Sauter Wijnen Magazine WIJN december 2010

20
MAGAZINE VOOR WIJNLIEFHEBBERS EN LEVENSGENIETERS DECEMBER 2010 Prosecco’s Champagne 16 maal wijn per wijnmaker Port van Croft De BESTSELLERS van 2010 Collection Limitée

description

Het is alweer het laatste WIJN-nummer van dit zo veel bewogen jaar. Een jaar van spectaculaire veranderingen en een jaar van consolidatie van oude waarden. In de op 10 10 2010 geopende nieuwe hoofdvestiging hebben we een inspirerende thuishaven gevonden. Een waardige en representatieve thuishaven, waar we met plezier en ambitie hard werken. Een thuishaven die ons bovendien in staat stelt vele wijnliefhebbers goed te ontvangen. Om er boeiende, sfeervolle en instructieve wijnproeverijen te houden.

Transcript of Sauter Wijnen Magazine WIJN december 2010

MAGAZINE VOOR WIJNLIEFHEBBERS EN LEVENSGENIETERSDECEMBER 2010

Prosecco’sChampagne

16 maal wijn perwijnmaker

Port van Croft

De BESTSELLERS van 2010

Collection Limitée

Inleiding

Sauter Wijnen bestaat meer dan 100 jaar. Erik Sauter sr. (3e generatie) is het boegbeeld van onze expertise. Hij heeft meer dan 45 jaar ervaring als wijnhandelaar, wijnmaker en wijngoedbeheer-der. Hij volgde stages en opleidingen in Bordeaux (Talence), Davayé en Trier. Publiceerde talloze arti-kelen over wijn en smaak (wijn/spijs) in binnen- en buitenland en is vice-président van de A.I.V. Acadé-mie Internationale du Vin (Genève). Samen met de jonge, dynamische en bovenal gepassioneerde wijn-deskundigen binnen ons team vormt hij het wijnge-weten van Sauter Wijnen. Onze expertise zetten we dagelijks in om de beste wijnen voor u op te sporen.

DÈ VIJF REDENEN OM BIJ SAUTER WIJNEN TE KOPEN [meer dan een eeuw]

expe

rti

se

Kwaliteit vormt de basis van onze nooit aflatende motivatie: kwaliteit van de wijnen, van de dienst-verlening en van de informatieverstrekking. Ner-gens wordt u beter geïnformeerd over wijn als bij ons. Onvermoeibaar zoeken wij wereldwijd naar het beste op het gebied van de goede wijn. Met een uitstekende balans tussen kwaliteit en prijs. Authenticiteit, verteerbaarheid, bewaar- en ont-wikkelingspotentieel vormen de sleutelbegrippen. Wijnen die de goede smaak aanscherpen van de echte wijnliefhebbers-/kenners, dat is waar we voor u naar zoeken.

[de basis van een continuË motivatie]

KW

ALI

TEI

T

Al meer dan 100-jaar staan we voor expertise, kwaliteit en service. Een groot en bewegend netwerk met bekende en minder bekende wijn-makers werd in die lange periode met grote zorg opgebouwd. Een grote, groeiende groep echte wijnliefhebbers, verspreid over heel Nederland, heeft dankzij Sauter Wijnen in vol vertrouwen onbeperkte toegang tot deze fascinerende wijn-wereld. Wij staan ervoor om dit elke dag op nieuw waar te maken en te verbeteren. Dankzij uw ver-trouwen, belangstelling, suggesties en … kritiek als dit nodig is.

[onbeperkte toegang tot de wijnwereld]

VER

TR

OU

WEN

Het is alweer het laatste WIJN-nummer van dit zo veel bewogen jaar. Een jaar van spectaculaire veranderingen en een jaar van con-solidatie van oude waarden. In de op 10 10 2010 geopende nieuwe hoofdvestiging hebben we een inspirerende thuishaven gevonden. Een waardige en representatieve thuishaven, waar we met plezier en ambitie hard werken. Een thuishaven die ons bovendien in staat stelt vele wijnliefhebbers goed te ontvangen. Om er boeiende, sfeervolle en instructieve wijnproeverijen te houden. Dit nummer is een terugblik op het afgelopen jaar en op alle wij-nen en wijnmakers, die we mochten introduceren. Maar het is ook HET decembernummer dat voorrang verleent aan Champagne, Port, Prosecco. Nieuw zijn de: zorgvuldige samengestelde kisten van zes verschillende flessen onder de veelzeggende noemer: “Collection Li-mitée” in het topsegment. Champagne Lenoble bewijst steeds weer opnieuw dat we indertijd een heel goede keuze hebben gemaakt. Een klein huis met grote ambities. Hun basis-cuvée Brut Intense verwierf in oktober 2010 de titel mousserende Wijn van het Jaar tijdens het grote Proefschrift Wijnconcours. De wijnen werden altijd al zeer goed beoordeeld in de Engelstalige pers. Nu mogen we ontdekken dat de heel sterk op Champagne gefocuste Revue du Vin de France – met een zeer grote expertise op dit gebied – hun supercuvée “les Avontures” bij de heel groten plaatst. De liefhebber (v/m) van grote Champagnes vindt hier kwaliteit, klasse en plezier waarvoor elders onder luxe vlaggen het dubbele tot het drievoudige betaald moet worden. Het streven naar perfectie komt magistraal tot uitdrukking in de nieuwe Cuvée l’Epurée Grand Cru Blanc de Blancs Chouilly, een per-ceelsselectie en een wijnmaaktechniek die resulteren in de puurste vorm van Top-Champagne. Zonder dat dit enkele honderden euro’s per fles kost! Tijdens de recente producentenproeverij kwamen alle wijnmakers al heel snel bij Antoine Malassagne deze nieuwe puurheid proeven. Ze waren er stil van en veel belangrijker: er werd volop van genoten, want het bleef niet bij proeven alleen. Graag nodigen wij u uit dit feestnummer te savoureren en er de tijd voor te nemen. Het vormt een voorproefje van de wijnen die u met dit nummer in de hand met een gerust gevoel kunt bestellen. Om er straks thuis volop van te kunnen genieten. Speciaal voor de feestda-gen hebben we alle wijnboeren gevraagd om een geste te doen. Een aantal van hen hebben hun prijzen aangepast en een aantal bieden u een sympathiek cadeau aan. Wij wensen u van harte sfeervolle feestdagen en een goed, gezond en wijnplezierig nieuwjaar. Erik Sauter sr., Guido Quaden en Ralph Habets. P.S. U bent van harte welkom in onze nieuwe vestiging (Withuisveld 16A, 6226 NV Maastricht). Het is echt de moeite waard! De talrijke bezoekers bevestigen het steeds en spontaan.

