Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

100

description

 

Transcript of Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

Page 1: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014
Page 2: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014
Page 3: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

DESTUDIOLEEFT WEERIn 2011 kocht Provincie Antwerpen de voormalige Studio Herman Teirlinck. Villanella kreeg het gebouw in erf-pacht en doopte het om tot DE Studio, een podium voor jong publiek en een centrum voor jong talent. Villanella, Theater FroeFroe, Laika, Zonzo Com-pagnie, Muziektheater Transparant en Theater De Spiegel creëren en spelen hier voorstellingen voor families en scholen. Daarnaast is DE Studio ook een plek voor literatuur, nieuwe media, film, muziek, debatten en feesten. Er is voor iedereen wel iets te doen!DE Studio ligt mooi tussen de mode, de theaters, de musea en de galerijen in en is dé plek waar talenten uit de verschil-lende disciplines elkaar ontmoeten en gezamenlijk projecten opzetten. Met het eerste miljoen euro dat de provincie ter beschikking stelde, werden drie zalen ingericht en werd de foyer helemaal ver-bouwd. Donderdag 29 augustus om 19u onthult gedeputeerde van cultuur Luk Lemmens twee permanente kunstwerken van tekenaar Ward Zwart en beeldend kunstenaar Frederik van Remoortere.

01

Page 4: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

HET WONDER IS GESCHIEDZo voelde het toen we afgelopen kerstvakantie DE Studio opendeden en de reacties van het publiek zagen. Met 12 Villanezen en tiental-len vrijwilligers bouwden we een geschenkenbos, een naaiatelier en een instant-dansworkshop. Theater FroeFroe, Theater De Spiegel en Laika deden de rest: zo kregen we 8 middagen vol verwondering, ontdekking en blijheid. Het eerste seizoen van DE Studio was een rollercoaster: meer dan 150 voorstellingen met daarbovenop debatten, boekpresentaties, feesten, concerten, live tv-uitzendingen en 2 nieuwe festivals die we gaan verder zetten, Grafixx en De Nacht van de Debutant. Jullie waren met meer dan 35.000, een getal dat we nog steeds vol onge-loof prevelen. DIT SEIZOEN PAKKEN WE DE STUDIO VERDER UIT/ INHet majestueuze gebouw met zijn rijke geschiedenis (Miljonairs! Hotelboeren! Duitse officieren in WOI! Banken! Herman Teirlinck! Jan Decleir!) krijgt een geheel vernieuwde theaterzaal, geraakt verder opgefrist en wordt steeds vriendelijker (wc’s op minder dan 50 meter lopen). UBUNTUAfrikanen, zo voelen wij van Villanella ons. We bestaan dankzij jul-lie en dankzij het verbond met artiesten en buren, met het stads-centrum en de buitenwijken (dank u tram 4 en 7), met peuters en intellectuelen. We delen het gevoel en de inzichten ons aangereikt door de talloze gezelschappen en kunstenaars die onze plek komen opladen met nieuwe geschiedenis.

02 W E L K O M

WELKOM

Page 5: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

FASHIONISTA’S, BEELDENSTORMERS EN TONEELLIEFHEBBERSDE Studio ligt in het hart van de stad, aan het Mechelseplein. Een stedelijk knooppunt voor jonge creatievelingen en nieuwsgierig volk. Dat heeft zijn weerslag op ons programma: een mix van diversiteit en branie, van beelden en woorden, van trends en nieuwigheden. In onze nieuwe reeks op donderdag komt alles mooi samen: concerten, lezingenen sketchavonden afgesloten met debuterende dj’s. GELUKKIGE VERJA ARDAG!Het wordt een speciaal seizoen. Villanella, het moederschip van DE Studio, bestaat in september 20 jaar. Dez Mona, dat de concertzaal mag inwijden, bestaat 10 jaar. In het voorjaar blaast Kunstbende 15 kaarsjes uit. NIEUWEen mooie intieme concertzaal die wordt ingespeeld door onder meer Dez Mona en Junip (band met José González).

Krachtvoer, een festival over en met eten en films, met als thema ‘grond’ en als peter en meter Kobe Desramaults en Dorien Knockaert.

Creaties van Mira Bertels en Anna Vercammen voor kinderen en van lAmpekAp voor jongeren en volwassenen.

De maand van de diefstal. Een eigenzinnig project over – euh – diefstal.

Premières van Theater Froefroe, Theater Tieret, Laika, KunstZ, lAm-pekAp Collectief, Villanella, Club Kathoorn, Theater De Spiegel en Bad van Marie. Wees welkom! Marc Verstappen en de Villanezen

03W E L K O M

Page 6: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

04 A U G U S T U S

DATA:

DO 29 AUG20u opening / speeches/

State of the Youth22u-1u Villanova late night

VR 30 AUG20u Fight Night

22u-1u Villanova late night 0u-4u Party

ZA 31 AUG20u Fight Night

22u-1u Villanova late night

PRIJS:

Villanova € 5Party € 5

Fight Night (incl. Villanova) € 16/€ 13

© T

om C

orni

lle

Villanova, het lanceerplatform voor jong en creatief talent, is de broedkas van Villa-nella. Studenten, semi-professionelen of pas afgestudeerden zetten dankzij Villanova een stapje verder in hun artistieke carrière. Ook dit jaar laat een nieuwe lichting van zich horen: performance, illustratie, beel-dend werk, documentaire, theater en een festival in een festival. DE Studio opent het seizoen met de kunstenaars van morgen. En dat ze er mogen zijn, bewijzen de Villanova’s van vorig jaar: Theater aan Zee, Zomer van Antwerpen en Amsterdam Fringe Festival hadden er deze zomer allen eentje in huis. Eind augustus 2013 worden tijdens het Vil-lanova festival tien creaties van jonge ar-tiesten gepresenteerd. Het seizoen wordt geopend met speeches van grote namen en een State of the Youth door een groot en jong bakkes. In de rand: een al even inspire-rend muziekprogramma met o.a. Astronauts, Momma Said So en NoMoBS en een fijne se-lectie kort- en animatiefilms. Komt dat zien!

Check www.villanovafestival.be voor het volledige programma

Page 7: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

A U G U S T U S 05

FESTIVAL

DE VILL ANOVA PROJECTENThe day I was totally me van Britt Bakker en Marjolein Roeleveld: theatraal spel rond het fenomeen reality showNu wij hier nog zijn van Charlien Adriaenssens: ode aan het gesproken woord met een multimediale performanceHigh Expectations van Wayne en Stephanie Simpson, Daniel Nel, Naomi Kolsteren en Eva Mundorff: grafische clash tussen Zuid-Afrikaanse en Vlaamse illustratorenLichtlijn van het lAmpekAp Collectief: permanente in-stallatie die een verticale lijn doorheen DE Studio trektB line van Liesje De Laet en Erika Pirl: vervlechting van dans met sculpturenIdeale Plaats van Compagnie DeSnor: energieke voor-stelling waarin een revolutionaire geest schuilgaatZes van Rachid Laachir: zes kinderen klagen in een fysieke performance de taalverarming aanDag vier van körper collectief (Tim De Paepe, Lotte Mil-der en Sien Vanmaele): theatrale bewerking van Il Deca-merone over de kwetsbaarheid van menselijke relatiesMozart van Esse Vanderbruggen, Shosha van Kranendonk en Emma Berentsen: dansperformance die je zelf laat kiezen hoe je wilt kijken

OUTOF THEFISHTANKEen festival binnen het Villanova festival. Sien Vanmaele wil jonge makers uit de besloten omgeving van de kunstschool halen. Ze nodigt makers die net iets anders zijn uit om uit hun viskom te springen. Zijn alvast geselecteerd: een performance van Anne van Helvoort, videoprojecties van Tom Callemin en Nana Vaneessen, een fototentoonstelling van Camille Blanckaert en een theatervoorstelling van Neal Leemput.

Page 8: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

06 A U G U S T U S

© S

arah

Eec

haut

Page 9: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

ONTROEREND GOED & THE BORDER PROJECT

FIGHT NIGHTVR 30 AUG 20U ZA 31 AUG 20U

PRIJS € 16/€ 13 (INCL. VILLANOVA) DUUR 1U30

Vijf spelers. Vijf rondes. Uw stem. Eén overlevende. De inzet: uw aandacht, uw liefde, uw goedkeuring, uw lach, uw medelij-den, uw zwakke plek, uw leedvermaak, uw hart, uw steun, uw oordeel. Wij helpen u beslissen met polls, stemwijzers, coalities, campagnes, debatten, exit polls, spin doctors, opiniepeilingen. Wij zorgen ervoor dat de beste niet wint.

Een Engelstalige voorstelling in DE Studio i.s.m. Arenbergschouwburg

“Wat begint als een leuk onschuldig spelletje neemt steeds dubieu-zere vormen aan. Meer dan over de acteurs op scène zegt Fight Night immers iets over ons, het publiek, over hoe we als individu en groep be- en veroordelen, afstraffen of gedogen.” **** (De Standaard)

“Door de verkiezingsshow van elke inhoud te ontdoen, tonen Alexan-der Devriendt en zijn kompanen de manipulatie waaraan ons stemge-drag onderhevig is.” *** (Els Van Steenberghe, Knack)

(…) “een zeer intelligente en bijzonder entertainende voorstelling over ons stemgedrag (…) Ontluisterend goed.” ***** (CJP)

“Als dit een spel van representatie en identificatie is, levert de uitslag een confronterende spiegel voor elke toeschouwer - hoe hard hij ook geprobeerd heeft consequent, verantwoordelijk en loyaal te stemmen.” **** (De Morgen)

14+THEATER

07A U G U S T U S

Page 10: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

MASTERVIEW/VIEWMASTERVERNISSAGE VR 6 SEP 20U

OPENING DOOR JEAN PAUL VAN BENDEGEM MET NADIEN LIVE CONCERT EN SOUNDSCAPESZA 7 EN ZO 8 SEP - ZA 14 EN ZO 15 SEP 10U-18 U

GRATIS

Villanella en de academies beeldende kunsten van Berchem, Hoboken, Merksem en Wilrijk slaan voor de tweede keer de handen in elkaar. Ze nodigden Jean Paul Van Bendegem (wiskundige-filosoof), Rudy Trouvé (muzikant) en Anne-Mie van Kerckhoven (beeldend kunstenares) uit om een tentoonstelling te maken met afstudeerprojecten uit deze vier academies.Als centrum voor opkomend talent zoekt Villanella voortdurend naar mogelijkheden om nieuwe kunstenaars een origineel platform te geven. Via een expositie in DE Studio krijgen de studenten beeldende kunsten de kans om hun werk in een professionele context te presen-teren en hun artistieke kwaliteiten te toetsen aan het hedendaagse kunstgebeuren.

