Schoolgids 2019-2020

13
Schoolgids 2019-2020 Tec Walcheren Nederstraat 37 4332 AX Middelburg 0118-745009 www.tec-walcheren.nl fb: Taal Expertise Centrum

Transcript of Schoolgids 2019-2020

Page 1: Schoolgids 2019-2020

Schoolgids 2019-2020

Tec Walcheren

Nederstraat 37

4332 AX Middelburg

0118-745009

www.tec-walcheren.nl

fb: Taal Expertise Centrum

Page 2: Schoolgids 2019-2020

Beste ouders,verzorgers, Voor u ligt de schoolgids van onze school, Tec Walcheren. Deze gids is bedoeld voor ouders of verzorgers van onze leerlingen. De schoolgids bevat praktische informatie die u gedurende het hele schooljaar nodig heeft. Daarnaast geven wij u een indruk van onze school, zodat u weet wat u van ons kunt verwachten. De schoolgids wordt jaarlijks opgesteld en is geschreven in het Nederlands. Ouders of verzorgers van nieuwe leerlingen krijgen een korte samenvatting van de schoolgids mee bij aanmelding. In deze schoolgids vindt u de volgende zaken:

● Voor wie is onze school? ● Wat leren de kinderen op onze school? ● Leerlingenzorg ● De groepen en de leerkrachten ● Schooltijden en vakanties ● Hoe komt uw kind naar school? ● Afwezig, wat nu? ● Eten op school ● Gymnastiek ● Luizen ● Contact met de ouders ● Hoe gaan we om met de gegevens? ● Het onderwijssysteem in Nederland ● Bestuur ● Klachten

Mocht u informatie missen of wilt u meer weten van onze school, neem dan gerust contact met ons op. Veel leesplezier.

1

Page 3: Schoolgids 2019-2020

Voor wie is onze school? Tec Walcheren is een school voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar met een vluchtelingenachtergrond die de Nederlandse taal nog niet voldoende beheersen om les te krijgen in een reguliere basisschool. De kinderen wonen in het AZC van Middelburg of Goes of zijn woonachtig in Middelburg en omgeving, voornamelijk op Walcheren. Gemiddeld na 1½ jaar kunnen kinderen met verblijfsvergunning naar een school in zijn of haar wijk.

Wat leren de kinderen op onze school? De kinderen op het Tec leren vooral de Nederlandse taal. Ze leren Nederlandse woorden, ze leren hoe ze zinnen moeten maken, ze leren luisteren en de klanken goed uitspreken. Dit doen we rond een onderwerp, ook wel thema genoemd, zodat de kinderen het goed kunnen onthouden en gebruiken. Het thema kunt u terugvinden op of naast de deur van het lokaal. Ook krijgen de kinderen elke dag les in lezen, schrijven en rekenen. Daarnaast wordt er veel verteld en geleerd over de Nederlandse cultuur en leren ze op school hoe je op een goede manier om kunt gaan met elkaar. We hebben daarvoor 5 belangrijke afspraken:

● Wij zijn aardig voor elkaar ● Wij gebruiken goede woorden ● Wij houden de school opgeruimd ● Wij zorgen goed voor onze spullen ● Wij lopen rustig door de school

2

Page 4: Schoolgids 2019-2020

Leerlingenzorg

Vanaf dag 1 werkt uw kind in een eigen programma heel hard naar bepaalde doelen toe. Deze doelen hebben we beschreven in een plan, dit heet het IOP (individueel ontwikkelingsplan). Hierin staat precies wat uw kind gaat leren en wat hij of zij al kan.

We ervaren dat een kind wat al heeft leren lezen in een taal die hetzelfde schrift heeft, de klanken over het algemeen snel leert. Een kind dat nog nooit naar school is geweest of een kind wat een ander schrift gewend is, doet hier soms langer over. Aan de hand van gegevens van de thuistaal en de schoolhistorie delen we het kind in een leerlijn en groep in.

