Schoolbrochure Secundair Onderwijs 2014-2015

11
westrand Cultuurcentrum dilbeek seCundair Onderwijs Schoolvoorstellingen 2014 ∙ 2015

description

Het podiumaanbod voor het secundair. Meer info over reservaties op http://www.westrand.be/scholen/algemeen

Transcript of Schoolbrochure Secundair Onderwijs 2014-2015

westrand Cultuurcentrum dilbeek

seCundair OnderwijsSchoolvoorstellingen2014 ∙ 2015

Schoolvoorstellingen 2014 • 2015Secundair OnderwijS

Je kan reserveren bij een bezoek aan Westrand, telefonisch, schriftelijk of per e-mail. Vermeld telkens:• naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres van de school• naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres van de contactpersoon• titel, datum en uur van de gewenste voorstelling• klas en titularis met e-mailadres• aantal leerlingen en begeleiders

Voor reservatie en praktische info, contacteer Linda timmermans:[email protected] of 02/466 20 30

Voor inhoudelijke vragen of ondersteuning kan je terecht bij wim Van Parijs: [email protected]

westrandCultuurcentrum dilbeek vzwKamerijklaan 461700 dilbeek

t +32 (0)2 466 20 30M [email protected]

www.westrand.be www.facebook.com/westranddilbeek

een overzicht van alle schoolvoorstellingen kan je vinden op www.westrand.be/scholen/wie/secundair

seCundair

1 2 3 4 5 6Ma 29.09 Ontroerend Goed / sydney theatre Company

a HistOry Of eVerytHinGtHeater meer info

Ma 13.10 LaikaCyranO

tHeater meer info

dO 23.10 tweevertOt Hier en nOG Verder

MuzieK meer info

Ma 03.11 toneelmakerij (nL)

MetrOtHeater meer info

Ma

di19.0120.01

the american drama Group europe /tnt-theatre uKtHe Life and deatH Of Martin LutHer KinG. aMeriCa: dreaMs and niGHtMares

tHeater meer info

dO

Vr29.0130.01

droomedaris-rex i.s.m. t,arsenaal mechelen!waris/Paris?

tHeater meer info

Ma 02.02 tHe iMPOster fiLM meer infodi 03.02 ensemble Leporello

VerKaPt en OnVersnedentHeater meer info

eniG id? Project rond identiteitdi 10.02 rasa exPO meer infot.e.M. Vr 13.03 iK-jij-wijdi 10.02 shamisa debroey wOrKsHOP meer infot.e.M. di 31.03 Giet je eiGen LeVens-VerHaaL in een striPdi 03.03 nOnO, Het ziGzaG Kind fiLM meer infoMa 09.02 ultima thule

nerftHeater meer info

wO 11.02 tHe artist fiLM meer infoVr 13.02 Blauwhuis

wiLt HardtHeater meer info

Ma

di

wO

23.0224.0225.02

toneelmakerij (nL)

jaMaLtHeater meer info

wO 11.03 LaByrintHus fiLM meer infoMa 16.03 tHe art Of BeCOMinG fiLM meer infodO 23.04 Kosi Hidama (rosas) & Frank Pay

ritedans meer info

Ma

di

wO

04.0505.0506.05

Toneelmakerij (nL)

Mijn MOeder MedeatHeater meer info

3

Ma 29.0914:00

tHeater

Ontroerend Goed / sydney theatre Companya HistOry Of eVerytHinG

theatraal huzarenstuk in het engels Ontroerend Goed waagt zich met A History of Everything aan een waar huzarenstukje. In opdracht van Hollywoodactrice Cate Blanchett creëerde het Gentse collectief samen met de Sydney Theatre Company een voorstelling over de geschiedenis van… alles.

In deze internationale topvoorstelling nemen 7 acteurs (Belgische én Australische) je op sleeptouw in een visuele trip doorheen de geschiedenis van de wereld, in rewind! Starten doen ze vandaag, dan naar gisteren, over de seventies, de wereldoorlogen, het drieslagstelsel en de Romeinse tijd helemaal terug tot de Big Bang.

