schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

134
CULTUUR PROGRAMMA VOOR SCHOLEN SEIZOEN 2012 -2013

description

cultuur voor scholen

Transcript of schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Page 1: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Cultuur PrOGrAMMAVOOr SCHOlEN

SEizOEN2012 -2013

Page 2: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013
Page 3: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 3

EditoBeste directie en leerkrachten,

Een schooljaar eindigt. De zomer ligt in het verschiet. Om daarna met een opgeladen batterij er terug in te vliegen. Deze brochure nodigt je alvast uit om tijdens het nieuwe schooljaar het culturele avontuur met je leerlingen aan te gaan.

Er is de laatste jaren heel wat te doen omtrent kunst- en cultuureducatie. Het rapport van Anne Bamford en de daarop volgende rapporten ‘Gedeeld Verbeeld’ en ‘Verbreding/Verdieping’ het belang van kunst-en cultuureducatie in de verf gezet. In januari van dit jaar werd de nota ‘Groeien in Cultuur’ goedgekeurd. Deze conceptnota waarin de ministers van Cultuur en Onderwijs en Jeugd, over de grenzen van de departementen heen kunst- en cultuureducatie willen stimuleren, verankert het belang van kunst- en cultuureducatie in het beleid.

Toch niet weer een nieuw vak hoor ik jullie denken. Neen. In de ideale wereld zou cultuureducatie deel moeten uitmaken van elk vak. Maar we beseffen dat dit ook voor de leerkrachten die dagelijks in voor de klas staan, nog één van de vele vragen is die op hen afkomen.

We leven in een tijdperk waarin de verbale cultuur zeer belangrijk is. Wie vlot en goed praat, vindt makkelijk zijn of haar weg. Maar er zijn ook heel wat kinderen en jongeren voor wie de taal niet de meest evidente weg is om zich uit te drukken. Dat zij misschien over andere talenten beschikken, andere talen waarin zij zich ongelofelijk goed kunnen uitdrukken, komt vaak niet aan bod. Misschien zijn deze leerlingen wel een krak in tekenen, dansen, muziek maken, boetseren, ... Peter Adriaenssens stelt dat kinderen vooral gestimuleerd worden als de eigen competentie wordt aangemoedigd en daarop wordt verder gebouwd. Misschien kan je een wiskundige vergelijking wel omzetten in een dansbeweging of gaat het instuderen van wero vlotter door erover te tekenen. Verbeelding is belangrijker dan kennis, dat wist Einstein al. En daar gaat het om: geef de vele talenten die elk kind in zich draagt, gelijke kansen om te ontwikkelen.

Als stad willen we jullie maximaal ondersteunen in deze boeiende opdracht. Uiteraard zijn er de vele huizen die garant staan voor een stevig, maar vooral zeer divers aanbod, zowel in het centrum van de stad als in de deelgemeenten. Theater, muziek, dans, beeldende kunst, erfgoed, literatuur, film, … In Kortrijk kan je voor al deze disciplines een aanbod vinden. Er zijn heel wat receptieve activiteiten, waarbij je kan kijken naar een voorstelling of genieten van een tentoonstelling. Maar de partnes zetten ook steeds meer in op de actieve kunstbeleving. Een danstraject, workshop beeldend kunst of theatersessie laten de kinderen en jongeren die andere taal van binnenuit ontdekken.

Ik ben ervan overtuigd dat dit veelzijdige cultuurprogramma voor scholen jullie kan helpen de vele talenten in jullie klassen te stimuleren. Een brede aandacht voor die veelheid aan talenten, resulteert in een groter gelijkwaardigheidsgevoel in je klas. Zo ontplooien kinderen en jongeren hun talenten. En als dat is waar kunst en cultuur toe bijdragen

Als stad zetten we bewust in op kunst- en cultuureductie, we hopen van jullie hetzelfde.

Mieke Vandecandelaere Christine DepuydtCoördinator HumuZ Schepen voor cultuur

Page 4: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 4

inhoudstafEl

Edito 3

VooRaf 5

huMuZ 6

KlEutER ondERWiJs 9KalEndER 10BEEld 12EducatiE 13ERfgoEd 14filM 17litERatuuR 18PodiuM 20

lagER ondERWiJs 29KalEndER 30BEEld 35EducatiE 40ERfgoEd 42filM 50litERatuuR 54PodiuM 55

sEcundaiR ondERWiJs 75KalEndER 76BEEld 82EducatiE 85ERfgoEd 86filM 90litERatuuR 98PodiuM 99cJP 117

VooR lEERKRachtEn 119

algEMEnE info 123cultuuRschaKEls 124MEnsEn MEt EEn BEPERKing 124ondERstEuning PRoJEctEn oP school 125to do oR not to do 126PRaKtisch 127adREssEn locatiEs 132

Page 5: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 5

VooRaf> In deze brochure vind je het totale aanbod voor scholen van alle Kortrijkse cultuurhuizen. Van film over workshop

en tentoonstelling tot voorstelling.

> Wil je een aantal activiteiten koppelen en zo van je cultuuruitstap een dagarrangement maken? Dan kan deze brochure je alvast inspireren. Bij een aantal activiteiten geven we suggesties voor combinaties. Uiteraard kan je ook zelf een programma samenstellen. Neem contact op met één van de huizen en we bekijken of we voor jou een combinatie op maat kunnen samen stellen.

> Per doelgroep (kleuter, lager en secundair) worden de activiteiten – los van wie organiseert - gerubriceerd per genre (beeldende kunst, educatie, erfgoed, film, literatuur en podium). Onder elk genre vind je zowel activiteiten om te luisteren, bekijken of bezoeken als activiteiten waar leerlingen zelf actief aan de slag kunnen. Zo krijg je een duidelijk overzicht van de mogelijkheden voor jouw klas. Per doelgroep beschik je ook over een chronologische kalender.

> Heel wat organisaties voorzien lesmappen of educatieve pakketten, die worden je vooraf bezorgd en bieden je de mogelijkheid je culturele uitstap in de klas voor te bereiden. Elk huis informeert je bij inschrijving of extra materiaal is voorzien. Extra omkadering zoals een workshop, inleiding of nabespreking herken je aan het label ‘art@work’ en is optioneel. We zijn ervan overtuigd dat een goeie voorbereiding een meerwaarde kan geven aan de culturele beleving van de leerlingen.

> Alle info omtrent inschrijvingen, ticketprijzen en andere praktische zaken, staat gegroepeerd op pagina 125. Daar staat ook vermeld vanaf wanneer je kan inschrijven en welke afspraken er gelden per cultuurhuis. Alle info over de schoolprogrammering kan je ook terugvinden op de websites van de verschillende huizen.

> Inschrijven doe je bij elke organisator afzonderlijk. De contactgegevens van elke organisator vind je op pagina 127.

> Een aantal organisaties hebben ook een breed gamma aan activiteiten tijdens de vrije tijd, denken we aan de avondvoorstellingen in Schouwburg Kortrijk, Theater Antigone en de films in Buda. Wil je met je klas een activiteit buiten de schooluren bijwonen of wil je leerlingen stimuleren zelfstandig cultuur te ontdekken, vraag dan bij de huizen de mogelijkheden na. De websites helpen je alvast een eind op weg, maar de contactpersoon voor scholen kan je ongetwijfeld nog tal van andere suggesties doen. Bovendien biedt de stad Kortrijk jongeren 16+ een gratis CJP-lidkaart aan waarmee ze op een nog voordeliger manier aan het Kortrijks cultuuraanbod kunnen deelnemen. Zie info op pagina 117.

Page 6: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 6

huMuZ,ExPERtisEnEtWERK Kunst- En cultuuREducatiE

Wat is huMuZ

HumuZ is een platform dat scholen ondersteunt bij de uitbouw van een algemene kunstzinnige en culturele sfeer op school en bij de afstemming van de specifieke cultuurnoden van hun leerkrachten en leerlingen. Het steunpunt is tevens een draaischijf voor kunst- en cultuureducatieve samenwerkingsverbanden in de stad en zoekt samen met het (boven)lokale beleid actief naar de aanpak van knelpunten en nieuwe uitdagingen m.b.t. kunst- en cultuureducatie voor scholen voor kinderen en jongeren.

WaaRVooR Kan JE BiJ huMuZ tEREcht

Humuz is een contactpunt> Scholen kunnen er terecht voor informatie over het kunst- en cultuureducatief aanbod in de regio, ondersteuning

bij de uitbouw van een kunst- en cultuureducatieve leerlijn op school of praktische tips bij de realisatie van projecten op school.

> Kunst- en cultuureducatieve organisatoren vinden er informatie over lopende projecten, krijgen tips bij de realisatie van nieuwe initiatieven en worden er in contact gebracht met scholen die nood hebben aan een specifieke expertise.

> Nieuwe tendensen en visies vinden via het steunpunt hun weg naar het veld.

Humuz is een kunst- en cultuureducatief netwerk> Cultuurgangmakers op school worden op regelmatige basis samengebracht. Ideeën en ervaringen rond kunst- en

cultuureducatie worden er uitgewisseld en specifieke noden worden er gesignaleerd. > Contacten tussen kunst- en cultuureducatieve organisatoren bieden de mogelijkheid om expertise uit te wisselen,

samen te werken en waar nodig nieuwe projecten te ontwikkelen. > Dialoog tussen het onderwijs en organisatoren van een kunsteducatief aanbod wordt gestimuleerd. Zowel

informeel contact als gestructureerde overlegmomenten brengen deze dialoog op gang.

Humuz is een expertisecentrum> In samenwerking met diverse partners worden nieuwe kunsteducatieve projecten ontwikkeld, die inspelen op

vastgestelde leemtes in het aanbod.

WiE Kan BiJ huMuZ tEREcht

> Leerkrachten en directies uit basis- en secundair onderwijs; > Leerkrachten in opleiding; > Kunsteducatieve medewerkers; > Medewerkers uit cultuurhuizen, deeltijds kunstonderwijs, ….

ContactgegevensSchouwburgplein 14, 8500 Kortrijk Tel. 056/23 98 [email protected] www.humuz.be (vanaf september 2011)Contactpersoon: Mieke Vandecandelaere

Page 7: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 7

Page 8: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

8

Page 9: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

KLEUTERONDERWIJS

9

Page 10: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

KLEUTERS

Kleuteronderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 10

KLEUTERSPEUTEr

do 18/10/2012 10:30 & 14:00 Nat Gras / Muurtje Muurtje Podium BH Rollegem Cultuurcentrum Kortrijk

di 23/10/2012 14:00 Compagnie Squeezz / Moestuin Podium OC Marke Cultuurcentrum Kortrijk

di 8/01/2013 10:30 & 14:00 Sprookjes en zo / Sneeuw! Podium OC De Wervel Cultuurcentrum Kortrijk

di 5/02/2013 10:00 & 14:00 Theater FroeFroe / Bobke B. Podium Buurthuis Molenheem Cultuurcentrum Kortrijk

ma 11/03/2013 10:00 & 14:00 Théâtre de la Guimbarde / Le grand saut Podium Arenatheater Cultuurcentrum Kortrijk

ma 22/04/2013 13:30 & 14:30 Pantalone / Pantoffeltrein Podium Arenatheater Cultuurcentrum Kortrijk

di 23/04/2013 9:00, 10:30 & 14:00 Pantalone / Pantoffeltrein Podium Arenatheater Cultuurcentrum Kortrijk

ma 13/05/2013 9:00, 10:30 & 14:00 Sprookjes en zo / In de wolken Podium Arenatheater Cultuurcentrum Kortrijk

Sept. t.e.m. juni in overleg De straat van Kaat Educatie klas HumuZ

1STE KLEUTEr

do 4/10/2012 09:30 Kikkerdril Film Budascoop Kunstencentrum Buda

vr 5/10/2012 09:30 Kikkerdril Film Budascoop Kunstencentrum Buda

do 18/10/2012 10:30 & 14:00 Nat Gras / Muurtje Muurtje Podium BH Rollegem Cultuurcentrum Kortrijk

di 23/10/2012 14:00 Compagnie Squeezz / Moestuin Podium OC Marke Cultuurcentrum Kortrijk

di 13/11/2012 10:30 & 14:00 Sprookjes en zo / Het rode visje Podium OC De Vonke Cultuurcentrum Kortrijk

di 8/01/2013 10:30 & 14:00 Sprookjes en zo / Sneeuw! Podium OC De Wervel Cultuurcentrum Kortrijk

di 5/02/2013 10:00 & 14:00 Theater FroeFroe / Bobke B. Podium Buurthuis Molenheem Cultuurcentrum Kortrijk

do 7/02/2013 09:30 De Krekel Film Budascoop Kunstencentrum Buda

vr 8/02/2013 09:30 De Krekel Film Budascoop Kunstencentrum Buda

ma 11/03/2013 10:00 & 14:00 Théâtre de la Guimbarde / Le grand saut Podium Arenatheater Cultuurcentrum Kortrijk

do 21/03/2013 14:00 Pantalone / Pommeliere Podium Arenatheater Cultuurcentrum Kortrijk

vr 22/03/2013 10:00 & 13:30 Pantalone / Pommeliere Podium Arenatheater Cultuurcentrum Kortrijk

vr 29/03/2013 10:00 & 13:30 4Hoog, D-BUUT / Hut Podium OC Marke Cultuurcentrum Kortrijk

ma 22/04/2013 13:30 & 14:30 Pantalone / Pantoffeltrein Podium Arenatheater Cultuurcentrum Kortrijk

di 23/04/2013 9:00, 10:30 & 14:00 Pantalone / Pantoffeltrein Podium Arenatheater Cultuurcentrum Kortrijk

ma 13/05/2013 9:00, 10:30 & 14:00 Sprookjes en zo / In de wolken Podium Arenatheater Cultuurcentrum Kortrijk

Sept. t.e.m. juni in overleg De straat van Kaat Educatie Klas HumuZ

2DE KLEUTEr

di 6/11/2012 10:00 & 14:00 Theater Gnaffel /De vriendelijke draak Podium Arenatheater Cultuurcentrum Kortrijk

di 13/11/2012 10:30 & 14:00 Sprookjes en zo / Het rode visje Podium OC De Vonke Cultuurcentrum Kortrijk

di 4/12/2012 10:00 & 14:00 De Stilte /Mr. Pickwick Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

di 5/02/2013 10:00 & 14:00 Theater FroeFroe / Bobke B. Podium Buurthuis Molenheem Cultuurcentrum Kortrijk

do 7/02/2013 09:30 De Krekel Film Budascoop Kunstencentrum Buda

vr 8/02/2013 09:30 De Krekel Film Budascoop Kunstencentrum Buda

di 5/03/2013 14:00 TG Winterberg / Op een klein stationnetje Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

ma 11/03/2013 10:00 & 14:00 Théâtre de la Guimbarde / Le grand saut Podium Arenatheater Cultuurcentrum Kortrijk

do 21/03/2013 14:00 Pantalone / Pommeliere Podium Arenatheater Cultuurcentrum Kortrijk

vr 22/03/2013 10:00 & 13:30 Pantalone / Pommeliere Podium Arenatheater Cultuurcentrum Kortrijk

vr 29/03/2013 10:00 & 13:30 4Hoog, D-BUUT / Hut Podium OC Marke Cultuurcentrum Kortrijk

Sept. t.e.m. juni in overleg De straat van Kaat Educatie Klas HumuZ

Page 11: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen Kleuteronderwijs 11

3DE KLEUTEr

do 4/10/2012 09:30 Kikkerdril Film Budascoop Kunstencentrum Buda

vr 5/10/2012 09:30 Kikkerdril Film Budascoop Kunstencentrum Buda

di 6/11/2012 10:00 & 14:00 Theater Gnaffel /De vriendelijke draak Podium Arenatheater Cultuurcentrum Kortrijk

di 13/11/2012 10:30 & 14:00 Sprookjes en zo / Het rode visje Podium OC De Vonke Cultuurcentrum Kortrijk

di 4/12/2012 10:00 & 14:00 De Stilte /Mr. Pickwick Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

di 5/02/2013 10:00 & 14:00 Theater FroeFroe / Bobke B. Podium Buurthuis Molenheem Cultuurcentrum Kortrijk

di 5/03/2013 14:00 TG Winterberg / Op een klein stationnetje Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

do 21/03/2013 14:00 Pantalone / Pommeliere Podium Arenatheater Cultuurcentrum Kortrijk

vr 22/03/2013 10:00 & 13:30 Pantalone / Pommeliere Podium Arenatheater Cultuurcentrum Kortrijk

vr 29/03/2013 10:00 & 13:30 4Hoog, D-BUUT / Hut Podium OC Marke Cultuurcentrum Kortrijk

Sept. t.e.m. juni 9:00, 10:30 & 14:00 Beginselen van de kunst Beeld Broelmuseum Broelmuseum

Sept. t.e.m. juni in overleg De straat van Kaat Educatie Klas HumuZ

Sept. t.e.m. juni tussen 10:00 en 15:00 Op reis naar de woelige stad Erfgoed Kortrijk 1302 Kortrijk 1302

Sept. t.e.m. juni tussen 10:00 en 15:00 Ridder zkt prinses Erfgoed Kortrijk 1302 Kortrijk 1302

Sept. t.e.m. juni in overleg Erfgoedkoffer voor kleuters Erfgoed Vlasmuseum Vlasmuseum

Sept. t.e.m. juni voormiddag Bijtenbeentjes Literautuur Centrale bib Openbare bib

Sept. t.e.m. juni in overleg Achter de schermen van de Schouwburg Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

Sept. t.e.m. juni in overleg Een kijkje in de speel - en atelierruimte Podium Antigone Theater Antigone

van Antigone

nog niet bepaald Daar woont de Sint Erfgoed Erfgoedhuis vzw SPIK

Beeld

Educatie

Erfgoed

Literatuur

Podium

Page 12: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kleuteronderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 12

BEELD

BRoElMusEuMHet Broelmuseum binnenstappen, is thuiskomen in een charmante herenwoning. Je maakt er kennis met beeldende kunst uit de regio Kortrijk van de 16de eeuw tot vandaag. Vooral kunstenaars die een band met Kortrijk hebben, zijn er te zien. Laat je verrassen door roelandt Savery, Karel van Mander, Kerstiaen De Keuninck, Louis Pierre Verwee, Evarist Carpentier… en ontdek de Kortrijkse dierenschilders uit de 19de eeuw: Louis robbe, Edward Woutermaertens, Joos Vincent de Vos…

De eigen historische collectie gaat de confrontatie aan met werk van hedendaagse kunstenaars in tijdelijke tentoonstellingen. Kinderen kunnen in klasverband op een fijne manier de kunstwerken ontdekken en verkennen.

Meer info: www.broelmuseum.be

Genre: interactief museumbezoek rond kunst | met gids

Doelgroep: 3de kleuterDuur: 60 minutenMaximum: 25 leerlingenDatum: elke werkdag (uitgezonderd maandag), na reservatieUur: 9:00, 10:30 & 14:00Locatie: BroelmuseumPrijs: € 2,50

BEginsElEn Van dE Kunst

Organisatie: Broelmuseum

Beeldende kunst vertalen naar kleuters is niet gemakkelijk. En toch…. ‘Beginselen van de kunst’ loodst het jonge volkje op een aantrekkelijke manier doorheen het Broelmuseum. De kleuters gaan zelf creatief aan de slag en steken zo iets op over de basis van kunst in het algemeen. Ze maken een kleurenketting, een puzzel en een eigen kunstwerk. Zo ontdekken ze wat een kunstwerk is, welke materialen een kunstenaar zoal gebruikt en hoe kleuren vermengd worden. Na afloop voelen ze zich allemaal een beetje kunstenaar.

> Extra: Wil je een uitstap maken met je leerlingen, dan kan je een bezoek

aan het Broelmuseum combineren met een film uit het aanbod van Kunstencentrum Buda. Op slechts enkele stappen van elkaar verwijderd, kan je proeven van twee uiteenlopende kunstvormen in één arrangement. reserveren kan via het Broelmuseum (Nathalie Vandevelde).

Page 13: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen Kleuteronderwijs 13

EDUCATIEGenre: pakket muzische vormingDoelgroep: 1ste t.e.m. 3de kleuterBeschikbaar: hele seizoenDuur: maximum 2 opeenvolgende

wekenAfhalen: Schouwburg KortrijkPrijs: gratis | waarborg: € 50,00

casa BlancadE stRaat Van Kaat

Organisatie: HumuZ

De straat van Kaat lijkt een gewone straat. Het is een weg met een huis, een brievenbus en een boom. Maar wat gebeurt er als je door de straat wandelt? Of als je even piept in de brievenbus? En wat hangt daar in die boom?

‘De straat van Kaat’ is een verteltapijt. rol het open in jouw klas en wandel samen met de kleuters binnen in een fantastische wereld. Door middel van speelse opdrachten maken de kinderen kennis met de verschillende muzische vormen: beeld, drama, muziek, beweging en media. Een wonderlijk kunstenpakket, helemaal op maat van kleuters.

‘De straat van Kaat’ wordt ontwikkeld in opdracht van HumuZ, expertisenetwerk kunst- en cultuureducatie. HumuZ wil hiermee inspelen op de vraag vanuit het kleuteronderwijs naar nieuwe en creatieve methodieken om kleuters in contact te brengen met kunst en cultuur.

Concept: Casa Blanca, productie: HumuZ, met de steun van de provincie West-Vlaanderen.

Page 14: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kleuteronderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 14

ERFGOED

KoRtRiJK 1302In het hartje van Kortrijk vind je Kortrijk 1302. De ene vleugel van dit belevingscentrum belicht de geschiedenis van Kortrijk; in de overige zalen ontdek je alles over de Guldensporenslag. Speciaal voor scholen zijn een reeks aantrekkelijke rondleidingen uitgewerkt.

Kortrijk, woelige stadIn deze ruimte kan je het rijke verleden van onze stad ontdekken. Mooie schilderijen, aardewerk, munten, gebruiksvoorwerpen, zilver en goud geven een idee van hoe mensen vroeger leefden. Tijdens het schooljaar 2012-2013 maak je er in het bijzonder kennis met Kortrijk als woelige stad in de periode 1580-1680.

Kortrijk 1302De wereld van ridders en burchten spreekt tot de verbeelding en vormt een inspiratiebron voor tal van films, boeken, speelgoed en sprookjes. Te paard, met een glimmend zwaard, moedig je land verdedigen… Het is iets wat de fantasie blijft prikkelen. Maar het is ook echt gebeurd. In Kortrijk 1302 beleef je de historische veldslag en begrijp je het hoe en waarom. Op dit interactieve parcours kan je maliënkolders, zwaarden en goedendags betasten. Je ziet de hoofdrolspelers van het conflict opnieuw tot leven komen en volgt het verloop van de veldslag op een reuzengrote maquette.

Meer info: www.kortrijk1302.be

oP REis naaR dE WoEligE stad

Organisatie: Kortrijk 1302

Kortrijk heeft een rijke geschiedenis. Dat het er niet altijd rustig aan toe ging, kan je zien en meemaken in de tijdelijke tentoonstelling ‘Kortrijk, woelige stad’ of Kortrijk in de 17de eeuw.

Met je klas kan je mee op reis naar die tijd. Je ziet hoe de mensen leefden, wat ze aantrokken, wat ze aten en wat de vele oorlogen met zich meebrachten. Speciaal voor het onderwijs is bij deze tentoonstelling een leuke spelformule bedacht, waarin alles aantrekkelijk en aanschouwelijk wordt voorgesteld.Genre: interactief museumbezoek |

met gidsDoelgroep: 3de kleuterDuur: 60 à 90 minutenMaximum: 1 klasDatum: elke werkdag (uitgezonderd

maandag), na reservatieUur: start tussen 10:00 en 15:00Locatie: Kortrijk 1302Prijs: € 2,50

Page 15: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen Kleuteronderwijs 15

VlasMusEuMHet Vlasmuseum zorgt er al jaren voor dat het boeiende verhaal van het vlas in de Leiestreek levendig wordt gehouden. Binnenkort verhuist het Vlasmuseum naar een nieuwe stek aan de oevers van de Leie. Dit schooljaar kan je dan ook niet terecht in het Vlasmuseum voor rondleidingen, maar we beschikken wel over aantrekkelijke lesmaterialen die je kan gebruiken om samen met je klas dit boeiend stukje erfgoed te ontdekken.

Meer info: www.vlasmuseum.be

Genre: interactief bezoek | met gidsDoelgroep: 3de kleuterDuur: 90 minutenMaximum: 1 klasDatum: elke werkdag (uitgezonderd maandag), na reservatieUur: start tussen 10:00 en 15:00Locatie: Kortrijk 1302Prijs: € 2,50

Genre: educatief pakket | vlasDoelgroep: 3de kleuterBeschikbaar: hele seizoenreserveren Vlasmuseum & afhalen: Prijs: gratis | € 25,00 waarborg

RiddER ZKt PRinsEs

Organisatie: Kortrijk 1302

‘ridder zkt prinses’ verwent dat de jonge bezoekertjers uit de derde kleuterklas. Ze volgen de belevenissen van het hondje Titus. Titus leert een dappere ridder uit 1302 kennen. De ridder is op zoek naar een prinses, maar hij moet ook vechten. Hoe gaat hij te werk? Welke wapens heeft hij nodig? Wat trekt hij aan? En natuurlijk moet hij erg dapper zijn. Vergeet de 21ste eeuw en keer terug naar de Middeleeuwen. Een verrassend bezoek met activerende opdrachten over hoe het er vroeger aan toe ging.

ERfgoEdKoffER VooR KlEutERs

Organisatie: Vlasmuseum

Deze verrassende koffer is ideaal om de wereld van het vlas even naar de klas te halen. Op een speelse manier kan je de kleuters laten kennis maken met het productieproces van het vlas. Of hoe een teer plantje door allerlei bewerkingen verandert in een sterke draad.

Page 16: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kleuteronderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 16

www.huisvandesintkortrijk.beDoelgroep: 3de kleuterDuur: 80 minutenMaximum: 25 leerlingen | max. 2

begeleiders per groepDatum: exacte data vanaf begin

oktober op de websiteLocatie: Erfgoedhuis (onder

voorbehoud)Prijs: € 40,00 / groep

daaR Woont dE sint

Organisatie: vzw SPIK

Het Huis van de Sint is inmiddels een vaste waarde geworden in Kortrijk. Jaarlijks verblijven de Sint en zijn Pieten een aantal weken in het Erfgoedhuis, van waaruit ze het grote feest voorbereiden. Zoals we van de Sint gewoon zijn laat hij de kinderen graag een kijkje nemen in zijn huis.

Je ontdekt er hoe de Sint en zijn Pieten leven en werken, waar de tekeningen van de kinderen worden bewaard, hoe de Sint slaapt en wat de Pieten zoal moeten leren. Verken de living, keuken, slaapkamer en de sportzaal van de Pieten. Kom het huis van de Sint zelf ontdekken. Een belevenis die de kinderen niet gauw zullen vergeten.

Page 17: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen Kleuteronderwijs 17

www.lesseninhetdonker.beGenre: avontuur | Nederlands

gesprokenDoelgroep: 3de kleuterklasDuur: 75 minutenMaximum: 300 leerlingenDatum: do 04/10 & vr 05/10Uur: 9:30Locatie: BudascoopPrijs: € 3,50

www.lesseninhetdonker.beGenre: animatiefilm | woordloosDoelgroep: 1ste & 2de kleuterDuur: 40 minutenMaximum: 300 leerlingenDatum: do 07/02 & vr 08/02Uur: 9:30Locatie: BudascoopPrijs: € 3,50

> tip: Bij elke film in het kader van ‘Lessen in het donker’ wordt een lesmap voorzien. Fijne tips, leuke weetjes en originele opdrachten, bieden je de mogelijkheid de film voor te bereiden in de klas.

> Extra: Wil je een uitstap maken met je leerlingen, dan kan je een bezoek aan het Broelmuseum combineren met een film uit het aanbod van Kunstencentrum Buda. Op slechts enkele stappen van elkaar verwijderd, kan je proeven van twee uiteenlopende kunstvormen in één arrangement. Voor de kostprijs moet je rekenen op de prijs van de rondleiding + de prijs van de gekozen film. reserveren kan via het Broelmuseum (Nathalie Vandevelde).

KiKKERdRilsiMonE Van dussEldoRP (nl)

Organisatie: Kunstencentrum Buda

De zesjarige Max loopt van huis weg om een belangrijke opdracht te vervullen: hij moet kikkerdril vinden. Max denkt namelijk dat zijn broer nooit meer zal kunnen praten en dat alleen kikkerdril hem kan genezen. Al snel ontmoet hij een meisje van zijn leeftijd dat dierenverpleegster wil worden. Samen vallen ze van het ene avontuur in het andere: ze zien een rups die gek loopt, leren koeien melken én ze komen oog in oog te staan met een vos! Maar lukt het hen ook om kikkerdril te vinden?Deze charmante Nederlandse film verbeeldt heel treffend de passie die kinderen hebben voor de natuur. Alle dieren in de film worden - door de ogen van kinderen - fascinerende en spannende wezens! ‘Kikkerdril’ is een toegankelijke en leuk gemaakte muzikale roadmovie die de kinderen weet te raken met zijn eenvoud, herkenbare setting en leuke meezingliedjes. Van de makers van ‘Het Paard van Sinterklaas’.

dE KREKElZdEnEK MilER

Organisatie: Kunstencentrum Buda

Deze bijzondere, muzikale Krekel neemt overal zijn viool mee. En dat is maar goed ook. Met muziek kan hij de spin ontroeren in wiens web hij vastzit of kan hij de kleine dieren van het bos in slaap wiegen – tot er een kever opduikt die met zijn grote tuba iedereen wakker blaast. Wanneer twee dikke bladluizen met hun zaag een ravage aanrichten in het bos, roept Krekel de hulp in van een bij. Een andere keer botst hij op een egel die in zijn rokerige automobiel een peer vervoert.

De in 2011 overleden Zdenĕk Miler wordt in de jaren ‘70 wereldberoemd dankzij zijn filmpjes over ‘Het Molletje’. Maar ook deze korte verhaaltjes over ‘De Krekel’ spreken al generaties lang tot de verbeelding. Net als bij ‘Het Molletje’ zijn de tekeningen gestileerd, naïef en loepzuiver. Geen dialogen in deze film, muziek uiteraard wel. Lieve en rustige filmpjes uit de oude doos.

FILM

Page 18: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kleuteronderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 18

LITERATUUR

BiJtEnBEEntJEs

Organisatie: Openbare Bibliotheek

Bijtje geel, bijtje zwart, bijtje heel apart.Ben je een buitenbeentje of juist heel gewoon…Toch ben je apart.

‘Bijtenbeentjes’ is een verrassende reis door de bibliotheek over verschillend zijn. De kleuters ontdekken hoe ze allemaal verschillen van elkaar. De ene heeft lang haar en bruine ogen, de andere blonde krullen en een vrolijk wipneusje. Tijdens een memoryspel moeten de kleuters hun opgedane kennis toepassen. Ook boeken verschillen. Er zijn prentenboeken, kartonnen en stoffen boekjes, strips, …

Een boeiende verkenning van wat er zoal in een bibliotheek te vinden is. ‘Bijtenbeentjes’ wordt afgesloten met een heerlijk verhaaltje.

MEt dE Klas naaR dE BiBNatuurlijk wil je je klas zin doen krijgen in een spannend, ontroerend, romantisch of meeslepend boek. Niks is zo zalig als je even kunnen terugtrekken in een hoekje om te genieten van een fijn prentenboek of een spannend verhaal. De bibliotheek is de ideale plek om kinderen in contact te brengen met boeken. Een aantal formules op maat van scholen bieden je alvast deze mogelijkheid.

Boeken ontlenen met de klasZowel in de Centrale Bibliotheek als in de buurtbibliotheken kan je met je klas op afspraak boeken ontlenen. Elke leerling krijgt een gratis bibkaartje. Als leerkracht kan je een groepskaart aanvragen waarmee je een groter aantal jeugdboeken kan ontlenen voor een langere periode.

themaboxen Speciaal voor het onderwijs beschikt de bib over een hele reeks themaboxen. De boxen voor het kleuteronderwijs bevatten zes prentenboeken over één bepaald onderwerp: kleuren, gevoelens, opa en oma, sinterklaas…

Educatief speelleermateriaalHouders van een groepskaart kunnen ook speelleermaterialen ontlenen voor het gebruik in de klas. In deze collectie vind je bijvoorbeeld boeken met begeleidend materiaal, vertelplaten, educatieve speldozen over uiteenlopende onderwerpen zoals gevoelens, het verkeer, depressie, voeding,…

Daarnaast organiseert de bib jaarlijks ook een aantal boeiende schoolactiviteiten.

Meer info: www.kortrijk.be/bibliotheek

Genre: interactieve rondleidingDoelgroep: 3de kleuterDuur: 60 minutenMaximum: 1 klasDatum: elke werkdag, na reservatieUur: voormiddagLocatie: Centrale Bibliotheek Prijs: gratis

Page 19: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen Kleuteronderwijs 19

Page 20: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kleuteronderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 20

PODIUM> tip: Bij heel wat podiumvoorstellingen wordt lesmateriaal aangemaakt door het gezelschap. Je krijgt het toegezonden

vóór je naar de voorstelling komt. Met de oudste kleuters kan je ook een bezoek achter de schermen van een podiumhuis overwegen.

nat gRasMuuRtJE MuuRtJE

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Muurtjes en omheiningen ontvouwen en ontsluiten zich en vullen de ruimte. Stilaan groeit een installatie die meer ruimte inneemt en uiteindelijk twee dansers prijsgeeft. Wat volgt is een spel van twee dansers die tussen de muurtjes verstophoekjes, piepmuurtjes en kijkgaatjes ontdekken. Ze verkennen, nemen in en stellen grenzen. Binnen en buiten, tot hier en niet verder. Telkens weer wordt de ruimte opnieuw geordend. Binnen wordt buiten en omgekeerd. Gaandeweg kan het publiek ook zelf op ontdekking tussen de muurtjes, hoog en laag.

‘Muurtje Muurtje’ is een verrassende voorstelling voor de allerkleinsten in een beeldende installatie van Denise Cecile. De voorstelling is het logische vervolg in de evolutie van choreografe Goele Van Dijck, die eerder ‘Koeiemorgen’ en ‘Schaapwel’ maakte voor de allerkleinste toeschouwers.

Concept: Goele Van Dijck, choreografie en dans: Sumalin Gijsbrecht & Goele Van Dijck, beeldende installatie: Denise Cecile, muziek: Kobe Proesmans, met de steun van de Interlimburgse Subsidies, Cultuurcen-trum Hasselt, Theater aan het Vrijthof Maastricht, de stad Antwerpen & het cultureel centrum Luchtbal.

www.natgras.be Genre: dans | bewegingstheaterDoelgroep: peuter & 1ste kleuterDuur: 45 minutenMaximum: 60 leerlingenDatum: do 18/10Uur: 10:30 & 14:00Locatie: BH rollegemPrijs: € 4,00

Page 21: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen Kleuteronderwijs 21

coMPagniE sQuEEZZMoEstuin

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Een speelvlak vol tuinaarde. Aan de rand ervan zitten kleine en grote mensen, allen met hun voetjes en voeten in de moestuin. Iemand plant een zaadje in de aarde en geeft het een wens mee. Maar wordt de wens ook werkelijkheid? Het zaadje groeit uit en heeft fantastische plannen. Wat volgt is één grote ontdekkingstocht, vol onuitwisbare ervaringen, mooie maar ook minder mooie.

‘Moestuin’ is een prachtige visuele en zintuiglijke voorstelling. Over groeien, kruipen, graaien, zitten, vallen, opstaan, zoeken, ruiken, plukken en weer vallen.

In deze peutervoorstelling gaat Anne-Beth Schuurmans een eigenzinnige weg. Haar bijzondere danstaal is zeer toegankelijk voor de allerkleinsten.

Concept en dans: Anne-Beth Schuurmans, dans en zang: Gwen Langenberg , dramaturgie: Monique Masselink, muziek: Dennis van Tilburg, met dank aan: Wies Bloemen, Marie-Rose Mayele & Erik van Raalte.

Genre: dansDoelgroep: peuter & 1ste kleuterDuur: 45 minutenMaximum: 150 leerlingenDatum: di 23/10Uur: 14:00Locatie: OC MarkePrijs: € 4,00

www.theatergnaffel.nlGenre: figurentheaterDoelgroep: 2de & 3de kleuterDuur: 45 minutenMaximum: 120 leerlingenDatum: di 06/11Uur: 10:00 & 14:00Locatie: ArenatheaterPrijs: € 4,00

thEatER gnaffEl (nl)dE VRiEndEliJKE dRaaK

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Teun denkt dat hij alles weet van draken. Ze zijn bloeddorstig, gemeen en niet te vertrouwen. Maar eigenlijk heeft Teun nog nooit een echte draak gezien. Dan ontmoet hij een vriendelijke draak. Met lieve oogjes en een dunne nek. De draak blaast wat rook in Teuns gezicht, maar hij is niet gemeen. Hoe kan dat nu?