Regelmatig bespreekt de leerkracht met de intern begeleider alle kinderen in haar/zijn klas. Ze praten dan over de ontwikkeling van de kinderen bij de vakken, maar ook op sociaal emotioneel gebied. Als de ontwikkeling sneller of langzamer gaat dan verwacht, worden de doelen, de instructie en de lesstof aangepast. Hiervan maken we een aantekening in het individuele plan van het kind.

Als blijkt dat uw kind of wij extra hulp nodig hebben om uw kind nog beter te helpen, zoals een logopediste of gedragsdeskundige of als we ons zorgen maken over een bepaalde ontwikkeling, dan wordt dat altijd met u besproken.

3

Page 5: Schoolgids 2019-2020

De groepen en de leerkrachten

Dit schooljaar zijn we gestart met 5 groepen, Tec 1a, Tec 1b, Tec 2, Tec 3 en Tec 4. Voor elke groep staat een meester of juf en is er een onderwijsassistent. Een groep heeft ongeveer 15 kinderen. Kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd zitten bij elkaar. Het is soms een komen en gaan van kinderen, dus het aantal en de kinderen wisselen regelmatig.

Al onze leerkrachten spreken Nederlands en Engels. Juf Lyla spreekt ook Arabisch. Zij kan helpen bij het vertalen van gesprekken.

Tec 1a Tec 1b

Janneke Schalk Angelique Flamman Anne vd Hoven Fanny Spijkers leerkracht onderwijsassistent leerkracht onderwijsassistent maandag t/m woensdag maandag t/m woensdag hele week hele week

Tec 2

Arta Bajrami Esther Baljeu Lyla Taha Marije Dekker leerkracht onderwijsassistent leerkracht onderwijsassistent maandag t/m donderdag dinsdag en donderdag vrijdag dinsdag, woensdag en vrijdag

4

Page 6: Schoolgids 2019-2020

Tec 3 Tec 4

Maaike Dekker Anneke Poppe Kris Vermeulen Cindy Stockman leerkracht onderwijsassistent leerkracht onderwijsassistent maandag t/m vrijdag maandag t/m vrijdag maandag t/m vrijdag ma, di, do vrijdag

Daarnaast werken op school:

Lia Kerkhof Annemiek Louwerse Lyla Taha Wilma Geluk schoolleiding intern begeleider schoolleiding spelbegeleidster verantwoordelijk intake en leerlingzorg vertrouwenspersoon alle groepen voor onderwijs en personeel bewaakt de kwaliteit contact ouderlokaal maandag maan,- woens,- en donderdag dins,- woens,- en donderdag woensdag t/m vrijdag

Wilma Geluk Inge Lefevre spelbegeleidster leerkracht ouderlokaal alle groepen woensdagmorgen maandag

5

Page 7: Schoolgids 2019-2020

Schooltijden en vakanties

Leerlingen moeten in Nederland elke dag naar school van maandag tot en met vrijdag. Behalve in de vakantie en als er studiedagen zijn. Schooltijden Maandag 8.30u-14.30 uur Dinsdag 8.30u-14.30 uur Woensdag 8.30u-12.15 uur Donderdag 8.30u-14.30 uur Vrijdag 8.30u-14.30 uur Deze schooltijden gelden voor alle kinderen van 5 t/m 12 jaar. Kinderen van 4 jaar komen elke dag tot tot 12.00 uur.

Vakanties Herfstvakantie Maandag 14 oktober-vrijdag 18 oktober 2019 Kerstvakantie Maandag 23 december-vrijdag 3 januari 2020 Voorjaarsvakantie Maandag 24 februari- vrijdag 28 februari 2020 Goede Vrijdag/2e Paasdag Vrijdag 10 april 2020 Meivakantie Maandag 20 april-vrijdag 1 mei 2020 Hemelvaartsdag Donderdag 21 mei 2020 2e Pinksterdag Maandag 1 juni 2020 Zomervakantie Maandag 13 juli-vrijdag 25 augustus 2020

Voor het offerfeest en het suikerfeest of een andere religieuze feestdag kunt 1 dag vrij aanvragen als dit op een schooldag is. Op studiedagen zijn de kinderen ook vrij, dit schooljaar zijn die gepland op: 21 oktober 2019, 19 maart 2019, 31 maart 2020, 4 mei 2020 en 2 juni 2020.

