsboulevard.

Ook voor een heerlijke kop koffie bent u bij ons aan het juiste adres! Op het terras of op onze gezellige hooizolder.

In onze landgoedwinkel kunt u lekker rondsnuffelen. Er is van alles te verkrijgen: kaas, yoghurt, boter, vla en andere overheerlijke streekproducten, zoals jam, krentwegge & eieren.

Kaas & zuivel uit de kiem van de natuur

Page 23: SeniorenOverijssel - november 2012

SeniorenOverijsselKWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

SENtrum Senioren Organisaties Overijssel 23

Kunstzinnige kerst in Ootmarsum-Dinkelland

De toekomst is niet leeg, maar open

Wanneer de decembermaand zich aandient, worden de donkere straten versierd. De mensen ko-men samen om het meest sfeer-volle feest van het jaar te vieren: kerst. Wilt u kerst dit jaar extra sfeervol beleven? Wandeltochten in de natuur, kerstmarkten met een extra en exposities van we-reldklasse. Wij nemen u graag mee naar Ootmarsum-Dinkel-land.

Ootmarsum-Dinkelland staat be-kend om zijn kunst, cultuur en natuur. Het glooiende landschap wordt onderbroken door dorpsker-nen. Exclusieve boetiekjes, streek- producten en galerieën wisselen elkaar af. Het hele jaar worden er in het stadje Ootmarsum en het omringend gebied bijzondere evenementen georganiseerd. Zo ook tijdens kerst. Het langstlo-pende evenement van kerst in Oot-marsum-Dinkelland vindt plaats in het voormalige klooster van

Ootmarsum. Van over de hele we-reld worden de meest imposante beelden en kerststallen verzameld en tentoongesteld. Peru, de Ver-enigde Staten, Duitsland, Afrika en Mexico zijn vertegenwoordigd door bijzondere kerstgroepen, ge-maakt van verschillende materia-len. Hout, natuursteen, gips, textiel en zelfs bananenblad zijn gebruikt om het kerstverhaal te vertellen. Daarnaast zijn er ruim zeshonderd engelen te bewonderen. Van 26 no-vember tot en met 6 januari staan de kerststallen in het voormalige klooster aan de Oostwal 24 in Oot-marsum. Ze kunnen hier, voor een vrije gift, bewonderd worden.

Kerst en KunstMisschien wel het meest sfeervolle kerstevenement in december, is ‘Kerst en Kunst’. Struinend door de verlichte straten van Ootmarsum vindt u niet alleen de welbekende kerstmarkt met zijn glühwein, cu-linaire versnaperingen en carol-

koren. Tijdens Kerst en Kunst is er straattheater en zijn er midwinter-hoornblazers, met dit jaar een wel heel bijzonder optreden: zandkun-stenaar Gert van der Vijver, beter bekend als ‘de Zandtovenaar’. Gert van der Vijver maakt gedetailleerde tekeningen in het zand en vertelt op die manier een heel verhaal. Hij is vooral bekend door zijn KRO kinderprogramma ‘De Zand-tovenaar’ en zijn optreden in ‘Hol-land’s Got Talent’. In Ootmarsum treedt hij op in de omgeving van de katholieke kerk. Hier laat hij zien dat toeschouwers van alle leeftijden geboeid worden door deze vorm van kunst. Zaterdag 8 en zondag 9 december bent u van harte uitgenodigd in het centrum van Ootmarsum.

Een actieve kerst Voor de actieve kerstgenieters is er in Ootmarsum-Dinkelland een scala aan keuzes. Tijdens de de-cembermaand worden de meest

indrukwekkende wandelroutes ge-organiseerd. Zowel de natuur als bijzondere bezienswaardigheden komen voorbij. Over het bevroren land rollen de lage en mysterieuze klanken van midwinterhoornbla-zers. De eerste wandeling binnen dit thema valt op 8 december: de Adventwandeling. Deze wande-ling, die op 15 en 22 december wordt herhaald, begint bij de VVV in Ootmarsum. Onder leiding van een gids, die de achtergrond van de bezienswaardigheden op de route en het midwinterhoornbla-zen vertelt, gaat de tocht richting de Kuiperberg. Dit is de rustplaats tijdens de tocht. Tussen de vuur-korven kunt u opwarmen met een glaasje glühwein of een kop cho-colademelk. De wandeling gaat hierna verder door het buitenge-bied. Onderweg staan midwinter-hoornblazers om de wandelaars te begeleiden. Deze tocht van on-geveer anderhalf uur begint om 17.00 uur.

