Seizoensbrochure De Stilte 2012-2013

13
DANSGEZELSCHAP VOOR DE JEUGD Aanbod 2012 2013

description

Seizoensbrochure De Stilte 2012-2013

Transcript of Seizoensbrochure De Stilte 2012-2013

Page 1: Seizoensbrochure De Stilte 2012-2013

Dansgezelschap voor De jeugD

Aanbod20122013

Page 2: Seizoensbrochure De Stilte 2012-2013

Tussen de late zomer van 1994 en de prelude van het seizoen 2012-2013 heeft De Stilte het nodige weten te trotseren. Tegen de wind in fietsen is haar specialiteit. Tot op heden was geen berg te hoog, geen dal te diep. Haar veerkracht dankt het gezelschap aan het doel, dat duidelijk is en ondubbelzinnig: kinderen in aanraking brengen met kunst van het hoogste niveau. Met dit doel voor ogen is er maar één weg: elke dag beter worden dan gisteren. Als theaterseizoenen rondjes rond de kerk worden, is het tijd om de fiets aan de wilgen te hangen, de cirkel te doorbreken en nieuwe wegen te zoeken.

Wij strijden, nog steeds, voor de beste kwaliteit dans voor een publiek van kinderen.

Het is een genot en een voorrecht nieuwe werelden te ontdekken in de beslotenheid van het theater en de vertrouwde omgeving van de school. In de overtuiging dat die ontdekking mee naar buiten genomen wordt, als troost, als vraag, als bevestiging, als breekijzer, als blikopener.

Voor kinderen is alleen het beste goed genoeg.

Jack Timmermans

artistiek leider

Mr. Pickwick

Page 3: Seizoensbrochure De Stilte 2012-2013

Mr. Pickwick Verwijderd uit zijn welbekende grotemensenwereld raakt Mr. Pickwick verstrikt in een surrealistische, magische wereld waarin humor en verwondering het leven glans geven.

VogelkindEen magische ontmoeting tussen een vogel en een kind nodigt je uit je vleugels uit te slaan naar een denkbeeldige wereld waarin je kunt spelen, dansen en vliegen.

Niet te Filmen – vanaf 6 jaarEen sprankelende dansvoorstelling met vijf dansers over de wereld voor èn achter het witte doek.

Alice Een reis door de droomwereld van Alice zorgt voor een avontuur zonder weerga. Deuren in allerlei soorten en maten geven een doorkijk in de keuken van de fantasie, waar de merkwaardigste gerechten bereid worden.

SpeelvogelsIn Speelvogels betreden drie danseressen het speelvlak om in het spel hun plaats te veroveren, hun verbeelding te delen en hun vriendschap te bevestigen.

1-2tjes – dans op schoolDuetten op een vloer van 3,5 x 3,5 meter die in de klas of het speellokaal op school worden uitgevoerd, in combinatie met een workshop.

Dans over de vloer – dans op school Met het nieuwe project Dans over de vloer presenteert De Stilte een variatie op het succesvolle project 1-2tjes in de school. Zonder opsmuk wordt de taal van de dans van A tot Z uit de doeken gedaan.

3x3 – locatievoorstelling Talentvolle , jonge makers van dans en muziek worden uitgedaagd om binnen een strak kader van 3x3 minuten op een dansvloer van 3x3 meter , een voorstelling te creëren met één danser en één muzikant.

PresentatiedagOp 15 december 2011 organiseert De Stilte haar jaarlijkse presentatiedag. Het programma start om 11.00 uur en vindt plaats in Theater De Stilte aan de Markendaalseweg 75A te Breda. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar [email protected]

Voor welke leeftijd is welke voorstelling geschikt?

Welke criteria leggen we daarvoor aan? De aanwezigheid van seks, geweld, lawaai, de mate van abstractie en de lengte van een voorstelling zijn parameters die een leeftijds-aanduiding rechtvaardigen. Maar wat als er geen geweld, geen lawaai en geen seks in de voorstelling voorkomt? Wat als de voorstelling binnen de 60 minuten blijft? Zijn er nog meer parameters voor voorstellingen voor kinderen? Uit ervaring zeggen wij volmondig ja! Een jonger publiek houdt ervan rechtstreeks (oog)contact te ervaren, heeft herkenningspunten nodig en variatie.

