Scapino Academy - aanbod voortgezet onderwijs

Click here to load reader

 • date post

  31-Jul-2016
 • Category

  Documents

 • view

  220
 • download

  6

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Scapino Academy - aanbod voortgezet onderwijs

 • ScapinoAcademyOog voor

  dans

  Aanbod voor het voortgezet onderwijs

 • Beste lezer,Scapino Ballet Rotterdam geeft dans een inspirerende en leerzame rol in het onderwijs en ziet dans als meer dan alleen een reeks van bewegingen op muziek. Dans is een middel om uitdrukking te geven aan een emotie, een the-ma of een verhaal. Het verbindt en verrijkt de leerlingen!

  Scapino Academy is binnen Scapino Ballet Rotterdam d plek voor educatie en talentontwikkeling en vormt de brug tussen de voorstellingen en de jeugd. Zo inventief en beweeglijk als het gezelschap is, zo is ook het aanbod voor het voortgezet onderwijs. Het programma laat de leerlingen dans ervaren, op een eigen en unieke manier.

  Scapino is het oudste dansgezelschap van Nederland, opgericht in 1945 door Hans Snoek. Samen met twaalf dansers bedacht Hans Snoek dat dans een lach op de bleke gezichtjes van oorlogskinderen kon toveren. Het eerste jeugddansgezelschap van Nederland was een feit! Van een klassiek jeugddansgezelschap heeft het gezel-schap zich door de jaren heen ontwikkeld tot een eigen-tijds en stoer stadsdansgezelschap met aansprekende voorstellingen.

  Educatie is verweven in het DNA van Scapino en is on-losmakelijk verbonden met de ontwikkeling van vaar-digheden bij de leerlingen als waarnemen, verbeelden, analyseren en creren. Hierdoor maakt Scapino dans onmisbaar voor het onderwijs!

  Graag tot ziens,

  Ed WubbeArtistiek leider

  Nicole RustScapino Academy

 • Aanbod

 • Oog voor dans 5

  Scapino Repertoire Nr.1 p. 09Scapino Repertoire Nr.2 p. 09Iconen van de Dans p. 10Scapino Dance Battle: Urban vs. Modern p. 10Danslezing p. 13Scapino Lesbrief p. 13Culturele Dag Rotterdam p. 15

 • 6Scapino Academy

  De docenten van Scapino Academy:

  Annemarie labinjo- van der Meulen

  Eldridge Labinjo

  Marilla de Jong

  Yannick Wagenaar

  Oud-danseres bij Scapino Repertoire Nr. 1 & Nr. 2Het bijzondere aan de workshops van Scapino Academy is dat je geen ervaren danser hoeft te zijn, maar dat je tools aangereikt krijgt die je binnen jouw wereld kunt inzetten.

  Oud-danser bij Scapino Repertoire Nr. 1 & Nr. 2Hoewel de workshops op de eerste plaats een danservaring zijn, leren mensen algemene vaardigheden die ze kunnen gebruiken in alle aspecten van het leven.

  Oud-danseres bij Scapino Repertoire Nr. 1 & Nr. 2De docenten zijn zelf dansers bij Sca-pino geweest en dragen heel authentiek de sfeer en de magie van het gezel-schap uit.

  Oud-danser bij Scapino Repertoire Nr. 1 & Nr. 2Dans wordt vaak als abstract gezien, maar na onze workshops spreekt dans ineens tot de verbeelding.

 • Oog voor dans 7

  Paulo Nunes

  Martin Bijkerk

  Chico Suriel

  Emmeline Mooij

  Wereldkampioen breakdance Urban vs. ModernIk deel mijn eigen ervaringen als mens en als danser en de leerlingen delen ook hun ervaringen. Dit zijn de mooiste momenten voor kinderen om elkaar be-ter te leren kennen en meer waardering voor elkaar te krijgen.

  Musicoloog en danshistoricusIconen van de Dans & DanslezingDe dans (her-)ontdekken is een speur-tocht door muziek, beeld, toegepaste wiskunde en menskunde.

  So You Think You Can Dance-talentUrban vs. ModernDont talk, just dance

  Docente CKV en Kunst algemeenDanslezingHet verhaal van de dans is spannend, nooit hetzelfde, inspirerend en gaat mee met de tijd. Het gaat over mensen, hun achtergronden en hun verhalen.

 • Oog voor dans 9

  Scapino Repertoire Nr.1

  Tijdens deze workshop wordt er een stukje choreografie aangeleerd uit een van de voorstellingen van Scapino die op dat moment door de Nederlandse theaters toert. Deze workshop is geschikt voor leerlingen met een zonder danservaring.

  Tip: Gebruik de Scapino Repertoi-re als voorbereidende workshop vlak voor het bezoek aan een voorstelling van Scapino.

  VMBO, HAVO, VWO alle leerjaren

  Op locatie of in de studios van Scapino

  90 minuten Max. 25 deelnemers 210,00

  (excl. BTW en reiskosten) Vaardigheden: waarnemen,

  verbeelden, analyseren

  Eerste reactie na afloop van een leerling:

  Dit moet u er in houden mevrouw! Ze vonden het

  erg leuk om te doen, er werd veel gelachen en ook

  serieus gewerkt.C. van Putten, docente Kalsbeek College Woerden

  Scapino Repertoire Nr.2

  De basis voor deze workshop is re-pertoire (een stukje choreografie uit een van de lopende voorstellingen) wat aan de leerlingen zal worden geleerd. Vervolgens mogen de leer-lingen in groepen zelf aan de slag als choreograaf en d.m.v. gerichte opdrachten creren ze een eigen choreografie.