Wandelen in Denekamp Op 16 december wordt in De-nekamp een wandeling georga-niseerd vanaf het Nicolaasplein. Via het landgoed Singraven gaat de tocht richting het imposante klooster van de Zusters Francis-canessen. In de sfeervolle kloos-terkapel kunt u genieten van live muziek, gezongen door Melissa Aalbers en Monique Meinders met pianobegeleiding van Denis Wol-korte. De wandeling voert verder naar Hoeve de Lange Braak, waar u kunt genieten van een hapje en een drankje. De wandeling eindigt na zeven kilometer bij de kerstmarkt op het Nicolaasplein. De wande-ling kan tussen 10.30 uur en 12.00 uur gestart worden. De kerstmarkt duurt tot ongeveer 17.00 uur.

Voor nog meer bijzondere kerst- en winterwandelingen kijkt u op www.vvvootmarsumdinkelland.nl of laat u informeren op telefoon-nummer 0541-291 214. ■

ColofonSeniorenOverijssel is het kwartaalblad van de oude-renbonden in Overijssel. De krant informeert 50-plussers over gezondheid, werk, zorg, welzijn, financiën, vervoer en wonen in de provincie Over-ijssel. De krant wordt in een oplage van 40.000 verspreid onder de leden van de ou-derenbonden, bibliotheken, gemeenten, stichting wel-zijn ouderen en organisaties die met of voor 50-plussers werken.

Verantwoordelijkheid voor de inhoud van de krant (zowel voor tekst als beeld), ligt bij

de (eind)redactie.

UitgeverGeen Blad voor de Mond BVLasondersingel 149, 7514 BR Enschede T 053 460 9002W www.geenbladvoordemond.nl

EindredactieSENtrum (Stichting senioren organisaties Overijssel)Kievitstraat 9, 7557 AP HengeloT 074 250 0155W www.sentrum.nl

Redactie SENtrumWil Jaegers

Martin MeijerinkPeter van der Molen Rezina RamakerGerry Vrielink

Ontwerp en vormgevingGeen Blad voor de Mond BVAnouk HuiskesCarolina Zayat

KBOT 0572 361 177E [email protected] www.kbo-overijssel.nl

PCOBT 038 422 5588E [email protected] www.pcob.nl

AdvertentieacquisitieTwentyFifty BVT 053 460 9007E [email protected] www.twentyfifty.nl Abonnement€ 18,00 per jaar

Wilt u reageren of heeft u vragen?Neem dan contact op met de redactie: Rezina Ramaker Kievitstraat 9, 7557 AP Hengelo T 074 250 0155 E R.Ramaker@Belangen- OrganisatiesOverijssel.nl

We hebben geprobeerd u in het jaar 2012 zo goed mogelijk te in-formeren over zaken die senioren bezig houden. Dit hebben we ge-daan in de vorm van artikelen over zorg, wonen, mobiliteit, welzijn, vrije tijd en gezondheid. Wat 2013 voor ons in petto heeft weten we niet. Een nieuwe regering is aan-getreden. Maatregelen om de uit-gaven om te buigen zullen ook ouderen treffen. De voorgestelde maatregelen in het regeerakkoord roepen vragen bij ons op. Ook in 2013 zullen we u op de hoogte houden van belangrijke ontwik-kelingen.

De redactie wenst u fijne feestda-gen en een goed begin van het jaar 2013! ■

Eindelijk een witte kerst

Er was eens een man die het kerst-feest grondig wilde vieren. Hij haalde een laddertje uit de schuur en spande langs het plafond de rode papieren slingers die daar-voor garant zijn. Aan de lamp hing hij een van die rode bellen, die opgevouwen weinig lijken, maar naderhand nog aardig mee-vallen. Toen dekte hij de tafel.

Hij had hiervoor urenlang over drie winkels verdeeld in de rij gestaan, maar het zag er dan ook goed uit. Naast elk bord stak hij ten slotte een kaarsje aan, waarvan je er tien in een doos koopt, en klapte in zijn handen. Dit was het teken om bin-nen te komen. Zijn vrouw en kin-deren, die al die tijd in de keuken elkaar met een verlegen glimlach hadden aangekeken, kwamen be-dremmeld binnen. “Nee maar,” zeiden ze, “dat had je niet moeten doen.” Maar omdat hij het toch gedaan had gingen ze blij zitten en keken elkaar warm aan. “En nu gaan we niet alleen smullen,” zei de man, “we moeten ook beseffen wat er nu eigenlijk gebeurd is.” En hij las voor hoe Maria en Jozef alle her-bergen afliepen, maar nergens was er plaats. Maar het kind werd ten-

