Scholenaanbod 2013 -2014

8
WWW.CINEMAZED.BE / NAAMSESTRAAT 96 - LEUVEN SCHOLENAANBOD 2013-2014

description

Het scholenaanbod van Cinema ZED voor schooljaar 2013- 2014

Transcript of Scholenaanbod 2013 -2014

WWW.CINEMAZED.BE / NAAMSESTRAAT 96 - LEUVEN

SCHOLENAANBOD 2013-2014

De onmiskenbare troef van Cinema ZED’s scholenwerking is snelheid, flexibiliteit en diversiteit, of met andere woorden: ZED kan zowat alle films op een moment naar keuze vertonen voor uw school of klas(sen). Wilt u een aantal suggesties? Die doen we graag!

U VRAAGT WIJ DRAAIENHebt u zelf een specifieke titel in gedachten? Ci­nema ZED zoekt uit of er een vertoningskopie van de film beschikbaar is voor de gewenste periode.

LESSEN IN HET DONKER: FILM + LESMAP

Lessen in het Donker is een educatieve organisatie die ied­er jaar een filmprogramma sa­menstelt voor alle jaren van het kleuteronderwijs, lager

onderwijs en secundair onderwijs. Bij boeking van één van de films uit dit programma ontvangt u gratis de bijhorende lesmap. Elke lesmap is een inspirerende bundel, afgestemd op de doelgroep, waar u volgens de beschikbare lestijd de infor­matie uitplukt die u wil gebruiken. In het dossier worden zowel filmtechnische als inhoudelijke aspecten toegelicht. Ook verwerkings tips en een lesbrief voor leerlingen zijn in het dossier terug te vinden.

Bekijk het volledige programma op www.lesseninhetdonker.be

MET DE KLAS NAAR CINEMA ZED

THEMAWEKEN: DUITSE EN FRANSE FILMWEEKZED neemt deel aan twee thematische weken: de Duitse filmweek (13­17 jan 2014) en de week van de Franse film (24­28 mrt 2014). Tijdens deze weken is een brede selectie van respectievelijk Duitse en Franse films beschikbaar om als schoolvoorstelling te boeken. Bij elke film hoort een zeer uitgebreide en kwalitatieve lesmap waarmee u de films in de Duitse/Franse les kan verwerken.

Duitse filmweek: 13­17 jan 2014Programma wordt aangekondigd op de website.

Week van de Franse Film: 24­28 maart 2014Astérix et Obélix : au service de sa majesté / Dans la maison / De l’autre côté du périph’ / De rouille et d’os / Du vent dans mes mollets / Le Havre / Le Magasin des suicides / Monsieur Lazhar / Thérèse Desqueyroux

PRAKTISCHschoolvoorstellingen zijn mogelijk opma­di­do­vrij tussen 9u­16u30 en woe tussen 9u­13uDe capaciteit van Cinema ZED is 96 plaatsen. Prijs: 4,50 euro/leerling (begeleiders steeds gratis!)Groepen dienen minimaal een 50­tal leerlingen groot te zijn (om de kosten van de voorstelling te kunnen dekken).

EEN GREEP UIT

HET AANBOD

REGISSEUR IN FOCUS: SAHIM OMAR KALIFADe Leuvense regisseur Sahim Omar Kalifa won met zijn kortfilms (Nan, Land of the Heroes en Baghdad Messi) wereldwijd al meer dan 20 awards. We vertonen zijn 3 kortfilms met als centrale thema vluchtelingen en immigratie en nodigen de regisseur uit voor een nagesprek! Als de film pedagogisch gekaderd wordt in een mondiaal project of een wereldburgertraject kan ‘Kleur Bekennen’ een deel van de kosten van de filmvertoning subsidiëren. Kijk voor meer info op www.kleurbekennen.be

FRANSE FILM: MONSIEUR LAZHAR Bachir Lazhar, een Algerijnse immigrant, wordt aangenomen op een basisschool in Montreal waar hij een populaire leerkracht vervangt die in de klas zelfmoord pleegde. Terwijl Bachir zelf worstelt met heel wat problemen, helpt hij zijn klas bij het rouw­proces. Langzaamaan ontstaat er een unieke, hechte band tussen beiden...

DOCUMENTAIRE: JUNIOR

Junior Bauwens, de 23­jarige wereldkampioen

boksen heeft een heel bijzondere familie. Junior

is de oudste van een groot gezin waarvan vier

kinderen aan autisme lijden. Hij vecht niet en­

kel voor de overwinning: Junior vecht voor een

betere toekomst voor zijn familie. Maar dan

slaat het noodlot toe. ‘Lessen in het Donker’

maakte bij deze film een educatieve affiche.

