Schoolbrochure 2016-2017

28

description

 

Transcript of Schoolbrochure 2016-2017

Beste leerling

Binnenkort trek je de deuren van de lagere school achter je dicht en zet je de stap naar de secundaire school. In deze brochure willen we je de nodige informatie geven over het reilen en zeilen in onze katholieke scholen in Ternat: Sint-Angela en Sint-Jozef.

In onze scholen sta jij als leerling centraal. Dat betekent dat we al het nodige zullen doen om de overgang naar onze school zo vlot mogelijk te laten verlopen. We kiezen er daarom bewust voor onze middenschool (eerste en tweede jaar) en onze bovenbouw (derde t.e.m. zesde jaar) op twee aparte locaties onder te brengen.

In onze scholen bieden we je kwalitatief onderwijs, willen we je leren leren, je de kennis, inzichten en vaardigheden meegeven die je nodig hebt voor je verdere schoolloopbaan. Daarbij hebben we steeds oog voor jouw talent en zetten we in op een goede studiekeuzebegeleiding.

Tegelijk willen we meer zijn dan een school. Onze scholen staan garant voor een warm, open leer- en leefklimaat, gestoeld op respect voor elkaar en met aandacht voor de persoon die je bent. Bij ons maken de leerlingen mee de school. Dat betekent dat je steeds uitgenodigd zal worden om te participeren aan initiatieven en om stapsgewijs verantwoordelijkheid op te nemen.

We kiezen steeds voor dialoog, met jou en met je ouders, ook als het moeilijk gaat. Communicatie en gepaste zorg zijn voor ons belangrijke aandachtspunten. Met je vragen kun je dan ook altijd terecht bij je leerkrachten, de leerlingbegeleiders, het ondersteunend personeel en het directieteam.

Spreekt onze manier van werken je aan? Spring je er graag mee in? Dan verwelkomen we je graag samen met je ouders op onze infodag van vrijdag 22 april 2016.

Vriendelijke groet

De directies

WELKOM

M I D D E N S C H O O L K.S.O.T. Sint-Angela

Statiestraat 35 1740 TERNAT

02 582 15 38 [email protected] Þ www.sint-angela-ternat.be

https://www.facebook.com/sintangela

directeur de heer Guido Van den Cruijce

pedagogisch directeur de heer Filip Van Eesbeeck

B O V E N B O U W Sint-Jozefsinstituut

Statiestraat 37 1740 TERNAT

02 582 13 11 [email protected] Þ www.sint-jozef-ternat.be

https://www.facebook.com/sintjozefternat

directeur mevrouw Yannick Noppe

adjunct-directeur mevrouw Lut Delcour

SCHOOLGEGEVENS

Sint-Angela en Sint-Jozef vormen samen met Regina Caeli - Dilbeek en Don Bosco - Groot-Bijgaarden de scholengemeenschap Dilbeek-Ternat (www.scholengemeenschapdilbeek-ternat.be).

De leerlingen van de eerste graad (eerste en tweede jaar) lopen school in de gebouwen van Sint-Angela. De meeste leerlingen starten in het eerste leerjaar A. Het eerste leerjaar B is bedoeld voor leerlingen die in de lagere school grote moeilijkheden ondervonden. In 1B kun je starten zonder het getuigschrift basisonderwijs, maar je moet voor eind december 2016 twaalf jaar zijn. Na het eerste leerjaar B kun je overstappen naar het beroepsvoorbereidend jaar (2B) of naar het eerste leerjaar A.

STRUCTUUR

E E R S T E G R A A DEerste leerjaar A Eerste leerjaar B Optie Latijn Aanpassingsklas Optie moderne Optie techniek

Tweede leerjaar (2A) Beroepsvoorbereidend leerjaar (2B) Latijn Kantoor en Verkoop / Verzorging – Voeding Moderne wetenschappen met extra techniek Handel Sociale en technische vorming

T W E E D E G R A A D A S ODerde leerjaar / vierde leerjaar Economie Humane wetenschappen Latijn Wetenschappen

D E R D E G R A A D A S OVijfde leerjaar / zesde leerjaar Economie - moderne talen Humane wetenschappen Economie - wiskunde Moderne talen - wetenschappen Latijn - moderne talen Wetenschappen – wiskunde Latijn - wetenschappen Latijn - wiskunde

De tweede graad ASO (derde en vierde leerjaar) en de derde graad ASO (vijfde en zesde leerjaar) bevinden zich in het Sint-Jozefsinstituut.