Prettige feestdagen en een fijn nieuwjaar

COLLAGU

Prosecco!Frivool, fruitig, mousserend; het kan niet anders dan dat we het over Prosecco hebben. De naam Prosecco komt overeen met het druivenras waarvan deze populaire mousserende wijn wordt ge-maakt. Het ras wordt uitsluitend aangeplant in Veneto, gelegen in het Noord-Oosten van Italië. Waar in de Champagne de Méthode Champenoise wordt gebruikt voor het maken van mousserende wij-nen, wordt voor Prosecco de Méthode Charmat gebruikt. Bij deze methode, genoemd naar de uitvinder ervan: Eugène Charmat, vindt de tweede gisting plaats in gesloten en drukbestendige roestvrijsta-len tanks. Het bezinksel zakt tijdens de rijping naar de bodem van de tank. Na afloop van de rijping kan de heldere wijn met koolzuur eenvoudig worden afgepompt en gebotteld. In vergelijking tot de Méthode Champenoise, waarbij de tweede gisting en rijping (mini-maal 15 maanden) op fles plaatsvindt, is deze méthode veel minder

arbeidsintensief en bovendien sneller. Dit heeft een buitengewoon gunstig effect op de prijs. Daarnaast is er niet of nauwelijks contact met zuurstof waardoor de wijnmaker preciezer te werk kan gaan, met een zeer schone en frisse mousserende wijn als resultaat.

Frizzante of Spumante? Spumante heeft door de tweede gisting een sterkere mousse en dus een hogere druk, die vergelijkbaar is met bijvoorbeeld een Cremant. Voor een Frizzante wordt geen tweede gisting toegepast en wordt de mousse verkregen door het simpelweg toevoegen van koolzuur. De Frizzante is door z’n vrien-delijke mousse en zeer bescheiden zoetheid, lichtvoetiger dan de Spumante.

DÈ VIJF REDENEN OM BIJ SAUTER WIJNEN TE KOPEN [onbeperkte toegang tot de wijnwereld]

Wijn kopen en van wijn genieten moet een feest zijn. Niets mag dat feest in de weg staan. De keuzes die u bij ons maakt dienen u ongeremd het plezier te verschaffen, dat u er te-recht van verwacht. Zonder uit het oog te verliezen dat goede smaak en intensief genieten versterkt worden door ervaring, leren en met belangstelling waarnemen. U kunt bij ons snel, gemakkelijk en vooral in volle vertrouwen bestellen. Afhanke-lijk van de ruimte in uw wijnkelder kunt u zelf bepalen hoe en wanneer u de wijn wenst te ontvangen. Ons team staat permanent klaar om u snel en adequaat van dienst te zijn. Voor vragen, advies, klachten, transport, speciale wensen of aanvullende informatie. Uw tevredenheid is ons plezier.

[uw tevredenheid is ons plezier]

SER

VIC

E

Dagelijks staan wij in contact met de beste wijnmakers over de hele wereld. Bezoeken over en weer, intensieve proeve-rijen en de diepgaande dialogen met deze gemotiveerde wijnmensen vormen een schat aan waardevolle informatie en prachtige ervaringen. Dit alles delen we graag met u. Via het informatieve en smakelijke magazine WIJN, de persoonlijke nieuwsbrieven, de pro-actieve website, de talrijke en veel bezochte proeverijen en leerzame masterclasses. We hebben er veel voor over om u niet alleen volop wijngenot in het glas te bezorgen, maar ook om de boeiende wereld achter dit glas wijn bij u thuis te brengen.

[een schat aan informatie en ervaringen]

BEL

EV

ING !

PRIJS: E 8,50

Colli del Soligo CollagùProsecco ValdobbiadeneVeneto | Italië

EXPRESSIE: Luchtig aromatisch met een combinatie van bloemen-geuren, gistaroma’s (brooddeeg) en witte bessen.

SMAAK: Goede, ingehouden mousse met een directe smaakinten-sieve aanzet en de confrontatie met een frisse, elegante en zeer lichte zoetheid. Verkwikkende materie waarin de alcohol niet waar-neembaar is. Zeer licht als materie en echt licht verteerbaar als wijn met iets van de onvermijdelijke alcohol. Maar wel een aanhou-dende smaakpresentie die zorgt voor een fris-schone mond en een onverwachte smaakvoortzetting.

PRIJS: E 9,95

Colli del Soligo CollagùProsecco ValdobbiadeneVeneto | Italië

EXPRESSIE: Luchtig aromatisch met een combinatie van vanille, kweepeer, confiture van kruisbessen en florale tonen.

SMAAK: Vaste mousse, brede aanzet en de textuur van een hoog-waardige mousserende wijn. Smaakintensief, sappig met een frac-tie bitterheid waardoor de elegante en speelse materie contrastrijk en boeiend wordt. Goede balans met de juiste frisheid met een verkwikkend effect zonder nervositeit.

Champagne LenobleAnne en Antoine Malassagne, beiden rond de 40-jaar oud, zijn de drij-vende krachten achter Champagne Lenoble. Ze maakten in 1992 de keuze om het bedrijf, opgericht in 1920, binnen de familie te houden. Anne en Antoine beheren nu 18 hectaren wijngaard in de Côte de Blancs. Het merendeel van de wijngaarden ligt in het als Grand Cru Côte de Blancs geclassificeerde Chouilly. 60% van de jaarlijks benodigde druiven is afkomstig van eigen wijngaarden. De resterende 40% wordt van wijn-boeren in Damery aangekocht. De vinificatie van alle druiven geschiedt in de eigen kelders. De combinatie van deze prachtige wijngaarden, een natuurlijke (bijna biologische) bewerking van de wijngaarden, een selectieve oogst, het gebruik van klassieke (bewezen) vinificatietech-nieken, zorgvuldige blends en oneindig geduld in de kelders (waardoor de champagnes de tijd krijgen om te rijpen) zorgen ervoor dat hier Champagnes worden gemaakt die zich kunnen meten met de grote, bekende namen uit het gebied. Anne en Antoine hebben de vurige ambitie om met hun kwaliteits-Champagnes een weerwoord te bieden aan de aristocratie van de grote merken. Dit stimuleert een permanente drang naar perfectie en ver-nieuwing. Het afgelopen jaar is bijvoorbeeld de hele uitmonstering tot in het kleinste detail aangepakt. Op de kenmerkende bruin getinte fles-sen prijken nu prachtige, stijlvolle labels. De belangrijkste vernieuwing in 2010 was de lancering van de nieuwe Cuvée l‘Epurée gemaakt van uitsluitend Chardonnay-druiven uit Chouilly en die we in deze aanbie-ding bijzonder aanbevelen. De inspanningen blijven niet onopgemerkt. Echte Champagne-liefheb-bers hebben inmiddels in de gaten dat hier vanuit iets kleins en oud, iets groots aan het groeien is. Ook de internationale pers begint lo-vende berichten te schrijven. In Nederland werd de Cuvée Brut Intense in oktober tijdens het Proefschrift Wijnconcours verkozen tot de beste mousserende wijn van Nederland, voor de tweede keer maar liefst. Kortom, hier is echt sprake van een rijzende ster en die trend zet zich de komende jaren ongetwijfeld door. Het mooie is dat dit alles zich niet vertaald in extreem hoge prijzen.