Een gelaagde voorstelling kan op meerdere niveaus bekeken worden, niet in het minst omdat elk kind anders is. Op verschillende momenten in zijn leven beziet een mens hetzelfde met andere ogen, omdat hij zelf verandert. Elke leeftijd verschaft een ander inzicht. 4+ kan net zo goed 8+ zijn: hetzelfde is anders.

Het aanduiden van een leeftijd sluit kinderen uit. Want hoever reikt de aanduiding 4+? Tot 6 jaar, tot 10 jaar, tot ooit?

De wijze waarop kinderen de werkelijkheid bezien, is niet eenvoudig chronologisch te duiden. Kinderen op jonge leeftijd kunnen zich vergapen aan abstractie, terwijl kinderen in de bovenbouw die zintuiglijke ervaring minder waarderen dan het verhaal, de anekdote. Ook de opstelling van de leerkracht bepaalt in belangrijke mate de wijze, waarop zijn leerlingen de voorstelling bij zichzelf binnen laten komen. Daar speelt leeftijd geen rol.

Op grond van bovenstaande overwegingen denken wij dat programmeurs en scouts genuanceerder kunnen bepalen wat aansluit bij hun doelgroep. Om die reden kiest De Stilte ervoor enkel een leeftijdskwalificatie te vermelden bij voorstellingen met een absolute ondergrens. In het repertoire voor het seizoen 2012-2013 duiden we de dansvoorstelling Niet Te Filmen aan met 6+.

Page 4: Seizoensbrochure De Stilte 2012-2013

De Stilte

Dansgezelschap voor de jeugd De Stilte richt zich volledig op het ontwikkelen en uitvoeren van producties voor kinderen. Sinds 1994 heeft het gezelschap ruim 2.600 voorstellingen gedanst voor 330.000 bezoekers.

Onder artistieke leiding van Jack Timmermans worden gelaagde voorstellingen geproduceerd met academisch geschoolde dansers.

Educatie vormt een integraal onderdeel van de werkwijze. Spelenderwijs leert het kind zijn wereld kennen. Door imitatie en verbeelding leert hij enerzijds deel uit te maken van een gemeenschap en krijgt hij anderzijds voeling met zijn eigen binnenste. De taal van het lichaam is daarbij zijn eerste expressiemiddel. Het spelende kind danst.

De Stilte heeft een driekoppig educatieteam dat samen met de artistieke leiding het beleid uitzet voor het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het amateurveld. Een vaste groep van tien dansdocenten wordt ingezet om dit beleid uit te voeren.

De expertise die De Stilte in de afgelopen jaren verworven heeft, vindt zijn vertaling in uitgebreide programma’s in de eigen omgeving en longitudinale relaties met onderwijsinstellingen. De Stilte biedt zowel in combinatie met voorstellingen als autonoom lesbrieven, inleidingen, workshops, meerdaagse cursussen en projecten in de klas.

Werken op maat is de uitdaging om het beste uit het bestaande te halen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met De Stilte.

Page 5: Seizoensbrochure De Stilte 2012-2013

Mr. Pickwick

Met fikse tegenzin komt Mr. Pickwick terecht in de wereld van het kind. Verwijderd uit zijn welbekende grotemensenwereld raakt hij verstrikt in een avontuur, waarin de helderheid van alledag geheimzinnig wordt en het vreemde meisje een speelkameraad. Stukje bij beetje ervaart hij dat de rijkdom van de kinderwereld een groter bezit blijkt te zijn dan de gewichtigheid van zijn vertrouwde bestaan. Twee dansers presenteren ons een surrealistische, magische wereld waarin humor en verwondering het leven glans geven.