WOORDZOEKER

EERSTE LEERJAAR A

LESS

ENTA

BEL

Gemeenschappelijke vorming (27u)

Alle leerlingen volgen deze vakken:

> Godsdienst 2u > Geschiedenis 1u > Nederlands 5u > Lichamelijke opvoeding 2u > Frans 4u > Muzikale opvoeding 1u > Wiskunde 4u > Plastische opvoeding 2u > Aardrijkskunde 2u > Techniek 2u > Natuurwetenschappen 2u

Keuzegedeelte (5u)

De leerlingen kiezen een van de volgende pakketten:

Optie Latijn (1LAT) Optie moderne (1MOD) Optie techniek (1TEC) > Latijn 5u > aanvulling wiskunde 2u > aanvulling techniek 3u

> aanvulling Frans 2u > aanvulling Nederlands 1u > aanvulling Nederlands 1u > aanvulling Frans 1u

Afhankelijk van de beschikbare uren kan een klas voor één uur per week opgesplitst worden voor Frans, wiskunde en Nederlands. Dat biedt ons de mogelijkheid om de leerstof uit te diepen of indien nodig te herhalen.

Alle leerlingen uit 1A volgen 27 uur per week dezelfde vakken. Voor vijf uur per week moet je dus een keuze maken uit de opties Latijn, moderne of techniek. Hoewel die keuze nog beperkt blijft, is ze toch belangrijk, dus probeer er goed over na te denken en zo nodig om raad te vragen.

> Optie Latijn

De optie Latijn is bedoeld voor leerlingen die het eerste leerjaar A aankunnen en van plan zijn zes jaar (Latijnse) humaniora (ASO) te volgen. Door deze optie te kiezen, krijg je al van in het eerste jaar een stevige brok Latijn. Dat is een noodzakelijke basis voor de verdere studie van die taal.

> Optie moderne

Deze optie is bedoeld voor leerlingen die het eerste leerjaar A aankunnen en van plan zijn zes jaar humaniora (ASO) te volgen. In dit geval krijg je al van in het eerste jaar veel wiskunde en taal: zes uur wiskunde, zes uur Frans en zes uur Nederlands.

> Optie techniek

De optie techniek is er voor leerlingen die het eerste leerjaar A aankunnen, maar later liever overstappen naar een technische richting. Je krijgt een stevige dosis algemene kennis aangereikt en je zult vertrouwd geraken met het technische denken en handelen. Door de optie techniek te kiezen, kom je in contact met technieken op het vlak van communicatie, computers, elektriciteit, hout, metaal, milieubeheer, technisch tekenen, verzorging en voeding.

Bijkomende studiebegeleiding

In samenspraak met de leerkracht kan een leerling bijkomende studiebegeleiding krijgen voor elk vak. Meestal gebeurt dat in de vorm van een inhaalles tijdens de middagpauze.

EERSTE LEERJAAR A

EERSTE LEERJAAR B

LESS

ENTA

BEL

> Godsdienst 2u > Maatschappelijke vorming 3u > Nederlands 5u > Muzikale opvoeding 1u > Frans 4u > Plastische opvoeding 3u > Wiskunde 4u > Lichamelijke opvoeding 2u > Natuurwetenschappen 2u > Techniek 6u

Heb je interesse voor het eerste leerjaar B? Bezoek onze kijkklas op de infodag van 22 april 2016. Je krijgt er een boekje met extra uitleg over de B-klas.