DRUIVEN: Chardonnay

ALCOHOL: 12%

SERVEREN BIJ: Prachtig als super de luxe aperitief met het juiste dorstlessend en eetlustopwekkend gehalte. De wijn kan aan tafel doorgeschonken worden bij delicate voorgerechten: verse langoustines, heilbot in een romige saus, lauwwarme visterrine of sint jakobsvruchten met Parijse paddestoelen.

TEMPERATUUR: 10 ºC.

PRIJS: E 37,95

EXPRESSIE: Open en rijpe Chardonnay-expressie met de geuren van ambachtelijke gebakken brood, bri-oche en rijpe peer. Plus de aroma’s van de fijne champagne-gist die de grote cuvées zonder uitzondering kenmerken met die typische “oxydo-reductieve” spanning.

SMAAK: Volle aanzet met een door de zeer fijne en vaste mousse gevulde textuur die zorgt voor een zeer aangenaam en intensief mondcontact zonder enige reserve. Meteen een verkwikkend effect dankzij de natuurlijke frisheid. Smaakintensieve, elegante materie zonder alcoholpresentie die buitengewoon toegankelijk blijkt. Buitengewoon goed verteerbaar en verkwikkend. Dit is voor de echte Champagne-liefhebber vrijwel onweerstaanbaar.

Champagne Lenoble Cuvée l’Epurée Grand Cru Blanc de Blancs Chouilly

NIEUW

Champagne Lenoble Klein, oud en springlevend!

DRUIVEN: 40% Chardonnay uit Chouilly, Grand Cru Côtes des Blancs, 30% Pinot Noir uit Bisseuil, Premier Cru des Montagnes de Reims en 30% Pinot Meunier uit Damery

ALCOHOL: 12,0%

SERVEREN BIJ: Heerlijke, harmonieuze Champagne om bui-ten de maaltijd te genieten als aperitief of zo maar los van alles. Ter verkwikking en ontspanning. Met verfijnde hap-jes als een verse oester in z’n puurste vorm, een tartaartje van zalm en/of tonijn een tedere coquille met een toefje kaviaar of blinis (lauwwarm) met zalmeitjes.

TEMPERATUUR: 10 ºC.

PRIJS: van E 29,50 voor : E 27,50

Champagne LenobleCuvée Brut Intense

EXPRESSIE: Rijke en zeer goed herkenbare expressie. Die combinatie van fijne broodaroma’s, bloemenhoning, hazel-noten, kweepeer en die bewuste heel subtiel oxydatieve, unieke Champagne-adem die we bij de beste huizen altijd tegen komen.

SMAAK: Levendige, genereuze en door royaal maar fijn koolzuur gedragen aanzet. Totaal mondcontact en de tex-tuur is zacht en romig al wordt die door het fijne koolzuur letterlijk doorgeprikt. Goede balans, ingetogen zuurgehalte en een finale met reliëf en wat mineraliteit.

DRUIVEN: Chardonnay uit Chouilly, Grand Cru des Côtes des Blancs

ALCOHOL: 12,0%

SERVEREN BIJ: Prachtig als super de luxe aperitief met het juiste dorstlessend en eetlustopwekkend gehalte. De wijn kan aan tafel doorgeschonken worden bij delicate voorge-rechten: verse langoustines, heilbot in een romige saus, lauwwarme visterrine of sint jakobsvruchten met Parijse paddestoelen.

TEMPERATUUR: 12 ºC.

PRIJS: E 32,50

Champagne LenobleGrand Cru Blanc de Blancs Chouilly

EXPRESSIE: Open en rijpe Chardonnay-expressie met de geuren van ambachtelijk gebakken brood, brioche en rijpe peer. Plus de aroma’s van de fijne champagne-gist die de grote cuvées zonder uitzondering kenmerken met die typi-sche “oxydo-reductieve” spanning .

SMAAK: Volle aanzet met een door de genereuze, vaste mousse gevulde textuur die zorgt voor een zeer aange-naam en intensief mondcontact zonder enige reserve. Meteen een verkwikkend effect dankzij de natuurlijke frisheid. Smaakintensieve, elegante materie zonder alco-holpresentie.

DRUIVEN: 100% chardonnay

ALCOHOL: 12,0%

SERVEREN BIJ: Zowel aan- als buiten tafel een grote erva-ring. Superbe voor tafel met als wachthapje (amuse) een gepocheerde oester. Als dinerwijn bij: tarbot met bospad-destoelen, kwartels met een fijne wijnsaus, gesauteerde Saint Jacobsvruchten met wat kaviaar.

TEMPERATUUR: 11ºC.

PRIJS: E 69,50

Champagne LenobleLes Aventures Grand Cru Blanc de Blancs Chouilly

EXPRESSIE: Meteen de allure van de echt grote wijn met een subtiele, nobele houtpresentie. De complexiteit kent geen grenzen: appel, peer, abrikoos en kweepeer. Maar ook iets van citrusvruchten (pompelmoes en citroen). De chardon-nay komt tot uitdrukking door de hazelnoten en amandelen.

SMAAK: Rijke, vineuze aanzet en een heerlijke hap in de genereuze, vaste mousse. Prachtig contrast binnen de gro-te wijncomplexiteit en de verkwikkende frisheid die de wijn elegantie verschaft. Fenomenale lengte. Kan de grootste en veel en veel kostbaardere Prestige-Cuvées met gemak vervangen...

OOGSTJAAR: 2009

DRUIVEN: Sauvignon Blanc

DRINKADVIES: Direct op dronk tot 2014

ALCOHOL: 12,5%

SERVEREN BIJ: Perfecte en uitstekend verteerbare lunch- en diner-

wijn. Salades van of met kreeft en krab. Diepe oesters, geroosterde

vis en de traditionele geitenkazen. Maar ook buiten de maaltijd als

verfijnd aperitief of als terraswijn met een verkwikkend en inspi-

rerend effect.

TEMPERATUUR: 12 ºC.

PRIJS: E 14,75

Domaine André VatanLes CharmesSancerre a.c.

EXPRESSIE: Opnieuw zeer nauwkeurige, maar nu fraai rijpe Sauvignon-expressie (kruisbessen, roze pompelmoes). Uitgesproken floraal en met een onmiskenbare, subtiele rokerige mineraliteit.

SMAAK: Versmolten in de aanzet en een romige textuur met een teder, tactiel mondcontact. De onmiddellijke verleiding en een prachtige balans. Alles is tot een buitengewoon harmonisch geheel versmolten terwijl een zachte, verkwikkende frisheid en de verrukkelijkste sauvignon-mondaroma’s de boventoon voeren.