KORTFILMS EN DOCUMENTAIRESU wil eens wat anders dan de klassieke speel­film? Dat kan! Fonk vzw is tevens de organisatie achter het Internationaal KortfilmfestivalLeuven (IKL) en DOCVILLE en beschikt over een grote know­how betreffende kortfilm en documentaire. We kunnen een kortfilmcom­pilatie op maat samenstellen (op leeftijd, thema, taal, genre, …). Wat dacht u van een ‘Best of IKL’ voor leerlingen uit de lagere school. Of kies voor een kortfilm­compilatie van regisseur Sahim Omar Kalifa gevolgd door een gesprek met de regisseur!

FILMLES MET REGISSEURCECILIA VERHEYDEN (VANAF 2 E GRAAD SO)

Cecilia Verheyden, regisseur van diverse reclame­spots (Carlsberg, Telenet, …), videoclips (Marble Sounds, Isbells, …) en tv­programma’s (Vermist, Wat Als?, …), vertelt aan de hand van enkele leuke filmische voorbeelden en vanuit haar eigen ervaringen, hoe reclamespots, videoclips en kortfilms gemaakt worden.

Fonk vzw organiseert twee grote internationale filmfestivals, waarop ook scholieren meer dan welkom zijn.

INTERNATIONAAL DOCUMENTAIRE FILM- FESTIVAL DOCVILLE (2 -1 0 MEI 2 0 1 4 )DOCVILLE is een relatief jong festival maar verwierf al heel snel een onmisbare plek in de (Vlaamse) filmwereld. DOCVILLE staat helemaal in het teken van de documentaire en presen­teert jaarlijks zo’n 75 nieuwe films. Het over­grote deel zijn premières en onuitgebrachte titels. In de loop van het festival zijn heel wat nooit eerder vertoonde titels ook beschikbaar voor schoolvertoningen.

Meer info: www.docville.be

BEZOEK EEN FILMFESTIVAL

INTERNATIONAAL KORTFILMFESTIVAL LEUVEN (3 0 NOV- 7 DEC 2 0 1 3 )Dit toonaangevend filmfestival ­ dat in 2013

al voor de 19e maal plaatsvindt ­ presenteert jaarlijks om en bij de 300 kortfilms uit alle uithoeken van de wereld. De meest uiteenlo­pende stijlen en genres komen aan bod: van animatiefilms voor de allerkleinsten (vanaf 4 jaar) tot de nieuwste Vlaamse en Europese speelfilms, niet­narratieve videowerken, anima­tiefilms of clips. In de loop van het festival is al dit moois ook beschikbaar voor scholen.

Meer info: www.kortfilmfestival.be

FESTIVALSPECIALBeleef het kortfilmfestival met de klas! Tijdens de festivalschoolvoorstelling wordt eerst een kortfilmcompilatie vertoond, die speciaal op maat van uw klas is samengesteld. Daarna bespreken de leerlingen de films in groep en vervolgens stemmen ze in een spannende verkiezingsstrijd voor hun favoriete film.

PRAKTISCH Festivalschoolvoorstellingen zijn mogelijk op ma­di­do­vrij: tussen 9u­16u30 en op woe: tussen 9u­13u De maximale capaciteit tijdens de festivals is 400 plaatsen. Prijs: 3,50 euro/leerling (begeleiders gratis!) Groepen dienen minimaal een 50­tal leerlingen groot te zijn (om de kosten van de voorstelling te kunnen dekken).

BEZOEK EEN FILMFESTIVAL

OOG OP FILMOog op film is een halfjaarlijkse kijkworkshop die leraren en leraren in opleiding uit het secundair onderwijs tools aanreikt om hun leerlingen kritisch te leren omgaan met film als beeldtaal. De nadruk ligt daarbij zowel op vormelijke aspecten van een film (geluid, montage, fotografie…) als op de basiskennis van de filmhistorische context waarbinnen deze aspecten zich ontwikkeld hebben. Elke workshop behandelt één aspect van de filmtaal en koppelt daaraan specifiekeopdrachten voor in de klas. De precieze data en onderwerpen zullen nog via de nieuwsbrief en de website bekend gemaakt worden. De workshops worden georganiseerd door de Vlaamse Dienst voor Filmcultuur.