Geconfronteerd met de immense tijdslijn die aan ons voorafgaat (en na ons verder gaat), krijg je zo als toeschouwer de kans om je eigen minuscule aandeel in de geschiedenis te koesteren. Of hoe theater leerrijk en de geschiedenis puur spel kan zijn.

regie Alexander Devriendt Met Cameron Goodall, Charlotte De Bruyne, Joeri Smet, Karolien De Bleser, Nathalie Verbeke, Tahki Saul, Zindzi Okenyo, Matthieu Sys, Angelo Tijssens scenografie & kostuums Sophie De Somere tekst Alexander Devriendt & Joeri Smet i.s.m. de spelers en met fragmenten uit Sum van David Eagleman fotografie Brett Boardman, Tahki Saul

www.ontroerendgoed.be

Ontroerend Goed & Sydney Theatre Company in coproductie met Stadsschouwburg Amsterdam, Art Happens & Richard Jordan Productions Ltd.Met steun van de Vlaamse Gemeenschap, Provincie Oost-Vlaanderen & Stad Gent

LOCatie westrand - theaterzaal tiCKets € 7

3e - 6e jaar

Ma 13.1013:30

tHeater

LaikaCyranO

Ontwapenend luisterspel over schoonheidsidealen en romantische liefdeIn 1996 bewerkte theater Blauw Vier dit romantisch drama voor 60 acteurs van Edmond Rostand, tot een komisch luisterspel voor drie acteurs/bruiteurs. 18 jaar later bijt een nieuwe, enthousiaste acteursploeg zich in Cyrano vast. Grappig, guitig, ontregelend én meeslepend!

Een voorstelling waar je naartoe moet, ook al ga je bijna nooit naar theater— De Morgen 1996

Bewerking en regie Jo Roets Met Benny Ceuppens, Aline Nuyens, Koen Janssen Beeld August Gorguet

www.laika.be

Remake van de bekroonde voorstelling uit 1996 van theater Blauw Vier.

LOCatie westrand - theaterzaal tiCKets € 7

1e - 4e jaar

terug naar overzicht

4

dO 23.1013:30

MuzieK

tweever tOt Hier en nOG Verder

zoektocht naar de roots van het luisterliedDe zonen van een icoon van het Vlaamse luisterlied, Willem Vermandere, zijn opgegroeid als bevoorrechte getuigen van de ontwikkeling van het luisterlied in Vlaanderen. Met hun programma bieden ze een eigenzinnige kijk op hun beleving van het lied in hun en andermans moedertaal.

Met Peter Vermandere (zang, gitaar, mandoline, sax en accordeon), Augustijn Vermandere (piano, akoestische bas, zang)

www.jeugdenmuziekbrussel.be

LOCatie westrand - theaterzaal tiCKets € 8

1e - 6e jaar

terug naar overzicht

Ma 03.1120:30

tHeater

toneelmakerij (nL)

MetrO

Graaf dracula meets Orpheus en eurydice Metro is een liefdesgeschiedenis op de grens van realiteit en verbeelding. In een mix van theater, muziek, film en livestream krijgt het eeuwenoude verhaal van Orpheus en Eurydice een nieuw gezicht. Het publiek is niet alleen toeschouwer, maar maakt er ook een allesbepalend deel van uit. Op school krijgen de leerlingen korte filmopdrachten die ze met hun smartphones maken. De filmpjes worden aan het einde van de workshop verzameld en sommige krijgen een plek in de voorstelling als u met uw klas komt kijken!

tekst Roel Adam regie Liesbeth Coltof spel & muziek Roel Adam, Beppe Costa, Nhung Dam, Sander Plukaard, Jorg Schellekens dramaturgie Paulien Geerlings Vormgeving Guus van Geffen Kostuumontwerp Carly Everaert Sounddesign Jorg Schellekens film Marcel Dolman, Guus van Geffen, Liesbeth Coltof internet, programma en gamedesign Marcel Dolman i.s.m. studenten HKU Productie Vera van Baal techniek Sophie de Hoop, Jorg Schellekens

www.toneelmakerij.nl

Aanvangsuur voorstelling: bespreekbaar - duur: 100’