VERG

ELIJ

KEND

E LE

SSEN

TABE

LEERSTE LEERJAAR

1LAT

1MO

D

1TEC

1B

Aardrijkskunde 2 2 2 -Frans 4 6 5 4Geschiedenis 1 1 1 -Godsdienst 2 2 2 2Latijn 5 - - -Lichamelijke opvoeding 2 2 2 2Maatschappelijke vorming - - - 3Muzikale opvoeding 1 1 1 1Natuurwetenschappen 2 2 2 2Nederlands 5 6 6 5Plastische opvoeding 2 2 2 3Techniek 2 2 5 6Wiskunde 4 6 4 4

Totaal 32 32 32 32

VERG

ELIJ

KEND

E LE

SSEN

TABE

LTWEEDE LEERJAAR A

2LAT

2MW

2HA

2STV

Aardrijkskunde 1 1 1 1Engels 2 2 2 2Frans 4 4 4 4Geschiedenis 2 2 2 2Godsdienst 2 2 2 2

Lichamelijke opvoeding 2 2 2 2

Muzikale opvoeding 1 1 1 1Natuurwetenschappen 2 2 2 1Nederlands 4 4 4 4Wiskunde 5 5 5 5Techniek 2 2 2 2/3ICT - - - 1/0Latijn 5 - - -Socio-economische initiatie - 2 - -Wetenschappelijk werk - 3 - -ICT-vaardigheden en klavierbeheersing - - 2 -Initiatie in de bedrijfseconomie - - 3 -Realisatietechnieken - - - 3Toegepaste Wetenschappen - - - 2Totaal 32 32 32 32

De afdelingen handel (2HA) en de afdeling sociale en technische Vorming (2STV) vormen een voorbereiding op vele richtingen in het Technisch Secundair Onderwijs (TSO).In 2STV is er veel aandacht voor de basisleerstof.2/3 voor Techniek - 1/0 voor ICT: om de twee weken is er één uur ICT of één extra uur techniek.

BEROEPSVOORBEREIDEND JAAR 2B

LESS

ENTA

BEL

Kant

oor e

n Ve

rkoo

p Ve

rzor

ging

– V

oedi

ng

met

ext

ra te

chni

ek

Frans 2Godsdienst 2ICT- en klaviervaardigheden 2Initiatie in administratie, retail en logistiek 2Lichamelijke opvoeding 2Maatschappelijke vorming 2Muzikale opvoeding 1Natuurwetenschappen 2Nederlands 4Personenzorg 2Plastische opvoeding 1Techniek 2Wiskunde 3Zorg voor voeding 3Zorg voor leef- en woonsituatie 2Totaal 32

Als je na het doorlopen van de eerste graad interesse hebt in een algemeen vormende, theoretische richting, dan kun je naar het Algemeen Secundair Onderwijs (ASO) in Sint-Jozef komen. In die onderwijsvorm word je goed voorbereid op verdere studies in het hoger onderwijs.

In de ‘bovenbouw’ is het grootste aantal lesuren voor alle studierichtingen hetzelfde. De richtingsvakken (ongeveer vijf lesuren) bepalen de studierichting.

BOVENBOUW

> Economie

Heb je interesse voor alles wat met economie, bedrijven, handel ... te maken heeft? Dan is het vak economie wellicht iets voor jou. Misschien heb je je al eens afgevraagd hoe het komt dat wij over zoveel goederen en diensten beschikken die ons het leven aangenaam maken. Allerlei ondernemingen, kleine en grote, zorgen er immers voor dat we niets tekortkomen. Precies dat ondernemerschap onderzoeken wij in dit vak. We zetten je ook op weg om kritisch na te denken over de economische verschijnselen die je rondom je opmerkt.

> Humane wetenschappen

Indien je belangstelling hebt voor de mens in de maatschappij, het menselijke gedrag, verschillende culturen, communicatie, media … dan kun je in de richting humane wetenschappen terecht. Je richtingsvakken zijn in dit geval cultuur- en gedragswetenschappen. In die vakken bestuderen we de mens en de samenleving en ons vertrekpunt is daarbij steeds het dagelijkse leven. Jonge mensen die een sterke sociale belangstelling hebben, die geboeid zijn door de dagelijkse realiteit, die de samenleving willen verkennen, die gevoelig zijn voor kunst en culturele uitingen, die graag zelfstandig maar ook graag in groep werken, kunnen in deze richting zeker hun gading vinden.