08 S E P T E M B E R

EXPO

Page 11: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

OPEN MONUMENTENDAGZO 8 SEP 10U-18U

GRATIS

Open Monumentendag bestaat 25 jaar en viert feest met een Best of op zondag 8 september 2013.Ook dit jaar zwiert DE Studio die dag zijn deuren weer open. Dwaal rond door de gangen van het 18de-eeuwse gebouw van de voorma-lige acteursopleiding Studio Herman Teirlinck en kom kijken naar het resultaat van onze verbouwingen.

Tip: die dag kan je in DE Studio gratis de expo Masterview/Viewmas-ter bezoeken. Jean Paul Van Bendegem, Rudy Trouvé en Anne-Mie van Kerckhoven maakten een eigenzinnige tentoonstelling met de afstu-deerprojecten uit de academies beeldende kunsten van Berchem, Hoboken, Merksem en Wilrijk. Meer info op de pagina hiernaast.

09S E P T E M B E R

EXPO

© p

rivé

coll

ecti

e Ge

nt

Page 12: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

10 S E P T E M B E R

11 SEP DEZ MONA, 14 SEP FEEST

Page 13: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

VILLANELLA WORDT 20 JAARIn het Antwerpse wonderjaar 1993 startte de vzw ‘kunsthuis voor kinderen en jongeren’ de werking op met een theaterseizoen voor de jeugd in deSingel. Omgedoopt tot Villanella werd het kunstencen-trum zonder eigen stek aanjager van vele nieuwe ontwikkelingen: eigenzinnige creaties voor kinderen (opera, hedendaagse muziek, beeldend repertoire, stadstochten), experimenten met literatuur op een podium, projecten met popmuzikanten in de schouwburg, soci-aal-artistieke projecten in diverse wijken, erkenning van digitale werken zoals games als interessant cultuurgoed, de zoektocht naar een zinvolle interactieve relatie met een jong publiek, het ontwik-kelen van een mix van kunst, cultuur, media en debat.

“Villanella als transformator betekent dat we geen fundamenteel onderscheid wensen te maken tussen al die verschillende domei-nen, maar integendeel heel de boel op elkaar willen aansluiten en verbinden. Alles stroomt en transformeert bij Villanella.”, aldus Jeroen Olyslaegers 10 jaar geleden.

Villanella - dat is De Nachten, Kunstbende, Cinema Musica, Inktaap, Hotel Ideal, Gamezone deSingel, Clusters, De eerste keer, Art Con-nexion, Kunstkoters, Weerwoordfestival, Tweetaktfestival, De Dunne Komrij, Red Bull Space, Villanova, Staat van de Jeugd, DE Studio, Leave Us At Dawn, Grafixx, Krachtvoer, De Nacht van de debutant. Al 20 jaar is de ambitie heel simpel: een interessante kortsluiting veroorzaken in jullie hoofd en/of in dat van jullie kroost.

We vieren onze verjaardag in onze nieuwe krachtcentrale DE Studio. Kom met ons mee feesten!

11S E P T E M B E R

Page 14: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

© M

ous

Lam

raba

t

12 S E P T E M B E R

Page 15: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

A DECADE CALLED DEZ MONAWO 11 SEP 20U

VVK € 12 / KASSA € 15

Dez Mona bestaat 10 jaar en is niet verlegen om daar een feest van te maken. Speciaal voor deze gelegenheid trekken ze de registers open met een eenmalig jubileumconcert. Voor A Decade called Dez Mona nodigt de groep verschillende gasten uit om zo een Best of Dez Mona een reden van bestaan te geven. De huidige formatie laat zich die avond vergezellen door o.a. Stef Kamil Carlens, Stijn Meuris, Ellen Schoenaerts en helden uit het verleden zoals Bram Weijters aan de piano. WE WANT MORE horen we jullie al scanderen. Wel… een feest zou geen feest zijn zonder verrassingen.

13S E P T E M B E R

Page 16: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

LEKI DO 19 SEP 21U

PRIJS € 5 (INCL. 2 DRANK-BONNEN VOOR 22U)

Karoline Kamosi alias Leki is een urban artieste met Bel-gisch-Congolese roots die nu in België leeft. ‘Leki’ is Lin-gala en betekent ‘kleintje’ of ‘kleine zus/broer’.

In een muziekwereld waar ar-tiesten komen en gaan in een oogwenk, vind je nog amper vaste waarden. Met een car-rière van 18 jaar achter zich en vier albums op haar conto, kan de in Congo geboren Leki zich dus gerust een veteraan in de sector noemen.

Op de vooravond van de re-lease van haar nieuwe cd komt ze naar DE Studio. In een intieme setting speelt ze nieuwe nummers en vertelt ze verhalen over haar werk in Afrika.

14

CONCERT

S E P T E M B E R © S

elin

a De

Mae

yer

Page 17: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

JUNIPVR 20 SEP 20U

PRIJS € 22 / € 19

Samen met Elias Araya en Tobias Winterkorn vormt de Zweedse singer-songwriter José González het trio Junip. Na hun eerste ep zag in 2010 hun debuutalbum Fields dan eindelijk het licht. De plaat werd een gigantisch succes.

De band tekent voor organische, melodische en hypnotiserende folkpop. Sinds april ligt er nieuw werk op de mat: de veelbelovende single Line Of Fire.

Een concert in DE Studio i.s.m. Arenbergschouwburg.

CONCERT

© J

ohan

na H

edbo

rg

15S E P T E M B E R

Page 18: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

EXPO©

I lo

ve T

echn

o, G

ent,

1996

. Ben

oît

Mee

us.

RED BULL ELEK TROPEDIA STELT VOOR:

NIGHTVISIONZA 21 SEP TEM ZO 6 OKT, ENKEL VAN DO TEM ZOVERNISSAGE ZA 21 SEP 20U

DO - VR 14U-18U ZA - ZO 11U-18U

GRATIS

Aan fotografen had de rock scene nooit een gebrek. Hetzelfde geldt voor de jazz, blues, folk en – niet dat we experts zijn – ukelele scene. Foto’s van Bob Dylan en Charlie Par-ker prijkten de voorbije decennia bovendien reeds aan muren van musea en galerijen. Terecht overigens. Maar zou het niet kun-nen dat de persoonlijke platencollectie van die museumcuratoren en galerijhouders daar een even grote rol in speelde als de (on-tegensprekelijke) kwaliteit van de foto’s? Hadden Telex en Carl Craig ook niet al lang aan die muren gehangen, als MoMA en The Metropolitan hun personeelsfeestjes in pak-weg Studio 54 en The Loft organiseerden? Of lieten analoge fotografen zich afschrikken door lasers en stroboscopen, en waren er gewoon nooit goede party pics voorhanden?

Red Bull Elektropedia gelooft van wel, en vroeg aan de Belgische fotografen Dieter De Lathauwer, Frédéric Leemans, Benoît Meeus en Thierry Van Dort om in hun archiefkasten op zoek te gaan naar de perfecte partybeel-den. Het resultaat van die neonverlichte hel-letocht heet Night Vision.

16 S E P T E M B E R

Page 19: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

DATE EXMACHINA DO 26 SEP 21U

PRIJS: € 5

Om de ware aard van online vriendschap te leren kennen, lanceerde het literaire tijdschrift Deus Ex Machina een oproep om af te spre-ken met een Facebookvriend die je nog nooit in werkelijkheid had ontmoet. De daters postten hun belevenissen op de Facebookgroep Date Ex Machina. Tussen maart en mei 2013 werden meer dan 50 verslagen gepost. De beste teksten worden gepubliceerd in de Date Ex Machina-krant die live in DE Studio wordt voorgesteld.

Literaire daters Maarten van der Graaff, David Troch, Maartje Smits en Gregory De Vleeschouwer dragen hun teksten voor. Swoon en Judith Dekker tonen hun ontmoeting in een videopoem. Chloë & The Lonesome Cowboy brengen de song die ze schreven na de ontmoe-ting met David Troch.

Je bent van harte welkom op deze collectieve date, als je maar in levenden lijve komt.

www.deusexmachina.be

17

WOORD

S E P T E M B E R

Page 20: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

18 S E P T E M B E R I O K T O B E R

Page 21: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

LAIK A & COMPAGNIA TEATRALE PICCOLI PRINCIPI

UMAMIVR 27 SEP 20U ZA 28 EN ZO 29 SEP 15U VR 4 OKT 20U EN ZA 5 OKT 15U

VVK: € 10 / € 6 – KASSA € 12 / € 8DUUR 1U15

Op zoek naar de vijfde smaak

Umami is Japans voor ‘hartig’ of ‘heerlijk’. Naast zoet, zout, zuur en bitter is het de vijfde basissmaak, moeilijk te omschrijven en ui-terst subtiel. Umami is geheimzinnig. Bijna niemand kent het, maar iedereen proeft het en ervaart umami als een heerlijke, nieuwe smaakdimensie.

Umami is een mix van zorgvuldig gekozen eten, beelden, woorden, beweging en muziek. Laika en Compagnia Teatrale Piccoli Principi

thcot ekjilruutnova ne ekjilgiutniz nee po eem duo ne gnoj nemendoorheen een onontgonnen en grillig gebied van smaken, geuren en kleuren. Het publiek kijkt, luistert, voelt en... proeft. Theater om van te genieten met hart en ziel, met lichaam en geest.

8+THEATER

19S E P T E M B E R I O K T O B E R

Page 22: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

THEATER DE SPIEGEL

NESTZA 12 EN ZO 13 OKT 11U EN 16U

VVK: € 10 / € 6 - KASSA: € 12 / € 8

DO 26 TEM ZO 29 DEC EN DO 2, ZA 4 EN ZO 5 JAN 11U

VVK: € 10 / € 6 - KASSA € 12 / € 8

DO 26 TEM ZO 29 DEC EN DO 2, ZA 4 EN ZO 5 JAN 15U

KERST IN DE STUDIO – GRATIS KINDERFEESTNA DE VOORSTELLING IN DE NAMIDDAGVVK: € 12 / € 10 - KASSA: € 15 / € 12

DUUR 35’

Muziektheater voor de allerkleinsten in en rond een reuzenest

Een zangeres en een violiste zoeken samen met het publiek de ge-zelligheid en de nestwarmte van een groot houten nest op. In het nest voelen ze zich veilig, broeden hun ei uit, ontdekken de wereld vanuit de cirkelvorm en vliegen dan weer uit.

