Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

96
1 VOORWOORD Liefhebbers van voorwoorden moeten wij teleurstellen: ook dit jaar doen wij het zonder. Fans van nawoorden verwijzen wij graag naar pagina 96, de laatste dus.

description

Seizoensbrochure van cultuurcentrum De Kern in Wilrijk, voor het cultuurseizoen 2014-2015. Bekijk het programma ook op www.ccdekern.be en bestel je tickets.

Transcript of Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

Page 1: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

1

VOORWOORDLiefhebbers van voorwoorden moeten wij teleurstellen: ook dit jaar doen wij het zonder.

Fans van nawoorden verwijzen wij graag

naar pagina 96, de laatste dus.

Page 2: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

INFO - Offset (ongestreken)

2Info

ZOMERSLUITING

In juli is ons onthaal gesloten, maar via onze site

www.ccdekern.be kan je erg makkelijk bestellingen

plaatsen (ook met je gewone bankkaart!). Vanaf dinsdag

5 augustus 2014 is De Kern terug open en kan je langs-

lopen om tickets te kopen aan onze ticketbalie. Wie naar

onze Ticketdagen komt op zondag 10 en maandag

11 augustus, krijgt daarbovenop een éxtra korting –

helemaal in de uitgelaten sfeer van de Wilrijkse Jaarmarkt

die datzelfde weekend plaatsvindt.

VROEGBOEKKORTING

Zoals de afgelopen jaren geniet je van een vroegboek-

korting als je tussen 1 juli en 8 augustus tickets koopt

voor de schouwburgvoorstellingen uit deze brochure.

Een concreet voorbeeld maakt het duidelijk:

Op vrijdag 27 februari 2015 staat Jef Neve solo in De Kern.

• vroegboekkorting (27 juni tot en met vrijdag

8 augustus, 16 uur): ¤ 13

• ticketdagen: ¤ 12

• reguliere voorverkoop: ¤ 14

• kassa: ¤ 16

Page 3: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

INFO - Offset (ongestreken)

3Info

TICKETDAGEN VAN DE KERN

NIEUW TICKETINGSYSTEEMWe werken vanaf dit seizoen met een nieuw ticketingsysteem. Als klant zal dat enkele wijzigingen met zich meebrengen:

• Voortaan is het mogelijk om je online bestelde tickets thuis af te printen. Dat e-ticket breng je dan mee naar de voorstelling, waar het gescand wordt aan de deur van de zaal.

• Wil je je tickets thuis opgestuurd krijgen? Dan betaal je voortaan ¤ 2 extra.

• Voortaan kan je aan onze ticketbalie ook met Bancontact betalen (dus niet alleen met de Ticketdagen, maar heel het seizoen lang).

Lees alles over het bestellen van je ticket op blz. 92 van deze brochure en op www.ccdekern.be/ticketing. Met vragen kan je steeds terecht aan ons onthaal, via [email protected] of op03 821 01 20.

ZONDAG 10 EN MAANDAG 11 AUGUSTUS, TELKENS VAN 10 TOT 17 UUR

Bespaar maximaal en kom gezellig

mee aanschuiven.

Aan het onthaal, de bar en voor

of na de jaarmarkt van Wilrijk.

Page 4: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

INFO - Offset (ongestreken)

CO2

H3C–CH

3–O=O=CH

3

NH2

(C3H

10O5)n

CO2H

2

H3C–CH

3

DE TABEL VAN BERTeljievPeriodiek cultuursysteem van De Kern

ccc

u bs20142015

okern

hde

w u r G

Tcc

X20142015

Akern

rde

ncc

I20142015

okern

Fde

A o dn ow r

Pcc

L us20142015

ekern

ede

T I n

o w ov ro o r d

Tcc

I rA20142015

Lkern

ede

e

Icc

Mc20142015

ekern

nde

A

4

Page 5: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

5

DE TABEL VAN BERTeljievPeriodiek cultuursysteem van De Kern

55

ccc

u bs20142015

okern

hde

w u r G

TONEElROOKRook/mist die op een toneelscène gemaakt wordt. Dit is normaal gezien droogijs (CO2): een van de meest herkenbare en eindeloos toegepaste vormen van rook is koudijs of droogijs. Droogijs is bevroren koolzuur (kooldioxide of CO2). De vriestemperatuur van CO2 is ongeveer -80°C. Bij aanraking met heet water condenseert het in één keer en dat heeft een explosieve rookontwikkeling door het uitzettende koolzuurgas tot gevolg. Door de kou zakt het gas naar de vloer en er ontstaat een lage, over het toneel kruipende, wolk waar de acteurs tot aan hun knieën in staan.

O

C O

Page 6: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

MUSICAL

vrij 12, za 13, zo 14, vrij 19 & za 20 september – 20 uur – cc De Kernza 13 & za 20 september – 14 uur – cc De Kernzo 14 & zo 21 september – 14.30 uur – cc De Kernvolwassenen: ¤ 16 | kinderen (-18) en studenten (met studentenkaart): ¤ 11

OLIVER!TONEEL- EN MUSICALGROEP BSO

Oliver Twist groeit op onder het strenge toezicht van Mrs. Corney en Mr. Bumble. De weeskinderen krijgen in het weeshuis weinig tot geen eten en verzorging, en op een dag stapt Oliver naar Mr. Bumble om een extra portie eten te vragen. Deze laatste wordt meteen furieus en verkoopt Oliver aan begra-fenisondernemers Mr. en Mrs. Sowerberry. Na een heftige ruzie met de assistent en de dochter van de Sowerberry’s, loopt Oliver weg en belandt hij in de grote stad... Londen!

De Wilrijkse toneel- en Musicalgroep B.S.O. vzw brengt haar negende productie in samenwerking met het 30-kop-pige Symfonische Jeugdorkest van Edegem. Allen samen brengen niet minder dan 40 volwassenen en 40 kinderen deze familiemusical van Lionel Bart. Het kinderensemble is samengesteld uit kinderkoren A(r)kkoor(d) Wilrijk en De Konsinjoorkes Kontich.

leiding: artistieke duizendpoot Manu Jacobs zangcoaching: Lies Jacobs choreografi e: Stijn Vermeylen en Charlotte Boeykens peter en meter van deze Oliver!: Stany Crets en Ann Van den Broeck

© Daily Dolores

6Schouwburg

Page 7: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

MUZIEK

do 2 oktober – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 18 | vvk: ¤ 16 | vroegboekprijs: ¤ 15

BAKTEURS JAN VAN LOOVEREN & PETER THYSSEN

Peter Thyssen en Jan Van Looveren spelen twee broers, Herman en Eddy, in de Zonen van Van As. Maar wat het grote publiek niet weet, is dat Peter en Jan vroeger twee bak-kers waren. De twee bakkers werden vrienden voor het leven. De twee bakkers werden acteurs. Ze brengen een muzikale voorstelling over hun leven. Een voorstelling die er moest komen, want eigenlijk zijn zij Bakteurs.

7Schouwburg

THEATER

vrij 26 september – 20.15 uur – cc De Kern – kassa: ¤ 12 | vvk: ¤ 10 | vroeg-boekprijs: ¤ 9

DEKLEINEOORLOGSKaGeN In DegrotemonD verwerkte SKaGeN toespraken van politieke leiders over heel de wereld, die pogen om massa’s tot opstand of oorlog te bewegen. En vervolgens de gesneuvelden te prijzen en hun achtergebleven familie te troos-ten met zalvende woorden. In DeKleineOorloG ligt de focus op de kleine man en de gevolgen van al die opzwepende woorden. Op de slachtoffers in de breedste zin van het woord: zij die de daad bij het woord moeten voegen en zij die moeten leven in het kielzog van de mens als oorlogvoerend wezen. Er werd al genoeg geschreven en verteld over de nobele kant, de heroïsche kant, de geëxalteerde kant van de oorlog. DeKleineOorloG gaat over de andere kant.

In een veldhospitaal achter de linies bezinnen een cynische verpleegster, een decorerende generaal, zijn ijverige chauffeur, een deserteur veroordeeld tot het wassen van de lijken, een op- en afrijdende

ambulancier, een verslagen dokter/chirurg, een stervende vreemdeling uit het Afrikaanse legioen, een dove ziekenoppas, een ijverige wasvrouw en een verwenste God zich over wat gebeurde.

“Ach, mijn God, dat we toch weer mens konden zijn!”

“Ijzersterk, sober én dankzij het spel en het fi lmwerk verrassend vormge-geven theater over de ontembare honger van de mens naar leven in en desnoods sterven voor vrijheid.” (Els Van Steenberghe in Focus Knack)

“Zelden is zoveel gruwel voelbaar gemaakt met zoveel intimiteit. … Valentijn Dhaenens bespeelt die paradox minutieus, in een groots herinneringsmonument.” (Wouter Hillaert in De Standaard)

spel: Valentijn Dhaenens

Page 8: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

Leerlingen van de academie

woord en muziek Wilrijk, afdeling piano verzorgen

het voorprogramma.

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

MUZIEK

za 4 oktober – 20.15 uur – cc De Kern – gratisvanaf 21 uur op verschillende locaties

JAZZ WILRIJK - KROEGENTOCHTSOFIE & HERVÉ MARTENS UNPLUGGED

Net als vorig jaar treedt Wilrijkenaar Boogie Boy op als curator van Jazz Wilrijk.

Dit jaar trappen Sofie & Hervé Martens het feest op gang met een openingsconcert in onze schouwburg.

Met haar grote stembereik slaagt Sofie er telkens weer in om elk nummer op een gevoelige en persoonlijke manier te brengen. Jazzy bandjes, geselecteerd door curator Ambach, spelen aan-sluitend her en der in Wilrijk. Dit jaar nemen we Bibliotheek Bist mee op als locatie. Ook jeugdcen-trum Vizit, Volkshuis, Neerlandhof, Valaarhof, Café De Nieuwe Kroon, ’t Spant en Café Lange Wapper toveren we om tot jazzy podia.

Jazz Wilrijk zou onmogelijk zijn zonder de onver-droten steun van het district Wilrijk en van de verschillende locaties.

CAVACONCERT KLASSIEK

zo 5 oktober – 10.30 uur – auditorium gemeenschapscentrumkassa: ¤ 10 | vvk: ¤ 8 | vroegboekprijs: ¤ 7

SCHUBERT VOOR VIERHANDIG PIANOKLAVIERJAN VERMEULEN & VEERLE PEETERS

Sinds 2013 vormen Jan Vermeulen en Veerle Peeters een vast pianoduo. Samen werken ze aan de opna-mes van een zevendelig album met het volledig oeuvre vierhandige klaviermuziek van Schubert. Jan Vermeulen wordt in verscheidene buitenlandse vak-bladen ‘de ideale Schubertvertolker’ genoemd. De gerenommeerde muzikant moest niet lang zoeken naar een extra paar handen voor zijn vierhandig klavierwerk. Veerle Peeters is immers al jaren zijn ‘compagnon de route’, ze heeft dan ook een uitmun-tende reputatie als artistiek leider van Vermeulens Schubert-opnames.

Op het programma:Trois Marches Militaires D. 733 nr. 3 Fantasie D. 940 Divertissement à l’hongroise D. 818

8Schouwburg

Page 9: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

THEATER

do 9 oktober – 20.15 uur – cc De Kern kassa: ¤ 12 | vvk: ¤ 10 | vroegboekprijs: ¤ 9

DE GESCHIEDENIS VAN DE WERELD AAN DE HAND VAN BANALITEITENKOPERGIETERY

Een ogenschijnlijk ‘banale’ kerel dreigt zijn ambitieuze en ‘geniale’ moeder te verlie-zen. Hij kiest ervoor om zich af te zonderen van de buitenwereld, om in de allerlaatste maanden van zijn moeders leven, alleen nog maar voor haar te zorgen. Iets wat zij nooit voor hem heeft gedaan... Aan de hand van alledaagse situaties en voorwer-pen fietst de zoon in zijn fantasierijke trip doorheen de geschiedenis van zijn moeder, én die van de wereld.

Een theatraal-muzikale belevenis van Johan De Smet en Titus De Voogdt. Over essentie en banaliteit. Over hoe de eigen wereld en buitenwereld verandert, wanneer we iemand dierbaar verliezen. Over hoe een ogenschijnlijk grijs en gewoon iemand een verschil kan maken.

“In ‘De Geschiedenis…’ staat hij (Titus De Voogdt) alleen op scène en wat een prachtvoorstelling levert hij af. … Deze voorstelling van de ‘man with the child in

his eyes’ biedt iedereen iets waardevols om enthousiast of stil mee naar huis te nemen: (pijnlijke) grappen, tristesse, romantiek, ingetogenheid, ontroering… worden op sublieme, ongekunstelde wijze aan elkaar geregen.” (Jan De Smet in De Morgen)

“… plots zijn de magie en de goochel-trucs daar. Het verrassingseffect is goed gedoseerd. Het mooist zijn de momenten waarop alles samenvalt. Titus die boven op een keukenkast klautert en daar een licht surrealistisch verhaal opdist. Met een aangrijpende pointe en, net op het hoogte-punt, een trucje met een ballon. Dan gaat deze voorstelling zinderen en knetteren.” (Geert Van der Speeten in De Standaard)

regie: Johan De Smet spel: Titus De Voogdt muziekcompositie: Geoffrey Burton livemuziek: Geoffrey Burton/Boris Zeebroek©

Phi

lle D

epre

z

9Schouwburg

Page 10: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

COMEDY

vrij 10 oktober – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 14 | vvk: ¤ 12 | vroegboekprijs: ¤ 11

SPECIAAL VOOR U!BEGIJN LE BLEU

“Ik zal de sterren van de hemel spelen. Mijn waanzinnige fratsen en grollen, mijn meester-lijke typetjes en subtiel vertelde verhaaltjes zal ik brengen op mijn eigen, bescheiden manier”. Aan het woord: Begijn zelf. Maar verwacht vooral niet té veel van deze belofte. Begijn doet namelijk al jaren zijn zin. “Een buitenbeentje in de comedy” blokletterde een recensent en dat klopt. Zijn typetjes zijn altijd voorzien van een scherp randje en zijn verhalen kan je in de traditie van Dario Fo’s vertellingen plaatsen.

“Begijn Le Bleu heeft in zijn vierde voorstel-ling de stem gevonden die hij zocht. Hij vertelt zijn eigen verhaal, maar gebruikt daarvoor wel de supe-rieure mimiek en bewe-gingen van typetjes die hij in z’n eerste shows presenteerde. Het resul-taat is een waarachtige

brok stand-up.” (De Standaard)

THEATER

za 11 oktober – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 12 | vvk: ¤ 10 | vroegboekprijs: ¤ 9

CLOSED CURTAINSTHEATER MALPERTUIS & ’t ARSENAALPolitiek en kunst: het is een ingewikkelde liaison. De laatste vecht per defi nitie voor haar onafhankelijkheid, terwijl de eerste niet zelden autonomie of rebellie de kop probeert in te drukken.

Closed Curtains toont een fi lmmaker tijdens zijn lijdensweg: aan de censuurcommissie is hij al langer gewoon, maar nu hangt hem een gevangenisstraf van zes jaar boven het hoofd, alsook een banvloek die hem 20 jaar lang verbiedt scenario’s te schrijven en te verfi lmen. Aan een jonge man met een compact camera in de hand doet hij zijn relaas, want de verbeelding kruipt waar ze niet gaan kan: “Als ik mijn fi lm niet mag maken, zal ik hem vertellen.” Closed Curtains is het straffe vervolg op Recht zal zijn wat ik zeg! dat vorig jaar in De Kern stond en andermaal een voorstelling met een politiek thema, geïnitieerd door de jonge acteur Thomas Janssens (door De Standaard geroemd als een van de grote talenten van zijn generatie). Deze keer werkt en speelt Janssens samen met Sabri Saad El Hamus, een Egyptisch fi lmacteur.

Wat is de rol van kunst in een samenleving? Hoe moet politiek naar kunst kijken? En heeft ze het recht zich hiermee te bemoeien?

spel: Thomas Janssens & Sabri Saad El Hamusproductie: Theater Malpertuis Tielt & ‘t Arsenaal Mechelen bewerking: Thomas Janssens & Piet Arfeuilleregie: Piet Arfeuille10S

chouwburg

Page 11: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

THEATER

za 18 oktober – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 16 | vvk: ¤ 14 vroegboekprijs: ¤ 13

ROODNTGENT

Het succesvolle toneelstuk Rood van John Logan wordt vertolkt door Wim Opbrouck en Servé Hermans, “twee acteurs op het toppunt van hun kunnen”, aldus Cobra.be. Ze kruipen in de huid van de schilder Mark Rothko en diens assistent die gedurende twee jaar intensief samen-werken aan een schilderijencyclus voor een peperduur restaurant. Tussen beide kunstenaars ontstaat een bedachtzame werkrelatie die meermaals op de proef wordt gesteld door stevige menings-verschillen. De schilderijen zullen hun bestemming nooit bereiken…

tekst: John Logan regie: Koen De Sutter spel: Wim Opbrouck & Servé Hermans decorconcept: Wim Opbrouck & Koen De Sutter

MATINEE

zo 19 oktober – 14.30 uur – cc De Kernkassa: ¤ 20 | vvk: ¤ 18 | vroegboekprijs: ¤ 16

DE TSAREWITSCHNIEUW MUZIEKTHEATER BRASSCHAAT

Dit jaar trekt het Nieuw Muziektheater Brasschaat door het land met De Tsarewitsch, de romantische operette van Franz Lehàr. Na uitverkochte voorstellingen van de Zigeunerbaron van Johann Strauss jr. in 2012 en Orpheus in de Onderwereld van Jacques Offenbach in 2013, wordt het weer weemoed en romantiek met onvergetelijke melodieën in onvervalste Weense operettesfeer.

Het Nieuw MuziekTheater Brasschaat is een jong springlevend gezelschap van beroeps-mensen én enthousiaste liefhebbers dat de operettetraditie nieuw leven wil inblazen. Dat gebeurt in een eigentijdse, vernieuwende enscenering, maar uiteraard met respect voor de prachtige muziek en het oorspronkelijk verhaal. En het werkt!

Koen De Sutter regisseert dit “fascinerend portret van een mythische kunstenaar,

die zich sterk bewust was van zijn plaats in de

kunstgeschiedenis.” (De Standaard)

“Een aanklacht tegen al te commercieel denken binnen

de kunstwereld en door de kunstenaar zelf. Daarom

alleen al is deze voorstelling juist nu belangwekkend.”

(De Volkskrant)

11Schouwburg

© Phile Deprez

Page 12: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

LITERATUUR

do 23 oktober – 20.15 uur – Bibliotheek Bist – kassa: ¤ 6 | vvk: ¤ 5

DE EENZAME UITVAART LITERAIR GESPREK #1 MAARTEN INGHELS+ TENTOONSTELLING éN WANDELINGDe eenzame uitvaart is een literair en sociaal project waarbij dichters voor Antwerpse eenzaam gestorvenen een persoonlijk gedicht schrijven en dit op de uitvaart (op Begraafplaats Schoonselhof) komen voordragen. Het is een laatste saluut aan mensen die meestal uit de boot vielen tijdens hun leven en zonder familie of vrienden worden begraven.

Er is enkel nog het kleine ritueel: de kist op schragen, de bloemen en het gedicht. In Antwerpen werd het project opgestart door schrijver Maarten Inghels in januari 2009. Het eerste gedicht was van toenmalig stadsdichter Joke van Leeuwen, nadien verleenden onder andere Bernard Dewulf, Andy Fierens, Lies van Gasse, Maarten Inghels en Stijn Vranken hun structurele medewerking.

In oktober 2013 verscheen het reportageboek De eenzame uitvaart, 40 verhalen en gedichten bij vergeten levens waarin schrijver en coördinator Maarten Inghels terugblikt op de vijf jaar waarin hij de onfortuinlijken van de samenleving mee naar het graf droeg. Met Allerzielen in aantocht leek het ons een mooi gebaar Inghels uit te nodigen en over dit project te laten vertellen en lezen.

De eenzame uitvaart – TENTOONSTELLING De Nederlandse, maar in Antwerpen wonende, fotografe Judith Dekker maakte over het gebruik van de eenzame uitvaarten een sobere en integere beeldenreeks die het midden houdt tussen een impressie en een eerbetoon aan de overledenen. Trefwoorden om haar fotografie te beschrijven zijn: melan-cholisch, intuïtief, sfeervol en persoonlijk.

De tentoonstelling is gratis te zien van woens-dag 24 september tot en met donderdag 23 oktober in Bibliotheek Bist.

De eenzame uitvaart – WANDELING SCHOONSELHOF De begraafplaats Schoonselhof is niet alleen een dodenakker waar de eenzame gestorve-nen een laatste rustplaats vinden, maar ook een mooi park met lommerrijke dreven waar het fijn kuieren is en waar je kan genieten van indrukwekkende bomen en prachtige monumenten. Je vindt er de laatste rustplaats van Peter Benoit, Hendrik Conscience, Lode Craeybeckx, Herman De Coninck, La Esterella, Julien Schoenaerts… Jacques Buermans maakt er zijn levenswerk van een en ander kundig uit de doeken te doen. za 11 oktober – 13.15 uur – hoofdingang begraafplaats, kruispunt Krijgsbaan / Sint-Bernardsesteenweg (eindhalte tram 24) Duur wandeling: 2 uur 45 minuten. Gids: Jacques Buermans Tickets: ¤ 5

12Schouwburg

Page 13: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

LEZING

ma 3 november – 20.15 uur – Bibliotheek Bistkassa: ¤ 5 | vvk: ¤ 3 (incl. een drankje, aansluitend op de lezing)

EUROPA: VLOEK OF ZEGEN?HENDRIK VOS

De Europese Unie is een raadselachtige organisatie. In alle mogelijke domeinen maakt ze wetten en regels die haar lidstaten moeten naleven. Het gaat om grote economische dossiers, zoals de liberalisering van de post of de spoorwe-gen, over min of meer alle milieunormen en alles wat te maken heeft met voedselveiligheid, tot pietluttigheden als ruitenwissers van tractoren of het geluid van grasmaaiers.

In deze lezing ontrafelt Hendrik Vos (UGent) het mysterie van de Europese Unie. Hoe zit het met die invloed van Europa op ons leven? En waarom gaat het vaak ook zo moeizaam in Europa?

Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Gezinsbond en Bibliotheek Wilrijk. Leden Gezinsbond genie-ten ¤ 1 korting op de lidkaart (de avond zelf op te laden bij de stand van de Gezinsbond).

COMEDY

vrij 7 november – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 14 | vvk: ¤ 12 | vroegboekprijs: ¤ 11

HET BESTE VAN DE SCHEDELGEBOORTEN – JUBILEUMSHOW 20 JAARDE SCHEDELGEBOORTEN

Tijdens hun twintigjarig bestaan hebben De Schedelgeboorten heel wat watertjes doorzwom-men. Stinkende slootjes en klaterende waterval-len. Nu is de tijd aangebroken om even op een luchtmatras in zee te drijven. Of in de oceaan. In ieder geval waar de watertjes samenkomen om daar weer te verdampen. In hun nieuwste show brengen ze een bloemlezing van hun beste lied-jes, de gekste acts en leukste babbels om de vele ongelukkigen die hen nog nooit gezien hebben de kans te geven hun schade in te halen en de vele trouwe fans dubbel en dik te laten genieten. En dat ze nog lang mogen leven!

“De Schedelgeboorten slaan spijkers met koppen. Vakkundig lachen met de pijn van het zijn.” (De Standaard)

13Schouwburg

Page 14: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

MUZIEK

za 8 november – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 12 | vvk: ¤ 10 | vroegboekprijs: ¤ 9

CLUB CANAPE #1CORAÇÃO VAGABUNDO + ULISSES ROCHA

Na een succesvol eerste seizoen organiseren we ook dit jaar vijf Club Canapé-avonden die De Kern omtoveren tot een gezellige

club met een huiselijke sfeer.

Coração Vagabundo, met gitarist Carlos Diaz en zangeres Nel Ponsaers (The Golden Glows), brengt Bossa Nova geïnspi-

reerd door de eenvoud en de sensualiteit van de oorspron-kelijke geestesvaders João Gilberto, Carlos Antonio Jobim en

Caetano Veloso, in combinatie met eigen werk. Parels van liederen, die schitteren als golven in Copacabana, begeleid door de essentie: een

klassieke gitaar en een gloedvolle stem. Ulisses Rocha wordt beschouwd als één van de fi jnste gitaristen/compo-nisten van Brazilië in meer dan 20 jaar. Fans van Jazz Wilrijk herinneren ongetwijfeld nog zijn indrukwekkende passages tijdens de edities van 2010 (Vizit) en 2011 (De Kern). Erg trots dat we hem opnieuw hebben kunnen strikken!

Hij studeerde klassieke gitaar, en raakte later geïnteresseerd in jazz en Braziliaanse populaire muziek. Als solist speelde Ulisses Rocha op interna-tionale festivals, met grootheden als Egberto Gismonti, Hermeto Pascoal, en Al Di Meola.