Nieuw

choreografie: sara lourenco en andrea palombiMuziek: juur van Diggele lichtontwerp: pink steenvoorden videomontage: george Tchiriaevvideo-effecten: stef prein

speelperiode: september 2012 tot en met februari 2013Duur: 45 minutengezelschap: 2 dansers, 2 technicioppervlak: minimaal 9 x 9 x 5 meteropbouw: 6 uurafbouw: 1 uurDeze voorstelling is in 2009 gemaakt bijproductiehuis generale oost en onder artistieke leiding van jack Timmermans door de choreografen gereviseerd.

Page 6: Seizoensbrochure De Stilte 2012-2013

Een magische ontmoeting tussen een vogel en een kind nodigt je uit je vleugels uit te slaan naar een denkbeeldige wereld, waarin je kunt spelen, dansen en vliegen. Vogels zijn de kinderen van onze planeet, hun gefladder geeft kleur aan ons leven. Zij brengen ons beweging, muziek en speelsheid als zij voorbij vliegen. Stel je maar eens voor dat je op een dag wakker wordt en dat alle vogels verdwenen zijn. Dat je ronddwaalt in een grijze wereld; dat je opkijkt naar een lege lucht; dat je luistert in een bos dat zwijgt. Gelukkig is het niet zo ver.

concept & choreografie: Bruno caverna en Marcela giescheartistieke leiding: jack TimmermansMuziek: Tian rotteveellicht- en decorontwerp: pink steenvoorden Kostuums: rianne de Witte

speelperiode: februari tot en met mei 2013Duur: 45 minutengezelschap: 3 dansers, 2 technicioppervlak: minimaal 9 x 9 x 5 meteropbouw: 5 uurafbouw: 1 uur

Vogel kind

© Marcel Briaire

Page 7: Seizoensbrochure De Stilte 2012-2013

filmen 6+

Niet te

Vliegtuig, monster, ontvoering, marteling en bevrijding. Het verhaal in de film is eenvoudig, maar voorop staat de complexe werkelijkheid van relaties, macht en gerechtigheid. Niet te Filmen is een sprankelende dansvoorstelling over de wereld voor én achter het witte doek. Laten films ons zien waar we bang voor zijn óf maken films ons bang? Wie zal het zeggen? De regisseur?

“Niet te Filmen boeit van begin tot eind, vertelt een voor iedereen te begrijpen verhaal, zit vol leuke humor, verloopt sprankelend en wordt ook nog eens mooi gedanst.” – Brabants Dagblad, Rinus van der Heijden

choreografie: jack Timmermans Kostuums: Karisma costumes lichtontwerp: uri rapaport videomontage: lumineus, jeroen neus Dramaturgisch advies: lu Kemp

speelperiode: oktober 2012 tot en met januari 2013Duur: 50 minutengezelschap: 5 dansers, 2 technicioppervlak: minimaal 9 x 9 x 5 meteropbouw: 5 uurafbouw: 1 uur

“Niet te filmen, met vijf dansers rond het wittedoek, is een aanrader.” – Trouw, Anita Twaalfhoven

De laatste dag van een zwijgende film...

Page 8: Seizoensbrochure De Stilte 2012-2013

Alice De reis door de droomwereld van Alice met tal van achtervolgingen en onverwachte wendingen zorgt voor een avontuur zonder weerga. Deuren in allerlei soorten en maten geven een doorkijk in de keuken van de fantasie, waar de merkwaardigste gerechten bereid worden. Alice verandert van persoon, wordt afwisselend groot en klein en blijft in haar achtervolging van het konijn steken bij personages die ze liever niet had willen ontmoeten. In een draaikolk van waanzin belandt ze in een wereld waarin muis, kat, rups en koningin zich niets aantrekken van de wijsheid van een wijsneus. Wat vooral groeit is het verlangen om naar huis te gaan.Een dansvoorstelling voor jong en oud over groot en klein.