Ook de draak twijfelt. Iedereen vindt hem een monster, omdat alle draken gemeen zijn. Maar hij is toch niet gemeen en juist een vriendelijk draak? Is hij eigenlijk wel een draak?

Theater Gnaffel creëert met met poppen een eigen, magische theatertaal die steeds opnieuw weet te verwonderen. Met ‘Peter Pan en de verloren jongens’ weet Theater Gnaffel het Kortrijkse publiek in 2011 te charmeren. ‘De vriendelijke draak’ is hun nieuwste productie voor kleuters. Een warme voorstelling over draken en vooroordelen.

Regie: Elout Hol, spel: Mark Haayema & Rosemarijn Platenkamp.

Page 22: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kleuteronderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 22

sPRooKJEs En ZohEt RodE VisJE

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Een rood visje moet haar glazen huis verlaten. Plots bevindt ze zich in een nieuwe wereld, eentje die bestaat uit lucht. Het visje leert ademen zonder water en verdedigt zich tegen onverwachte vijanden. Maar dit visje heeft één speciale wens, als zoetwater vis droomt ze van zout water… ‘Het rode visje’ is een visuele voorstelling die praat met de kinderen. Een voorstelling vol magische speeltjes en kleuren. Gewone gebruiksvoorwerpen worden er vreemde creaturen. Water wordt lucht en omgekeerd. Zoals we dat van Sprookjes en zo gewoon zijn, worden ook deze keer de kinderen betrokken in een verrassend en interactief spel. Na de veelgeprezen voorstellingen ‘De Tuin’, ‘Aquarium’ en ‘Sneeuw!’ is dit hun 4de kleuterproductie. Een amusante voorstelling.

Tekst: Marcello Chiarenza, regie en scenografie: Pietro Chiarenza, muziek: Carlo Cialdo Capelli, spel: Alexandra Meijer, kostuums: Margot de Group, productie: Maya Van Puymbroeck.

www.sprookjes.beGenre: theaterDoelgroep: 1ste, 2de & 3de kleuterDuur: 55 minutenMaximum: 120 leerlingenDatum: di 13/11Uur: 10:30 & 14:00Locatie: OC De VonkePrijs: € 4,00

www.destilte.nlGenre: dansDoelgroep: 2de & 3de kleuterDuur: 45 minutenMaximum: 200 leerlingenDatum: di 04/12Uur: 10:00 & 14:00Locatie: SchouwburgPrijs: € 4,00

dE stiltE (nl)VogElKind

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Met fikse tegenzin komt Mr. Pickwick terecht in de wereld van een kind. Weggerukt uit zijn vertrouwde grotemensenwereld raakt hij verstrikt in een avontuur waarin de helderheid van alledag geheimzinnig wordt en het vreemde meisje een speelkameraad. Beetje bij beetje ervaart hij dat de rijkdom van de kinderwereld een groter bezit blijkt te zijn dan de gewichtigheid van zijn vertrouwde bestaan.

Twee dansers presenteren een surrealistische, magische wereld waarin humor en verwondering het leven glans geven.

‘Verwondering troef in magische kinderwereld.’ (Theater Centraal)De Stilte staat garant voor sterke dansproducties die kinderen eindeloos weten te boeien. Met ‘Speelvogels’, ‘Alice’, ‘Niet te filmen’ of ‘Vogelkind’ weten ze het jonge publiek warm te maken voor hedendaagse dans. En dat zal met deze ‘Mr. Pickwick’ niet anders zijn.

Choreografie: Sara Lourenco & Andrea Palombi, muziek: Juur van Diggele, lichtontwerp: Pink Steenvoorden, videomontage: George Tchiriaev & Stef Prein.

Page 23: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen Kleuteronderwijs 23

sPRooKJEs En Zo snEEuW!

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Hou je ook zo van het dwarrelen van de sneeuwvlokken, een warme haard en een gezellig verhaal? Zet dan gauw je muts op, trek je sjaal en wanten aan en ga samen op avontuur in ‘Sneeuw!’. ’Sneeuw!’ is een fabelachtige interactieve voorstelling die de sfeer ademt van het verre Noorden, stil en sprookjesachtig. Met weinig woorden, sterke beelden vol muziek en kleuren voert ‘Sneeuw!’ je langs klassieke en verrassende sprookjesplekken.

Na het succes van ‘De Tuin’, een reis langs de seizoenen en ‘Aquarium’, waarin je wordt ondergedompeld in het leven onder water, laat Sprookjes en zo zich deze keer inspireren door de winter, naar de wereld van H.C. Andersen. Opnieuw een unieke theaterbelevenis voor de allerkleinsten.

Voor het 3de seizoen op rij te zien in Kortrijk wegens groot succes!

Concept, regie, decor en licht: Pietro Chiarenza, spel: Peter Dewel & Kate Olsen, grafisch ontwerp en kostuum: Margot de Group.

www.sprookjes.beGenre: beeldend theaterDoelgroep: peuter & 1ste kleuterDuur: 40 minutenMaximum: 60 leerlingenDatum: di 08/01Uur: 10:30 & 14:00Locatie: OC De WervelPrijs: € 4,00

www.froefroe.beGenre: figurentheaterDoelgroep: peuter, 1ste, 2de & 3de kleuterDuur: 40 minutenMaximum: 100 leerlingenDatum: di 05/02Uur: 10:00 & 14:00Locatie: Buurthuis MolenheemPrijs: € 4,00

thEatER fRoEfRoEBoBKE B.

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Bobke B. is een snel jongetje dat aankomt met een piepkleine trein. Een ingetogen funky-punkie danser. Bobke ontfutselt iemand een zitkussentje en knipt er een marcelleke en sokken uit. En uit de mousse vulling tovert Bobke een spunkie-konijntje, zacht en schattig. Nog een knip hier, een knip daar en…. Ai, een oor eraf. Konijn is in paniek en vlucht weg in de holle boom. Hoe krijgt Bobke zijn knuffelkonijn terug?

Een reuze wortel op een heuveltje, een knotwilg met punkie-sprieten en een gat. Konijn giet zijn plantje als hij niet knuffel moet zijn.

Theater FroeFroe staat voor ietwat absurd figurentheater voor het jonge publiek. Patrick Maillard is als poppenmaker en –speler o.m. bekend van ‘Bumba’. Voor Theater FroeFroe maakt hij verrassende voorstellingen voor heel klein en iets ouder. De kleuterhit ‘Ikiloliki’ is enkele jaren terug overal te zien in Vlaanderen. Bobke B. wordt de opvolger. Een woordloze, swingende, poëtische kleuter-poppenvoorstelling vol ritsel, droom en funky beeld- en dansmuziek.

Spel: Patrick Maillard, coaching: Randomira Dostal.

Page 24: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kleuteronderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 24

tg WintERBERg (nl)oP EEn KlEin stationnEtJE

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Twee broers wonen in een piepklein huisje boven het stationnetje van een klein stadje. De broers verkopen kaartjes, begeleiden reizigers en zorgen dat de treinen op tijd vertrekken. Het is alleen niet zo’n drukke baan, want er stoppen steeds minder treinen in het stadje. De broers zijn ontevreden en mopperen de hele dag. Daarom bedenken ze een plan. Er is één heel rijke man in de stad. Hij woont in het grote huis op de berg. Hij is oud, chagerijnig en alleen. Daarom is het niet erg om van hem te stelen. Ze vinden geen geld, maar wel een kist met een wonderlijke inhoud. Vanaf dat moment is niets nog hetzelfde, voor niemand….‘Op een klein stationnetje’ is een sprankelende, kleurrijke voorstelling met levensgrote mensen en ultrakleine poppen in een decor vol rijdende treinen, zwevende brieven en een vervaarlijk balancerend huis op de top van een berg. ’Het bijzondere van de stukken van Tg Winterberg is dat er een heel bijzonder evenwicht tussen spel en ernst is gevonden.’ (Het Parool)

Regie: Rob Vriens, spel: Marlyn Coetsier & acteur, vormgeving: Marlies Schot, compositie: Joost Belinfante, objecten en poppen: Marlies Coetsier.

théatRE dE la guiMBaRdElE gRand saut

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Twee acteurs gaan op verkenningstocht op een bouwwerf. Hun speelterrein staat vol met onstabiele en beweeglijke objecten, en ze vinden er allerhande vreemde en klank voortbrengende voorwerpen. Ze bouwen en ze slopen, duiken in materie en geluid en experimenteren net als wetenschappers. Bewogen door nieuwsgierigheid plakken ze hun neus in het gips, laten ze gereedschap klinken, stapelen ze bakstenen, sturen water en zand de wereld in via afvoerbuizen en eindigen hun avontuur met een grote duik.

Théâtre de la Guimbarde uit Charleroi maakt sinds 1973 theater voor iedereen. Theater dat helpt om de samenleving waarin kinderen van nu opgroeien beter te begrijpen. We kennen hen onder meer van de voorstelling ‘Brambory’ die ze in coproductie met Theater De Spiegel toonden op Spinrag 2010. Engagement van over de taalgrens in een boeiend bouwavontuur.

Regie: Martin Staes-Polet, spel: Etienne Serck & Noemi Tiberghien, vormgeving: Coline Vergez.

www.tgwinterberg.nlGenre: figurentheaterDoelgroep: 2de & 3de kleuterDuur: 50 minutenMaximum: 250 leerlingenDatum: di 05/03Uur: 14:00Locatie: SchouwburgPrijs: € 4,00

www.laguimbarde.beGenre: theaterDoelgroep: peuter, 1ste & 2de kleuterDuur: 40 minutenMaximum: 80 leerlingenDatum: ma 11/03Uur: 10:00 & 14:00Locatie: ArenatheaterPrijs: € 4,00

Page 25: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen Kleuteronderwijs 25

PantalonE | nat gRasPoMMEliERE

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Drie vriendinnen komen op scène en groeten het publiek. Ze groeten elkaar. Ze groeten de piano. Die antwoordt met prachtige muziek tot … er een appel over zijn toetsen rolt. En nog een appel, en nóg één. Appels worden geplukt en gedanst op hun eigen beat. Ze worden geoogst en geschild. En als de schil breekt, stopt het lied. Terwijl ieder een partje appel krijgt, zingt de piano verder. Zo eindigt ‘Pommeliere’ in een concert met een sappig dessert, een verwennerij voor ogen, oren en smaak.Nat Gras kennen we van ‘Koeiemorgen’, ‘Schaapwel’ en ‘Muurtje Muurtje’. Pantalone is in Kortrijk een vaste gast en presenteert er o.a. ‘Pantoffeltrein’, ‘Karussell’ en ‘Mijn hart is een pinguïn’. Voor ‘Pommeliere’ gaan Nat Gras en Pantalone voor het eerst samen in zee. De voorstelling ging in première tijdens Spinrag 2012 en is een poëtische en zintuiglijke voorstelling van op maat van de allerkleinsten.

Choreografie: Goele Van Dijck & dansers, compositie: Filip Bral, dans: Dafne Maes & Anne Marie Honggokoesoemo, piano: Ilse Stroobant, scenografie en licht: Jef Loots.

4hoog | d-Buuthut

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Zit tussen de bomen. Luister naar de vogels. En zie…hoe grote broer en zus weten dat het leven in en bij de bomen schoner is. Zonder het te willen is een jongen een grote mens geworden.Hij leeft een grote-mensen-leven in een grote-mensen-huis. Vandaag gaat hij terug. Stiekem.Terug naar zijn kleine-jongens-leven. In zijn kleine-jongens-huis. d-Buut is een platformproject waarbinnen jonge professionele theatermakers onder het dak van 4hoog een kleutervoorstelling creëren. Na ‘Stip’ (Philippe en Michel Verkinderen) en ‘Wanikan’ (Jelle Marteel) maakt Nikolas Lestaeghe het derde d-Buut. Een poëtisch natuuravontuur.

Van en met: Nikolas Lestaeghe, Ilse De Koe, Lukas Verbrugge, Ruth Plessers, Rupert Defossez & Frans Van der Aa.

www.pantalone.be Genre: dans | muziektheaterDoelgroep: 1ste, 2de & 3de kleuterDuur: 45 minutenMaximum: 80 leerlingenDatum: do 21/03 (14:00) & vr 22/03 (10:00 & 13:30)Locatie: ArenatheaterPrijs: € 4,00

www.4hoog.beGenre: theaterDoelgroep: 1ste, 2de & 3de kleuterDuur: n.n.b.Maximum: 120 leerlingenDatum: vr 29/03Uur: 10:00 & 13:30Locatie: OC Marke Prijs: € 4,00

Page 26: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kleuteronderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 26

PantalonEPantoffEltREin

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Marie, Abdes, Pat en Jef. Elke middag komen ze naar het station. Wanneer de wijzers van de klok hen een teken geven, haalt Abdes, de treinwachter, een fluitje uit zijn zak, blaast drie keer hard en roept: ‘Aandacht spoor 7! Over enkele ogenblikken vertrekt de Pantoffeltrein. Instappen graag en ogen sluiten!’ En dan? Dan reizen groot en klein naar het land van de zintuigen. Een acteur en een danseres geven ogen, neus en mond de kost. En de muzikanten? Die zijn er voor de oren. Wie goed luistert, kan de muziek zelfs voelen. En wie goed kijkt, kan horen wat hij ruikt ... .

Net als in alle voorstellingen van Pantalone, is ook hier muziek de rode draad van waaruit een wereld vol poëzie, kleur, vorm, beweging en spel tot stand komt, een wereld die jong en oud beroert. Herneming wegens groot succes!

Concept en compositie: Filip Bral, regie: Heike Kossmann, spel: Abdes Hadj Oujenaou, Marie-Rose Mayele, Patricia George, Filip Bral & Jef Loots, scenografie: Jef Loots.

www.pantalone.be Genre: muziektheaterDoelgroep: peuter & 1ste kleuterDuur: 40 minutenMaximum: 50 leerlingenDatum & uur: ma 22/04 (13:30 & 14:30) &

di 23/04 (9:00, 10:30 & 14:00)Locatie: ArenatheaterPrijs: € 4,00

www.sprookjes.be Genre: beeldend theaterDoelgroep: peuter & 1ste kleuterDuur: 45 minutenMaximum: 60 leerlingenDatum: ma 13/05Uur: 9:00, 10:30 & 14:00Locatie: ArenatheaterPrijs: € 4,00

sPRooKJEs En Zoin dE WolKEn

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Wil je mee verdwalen tussen de de wolken en je laten wiegen door de wind? Wil je van dichtbij een vlieger voor het eerst zien vliegen in de lucht, een parachute doen dansen of kijken hoe een bal in een luchtballon verandert? Kom, wij ontvoeren je naar een wereld waar alles vederlicht is. Aarzel niet. Hier laten we je drijven op de wolken. Hier geven wij je vleugels. Kom, en vlieg met ons mee!‘In de wolken’ is een interactieve peuterproductie zo licht als lucht, zo luchtig als de wolken. Eén acteur neemt je mee en een circusmeisje toont haar kunsten.Met heel veel poëzie creëert Pietro Chiarenzo telkens opnieuw een eigen wereld waarin de allerjongste bezoekertjes helemaal opgaan. Na ‘De Tuin’, ‘Aquariam’, ‘Sneeuw’ en ‘Het rode Visje’ wordt ook ‘In de wolken’ weerom een een heerlijke ervaring.

Concept: Marcello & Pietro Chiarenza, regie en scenografie: Pietro Chiarenza, spel: n.n.b, grafisch ontwerp en kostuum: Margot de Group, productie: Maya Van Puymbroeck.

Page 27: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen Kleuteronderwijs 27

achtER dE schERMEnVan schouWBuRg KoRtRiJK

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Als je naar een voorstelling gaat, zie je het podium maar van op één plaats: jouw zitje in de Schouwburg. Maar vraag je je nooit eens af hoe het er achter de schermen aan toe gaat? We graven in het rijke verleden van de Schouwburg en verkennen alle hoeken en kantjes. Je ontdekt de schitterende zaal, mag op het podium en we nemen je zelfs mee hoog in de theatertoren!

Casa Blanca ontwikkelde een heerlijke format om de kinderen doorheen de Schouwburg te gidsen. De geheimen van de Schouwburg worden ontrafeld en de kinderen leren de specifieke theatertermen. Een bezoek achter de schermen is niet alleen leerrijk, maar ook erg leuk. Een nieuwe wereld gaat voor de leerlingen open en als leerkracht krijg je de kans een theaterbezoek of project op school in een ruimer kader te plaatsen. Speciaal voor kleuters worden een aantal doe-opdrachten in de rondleiding verwerkt, waardoor het geheel een aantrekkelijke mix wordt van ontdekken en zelf doen.

Concept: Casa Blanca

www.schouwburgkortrijk.be

Doelgroep: 3de kleuter Duur: 60 minutenMaximum: 25 leerlingenBeschikbaar: hele seizoen, na reservatiePrijs: € 10,00 / rondleiding

www.antigone.be Doelgroep: 3de kleuterDuur: 75 minutenMaximum: 25 leerlingenBeschikbaar: hele seizoen, na reservatiePrijs: € 15,00 /rondleiding

EEn KiJKJE in dE sPEEl- EnatEliERRuiMtE Van antigonE

Organisatie: Theater antigone

Wanneer je naar theater gaat, zie je een afgewerkte voorstelling. Maar ben je niet benieuwd naar hoe een voorstelling wordt gemaakt? Hoe ontstaan de eerste ideeën? Hoe lang wordt er gerepeteerd? Hoe groeit een voorstelling? Waar worden decors gemaakt?

Een bezoek aan de speel- en atelierruimte van Theater Antigone geeft een antwoord. Op een ludieke manier worden de kinderen geïntroduceerd in de mysteries van theater maken en ze leren op speelse wijze een aantal theatertermen.

Page 28: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

28

Page 29: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

LAGERONDERWIJS

29

Page 30: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

lager Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 30

LAGER1STE LEErJAAr

ma 1/10/2012 14:00 Nevski Prospekt / Hop Podium OC Marke Cultuurcentrum Kortrijk

di 2/10/2012 10:00 & 14:00 Nevski Prospekt / Hop Podium OC Marke Cultuurcentrum Kortrijk

di 2/10/2012 10:00 & 14:00 Le mal du siècle /Repelsteeltje Podium OC De Vonke Cultuurcentrum Kortrijk

do 4/10/2012 9:30 Kikkerdril Film Budascoop Kunstencentrum Buda

vr 5/10/2012 9:30 Kikkerdril Film Budascoop Kunstencentrum Buda

di 23/10/2012 14:00 tgm LAP & Hoge Fronten / Niet Wiet Wel Nel Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

vr 26/10/2012 13:30 fABULEUS / Blauwe Storm Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

ma 7/01/2013 14:00 4Hoog / Zap Zapper Zapst! Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

do 24/01/2013 10:30 & 14:00 Frank Adam & Lode Vercampt /

Als de bomen straks gaan rijden Podium Arenatheater Cultuurcentrum Kortrijk

ma 28/01/2013 10:30 Marc De Bel & Lady Angelina /

Het bal van de gemaskerde rat Podium Buurthuis Rollegem Cultuurcentrum Kortrijk

ma 22/04/2013 14:00 Theater ZamZam / Meisje zonder naam Podium OC Aalbeke Cultuurcentrum Kortrijk

Sept. t.e.m. juni 9:00, 10:30 & 14:00 Spelen rond kunst Beeld Broelmuseum Broelmuseum

Sept. t.e.m. juni in overleg Groeten uit Kortrijk Beeld Broelmuseum Broelmuseum

Sept. t.e.m. juni in overleg Allemaal beestjes Beeld Broelmuseum Broelmuseum

Sept. t.e.m. juni in overleg Creatieve workshop beeldende kunst Beeld Academie Academie

Sept. t.e.m. juni tussen 10:00 & 15:00 Op reis naar de woelige stad Erfgoed Kortrijk 1302 Kortrijk 1302

Sept. t.e.m. juni tussen 10:00 & 15:00 Ridder zkt prinses Erfgoed Kortrijk 1302 Kortrijk 1302

Sept. t.e.m. juni in overleg The Golden River (1) Erfgoed Vlasmuseum Vlasmuseum

Sept. t.e.m. juni in overleg THEATER, mijn ding Podium Klas Cultuurcentrum Kortrijk

Sept. t.e.m. juni in overleg Workshop theater Podium Theater Antigone Theater Antigone

Sept. t.e.m. juni in overleg Dansprojecten of workshops dans Podium In overleg Paserelle vzw

Sept. t.e.m. juni in overleg Achter de schermen van de Schouwburg Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

Sept. t.e.m. juni in overleg Een kijkje in de speel-en atelierruimte Podium Theater Antigone Theater Antigone

van Antigone

Sept. t.e.m. juni in overleg De Theaterkoffer in het nieuw Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

Sept. t.e.m. juni in overleg Theaterspel Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

2DE LEErJAAr

ma 1/10/2012 14:00 Nevski Prospekt / Hop Podium OC Marke Cultuurcentrum Kortrijk

di 2/10/2012 10:00 & 14:00 Nevski Prospekt / Hop Podium OC Marke Cultuurcentrum Kortrijk

di 2/10/2012 10:00 & 14:00 Le mal du siècle /Repelsteeltje Podium OC De Vonke Cultuurcentrum Kortrijk

di 23/10/2012 14:00 tgm LAP & Hoge Fronten / Niet Wiet Wel Nel Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

vr 26/10/2012 13:30 fABULEUS / Blauwe Storm Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

ma 7/01/2013 14:00 4Hoog / Zap Zapper Zapst! Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

do 24/01/2013 10:30 & 14:00 Frank Adam & Lode Vercampt / Podium Arenatheater Cultuurcentrum Kortrijk

Als de bomen straks gaan rijden

ma 28/01/2013 10:30 Marc De Bel & Lady Angelina / Podium Buurthuis Rollegem Cultuurcentrum Kortrijk

Het bal van de gemaskerde rat

do 28/03/2013 9:30 Lotte en de maansteen Film Budascoop Kunstencentrum Buda

vr 29/03/2013 9:30 Lotte en de maansteen Film Budascoop Kunstencentrum Buda

ma 22/04/2013 14:00 Theater ZamZam / Meisje zonder naam Podium OC Aalbeke Cultuurcentrum Kortrijk

Sept. t.e.m. juni 9:00, 10:30 & 14:00 Spelen rond kunst Beeld Broelmuseum Broelmuseum

Page 31: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen lager Onderwijs 31

Sept. t.e.m. juni in overleg Groeten uit Kortrijk Beeld Broelmuseum Broelmuseum

Sept. t.e.m. juni in overleg Allemaal beestjes Beeld Broelmuseum Broelmuseum

Sept. t.e.m. juni in overleg Creatieve workshop beeldende kunst Beeld Academie Academie

Sept. t.e.m. juni tussen 10:00 & 15:00 Op reis naar de woelige stad Erfgoed Kortrijk 1302 Kortrijk 1302

Sept. t.e.m. juni tussen 10:00 & 15:00 Ridder zkt prinses Erfgoed Kortrijk 1302 Kortrijk 1302

Sept. t.e.m. juni in overleg Holder-de-boldertocht Erfgoed Toerisme Kortrijk Toerisme Kortrijk

Sept. t.e.m. juni in overleg The Golden River (1) Erfgoed Vlasmuseum Vlasmuseum

Sept. t.e.m. juni in overleg Workshop theater Podium Theater Antigone Theater Antigone

Sept. t.e.m. juni in overleg Dansprojecten of workshops dans Podium In overleg Paserelle vzw

Sept. t.e.m. juni in overleg Achter de schermen van de Schouwburg Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

Sept. t.e.m. juni in overleg Een kijkje in de speel-en atelierruimte Podium Theater Antigone Theater Antigone

van Antigone

Sept. t.e.m. juni in overleg De Theaterkoffer in het nieuw Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

Sept. t.e.m. juni in overleg Theaterspel Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

3DE LEErJAAr

do 11/10/2012 14:00 Villanella & De Roovers / Twee Vrienden Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

di 16/10/2012 10:00 & 14:00 Barre Weldaad / Icarus Podium OC De Vonke Cultuurcentrum Kortrijk

vr 26/10/2012 13:30 fABULEUS / Blauwe Storm Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

vr 7/12/2012 13:30 Nevski Prospekt / Mädchen Podium Budascoop 1 Cultuurcentrum Kortrijk

ma 7/01/2013 14:00 4Hoog / Zap Zapper Zapst! Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

di 8/01/2013 14:00 Tank! / Linus Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

vr 11/01/2013 13:30 Het Laagland / Nu even niet Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

do 24/01/2013 10:30 & 14:00 Frank Adam & Lode Vercampt / Podium Arenatheater Cultuurcentrum Kortrijk

Als de bomen straks gaan rijden

ma 28/01/2013 10:30 Marc De Bel & Lady Angelina / Podium Buurthuis Rollegem Cultuurcentrum Kortrijk

Het bal van de gemaskerde rat

ma 18/02/2013 10:30 Theater Tieret / Dwarf Podium OC De Wervel Cultuurcentrum Kortrijk

do 28/02/2013 9:30 Een weekje weg Film Budascoop Kunstencentrum Buda

do 28/02/2013 9:30 SWCHWRM Film Budascoop Kunstencentrum Buda

vr 1/03/2013 9:30 Een weekje weg Film Budascoop Kunstencentrum Buda

vr 1/03/2013 9:30 SWCHWRM Film Budascoop Kunstencentrum Buda

do 7/03/2013 14:00 Het Paard dat vliegt / Niks mee te maken Podium OC Marke Cultuurcentrum Kortrijk

Sept. t.e.m. juni 9:00, 10:30 & 14:00 In alle hoeken en kanten Beeld Broelmuseum Broelmuseum

Sept. t.e.m. juni in overleg Groeten uit Kortrijk Beeld Broelmuseum Broelmuseum

Sept. t.e.m. juni in overleg Allemaal beestjes Beeld Broelmuseum Broelmuseum

Sept. t.e.m. juni in overleg Creatieve workshop beeldende kunst Beeld Academie Academie

Sept. t.e.m. juni in overleg Vreemdgaan in de bib Educatie Centrale bib Openbare bib

Sept. t.e.m. juni tussen 10:00 & 15:00 Op reis naar de woelige stad Erfgoed Kortrijk 1302 Kortrijk 1302

Sept. t.e.m. juni tussen 10:00 & 15:00 Durf je mee… naar 1302 Erfgoed Kortrijk 1302 Kortrijk 1302

Sept. t.e.m. juni in overleg Holder-de-boldertocht Erfgoed Toerisme Kortrijk Toerisme Kortrijk

Sept. t.e.m. juni in overleg The Golden River (2) Erfgoed Vlasmuseum Vlasmuseum

Sept. t.e.m. juni in overleg THEATER, mijn ding Podium Klas Cultuurcentrum Kortrijk

Sept. t.e.m. juni in overleg Workshop theater Podium Theater Antigone Theater Antigone

Sept. t.e.m. juni in overleg Dansprojecten of workshops dans Podium In overleg Paserelle vzw

Page 32: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

lager Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 32

Sept. t.e.m. juni in overleg Achter de schermen van de Schouwburg Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

Sept. t.e.m. juni in overleg Een kijkje in de speel-en atelierruimte Podium Theater Antigone Theater Antigone

van Antigone

Sept. t.e.m. juni in overleg De Theaterkoffer in het nieuw Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

Sept. t.e.m. juni in overleg Theaterspel Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

4DE LEErJAAr

do 11/10/2012 14:00 Villanella & De Roovers / Twee Vrienden Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

di 16/10/2012 10:00 & 14:00 Barre Weldaad / Icarus Podium OC De Vonke Cultuurcentrum Kortrijk

vr 9/11/2012 13:30 fABULEUS / Kijk ver genoeg … Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

vr 7/12/2012 13:30 Nevski Prospekt / Mädchen Podium Budascoop 1 Cultuurcentrum Kortrijk

di 8/01/2013 14:00 Tank! / Linus Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

vr 11/01/2013 13:30 Het Laagland / Nu even niet Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

ma 28/01/2013 10:30 Marc De Bel & Lady Angelina / Podium Buurthuis Rollegem Cultuurcentrum Kortrijk

Het bal van de gemaskerde rat

ma 18/02/2013 10:30 Theater Tieret / Dwarf Podium OC De Wervel Cultuurcentrum Kortrijk

do 28/02/2013 9:30 Een weekje weg Film Budascoop Kunstencentrum Buda

do 28/02/2013 9:30 SWCHWRM Film Budascoop Kunstencentrum Buda

vr 1/03/2013 9:30 Een weekje weg Film Budascoop Kunstencentrum Buda

vr 1/03/2013 9:30 SWCHWRM Film Budascoop Kunstencentrum Buda

do 7/03/2013 14:00 Het Paard dat vliegt / Niks mee te maken Podium OC Marke Cultuurcentrum Kortrijk

20/04/2013 - 5/05/2013 in overleg Klinkende stad Bernhard Leitner Beeld Budatoren Festival van Vlaanderen Kortrijk

& paardenstallen

Broelmuseum

Sept. t.e.m. juni in overleg Groeten uit Kortrijk Beeld Broelmuseum Broelmuseum

Sept. t.e.m. juni in overleg Allemaal beestjes Beeld Broelmuseum Broelmuseum

Sept. t.e.m. juni in overleg Creatieve workshop beeldende kunst Beeld Academie Academie

Sept. t.e.m. juni 9:00, 10:30 & 14:00 In alle hoeken en kanten Beeld Broelmuseum Broelmuseum

Sept. t.e.m. juni in overleg Vreemdgaan in de bib Educatie Centrale bib Openbare bib

Sept. t.e.m. juni tussen 10:00 & 15:00 Durf je mee… naar 1302 Erfgoed Kortrijk 1302 Kortrijk 1302

Sept. t.e.m. juni in overleg Holder-de-boldertocht Erfgoed Toerisme Kortrijk Toerisme Kortrijk

Sept. t.e.m. juni in overleg Bezoek de stad met een gids Erfgoed Toerisme Kortrijk Toerisme Kortrijk

Sept. t.e.m. juni in overleg The Golden River (2) Erfgoed Vlasmuseum Vlasmuseum

Sept. t.e.m. juni in overleg Workshop theater Podium Theater Antigone Theater Antigone

Sept. t.e.m. juni in overleg Dansprojecten of workshops dans Podium In overleg Paserelle vzw

Sept. t.e.m. juni in overleg Achter de schermen van de Schouwburg Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

Sept. t.e.m. juni in overleg Een kijkje in de speel-en atelierruimte Podium Theater Antigone Theater Antigone

van Antigone

Sept. t.e.m. juni in overleg De Theaterkoffer in het nieuw Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

Sept. t.e.m. juni in overleg Theaterspel Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

5DE LEErJAAr

do 25/10/2012 9:30 Le tableau Film Budascoop Kunstencentrum Buda

vr 26/10/2012 9:30 Le tableau Film Budascoop Kunstencentrum Buda

di 6/11/2012 10:00 & 14:00 De Nietjesfabriek / Altijd tijd voor taart Podium OC De Vonke Cultuurcentrum Kortrijk

Page 33: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen lager Onderwijs 33

vr 9/11/2012 13:30 fABULEUS / Kijk ver genoeg … Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

vr 23/11/2012 13:30 De Maan / Gek van liefde Podium OC Marke Cultuurcentrum Kortrijk

ma 26/11/2012 10:30 Pelegrina Express / Weg naar Compostella Podium OC De Wervel Cultuurcentrum Kortrijk

do 6/12/2012 9:30 Super echte liefde Film Budascoop Kunstencentrum Buda

vr 7/12/2012 9:30 Super echte liefde Film Budascoop Kunstencentrum Buda

do 24/01/2013 9:30 Hugo (3D) Film Budascoop Kunstencentrum Buda

vr 25/01/2013 9:30 Hugo (3D) Film Budascoop Kunstencentrum Buda

vr 25/01/2013 13:30 Ultima Thule / Troebel Water Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

ma 18/02/2013 10:00 & 14:00 Het Banket / Itak Podium Arenatheater Cultuurcentrum Kortrijk

ma 18/02/2013 10:30 Theater Tieret / Dwarf Podium OC De Wervel Cultuurcentrum Kortrijk

di 26/03/2013 14:00 Droomedaris Rex & ‘t Arsenaal / Podium OC Aalbeke Cultuurcentrum Kortrijk

!Waris Paris?

tot 01/10/2012 - Zwijn of Varken? Educatie Klas Kunstencentrum Buda

20/04/2013 - 5/05/2013 in overleg Klinkende stad Bernhard Leitner Beeld Budatoren Festival van Vlaanderen Kortrijk

& paardenstallen

Broelmuseum

Sept. t.e.m. juni 9:00, 10:30 & 14:00 Op bezoek bij Bill Beeld Broelmuseum Broelmuseum

Sept. t.e.m. juni in overleg Groeten uit Kortrijk Beeld Broelmuseum Broelmuseum

Sept. t.e.m. juni in overleg Allemaal beestjes Beeld Broelmuseum Broelmuseum

Sept. t.e.m. juni in overleg Creatieve workshop beeldende kunst Beeld Academie Academie

Sept. t.e.m. juni in overleg Vreemdgaan in de bib Educatie Centrale bib Openbare bib

Sept. t.e.m. juni voormiddag Speur je rechten Educatie Centrale bib Openbare bib

Sept. t.e.m. juni in overleg OnGELOOFlijk! Erfgoed Erfgoedhuis Erfgoedcel

Sept. t.e.m. juni in overleg Waar men de Heer nog kan loven Erfgoed Grote Markt Erfgoedcel

Sept. t.e.m. juni tussen 10:00 & 15:00 Het ABC van 1302 Erfgoed Kortrijk 1302 Kortrijk 1302

Sept. t.e.m. juni tussen 10:00 & 15:00 Beleef en begrijp 1302 Erfgoed Kortrijk 1302 Kortrijk 1302

Sept. t.e.m. juni in overleg Holder-de-boldertocht Erfgoed Toerisme Kortrijk Toerisme Kortrijk

Sept. t.e.m. juni in overleg Bezoek de stad met een gids Erfgoed Toerisme Kortrijk Toerisme Kortrijk

Sept. t.e.m. juni in overleg Gotische letters Literatuur Erfgoedhuis Openbare bib

Sept. t.e.m. juni in overleg The Golden River (2) Erfgoed Vlasmuseum Vlasmuseum

Sept. t.e.m. juni in overleg THEATER, mijn ding Podium Klas Cultuurcentrum Kortrijk

Sept. t.e.m. juni in overleg Workshop theater Podium Theater Antigone Theater Antigone

Sept. t.e.m. juni in overleg Dansprojecten of workshops dans Podium In overleg Paserelle vzw

Sept. t.e.m. juni in overleg Achter de schermen van de Schouwburg Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

Sept. t.e.m. juni in overleg Een kijkje in de speel-en atelierruimte Podium Theater Antigone Theater Antigone

van Antigone

Sept. t.e.m. juni in overleg De Theaterkoffer in het nieuw Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

Sept. t.e.m. juni in overleg Theaterspel Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

6DE LEErJAAr

do 25/10/2012 9:30 Le tableau Film Budascoop Kunstencentrum Buda

vr 26/10/2012 9:30 Le tableau Film Budascoop Kunstencentrum Buda

di 6/11/2012 10:00 & 14:00 De Nietjesfabriek / Altijd tijd voor taart Podium OC De Vonke Cultuurcentrum Kortrijk

vr 9/11/2012 13:30 fABULEUS / Kijk ver genoeg … Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

vr 23/11/2012 13:30 De Maan / Gek van liefde Podium OC Marke Cultuurcentrum Kortrijk

Page 34: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

lager Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 34

ma 26/11/2012 10:30 Pelegrina Express / Weg naar Compostella Podium OC De Wervel Cultuurcentrum Kortrijk

do 6/12/2012 9:30 Super echte liefde Film Budascoop Kunstencentrum Buda

vr 7/12/2012 9:30 Super echte liefde Film Budascoop Kunstencentrum Buda

do 24/01/2013 9:30 Hugo (3D) Film Budascoop Kunstencentrum Buda

vr 25/01/2013 9:30 Hugo (3D) Film Budascoop Kunstencentrum Buda

vr 25/01/2013 13:30 Ultima Thule / Troebel Water Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

ma 18/02/2013 10:00 & 14:00 Het Banket / Itak Podium Arenatheater Cultuurcentrum Kortrijk

ma 18/02/2013 10:30 Theater Tieret / Dwarf Podium OC De Wervel Cultuurcentrum Kortrijk

di 26/03/2013 14:00 Droomedaris Rex & ‘t Arsenaal / Podium OC Aalbeke Cultuurcentrum Kortrijk

!Waris Paris?

tot 01/10/2012 - Zwijn of Varken? Educatie Klas Kunstencentrum Buda

20/04/2013 - 05/05/13 in overleg Klinkende stad Bernhard Leitner Beeld Budatoren Festival van Vlaanderen Kortrijk

& paardenstallen

Broelmuseum

Sept. t.e.m. juni 9:00, 10:30 & 14:00 Op bezoek bij Bill Beeld Broelmuseum Broelmuseum

Sept. t.e.m. juni in overleg Groeten uit Kortrijk Beeld Broelmuseum Broelmuseum

Sept. t.e.m. juni in overleg Allemaal beestjes Beeld Broelmuseum Broelmuseum

Sept. t.e.m. juni in overleg Creatieve workshop beeldende kunst Beeld Academie Academie

Sept. t.e.m. juni in overleg Vreemdgaan in de bib Educatie Centrale bib Openbare bib

Sept. t.e.m. juni voormiddag Speur je rechten Educatie Centrale bib Openbare bib

Sept. t.e.m. juni in overleg OnGELOOFlijk! Erfgoed Erfgoedhuis Erfgoedcel

Sept. t.e.m. juni in overleg Waar men de Heer nog kan loven Erfgoed Grote Markt Erfgoedcel

Sept. t.e.m. juni tussen 10:00 & 15:00 Het ABC van 1302 Erfgoed Kortrijk 1302 Kortrijk 1302

Sept. t.e.m. juni tussen 10:00 & 15:00 Beleef en begrijp 1302 Erfgoed Kortrijk 1302 Kortrijk 1302

Sept. t.e.m. juni in overleg Holder-de-boldertocht Erfgoed Toerisme Kortrijk Toerisme Kortrijk

Sept. t.e.m. juni in overleg Bezoek de stad met een gids Erfgoed Toerisme Kortrijk Toerisme Kortrijk

Sept. t.e.m. juni in overleg Gotische letters Literatuur Erfgoedhuis Openbare bib

Sept. t.e.m. juni in overleg The Golden River (2) Erfgoed Vlasmuseum Vlasmuseum

Sept. t.e.m. juni in overleg Workshop theater Podium Theater Antigone Theater Antigone

Sept. t.e.m. juni in overleg Dansprojecten of workshops dans Podium In overleg Paserelle vzw

Sept. t.e.m. juni in overleg Achter de schermen van de Schouwburg Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

Sept. t.e.m. juni in overleg Een kijkje in de speel-en atelierruimte Podium Theater Antigone Theater Antigone

van Antigone

Sept. t.e.m. juni in overleg De Theaterkoffer in het nieuw Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

Sept. t.e.m. juni in overleg Theaterspel Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

Beeld Educatie Erfgoed Literatuur Podium

Page 35: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen lager Onderwijs 35

BEELD

BRoElMusEuMHet Broelmuseum binnenstappen, is thuiskomen in een charmante herenwoning. Je maakt er kennis met beeldende kunst uit de regio Kortrijk van de 16de eeuw tot vandaag. Vooral kunstenaars die een band met Kortrijk hebben, zijn er te zien. Laat je verrassen door roelandt Savery, Karel van Mander, Kerstiaen De Keuninck, Louis Pierre Verwee, Evarist Carpentier… en ontdek de Kortrijkse dierenschilders uit de 19de eeuw: Louis robbe, Edward Woutermaertens, Joos Vincent de Vos…

De eigen historische collectie gaat de confrontatie aan met werk van hedendaagse kunstenaars in tijdelijke tentoonstellingen. Kinderen kunnen in klasverband op een frisse manier kunstwerken ontdekken en verkennen.