11+1 fles cadeau

André Vatan

Als klimaat, ligging, bodem, druif en mens op perfecte wijze samenwerken dan komt dat in de wijn op een briljante wijze tot uitdrukking. Hoewel dit voor alle druivenrassen geld is de ene druif gevoeliger voor het totaal dan de andere. De Sauvignon-druif vereist het perfecte samengaan van deze factoren. Laat één factor het al dan niet gedeeltelijk afweten dan is de wijn meteen een stuk minder. André Vatan is terecht verliefd op de inderdaad schitterende ligging van zijn wijngaarden en op de krijtwitte kalk- en kiezelsteenrijke bodem. Het Chaudoux-landschap lijkt met z’n halve komvorm op de indrukwekkende Grand-Cru-arena van Chablis. Deze bodem zorgt voor een unieke licht-reflectie en het lang vasthouden van de warmte. Twee heel belangrijke factoren voor het bereiken van een goede rijpheid van de druiven. De Sauvignon-druif kan wijnen voortbrengen met onweerstaanbare eigenschappen. De goede zijn aromatisch, verkwikkend en smaakin-tensief. André Vatan houdt van dit type wijn en hij boetseert met zijn liefdevol geproduceerde druiven een Sauvignon-model dat de perfectie benadert. Als zijn wijn op het goede moment geschonken wordt is er sprake van een sublieme smaakervaring. Het type wijn - krokant, heerlijk vloeiend, verkwikkend en effectief dorstlessend - lijkt voorbestemd voor de seizoenen in en rond de zomer (10-12°C). Toch kan deze wijn ook on-der barre, winterse omstandigheden heel goed ingezet worden. De ideale serveertemperatuur ligt dan tussen de 12-14°C.

OOGSTJAAR: 2009

DRUIVEN: Chardonnay

DRINKADVIES: Direct op dronk tot 2014

ALCOHOL: 12,0%

SERVEREN BIJ: Heerlijke lunch- en dinerwijn die ook buiten de maal-

tijd ter ontspanning geschonken kan worden: combineren tarbot,

lauwe kreeft, glanzende kabeljauw.

TEMPERATUUR: 12-14 ºC.

PRIJS: E 11,50

Domaine des Terres DoréesBeaujolais Blanc a.c.

EXPRESSIE: Open, houtvrij en opnieuw zeer pure en rijpe Chardonnay-expressie met ook frisse vruch-tentonen: vers gebakken brood, gesmolten boter, abrikoos en ananas.

SMAAK: Versmolten aanzet met een vloeiend effect. Meteen is er sprake van een zachte, ontspan-nende frisheid. Materie en structuur bieden harmonie, smaakintensiteit en verkwikking. Alcohol is niet tot nauwelijks waarneembaar. Gulle finale met een grote lengte en een opvallende smaakafwis-seling. Groot en direct plezier

Jean-Paul Brun

Wie had ooit kunnen denken dat de ‘anti-ster-wijnmaker’ Jean-Paul Brun door de Engelstalige pers en in het bijzonder door Robert Parker zo de he-mel in geschreven zou worden. De wijnen zijn alles behalve ‘Parkeriaanse blockbusters’ (veel kleur, veel alcohol, veel hout en veel materie) maar munten uit in de puurste druivenexpressie. Het is blijkbaar de behoefte aan fijnheid, puurheid, verteerbaarheid die het wint van de opgepompte en geforceerde concentratie waarmee nog teveel wijnmakers het podium van wijnbeoordelaars en wedstrijden denken te kunnen imponeren Jean-Paul Brun heeft als eerste Beaujolais-producent het, overigens vol-strekt legale, chaptaliseren (gebruik van kristalsuiker om het alcoholge-halte wat op te stuwen) afgezworen. De Beaujolais-streek was nooit in crisis geraakt als meer van dit kaliber wijnboeren het er voor het zeggen zouden hebben. De stille, verlegen en fors gebouwde man heeft een geheel eigen visie en barst van het vinificatie-talent. Hij benadert zijn wijngaarden met bio-logische zorg lang voordat dit begrip in zwang kwam. Welke druif er ook door zijn handen gaat, de wijn die eruit voort komt onderscheidt zich. Als voorbeeld dient zijn legendarische witte Beaujolais (Chardonnay), die de duurdere witte Bourgognes en Maconnais-wijnen in verlegenheid brengt.

11+1 fles cadeau

OOGSTJAAR: 2008

DRUIVEN: 100% Petit Manseng

DRINKADVIES: Direct op dronk tot 2017

ALCOHOL: 14,5%

SERVEREN BIJ: Decanteren ter beluchting, dus serveren als een zeer grote, witte Bourgogne. Zeer grote dinerwijn op het niveau van een Chassagne Montrachet Premier Cru of een Chablis Grand Cru. Lekker bij zacht geroosterde Noord Zee kreeft, vaste Zeeuwse 000000-oesters of een tartaar van wilde en voldoende vette zalm. Alle grote kazen.

TEMPERATUUR: 12 ºC.

PRIJS: E 19,00

Château de JurqueEmotion Jurancon Sec. a.c.

EXPRESSIE: Rijk boeket met een omlijsting van het allerbeste eikenhout., die voldoende discretie toont. Geroosterde amandelen, de schil van citrusvruchten (limoen, pompelmoes) tonkaboon, vanille en frisse houttonen. Zeer rijk geheel op het niveau van een grote, witte Bourgogne met behoud van het eigen (druiven)karakter.

SMAAK: Vanaf het eerste mondcontact is er sprake van een grote, rijk gestructureerde en uitgespro-ken contrastrijke wijn met absolute verfijning en een viriele en “dragende” frisheid. Diepe smaakin-tensiteit, fascinerende mineraliteit en een zeldzaam nobele bitterheid. De lengte kent geen einde.

Marion Latrille

Het Zuid-Westen van Frankrijk is een bevoorrecht gebied voor karakter-wijnen. Wijnen die de doorgewinterde liefhebbers aanspreken. En zij dat niet of minder zijn juist afschrikken. Het staat er vol met wijnstokken met namen die heel veel regelmatige wijndrinkers nogal onbekend voor-komen. Niet gemakkelijk uit te spreken: Petit Manseng, Gros Manseng, Tannat, Malbec, Pacherenc-du-vic-bilh, Arrufiacle, le Courbu, le Baroque etc. etc. Binnen de herkomstbenaming Jurançon zijn de Petit Manseng en de Gros Manseng de druiven. Ze brengen magistrale zoete wijnen voort waarbij het rijke zoet het intense zuurgehalte opvangt en bedekt. Dat is de Ju-rançon tout court of moelleux. Ze worden ook ‘droog’ gevinifieerd (Ju-rançon SEC) en dan komt het intense zuurgehalte op bijna wrede wijze tot uitdrukking. In combinatie met vet- en proteïnerijk eten zorgt dit voor absoluut fascinerende en tevredenstellende combinaties. Zeker bij de echte liefhebbers. Is er een vrouwenhand voor vereist om deze druiven te temmen? Het sap zo te vinifieren en de wijn zo op te voeden dat deze, met behoud van karakter, toegankelijker wordt? Wie de wijnen van Marion Latrille proeft komt snel tot die conclusie. De Emotion 2008 en 2009, het resultaat van een perceel- en druivenselectie waarvan het beste sap op nieuw hout vergist is, kunnen zich meten met grote witte Bourgognes en de zeer kostbare Crus van Pessac-Léognan.

cadeau zie pagina 7

De cadeaus …Château de Jurque

Bij aankoop van minimaal 12 flessen Emotion, ontvangt u één fles (0,5 l.) Tendresse 2008 Jurançon a.c. ter waarde van € 8,00 cadeau.