Bestel tickets voor twee Club Canapé-concerten en ontvang een gratis ticket voor een derde club-concert! Met andere woorden: drie optredens voor 18/20 euro! (mail je keuze van het derde (gratis) concert naar [email protected] of bel ze door via 03 821 01 20 en wij doen de rest!)

CLUB CANAPE #1CORAÇÃO VAGABUNDO + ULISSES ROCHA

CLUB CANAPE #1CORAÇÃO VAGABUNDO + ULISSES ROCHA

CLUB CANAPE #1

Na een succesvol eerste seizoen organiseren we ook dit jaar vijf Club Canapé-avonden die De Kern omtoveren tot een gezellige

club met een huiselijke sfeer.

Coração Vagabundo, Ponsaers (The Golden Glows), brengt Bossa Nova geïnspi-

reerd door de eenvoud en de sensualiteit van de oorspron-kelijke geestesvaders João Gilberto, Carlos Antonio Jobim en

Caetano Veloso, in combinatie met eigen werk. Parels van liederen,

14Schouwburg

Page 15: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

Leerlingen van de academie woord en muziek Wilrijk, afdeling melodisch slagwerk verzorgen het

voorprogramma.

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

CAVACONCERT KLASSIEK

zo 9 november – 10.30 uur auditorium gemeenschapscentrumkassa: ¤ 10 | vvk: ¤ 8 | vroegboekprijs: ¤ 7

MUZIEK ‘UIT DE GROOTE OORLOG’ENSEMBLE ARCHEGGIAMO

THEATERwoe 12 november – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 12 | vvk: ¤ 10 | vroegboekprijs: ¤ 9

DAGBOEK VAN EEN SOIGNEUR (BLINDELINGS)THEATER ANTIGONE

2 mannen veroordeeld tot elkaar veroordeeld tot de koers samen veel verloren en weinig gewonnen maar wel blijven geloven blijven hopen want wat blijft er anders over

Na het zien van een Nederlandse docu-mentaire over de betreurde baanwielren-ner Dimitri De Fauw wilde Tom Dupont een verhaal vertellen over een onvoorwaarde-lijk geloof in het wielrennen, en het verlies daarvan. Hij schreef een stuk over de mensen die achterblijven. Over een vader, die het wielrennen de rug probeert toe te

keren. Over een blinde nonkel, wiens liefde voor de sport alleen maar lijkt te groeien. En over een schuldvraag, die tussen hen in blijft hangen.

Jos Verbist en Lucas Van den Eynde schit-teren in deze tragikomedie als twee broers die ondanks alles veroordeeld lijken tot elkaar. De een trekt van parochiecentrum naar polyvalente zaal, om over zijn jaren als blinde soigneur te vertellen. De ander moet zijn broer begeleiden, naar lezingen over iets wat hij liever zou vergeten.

productie: Theater Antigone tekst & regie: Tom Dupont spel: Lucas Van den Eynde & Jos Verbist

Tijdens De Groote Oorlog stond, door de materiële omstandigheden en de emotionele reactie op de vreselijke toestanden, de creati-viteit op een eerder laag pitje. Toch zijn er in deze donkere periode prachtige composities ontstaan, waaronder het wondermooie pia-nokwintet van de Engelse componist Edward Elgar en de serenades van de Belgische com-ponist Joseph Jongen, allebei daterend uit het laatste oorlogsjaar. Ensemble Archeggiamo stelde een uitgelezen programma samen, als wondermooi eerbetoon aan de tallozen die nooit terugkeerden...

Yuki Hori: viool | Tom Johnson: vioolMathias Pieters: altviool | Katelijn Van Kerckhoven: cello | Jan Moeyaert: piano

15Schouwburg

Page 16: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

MUZIEK

za 15 november – 20.15 uur – cc De Kernzo 16 november – 14.30 uur – cc De Kernkassa: ¤ 14 | vvk: ¤ 12 | vroegboekprijs: ¤ 11

DE HISTORIE VAN DEN EENE EN DENANDERESOLIDARITEITSKOOR FRAPPANT

Solidariteitskoor Frappant brengt al 26 jaar een internationaal repertoire wereldmu-ziek op Vlaamse podia en op straten en pleinen. Het koor speelde onder meer met Willem Vermandere en Raymond Van het Groenewoud. In 2012 waren ze samen met Nathalie Meskens te horen in de Antwerpse cultuurcentra met het programma Ergens in de stad, goed voor een trits uitverkochte zalen.

Voor het gloednieuwe programma De historie van Den Eene en Denandere slaat Frappant gewoontegetrouw nieuwe wegen in. Mezzosopraan Kim Meyns krijgt een centrale rol toebedeeld, evenals de poppen van figu-rentheater Froefroe. Jan Van Gool vertelt het verhaal en Patrick Maillard regisseert.

MUZIEK

ma 17 november – 14.30 uur – cc De Kern – kassa: ¤ 6 | vvk: ¤ 5

MATINEECONCERTKATLEEN SCHEIR, JORIS SCHOENMAECKERS, MAARTEN SCHEIR, HANS DOCKx EN GERBEN BRYS

Katleen Scheir, Joris Schoenmaeckers, Maarten Scheir en Hans Dockx spelen al enkele jaren in ziekenhuizen, dienstencentra, woon- en zorgcentra,… Ze brengen er steeds een concert met de favoriete muziek van de mensen die er verblijven. (Zie ook bladzijde 43.)

Voor deze matinee gaan ze op zoek naar de leukste nummers die ze de afgelopen jaren brachten. Een best of dus, in feestelijk kleedje én met gastmuzikant Gerben Brys op contrabas.

Verwacht je aan een middag vol klassiekers, meezingers en pure schoonheid. De muzikanten nemen je mee op een reis doorheen de muziekgeschiedenis; tal van genres komen aan bod. Suggesties? Mail ze voor 1 oktober naar [email protected] of stuur ze op naar cc De Kern t.a.v. Jan Muylaert, Kern 18, 2610 Wilrijk. Wie weet, haalt jouw favoriet nummer de setlist!

In samenwerking met de ouderenraad Wilrijk

Katleen Scheir (o.a. The Golden Glows): zang, piano, xylofoon, accordeon Joris Schoenmaeckers (o.a. Sailors Beware): zang, gitaar Maarten Scheir (o.a. Ambrassband, Gregor Terror & the Calypso Gigolo’s): trombone, percussie, backing vocals Hans Dockx (vroeger lid van o.a. Hannelore Bedert, And they Spoke in Anthems en Sir Yes Sir): drums, percussie, xylofoon Gerben Brys: contrabas

16Schouwburg

Page 17: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

LITERATUUR

do 20 november – 20.15 uur – Bibliotheek Bistkassa: ¤ 6 | vvk: ¤ 5

LITERAIR GESPREK #2STIJN VRANKEN –

ANTWERPS STADSDICHTER

Op 30 januari 2014 werd Stijn Vranken benoemd tot nieuwe Antwerpse

stadsdichter. De adviescommissie motiveerde zijn voordracht als

volgt: “Stijn Vranken (1974) is een dichter met gevoel voor taalplezier.

Hij heeft zelden veel woorden nodig om de lezer een poëtische

ervaring te schenken. Zijn poëzie is helder, verstaanbaar en vaak ook

humoristisch. Na twee succesvolle bundels, ‘Vlees mij!’ (2008) en ‘Wees gerust, maar niet hier’ (2011) wordt

uitgekeken naar de opvolger die in 2014 verschijnt en meer naar buiten gericht is:

‘de wereld en de stad’. Het stadsdichterschap valt voor Vranken samen met een nieuwe evolutie in

zijn poëzie. Belangrijk ook is dat Vranken graag en goed optreedt. Hij is een veelgevraagd poëzieperfor-mer die makkelijk contact maakt met zijn publiek.”

In mei 2014 verscheen Vrankens eerste stadsgedicht Spat onder stroom.

Vanessa Broes treedt met Stijn Vranken in gesprek over leven, werk & stad.

COMEDY

vrij 21 november – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 12 | vvk: ¤ 10 | vroegboekprijs: ¤ 9

GET UP, STAND UP!VERSCHILLENDE COMEDIANS

Get up, Stand up! is een stand-upcomedyproject dat de Antwerpse cultuurcentra voor de derde keer organiseren. Tien beginnende comedians staan klaar, gewapend met een gevoel voor humor, enkele goeie grappen en in de eerste plaats heel veel goesting om op het podium te kruipen. Maar ze staan er niet alleen voor. Een team van vier topcomedians – Nigel Williams, Bert Gabriëls, Han Coucke en Begijn Le Bleu – dompelt hen onder in de vele facetten van stand-upcomedy. In inten-sieve workshops schaafden ze hun materiaal bij (ruwe grappen werden nog wat ruwer), leerden ze veel bij over podiumtechniek en deed de opgedane ervaring de rest.

Comedians: Arbi el Ayachi – Bram Segers-Dom – Ralf Jennes – Sven Hardies – Tom Cools – Els Vertongen – Jens Lesthaeghe – Kamal Kharmach – Kevin Van den Eynde – Koen Rijsbrack – Lukas Lelie – Nathan Hallemans – Nick De Wil – Sander VDV – Soe Nsuki – Tom Du Four

Get up, Stand up! speelt ook bij de collega’s van:• cc Merksem : 18 oktober 2014 • Arenberg: 7 november 2014 • cc Berchem: 29 november 2014 • cc Deurne: 3 december 2014 • cc Luchtbal : 6 december 2014

17Schouwburg

Page 18: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

THEATER

za 22 november – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 12 | vvk: ¤ 10 | vroegboekprijs: ¤ 9

WHO THE F*CK IS LAMOEN?!PALJAS PRODUCTIES

MUZIEK

zo 23 november – 14.30 uur – cc De Kernzo 26 april – 14.30 uur – GC Wilrijkkassa: ¤ 12 | vvk: ¤ 10

METROPOLIS ZONDAGMATINEESMETROPOLIS ORKEST- EN KOORCOLLECTIEF

Mensen vergeten. Mensen vergeten mensen snel. Maar we leven nu eenmaal in een tijd waarin we graag het kind samen met het badwater wegspoelen. Want we willen zo graag de dingen zélf opnieuw uitvin-den. Toch? En dus ook weer opnieuw dezelfde fouten maken…?

Who the F*ck is Lamoen?! wil in de eerste plaats een ode zijn aan de Wilrijkenaar die – als kleine volkse jongen – de wereld aan zijn voeten kreeg. Een man die in Duitsland, maar ook in Indië grote indruk maakte.

Maar tegelijkertijd wil deze voorstelling een eerbetoon zijn

aan alle vergeten grote en kleine mensen zonder wie we nu niet zouden zijn, wie we zijn. tekst & spel: Ronald Van Rillaerregie: Jos Dompianist: Patrick Hiketick

Het geheim van Lamoen zal na de voorstelling onthuld worden met een tentoon-stelling. De inhuldiging van de tentoonstelling vindt plaats op zaterdag 22 november en is nadien nog te bekijken tot en met zondag 14 december in De Kern, tijdens ope-ningsuren en voor/na onze voorstellingen.

Sinds 2012 duikt dirigent Jaak Gregoor als een parelvisser in muziekarchieven en conservatoriumbibliotheken op zoek naar verborgen schatten.

Als artist in residence van cc De Kern stelt Metropolis Orkest & Koor in verschil-lende muziekbezettingen een tweetal smaakmakende zondagmatinees voor.

Op 23 november herdenkt Metropolis de Groote Oorlog met A tribute to war poet and composer Ivor Gurney. In de loopgraven schreef hij aangrijpende gedichten en noteerde prachtige liederen op briefjes.Uitvoerders: Metropolis Kamerorkest, Sandra Palinck (mezzo), Simon Schmidt (bariton), Jaak Gregoor (dirigent).

Op 26 april brengt het Metropolis Kamerkoor o.l.v. Jaak Gregoor onterecht vergeten Vlaamse Componisten met de 2me Messe Solennelle van Antoon Bessems. Camille Saint-Saëns droeg zijn in 1842 voltooide vioolsonate op aan zijn vioolleraar en vriend Antoon Bessems.

www.metropolisorkestenkoor.euwww.facebook.com/Metropolis.Orkest.Koor

18Schouwburg

Page 19: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

STUDIEDAG

do 27 november – 8.30 uur – cc De Kernkassa: ¤ 75 (boek inbegrepen)

ACADEMISCHE ZITTING EN BOEKPRESENTATIEFACULTEIT VOOR VERGELIJKENDE GODSDIENSTWETENSCHAPPEN ANTWERPEN

De centrale vraag tijdens deze studiedag is hoe we elke levensbeschouwing volwaardig tot zijn recht kunnen laten komen binnen een superdiverse samenleving. Met deze studiedag wil het FVG Antwerpen de kans geven de impact van bepaalde standpunten op het samenleven te bespreken.

FVG Antwerpen is de enige instelling in Vlaanderen waar je kan studeren over alle grote godsdiensten en levens-beschouwingen op wetenschappelijke én pluralistische basis. Deze studiedag is voor iedereen toegankelijk.

info & inschrijvingen: [email protected] of tel.: 09 243 26 48

www.antwerpfvg.org

BOEKPRESENTATIE

vrij 28 november – 20.15 uur – Bibliotheek Bistgratis

(W)ONDERWEG(W)onderweg is een Wilrijkse vereniging voor normaal begaafde 16+ers met een autismespectrumstoornis. Via beeldende ateliers zoals schilderen, grafiek, video, computer en fotografie tracht (W)onderweg steeds de interesses en capa-citeiten van de betrokkenen centraal te stellen. (W)onderweg bestaat dit jaar 15 jaar. Gedurende een heel jaar hebben de deelnemers samen met verschillende kunstenaars, waaronder Fred Bervoets, P.J. Roggeband, Ida Wollens, Frieda Van Dun, Koen Stassijns, Marjorie Blomme en Joeri Naaina, teksten geschreven en beeldend werk gemaakt. Een selectie van deze resultaten is verzameld in een boek dat in Bibliotheek Bist aan het publiek wordt voorgesteld.

Met dit boek, een uitgave van Uitgeverij Vrijdag, krijgen alle deelnemers de mogelijkheid om een beeld te geven van zichzelf. (W)onderweg hoopt hiermee begrip voor hun moeilijkheden en verbazing over hun mogelijkheden over te brengen. Het geeft de lezer verschillende directe inkijkjes in de belevingswereld van de deelnemers van (W)onderweg. Gedichten, tekeningen, interviews, schil-derijen, nieuwe woorden en betekenissen. Soms droevig, soms geestig maar immer eerlijk en verrassend.

Bij de presentatie van het boek stelt (W)onderweg beeldend werk tentoon in het gemeenschapscentrum van Wilrijk. Er zijn schilderijen, etsen, video’s en foto’s te zien van een groot aantal deelnemers. Deze tentoonstelling is te bezichtigen tot 30 januari 2015. Om alvast een indruk te krijgen van de beeldende kwali-teiten binnen (W)onderweg kan je een kijkje nemen bij de kunstuitleen op de vernieuwde website: www.wonderweg.be/collectie

Deze presentatie wordt georganiseerd in samenwerking met (w)Onderweg en Bibliotheek Wilrijk.

19Schouwburg

Page 20: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

THEATER

za 29 november – 20.15 uur cc De Kern kassa: ¤ 12 | vvk: ¤ 10 vroegboekprijs: ¤ 9

KAT OP EEN HEET ZINKEN DAGDE SPELERIJ

Papi viert zijn 65e verjaardag. Hij staat aan het hoofd van een van de rijkste families van het land. Zijn vrouw heeft een verjaardagsfeest voor hem georganiseerd, zijn allerlaatste verjaardagsfeest, want al weet Papi zelf nog van niets – hij is terminaal ziek.

Lievelingszoon Brick is moe en vindt alleen nog troost in drank. Zijn vrouw verwijt hem dat hij haar nog steeds niet zwanger heeft gemaakt. Andere zoon Mike werkt hard voor zijn gezin en zijn vrouw, die zwanger is van hun zesde kind. Ondertussen zijn de schoondochters van Papi meer bezig met de verdeling van de eigendommen dan met Papi zelf.

Brick kan zijn afschuw over zoveel hypocrisie nauwelijks verbergen. Vader en zoon sluiten zich op, voor een goed gesprek. Maar waar de Papi het onuitspreekbare bespreekbaar tracht te maken, kan zijn zoon Brick dit juist niet onder ogen zien.

Alle verhoudingen komen daarmee op losse schroeven te staan. En Bricks vrouw Maggie wacht geduldig af, als een kat, tot de scherpe kanten van haar eigen verraad zijn weggesleten.

tekst: Tenessee Wiliams regie: Paula Bangels spel: Mathias Sercu, Eva Van der Gucht, Lotte Pinoy, Joren Seldeslachts, Debbie Crommelinck & Bert Verbeke

COMEDY

zo 30 november – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 12 | vvk: ¤ 10 | vroegboekprijs: ¤ 9

ONE MAN SHOWBEERSMANS EN MONSEREZ

Koen Monserez en Steven Beersmans zijn neo-fieten in de humor, maar oude rotten in het theatervak. Voortaan gaan zij als Beersmans en Monserez door het leven en willen zij met hun eerste avondvullende show terug naar de tijd van vòòr de stand-upcomedy. Met de grote Toon Hermans als inspiratiebron brengen ze een sprankelende avond voor een breed publiek. Swing is the thing! Dansen met twee kapstokken als Gene Kelly in de plassen. Denk aan de tijd van de revues, de menselijke piramides, de vaudeville en de eerste one-man-shows.

Twee mannen in pak. Een lied, een grap en een traan. Het klinkt als de ingrediënten voor een gruwelijk foute tv-show, maar het zijn de ingrediënten voor een erg frisse, leuke thea-tervoorstelling geworden – geloof ons maar.

20Schouwburg

Page 21: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

LITERAIR MUZIEKTHEATER

vrij 5 december – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 12 | vvk: ¤ 10 | vroegboekprijs: ¤ 9

WOESTENKRIS VAN STEENBERGE

In september 2013 debuteerde Lierenaar Kris Van Steenberge met zijn roman Woesten bij Uitgeverij Vrijdag, Antwerpen en Uitgeverij Podium, Amsterdam. De fi jngevoelige roman sloeg in als een splinterbom, en dat heeft veel van doen met het broeierig verhaal vol dorpsgefl uister over een familie waarin het lot met de botte bijl begint te hakken. In Woesten blijft niemand ongeschonden achter. En dan doet de Eerste Wereldoorlog zijn intrede…

Kris Van Steenberge is (toneel-)schrijver, regisseur en docent. Verhalen van zijn ooit inwonende grootvader over de ‘Groote Oorlog’ vormden de kiem voor zijn debuutroman, die bij de Vlaamse en de Nederlandse pers hoge toppen scheerde:

“Die man heeft buskruit in zijn pen. Een debutant die je meteen van je sokken blaast. Betoverend mooi.” (Boekhandelspanel DWDD) “Hartverwarmend. Sterk debuut. Verhelderend, slim gedaan.” (Standaard der Letteren ***)“Baadt in een bijna beckettiaanse schoonheid.” (Knack Focus ****)

Kris Van Steenberge brengt fragmenten uit zijn roman, afgewisseld met andere teksten uit de periode van de Grote Oorlog. Vooraleer zijn woor-den op het publiek neerstorten, worden ze eerst nog liefdevol omhelsd door het duo Accé (Daan De Vos op cello en Jef De Haes op accor-deon). Rauwe houtstructuurprojecties van Jacky De Groen (studente Animatiefi lm aan de Gentse Academie) vormen het woeste slachtveld.

In samenwerking met Bibliotheek Bist.

THEATER

za 6 december – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 14 | vvk: ¤ 12 | vroegboekprijs: ¤ 11

ALLES KOMT (ALTIJD) TERUG NICO STURM & LIESJE DE BACKER

Alles komt (altijd) terug gaat over vertrekken en terugkeren, over afscheid nemen en weerzien, over een broer en een zus eeuwen geleden, toen de mens leerde stappen en mens werd, over de liefde in een wereldstad, over boten die de oceanen ontdekten en alles wat daartussen en rond ligt, over de eerste Minerva en het Belgenland, over de ontdekkers van de Zuidpool en over Antwerpen en Amerika.

Destijds vertrokken 280 Merksemnaren met de Red Star Line vanuit Antwerpen naar Amerika. Het Nationaal documentatie- en studiecentrum voor Familiegeschiedenis in Merksem ging op zoek naar deze verhalen en bestelde bij theatermaker Nico Sturm een theaterstuk dat deze historische informatie zou verbinden met hedendaagse verhalen van vertrekken en terugkeren.

Nico Sturm en Liesje De Backer brachten jaren geleden de roem-ruchte geschiedenis van Wilrijk in beeld, met de mooie voorstelling Soms ben ik het vergeten. Aan de speelreeks in de tuin van de pas-torie en nadien de tournee langsheen zowat alle dienstencentra in de omstreken, bewaren vele Wilrijkenaren warme herinneringen. Alles kom (altijd) terug mag je dus ook een klein beetje letterlijk nemen.

Een productie van cc Merksem en MAS

© Mark Missoorten

21Schouwburg

Page 22: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

Leerlingen van de academie woord en muziek Wilrijk, afdeling

strijkers verzorgen het voorprogramma.

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

CAVACONCERT KLASSIEK

zo 7 december – 10.30 uur – auditorium gemeenschapscentrumkassa: ¤ 10 | vvk: ¤ 8 | vroegboekprijs: ¤ 7

JOLENTE DE MAEYER EN NIKOLAAS KENDEJolente De Maeyer volgde reeds op vierjarige leef-tijd vioolles. Toen ze veertien jaar was, studeerde ze gedurende vier jaar aan de Yehudi Menuhin School in Engeland. Ze vervolgde haar studies aan het Royal College of Music in Londen en aan de Hochschule für Musik in Berlijn. Recent werd Jolente toegelaten tot de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Ook Nikolaas Kende heeft een naam als een klok. Hij studeerde aan de Conservatoria van Amsterdam en Antwerpen en vervolgde zijn studies aan de Hochschule für Musik und Theater in München waar hij in 2007 zijn Masterklassen-diploma behaalde.

MATINEE

zo 7 december – 14.30 uur – cc De Kernkassa: ¤ 18 | vvk: ¤ 15

DIE FLEDERMAUS OPERETTEGEZELSCHAP AQUILA

Die Fledermaus is ontegensprekelijk het grote werk van Strauss. Het stuk straalt vreugde en levenslust uit en is opgebouwd uit briljante aria’s en walsen die tot de beroemdste aller tijden behoren.

De personages ontmoeten elkaar op een gemaskerd bal in Wenen bij prins Orlofsky. Zo ook Eisenstein, die eigenlijk een straf moet gaan uitzitten wegens smaad. Zijn vrouw Rosalinde, die als Hongaarse gravin komt, en Adele, de meid… Iedereen is op zoek naar liefde en verleiding. Na tal van persoonsver-wisselingen en bedrog, zijn allen het erover eens dat champagne de schuld is van alle misstappen.

22Schouwburg

Page 23: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

COMEDY

do 11 december – 20.15 uurcc De Kernkassa: ¤ 14 | vvk: ¤ 12vroegboekprijs: ¤ 11

MAN VAN DE WERELDSTEVEN GOEGEBEUR

Waarom wil iedereen eigenlijk op vakantie? En waarom allemaal op hetzelfde moment? Reizen we om te ontdekken, of om bevestigd te worden? Reizen we voor onszelf of voor de buren? We weten het. We weten het allemaal. We weten het van mekaar. Maar niemand durft het hardop te zeggen. Niemand, behalve Steven Goegebeur.

In Man van de wereld neemt Steven je mee op een duizelingwekkende trip langsheen de vakanties van zijn leven. Met badende bomma’s, instortende hotels, vakantieliefdes met snorren, griezelige scoutskam-pen en sadistische Duitse dokters. Voorwaar een reis die je lang zal bijblijven.

© Filip van Roe

THEATER/MUZIEK

vrij 12 december – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 20 | vvk: ¤ 18 | vroegboekprijs: ¤ 17

MAESTRO OF DE MAN ZONDER TANDENBRUSSELS JAZZ ORCHESTRA & ’T ARSENAAL

Warre Borgmans speelt trompettist John Dyke (pseudo-niem van Johan Van Dyck), een topper in de jazzwereld. Op een dag slaat het noodlot toe: hij raakt zijn tanden kwijt in een vechtpartij. Met zijn nieuwe tanden kan hij nog wel spelen, maar zijn magische klank is hij voorgoed kwijt. Maar John blijft niet bij de pakken zitten. Hij componeert een aantal stukken die de grootheid en de tragiek van zijn kunstenaar-schap illustreren. Zo slaagt hij erin om uit het bittere noodlot toch nog pure schoonheid te distilleren. Tijdens het concert legt hij uit hoe de muziek in zijn levensloop past. Een swingend uitzicht op het rijke geestesle-ven van een levende legende!

MAESTRO of De Man Zonder Tanden belooft een heerlijk absurde en theatrale muziek-voorstelling te worden op tekst van Hugo Matthysen.