Meer info: www.broelmuseum.be

Genre: interactieve rondleiding | met gids

Doelgroep: 1ste & 2de leerjaarDuur: 60 minutenMaximum: 25 leerlingenDatum: elke werkdag (uitgezonderd

maandag), na reservatieUur: 9:00, 10:30 & 14:00Locatie: BroelmuseumPrijs: € 2,50

sPElEn Rond Kunst

Organisatie: Broelmuseum

‘Spelen rond kunst’ is een verrassende zoektocht naar het verband tussen kunst en taal. De kinderen leren verwoorden wat ze zien: hoe komt het schilderij over, welke elementen vragen de aandacht, welke gevoelens wilde de kunstenaar weergeven en welke gevoelens ervaren we zelf bij het zien van een kunstwerk. Details observeren en onthouden is alvast een belangrijk accent tijdens dit museumbezoek.

Door de verschillende elementen te leren benoemen, wordt gezocht naar verbanden tussen taal en kunst. Een speelse rondleiding rond gevoel en emotie in woord en beeld.

> tip: Combineer kijken naar kunst en zelf beeldend actief zijn. Het Broelmuseum en de Academie zijn alvast

2 inspirerende partners.

Page 36: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

lager Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 36

in allE hoEKEn En KantEn

Organisatie: Broelmuseum

Deze rondleiding is opgevat als een originele speurtocht waarbij de jonge bezoekers actief naar kunstvoorwerpen leren kijken. Met een werkboekje trekken de kinderen door het museum, op zoek naar de elf ‘speurneusjes’ die verstopt zitten in de verschillende museumzalen. Bij elk ‘speurneusje’ hoort een kunstwerk en een fijne doe- of zoekopdracht.

Het accent van dit museumbezoek ligt op het aanleren van een actieve kijkhouding. De kunstvoorwerpen worden dan ook van alle kanten bekeken, waardoor de kinderen ook zaken leren herkennen.

Genre: zelfstandig museumbezoek | met werkboekje | inleiding door gids

Doelgroep: 3de & 4de leerjaarDuur: 60 minutenMaximum: 25 leerlingenDatum: elke werkdag (uitgezonderd

maandag), na reservatieUur: 9:00, 10:30 & 14:00Locatie: BroelmuseumPrijs: € 2,50

Genre: zelfstandig museumbezoek | met werkboekje | inleiding door gids

Doelgroep: 5de & 6de leerjaarDuur: 60 minutenMaximum: 25 leerlingenDatum: elke werkdag (uitgezonderd

maandag), na reservatieUur: 9:00, 10:30 & 14:00Locatie: BroelmuseumPrijs: € 2,50

oP BEZoEK BiJ Bill – niEuW

Organisatie: Broelmuseum

Bill werkt in het museum. Hij is verantwoordelijk voor een verzameling van meer dan 1.000 kunstwerken. De meeste kunstwerken die je er ziet, heeft hij zelf uitgekozen. Bij nieuwe tentoonstellingen zorgt hij ervoor dat alle schilderijen netjes en in de juiste volgorde hangen en dat elk werk wordt voorzien van een woordje uitleg. En soms geeft hij een rondleiding, want er is zoveel te vertellen…

Een werkboekje gidst de leerlingen door het museum. Onderweg ontdekken ze begrippen als perspectief, kleur of gevoelswaarde of ze verbinden muziek met beeld. Samen met Bill wordt dit museumbezoek een verrassende belevenis!

Page 37: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen lager Onderwijs 37

> Extra: Wil je een uitstap maken met je leerlingen, dan kan je een bezoek aan het Broelmuseum combineren met een

film uit het aanbod van Kunstencentrum Buda. Op slechts enkele stappen van elkaar verwijderd, kan je proeven van twee uiteenlopende kunstvormen in één arrangement. reserveren kan via het Broelmuseum (Nathalie Vandevelde).

> Extra: Een bezoek aan het Broelmuseum kan uitgebreid worden tot een verrassend dagarrangement in combinatie met

de Holder-de-Boldertocht doorheen de stad. reserveren kan via het Broelmuseum. Dit arrangement kost € 5,00 en wordt op maat van de school uitgewerkt.

Page 38: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

lager Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 38

gRoEtEn uit KoRtRiJKOrganisatie: Broelmuseum

Om beeldende kunst te zien, moet je niet noodzakelijk het museum in trekken. Ook verspreid over de stad vind je tal van beelden. Het ene werk is abstract, andere werken verwijzen dan weer naar een historisch figuur of een historische gebeurtenis. Stuk voor stuk zijn het vormen van kunst die de stad opfleuren en waar we vaak aan voorbij lopen.

‘Groeten uit Kortrijk’ is een stadswandeling, speciaal voor kinderen ontwikkeld. Gewapend met een stadsplan en trolley trek je er op uit. In de trolley vind je postkaarten die je naar een aantal boeiende bezienswaardigheden loodsen en waar je één en ander over dat kunstwerk bijleert. Een tof wandelparcours langs verkeersarme straten en pleintjes in de binnenstad. Op het eind van de tocht verdient elke deelnemer een creatief geschenkje. Daarmee kan je nadien in de klas aan de slag en kunnen de kinderen hun eigen verbeelding de vrije loop laten.

Concept: Mooss vzw

www.broelmuseum.beGenre: zelfstandige wandeling door

de stad | met trolley (incl. handleiding voor leerkrachten)

Doelgroep: 1ste t.e.m. 6de leerjaarDuur: 2 uur of 3 uur (zelf te kiezen)Maximum: 1 klas / trolleyDatum: elke werkdag (uitgezonderd

maandag), na reservatieLocatie: start en einde in BroelmuseumPrijs: € 2,50 / € 50,00 waarborg

www.broelmuseum.beGenre: zelfstandige wandeling | met

knapzakje (incl.handleiding voor leerkrachten)

Doelgroep: 1ste t.e.m. 6de leerjaarDuur: 120 minutenMaximum: 1 klasDatum: elke werkdag (uitgezonderd

maandag), na reservatieLocatie: start en einde in BroelmuseumPrijs: € 2,50

allEMaal BEEstJEsOrganisatie: Broelmuseum

Het Broelmuseum heeft een prachtige collectie dierenschilderijen. Maar als je door de stad wandelt, vind je ook heel wat dieren terug, als decoratief element in een gevel, als deel van een standbeeld, verwerkt in het logo van een handelszaak. Soms nauwelijks merkbaar, dan weer heel prominent aanwezig.

‘Allemaal beestjes’ is een leuke centrumwandeling speciaal op kindermaat. Als leerkracht zoek je samen met de leerlingen je weg langs verkeersarme straten en pleinen. Je verkent de omgeving en als je goed kijkt ontdek je ‘allemaal beestjes’. Bij elk plekje met een dier hoort ook een verrassend spelletje dat je naar een volgende beestig plekje leidt. Op het eind is een creatief geschenkje voorzien voor de deelnemers.

Page 39: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen lager Onderwijs 39

KlinKEndE stadBERnhaRd lEitnEROrganisatie: Festival van Vlaanderen Kortrijk

In de geluidskunst versmelten beeldende kunst, geluid en muziek tot één geheel. Tastbare klank. Sinds begin 2000 groeit de belangstelling voor het genre door toonaangevende tentoonstellingen in internationale musea als Hayward Gallery (London) en Centre George Pompidou (Parijs). Kortrijk heeft een sterke traditie in de presentatie van geluidskunst.

Van 20 april tot en met 5 mei 2013 nodigt Festival van Vlaanderen Kortrijk Bernhard Leitner uit. De 72 jarige Oostenrijker Bernhard Leitner onderzoekt de relatie tussen geluid, lichaam en ruimte. Als pionier van de geluidskunst én architect bouwt hij installaties waarin het geluid zich op verschillende snelheden door de ruimte verplaatst. Hij is daarenboven benieuwd hoe lichamen en geluid op elkaar reageren. Leitner spreekt over luisteren met je lichaam. Behalve luisteren met je oren, ontdekken hoe je geluid kan waarnemen met je volledige lichaam. Zijn werk is te zien in belangrijke musea voor hedendaagse kunst. Festival van Vlaanderen Kortrijk presenteert met gepaste trots de eerste solotentoonstelling van Bernhard Leitner in Kortrijk.

www.festivalkortrijk.beGenre: geluidskunst | met gidsDoelgroep: 4de, 5de & 6de leerjaar Duur: 60 minutenMaximum: 25 leerlingenDatum: za 20/04 t.e.m. zo 05/05Uur: in overlegLocatie: Budatoren & Paardenstallen

BroelmuseumPrijs: € 2,00

www.kortrijk.be/academie Genre: workshop plastische kunstDoelgroep: 1ste t.e.m. 6de leerjaarDuur: 3 lesurenMaximum: 25 leerlingenDatum: op aanvraag (min. één maand

vooraf)Locatie: AcademiePrijs: € 75,00/workshop + € 3,00/

leerling (materiaalkosten)

cREatiEVE WoRKshoPsBEEldEndE KunstOrganisatie: academie

De Academie voor Schone Kunsten richt, op vraag van klassen uit het basisonderwijs, lessen in waar kinderen op een speelse manier leren omgaan met plastische materialen (verf, klei, oliekrijt,…). De lessen worden gegeven door een leerkracht van de Academie. Op die manier kan je ook eens andere kunstvormen introduceren in de klas en wie weet smaakt dat naar meer…

Page 40: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

lager Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 40

EDUCATIE

23

14

56

78

9

10

11

12

13

14

16

15

17

18

19

20

21

22

23

2425

26

27

28 29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

47

45

46

44

48

4950

50

51

www.wijvarkenland.beGenre: educatief pakket | eigen

identiteit en kunstDoelgroep: 4de, 5de en 6de leerjaar Duur: 50 minuten Datum: inschrijven vóór 01/10,

reserveren via Sarah VerzeleLocatie: in de klas (pakket wordt op

school geleverd)Prijs: gratis

ZWiJn of VaRKEn?Organisatie: Kunstencentrum Buda

De provincie West-Vlaanderen start in samenwerking met de drie West-Vlaamse kunstencentra BUDA (Kortrijk), Vrijstaat O. (Oostende) en De Werf (Brugge) het project ‘Wij Varkenland’, onder leiding van theatermaker Lucas De Man. ‘Wij Varkenland’ is een creatief onderzoek naar de identiteit van de West-Vlaming, dat vertrekt vanuit sleutelvragen over identiteit, regionalisering en het zoeken/verlangen naar ‘roots’. De karavaan passeert langs diverse Westvlaamse gemeenten en landt in Kortrijk op 9, 10 en 11 november. Naast een theatersolo, een kortfilm en een multimediale installatie, werken diverse Kortrijkse organisaties een programma uit dat past binnen dit thema.

Speciaal voor het basisonderwijs wordt n.a.v. dit project een educatief pakket ontwikkeld. Via spel en oefening leren de kinderen over identiteit in het verleden, heden en toekomst. Gebaseerd op het beeld van de poly-systeemtheorie van Itamar Even-Zohar is er een concept bedacht om kinderen aan te tonen dat identiteit een vloeibaar begrip is. En dat je zelf als kind kan kiezen wat voor jou belangrijk is over wie je bent/wilt zijn.

Een vragenlijst voor de leerkracht en een ‘varkentje’ voor elk kind stimuleren de kids om via doe-opdrachten een collage over hun eigen identiteit te maken. Alle collages worden gepresenteerd op het reuzevarken (multimediale installatie), dat op de Grote Markt staat gedurende het hele weekend.

Page 41: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen lager Onderwijs 41

VREEMdgaan in dE BiBOrganisatie: Openbare Bibliotheek

Een mooie, oranje, houten koffer vol geheime zakjes en leuke opdrachten, neemt je mee op reis naar andere culturen. Wat volgt is een verrassende tocht doorheen de bib. In de koffer zitten boeiende boeken en voorwerpen, zoals hoofddeksels en specerijen. Die heb je nodig om de vragen op te lossen en zo leer je heel wat bij over het dagelijks leven en gebruiken van mensen in andere culturen. Of hoe je de bibliotheek ook eens op een andere manier kan ontdekken.

www.kortrijk.be/bibliotheek

Genre: workshop multiculturaliteitDoelgroep: 3de , 4de , 5de & 6de leerjaar Duur: 90 minutenMaximum: 1 klasDatum: elke werkdag na reservatieUur: voormiddagLocatie: Centrale BibliotheekPrijs: gratis

www.kortrijk.be/bibliotheek

Genre: workshop kinderrechtenDoelgroep: 5de & 6de leerjaarDuur: 90 minutenMaximum: 1 klasDatum: elke werkdag, na reservatieUur: voormiddagLocatie: Centrale BibliotheekPrijs: gratis

sPEuR JE REchtEnOrganisatie: Openbare Bibliotheek

Deze spannende speurtocht loodst je langs een reeks bijzondere affiches over kinderrechten. Tips brengen je van de ene affiche naar de andere en telkens moet je een opdracht oplossen. Een originele invalshoek om het over kinderrechten te hebben.

Page 42: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

lager Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 42

ERFGOED

ERfgoEd in dE KlasErfgoed en kinderen, het is geen voor de hand liggende combinatie. En toch kan de ontdekking van ons verleden voor kinderen een boeiende ervaring worden. Ze ontdekken hun omgeving gretig en luisteren maar wat graag naar verhalen en weetjes van weleer. Door omgang met historische bronnen en getuigenissen van onze geschiedenis leren zij heel concreet inzien dat onze wereld, onze cultuur niet altijd geweest is zoals nu. Wil je met de school een activiteit of initiatief uitwerken rond ons verleden? Op verkenning gaan in je schoolomgeving, een historische speurtocht uitwerken of een schoolmuseum beginnen? De erfgoedcel helpt je graag met advies, documentatie en suggesties. Het Erfgoedhuis biedt ook ruimte om workshops, tentoonstellingen en educatieve activiteiten uit te werken, in het hartje van de historische stadskern. Tot slot kan je bij de erfgoedcel ook terecht voor drie educatieve pakketten, die je de mogelijkheid bieden rond erfgoed te werken met je klas.

Meer info: www.erfgoedcelkortrijk.be

Genre: religieus erfgoedDoelgroep: 5de & 6de leerjaarBeschikbaar: hele seizoenDuur: te ontlenen per weekAfhalen: ErfgoedhuisPrijs: gratis | € 25,00 waarborg

ongEloofliJK!

Organisatie: Erfgoedcel

De veelzijdige draagtas van ‘OnGELOOFlijk!’ gaat in op aspecten van volksgeloof in de voorbije eeuwen in onze regio. Het pakket is luchtig opgevat en vertrekt vanuit concrete verhalen, objecten en fenomenen, die aanleiding zijn om iets meer te vertellen over geloof, volksgeloof, devotie en bijgeloof. De leerlingen ontdekken de herkomst van feesten en gewoontes, staan stil bij overgangsmomenten zoals geboorte, communie, huwelijk of overlijden, zien hoe eeuwenoude tradities terug opduiken in een nieuw kleedje en hoe de beeldvorming rond geloof zich hernieuwt in de populaire cultuur. Tevens wordt duidelijk dat de diversiteit van religieuze tradities stilaan een evidentie wordt.

Deze speelse tas vol doe-opdrachten biedt je de mogelijheid om in discussie te gaan met je klas of even stil te worden. Warm aanbevolen voor kinderen die hun communie of lentefeest voorbereiden. Dit educatief pakket wordt in 2009 ontwikkeld n.a.v. de tentoonstelling ‘OnGELOOFlijk!’. Het pakket blijft beschikbaar en kan worden gebruikt in de klas. Inclusief handleiding voor leerkrachten. Concept: Casa Blanca

Page 43: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen lager Onderwijs 43

WaaR MEn dE hEER nog Kan loVEn

Organisatie: Erfgoedcel

Als een wat excentrieke broeder een jonge presentatrice op sleeptouw neemt voor een wandeling langs plekken van devotie, mysterie en verwondering, dan levert dat boeiende radiojournalistiek op. Als zo’n opname ons toelaat om vijftig jaar na datum dezelfde plekken te herontdekken, dan kunnen we niet anders dan geïntrigeerd, geamuseerd en met groeiende verbazing blijven luisteren. Eugene Delabie kruipt in de huid van Broeder Aloysius, terwijl Lutgard Simoens haar reputatie van Engel van Vlaanderen eens te meer eer aandoet.

Met veel zin voor humor gidst broeder Aloysius je langs devote plaatsen in Kortrijk. Een boeiende wandeling waarbij elke plaats een bijzonder verhaal onthult over martelaars en mirakels. De verhalen zijn op MP3 of in een tekstbestand beschikbaar.

> Download de wandeling via deze site: http://www.storynations.com/content/download/id/20035 .

Genre: audiowandeling Doelgroep: 5de & 6de leerjaarBeschikbaar: hele seizoen beschikbaarLocatie: start omgeving Grote Markt

KoRtRiJK 1302In het hartje van Kortrijk vind je Kortrijk 1302. De ene vleugel van dit belevingscentrum belicht de geschiedenis van Kortrijk; in de overige zalen ontdek je alles over de Guldensporenslag. Speciaal voor scholen zijn een reeks aantrekkelijke rondleidingen uitgewerkt.

Kortrijk, woelige stadIn deze ruimte kan je het rijke verleden van onze stad ontdekken. Mooie schilderijen, aardewerk, munten, gebruiksvoorwerpen, zilver en goud geven een idee van hoe mensen vroeger leefden. Tijdens het schooljaar 2012-2013 maak je er in het bijzonder kennis met Kortrijk als woelige stad in de periode 1580-1680.

Kortrijk 1302De wereld van ridders en burchten spreekt tot de verbeelding en vormt een inspiratiebron voor tal van films, boeken, speelgoed en sprookjes. Te paard, met een glimmend zwaard, moedig je land verdedigen… Het is iets wat de fantasie blijft prikkelen. Maar het is ook echt gebeurd. In Kortrijk 1302 beleef je de historische veldslag en begrijp je het hoe en waarom. Op dit interactief parcours kan je maliënkolders, zwaarden en goedendags betasten. Je ziet de hoofdrolspelers van het conflict opnieuw tot leven komen en volgt het verloop van de veldslag op een reuzengrote maquette.

Meer info: www.kortrijk1302.be

Page 44: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

lager Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 44

oP REis naaR dE WoEligE stad

Organisatie: Kortrijk 1302

Kortrijk heeft een rijke geschiedenis. Dat het er niet altijd rustig aan toe ging, kan je zien en meemaken in de tijdelijke tentoonstelling ‘Kortrijk, Woelige stad’ of Kortrijk in de 17de eeuw.

Met je klas kan je mee op reis naar die tijd. Je ziet hoe de mensen leefden, wat ze aantrokken, wat ze aten en wat de oorlogen allemaal met zich meebrachten. Speciaal voor het onderwijs is bij deze tentoonstelling een leuke spelformule bedacht, waardoor alles aantrekkelijk en aanschouweljik wordt voorgesteld.

Genre: interactief bezoek | met gidsDoelgroep: 1ste, 2de & 3de leerjaarDuur: 60 à 90 minutenMaximum: 1 klasDatum: elke werkdag (behalve

maandag), na reservatieUur: start tussen 10:00 & 15:00Locatie: Kortrijk 1302Prijs: € 2,50

Genre: interactief bezoek | met gidsDoelgroep: 1ste & 2de leerjaarDuur: 90 à 120 minutenMaximum: 1 klasDatum: elke werkdag (behalve

maandag), na reservatieUur: start tussen 10:00 en 15:00Locatie: Kortrijk 1302Prijs: € 2,50

RiddER ZKt PRinsEs

Organisatie: Kortrijk 1302

‘ridder zkt prinses’ verwent de jonge museumbezoekertjes uit het eerste en tweede leerjaar. Ze volgen de belevenissen van het hondje Titus. Titus leert een dappere ridder uit 1302 kennen. De ridder is op zoek naar een prinses, maar hij moet ook vechten. Hoe gaat hij te werk? Welke wapens heeft hij nodig? Wat trekt hij aan? En natuurlijk moet hij erg dapper zijn.

Vergeet de 21ste eeuw en keer terug naar de middeleeuwen. Een verrassend bezoek met activerende opdrachten over hoe het er vroeger aan toe ging.

Page 45: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen lager Onderwijs 45

duRf JE MEE… naaR 1302

Organisatie: Kortrijk 1302

Kennen jullie ridder ronnie? Hij vocht vroeger op het slagveld, maar is nu de boodschapper van de graaf. Hij maakt je wegwijs in de burcht. In kleine groepjes trek je door zalen, verzin je een gedicht over de middeleeuwen en word je zelf leerling boodschapper. Leerkrachten krijgen bij inschrijving een handig lespakket. Zo kan je vooraf één en ander over de middeleeuwen bespreken in de klas en bereid je het museumbezoek optimaal voor.

Genre: interactief bezoek | met gidsDoelgroep: 3de en 4de leerjaarDuur: 90 à 120 minutenMaximum: 1 klasDatum: elke werkdag (behalve

maandag), na reservatieUur: start tussen 10:00 & 15:00Locatie: Kortrijk 1302Prijs: € 2,50

Genre: zelfstandig bezoek | luistergids & boekje

Doelgroep: 5de en 6de leerjaarDuur: 90 à 120 minutenMaximum: 50 leerlingenDatum: elke werkdag (behalve

maandag), na reservatieUur: start tussen 10:00 & 15:00Locatie: Kortrijk 1302Prijs: € 2,50

hEt aBc Van 1302

Organisatie: Kortrijk 1302

De middeleeuwen hebben veel meer in petto dan je op het eerste gezicht zou denken: ridders, wapens, koningen, graven, wapenschilden en voetvolk. Neem het alfabet en vul elke letter aan tot je een markant woord krijgt. De opdrachten in het boekje en de luistergids helpen je alvast een eind op weg. Geen lange uiteenzetting maar actief samenwerken, zoeken en kijken. Op het eind van de rondleiding heeft de Guldensporenslag geen geheimen meer voor jou.

Page 46: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

lager Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 46

BElEEf En BEgRiJP 1302

Organisatie: Kortrijk 1302

De documentaire film ‘1302 – De Slag’ geeft je een idee over de drijfveren die tot de welbekende slag hebben geleid. Het perfecte uitgangspunt om je kennis bij te spijkeren. Werkblaadjes vormen je leidraad doorheen het parcours. Met de luistergids worden ook de laatste details duidelijk.

Genre: zelfstandig bezoek | film & luistergids

Doelgroep: 5de en 6de leerjaarDuur: 90 à 120 minutenMaximum: 50 leerlingenDatum: elke werkdag (behalve

maandag), na reservatieUur: start tussen 10:00 & 15:00Locatie: Kortrijk 1302Prijs: € 2,50

> Extra: Wil je met je leerlingen een daguitstap maken, dan hebben wij 2 leuke dagarrangementen in het aanbod:

- 1302, niet voor doetjes: dit is een rondleiding naar keuze in het Kortrijk 1302 gecombineerd met de Holder-de-Boldertocht door kortrijk (zie pag. 47).Dit arrangement kan geboekt worden voor 4de t.e.m. 6de leerjaar voor maximum 80 leerlingen. De prijs bedraagt € 5,00/leerling. reserveren gebeurt via Kortrijk 1302.

- Gotische letters en gulden sporen: dit is een rondleiding naar keuze in het Kortrijk 1302 gecombineerd met een workshop Gotische letters in de Bibliotheek (zie pag. 54). Dit arrangement kan geboekt worden voor 5de & 6de leerjaar. De prijs bedraagt € 5,00/leerling. reserveren gebeurt via Kortrijk 1302.

Page 47: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen lager Onderwijs 47

holdER-dE-BoldERtochtOrganisatie: Toerisme Kortrijk

De Holder-de-Boldertocht is een speels stadsbezoek in de sfeer van 1302. Kinderen trekken in ridderplunje de straat op met een heuse schatkist op wielen waarin leuke en leerrijke opdrachten zitten. Tijdens deze ludieke tocht ontdekken ze de historische gebouwen en het leven van een middeleeuwse stad Kortrijk. Je kan de kar ontlenen bij Toerisme Kortrijk en begeleidt je klas zelf op deze magische tocht.

Genre: interactieve wandeling | historisch Kortrijk

Doelgroep: 2de t.e.m. 6de leerjaarDuur: 90 à 120 minutenMaximum: 6 kinderen/1 begeleider per

kar vereistDatum: elke werkdag (uitgezonderd

maandag), na reservatie (min. 8 dagen vooraf)

Locatie: startpunt: Toerisme KortrijkPrijs: € 20,00/kar + € 25,00 waarborg

Genre: geleide wandeling Doelgroep: 4de, 5de & 6de leerjaarDuur: 120 minutenMaximum: 25 leerlingenDatum: elke werkdag, na reservatie

(min. 10 dagen vooraf)Locatie: startpunt: Toerisme KortrijkPrijs: € 65,00

BEZoEK dE stad MEt EEn gidsOrganisatie: Toerisme Kortrijk

Naast de Holder-de-bolder kar kan je de stad ook verkennen met een ervaren gids. In ‘Kortrijk voor kinderen’ wordt de stad verkend vanuit de leefwereld van het kind. De middeleeuwse stad staat centraal, met heel wat aandacht voor hoe Kortrijk er toen uitzag.

In ‘Erop en eronder’ worden de Sint-Maartenstoren en de Belforttoren beklommen. Maar we dalen ook trappen af en brengen een bezoek aan een ondergrondse middeleeuwse kelder.

De ‘Guldensporenwandeling’ neemt ons mee naar de plaatsen die herinneren aan de slag van 1302 en de herdenkingen die sinds het eind van de 19de eeuw worden georganiseerd.

Tot slot is er de wandeling ‘Kortrijk als Middeleeuwse stad’. We passeren langs gebouwen en plaatsen die cruciaal waren in deze periode en maken kennis met typische voorwerpen uit die tijd.

Page 48: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

lager Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 48

VlasMusEuMHet Vlasmuseum zorgt er al jaren voor dat het boeiende verhaal van het vlas in de Leiestreek levendig wordt gehouden. Binnenkort verhuist het Vlasmuseum naar een nieuwe stek aan de oevers van de Leie. Dit schooljaar kan je dan ook niet terecht in het Vlasmuseum voor rondleidingen, maar we beschikken wel over aantrekkelijke lesmaterialen die je kan gebruiken om samen met je klas dit boeiend stukje erfgoed te ontdekken.

Meer info: www.vlasmuseum.be

Genre: educatief pakket | vlasDoelgroep: 3de, 4de, 5de & 6de leerjaarBeschikbaar: hele seizoenDuur: maximum 2 opeenvolgende

weken te ontlenenreserveren & afhalen: VlasmuseumPrijs: gratis | € 25,00 waarborg

Genre: educatief pakket | vlasDoelgroep: 1ste & 2de leerjaarBeschikbaar: hele seizoenDuur: maximum 2 opeenvolgende

weken te ontlenenreserveren & afhalen: VlasmuseumPrijs: gratis | € 25,00 waarborg

thE goldEn RiVER (1)

Organisatie: Vlasmuseum

Je leest in je klas het verhaal van ‘The Golden river’ voor. Een grote linnen zak met voelmateriaal laat de leerlingen toe te voelen aan allerlei voorwerpen die verband houden met de vlaswereld. Met de materialen kunnen ze ook een vlasdorp bouwen.

Deze erfgoedkoffer is ideaal om de wereld van het vlas even naar de klas te halen. Op een interactieve manier kan je de leerlingen kennis laten maken met het productieproces van het vlas. Of hoe een teer plantje door allerlei bewerkingen verandert in een sterke draad.

thE goldEn RiVER (2)

Organisatie: Vlasmuseum

Speciaal ontwikkeld spelmateriaal gidst de kinderen spelenderwijs doorheen het productieproces van linnen. Filmpjes, voelmateriaal en opdrachten brengen de kinderen niet alleen in contact met de wereld van het vlas an sich, maar ook met begrippen als concurrentie, samenwerking en het noodlot.

Deze erfgoedkofffer biedt de mogelijkheid om – afhankelijk van de leeftijd van de kinderen – dieper in te gaan op de wereld van het vlas en de economische aspecten die daaraan verbonden zijn.

Page 49: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen lager Onderwijs 49

Page 50: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

lager Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 50

FILM> tip: Bij elke film in het kader van ‘Lessen in het donker’ wordt een lesmap voorzien. Daarin worden filmaspecten en

beeldtaal benaderd. Er is aandacht voor diverse aspecten zoals productie, regie, het camerawerk, de personages en thema’s, de soundtrack en er wordt dieper ingegaan op één filmterm die de film typeert of die opvallend aanwezig is. Je vindt er ook leuke weetjes en heel wat vragen en opdrachten op maat van je leerlingen.

www.lesseninhetdonker.beGenre: avontuur | Nederlands

gesprokenDoelgroep: 1ste leerjaarDuur: 75 minutenMaximum: 300 leerlingenDatum: do 04/10 & vr 05/10Uur: 9:30Locatie: BudascoopPrijs: € 3,50

KiKKERdRilsiMonE Van dussEldoRP (nl)

Organisatie: Kunstencentrum Buda

De zesjarige Max loopt van huis weg om een belangrijke opdracht te vervullen: hij moet kikkerdril vinden. Max denkt namelijk dat zijn broer nooit meer zal kunnen praten en dat alleen kikkerdril hem kan genezen. Al snel ontmoet hij een meisje van zijn leeftijd dat dierenverpleegster wil worden. Samen vallen ze van het ene avontuur in het andere: ze zien een rups die gek loopt, leren koeien melken én ze komen oog in oog te staan met een vos! Maar lukt het hen ook om kikkerdril te vinden?

Deze charmante Nederlandse film verbeeldt heel treffend de passie die kinderen hebben voor de natuur. Alle dieren in de film worden - door de ogen van kinderen - fascinerende en spannende wezens! ‘Kikkerdril’ is een toegankelijke en leuk gemaakte muzikale roadmovie die de kinderen weet te raken met zijn eenvoud, herkenbare setting en leuke meezingliedjes. Van de makers van ‘Het Paard van Sinterklaas’.

> Extra: Wil je een uitstap maken met je leerlingen, dan kan je een bezoek aan het Broelmuseum combineren met een

film uit het aanbod van Kunstencentrum Buda. Op slechts enkele stappen van elkaar verwijderd, kan je proeven van twee uiteenlopende kunstvormen in één arrangement. reserveren kan via het Broelmuseum (Nathalie Vandevelde).

Page 51: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen lager Onderwijs 51

lottE En dE MaanstEEnJanno PöldMa & hEiKE ERnits (Est)

Organisatie: Kunstencentrum Buda

Lotte, een vrolijk, klein meisjeshondje, betrapt op een nacht twee vreemde konijnen in de slaapkamer van oom Klaus. Wanneer de konijnen op de vlucht zijn geslagen, denkt oom Klaus dat dit waarschijnlijk iets te maken heeft met zijn reis die hij vorig jaar maakte. Toen vond hij een nogal vreemde steen die zo heerlijk warm is, dat hij die steeds mee naar bed neemt. Eigenlijk heeft hij die steen uit een tempel gestolen. Dat had hij misschien beter niet gedaan…

In thuisland Estland is de meisjeshond Lotte (bij ons ook bekend van de film ‘Lotte van Uitvindersdorp’) zo populair dat er zelfs een vliegtuig naar haar is vernoemd. En ook bij ons zal dit lief hondje vele kinderharten stelen. Omdat ze zo schattig is, omdat de tekeningen zo eenvoudig en kleurrijk zijn, en omdat de makers de fantasie en de leefwereld van het kind centraal hebben gezet.

www.lesseninhetdonker.be Genre: avontuur | Nederlands

gesprokenDoelgroep: 2de leerjaar Duur: 75 minutenMaximum: 300 leerlingenDatum: do 28/03 & vr 29/03Uur: 9:30Locatie: BudascoopPrijs: € 3,50

www.lesseninhetdonker.be Genre: avontuur | Nederlands

gesprokenDoelgroep: 3de & 4de leerjaar Duur: 76 minutenMaximum: 300 leerlingenDatum: do 28/02 & vr 01/03Uur: 9:30Locatie: BudascoopPrijs: € 3,50

EEn WEEKJE WEgoliViER RingER (fR)

Organisatie: Kunstencentrum Buda

De zesjarige Cathy gaat in het weekend vaak met haar ouders per auto naar een buitenhuis in de Ardennen. Elk weekend ziet er hetzelfde uit. Haar vader en moeder zijn bezig in de tuin en schenken nauwelijks aandacht aan haar. Cathy is er dan ook van overtuigd dat ze voor haar ouders onzichtbaar is. Ze neemt de proef op de som en sluipt stilletjes weg in het woud. Daar moet ze trachten te overleven in de wilde natuur…

De bijzondere manier waarop regisseur Olivier ringer in het hoofd van een zesjarig meisje binnendringt, wijkt sterk af van de gebruikelijke kinderfilm. Dit is geen hapklare brok, maar eerder een ingetogen, poëtische kinderfilm die zijn piepjonge doelgroep buitengewoon serieus neemt. En dat werpt zijn vruchten af: de film wordt meermaals bekroond, zowel door critici en professionele jury’s als door de kinderen zelf.

Page 52: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

lager Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 52

sWchWRMfRouKJE tan (nl)

Organisatie: Kunstencentrum Buda

‘Swchwrm’ vertelt het verhaal van een negenjarige jongen die heel goed weet wat hij wil: schrijver worden. Niet zomaar een schrijver! Hij wil boeken schrijven die mensen laten ophouden met oorlog voeren en die zieke mensen beter maken. Hij heeft alleen problemen met het vinden van een eerste zin. Dat moet een hele ongewone zin zijn; ‘een zin waar je van omvalt’. Wat hij wel al heeft is een schuilnaam, en wat voor één: Swchwrm, V. Swchwrm.