Rallo

Bij aankoop van minimaal 12 flessen Grillo, ontvangt u één fles (0,75 l.) Syrah 2008 Sicilia IGT ter waarde van € 10,75 cadeau.

Villa Huesgens

Bij aankoop van minimaal 12 flessen Riesling By the glass, ontvangt u één fles (0,75 l.) Riesling Sekt (mousserend) ter waarde van € 13,95 cadeau.

* De cadeaus worden verstrekt op basis van beschikbaarheid. Voor deze actie geldt dus op = op.

OOGSTJAAR: 2009

DRUIVEN: 37% Macabeu, 15% Parellada, 12% Sauvignon Blanc, 12% Chardonnay, 10% Müller Turgau, 5% Riesling, 5% Albariño, 3% Muscat.

DRINKADVIES: Direct op dronk tot 2013

ALCOHOL: 12,5%

SERVEREN BIJ: Een zeer bijzondere dinerwijn. Uitstekend te combi-neren met: gevarieerde, krokante salades, schaal- en schelpdieren en fijne, gedroogde ham.

TEMPERATUUR: 12-14 ºC.

PRIJS: E 12,50

Thomàs CusinéAuzellsCosters del Segre d.o.

EXPRESSIE: Superbe expressie met een briljant gedoseerde houtpresentie die de wijnaroma’s niet blokkeert, in tegendeel.

SMAAK: Modelstructuur met een optimale balans en een uiterst verleidelijke smaakintensiteit in com-binatie met een zachte, maar verkwikkende frisheid.

Tomas Cusiné

Costers del Segre, even ten Zuid Westen van Barcelona, is het onbekend Catalaans wijngebiedje waar Tomas Cusiné Barber actief is. Ook deze bijzondere wijnmaker is een van onze ontdekkingen in 2010.

De werkwijze van de man heeft een hoog wetenschappelijk karakter. Hij heeft op 28 hectaren meer dan 20 niet voor de hand liggende druivenras-sen aangeplant. De druiven worden per ras en per perceel geoogst en gevinifieerd. Hij doet dit om te ontdekken welke rassen, in welke situatie het beste presteren.

Vanuit deze basis experimenteert Tomas veel met als eindresultaat een aantal spectaculaire wijnen die vrijwel uniek zijn. Het zijn wijnen die hun herkomst gebied overstijgen. Tomas zoekt in zijn wijnen voortdurend naar de perfecte balans tussen fruit, tannines en de juiste (frisse) zuren.

Ofschoon al zijn wijnen het ontdekken waard zijn, is de Auzells 2009 (wit) wat ons betreft zijn meeste unieke wijn. Deze wijn, gemaakt van acht verschillende druivenrassen, demonstreert precies waar Tomas mee bezig is. Het is een wijn die elke wijnliefhebber zal boeien en zeker zal verras-sen. Dankzij zijn kracht en extreem gevarieerd smaakpalet is deze wijn multi inzetbaar en presteert hij heel goed aan tafel.

OOGSTJAAR: 2009

DRUIVEN: Grillo

DRINKADVIES: Direct op dronk tot 2013

ALCOHOL: 12%

SERVEREN BIJ: Ideale mooi-weer-wijn die ook in killere seizoenen goed tot uitdrukking komt: terras-, lunch- en diner. Goede begelei-der van gerechten met pikante, exotische invloeden naast de klas-siekers als met grof zeezout gegaarde gamba’s, knapperige salades en pasta met venusschelpen.

TEMPERATUUR: 12 ºC.

PRIJS: E 10,95

RalloGrillo Sicilië

EXPRESSIE: Levendige en pure (druiven)expressie met een verleidelijke vruchtenintensiteit en een nobele frisheid (citrusvruchten, kruisbessen, aalbessen, witte peper). Zeker voor zo zuidelijk gerijpte druiven is deze opwekkende frisheid opvallend.

SMAAK: Heerlijk vloeiende aanzet en een transparante textuur door het effect van de fijne kool-zuurpresentie. Een aangenaam, verkwikkend en zeer intensief mondcontact. Toegankelijke, sappige materie met concentratie en reliëf. Ware smaakrijkdom in de finale met een fractie pompelmoesbit-terheid. Zo hebben we het graag.

Vesco

In de tachtiger jaren van de vorige eeuw gold Sicilië als een noodgebied binnen Europa. Met behulp van forse subsidies werd het eiland getrans-formeerd in een model wijngebied. Sindsdien is de wijnbouw één van de pijlers van dit eiland en de uiterst succesvolle wijnen vinden wereldwijd gretige afnemers.

De familie Vesco (Rallo) heeft zich vanuit de Marsala-traditie opgewerkt tot een speler van formaat op het gebied van authentieke, Siciliaanse klassewijnen. Om dit te kunnen bereiken hebben ze grof geïnvesteerd. De extreem hoge opbrengsten werden resoluut verbannen en de wijn-gaarden werden gefaseerd heringedeeld naar een hogere plantdichtheid van gemiddeld 4.500 stokken per hectare. Zij cultiveren een indrukwek-kende collectie druivenrassen: (rood) Nero d’Avola, Frappato en Syrah en (wit) Grillo, Catarratto Lucido, Moscato d’Alessandria en Inzolia. De kelders zijn van alle technologische faciliteiten voorzien voor een koele, schone vinificatie met optimaal behoud van de aromatische rijkdommen en een goede balans als resultaat.

Een van de succeswijnen van Rallo is de Grillo 2008, gemaakt van het ge-lijknamige authentieke druivenras. We bevelen deze wijn van harte aan om nader kennis te maken met het kwaliteitspotentieel van dit prachtige (wijn)gebied.

11+1 fles cadeau

cadeau zie pagina 7

OOGSTJAAR: 2008

DRUIVEN: 100% Grüner Veltliner

DRINKADVIES: Direct op dronk tot 2013

ALCOHOL: 13,0%

SERVEREN BIJ: Uitgesproken luxe dinerwijn en voorbestemd als be-

geleider van de fijnste voor- en hoofdgerechten die de begeleiding

van een klasse wijn met nuances vereisen. Lauw-warme kreeft,

romige truffelsoep, sappig gevogelte.

TEMPERATUUR: 12-14 ºC.

PRIJS: E 17,95

Laurenz V.Charming Grüner V. Kamptal. Oostenrijk

EXPRESSIE: Opvallend harmonische expressie waarin de fijnste aroma’s tot uitdrukking komen. Florale, subtielste venkel- hooi en houttonen (niet van de lagering) zitten zo perfect versmolten dat het een absolute, nobele eenheid vormt.

SMAAK: Prachtig versmolten aanzet en een subtiel-romige textuur met het tactiele mondcontact van de grote wijn. Een dansende smaakintensiteit binnen een structuur waarin de (vrouwen?)hand van de meesterwijnmaker/maakster en de ambitie een grote wijn te maken prachtig tot uitdrukking komen.