> Latijn

Werd je interesse voor de Romeinse cultuur, de Latijnse teksten en de Latijnse taal in de eerste graad (optie Latijn) aangewakkerd, dan kun je je daar verder in verdiepen en kiezen voor de studierichting Latijn.

> Wetenschappen

In de richting wetenschappen worden er telkens twee lesuren ingericht van de richtingsvakken biologie, chemie en fysica. Dat in tegenstelling tot de andere richtingen die telkens één lesuur krijgen van die vakken. Tijdens dat extra lesuur wordt er aandacht besteed aan verdieping en uitbreiding van de leerstof, leerlingenpractica, ICT, veldwerk … Zo hebben leerlingen meer kansen om hun onderzoeksvaardigheden te ontwikkelen.

KEUZE STUDIERICHTING

VERG

ELIJ

KEND

E LE

SSEN

TABE

LTWEEDE GRAAD

ECO

NO

MIE

ac

cent

tale

n

ECO

NO

MIE

ac

cent

wis

kund

e

HU

MA

NE

WET

ENSC

HA

PPEN

LATI

JN

acce

nt ta

len

LATI

JN

acce

nt w

isku

nde

WET

ENSC

HA

PPEN

Aardrijkskunde 1 1 1 1 1 1Geschiedenis 2 2 2 2 2 2Godsdienst 2 2 2 2 2 2Informatica 1 1 1 1 1 1Lichamelijke opvoeding 2 2 2 2 2 2Muzikale opvoeding -/1 -/1 -/1 -/1 -/1 -/1Plastische opvoeding 1/- 1/- 1/- 1/- 1/- 1/-Nederlands 4 4 4 4 4 4Frans 4 4 4 4 3 4Engels 3 3/2 3/2 3/2 2 3Duits -/1 -/1 -/1 -/1 -/1 -/1Nederlandse extra 1/- - - - - 1/-Wiskunde 4 5 4 4 5 5Wetenschappen - - - - 1/- -Biologie 1 1 1 1 1 2Chemie 1 1 1 1 1 2Fysica 1 1 1 1 1 2Latijn - - - 5 5 -Economie 4 4 - - - -Cultuurwetenschappen - - 2 - - -Gedragswetenschappen - - 3 - - -

Totaal 32 32 32 32 32 32

-/1

: gee

n le

stijd

en in

het

der

de ja

ar, é

én le

stijd

in h

et v

ierd

e ja

ar3/

2 : d

rie le

stijd

en in

het

der

de ja

ar, t

wee

lest

ijden

in h

et v

ierd

e ja

ar

VAKKENGeschiedenis

Godsdienst

Esthetica

Lichamelijke opvoeding

Nederlands

Frans

Frans praktijk

Engels

Engels praktijk

Duits

Aardrijkskunde

Biologie

Chemie

Fysica

Natuurwetenschappen

Wetenschappen

Wiskunde

Wiskunde extra

Latijn

Latijnse cultuur

Economie

Gedragswetenschappen

Cultuurwetenschappen

Project

Wetenschappelijk tekenen

Economische initiatie

DERDE GRAAD

Totaal: 32 lestijden 2/1: twee lestijden in het vijfde jaar, één lestijd in het zesde jaar

VERG

ELIJ

KEND

E LE

SSEN

TABE

LEconomie - moderne talen EMEconomie - wiskunde EWHumane wetenschappen HWLatijn - moderne talen LMLatijn - wetenschappen LWELatijn - wiskunde LWIModerne talen - wetenschappen MWEWetenschappen - wiskunde WW