Het bekroonde boek ‘Mijn avonturen door V. Swchwrm’ van Toon Tellegen werd al verschillende keren bewerkt voor het theater, nu is het witte doek aan de beurt. Het resultaat is een filosofische jeugdfilm die je op een verfrissende manier naar de wereld laat kijken. Een mooie en eigenzinnige ode aan de fantasie en de kunst van het schrijven!

www.lesseninhetdonker.be Genre: avontuur | Nederlands

gesprokenDoelgroep: 3de & 4de leerjaar Duur: 76 minutenMaximum: 300 leerlingenDatum: do 28/02 & vr 01/03Uur: 9:30Locatie: BudascoopPrijs: € 3,50

www.lesseninhetdonker.be Genre: mysterie | Nederlands

ondertiteldDoelgroep: 5de & 6de leerjaar Duur: 86 minutenMaximum: 300 leerlingenDatum: do 06/12 & vr 07/12Uur: 9:30Locatie: BudascoopPrijs: € 3,50

suPER EchtE liEfdEannE sEWitsKy

Organisatie: Kunstencentrum BudaVerliefd zijn? De tienjarige stoere Anne vindt het maar stom. Tot Jørgen in het dorp komt wonen. Opeens heeft ook zij de kriebels. Hij woont verderop in een huis waar het volgens haar broer spookt. Ooit is een meisje daar helemaal gek geworden van verliefdheid. Terwijl Anne steeds over dat arme meisje droomt, ontspoort ze zelf ook een beetje. Want ze gaat wel heel ver om te voorkomen dat Jørgen kiest voor de beeldschone Ellen.

Het verhaaltje klinkt wellicht als een gezapige kinderfilm, maar dat is ‘Super Echte Liefde’ net niet. De film is de grote winnaar van het Jeugdfilmfestival 2012 en wordt door de jury geloofd omwille van het ‘serieus en volwassen in beeld brengen van het jeugdig opgroeien en de eerste verliefdheid.’ De titel is dus geen valse belofte: hier wordt de liefde getoond zoals ze werkelijk is: superecht!

Page 53: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen lager Onderwijs 53

hugo (3d)MaRtin scoRsEsE (usa)

Organisatie: Kunstencentrum Buda

Het weesjongetje Hugo leeft stiekem in het treinstation van Parijs. Hij heeft een mysterieuze robot die hij probeert te repareren, maar hiervoor mist hij nog een hartvormige sleutel. Hugo ontdekt dat er een verband bestaat tussen deze hartvormige sleutel, de dood van zijn vader en de norse eigenaar van de speelgoedwinkel in het station. Dit raadsel zal hem uiteindelijk leiden tot bij één van de grootste pioniers uit de filmgeschiedenis.

De legendarische 70-jarige regisseur Martin Scorsese maakt met ‘Hugo’ een visueel verbluffende jeugdfilm. Maar het is tegelijk ook een lofzang aan de magie van de film en aan de filmpioniers die meer dan honderd jaar geleden het publiek voor het eerst wisten te betoveren met het nieuwe medium. Een film die weet te ontroeren en verbazen!

www.lesseninhetdonker.be Genre: avontuur | Nederlands

ondertiteldDoelgroep: 5de & 6de leerjaar Duur: 126 minutenMaximum: 300 leerlingenDatum: do 24/01 & vr 25/01Uur: 9:30Locatie: BudascoopPrijs: € 3,50

www.lesseninhetdonker.be Genre: avontuur | Nederlands

gesprokenDoelgroep: 5de & 6de leerjaar Duur: 78 minutenMaximum: 300 leerlingenDatum: do 25/10 & vr 26/10Uur: 9:30Locatie: BudascoopPrijs: €3,50

lE taBlEau (hEt schildERiJ)JEan-fRançois laguioniE (fR)

Organisatie: Kunstencentrum Buda

In een onafgewerkt schilderij wonen drie volkeren: de Alklaren, die volledig afgewerkt zijn, de Niafs, die nog een paar kleuren missen, en de ruwlijnen, die alleen nog maar schetsen zijn. De Alklaren wanen zich superieur, verjagen de Niaffen en onderwerpen de ruwlijnen tot slaven. De vrede en de harmonie kan enkel hersteld worden als de schilder het schilderij afwerkt. ramo, Lola en Plume besluiten hem te gaan zoeken.

Dit verhaal over de verschillende bewoners van een schilderij kan je zien als een allegorie over macht en racisme, of als een strijd tussen de alwetende ouders en de nog opgroeiende kinderen. De wondermooie tekeningen verwijzen naar de schilderijen van Matisse, Pierre Bonnard en Andre Derain. Maar kinderen zullen zich vooral laten meeslepen door het spannend, wondermooi en uiterst inventief avontuur.

Page 54: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

lager Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 54

LITERATUUR

MEt dE Klas naaR dE BiBNatuurlijk wil je je klas zin doen krijgen in een spannend, ontroerend, romantisch of meeslepend boek. Niks is zo zalig als je even kunnen terugtrekken in een hoekje om te genieten van een fijn prentenboek of een spannend verhaal. De bibliotheek is de ideale plek om kinderen in contact te brengen met boeken. Een aantal formules op maat van scholen bieden je alvast deze mogelijkheid.

Boeken ontlenen met de klasZowel in de Centrale Bibliotheek als in de buurtbibliotheken kan je met je klas op afspraak boeken ontlenen. Elke leerling krijgt een gratis bibkaartje. Als leerkracht kan je een groepskaart aanvragen waarmee je een groter aantal jeugdboeken kan ontlenen voor een langere periode.

themaboxen Speciaal voor het onderwijs beschikken wij over een hele reeks themaboxen. In de boxen vind je een selectie boeken over een bepaald onderwerp zoals het bos, het milieu of pesten.

Educatief speelleermateriaalHouders van een groepskaart kunnen ook speelleermaterialen ontlenen voor het gebruik in de klas. In deze collectie vind je bijvoorbeeld boeken met begeleidend materiaal, vertelplaten, educatieve speldozen over uiteenlopende onderwerpen zoals gevoelens, het verkeer, depressie, voeding,…

Daarnaast organiseert de bib jaarlijks ook een aantal boeiende schoolactiviteiten.

Meer info: www.kortrijk.be/bibliotheek

gotischE lEttERs

Organisatie: Openbare Bibliotheek

Vandaag vinden wij lezen en schrijven evident, maar in de Middeleeuwen kwam daar heel wat bij kijken. Er waren geen balpennen, geen papier of gedrukte boeken. Hoe moest het dan wel? Deze workshop introduceert je in de schrijftechnieken van weleer. Aan de hand van een kortfilm kom je meer te weten over middeleeuwse handschriften en waarom ze zo kostbaar en zeldzaam zijn. Er wordt een katern geplooid, met een ganzenveer geschreven en we plakken een boekenrug. Een verrassende benadering van hoe het er vroeger aan toe ging.

> Extra: Wil je een daguitstap maken je leerlingen van 5de & 6de leerjaar,

dan kan je een bezoek aan Kortrijk 1302 combineren met een workshop ‘Gotische letters’. Een geslaagde dag rond de Middeleeuwen. Het pakket wordt op maat uitgewerkt en kost € 5,00. reserveren gebeurt via Kortrijk 1302.

www.kortrijk.be/bibliotheek Genre: workshop literair erfgoedDoelgroep: 5de & 6de leerjaarDuur: 120 minutenMaximum: 1 klasData: elke werkdag, na reservatieLocatie: Centrale BibliotheekPrijs: € 2,50

Page 55: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen lager Onderwijs 55

PODIUM> tip: Kijken naar podiumkunsten, luisteren naar muziek of actief acteren, dansen en musiceren? Hier vind je alvast

de geschikte partners om rond podiumkunsten en muziek aan de slag te gaan. Cultuurcentrum Kortrijk zorgt traditiegetrouw voor een brede waaier aan voorstellingen; Passerelle of Theater Antigone zijn dan weer de geknipte partners om workshops of projecten op maat te begeleiden.

Bij heel wat podiumvoorstellingen wordt lesmateriaal aangemaakt door het gezelschap. Je krijgt het toegezonden vóór je naar de voorstelling komt. Indien je dat wil, kan je een voor- of nagesprek aanvragen. Verder zijn er tal van educatieve pakketten beschikbaar om een theaterbezoek voor te bereiden: het Theaterspel, Theater mijn Ding of de Theaterkoffer. Meer info hierover kan je vinden aansluitend op de voorstellingen, vanaf pagina 70. Ook een workshop theater, dansworkshop of een rondleiding achter de schermen van een theaterhuis kan inspirerend zijn.

www.bis-producties.be Genre: fysiek theater | dansDoelgroep: 1ste & 2de leerjaarDuur: 45 minutenMaximum: 80 leerlingenDatum: ma 01/10 (14:00) & di 02/10

(10:00 & 14:00)Locatie: OC MarkePrijs: € 4,00

nEVsKi PRosPEKthoP

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Vader Daedalus en zoon Icarus zitten gevangen op een eiland omdat ze het groot geheim van koning Minos kennen. Ze willen graag terug naar huis, maar kunnen niet van het eiland af. Gelukkig is meneer Daedalus uitvinder. Hij moet een goed plan bedenken, zodat ze weg kunnen vliegen….

Geïnspireerd door de mythe van Icarus en de uitvindingen van Gustav Mesmer maakt Nevski Prospect ‘HOP’. Een fysieke theaterbeleving die zich afspeelt voor, tussen en boven het publiek. Een voorstelling over weg willen, maar niet kunnen. Over (dromen van) vliegen. Over vader en zoon. Over zoon en vader. Over het grote verlangen naar huis te kunnen gaan….

Een hartverwarmende voorstelling!

Nevski Prospekt is een nieuw spelerscollectief rond theatermakers Ives Thuwis, Wim De Winne en Gregory Caers. De drie leren elkaar kennen in Kopergietery (Gent). Met Nevski Prospekt brengen ze hun ervaringen van de afgelopen jaren en hun eigenzinnigheid samen onder één noemer.

Van en met: Gregory Caers, Wim De Winne & Ives Thuwis.

Page 56: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

lager Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 56

lE Mal du sièclEREPElstEEltJE

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

‘Er was eens….’. Maar dat stukje kennen jullie. Dus, we gaan verder. Over een molenaar en zijn mooie dochter. En over hoe de molenaar graag wil dat zijn dochter ooit koningin kan worden. En dus schept hij op over zijn dochter bij de koning. Maar de koning neemt hem op zijn woord. Hij eist dat die dochter doet wat haar vader heeft beweerd. Als ze het niet kan, dan moet ze dood. Maar de dochter kan het niet…. Tot er een raar mannetje haar ter hulp komt. In ruil voor iets helpt hij haar tot driemaal toe. Maar de derde keer heeft het meisje niks meer om te geven. En wat het mannetje dan van haar eist, is te vreselijk voor woorden.

Wat volgt is een duizelingwekkend avontuur. Komt het ook hier – zoals in alle sprookjes – allemaal weer goed?

Le mal du siècle brengt met ‘repelsteeltje’ een rasechte, onvervalste, megaspannende en keileuke klassier uit de collectie van de gebroeders Grimm. Of hoe ‘repelsteeltje’ de 21ste eeuw beleeft.

www.lemaldusiecle.be Genre: theaterDoelgroep: 1ste & 2de leerjaarDuur: 60 minutenMaximum: 250 leerlingenDatum: di 02/10Uur: 10:00 & 14:00Locatie: OC De VonkePrijs: € 4,00

www.villanella.be - www.deroovers.beGenre: theaterDoelgroep: 3de & 4de leerjaarDuur: 60 minutenMaximum: 200 leerlingenDatum: do 11/10Uur: 14:00Locatie: SchouwburgPrijs: € 5,00

VillanElla & dE RooVERstWEE VRiEndEn

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

- U hebt warme handen. Een stevige handdruk. Daar hou ik van.- Laat u me nu met rust!?- rust. U heeft gelijk. Ik moet even rusten. Het was een verre tocht.- Welke tocht?- Mijn tocht naar u.’

Meneer A komt onverwacht op bezoek bij meneer B. Ze kennen elkaar niet. Maar ze zijn blij dat ze elkaar eindelijk gevonden hebben. Schrijver/illustrator Paul Verrept schrijft voor Sara De Bosschere en Luc Nuyens het prachtige verhaal ‘Twee Vrienden’. In een sobere enscenering met enkel kartonnen dozen, brengen de acteurs een koddige ode aan een vriendschap die wringt, maar onvermijdelijk is.

‘(…) De absurditeit van de situatie is vertederend. De zeven korte bedrij­ven presenteren zich als om te draaien kleurenprenten, met daarop basale situaties: samen ontbijten, samen naar een zonsondergang kijken, ruzie maken. (…) Ze spelen met de naïeve ontvankelijkheid van kinderen, zonder kinderen te zijn. De Roovers maakten rond een groots thema een kleine intieme voorstelling.’ (Evelyne Coussens in De Morgen)

Tekst: Paul Verrept, spel: Sara De Bosschere & Luc Nuyens, licht: Bert Vermeulen, video en geluid: Eric Engels.

Page 57: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen lager Onderwijs 57

BaRRE WEldaadicaRus

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Icarus zit samen met zijn vader, de beroemde bouwheer Daedalus, opgesloten in een doolhof. Ze geraken er niet meer uit. Al snel slaat de paniek toe. De relatie tussen vader en zoon wordt serieus op de proef gesteld. En dan vertelt Daedalus zijn zoon een donker en duister geheim uit het verleden. De vader blijkt helemaal niet te zijn wie Icarus dacht en hij wil vluchten. Hij heeft een fenomenaal idee: hij zal vleugels bouwen en dan wegvliegen….

Na de mythe van de ‘Minotaurus’, neemt Barre Weldaad nu ‘Icarus’onder handen. Een poëtische voorstelling over een papa en zijn jongen en over hoe papa’s soms niet zijn wie je wou dat ze waren. Over wrok en haat, maar ook en vooral over de onvoorwaardelijke liefde tussen een vader en zijn kind.

Barre Weldaad staat voor sterk beeldende voorstellingen. Vaak zijn sprookjes, legenden en oude verhalen de voedingsbodem voor nieuw tekstmateriaal.

‘Met enkele zwarte, doorschijnende stroken stof, dikke mistwolken en een exquisiete lichtregie creëert Barbara Vandendriessche, samen met lichtontwerper Ludo Van Craen, een mysterieuze ruimte die zowel de concrete plaats - de doolhof - verbeeldt als het abstractere vader-zoon thema uitbeeldt. Zo eist Barre Weldaad met deze Icarus zijn plek op onder de zon als inventief jeugdtheatergezelschap.’ (Els Van Steenberghe)

Tekst: Pauline Mol, bewerking: Herman van de Wijdeven, regie en scenografie: Barbara Vandendriessche, spel: Karel Tuytschaever & Hans Van Cauwenberghe, livemuziek: Bode Owa.

www.barreweldaad.beGenre: theater Doelgroep: 3de & 4de leerjaarDuur: 55 minutenMaximum: 250 leerlingenDatum: di 16/10Uur: 10:00 & 14:00Locatie: OC De VonkePrijs: € 4,00

Page 58: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

lager Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 58

tMg laP & hogE fRontEn niEt WiEt WEl nEl

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Wiet wil bij Nel zijn.Nel wil bij Wiet zijn.Maar vaak is er wat mis.Dan is Wiet boos op Nel.Dan is Nel boos op Wiet.‘Ik wil wel lief zijn,’ zegt Nel,‘Ik ook,’ zegt Wiet.Maar vaak lukt het niet.

‘Niet Wiet Wel Nel’ gaat over de liefde en dat je elkaar soms wel leuk vindt en soms ook niet. Ook grote mensen vinden dat ingewikkeld. Om samen te zijn moet je elkaar begrijpen, maar dat is niet altijd even eenvoudig. Zo kan een klein probleem volledig uit de hand lopen. En plots kan je er weer samen om lachen. Eigenlijk zijn er maar weinig woorden nodig om dát te begrijpen.

‘Niet Wiet Wel Nel’ is geïnspireerd op het gelijknamige boek dat Joke van Leeuwen schreef voor beginnende lezers. Het boek is in 1993 bekroond met een Zilveren Griffel. In de theatervoorstelling wordt eveneens gebruik gemaakt van de woorden die je leert als je net leert lezen.

Lieke Benders van Hoge Fronten en Inge Liefsoens van tmg LAP werkten al eerder succesvol samen. Ze delen hun liefde voor beeldend theater. Theater vol poëzie, sprekende beeldtaal en ontwapenende humor.

Regie en concept: Lieke Benders, spel: Inge Liefsoens, Hans Van Cauwenberghe, Eva Zwart & Gerrit Dragt, decor: Marq Claessens.

www.tmglap.beGenre: theater Doelgroep: 1ste & 2de leerjaarDuur: 50 minutenMaximum: 250 leerlingenDatum: di 23/10Uur: 14:00Locatie: SchouwburgPrijs: € 5,00

Page 59: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen lager Onderwijs 59

Randi dE VliEghE,MoldaViE & ƒaBulEusBlauWE stoRM

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Een wolk van spots in de lucht. Zwijgende windmachines langs de zijlijn. Drie ondeugende meisjes in uniform. Ze delen blijkbaar een geheim. Ze spelen, verleiden en zetten je op het verkeerde been. Tot in de verte een onweer begint te rommelen: het startsein voor een betoverende krachtmeting.

In zijn werk weet choreograaf randi De Vlieghe verrassende, vaak excentrieke werelden te creëren die balanceren tussen dans en theater. ‘Blauwe storm’ is een pittige choreografie met een virtuose bewegingstaal, waarin zowel kinderen als volwassenen zich moeiteloos laten meevoeren. Een energieke voorstelling die bij de toeschouwers de danskriebels oproept.

Choreografie: Randi De Vlieghe, dans: Dafne Maes, Yentl De Werdt & Manuella Verzwijvel, scenografie: Jan De Brabander, muziek: Michiel De Malsche.

www.fabuleus.be Genre: dansDoelgroep: 1ste, 2de & 3de leerjaarDuur: 60 minutenMaximum: 250 leerlingenDatum: vr 26/10Uur: 13:30Locatie: SchouwburgPrijs: € 5,00

www.nietjesfabriek.be Genre: theaterDoelgroep: 5de & 6de leerjaarDuur: n.n.b.Maximum: di 06/11Uur: 10:00 & 14:00Locatie: OC De VonkePrijs: € 4,00

dE niEtJEsfaBRiEKaltiJd tiJd VooR taaRt

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Ik wist niet eens dat dat kon, uzelf vervelen.Waarom zoudt ge dat doen? Dat anderen u vervelen, ja, dat snap ik.Maar uzelf vervelen… dat is toch tijdverlies?

Een jongen wint een veldslag, duikt van wel 60 meter hoog récht in een piepklein zwembad, overleeft het zebrapad en vindt een pure diamant. En dat allemaal op één dag. En toch krijgt hij te horen dat hij z’n tijd niet zo moet verspillen. Dat hij hem beter nuttig gebruikt. Maar wat is dat, ‘nuttig’? De Nietjesfabriek brengt opmerkelijke producties over donkere of ‘volwassen’ thema’s, die met de nodige eenvoud en luchtigheid naar kinderen worden gebracht. Na de succesproducties ‘Derwazeens’ en ‘Vergiet’ brengt De Nietjesfabriek met ‘Altijd tijd voor taart’ een voorstelling over tijd. Omdat je er nooit genoeg hebt, en je toch kunt vervelen.

Tekst: Freek Mariën, van en met: Freek Mariën, Sara Vanderstappen & Sarah Van Overwaelle, kostuums: Mathilde Boussauw, met steun van ’t Arsenaal.

Page 60: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

lager Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 60

ƒaBulEus & KRoKusfEstiValKiJK VER gEnoEg achtERoMEn JE KiJKt WEER naaR VooR

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Wat als je twee dansers in een ruimte zet waarvan de grenzen een eigen leven leiden? Waar de muren letterlijk op je af komen? Een choreografie van zevenmijlslaarzen krimpt noodgedwongen ineen tot kleinduimpjepasjes. Het heeft iets van een enge droom, een Tom-en-Jerry-tekenfilm of een computerspel. Binnen die wankele afbakeningen gaan de dansers op zoek naar vaste grond en misschien vinden ze die wel bij elkaar.

‘Kijk ver genoeg achterom en je kijkt weer naar voren’ gaat over grenzen opzoeken in alle mogelijke betekenissen van het woord: het uitdagende van een limiet, het frustrerende van een fysieke beperking, het aanlokkelijke van verboden terrein en de loodzware opdracht om over al die scheidslijnen heen toenadering te zoeken bij iemand anders.

Manon Avermaet en Paulien Truijen hebben de voorbije jaren naam gemaakt binnen het straattheater. ‘Kijk ver genoeg achterom…’ is hun eerste zaalproductie voor kinderen. Het Leuvense ƒABULEUS zet als jeugdtheater al jarenlang dans op de agenda voor én door jongeren. Jonge en ervaren makers ontmoeten er elkaar. Deze voorstelling is alvast een beklijvende ervaring.

Choreografie: Manon Avermaete, dans: Paulien Truijen & Sarah Vingerhoets, scenografie: Manon Avermaete & Menno Vandevelde, muziek en compositie: Steven Holsbeeks, productie: fABULEUS en Krokusfestival, coproductie P2 - cultuurcentrum Hasselt en Theater aan het Vrijthof.

Genre: dansDoelgroep: 4de, 5de & 6de leerjaarDuur: n.n.b.Maximum: 200 leerlingenDatum: vr 09/11Uur: 13:30Locatie: SchouwburgPrijs: € 5,00

Page 61: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen lager Onderwijs 61

dE MaangEK Van liEfdE

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Tot ver over zijn oren is de jongen verliefd op de bloedmooie en veel oudere Anna. Zij vindt hem best leuk, maar niet meer dan dat. Tegen beter weten in blijft zijn liefde voor haar groeien. Alleen aan zijn camera kan hij toevertrouwen hoe hij zich echt voelt. En waar de realiteit niet aan tegemoetkomt, daar neemt zijn tomeloze fantasie het over. Zijn liefde voor Anna maakt hem doodziek.

Het publiek zit rond een podium van lichtkubussen, waarop de jongen getuigt over zijn dagelijkse liefdesstrijd. Terwijl 4 grote schermen de beelden die hij opneemt met zijn camera als genadeloze close-ups de zaal insturen, verliest de jongen zich steeds meer, om uiteindelijk helemaal te verdwijnen.

‘Gek van liefde’ is een meeslepend verhaal, gebaseerd op de bijna 100 jaar oude roman ‘De jongen die gek werd van liefde’ van Eduardo Barrios. Op eigenzinnige manier maakt figurentheatergezelschap De Maan er een prachtige voorstelling van.

’Met deze creatie toont De Maan zijn kracht én zijn belang als figurentheatergezelschap dat bovenal zoekt naar inventieve vertelvormen die de overtuigingskracht van het verhaal versterken en de sfeer ervan intensifiëren.’ (Els Van Steenberghe in Knack)

Tekst: naar Eduardo Barrios, bewerking en regie: Willem Verheyden, creatie: Ward Kerremans, spel: Arne Baeck, scenografie: Paul Contryn, muziek: Jan Cannaerts m.m.v. Tuur De Weert & Machteld Tim-mermans.

www.demaan.beGenre: figurentheaterDoelgroep: 5de & 6de leerjaarDuur: 50 minutenMaximum: 150 leerlingenDatum: vr 23/11Uur: 13:30Locatie: OC MarkePrijs: € 4,00

Page 62: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

lager Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 62

PElEgRina ExPREssWEg naaR coMPostElla

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Ga je mee op reis? Van het Hoge Noorden naar het zonnige Zuiden. Onze gids is de Zweedse Pelegrina. Ze is het koude, kille Zweden spuugzat en besluit op zoek te gaan naar de zon. En omdat iedereen de mond vol heeft over Santiago de Compostella, wil ze daarheen.

‘Weg naar Compostella’ is een muzikale reis langsheen de oude Europese volksmuziek en bijhorende –dansen: polka’s, bourrées of matrozengezang. Je duikelt van het ene ritme in de andere melodie. Meezingen toegelaten!

Met een schelp in de hand en een sterk samenhorigheidsgevoel wordt het einddoel Santiago De Compostela bereikt. Maar zoals vaak in het leven, is ook hier de tocht belangrijker dan het doel.

Zang: Soetkin Collier, guitar en sitar: Tom Theuns, zang en hand-percussie: Véronica Cosesal, accordeon: Sophie Cavez.

www.soetkin-collier.com Genre: muziekDoelgroep: 5de & 6de leerjaarDuur: 60 minutenMaximum: 200 leerlingenDatum: ma 26/11Uur: 10:30Locatie: OC De WervelPrijs: € 4,00

www.bis-producties.be Genre: fysiek theaterDoelgroep: 3de & 4de leerjaar Duur: n.n.b. Maximum: 200 leerlingenDatum: vr 07/12Uur: 13:30Locatie: Budascoop 1Prijs: € 5,00

nEVsKi PRosPEKtMädchEn

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Twee zussen zijn helemaal alleen thuis. Ze zijn popqueens, zoals de meeste meisjes. Maar ze zijn ook jetpiloot, leeuwentemmer of detective. Geïnspireerd door Nikolaus Heidelbach’s prentenboek ‘Wat meisjes doen’, ruilt ‘Mädchen’ het clichébeeld van met poppen spelende prinsesjes voor een wereld waar meisjes alles durven, niet voor elkaar onderdoen, grootse plannen maken en het onbekende verkennen.

Speciaal voor deze voorstelling schrijft David Pagan (NIE) een vijftal popsongs die live gezongen worden door beide actrices.Nevski Prospekt is een relatief nieuw spelerscollectief rond de theatermakers Ives Thuwis, Wim De Winne en Gregory Caers en staat voor fysiek theater. Ze vertellen universele verhalen in een lichamelijke en emotionele theatertaal. Een voorstelling begint steeds bij het binnenwandelen van het gebouw en stopt pas als je de deur weer achter je hebt dichtgedaan. ‘Mädchen’ is de eerste coproductie van Nevski Prospekt en wordt gecreëerd samen met het Zwitserse gezelschap Sgaramusch.

Spel: Nele Van den Broeck & Nora Von Der Mühl, muziek: David Pa-gan, van: Nevski Prospekt & Sgaramusch, i.s.m. kinderkunstencentrum TAK uit Schaan, Liechtenstein.

Page 63: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen lager Onderwijs 63

4hoog ZaP ZaPPER ZaPst!

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

1 zegt waar het om draait. rechttoe, rechtaan of tegenwijzerzin2 doet het licht aan om te kijken wat 1 bedoelt. En 3… 3 valt omhoog en plooit dubbel om het recht te praten. 1 + 2 + 3 stoppen het in een doos. Om te bewaren. Kan je alles zeggen of verzwijgt de taal soms wat we denken en voelen? Wat gebeurt er als een beeld de taal overdondert? Dans je er om heen of loop je weg? Wat als je meer woorden nodig hebt dan er zijn?Bert praat. Katja danst. Kris maakt. Spelen doen ze alle drie. In ‘Zap Zapper Zapst!’ tasten de makers de grenzen af tussen taal, beweging en beeld. Ze gaan op zoek naar een intensere communicatie dan diegene waarbij je enkel woorden zou gebruiken. 4Hoog maakt verrassende voorstellingen voor kinderen. Met ‘Zap Zapper Zapst!’ creëert 4Hoog een sprankelende wereld waarin elk kind een stuk van zichzelf herkent.

Regie: Philippe Verkinderen, spel: Katja Pire & Bert Dobbelaere, decor en vormgeving: Kris Van Oudenhove (live op scène), coach: Frans Van der Aa.

www.4hoog.be Genre: dans | theaterDoelgroep: 1ste, 2de & 3de leerjaarDuur: n.n.b.Maximum: 200 leerlingenDatum: ma 07/01Uur: 14:00Locatie: SchouwburgPrijs: € 5,00

tanKlinus

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Linus is alleen. Niemand om mee te spelen. Niemand die op bezoek komt. Overal in de stad hangt hij wegwijzers en briefjes op. Misschien dat er morgen wel iemand langskomt. Boris bijvoorbeeld. Een broer. Op een dag gaat de bel en staat hij effectief voor de deur. Met zijn mond vol fantastische verhalen. Vanaf dan is Linus met twee. Maar ondertussen schuifelt hun moeder dag in dag uit als een schim door het huis. Stil. In rouw ondergedompeld. ‘Hmmm’ zegt ze. Op alles.

TANK! maakt met ‘Linus’ een theaterbewerking van het gelijknamige jeugdboek. Een warm verhaal over rouw, verlies en zalvende fantasie dat hoopvol onder je vel kruipt. TANK! is een jong theatercollectief opgericht door Sven ronsijn en Dominique Collet. Ze delen een fascinatie voor bijzondere verhalen uit de geschiedenis en proberen op die manier ‘wat was’ te vermengen met en te toetsen aan ‘wat is’ en ‘wat nog moet komen’. Inspiratietekst: Mieke Versyp, Pieter Gaudesaboos & Sabien Clement, tekstbewerking: Sven Ronsijn, spel: Sven Ronsijn, muziek: Pablo Casella, figuren en vormgeving: Evelyne Meersschaut, coaching: Dominique Collet, in samenwerking met CC Gildhof, Tielt & CC Nova, Wetteren.

www.vzwtank.beGenre: figurentheaterDoelgroep: 3de & 4de leerjaarDuur: 60 minutenMaximum: 200 leerlingenDatum: di 08/01Uur: 14:00Locatie: SchouwburgPrijs: € 5,00

Page 64: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

lager Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 64

hEt laagland (nl)nu EVEn niEt

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Hannes is 8 jaar. Hij heeft het niet gemakkelijk, want elke dag krijgt hij van zijn vader en moeder te horen hoe lief zijn zusje wel niet was. Hannes heeft zijn zusje nooit gekend. Toch is Hanna er altijd en overal. Zijn ouders zorgen ervoor dat Hanna niet vergeten wordt. ‘Hanna is altijd onder ons’, zegt moeder tijdens het eten. Maar als Hannes onder de tafel kijkt, ziet hij niets. Hoe kan je opboksen tegen een zus die een engel is? Hannes verzint listen om ook aandacht te krijgen…’Nu even niet’ is een lichtvoetige voorstelling over het geheime verlangen van een kind, dat dapper de last van zijn ouders probeert te dragen. Het verlangen om echt gezien en gehoord te worden. Drie acteurs spelen tegelijkertijd Hannes en vertellen zijn verhaal. Hun aanstekelijke spel en vooral de luchtige manier waarop ze dit samen vertellen, maakt van het serieuze onderwerp een ontroerende, droogkomische voorstelling. Een klein verhaal dichtbij (t)huis over grote gevoelens.

Tekst: Guy Krneta, vertaling: Uwe Dethier i.s.m. Inèz Derksen, regie: Inèz Derksen, spel: Lennart Monaster, Gijs Nollen & Christian Cadenbach.

www.hetlaagland.nl Genre: theaterDoelgroep: 3de & 4de leerjaarDuur: 60 minutenMaximum: 250 leerlingenDatum: vr 11/01Uur: 13:30Locatie: SchouwburgPrijs: € 5,00

fRanK adaM & lodE VERcaMPt als dE BoMEn stRaKs gaan RiJdEn

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

In de dichtbundel ‘Als de bomen straks gaan rijden’ van auteur-theatermaker Frank Adam fantaseren kinderen als pientere filosofen de antwoorden tevoorschijn op al hun en uw vragen. Tijdens het gelijknamige poëzieprogramma toveren Frank Adam en cellist Lode Vercampt gedichten om tot versjes om te stotteren, briefjes om te zoenen, liedjes om te huilen, grappen om dood te vallen, verhalen om te huiveren en alles daartussenin. Dat doen ze enkel met de stem van de cello, het instrument van de stem en veel fantasie.

‘Zelden doet een jong publiek een zo degelijke ervaring op in verband met het samengaan van woord en klank, van taal en muziek.’ (Theatermaggezien).Voor De Werf maakt Frank Adam samen met rik Teunis o.a. de poëzievoorstelling ‘Mijn mond eet graag spinazie maar ik niet’ en de kerstvertelling ‘Wat de ezel zag’. Met cellist Lode Vercampt bracht hij zijn ‘Liefdesfabels’ op scène.

Tekst en performance: Frank Adam, cello: Lode Vercampt, coaching: Rik Teunis, lichtconcept: Nico Vanderostyne, productiesteun: Kunstencentrum De Werf Brugge. i.k.v. Gedichtendag 2013 i.s.m. Openbare Bibliotheek

www.frankadam.be Genre: theater | poëzie | muziekDoelgroep: 1ste, 2de & 3de leerjaarDuur: 60 minutenMaximum: 120 leerlingenDatum: do 24/01Uur: 10:30 & 14:00Locatie: ArenatheaterPrijs: € 5,00

Page 65: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen lager Onderwijs 65

ultiMa thulEtRoEBEl WatER

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Tommy is 11. Zijn moeder 24.‘Ik was er vroeg bij’, zegt ze.‘Waarbij’, vraagt Tommy.‘Daarbij’, zegt zijn moeder.‘Waarom,’ vraagt Tommy.‘Daarom’, zegt zijn moeder.

Ze heet Vanessa. Ze is niet veel thuis. Thuis, dat is een caravan onder de brug van de snelweg. En dan is er de oude man in dat huis aan de overkant. Daar mag hij niet naar toe. Maar ‘s nachts kruipt Tommy op de brug van de snelweg. Dat is wel straf, zo op een baanvak lopen, zo hard ge kunt en dan maken dat ge weg zijt als er auto’s komen. Snel en weg, maar waar naartoe?Dat zien we wel, droomt Tommy.

Artistiek leider Wim De Wulf trakteert met Ultima Thule het publiek steevast op fris, eigentijds figurentheater. ‘De Gomaartrilogie’, ‘Door de bomen het bos’, ‘Zijde’ of ‘rostkop’, stuk voor stuk pareltjes die blijven hangen.

‘Het Gentse gezelschap Ultima Thule slaagt er al verscheidene jaren in om jong en niet minder vaak oud te ontroeren met bijzonder figurentheater. (…) Ultima Thules theatertaal: een rijkdom van pure eenvoud.’ (Liv Laveyne in Knack)

Regie: Els Trio, tekst en muziek: Wim De Wulf, spel: Dominique Collet & Wim De Wulf.

www.ultima-thule.be Genre: figurentheaterDoelgroep: 5de & 6de leerjaarDuur: n.n.b.Maximum: 250 leerlingenDatum: vr 25/01Uur: 13:30Locatie: SchouwburgPrijs: € 5,00

Page 66: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

lager Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 66

MaRc dE BEl & lady angElina hEt Bal Van dE gEMasKERdE Rat

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Spekkie en zijn familie vieren elk jaar het Bal van de Gemaskerde rat. Het gaat er altijd vrolijk aan toe. Er is ook een vrij podium, waar Spekkie en zijn nichtje aan deelnemen. Spikkel mag niet meedoen. Mam en pap vinden dat zij nog te klein is om naar het gemaskerde bal te gaan. Tot Spekkie’s partner ziek wordt en hij aan Spikkel vraagt stiekem mee te doen….

Een spannend verhaal over de bizarre vriendschap tussen een huismuis en een modderrat.

Marc De Bel en Lady Angelina slaan de handen in elkaar om van dit prachtige verhaal ook een boeiende theatervoorstelling te maken. Marc gunt de kinderen een blik in zijn geheime schrijverskabinet en Lady Angelina grossiert in bizarre instrumenten en stoute liedjes. Samen jongleren ze met liedjes, versjes en verhalen. Ga op het puntje van je stoel zitten en geniet.

www.marcdebel.be Genre: muziektheaterDoelgroep: 1ste, 2de, 3de & 4de leerjaarDuur: 55 minutenMaximum: 180 leerlingenDatum: ma 28/01Uur: 10:30 Locatie: Buurthuis rollegemPrijs: € 4,00

www.hetbanket.be Genre: theaterDoelgroep: 5de & 6de leerjaarDuur: n.n.b. Maximum: 120 leerlingenDatum: ma 18/02Uur: 10:00 & 14:00Locatie: ArenathaterPrijs: € 5,00

hEt BanKEtitaK

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Itak is zijn dorp in het Braziliaanse oerwoud ontvlucht en komt terecht in de moderne wereld. Daar ontmoet hij Waltertje, die is opgebouwd uit kunstorganen. Hij is de zoon van het hoofd van een groot moordenaarsbedrijf. Itak en Waltertje staan tegenover elkaar. De jongens worstelen, elk op hun manier, met hun afkomst en komen terecht in werelden die in niets lijken op de plek waar ze vandaan komen.

‘Itak’ is een sprookjesachtige vertelling, geschreven door Peter De Graef. Een verhaal over vriendschap en over de wereld als kunstmatige plek vol technologie. Tristan Versteven en Brechtje Louwaard brengen met verve de vele kleurrijke personages tot leven.