Ebit omniae reperro mod molorem nu

Lenz M. Moser V

Professor Dr. Lorenz Moser III was de uitvinder van het veel gebruikte Oos-tenrijkse geleidingssysteem voor druivenstokken, genaamd ‘Lenz Moser Hocherziehung’. De Professor inspireerde zijn kleinzoon Lenz M. Moser V om in 2005 zijn energie te wenden aan de bekendste Oostenrijkse druif, Grüner Veltliner.

Voordat Lenz aan zijn missie begon om de internationale reputatie van de Grüner Veltliner verder te ontwikkelen, was hij al vele jaren in de inter-nationale wijnhandel actief en was hij betrokken bij vele wijnbouwpro-jecten over de hele wereld. Zijn zelf vergaarde kennis, evenals de kennis van zijn familie went hij aan voor de productie van een moderne en pure stijl Grüner Veltliners. De druiven zijn afkomstig van zorgvuldig geselec-teerde en betrouwbare wijnboeren in Kamptal, Kremstal en Weinviertel.

De wijnen worden getypeerd door subtiele specerijen, elegante zuren, een levendig en speels smaakpalet en een vleiende finale. De Charming Grüner Veltliner demonstreert al deze eigenschappen op een voortref-felijke wijze.

OOGSTJAAR: 2009

DRUIVEN: 100% Riesling relatief jonge stokken (5-10 jaar).

DRINKADVIES: Direct op dronk tot 0

ALCOHOL: 11,5%

SERVEREN BIJ: Ideale aperitief-, terras-, zomer- en lunchwijn –

combineren met knapperige salades, gedroogde ham, gerookte

forel, gefrituurde vis. Dessert met abrikozen en perzik.

TEMPERATUUR: 12-16 ºC.

PRIJS: E 9,25

Villa HuesgenRiesling by the glass Mosel

EXPRESSIE: Pittig/frisse, nu echt minerale expressie (natte natuursteen, de geur van de bergbeek) – verkwikkend met witte bessen, mint en witte peper. Heel nauwkeurig en discreet.

SMAAK: Vloeiende aanzet met een fris-zoete toets en een fijne koolzuurprikkeling. Transparante textuur. Goede balans, volop frisheid zonder agressie, alcohol niet waarneembaar. Smaakinten-sieve, dorstlessende en onmiddellijk plezier verschaffende materie met een fractie van de pom-pelmoesbitterheid in de finale en een goede lengte.

Ebit omniae reperro mod molorem nu

Ado Huesgen

De Mosel is de thuishaven voor een van de nobelste druiven ter wereld, de Riesling. Het gebied met z’n extreem steile hellingen, een mineraalrijke bodem, het grote verschil tussen dag- en nachttemperatuur en de langere rijpingsperiode stelt de Riesling in staat om optimaal te presteren.

In dit gebied is de familie Huesgen al sinds 1735 actief in het maken en verhandelen van wijn. Ado Huesgen (9e generatie) heeft Villa Huesgen enkele jaren geleden nieuw leven ingeblazen en een eigentijdse collectie wijnen gepresenteerd. Hij heeft de klassieke, en voor velen onoverzich-telijke/onbegrijpelijke, Duitse classificatiesystematiek losgelaten.

De meest is het oog springende en toegankelijke wijn is de Riesling by the glass. Deze wijn doet z’n naam alle eer aan. Het is een model Ries-ling in een moderne stijl, die alle eigenschappen van de Mosel prima laat zien (mineraal, rijk) en tegelijkertijd heel vriendelijk is. Echt een wijn die met plezier ‘by the glass’ gedronken kan worden zowel aan tafel als daarbuiten.

De wijn is gebotteld in een stijlvolle blauwe fles, die vroeger door velen werd gebruikt en heeft moeten wijken voor de nu veel gebruikte groene fles.

cadeau zie pagina 7

5+1 fles cadeau

Collection LimitéeWe hebben vier prachtige collecties voor u samengesteld. Elke collectie bestaat uit zes zorgvuldig geselecteerde wijnen binnen de thema’s Bordeaux, Bourgogne, Rhône en Piëmonte. De wijnen zijn afkomstig van een van de beste, zo niet de beste wijnmakers binnen het gebied. De wijnen van deze wijnmakers zijn over het algemeen kostbaar en worden veelal gekocht door liefhebbers en verzamelaar met een wat ruimer budget. Zonde, want deze wijnen zijn voor iedereen het ontdekken waard. Vandaar de Collection Limitée, waarmee u voor een redelijke prijs kennis kunt maken met deze wijnmakers en de referenties binnen het gebied. De collectie kan ingezet worden voor een (educatieve) proeverij met bevriende wijnliefhebbers, ter begeleiding van een (kerst-)diner of om gewoon af en toe zelf van te genieten. De collecties zijn verpakt in een luxe houten kist voorzien van de opdruk ‘Collection Limitée’; een mooi geschenk voor een ander of voor uzelf. Limitée staat er niet zomaar; het aantal beschikbare kisten is beperkt.

BordeauxZodra de oogst in Bordeaux is binnengehaald beginnen de speculaties over de kwaliteit van het jaar. Op het internet verschijnen vaak al de eerste berichten voordat er ook maar een wijn is geproefd. De speculaties worden opgevolgd door de vakpers die een serieuze beoordeling geeft. Al dan niet slaat dan de markt op hol en worden in sommige jaren de gekste prijzen betaald voor Bordeauxwijnen. In deze collectie zijn wijnen opgenomen die wij door de jaren heen zorgvuldig hebben geselecteerd. De mate waarin een Bordeaux-jaar geslaagd is hangt in onze optiek samen met uw persoonlijke voorkeur. Elke jaar heeft een eigen stijl. Op het mo-ment dat deze stijl naadloos aansluit bij uw persoonlijke voorkeur, dan is er sprake van een groot jaar. Met deze collectie kunt de proef op de som nemen met drie totaal verschillende jaren.

Inhoud:

Château Belle-Vue 2006 Haut-Médoc a.c.

Clos du Clocher 2006 Pomerol a.c.

Château Lynch Moussas 2007 5ième Grand Cru Classé Pauillac a.c.

Château Soutard 2007 Saint-Emilion Grand Cru Classé a.c.

Château du Courlat | Cuvée Jean-Baptiste 2008 Lussac Saint-Emilion a.c.

Château la Gurgue 2008 Margaux a.c.

BordeauxPrijs per pakket van 6 flessen. Van iedere wijn ontvangt u 1 fles.

PRIJS: Normale prijs E 167,00 Specialeprijs E 147,50

BourgogneDomaine Latour Giraud (Meursault) en Domaine Henri Gouges (Nuits-Saint-Georges) zorgen samen voor een spannende collectie. Klinkende namen en bekende appellaties voeren de boventoon in deze selectie die u heel goed in de gelegenheid stelt om de finesses van de Bourgogne te proeven. Het is fantastisch om te ontdekken welke grote verschillende er bestaan tussen wijnen die slechts gemaakt zijn van een en dezelfde druif (wit: Chardonnay en rood: Pinot Noir). Het summum is de proefervar-ing die u kunt opdoen met de twee wijnen van Gouges. De wijnen zijn afkomstig van twee verschillende percelen binnen dezelfde appellatie. Fascinerend!