LOCatie westrand - theaterzaal tiCKets € 7

4e - 6e jaar

Tijdens de voorbereiding op school wordt in gegaan op de Griekse mythe Orpheus en Eurydice en de geschiedenis van Dracula. Daarnaast wordt er gewerkt over de sociale media en de plek die ze innemen in het leven van de jongeren. Val jij samen met het beeld van jezelf of is er een verschil met je dagelijkse leven live? Word je er door bepaald?

Op school krijgen de leerlingen korte filmopdrachten die ze per twee of per vier met hun smartphones maken. De filmpjes worden aan het einde van de workshop verzameld en bewerkt door Toneelmakerij. Sommigen krijgen een plek in de voorstelling als u met uw klas komt kijken! Ze vormen op eigentijdse wijze het klassieke Griekse koor.

5

Ma

di

19.0120.01

tHeater

the american drama Group europe / tnt-theatre uK tHe Life and deatH Of Martin LutHer KinG. aMeriCa: dreaMs and niGHtMaresHighly effective and charismatic theatre Martin Luther King stands on the balcony of a Memphis motel, exhausted and troubled. His allies in government have deserted him, his leadership of the Civil Rights movement is challenged by the radical followers of Malcolm X, his own staff fears he has lost direction as he broadens his targets to include poverty itself, and above all his creed of non-violence is mocked and outflanked by extremists.

A play which honours a true martyr but also recognises that he was a frail human who lived to make the American dream real but died in the American nightmare. This dynamic piece of physical theatre will combine documentary realism with stylisation, masks and song to create a challenging drama with a wide appeal.

text Paul Stebbings and Phil Smith director Paul Stebbings Composer John Kenny Producer Grantly Marshall

www.adg-europe.com

data Ma 19.01 om 10:00 en 14:00 di 20.01 om 10:00 en 14:00LOCatie westrand - theaterzaaltiCKets € 8,50

5e - 6e jaar

terug naar overzicht

dO

Vr

29.0130.01

tHeater

droomedaris-rex i.s.m. t,arsenaal mechelen!waris/Paris?

De Illias volgens de Cock, het verhaal van Helena van trojeDe Griekse Helena, bruid van Menelaos, wordt geschaakt door Paris, prins uit Troje. Zo begon de meest mythische oorlog uit de geschiedenis van de mensheid. De strijd om een vrouw? Of is er meer aan de hand? En wat vindt die vrouw er zelf van dat er twee mannen bloed vergieten om haar hand?

tekst Michael De Cock Met Sophie Derijcke, Sarah Van Geel, Bert Bernaerts (muziek)

www.tarsenaal.be

data dO 29.01 om 14:00 Vr 30.01 om 14:00LOCatie westrand - theaterzaaltiCKets € 7

1e - 2e jaar

6

Ma 02.0213:30

fiLM

tHe iMPOster

Geweldig fascinerende cinema over identiteitsroofIn 1994 verdween de 13-jarige Nicholas Barclay uit zijn ouderlijk huis in San Antonio, Texas. Drie jaar lang was er geen enkel teken van leven van Nicholas. Tot zijn familie een telefoontje uit Spanje kreeg: hij was terug. Al snel vertoonde de heuglijke familiereünie meer en meer barsten en kwam de schokkende waarheid aan het licht. De valse Nicolas bleek een 23 jaar oude Fransman te zijn. Waarom doet iemand zoiets en hoe lang houdt hij het vol? Veel langer dan je je kunt voorstellen, zo blijkt - en dat roept dan allerlei nieuwe vragen op. Je valt als kijker van de ene verbazing in de andere.