Na ‘Eiland Lucretia’ en ‘Het land is stil’ brengt Het Banket met ‘Itak’ een kleinere, intieme vertelvoorstelling. Brechtje Louwaard en Tristan Versteven werkten in het verleden reeds meerdere malen samen met Peter De Graef in producties zoals ‘De winter onder de tafel’, ‘Marianne’, ‘Vaders en eieren’,… (HETPALEIS). De affiniteit met zijn werk is dus groot.

Tekst: Peter De Graef, spel: Brechtje Louwaard & Tristan Versteven, beeld: Nick Andrews.

Page 67: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen lager Onderwijs 67

thEatER tiEREtdWaRf

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Londen 1874. Dit is het wonderlijke verhaal van Jeffrey Hudson, de kleine man. Vanaf de eerste dag van haar zwangerschap vervloekt Jeffreys moeder het onding in haar eigen schoot. Maar binnen in haar vecht en leeft en overleeft Jeffrey Hudson. Wanneer Jeffrey 6 jaar is en hij doorheeft hoe de grote wereld ineensteekt, beslist hij nooit meer te groeien. Alle jongens rondom hem schieten als een kool. Maar niet Jeffrey. Hij blijft koppig steken op de lengte van z’n 6de verjaardag. En in zijn kleine hoofd, groeit een grote droom…

Theater Tieret is ondertussen een vaste waarde geworden in het Vlaamse jeugdtheaterlandschap. Voorstellingen als ‘Eefje Donkerblauw’ of ‘Vos en Haas’ worden bijzonder goed onthaald. In deze dwarfklassieker geen grote woorden, maar kleine daden.

Tekst: Joost Van den Branden, spel: Vik Noens & Joost Van den Branden, muziek: Piet Decalf, spelcoaching: Joris Hessels, poppen: Pat-rick Maillard, kostuums: Heidelinde Vereecken, decor: Bart Picavet, Pat Riské m.m.v. Nele Hasselman, Niels Moens, Rik Van de Perre.

www.tieret.be Genre: figurentheaterDoelgroep: 3de, 4de, 5de & 6de leerjaarDuur: 55 minutenMaximum: 180 leerlingenDatum: ma 18/02Uur: 10:30 Locatie: OC De WervelPrijs: € 4,00

hEt PaaRd dat VliEgt (nl)niKs MEE tE MaKEn

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Jim liegt. Best vaak. Bijna altijd. Hij probeert wel eerlijk te zijn, maar dat is moeilijk, want liegen komt vaak goed van pas. En dan komt er een nieuwe jongen in de flat aan de overkant wonen: de goudeerlijke en goedgelovige Dries. Jim en Dries brengen de zomer samen door, omdat ze allebei niet op vakantie gaan. Jim niet omdat er iets met zijn moeder is. Maar wat dat is, wil hij niemand zeggen. Zo rolt hij van de ene leugen in de andere. Tot hij moet kiezen: zijn leugens of zijn enige vriend.’Niks mee te maken’ gaat over een geheim hebben, over heel goed kunnen liegen, listen verzinnen en stiekeme dingen. Over dat ene waar je je voor schaamt en waar niemand iets mee te maken heeft. ‘(…) een visueel sterk stuk, waarin met weinig middelen prachtige scènes worden neergezet.’ (in Eindhovens Dagblad )Schurende onderwerpen zijn bij Het Paard dat vliegt steeds het uitgangspunt voor voorstellingen waarin realisme en fantasie elkaar afwisselen. Regie: Loek Beckers, tekst: Annemiek Nienhuis, spel: Gerrit Dragt & Bram Gerrits, compositie: Richard Hakkenes.

www.hetpaarddatvliegt.nl Genre: theaterDoelgroep: 3de & 4de leerjaarDuur: 60 minutenMaximum: 200 leerlingenDatum: do 07/03Uur: 14:00 Locatie: OC MarkePrijs: € 4,00

Page 68: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

lager Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 68

dRooMEdaRis-REx& ’t aRsEnaal !WaRis / PaRis?

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk Helena, bruid van Menelaos en de mooiste vrouw van Griekenland, wordt geschaakt door Paris, prins uit Troje. Menelaos en zijn broer Agamemnon verklaren Troje de oorlog. Ze laten duizend schepen te water om Helena te bevrijden.De meest mythische oorlog uit de geschiedenis van de mensheid is begonnen. Is dit de strijd om een vrouw? Of is er meer aan de hand? En wat vindt die vrouw er zelf van dat twee mannen bloed vergieten om haar hand? In ‘!Waris/Paris?’ staat het verhaal van Helena centraal. Krijgen onopgeloste vragen nu een antwoord? Michael De Cock bewerkte samen met illustratrice Gerda Dendooven, reeds verschillende Griekse en romeinse klassiekers voor een jong publiek. Droomedaris-rex heeft intussen een stevige reputatie opgebouwd in het jeugdtheater. Na ‘Het fluistertheater van Floor, Oto en Titus’ worden ook ‘Saluut!’ en ‘rosie en Moussa’ enthousiast onthaald door pers en publiek. Een samenwerking kon niet uitblijven.

Tekst: Michael De Cock, spel: Sophie Derijcke, Sarah Van Geel & een muzikant.

www.huubcolla.be Genre: theaterDoelgroep: 5de & 6de leerjaarDuur: 50 minutenMaximum: 200 leerlingenDatum: di 26/03Uur: 14:00 Locatie: OC AalbekePrijs: € 4,00

www.zamzamproducties.be Genre: muziektheaterDoelgroep: 1ste& 2de leerjaarDuur: 40 minutenMaximum: 200 leerlingenDatum: ma 22/04Uur: 14:00 Locatie: OC AalbekePrijs: € 4,00

thEatER ZaMZaMMEisJE ZondER naaM

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Een meisje zonder naam, een meisje van de straat, een meisje dat haar bijzondere pop kwijt is… Een muzikant met een naam, een muzikant van de straat. Hij wil de pop helpen zoeken. Maar hoe begin je eraan als blijkt dat popje geen echte naam heeft? En nog erger, als blijkt dat het meisje eigenlijk ‘niemand’ is….?Voor heel veel kinderen is op straat leven een dagelijkse realitieit. Ze hebben geen thuis en moeten dagelijks op zoek naar voedsel. Velen onder hen hebben geen naam… Theater ZamZam kennen we van ‘Muu’ of ‘Wow wat een wolf’. Met ‘Meisje zonder naam’ raken ze ook de minder mooie kanten van het leven aan. Maar ze slagen erin dit thema op een frisse manier te vertalen naar een jong publiek. Een vrolijke muziektheatervoorstelling over vriendschap en het recht om iemand te zijn.

Tekst: Ignace Goethals, spel en muziek: Sabine Goethals & Jurgen Stroobant, coach: Dominique Deckers, licht: Dominique Berten, met dank aan: Noordzuiddienst Brugge.

Page 69: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen lager Onderwijs 69

thEatER antigonE WoRKshoP thEatER

Organisatie: Theater antigone Zin om met je klas theater te verkennen op de planken in plaats van op de tribune? Maak je op school een eigen voorstelling en wil je je leerlingen een aantal basistechnieken meegeven? Wil je de creativiteit van je leerlingen aanwakkeren en hen zo theater van een andere kant laten ontdekken? Dan zoek je ongetwijfeld een theaterworkshop.

Op aanvraag organiseert Theater Antigone workshops voor scholen. In zo’n workshop leert een ervaren dramadocent enkele basistechnieken aan. Onder het motto ‘iedereen kan theater spelen’ worden tips aangereikt en grenzen verlegd. De workshops kunnen ook gekaderd worden in het licht van een voorstelling die je bij Theater Antigone komt bekijken. Verder kan je een workshop ook combineren met een rondleiding achter de schermen of een verkennend gesprek over hoe een theaterproductie bij Theater Antigone tot stand komt.

www.antigone.be Genre: workshop theaterDoelgroep: 1ste t.e.m. 6de leerjaarDuur: 150 minutenMaximum: 20 leerlingenDatum: hele seizoen, na reservatieLocatie: Theater AntigonePrijs: € 150,00

Page 70: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

lager Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 70

achtER dE schERMEnVan schouWBuRg KoRtRiJKOrganisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Als je naar een voorstelling gaat, zie je het podium maar van op één plaats: jouw zitje in de Schouwburg. Maar vraag je je nooit eens af hoe het er achter de schermen aan toe gaat? We graven in het rijke verleden van de Schouwburg en verkennen alle hoeken en kantjes. Je ontdekt de schitterende zaal, mag op het podium en we nemen je zelfs mee hoog in de theatertoren!

Casa Blanca ontwikkelde een heerlijke format om de kinderen doorheen de Schouwburg te gidsen. De geheimen van de Schouwburg worden ontrafeld en de kinderen leren de specifieke theatertermen. Een bezoek achter de schermen is niet alleen leerrijk, maar ook erg leuk. Een nieuwe wereld gaat voor de leerlingen open en als leerkracht krijg je de kans een theaterbezoek of project op school in een ruimer kader te plaatsen. Afhankelijk van jouw vraag worden bepaalde aspecten meer toegelicht.

Concept: Casa Blanca

www.schouwburgkortrijk.beDoelgroep: 1ste t.e.m. 6de leerjaar. Duur: 60 minutenMaximum: 25 leerlingenBeschikbaar: hele seizoen, na reservatiePrijs: € 10,00 / rondleiding

www.passerellevzw.beGenre: workshops en dansprojecten

op maatDoelgroep: 1ste t.e.m. 6de leerjaarDuur: minimum 120 minutenMaximum: 20 à 25 leerlingen, in overlegDatum: op aanvraag, hele seizoenLocatie: op school, in Studio Passerelle

of op locatie (i.s.m. een cultuur- of sportcentrum)

Prijs: richtprijs: € 50,00/uur

PassEREllEOrganisatie: Passerelle vzw

Passerelle organiseert workshops en danstrajecten op maat. Passerelle is de ideale partner wanneer je leerlingen wil laten kennismaken met hedendaagse dans. Zoek je begeleiding voor een danstraject rond een welbepaald thema, of had je eerder korte smaaksessies (workshops) in gedachten voor de creaweek of sportdag? Passerelle werkt in overleg de gepaste formule voor jouw school uit. Maatwerk dus.

Op de website www.passerellevzw.be vind je alvast inspirerende filmpjes van gerealiseerde projecten als ‘Identity KiD’ (met Sint Theresia instituut in Kortrijk), ‘WisKunst’ (met Freinetschool De Wingerd in Gent) en ‘Heldenmoed’ (met basisschool De Waaier in Watou) als voorbeelden.

Passerelle, platform voor jonge dans, is een Kortrijkse cultuureducatieve vereniging, structureel gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap.

Foto: David Samyn

Page 71: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen lager Onderwijs 71

hEt PalEisdE thEatERKoffER

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

De Theaterkoffer ziet er uit als een echte flight case maar als je hem opent, komt er een compleet theater in miniatuur te voorschijn. De koffer is educatief en visueel erg aantrekkelijk. Ideaal om leerlingen wegwijs te maken in de wereld van het theater. Zo ontdekken ze dat er heel wat moet gebeuren alvorens een voorstelling op de scène staat, maar ook het kijkgedrag en de theatercodes kunnen op een speelse manier worden aangebracht. De koffer bevat materialen voor grappige spelopdrachten en een compleet uitgewerkt lessenpakket. De Nederlandse jeugdauteur Joke van Leeuwen zorgt samen met de vormgevers voor het ontwerp van de koffer en levert de bijhorende tekst, gebaseerd op haar in 1998 verschenen boekje ‘We zijn allang begonnen, maar nu begint het echt. Pieke maakt toneel’.

i.s.m. Provincie West-Vlaanderen

www.schouwburgkortrijk.be

Genre: podiumkunstenDoelgroep: 1ste t.e.m. 6de leerjaar Beschikbaar: hele seizoenDuur: maximum 2 opeenvolgende

wekenAfhalen: Schouwburg KortrijkPrijs: gratis | € 25,00

www.antigone.be Doelgroep: 1ste t.e.m. 6de leerjaarDuur: 75 minutenMaximum: 25 leerlingenBeschikbaar: hele seizoen, na reservatiePrijs: € 15,00 /rondleiding

EEn KiJKJE in dE sPEEl- EnatEliERRuiMtE Van antigonEOrganisatie: Theater antigone

Wanneer je naar theater gaat, zie je een afgewerkte voorstelling. Maar ben je niet benieuwd naar hoe een voorstelling wordt gemaakt? Hoe ontstaan de eerste ideeën? Hoe lang wordt er gerepeteerd? Hoe groeit een voorstelling? Waar worden decors gemaakt?

Een bezoek aan de speel- en atelierruimte van Theater Antigone geeft een antwoord. Op een ludieke manier worden de kinderen geïntroduceerd in de mysteries van theatermaken en ze leren op speelse wijze een aantal theatertermen.

Page 72: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

lager Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 72

hEt PalEisthEatERsPEl

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Het Theaterspel bevat negen verschillende spellen, gebaseerd op de klassieke gezelschapsspellen die we al sinds mensenheugenis kennen. Alleen: hier wordt alles in een nieuw kleedje gestopt. Alle spellen verwijzen op de één of andere manier naar de theatercodes en het leven achter de schermen van een schouwburg. Je kan de doos met dertig tegelijk bespelen. Ook vanuit artistiek oogpunt is deze doos een pareltje. Alle spellen zijn geïllustreerd door de top van de Vlaamse illustratoren (o.a. Carl Cneut, Annemie Berebrouckx, André Sollie, Ingrid Godon, Lieve Baeten en Gerda Dendooven). Joke van Leeuwen zorgt ook hier weer voor fijne ideeën.

www.schouwburgkortrijk.be Genre: podiumkunstenDoelgroep: 1ste t.e.m. 6de leerjaar Beschikbaar: hele seizoenDuur: maximum 2 opeenvolgende

weken Afhalen: Schouwburg KortrijkPrijs: gratis / € 25,00 waarborg

www.schouwburgkortrijk.be

Genre: podiumkunstenDoelgroep: 1ste, 3de & 5de leerjaarBeschikbaar: voor iedereen ingeschreven

voor een schoolvoorstellingAfhalen: wordt bij het begin van het

schooljaar op school geleverdPrijs: gratis

casaBlancathEatER, MiJn ding

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Kinderen introduceren in het theater, het is niet altijd een makkelijk opgave. De provincie West-Vlaanderen gaf de opdracht aan Casa Blanca een educatief pakket voor kinderen van het basisonderwijs uit te werken, waarin op een speelse en sprankelende manier de wereld van het theater voor hen wordt onthuld. Het resultaat is het ‘theaterding’. Kinderen van het 1ste , 3de en 5de leerjaar krijgen ook dit schooljaar weer elk hun eigen theaterding. Voor het 1ste leerjaar is dat ‘het brillenhuis’, voor het 3de leerjaar ‘de kijkdoos’ en voor het 5de leerjaar ‘het kaartspel’. De drie pakketten bieden leerkrachten de mogelijkheid om leerlingen voor te bereiden op een theaterbezoek, waarbij uitgebreid aandacht wordt besteed aan de theatergedragscodes.

Bij elk pakket hoort een duidelijke handleiding met uitgeschreven sessies, spelimpulsen en dramaopdrachten. De ideale invalshoek om samen met de kinderen te ontdekken of theater jouw ding is.

Concept: Casa Blanca, productie: Provincie West-Vlaanderen.

Page 73: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen lager Onderwijs 73

Page 74: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

74

Page 75: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

SECUNDAIRONDERWIJS

75

Page 76: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Secundair Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 76

SECUNDAIR1STE SECUNDAIr

ma 22/10/2012 in overleg Bad van Marie / Cyburbia Podium School + bus Cultuurcentrum Kortrijk

di 23/10/2012 in overleg Bad van Marie / Cyburbia Podium School + bus Cultuurcentrum Kortrijk

do 25/10/2012 9:30 Le tableau Film Budascoop Kunstencentrum Buda

vr 26/10/2012 9:30 Le tableau Film Budascoop Kunstencentrum Buda

do 8/11/2012 9:30 Hasta la Vista Film Budascoop Kunstencentrum Buda

vr 9/11/2012 9:30 Hasta la Vista Film Budascoop Kunstencentrum Buda

do 24/1/2013 9:30 Hugo (3D) Film Budascoop Kunstencentrum Buda

vr 25/1/2013 9:30 Hugo (3D) Film Budascoop Kunstencentrum Buda

di 29/1/2013 14:00 ƒABULEUS / Het Zondaggevoel Podium Arenatheater Cultuurcentrum Kortrijk

do 31/1/2013 14:00 De bende van de prins / Donderdag Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

vr 8/3/2013 10:00 & 14:00 Kopergietery / Charlotte Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

do 14/3/2013 14:00 Bronks / Enkele reis Podium Theater Antigone Theater Antigone

vr 15/3/2013 14:00 Bronks / Enkele reis Podium Theater Antigone Theater Antigone

24/04/2013 - 5/05/13 in overleg Klinkende stad Bernhard Leitner Beeld Budatoren Festival van Vlaanderen Kortrijk

en Paardenstallen

Broelmuseum

vr 3/5/2013 14:00 Bronks / Sorry voor alles Podium OC De Vonke Cultuurcentrum Kortrijk

do 16/5/2013 14:00 Bronks / Sorry voor alles Podium Theater Antigone Theater Antigone

Sept. t.e.m. juni 9:00, 10:30 & 14:00 De wonderlijke wereld van de kunst Beeld Broelmuseum Broelmuseum

Sept. t.e.m. juni in overleg Groeten uit Kortrijk Beeld Broelmuseum Broelmuseum

Sept. t.e.m. juni tussen 10:00 & 15:00 Beleef en begrijp 1302 Erfgoed Kortrijk 1302 Kortrijk 1302

Sept. t.e.m. juni in overleg Waar men de Heer nog kan loven Erfgoed Grote markt Erfgoedcel

Sept. t.e.m. juni in overleg Achter de schermen van de Schouwburg Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

Sept. t.e.m. juni in overleg Een kijkje in de speel-en leerruimte Podium Theater Antigone Theater Antigone

van Antigone

Op aanvraag in overleg Creatieve workshops beeldende kunst Beeld Academie Academie

In overleg in overleg Theaterworkshop Podium Theater Antigone Theater Antigone

In overleg in overleg Dansprojecten en workshops dans Podium in overleg Passerelle vzw

2DE SECUNDAIr

ma 22/10/2012 in overleg Bad van Marie / Cyburbia Podium School + bus Cultuurcentrum Kortrijk

di 23/10/2012 in overleg Bad van Marie / Cyburbia Podium School + bus Cultuurcentrum Kortrijk

do 25/10/2012 9:30 Le tableau Film Budascoop Kunstencentrum Buda

vr 26/10/2012 9:30 Le tableau Film Budascoop Kunstencentrum Buda

do 8/11/2012 9:30 Hasta la Vista Film Budascoop Kunstencentrum Buda

vr 9/11/2012 9:30 Hasta la Vista Film Budascoop Kunstencentrum Buda

do 24/1/2013 9:30 Hugo (3D) Film Budascoop Kunstencentrum Buda

vr 25/1/2013 9:30 Hugo (3D) Film Budascoop Kunstencentrum Buda

di 29/1/2013 14:00 fABULEUS / Het Zondaggevoel Podium Arenatheater Cultuurcentrum Kortrijk

do 31/1/2013 14:00 De bende van de prins / Donderdag Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

vr 8/3/2013 10:00 & 14:00 Kopergietery / Charlotte Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

do 14/3/2013 14:00 Bronks / Enkele reis Podium Theater Antigone Theater Antigone

vr 15/3/2013 14:00 Bronks / Enkele reis Podium Theater Antigone Theater Antigone

24/04/13 - 5/05/13 in overleg Klinkende stad Bernhard Leitner Beeld Budatoren Festival van Vlaanderen Kortrijk

Page 77: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen Secundair Onderwijs 77

en Paardenstallen

Broelmuseum

vr 3/5/2013 14:00 Bronks / Sorry voor alles Podium OC De Vonke Cultuurcentrum Kortrijk

do 16/5/2013 14:00 Bronks / Sorry voor alles Podium Theater Antigone Theater Antigone

Sept. t.e.m. juni 9:00, 10:30 & 14:00 De wonderlijke wereld van de kunst Beeld Broelmuseum Broelmuseum

Sept. t.e.m. juni in overleg Groeten uit Kortrijk Beeld Broelmuseum Broelmuseum

Sept. t.e.m. juni tussen 10:00 & 15:00 Beleef en begrijp 1302 Erfgoed Kortrijk 1302 Kortrijk 1302

Sept. t.e.m. juni in overleg Waar men de Heer nog kan loven Erfgoed Grote markt Erfgoedcel

Sept. t.e.m. juni in overleg Achter de schermen van de Schouwburg Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

Sept. t.e.m. juni in overleg Een kijkje in de speel-en leerruimte Podium Theater Antigone Theater Antigone

van Antigone

op aanvraag in overleg creatieve workshops beeldende kunst Beeld Academie Academie

in overleg in overleg Theaterworkshop Podium Theater Antigone Theater Antigone

in overleg in overleg Dansprojecten of workshops dans Podium in overleg Passerelle vzw

3DE SECUNDAIr

vr 21/9/2012 10:00 & 14:00 Frank Degruyter / Roald Dahl Podium OC De Vonke Cultuurcentrum Kortrijk

ma 22/10/2012 in overleg Bad van Marie / Cyburbia Podium School + bus Cultuurcentrum Kortrijk

ma 22/10/2012 14:00 Hartbeats / Huis Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

di 23/10/2012 in overleg Bad van Marie / Cyburbia Podium School + bus Cultuurcentrum Kortrijk

do 8/11/2012 9:30 Hasta la Vista Film Budascoop Kunstencentrum Buda

vr 9/11/2012 9:30 Hasta la Vista Film Budascoop Kunstencentrum Buda

vr 8/3/2013 10:00 & 14:00 Kopergietery / Charlotte Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

24/04/2013 - 5/05/13 in overleg Klinkende stad Bernhard Leitner Beeld Budatoren Festival van Vlaanderen Kortrijk

en Paardenstallen

Broelmuseum

Sept. t.e.m. juni tussen 10:00 & 15:00 Sanderus achterna Erfgoed Kortrijk 1302 Kortrijk 1302

Sept. t.e.m. juni tussen 10:00 & 15:00 Beleef en begrijp 1302 Erfgoed Kortrijk 1302 Kortrijk 1302

Sept. t.e.m. juni in overleg Stripkoffer Literatuur Centrale bib Openbare bib

In overleg 9:30 Le gamin au vélo + Badpakje 46 Film Budascoop Kunstencentrum Buda

In overleg 9:30 The Artist Film Budascoop Kunstencentrum Buda

In overleg 9:30 Buried Film Budascoop Kunstencentrum Buda

In overleg 9:30 Submarine Film Budascoop Kunstencentrum Buda

In overleg 9:30 Groenten uit Balen Film Budascoop Kunstencentrum Buda

In overleg 9:30 The King of Devil’s Island Film Budascoop Kunstencentrum Buda

In overleg 9:30 Intouchables Film Budascoop Kunstencentrum Buda

Sept. t.e.m. juni in overleg Waar men de Heer nog kan loven Erfgoed Grote markt Erfgoedcel

Sept. t.e.m. juni in overleg Achter de schermen van de Schouwburg Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

Sept. t.e.m. juni in overleg Een kijkje in de speel-en leerruimte Podium Theater Antigone Theater Antigone

van Antigone

Op aanvraag in overleg creatieve workshops beeldende kunst Beeld Academie Academie

in overleg in overleg Theaterworkshop Podium Theater Antigone Theater Antigone

in overleg in overleg Dansprojecten of workshops dans Podium in overleg Passerelle vzw

Page 78: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

SECUNDAIR

Secundair Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 78

4DE SECUNDAIr

vr 21/9/2012 10:00 & 14:00 Frank Degruyter / Roald Dahl Podium OC De Vonke Cultuurcentrum Kortrijk

ma 22/10/2012 in overleg Bad van Marie / Cyburbia Podium School + bus Cultuurcentrum Kortrijk

ma 22/10/2012 14:00 Hartbeats / Huis Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

di 23/10/2012 in overleg Bad van Marie / Cyburbia Podium School + bus Cultuurcentrum Kortrijk

do 8/11/2012 9:30 Hasta la Vista Film Budascoop Kunstencentrum Buda

vr 9/11/2012 9:30 Hasta la Vista Film Budascoop Kunstencentrum Buda

vr 8/3/2013 10:00 & 14:00 Kopergietery / Charlotte Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

24/04/2013 - 5/05/13 in overleg Klinkende stad Bernhard Leitner Beeld Budatoren Festival van Vlaanderen Kortrijk

en Paardenstallen

Broelmuseum

Sept. t.e.m. juni in overleg Over kerkwegels en pelgrimpaden Erfgoed Kortrijk 1302 Erfgoedcel

Sept. t.e.m. juni tussen 10:00 & 15:00 Sanderus achterna Erfgoed Kortrijk 1302 Kortrijk 1302

Sept. t.e.m. juni tussen 10:00 & 15:00 Beleef en begrijp 1302 Erfgoed Kortrijk 1302 Kortrijk 1302

Sept. t.e.m. juni in overleg Stripkoffer Literatuur Centrale bib Openbare bib

Sept. t.e.m. juni in overleg Achter de schermen van De Kreun Podium De Kreun De Kreun

in overleg 9:30 Le gamin au vélo + Badpakje 46 Film Budascoop Kunstencentrum Buda

in overleg 9:30 The Artist Film Budascoop Kunstencentrum Buda

in overleg 9:30 Buried Film Budascoop Kunstencentrum Buda

in overleg 9:30 Submarine Film Budascoop Kunstencentrum Buda

in overleg 9:30 Groenten uit Balen Film Budascoop Kunstencentrum Buda

in overleg 9:30 The King of Devil’s Island Film Budascoop Kunstencentrum Buda

in overleg 9:30 Intouchables Film Budascoop Kunstencentrum Buda

Sept. t.e.m. juni in overleg Waar men de Heer nog kan loven Erfgoed Grote markt Erfgoedcel

Sept. t.e.m. juni in overleg Achter de schermen van de Schouwburg Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

Sept. t.e.m. juni in overleg Een kijkje in de speel-en leerruimte Podium Theater Antigone Theater Antigone

van Antigone

op aanvraag in overleg Creatieve workshops beeldende kunst Beeld Academie Academie

in overleg in overleg Theaterworkshop Podium Theater Antigone Theater Antigone

in overleg in overleg Dansprojecten en workshops dans Podium in overleg Passerelle vzw

5DE SECUNDAIr

ma 8/10/2012 14:00 Theater Antigone & Les Tanneurs / Podium Theater Antigone Theater Antigone

King Lear 2.0

di 9/10/2012 14:00 Theater Antigone & Les Tanneurs / Podium Theater Antigone Theater Antigone

King Lear 2.0

do 11/10/2012 14:00 Theater Antigone & Les Tanneurs / Podium Theater Antigone Theater Antigone

King Lear 2.0

vr 12/10/2012 14:00 Theater Antigone & Les Tanneurs / Podium Theater Antigone Theater Antigone

King Lear 2.0

di 25/9/2012 14:00 Kopergietery & Antigone / Podium Theater Antigone Theater Antigone

De papa, de mama en de Nazi

wo 25/9/2012 10:00 Kopergietery & Antigone / Podium Theater Antigone Theater Antigone

De papa, de mama en de Nazi

do 27/9/2012 14:00 Kopergietery & Antigone / Podium Theater Antigone Theater Antigone

De papa, de mama en de Nazi

Page 79: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen Secundair Onderwijs 79

vr 28/9/2012 14:00 Kopergietery & Antigone / Podium Theater Antigone Theater Antigone

De papa, de mama en de Nazi

di 2/10/2012 14:00 Laika & Ontroerend Goed / All that is wrong Podium Arenatheater Cultuurcentrum Kortrijk

do 8/11/2012 9:30 Hasta la Vista Film Budascoop Kunstencentrum Buda

vr 9/11/2012 9:30 Hasta la Vista Film Budascoop Kunstencentrum Buda

do 22/11/2012 14:00 Het KIP / Put Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

26/11/2012 - 30/11/12 14:00 Theater Antigone / Pier Podium Theater Antigone Theater Antigone

di 27/11/2012 14:00 Theater Malpertuis & Zodiak / Podium Arenatheater Cultuurcentrum Kortrijk

Light as a feather…

do 24/1/2013 10:00 & 14:00 KunstZ / Macbeth Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

ma 28/1/2013 14:00 Kopergietery & Het KIP/Chicks for money… Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

vr 1/2/2013 14:00 Theater Stap & Tibalus en andere hoeren / Podium Budascoop Cultuurcentrum Kortrijk

4 : 3

ma 4/2/2013 14:00 Tuning People / Halve mens Podium Budascoop Cultuurcentrum Kortrijk

do 21/3/2013 10:00 & 14:00 Het Ongerijmde / Kwakzalver Podium OC De Vonke Cultuurcentrum Kortrijk

24/04/2013 - 5/05/13 in overleg Klinkende stad Bernhard Leitner Beeld Budatoren Festival van Vlaanderen Kortrijk

en Paardenstallen

Broelmuseum

Sept. t.e.m. juni in overleg Een C om U tegen te zeggen Educatie Centrale bib Openbare bib

Sept. t.e.m. juni in overleg Over kerkwegels en pelgrimpaden Erfgoed Kortrijk 1302 Erfgoedcel

Sept. t.e.m. juni tussen 10:00 & 15:00 Sanderus achterna Erfgoed Kortrijk 1302 Kortrijk 1302

Sept. t.e.m. juni In overleg Stripkoffer Literatuur Centrale bib Openbare bib

Sept. t.e.m. juni in overleg Achter de schermen van De Kreun Podium De Kreun De Kreun

in overleg 9:30 The Artist Film Budascoop Kunstencentrum Buda

in overleg 9:30 Buried Film Budascoop Kunstencentrum Buda

in overleg 9:30 Submarine Film Budascoop Kunstencentrum Buda

in overleg 9:30 Groenten uit Balen Film Budascoop Kunstencentrum Buda

in overleg 9:30 The King of Devil’s Island Film Budascoop Kunstencentrum Buda

in overleg 9:30 Intouchables Film Budascoop Kunstencentrum Buda

in overleg 9:30 Never Let me go Film Budascoop Kunstencentrum Buda

in overleg 9:30 Le Voyage extraordinaire Film Budascoop Kunstencentrum Buda

in overleg 9:30 Little Black Spiders Film Budascoop Kunstencentrum Buda

in overleg vanaf 60 LLN 9:30 Tot altijd Film Budascoop Kunstencentrum Buda

Sept. t.e.m. juni in overleg Waar men de Heer nog kan loven Erfgoed Grote markt Erfgoedcel

Sept. t.e.m. juni in overleg Achter de schermen van de Schouwburg Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

Sept. t.e.m. juni in overleg Een kijkje in de speel-en leerruimte Podium Theater Antigone Theater Antigone

van Antigone

op aanvraag in overleg Creatieve workshops beeldende kunst Beeld Academie Academie

in overleg in overleg Theaterworkshop Podium Theater Antigone Theater Antigone

in overleg in overleg Dansprojecten en workshops dans Podium in overleg Passerelle vzw

6DE SECUNDAIr

ma 8/10/2012 14:00 Theater Antigone & Les Tanneurs / Podium Theater Antigone Theater Antigone

King Lear 2.0

di 9/10/2012 14:00 Theater Antigone & Les Tanneurs / Podium Theater Antigone Theater Antigone

King Lear 2.0

Page 80: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Secundair Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 80

do 11/10/2012 14:00 Theater Antigone & Les Tanneurs / Podium Theater Antigone Theater Antigone

King Lear 2.0

vr 12/10/2012 14:00 Theater Antigone & Les Tanneurs / Podium Theater Antigone Theater Antigone

King Lear 2.0

di 25/9/2012 14:00 Kopergietery & Antigone / Podium Theater Antigone Theater Antigone

De papa, de mama en de Nazi

wo 26/9/2012 10:00 Kopergietery & Antigone / Podium Theater Antigone Theater Antigone

De papa, de mama en de Nazi

do 27/9/2012 14:00 Kopergietery & Antigone / Podium Theater Antigone Theater Antigone

De papa, de mama en de Nazi

vr 28/9/2012 14:00 Kopergietery & Antigone / Podium Theater Antigone Theater Antigone

De papa, de mama en de Nazi

di 2/10/2012 14:00 Laika & Ontroerend Goed / All that is wrong Podium Arenatheater Cultuurcentrum Kortrijk

ma 8/10/2012 14:00 Kopergietery / Parents Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

do 8/11/2012 9:30 Hasta la Vista Film Budascoop Kunstencentrum Buda

vr 9/11/2012 9:30 Hasta la Vista Film Budascoop Kunstencentrum Buda

do 22/11/2012 14:00 Het KIP / Put Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

26/11/2012 - 30/11/12 14:00 Theater Antigone / Pier Podium Theater Antigone Theater Antigone

di 27/11/2012 14:00 Theater Malpertuis & Zodiak / Podium Arenatheater Cultuurcentrum Kortrijk

Light as a feather…

do 24/1/2013 10:00 & 14:00 KunstZ / Macbeth Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

ma 28/1/2013 14:00 Kopergietery & Het KIP/Chicks for money… Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

vr 1/2/2013 14:00 Theater Stap & Tibalus en andere hoeren / Podium Budascoop Cultuurcentrum Kortrijk

4 : 3

ma 4/2/2013 14:00 Tuning People / Halve mens Podium Budascoop Cultuurcentrum Kortrijk

do 21/3/2013 10:00 & 14:00 Het Ongerijmde / Kwakzalver Podium OC De Vonke Cultuurcentrum Kortrijk

24/04/13-05/05/13 in overleg Klinkende stad Bernhard Leitner Beeld Budatoren Festival van Vlaanderen Kortrijk

en Paardenstallen

Broelmuseum

Sept. t.e.m. Juni in overleg Achter de schermen van De Kreun Podium De Kreun De Kreun

Sept. t.e.m. Juni in overleg Een C om U tegen te zeggen Educatie Centrale bib Openbare bib

Sept. t.e.m. Juni in overleg Over kerkwegels en pelgrimpaden Erfgoed Kortrijk 1302 Erfgoedcel

Sept. t.e.m. Juni tussen 10:00 & 15:00 Sanderus achterna Erfgoed Kortrijk 1302 Kortrijk 1302

Sept. t.e.m. Juni in overleg Stripkoffer Literatuur Centrale bib Openbare bib

in overleg 9:30 The Artist Film Budascoop Kunstencentrum Buda

in overleg 9:30 Buried Film Budascoop Kunstencentrum Buda

in overleg 9:30 Submarine Film Budascoop Kunstencentrum Buda

in overleg 9:30 Groenten uit Balen Film Budascoop Kunstencentrum Buda

in overleg 9:30 The King of Devil’s Island Film Budascoop Kunstencentrum Buda

in overleg 9:30 Intouchables Film Budascoop Kunstencentrum Buda

in overleg 9:30 Never Let me go Film Budascoop Kunstencentrum Buda

in overleg 9:30 Le Voyage extraordinaire Film Budascoop Kunstencentrum Buda

in overleg 9:30 Little Black Spiders Film Budascoop Kunstencentrum Buda

in overleg 9:30 Tot altijd Film Budascoop Kunstencentrum Buda

Sept. t.e.m. Juni in overleg Waar men de Heer nog kan loven Erfgoed Grote markt Erfgoedcel

Page 81: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen Secundair Onderwijs 81

Sept. t.e.m. Juni in overleg Achter de schermen van de Schouwburg Podium Schouwburg Cultuurcentrum Kortrijk

Sept. t.e.m. Juni in overleg Een kijkje in de speel-en leerruimte Podium Theater Antigone Theater Antigone

van Antigone

op aanvraag in overleg Creatieve workshops beeldende kunst Beeld Academie Academie

in overleg in overleg Theaterworkshop Podium Theater Antigone Theater Antigone

in overleg in overleg Dansprojecten of workshops dans Podium in overleg Passerelle vzw

Beeld

Educatie

Erfgoed

Literatuur

Podium

Page 82: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

SECUNDAIR

Secundair Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 82

BEELD

BRoElMusEuMHet Broelmuseum binnenstappen, is thuiskomen in een charmante herenwoning. Je maakt er kennis met beeldende kunst uit de regio Kortrijk van de 16de eeuw tot vandaag. Vooral kunstenaars die een band met Kortrijk hebben, zijn er te zien. Laat je verrassen door roelandt Savery, Karel van Mander, Kerstiaen De Keuninck, Louis Pierre Verwee, Evarist Carpentier… en ontdek de Kortrijkse dierenschilders uit de 19de eeuw: Louis robbe, Edward Woutermaertens, Joos Vincent de Vos…

De eigen historische collectie gaat de confrontatie aan met werk van hedendaagse kunstenaars in tijdelijke tentoonstellingen. Kinderen kunnen in klasverband op een frisse manier de kunstwerken ontdekken en verkennen.