“[…] een schitterende, wervelende voorstelling, waarin moderne dans op een speelse wijze voor groot en klein aantrekkelijk en toegankelijk gemaakt wordt, dankzij humor en variatie, bovenop de uitstekende dansprestaties en betoverende choreografie & muziek. De workshop achteraf was een fijn sluitstuk. Yael, Noa en hun mama” – Sonja Brouwers, Geraardsbergen

choreografie: jack Timmermans animatie: Bert vogels Decor: Bart Mostart, Martijn hohmann Muziek: Timothy van der holst Kostuums: judith de Witte

speelperiode: februari tot en met mei 2013Duur: 60 minutengezelschap: 4 dansers, 2 technicioppervlak: minimaal 9 x 9 x 5 meteropbouw: 5 uurafbouw: 1 uur

“Jeugddans vol amoureuze verwarring en mysterie.” – Volkskrant, Mirjam van der Linden

“Onbezorgd en grappig enerzijds, maar tegelijkertijd zo teder en poëtisch, dat er meermaals een minutenlange gefascineerde stilte valt.” – Rheinische Post, Monika Klein

Page 9: Seizoensbrochure De Stilte 2012-2013

Speelvogels Een kooitje heeft te maken met een vogel, een stuur met een fiets, een vriendje is je vriendje, een vriendinnetje is je vriendinnetje, het lijkt allemaal zo logisch. Drie danseressen bouwen met eenvoudige voorwerpen een wereld die ruimte biedt aan verbeelding en vriendschap. Terwijl vriendschappen worden opgebouwd, verbroken en opgepakt, ontvouwt zich op het podium een subtiel spel met voorwerpen die in handen van de dansers een nieuwe betekenis krijgen. Met de nodige creativiteit weten de drie dansers met elkaar in harmonie te komen op hun tocht door meerdere werelden die ze zelf tevoorschijn roepen.

“Mijn kinderen hebben genoten van de voorstelling hier in Amman. Er was ruimte voor verbeelding en ze konden hun eigen verhaal maken. Ik hoop dat jullie volgend jaar terugkomen!”– Koningin Noor van Jordanië naar aanleiding van de tournee in het Midden-Oosten in april 2011

“De choreografieën van Jack Timmermans zijn speels en spontaan en lijken haast ter plekke te ontstaan.” – Trouw, Anita Twaalfhoven

choreografie: jack Timmermans rekwisieten: Bert vogels Muziek: Timothy van der holst Kostuums: Karisma costumes

speelperiode: oktober en november 2012Duur: 45 minutengezelschap: 3 dansers, 2 technicioppervlak: minimaal 9 x 9 x 4 meteropbouw: 5 uurafbouw: 1 uur

Page 10: Seizoensbrochure De Stilte 2012-2013

Dans over de vloer Met het nieuwe project Dans over de vloer presenteert De Stilte een variatie op het succesvolle project 1-2tjes in de school. Zonder opsmuk wordt de taal van de dans van A tot Z uit de doeken gedaan. Warming up, klassieke dans, moderne dans, improvisatie, solo en duet, het komt allemaal aan bod. Niet in het minst om die universele laag die eronder zit over het voetlicht te brengen: volharding, zelfvertrouwen, lef hebben, afwijken en naar binnen kijken. Na afloop van het project is dans nooit meer hetzelfde.

Nieuw

1-2tjes

1-2tjes zijn dansduetten, uitgevoerd op een vloer van 3,50 x 3,50 meter, waar leerlingen aan drie zijden omheen zitten. De vloer wordt gelegd en de klas kijkt in het speellokaal of in het klaslokaal actief naar een presentatie met variaties. Dicht op de huid van de leerlingen ontvouwt zich een confrontatie tussen twee dansers. Als afsluiting wordt samen met de leerlingen gedanst op basis van de presentaties.