regie Bart Layton

www.jekino.bewww.lesseninhetdonker.be

Groot-Brittannië - 2012 - 99’ - Nederlands ondertiteld

LOCatie westrand - theaterzaaltiCKets € 4

3e - 6e jaar

terug naar overzicht

di 03.0213:30

tHeater

ensemble LeporelloVerKaPt en OnVersneden

een straf verhaal over twee vrouwelijke piraten, in beelden en muziek Anne Bonny en Mary Read besluiten om als man door het leven te gaan en komen terecht in de ruige mannenwereld van de piraterij. Maandenlang leven ze op een schip, met het voortdurende gevaar ontmaskerd te worden, en in een dubbelzinnige verhouding met kapitein Jack Rackham.

Laureys en Stubbe verrassen met hun tomeloze energie, présence, humor en de kwetsbare sensualiteit van hun lichaam en stem.

Van en met Mieke Laureys en Annelore Stubbe Muziek Frans Grapperhaus Coach Dirk Opstaele Bewegingscoach Charlotte Vanden Eynde dramaturgisch advies Alex Mallems Kostuums Koen Onghena Lichtontwerp Marc Dewit

www.leporello.be

Ter voorbereiding van het theaterbezoek kan u het gezelschap op school ontvangen voor een inleidend gesprek of workshop.

LOCatie westrand - theaterzaaltiCKets € 7

5e - 6e jaar

terug naar overzicht

di — Vr

t.e.M.

10.0213.03

exPO

rasa iK-jij-wij

Hedendaagse beeldende kunst-tentoonstelling en forum over identiteitWas je als baby al wie je nu bent?Hoe word je wie je bent?Laat je alles van jezelf zien aan de andere?Waardoor voel je een band met iemand?Vanaf welk moment hoor je bij een groep?

Hedendaagse kunstenaars experimenteren met identiteit. Ze onderzoeken de dynamiek, onvoorspelbaarheid, eenvoud of veelvormigheid ervan. Topwerken uit binnen- en buitenland van Francis Alÿs, Cindy Moorman, Rineke Dijkstra, Anthony Goicolea, Sofie Muller, Nick Cave, Shadi Ghadirian, Edith Ronse, Maen Florin en Koen Vanmechelen in een bijzonder concept.

Met werk van Francis Alÿs, Cindy Moorman, Rineke Dijkstra, Anthony Goicolea, Sofie Muller, Nick Cave, Shadi Ghadirian, Edith Ronse, Maen Florin en Koen Vanmechelen Curator Gerd Dierckx Productie Rasa

Rasa is specialist in kunsttentoon-stellingen voor jongeren en verzorgt een schitterende educatieve omkadering.

LOCatie westrand - Cc dilbeektiCKets € 6

1e - 6e jaar

di — di

t.e.M.

10.0231.03

wOrKsHOP

shamisa debroey Giet je eiGen LeVens-VerHaaL in een striP

elke kunstenaar zoekt zijn eigen identiteit, wat is de jouwe?In strips lopen er personages rond met verschillende identiteiten. In deze workshop kijken we naar enkele voorbeelden waarna we onze eigen strip maken. En niet zomaar een strip. We schrijven ons eigen levensverhaal! Elke kunstenaar zoekt zijn eigen identiteit, wat is de jouwe?

LOCatie in de schooltiCKets € 8 (enkel workshop) € 7 (expo + workshop + film)

1e - 6e jaar

PraKtisCH

De workshop kan plaatsvinden vanaf 10.02.2015, liefst na het bezoek aan de Expo IK-JIJ-WIJ. De workshop duurt 3 uur en loopt in de voormiddag van 09:00 tot 12:00 en in de namiddag van 13:00 tot 16:00.Max. 1 klasgroep.

enig id?PrOjeCt rOnd indentiteit

di 03.0313:30

fiLM

nOnO, Het ziGzaG Kind

speelfilm van de Vlaamse regisseur Vincent Bal, de maker van MinoesNaar het bekroonde boek van David Grossman. Nono gaat op zoek naar de waarheid over zijn moeder die overleed toen hij 1 jaar oud was. Zal hij achterhalen wat haar geheim is voor zijn vader hem opgespoord heeft? Een echte James Bond (met inhoud) op maat van een jong publiek!