Meer info: www.broelmuseum.be

Genre: interactief museumbezoek | plastische kunst | begeleiding door eigen leerkracht a.d.h. van minicursus

Doelgroep: 1ste & 2de secundairDuur: 90 minuten Maximum: 20 leerlingenDatum: elke werkdag (uitgezonderd

maandag), na reservatieUur: 9:00, 10:30 & 14:00Locatie: BroelmuseumPrijs: € 2,50

dE WondERliJKE WEREldVan dE Kunst

Organisatie: Broelmuseum

De collectie van het Broelmuseum vormt een ideaal uitgangspunt om jongeren enkele begrippen uit de kunstwereld bij te brengen. Je komt oog in oog te staan met de indrukwekkende landschappen en stillevens van o.a. roelandt Savery. De werken van de 19de eeuwse dierenschilders leren je kijken naar de compositie van een schilderij, naar de effecten van contrast en schaduwspel. Bij de beelden van Godfried Devreese en José Vermeersch komen techniek, het gebruik van materialen of de textuur van een kunstwerk aan bod. Een rijke ervaring die ongetwijfeld de eigen fantasie en creativiteit zal prikkelen.

> Belangrijk: Dit pakket is gerealiseerd in samenwerking met een leerkracht

plastische opvoeding. Het is bruikbaar voor de lessen esthetica, plastische opvoeding,… Als leerkracht kan je dit pakket aanpassen aan de onderwijsrichting en/of het niveau van de leerlingen.

> tip: Combineer kijken naar kunst en zelf beeldend actief zijn. Het Broelmuseum en de Academie zijn alvast 2

inspirerende partners.

> Extra: Wil je een uitstap maken met je leerlingen, dan kan je een bezoek aan het Broelmuseum combineren met een

film uit het aanbod van Kunstencentrum Buda. Op slechts enkele stappen van elkaar verwijderd, kan je proeven van twee uiteenlopende kunstvormen in één arrangement. reserveren kan via het Broelmuseum (Nathalie Vandevelde).

Page 83: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen Secundair Onderwijs 83

KlinKEndE stadBERnhaRd lEitnEROrganisatie: Festival van Vlaanderen Kortrijk

In de geluidskunst versmelten beeldende kunst, geluid en muziek tot één geheel. Tastbare klank. Sinds begin 2000 groeit de belangstelling voor het genre door toonaangevende tentoonstellingen in internationale musea als Hayward Gallery (London) en Centre George Pompidou (Parijs). Kortrijk heeft een sterke traditie in de presentatie van geluidskunst.

Van 20 april tot en met 5 mei 2013 nodigt Festival van Vlaanderen Kortrijk Bernhard Leitner uit. De 72 jarige Oostenrijker Bernhard Leitner onderzoekt de relatie tussen geluid, lichaam en ruimte. Als pionier van de geluidskunst én architect bouwt hij installaties waarin het geluid zich op verschillende snelheden door de ruimte verplaatst. Hij is daarenboven benieuwd hoe lichamen en geluid op elkaar reageren. Leitner spreekt over luisteren met je lichaam. Behalve luisteren met je oren, ontdekken hoe je geluid kan waarnemen met je volledige lichaam. Zijn werk is te zien in belangrijke musea voor hedendaagse kunst. Festival van Vlaanderen Kortrijk presenteert met gepaste trots de eerste solotentoonstelling van Bernhard Leitner in Kortrijk.

www.festivalkortrijk.beGenre: geluidskunst | met gidsDoelgroep: 1ste t.e.m. 6de secundair Duur: 60 minutenMaximum: 25 leerlingenDatum: za 20/04 t.e.m. zo 05/05Uur: in overlegLocatie: Budatoren & Paardenstallen

BroelmuseumPrijs: € 2,00

www.broelmuseum.beGenre: zelfstandige wandeling door

de stad | met trolley (incl. handleiding voor leerkrachten)

Doelgroep: 1ste & 2de secundairDuur: 2 of 3 uur (zelf te kiezen)Maximum: 1 klas / trolleyDatum: elke werkdag (uitgezonderd

maandag), na reservatieLocatie: start en einde in BroelmuseumPrijs: € 2,50 / € 50,00 waarborg

gRoEtEn uit KoRtRiJKOrganisatie: Broelmuseum

Om beeldende kunst te zien, moet je niet noodzakelijk het museum in trekken. Ook verspreid over de stad vind je tal van beelden. Het ene werk is abstract, andere werken verwijzen dan weer naar een historisch figuur of een historische gebeurtenis. Stuk voor stuk zijn het vormen van kunst die de stad opfleuren en waar we vaak aan voorbij lopen.

‘Groeten uit Kortrijk’ is een stadswandeling, speciaal voor kids ontwikkeld. Gewapend met een stadsplan en trolley trek je er op uit. In de trolley vind je postkaarten die je naar een aantal boeiende bezienswaardigheden loodsen en waar je één en ander over dat kunstwerk bijleert. Een tof wandelparcours langs verkeersarme straten en pleintjes in de binnenstad. Op het eind van de tocht verdient elke deelnemer een creatief geschenkje. Daarmee kan je nadien in de klas aan de slag en kunnen de kids hun eigen verbeelding de vrije loop laten.

Concept: Mooss vzw

Page 84: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Secundair Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 84

www.kortrijk.be/academie

Genre: workshop plastische kunstDoelgroep: 1ste t.e.m. 6de secundairDuur: 3 lesurenMaximum: 15 leerlingenDatum: op aanvraag (minimum één

maand vooraf)Locatie: AcademiePrijs: € 75,00/workshop + € 3,00/

leerling (materiaalkosten)

cREatiEVE WoRKshoPsBEEldEndE KunstOrganisatie: academie

Op vraag van klasgroepen uit het secundair onderwijs richt de Academie voor Schone Kunsten workshops in. Er kan gekozen worden uit de opties tekenkunst, schilderkunst, keramiek, beeldhouwkunst, vrije grafiek, fotokunst, binnenhuiskunst en digitale beeldverwerking. Een gedreven docent brengt de leerlingen de basistechnieken bij. Wie de smaak te pakken heeft, kan kiezen voor een opleiding aan de Academie.

Page 85: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen Secundair Onderwijs 85

Genre: cultuureducatief spelDoelgroep: 5de & 6de secundair Beschikbaar: hele seizoen, reservatie

verplicht. Duur: maximum 2 opeenvolgende

weken Afhalen: Centrale BibliotheekPrijs: gratis

EEn c oM u tEgEn tE ZEggEnOrganisatie: Openbare Bibliotheek

Wil je je leerlingen het culturele aanbod in Kortrijk laten verkennen en ben je op zoek naar een leuke invalshoek? Dan biedt dit spel beslist een antwoord op je vragen. ‘Een C om U tegen te zeggen’ is een cultuureducatief spel waarin de verschillende culturele actoren in deze stad aan de jongeren worden voorgesteld. Geïnspireerd door het Monopolyspel moeten de deelnemers cultuurhuizen kopen en kunnen ze er activiteiten organiseren. Putch- en shufflekaarten geven de jongeren meer informatie over de werking van de verschillende organisatoren en het soort activiteiten die je in elk van de huizen kan meepikken.

‘Een C om U tegen te zeggen’ werd ontwikkeld i.s.m. studenten van de Howest. Het is een originele benadering geworden die binnen de onderwijscontext heel wat mogelijkheden biedt. Met één spelbord kunnen 6 leerlingen aan de slag. Er zijn vijf speldozen beschikbaar, waardoor je met de hele klas tegelijk kan spelen.

Concept en realisatie: Howest i.s.m. HumuZ, expertisenetwerk voor kunst- en cultuureducatie, met de steun van de provincie West-Vlaanderen.

EDUCATIE

> Extra: Wil je je leerlingen stimuleren het culturele aanbod in Kortrijk te ontdekken, dan kan HumuZ je helpen of de juiste

invalshoek voor jou klas te zoeken. Neem contact op met Mieke Vandecandelaere en we ontwikkelen samen een boeiend concept.

Page 86: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Secundair Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 86

ERFGOED

ERfgoEd in dE KlasErfgoed en jongeren, het is geen voor de hand liggende combinatie. En toch kan de ontdekking van ons verleden voor jongeren een boeiende ervaring worden. Door te vertrekken vanuit hun eigen woorden, eigen kliekjes, eigen plaatsen of eigen gewoontes, kan je hen ook confronteren met de geschiedenis. Hoe was dat vroeger? Wie behoorde tot de groep en wie niet? Waarom? Welke afspraken moest je kennen? Welke houding moest je aannemen en wat was ongepast. Door omgang met historische bronnen en getuigenissen van onze geschiedenis leren de jongeren heel concreet inzien dat onze wereld, onze cultuur niet altijd geweest is zoals nu. De erfgoedcel ontwikkelt methodieken en educatieve pakketten die je de mogelijkheid bieden om op een fijne manier rond erfgoed aan de slag te gaan in de klas en de jongeren warm te maken voor een stukje verleden.Wil je met de school zelf een activiteit of initiatief uitwerken rond ons verleden? Een monument adopteren, een historische speurtocht of een toneelevocatie uitwerken, een schoolmuseum beginnen? Dan helpt de erfgoedcel je graag met advies, documentatie en suggesties. Het Erfgoedhuis biedt ook ruimte om workshops, tentoonstellingen en educatieve activiteiten uit te werken, in het hartje van de historische stadskern.

Meer info: www.erfgoedcelkortrijk.be

Genre: audiowandeling Doelgroep: 1ste t.e.m. 6de secundairBeschikbaar: hele seizoen beschikbaarLocatie: start omgeving Grote MarktPrijs: gratis

WaaR MEn dE hEER nogKan loVEn

Organisatie: Erfgoedcel

Als een wat excentrieke broeder een jonge presentatrice op sleeptouw neemt voor een wandeling langs plekken van devotie, mysterie en verwondering, dan levert dat boeiende radiojournalistiek op. Als zo’n opname ons toelaat om vijftig jaar na datum dezelfde plekken te herontdekken, dan kunnen we niet anders dan geïntrigeerd, geamuseerd en met groeiende verbazing blijven luisteren. Eugene Delabie kruipt in de huid van Broeder Aloysius, terwijl Lutgard Simoens haar reputatie van Engel van Vlaanderen eens te meer eer aandoet.

Met veel zin voor humor gidst broeder Aloysius je langs devote plaatsen in Kortrijk. Een boeiende wandeling waarbij elke plaats een bijzonder verhaal onthult over martelaars en mirakels. De verhalen zijn op MP3 of in een tekstbestand beschikbaar.

Download de wandeling via deze site:http://www.storynations.com/content/download/id/20035.

Page 87: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen Secundair Onderwijs 87

oVER KERKWEgEls En PElgRiMPadEn | fiEtsEnRond KoRtRiJK

Organisatie: Erfgoedcel

Was het religieus leven vroeger dominant in onze stad, wat dan gezegd van het platteland en de dorpen? Met de fiets trekken we over kerkwegels en pelgrimpaadjes, op zoek naar sporen van devotie en aloude vormen van geloof en bijgeloof. Voor wie het parcours op eigen houtje wil afleggen, is er een routebeschrijving met een aantal boeiende weetjes beschikbaar. De route verloopt grotendeels langs het fietsnetwerk, dus gemakkelijk te volgen. Groepen die een gids wensen, kunnen de tocht boeken bij Terra Mobile.

> Download de folder via www.erfgoedcelkortrijk.be (publicaties en producten)

> Boeken bij Terra Mobile kan via [email protected]> Fietsen kunnen gehuurd worden in het

Streekbezoekerscentrum | Toerisme Kortrijk (Begijnhofpark)

Genre: fietstocht Doelgroep: 4de t.e.m. 6de secundairBeschikbaar: hele seizoen beschikbaarDuur: 20 à 30 km (naar keuze)Maximum: 20 leerlingenLocatie: start Kortrijk 1302 Prijs: gratis indien zonder gids

| € 105,00 indien met gids (boeken bij Terra Mobile)

Page 88: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Secundair Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 88

KoRtRiJK 1302In het hartje van Kortrijk vind je Kortrijk 1302. De ene vleugel van dit belevingscentrum belicht de geschiedenis van Kortrijk; in de overige zalen ontdek je alles over de Guldensporenslag. Speciaal voor scholen zijn een reeks aantrekkelijke rondleidingen uitgewerkt.

Kortrijk Woelige StadIn deze ruimte kan je het rijke verleden van onze stad ontdekken. Mooie schilderijen, aardewerk, munten, gebruiksvoorwerpen, zilver en goud geven en idee van hoe mensen vroeger leefden. Tijdens het schooljaar 2012-2013 maak je er in het bijzonder kennis met Kortrijk als woelige stad in de periode 1580-1680.

Kortrijk 1302De wereld van ridders en burchten spreekt tot de verbeelding en vormt een inspiratiebron voor tal van films, boeken, speelgoed en sprookjes. Te paard, met een glimmend zwaard, moedig je land verdedigen… Het is iets wat de fantasie blijft prikkelen. Maar het is ook echt gebeurd. In Kortrijk 1302 beleef je de historische veldslag en begrijp je het hoe en waarom. Op dit interactief parcours kan je maliënkolders, zwaarden en goedendags betasten. Je ziet de hoofdrolspelers van het conflict opnieuw tot leven komen en volgt het verloop van de veldslag op een reuzengrote maquette.

Meer info: www.kortrijk1302.be

Genre: zelfstandig museumbezoek | stadswandeling | opdrachten & wandelkaart beschikbaar

Doelgroep: 3de, 4de, 5de & 6de secundairDuur: 120 minutenMaximum: 60 leerlingenDatum: elke werkdag (behalve

maandag), na reservatieUur: start tussen 10:00 & 15:00Locatie: Kortrijk 1302 Prijs: € 2,50

sandERus achtERna

Organisatie: Kortrijk 1302

‘Sanderus achterna’ dompelt je onder in de woelige periode van 1580 tot 1680, de periode van godsdienstoorlogen en contrareformatie. De periode waarin andersdenkenden en heksen de brandstapel riskeren en waarin hongersnood en de pest hoogtij vieren. En toch is deze periode niet alleen kommer en kwel. Nieuwe gebouwen rijzen uit de grond, kloosters herleven, wevers realiseren de mooiste linnen damasten. Ook voor Kortrijk is dit een belangrijke periode, waarin nieuwe tendenzen het stadsbeeld bepalen en het openbare leven aanzwengelen. De tentoonstelling ‘Kortrijk woelige stad 1580 – 1680’ brengt deze periode in beeld. ‘Sanderus achterna’ is een boeiende combinatie van een bezoek aan de tentoonstelling en een stadszoektocht vol spannende 17de eeuwse verhalen.

Page 89: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen Secundair Onderwijs 89

BElEEf En BEgRiJP 1302

Organisatie: Kortrijk 1302

‘Beleef en begrijp 1302’ is een totaalpakket dat aansluit op de geschiedenislessen. Vooraf krijg je een lesvoorbereiding over de Guldensporenslag. Daarna kom je naar Kortrijk 1302. De documentaire film ‘1302 - De Slag’ is de ideale start voor een boeiende verkenning van het belevingscentrum. Tijdens deze film krijg je meer inzicht in de drijfveren, personages en de gevolgde strategie van de Guldensporenslag. Gewapend met een luistergids dwaal je nadien door de verschillende zalen. Stilaan ontdek je alle details van de Guldensporenslag. Je leert hoe, waarom, waar en met wie er gevochten werd. Je bezoek kan je afsluiten met de film ‘Traditio Universalis’, waarin je inzicht krijgt in de politieke gevolgen die Guldensporenslag met zich mee bracht en die tot op vandaag hun invloed hebben.

Genre: interactief bezoek (zelfstandig, met luistergids) | film

Doelgroep: 1ste, 2de, 3de & 4de secundair Duur: 90 minuten (+ 30 minuten voor

‘Traditio Universalis’)Maximum: 3 klassen Datum: elke werkdag (behalve

maandag), na reservatieUur: start tussen 10:00 & 15:00Locatie: Kortrijk 1302 Prijs: € 2,50

Page 90: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Secundair Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 90

FILM> tip: Bij elke film in het kader van ‘Lessen in het donker’ wordt een lesmap voorzien. Daarin worden filmaspecten en

beeldtaal benaderd. Er is aandacht voor diverse aspecten zoals productie, regie, het camerawerk, de personages en thema’s, de soundtrack en er wordt dieper ingegaan op één filmterm die de film typeert of die opvallend aanwezig is. Je vindt er ook leuke weetjes en heel wat vragen en opdrachten op maat van je leerlingen.

www.lesseninhetdonker.be Genre: avontuur | Nederlands

ondertiteldDoelgroep: 1ste & 2de secundair Duur: 126 minutenMaximum: 300 leerlingenDatum: do 24/01 & vr 25/01Uur: 9:30Locatie: BudascoopPrijs: € 4,50

hugo (3d)MaRtin scoRsEsE (usa)

Organisatie: Kunstencentrum Buda

Het weesjongetje Hugo leeft stiekem in het treinstation van Parijs. Hij heeft een mysterieuze robot die hij probeert te repareren, maar hiervoor mist hij nog een hartvormige sleutel. Hugo ontdekt dat er een verband bestaat tussen deze hartvormige sleutel, de dood van zijn vader en de norse eigenaar van de speelgoedwinkel in het station. Dit raadsel zal hem uiteindelijk leiden tot bij één van de grootste pioniers uit de filmgeschiedenis.

De legendarische 70-jarige regisseur Martin Scorsese maakt met ‘Hugo’ een visueel verbluffende jeugdfilm. Maar het is tegelijk ook een lofzang aan de magie van de film en aan de filmpioniers die meer dan honderd jaar geleden het publiek voor het eerst wisten te betoveren met het nieuwe medium. Een film die weet te ontroeren en verbazen!

Page 91: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen Secundair Onderwijs 91

lE taBlEau (hEt schildERiJ)JEan-fRançois laguioniE (fR)

Organisatie: Kunstencentrum Buda

In een onafgewerkt schilderij wonen drie volkeren: de Alklaren, die volledig afgewerkt zijn, de Niafs, die nog een paar kleuren missen, en de ruwlijnen, die alleen nog maar schetsen zijn. De Alklaren wanen zich superieur, verjagen de Niaffen en onderwerpen de ruwlijnen tot slaven. De vrede en de harmonie kan enkel hersteld worden als de schilder het schilderij afwerkt. ramo, Lola en Plume besluiten hem te gaan zoeken.

Dit verhaal over de verschillende bewoners van een schilderij kan je zien als een allegorie over macht en racisme, of als een strijd tussen de alwetende ouders en de nog opgroeiende kinderen. De wondermooie tekeningen verwijzen naar de schilderijen van Matisse, Pierre Bonnard en Andre Derain. Maar kinderen zullen zich vooral laten meeslepen door het spannend, wondermooi en uiterst inventief avontuur.

www.lesseninhetdonker.be

Genre: avontuur | Nederlands gesproken

Doelgroep: 1ste & 2de secundair Duur: 78 minutenMaximum: 300 leerlingenDatum: do 25/10 & vr 26/10Uur: 9:30Locatie: BudascoopPrijs: € 4,50

www.lesseninhetdonker.be Genre: komedie | Nederlands

gesprokenDoelgroep: 1ste t.e.m. 6de secundairDuur: 115 minutenMaximum: 300 leerlingenDatum: do 08/11 & vr 09/11 (of datum

in overleg te bepalen vanaf 60 leerlingen)

Uur: 9:30Locatie: BudascoopPrijs: €4,50

hasta la VistagEoffREy EnthoVEn

Organisatie: Kunstencentrum Buda

Drie jonge gasten houden van wijn en vrouwen. Wijn proeven ze met plezier, maar het genot van dat tweede hebben ze nog nooit mogen smaken. Daar gaan ze iets aan doen. Onder het mom van een wijntour reizen de drie naar Spanje om daar eindelijk ontmaagd te worden. En niets zal hen tegenhouden. Zelfs niet het feit dat de eerste blind is, de tweede in een rolstoel zit en de derde volledig verlamd is.

Het klinkt als het verhaal van een uiterst melige film, of van een wansmakelijke komedie vol onderbroekenlol. Maar ‘Hasta La Vista’ maakt er iets helemaal anders van: een straffe en grappige Vlaamse film die oprecht ontroert. Dat is vooral te danken aan de personages. Hoe ze omgaan met elkaar, hoe ze zich uiten, hoe ze evolueren. Een film die vele vooroordelen omtrent mensen met een handicap onderuit haalt.

Page 92: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Secundair Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 92

lE gaMin au Vélo+ BadPaKJE 46JEan-PiERRE & luc daRdEnnE

Organisatie: Kunstencentrum Buda

Cyril is bijna twaalf en wil maar één ding: zijn vader terugvinden die hem in een kindertehuis heeft gestopt. Tijdens zijn zoektocht ontmoet hij Samantha, een kapster die bereid is om hem in het weekend in huis te nemen. Cyril beseft nog niet dat Samantha echt om hem geeft. Daar is hij te woedend voor. Woedend op alles en iedereen. Toch laat Cyril met mondjesmaat de liefhebbende Samantha toe in zijn leven.

De gebroeders Dardenne hebben sinds ‘La Promesse’ een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. ‘L’enfant’, ‘rosetta’, ‘Le Fils’… Het zijn stuk voor stuk mijlpalen uit de Belgische filmgeschiedenis. Ook ‘Le gamin au vélo’ is een fijn staaltje sociaal bewogen cinema, dat terecht in de prijzen viel op het prestigieuze Festival van Cannes.Deze film kan vertoond worden in combinatie met een andere Belgische film die op het festival van Cannes in de prijzen viel: de kortfilm ‘Badpakje 46’ van Wannes Destoop.

www.lesseninhetdonker.be Genre: drama | Frans gesproken,

Nederlands ondertiteldDoelgroep: 3de & 4de secundair Duur: 87 minuten + 15 minutenMaximum: 300 leerlingenDatum: in overleg te bepalen vanaf

60 leerlingen Uur: 9:30Locatie: BudascoopPrijs: € 4,50

www.lesseninhetdonker.be Genre: romantische komedie | amper

dialogen – Nederlandse tussentitels

Doelgroep: 3de, 4de, 5de & 6de secundair Duur: 100 minutenMaximum: 300 leerlingenDatum: in overleg te bepalen vanaf

60 leerlingen Uur: 9:30Locatie: BudascoopPrijs: € 4,50

thE aRtistMichEl haZanaVicius (fR)

Organisatie: Kunstencentrum Buda

Hollywood, 1927. De stomme film verovert de harten van miljoenen mensen over de hele wereld. George Valentin, een flamboyante ster van het witte doek, lacht smakelijk wanneer de geluidsfilm zijn intrede doet. Maar net door die geluidsfilm zal Valentin uiteindelijk alles verliezen. Ondertussen wordt de jonge actrice Peppy Miller, die hij aan haar eerste filmrolletje hielp, een ware superster. Dit doet hun opbloeiende liefde geen goed.

Hoe breng je een ode aan de stille film uit de jaren ’20? De Franse regisseur Michel Hazanavicius ging de uitdaging aan om zelf zo’n stille film te maken met de technische beperkingen van zowat honderd jaar geleden. Het resultaat is een meeslepende zwart-witfilm zonder dialogen over een belangrijke periode uit de filmgeschiedenis: de opkomst van de geluidsfilm. ‘The Artist’ wint maar liefst 5 Oscars, waaronder die voor Beste Film, Beste Acteur en Beste Muziek (ingespeeld door het Brussels Philharmonic Orchestra).

Page 93: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen Secundair Onderwijs 93

BuRiEdRodRigo coRtEs (usa)

Organisatie: Kunstencentrum Buda

Als de Amerikaan Paul Conroy wakker wordt, begint zijn grootste nachtmerrie. Hij opent zijn ogen maar ziet niets. Hij hoort alleen zijn eigen adem. rondom voelt hij alleen het hout van een kist. Dan een aansteker. In het licht van de vlam dringt het tot hem door: hij is levend begraven. Zijn keel knijpt zich dicht. Dit is zijn grootste angst. Een gsm rinkelt. Misschien is er toch nog een uitweg…

Levend begraven worden, wie heeft die nachtmerrie nooit gehad? In ‘Buried’ wordt deze angst realiteit en komen we samen met het hoofdpersonage vijfennegentig minuten lang niet van onder de grond vandaan. Ook wij als kijker liggen begraven, en terwijl de tijd langzaam doortikt, lijkt niet alleen de zuurstof in de kist maar ook die in de bioscoopzaal steeds verder op te raken. Een masterclass in suspense, én één van de meest claustrofobische thrillers ooit.

www.lesseninhetdonker.be Genre: thriller | Engels gesproken -

Nederlands ondertiteldDoelgroep: 3de, 4de, 5de & 6de secundairDuur: 95 minutenMaximum: 300 leerlingenDatum: in overleg te bepalen vanaf

60 leerlingenUur: 9:30Locatie: BudascoopPrijs: € 4,50

www.lesseninhetdonker.be Genre: komedie | drama | Engels

gesproken - Nederlands ondertiteld

Doelgroep: 3de, 4de, 5de & 6de secundairDuur: 97 minutenMaximum: 300 leerlingenDatum: in overleg te bepalen vanaf

60 leerlingenUur: 9:30Locatie: BudascoopPrijs: € 4,50

suBMaRinERichaRd ayoadE (uK)

Organisatie: Kunstencentrum Buda

De 15-jarige Oliver Tate denkt maar aan twee dingen: hij wil zo snel mogelijk zijn maagdelijkheid verliezen, liefst voor zijn zestiende verjaardag, en hij probeert het uitgebluste huwelijk van zijn ouders nieuw leven in te blazen. Wanneer hij de excentrieke Jordana ontmoet, lijkt zijn eerste wens al zo goed als vervuld. Hij wordt meteen verliefd en doet zijn uiterste best om het beste-vriendje-ooit te zijn. De balans houden tussen het huwelijk van zijn ouders en zijn eigen relatie, blijkt echter niet zo simpel.

‘Submarine’ vertelt een liefdesverhaal tussen twee pubers zonder in clichés te vervallen. Deze pubers zijn dan ook niet zo alledaags: de een leest graag Nietzsche en houdt ervan om over zijn eigen begrafenis te fantaseren, de ander sticht graag een brandje hier en daar. Een aandoenlijke en ironische coming-of-agefilm naar het boek ‘Submarine’ van Joe Dunthorne en met muziek van Alex Turner (Arctic Monkeys).

Page 94: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Secundair Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 94

gRoEntEn uit BalEnfRanK Van MEchElEn

Organisatie: Kunstencentrum Buda

Balen, 1971. Germaine is 18 jaar en woont in een Kempense arbeidersbuurt. Ze wil koste wat kost aan haar dorpsleven ontsnappen, en droomt van een beter, ander leven. Maar dan breekt er een wilde staking uit in de fabriek waar haar vader werkt. Het gezin valt zoals alle stakers in de cité zonder inkomen. Het is het begin van een dramatische en allesbeslissende periode voor het hele gezin.

Het toneelstuk ‘Groenten uit Balen’ van Walter Van Den Broeck is een waar fenomeen in de wereld van het amateurtoneel. Het is nu voor het eerst verfilmd, met een Vlaamse sterrencast: Stany Crets, Axel Daeseleire, Lucas Van den Eynde… Het resultaat is een mooie tragikomische familiekroniek over een stukje Vlaamse geschiedenis, maar ook over actuele thema’s als solidariteit, een toekomst voor de volgende generaties, tienerdromen en –angsten…

www.lesseninhetdonker.be Genre: komedie | drama | Nederlands

gesprokenDoelgroep: 3de, 4de, 5de & 6de secundairDuur: 110 minutenMaximum: 300 leerlingenDatum: in overleg te bepalen vanaf

60 leerlingenUur: 9:30Locatie: BudascoopPrijs: € 4,50

www.lesseninhetdonker.be Genre: actie | drama | Noors gesproken

- Nederlands ondertiteldDoelgroep: 3de, 4de, 5de & 6de secundairDuur: 120 minutenMaximum: 300 leerlingenDatum: in overleg te bepalen vanaf

60 leerlingen Uur: 9:30Locatie: BudascoopPrijs: € 4,50

thE King of dEVil’s islandMaRius holst (n)

Organisatie: Kunstencentrum Buda

Noorwegen, januari 1915. Jonge criminelen worden genadeloos naar het beruchte heropvoedingsinstituut Bastøy gestuurd. De leiding probeert hen met grimmige discipline en sadistische straffen in het gareel te brengen. De 17-jarige Erling laat zich echter niet zomaar temmen. Hij revolteert en groeit ongewild uit tot een leider. Uiteindelijk leidt zijn houding tot een opstand die de gevestigde macht aan het wankelen brengt.

De Noorse filmer Marius Holst confronteert ons met een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van het nobele Noorwegen, dat traditioneel de VN-index van de meest ontwikkelde landen aanvoert. Deze ‘duurste Noorse film ooit’ is een spannende avonturenfilm geworden, maar dan wel eentje die je een brok in de keel bezorgt.

Page 95: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen Secundair Onderwijs 95

intouchaBlEsERic tolEdo, oliViER naKachE (fR)

Organisatie: Kunstencentrum Buda

Een tot aan zijn nek verlamde aristocraat in een rolstoel neemt een werkloze zwarte in dienst die hem moet verzorgen en begeleiden. Maar die ‘verzorger’ blijkt algauw een lefgozer annex plantrekker te zijn. Hij gedraagt zich als een olifant in een porseleinkast in het luxueuze herenhuis van de miljardair en houdt roekloze ritten met diens Maserati. Maar vreemd genoeg ontstaat er toch een sterke vriendschapsband tussen de twee heel uiteenlopende karakters.

Deze Franse productie over de vriendschap tussen een verlamde rijke aristocraat en een Senegalese man uit de banlieus van Parijs trok in Frankrijk al 19 miljoen bezoekers en stond 10 weken op de eerste plaats in de box office. Het waargebeurde verhaal toont ontroerend aan dat uitersten elkaar niet noodzakelijk hoeven af te stoten. Een plezante kruising tussen ‘The King’s Speech’ en ‘Driving Miss Daisy’.

www.lesseninhetdonker.be Genre: komedie | Frans gesproken -

Nederlands ondertiteldDoelgroep: 3de, 4de, 5de & 6de secundairDuur: 112 minutenMaximum: 300 leerlingenDatum: in overleg te bepalen vanaf

60 leerlingen Uur: 9:30Locatie: BudascoopPrijs: € 4,50

www.lesseninhetdonker.be Genre: thriller | drama | Engels

gesproken - Nederlands ondertiteld

Doelgroep: 5de & 6de secundair Duur: 103 minutenMaximum: 300 leerlingenDatum: in overleg te bepalen vanaf

60 leerlingen Uur: 9:30Locatie: BudascoopPrijs: € 4,50

nEVER lEt ME goMaRK RoManEK (uK)

Organisatie: Kunstencentrum Buda

Hartsvrienden Kathy, Tommy en ruth brengen hun jeugd door in Hailsham, een ogenschijnlijk idyllische kostschool op het Engelse platteland. Maar wat verbergt deze idylle? Steeds meer dingen wijzen op een voorbestemd lot dat hen te wachten staat. Wanneer ze de beschermde omgeving van de school achter zich laten, worden ze niet alleen geconfronteerd met diepe gevoelens van liefde, jaloezie en verraad, maar ook met hun onvermijdelijke lot.

‘Never let me go’ is zo’n film waar je bij aanvang best zo weinig mogelijk over weet. Als kijker kom je samen met de hoofdpersonages beetje bij beetje te weten hoe de vork echt in de steel zit. Het maakt het schrijnende verhaal nog realistischer en indringender. ‘Never let me go’, gebaseerd op het gelijknamige boek van Kazuo Ishiguro, gaat over breekbaarheid. De breekbaarheid van vriendschap, maar vooral de breekbaarheid van een mensenleven.

Page 96: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

SECUNDAIR

Secundair Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 96

lE VoyagE ExtRaoRdinaiREsERgE BRoMBERg& ERic langE (fR)

Organisatie: Kunstencentrum Buda

‘Avatar’, ‘Transformers’, ‘Harry Potter’, ‘The Lord of the rings’… Wat zouden deze films zijn zonder speciale effecten. De technologische mogelijkheden blijven maar groeien. Maar ooit is er een man geweest, helemaal in het begin van de filmgeschiedenis, die op het idee kwam om verhalen te vertellen met speciale effecten. Zijn naam is Georges Meliès en zijn 100 jaar oude films kunnen het moderne publiek nog steeds verbazen.

‘Le Voyage Extraordinaire’ is een boeiende documentaire over de vader van de fictiefilm: Georges Meliès, de man die ook centraal staat in de film ‘Hugo’ van Martin Scorsese. Hoewel de films van Meliès centraal staan, komt ook de geboorte van de film uitgebreid aan bod. De documentaire wordt afgesloten met één van de grootste meesterwerken van de zevende kunst: de gerestaureerde versie van Meliès’ ‘Voyage dans la lune’, opgefleurd met een soundtrack van de Franse groep Air.

www.lesseninhetdonker.be Genre: documentaire | Engels

gesproken - Nederlands ondertiteld

Doelgroep: 5de & 6de secundair Duur: 80 minutenMaximum: 300 leerlingenDatum: in overleg te bepalen vanaf

60 leerlingenUur: 9:30Locatie: BudascoopPrijs: € 4,50

www.lesseninhetdonker.be Genre: drama | Nederlands gesprokenDoelgroep: 5de & 6de secundair Duur: 97 minutenMaximum: 300 leerlingenDatum: in overleg te bepalen vanaf

60 leerlingen Uur: 9:30Locatie: BudascoopPrijs: € 4,50

littlE BlacK sPidERsPatRicE toyE

Organisatie: Kunstencentrum Buda

1978, ergens in Vlaanderen. Op de zolder van een oud ziekenhuis worden jonge, zwangere meisjes zo’n negen maanden lang verborgen gehouden voor de rest van de samenleving. Er wordt hen verteld dat ze er in alle rust zullen kunnen bevallen, om daarna terug naar huis te keren. Het nieuwe meisje Katja is vastberaden een toekomst te beginnen samen met haar baby en de vader van het kind. Wanneer ze beseft welke plannen er achter haar rug worden gesmeed, is ze vastberaden haar baby door niemand te laten afpakken.

‘Little Black Spiders’ is een fragiele prent van de Vlaamse filmmaakster Patrice Toye. Zij koos na ‘rosie’ en ‘Niemandsland’ opnieuw voor een ontroerend verhaal over liefde en vriendschap, over de zoektocht naar geborgenheid. Dat de film gebaseerd is op waargebeurde feiten, maakt het allemaal nog huiveringwekkender.

Page 97: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen Secundair Onderwijs 97

tot altiJdnic BalthaZaR

Organisatie: Kunstencentrum Buda

Mario Verstraete is een strijdlustige man, met grote mond en grootse plannen voor een beloftevolle carrière in de politiek. Tot hij van de dokter te horen krijgt dat hij een agressieve vorm van multiple sclerose heeft. Langzaam maar zeker takelt hij fysiek en mentaal af en al snel beslist hij dat hij niet wil verder leven als een plant. Hij schaart zich achter de campagne die euthanasie wettelijk wil regelen en wordt de eerste die er in ons land gebruik van maakt.

Na het succes van ‘Ben X’ scoort Nic Balthazar weer met ‘Tot Altijd’. Een film over euthanasie die zowel waarachtig als hartverwarmend is. De film is geen pamflet, het gaat hier niet over pro’s en contra’s. Wat de film vooral aantoont is dat het voor de betrokkenen niet makkelijk is en dat ook nooit zal zijn. Met alweer een klasse vertolking van Koen De Graeve.

www.lesseninhetdonker.be Genre: drama | Nederlands gesprokenDoelgroep: 5de & 6de secundair Duur: 119 minutenMaximum: 300 leerlingenDatum: in overleg te bepalen vanaf

60 leerlingen Uur: 9:30Locatie: BudascoopPrijs: € 4,50

> Extra: Wil je een uitstap maken met je leerlingen, dan kan je een bezoek aan het Broelmuseum combineren met een

film uit het aanbod van Kunstencentrum Buda. Op slechts enkele stappen van elkaar verwijderd, kan je proeven van twee uiteenlopende kunstvormen in één arrangement. reserveren kan via het Broelmuseum (Nathalie Vandevelde).

Page 98: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Secundair Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 98

LITERATUUR

stRiPKoffEROrganisatie: Openbare Bibliotheek

Met de stripkoffer reikt de bibliotheek een ruim assortiment stripverhalen en lespakketten aan voor leerlingen uit de tweede en derde graad van het middelbaar onderwijs. In de stripkoffer vind je een ruim assortiment Europese klassiekers, hedendaagse strips, stripromans en Japanse manga. Per strip is er een infofiche met een korte inhoud of recensie en enkele tekeningen. Het bijgevoegde educatieve materiaal werd ontwikkeld door professor Jan Cumps, dit als aanvulling op zijn boek ‘Laat ze strips lezen!’.