Deze muzikale hoogvlieger verhaalt kleine momenten vanuit het leven van vogels, het nestelen, eieren leggen, broeden, vallen en opstaan, dromen en uitfladderen.Het nest gemaakt uit hard hout en zachte pels, biedt plaats aan uitdagende interacties tussen muzikanten en publiek.

9M-3 MUZIEKTHEATER

20 O K T O B E R

Page 23: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

21O K T O B E R

© M

ario

n Kah

ane

Page 24: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

22 O K T O B E R

V ILL ANELL A I .S .M. ALLEDAGENHONGER.BE

KRACHT-VOEREEN FESTIVAL ROND ETEN

FESTIVAL©

May

ken

Crae

nen

Page 25: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

De opening van Krachtvoer wordt verzorgd door een van de meest invloedrijke denkers van het moment, Michel Bauwens.

Bauwens is wereldwijd de vaandeldrager en pleitbezorger van de peer-to-peer economie. De filosofie is eenvoudig: via het internet kunnen mensen ‘als gelijken’ (peers) handel drijven en ondernemen. Deze nieuwe economie moet een stille revolutie veroorzaken: men-sen worden weer baas over hun kapitaal en grondstoffen; grote bedrijven en banken worden uitgeschakeld als intermediairs.

Bauwens heeft niet alleen aandacht voor de digitale wereld, hij focust ook op ontwikkelingen die in het kader van Krachtvoer inte-ressant zijn, zoals stadslandbouw.

Michel Bauwens werkte jaren in de internetwereld en eindigde als strateeg bij Belgacom. Na een burn-out vertrok hij naar Thailand en hij tourt momenteel door Vlaanderen naar aanleiding van het ver-schijnen van zijn eerste boek in het Nederlands, een publicatie van uitgeverij Houtekiet en denktank Oikos. Bauwens wordt op handen gedragen door de Occupy-beweging en hij is de enige Belg in de (En)Rich-list, een top-100 van mensen die door hun gedachtegoed bijdragen tot een duurzamere samenleving.

VR 18 OKT 20U PRIJS: € 5

23O K T O B E R

MET PEER-TO-PEER NAAR EEN POSTKAPITALISTISCHE SAMENLEVINGEEN COPRODUCTIE VAN VILLANELLA EN OIKOSDe wereld redden

WEERWOORD

Page 26: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

24

VILL ANELL A I .S .M. ALLEDAGENHONGER.BE

KRACHT-VOEREEN FESTIVAL ROND ETENZA 19 OKT 12U-18U: FESTIVALPROGRAMMA MET FILMS, LEZINGEN, TASTINGS, EXPO’S EN MARKT18U: EXCLUSIEF DINER DOOR TRANSGUARDIA20U: AVONDLUIK MET FILM EN DEBAT

ZO 20 OKT10U: FILMONTBIJT12U-18U: FESTIVALPROGRAMMA MET FILMS, LEZINGEN, TASTINGS, EXPO’S EN MARKT

EDITIE 1: GROND Weinig onderwerpen roepen meer tegenstrijdige visies op, meer onze-kerheid en heftiger emoties. (Louise O. Fresco)

Voeding is een centraal gegeven in ons leven en een essentieel onderdeel van onze cultuur. Wat je eet, vormt je identiteit. Voeding is gedefinieerd door je culturele achtergrond en is een keuze die je positie ten opzicht van de wereld bepaalt. Steeds meer mensen stellen zich dan ook vragen bij de ecologische, politieke, culturele en ethische facetten van voedsel. Omdat er op deze vragen geen eenduidig en pasklaar antwoord bestaat, creëren we een nieuw festival waarop dit thema grondig en creatief uitgediept wordt.

O K T O B E R

FESTIVAL

Page 27: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

25

De eerste editie van dit festival bestaat uit een weekend vol docu-mentaires, lezingen en een stevige randprogrammatie. Het thema van KRACHTVOER is ‘grond’, de grond van waaruit alles begint, een mythisch begrip in de hedendaagse cuisinerie. Welke invloed heeft de omgeving op de gewassen en dieren die ze voedt? Kan je proeven waar je voeding vandaan komt? Wat kan ‘grond’ nog betekenen in een geïndustrialiseerde en/of stedelijke omgeving? Hoe schemert het door in de keukens van een topkok?

In het programma is er plaats voor een reeks uitstekende, choque-rende en instruerende films over eten: denk aan Food, Inc., Canned Dreams, Perrenial Plate, The Greenhorns, enz. Dit wordt aangevuld met lezingen, tastings, diners, expo’s en een markt. Het programma kwam tot stand i.s.m. de foodblogsters van Alleda-genhonger.be. Peter en meter zijn Kobe Desramaults, het icoon van terroiristisch koken en Dorien Knockaert, journaliste en schrijfster van Goed eten, een jaar proeven, koken en zoeken naar eerlijk eten.Omdat eten hip en lekker is!

Check www.krachtvoer.be voor het volledige programma en prijsinformatie. Voor ontbijten, diners en tastings moet je op voorhand reserveren.

O K T O B E R

Page 28: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

P.A .R .T.S . FOUNDATION, ANNE TERESA DE KEERSMAEKER EN AL AIN FR ANCO

RE:ZEITUNGDO 24 EN VR 25 OKT 20U

PRIJS: € 18 / € 12DUUR 60’

In Zeitung (2008) gingen Anne Teresa De Keersmaeker en pianist Alain Franco samen met de Rosasdansers op zoek naar het wankele samengaan van muziek en dans, choreografie en improvisatie en romantiek en ontluistering.

Nu, vijf jaar later, stelt de P.A.R.T.S. Foundation een eerste voorstel-ling voor, gebracht door jong talent van de school: Re:Zeitung. Een volledig herwerkte versie van het origineel door zes jonge dansers van Braziliaanse, Franse, Marokkaanse en Tunesische afkomst.

In de intieme setting van DE Studio lijk je bijna in de dans te kunnen kruipen. Niet te missen!

15+ DANS

26 O K T O B E R

Page 29: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

27O K T O B E R

© B

art

Gri

eten

s

Page 30: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

VILL ANELL A & BAND OF GOATMEN VZ W

BALBOHÈMEZA 26 OKT

Artists are people too…we the people! Met de economische crisis als excuus dwingt het oude ‘consume-rism’-model overheden tot het stellen van louter monetaire priori-teiten. Populisme zet de kunstenaar in de hoek van de verantwoor-ding. Verantwoording voor zoveel ijdele, egocentrische frivoliteit die niet ten dienste staat van de redding van de markten an sich. Cultuurhaat steekt de kop op, de vrijdenker, de kunstenaar, maar net zo goed de einzelgänger worden gestigmatiseerd. Het is be-langrijk om generaties kunstenaars te sterken in hun drive, wars van legitimatie. Daarom lanceren we het eerste Bal Bohème! Een bal tegen de verknechting door een steriel systeem en voor vrijheid en solidariteit! “Today we are all bohemians!”Met de sympathieke steun van het Fonds der Letteren en de 350-jarige KASK.

ZATERDAG 26 OKTOBER Côté Jardin: picknick bij de stencilmachine onder het gebulder van speeches door eminente en spontane sprekersCôté Cour: geefbuffet met verrukkelijke, meegebrachte overlevings-waren en gourmandisesBar Bohème: voor al uw revolutionaire heildronkenBohemian rapsody@bonnière: dansen met de muze, literaire, beel-dende en brokkenmakende dj’s spelen een gat in de nachtChambres séparées: discussiëren en doorbomen, uw favoriete keynote sprekers houden salon en u bent welkom

Check www.destudio.com voor het volledige programma en prijs-informatie

28 O K T O B E R

FESTIVAL

Page 31: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

THEATER FROEFROE & THEATER TIERET

LABYRINTPREMIÈRE VR 1 NOV 20U ZA 2 NOV 20U

VVK: € 10 / € 6 - KASSA: € 12 / € 8DUUR 1U15

A VJ-acting 3D-concert play with the masters of the puppetry

Hij is Minos, oud en koning. Te koppig om al te sterven, te verduurd om nog verder te leven. Zij is Ariadne, jong en voorbestemd. Te wispelturig om haar lot te trotseren, te weerbarstig om het te ondergaan.

Labyrint vertelt haar verhaal. Over haar vader, die zich wentelt in hoogmoed en wraakzucht. Maar wel haar vader. Over haar broer de Minotaurus, een monsterlijk mensbeest dat zich tegoed doet aan maagden en jongelingen. Maar wel haar broer. Over haar lief Theseus, een held van vlees en bloed, die over lijken gaat. Maar wel haar lief. En over haarzelf.

Een stomende mix van theater en muziek.

10+THEATER

29N O V E M B E R

Page 32: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

ZONZO COMPAGNIE

CORRIE & DE KLEINEBROKKENZA 9 NOV 15U

VVK: € 10 / € 6 - KASSA: € 12 / € 8

Corrie van Binsbergen is een van de meest kleurrijke muzikanten van Nederland. Al meer dan 25 jaar is ze in binnen- en buitenland actief op een breed terrein in de muziek, gaande van hedendaags gecomponeerd via pop, jazz, theater- en dansproducties tot het circus. Net die brede muzikale achtergrond maakt haar stijl bijzonder uniek en daardoor laat ze zich niet zomaar onder een categorie onderbrengen, al wordt ze wel eens vergele-ken met Frank Zappa, Jimi Hendrix, Bill Frisell en Marc Ribot. Samen met ZAPPA, de zonder twijfel coolste kinderbigband van het land, brengt zij een onvergetelijk concert. Deze muzikale talenten van negen tot vijftien jaar wisten al meermaals jong en oud te bekoren met hun swingende repertoire. Met hun aan-stekelijk enthousiasme komen ze wekelijks samen om te zingen, musiceren of hun eigen nummers te schrijven. En nu dus samen met Corrie op één podium, dat gaat vonken geven!