De eerstvolgende workshop gaat door op za 16 nov 2013 met als thema ‘Er was eens... een verteller’, en op za 15 mrt 2014 worden camerabewegingen onder de loep genomen. meer info op www.oogopfilm.be

AFRIKA FILM FESTIVALAfrika Filmfestival plaatst de Afrikaanse film in de kijker! Het festival stelde een divers schoolprogramma samen voor klassen uit het secundair onderwijs: AFRICA UNITED / DESERT FLOWER / LE COCHON DE GAZA / MOOLAADE / LIFE ABOVE ALL / LES BARONS / THE FIRST GRADER / TERRAFERMA/ LA PIROGUE/ KINSHASA KIDSJe kan de films boeken als schoolvoorstelling gedurende het ganse schooljaar in Cinema ZED. Bekijk het programma op www.afrikafilmfestival.be. Tijdens Afrika Filmfestival komt een medewerker de voorstelling inleiden.Als de film pedagogisch gekaderd wordt in een mondiaal project of een wereldburgertraject kan ‘Kleur Bekennen’ een deel van de kosten van de filmvertoning subsidiëren. Kijk voor meer info op www.kleurbekennen.be

KORTFILMS IN DE KLAS

Kortfilms zijn uitermate geschikt voor gebruik in de klas: als educatief materiaal, aanleiding tot een discus­sie, als illustratie bij de lessen, … De beknopte duur (de meeste kortfilms zijn 10 à 20 minuten lang) maakt integrale vertoning en nabespreking mogelijk binnen het tijdsbestek van 1 lesuur. Fonk vzw heeft een eigen kortfilm dvd label, Selected Shorts. Deze dvd’s kunnen gebruikt worden in klasverband. Selected Shorts heeft ondertussen al 14 dvd’s uit, waarop de beste Vlaamse kortfilms zijn verzameld, maar er zijn ook enkele thematische dvd’s: Comedy Shorts, International Shorts en Labo Works. Uiteraard geeft Fonk vzw graag inhoudelijk advies. Bij 3 dvd’s van het Selected Shorts label zijn lesmappen beschikbaar.

SHORTCUT! Shortcut is een DVD met dertien speciaal voor het onderwijs geselecteerde kortfilms van aanstormend tal­ent. Van animatiefilms en komedies tot drama­ en muziekfilms. Hierbij hoort een lesbundel vol inspiratie en concreet uitgewerkte opdrachten voor leerlingen uit alle graden van het secundair onderwijs. Een fijne film en dito verwerking in de klas binnen één lesuur. Deze dvd is enkel in combinatie met het lespakket verkrijgbaar.

DICHTVORMDichtVorm is een verzameling van 15 korte animatiefilms, gebaseerd op hedendaagse Vlaamse poëzie en geregisseerd door jonge Vlaamse animators. In een bijgevoegd boekje vindt u de 15 gedichten waarop de films gebaseerd werden. Iedere film is voorzien van een bijbehorende ‘making of’ waarin de filmmaker uitleg geeft over zijn film. De uitgebreide lesmap van DichtVorm bevat naast informatie over de gedichten en de verschillende anima­tietechnieken ook per gedicht handige verwerkingstips voor in de les. De lesmap is geschikt voor gebruik in het secundair onderwijs.

KLEINE HELDEN EN RARE KWASTEN Kleine Helden & Rare Kwasten is een compilatie vol met vrolijke korte Europese animatiefilms zonder dialogen: kleurrijke pareltjes die de afgelopen jaren te zien waren op filmfestivals over de hele wereld. En heel wat onder hen vielen er meermaals in de prijzen! De compilatie bestaat uit originele, fantasierijke, verrassende en leuke verhaaltjes die kinderen een frisse kijk geven op het genre van de animatiefilm: de verschillende technieken en vertelstijlen getuigen van de onuitputtelijke creatieve mogelijkheden van het medium. Bij deze dvd hoort ook een vrolijke lesbundel voor het basisonderwijs om rond deze pareltjes allerlei leuke en creatieve (film)dingen te doen in de klas.

U kan deze lespakketten en alle kortfilmdvds kopen via onze webshop: www.selectedshorts.be

KORTFILMS IN DE KLAS

Ook buiten de schooluren en tijdens vakantie­periodes kunnen kinderen in Cinema ZED terecht. In schoolweken staat er iedere woensdag­ en zondagnamiddag (telkens om 15u) een jeugdfilm op het programma. In de herfst­, kerst­, krokus­ en paasvakantie steekt Cinema ZED nog een tandje bij en worden er dagelijks jeugdfilmvoor­stellingen georganiseerd. Zo kan je bijvoorbeeld tijdens de herfstvakantie in ZED terecht voor het filmprogramma van het festival ‘Rode Hond’.