In de koffer vind je verder ook nog verschillende individuele lespakketten en opdrachtfiches.

Genre: literatuur | stripsDoelgroep: 3de, 4de, 5de & 6de secundairBeschikbaar: hele seizoen, reservatie

verplicht Duur: maximum 28 dagen Afhalen: Centrale BibliotheekPrijs: gratis | enkel uitleenbaar door

leerkrachten in het bezit van een groepskaart

Page 99: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen Secundair Onderwijs 99

PODIUM> tip: Kijken naar podiumkunsten, luisteren naar muziek of actief acteren, dansen en musiceren? Hier vind je alvast de

geschikte partners om rond podiumkunsten en muziek aan de slag te gaan. Cultuurcentrum Kortrijk en Theater Antigone zorgen traditiegetrouw voor een brede waaier aan voorstellingen; Passerelle of Theater Antigone zijn dan weer de geknipte partners om workshops of projecten op maat te begeleiden.

Bij heel wat podiumvoorstellingen wordt lesmateriaal aangemaakt door het gezelschap. Je krijgt het toegezonden vóór je naar de voorstelling komt. Naast lesmappen, komen ook heel wat gezelschappen graag zelf naar de klas om een voorstelling voor te bereiden of er achteraf uitgebreid over na te praten. Maar ook omkaderingen op maat, o.a. georganiseerd door Mooss vzw onder de noemer PAr 64n behoren tot de mogelijkheden. Voorstellingen waarbij extra omkadering mogelijk is, herken je aan het label ‘art@work’. Neem contact op met de organisator om de inhoud voor de omkadering van jou klas te bespreken.

www.antigone.be Genre: theaterDoelgroep: 5de & 6de secundairDuur: n.n.b. Maximum: 150 leerlingenDatum: ma 08/10, di 09/10, do 11/10 &

vr 12/10 Uur: 14:00 Locatie: Theater AntigonePrijs: € 8,00

thEatER antigonE& lEs tannEuRsKing lEaR 2.0

Organisatie: Theater antigone

De dochter van de nar haat de oude koning Lear omdat die haar vader vernedert. ‘Dat is nu de aard van het beestje’, haalt deze laatste aan om zijn dochter te troosten. Tevergeefs. Ze beslist het land te verlaten, jaagt haar droom achterna om een nieuwe Madonna te worden en leert, ergens ver weg van huis, acteren en zingen. Wanneer op een dag haar vader ophoudt met brieven schrijven over de toestand in zijn land, gaat ze incognito naar hem op zoek. Van vader nar echter geen spoor meer. Terug in haar gastland draagt ze haar hele carrière op aan haar vermiste vader.

In één beweging wordt van Shakespeare’s ‘King Lear’ naar vandaag gesprongen, overeenkomstig de chaos in een mensenhoofd, met hetzelfde knip-en-plak-effect waarmee moeiteloos en zonder enige logica van het ene op het andere onderwerp wordt overgegaan. Een monoloog als een reis door de tijd, een toegankelijke kennismaking met dé klassieker van Shakespeare, vol aanstekelijke humor.

Tekst: Jean-Marie Piemme, spel: Berdine Nusselder, regie: Raven Ruëll, scenografie: Giovanni Vanhoenacker.

Page 100: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Secundair Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 100

fRanK dEgRuytERRoald dahl

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

‘Lam ter slachtbank’, ‘De Prinses en de stroper’ en ‘Prinses Ovaria’, het zijn drie pareltjes uit het oeuvre van roald Dahl. En zoals we dat van Dahl gewoon zijn, zijn ook deze verhalen sterk opgebouwd. Alles lijkt zo vanzelfsprekend, zo eenvoudig. De pointes daarentegen zijn telkens verrassend, de humor een beetje wrang.

Meesterverteller Frank Degruyter is met deze productie niet aan zijn proefstuk toe als het gaat over klassiekers. ‘Floris en de Blancefloer’, ‘romeo en Julia’, ‘Gullivers reizen’ of oude Griekse mythen vormen eerder al de rode draad voor spannende vertelvoorstellingen. Maar ook teksten van Herman Van Veen of poëzie van Paul Van Ostaijnen inspireren Degruytter in zijn vertellingen. Met veel verve brengt Degruytter in deze voorstelling de verhalen van roald Dahl tot leven.

www.frankdegruyter.be Genre: verteltheaterDoelgroep: 3de & 4de secundairDuur: 75 minutenMaximum: 250 leerlingenDatum: vr 21/09Uur: 10:00 & 14:00Locatie: OC De VonkePrijs: € 5,00

www.kopergietery.be& www.antigone.be Genre: theaterDoelgroep: 5de & 6de secundairDuur: n.n.b. Maximum: 176 leerlingenDatum: di 25/09, woe 26/09, do 27/09 &

vr 28/09 Uur: 14:00 (op 26/09 om 10:00)Locatie: Theater AntigonePrijs: € 8,00

thEatER antigonE& KoPERgiEtERydE PaPa, dE MaMa En dE naZi

Organisatie: Theater antigone

‘Wij zijn de Orde. We haten de chaos. We lopen in het zwart gekleed en we roepen: ‘heil’.

Steeds meer jonge mensen geraken, vaak zonder dat ze het zelf beseffen, in de ban van het nazisme. Hoe word je nazi? Is het nazisme besmettelijk? Wat verandert er wanneer je nazi bent? Bestaat er voor een nazi nog hoop om ooit weer normaal te worden?

‘De papa, de mama en de nazi’ is een komedie over een jongen die op de dag dat zijn moeder het gezin verlaat, besluit om nazi te worden. Men probeert hem met dwang weer op het rechte pad te brengen, tevergeefs. Na verloop van tijd steekt hij met zijn halsstarrigheid ook zijn vader aan. Schuimbekkend en tierend zwerven vader en zoon rond in een diep dal van haat. Ze lijken reddeloos verloren. Maar aan het einde komt, door een onverwachte gebeurtenis, alles weer goed.

Tekst: Bruno Mistiaen, spel: Tania Van der Sanden, Jos Verbist & Jan Sobrie, dramaturgie: Mieke Versyp, coach: Carly Wijs, scenografie: Giovanni Vanhoenacker, video: Peter Monsaert.

Page 101: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen Secundair Onderwijs 101

laiKa & ontRoEREnd goEdall that is WRong

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Koba is 18 en weet dat er vanalles mis is in de wereld. Ze moet er alleen vat op krijgen. Ze is beter in schrijven dan in spreken, dus tekent ze. Op de grond. Te beginnen bij zichzelf. Ze heeft geen lief, is eenzaam en verveelt zich. Ze kijkt wat zij kan doen om het op te lossen en maakt keuzes.

‘All that is wrong’ is een woordenloze performance met Koba ryckewaert. Deze jongedame uit de jongerenateliers van Kopergietery speelt mee in ‘Pubers Bestaan niet’ en ‘Teenage riot’, twee succesvoorstellingen van Ontroerend Goed. Dit Gentse theatercollectief gooit hoge ogen met hun grensverleggend ervaringstheater, zowel op eigen bodem, als in het buitenland. Naast één-op-éénvoorstellingen (‘Intern’, ‘A Game of You’ en ‘The Smile off Your Face’), maken ze ook rebelse jongerenvoorstellingen in samenwerking met de Kopergietery (‘Pubers Bestaan Niet’ en ‘Teenage riot’). Voor ‘All That is Wrong’ slaat Ontroerend Goed voor het eerst de handen ineen met Laika.

Regie: Alexander Devriendt, spel: Koba Ryckewaert e.a., dramaturgie: Joeri Smet & Jo Roets, scenografie: Sophie De Somere & Peter De Bie.

www.laika.be& www.ontroerendgoed.be Genre: theaterDoelgroep: 5de & 6de secundairDuur: n.n.b. Maximum: 120 leerlingenDatum: di 02/10 Uur: 14:00Locatie: ArenatheaterPrijs: € 6,00 | € 8,00 (incl. art@work)

Page 102: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Secundair Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 102

Bad Van MaRiEcyBuRBia

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Onze sympathie voor het plaatselijk openbaar vervoer in het buitenland staat in schril contrast met de zerotolerantie die we uiten wanneer we ons per tram of bus naar school of naar het werk begeven.

Dit is het uitgangspunt voor de voorstelling ‘Cyburbia’ van Bad van Marie. Op hun geheel eigen manier waarbij ze de dunne grens tussen fictie en realiteit bewandelen, nemen ze (in de officiële versie) leerlingen mee op schooluitstap naar de reizende tentoonstelling ‘Cyburbia’. Een acteur van Bad van Marie komt naar de klas om alvast een korte inleiding te geven. Hij neemt de leerlingen mee naar de dichtstbijzijnde halte van De Lijn, waar ze opstappen op wat een gewone lijnbus lijkt. De tentoonstelling die zou bezocht worden, wordt echter nooit bereikt. De hele voorstelling speelt zich af tijdens de busrit, waar allerlei dingen gebeuren en andere passagiers (acteurs) opstappen. Indirect komen thema’s als stedelijkheid, samenleven, multiculturaliteit, de vraag wat nu kunst is en wat niet aan bod. Na deze voorstelling is in elk geval een busrit nooit meer dezelfde.

Van en met: Peter Boelens, Manoe Frateur, Carlo Ferrante, Peter Michel, Matthias Meersman, Manoe Frateur, Annelies Boelens, Danny Muboti & Christina Janssens.

www.badvanmarie.be Genre: theaterDoelgroep: 1ste, 2de, 3de & 4de secundairDuur: 70 minuten (reken op iets

minder dan 2 lesuren inclusief de inleiding door de gids)

Maximum: 45 leerlingen (max 90 leerlingen per school)

Datum: ma 22/10 & di 23/10Uur: in samenspraak met de schoolLocatie: vertrek vanop de school tot

aan dichtstbijzijnde bushaltePrijs: € 8,00 (incl. art@work)

Page 103: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen Secundair Onderwijs 103

www.hartbeats.be

Genre: dansDoelgroep: 3de & 4de secundairDuur: 50 minutenMaximum: 250 leerlingenDatum: ma 22/10Uur: 14:00Locatie: SchouwburgPrijs: € 6,00 | € 8,00 (incl. art@work)

haRtBEatshuis

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

In de nieuwste voorstelling van Hartbeats tonen zeven jongeren zichzelf. Met dans, woord en live muziek maken ze een waaier aan emoties los, die de dubbelzinnige relatie met de plek waar ze thuis zijn proberen te vatten. ’Huis’ is een caleidoscopische voorstelling, die je niet in een keer overziet. Ze roept vragen op: waar komen we vandaan? Waar staan we nu? Waar willen we morgen heen? Je kan alleen maar afgaan op het licht dat in de verte je aandacht trekt.

Seppe Baeyens kreeg als jongere het dansvirus te pakken bij ƒABULEUS, een Leuvens gezelschap dat inzet op gemengde casts van jonge en professionele dansers en spelers. Intussen is Seppe als professioneel danser te zien in heel uiteenlopende voorstellingen en begeleidt hij zelf jongerenateliers. Naast de Kopergietery, is één van zijn vaste plekken ook het jongerenlaboratorium Hartbeats van CC De Ploter (Ternat).

Concept en regie: Seppe Baeyens, muzikale regie: Niko Hafkenscheid, artistieke assistentie: Ines Swaelens, dans: Simon Van Schuylenbergh, Oihana Azpillaga, Julian Gypens, Ellen Tronckoe, Fien Rademaek-ers & Louize Knops, muziek: Anton Van Laer, dramaturgie: Joke Laureyns, scenografie: Kwint Manshoven.

Page 104: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Secundair Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 104

hEt KiPPut

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

‘Put’ gaat over een vader, een moeder en hun zeven zonen. Twee van de vader, twee van de moeder, één geadopteerde en twee van hen samen. Een nieuw samengesteld gezin zoals dat dan heet. Begonnen aan het leven vol goede bedoelingen staat een groot gezin midden in de realiteit, worstelend met de liefde en het opgroeien. Barstend van energie of verschrompeld van leegte zoeken ze elk hun weg. Samen uit, samen thuis! Of toch niet?

‘Put’ is de allereerste samenwerking tussen de ‘oude rotten’ van Toneelgroep Ceremonia en de ‘jonge honden’ van het GEIT (het Groot Europees Instituut voor Theater). Sinds vorige zomer gaan beide gezelschappen officieel verder als één collectief: Het KIP (het Koninklijk Instituut voor Podiumkunsten). Voor het maken van ‘Put’ worden drie generaties acteurs gecombineerd, op zoek naar een hartverscheurend verhaal. ‘Dit is toneel dat door de zaal stuitert als de betere springbal.’ (in Knack)

Van: Yahya terryn & Oliver Roels, coach: Eric De Volder, met: Ineke Nijssen, Hendrik-Hein Van Doorn, Simon De Winne, Cedrik Algoed, Flor Van Severen, Ezra Fiermans, Mukti terryn, Manolito terryn & Isaac-Joe Lybeer, techniek: Geert Vanoorlé, decor: Jelle Clarisse.

www.hetkip.be Genre: theaterDoelgroep: 5de & 6de secundairMaximum: 250 leerlingenDuur: 70 minuten Datum: do 22/11Uur: 14:00locatie: SchouwburgPrijs: € 6,00 | € 8,00 (incl. art@work)

Page 105: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen Secundair Onderwijs 105

www.antigone.be Genre: theaterDoelgroep: 5de & 6de secundairDuur: 80 minuten Maximum: 176 leerlingenDatum: ma 26/11, di 27/11, do 29/11

en vr 30/11Uur: 14:00Locatie: Theater AntigonePrijs: € 8,00

thEatER antigonEPiER

Organisatie: Theater antigone

Pier is ne rare gast.Een stil water met ne diepe grond.Dat moeten ze allemaal gedacht hebben toen ze hem den eerste keer zagen ... Iedereen heeft een litteken

Zo ene waarvan dat ge denkt, dat is niets voor mij ...En toch was ‘t chemieNe vuurbal.

Acht jongeren tussen 18 en 22 werken samen met theatermaker Jan Sobrie aan een voorstelling. Er wordt gebabbeld, gelezen, gelachen, geschreven, geïmproviseerd en gespeeld. Het resultaat is een voorstelling die het heeft over de donkere kant van iedereen en die de grens aftast tussen realiteit en fantasie. Bij Theater Antigone creëert Jan eerder al de voorstellingen ‘Fimosis’ (geselecteerd voor het Theaterfestival 2009), ‘Hola que tal’ en ‘Enkele reis’ (coproductie BrONKS).

Tekst en regie: Jan Sobrie, spel: Jasmijn Van Belleghem, Sarah Roels, Silke Thorrez, Melanie Verbeke, Tobias Allegaert, Lisa Deleu, Amélie Godefroidt & Oscar Willems.

Page 106: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

SECUNDAIR

Secundair Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 106

thEatER MalPERtuis (BE)& ZodiaK,cEntRE foR nEW dancE (fi)light as a fEathER,gREEn as an aPPlE

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

De ontmoeting tussen een danser uit protestants Finland en een danseres uit katholiek Portugal biedt verschillende perspectieven op het christelijke erfgoed. Op een verrassende en bijwijlen grappige manier blazen ze het stof weg van de vermolmde iconografische beelden uit het christendom en geven ze hen opnieuw de oerkracht en herkenbaarheid waarmee die iconen probeerden een antwoord te bieden op de grote vragen omtrent leven, dood en lijden. Een alternatieve mis, een lichtvoetig kortverhaal.

Veli Lehtovaara (FI) en Maria Ferreira Silva (P) studeren samen af aan P.A.r.T.S., de gerenommeerde dansopleiding van Anne Theresa De Keersmaker. Met hun afstudeerproject weten ze meteen Piet Arfeuille (artistiek leider van Malpertuis) te bekoren, die hen voorstelt om het fraaie resultaat onder de vleugels van Malpertuis verder uit te werken tot een echte voorstelling.

Choreografie en performance: Veli Lehtovaara (FI) & Maria Ferreira Silva (P), met dank aan: P.A.R.T.S.

www.malpertuis.be Genre: dans | theater | performance Doelgroep: 5de & 6de secundairDuur: 60 minutenMaximum 120 leerlingenDatum: di 27/11Uur: 14:00Locatie: Schouwburg Prijs: € 6,00 | € 8,00 (incl. art@work)

tanKlinus

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Linus is alleen. Niemand om mee te spelen. Niemand die op bezoek komt. Overal in de stad hangt hij wegwijzers en briefjes op.Misschien dat er morgen wel iemand langskomt. Boris bijvoorbeeld. Een broer. Op een dag gaat de bel en staat hij effectief voor de deur.Met zijn mond vol fantastische verhalen. Vanaf dan is Linus met twee.Maar ondertussen schuifelt hun moeder dag in dag uit als een schim door het huis. Stil. In rouw ondergedompeld. ‘Hmmm’ zegt ze. Op alles.TANK! maakt met ‘Linus’ een theaterbewerking van het gelijknamige jeugdboek. Een warm verhaal over rouw, verlies en zalvende fantasie dat hoopvol onder je vel kruipt. TANK! is een jong theatercollectief opgericht door Sven ronsijn en Dominique Collet. Ze delen een fascinatie voor bijzondere verhalen uit de geschiedenis en proberen op die manier ‘wat was’ te vermengen met en te toetsen aan ‘wat is’ en ‘wat nog moet komen’. Inspiratietekst: Mieke Versyp, Pieter Gaudesaboos & Sabien Clement, tekstbewerk-ing: Sven Ronsijn, spel: Sven Ronsijn, muziek: Pablo Casella, figuren en vormgev-ing: Evelyne Meersschaut, coaching: Dominique Collet, in samenwerking met CC Gildhof, Tielt & CC Nova, Wetteren.

www.vzwtank.beGenre: figurentheaterDoelgroep: 3de & 4de leerjaarDuur: 60 minutenMaximum: 200 leerlingenDatum: di 08/01Uur: 14:00Locatie: SchouwburgPrijs: € 5,00

Page 107: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen Secundair Onderwijs 107

MacBEthKunstZ / KoPsPEl VZW

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Een indrukwekkende cast bestaande uit tien verschillende nationaliteiten in een beklijvende thrillerversie van Macbeth. Het eerste deel wordt in 2009 gemaakt en is een samenspel van duistere krachten. In het tweede deel wordt de harde werkelijkheid onthuld. De machtswellust groeit, de moordmachine wordt in gang gezet. Terugkeren is geen optie meer voor Macbeth. Grimmig, bezeten en grenzeloos vecht hij voor zijn macht. De sociaalartistieke organisatie kunstZ ijvert voor meer mensen van allochtone origine in de theatersector. Zowel op de planken, achter de schermen als in het publiek springt namelijk vooral hun afwezigheid in het oog. regisseur Greet Vissers zorgt voor de artistieke input. .

De voorstelling wordt gespeeld in tien verschillende talen en boventiteld in het Nederlands.

Regie: Greet Vissers, choreografie: Marie De Corte. Soundscape: Andrew Claes, decoruitvoering: Atelier Kopspel .

www.kunstz.be

Genre: theaterDoelgroep: 5de & 6de secundairDuur: 120 minuten (incl pauze)Maximum: 104 leerlingenDatum: do 24/01Uur: 10:00 & 14:00Locatie: SchouwburgPrijs: € 6,00 | € 8,00 (incl. art@work)

ultiMa thulEtRoEBEl WatER

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Tommy is 11. Zijn moeder 24.‘Ik was er vroeg bij’, zegt ze.‘Waarbij’, vraagt Tommy.‘Daarbij’, zegt zijn moeder.‘Waarom,’ vraagt Tommy.‘Daarom’, zegt zijn moeder.Ze heet Vanessa. Ze is niet veel thuis. Thuis, dat is een caravan onder de brug van de snelweg. En dan is er de oude man in dat huis aan de overkant. Daar mag hij niet naar toe. Maar ‘s nachts kruipt Tommy op de brug van de snelweg. Dat is wel straf, zo op een baanvak lopen, zo hard ge kunt en dan maken dat ge weg zijt als er auto’s komen. Snel en weg, maar waar naartoe?Dat zien we wel, droomt Tommy.

Artistiek leider Wim De Wulf trakteert met Ultima Thule het publiek steevast op fris, eigentijds figurentheater. ‘De Gomaartrilogie’, ‘Door de bomen het bos’, ‘Zijde’ of ‘rostkop’, stuk voor stuk pareltjes die blijven hangen. ‘Het Gentse gezelschap Ultima Thule slaagt er al verscheidene jaren in om jong en niet minder vaak oud te ontroeren met bijzonder figurentheater. (…) Ultima Thules theatertaal: een rijkdom van pure eenvoud.’ (Liv Laveyne in Knack).Regie: Els Trio, tekst en muziek: Wim De Wulf, spel: Dominique Collet & Wim De Wulf.

www.ultima-thule.be Genre: figurentheaterDoelgroep: 5de & 6de leerjaarDuur: n.n.b.Maximum: 250 leerlingenDatum: vr 25/01Uur: 13:30Locatie: SchouwburgPrijs: € 5,00

Page 108: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Secundair Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 108

www.kopergietery.be & www.hetkip.beGenre: dans | bewegingstheaterDoelgroep: 5de & 6de secundairMaxiumum: 250 leerlingenDuur: 60 minutenDatum: ma 28/01 Uur: 14:00Locatie: SchouwburgPrijs: € 6,00 | € 8,00 (incl. art@work)

KoPERgiEtERy & hEt KiP chicKs foR MonEyand nothing foR fREE

Vijf jongens, misschien ondertussen al mannen, komen samen in een theaterzaal. Om hun verhaal te vertellen smijten ze hun lichaam in de strijd. Tegen elkaar en voor elkaar, tot op het bittere einde. Bangin’ on the Bongo like chimpanzees. Ze hebben het over geld, seks en macht. Over jongensdromen en het echte leven.

Noem het danstheater, bewegingstheater of een fysieke voorstelling. ‘Chicks for Money and Nothing for Free’ is in elk geval een uitputtende veldslag waarin taal pas zal bovendrijven als de vijf lichamen leeg zijn, moegestreden. Het is een zoektocht naar een ideale wereld waar alles kan en niets schijn lijkt.

Het KIP is de nieuwe vlag waaronder de oude rotten van Toneelgroep Ceremonia en de jonge honden van Het GEIT sinds vorige zomer samen verder gaan. Met beperkte middelen en tonnen spelplezier heeft het KIP een heel eigen theatertaal, een frisse mix van drama en humor.

Met en van: Gilles De Schryver, Arend Pinoy, Oliver Roels, Robrecht Vanden Thoren, Hendrik Van Doorn & Yahya Terryn; dramaturg: Ellen Stynen; coach: Pieter Ampe.

ƒaBulEushEt ZondagaVondgEVoEl

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

De allerlaatste zonsondergang van de zomervakantie. De hele dag lang heb je de tijd uitgeperst als een citroen. Het opspattend water in het zwembad, het roepen van je beste vriend, je moeder die boterhammen brengt naar je zelf gebouwde kamp… rond alles hangt een verwarrende mengeling van opwinding en heimwee. Zo lang je aan het spelen bent, moet je niet stil staan bij die steen in je maag. Nu kan je alleen nog je nachtzoen zo lang mogelijk uitstellen.ƒABULEUS maakt dans- en theatervoorstellingen en kiest resoluut voor samenwerkingen tussen jonge en ervaren podiumkunstenaars. In 2005 veroverden vier ruige acteurs en regisseur Koen Monserez de harten van duizenden tieners met ‘Spelregels’, een sappig Middeleeuws verhaal over liefde in tijden van de pest. Nu komt dit droomteam eindelijk weer samen voor ‘Het zondagavondgevoel’. Daarvoor zullen ze zich onder andere laten inspireren door ‘A la recherche du Temps Perdu’ van Proust en de romantische wereld van Astrid Lindgren.

Tekst en spel: Steven Beersmans, Edith Goddeeris, Marie-Ange Gillis, Koen Monserez & Jeroen Lenaerts.

www.fabuleus.be Genre: theaterDoelgroep: 1ste & 2de secundairDuur: 60 minutenMaximum: 120 leerlingenDatum: di 29/01Uur: 14:00Locatie: ArenatheaterPrijs: € 6,00 | € 8,00 (incl. art@work)

Page 109: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen Secundair Onderwijs 109

www.bis-producties.beGenre: theaterDoelgroep: 1ste & 2de secundairDuur: 60 minutenMaximum: 250 leerlingenDatum: do 31/01Uur: 14:00Locatie: SchouwburgPrijs: € 6,00 | € 8,00 (incl. art@work)

dE BEndE Van dE PRinsdondERdag

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Een trein houdt plotseling halt. De gestrande reizigers weten niet waarom. De treinbestuurder gedraagt zich verward. Een politie-inspecteur komt ter plaatse. Er is iets aan de hand. Wanneer vertrekt de trein weer? Wanneer gaat het leven door? En waar is dat meisje? Ze zei lachend dat ze Julia heet. En dat ze verliefd is. Samen met haar lief was ze op weg. Naar het einde van de wereld. Heeft zij iets te maken met deze merkwaardige stilstand?

De Bende van de Prins maakt voorstellingen voor tieners. Dit jeugdtheatergezelschap rond regisseur Mich Walschaerts (Kommil Foo) en auteur/acteur Pepijn Lievens mengt pertinente thema’s door waarachtige verhalen. Met hun vorige voorstelling ‘Averechts’ staan ze in 2011 op Theater aan Zee. In ‘Donderdag’ ontspint zich op hun lichtvoetige en komische manier een spannend verhaal. Een liefdesgeschiedenis met een onwaarschijnlijk einde.

Tekst: Pepijn Lievens, regie: Mich Walschaerts, tekst: Pepijn Lievens, spel: Liesa Naert & Wouter Bruneel, dramaturgie en productie: Els Deventer.

Page 110: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Secundair Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 110

thEatER staP & tiBaldusEn andERE hoEREn4 : 3

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Op de scène staan zeven personages gevangen in de wereld van de lach: de Sitcom. De mensen zijn er mooi, succesvol en grappig. Er heerst een overvloedige rijkdom. Het onvolmaakte wordt er volmaakt. Zeven personages die zich voortsnellen, opgejaagd door de dictatuur van de lachband. Maar wat als ze het spel niet meer willen meespelen? Wat als de mensen op de scène, in een hang naar authenticiteit, brutaal hun masker en rol afleggen en zich terugtrekken uit de maatschappelijke komedie?

‘4 : 3’ wordt een voorstelling over revolutie en hoop. Een voorstelling over de schreeuw van een mens, gevangen in de rolpatronen van een consumptie- en prestatiemaatschappij.

Het Gentse collectief Tibaldus en andere hoeren maakt de laatste jaren furore met een eigenzinnige en radicale theatertaal. Sober, ritueel, uitgepuurd. De (valide) spelers van Tibaldus en de (anders valide) spelers van Theater Stap lijken uit eenzelfde bron te putten. Hoogtijd dus om samen een voorstelling te maken.

Van en met: Hans Mortelmans, Simon De Winne, Wietse Tanghe, Timeau De Keyser & zes Stapspelers.

www.theaterstap.be & www.tibaldus.be Genre: theaterDoelgroep: 5de & 6de secundairDuur: n.n.b.Maximum: 200 leerlingenDatum: vr 01/02Uur: 14:00Locatie: Budascoop 1Prijs: € 6,00 | € 8,00 (incl. art@work)

Page 111: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen Secundair Onderwijs 111

tuning PEoPlEhalVE MEns

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

In ‘Halve Mens’ volgt Tuning People het spoor van een militair die zwaar verminkt terugkomt uit de oorlog. De schaamte voor zijn misvormde gezicht maakt hem kwetsbaar. Niets is nog hetzelfde, waardoor hij op zoek moet naar z’n ware of een nieuwe identiteit. De voorstelling is een pleidooi voor eigenheid en de durf om tegen de stroom in te gaan. Een macaber kijk- en luisterspel over schoonheid en schaamte.

Tuning People maakt geluidstheater. Ze bricoleren een eigen dadaïstische wereld met geluid, vorm, oude objecten, inhoud, spelregels, plakband en kostuums.

‘Halve mens is imposant muziekheater waarin Jo Jochems een ijzersterke rol neerpoot en hierbij voortgestuwd wordt door de inventieve regie. [...] (Els Van Steenberghe in Knack Focus)

Van: Wannes Deneer, Karolien Verlinden & Jef Van gestel, tekst: Jorieke Abbing, met: Jo Jochems, Charlotte Goesaert & Wim Muyllaert, kostuumontwerp: Maartje van Bourgognie.

www.tuningpeople.be Genre: muziektheaterDoelgroep: 5de & 6de secundairDuur: 70 minutenMaximum: 250 leerlingenDatum: ma 04/02Uur: 14:00Locatie: Budascoop 1Prijs: € 6,00 |€ 8,00 (incl. art@work)

www.hetbanket.be Genre: theaterDoelgroep: 5de & 6de leerjaarDuur: n.n.b. Maximum: 120 leerlingenDatum: ma 18/02Uur: 10:00 & 14:00Locatie: ArenathaterPrijs: € 5,00

hEt BanKEtitaK

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Itak is zijn dorp in het Braziliaanse oerwoud ontvlucht en komt terecht in de moderne wereld. Daar ontmoet hij Waltertje, die is opgebouwd uit kunstorganen. Hij is de zoon van het hoofd van een groot moordenaarsbedrijf. Itak en Waltertje staan tegenover elkaar. De jongens worstelen, elk op hun manier, met hun afkomst en komen terecht in werelden die in niets lijken op de plek waar ze vandaan komen. ‘Itak’ is een sprookjesachtige vertelling, geschreven door Peter De Graef. Een verhaal over vriendschap en over de wereld als kunstmatige plek vol technologie. Tristan Versteven en Brechtje Louwaard brengen met verve de vele kleurrijke personages tot leven. Na ‘Eiland Lucretia’ en ‘Het land is stil’ brengt Het Banket met ‘Itak’ een kleinere, intieme vertelvoorstelling. Brechtje Louwaard en Tristan Versteven werkten in het verleden reeds meerdere malen samen met Peter De Graef in producties zoals ‘De winter onder de tafel’, ‘Marianne’, ‘Vaders en eieren’,… (HETPALEIS). De affiniteit met zijn werk is dus groot.

Tekst: Peter De Graef, spel: Brechtje Louwaard & Tristan Versteven, beeld: Nick Andrews.

Page 112: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Secundair Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 112

www.kopergietery.be Genre: theaterDoelgroep: 1ste, 2de, 3de & 4de secundairDuur: n.n.b. Maximum: 200 leerlingenDatum: vr 08/03Uur: 10:00 & 14:00Locatie: SchouwburgPrijs: € 6,00 | € 8,00 (incl. art@work)

KoPERgiEtERychaRlottE

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Een groep jongeren vindt, als bij toeval, een enveloppe. Daarin zit een politierapport over het doen en laten van een meisje genaamd Charlotte. Ze werd binnengebracht op spoed. Verder nog een gsm met filmpjes die het meisje maakte en een reeks gedichten. Een zoektocht naar wie Charlotte was of is, begint.

Theatermaakster Eva Bal laat zich voor ‘Charlotte’ inspireren door een aantal gedichten van een tienermeisje. Een meisje dat het moeilijk had met het leven en voor zichzelf besloot er uit te stappen. De gedichten getuigen van angst, twijfel, verscheurdheid, maar evengoed van levensvreugde, energie en een scherpe humor…Samen met zeven jongeren uit de theaterateliers van Kopergietery en met de gedichten van dit meisje als uitgangspunt maakt Eva Bal een voorstelling waarin spel, dans, muziek en filmbeelden in elkaar overvloeien. Een theatervoorstelling die raakt aan de rafels van het leven.

Concept en regie: Eva Bal, spel: Ella Bal, Matteo Bal, Violet Braeck-man, Elias Degruyter, Seppe Dewulf, Gilles De Vilder & Indiana Schepens (jongeren theaterateliers), film: Kenneth Michiels, danscoach: Hendrik Lebon, advies: afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie UZ Gent.

EnKElE REisthEatER antigonE & BRonKs

Organisatie: Theater antigone

Aziz: ‘Ik ben een vondeling. Gestolen in feite, samen met de auto. Een citroën Ami Six. Dus noemen ze me Aziz. Ik ben een blanke jongen. Opgevoed tussen zigeuners. Met een Arabische naam. En een vals Marokkaans paspoort. Kan je nog volgen? Ik soms ook niet.’Jean-Pierre: ‘Ik kom uit een dorpke van niets. Mijn pa was niets, mijn ma was niets. Ons leven was niets. 17 jaar geleden ben ik uit dat dorp van niets vertrokken om iets te worden. Soms gelooft ge liever de grootste leugen dan de waarheid.’

Het boek ‘Un aller simple’ van Didier Van Cauwelaert (Prix Goncourt 1994), een actuele en bij wijlen hilarische satire op de terugkeerpolitiek van migranten, vormt het vertrekpunt voor deze productie van Joris Van den Brande. Met zijn komische en directe stijl gaat hij thema’s als identiteit en vluchten in een gefantaseerde wereld te lijf.

Tekst: Joris Van den Brande, spel: Jan Sobrie & Joris van den Brande, coaching: Jos Verbist & Bart Danckaert.

www.bronks.be Genre: theaterDoelgroep: 1ste & 2de secundair Duur: 80 minutenMaximum: 176 leerlingenDatum: do 14/03 & vr 15/03Uur: 14:00Locatie: Theater AntigonePrijs: € 8,00

Page 113: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen Secundair Onderwijs 113

hEt ongERiJMdEKWaKZalVER

Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Scagnelle, een bullebak, geeft zijn vrouw Martine van tijd tot tijd een ferm pak slaag. Maar Martine zint op wraak. Op ‘t moment dat er twee kerels passeren die hopeloos op zoek zijn naar een dokter, om de dochter van hun baas te genezen van een verloren stem, grijpt ze haar kans. Ze maakt de jongens wijs dat Scagnelle een dokter is die zelfs de zwaarste gevallen kan genezen. Ze waarschuwt hen: hij zal in alle talen ontkennen dat hij arts is en pas toegeven na een flink pak slaag…Het Ongerijmde speelt – geïnspireerd door ‘Le Médecin malgré lui’ van Molière - in een eigen stijl een farce vol huiselijk geweld, wraak, hebzucht, oplichterij, … en ware liefde.

Vertaling: Machteld Timmermans, tekstbewerking: Machteld Tim-mermans & Danny Timmermans naar Molière, regie: Danny Tim-mermans, spel: Jenne Decleir, Kadèr Gûrbüz, Machteld Timmermans & Danny Timmermans.

Genre: theaterDoelgroep: 5de & 6de secundairDuur: 60 minutenMaximum: 250 leerlingenDatum: do 21/03Uur: 10:00 & 14:00Locatie: OC De VonkePrijs: € 5,00

www.bronks.be Genre: theaterDoelgroep: 1ste & 2de secundairDuur: n.n.b. Maximum: 220 leerlingenDatum: vr 03/05Uur: 14:00Locatie: OC De VonkePrijs: € 5,00Datum: do 16/05Uur: 14:00Locatie: Theater AntigonePrijs: € 8,00

BRonKssoRRy VooR allEs

Organisatie: - op 03/05: Cultuurcentrum Kortrijk - op 16/05: Theater antigone

Een jongen ontdekt bij het overlijden van zijn grootvader dat hij nog een overgrootvader in leven heeft, die door de rest van de familie is vergeten. De jongen besluit hem op te zoeken. Zijn overgrootvader is 200 jaar oud, maar dat zou je hem niet aangeven. Zijn veroudering hield op toen hij besliste niet meer met de tijd mee te evolueren. Sinds dan bepaalt hij zelf het ritme van zijn leven. Ergens onderweg is de wereld hem vergeten. Als een man zonder schaduw leeft hij, zelfs de zon negeert hem.‘Sorry voor alles’ vertelt het verhaal van een jonge en een oude man. Over hun relatie gebaseerd op onbegrip en rare kronkels in de kop. Over gefoefel met de tijd en de gevolgen daarvan. Een avontuur met de dood als climax. Het is einde is voorspelbaar, al de rest niet. Of is het omgekeerd?Joris Van den Brande ken je van ‘Enkele reis’ of ‘Zolderling’. Joost Vandecasteele was actief bij Abattoir Fermé, Union Suspecte en het Kaaitheater. Met zijn eerste boek ‘Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij’ haalt hij de Vlaamse Debuutprijs binnen. Ondertussen ligt zijn derde boek reeds in de rekken.Tekst, regie en spel: Joris Van den Brande & Joost Vandecasteele, met de steun van het Vlaams Fonds voor letteren.