slotte toch geboren, zij het in een stal. En toen begonnen ze te eten, want nu mocht het, al was er dan veel ellende in de wereld. “Kijk,” zei de man “dat is nu Kerst vieren en zo hoort het eigenlijk.” En daarin had hij gelijk. En zij verwonderden zich over de hardvochtigheid van al die herbergiers, maar het was ook tweeduizend jaar geleden moet je denken, zoiets kwam nu niet meer voor. En op dat ogenblik werd er ge-beld. De man legde de banketstaaf die hij juist aan de mond bracht, verstoord weer op zijn bord.”Dat is nu vervelend,” zei hij, “er is ook altijd wat.” Hij knoopte zijn servet los, sloeg de kruimels van zijn knie en slofte naar de voordeur.

Er stond een man op de stoep met een baard en heldere, lichte ogen.

Hij vroeg of hij hier ook schuilen mocht, want het sneeuwde zo. Het was namelijk een witte kerst, dat heb ik nog vergeten te zeggen, hoe kan ik zo dom zijn. De beide mannen keken elkaar een ogen-blik zwijgend aan en toen werd de een door een grote drift bevangen. “Uitgerekend op Kerstmis,” zei hij, “zijn er geen andere avonden.” En hij sloeg de deur hard achter zich dicht. Maar terug in de kamer kwam er een vreemd gevoel over hem en de tulband smaakte hem niet. “Ik ga nog eens even kijken,” zei hij, “er is iets gebeurd, maar ik weet niet wat.” Hij liep terug naar de stoep en keek in de warrelende sneeuw. Daar zag hij de man nog juist om de hoek verdwijnen, met een jonge vrouw naast zich, die zwanger was. Hij holde naar de

hoek en tuurde de straat af, maar er was niemand meer te zien. Die twee leken wel in de sneeuw te zijn opgelost. Want het was, zoals ge-zegd, een witte kerst. Toen hij weer in de kamer kwam zag hij bleek en er stonden tranen in zijn ogen. “Zeg maar even niets,” zei hij, “die wind is wat schraal, het gaat wel weer over.” En dat was ook zo, men moet zich over die dingen kunnen heen zetten. Het werd nog een heel prettig Kerstfeest, het was in jaren niet zo echt geweest. Het bleef sneeuwen, de hele nacht door en zelfs het kind werd opnieuw in een schuur geboren. ■

Een kerstverhaal uit het boek ‘Sprookjes van Godfried Bomans’ uitgegeven door Elsevier, 1956. ISBN: 90-10-04483-1

Ootmarsum-Dinkelland biedt internationale exposities, een zandtovenaar en schitterende natuurwandelingen

Een kerstverhaal van Godfried Bomans

Page 24: SeniorenOverijssel - november 2012

WILD ENDROMERIGhet fantastische werk van

Jan Mensinga

(1924 - 1998)

ZAADMARKT 88, 7201 DE WWW.MUSEAZUTPHEN.NL 2013

2012

t/m

33november

februariKASTEEL HET NIJENHUIS, HEINO/WIJHE

JAN HENDRIK VERSTEGEN

ADEMLOZERUIMTELIJKHEIDWWW.MUSEUMDEFUNDATIE.NL

WEG. WIJS. WONDERRYCKOldenzaalsestraat 39 - Denekamp - 0541 - 35 13 25 - www.wonderrycktwente.nl

Heropening Natura Docet Wonderryckin juni 2013

3

Kijk op wonderrycktwente.nl

Nee, knallende hoofdpijn kent de specht niet. De vogel beschikt over een drietal buitengewone eigenschappen, waardoor het die ‘paar tikjes’ prima kan hebben. Ontdek het zelf in Wonderryck. Hier beleeft u het verbijsterende Twentse landschap en het dierenrijk van wel heel dichtbij, in het vernieuwende landschapscen-trum en belevingsmuseum Natura Docet. Ervaar het coulisse-landschap door de ogen van de ‘bewoners’ en maak op intuïtieve en interactieve wijze kennis met hun wonderschone natuur. U zult ogen en oren tekort komen.

OPENLUCHTMUSEUM

OOTMARSUMhet land van heeren & boeren

Dagelijks geopend van 10-17 uursmithuisstr 2 * tel: 0541-293099

www.openluchtmuseumootmarsum.nl

OPENLUCHTMUSEUM

OOTMARSUMhet land van heeren & boeren

Dagelijks geopend van 10-17 uursmithuisstr 2 * tel: 0541-293099

www.openluchtmuseumootmarsum.nl