Warre Borgmans en Hugo Matthysen kennen elkaar al heel erg lang. Brussels Jazz Orchestra (BJO), Warre Borgmans & Michael De Cock maakten enkele jaren geleden samen Vliegen tot de hemel. De zin om nog eens samen te werken was er al een tijdje. Voeg daar dan nog schrijver Hugo Matthysen aan toe en je krijgt een heerlijk absurde en verrassende muziekvoorstelling.

tekst: Hugo Matthysenmuziek: Frank Vaganéespel: Warre Borgmans en Brussels Jazz Orchestra

23Schouwburg

Page 24: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

THEATER

za 13 december – 20.15 uur – Parochiecentrum Rozenkrans, Heistraat 390, Wilrijkkassa: ¤ 14 | vvk: ¤ 12 | vroegboekprijs: ¤ 11 (met hapje en drankje)

YOU MAY NOW KISS THE BRIDETHOMAS JANSSENS & MATTHIAS MEERSMAN

YOU MAY NOW KISS THE BRIDE (werktitel) is een bijzondere theaterervaring voor het publiek. Vier acteurs - twee mannen, twee vrouwen - vertolken een klein dozijn koppels verspreid over evenveel een-akters en korte scènes uit het bestaande repertoire. Soms hilarisch gekend, soms poëtisch onbekend. Van Tsjechovs Huwelijksaanzoek tot Victoria Station van Harold Pinter, van Ingmar Bergmans Scènes uit een Huwelijk tot Husbands & Wives van Woody Allen. Tenessee Williams, Alan Ayckbourne, Fernand Crommelynck, Oscar Wilde en ga zo maar door. Vertrekkend van een eerste ontmoeting, eindigend in verval, de dood en de eenzaamheid, is de toeschouwer getuige van verleden, heden en toekomst van verschillende liefdesparen. Het geheel toont de evolutie van relaties; de unieke polsslag per fase, per leeftijd, per koppel; de oneindige verscheidenheid aan uitingen en mechanismen binnen de universele, instinctieve drang om “maar niet alleen te zijn.”

Alle veilige opvattingen over liefde, huwelijk en huwelijkstrouw raken op drift. De feeks raakt niet getemd, de husband is verre van ideal.

De schouwburg wordt ingeruild voor de plaatselijke feest- of parochiezaal. Het kloppend hart dat al een hele geschiedenis aan liefdesperikelen en geluk in zich draagt.

Thomas Janssens en Matthias Meersman studeerden samen in 2011 af aan de Toneelopleiding Dora Van Der Groen te Antwerpen. Sindsdien bleven hun paden zich kruisen binnen samenwerkingen met regisseur Piet Arfeuille en theater Malpertuis, waarvan de recentste productie Recht Zal Zijn Wat Ik Zeg! uitmondde in een heuse politieke karavaan langs de Vlaamse grootsteden en een boekpublicatie bij uitgeverij Lannoo. van en met: Evelien Bosmans (o.v.), Thomas Janssens, Joke Emmers & Matthias Meersman productie: cc De Kern in samenwerking met onze vrienden van Arenbergschouwburg

24Schouwburg

Page 25: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

THEATER

woe 17 december – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 12 | vvk: ¤ 10 | vroegboekprijs: ¤ 9

FRANCISCUS, DE JONGLEUR VAN ASSISI VAN DARIO FO - EEN CREATIE VAN JENNE DECLEIR

Deze unieke theatersolo van Jenne Decleir is het resultaat van zijn samenwerking met Dario Fo, Nobelprijs literatuur 1997, theaterauteur, acteur, performer, schilder, creatieve duizendpoot, inmiddels 88 jaar en nog steeds op de planken.

Begin 2014 herschreef Dario Fo zijn gelijknamig theaterwerk, Franciscus, naar aanleiding van de nieuwe Paus. Jenne Decleir, geboeid door de figuur Franciscus en nieuwsgierig naar Fo’s kijk vanuit de 21ste eeuw op deze histo-rische figuur van de 13de eeuw, trok naar Italië en ging met het stuk aan de slag onder het toeziend oog van de meester.

Deze creatie gaat over de heilige Franciscus, maar heeft niets te maken met de mythe die na zijn dood ontstond. Franciscus is een

mens van vlees en bloed, houdt onvermurwbaar vast aan mense-lijke waardes, praat met de dieren, de zon, de maan en al wat leeft en zingt. Hij heeft een wereld voor ogen waarin mensen elkaar respecteren en hij verzet zich tegen macht en winstbejag.

Jenne kruipt in de huid van Franciscus, is dan weer de vertel-ler, dan een van de broeders van Franciscus of de Paus, ja zelfs de “verschrikkelijke” wolf waarmee Franciscus een ernstig onderonsje heeft…

spel coach: Dario FoCaroline van Gastelmuziek: Jenne Decleirvertaling: Caroline van Gastelproductie: Omnibus in samenwer-king met coStAmet de steun van de Stad Antwerpen

25Schouwburg

© Niko Van Horenbeeck

Page 26: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

MUZIEK

zo 4 januari – 14.30 uur cc De Kernkassa: ¤ 15 | vvk: ¤ 12 | -12j.: ¤ 5

NIEUWJAARS-CONCERTCONCERTBAND ANTWERPEN

Concertband Antwerpen orga-niseert een ambitieus nieuw-jaarsconcert met een gevarieerd programma van bekende en minder bekende muziek, waarbij ook een aantal nieuwjaarsklas-siekers niet ontbreken.

Musicalster Hans Peter Janssens geeft bovendien een extra toets aan het concert. Deze Brugse bariton heeft zijn naam en faam onder meer te danken aan zijn rollen in de legendarische pro-ductie Les Misérables in Londen. Nog nooit deed iemand het hem voor om in West End de beide hoofdrollen van deze musical te mogen vertolken.

THEATER

do 18 december – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 12 | vvk: ¤ 10 | vroegboekprijs: ¤ 9

DE VERBOUWINGTRISTERO

Ylka en Thomas laten hun huis verbouwen. Twee werkmannen zijn al maanden in de weer. Bij de koffi e wordt de volgende fase besproken: tot waar moet die muur lopen? Waar moet het deurtje van de elektri-citeitskast komen? Op de achtergrond speelt radio Contact, de koffi e wordt lauw geserveerd, de koekjes zijn op, tussen de regels sluimert onenigheid. Op de werf ontwikkelt zich een trage komedie.

De verbouwing (1998) is een tekst van de Nederlandse theatergroep Carver. De naam van de groep verwijst naar de Amerikaanse auteur Raymond Carver (1938-1988), de meester van het dirty realism. De dialogen in De verbouwing lijken onschuldig, maar zitten vol insinua-ties, verkapte aanklachten, doortrapte wraaknemingen. Blootliggende zenuwen! De verbouwing mengt humor en tristesse op een sublieme manier.

spel: Peter Vandenbempt, Youri Dirkx, Kristien De Proost & David Dermez tekst: Theatergroep Carverin samenwerking met het Kaaitheater

26Schouwburg

© Mirjam Devriendt

Page 27: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

THEATER

za 10 januari – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 12 | vvk: ¤ 10 | vroegboekprijs: ¤ 9

PSPJONAS VAN THIELEN

Na De Leeuw van Vlaanderen, Jonas’ ode aan de fi lm maar evenzeer aan ‘Het Grote Spelen’ zelf, en na Live Achievement, de theaterode aan zich-zelf en aan ‘Het halsstarrig vasthouden aan de illusie’, heeft Jonas Van Thielen een derde solovoorstelling: PSP aka Peter Sellers Project aka PlayStation Portable.

Peter Sellers was een legendarische, ideale karakteracteur. Hij verstopte zich zó goed achter zijn rollen dat hij het publiek op geen enkel moment een idee gaf wie hij nu écht was… Niemand wist het eigenlijk. Hij speelde toneel, altijd… en overal. Een man die geen uitleg behoeft, maar zeker ook geen ode. En toch wil Jonas het er op wagen… PSP gaat over het nooit, maar dan ook nooit stoppen met spelen/acteren. Over het vastklampen aan de illusie van het spel, tot je zelf niet meer bestaat, tot er dus niet veel meer overblijft dan een grappige leegte.

“He may have been a brilliant actor, but as a human being he had no saving graces at all.” Britt Eckland, Peter Sellers tweede vrouw

Jonas van Thielen studeerde in 2008 af aan het Lemmensinstituut in Leuven en volgde daarna nog een extra acteeropleiding in Londen. Sindsdien speelde hij mee in theaterprojecten van o.a. Leporello, Fabuleus, Ultima Thule, Kollektief D&A e.a. Van televisie ken je hem misschien als de goed-lachse acteur die voor De Laatste Show naar Hollywood trok. Ook in Mag ik u kussen maakte Jonas enkele keren zijn opwachting. Momenteel maakt hij samen met Arnout Hauben en Mikhael Cops de documentairereeks Ten Oorlog over WO I.

“Van Thielen kruipt van het ene personage, de ene acteur en actrice in de andere, en doorploegt daarbij de ganse fi lmgeschiedenis. Het gaat daar-bij lang niet alleen om fi lms waarin Sellers acteerde. Het is hilarisch om te zien.” (Liv Laveyne in De Morgen)

concept, tekst en spel: Jonas Van Thielencoach: Steven Beersmans

© Stefan Vanfl eteren27S

chouwburg

COMEDY

do 15 januari – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 16 | vvk: ¤ 14 | vroegboekprijs: ¤ 13

VAN PEEL OVERLEEFT 2014MICHAEL VAN PEEL

De vijfde!Altijd een Magnum Opus!De vijfde van Beethoven,de vijfde Staatshervorming,Grand Theft Auto V.En nu dus ook de vijfde van Van Peel.

In een veelbelovend jaar nog wel. De moeder aller verkiezingen en de vader aller mediacirci. Eindelijk vrede in Vlaanderen, Oekraïne én in het Midden-Oosten. Wie zal het zeggen? Van Peel natuurlijk!

“Er zijn veel jaaroverzichten, maar als u er ééntje moet zien, dan wel dat van Michael Van Peel.” (De Standaard, *****)

“Een pijnlijk grappig statement.” (De Morgen, *****)

Page 28: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

LITERATUUR

do 22 januari – 20.15 uur – Bibliotheek Bistkassa: ¤ 6 | vvk: ¤ 5

LITERAIR GESPREK #3CHARLES DUCAL – DICHTER DES VADERLANDS

Op 29 januari 2014 werd Charles Ducal door het Gentse PoëzieCentrum, La Maison de la Poésie uit Namen en de nieuwe Antwerpse literaire organisatie Vonk&Zonen tot eerste Belgische Dichter des Vaderlands benoemd. De eretitel wordt om de twee jaar over-gedragen aan een dichter uit een andere taalgemeenschap en sowieso worden àl hun gedichten door het Vertalerscollectief van Passa Porta in de drie landstalen ter beschikking gesteld. Charles Ducal (Leuven, 1952) is een van de belangrijkste Nederlandstalige dichters van deze tijd. Hij debuteerde in 1987 met de bundel Het huwelijk en schreef tot nu toe zes bundels. Ducal schrijft op het eerste zicht klassieke poëzie die direct toegankelijk is. Niet zelden spreekt een grote maatschappelijke betrokkenheid uit zijn werk.

MUZIEK

zo 18 januari – 14.30 uur – cc De Kernkassa: ¤ 14 | vvk: ¤ 12 | vroegboekprijs: ¤ 11

IK ZOU WEL EENS WILLEN WETEN…HUBERT DAMEN

Het kleine burgermannetje blikt terug op de woelige jaren ’60 en ’70 en vraagt zich af: “Was het allemaal wel zo ingrijpend, heeft het werke-lijk iets veranderd en… al die liedjes van vroeger en dan die gedichtjes… vertellen die vandaag nog iets wat belangrijk kan zijn voor morgen?”

Met een vrank bakkes maar een warm hart en vijf schitterende rock- en jazzmuzikanten kijkt Damen kritisch naar de wereld. Protestliederen van Ferre Grignard, Wannes van de Velde, Armand, Boudewijn De Groot,…Cabaretliedjes van Paul van Vliet, Drs.P, Jules de Corte, Bram Vermeulen, Ramses Shaffey,…Poëzie van Herman de Coninck, Simon Vinkenoog,…

De ingrediënten voor een leerrijke, boeiende, en vooral ontspannende muziekavond.

Vanessa Broes treedt met Charles Ducal in gesprek over leven, werk & land.

Dit is zijn eerste wapenfeit als Dichter des Vaderlands:

GEDICHT

Woord tegen woord

Van alle woorden zijn de onze de zwakste, al liggen zij ontegensprekelijk in de mond. Niemand verhoort ze, niemand verkracht ze. Zij kussen de sterren, zij hebben geen grond. Andere woorden bewegen armen en benen, vullen schedels, ontsteken de keel. Een mes in de rug kan vertaald als een streling, een schop in de buik als noodzakelijk verkeer. Het andere woord rijmt niet, het bewijst zonder meer dat de werkelijkheid strookt met uw krant. Het drukt op uw ogen, de startknop van uw tv, en licht op. Het maakt ons duister en bang.

28Schouwburg

Page 29: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

MUZIEK

za 24 januari – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 14 | vvk: ¤ 12 | vroegboekprijs: ¤ 11

HOMMAGE À BREL INTIMEFILIP JORDENS

In Hommage à Brel Intime brengen zanger Filip Jordens en pianist Maarten Lingier een weloverwogen bloemle-zing uit het magistrale œuvre van Jacques Brel. Geheel in Breliaanse traditie versmelten ze de kracht van het woord en de passie van de partituur tot parels van zuivere ver-telkunst. Meer dan ooit ligt de nadruk op minder bekend werk en de schoonheid van de schijnbare eenvoud. Gastvrouw Marleen Gordts (tv-coryfee, bekend van de De Gouden Bertjes en haar befaamde rollende ‘rrr’) neemt plaats in ‘la causeuse’ en introduceert het repertoire, maar vertelt ook gepassioneerd over het turbulente en complexe leven van Jacques Brel.

Theatermaker en zanger Filip Jordens krijgt alle Brel-fans op het puntje van hun stoel met zijn fenomenale Brel-hommage. Pers en publiek zijn overdonderd. Zijn vertolking van het beroemde repertoire doet de pers uitroepen: “Brel leeft weer!”. Tegelijk is voor iedereen duidelijk geworden dat Filip Jordens een artiest is die de geest van Brel in zich meedraagt en daar, op zijn beurt, grootse dingen mee doet.

29Schouwburg

© Ellen Smeets

Page 30: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

MUZIEK

do 29 januari – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 12 | vvk: ¤ 10 | vroegboekprijs: ¤ 9

CLUB CANAPE #2SWEET LITTLE MOJO +

ASTRONAUTE

Ongeveer rond het jaar 2000 was Gaetan Vandewoude nog niemand in de muziekwereld. Hij knutselde wat met geleende spullen en draaide een heel album in elkaar dat vervolgens in een bureaulade belandde.

Vandaag is Vandewoude én het oude materiaal van Sweet Little Mojo wél relevant dankzij het succes van Isbells. Geen folk maar melodierijke indie uit de categorie Notwist, Flaming Lips, New Order, Postal Service en Marble Sounds.

“De sfeer is nachtelijk en melancholisch, maar de stem blijft herkenbaar. En boven alles: dit zijn prima composities die na jaren in het donker eindelijk het daglicht zien. Een uitste-kende popplaat.” (De Morgen ****)

Astronaute is de nom de plume van de veelbelovende Myrthe Luyten. Ze maakt intieme, fragiele folk met een heel specifi ek stemgeluid. Astronaute werkt momenteel aan een debuutplaat waar halsreikend naar wordt uitgekeken! Onlangs inviteerde Amatorski haar nog als vaste support voor hun ‘Deleting Borders’ tour.

THEATER

vr 30 januari – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 12 | vvk: ¤ 10 | vroegboekprijs: ¤ 9

PETRUS EN DEN DOODENDRAAD de liefde is sterker dan 2.000 VoltHETGEVOLG

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de grens tussen België en Nederland door de Duitsers hermetisch afgesloten door een elektrische draad (een soort ijzeren gordijn avant la lettre). Bepaalde leefgemeenschappen op de grens werden op die manier van mekaar gescheiden met vaak grote sociale en emotionele gevolgen. Tegen de achtergrond van dit historisch gegeven speelt Petrus en den Doodendraad.

De oude Petrus blikt terug op zijn leven tijdens die oorlogsjaren. De passionele liefde tussen Petrus en Marie werd gedwarsboomd door koppig toeval, een reeks verschrikkelijke gebeurtenissen, een dodelijke draad en een wereldbrand. Hoe komt een man uit zoveel gruwel tevoorschijn, waarmee houdt hij zich staande? Een leven lang vastklampen aan een onvervuld verlangen, verdwaald in het verleden.

Een tragische love story op de grens waar ooit den draad stond, die dorpen in tweeën sneed, waar smokkelaars aan bleven plakken, die een verloving tot een vierjarig bestaan veroordeelde.

tekst: Guido Van Meirregie: Stefan Percevalspel: Jo De Meyere en Sofi e Palmers

do 29 januari – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 12 | vvk: ¤ 10 | vroegboekprijs: ¤ 9

ASTRONAUTE

30Schouwburg

Page 31: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

Leerlingen van de academie

woord en muziek Wilrijk, afdeling blazers verzorgen

het voorprogramma.

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

THEATER

vr 30 januari – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 12 | vvk: ¤ 10 | vroegboekprijs: ¤ 9

PETRUS EN DEN DOODENDRAAD de liefde is sterker dan 2.000 VoltHETGEVOLG

CAVACONCERT KLASSIEK

zo 1 februari – 10.30 uur – auditorium gemeenschapscentrumkassa: ¤ 10 | vvk: ¤ 8 | vroegboekprijs: ¤ 7

TRAVELLER’S JOURNEYODYSSEIA ENSEMBLE

Op het programma: • Ludwig v. Beethoven - Duet no.1 voor

klarinet en fagot• Ralph Vaughan Williams - Ten Blake

Songs (5 liederen) voor sopraan en hobo• Francis Poulenc - Sonate voor klarinet

en fagot• Ralph Vaughan Williams - 3 vocalisten

voor sopraan en klarinet• Jacques Ibert - 5 pièces en trio voor

klarinet, hobo en fagot• Ralph Vaughan Williams - Ten Blake

Songs (5 liederen) voor sopraan en hobo• Ludwig v. Beethoven - Duet no.2 voor

klarinet en fagot

ODYSSEIA ENSEMBLEEmilie De Voght: sopraan Dymphna Vandenabeele: hobo Dries Tack: klarinet Wannes Cuvelier: fagot

In Traveller’s Journey hoor je muzikale miniaturen. Pareltjes voor twee of drie muzikanten in hoogst ongebruikelijke bezet-tingen. De Britse componist Ralph Vaughan Williams schreef een liedcyclus gebaseerd op teksten van William Blake. Hier is het niet de piano die instaat voor de begeleiding, zoals gewoonlijk. Het is de hobo, wat zorgt voor een zeer interessante en unieke dialoog met de zangstem. Jacques Ibert en Francis Poulenc waren ongeveer gelijktijdig in Frankrijk actief. Hun werken voor twee of drie houtblazers zijn erg kleurrijk en virtuoos. De hoekstenen van het programma zijn gereserveerd voor de duetten voor klarinet en fagot door Ludwig van Beethoven. Een eeuw voor de andere compo-nisten verdiepte Beethoven zich reeds in de mogelijkheden van houtblaasinstrumenten.

COMEDY

vrij 6 februari – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 14 | vvk: ¤ 12 | vroegboekprijs: ¤ 11

OVERLEVEN IN DE CHAOSDAVID GALLE

Chaos. Het leven is er vol van. In onze kop is het chaos. In je kast en garage. Je moet dringend eens orde scheppen in die warboel. Maar de agenda zit ook al vol. Structuur, dat hebben we nodig. Een oplos-sing. En David Galle heeft de oplossing. In z’n tweede avondvullende show gaat David op zoek naar de oorzaak en de oplossingen voor de chaos die ons omringt.

David Galle won in 2009 Comedy Casino Cup. Hij was te zien als vaste teamkapi-tein in De Kazakkendraaiers, in Twee tot de Zesde Macht en maakte gesmaakte passages in Comedy Casino en De Slimste Mens ter Wereld. Als voorprogramma komt Koen Rijsbrack mee, fi nalist van de Lunatic Comedy Award 2013.

© Filip Naudts

31Schouwburg

Page 32: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

THEATER

za 7 februari – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 12 | vvk: ¤ 10 | vroegboekprijs: ¤ 9

KREUTZERSONATE, ALS HET VERLANGEN MAAR STOPT NAAST DE BUREN & ‘T ARSENAAL

Denk jij ergens aan?Denk ik ergens aan?Als je viool speelt.Niet specifi ek…Om je in te leven. Een situatie? Een bepaald beeld?vIk probeer het moment te pak-ken, de muziek te voelen.Een bepaald persoon? Ik heb gelezen dat als je de Kreutzersonate speelt, het net is alsof je danst, alsof je…, bijna alsof je seks hebt met iemand.Doet ze het nu? Met hem? Nu de kinderen weg zijn? Ze is alleen. Met hem. Alleen in ons huis.

Karsten en Hannah hebben een goed huwelijk. Tot violiste Hannah pianist Michaël leert kennen en met hem musi-ceert. De intimiteit die door de muziek ontstaat, maakt

Karsten gek van jaloezie. Dat is het verhaal, gebaseerd op de ophefmakende novelle van Tolstoj uit 1891, genoemd naar een compositie van Ludwig van Beethoven. Hierin schetst de Russische auteur hoe passionele liefde gedoemd is om op te branden. Meer dan 120 jaar later is dit thema nog even herkenbaar en beklijvend.

In Kreutzersonate, Als het verlangen maar stopt, slepen acteurs en muzikanten je mee voorbij de grenzen van het woord. Twee kunstenaarskop-pels kruipen onder je huid. Acteurs Tom Van Landuyt en Angela Schijf en muzikanten Nikolaas Kende en Jolente De Maeyer drijven elkaar en je als toeschouwer tot het uiterste.

© M

arc

de G

root

32Schouwburg

Page 33: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

LITERATUUR

do 12 februari – 20.15 uur – Bibliotheek Bistkassa: ¤ 6 | vvk: ¤ 5

LITERAIR GESPREK #4 VALENTIJNSLEZINGGRIET OP DE BEECK

Griet Op De Beeck kende je al langer van haar doorleefde cultuurcolumn in De Morgen. In het voor haar érg gezegende jaar 2013 debuteerde ze als schrijfster met de roman Vele hemels boven de zevende. Inmiddels zijn we (bij het ter perse gaan van deze seizoensbrochure) zeventien (17!) drukken en tweeënveertigduizend (42.000!) exemplaren verder, maar blijft de vraag naar de oorsprong van dit fe-no-me-na-le succes onbeantwoord. Is het Op De Beecks frisse, ongeremde stijl? De aangrijpende personages die doorheen het verhaal stuntelend overeind trachten te blijven? De vele hemels raakten een gevoe-lige snaar, zoveel is zeker. Inmiddels werkt de auteur aan een nieuwe roman; misschien licht ze in deze Valentijnslezing een tipje van de sluier?

Vanessa Broes praat met Griet Op De Beeck over haar dubbele carrière als journalist/recensent en auteur.

THEATER

vrij 13 februari – 20.15 uur – cc De Kern – kassa: ¤ 9

#BOSCOMPAGNIE DESNOR

© M

arc

de G

root

Er zijn mensen die radicaal voor hun doel gaan, zonder compromis. Wij staan versteld van hun engagement. Want hoe hard je ook iets probeert, het zal altijd tegenvallen.Het is altijd schoner in je dromen.Het is de poging die telt.

“Toen hoorden wij een stem van bliksem en verstopten ons waar bedelaars en zwervers zich verschuilen. Vuil en onbeschermd tegen het vlammend geweld.”(uit Verloren Paradijs, Michaël Vandebril)

Wanneer is het idee voor dit project ontstaan?Ferre: Ja, pff, deze zomer.Louis: Op Theater aan Zee. Toen Ferre Dit zijn de namen van Tommy Wieringa aan het lezen was.Ferre: Dit project is het antwoord op Ideale Plaats, onze vorige voorstelling.Timo: Ja, met aan de basis naast Wachten op Godot en Dit zijn de namen o.a. ook de film Borgman, chique werk.

Hoe lang hebben jullie al gewerkt?Ferre: Als werken fysiek bewegen is: nog niet veel.Timo: We staan wel elke dag op de vloer. Maar erover praten is ook werken.

Ferre: Haalt eerst maar je diploma.Louis: Het is ook goed om elkaar soms een paar weken niet te zien.

#BOS is de derde voorstelling van compagnie DeSnor, een jong gezelschap uit Antwerpen. Ze maken beeldend blauweplekkentheater met veel lawaai, humor en jeugdige energie.