Doelgroep: voor groep 1 tot en met 8 is een duet beschikbaarDuur: 45 minuten per presentatie (inclusief workshop)Maximaal aantal kinderen per presentatie: 35 Oppervlak: minimaal 6 x 10 meter Speelperiode: september 2012 tot en met mei 2013

“Ik vond de voorstelling super leuk en ook wel interessant dat je van iets waar je niet bij praat ook het verhaal kan snappen” – Michelle, Doetichem

“Dit was echt zo gaaf wanneer komen jullie weer naar de Zilvermeeuw??” – Thijs van Verseveld, Wieringewerf

“Ik ben mijn schaamte kwijt” – Femke, groep 7/8 BS Immanuel, Oudewater

Doelgroep: voor groep 1 tot en met groep 8 is een presentatie beschikbaarTijdsduur: 50 minuten per presentatieMaximaal aantal kinderen per presentatie: 70Gezelschap: 2 dansers, 1 presentator, 1 technicus

Oppervlakte: minimaal 8 x 10 meterSpeelperiode: november 2012 tot en met februari 2013Bij dit project biedt De Stilte op aanvraag workshops aan

© René den Engelsman

Page 11: Seizoensbrochure De Stilte 2012-2013

3x3 In de beperking toont zich de meesterEen coproductie van De Stilte en Muzieklab Brabant

Talentvolle , jonge makers van dans en muziek worden uitgedaagd om binnen een strak kader van 3x3 minuten op een dansvloer van 3x3 meter , een voorstelling te creëren met één danser en één muzikant.Drie choreografen en drie componisten zijn de uitdaging aangegaan en creëerden zinnenprikkelende voorstellingen van tien minuten die live op locatie uitgevoerd worden.

Speelperiode: september 2012 Duur: 30 minuten, 10 minuten per presentatie Opbouw: 2 uurAfbouw: 0,5 uur

Locatievoorstelling

Page 12: Seizoensbrochure De Stilte 2012-2013

Speelschema 2012 | 2013 Vanaf 6 jaar Familievoorstelling Projecten

2012 Sept Mr. Pickwick 1-2tjes / 3x3

Okt Niet te Filmen Mr. Pickwick / Speelvogels 1-2tjes

Nov Niet te Filmen Mr. Pickwick / Speelvogels 1-2tjes / Dans over de vloer

Dec Niet te Filmen Mr. Pickwick 1-2tjes / Dans over de vloer

2013 Jan Niet te Filmen Mr. Pickwick 1-2tjes / Dans over de vloer

Feb Alice Mr. Pickwick / Vogelkind 1-2tjes / Dans over de vloer

Mrt Alice Vogelkind 1-2tjes

Apr Alice Vogelkind 1-2tjes

Mei Alice Vogelkind 1-2tjes

Postbus 72114800 GE BredaNederland

T: +31 76 51 38 125F: +31 76 51 38 [email protected]

Markendaalseweg 75a4811 KB BredaNederland

Voor boekingen kunt u contact opnemen met zakelijk leider Jan Baanstra, [email protected]

Uitkoopsom voorstellingen *

1 voorstelling 2e voorstelling 1 voorstelling in serie op 1 dag in serie

Mr. Pickwick ** € 1.150 € 850 € 1.000

Vogelkind € 1.200 € 900 € 1.050

Niet te filmen € 1.400 € 1.000 € 1.100

Alice € 1.350 € 1.000 € 1.100

Speelvogels € 1.200 € 900 € 1.050

Uitkoopsom projecten *

1 presentatie 2x op 1 dag 3x op 1 dag een presentatie een presentatie

1-2tjes € 325 (incl. workshop) € 475 (incl. workshop) € 600 (incl. workshop)

Dans over de vloer € 650 € 900 € 1.100

3x3 € 1.000 € 1.250 € 1.500

* Alle prijzen zijn exclusief 19% BTW en reiskostenvergoeding à € 0,60 per kilometer, gerekend vanaf Breda.

** Exclusief 10% AR

jeugDDansgezelschap

Page 13: Seizoensbrochure De Stilte 2012-2013

jeugDDansgezelschap

ont

wer

p: M

/vg

ont

wer

per

s, B

erry

van

ger

wen

, Bre

da,

ger

wen

@kp

npla

net.

nl —

Dru

k: g

iano

tten

, Tilb

urg

Foto

om

slag

: Mar

cel B

riai

re –

Fo

tog

rafie

bin

nenw

erk:

han

s g

erri

tsen

, ten

zij a

nder

s aa

ngeg

even

www.destilte.nl