6+ CONCERT

30 N O V E M B E R

Page 33: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

31N O V E M B E R

© C

athe

rine

de

Zago

n

Page 34: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

32

ONTROEREND GOED & SYDNE Y THEATRE COMPANY

A HISTORY OF EVERYTHINGZO 10 NOV 20U

PRIJS: € 16 / € 13 DUUR 1U45

We are going to die, and that makes us the lucky ones. (Richard Dawkins Unweaving the Rainbow)

Samen met de Sidney Theatre Company brengt het Gentse gezel-schap Ontroerend Goed een geschiedenis van alles. Van de Big Bang tot vandaag. Ze baseren zich daarvoor op de evolutietheorie van Richard Dawkins, de kosmologie van Brian Greene en E.H. Gombrichs Little history of the world. De performers willen een volledig over-zicht geven binnen de ongrijpbare astronomische geschiedenis van onze wereld. Deze theatrale excursie voert ons in Benjamin Button stijl van het heden naar het verleden. Al gauw blijkt hoe nietig de mens is in het universum, een louter kort fragment in een eeuwig evoluerende tijdslijn.A History of Everything is een coproductie van Ontroerend Goed, Sydney Theatre Company, Drum Theatre Plymouth, Stadsschouwburg Amsterdam en Richard Jordan Productions Ltd.Deze voorstelling rijfde tijdens de internationale tournee de lovende recensies vlotjes binnen.

Een Engelstalige voorstelling in DE Studio i.s.m. Arenbergschouwburg.

“Hoe theater leerrijk en de geschiedenis puur spel kan zijn. (…) Een must-see” (Liv Laveyne, Cobra.be)

THEATER

N O V E M B E R

© B

ret

Boa

rdm

an p

hoto

grap

hy

Page 35: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

BAD VAN MARIE

TRUSTPREMIÈRE DI 12 NOV 20U

WO 13 NOV 20U

PRIJS: € 16 / € 13DUUR 1U15

Het sluitstuk van Balkanbusiness

Na de oprichting (Buxus!, 2001) en de succesvolle aandeelhouders-vergadering (Vasio-Levsky, 2005), vertelt Trust de kroniek van de ondergang van Balkanbusiness.

De val van het - eens zo bejubelde - bedrijf is het sluitstuk van deze trilogie.

De kaderleden Bas Teeken, Filip Jordens, Ana Spazova en Roger Ver-meulen hebben elkaar al meer dan vijf jaar niet gezien. Het bedrijf is intussen failliet en de onderlinge relaties zijn zwaar verstoord. Wat is er fout gegaan? Wie is er met het geld gaan lopen? Heeft Ana Spazova een onderliggende strijd ontketend? En heeft jaloezie hen uit elkaar gedreven?

De voormalige bedrijfsleiders van Balkanbusiness brengen hun verhaal in ruil voor Win For Life-biljetten. De voorstelling Trust staat volledig op zich, je hoeft Buxus! en Vasio-Levsky niet gezien te hebben.

Een voorstelling in DE Studio i.s.m. Arenbergschouwburg.

16+THEATER

33N O V E M B E R

Page 36: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

34 N O V E M B E R

Page 37: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

DE KOLONIE MT & THEATER STAP

PIA MADREDO 14 NOV 20U

VVK: € 10 / € 6 - KASSA € 12 / € 8

Muziektheater met pompende balkanritmes en oorverdovende stiltes

Ze lacht nietze lijkt te slapenterwijl ze baartof ontvangtdat weten we nietmet dat serene gezicht

We vergapen ons vaakaan wat we niet weten.

Acteur en maker Karel Tuytschaever ontmoet de inspirerende we-reld van Theater Stap. Elvis Peeters schrijft een Pia Madre-songcy-clus. Bo Spaenc schrijft nieuwe muziek voor een straffe vijfkoppige band met actrice Liesa Van der Aa, die in Pia Madre haar eigenzinnig muzikaal parcours vervolgt.

Deze muziektheatervoorstelling omarmt de universele moederfi-guur. Tegelijk verwijst Pia Madre naar het zachte hersenvlies dat de verschillende hersenhelften bij elkaar houdt.

Een uitbundig, bezwerend ritueel waar niemand werkelijk vat op lijkt te krijgen.

THEATER

35N O V E M B E R

Page 38: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

36 N O V E M B E R

© R

aym

ond

Mal

lent

jer

Page 39: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

37

HET GE VOLG

DELPHINE EN HAARVRIENDZO 17 NOV 15U

VVK: € 10 / € 6 - KASSA: € 12 / € 8DUUR 1U15

Hartverwarmend theater

Delphine, een meisje van veertig, heeft altijd voor haar maman moeten zorgen. Nu woont ze alleen, in haar huisje van waaruit ze de dierentuin kan zien. Elke week wandelt ze langs alle dieren. Raymonde de Giraf is haar beste vriendin.

Wanneer ze de vreemde man Ricardo ontmoet, gebeuren er onver-wachte dingen en bevindt ze zich plots in een zangwedstrijd op televisie.

Delphine en haar vriend is een onvervalste feel-good voorstelling voor het hele gezin met wondermooie muziek, twee fantastische acteurs en een indrukwekkende giraf!

5-8THEATER

N O V E M B E R

Page 40: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

FABULEUS

OTHELLODO 21 NOV 20U

VVK: € 10 / € 6 - KASSA € 12 / € 8DUUR 2U

Een klassieker met jongens van vlees en bloed

Zeven jonge spelers storten zich vol overgave op de monumentale tragedie Othello van Shakespeare. Tegen een achtergrond van oorlog en politieke rivaliteit zijn de personages slechts op zoek naar één ding: liefde. Dat maakt hen kwetsbaar. En gevaarlijk.

Othello neemt zijn tijd om op je in te werken, maar net daardoor is het een ervaring die je niet onbewogen laat. De personages worden belichaamd door gewone jongeren, die stuk voor stuk bijzonder getalenteerde acteurs zijn en de ziel uit hun lijf spelen.

“Acteurstheater van de bovenste plank” (De Morgen)

14+ THEATER

38 N O V E M B E R

© A

mau

ry A

verm

aete

Page 41: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

FABULEUS / WOEST & KROKUSFESTIVAL

KIJK VER GENOEG ACHTEROM EN JE KIJKT WEER NAAR VOORZO 24 NOV 15U

VVK: € 10 / € 6 - KASSA: € 12 / € 8DUUR 60’

Speels elkaars grenzen afdansen

Wat als je twee dansers tussen muren zet die een eigen leven lei-den? Muren die letterlijk op hen af komen. Het lijkt een enge droom waaruit je nooit ontwaakt. Binnen hun wankel speelvlak gaan de dansers op zoek naar vaste grond. Misschien vinden ze die wel bij elkaar?

Hedendaagse dans en slapstick gaan hier naadloos in elkaar over. Dit halsbrekend danstheater met intense duetten vol acrobatische lifts weet moeiteloos kinderen én volwassenen te entertainen.

8+DANS

39N O V E M B E R

© C

lara

Her

man

s

Page 42: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

HANAFUBUKI

ASTRO-NAUTWO 27 EN DO 28 NOV 20U

VVK: € 10 / € 6 - KASSA: € 12 / € 8DUUR: 60’

De jonge kunstgroep Hanafubuki waagt zich voor Astronaut aan experimenteel danstheater. Het centrale thema gewichtloosheid benade-ren ze via installatiekunst, hedendaagse dans en proza. Objecten zweven, dansers vechten met de zwaartekracht en de tekst mijmert over het wegzweven van de realiteit. Acteur, tekst, beweging en decor spelen op een bijzondere manier op elkaar in.

Astronaut volgt drie personen in hun zoek-tocht naar gewichtloosheid, langs hun il-lusies, verlangens en onverzoenbaarheden. Wat is de kostprijs van geluk? Hoe gemak-kelijk wordt moraliteit opzij geschoven? En wat zijn daar de gevolgen van?

14+ DANSTHEATER

40 N O V E M B E R

Page 43: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

41N O V E M B E R

© R

obbe

Hom

broc

kx

Page 44: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

42 N O V E M B E R I D E C E M B E R

© W

ard

Zwar

t /

Loui

s Re

ith

Page 45: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

FESTIVAL

43N O V E M B E R I D E C E M B E R

GRAFIXX ZA 30 NOV 12U-18U ZINE FEST – EXPO – LEZINGEN - WORKSHOPS ZA 30 NOV 20U-4U ZINE FEST - EXPO – CONCERT - PARTY ZO 1 DEC 12U-18U ZINE FEST – EXPO – LEZINGEN - WORKSHOPSPRIJS € 12 VOOR HET HELE WEEKEND

Na een geweldige eerste editie van GRAFIXX in december 2012 zetten we deze grafische hoogdagen met veel goesting verder. I.s.m. met Huis Haas presenteren we opnieuw de crème de la crème van de small press, ‘onafhankelijk drukwerk’ van de beste internationale grafische kunstenaars, striptekenaars en uitgeverijen.

Kom grasduinen tussen de mooiste boekjes, zines, magazines, graphic novels en ander fraais. Deze editie krijgt er een stevig pak live gebeur-tenissen bij met speciale tekenimprovisaties op muziek, workshops (ook voor kinderen), lezingen, interactieve expo’s en een swingende party.

Met o.a. Icinori (FR), Benoît Guillaume (FR), Mike Redmond (UK), Faye Coral Johnson (UK), Joakim Drescher (DK), Sarah Louise Barbett (BE), Aisha Franz (DE), Frederik Van Den Stock (BE), Charlotte Dumortier (BE), Vagabundos/El Neoray/GINOZINE (BE), Mari Kanstad Johnsen (NO), Ephameron (BE), Coho Lips (BE), Herr Seele (BE), June Lagoon (NL), Mesh Print Club (NL), Sketch (BE),…

I.s.m. Huis Haas - www.huishaas.beCheck www.grafixx.be voor het volledige programma en prijsin-formatie.