Compagnie DeSnor werkt als collectief: ze maken, denken en spelen in groep. Compagnie DeSnor gaat met #BOS op tournee in Antwerpen. Elke maand spelen ze in een andere zaal, als een rondtrekkend circus maar dan anders. Als de voorstelling ergens uitverkocht is, kan je op een andere plek gaan kijken. Als je de voorstelling fantastisch vindt, kan je met je vrienden nog een andere keer gaan kijken. Compagnie DeSnor op Tour d’Anvers!

van/met: Ferre Marnef, Louis Janssens en Timo Sterckx - productie: d e t h e a t e r m a k e r & compagnie DeSnor www.compagniedesnor.tumblr.com 33S

chouwburg

Page 34: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

MUZIEK

zo 15 februari – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 12 | vvk: ¤ 10 | vroegboekprijs: ¤ 9

CLUB CANAPÉ #3 - VALENTIJNSCONCERTDJ CARLO ANDRIANI INVITA MAURO PAWLOSWKI + …

Wie er vorige editie bij was, zal het beamen: Mauro speelde wonderschone liefdesliedjes, alleen, op een barkruk met een gitaar, en joeg hiermee onze airco in de gordijnen. In combinatie met de hartverwarmende (en ook wel -ver-scheurende) plaatjes van Carlo Andriani klopte Cupido die avond in De Kern overuren. Opnieuw verbouwen onze technische Valentijnsspecialisten onze theaterzaal om tot een gezellige nachtclub, inclusief kaarslicht en een gigantische discobol!

MUZIEK

vrij 27 februari – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 16 | vvk: ¤ 14 | vroegboekprijs: ¤ 13

SOLOJEF NEVE

Jef Neve is ongeloofl ijk snel uitgegroeid tot een van de vaandeldragers van de Belgische jazz. Meer dan 10 jaar toerde hij over heel de wereldbol met allerlei verschillende formaties. Terugkeren tot de essen-tie, wilde hij. Een piano, een pianist, en daarmee is de kous af. Haal die muzikant weg uit zijn ‘comfort zone’, strip hem van zijn ritmesectie en kijk toe welke pure, naakte kunst er dan op het podium verschijnt.

Naast enkele eigenzinnige bewerkingen van bestaande songs schreef Jef gedu-rende verscheidene jaren aan dit nieuwe album. Je krijgt dus een muzikale tijdreis voorgeschoteld, doorspekt met passende verhalen en anekdotes die vertellen waar een nummer is ontspro-ten zodat je mee kan wegdromen bij het horen van het muzikale fraais.

vrij 27 februari – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 16 | vvk: ¤ 14 | vroegboekprijs: ¤ 13

Jef Neve is ongeloofl ijk snel uitgegroeid tot een van de vaandeldragers van de Belgische jazz. Meer dan 10 jaar

tie, wilde hij. Een piano, een pianist, en daarmee is de kous af. Haal die muzikant weg uit zijn ‘comfort zone’, strip hem van zijn ritmesectie en kijk toe welke pure, naakte kunst er dan op het

Naast enkele eigenzinnige bewerkingen van bestaande songs schreef Jef gedu-rende verscheidene jaren aan dit nieuwe album. Je krijgt dus een muzikale tijdreis voorgeschoteld, doorspekt met passende verhalen en anekdotes die vertellen waar een nummer is ontspro-ten zodat je mee kan wegdromen bij het

34Schouwburg

© Lieve Blancquaert

Page 35: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

Leerlingen van de academie

woord en muziek Wilrijk, afdeling oude muziek

verzorgen het voorprogramma.

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

THEATER

za 28 februari – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 14 | vvk: ¤ 12 | vroegboekprijs: ¤ 11

DE SNOEK VAN SJESTOVMARTHA!TENTATIEF

De snoek van Sjestov gaat over twee mensen die ontdekken dat ze dezelfde dingen mooi vinden en daarom vrienden worden. Beiden

willen ze de wereld anders doen draaien. En dus besluiten ze om samen een toneelstuk te

maken. Maar De snoek van Sjestov vertelt ook hoe je een vriend kan kwijtraken en die vervolgens toch nog terug kan vinden. En het gaat ook over de dood.

Vorig seizoen speelde deze ploeg twee avonden op rij formidabele voorstellingen van deze Snoek, telkens

voor een uitverkochte De Kern. Wie er bij was, kan en zal het beamen: De snoek van Sjestov is verteltheater is zijn puurste, meest intieme en toch ook enorm krachtige vorm.

We hebben niet lang geaarzeld: ook deze herneming moést Wilrijk aandoen.

Een voorstelling van Johan Petit en het gehele MartHa!tentatief met livemuziek van Benjamin Boutreur, Jonas Van den Bossche en Frans Grapperhaus.

© Tom Clement

CAVACONCERT KLASSIEK

zo 1 maart – 10.30 uur – auditorium gemeenschapscentrumkassa: ¤ 10 | vvk: ¤ 8 | vroegboekprijs: ¤ 7

MUZIEK AAN HET FRANSE HOFDUO CAPRICORNUS

In Duo Capricornus ontmoeten barokhoboïste Vinciane Baudhuin en klavecinist Ewald Demeyere elkaar, en daar spatten de gensters telkens weer vanaf. Baudhuin is actief in diverse wereldensembles zoals La Petite Bande en Il Fondamento en Demeyere speelde onder andere samen met Barthold Kuijken en richtte in 2007 het barokorkest Bach Concentus. Duo Capricornus legt zich toe op het bijzonder rijke repertoire geschreven voor hun bezetting, en speciale aandacht leggen ze daarbij aan de dag voor de muziek aan het Franse (Hotteterre, Philidor, D’Anglebert en F. Couperin) en het Berlijnse hof (J. S. en C. P. E. Bach, Benda, Matthes en Schaffrath).

Voor het geval je niet genoeg kan krijgen van Bach (en de cava nog niet te hard naar je hoofd is gestegen): om 13.30u kan je met je (klein)kinderen terecht in het cultuurcentrum voor een Bachmoment (8+) en bijbehorende workshop. Meer info op p. 61.

za 28 februari – 20.15 uur – cc De Kernza 28 februari – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 14 | vvk: ¤ 12 | vroegboekprijs: ¤ 11kassa: ¤ 14 | vvk: ¤ 12 | vroegboekprijs: ¤ 11

DE SNOEK VAN SJESTOVDE SNOEK VAN SJESTOVDE SNOEK VAN SJESTOVDE SNOEK VAN SJESTOVMARTHA!TENTATIEFMARTHA!TENTATIEFDE SNOEK VAN SJESTOVDE SNOEK VAN SJESTOVMARTHA!TENTATIEFDE SNOEK VAN SJESTOVDE SNOEK VAN SJESTOVDE SNOEK VAN SJESTOVDE SNOEK VAN SJESTOVMARTHA!TENTATIEFDE SNOEK VAN SJESTOVDE SNOEK VAN SJESTOV

De snoek van SjestovDe snoek van Sjestov

vinden en daarom vrienden worden. Beiden willen ze de wereld anders doen draaien. En willen ze de wereld anders doen draaien. En dus besluiten ze om samen een toneelstuk te dus besluiten ze om samen een toneelstuk te

maken. Maar maken. Maar je een vriend kan kwijtraken en die vervolgens toch je een vriend kan kwijtraken en die vervolgens toch nog terug kan vinden. En het gaat ook over de dood.nog terug kan vinden. En het gaat ook over de dood.

Vorig seizoen speelde deze ploeg twee avonden op rij Vorig seizoen speelde deze ploeg twee avonden op rij formidabele voorstellingen van deze formidabele voorstellingen van deze

voor een uitverkochte De Kern. Wie er bij was, kan en zal voor een uitverkochte De Kern. Wie er bij was, kan en zal het beamen: De snoek van SjestovDe snoek van Sjestovpuurste, meest intieme en toch ook enorm krachtige vorm. puurste, meest intieme en toch ook enorm krachtige vorm.

We hebben niet lang geaarzeld: ook deze herneming We hebben niet lang geaarzeld: ook deze herneming moést Wilrijk aandoen. moést Wilrijk aandoen.

Een voorstelling van Johan Petit en het gehele Een voorstelling van Johan Petit en het gehele MartHa!tentatief met livemuziek van MartHa!tentatief met livemuziek van Jonas Van den Bossche Jonas Van den Bossche

© Tom Clement

35Schouwburg

Page 36: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

COMEDY

do 5 maart – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 16 | vvk: ¤ 14

SCOUTS 4811 STELT VOOR: EEN NIEUW LOKAAL MET NIGEL WILLIAMS!De Wilrijkse Scouts 4811 hebben plan-nen voor een nieuw lokaal en organise-ren daarom, samen met De Kern, deze comedy-avond met Nigel Williams.

Vijftien jaar zit Nigel Williams, de Brit die in Vlaanderen mee aan de wieg van de stand-upcomedy stond, in het vak. Hij behoort tot de topcomedians van België, al was het maar omdat hij als enige keihard én inhoudelijk durft in te hakken op alles wat zweemt naar misplaatste autoriteit en superioriteitsgevoelens. Sinds hij in 2000 Humo’s Comedy Cup won, is hij voltijds met comedy bezig.

THEATER

vrij 6 maart – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 12 | vvk: ¤ 10 | vroegboekprijs: ¤ 9

FERNWEHMEDEAMATERIAAL

destructieve liefde die Medea voor Jason ‘een kapitein die nooit nog thuiskomt’ voelt, is het hoofdthema van Fernwehs Medea.

Fernweh gaat in haar versie op zoek naar wat dit verhaal zo universeel, tragisch en onvergankelijk maakt en focust daarbij voornamelijk op het liefdesverhaal dat Medea representeert. Vanuit de klassieke tragedie, en de vele bestaande versies en bewerkingen, snijdt Fernweh een aantal thema’s aan die handelen over de ultieme liefde en de destructie ervan: ‘de dood als universele eindhalte’, ‘de vruchtbaarheid als universele bevestiging’, ‘het bedrog als universeel cliché’ en ‘de kindermoord als universele destructie van de liefde’.

Fernweh reconstrueert Medea’s liefdes-verhaal aan de hand van de duizenden liefdesverhalen terug te vinden in literaire werken.

van en met: Maya Sannen, Simon Van Buyten en anderencoaching: Koen van Kaam

Vanavond ben ik bij mijn gezin.Bij mijn gezin.Bij mijn vrouw.Mijn vrouw.

Ik heb haar beloofd om thuis te zijn vanavond.Ik heb haar beloofd dat deze nacht een lief-desnacht zou zijn, een speciale nacht, iets bijzonders.

Ik moet haar bellen, ik moet bellen.Wat moet ik zeggen.

Ze gaat de muren oplopen, borden kapot smij-ten, gillen en schreeuwen.Ze is teer en gevoelig.Ze is niet zot.Ze is ongewoon.Ze is niet zot.

(Naar A Woman Under the Influence – Cassavetes)

Euripides’ klassieke tragedie is het vertrekpunt van Fernwehs nieuwe voorstelling. Medea ver-telt een universeel verhaal over een vorm van liefde die alles kapot maakt. Deze intense, maar

© Nico Krols

36Schouwburg

Page 37: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

© Nico Krols

MUZIEK

za 7 maart – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 12 | vvk: ¤ 10 | vroegboekprijs: ¤ 9

CLUB CANAPE #4YOU RASKAL YOU + CONDOR GRUPPE

You Raskal You brachten in 2014 een prachtplaat uit die in de media omschre-ven werd als: “fi jn tekstueel werk verweven in vocale harmonieën en warme, atmosferische gitaarklanken” (De Morgen), “fi lmische Americana” (RifRaf) en “strofes die je vertrouwd in de oren klinken zonder dat je ze ooit eerder hebt gehoord” (Radio 1). Dat er daarbij de vergelijking werd gemaakt met Bon Iver en Fleet Foxes, nemen de vijf heren graag voor lief. Toch voelen ze het eenzame hart op een verlaten autosnelweg eerder kloppen voor de Wilco’s, My Morning Jacket’s of andere illustere Crazy Horses op deze met liefde doordrenkte planeet.

Condor Gruppe brengt ode aan obscure Italiaanse 70’s soundtracks, spaghetti western music, worldgrooves en krautrock. Nieuw, retro, tijdloos, bezwerend. Instrumentaal en trippend met visuals. Uniek in België, maar met werknemers van bekendere bands in de rangen: Creature with the Atom Brain, Mauro & The Grooms, White Circle Crime Club, Flying Horseman & Meuris.

37Schouwburg

Page 38: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

MATINEE

ma 16 maart – 14.30 uur – cc De Kernkassa: ¤ 6 | vvk: ¤ 5

LANG ZULLEN WE LEVEN CONNIE NEEFS EN MICHA MARAH

Een vintage programma van Connie Neefs en Micha Marah over alles wat er in het leven te vieren valt: van 1 tot 100 jaar, verjaardagen, huwelijk, zilveren en gouden jubilea. Connie en Micha zingen bekende liedjes uit de jaren ‘60, ‘70 en ‘80 in het Nederlands, solo, in duet of samen met het publiek, over jong zijn, vertrouwen op je ouders, zoeken naar je eigen weg, verliefd zijn, trouwen, kinderen en kleinkinderen en ouder worden.

“Hoe ouder de foto, hoe jonger we er uit zien!” Johan Anthierens

“Verjaren is de enige manier om ouder te worden.” Chris Lomme

Lang zullen we leven is lichtvoetig, met aangepaste beelden in een vintage sfeer.

COMEDY

vrij 20 maart – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 14 | vvk: ¤ 12 | vroegboekprijs: ¤ 11

VAN MIJ MAG HETBERT GABRIëLS

In Van mij mag het speelt Bert met de grenzen van wat we sociaal aanvaardbaar noemen. Hoe zit het nu? Je mag niet naakt rondlopen, maar ook niet helemaal bedekt? Je mag niemand bedriegen, behalve als je reclame maakt? Je moet hard werken, maar niet te hard? Waar ligt de grens dan eigenlijk? Om een antwoord te vinden gaat Bert aan de slag met een karrenvracht aan gebruiken en regeltjes uit alle hoeken van de wereld, en met de gewoontes en regeltjes van iedereen in de zaal.

Bert Gabriels is bekend dankzij Comedy Casino, Scheire en de Schepping en Zonde van de Zendtijd, de absolute kijkcijferhit van de afgelopen jaren op Canvas.

38Schouwburg

© Lisa De Boeck

Page 39: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

MUZIEK

za 21 maart – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 14 | vvk: ¤ 12 | vroegboekprijs: ¤ 11

STANTON + GUY DAVISAntwerpenaar G.C. Hellings (Stanton) en New Yorker Guy Davis leerden elkaar kennen op toernee in 2012. Twee jaar later volgt een eenmalige double bill-tournee, die ook in De Kern passeert.

De 62-jarige Amerikaanse muzikant en acteur Guy Davis is uitgegroeid tot dé internationale ambassadeur van akoestische bluesmuziek van zijn generatie. Davis bracht meer dan tien veelgeprezen albums uit en werkte onder meer samen met blueslegendes als Dr. John, Bonnie Raitt, Taj Mahal en Pete Seeger. Samen met de Italiaanse mondharmonicavirtuoos Fabrizio Poggi bracht hij in 2013 het album Juba Dance uit. Het leverde Guy Davis een nominatie op voor ‘beste akoestische artiest’ en ‘beste akoestische plaat’ voor de 35e Blues Music Awards in de VS. Ook in ons land werd Juba Dance uitstekend onthaald. Kortom, met Guy Davis (& Fabrizio Poggi) staat er een heel straffe internationale act op ons podium.

Stanton is de band van Geert Hellings, die al meermaals in De Kern speelde als gitarist van Guido Belcanto, Eddy et les Vedettes,… Verder werkte hij de afgelopen jaren onder andere samen met Helmut Lotti, The New Radio Kings,… De debuut-plaat van Stanton kwam uit in het najaar van 2013, werd meteen opgemerkt en lovend ontvangen door pers en radio. Met Stanton brengt Hellings een eigen repertoire van sterke, stomende, maar ook licht weemoedige rootssongs waar wij ons al maandenlang behaaglijk aan warmen. In gitaar & stem weerklinken echo’s van JJ Cale, Neil Young & Bob Dylan.

MUZIEK

zo 22 maart 2015 – 14.30 uur – cc De Kern kassa: ¤ 12 | vvk: ¤ 10

KAMERORKEST MUSICA CON GIOIA Ze stonden reeds in november 2011 in onze zalen met een concertante voorstelling van de komische opera H.M.S.Pinafore van Gilbert and Sullivan. Eind 2014 bestaat het Antwerps kamerorkest Musica con Gioia 15 jaar en die heuglijke aanleiding zetten ze in de schijnwerpers met de uitvoering van een instrumentale versie van Hänsel und Gretel, de sprookjesopera van de Duitse romantische componist Engelbert Humperdinck. Voor deze feesteditie vertelt Marleen Merckx het ware verhaal achter dit sprookje van de gebroeders Grimm.

En als toemaatje brengt het kamerorkest voor de pauze de mini-opera De Pop van dirigent Werner De Bleser.

39Schouwburg

Page 40: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

MUZIEK

vrij 3 april – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 20 | vvk: ¤ 18 | vroegboekprijs: ¤ 17

CAVALIER SEULGUIDO BELCANTO

Als er in het Vlaamse chanson een iemand is die bovenstaand predicaat verdient, dan is het zonder discussie Guido Belcanto. Reeds drie decennia lang vaart de eigenzin-nige zanger zijn eigen koers, wars van alle modes en trends, stroomopwaarts en zonder compromissen.

Guido’s nieuwe plaat en tournee Cavalier Seul wordt de eigenlijke opvolger van Een man als ik, de singer-songwriterplaat waarmee hij in 2011 een heuse revival beleefde. We weten wat we mogen verwachten: een hoogstaande muzikale avond met een lach en een traan, een dosis swing, melancholie, humor, roman-tiek en rock-‘n-roll. Een bijzonder verslavend gerecht dat alleen Guido Belcanto ons kan serveren.

40Schouwburg

© Dries Segers

Page 41: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

Leerlingen van de academie

woord en muziek Wilrijk, afdeling gitaar verzorgen

het voorprogramma.

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

CAVACONCERT KLASSIEK

zo 12 april – 10.30 uur – auditorium gemeenschapscentrumkassa: ¤ 10 | vvk: ¤ 8 | vroegboekprijs: ¤ 7

FOUR ACES GUITAR QUARTETHet Four Aces Guitar Quartet is ontstaan in 2008 nadat de leden elkaar leerden kennen op het International Guitar-Symposium in Iserlohn.

Na hun debuut werden de vier gitaristen uitgenodigd te concerteren op tal van plaatsen in België waaronder het gerenommeerde Bozar in Brussel en op het Klara-festival in Flagey. Daarnaast speelden ze enkele liveoptredens voor Radio 4 in Nederland en voor de Belgische radiozender Klara.

Het Four Aces Guitar Quartet wil de wereld van de klassieke gitaar verkennen door het spelen van composities voor vier gitaren van Bellinati, Bogdanovic, Roux en vele anderen. Deze verkenning breiden ze graag uit door arrangementen te maken van bekende klassiekers van onder andere Bach, Puccini en Tchaikovsky, maar ook van bekende volksliederen en popmuziek.

met: Bart Venken, Inti de Maet, Menno Buggenhout en Stein Verrelst

MUZIEK

za 18 april 2015 – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 15 | vvk: ¤ 12

DIFFERENTDELMAS

Na Proud To Be, Music In Motion en Delmas & Friends keert Delmas terug naar De Kern met zijn nieuwe show en gelijknamig album Different. En opnieuw mag je je verwachten aan een avond vol muziek, sport en entertain-ment. Nieuw eigen werk, maar tevens num-mers uit zijn vorige album Live your life zullen naast verschillende bekende hits de revue passeren. Delmas’ vaste band begeleidt en een trits special guests maken hun opwach-ting. De vorige passages van Delmas in onze schouwburg waren in een mum uitverkocht – best niet te lang aarzelen dus… www.studio-delmas.com

41Schouwburg

Page 42: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

THEATER

zo 19 april

MULTIDISCIPLINAIR KUNSTENFESTIVAL ENTERVan 18 tot 26 april 2015 gooit het multidisciplinaire kunstenfestival ENTER zijn anker uit in de binnenstad en de districten van Antwerpen. Het ENTER festival focust op sociaal-artistiek werk, een kunstvorm waarbij artistieke creatie en sociale betrokkenheid nauw verweven zijn.

ENTER zet daarbij de relatie tussen kunst en maatschappij centraal en daagt kunst- en cultuurinstellingen, maar evengoed buurtwerkingen, scholen, jeugdhuizen en welzijnsorga-nisaties uit om hiermee te experimen-teren. ENTER toont een selectie van sociaal-artistieke producties uit verschil-lende disciplines in de grote en kleine Antwerpse kunst- en cultuurhuizen, maar evengoed in de publieke ruimte. Daarnaast worden in vier verschillende buurten in Antwerpen nieuwe creaties opgezet waar diverse burgers actief aan meewerken. Deze creaties gaan in première tijdens ENTER en maken dat ENTER naast een kunstenfestival ook een aaneenschakeling van buurtfees-ten wordt waar iedereen welkom is.

Een stevig artistiek team houdt het roer vast: theatermaakster Arlette Van Overvelt, muzikant Bert Bernaerts, schrijfster Rachida Lamrabet, beeldend kunstenaar Frederik Vergaert en choreo-grafe Nienke Reehorst.

ENTER is een initiatief van het sociaal-artistieke werkveld in Vlaanderen. De editie 2015 wordt gerealiseerd door Dēmos in samenwerking met stad Antwerpen en getrokken door Tutti Fratelli, kunstZ, Madam Fortuna en de Antwerpse cultuurcentra. Toneelhuis, Middelheimmuseum, De Roma, Rataplan, Arenbergschouwburg, Fiëbre, Permeke, M HKA, Fameus en nog vele anderen zijn de Antwerpse partners van deze editie.

Zet je schrap voor een stevige portie sociaal-artistieke piraterij en laat je ver-rassen! Je kan op verschillende plekken proeven van de beste sociaal-artistieke projecten – hou onze maandkrant in het oog voor updates!

• zaterdag 18 april – Wijkparcours 1 – Deurne – Festivalcentrum CC Deurne

• zondag 19 april – wijkparcours 2 – Hoboken, Wilrijk en Kiel – Festivalcentrum OC Nova

• vrijdag 24 april – individuele zaalvoorstellingen en expo’s – Stadscentrum – Festivalcentrum Tutti Fratelli

• zaterdag 25 april – wijkparcours 3 – Borgerhout, Antwerpen-Noord – Festivalcentrum Het Oude Badhuis

• zondag 26 april – wijkparcours 4 – Luchtbal, Merksem en Ekeren – Festivalcentrum cc Luchtbal

42Schouwburg

Page 43: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

THEATER

za 25 april – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 12 | vvk: ¤ 10 | vroegboekprijs: ¤ 9

PETITES PENSÉES DE PASCALE PASCALE PLATEL

Yep, ook mevrouw Platel is dit seizoen weer van de partij! Op z’n Platels stelt ze in deze conférence de grootste levensvragen waarmee een mens worstelt: Waarom leven, lijden en verlangen wij? Waar gaan we naartoe, wat is het belangrijkste in ’t leven? Wat is de waarheid? Waaruit bestaat echte liefde? Waarom spant je broek vandaag rond je billen terwijl ze gisteren nog zo lekker knussig los zat…?

Pascale Platel: “Ik weet het omdat het mij werd door-gegeven via de oude en de iets jongere meesters, de wijzen, de filosofen,… de mannen, tjiens. Laat mij je hun kennis aanreiken in mijn onnozelste taal, van persoon tot persoon, voor de simpelste zielen uiteengezet.”PS: EN LEES JE GRIEKEN!

tekst &: Pascale Platel | productie: Stefanie da Silva Lemos

“Zo is ze op haar best: meisjesachtig slim. Gewiekst een poort openen in het denken. De grote vragen stellen van-uit kikvorsperspectief. Nietzsche kietelen, Schopenhauer opvrijen, Wittgenstein paaien en Camus het bos insturen. Ewig weiblich. Herlich.” JJ Pollet

MUZIEK

zo 26 april – 14.30 uur – DC Valaar, Dichtersstraat 115, Wilrijkdi 28 april – 14.30 uur – DC Oversnes, Krijgslaan 110, Wilrijkzo 10 mei – 14.30 uur – DC Romanza, Klaproosstraat 74, Wilrijkkassa: ¤ 3

OP AANVRAAGKATLEEN SCHEIR EN BAND

Muziek brengt mensen samen. Met die gedachte trekken de Antwerpse muzikanten Katleen Scheir, Joris Schoenmaeckers, Maarten Scheir en Hans Dockx naar de Wilrijkse dienstencen-tra. Ze peilen er naar de lievelingsmuziek van de bezoekers. Welke nummers roepen herinneringen op? Wat was hun favoriete artiest? Welk lied was de openingsdans op hun huwelijk? Deze persoonlijke momenten vormen de basis voor een concert enkele weken later, samengesteld uit de aangevraagde liedjes en artiesten.

Katleen Scheir: zang, piano, xylofoon, accordeonJoris Schoenmaeckers: zang, gitaarMaarten Scheir: trombone, percussie, backing vocalsHans Dockx: drums, percussie

Een tournee in samenwerking met het district Wilrijk en de betreffende dienstencentra.