regie Vincent Bal - Nederland - 2012 - 95 min. - Nederlands en Engels gesproken

LOCatie westrand - theaterzaaltiCKets € 4 (enkel film) € 3 (expo + worskhop + film)

1e - 2e jaar

PraKtisCH

Film in het kader van Enig ID? kan samen gereserveerd worden met de expo ‘Ik-Jij-Wij’ en/of de workshop van Shamisa Debroey. Scholen die reserveren voor het totale pakket krijgen voorrang en reductie.Max. 450 leerlingen voor de filmvertoning

8

MA 09.02 theAter

Ultima thule Nerf

Ontroerende combinatie van muziek- en figurentheaterIn Nerf wordt het knoestige bestaan van een koppel ontschorst tot er enkel een dunne kloppende levensader overblijft. Ontroerende, treurige, komische dialogen en taferelen maken deel uit van een ononderbroken zinnebeeldige metamorfose. Figuren transformeren, woorden worden overbodig, klanken dunnen uit. Tot hun essentie.

Oh, mon amourMon doux mon tendre mon merveilleux amourDe l’aube claire jusqu’à la fin du jourJe t’aime encore, tu sais, je t’aime — Vieux amants - J. Brel

tekst en regie Sven Ronsijn Coaching Wim De Wulf Muzikaal advies Els Van Laethem Muziek en spel Jurgen De Bruyn & Elise Caluwaerts Spel Tineke Caels & Erik Bassier Poppen/kostuums Evelyne Meersschaut Scenografie Ultima Thule & Zefiro Torna

www.ultima-thule.be

Coproductie met Zefiro Torna i.s.m. de Zomer van Antwerpen

DAtA MA 09.02 om 10:30 en 13:30 LOCAtie Westrand - theaterzaaltiCketS € 7

3e - 6e jAAr

terug naar overzicht

WO 11.0209:30

fiLM

the ArtiSt

Hollywood, 1927. Wanneer filmster van de ‘stomme film’ George Valintin zich afvraagt of de komst van de geluidsfilm zijn carrière in vergetelheid zal brengen, ontmoet hij Peppy Miller, een jonge danseres die toe is aan iets anders.

regie Michel HazanaviciusFrankrijk - 2010 - 100’

LOCAtie Westrand - theaterzaaltiCketS € 4

5e - 6e jAAr

9

Vr 13.0213:30

tHeater

Blauwhuis wiLt Hard

jonge makers die met Cyclos een mooi visitekaartje afleverdenGROOT en BELANGRIJK giert Gorgej tegen de rucola.Zo puur als zuivere scheerwol zegt Toulouse.Gorgej en Toulouse hebben alles wat ze willen.Ze leven in een parelwit huis zonder dak.Zo kunnen ze naar de wereld kijken en zo kijkt de wereld ook naar hen.Ze weten nog niet zeker wat ze zullen worden.Maar het staat vast dat het iets GROOT en BELANGRIJK zal zijn.

Blauwhuis is de (nieuwe) naam van het productiehuis voor film- en theaterproducties van Jonas Baeckeland en Sieber Marly. Na het bijzonder gesmaakte Cyclos van 2 jaar terug presenteren zij nu hun tweede eigen (jongeren)theaterproductie Wilt Hard, een jongerenvoorstelling over twee wilde harten en wat ze zo hard willen. Hoe ver ga je voor erkenning? Wat zet je op het spel?

Van en met Simon D’Huyvetter en Loes Swaenepoel Coach Jonas Baeckeland Kostuums Miet van Stichel decor Sarah Geirnaert Productie Blauwhuis

www.blauwhuis.be

LOCatie westrand - theaterzaaltiCKets € 7

1e - 2e jaar

Ma — wO

t.e.M.