Page 46: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

4 4 D E C E M B E R

© L

ena

Dae

ms

Page 47: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

L AMPEK AP COLLECTIEF & VILL ANELL A

FRESCOPREMIÈRE DO 5 DEC 19U-21U-22U-23U

VR 6 EN ZA 7 DEC TELKENS OM 19U-20U-21U-22U-23U

(MAX. 30 PERS. PER VOORSTELLING)VVK: € 10 / € 6 - KASSA € 12 / € 8DUUR 45’

In Fresco vlij je je samen met een 30-tal andere toeschouwers neer op een grote fluwelen zetel. Boven je hoofd komt een fresco tot le-ven: een filminstallatie die dans, muziek, multimedia en architectuur met elkaar linkt. Een visuele trip langs De Tuin der Lusten van Jeroen Bosch: de mens in strijd met de natuur, man versus vrouw, naakt. Langzaam zink je weg in het kleurenspectrum, als een astronaut die vanuit de ruimte de aarde overschouwt.

lAmpekAp is een jong collectief dat multidisciplinaire voorstel-lingen maakt. Vorig jaar waren ze nog te zien in de straten op en rond de Meir in Antwerpen met Het raam. Nu zijn ze terug met een gloednieuwe installatie waarbij ze opnieuw de grenzen tussen verschillende genres aftasten.

15+FILMINSTALLATIE

4 5D E C E M B E R

Page 48: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

46

4HOOG

DE KONING ZONDER SCHOENENZA 7 DEC 15U

VVK: € 10 / € 6 - KASSA: € 12 / € 8DUUR 45’

Rijkdom is meer dan rijk zijn

Er was eens…Een koning.Een koning op een gouden troon.Met een geweldige kroon op het hoofd en ook een blinkende mantel.De koning had alles om blij te zijn.En toch was hij verdrietig...

De koning zonder schoenen is een echte 4Hoog-klassieker, geïnspi-reerd op het oeuvre van kunstenaar René Magritte. Een voorstelling over verdriet, hoop en geluk. Over geven en krijgen en dat rijkdom veel meer is dan rijk zijn. Nu met een volledig nieuw decor en nieuwe kostuums!

“Het maakt van de voorstelling zelf een gesmeerd machinetje: telkens roterend rond dezelfde auditieve en visuele ritueeltjes produceert het toch diepere betekenis. Over gemis en hoe blind het maakt, terwijl nieuwe hoop de ogen telkens even opent.” (Wouter Hillaert, De Morgen)

3-6 THEATER

D E C E M B E R

Page 49: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

47D E C E M B E R

© O

bjec

t Fo

togr

afie

Page 50: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

4HOOG

WANIKANZA 14 EN ZO 15 DEC 15U

VVK: € 10 / € 6 - KASSA € 12 / € 8DUUR 40’

Een woordeloze fantasie voor kleuters

In het begin is er niets.Uit niet s komt iets.Alles komt tot leven.Alles krijgt een leven.Een jongen. Een meisje. Ze neemt hem mee in een droom. Een droom vol truien. Waar ze zich graag verstoppen. Samen...Op de tonen van Chopin.

(…) “Poëtisch en humoristisch glijdt het ene beeld in een spitse timing associatief organisch over in een ander. Het is voor jong en oud een veertig minuten geboeid blijven kijken. Fantastisch in al zijn beel-dende en bewegende betekenissen.” (Tuur Devens, Theatermaggezien)

48 D E C E M B E R

3-6 THEATER

Page 51: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

49D E C E M B E R

© C

arol

ine

Vinc

art

Page 52: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

KERSTIN DESTUDIODO 26 TEM ZO 29 DEC EN DO 2 TEM ZO 5 JAN 15U

VVK: € 12 / € 10 - KASSA: € 15 / € 12

Met meer dan 2000 bezoekers was het eerste kerstfeest in DE Studio een topper. Dit jaar viert Villanella samen met Maria Clara Villa Lobos, de Roovers, Theater De Spiegel en wp Zimmer de tweede Kerst in DE Studio. Met knallende vrolijke voorstellingen en een wereld van stof en draad. Met lekkernijen en leuke verrassingen in een heus Kerst-bos. En met een gratis kinderfeest na elke voorstelling!

50 D E C E M B E R

FEEST

© J

ohan

Rym

en

Page 53: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

51D E C E M B E R

PROGR AMMAVillanella & de Roovers / TWEE VRIENDEN (p.52)Een koddige ode aan de vriendschap, die wringt maar onvermijdelijk isVAN DO 26 TEM ZO 29 DEC 15U

Villanella & Maria Clara Villa Lobos / KOPPIE KOPPIE (p.55)Een hilarische dansvoorstelling waar je je hoofd bij verliestVAN DO 2 TEM ZO 5 JAN 15U

Theater De Spiegel / NEST (p.20)Muziektheater voor de allerkleinsten in, op en rond een reuzenestVAN DO 26 TEM ZO 29 DEC EN DO 2, ZA 4 EN ZO 5 JAN 15U

Naragonia / concert (p.56)Een intiem en swingend concert voor de allerkleinstenVR 3 JAN 15U

Naomi Kerkhove & wpZimmer / Forest FruitStik mee aan een wereld van stof en draadKunstenares Naomi Kerkhove ontdekte op een dag dat je met de naaimachine ook kunt tekenen. Inmiddels naait ze vlot miniatuur-werelden bij elkaar. Haar enthousiasme gecombineerd met ervaren helpende handen zet jong en oud aan het naaien.DOORLOPEND VAN DO 26 DEC TEM ZO 29 DEC EN VAN DO 2 TEM ZA 4 JAN

Voor uitgebreide info check de pagina’s per voorstellingof www.destudio.com

Page 54: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

VILL ANELL A & DE ROOVERS

TWEEVRIENDENVAN DO 26 TEM ZO 29 DEC 15U KERST IN DE STUDIOGRATIS KINDERFEEST NA ELKE VOORSTELLINGVVK: € 12/ € 10 - KASSA: € 15 / € 12DUUR 1U15

Een koddige ode aan de vriendschap, die wringt maar onvermijdelijk is

In Twee Vrienden komt meneer A onverwacht op bezoek bij meneer B. Ze kennen elkaar niet. Maar ze zijn blij dat ze elkaar eindelijk gevonden hebben.

- u hebt warme handen. een stevige handdruk. daar hou ik van.- laat u me nu met rust!?- rust. u heeft gelijk. ik moet even rusten. het was een verre tocht.- welke tocht?- mijn tocht naar u.’

Schrijver/illustrator Paul Verrept schreef voor de Roovers een nieuw verhaal. Sara De Bosschere en Luc Nuyens maakten samen een kleine intieme voorstellling rond een groots universeel thema.

(….) “Verrepts associatieve en lichtjes geschifte fantasie is Nuyens en De Bosschere op het lijf geschreven. Ze spelen met de naïeve ontvan-kelijkheid van kinderen, zonder kinderen te zijn” (…) (Evelyne Coussens, De Morgen)

52 D E C E M B E R

6-12 THEATER

Page 55: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

53D E C E M B E R

© S

tef St

esse

l

Page 56: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

54 J A N U A R I

© T

om V

an G

hent

Page 57: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

55

VILL ANELL A & MARIA CL AR A VILL A LOBOS

KOPPIEKOPPIE VAN DO 2 TEM ZO 5 JAN 15U KERST IN DE STUDIOGRATIS KINDERFEEST NA ELKE VOORSTELLINGVVK: € 12 / € 10 - KASSA: € 15 / € 12 DUUR 50’

Een hilarische dansvoorstelling waar je je hoofd bij verliest

Twee figuren met een groot hoofd dansen voor een wit scherm. In een ingenieuze projectie verschijnen de gekste beelden en filmpjes: van spermacelletjes op zoek naar het ei tot een betoverend kleur-spektakel in de stijl van Jackson Pollock.

Koppie Koppie neemt je mee op het parcours van een grappig ventje met een reuzehoofd. Het hele leven passeert de revue: geboorte, opgroeien, kind zijn, een identiteitscrisis, jezelf terugvinden, de ‘andere’ ontmoeten, verliefd worden,… Tot de cirkel weer rond is met een nieuwe geboorte.

Koppie Koppie is een wervelende voorstelling, doorspekt met veel poëzie en verbeelding die moeiteloos het kleine volkje én volwas-senen boeit.

“Gefascineerd reizen de kinderen heen en weer in dit hyperludieke universum… Een betovering vol humor, die het allerbelangrijkste be-reikt: de kleintjes laten houden van theater voor wat het is: simpelweg een speelplek.” (Catherine Makereel – Le Soir)

3-7DANS

J A N U A R I

Page 58: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

NARAGONIAVR 3 JAN 11U

VVK: € 10 / € 6 - KASSA € 12 / € 8DUUR 35’

VR 3 JAN 15U KERST IN DE STUDIOGRATIS KINDERFEEST NA DE VOORSTELLING IN DE NAMIDDAGVVK: € 12 / € 10 - KASSA: € 15 / € 12

Een intiem en swingend concert voor de allerkleinsten

Naragonia is een 2-koppige band en een van de best bewaarde geheimen van België. Pascale Rubens werd op haar 18 verliefd op de diatonische accordeon, Toon Van Mierlo is een waar multiinstru-mentalist en bespeelt met verve de Franse doedelzak, de klarinet, de sopraansaxofoon en de diatonische accordeon. Samen brengt het duo eigenzinnige folkmuziek met veel schwung!

9M-3 THEATER

56 J A N U A R I

© B

art

Dew

olf

Page 59: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

57

VILL ANELL A & CLUB K ATHOORN

LUCHT-FIETSERSPREMIÈRE ZA 11 JAN 15U

VVK: € 10 / € 6 - KASSA: € 12 / € 8

Poëtisch, filosofisch muziektheater over het nut van niksen

Stan en Harry zitten op een bankje. Ze hebben pauze, nog vijf minuut-jes. Ze mogen niet afdwalen. Want de tijd loopt. Dat zegt de Baas. De tijd loopt snel en er moet nog van alles gedaan worden. Ze mogen niet gewoon zitten luisteren naar alle geluiden, en de stiltes ertussen. Ze mogen geen lied maken voor de vuilbak. Ook niet in 5 zelf verzonnen toonladders. Ze mogen niet dromen van fietsen in de lucht. Met fiets-bellen die klinken als kraaien met een verkoudheid. Ze mogen niet afdwalen. Afdwalen is gevaarlijk. Want dan doe je Niets.

Mira Bertels (Rosie en Moussa) en Anna Vercammen (HETPALEIS, ’t Arsenaal) gaan voor het eerst samen in zee. Ze delen een passie voor muziek en muziektheater en laten zich voor deze unieke voorstelling voor kleine kinderen inspireren door o.m. John Cage, Philipp Glass en Winnie The Pooh.

In samenwerking met Rataplan.