Page 114: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Secundair Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 114

www.antigone.be Genre: workshop theaterDoelgroep: 1ste t.e.m. 6de secundairDuur: 150 minutenMaximum: 20 leerlingenDatum: in overlegLocatie: Theater AntigonePrijs: € 150,00

www.passerellevzw.beGenre: workshops en dansprojecten

op maatDoelgroep: 1ste t.e.m. 6de secundairDuur: minimum 120 minutenMaximum: 20 à 25 leerlingenDatum: op aanvraag, hele seizoenLocatie: op school, in Studio Passerelle

of op locatie (i.s.m. een cultuurcentrum)

Prijs: richtprijs: € 50,00/uur

thEatERWoRKshoP Organisatie: Theater antigone

Zin om met je klas theater te verkennen op de planken in plaats van op de tribune? Maak je op school een eigen voorstelling en wil je je leerlingen een aantal basistechnieken mee geven? Wil je de creativiteit van je leerlingen aanwakkeren en hen zo theater van een andere kant laten ontdekken? Dan zoek je ongetwijfeld een theaterworkshop.

Op aanvraag organiseert Theater Antigone workshops voor scholen. In zo’n workshop leert een ervaren dramadocent enkele basistechnieken aan. Onder het motto ‘iedereen kan theater spelen’ worden tips aangereikt en grenzen verlegd. De workshops kunnen gekaderd worden in het licht van een voorstelling die je bij Theater Antigone komt bekijken. Verder kan je een workshop ook combineren met een rondleiding achter de schermen of een verkennend gesprek over hoe een theaterproductie bij Theater Antigone tot stand komt.

PassEREllEdansPRoJEctEnof WoRKshoPs dansOrganisatie: Passerelle vzw

Je leerlingen wil laten kennismaken met hedendaagse dans. Zoek je begeleiding voor een danstraject rond een welbepaald thema, of had je eerder korte smaaksessies (workshops) in gedachten voor de creaweek of sportdag? Passerelle werkt in overleg de gepaste formule voor jouw school uit. Maatwerk dus.

Op de website www.passerellevzw.be vind je alvast inspirerende filmpjes van gerealiseerde projecten als ‘Identity KiD’ (met Sint Theresia instituut in Kortrijk), ‘WisKunst’ (met Freinetschool De Wingerd in Gent) en ‘Heldenmoed’ (met basisschool De Waaier in Watou) als voorbeelden.

Passerelle, platform voor jonge dans, is een Kortrijkse cultuureducatieve vereniging, structureel gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap.

Page 115: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen Secundair Onderwijs 115

www.schouwburgkortrijk.beDoelgroep: 1ste t.e.m. 6de secundairDuur: 60 minutenMaximum: 25 leerlingenBeschikbaar: hele seizoen, na reservatiePrijs: € 10,00 / rondleiding

www.dekreun.be Genre: interactieve rondleidingDoelgroep: 4de, 5de & 6de secundair Opmerking: indien gewenst,

kan deze rondleiding ook voor leerkrachten worden gegeven.

Duur: 30 minutenData: hele seizoen, na overlegMaximum: 30 leerlingenLocatie: De KreunPrijs: gratis

achtER dE schERMEnVan schouWBuRg KoRtRiJKOrganisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Als je naar een voorstelling gaat, zie je het podium maar van op één plaats: jouw zitje in de Schouwburg. Maar vraag je je nooit eens af hoe het er achter de schermen aan toe gaat? We graven in het rijke verleden van de Schouwburg en verkennen alle hoeken en kantjes. Je ontdekt de schitterende zaal, mag op het podium en we nemen je zelfs mee hoog in de theatertoren!

De geheimen van de Schouwburg worden ontrafeld en de jongeren ontdekken de werking van een cultuurcentrum. Een nieuwe wereld gaat voor de leerlingen open en als leerkracht krijg je de kans een theaterbezoek of project op school in een ruimer kader te plaatsen. Afhankelijk van jouw vraag worden bepaalde aspecten meer toegelicht. Een technische rondleiding of meer inhoudelijke toelichting behoren tot de mogelijkheden.

achtER dE schERMEnVan dE KREunOrganisatie: de Kreun

Muziek is meer dan ooit aanwezig in het dagelijkse leven. Van je Ipod tot in het winkelcentrum. Vaak is muziek een sociaal bindmiddel, een manier om je zelfbeeld te veruiterlijken. Maar hoe ga je daarmee om? Een interactieve sessie maakt jongeren duidelijk dat er meer is dan de hitparade, dat je zelf op zoek kan gaan naar muziek en welke rol De Kreun speelt binnen het muzieklandschap.

De Kreun is een muziekclub met als missie gangmaker te zijn voor intense muziekbeleving in de grensregio. Tijdens interactieve sessie voor scholen worden diverse aspecten rond muziek, muziekbeleving en de werking van De Kreun, toegelicht. Uiteraard kan de nieuwe zaal als gebouw niet ontbreken. We loodsen je dan ook graag mee achter de schermen, waar je de sfeer helemaal kan opsnuiven. Bij een bezoek aan De Kreun wordt steeds ingespeeld op specifieke vragen en verwachtingen van de school.

Page 116: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Secundair Onderwijs Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 116

www.antigone.be Doelgroep: 1ste t.e.m. 6de secundairDuur: 75 minutenMaximum: 25 leerlingenBeschikbaar: hele seizoen, na reservatiePrijs: € 15,00 /rondleiding

EEn KiJKJE in dEsPEEl- En atEliERRuiMtEVan antigonEOrganisatie: Theater antigone

Wanneer je naar theater gaat, zie je een afgewerkte voorstelling. Maar ben je niet benieuwd naar hoe een voorstelling wordt gemaakt? Hoe ontstaan de eerste ideeën? Hoe lang wordt er gerepeteerd? Hoe groeit een voorstelling? Waar worden decors gemaakt?

Een bezoek aan de speel- en atelierruimte van theater Antigone geeft een antwoord op al deze vragen. Ontdek zelf de wereld van wat ooit een brouwerij, een autogarage en een herstelfabriek voor huishoudtoestellen is geweest en nu fungeert als theaterzaal.

Je krijgt een korte ontstaansgeschiedenis van theater in het algemeen en van Antigone in het bijzonder. Hoe wordt er gewerkt en waarin verschilt Theater Antigone van een klassieke schouwburg.

Extra: op vraag kan binnen de rondleiding ook de nodige aandacht worden besteed aan de sociaal-artistieke werking van Antigone.

Page 117: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen Secundair Onderwijs 117

cJPStudenten boven de 16 ontdekken zelf graag welke vrijetijdsbesteding bij hen past. Via verschillende media biedt CJP een overzicht van het culturele aanbod in Kortrijk.

CJP is hiervoor een unieke partner. Wie lid is van CJP kan op een goedkope manier naar film, concerten, theater, dans, tentoonstellingen, literaire avonden, mode- en designevenementen in Kortrijk en daarbuiten. CJP-leden krijgen up to date informatie via een tweewekelijkse nieuwsbrief, facebook, www.cjp.be/kortrijk en het CJP-magazine. Wekelijks maakt iedereen ook kans op gratis concerttickets, dvd’s, games, boeken en meer fraais.

In Kortrijk is het CJP-lidmaatschap gratis, dankzij de samenwerking tussen de Stad, de Kortrijkse hogescholen en de universiteit. Ondertussen zijn 2.800 jongeren (16-26 jaar) lid, een mooi resultaat dat we met jouw medewerking graag nog willen versterken. Hoe meer jongeren, hoe meer CJP ook voor hen kan realiseren. Verspreid dus het woord!Hoe CJP-lid worden?

Alle Kortrijkse jongeren en studenten tussen 16 en 26 jaar krijgen medio september 2012 een brief in de bus met een persoonlijke activatiecode. Via de website van CJP kunnen ze hun lidmaatschap meteen claimen! Breng dit unieke aanbod onder de aandacht van jouw leerlingen (16+) en introduceer hen zo in de brede waaier van vrijetijdsactiviteiten in Kortrijk.

> Meer info: roos Desmet, cultuurbeleidscoördinator Tel: 056 27 74 mail: [email protected]

Page 118: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

118

Page 119: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

VOORLEERKRACHTEN

119

Page 120: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Voor leerkrachten Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen 120

VisiEdag VooR lEERKRachtEn: Organisatie: Kunstencentrum Buda

Kunstencentrum Buda organiseert jaarlijks een visiedag voor leerkrachten n.a.v. een nieuw seizoen ‘Lessen in het donker’. Tijdens deze visiedag kan je een selectie van films en bijhorende lesmappen op voorhand gratis komen bekijken. Zo maak je de perfecte keuze voor jouw klas.

Datum: za 22/09Uur: vanaf 10:00Locatie: BudascoopInfo: Kunstencentrum Buda

(inschrijven bij Lieve Vankeirsbulck)

Datum: di 05/06Uur: 20:00Locatie: ArenatheaterInfo: Cultuurcentrum Kortrijk

(inschrijven bij Han Degezelle)

infoaVondVooR lEERKRachtEnOrganisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Op dinsdag 5 juni nodigt Schouwburg Kortrijk alle leerkrachten uit op een infomoment. De ingrediënten zijn bekend: info over voorstellingen, projecten en workshops, kans op informele ontmoeting, tijd om te grasduinen in beschikbaar lesmateriaal en ruimte om te snuisteren in beeldmateriaal. Het ideale moment om je plannen voor culturele uitstappen vorm te geven. Wij helpen je graag bij de keuze van het gepaste programma voor jouw leerlingen.

Wij zorgen voor een hapje en een drankje en kijken er alvast naar uit jullie te mogen verwelkomen.

Page 121: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Kunst- en cultuureducatief programma voor scholen Voor leerkrachten 121

PRosPEctiEWERKgRoEPschouWBuRg KoRtRiJKOrganisatie: Cultuurcentrum Kortrijk

Wie graag wat meer betrokken wil zijn bij de werking van Schouwburg Kortrijk kan deel uitmaken van de prospectiewerkgroep. Deze werkgroep gaat gedurende het jaar diverse voorstellingen prospecteren in het kader van de programmering van het daarop volgende seizoen. Interesse? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Info: Schouwburg Kortrijk (Mieke Vandecandelaere of Jozefien Lecluyse)

Page 122: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

122

Page 123: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

ALGEMENEINFO

123

Page 124: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Algemene info 124

cultuuRschaKElsin KoRtRiJKVerschillende organisaties in Kortrijk zijn erkend als ‘cultuurschakel’ via Dynamo 3 (Canon). Hierdoor kunnen klasgroepen (max. 30 lln) uit de regio via ‘DynamoOPWEG’ tijdens de daluren gratis met de bus naar één van deze locaties.

De verplaatsingen zijn voor veel scholen een drempel. We hopen dan ook op die manier nog meer kinderen, jongeren en leerkrachten de mogelijkheid te bieden deel te nemen aan één van de vele activiteiten die we jaarlijks voor scholen organiseren.

Wil je als school gebruik maken van deze faciliteit? Dan kan je via een aantal eenvoudige stappen probleemloos een dagpas voor het vervoer aanvragen. Surf naar www.dynamo3.be/dynamoOPWEG en lees er alles over de instapvoorwaarden en de mogelijkheden om meer cultuur in elke klas te brengen.

Het project wordt gecoördineerd door CANON Cultuurcel (Ministerie van Onderwijs-Agentschap voor Onderwijscommunicatie) en loopt in samenwerking met de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn, de Lerarenkaart en de culturele steunpunten FArO en LOCUS. Meer dan 500 bestemmingen zijn inmiddels cultuurschakel.

De Kortrijkse cultuurschakels zijn: > Broelmuseum> Cultuurcentrum Kortrijk > Kortrijk 1302> Kunstencentrum BUDA> Openbare bibliotheek> Vlasmuseum

MEnsEn MEtEEn BEPERKingIedereen is welkom in onze cultuurhuizen. We leveren dan ook graag een aantal extra inspanningen om de mentale en fysieke toegankelijkheid te optimaliseren.

> Voor rolstoelgebruikers en hun begeleiders wordt een goed bereikbare plaats voorzien. Zijn er rolstoelgebruikers in je groep, vergeet dan niet om dit bij reservering te vermelden.

> Mensen met een beperking die begeleid worden door een speciaal opgeleide hond zijn welkom in onze accomodaties. Gelieve dit te melden aan het zaalpersoneel.

Een aantal locaties hebben bijkomende faciliteiten: > De parterre van de Schouwburg is voorzien van

een vaste ringleiding. Mensen met een auditieve beperking die een hoorapparaat dragen, kunnen hierdoor in optimale omstandigheden genieten van een voorstelling. Meer info hierover kan je verkrijgen via het zaalpersoneel. Vermeld bij je reservering dat je van deze faciliteit gebruik wenst te maken.

> Meer info over kunst en cultuur op school vind je op www.canoncultuurcel.be of op www.dynamo3.be. Ben je op zoek naar extra ondersteuning om jou cultuurplan vorm te geven of je eerste stappen te zitten om

een dynamoplan op te maken, dan kan je in deze regio ook terecht bij HumuZ, expertisenetwerk kunst- en cultuureducatie (www.humuz.be)

Page 125: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Algemene info 125

ondERstEuning VanPRoJEctEn oP schoolOrganiseer je een project op school en zit je nog met vragen? Dan kan je op heel wat ondersteuning rekenen!

inhoudEliJKTal van organisaties binnen de stad zullen je graag met raad en daad bij staan bij de realisatie van een cultureel of kunstzinnig project op school. Neem contact op met HumuZ, expertisenetwerk kunst- en cultuureducatie. We zoeken met jou naar de ideale partner en geven je met plezier tips en suggesties.

financiEElScholen kunnen een beroep doen op een aantal financieringskanalen voor de realisatie van projecten. Op www.projectloket.be vind je alvast heel wat informatie.

> Een belangrijke partner is ongetwijfeld Dynamo. Op www.dynamo3.be ontdek je waaraan je project moet voldoen, hoe je een dossier indient en waaraan je nog moet denken.

> Denk je er eerder aan een Brede Schoolproject te ontwikkelen, dan kan je via de stad een subsidiedossier indienen. Hiervoor neem je contact op met Hanne Verledens ([email protected]). Ook binnen een Brede Schoolproject kan kunst- en cultuureducatie een onderdeel zijn.

Opnieuw kan je terecht bij HumuZ, expertisenetwerk kunst- en cultuureducatie voor advies en informatie. Wij helpen je het geschikte subsidiekanaal te vinden en geven graag tips en tricks bij de opmaak van je dossier.

infRastRuctuuRSoms overstijgt een project de infrastructurele mogelijkheden van de school. Je kan in zo’n geval gebruik maken van de stedelijke infrastructuur. Een breed gamma aan lokalen kan tegen interessante tarieven afgehuurd worden voor voorstellingen, workshops, tentoonstellingen, feesten en andere projecten. Je kan terecht in Cultuurcentrum Kortrijk, met Schouwburg Kortrijk, Concertstudio, Arenatheater,

muziekcentrum Track, ontmoetingscentra en buurthuizen; het Jeugdontmoetingscentrum Kortrijk, met fuifzaal, muzieklokaal, danslokaal en polyvalente ruimtes of Budascoop met theater- en filmzalen.

logistiEKHeb je bijkomend materiaal nodig voor de organisatie van een activiteit op school of op locatie, dan heb je in Kortrijk de Uitleenwinkel en een provinciale uitleendienst.

> Uitleenwinkel Stadhuis Kortrijk, Grote Markt 54 8500 Kortrijk [email protected] tel. 056/27 74 22 www.kortrijk.be/uitleenwinkel

De Uitleenwinkel kan je helpen met een uitgebreid gamma aan uitleenbare materialen: audiovisueel materiaal, podia, volkspelen, tentjes, herbruikbare bekers, sportmateriaal,… Bovendien zijn alle materialen, mits het betalen van een waarborg, gratis te gebruiken. De volledige lijst met beschikbare materialen is beschikbaar op www.kortrijk.be/uitleenwinkel, in het stadhuis en de ontmoetingscentra. Via deze website kan je eveneens het online reservatieformulier invullen.

> De provinciale uitleendienst Emiel Clauslaan 3, 8500 Kortrijk 056/22 56 22 [email protected] www.west-vlaanderen.be

Page 126: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Algemene info 126

to do oR not to do

dE REgEls Van hEt sPElNaar de film gaan, een rockconcert bijwonen, een theatervoorstelling gaan bekijken, een tentoonstelling bezoeken, een klassiek concert beluisteren of aan een workshop deelnemen: elk culturele uiting heeft zo zijn eigen gewoontes en verwacht een aangepast gedrag van de bezoeker. Kinderen en jongeren zijn zich hier niet altijd van bewust. Introduceer je leerlingen dan ook in deze codes.

do’sJe hebt ervoor gekozen om met je leerlingen een culturele activiteit bij te wonen. Fantastisch! Je biedt je leerlingen de unieke kans te proeven van cultuur. Probeer de juiste omstandigheden te creëren zodat de leerlingen optimaal kunnen genieten van deze kunstzinnige uitstap.

> Een goede introductie en een juiste ingesteldheid maken al de helft van de kunstbeleving: de kinderen en jongeren kunnen recht de voorstelling, het museum of de tentoonstelling binnenstappen, zonder de omweg van verkeerde of vage verwachtingen. Hierdoor zit de wisselwerking tussen publiek en kunst meteen op het juiste spoor en kan er een boeiende communicatie tot stand komen. De cultuuruitstap wordt voor de kinderen/jongeren een ware belevenis. Lesmappen kunnen daarbij helpen. De meeste gezelschappen en organisaties maken lesmappen aan, boordevol creatieve lessuggesties. Ze worden vóór de voorstellingen/film/workshop/tentoonstelling bezorgd aan de begeleidende leerkrachten. Ook educatieve pakketten of een bezoek achter de schermen van een aantal huizen, kunnen een interessante invalshoek zijn. Wij gaan er van uit dat de bezoekers geïntroduceerd worden in de activiteit.

> Bij een aantal activiteiten voorzien wij extra educatieve omkadering. Voor deze extraatjes doen wij een beroep op professionele educatieve medewerkers. We raden je aan deze omkadering zeker in overweging te nemen. Ze vormt beslist een meerwaarde. Op uitdrukkelijk verzoek van de leerkrachten kan een gesprek met de acteurs worden georganiseerd. Dit moet tijdig aangevraagd worden.

> Wil je als leerkracht vooraf de tentoonstelling, voorstelling of activiteit verkennen, neem dan contact op met de organistor. Zij zetten de mogelijkheden graag op een rij.

> De activiteiten beginnen stipt op het aangegeven uur. Om alles rustig te laten verlopen, vragen wij een kwartier voor aanvang aanwezig te zijn. Wie te laat komt, riskeert niet meer binnen te mogen.

> Jassen en boekentassen horen thuis in de vestiaire, die gratis is. Zorg ervoor dat de leerlingen deze service effectief gebruiken.

> We vragen de begeleidende leerkrachten een oogje in het zeil te houden. Als je merkt dat leerlingen het goede verloop van een activiteit storen, grijp dan in.

dont’sDrank en eetwaren zijn even ongewenst als vervelend gedrag, het versturen van smsjes of het rinkelen van een GSM. We vragen dan ook uitdrukkelijk aan de begeleidende leerkrachten dit vooraf met de leerlingen te bespreken en op het moment zelf een oogje in het zeil te houden

Page 127: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Algemene info 127

PRaKtisch Inschrijven voor de activiteiten kan via de respectievelijke organisator. In veel gevallen kan dit online, maar je kan ook steeds telefonisch contact opnemen om je vragen te bespreken of per mail een aanvraag versturen. De inschrijvingen worden door alle organisatoren individueel verwerkt. Kijk dus goed na wie de organisator is van de activiteit die je wenst bij te wonen.

Algemeen geldt dat inschrijvingen worden verwerkt in volgorde van ontvangst. Om iedereen gelijke kansen te geven, hanteren de meeste organisaties een datum waarop de inschrijvingen starten. Inschrijvingen die in zo’n geval vroeger binnenkomen, worden als laatste behandeld.

Bij de meeste activiteiten voor kinderen en jongeren worden om artistieke of pedagogische redenen publieksbeperkingen vooropgesteld door docenten of gezelschappen. Sommige activiteiten zijn dus snel volzet.

Hieronder geven we je graag nog wat praktische informatie per organisatie:

acadEMiEHoutmarkt 5, 8500 KortrijkContactpersoon scholen: Ann Vlieghe 056/27 78 60 [email protected] www.kortrijk.be/academie

De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten focust op de vorming van kinderen en jongeren in de beeldende kunst. Naast een uitgebreid opleidingsaanbod buiten de schooluren, organiseert de Academie ook een aantal projecten naar het onderwijs toe. Wil je met je klas buiten de schooluren een tentoonstelling of activiteit van de Academie meepikken (bv. Acamoda), contacteer dan de Academie voor meer info.

Praktische info:> Aanvragen voor een workshop moeten minstens één

maand vooraf aangevraagd worden. > Afspraken worden in onderling overleg bepaald.> Betaling gebeurt per overschrijving, na ontvangst

factuur.

antigonEOverleiestraat 47, 8500 Kortrijk (zaal) of Korte Kapucijnenstraat, 8500 Kortrijk (secretariaat)Contactpersoon scholen: Inge Lattré 056/24 08 87 [email protected] www.antigone.be

Theater Antigone staat garant voor boeiend theater. Eigen producties kunnen in overleg ook tijdens de schooluren geprogrammeerd worden. Daarnaast worden af en toe gastgezelschappen uitgenodigd om voorstellingen te spelen voor scholen. Antigone voorziet bij elke avondvoorstelling een inleiding. Je krijgt achtergrondinformatie over de voorstelling en de makers. Boeiend en aantrekkelijk, zonder de magie van de voorstelling weg te nemen. Zo wordt de voorstelling een echte theaterbelevenis. Mits tijdig aangevraagd, kan ook een nabespreking met acteurs of regisseur voorzien worden. Als leerkracht kan je ook gratis genieten van een try-out. De programmering is niet af bij het verschijnen van deze brochure. raadpleeg dus de website voor het volledige aanbod of blijf via de digitale nieuwsbrief voor leerkrachten op de hoogte van bijkomende voorstellingen. Je kan je gegevens doorspelen aan Inge Lattré.

Praktische afspraken> Inschrijven kan vanaf 1 juni bij Ingé Lattré. > Na inschrijving ontvang je een bevestiging. > Betaling gebeurt per overschrijving, na ontvangst

factuur.

BiBliothEEKLeiestraat 30, 8500 Kortrijk Contactpersoon scholen: Ann Cottens 056/27 75 79 [email protected] www.kortrijk.be/bibliotheek

Naast de mogelijkheid tot klassikale ontlening van boeken, speelleermaterialen of themaboxen, organiseert de bibliotheek jaarlijks ook een aantal eigen activiteiten. Educatieve rondleidingen of een lezing van een auteur zijn alvast een boeiende invalshoek om literatuur aan bod te laten komen in de klas.

Page 128: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Algemene info 128

Praktische afspraken> Inschrijven kan bij Ann Cottens> Alle activiteiten zijn gratis.

BRoElMusEuMBroelkaai 4, 8500 Kortrijk Contactpersoon voor scholen: Nathalie Vandevelde 056/27 77 88 [email protected] www.broelmuseum.be

Het Broelmuseum heeft een boeiende collectie van beeldende kunst uit de regio Kortrijk van de 16de eeuw tot vandaag. Je ziet er meesterwerken van schilders zoals roelandt Savery, Karel van Mander, Kerstiaen De Keuninck, Louis Pierre Verwee, Evarist Carpentier... en ontdekt de Kortrijkse dierenschilders uit de 19de eeuw: Louis robbe, Edward Woutermaertens, Joos Vincent de Vos... Tijdelijke tentoonstellingen leggen het accent op hedendaagse beeldende kunstenaars en moderne technieken.

Op maat van scholen biedt het Broelmuseum een aantal interactieve rondleidingen aan. Naar wens kunnen ook arrangementen worden uitgewerkt.

Praktische afspraken: > Inschrijven kan bij Nathalie Vandevelde en moet

minimum 2 weken voorafgaand aan je bezoek gebeuren.

> Betaling gebeurt cash aan de museumbalie of per overschrijving na ontvangst van een factuur.

Buda agBKapucijnenstraat 10, 8500 Kortrijk Contactpersoon: Hans Vandenberghe056/27 74 [email protected]

Buda AGB beheert de gebouwen op Buda. Wil je als school gebruik maken van de Budascoop, de Budatoren of binnenkort de Budafabriek (vanaf najaar 2012), vraag dan de beschikbaarheid en voorwaarden op. Voor scholen is de Buda accommodatie tegen interessante tarieven te gebruiken als podium of expositieruimte. Je geniet er ook de nodige technische ondersteuning voor de realisatie van je project.

cultuuRcEntRuM KoRtRiJK Schouwburgplein 14, 8500 Kortrijk Contactpersoon:> inschrijvingen & praktische organisatie:

Han Degezelle ([email protected])> inhoudelijk basisonderwijs: Mieke Vandecandelaere

([email protected])> inhoudelijk secundair onderwijs: Jozefien Lecluyse

([email protected]) 056/23 98 50

www.schouwburgkortrijk.be/scholen (ook voor online inschrijvingen)

Cultuurcentrum Kortrijk staat voor Schouwburg Kortrijk en het Muziekcentrum Track in het centrum van de stad en vijf ontmoetingscentra en twee buurthuizen in de deelgemeenten. Je kan er terecht voor een breed gamma aan schoolvoorstellingen, educatieve tentoonstellingen en workshops. Ook rondleidingen in de Schouwburg Kortrijk behoren tot de mogelijkheden. Tot slot beschikt de schouwburg over een aantal kunsteducatieve materialen rond podiumkunsten. Inschrijvingen gebeuren centraal in Schouwburg Kortrjk. Met een uitgelezen Jonck Food selectie aan € 6,00, verwelkomen we het jonge publiek ook graag op de avondvoorstellingen. Een inleiding of nabespreking maken geheel af. Een overzicht van het theater-, dans- , muziek- en humoraanbod kan je vinden in de seizoensbrochure van de Schouwburg Kortrijk.

Alle zalen van Cultuurcentrum Kortrijk kunnen ook door scholen afgehuurd worden voor activiteiten van de school. Contacteer het centrum van jou voorkeur om beschikbare data en tarieven op te vragen.

Wil je als leerkracht op de hoogte blijven? Via de website kan je je inschrijven op de digitale nieuwsbrief voor leerkrachten.

Praktische afspraken:> Inschrijven kan vanaf maandag 11 juni 2012 online via

www.schouwburgkortrijk.be. Vul aantal leerlingen en begeleiders zo nauwkeurig mogelijk in.

> Na inschrijving ontvang je een bevestiging. Pas na ondertekening is je inschrijving definitief.

> Betaling gebeurt per overschrijving, na ontvangst van een factuur. Als het aantal aanwezige leerlingen meer dan 10% afwijkt van het aantal opgegeven bij definitieve inschrijving, wordt de afwijking mee gefactureerd.

Page 129: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Algemene info 129

> Annuleren kan slechts na overleg en moet minstens twee maanden vóór de activiteit gebeuren. Zoniet wordt het bedrag integraal gefactureerd.

dE KREunConservatoriumplein, 8500 Kortrijk Contactpersoon scholen: Wies Callens 056/ 37 06 44 [email protected] www.dekreun.be

Als muziekclub wil De Kreun ook interactieve sessies voor scholen organiseren, waarbij diverse aspecten rond muziek, muziekbeleving en de werking worden toegelicht. Op vraag kan ook steeds een audiovisuele introductie gegeven worden voor leerkrachten, waarbij aandacht wordt besteed aan de artistieke keuzes van De Kreun en de rol als gangmaker voor een intense muziekbeleving binnen de grensregio. Op die manier kan je als leerkracht het aanbod verkennen en met je klasgroep één van de activiteiten van De Kreun meepikken. Via de website kan je je inschrijven op de digitale nieuwsbrief van De Kreun, zo blijf je op de hoogte van het reilen en zeilen.

Praktische afspraken:> bezoeken voor scholen zijn op maat en worden in

overleg vastgelegd.

ERfgoEdcEl KoRtRiJK Erfgoedhuis, O.L.Vrouwestraat, Kortrijk Contacpersoon scholen: Greet Verschaets 056/27 74 24 [email protected] www.erfgoedcelkortrijk.be

De erfgoedcel ontwikkelt geregeld interessante pakketten voor scholen. Naast enkele vaste waarden, wordt ook ingespeeld op actuele thema’s die de cel erfgoed onder de aandacht brengt. De lokalen van het Erfgoedhuis kunnen ook afgehuurd worden door scholen.

Praktische afspraken:> inschrijven kan vanaf juni.> Na inschrijving ontvang je een bevestiging> Betaling gebeurt per overschrijving, na ontvangst

factuur.

fEstiVal Van VlaandEREnKoRtRiJK Contactpersoon scholen: Fleur Martin 056/22 64 50 [email protected] www.festivalkortrijk.be

Festival van Vlaanderen Kortrijk dat is genieten van concerten, een muzikale stadshappening, nationale en internationale geluidskunst, een oogstrelende Club Klassiek en tal van workshops en inleidingen. Het festival gaat jaarlijks door in het voorjaar. Ook voor scholen worden activiteiten georganiseerd. Wil je op de hoogte blijven? Neem dan contact op met het festival.

Praktisch: > Voor inschrijvingen kan je terecht bij Fleur Martin. > Betaling gebeurt per overschrijving, na ontvangst

van een factuur.

huMuZ, ExPERtisEnEtWERKKunst- En cultuuREducatiESchouwburgplein 14, 8500 Kortrijk Contactpersoon scholen: Mieke Vandecandelaere Tel. 056/23 98 50 [email protected] www.humuz.be

HumuZ ondersteunt scholen bij de realisatie van een kunstzinnige sfeer op school en de ontwikkeling van een kunst- en cultuureducatief beleid. Je kan er terecht voor advies bij de opmaak van projectdossiers, de zoektocht naar een geschikte partner voor een project op school of andere vragen m.b.t. kunst- en cultuureducatie.Zoek je een specifieke activiteit en weet je niet bij welke partner je terecht, dan helpt HumuZ je ook graag doorheen het grote kunst- en cultuureducatieve aanbod in Kortrijk.

KoRtRiJK 1302Houtmarkt/Begijnhofpark, 8500 Kortrijk Contactpersoon scholen: Linda roosens 056/27 78 50 [email protected]

In het hartje van Kortrijk vind je Kortrijk 1302. De ene vleugel van dit museum belicht de geschiedenis; in de

Page 130: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Algemene info 130

overige zalen ontdek je alles rond de Guldensporenslag. Speciaal voor scholen zijn een reeks aantrekkelijke rondleidingen uitgewerkt.

Praktische afspraken: > Inschrijven kan bij Linda roosens en moet minimum

2 weken voorafgaand aan je bezoek gebeuren. > Betaling gebeurt cash aan de balie of per

overschrijving na ontvangst van een factuur. > Alle benodigdheden voor de rondleidingen krijg je

ter plaatse.> Lunchen kan in het café 1302. Dit gebeurt steeds

in combinatie met een bezoek aan Kortrijk 1302 en moet vooraf gereseveerd worden. Drankjes worden verplicht ter plaatse afgenomen (€ 1,50).

KunstEncEntRuM BudaBudascoop, Kapucijenenstraat 10, 8500 Kortrijk Contactpersoon scholen: Lieve Vankeirsbulck

056/22 10 01 [email protected] www.budakortrijk.be

‘Lessen in het donker’ presenteert jaarlijks een filmprogramma voor scholen, vol boeiende films voor elke leeftijd. De films beschikken over heel wat artistieke kwaliteiten en er is een veelheid aan genres, stijlen en thema’s om rond te werken. Bij iedere film wordt een lesmap voorzien. Daarin benaderen we filmaspecten en beeldtaal, zoals de productie, regie, het camerawerk, de personages en thema’s, de soundtrack, en gaan we dieper in op één filmterm die de film typeert of die opvallend aanwezig is. Je vindt er ook leuke weetjes en heel wat vragen en opdrachten op maat van je leerlingen.

Op zaterdag 22 september 2012 vanaf 10:00 wordt in de budascoop een visiedag voor leerkrachten georganiseerd. Daar kan je de selectie van films en bijhorende lesmappen op voorhand gratis komen bekijken.www.lesseninhetdonker.be

Praktische afspraken:> Inschrijven kan vanaf 16 augustus bij Lieve

Vankeirsbulck of online via www.budakortrijk.be> Op 21 september kan je de films komen bekijken.> Na inschrijving ontvang je een bevestiging. > Betaling gebeurt per overschrijving, na ontvangst

factuur.

PassEREllE VZWStudio Passerelle, Doorniksesteenweg 64, 8500 Kortrijk Contactpersoon scholen: Pol Coussement

056/25 50 77 [email protected] www.passerellevzw.be

Praktische afspraken:Elk project is maatwerk. Neem dus tijdig contact op indien je graag wil samenwerken.

toERisME KoRtRiJK Begijnhofpark (GPS: Houtmarkt), 8500 Kortrijk056/27 78 [email protected]

Praktische afspraken: > reserveren kan via Toerisme Kortrijk en moet

minimum 10 dagen voorafgaand aan de activiteit gebeuren.

> Bij reservatie minder dan 8 dagen vooraf wordt € 80,00 aangerekend voor een gidsbeurt.

> Betaling gebeurt per overschrijving na ontvangst van een factuur.

VlasMusEuME. Sabbelaan 4, 8500 Kortrijk Contactpersoon scholen: Sharon Dupont

056/21 01 38 [email protected] www.vlasmuseum.be

Het Vlasmuseum zorgt er al jaren voor dat het boeiende verhaal van het vlas in de Leiestreek levendig wordt gehouden. Binnenkort verhuist het Vlasmuseum naar een nieuwe stek aan de oevers van de Leie. Dit schooljaar kan je dan ook niet terecht in het Vlasmuseum voor rondleidingen, maar we beschikken wel over aantrekkelijke lesmaterialen die je kan gebruiken om samen met je klas dit boeiend stukje erfgoed te ontdekken.

Praktische afspraken: > reserveren kan bij Sharon Dupont en moet minimum

2 weken voorafgaand aan je bezoek gebeuren.

Page 131: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Algemene info 131

VZW sPiKwww.huisvandesintkortrijk.be

VZW SPIK organiseert jaarlijks de rondleidingen in het Huis van de Sint. Voor meer info en reservatie, kan je terecht op de website (alle info online vanaf oktober 2012).

Page 132: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Algemene info 132

adREssEn locatiEsAcademieHoutmarkt 58500 Kortrijk tel. 056/27 78 [email protected]

ArenatheaterSchouwburgplein 148500 Kortrijktel. 056/23 98 50

BibliotheekLeiestraat 308500 Kortrijktel. 056 27 75 [email protected]

BroelmuseumBroelkaai 68500 Kortrijktel. 056 27 77 [email protected]

BudatorenKorte Kapucijnenstraat z/n8500 Kortrijk

BudascoopKapucijnenstraat 108500 Kortrijktel. 056/ 27 74 90

Buurthuis ‘t KastanjehuisKooigemplaats 238510 KooigemContact via OC De Wervel

Buurthuis MolenheemIzegemsestraat 2058501 [email protected] Buurthuis rollegemTombroekstraat 28510 rollegemContact via OC Aalbeke

De KreunConservatoriumplein 8500 Kortrijktel. 056/37 06 [email protected]

ErfgoedhuisO.L.Vrouwestraat 458500 Kortrijk tel. 056/27 74 [email protected] Kortrijk 1302Houtmarkt - Begijnhofpark8500 Kortrijktel. 056 /27 78 50 [email protected]

Ontmoetingscentrum AalbekeAalbekeplaats z/n 8511 Aalbeketel. 056/40 18 92e-mail: [email protected]

Ontmoetingscentrum De NeerbeekVlaswaagplein z/n8501 Bissegemtel. 056/37 13 19e-mail: [email protected]

Ontmoetingscentrum De WervelProcessiestraat 68510 Bellegemtel. 056/25 95 71e-mail: [email protected]

Ontmoetingscentrum De VonkeLagaeplein 248501 Heuletel. 056/24 06 20e-mail: [email protected]

Ontmoetingscentrum MarkeHellestraat 68510 Marketel. 056/24 08 20e-mail: [email protected]

Page 133: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

Algemene info 133

Schouwburg KortrijkSchouwburgplein 148500 Kortrijktel. 056/23 98 50fax 056/23 98 [email protected]

Studio PasserelleDoorniksesteenweg 648500 Kortrijk tel. 056/25 50 77e-mail: [email protected]

theater Antigone (Speelzaal)Overleiestraat 478500 Kortrijktel 056/24 08 [email protected]

toerisme Kortrijk Begijnhofpark (GPS Houtmarkt)8500 Kortrijktel. 056/27 78 [email protected]

VlasmuseumEtienne Sabbelaan 48500 Kortrijktel. 056/21 01 [email protected]

colofon: Eindredactie Mieke VandecandelaereVormgeving respons Up V.U. Stefaan De Clercq

Page 134: schoolbrochure Kortrijk 2012-2013

www.humuz.be