Meer info: www.cinemazed.be

KORTING VOOR LEERKRACHTEN!Met de lerarenkaart kunnen leerkrachten in Cinema ZED steeds genieten van het reductie­tarief voor de publieke vertoningen: u betaalt dan 5,5 euro ipv 7 euro.

BESTE KINDERFILM

ANIMATION BAFTA (UK)

PRIJS VAN HET PUBLIEKANIMA (BELGIË)BESTE KORTFILM

BUSKER FILM FESTIVAL

(DENEMARKEN)

CRYSTAL AWARD FESTIVAL INT. DU FILM

D’ANIMATION D’ANNECY

“HET VERLOREN VRIENDJE EN ANDERE VERHAALTJES” IS EEN cOmpILATIE kORTfILmS SAmENgESTELD DOOR DALTON DISTRIBUTION. mET fILmS VAN: pHILIp HUNT (“LOST AND fOUND”),

pHILIpp cOmARELLA & SImON gRIESSER (“mUcH BETTER NOw”), YUTA SUkEgAwA (“THE LIgHT”), kIRSTEN LEpORE (“BOTTLE”) EN JESúS péREz & ELISABETH HüTTERmANN (“DER gROSSE BRUDER”)

DISTRIBUTIE: DALTON DISTRIBUTION / MET STEUN VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAP, DE VLAAmSE gEmEENScHAp, DE STAD LEUVEN EN DE pROVINcIE VLAAmS-BRABANT.

cONTAcT: DALTON DISTRIBUTION, zwARTzUSTERSSTRAAT 14, 3000 LEUVEN, +32 16 67 92 40, [email protected]. www.DALTONDISTRIBUTION.BE

OOK BUITEN DE SCHOOLUREN

GRATIS FILMVISIEDAG VOOR LEERKRACHTENZONDAG 1 5 /9 /2 0 1 3

Naar jaarlijkse gewoonte wordt bij het begin van het schooljaar een gratis filmvisiedag voor leer­krachten georganiseerd in Cinema ZED. Maak kennis met het nieuwe aanbod van ‘Lessen in het Donker’ en bekijk reeds enkele films uit hun uitgebreide selectie. Ook het scholenaanbod van zowel Cinema ZED, het Internationaal Kortfilmfestival als DOCVILLE zal worden voorgesteld. Als extraatje worden de twee recentste DVD­lesmappen gepresenteerd. Enerzijds de lesmap van de DVD Kleine Helden en Rare Kwasten, een wonderbaarlijke compilatie van kortfilms voor kinderen en anderzijds de lesmap bij de DVD Shortcut, een kortfilmdvd die speciaal voor het secundair onderwijs werd samengesteld.

De toegang voor leerkrachten en gezin is gratis, maar het is wel noodzakelijk om op voorhand in te schrijven! Meer info en het inschrijvingsformulier vindt u op www.cinemazed.be/scholen

MEER INFO & MAILINGLIJSTVoor alle informatie betreffende schoolvoorstellingen in Cinema ZED kan u contact opnemen met Sara Vandaele via [email protected] of telefonisch op 016/ 679 241. Alle bovenstaande informatie kan u ook terugvinden op: www.cinemazed.be/scholenFonk vzw houdt leerkrachten en scholen emailgewijs op de hoogte van haar activiteiten, het filmaanbod en eventuele last minute toevoegingen aan het programma. Indien u de scholennieuwsbrief wilt ontvangen (ongeveer 1x /maand), stuur dan een mailtje naar [email protected]

VU: F

onk

Vzw

­ Zw

artz

uste

rsst

raat

14

­ 300

0 Le

uven

1 1 U STIP & VLEK (1 E GRAAD LO) GEVOLGD DOOR PRESENTATIE LESMAP KLEINE HELDEN EN RARE KWASTEN (1 E, 2 E & 3 E GRAAD LO)

1 3 U MILO (3 E GRAAD LO +1 E GRAAD SO)

1 4 U5 0 PRESENTATIE LESMAP SHORTCUT (1 E, 2 E & 3 E GRAAD SO)

1 5 U PERKS OF BEING WALLFLOWER (VANAF 4 E MIDDELBAAR)

1 7 U JUNIOR IN AANWEZIGHEID VAN DE REGISSEUR (1 E, 2 E & 3 E GRAAD SO)