6-9THEATER

J A N U A R I

Page 60: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

58 J A N U A R I

© S

tef St

esse

l

Page 61: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

LUXEMBURG

WIND IN DE WILGENZO 12 JAN 15U

VVK: € 10/ € 6 - KASSA: € 12/ € 8DUUR 1U10

Een muzikale trip naar een plek onder de zon

Mol: Dé rivier. En jij woont dus aan... dé... rivier?Rat: Eraan. Erin. Ermee. Erop. Er is niets, mijn beste vriend, dat kan tippen aan dé rivier. De rivier is mijn thuis en ik verlang geen an-dere. Wat hij niet heeft, is niet de moeite waard om te hebben. Wat hij niet weet, is niet de moeite waard om te weten.Mol: Is het soms niet saai? Jij alleen met de rivier?Rat: Saai? (zucht) Saai. Kijk. Ik ga niet kwaad worden. Je bent niet van hier. En je hebt er duidelijk geen verstand van. Ik ben niet alleen met de rivier. Ik heb uiteraard vrienden.

Op het ritme van de seizoenen brengt luxemburg een ode aan niks-doen, naïeve verwondering en echte vriendschap. Patrick Vervueren en Arne Leurentop spelen. Ze vertellen over trekvogels en winter-slapers, reizigers en thuisblijvers. Over racen of dobberen, op zoek naar een plek onder de zon.

(...) “Een muzikale, mooie en moderne voorstelling over het verdwijnen van een oude wereld.” (Evelyne Coussens, Zone 09/)

59J A N U A R I

8-12THEATER

Page 62: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

60 J A N U A R I

© A

mau

ry A

verm

aete

Page 63: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

FABULEUS

GIRLSVR 17 EN ZA 18 JAN 20U

VVK: € 10/ € 6 - KASSA: € 12 / € 8DUUR 60’

Speelse choreografie met acht net iets te jonge meisjes

In de voorstelling Women (2011) portretteerde cho-reograaf Ugo Dehaes acht danseressen die volgens het clichébeeld over dans net iets te oud zijn. Girls kan je beschouwen als het vervolg op Women of juister: de prequel. Deze keer staan er geen erva-ren vrouwen op scène, maar acht meisjes tussen 10 en 14 jaar die nog net iets te jong zijn. Ze bewegen in een speelse choreografie, zonder decor, zonder lichteffecten en met alleen hun eigen adem als soundtrack.

Ugo Dehaes werkt voor Girls samen met Natascha Pire, die zelf meedanste in Women en tal van suc-cesvolle dansproducties creëerde bij fABULEUS.

“Acht bloemen van dames dansen een prachtportret van het meisje in elke vrouw.” (Els Van Steenberghe, Knack)

61J A N U A R I

12+DANS

Page 64: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

62 J A N U A R I

Page 65: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

THEATER STAP

BRILLE-MANWO 22 EN DO 23 JAN 20U

VVK: € 10 / € 6 - KASSA: € 12 / € 8DUUR 60’

Vergeten en verdwijnen

Eerst moet je je geheugen verliezen, al is het maar bij stukjes en beetjes, om te beseffen dat ons geheugen ons leven bepaalt. Leven zonder geheugen is geen leven.De Stappers improviseerden vanuit een aan-tal ontmoetingen met alzheimerpatiënten rond herinneringen en vooral rond het vergeten ervan. Mank en onbehouwen benoemen ze de link tussen dementerenden en mensen met een mentale beperking. De angst, de verwarring, de onmacht waarmee je zelf toeschouwer wordt van je eigen verval.Geen ‘licht’ thema, maar Theater Stap maakt er wel een stuk mee dat bruist van het leven! Een intense, overrompelende voorstelling waarin schoonheid en troost een centrale plek krijgen.

63J A N U A R I

12+THEATER

Page 66: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

64

DE NACHT VAN DE DEBUTANTZA 1 FEB

Het eerste werk van een artiest houdt de schone belofte in van een grote en meeslepende toekomst.Wij gaan op zoek naar de meest opmerkelijke debutanten in de let-teren, de muziek, de film, de animatiefilm, …U krijgt live een volstrekt eigenzinnig overzicht van alle nieuwig-heden (m/v) van het voorbije jaar.Concerten, lezingen, interviews en feest.

Programma en uitgebreide info op www.destudio.com vanaf december.

F E B R U A R I

FESTIVAL

Page 67: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

VILL ANELL A & JANNE DESMET

MAAND VAN DE DIEFSTALJanne Desmet – een geweldige actrice die o.m. schitterde in Sneeuw-witje en de 77 vergiften van Hanneke Paauwe – werd al meerdere ke-ren bestolen. Er werd bij haar ingebroken, ze verijdelde eigenhandig een straatoverval en haar moeder verdiende de kost als dievenjager in de supermarkt. Janne mag zichzelf dus tegen wil en dank een ervaringsdeskundige op het gebied van diefstal noemen.

Wist je dat bijna 70% van de Belgen ooit te maken kreeg met dief-stal? Een intrigerend fenomeen dat onderwerp wordt van een maand lang openbaar onderzoek in DE Studio. Er zijn debatten over diefstal, films, lezingen, ja zelfs een heuse cursus ‘hoe word ik dief’ waaraan

.nemenleed nennuk nelohcsDe resultaten van dit on-derzoek vormen dan weer de basis voor een gloed-nieuwe toneelvoorstelling die Janne op een latere da-tum zal presenteren in DE Studio.

65F E B R U A R I

Page 68: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

66 F E B R U A R I

© P

aul D

e Cl

oedt

Page 69: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

67

THEATER MALPER TUIS, PIET ARFEUILLE & NATHALIE TEIRLINCK

YESTERDAY (OR HOW WE FELT ABOUT THE RUMOUR)DO 20 TEM ZA 22 FEB 20U ZO 23 FEB 15U

VVK: € 12 / € 10 - KASSA: € 15 / € 12DUUR 60’

MAX. 30 PERS. PER VOORSTELLING

De gang als miniwereld

Dertig toeschouwers zitten voor een lange, nauwe gang. De gang is leeg. Op de muren, een wat desolaat behangpapier. Aan het eind buigt de gang af, naar links, naar rechts.Wat daarachter is, is onzichtbaar. Maar er is wel iets. Veel licht komt van daar. En dan begint de voorstelling. In dit theaterstuk onderzoeken regisseur Piet Arfeuille en cineaste Nathalie Teirlinck hoe film en theater kunnen gecombineerd worden. Het publiek wordt aangemoedigd zijn eigen verhaal te maken door het onzichtbare te interpreteren. De wereld van zes appartement-bewoners, van 10 tot 82 jaar, wordt verborgen achter muren en in hoeken. En de verbeelding doet zijn werk.

“Het zuigt je blik op, alsof theater en film hier samen een nieuw soort werkelijkheid hebben gebaard.” (Wouter Hillaert, De Standaard)

F E B R U A R I

16+THEATER

Page 70: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

COMPAGNIE FRIEDA & THEATER FROEFROE

LAMPEZA 1 EN ZO 2 MRT 15U

VVK: € 10 / € 6 - KASSA: € 12 / € 8DUUR 45’

Verrassend en ontroerend figurentheater

Een willekeurige stad.Een muts als het sneeuwt,sandalen als de zon schijnt.Peuken moeten vertrappeld,honden uitgelaten, voertuigen geparkeerd,diverse sauzen gemorst op witte hemden.Dan, luiken en laptops dichtgeklapt,nog een laatste,en de gesprekken vallen stil.Duisternis valt.(stilte)Dan,Gaat er een licht aan in een raam.Een jongen die nooit slaapt,Dwaalt en kijkt rond,staat stil.Stapt.

Compagnie Frieda verbeeldt een absurde wereld waar poëzie en slapstick hand in hand gaan met ritme, zonder woorden en (als het even kan) veel humor.

“Een peertje dat oplicht in donkere dagen…Lampe is een schoon, es-sentieel en hoopvol verhaal over opnieuw beginnen.” (Evelyne Cous-sens, De Morgen)

6-9 THEATER

68 M A A R T

Page 71: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

69M A A R T

Page 72: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

70 M A A R T

© A

ndy

Gold

swor

thy

Page 73: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

L AIK A EN KUNSTZ

MISDAAD EN STRAFPREMIÈRE DO 6 MRT 20U

VR 7, ZA 8, DO 13 EN VR 14 MRT 20U VVK: € 10 / € 6 - KASSA: € 12 / € 8DUUR 1U30

Thriller naar de klassieker van Dostojevski

Raskalnikov is een student geneeskunde die het geld niet heeft om zijn studentenkamer te betalen. Hij kan geen vrede nemen met de maatschappelijke ongelijkheid, neemt het recht in eigen handen en vermoordt Aljona Ivanovna, een meedogenloze woekeraarster.

Hij wordt verteerd door wroeging maar in plaats van zich aan te geven, daagt hij inspecteur Porfiri Petrovitsj uit om de moordenaar te zoeken. Prangende vragen als: ‘Is het voor een arm mens niet geoorloofd één misdaad te begaan om zichzelf uit de armoede te halen?’, werpen zich op.

Misdaad en straf is een schitterende mengeling van een spannende intrige, psychologische analyse en grote ethische vragen.

14+THEATER

71M A A R T

Page 74: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

THEATER DE SPIEGEL

MENEER PAPIERPREMIÈRE ZA 29 MRT 16U ZO 30 MRT 11U EN 16U

VVK: € 10 / € 6 - KASSA € 12 / € 8DUUR 35’

De lotgevallen van een papieren mannetje in klank en beeld

“Ik ga lekker wandelen”, denkt Meneer Papier. Hij neemt een schaar, een paar oude kranten en loopt naar buiten. Meneer Papier vouwt een hoed. Uit de krant knipt hij een hond. “Kom,” zegt Meneer Papier tegen de hond “ik zal een paar vlinders voor je knippen.”

Meneer Papier is een nieuwe muziek-voorleesvoorstelling voor de allerkleinsten, gebaseerd op het figuurtje Meneer Papier bedacht door Elvis Peeters en Gerda Dendooven.

Papier wordt geknipt, verscheurd, geplooid, geweekt en omgevormd tot muziek en beeld in een wonderlijke, licht absurde wereld.

1.5-3 THEATER

72 M A A R T

© G

erda

Den

doov

en

Page 75: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

ZONZO COMPAGNIE

STAREND MEISJEZO 30 MRT 15U

VVK: € 10 / € 6 - KASSA € 12 / € 8DUUR 50’

Een intrigerend beeldend concert

Starend meisje vertelt met muziek en filmbeelden verhalen over ex-centrieke kinderen die als verschoppelingen opgroeien. Inspiratie werd gevonden in de gedichten van Tim Burton.