Inhoud:

Domaine Latour Giraud 2007 Meursault 1er Cru a.c.Domaine Latour Giraud 2007 Pommard Refène 1er Cru a.c. Domaine Latour Giraud 2007 Puligny-Montrachet Champs Canet 1er Cru a.c.Domaine Latour Giraud 2007 Volnay Clos des Chênes 1er Cru a.c.Domaine H. Gouges | Les Chaignots 2004 Nuits St Georges 1er Cru a.c.Domaine H. Gouges | Clos des Porrets 2004 Nuits St Georges 1er Cru a.c.

BourgognePrijs per pakket van 6 flessen. Van iedere wijn ontvangt u 1 fles.

PRIJS: Normale prijs E 270,00 Specialeprijs E 234,50

Collection LimitéeRhôneIn de Zuidelijke Rhône ligt het beroemde Château de Beaucastel van de familie Perrin. De familie is toonaangevend in de regio en Beaucastel wordt door La Revue du Vin de France als drie sterren wijnbedrijf geclas-sificeerd. Het ligt dan ook voor de hand dat u in deze collectie alleen wijnen van de familie Perrin aantreft. De wijnen onder de naam Perrin & Fils zijn van het alom geprezen jaar 2007 dat getypeerd wordt optimaal rijpheid (van o.a. de tannines) en een weldadige koelte in de wijnen. De Coudoulet en Château de Beaucastel bieden u een kans om kennis te maken met het beste uit de Zuidelijke Rhône.

Inhoud:

Perrin & Fils | l’Andéol 2007 Rasteau Village a.c.Perrin & Fils | Les Christins 2007 Vacqueyras a.c.Perrin & Fils | Les Sinards 2007 Chateauneuf-du-Pape a.c.Coudoulet de Beaucastel | Blanc 2008 Côtes du Rhône a.c.Coudoulet de Beaucastel | Rouge 2008 Côtes du Rhône a.c.Château de Beaucastel 2006 Châteauneuf-du-Pape a.c.

PiëmonteDe collectie bestaat uitsluitend uit de wijnen van La Spinetta gelegen in het Italiaanse Piëmonte. La Spinetta beschikt over de hoogste kwalifi-catie in de Italiaanse wijngids ‘Gambero Rosso’. Wijnmaker en eigenaar is Giorgio Rivetti die met een rotsvaste visie (autochtone rassen, veel zorg in de wijngaard, kleine opbrengst per stok/hectare, respect voor de natuur en duurzaamheid) prachtige wijngaardwijnen maakt. De namen van de wijnen staan niet voor een assemblage maar voor de wijngaard. Vandaar dat we in de collectie drie verschillende Barberesco’s hebben opgenomen, waardoor de precisie van werken en de invloed van de bo-dem volledig inzichtelijk wordt.

Inhoud:

La Spinetta | Sauvignon Reserved Selection 2006 Langhe Bianco d.o.c.La Spinetta | Lidia Chardonnay Reserved Selection 2006 Piëmonte d.o.c.La Spinetta | Starderi 2005 Barbaresco d.o.c.g.La Spinetta | Valeirano 2005 Barbaresco d.o.c.g.La Spinetta | Gallina 2005 Barbaresco d.o.c.g.La Spinetta | Campè 2004 Barolo d.o.c.g.

RhônePrijs per pakket van 6 flessen. Van iedere wijn ontvangt u 1 fles.

PRIJS: Normale prijs E 180,00 Specialeprijs E 157,50

PiëmontePrijs per pakket van 6 flessen. Van iedere wijn ontvangt u 1 fles.

PRIJS: Normale prijs E 439,50 Specialeprijs E 369,00

OOGSTJAAR: 2008

DRUIVEN: 60% Syrah, 40% Grenache

DRINKADVIES: Direct op dronk tot 2014

ALCOHOL: 13,5%

SERVEREN BIJ: Grote diner- en wildwijn. Lamscarré, hertenrug, ge-

rijpt rundvlees (T-bone) en mediterrane delicatessen als zwarte rijst

met in de inkt gegaarde inktvis en de klassieke paella.

TEMPERATUUR: 16-18 ºC.

PRIJS: E 8,90

Château La Clotte-Fontane Cuvée Crémailh Coteaux du Languedoc a.c.

EXPRESSIE: Fascinerende expressie met uitgesproken mineralige tonen (leisteen en potlood) aange-vuld met nuances van hars- en jodium (zeewier/oester). Zeer apart en buitengewoon aantrekkelijk.

SMAAK: Perfect versmolten aanzet en een absoluut fluwelen textuur met het tactiele mondcontact van de grote wijn. Dit overtuigt direct! Rijk maar harmonisch gestructureerde materie met een weelderig mondvolume en een krachtige smaakconcentratie in de finale.

Maryline Pagés

Dit is een van de waardevolste ontdekkingen van de afgelopen jaren. Het grote bezit (130 hectaren) werd door het echtpaar Pagès (een bekende naam in wijnland) in 1999 verworven. Het Château is gebouwd op de ruïnes van een Romeinse villa en bevond zich op het moment van de over-name in een alles behalve glorieuze staat. Maryline en Phillipe hebben de handen uit de mouwen gestoken en de portefeuille opengetrokken om het geheel de luister en pracht van vroeger terug te geven. Ook hier, in vergelijking met Tréviac, zijn Syrah en Grenache als drui-venrassen uitverkoren. De wijnmaaktechniek maakt het verschil. De Grenache (20% in de Cuvée Crémailh) wordt ontsteeld en gekneusd. Maar de Syrah (80% in de Cuvée Cremailh) wordt in trossen, zonder ontstelen noch kneuzen, verwerkt. Dit noemt men koolzuurinweking, waarbij de gisting start in de ongebroken vrucht (intra-cellulair). De temperatuur wordt beperkt tot 25°C. Het totale inweekproces neemt zo’n drie weken in beslag. Deze aanpak zorgt voor zachtere tannines, een grotere concentratie aan vruchtenaroma’s en een meer verfijnde, vrouwelijke structuur. Een derde van deze assemblage van Syrah en Grenache verhuist naar eikenhouten okshoofden (Franse origine) voor de appelmelkzurengisting en de rijping. Met regelmatig oproeren van de fijne gistsporen (batonnage). Na afloop van dit proces wordt dit gedeelte in de finale assemblage opgenomen.Elke wijnliefhebber kan zich al een voorstelling maken wat dit als eind-resultaat oplevert.

OOGSTJAAR: 2008

DRUIVEN: 80% Syrah, 20% Grenache

DRINKADVIES: Direct op dronk tot 2017

ALCOHOL: 14,5%

SERVEREN BIJ: Zeer krachtige diner- en wildwijn. Voorkeurseizoenen: najaar en winter. Klassieke wildgerechten: haas, hert. Gekruide suddergerechten (wildragout, daubes).

TEMPERATUUR: 18 ºC.

PRIJS: E 8,25

Château TréviacCorbières a.c.

EXPRESSIE: Indrukwekkende en schitterende, door de Syrah en de puurste mediterrane tonen gedo-mineerde, expressie: rozenblad, gemalen peper, tijm, gedroogde, zwarte pruimen, dadels, houtteer.