S T U D I E R I C H T I N G E NEM EM4 EW HW HW4 LM LM4 LWE LW6 LW8 MWE WW6 WW8

2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2

2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2

4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4

4 4 3 3 3 4 4 3 3 3 4 3 3

1 1

3 3 2 2 2 3 3 2 2 2 3 2 2

1

3 2 - - 3 3 - - - 2 - -

1 1 1 1 1 1 1 2/1 1 1 2/1 2/1 2/1

- - 1 - - - - 2 1 1 2 2 2

- - 1 - - - - 2 1 1 2 2 2

- - 1 - - - - 2/3 1 1 2/3 2/3 2/3

2 2 - 2 2 2 2 - - - - - -

- - 1 - - - - - 1 - - - -

3 4 6 3 4 3 4 4 6 6 4 6 6+2

2

- - - - - 4 4 4 4 4 - - -

1 1

5 5 5 - - - - - - - - -

- - - 3 3 - - - - - - - -

- - - 3 3 - - - - - - - -

- - - 2 2 - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - 1 -

- - - - - - - - - - - 1 -

De lessen beginnen om 9 u. en eindigen om 15.55 u. (woensdag om 12.30 u.). We beschikken over een ruime fietsenstalling. Woon je verderop, dan kun je gebruikmaken van het openbaar vervoersnet, waarvan de dienstregeling aangepast is aan de schooluren. Vervoersmaatschappij De Lijn werkte een handige tool uit die de route van en naar de school voor je uitstippelt. Je vindt het op school.buzzynet.be/naarschool/33522.

MET DE TREIN - DIENSTREGELING VIND JE OP WWW.BELGIANRAIL.BE Het station van Ternat ligt op tien minuten wandelafstand van de school. Ternat is bereikbaar vanuit de volgende stations:

> Jette > Sint-Agatha-Berchem > Groot-Bijgaarden > Dilbeek > Sint-Martens-Bodegem > Essene-Lombeek > Liedekerke > Denderleeuw > Erembodegem

MET DE LIJNBUS - DIENSTREGELING VIND JE OP WWW.DELIJN.BE

WEGWIJZER

HOE

ONZE

SCH

OOL

BERE

IKEN

?

Ternat is bereikbaar vanuit: > Aalst > Teralfene > Liedekerke > Sint-Katherina-Lombeek > Asse > Zellik > Brussel-Noord

LIJN AALST-BRUSSEL NR 213/214

’s Morgens en ’s avonds zijn er bijkomende ritten van Leerbeek stelplaats naar het station van Ternat en terug.

Ternat is bereikbaar vanuit: > Leerbeek stelplaats > Gooik > Lennik Markt > Sint-Martens-Lennik > Schepdaal Goudveerdegem > Wambeek

Ternat is bereikbaar vanuit: > Brussel-Noord > Sint-Agatha-Berchem > Groot-Bijgaarden > Sint-Ulriks-Kapelle > Wambeek > Borchtlombeek > Liedekerke

Ternat is bereikbaar vanuit: > Brussel (Kapellekerk-Zuid) > Anderlecht > Itterbeek > Dilbeek > Sint-Martens-Bodegem > Sint-Katherina-Lombeek > Essene

LIJN ASSE-TERNAT NR 165 VIA INDUSTRIEZONE

LIJN BRUSSEL-LIEDEKERKE NR 355

LIJN BRUSSEL VIA DILBEEK-TERNAT NR 116 MET UITBREIDING NAAR ESSENE

p

Y

d

E

INSCHRIJVINGPrioritaire inschrijvingen voor het eerste jaarLeerlingen die zich prioritair kunnen laten inschrijven, zijn:

> broers of zussen van een leerling die op dit ogenblik schoolloopt in Sint-Angela of Sint-Jozef, > halfbroers, halfzussen of leerlingen die dezelfde hoofdverblijfplaats hebben, > kinderen van personeelsleden van Sint-Angela of Sint-Jozef.

De prioritaire inschrijving gebeurt met een speciaal inschrijvingsformulier, dat je kan opvragen op het secretariaat van Sint-Angela (tel. 02 582 15 38, vragen naar mevrouw Dagmar Heymans). Prioritaire inschrijvingen worden enkel aanvaard vanaf 1 maart 2016 en in zoverre het inschrijvingsformulier ten laatste op 18 maart 2016 in ons bezit is.

Andere inschrijvingenDe inschrijving kan enkel gebeuren door één van je ouders (of je voogd) op het adres Statiestraat 35, 1740 Ternat. Inschrijvingen via telefoon, fax, e-mail of brief worden niet aanvaard. Het inschrijvingsgesprek gebeurt enkel in het Nederlands. Indien je ouders geen Nederlands spreken of begrijpen, moeten ze zich laten vergezellen door een meerderjarige persoon die kan tolken.