Een schitterende driekoppige band bezingt de personages en hun lotgevallen. De filmbeelden bevreemden en nemen de toeschouwer mee in een apart universum. De figuren worden in een soms hyper-realistische en geraffineerde stijl gefilmd op symbolische plekken waarin de realiteit magische proporties aanneemt.

“Close-ups, het zintuiglijk gebruik van licht en kleur, de soms griezelig perfect-esthetische composities die een vervreemdende onechtheid oproepen. Maar ook de knappe opbouw van de liedcyclus zorgt voor gelijkwaardigheid: beeld en score nemen hoffelijk de vertelling van elkaar over, zonder elkaar te dienen noch te overschreeuwen.” **** (Evelyne Coussens, De Morgen)

73M A A R T

10-15MUZIEKTHEATER

© N

atha

lie

Teir

linc

k

Page 76: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

DE VEERMAN

RITUALS NOWDO 10 APR 20U

VVK: € 10 / € 6 - KASSA: € 12 / € 8DUUR 30’

Rituals Now is een dansvoorstelling op de muziek van Le Sacre du Printemps van Stravinsky, gemaakt door 17 jonge honden.

Ze vertrekken vanuit improvisaties op de muziek en vanuit wat ‘rituelen’ en ‘offers’ voor hen betekenen. Het resultaat is een adembenemende voorstelling waar de intensiteit van de scène spat.

Of om het met de woorden van een leeftijdsgenoot te zeggen: “Ik word hier zowel misselijk als geil van.”

14+ DANS

74 A P R I L

Page 77: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

THEATER FROEFROE

REPEL-STEELWO 16 TEM ZA 19 EN MA 21 APR 15U

VVK: € 10 / € 6 - KASSA: € 12 / € 8DUUR 60’

Poppentheater met gouden hersenspinsels in muzikale overdrive

Niemand weet dat als ik lieg over onszelf, ik wil dat jij ons geweldig vindt, dat je van ons houdt. Niemand weet dat, alleen jij. Ik kan gouden dra-den spinnen, ik kan vliegen en mooie kinderen maken die meer likes hebben dan eender welke filmvedette. Ik ben zo cool dat jij nooit zult we-ten hoe lief ik ben. Alleen voor jou wil ik een koningin zijn…

Een maffe voorstelling vol zot poppengeweld, schitterende acteurs en livemuziek rond het be-kende sprookje.

75A P R I L

6-10THEATER

Page 78: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

76 A P R I L

© M

ario

n Kah

ane

Page 79: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

THEATER DE SPIEGEL

BZZZ’TWO 16 TEM ZA 19 APR 11U EN 16U ZA 26 EN ZO 27 APR 11U EN 16U

VVK: € 10 / € 6 - KASSA: € 12 / € 8DUUR 35’

Buiten op onderzoek naar kleine kriebelbeestjes

Bzzz’t is een muzikaal-theatrale ervaring in open-lucht voor de allerkleinsten en hun nieuwsgierige ouders.

Drie tuinman-wetenschappers hebben in tuin, park of binnenkoer hun biotechnische station opgesteld voor een muzikaal onderzoek van de insectenwe-reld. Zij nodigen een 60-tal kleine en grote onder-

zoekers uit in hun labo. Maak kennis met de fascinerende

wereld van insecten, grote en kleine kriebelbeesten en hun ge-

luiden. Luister naar spannende verhaaltjes over vlo en mier, spin en kever, rups en

vlinder en neem zelf actief deel aan het onderzoek.

7 7A P R I L

1-4MUZIEKTHEATER

Page 80: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

78 M E I

Page 81: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

79

THEATER FROEFROE

KWAK (OORTJES DICHT EN KONTJE TOE)ZA 3 EN ZO 4 MEI 15U

VVK: € 10 / € 6 - KASSA: € 12 / € 8DUUR 55’

Kikkerprinssprookje in een installatie vol poppen, video en livemuziek

Het sprookje van De kikkerprins is alom bekend. In een eigen the-aterinstallatie wordt de kleine wereld van de kikkerprins een fijn bubbelend bellen- en waterparadijs. Een spetterende versie in en rond nat en groen, vol absurde en surrealistische elementen.

Vier spelers-poppenfreaks-videomakers en muziekbeesten samen maken een keiharde maar o zo poëtische versie van dit sprookje. Speels en ondeugend maar vooral heel fijn om mee te maken, zo samen met onze voeten onder water...

“De ongebreidelde en lichtelijk foute fantasie maakt Kwak tot een genot voor jong en oud.” (Liv Laveyne, De Morgen)

M E I

5-8THEATER

Page 82: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

HET GE VOLG

MATADORDO 8 MEI 20U

VVK: € 10 / € 6 - KASSA: € 12 / € 8DUUR 1U10

Back to the Future meets Absurdistan

Davy is gedoemd om de superette van zijn ouders over te nemen. Ze hebben heel zijn leven uitgestippeld. Zelfs zijn vrouw zit al klaar in een bruidstaart in een doos op zolder. En op een onverwacht moment, veel te vroeg, springt zij tevoorschijn. En een paar minuten later een zoon. Ook te vroeg.

Matador is een voorstelling waarin een vader nog geen vader is, een moeder nog geen moeder en een zoon nog geen zoon. Maar als Davy niet het pad kiest dat zijn ouders voor hem hebben uitgestippeld, zal dit meisje niet zijn vrouw worden en deze uit de kluiten gewassen kerel niet zijn zoon.

Een poëtische en humoristische voorstelling die feilloos de vinger weet te leggen op de leefwereld van pubers.

13+ THEATER

80 M E I

Page 83: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

81M E I

© G

reet

je v

an B

ugge

nhou

t

Page 84: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

82 M E I82 M E I

© M

ario

n Kah

ane

Page 85: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

THEATER DE SPIEGEL

LELEGÜMZA 17 MEI 16U ZO 18 MEI 11U EN 16U

VVK: € 10 / € 6 - KASSA: € 12 / € 8DUUR 40’

Muziektheater met groenten

Een marktkramer stalt zijn groenten uit. Hij begint te snijden, te hakken, te raspen... Er komen verrassende geluiden uit voort. De kool knappert en kraakt. Als de linzen vallen, ritselen ze.

De groenten produceren niet zomaar klanken... Enkele worden om-getoverd tot muziekinstrumenten! De wortelfluit klinkt hoog, de drumpompoen dof en zwaar, de preiviool knispert vrolijk mee.

Ondertussen ontpoppen de groenten zich tot wezens met een wil-letje. De aubergine heeft honger, de wortel wil dansen en de knol-selder leert zwemmen.

Lelegüm is een gezonde mix van geurige beelden, verrassende gelui-den en kleine verhalen om van te smullen.

1-3THEATER

83M E I

Page 86: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

15 JA AR – EEN FEESTEDITIEIn 1998 haalden de Vlaamse Provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie de mosterd bij onze Noorderburen en Kunstbende was een feit. Vijftien jaar later staat deze iconische wedstrijd in kunst voor jongeren van 13 tot 19 jaar er meer dan ooit. Als een grote en veilige kweekvijver voor artistieke gene-raties. Maar ook als een dynamisch en gemeenschapsvormend project. De wedstrijd brengt niet enkel kunstenaars voort, je vindt ex-Kunstbende deelnemers ook terug in de media, de politiek en de socio-culturele sector. Kunstbende is vaak gelauwerd als brug-genbouwer tussen jeugd en cultuur. We kijken reikhalzend uit naar de 15de editie.

Naast een heus magazine met de kroniek van 15 jaar Kunstbende en uiteraard de wedstrijd zelf, proberen we voor het eerst een aantal regionale workshoptrajecten uit. Met onze winnaars werken we aan verdieping tijdens individuele coachingsgesprekken. En we zijn erg blij met het gloednieuwe Kunstbendecollectief ‘Kabel-Jouw’, dat zich op iedere voorronde zal doen opmerken met een feestelijke totaalperformance.

84 K U N S T B E N D E

Page 87: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

De winnaars van de voorrondes duiken naar jaarlijkse gewoonte DE Studio in voor een ongeëvenaard artis-tiek bootcamp, dit jaar onder de vleugels van het gezelschap Tuning People. Maar de kers op de feesttaart wordt ongetwijfeld de finale: een driedaags festival mét campingsite in en rond de Warande in Turnhout. Naast de winnaars van deze editie is er ook een best of-stage met ex-deelnemers die het helemaal gemaakt hebben. En dat alles in aanwezigheid van internationale Kunstbende-collega’s.

Wij hopen je te ontmoeten op een van de vele Kunstbende-momenten!

www.kunstbende.be

Inschrijvingen voor de 15de editie starten op 8 oktober 2013Voorrondes in februari en maart 2014Toonmoment finalisten bootcamp: zaterdag 12 april om 16u en 20u 2014Finale Kunstbende: 9, 10 en 11 mei 2014

85K U N S T B E N D E

© J

ohan

Rym

en

Page 88: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

LEAVE USAT DAWNLeave Us At Dawn is een eigenzinnig cultureel evenement in hartje Antwerpen dat stilaan een vaste waarde aan het worden is in de culturele/uitgaansscene. Een unieke combinatie van kunstdiscipli-nes zoals dans, performances, voordrachten en een zeer rijk aan-bod aan hoogstaande concerten. Gecombineerd met een uitgelaten dansfeest in de prachtige, sfeervolle ruimtes van DE Studio zorgt dit event telkens weer voor een onvergetelijke nacht die voortduurt tot in de vroege uurtjes. Steeds weer zoeken we naar de juiste combinatie tussen gevestigde waarden en nieuw, opkomend talent, balancerend tussen commercieel en avant-garde.