© Tuur Uyttenhove

43Schouwburg

Page 44: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

KLASSIEK

zo 3 mei – 10.30 uur – auditorium gemeenschapscentrumkassa: ¤ 10 | vvk: ¤ 8 | vroegboekprijs: ¤ 7

PIANODUO NICOLAS CALLOT & LUCAS BLONDEEL Voor veel componisten was vierhandige muziek voor piano een leuke vrijetijdsinvulling, of hooguit een eenvoudige, praktische oplossing om in een tijd waarin opnames nog niet bestonden, werken voor grotere bezetting te bewerken voor de huiskamer. Niet zo voor Schubert echter. Hij componeerde, naast lichtere dansen en marsen, enkele van zijn allergrootste meesterwerken voor twee musici aan een klavier. Uit het oeuvre van zijn laatste levensjaren stelden Callot & Blondeel een prachtig programma samen, met als hoogtepunt drie grote werken uit 1828, geschre-ven kort voor zijn vroegtijdig overlijden. De dramatiek van een nog jonge meimaand, zei je?

Franz Schubert (1797-1828) Fantasie in d D.9 6’Allegro in a D947 16’Rondo in A D951 12’Fantasie in f D940 16’Polonaise in d D824/1 3’30Deutscher en 2 Trios D618 4’ In het voorprogramma: leerlingen van House of Music verrassen je met een zonnig & sprankelend concert.

COMEDY

do 7 mei – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 14 | vvk: ¤ 12 | vroegboekprijs: ¤ 11

GASTROSExUEELJOOST VAN HYFTE

“De liefde van de man gaat door de maag”. De uitdrukking gaat al generaties mee tot ieders tevredenheid. Helaas bestaat ze enkel nog in vage herinneringen. De eens zo trotse jager staat vandaag achter het fornuis om zijn liefde te bewijzen. Maar het verzet smeult… Een man komt op voor zijn lotgenoten: Joost Van Hyfte to the rescue!

In een wervelende show leert Joost de moderne man alles wat hij moet weten om zich een weg tussen haar lakens te koken en haar te laten zitten met de afwas. Joost Van Hyfte brengt comedy die enig is in zijn soort. Comedy waarbij je wél graag op de eerste rij zit!

44Schouwburg

Page 45: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

THEATERPREMIÈRE

do 14 en vrij 15 mei – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 12 | vvk: ¤ 10 | vroegboekprijs: ¤ 9

ORPHEUSCIE LODEWIJK / LOUIS

Op een nacht sleept een vrouw het lichaam van een jongeman haar winkeltje binnen. Ze sluit de deur achter zich en laat de rolluiken neer. Achterin het magazijn maakt ze net genoeg ruimte vrij om er een matras neer te leggen. Ze hoopt voor een keer haar ontdekking niet met de rest van het dorp te moeten delen.

Zo begint Compagnie Lodewijk/Louis’ ORPHEUS.

Tennessee Williams schreef in 1957 met zijn Orpheus Descending een pleidooi voor de kunst, de begeerte en de verbeelding, als enige elemen-ten die het leven nog zin kunnen geven.

Compagnie Lodewijk/Louis gaat vandaag met deze toneeltekst aan de slag om hun ORPHEUS te vertellen. Het wordt het verhaal van het individu dat in een verstarde, extreem conserva-tieve gemeenschap zijn recht op passie wil bewaken.

De jongeman wordt de Orpheus van de 21e eeuw, de gemeen-schap waarin hij terechtkomt, zijn hel, en de winkeldame is zijn Eurydice.

tekst: Compagnie Lodewijk/Louis naar Tennessee Williamstekstcoach: Bart Meulemanspel: Yves De Pauw, Iris Van Cauwenbergh, Gert Portael, Nele Goossens en Louis Van der Waalcoach: Jan Geers

45Schouwburg

Page 46: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

MUZIEK

za 16 mei – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 12 | vvk: ¤ 10 | vroegboekprijs: ¤ 9

CLUB CANAPE #5JAZZLIGHT + 8 O’ CLOCK SHADOWS

Jazzlight is een jong Antwerps kwartet dat jazz uit de jaren ‘20 en ‘30 brengt. Met het repertoire van zangeres Annette Hanshaw als vertrekpunt doet Jazzlight de roaring twenties herleven. Jazzlight speelde onder meer al op de Gentse Feesten, het STUK in Leuven en, hoe kan het ook anders, ons eigenste Jazz Wilrijk. In 2012 wonnen ze de Wilrijkse talen-tenjacht Sterk Onversterkt, waarna De Kern de groep een jaar lang onder de vleugels nam.

“Ze brengen uptempo, vrolijke en swingende jazz uit de glorietijd van de ondeugende jazzladies. Verwacht geen beugehoorde standards, hun repertoire is verfrissend eigen-zinnig. Het is swingjazz, maar toegankelijk als pop. Jazzlight is hard aan de weg aan het timmeren en wordt goed opgepikt. Live een enorme aanrader.” (Muzieksite Enola.be)

8 o’clock shadows is een jazzoctet onder leiding van Sam Joris. Dit jonge geweld gaat voor jazz met een melodie, muziek die goed in het oor ligt en een verhaal vertelt. Ze spelen eigen nummers en arrangementen van stukken van onder andere Bert Joris, Thelonious Monk en Wynton Marsalis. Het jazzcollectief bestaat uit acht muzikanten uit de conservatoria van Antwerpen, Gent, Leuven, Rotterdam en Amsterdam: Sam Joris, Rob Banken, Bruno Van der Haegen, Peter Dellanoye, Joppe Bestevaar, Wout Gooris, Ruben Lamon en Jelle Van Giel.

Samen kunnen ze enkele knappe adelbrieven voor-leggen met optredens bij onder andere Brussels Jazz Orchestra, Brussels Youth Jazz Orchestra, New Brass Directions en op festivals zoals North Sea Jazz, Jazz Middelheim, Jazz à Viene, Montreux, Waldstock Festival en Nanjing Jazz Festival.

46Schouwburg

Page 47: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

MUZIEK

zo 17 mei 2015 – 20.15 uur – kerk Sint-Bavokassa: ¤ 12 | vvk: ¤ 10 | vroegboekprijs: ¤ 9

EENOOGHBENJAMIN BOUTREUR

Eenoogh is het nieuwe ensemble van Benjamin Boutreur, die faam verwierf als componist van theatermuziek en schrijver voor allerlei zielsverwante bands en groepen. Met twaalf strijkers, tokkelaars en blazers zijn ze, en ze spelen oude en nieuwe com-posities van Boutreur, ergens tussen klassiek en iets anders. Passages uit de muziekgeschiedenis worden mee in dit weefsel opgenomen en verwoven tot een zeer persoonlijke collage. Eenoogh wil tijd nemen, ruimte laten, af en toe schuren, licht verzamelen en schoonheid genereren. De prachtige Esmé Bos, gekend van Duveltjeskermis en Tres Tigres Tristes, komt meedoen.

Benjamin Boutreur (°1975) speelde de afgelopen jaren saxofoon en klarinet in verschillende formaties en is nog best te omschrijven als een creatieve duivel-doet-al. Hij was in het verleden muzikant, producer en schrijver voor onder meer Flowers for Breakfast, Moondog jr., Zita Swoon, de Kakkewieten, Think of One, El Tattoo del Tigre en Flat Earth Society (FES). In het theater was hij componist/arrangeur/muzikant, o.a. voor verschillende producties bij HETPALEIS samen met Dimitri Leue en onlangs nog speelde hij met Johan Petit in cc De Kern in De Snoek van Sjestov (MartHa!tentatief).

MUZIEK

vrij 22 mei – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 18 | vvk: ¤ 16 | vroegboekprijs: ¤ 15

CHANSON. UNE BELLE HISTOIRESUCCESHERNEMING

BART VAN LOO & EDDY ET LES VEDETTES

Het stond in de sterren geschreven dat Bart Van Loo en Eddy et Les Vedettes op een dag de handen in elkaar zouden slaan. Met zijn bestsel-ler Chanson. Een gezongen geschiedenis van Frankrijk en de gelijknamige radioreeks brak Van Loo met veel succes een lans voor het Franse lied. Eddy et les Vedettes groeide de voorbije jaren uit tot dé ideale vertolkers van swingende Franse muziek. Une Belle Histoire brengt het Franse chanson zoals het in Vlaanderen en Nederland nog nooit te bewonderen viel.

Het resultaat was een ongelooflijk uitverkochte tournee vorig seizoen, incl. een bomvolle première in onze eigenste schouwburg. De voorstelling werd overstelpt met goede reacties van pers en publiek, aan beide kanten van de Moerdijk. Daarom hernemen we deze show ook avec plaisir in De Kern. Au suivant! 47S

chouwburg© Jimmy Kets

Page 48: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SCHOUWBURG - Offset (ongestreken)

THEATER

vrij 29 mei, za 30 mei, woe 3 juni, do 4 juni, vrij 5 juni, vrij 12 juni, za 13 juni, vrij 19 juni & za 20 juni – 20.30 uur – cc De Kernzo 31 mei – 15 uur – cc De Kerntickets: ¤ 10

1250 JAAR WILRIJKWILRIJKS THEATER COLLECTIEFIn 2015 bestaat Wilrijk 1250 jaar. Speciaal voor deze gelegenheid bundelen drie Wilrijkse theatergezelschappen (Dionteater, ArsNoevoo en Bananentejater) eenmalig de krachten onder de naam: Wilrijks Theater Collectief. Samen brengen ze een exclusief theaterstuk, speciaal geschreven ter gelegenheid van het 1250-jarig bestaan van Wilrijk.

Als toeschouwer maak je een prachtige reis door het verleden, het heden en de toekomst van Wilrijk. Doorspekt met unieke en idyllische verhalen en een fl inke dosis nostalgie en humor, of toch niet…? Want weet je wat, je zal het moeten stellen met een afkooksel. Je krijgt de making of voorgeschoteld, van hoe men een poging doet om zo’n stuk over Wilrijk te maken. Want de drie gezelschappen slagen er niet in om tot een echt toneelstuk te komen. Teveel ego’s in hetzelfde hok. Teveel gekakel en haantjesgedrag.

Wie zou de hoofdrollen mogen vertolken? Over welke aspecten van Wilrijk moet zo’n toneelstuk gaan? Welke kant gaan we uit met de muziek, moeten we het publiek laten meezingen? Moeten er beroemde Wilrijkenaars aan bod komen en dewelke? Mogen we het over politiek hebben? Of over Beerschot Wilrijk? Je leest het: er staan echt teveel quasi onoplosbare problemen in onze weg…

Desalniettemin wensen wij je toch veel plezier met, tja… hoe kunnen we dit noemen? We zullen zeggen: ‘Een Wilrijks toneelstuk met een hoek af’. Want een echte titel is momenteel nog teveel gevraagd. Ook daarover bereikt men maar geen compromis…

www.wilrijks-theater-collectief.be48Schouwburg

Page 49: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

49

Banaan – H3C–CH

3–O=O=CH

3

Het typische aroma van banaan is 3-methylbutylethanoaat of isoamylacetaat. Dit wordt soms ook bananenolie genoemd:

een organische verbinding met een typerende geur en smaak van bananen. Hierdoor wordt het veel gebruikt als

geur- en smaakstof in producten die naar banaan moeten smaken, zoals snoepjes. De stof komt voor als een heldere

kleurloze viskeuze vloeistof, die slechts matig in water oplost, maar goed oplosbaar is in de meeste organische oplosmid-

delen. 3-methyl-1-butylacetaat is een ester die gevormd wordt door reactie van 3-methyl-1-butanol en azijnzuur,

met een sterk zuur als katalysator (meestal zwavelzuur of p-tolueensulfonzuur).

Pcc

L us20142015

ekern

ede

T I n

CH

C

C

H

H

O

O

Page 50: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SPEELTUIN - Maco (gestreken)

MUZIEK

za 4 oktober – 11 uur – cc De Kernkassa: ¤ 8 | vvk: ¤ 6 | kindertarief: ¤ 6

MILE(S)TONES (6+)ZONZO COMPAGNIETijdens Mile(s)tones nemen een slagwerker, een pianist en trompettist je mee naar de wereld van de legendarische Amerikaanse jazzcomponist en trompettist Miles Davis. Zijn avontuurlijke manier van muziek maken is het vertrekpunt van de voorstelling. Het ene moment bevind je je in de bruisende cre-ativiteit van een opnamestudio, het andere moment sta je mee op het podium en ben je een van de muzikanten...

Voor wie The Fast Show ooit zag: Jazz Club for kids, met andere woorden. GRRRREAT!

www.zonzocompagnie.be

Deze voorstelling kadert in de nieuwe editie van Jazz Wilrijk, zie pag 8.

LITERATUUR

za 11 oktober – 15 uur – bibliotheek Bistgratis

DE JACHT OP JOZEF TENTELAAR VERWENDAG: BOEKVOORSTELLING (9+)

Illustrator Tom Schoonooghe en schrijver Stefan Boonen stellen in de bib hun nieuwste boek De jacht op Jozef Tentelaar (uitgeverij Manteau) voor.

Jozef en zijn vader woonden in koffi ehuis Tentelaar. Ongeveer het kleinste huis ter wereld. Bovendien had het wielen, pedalen en een stuur.

Het verhaal van Jozef Tentelaar. Een nogal drukke jongen in een rood pak. Op een dag moeten hij en zijn vader er dringend vandoor. Van de stad naar het verste dorpje dat ze kunnen bedenken. Een bijzondere en gevaarlijke reis wordt het. Ze ontmoeten Weetikveel en maken kennis met een kannibaal. Bovendien is er iets met een raket en een strenge directrice. Gelukkig is er ook een vuurtoren en zijn er Kraakse koeken. Kortom, het is een verhaal om je tanden in te zetten. Kom er van proeven op 11 oktober in de bibliotheek van Wilrijk.

© Wouter Van Looy

50SPEELTuIn

Page 51: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SPEELTUIN - Maco (gestreken)

THEATER

zo 12 oktober – 14.30 uur – cc De Kernkassa: ¤ 8 | vvk: ¤ 6 | kindertarief: ¤ 6

KRIEP! (8+)4HOOG

Omdat het niet altijd lieve of leuke verhaaltjes moeten zijn: een thriller om je achtjarige zoon of dochter de stuipen op het lijf te jagen. Twee actrices nemen 40 rollen op zich. Het spelen wordt een ingenieus systeem van verkeerde sporen waarmee ze je constant in spanning houden. Gevaarlijk grappig op het puntje van je stoel – Hitchcock zelf zou het niet beter kunnen.

Als ze het NIET hadden gehoord Hadden ze het nooit geweten En was alles anders geweest Maar... Ze HADDEN het gehoord Dus wisten ze het En was het ook anders!

51SPEELTuIn

LOCATIETHEATER

za 25 oktober – 14.30 uur – DC Oversneszo 26 oktober – 14.30 uur – DC Romanzama 27 oktober – 14.30 uur – DC Valaarkassa: ¤ 8 | vvk: ¤ 6 | kindertarief: ¤ 6

KUN JE FLUITEN, JOHANNA? (6+)LUxEMBURG

Het dj-duo The Marvelous Magpies heeft zich gespecialiseerd in het oplichten van oudjes in bejaardentehuizen. Als dekmantel gebruiken ze hun show, waarin ze plaatjes draaien uit de tijd van toen. Alles verloopt volgens plan tot een oude vrouw roet in het eten gooit en de dj’s meezuigt in haar herinneringen... In het dj-duo meent ze Berra en meneer Nils te herkennen. Berra was een jongen die zo graag een grootvader wilde dat hij er een ging zoeken in het rusthuis. Hij vond er meneer Nils, een weduwnaar die maar wat blij was met een kleinkind.

luxemburg brengt een ontroerend verhaal over ouder worden, een-zaamheid en verlangen. Op scène: acteur-muzikant Joep Conjaerts, actrice Vanessa Broes en drievoudig wereldkampioen kunstfluiten Geert Chatrou. Jawel, een wereldkampioen kunstfluiten. Tuit je lippen alvast!

Deze voorstelling speelt in: DC Oversnes: Krijgslaan 110, 2610 Wilrijk DC Romanza: Klaproosstraat 74, 2610 Wilrijk DC Valaar: Dichtersstraat 115, 2610 Wilrijk

Page 52: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SPEELTUIN - Maco (gestreken)

5 JAAR CINEKIDS: BEESTIG!Allemaal Beestjes… of toch bijna allemaal. Hier en daar speelt er wel eens een mens of een andere zeepridder mee, maar over het algemeen bevolken dieren dit jaar het festival.

Dit is alweer de vijfde editie van ons jaarlijks filmfeest voor kinderen, we presenteren elke dag een film en natuurlijk een heleboel nevenactiviteiten in samenwerking met de bib en de jeugddienst.

De lezingen in de bib van Wilrijk verplaatsen we naar de voormiddag (11 uur) en de festivalsluiter wordt dit jaar geen disco maar een heus poëtisch kapsalon. De films variëren van een oude kaskraker als Disney’s Robin Hood naar de recente Oscarnominatie Ernest en Celestine. Ontdek het volledige programma op de volgende bladzijden.

De academies van Wilrijk openen ook dit jaar weer in de bib, voor de gelegenheid omgetoverd in een bibliobos, en ook de weergaloze workshops zijn natuurlijk weer van de partij.

Beestjes dus… een muis en een beer die beste vrienden worden, een vos die van de rijken steelt en aan de armen geeft, een draak en een paard die een zeepridder vergezellen, twee dikkevriendenpoezen die verdwalen, een tijgertje en al zijn vrienden van het bos, een bever in een echt dierendocudrama… al deze dieren wachten op jullie voor deze vijfde beestige editie van Cinekids!

Tijdens de herfstvakantie (van woensdag 29 oktober tot zondag 2 november 2013) veroveren dieren het grote witte scherm en gebeuren er meer dierlijke randactiviteiten in het cultuurcentrum en in de bib. BEESTIG!

52SPEELTuIn

Page 53: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SPEELTUIN - Maco (gestreken)

DAG 2: DONDERDAG 30 OKTOBER 2014

donderdag 30 oktober – 11 uur – bib Bist – gratis

LEZINGEN: ‘PROFESSIONELE’ VRIJWILLIGERS LEZEN VOOR UIT DE PIM & POM-BOEKJES VAN MIES BOUHUYS & FIEP WESTENDORP

Bekende en minder bekende vertelmama’s en –papa’s en andere mooie stemmen komen vandaag in de Bib speciaal voorlezen uit de beroemde boekjes van Pim & Pom. Daarnaast komen de poezen bijna tot leven wanneer ze kunstig vergroot worden en zo vertoond. Miaauw, begin al maar te spinnen!

DAG 1: WOENSDAG 29 OKTOBER 2014

woensdag 29 oktober – 11 uur – bib Bist – gratis

OPENING: DOOR ACADEMIE WILRIJK, AFDELING MUZIEK EN WOORD“Hey, wat is dat? Kunnen dieren praten? Kunnen dieren boos worden? Of verliefd?” Toneelspelers van de academie transformeren in allerlei dieren uit het bos. “Kom dat zien… kom luisteren! In het bibliobos gebeuren bijzondere, beestachtige dingen...”

woensdag 29 oktober – 14 uur – cc De Kern – kassa: ¤ 5

FILM: ROBIN HOOD Wolfgang Reitherman / Walt Disney Prod. – VS, 1973 – 83 min. (NL gespro-ken) – Leeftijd: 6+

Plezier, spanning en romantiek gaan hand in hand als de stoere held van het Sherwood-bos en zijn grote, dikke vriend Kleine Jan van het ene avontuur in het andere duikelen in strijd met de hebberige Prins Jan die Engeland moet leiden als Richard Leeuwenhart op kruistocht vertrekt. Inderdaad, dit is de Disney-versie van de Robin Hood-legende!© Walt Disney Productions

woensdag 29 oktober – 16 uur – artiestenfoyer cc De Kern – gratis

WORKSHOP: DOOR JEUGDDIENST WILRIJK / A-KAART

DIERENGESWING Kronkel als een slang, sluip als een vos, schitter als een beer en swing. Transformeer in een leuk dier. Een workshop met beweging als troef! Het kriebelt in handen en voeten, vingers en tenen. Losjes in de benen, dans er op los tijdens deze dansworkshop. © Pim & Pom bv / Fiep Westendorp Illustrations

53SPEELTuIn

Page 54: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SPEELTUIN - Maco (gestreken)

VERVOLG DAG 2

donderdag 30 oktober – 14 uur cc De Kern – kassa: ¤ 5

FILM: PIM & POM, HET GROTE AVONTUURGioia Smid – Nederland, 2014 – 70 min. (NL gespro-ken) – Leeftijd: 3+

Na de waanzinnig populaire tekenfilmserie is het tijd voor een echte langspeelfilm van onze favoriete poe-zen. Bij het bezoek van familie verdwalen Pim en Pom in de stad en moeten ze samen op straat overleven. Hun vriendschap wordt op de proef gesteld door een straatkattenbende. Gaat het de poezen lukken om samen te blijven en hun baasje de Vrouw terug te vin-den? Gebaseerd op de karakters van Mies Bouhuys en de tekeningen van Fiep Westendorp. Evelien Bosmans spint een deel van de stemmencast.

donderdag 30 oktober – 15.30 uur artiestenfoyer cc De Kern – gratis

WORKSHOP: DOOR JEUGDDIENST WILRIJK / A-KAART

POEZENMANIERENExperimenteren met stukken stof, harige bollen wol en vele, kleine prulletjes. We maken allemaal poezen tijdens deze workshop vandaag.

DAG 3: VRIJDAG 31 OKTOBER 2014

vrijdag 31 oktober – 11 uur – bib Bistgratis

VERTELLING / LEZING: DOOR BART VAN NUFFELENDe grote manitou van de MartHa’s is ondertussen zo goed als vergroeid met Cinekids. Schrijven van kinderboeken is zijn hobby, het maken van theater zijn beroep. Dit jaar haalt Bart het beest in zichzelf boven en komt daarover vertellen in de Bib. Spannend!

vrijdag 31 oktober – 14 uur – cc De Kernkassa: ¤ 5

FILM: ERNEST EN CELESTINEBenjamin Renner, Stéphane Aubier, Vincent Patar – Frankrijk/België, 2012 – 80 min. (Vlaamse versie) – Leeftijd: 6+

Supercharmante animatiefilm (en winnaar van vele prijzen!) over de vriendschap tussen een klein muisje en een grote beer. Ernest, een dikke hongerige beer, zoekt in de vuilnisbakken naar iets te eten. De kleine muis die hij wil opeten, smeekt hem: “Als je me niet opeet, geef ik je wat je het liefste wil in de hele wereld!” En zo zal Celestine, terwijl ze haar eigen leven probeert te redden, dat van Ernest helemaal ondersteboven halen. Uit deze ongelukkige omstandigheden groeit een vriendschap die in de muizenwereld (de onderwereld) en de wereld van de beren (de bovenwereld) fel bevochten wordt, maar tevergeefs: Ernest en Celestine overwinnen alle vooroordelen.54S

PEELTuIn

Page 55: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SPEELTUIN - Maco (gestreken)

vrijdag 31 oktober – 15.40 uur artiestenfoyer cc De Kern – gratis

WORKSHOP: DOOR JEUGDDIENST WILRIJK / A-KAART

EEN MUIZEN- EN BERENDINER Om de goede sfeer tussen beer en muizen te bewaren houden we een muizen- en berendiner. Een feest waarbij we samen kokerellen en elkaar de diepste geheimen vertellen. Een workshop over vriendschap en hoe je een gemoederenfeest organiseert.

55SPEELTuIn

DAG 4: ZATERDAG 1 NOVEMBER 2014

zaterdag 1 november – 14 uur – cc De Kern – kassa: ¤ 5

FILM: TIJGERTJE EN ANDERE DIEREN UIT HET BOSDace Riduze, Janis Cimermanis – Letland, 2010 – 40 min. (Originele versie zonder dialogen) – Leeftijd: 3+

In vier leuke verhaaltjes spelen verschillende dieren de hoofdrol. De bever is zijn tanden kwijt, een familie biggetjes maakt er een zootje van, de jagers krijgen – gelukkig maar – geen enkel dier te pakken en een cir-custijger bevindt zich plots midden in een dorpje. Met veel glans redden de dieren zich uit alle hachelijke situaties. Soms met een vleugje ernst, maar meestal heel, heel grappig.

Page 56: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SPEELTUIN - Maco (gestreken)

VERVOLG DAG 4

zaterdag 1 november – 15 uurartiestenfoyer cc De Kern – gratis

POPPEN- THEATER: KIKKERKUSJE DOOR KIP VAN TROJE

60 minuten – Leeftijd: 3+

Barones Bibberbil is niet zo gewoon. Ze heeft een vrolijk varken als huisdier. In haar vijver zwemmen geen vissen maar woont een nijlpaard.Vandaag komt de Barones op bezoek in cc De Kern. Zij vertelt verhalen over ongewone dieren, zingt grappige liedjes, brengt poppenspel, trakteert ons op een theekransje en vindt misschien haar prins – als ze tenminste de juiste kikker kust. Kwak. Smak.

Kwakend en smakkend verteltheater met sterke betrokkenheid van het publiek, vandaag zijn dat kinderen vanaf 3 jaar.