23.0225.02

tHeater

toneelmakerij (nL)

jaMaL

theater in de klas: sterk werkJamal is boos. Niet op iemand in het bijzonder, maar op iedereen. Op zijn ouders die geen Nederlands spreken. Op zijn school waar hij altijd ‘die buitenlander’ blijft. Op het Westen en de hele wereldpolitiek. Hij slaat om zich heen, niet met vuisten maar met woorden. Want Jamal leest boeken. Honderden. En hij schrijft gedichten. Woedende gedichten. Nu moet Jamal elke middag een half uur praten, anders sturen ze hem van school. Daar zit hij dan, bij een oude vent, die Matthieu heet en die vraagt en vraagt.

Het klaslokaal is de arena waar Jamal en Matthieu tot elkaar veroordeeld zijn. Waar ze elkaar raken met scherpe woorden en stille blikken. Waar de strijd wordt beslist tussen gedichten over liefde en ware liefde. Tussen lessen uit boeken en levenslessen. En tussen jezelf leren kennen en jezelf laten kennen.

regie/tekst Daniel van Klaveren dramaturgie Paulien Geerlings spel Peter van Heeringen, e.a. decor & kostuums Esmée Thomassen Productie Meta Weyschedé

www.toneelmakerij.nl

Na afloop van de voorstelling gaan leerlingen zelf de vloer op. Onder leiding van een theaterdocent maken ze scénes die aanleiding geven verder te debatteren en praten over de dilemma’s in de levens van Jamal en Matthieu.

data Ma 23.02 - di 24.02 - wO 25.02 - aanvangsuur in overlegLOCatie in de klastiCKets € 7

2e - 4e jaar

terug naar overzicht

10

terug naar overzicht

wO 11.0313:30

fiLM

LaByrintHus

spannende en virtuele rollercoaster over vriendschap en raadselsDe 14-jarige Frikke ontdekt bij toeval een computerspel waarin enkele van zijn vrienden terechtgekomen zijn. Enkel Frikke kan hen er uit bevrijden. In een wedloop tegen de tijd gaat hij op zoek naar het kwade meesterbrein achter dit gemene spel en hoopt hij zo zijn vrienden te redden. Deze film is een goede opstap om gamen aan te kaarten en te kaderen binnen mediawijsheid.

Vlaming Douglas Boswell (kortfilms Romance en The Samaritan) levert een steengoede en zeer toegankelijke jeugdfilm af.

regie Douglas Boswell

www.jekino.bewww.lesseninhetdonker.be

LOCatie westrand - theaterzaaltiCKets € 4

1e jaar

reGisseur in de KLas!

Voor Labyrinthus werden de meeste scènes opgenomen in een green key studio en nadien digitaal bewerkt met de computer. Was dat moeilijk? Viel dit mee voor de acteurs? Wie bedacht het spel eigenlijk? Nodig de regisseur uit voor een babbel met de klas in de filmzaal of op school en vraag het hem allemaal zelf (met uitzondering van oktober en november). Stuur daarvoor een mail naar [email protected].

Ma 16.0313:30

fiLM

tHe art Of BeCOMinG

Poëtische documentaire over jongerenmigratieDrie minderjarigen uit Afghanistan, Syrië en Guinee hopen op een stabiele toekomst in Europa: Fatah zwoegt in Istanbul en hoopt om zo zijn reis naar Griekenland en daarna Italië te kunnen betalen, Saleh leeft nu drie jaar in Europa maar smacht naar zijn ouders en Mamadou probeert zijn opleiding voort te zetten en zijn job te houden ondanks het feit dat hij geen papieren meer heeft.

Doorheen hun verhalen wordt het volledige proces van migratie blootgelegd: de onrealistische verwachtingen over Europa, het leven in een zorgcentrum en de onophoudelijke strijd om uitzetting te vermijden.