ZES EDITIES PER SEIZOENZA 12 OKT - ZA 23 NOV - ZA 21 DEC - ZA 15 FEB - ZA 19 APR - ZA 24 MEIVARIABELE PRIJZEN

curatoren : Koen & Wolfram Ghesquière producenten : Stalker en Villanella

Programma en uitgebreide info op www.destudio.com vanaf september

FESTIVAL

86 M E I86 M E I

Page 89: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

DE EERSTE KEER Worden dit de moeder, de schoonmoeder of de grootmoeder aller verkiezingen? Waar gaan ze over? De splitsing of de verdamping van België? Het verdriet van Europa? Goed bestuur of nieuw bestuur? Belastingen of besparingen? Bij elke verkiezingen ontstaat er een stortvloed van informatie en ruis, van retoriek en wensdenken. De Eerste Keer wil klaarheid brengen in die stroom. Het is een school-project voor jongeren van 17, 18 en 19 jaar die voor de eerste keer gaan stemmen. Gedurende een halve dag voeren ze gesprekken met politici, krijgen ze lezingen van journalisten en schrijvers en worden ze intellectueel gekieteld door stand-up comedians. Op die manier hopen we dat ze goed geïnformeerd en gemotiveerd naar de stembus trekken.

87M E I

SCHOLEN

© S

ven

van

Baa

rle

Page 90: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

VILL ANELL A, PASSIONATE BULKBOEK EN DE NEDERL ANDSE TA ALUNIE

INKTAAP13de editie van de literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied

De Inktaap confronteert leerlingen van 16 tot 18 jaar in het hele Nederlandse taalgebied met de keuze van de jury’s van de AKO Li-teratuurprijs, de Gouden Boekenuil en de Libris Literatuur Prijs. Dit jaar komt daar voor de eerste keer een nominatie uit het Caribische gedeelte van het Nederlandse taalgebied bij om de culturele uitwis-seling met Suriname en Curaçao te versterken.

De genomineerden zijn: • Pier en oceaan van Oek de Jong (winnaar Gouden Boekenuil 2013)• De laatste parade van Ruth San A Jong (Caribische nominatie)• Post Mortem van Peter Terrin (AKO Literatuurprijs 2012)• Dit zijn de namen van Tommy Wieringa (Libris Literatuur Prijs 2013)

Elk jaar doen 150 scholen uit de 4 landen mee met dit leesbevor-deringsproject. Binnen elke school vormt zich een jury. Bij de start ontvangt elke jury een handleiding en de genomineerde titels. Onder begeleiding van een leerkracht lezen de juryleden de boeken, ze gaan met elkaar in debat en beargumenteren in een juryrapport wie volgens hen De Inktaap verdient.Tijdens de feestelijke slotdag op 24 maart 2014 komen alle juryleden samen om hun keuze te verdedigen en de auteurs te bevragen. Het hoogtepunt van de dag is de uitreiking van De Inktaap 2014.

“Het winnen van De Inktaap is voor mij waardevoller dan het winnen van de Gouden Boekenuil.” (David Pefko, winnaar De Inktaap 2013 met zijn boek Het Voorseizoen)

Inschrijven kan via www.inktaap.be

88 I N K TA A P

SCHOLEN©

An

De

Smed

t

Page 91: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

89

PASSIONATE BULKBOEK

WRITE NOW!De schrijfwedstrijd voor jongeren van het Nederlandse taalgebied

De voorbije 13 edities is het succes van Write Now! steeds verder uitgedijd. In Nederland, Vlaanderen en Suriname vinden in het voor-jaar regionale voorrondes plaats. De winnaars nemen het tegen elkaar op in de finale.Vlotte pennen tussen 15 en 24 jaar kunnen bij Write Now! hun talent testen. Ligt er nog een verhaal in de schuif? Broed je op een geniaal gedicht? Schaaf je aan een scenario? Waag je kans en stuur je tekst in. Misschien sleep jij een van de vet-te prijzen in de wacht en word ook jij opgemerkt door een uitgeverij.

Inschrijven kan via www.writenow.nu

W R I T E N O W !

WOORD

© J

ohan

Rym

en

Page 92: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

90 P R A K T I S C H

DESTUDIOPRAKTISCH

© J

ohan

Rym

en

Page 93: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

TICKETSVia ArenbergschouwburgArenbergstraat 28 2000 Antwerpen03 202 46 46of via mail: [email protected]: di-vrij van 12u30 tot 17uza van 14u tot 17u

Online via www.destudio.com of aan de kassa in DE Studio vanaf een uur voor de voorstelling.

PRIJZEN (TENZIJ ANDERS VERMELD)VVK: € 10 - reductie € 6 (-21 / 65+ / OKO / groepen vanaf 15 personen)Kassa: € 12 -reductie € 8 (-21 / 65+ / OKO / groepen vanaf 15 personen)Schoolvoorstellingen: € 5 per leerling, begeleider gratis

Studenten kunnen betalen met cultuurcheques, mits reservatie vooraf via Arenbergschouwburg.

DE Studio is een uur voor aanvang van de voorstelling open.

CONTACTAlle wegen leiden naar DE Studio!

Villanella vzw / DE StudioMaarschalk Gérardstraat 42000 Antwerpen03 260 96 [email protected]

BEREIKBAARHEIDOPENBAAR VERVOER: De Studio ligt pal aan het Mechelseplein en is makkelijk bereikbaar met tram en bus. Tram 4, 7, 12, 24 – bus 1, 13, 22, 290, 500

MET DE WAGEN: Zie www.destudio.com voor routebeschrijving en info over betaalparkings in de buurt. DE Studio beschikt niet over een eigen parking.

91P R A K T I S C H

Page 94: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

92 P R A K T I S C H

GOED OM WETEN

LAATKOMERSOm de voorstellingen niet te storen, worden laatkomers niet toe-gelaten. Tickets worden niet omgeruild of terugbetaald. Hou er rekening mee dat vrij parkeren in de buurt beperkt is.

VRIJE ZITEr zijn geen genummerde plaatsen in DE Studio. Je kiest zelf je plaats.

LEEFTIJDBij de voorstellingen staat telkens een minimumleeftijd vermeld. Bedankt om deze te respecteren. Met te jonge kinderen komen is niet prettig: niet voor de kinderen, de rest van het publiek, noch voor de acteurs.

VESTIAIREDE Studio beschikt over een vestiaire.

BLIJF OP DE HOOGTEDE Studio bougeert voortdurend en onze programmatie is een work in progress.

Zo blijf je op de hoogte van de laatste updates:

■ Op www.destudio.com vind je een overzicht van al onze (school)voorstellingen, concerten, feestjes, tentoonstellingen en festivals.

■ Nieuwsbrief: schrijf je op www.destudio.com in op onze nieuws-brief en ontvang nieuws heet van de naald meteen in je mailbox

■ Oh ja, wij zitten ook op

Page 95: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

SCHOLENEr zijn schoolvoorstellingen voor alle leeftijden. Bekijk het volledige aanbod op onze website www.destudio.com/scholen of mail naar [email protected] voor meer info.

TE HUUREen toplocatie in hartje Antwerpen. Een plek met geschiedenis. Een huis met karakter. Geschikt voor congressen, presentaties, re-cepties en feesten. DE Studio beschikt over een grote zaal met 200 stoelen en een salon met 80 stoelen.Meer info bij Jasper Steurs via [email protected] of 03 260 96 10.

VRIJWILLIGERS GEZOCHT!Wij zoeken enthousiastelingen die de blijde boodschap mee helpen uitdragen. Verspreiden van brochures, uitdelen van flyers of ophan-gen van affiches in en rond Antwerpen.Daarnaast zijn we ook nog op zoek naar mensen voor onthaal, pu-blieksbegeleiding, horeca …Mail naar [email protected] voor meer info.

93P R A K T I S C H

© S

ven

van

Baa

rle

Page 96: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

94 P R A K T I S C H

DE STUDIO BEWONERS

DE VILLANEZENMarc Verstappen Algemeen directeur Sabine Stommels Zakelijke leiding Ingrid Van Samang Administratief medewerkerJohan Rymen Marketing & communicatie Kaat Van haesendonck Publiekswerking & -werving Hadewych De Prins Artistieke planning & verkoop Tine Coumans Publiekscoördinatie Jasper Steurs Onthaal, administratie & scholenAmelie Aernaudts Jong talent & Kunstbende Lotte Saldien Kunstbende Tanya Hermsen Dramaturgie & programmatie Pieter Verschueren Gebouwbeheer & productieTeun Cleymans Productieleiding & techniek Saul Mombaerts TechniekNick Symons Techniek Ligia Suarez schoonmaak

E-mail: [email protected]

MET DANK AAN ONZE VELE FANTASTISCHE VRIJWILLIGERS.Leen Appels, Veerle Brat, Nina Bresseleers, Oona Briers, Lore Broelinckx, Caroline Coenen, Ilse De Bondt, Domien De Wever, Sofie Gregoor, Schuyler Helder, Silke Joosens, Fanny Kreiss, Eef Lommelen, Leonie Maerevoet, Paulien Maerevoet, Yasmin Noel, Ella Peeters, Elias Pauwels, Kathleen Rabau, Lieze Roels, Najomi Smets, Lori Tuerlinckx, Florian Van Belleghem, Els Van de Plas, Jolein Van der mark, Alexandra Van damme, Nele van Dyck, Simon van Roosbroeck, Esse Vanderbruggen, Anne Vanoppen, Maarten Van den Bussche en Mathias Verhoeven

Page 97: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

95

NAAST VILLANELLA HUIZEN IN DE STUDIO OOK NOG:

JEUGD EN POËZIE - cultuureducatieve organisatie die kinderen en jongeren poëzie wil laten ontdekken. www.jeugdenpoezie.be

SKAGEN - theatercollectief bestaande uit Valentijn Dhaenens, Korneel Hamers, Mathijs F Scheepers en Clara van den Broek. “Wij kijken er naar uit om in een waar Huis der Kunsten te wonen en werken.“ (Mathijs F Scheepers)www.skagen.be

KAREL DE GROTE-HOGESCHOOL - de opleiding multimedia en communi-catietechnologie krijgt een eigen vleugel in DE Studio. www.kdg.be

P R A K T I S C H

COLOFONSAMENSTELLING EN REDACTIONEEL WERK Marc, Hadewych, Kaat, Tine en Johan ONTWERP Magnifik.be COVERBEELD een masterclass grafische vormgeving Sint Lucas Antwerpen van Judith Mertens © Liam Singelyn

Check www.destudio.com voor programmawijzigingen en -updates.

V.u. Marc Verstappen, Villanella vzw, Maaschalk Gérardstraat 4, 2000 Antwerpen

Page 98: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

96

Page 99: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014
Page 100: Seizoensbrochure DE Studio 2013 - 2014

DESTUDIO Z MAARSCH. GÉRARDSTRAAT 4 Z 2000 ANTWERPENTICKETS & INFO: 03 202 46 46 OF DESTUDIO.COM