DAG 5: ZONDAG 2 NOVEMBER 2014

zondag 2 november – 14 uur – cc De Kern – kassa: ¤ 5

FILM: WITLOKJE, DE AVONTUREN VAN EEN KLEINE BEVER Phillipe Calderon – Canada/Frankrijk, 2008 – 75 minuten (Nederlandstalige versie, verteld door Midas Dekkers) – Leeftijd: 8+

Veilig beschermd door de dam die mama bever voor hem en zijn zus heeft gebouwd, speelt Witlokje onbekommerd met zijn vrienden de kleine lynx en de jonge beer. Tot op een dag het noodlot toeslaat: de dam stort in en Witlokje wordt door de sterke stroming meegesleurd. Alleen en onervaren ontdekt hij dat het bos ook vele vijanden telt.

Een ontroerende natuurfi lm – ingesproken door Midas Dekkers – vertegenwoor-digt een nieuw genre: dierendocudrama. Gezien het docu-gehalte van de fi lm: ook voor grotere kinderen!

56SPEELTuIn

Page 57: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SPEELTUIN - Maco (gestreken)

zondag 2 november – 15.30 uur – artiestenfoyer cc De Kern - gratis

WORKSHOP:

DE ZEEPRIDDERDOOR KRISTIEN IN-‘T-VEN & MATTIAS DE LEEUW

75 minuten – Leeftijd: 7+

Voor Cinekids creëren Kristien (schrijfster van kinderboeken) en Mattias (illustrator) een speciale workshop rond het boek dat ze samen maakten – De Zeepridder – dit jaar bekroond met de derde prijs van de Kinder- en Jeugdjury. Wie is het sterkst en wie het slimst? En wie verovert het hart van de prinses? En wat gebeurt er ondertussen met de draak en het paard?

Een vertelster en een illustrator nemen je mee in dit hilarisch, propere verhaal. Bedoeling is dat kinderen hiermee enthousiast worden gemaakt om te lezen, maar ook om zelf te verzinnen, te schrijven en te tekenen.

zondag 2 november – vanaf 15.30 uur – foyer cc De Kern – gratis

POëTISCH KAPSALON, GRIMEPRET & BUTTONFUNDOOR KIP VAN TROJE-KAPSTERS EN -GRIMEURS

Wij betoveren iedereen met een gek, grappig, eigenaardig of donzig kapsel. Daarnaast kan je je laten omtoveren tot een favoriet dier in de grimelounge. Of je maakt je favoriete beestige button in de badgehoek. De kappers zijn niet enkel haarartiesten, het zijn ook kakelende babbelaars. En niet alleen de klant op de kappersstoel, maar ook wachtrij en omstaanders genieten mee. ’t Is voor jongens en voor meisjes, voor kleuters en grootouders, voor stoere macho’s en papa’s, voor mooie prinsessen en mama’s... het kapsalon is er voor iedereen!

IN SAMENWERKING MET:

DOORLOPEND TENTOONSTELLING MET DIERENSTRIPS EN BEESTIGE OBJECTEN GESELECTEERD DOOR HET VLAAMS STRIPCENTRUM VAN WILRIJK

Het Cinekids-festival is een Wilrijkse interactie tussen de Bibliotheek, de Jeugddienst, de Academies (Woord en Muziek & Beeldende Kunst), het District, de Gezinsbond, de Buitenschoolse Kinderopvang, het Vlaams Stripcentrum en cultuurspeeltuin De Kern!

Koop tijdens de openingsuren van het onthaal een A-kaart (gratis voor kinderen onder 18 j.). Spaar en verzilver je punten of maak gebruik van je startvoordeel!

Meer info over alles vind je op onze website www.ccdekern.be/cinekidsfestival

LOCATIES: bib Bist, Bist 1, 2610 Wilrijk cc De Kern, Kern 18, 2610 Wilrijk

57SPEELTuIn

Page 58: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SPEELTUIN - Maco (gestreken)

POPPENTHEATER

woe 26 november – 14.30 uur – cc De Kernkassa: ¤ 8 | vvk: ¤ 6 | kindertarief: ¤ 6

EEN HELEBOEL SNEEUWPOPPEN (4+)JOGCHEM JALINK

Wilrijk houdt van poppentheater, dat kunnen we wel stellen na de zegetocht van Max Verstappen en zijn kikkerprins vorig seizoen. Mooie aanleiding om een andere noorder-buur naar Wilrijk te lokken: Jogchem Jalink is poppenspeler voor theater en televisie, je kent hem mogelijk als de pop Angsthaas in Sesamstraat.

In zijn nieuwe voorstelling, Een heleboel sneeuwpoppen, nodigt hij al zijn vrienden uit voor een gezellig winterfeest in het theater. Ze gaan warme chocolademelk drinken, kerst-ballen ophangen en een heleboel sneeuw-poppen bouwen. Maar waar blijft iedereen toch? Ze mogen wel opschieten. Er is een fl inke storm voorspeld. Het lijkt wel alsof alles tegelijk misgaat! Als dat maar goed komt...

SINTERKLAASVOORSTELLING

za 29 november – 14.30 uur – Valaarhofwoe 3 december – 14.30 uur – cc De Kernkassa: ¤ 2 | vvk: ¤ 2

HIJ KOMT* (5+)P.L.E.E.6 december komt er aan. Sinterklaas en zijn Pieten maken zich klaar om naar goede gewoonte vanuit Spanje richting België te vertrekken. Maar dit jaar loopt alles iets minder vlot dan normaal. Is de stoom-boot lek of stoomt de boot net lekker? Is er een kaper op de kust? Of is het een kapper aan de kust?

Hij komt… maar komt het wel goed?

HIJ KOMT* is een voorstelling boordevol muziek, van en met Sinterklaas.

Matthias Meersman regisseert. Je kent hem van onder andere Bad Van Marie en Theater Malpertuis. Zijn laatste voorstelling, Recht Zal Zijn Wat ik Zeg (vorig seizoen te gast in De Kern), haalde in De Morgen de top tien van beste producties van 2013.

Tijs Delbeke componeert de muziek. Dezer dagen gooit hij hoge ogen als frontman van Sir Yes Sir, bij Dez Mona en door zijn samenwerking met Bart Moeyaert.

© Michael Berghman

58SPEELTuIn

Page 59: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SPEELTUIN - Maco (gestreken)

MUZIEK

za 17 januari – 14.30 uur – cc De Kernkassa: ¤ 8 | vvk: ¤ 6 | kindertarief: ¤ 6

ZINDERING (2,5+)ALExANDRA AERTS

Miniconcert voor minimensjes met muziek van Min… - euh, Marin Marias.

Zindering is een zintuiglijke reis met twee muzikanten, een actrice, een viola da gamba en een teorbe (een snaarinstrument uit de luitfamilie).

Zindering is zinderend zoet, zzzoemend en zingend, laat kleuters barokmuziek beleven, doet wegdromen naar de verte en is vreemd dichtbij.

Zindering is een suite met een vreemde smaak en klinkt prikkelend zacht als een prachtig parfum: Badinage, Marche Tartare, Feste Champètre, Rèveuse…

MUZIEK

zo 25 januari – 14.30 uur – cc De Kernkassa: ¤ 8 | vvk: ¤ 6 | kindertarief: ¤ 6

iDRUM (11+)PERCUSSIVE

Prille pubers en cultuurcentra, het is altijd een stormachtig huwelijk geweest. “Eens iets nieuws proberen, jezelf opnieuw uitvinden”, geldt dan vaak als de wollige remedie. Bij deze: een slagwerkspektakel met tablets. Voor wie de laatste jaren op een andere planeet vertoefde: dat laatste is “een computer die in de hand gebruikt kan worden” – volgens Wikipedia toch.

De drie podiumbeesten van Percussive bundelen hun passie voor ritmisch theater in hun nieuwste show. Naast de tablets sleuren ze ook een arsenaal aan trommels en bijzonder slagwerkgerief mee. Het resultaat is een visueel totaalspektakel waarin vette ritmes en humoristische acts naadloos gesynchroniseerd worden.

www.percussive.be

© Michael Berghman

© Cynthia Johnston

59SPEELTuIn

Page 60: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SPEELTUIN - Maco (gestreken)

MUZIEKTHEATER

woe 11 februari – 14.30 uur – cc De Kernkassa: ¤ 8 | vvk: ¤ 6 | kindertarief: ¤ 6

HERTEHART (4+)DE KOLONIE MT

MienherteMienherteHartezeer in mien herteAaah mien hertehartHertefrettenshart mien hertHartehartefrettensherte hartelijk hertelijk hartMienherte

Kapitein Hert woont op het prachtige kasteel ‘t Hert in Hertefretten, een bosrijk privéparadijs aan de rand van een diep meer. In dat kasteel zit ook stilletjes te smachten: Hart, een werkloze gouvernante, want de Kapitein is voorlopig kinderloos. Zo gulzig is ze naar zijn liefde. Zo gaarne zou ze met hem kleine, koddige hertehartjes maken... maar of dat lukt?

In HERTEHART tilt De Kolonie MT het onweerstaanbare genre van de operette naar een ander niveau. Zwaar aangezette emoties, groteske gestes en protserige kostuums: ongeremde potsierlijkheid, maar steeds met veel gevoel voor stijl.

www.dekoloniemt.be

60SPEELTuIn

MULTIMEDIA

zo 22 februari – 13 uur – cc De Kernkassa: ¤ 5 | vvk: ¤ 5 | kindertarief: ¤ 5

GAMENAMIDDAG (8+)9 maart 2014. 12 uur. Cultuurcentrum De Kern, de Wilrijkse cultuurtempel. De kinderprogrammator van De Kern krijgt een lichte zweetaanval. De zon schijnt en het is buiten twintig graden. Wie o wie wil er nu met zo’n prachtig weer komen gamen?

Wel: jullie, zo bleek. Een kleine honderd man-nen en vrouwen, jongens en meisjes, nerds en hipperds, scouts en scoutinnen deden zich tegoed aan een partijtje Duck Hunt op die oude Nintendo of een wedstrijd FIFA 14 op ons kolossale scherm.

Redenen genoeg om, bij temperaturen van min dertien bijvoorbeeld, opnieuw je krokusvakantie op te fl euren met een namiddag vol spellekes. Wordt vervolgd!

© Het Consolesalon

Page 61: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SPEELTUIN - Maco (gestreken)

FILM

zo 22 februari – 17 uur – cc De Kernkassa: ¤ 6 | vvk: ¤ 6 | kindertarief: ¤ 6 combiprijs fi lm + gamen: ¤ 8

LABYRINTHUS (10+)DOUGLAS BOSWELL JEUGDFILMFESTIVAL

Een fi lm over games: ideaal om te combineren met een Gamenamiddag, dachten de collega’s van Het Jeugdfi lmfestival.

De veertienjarige Frikke ontdekt bij toeval een computerspel waarin enkele van zijn vrienden terechtgekomen zijn. Enkel Frikke kan hen er uit bevrijden. In een wedloop tegen de tijd gaat hij op zoek naar het kwade meesterbrein achter dit gemene spel en hoopt hij zo zijn vrienden redden. Labyrinthus is een fascinerende fi lm waarbij de grens tussen de online en echte wereld soms erg vaag is.

Elke krokusvakantie ontdek je op Het Jeugdfi lm-festival de beste jeugdfi lms, audiovisuele installaties en workshops. De rest van het programma vind je op www.jeugdfi lmfestival.be

MUZIEK

zo 1 maart – 14.30 uur – cc De Kernkassa: ¤ 8 | vvk: ¤ 6 | kindertarief: ¤ 6

Combinatie workshop & voorstelling: ¤ 10 (start workshop 13.30 uur)

BACHMOMENT (8+)JEUGD EN MUZIEK / CAPRIOLA DI GIOIA

Een Bachmoment is wat je voelt als de muziek van Bach je raakt. In dit project brengt Capriola di Gioia de muziek van de grootmees-ter voor kleine oren.

In een voorbereidende workshop leren de kinderen thema’s uit de voorstelling zingen, spelen en herkennen. Ze ervaren de krach-tige helderheid van Bachs muziek, licht en humoristisch. De workshop is de rode loper waarover de kinderen nadien op hun tenen naar de voorstelling sluipen. Een donkere zaal. Ogen wijd open. Oren vol hamertjes en de trilling van een stem. Bachmoment.

© Peter De Jongh

61SPEELTuIn

Page 62: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SPEELTUIN - Maco (gestreken)

LITERATUUR

za 14 maart – 14 uur – districtshuis Wilrijkgratis

JEUGDBOEKENWEEK

De Vlaamse Jeugdboekenweek 2015 vindt plaats van 14 tot en met 29 maart. Het thema van de 44e editie is humor.

Op 14 maart organiseert Bibliotheek Bist voor de derde maal een heuse familiedag in nauwe samenwerking met het district, cc De Kern, de jeugddienst en Academie Wilrijk.

Tussen 14 en 16 uur kan je er terecht voor te gekke voorstellingen, voorleesuurtjes, knutselactivi-teiten, workshops en zoveel meer. Houdt onze maandbrochures & website in het oog voor het volledige programma!

www.jeugdboekenweek.be

62SPEELTuIn

THEATER

za 4 april – 14.30 uur – cc De Kernkassa: ¤ 8 | vvk: ¤ 6 | kindertarief: ¤ 6

LEEGHOOFD (4+)TUNING PEOPLE

Een jongen zet een grote, witte bol op zijn hoofd. Vanaf dan is hij Leeghoofd die leeft in zijn eigen bizarre, zintuiglijke wereld. Met stickers, trechters, voetbalsokken en ander materiaal maakt hij ogen, oren, mond en neus. Hij vertrekt op ontdekkingstocht en tast zijn omgeving op speelse wijze af.

Met simpele middelen, een decor bestaande uit vele kleine attributen, en aan de hand van poëtische en vrolijke beelden wordt Leeghoofd een theatraal en muzikaal gedicht over een jongen met een groot hoofd.

“Met brio bewijst ‘Leeghoofd’ dat theater geen bubbel is, of verbeelding een lege doos. Je beseft weer dat de banaliteit van de realiteit, niet aan de realiteit ligt maar aan jezelf.” (Wouter Hillaert, De Standaard ****)

“Een verfrissende ode aan de fantasie die elke mens deugd doet. Als happen in jouw lievelingstaart. Door de doordachte stroom van gebeurtenissen en vondsten is ‘Leeghoofd’ meer dan een spannend en grappig kijk- en luisteravontuur voor kleuters.” (Els Van Steenberghe, Knack Focus ****)

www.tuningpeople.be & www.kinderenvandevilla.com

© Clara Hermans

Page 63: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SPEELTUIN - Maco (gestreken)

PAASPRETPANNENKOEKENFILMFESTIVALPROJECT

Het Paaspretpannenkoekenfi lmfestivalproject. Jouw redding in een lange, twee volle weken durende paasvakantie, waarin je koter dage-lijks aan je mouw zit te trekken om iets te gaan doen. Het concept is qua complexiteit omgekeerd evenredig aan de naam van het beestje: één weekend, twee animatiefi lms en gratis pannenkoeken na de fi lm!

za 11 april – 14.30 uur – cc De Kernkassa: ¤ 6 | vvk: ¤ 5 | kindertarief: ¤ 5

MINUSCULE (6+)HÉLÈNE GIRAUD EN THOMAS SZABO

Een lieveheersbeestje wordt gescheiden van zijn familie en komt per toeval bij een kolonie zwarte mieren terecht. Die zijn net een doos suiker-klontjes op het spoor gekomen en besluiten deze heerlijke buit mee te nemen naar hun heuvel. Dat is echter buiten de sluwe rode mieren gerekend… Het begin van een spannende, maar vooral hilarische strijd!

Sommige kinderen kennen de korte fi lmpjes mis-schien al? De fi lmmakers werkten de afgelopen jaren aan een bioscoopfi lm. En het mag gezegd: dit is hoogst originele kindercinema. De magnifi ek geanimeerde insecten zijn te zien in een echt natuurdecor. Zonder dialoog.

zo 12 april – 14.30 uur – cc De Kernkassa: ¤ 6 | vvk: ¤ 5 | kindertarief: ¤ 5

OTTO IS EEN NEUSHOORN (4+)KENNETH KAINZ

Neushoorns die Otto heten: altijd sympathiek. Gemakkelijke beesten zijn het evenwel niet. Hoe hou je een hongerige neushoorn tevreden? En wat geef je hem als al het meubilair is opgegeten? Zou een neushoorn geen geweldig verjaardagscadeau zijn voor Elsje, het leukste meisje van de klas? Allemaal vragen voor Topper, die na het tekenen van een neushoorn op de muur plotse-ling oog in oog staat met het briesend beest.

Otto is een neushoorn is het derde en laatste deel in een reeks verfi lmingen van de Deense auteur Ole Lund Kirkegaard. Na Orla de kikkerslikker en Pudding T (in De Kern te zien tijdens Cinekids 2013) is dit opnieuw een uitbundig en fris verhaal over een tenger jongetje dat zichzelf overstijgt. 63S

PEELTuIn

Page 64: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

SPEELTUIN - Maco (gestreken)

THEATER

woe 29 april – 14.30 uur – cc De Kernkassa: ¤ 8 | vvk: ¤ 6 | kindertarief: ¤ 6

SPIKKELTJE (6+)COMPAGNIE GORILLA

Een kleine driehonderd kinderen (en hun ouders) gingen vorig jaar uit hun dak toen Pietje Puk onze schouwburg bezocht. Een flinke portie jeugdsentiment delen met je kinderen: altijd plezant. En dat kan je met Spikkeltje van Annie M.G. Schmidt helemaal opnieuw doen.

Compagnie Gorilla integreert de ontregelende sprookjessfeer die zo eigen is aan de Nederlandse schrijfster in hun nieuwste productie. Spikkeltje is een theatervoorstelling vol verrassende wendingen, met een muzikale toets en een ingenieus decor. De koning en koningin willen heel graag een kindje. Alleen wil dat maar niet lukken. Hoe doe je dat ook? Gelukkig is er de heks Akkeba. Nu ja, gelukkig?

“Ik wil zo graag een kindje.” “Zo zo, een kindje, wel wel... ‘s even kijken... Hier!” En ze gaf de koningin een eitje, een klein gespikkeltje eitje. “Wat moet ik daarmee?” “Uitbroeden natuurlijk. Wat anders? Het is een lijsterei. Ga er drie weken op zitten en broed het uit.” “Maar... wordt het dan niet een vogeltje?” “Helemaal niet. Het wordt een prinsesje. Met alles d’r op en d’r aan!”

DANS- EN FIGURENTHEATER

woe 6 mei – 14.30 uur – cc De Kernkassa: ¤ 8 | vvk: ¤ 6 | kindertarief: ¤ 6

DE STELTENLOPER (4+)DE MAAN / NAT GRAS

Een jongeman maakt van zijn kleine houten huisje metershoge stelten en trekt de wijde wereld in. Hij loopt hoog boven de toppen van een enorm dennenbos, waadt door de eindeloze diepten van de Stille Oceaan. In de Grand Canyon is alles knaloranje, op de Noordpool is alles ijzig blauw… Tijdens zijn fantastische reis door de wereld ontmoet de steltenloper de gekste figuren. En op het einde komt hij weer veilig thuis. Zoveel rijker, zoveel wijzer, zijn wereld en hijzelf zoveel fleuriger en kleuriger als voor-heen. Droom en werkelijkheid, realiteit en fantasie houden moeiteloos gelijke tred in deze woordeloze kleutervoorstelling boordevol hedendaags dans- en figurentheater. Naar het gelijknamige prentenboek van Mattias De Leeuw (Boekenpluim 2013).

LITERATUUR

Elke tweede woensdag van de maand om 14.30 uur – Bibliotheek Bist - GratisElke derde zaterdag van de maand om 11 uur – Bibliotheek Bist - Gratis

LEESLEKKERLeeslekker is een project van de Antwerpse bibliotheken in samenwerking met de jeugddienst van het district Wilrijk, waarbij vrijwilligers op geregelde basis voorlezen aan kinderen tussen 4 en 8 jaar. Elke maand staat in het teken van een bepaald thema. Op www.ccdekern.be vind je alle thema’s en boeken.Hou de website ook zeker in de gaten voor extra voorleesuurtjes die nog worden geprogrammeerd.

© Clara Hermans

64SPEELTuIn

Page 65: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

65

INKT. – C6H5NH2

De ijzer-gallusinkt (ook: ferrotannine-inkt of ijzergalnoteninkt) werd omstreeks de 11e eeuw ontdekt. Ze wordt gevormd door een reactie van looizuur, dat in de galappels aanwezig is, met een metaalzout (ijzer(II)sulfaat of koper(II)sulfaat). De kleur ontstond echter pas wanneer de inkt aan de lucht werd blootgesteld. Deze zuren leidden op termijn tot de aantasting van de ondergrond, de zogenaamde inktvraat. Gedurende de tweede helft van de 19e eeuw verschenen inkten op basis van aniline-kleurstoffen en op basis van synthetische alizarine. Tal van synthetische kleurstoffen zoals anilineblauw, methy-leenblauw, eosine, nigosine en methylviolet werden nu toegepast.

Tcc

I rA20142015

Lkern

ede

e

NH

Page 66: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

66

CONVERSATIE ENGELS / FRANS

Engelsdo 2, 9, 16, 23, 30 oktober, 6, 13, 20, 27 november, 4, 11 en 18 december – van 10 tot 11 uur – DC Valaar, Dichtersstraat 115, Wilrijkkassa: ¤ 1,5 per lesinschrijven via dienstencentrum Valaar, tel.: 03 289 14 20begeleiding: Britta Beniest

Fransdi 9 september, 14 oktober, 4 november en 9 december – van 14 tot 15 uur – DC Valaar, Dichtersstraat 115, Wilrijkkassa: ¤ 1,5 euro per lesinschrijven via dienstencentrum Valaar, tel.: 03 289 14 20begeleiding: André De Corte

In een ontspannen en ongedwongen sfeer praten, spreken en babbelen we d’r op los. We verspillen geen tijd aan eindeloze theorielessen, maar leggen integendeel het accent op de spreek- en taalvaardigheid. De tekst is daarbij het startpunt, de docent leest de tekst en van daaruit gaan we verder. Je zal verbaasd staan van de snelle vorderingen die je maakt!

In samenwerking met dienstencentrum Valaar

Page 67: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

Offset (ongestreken)

AT E l I E R

67ATELIEr

BLOEMSCHIKKEN VOOR BEGINNERS

di 30 september en 23 december – van 14 tot 16 uur – DC Romanza, Klaproosstraat 74, Wilrijkkassa: ¤ 2 per sessie, exclusief materiaal (wordt rechtstreeks aan de lesgeefster betaald)inschrijven via dienstencentrum Romanza, tel.: 03 292 33 70begeleiding: Sim De Beir

Op een ongedwongen gezellige manier creatief aan de slag gaan. Met een kop koffie en een fijne babbel. Sim zorgt én voor de babbels én in de eerste plaats natuurlijk ook voor de bloemen.

In samenwerking met

dienstencentrum Romanza

BLOEMSCHIKKEN VOOR GEVORDERDEN

di 30 september, 21 oktober, 18 november, 16 december, 24 februari en 24 maart – van 9.30 tot 12.30 uur – DC Romanza, Klaproosstraat 74, Wilrijkkassa: ¤ 7 per sessie, exclusief materiaal begeleiding: Anne Huttener

Je kan al bloemen schikken, binden, steken? Maar je wil het beter doen? Je disgenoten het komende jaar extra verrassen met een onverwachte, lekker opvallende creatie? Doe mee aan deze gevorderdenreeks! Inschrijvingen via De Kern. Wij bezorgen je de materiaallijst na betaling. Eventueel kan het materiaal tot maximaal drie dagen voor aanvang besteld worden bij de lesgeefster Anne Huttener op het nummer 052 22 44 71. De extra materiaalkost kan je rechtstreeks aan de lesgeefster betalen.

In samenwerking met

dienstencentrum Romanza en

Ons Ateljee

COPPERPLATE – KALLIGRAFIE

do 2, 9, 16, 23 oktober, 6, 13, 20 november, 4, 11 en 18 december – van 9.15 tot 11.15 uur – DC Romanza, Klaproosstraat 74, Wilrijkkassa: ¤ 50 + basispakket ter waarde van ¤ 10 (wordt rechtstreeks aan de lesgeefster betaald)begeleiding: Marion Stoffels

Onze moeders en grootmoeders leerden op school nog schrijven met een spitse pen in een pennenstok. Copperplate heeft vandaag nog niets van zijn aantrekkingskracht verloren. De elegantie van de lettervorm en het stijlvolle uitzicht zijn voor de hedendaagse kalligrafieliefhebber meer dan reden genoeg om zich in deze schrijfstijl te verdiepen. Een feest voor de geest! Ben je linkshandig? Gelieve dit dan te melden bij inschrijving.