6

Page 8: Schoolgids 2019-2020

Hoe komt uw kind naar school?

Kinderen uit het AZC Middelburg komen te voet of met de fiets naar school. Jongere kinderen worden gebracht door hun ouders. Op het AZC Middelburg kunnen bewoners een fiets lenen. Ook worden daar regelmatig fietslessen gegeven. Wilt u er voor zorgen dat uw kind een veilige fiets heeft? En op tijd naar school komt?

Kinderen van statushouders komen zelf naar school of worden door de ouders naar school gebracht. In een enkel geval komen zij met taxivervoer.

Afwezig, wat nu?

Alle leerlingen moeten naar school, dat is verplicht.

Kan uw kind niet komen omdat hij of zij ziek is? Bel ons dan om 8.00 uur op: 0118-745009.

Maak liever geen afspraak met de dokter of de tandarts onder schooltijd.

Weg zonder reden: dan moeten we de leerplichtambtenaar bellen. U kunt krijgt dan een waarschuwing en mogelijk ook een boete.

7

Page 9: Schoolgids 2019-2020

Eten op school

Leerlingen eten en drinken op school rond 10:00 uur en rond 12:00 uur. Ze moeten daarvoor zelf eten en drinken mee naar school nemen. In de kleine ochtendpauze eten ze iets kleins, een koek of fruit. In de grote middagpauze eten ze brood. Wilt u gezond eten meegeven, liefst in een broodtrommel? Geen snoep.

Gymnastiek Tec 2, 3 en 4 heeft op woensdag gymnastiekles. De gymzaal staat ver weg van school, we lopen daar naar toe. Het is fijn en veilig dat de kinderen voor deze les sportkleding meenemen. De kinderen van Tec 1 krijgen sport- en spellessen in de speelzaal die in het gebouw is.

Luizen Na elke vakantie worden de kinderen gecontroleerd op hoofdluis. Als uw kind hoofdluis heeft, krijgt hij of zij een brief mee waarin staat wat u moet doen en wat u daarvoor nodig heeft om dit te verhelpen. Het is erg belangrijk dat u dit ook doet, want hoofdluis is erg besmettelijk.

8

Page 10: Schoolgids 2019-2020

Contact met de ouders

Contact met ouders vinden wij erg belangrijk. U kent uw kind goed. Wij willen dat u ons helpt. Voelt uw kind zich niet gelukkig of wilt u iets weten over wat er gebeurd is? Bel ons dan of kom langs na schooltijd.

Het eerste contact met ouders is bij het intakegesprek. De intern begeleider zal u vragen om de gegevens van uw kind zoals geboortedatum, geboorteplaats, hoe lang u al in Nederland bent en of u kind al naar school is geweest. U krijgt dan ook te horen wanneer uw kind naar school mag komen en in welke groep hij of zij geplaatst wordt.

Na ongeveer 20 weken wordt u uitgenodigd voor een gesprek met de leerkracht. U wordt dan verteld over hoe het gaat met uw kind en wat hij al geleerd heeft. De leerkracht laat u dit zien, soms is er een toets afgenomen.

Na ongeveer 40 weken wordt u weer uitgenodigd voor een gesprek. Dan wordt er gekeken of uw kind al naar een reguliere school kan als u een verblijfsvergunning heeft. Er wordt met u besproken welke school dit zou kunnen zijn. Deze school staat meestal in de wijk waar u woont. Soms is het beter dat uw kind nog wat langer bij ons blijft, zodat de overstap naar de andere school nog beter gaat.

Bij de gesprekken is, als het nodig is, een tolk aanwezig, zodat wij elkaar goed begrijpen.

Ook wordt u regelmatig uitgenodigd om te komen kijken in de school waarover uw kind werkt of met de afsluiting van een thema. Uw kind krijgt dan een brief mee in eenvoudige woorden en picto’s. De kinderen laten dan iets zien zoals een liedje of een dansje.