  Tip: Laat de leerlingen na de work-shop een synopsis schrijven over hun eigen gecrerde choreografie of laat ze een affiche maken.

  VMBO, HAVO, VWO leerjaar 3 t/m 6

  Op locatie of in de studios van Scapino

  90 minuten Max. 25 deelnemers 210,00

  (excl. BTW en reiskosten) Vaardigheden: waarnemen,

  verbeelden, creren

 • Scapino Academy 10

  Iconen van de dans

  Over het ontstaan van dans en de iconen uit de dansgeschiedenis is veel bekend. Maar weten jongeren tegenwoordig hoe dans is ontstaan? Waar komt het oorspronkelijk van-daan? Wie heeft wanneer bedacht dat bewegingen van het lichaam op muziek dans is? Hoe heeft dans zich ontwikkeld tot de populaire dansstij-len van nu?

  Door middel van deze workshop krij-gen de leerlingen les in dansgeschie-denis. Aan de hand van een aantal iconen uit de dansgeschiedenis wordt op een leuke manier verteld en ervaren hoe dans is ontstaan en hoe dans zich door de jaren heen heeft ontwikkeld.

  VMBO, HAVO, VWO alle leerjaren

  Op locatie of in de studios van Scapino

  90 minuten Max. 25 deelnemers 210,00 (excl. BTW en

  reiskosten) Vaardigheden: waarnemen,

  analyseren, creren

  Scapino dance battle: urban vs. modern

  Tijdens deze workshop worden de overeenkomsten tussen urban dance en moderne dans door de leerlin-gen zelf ervaren. De workshop start met een korte urban choreografie die aan de leerlingen wordt geleerd. Vervolgens zal de choreografie wor-den getransformeerd naar moderne dans. De leerlingen mogen onder begeleiding van de docent, alsof ze zelf de choreograaf zijn, uiteraard meedenken!

  Tip: Laat de leerlingen het begin- en eindresultaat filmen en bespreek achteraf de verschillen en overeenkomsten

  VMBO, HAVO, VWO alle leerjaren

  Op locatie of in de studios van Scapino

  90 minuten Max. 25 deelnemers 210,00 (excl. BTW en

  reiskosten) Vaardigheden: waarnemen,

  analyseren, creren

  Het leuke aan deze workshop is dat de leerlingen zelf ervaren wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen modern en urban. Wij zijn zeer tevreden!A. van Dorst, docente Jan Tinbergen College Roosendaal

 • Oog voor dans 11

 • Scapino Academy 12

 • Oog voor dans 13

  Scapino lesbrief

  Bezoek je met een groep leerlingen een van onze voorstellingen in het theater? Ga dan met je leerlingen aan de slag en gebruik de gratis lesbrief als voorbereiding op de voorstelling. Leer ze om anders/gekker/mooier/interessanter/kritischer te kijken naar dans. Tevens bevat de lesbrief informatie over het ontstaan en de thematiek van de voorstelling.

  VMBO, HAVO, VWO alle leerjaren

  Ter voorbereiding of reflectie van voorstellingsbezoek

  Vaardigheden: waarnemen, verbeelden, analyseren

  Scapino lezing

  Kijken naar dans, luisteren naar de theorie over dans, vragen stellen aan een danskenner; bij Scapino Academy kan het allemaal tijdens de lezingen. Scapino Academy organiseert een Scapino lezing op aanvraag en kan gaan over verschillende onderwerpen als:

  Dansgeschiedenis Dans en choreografie Hoe kijk je naar moderne dans 70 jaar Scapino Ballet Rotterdam

  De lezingen zijn informatief, interactief en ter ondersteuning wordt er gebruik gemaakt van beeldmateriaal als foto en film.

  VMBO, HAVO, VWO alle leerjaren

  Op locatie of in de studios van Scapino

  30, 60 of 90 minuten Max. aantal deelnemers

  afhankelijk van beschikbare ruimte

  Prijs afhankelijk van duur Vaardigheden: waarnemen,

  analyseren

  Docent Martin was zeer vakkundig en duidelijk, gaf

  heldere instructies en grenzen. De manier waarop hij aanstuurde en stimuleerde was voor ons als

  docenten een eye-opener.H. Trieling en L. Kollaard, docenten Nova College Beverwijk

 • Oog voor dans 15

  Culturele dag Rotterdam

  Rotterdam is rijk aan cultuur. Er gebeurt van alles op het gebied van beeldende kunst, dans, theater en muziek. Voor veel scholen is het dan ook aantrekkelijk om met je leerlingen een dag de stad te bezoeken, veel te doen, te zien en te beleven, en dat alles vlak bij elkaar.Vier grote Rotterdamse culturele instellingen bieden speciaal voor het Voortgezet Onderwijs de Culturele Dag Rotterdam aan. Museum Boijmans Van Beuningen, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Ro Theater en Scapino Ballet Rotterdam hebben een aantrekkelijk dagprogramma samengesteld, waarbij je leerlingen kennis kunnen maken met vier belangrijke kunstdisciplines (beeldende kunst, muziek, theater en dans) in telkens een professionele omgeving.

  De Culturele Dag Rotterdam is eenvoudig te regelen en als school stel je een eigen programma samen waarbij de leerlingen in een instelling naar keuze starten. Ze volgen daar een programma van 1,5 uur. Vervolgens starten ze, na een korte pauze, bij een volgende instelling. Ook is het mogelijk een roulatieprogramma samen te stellen waarbij meerdere groepen elkaar bij de verschillende instellingen afwisselen.

  VMBO, HAVO, VWO alle leerjaren

  In Rotterdam, op locatie bij de instellingen

  Duur, aantal deelnemers en kosten afhankelijk van programma

  Vaardigheden: waa