In samenwerking met

dienstencentrum Romanza

ZUMBA GOLD

di 30 september, 7, 14, 21, 28 oktober, 4, 18, 25 november, 2 en 9 december – van 10 tot 11 uur – DC Valaar, Dichtersstraat 115, Wilrijkkassa: ¤ 30 begeleiding: Stéphane Delmas

Zumba Gold, dat is al dansend werken aan je conditie. Het verschil tussen Zumba Gold en de gewone alomtegenwoordige variant is dat hier het high impact – het intensief springen – wordt weggelaten. De oefeningen zijn aangepast en toegankelijk voor mensen op leeftijd of beginnende sporters met een beperkte conditie. Je zal merken dat naarmate de lessenreeks vordert ook je uithoudingsvermogen en coördinatie zullen verbeteren!

In samenwerking met

dienstencentrum Valaar

Page 68: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

Offset (ongestreken)

AT E l I E R

68ATELIEr

AUTOBIOGRAFISCH SCHRIJVEN

di 18, 25 november, 2, 9 en 16 december – van 19.45 tot 22.15 uur – Bibliotheek Bist, Bist 1, Wilrijkkassa: ¤ 110begeleiding: Suzanne Binnemans, auteur en schrijfdocente

We hebben allemaal een verhaal uit onze leefwereld dat erom vraagt neergeschreven te worden: jeugdherinneringen, een groot verlies of een intens geluk. “Daar zou ik nu eens een boek over kunnen schrijven,” klinkt dat idee bekend in de oren? In deze cursus reikt Suzanne Binnemans een rijke waaier aan verschillende technieken aan. Door het schrijven, schrappen en herformuleren kom je, in groep, ongetwijfeld tot nieuwe, verhelderende inzichten die je helpen je verhaal zo helder mogelijk aan het papier toe te vertrouwen.

In samenwerking met Creatief Schrijven en

Bibliotheek Wilrijk

www.creatiefschrijven.be

YOGA

woe 1, 8, 15, 22 oktober, 5, 12, 19, 26 november, 3 en 10 december – van 20 tot 21.15 uur – DC Romanza, Klaproosstraat 74, Wilrijkkassa: ¤ 30 begeleiding: Nadine van Treeck

Het is een kunst om naar je lichaam te leren luisteren. Op een ontspannen manier nemen we tijdens deze sessies yogahoudingen aan die door heel kleine bewegingen de wervelkolom soepel maken en diep inwerken op organen, gewrichten, klieren, bloedcirculatie, het zenuwstelsel en de ademhaling. We doen dit op een matje of op een stoel, naargelang de eigen mogelijkheden, zonder prestaties. De nadruk ligt op een goede ademhaling want dit is een voortdurend zuiveringsproces van het lichaam. Stress en spanningen zullen geleidelijk aan verdwijnen. Je zal verrast zijn over het resultaat!

In samenwerking met dienstencentrum

Romanza

SCHRIJFTRAINING

di 23, 30 september, 7, 14 en 21 oktober – van 19.45 tot 22.15 uur – Bibliotheek Bist, Bist 1, Wilrijkkassa: ¤ 110begeleiding: Barbara Van Den Eynde, schrijfdocente

In deze cursus van het gerenommeerde Creatief Schrijven leer je via eenvoudige oefeningen omgaan met taal in verschillende literaire genres. Wie wil het niet kunnen? Een observatie puntig verwoorden. Een situatie origineel en treffend beschrijven. In korte, opeenvolgende scènes een verhaal uit de doeken doen. En natuurlijk: een schoon, authentiek en origineel gedicht schrijven! Voorkennis is niet vereist. Neem gewoon je favoriete pen of potlood mee.

In samenwerking met Creatief Schrijven en

Bibliotheek Wilrijk

www.creatiefschrijven.be

Page 69: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

Offset (ongestreken)

AT E l I E R

69ATELIEr

SAMENLEZEN - KORTVERHALEN

vrijdag 3, 10, 24, 31 oktober, 7, 14, 21, 28 november, 5 en 12 december – van 14 tot 15.30 uur – DC Romanza, Klaproosstraat 74, Wilrijkkassa: ¤ 20, incl. elke sessie een drankje begeleiding: Paul De Dijn & Erik Ooms

Kortverhalen zijn gecondenseerde vertellingen over merkwaardige of ingrijpende momenten uit een mensenleven. Ideaal om samen met anderen te lezen én om er over te praten. In deze reeks lezen Paul De Dijn en Erik Ooms telkens één kortverhaal van een bekend auteur voor die dan samen becommentarieerd wordt. Denk aan klassiekers van het genre Edgar Alan Poe, Guy de Maupassant, Roald Dahl en Julio Cortàzar, maar zeker ook aan schrijvers van de Lage Landen zoals Jacques Hamelink, Kristien Hemmerechts, Bart Moeyaert en Annelies Verbeke. Dat alles bij een kop koffie of een glaasje wijn. Omdat samen lezen leuker is dan alleen en er met elkaar over praten verhelderend kan zijn.

In samenwerking met

dienstencentrum Romanza

BRIDGE

dinsdag 23, 30 september, 7, 14, 21, 28 oktober, 4, 18, 25 november, 2, 9 en 16 december – van 13.30 tot 16.30 uur – DC Romanza, Klaproosstraat 74, Wilrijkkassa: ¤ 20 + aankoop handleiding ter waarde van ¤ 12,5 (wordt rechtstreeks aan de lesgever betaald)begeleiding: Jos Geens

Bridgen houdt de grijze hersencellen actief op een speelse en uitdagende manier. Niet alleen de theorie achter het spel passeert de revue, we nemen ook uitgebreid de tijd om met voorbeelden te oefenen. Je speelt het samen met een partner waarbij je de tegenpartij door de juiste tactiek te gebruiken een loer probeert te draaien. Het spel vereist concentratie, een goed geheugen en gezond logisch nadenken. Iedereen kan deze cursus volgen, ook wie geen enkele ervaring heeft met bridge of een ander kaartspel. We gebruiken het programma ‘Leer Bridge met Berry’ dat bestaat uit 4 lesboekjes. Opzet is dat je na deze 4 reeksen (van 12 sessies) een volleerd speler bent. In deze oerdegelijke lessenreeks kom je alles te weten over dit spel. Speelgarantie gegarandeerd, want je kan je skills verder trainen bij de bridgeclub in het dienstencentrum.

In samenwerking met dienstencentrum Romanza

Op donderdag 13 november

om 20.15 uur vindt in De Kern

onze jaarlijkse leesclub plaats.

Les yeux jaunes des crocodiles

van Kathérine Pancol wordt er

uitgebreid besproken en nadien

kan je ook nog eens de film

meepikken.

Meer info bij de rubriek

Cinema op pagina 80.

80cInEma

Page 70: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

Offset (ongestreken)

AT E l I E R

70ATELIEr

AT

ElI

ER

COMPUTER – DE EERSTE STAPPEN OP COMPUTER EN INTERNET

In samenwerking met het district Wilrijk en DC Oversnes

De lessen vinden plaats in DC Oversnes, Krijgslaan 110, Wilrijkkassa: ¤ 1, vooraf inschrijven verplicht – inschrijving via cc De Kern

MODULE 1: Start met surfen. Je leert je computer, de muis en het toetsenbord kennen. Er is geen voorkennis vereist.

ma van 13 tot 16 uur, start telkens op 1 september, 13 oktober en 1 decemberdi van 13 tot 16 uur, start telkens op 2 september en 14 oktober

MODULE 2: Start met zoeken. Op het einde van deze module kan je al goed overweg met computer en internet. Vereiste voorkennis: werken met de muis, werken met het toetsenbord, website kunnen ingeven, of je hebt de vorige module gevolgd.

ma van 13 tot 16 uur, start telkens op 22 september en 10 november di van 13 tot 16 uur, start telkens op 23 september en 18 november

MODULE 3: Start met mailen. Je leert hoe je een e-mail verstuurt en ontvangt. Daarnaast ontdek je hoe je een tekst kan bewerken en bijlagen kan opslaan en toevoegen in je e-mail.Vereiste voorkennis: naar een website gaan, afbeeldingen zoeken op het internet en opslaan, selecteren, knippen en plakken, of de vorige modules gevolgd hebben.

ma van 9 tot 12 uur, start telkens op 1 september, 13 oktober en 1 december do van 9 tot 12 uur, start telkens op 4 september, 16 oktober en 4 decembervrij van 9 tot 12 uur, start telkens op 5 september en 7 november

MODULE 4: Start met cloud. Je leert bestanden aanmaken, bewaren en bewerken in de cloud. Vereiste voorkennis: kunnen mailen, of je hebt de vorige modules gevolgd.

ma van 9 tot 12 uur, start telkens op 22 september en 10 november do van 9 tot 12 uur, start telkens op 25 september en 13 november vrij van 9 tot 12 uur, start telkens op 26 september en 28 november

Page 71: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

Offset (ongestreken)

AT E l I E R

71ATELIEr

AT

ElI

ER

TABLET – IPAD EN ANDROïDTABLET

In samenwerking met district Wilrijk en DC Oversnes

Op slechts een paar jaar tijd zijn tablets zo ingeburgerd geraakt dat ze amper nog weg te denken zijn. Een tablet is dan ook superhandig en leuk om mee te werken (en te spelen). Je kan je eigen tablet meebrengen maar dit is niet noodzakelijk. De lessen vinden plaats in DC Oversnes, Krijgslaan 110, Wilrijkkassa: ¤ 1, vooraf inschrijven verplichtinschrijving via cc De Kern

Werken met een iPad – kennismakingwoe van 9 tot 12 uur, les op 3 september, 15 oktober en 3 decemberdo van 13 tot 16 uur, les op 4 september, 25 september, 16 oktober, 13 november en 4 december

Werken met iPad – gevorderdenwoe van 9 tot 12 uur, start telkens op 10 september, 22 oktober en 10 december do van 13 tot 16 uur, start telkens op 11 september, 2 oktober, 23 oktober, 20 november, 11 december

Werken met een Androïdtablet – kennismakingwoe van 9 tot 12 uur, les op 24 september en 12 november

Werken met een Androïdtablet – gevorderdenwoe van 9 tot 12 uur, start telkens op 1 oktober en 19 november

SKYPE

vrij 17 en 24 oktober – van 9 tot 12 uur – DC Oversnes, Krijgslaan 110, Wilrijkkassa: ¤ 1, vooraf inschrijven verplicht inschrijving via cc De Kern Computer en internet zijn niet alleen nuttig, maar bieden ook aangename mogelijkheden voor je vrije tijd. Ontdek in deze cursusreeks hoe je via het internet gratis videogesprekken kan voeren.

In samenwerking met district

Wilrijk en DC Oversnes

DIGITALE FOTOGRAFIE

vrij 16, 23, 30 september, 7, 14, 21 oktober, 4, 18, 25 november, 2, 9 en 16 december – van 9.30 uur tot 12 uur – DC Oversnes, Krijgslaan 110, Wilrijkkassa: ¤ 1, vooraf inschrijven verplicht inschrijving via cc De Kern

Digitale camera’s zijn gemeengoed geworden. Een hoop technieken die vroeger enkel voorbehouden was voor de professionele gebruiker of de doorwinterde hobbyist, liggen vandaag binnen het bereik van iedereen. Je leert in deze cursus je eigen digitale fototoestel gebruiken. Na het maken van leuke foto’s bekijken we hoe je op een eenvoudige manier je fotoarchief kan beheren en hoe je de gemaakte beelden kan bewerken. Enkel voor de gevorderde computergebruiker.

In samenwerking met district Wilrijk en

DC Oversnes

Page 72: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

Offset (ongestreken)

AT E l I E R

72ATELIEr

AT

ElI

ER

VOETREFLEx

za 22 en zo 23 november – van 10 tot 17 uur – DC Romanza, Klaproosstraat 74, Wilrijkkassa: ¤ 150, lunchpakket meebrengen, een lunchpauze is voorzien tussen 13 en 14 uurbegeleiding: Celina Luyten en Gerda Meeusen

Voetreflex is een natuurlijke en effectieve methode om lichamelijke en geestelijke klachten te voorkomen. Op en onder de voeten bevinden zich zones die corresponderen met de organen en weefsels in het lichaam. Door druk te geven op deze reflexzones kun je deze dus behandelen. Voetreflex verbetert de spijsvertering, de doorbloeding in organen en reflexzones, heft blokkades in het energiesysteem op en door de ontspanning kunnen ook rug- en nekklachten behandeld worden. Tijdens deze voetreflexcursus leer je de basistechnieken kennen die door Eunice Inghams zijn doorgegeven. Na de opleiding ontvangt elke deelnemer een certificaat.

In samenwerking met dienstencentrum Romanza

HOLISTIC PULSING

za 11 en zo 12 oktober – van 10 tot 17 uur – DC Romanza, Klaproosstraat 74, Wilrijkkassa: ¤ 150, lunchpakket meebrengen, een lunchpauze is voorzien tussen 13 en 14 uurbegeleiding: Celina Luyten en Gerda Meeusen

Ons lichaam bestaat voor tachtig procent uit water. Door het lichaam zachtjes ritmisch wiegend, rollend in beweging te brengen ontstaat er een golfbeweging. Die pulsbeweging is gelijk aan de foetale hartslag en herkenbaar voor ons lichaam waardoor het tot een zeer diepe ontspanning kan komen. Deze behandelmethode werkt pijnbestrijdend omdat de beweeglijkheid van de gewrichten gestimuleerd wordt, het bevordert bij zwangerschap ontspanning en is zeer ontspannend voor ouderen. Tijdens deze cursus leer je de basistechnieken zoals deze door Tovi Browning zijn doorgegeven. Na de cursus kan je een volledige sessie geven en ontvang je een certificaat.

In samenwerking met dienstencentrum Romanza

REPAIR CAFÉ

woe 8 oktober, 12 november en 10 december – van 14 tot 17 uur – DC Valaar, Dichtersstraat 115, Wilrijkkassa: ¤ 1, vrij uur van 14 tot 15 uur, tussen 15 en 17 uur enkel op afspraak: vooraf inschrijven verplicht!begeleiding: Stephan Vercammen

Weggooien? Mooi niet! Op elke tweede woensdag van de maand kan je bij ons terecht met strijkijzers, mixers, broodroosters die niet meer werken. Je kan het allemaal laten nakijken in ons Repair Café. Ook je oude computers kan je meebrengen om te laten herstellen of upgraden en sneller te maken met een nieuw besturingssysteem. Wanneer het niet meer mogelijk is om het zelf te herstellen, krijg je duidelijk advies zodat je geen kat in een zak koopt wanneer je je wendt tot een professional.

In samenwerking met dienstencentrum Valaar,

Oxfam Solidariteit Wilrijk en Netwerk Bewust

Verbruiken

www.repaircafe.be

Page 73: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

73

POPCORN – (C6H

10O

5)n

Popcorn is maïs, die is gepoft in een hete pan of in een speciale machine. Niet alle voedingsmiddelen zijn geschikt voor poffen. Het voedingsmiddel

moet veel zetmeel bevatten, en ook enig water. Zetmeel is een verzamelnaam voor de complexe polymeren van glucose en koolhydraten die in de natuur dienen als voedselreserve voor planten. Er worden twee

hoofdtypen onderscheiden: amylose en amylopectine. Beide soorten zijn opgebouwd uit glucosemoleculen die op een kenmerkende wijze zijn gekoppeld; enkele honderden tot duizenden in een regelmatige

onvertakte keten bij amylose, enkele duizenden tot een miljoen in een onregelmatig vertakkende boomvorm bij amylopectine.

7373

Icc

Mc20142015

ekern

nde

A

H H

OH

OHCH

OHHH

O

O H H

OH

OHCH

OHHH

O

O H H

OH

OHCH

OHHH

O

Page 74: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

CINEMA - Maco (gestreken)CINEMA - Maco (gestreken)

KASSA: ¤ 6 | VVK: ¤ 5

74cInEma 74

MA 10 NOVEMBER

SOME LIKE IT HOTBILLY WILDER – 1959 – VS – 117 MIN. –

KOMEDIE – MET O.A. MARILYN MONROE,

TONY CURTIS & JACK LEMMON

De met zeven oscars genomineerde Some like it Hot is een komedie van het zuiverste water en wordt gezien als een van de beste filmkomedies aller tijden. Als de muzikanten Joe en Jerry uit Chicago toevallig getuige zijn van een vuurgevecht tussen gangsters, vluchten ze een trein in die hen naar Florida brengt. Aan boord vermommen zij zich als Josephine en Daphne. Hun vermom-ming is perfect… tot een zangeres met liefdesverdriet voor Josephine valt…

MA 8 DECEMBER

VERTIGOALFRED HITCHCOCK – 1958 – 128 MIN. –

DRAMA – MET O.A. JAMES STEWART & KIM

NOVAK

Vertigo speelt zich af in San Francisco. James Stewart vertolkt een detective met hoogtevrees, die de opdracht heeft gekregen om een vrouw met zelfmoord-neigingen te volgen. Vertigo is een van de meest angstaanjagende romantische films aller tijden, onder andere dankzij de revolutionaire cameravoering die de beroemde gebouwen van San Francisco op beklemmende wijze in beeld brengt.

MA 26 JANUARI

LE MÉPRISJEAN-LUC GODARD – 1963 – 103 MIN. –

DRAMA – MET O.A. BRIGITTE BARDOT &

MICHEL PICCOLI

Cultfilm van Jean-Luc Godard met toen-malige steractrice Brigitte Bardot. Een van de pareltjes ook van de ‘Nouvelle Vague’. Schrijver Paul Javal wordt door producent Jeremy Prokosh ingehuurd om regisseur Fritz Lang te helpen met het schrijven van het script voor diens verfilming van Homerus’ Odyssee. Door een misverstand met zijn vrouw Camille verbreekt deze hun relatie en slaat haar liefde voor hem om in verachting.

CINEMA CAFFÈMA 10 NOVEMBER, MA 8 DECEMBER, MA 26 JANUARI – 14.30 UUR – CC DE KERN

KASSA: ¤ 6 | VVK: ¤ 5 (INCL. 1 GRATIS KOFFIE)

Onder de noemer CINEMA CAFFÈ zetten we tijdens de wintermaanden in Cinema De Kern drie tijdloze klassiekers op het programma. Deze parels van het witte doek zijn door de filmstudio’s terug opgelapt en klaargestoomd voor het digitale tijdperk zodat we ze terug in volle glorie kunnen bewonderen. Na de film kan je nostalgisch nagenieten in onze foyer met een lekkere kop dampende koffie.

Page 75: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

CINEMA - Maco (gestreken)

DI 16 SEPTEMBER – 14.30 & 20.15 UUR

PHILOMENA STEPHEN FREARS – 2014 – VK – 97 MIN. – KOMISCH DRAMA – MET O.A. JUDI DENCH & STEVE COOGAN Philomena vertelt het waargebeurde verhaal van Philomena Lee, die als tiener haar buitenechtelijke zoontje ter adoptie moest afstaan. Wanneer ze vijftig jaar later tracht haar kind terug te vinden, krijgt ze hulp van de vermoeide en cynische BBC-journalist Martin Sixsmith.

DI 23 SEPTEMBER – 14.30 & 20.15 UUR

12 YEARS A SLAVE STEVE MCQUEEN – 2014 – VS – 110 MIN. – HISTORISCH DRAMA – MET O.A. CHIWETEL EIJOFOR, MICHAEL FASSBENDER & BRAD PITT De Verenigde Staten, 1841. Solomon Northup, een vrije zwarte man uit New York, wordt ontvoerd en verkocht als slaaf. Zijn gevangen-schap is een constante strijd om te overleven en zijn waardigheid te behouden. De plantage-eigenaar is wreed en onvoorspelbaar, de angst tastbaar. 12 years a slave werd terecht bekroond met de Oscar voor Beste Film.

DI 30 SEPTEMBER – 14.30 & 20.15 UUR

FLYING HOME DOMINIQUE DERUDDERE – 2014 – BE – 95 MIN. – ROMANTISCH DRAMA – MET O.A. JAN DECLEIR, VIVIANE DE MUYNCK & JAMIE DORNAN De Amerikaanse investeringsbankier Colin moet duivenmelker Jos Pauwels overtuigen om zijn prijsduif te verkopen aan een Arabische sjeik. Wanneer hij de koppige man en zijn mooie kleindochter Isabelle leert kennen, realiseert hij zich dat zijn opdracht moeilijker zal lopen dan gehoopt. Deruddere is – eindelijk – back in town….

DI 7 OKTOBER – 14.30 & 20.15 UUR

DALLAS BUYERS CLUB JEAN-MARC VALLÉE – 2014 – VS – 117 MIN. – BIOGRAFISCH DRAMA – MET O.A. MATTHEW MCCONAUGHEY, JENNIFER GARNER & JARED LETO Ron Woodroof wordt ontslagen uit het ziekenhuis wanneer bij hem aids wordt geconstateerd. De dokters geven hem nog één maand te leven, maar Ron accepteert dit niet. Hij begint illegale alternatieve medicijnen te smokkelen om zichzelf en andere aidspatiënten nog een kans te geven.

KASSA: ¤ 6 | VVK: ¤ 5

75cInEma

Page 76: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

CINEMA - Maco (gestreken)

DI 14 OKTOBER – 14.30 & 20.15 UUR

A WEEKEND IN PARIS ROGER MICHELL – 2014 – VK – 93 MIN. – KOMEDIE – MET O.A. JEFF GOLDBLUM & JIM BROADBENT De film volgt het verhaal van een getrouwd koppel, Meg en Nick, die Parijs bezoeken om hun huwelijk nieuw leven in te blazen. Ze komen een vriend van vroeger tegen die hen een nieuwe visie over leven en liefde biedt.

DI 21 OKTOBER – 14.30 & 20.15 UUR

THE MONUMENTS MEN GEORGE CLOONEY – 2014 – VS – 118 MIN. – DRAMA – MET O.A. GEORGE CLOONEY, MATT DAMON & CATE BLANCHETT Een ongewone groep Amerikaanse militairen - bestaande uit muse-umdirecteuren, curators en kunsthistorici - krijgt tijdens de Tweede Wereldoorlog de opdracht om door de Nazi’s geroofde kunstwerken uit Duitsland te halen.

DI 28 OKTOBER – 14.30 & 20.15 UUR

HALFWEG GEOFFREY ENTHOVEN – 2014 – BE – 121 MIN. – DRAMATISCHE KOMEDIE – MET O.A. JURGEN DELNAET & KOEN DE GRAEVE Stef zit midden in een scheiding en betrekt een magnifiek huis dat hij flink onder de prijs heeft kunnen kopen. Daar wil hij in alle rust de dingen op een rij zetten. Maar al op zijn eerste avond doemt de vreemde Theo op in zijn living. Hij beweert de rechtmatige bewoner van het huis te zijn…

DI 4 NOVEMBER – 14.30 & 20.15 UUR

DIPLOMATIE VOLKER SCHöNDORFF – 2014 – FR/DU – 84 MIN. – HISTORISCH DRAMA – MET O.A. NIELS ARESTRUP & ANDRÉ DUSSOLLIER Augustus 1944: op bevel van Hitler bereidt Generaal von Choltitz zich voor om Parijs op te blazen. Terwijl Duitse troepen de springstoffen onder de meest schitterende bouwwerken plaatsen, krijgt de generaal bezoek van de Zweedse consul Raoul Nordling die hem op andere gedachten wilt brengen. Een ijzersterk verhaal dat waargebeurd is en intens werd verfilmd.

76cInEma

KASSA: ¤ 6 | VVK: ¤ 5 KASSA: ¤ 6 | VVK: ¤ 5

Page 77: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

CINEMA - Maco (gestreken)

DI 11 NOVEMBER – 14.30 & 20.15 UUR

HER SPIKE JONZE – 2014 – VS – 126 MIN. – KOMEDIE – MET O.A. JOAQUIN PHOENIx & SCARLETT JOHANSSON Theodore Twombly verdient zijn geld met het schrijven van liefdes-brieven voor anderen. Hij raakt geobsedeerd door ‘Samantha’: een computerprogramma met verrassende menselijke kenmerken. De band tussen Theodore en Samantha lijkt te evolueren tot liefde.

DI 18 NOVEMBER – 14.30 & 20.15 UUR

VIVA LA LIBERTA ROBERTO ANDO – 2014 – IT – 94 MIN. – POLITIEK DRAMA – MET O.A. TONI SERVILLO & VALERIA BRUNI TEDESCHI Wanneer Enrico Oliveri, de opgebrande voorzitter van een belangrijke Italiaanse oppositiepartij, met de noorderzon verdwijnt, vindt diens assistent er niets beters op dan Enrico’s tweelingbroer Giovanni, een nogal onevenwichtige professor, in de vrijgekomen stoel te duwen.

DI 25 NOVEMBER – 14.30 & 20.15 UUR

LES YEUx JAUNES DES CROCODILES CÉCILE TELERMAN – 2014 – FR – 122 MIN. – DRAMA – MET O.A. EMMANUELLE BÉART & JULIE DEPARDIEU De zussen Iris en Joséphine zijn twee uitersten. De ene is mooi en rijk, de andere is eerder gewoontjes en zit krap bij kas. Tijdens een diner wordt het Iris duidelijk dat ze eigenlijk een leeghoofd is. Om haar ego op te krikken veinst ze dat ze een roman schrijft over een vrouw in de twaalfde eeuw, de specialiteit van Joséphine.