De inschrijvingen voor het eerste jaar vinden plaats in Sint-Angela op de volgende data: > zaterdag 23 april 2016 van 8 u. tot 10 u.,` > maandag 4 juli 2016 van 9 u. tot 11 u., > Let op: tijdens de infodag op vrijdag 22 april 2016 wordt er niet ingeschreven voor het eerste en

tweede jaar en na 4 juli kun je enkel nog inschrijven na het maken van een telefonische afspraak.

Inschrijven voor het tweede jaar kan in Sint-Angela op: > maandag 4 juli 2016 van 9 u. tot 11 u., > Na 4 juli kun je enkel nog inschrijven na het maken van een telefonische afspraak.

Je inschrijving kan pas definitief worden aanvaard op basis van: > een schriftelijke akkoordverklaring met het opvoedingsproject en het schoolreglement, > het binnenbrengen van alle nodige documenten (die moeten ten laatste op donderdag 30 juni

2016 om 14 u. ingeleverd worden op school of meegebracht worden bij de inschrijving als je nog komt inschrijven tijdens de grote vakantie).

De volgende documenten zijn nodig bij je inschrijving in het eerste jaar: > het origineel of een fotokopie van je getuigschrift basisonderwijs (of een bewijs van het

gevolgde leerjaar voor leerlingen die geen getuigschrift van basisonderwijs behaalden), > een fotokopie (voor- en achterzijde) van je identiteitskaart of een uittreksel uit de geboorteakte

indien je nog niet over een identiteitskaart beschikt, > je rijksregisternummer, > een pasfoto met je naam en voornaam op de achterzijde.

Indien mogelijk breng je ook de volgende documenten mee: > je rapport van het schooljaar 2015-2016, > de BaSO-fiche, > je uitslag van het interdiocesaan of OVSG-examen, > het advies van het CLB.

De inschrijvingsprocedure is in overeenstemming met de bepalingen uit het gelijkekansendecreet, dat werd goedgekeurd in het Vlaams Parlement.

MaximumcapaciteitVan de inschrijvingen wordt er een chronologische lijst aangelegd per administratieve groep (studierichting). Het aantal plaatsen per administratieve groep is beperkt. Wie niet ingeschreven kan worden omdat zijn administratieve groep al volzet is, zal daarvan binnen de vier werkdagen worden verwittigd. Die leerlingen zullen, indien er achteraf plaatsen vrijkomen, in volgorde van de chronologische lijst worden opgenomen. Je hebt er dus alle belang bij zo snel mogelijk in te schrijven en ook de nodige documenten zo snel mogelijk in te leveren. De maximumcapaciteit wordt vastgelegd door het schoolbestuur (zie website voor meer info).

INSCHRIJVING

INSCHRIJVINGInschrijvingen voor het derde, vierde, vijfde en zesde jaar vinden plaats in Sint-Jozef op:

> vrijdag 22 april 2016 van 18 u. tot 21 u., > woensdag 1 juli van 16 u. tot 19 u., > Na 1 juli kun je ook hier enkel nog inschrijven nadat je een telefonische afspraak hebt gemaakt.

De volgende documenten zijn nodig bij je inschrijving: > je rapport van het schooljaar 2015-2016, > je identiteitskaart.

infodag vrijdag 22 april 2016

van 18 u. tot 21 u.

> tentoonstelling en infostand > lessenroosters en handboeken > uiteenzetting studiemogelijkheden om 18.30 u. - 19.30 u. - 20.30 u. > cafetaria > geen inschrijvingen

inschrijvingsdag voor het eerste jaarzaterdag 23 april 2016

van 8 u. tot 10 u.

Bestel twee gratis sms-tickets bij De Lijn om met je kind het traject naar school uit te testen.www.buzzynet.be/naarschool/33522/1

v.u. K.B.S.O.T. Ludo Longin - Statiestraat 35 - 1740 Ternat