Als kijker word je meegezogen in het ontroerende verhaal. The Art of Becoming is een erg filmische documentaire. De beelden spreken voor zich, er zijn niet veel woorden nodig om te begrijpen waar het om gaat.

regie Hanne Phlypo en Catherine Vuylsteke

www.jekino.bewww.lesseninhetdonker.be

LOCatie westrand - theaterzaaltiCKets € 4

3e - 6e jaar

Bij deze film is een uitgebreide flightcase met lesboekje beschikbaar: filmmaker op bezoek, getuigenis van een jonge vluchteling, methodieken zoals een fotoshoot rond identiteit, debat, vluchtelingenspeL.Vraag alle info op! [email protected]

11

terug naar overzicht

dO 23.0413:30

MuzieK

Kosi Hidama (rosas) & frank Pay rite

Grensvervagend avontuur met uitdagende, nieuwe muziek en dansOnder leiding van interdisciplinair kunstenaar Frank Pay creëerde het collectief Strange Fruit de muzikale performance rond het thema rite. Je merkt invloeden van Billy Holliday, Beach House of Broadcast, evenals verwijzigingen naar hedendaags minimalistische dans en Japanse rituele tradities.

De transcendentale, meditatieve muziek opent je ogen en doet je vragen stellen over de rituelen in je eigen leven. Ervaar de kracht van de rituele muziek.

Met Frank Pay (drum), Teuk Henri (gitaar), Kaat Arnaert (zang), Guillermo Memo Pimiento (synths), Kosi Hidama (dans)

www.jeugdenmuziekbrussel.be

Een productie van Jeugd en Muziek Brussel i.s.m. Frank PayDuur: 50’

tiCKets € 8

1e - 6e jaar

Ma — wO

t.e.M.

04.0506.05

MuzieK - tHeater

toneelmakerij (nL)

Mijn MOeder Medea

theater in de klas. Griekse mythe vanuit het gezichtspunt van Medea’s kinderenIneens staan ze in de klas. Polyxenos en Eriopis, zus en broer. Zij ogenschijnlijk zelfverzekerd. Wie durft te lachen, krijgt een klap op z’n bek. Hij schuchter, zich excuserend voor de harde woorden van zijn zus. Ze komen uit een land dat hen niet meer wil, naar een land dat hen nog minder wil. Ze vertellen over hun vader Jason, de grote held aan wiens hoge verwachtingen ze nooit zullen voldoen. Over hun moeder Medea, de machtige tovenares, die uit liefde voor hem alles achter liet. Samen proberen ze woorden te geven aan dat ene, dat verschrikkelijke. Toen Jason een nieuwe vrouw en een nieuw gezin vond en hun moeder radeloos achter bleef. Zo radeloos dat zelfs zij haar niet meer konden troosten... Langzaam brokkelt het pantser af en durven ze het te zeggen. Om Jason te raken, heeft Medea zijn vlees geraakt. Polyxenos en Eriopis leven niet meer.

Holger Schober schreef een moderne bewerking van Medea. Hij vertelt deze Griekse mythe vanuit het gezichtspunt van Medea’s kinderen.

tekst Holger Schober regie en vertaling Paul Knieriem spel Hanne Struyf e.a. dramaturgie en vertaling Paulien Geerlings Kostuumontwerp Jorine van Beek

www.toneelmakerij.nl

data Ma 04.05 - di 05.05 - wO 06.05 - aanvangsuur in overlegLOCatie in de klastiCKets € 7

1e - 3e jaar

De week voorafgaand aan de voorstelling hangt de school plots vol affiches over Griekenland: ‘uitvinder van de democratie’, ‘meest bezochte land van Europa’. Zo krijgen de leerlingen onderbewust een beeld van de eeuwenoude cultuur waarbinnen de mythe gewordteld is. Voor de voorstelling begint vertelt een theaterdocent kort de mythe van Jason, Medea en hun kinderen. Na afloop van de voorstelling wordt het klaslokaal omgebouwd voor een gezamenlijk spel. Het spel daagt de leerlingen uit om in gesprek te gaan over wat ze zojuist hebben gezien.