DI 2 DECEMBER – 14.30 & 20.15 UUR

CHILD’S POSE CALIN PETER NETZER – 2014 – RO – 112 MIN. – DRAMA – MET O.A. LUMINITA GHEORGHIU Binnenhuisarchitecte Cornelia is 60 jaar en ongelukkig: haar zoon en enige kind, Barbu, mijdt haar als de pest. Wanneer Cornelia hoort dat Barbu betrokken is bij een tragisch auto-ongeval, gooit ze al haar con-necties en geld in de strijd om Barbu uit de gevangenis te houden.

77cInEma

KASSA: ¤ 6 | VVK: ¤ 5

Page 78: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

CINEMA - Maco (gestreken)

DI 9 DECEMBER – 14.30 & 20.15 UUR

THE GRAND BUDAPEST HOTEL WES ANDERSON – 2014 – VS – 100 MIN. – KOMEDIE – MET O.A. RALPH FIENNES, WILLEM DAFOE & ADRIEN BRODY In het Grand Budapest Hotel werken de legen-darische conciërge Gustave H. en zijn piccolo Zero Mustafa. Op een dag staat de politie voor de deur. Madame D., een van de hotelgasten, is vermoord. Gustave blijkt een van de hoofd-verdachten, gezien zijn status als erfgenaam.

DI 16 DECEMBER – 14.30 & 20.15 UUR

CAMILLE CLAUDEL 1915 BRUNO DUMONT – 2014 – FR – 95 MIN. – HISTORISCH DRAMA – MET O.A. JULIETTE BINOCHE & JEAN-LUC VINCENT Winter 1915: de befaamde beeldend kun-stenares Camille Claudel is door haar familie opgesloten in een inrichting in Zuid-Frankrijk. Ze zal nooit meer beeldhouwen. Hier leeft Camille eenzaam, wachtend op bezoek van haar broer Paul.

DI 6 JANUARI – 14.30 & 20.15 UUR

NEBRASKA ALExANDER PAYNE – 2014 – VS – 110 MIN. – DRAMATISCHE KOMEDIE – MET O.A. BRUCE DERN & WILL FORTE De humeurige Woody Grant denkt dat hij na de ontvangst van een neplot een miljoen dollar heeft gewonnen. Hij reist van Montana door het door de crisis getroffen Nebraska naar het stadje Lincoln om zijn prijs op te halen. Zijn zoon gelooft hem niet, maar voelt zich gedwongen met hem mee te reizen.

DI 13 JANUARI – 14.30 & 20.15 UUR

DEUx JOURS, UNE NUIT JEAN-PIERRE & LUC DARDENNE – 2014 – BE – 95 MIN. – DRAMA – MET O.A. MARION COTILLARD & FABRIZIO RONGIONE Sandra, met de hulp van haar man, heeft slechts één weekend om haar collega’s op te zoeken en hen ervan te overtuigen om hun premie te weigeren zodat zij haar werk kan behouden.

DI 20 JANUARI – 14.30 & 20.15 UUR

GRACE OF MONACO OLIVIER DAHAN – 2014 – VS – 103 MIN. – DRAMA, BIOPIC – MET O.A. NICOLE KIDMAN & MILO VENTIMIGLIA Het verhaal is legendarisch: de actrice Grace Kelly die prinses werd nadat ze trouwde met prins Reinier III van Monaco. In deze biopic zien we haar leven aan het hof ten tijde van politieke conflicten tussen Reinier en de Franse president De Gaulle. Nicole Kidman schittert als nooit tevoren.

DI 27 JANUARI – 14.30 & 20.15 UUR

JIMMY’S HALLKEN LOACH – 2014 – VK – 106 MIN. – HIS-TORISCH DRAMA – MET O.A. BARRY WARD & SIMONE KIRBY De film vertelt het waargebeurde verhaal van de Ierse activist Jimmy Gralton die in de jaren ‘30 voor de vrijheid van meningsuiting streed. Jimmy bouwde op het platteland een cultuur-huis waar mensen samen komen om te leren, te debatteren, te lezen en te dromen... maar vooral om te dansen en plezier te hebben. Tot afschuw van de katholieke kerk. 78c

InEma

KASSA: ¤ 6 | VVK: ¤ 5

Page 79: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

CINEMA - Maco (gestreken)

79cInEma

FILM IN DE WIJK

Ook dit najaar trekken we met onze ‘magische lantaarn’ naar de Wilrijkse wijken. Kom lekker dicht bij huis samen met je buren en vrienden genieten van ons filmaanbod in de wijk.

VALAARHOF,

LETTERKUNDESTRAAT 133

MA 20 OKTOBER – 14.30 UUR –

VVK/KASSA: ¤3

SONG FOR MARIONPAUL ANNDREW WILLIAMS – 2013 – VK – 93 MIN. – KOMEDIE/DRAMA – MET O.A. VANESSA REDGRAVE, GEMMA ARTERTON & TERENCE STAMP

De gepensioneerde Marion zit in het lokale zangkoor. Haar norse man Arthur vindt er maar niets aan. Wanneer Marion sterft, probeert Arthur haar passie te volgen en hij voegt zich bij haar oude zangkoor. Met de hulp van koorleidster Elizabeth kruipt hij langzaam uit zijn schulp. Een hartverwarmende feelgoodmovie.

NEERLANDHOF, EDENPLEIN 26

VRIJ 14 NOVEMBER – 14.30 & 20.15

UUR – VVK/KASSA: ¤3

BLUE JASMINEWOODY ALLEN – 2013 – VS – 98 MIN. – KOMEDIE – MET O.A. CATE BLANCHETT & ALEC BALDWIN

In dit nieuw komisch drama van Woody Allen speelt Cate Blanchett jetset socialite Jasmine, de door champagne en antidepressiva benevelde vrouw van rijke zakenman Hal. Ze heeft alles wat haar hart kan begeren, maar wanneer er aan het licht komt dat Hal er diverse duistere zaken op na houdt, ont-staat er een groot schandaal.

CENTRUM OOSTERVELD,

GROENENBORGERLAAN 214

DO 20 NOVEMBER – 20.15 UUR –

VVK/KASSA: ¤3

HET DINER MENNO MEYJES – 2013 – NL – 88 MIN. – DRAMA – MET O.A. DAAN SCHUURMANS, KIM VAN KOOTEN E.A.

De broers Serge, een politicus in de race voor het premierschap, en Paul, een mislukte geschie-denisleraar maar nu huisman, gaan met hun vrouwen uit eten. Er wordt over koetjes en kalfjes gepraat, maar tegelijkertijd heerst er een duidelijke span-ning. Ze vermijden het onder-werp waarvoor ze eigenlijk zijn samengekomen: hun kinderen. Die hebben iets verschrikkelijks op hun geweten.

Page 80: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

CINEMA - Maco (gestreken)

LEESCLUB

do 13 november – 20.15 uur – cc De Kernkassa: ¤ 5

LEESCLUB DE GELE OGEN VAN DE KROKODILLEN – KATHÉRINE PANCOL

Deze nieuwe leesclub draait rond de bestseller De gele ogen van de krokodillen van Kathérine Pancol, dat het verhaal vertelt van twee zussen, die in alles tegenpolen zijn. De

veertigjarige Joséphine is een historica die zichzelf wegcijfert voor haar twee dochters en in een achterge-

stelde wijk van Parijs woont. De glamoureuze Parisienne Iris leidt een mondain maar leeg

leven en verveelt zich dood. Tijdens een etentje schept ze op dat ze een roman aan het schrij-

ven is. Die leugen gaat een eigen leven leiden en ze smeekt haar zus om het boek in haar

naam te schrijven. Joséphine, die werd verlaten door haar man en in geldnood verkeert, stemt

toe. Het boek wordt een bestseller, maar de leugen verandert het leven van de twee zussen

voorgoed.

Zin om met een glaasje wijn in de ene hand, en het boek in de andere, onder begeleiding van Paul De Dijn jouw leeser-varingen met soortgenoten te delen? Twee weken later, op dinsdag 22 november, (zie pagina 77) vertoont Cinema De

Kern de verfi lming van dit wereldwijd romansucces Les yeux jaunes des crocodilles met o.a. Julie Depardieu en Emmanuelle Béart.

Als je ingeschreven bent voor de leesclub, kan je met dat ticket gratis naar de fi lmvoor-stelling komen kijken.

80cInEma

Page 81: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

81

Tcc

X20142015

Akern

rde

LIEFDE / VERLIEFDHEID – DOPAMINE

Verliefdheid is een gevoel dat iemand heeft in het begin van een liefdesrelatie of eenzijdig zonder relatie, alhoewel sommigen (vaak levenspartners) het voor de rest van hun relatie ervaren met elkaar. Er worden hormonen enneurotransmitters (oa. fenylethylamine, noradrenaline, adrenaline, endorfine, dopamine en oxytocine) in de hersenen aangemaakt als de persoon het doelwit van de verliefdheid ziet. De hormonen die vrijkomen zijn versla-vend, waardoor de persoon de geliefde zo vaak mogelijk wil zien. Het is een emotionele reactie, vaak irrationeel en primitief.

N O

O

H

H

H

Page 82: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

VRIJWILLIGERS IN DE PERS“In het cultuurcentrum van Wilrijk is een hele kookploeg aanwezig die bestaat uit vrijwilligers. Die maken eten voor een hele ploeg. Je zit dan met techniekers, artiesten en programmatoren aan lange tafels, en die

verbroedering, dat zijn altijd speciale momenten.” Aan het woord is rasacteur Warre Borgmans, in de krant de Morgen. Een verdiende erkenning!

In De Kern kan je trouwens niet alleen komen koken als vrijwilliger. Ook tappers, helpende handen bij verzendingen en groene vingers staan op onze vrijwilligerstakenlijst. Als De Kern-vrijwilliger geniet je van vrijkaarten voor voorstellingen, exclusieve uitnodigingen voor speciale gelegenheden en

andere extra’s.

Goesting om deel uit te maken van onze ploeg van ’t stad? Mail of bel naar vrijwilligersverantwoordelijke Sofie Goossens via sofie.

[email protected] of 03 821 01 21.

82XTra

Page 83: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

ExTRA - Offset (ongestreken)

VERTEL HET VOORT! Openluchtfilms, vernissages, huiskamerconcerten,… wij leggen onze

ambassadeurs graag in de watten. Daarbovenop krijg je jaarlijks nog twee gratis tickets voor een film naar keuze in Cinema De Kern. De reden is

eenvoudig: door maandelijks een affiche achter je raam te hangen, maak je als ambassadeur mee promotie voor je favoriete cultuurcentrum.

Klinkt interessant, maar wat moet je daarvoor doen? Heel eenvoudig: mail of bel je adresgegevens naar ons door (kern@stad.

antwerpen.be / 03 821 01 20) en hang de maandelijkse affiche van De Kern achter het raam van je huis, appartement, winkel of werkplek. Al

400 mensen gingen je voor… join the club!

83XTra

Page 84: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

ExTRA - Offset (ongestreken)

ZEG HET MET BLOEMENDe boeketten aan ons onthaal worden jaar in jaar uit geleverd door Bloemen Knegtel, alleen maar de beste bloemist van de Bist en omstreken. Zeg het met bloemen? Wij zeggen: merci Knegtel!

84XTra

Page 85: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

ExTRA - Offset (ongestreken)

BERT VAN DE KERNWil je op de hoogte blijven van wat er in De Kern allemaal gebeurt? Voor, maar ook achter de schermen? Collega Bert is onze sociale media-expert. Op Facebook en Twitter houdt hij je op de hoogte van wat er allemaal gaande is in het cultuurcentrum. En hij deelt er geregeld vrijkaarten en extraatjes uit. Voeg hem gerust toe bij je vrienden, Bert is sociaal aangelegd… De Kern zit trouwens ook op Youtube. We hebben er een videokanaal (ccdekern genaamd) vol filmpjes van voor én achter de schermen.

85XTra

Page 86: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

ExTRA - Offset (ongestreken)

BIB AAN HUISGRATIS THUISBEZORGDIENST VAN BIBLIOTHEEK BIST

Ben je minder mobiel en daardoor niet in staat de bibliotheek te bezoeken? Maar je bent lid van de bib, of van plan lid te worden? Wij helpen je graag verder en zorgen ervoor dat jouw lievelingsboeken, films of cd’s worden thuisbezorgd. Bibliotheek Bist beschikt immers over een erg enthousiaste vrijwilligersploeg die, in onderling overleg, jouw favoriete boeken, lievelingsfilm of cd’s naar je huis brengt.

WAT KUN JE THUIS LATEN BEZORGEN?• Boeken, alle soorten en genres. • Groteletterboeken, vooral romans. • Luisterboeken, ingelezen boeken op cd die je kunt afspelen op een

gewone cd-speler of jouw PC.• Daisyboeken voor blinden en slechtzienden. Dit zijn luisterboeken

op cd-formaat die je kunt afspelen op een mp3-speler, een speciale Daisyspeler of op jouw pc.

• Films op dvd of video. • Muziekcd’s.Je maakt een eerste afspraak en een bibliotheekmedewerker komt samen met een vrijwilliger aan huis om jouw wensen te noteren. De vrijwilliger bezorgt de door jou gewenste materialen en haalt ze na drie weken weer op. Zo eenvoudig kan het zijn.

VRIJWILLIGER WORDEN?Kom je graag onder de mensen en ben je op geregelde tijdstippen vrij? Bij een kennismakingsgesprek bespreek je met een bibliotheekmedewerker jouw beschikbaarheid en de regio waarin je wilt werken. Een medewerker begeleidt je tijdens jouw eerste bezoek.Informeer aan de balie van de bib van Wilrijk of neem contact met de infolijn 03/22 11 33386X

Tra

86XTra

Page 87: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

ExTRA - Offset (ongestreken)

WIST JE DAT cc DE KERN AFGELOPEN SEIZOEN MET O ECHO EEN EIGEN KINDERVOORSTELLING MAAKTE?

Stan Van Steendam bracht in 2012 bij Uitgeverij Vrijdag zijn gelijknamige “stadsgeluidenboek” uit. Omdat we dat een zeer fijn prentenboek vonden (en vinden), kwamen we op het idee om daar een kleuterproject rond te maken in twee luiken: een animatiefilm van het boek en de ontwikkeling van een app waarbij je zelf opgenomen stadsgeluiden aan door Van Steendam ontworpen animaties kan koppelen, met als eindresultaat een eigen “stadsecho” die je online kan bewaren en delen. Op www.o-echo.be staan intussen meer dan zestig stadsecho’s (als resultaat van de vele voorstellingen die we in scholen, bibliotheken en cc’s mochten spelen) en de reacties van bijvoorbeeld de leerkrachten liegen er niet om: “Het was een zeer leerrijke ervaring voor onze kleuters. Ze waren heel enthousiast en wilden het thuis meteen opnieuw uitproberen.”

“Heel leuk dat ze ‘s avonds samen met hun ouders nog eens konden reflecteren over de activiteit!” Een leuke aanrader: op Google Play en in de app-store van Apple kan je de O Echo-app gratis downloaden en zelf aan de slag gaan… In de boekhandel en bibliotheek vind je het prachtige prentenboek.

www.uitgeverijvrijdag.be & www.o-echo.be

87XTra

Page 88: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

88

PIETER DE CONINCKSTRAAT 24, 2600 BERCHEMWWW.HISTORICWINES.BE

Page 89: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

89

PAPIER

Papier bestaat uit cellulose: een polysacharide die door nagenoeg alle planten wordt gemaakt (vooral bomen). De stof zit in veel natuurlijke vezels. Hout bestaat voor een groot deel uit cellulose, maar bevat ook andere stoffen als lignine enhemicellulose. Katoen en watten zijn nagenoeg zuivere cellulose. Cellulose is ook één van de stoffen die zich bevindt in de celwand. Cellulose is slechts een van de polymeren die kunnen worden gemaakt van glucose; andere zijn bijvoorbeeld zetmeel en glycogeen.

ncc

I20142015

okern

Fde

O

O

O

H

H

H

H

C

Page 90: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

INFO - Maco (gestreken)

WIE WAT WAAR & HOE

INFO cc De Kern – Kern 18, 2610 Wilrijk

het onthaal is open dinsdag t/m vrijdag van 9 tot 16 uur & dinsdag tot 18.30 uur (doorlopend)

RESERVERINGEN 03 821 01 36 ALGEMENE INFO 03 821 01 20 VERHURINGEN 03 821 01 21

E-MAIL infomail [email protected] reservatiemail [email protected]

REKENINGNUMMER BE94 7330 2615 9314

ONLINE www.ccdekern.be is onze eigen webstek. Je kan er tickets kopen, info opzoeken,… Onze digitale collega Bert Van De Kern is voorts erg actief op Twitter & Facebook. Voeg hem toe als vriend of volg hem (zoeken op: ‘Bert Van De Kern’) en blijf op de hoogte van last minute nieuwtjes.

90Info

90Info

Page 91: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

INFO - Offset (ongestreken)

TICKETS BESTELLEN Je kan tickets kopen op de volgende manieren:

VIA DE WEBSITEOp onze website www.ccdekern.be surf je naar een voorstelling, je kiest je plaats(-en) en betaalt online. Je hebt daarbij de keuze tussen Bancontact en Visa/Mastercard.Na betaling ontvang je je elektronische tickets onmiddellijk via e-mail. Je kan de papieren tickets ook toegestuurd krijgen via de post, maar dan betaal je hiervoor twee euro extra.

AAN DE ONTHAALBALIES VAN DE ANTWERPSE CULTUURCENTRAOok aan onze balies kan je tijdens de openingsuren van het onthaal of op de avond van de voorstelling zelf met cash, bankkaart of kredietkaart tickets kopen.

TELEFONISCHJe kan bij ons telefonisch tickets bestellen op 03 821 01 36. Je betaalt je tickets vervolgens tijdens de openingsuren aan een van de balies van de Antwerpse cultuurcentra of op de locatie waar de voorstelling plaatsvindt, tot drie uur voor het begin van de voorstelling (let op onze openingsuren!). Overschrijven kan ook. Je betaalt binnen de 14 dagen met een overschrijving met gestructureerde mededeling die je van ons krijgt. De tickets worden opgestuurd en je betaalt hiervoor twee euro extra. Tickets die na 14 dagen niet betaald zijn, worden terug vrijgegeven. Koop je telefonisch tickets op minder dan 14 dagen voor de voorstelling en betaal je die via overschrijving, dan leggen wij je betaalde tickets klaar aan de balie.

VOORVERKOOPPRIJS De voorverkoopprijs vervalt op de dag van de voorstelling drie uur voor aanvang (behalve voor filmvoorstelling op dinsdag, dan vervalt de voorverkoopprijs om 18.30 uur aan onze ticketbalie). Bij voorstellingen in het weekend, vervalt de voorverkoopprijs op vrijdag om 16 uur. Als je daarna nog tickets wilt kopen, betaal je de kassaprijs.

UITVERKOCHT?Laat je op de wachtlijst zetten. Zodra er plaatsen vrijkomen, krijg je bericht van ons.

91Info

Page 92: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

INFO - Offset (ongestreken)

KOM OP TIJDAlle voorstellingen beginnen stipt op het vermelde uur. 45 minuten voor de voorstelling begint, gaat de kassa open. Laatkomers kunnen geweigerd worden.

TOEGANKELIJKHEID Al onze gebouwen zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Voor voorstellingen op locatie raden we je aan om vooraf te laten weten dat je rolstoelgebruiker bent. Zo kunnen wij, mocht dat nodig zijn, de toegankelijkheid verbeteren. In cc De Kern is tevens aangepast sanitair voorzien.

RINGLEIDINGSlechthorenden kunnen in schouwburg De Kern van concerten en voorstellingen genieten dankzij onze ringleiding. Een ringleiding versterkt het geluid op het podium zonder storende omgevingsgeluiden, voor dragers van een speciaal hoorapparaat (met T-stand*). Personen die niet over zo’n hoorapparaat beschikken, kunnen aan ons onthaal een handige hoofdtelefoon, gratis, ontlenen. Opgelet: de ringleiding staat niet standaard ingeschakeld bij iedere voorstelling. Gelieve minstens een dag voor de voorstelling de ringleiding (en eventuele hoofdtelefoon) te reserveren via 03 820 01 20 of [email protected]!

* Bij veel moderne hoortoestellen moet de T-stand apart worden geprogrammeerd. Vraag hiernaar bij je audioloog of audicien.

VERHURINGEN Onze schouwburg is te huur voor verenigingen en privépersonen. Ook in het Wilrijkse gemeenschapscentrum, gelegen aan de Bist, zijn er verschillende vergaderruimtes én een polyvalent auditorium beschikbaar voor culturele en ontmoetingsactiviteiten. Info over voorwaarden en prijzen krijg je via het nummer 03 821 01 21, of via [email protected]. Foto’s van alle verhuurbare ruimtes staan op onze website.

92Info

Page 93: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

INFO - Offset (ongestreken)

HET DE KERN-TEAM BESTAAT UIT

Algemene leiding: Max Temmerman Programma: Ine Borghmans, Christophe Kenis, Mathias Onzia, Max Temmerman, Sophie Vermeulen Boekhouding: Ine Borghmans Pers & communicatie: Stan Eüler Publiekswerking: Jan Muylaert Onthaal: Luther Vanhoof Onthaal & verhuringen: Sofie Goossens Hoofd techniek: Johnny Struyf Techniek: Ludo Boudewijns, Koen De Jonghe, Hans De Pooter, Wim Meuwis, Wim Smolders, Johnny Struyf, Yves Rigaux Onderhoud: Zohra Msadfa, Zahra Rhetassi & Bouchra Haddouyate (ISS)

Vragen, bedenkingen, suggesties? Stuur ons een mailtje naar: [email protected]

Cultuurcentrum De Kern is een stedelijke instelling, erkend en gesubsidieerd door de stad Antwerpen, het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en de Provincie Antwerpen. Wij maken deel uit van het uitdagende netwerk van Antwerpse cultuurcentra. (Ze staan allemaal mooi verzameld op deze pagina: www.antwerpen.be/cultuurcentra) Ook kan je op elke pagina van onze website (www.ccdekern.be) via de links onderaan hun verschillende sites ontdekken.

Vormgeving & liefdevolle opvolging seizoensbrochure: de immer gnuivende vormgevers van Gnoe, waarvoor dank, Koen & Niko! Ook dank aan Dean Broes voor de duik in oude schoolmaterie om op de proppen te komen met geniale molecuulformules en atoomstructuren. Bron wetenschappelijke teksten: Wikipedia V.U.: Max TemmermanWettelijk depot: D/2014/0306/105.

93Info

Page 94: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

INFO - Offset (ongestreken)

NOTITIES

94Info

Page 95: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

INFO - Offset (ongestreken)

95Info

Page 96: Seizoensbrochure cc De Kern 2014-2015

NAWOORDDames en heren, wij hopen dat je in deze brochure je gading vindt. Als dat niet het geval zou zijn, dan hebben wij ons werk niet gedaan. Of toch niet goed. Deze brochure bevat vele tientallen voorstellingen, workshops, uitstappen, lezingen, filmvertoningen en concerten. Veel uitschieters ook – er zitten weer leesclubs bij, allerlei activiteiten in Bibliotheek Bist, de muzikale kroegentocht Jazz Wilrijk waar de rest van Antwerpen ons om benijdt, verrassende Wilrijkse theaterprojecten…

Ook en vooral zit er veel samenwerking in dit aanbod. De Kern en Bibliotheek Bist sloegen de handen in elkaar en zetten een eerste volwaardig nieuw literatuurprogramma op poten met lezingen voor volwassenen, Leeslekkers voor kinderen, een overvolle Jeugdboekenweek… In de Bib ligt een mooie flyer waarin alles staat opgelijst! Studenten van de Academie Wilrijk tekenen voor aanvang van elk nieuw Cavaconcert in het Gemeenschapscentrum present met een op maat gemaakt voorprogramma, wat die concerten allemaal nog net iets sprankelender zal maken. De Cinekids Filmweek in de herfstvakantie blijft een mooi project van Bibliotheek Bist, Academie en Jeugddienst Wilrijk en De Kern, en ook achter

de schermen ondersteunen we gezamenlijke projecten zoals de Leerkrachtenverwenmomenten, Jazz Wilrijk, tal van seniorenactiviteiten (onder andere in onze verschillende dienstencentra),… Samenwerking dus. Niet als radertjes in een machinerie die gedachteloos in elkaar haken en monotoon te werk gaan, maar als enthousiaste collega’s binnen één team lokaal cultuurbeleid Wilrijk, in een poging vraag en aanbod naadloos op elkaar te laten aansluiten.

Wij hopen dat iedereen aan z’n trekken komt met de hier verzamelde activiteiten en voorstellingen. Heb je bedenkingen, wensen, suggesties? Aarzel niet, en laat ze ons weten: [email protected] is het adres. Of kom eens langs, je weet ons wonen.

Rest ons niets dan jullie allen een uitdagend nieuw cultureel seizoen te wensen en ièdereen die heeft meegewerkt aan de realisatie van dit programma (artiesten, gezelschappen, verenigingen, collega’s, vrijwilligers, ambassadeurs, leden van de raad van bestuur, en jullie, ons immer talrijke publiek…) oprecht dank je wel te zeggen.

Het Team van De Kern.

96