Elke woensdagochtend is het ouderlokaal open. U krijgt dan taalles die past bij de taallessen van de kinderen op school. Ook wordt er uitgelegd wat de gewoonte en afspraken zijn op Nederlandse scholen. Daarnaast krijgt u tips voor spelletjes en boeken om samen te le spelen of te lezen.

Af en toe kunnen we ook uw hulp gebruiken bij klusjes, zoals opruimen van het schoolplein, repareren of verven van spullen.

Het is belangrijk dat u bij alle gesprekken en uitnodigingen op tijd bent.

9

Page 11: Schoolgids 2019-2020

Hoe gaan we om met de gegevens?

Van iedere leerling hebben we een inschrijfformulier, een kopie van het identiteitsbewijs en een individueel ontwikkelingsperspectief. Als deze gegevens worden digitaal bewaard op een veilige server.

U kunt deze documenten altijd inzien. de leerkrachten kunnen deze ook zien, leerlingen en anderen niet.

Het individueel ontwikkelingsperspectief wordt gedeeld met de vervolgschool. Zij kunnen dan zien wat de ontwikkeling van de kinderen is en wat de scores zijn.

We bewaren alle gegevens van de kinderen vijf jaar. Daarna worden ze verwijderd uit ons systeem.

Bij het intakegesprek wordt aan u gevraagd of u toestemming geeft om foto’s van uw kind te gebruiken voor bijvoorbeeld de website of schoolgids. U kunt daarbij precies aangeven wat u wel of niet wilt.

Als u zelf foto’s of filmpjes maakt van uw kind op school waar ook andere kinderen op staan, vragen wij u deze alleen privé te gebruiken en deze niet te plaatsen op internet.

Kinderen mogen geen foto’s of filmpjes maken bij ons op school. Mobiele telefoons mogen ze niet gebruiken onder schooltijd, geef deze daarom niet mee naar school.

10

Page 12: Schoolgids 2019-2020

Het Nederlandse onderwijssysteem Vanaf hun 4e tot ongeveer hun 12e jaar, zitten de kinderen op de basisschool. De basisschool heeft 8 groepen. Groepen 1 en 2 worden ook wel de kleuterklassen genoemd. In Nederland geldt een leerplicht van 5 tot en met 16 jaar, maar vrijwel alle kinderen vanaf 4 jaar gaan al naar school. De meeste kinderen gaan daarvoor vanaf 2,5 tot 4 jaar naar de peuterspeelzaal. Na acht jaar basisschool (bao), stromen de kinderen door naar het voortgezet onderwijs (vo). Leerlingen stromen vanuit het voortgezet onderwijs door naar het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) of hoger /wetenschappelijk onderwijs (ho, wo).

11

Page 13: Schoolgids 2019-2020

Bestuur Acht schoolbesturen van het primair onderwijs op Walcheren hebben in januari 2014 de handen ineengeslagen om voor kinderen met een vluchtelingenachtergrond, al dan niet woonachtig op het AZC, een toegankelijke schoolvoorziening in stand te houden. In samenwerking met de Gemeente Middelburg hebben zij dit vastgelegd in een convenant. De betrokken schoolbesturen zijn: Archipelscholen, Onze Wijs, ABS, Vrije school, Lev scholengroep, Prisma, VCPOZ en Joos van Larenschool. Het bestuur van Archipel is in deze penvoerder.

Klachten Het kan zijn dat u niet blij bent hoe u of uw kind behandeld wordt. We vinden het fijn dat u dan eerst met uw klacht naar de leerkracht of iemand van de directie gaat. We gaan dit dan met u bespreken. Als u niet tevreden bent met de oplossing kunt u contact opnemen met het bestuur van de Archipelscholen, waar het Tec onder valt: [email protected] Het bestuur behandelt uw klacht of stuurt hem door (met uw toestemming) naar de landelijke klachtencommissie. Alle Archipelscholen zijn aangesloten bij de landelijke organisatie “Onderwijsgeschillen” . Het reglement is beschikbaar op www.onderwijsgeschillen.nl Postadres: Postbus 85191, 3508 AD Utrecht / telefoon 030-2809590. Meer uitleg over de klachtenregeling kunt u vinden op de Archipel website: www.archipelscholen.nl

12