SMAAK: Machtige aanzet van een perfect versmolten materie met een fluwelen textuur. Opulent, tast-baar volume met een ideale balans dankzij de gepolijste,maar krachtige tannines met het effect van zoethout en drop (salmiak). Rijk en krachtig maar dit is natuurlijke opulentie, dus niet de geforceerde concentratie van het wedstrijdbeest.

Arnaud Sié

Toen Arnaud tien jaar geleden het domein van zijn grootvader overnam was er veel werk aan de winkel. 50% van het 21 hectaren grote domein werd herplant met de kwaliteitsrassen Syrah en Grenache. De wijngaar-den liggen als kleine eilandjes binnen een op 300 meter hoog gelegen rotsformatie. De bodem is kalkrijk, wit en zeer rijk aan stenen. De hoogte zorgt voor een langzame rijping en een welkome frisheid die we in de wijnen van hem herkennen. Tréviac betekent drie wegen of paden en die naam da-teert uit de Gallo-Romeinse tijd. Zij verbonden de Abdij van Lagrasse met het Château de Termes en de goud- en kopermijnen van het hoge Corbières-gebergte. De druiven (80% Syrah en 20% Grenache) worden handmatig geoogst, van hun stelen ontdaan en zacht gekneusd. De combinatie van uitbrekend sap en vast materiaal (de gekneusde vruchten) verhuist naar de gisttanks. Het gistingsproces geschiedt onder controle van de temperatuur (max. 28°C). Het inweekproces – dit is de periode van het contact tussen sap en vast materiaal – neemt een maand in beslag. De vaste druivenkoek die zich altijd aan de bovenkant van het gistende sap nestelt, wordt twee maal per dag gebroken en ondergedompeld. De jonge wijn wordt zeer zacht gefilterd voor de botteling. Het resultaat is een indrukwekkende, mediterrane weelde zoals we dit de beste Rhône-wijnen kunnen aantref-fen. Dit type wijn is komt in en rond de winter optimaal tot uitdrukking.

cadeau zie pagina 15

cadeau zie pagina 15

OOGSTJAAR: 2009

DRUIVEN: 60%, Grenache 20%, Syrah 20%, Mourvèdre.

DRINKADVIES: Direct op dronk tot 2015

ALCOHOL: 13,0%

SERVEREN BIJ: Verfijnde dinerwijn. Combineren met sappig orgaan-vlees (zwezerik, kalfsnier) zuiglam en vis van de rooster met medi-terrane kruiden.

TEMPERATUUR: 16-18 ºC.

PRIJS: E 10,50

Perrin & FilsRéserveCôtes du Rhône a.c.

EXPRESSIE: Opvallend verfijnde expressie met verse (bramen, frambozen, aardbeien) en geconfijte vruchten (dadels), witte chocolade en een discrete kruidigheid. Wat een subtiel genot.

SMAAK: Versmolten en aangenaam vloeiende aanzet met een satijnen textuur. Opvallend smaakin-tensieve, elegant gestructureerde materie met een perfecte balans. Alcohol is niet waarneembaar. Uitstekend verteerbaar en direct plezier verschaffend.

François Perrin

‘Wijn kan alleen worden gemaakt op basis van natuurlijke elementen.’ Dat was de filosofie van Pierre Perrin toen hij Château de Beaucastel in 1909 van zijn schoonvader overnam. Tot op de dag van vandaag bewijst dit uitgangspunt zijn waarde terwijl de reputatie inmiddels bijna mythi-sche vormen heeft aangenomen.

Het respect voor de natuur blijft onvoorwaardelijk, want je kunt niet ongestraft meer nemen dan haar eigen capaciteit toestaat. Rijpe druiven op basis van een bescheiden rendement was en is daarom nog steeds de realiteit. De huidige generatie Perrin, onder leiding van Jean-Pierre en François, bouwt voort op de prestaties van Jacques Perrin en zijn zoon Pierre. De concentratie en verfijning die de gebroeders Perrin zowel in de rode als ook in de witte wijnen weten te realiseren is van een zeldzaam niveau.

Naast de wijnen van Château de Beaucastel maakt de familie Perrin ook een fantastische en betaalbare collectie Rhône-wijnen. De Perrin-stijl is op alle niveaus duidelijk waarneembaar zonder concessies. Een goed voorbeeld is de Côtes du Rhône Réserve 2009. De druiven zijn afkom-stig van de koeler gelegen wijngaarden in de gemeenten Cairanne en Jonquières tussen de rivieren l’Aigues en l’Ouvèze in het departement Vaucluse. De bodem is kalkhoudend en zeer gevarieerd door de invloed van de waterstromingen. Dit levert een karakteristieke Rhône-wijn op, inclusief alle positieve Perrin-invloeden (geconcentreerd, elegant, ver-fijnd en uitgebalanceerd). De prijs is een schijntje in verhouding tot wat u in het glas zult aantreffen.

OOGSTJAAR: 2006

DRUIVEN: 100% Tannat

DRINKADVIES: Direct op dronk tot 2023

ALCOHOL: 14,0%

SERVEREN BIJ: Zeer grote dinerwijn van het kaliber super grand cru classé. Combineren met Texels lam.

TEMPERATUUR: 18 ºC.

PRIJS: E 17,95

Château d’AydieMadiran a.c.

EXPRESSIE: Prachtige verfijnde houtinvloeden zoals het ouderwetse sigarenkistje van cederhout. Dit zijn de aroma’s die we ook in een zeer grote Pauillac kunnen aantreffen. Grote wijn!

SMAAK: Versmolten aanzet en een satijnen textuur. Dit is het mondcontact van de grote wijn. Knap gestructureerde wijn met een optimale balans tussen kracht en fijnheid. Indrukwekkende materie met een goed voorspelbaar bewaar- en ontwikkelingspotentieel van de zeer grote wijnen.

François Laplace

Wij kennen François al langer dan 30 jaar, evenals zijn niet aflatende en consequente streven naar verbetering. Zijn liefde voor de Tannat-druif is voor de volle 100% vergelijkbaar met die van Pascal Verhaeghe voor de Malbec. Ze delen ook dezelfde zorgen. Beide druiven brengen echte karakterwijnen voort die, zeker vroeger, geduld en de ware wijnliefheb-bersinstelling vereisen. Hij heeft lang nagedacht over het beheersen van het tannine-geweld en veel geïnvesteerd om de tannines van de Tannat te doen verzachten. Later en dus rijper oogsten in combinatie met een langere rijping op eerste klas eikenhout was al eerder met succes toegepast (Alain Bru-mont, Montus). Toen een zekere Patrick Ducourneau het idee had om via gedoseerde, microscopische toediening van zuurstof tijdens de rijping de rustieke tannines te temmen, werd hij met open armen op Château d’Aydie ontvangen. Om hier op dit legendarische Laplace-bezit de eerste experimentele installatie te bouwen en uit te proberen. Om daarna de wereldwijde zegetocht te beginnen, nadat men in Bordeaux al heel snel de waarde van deze toepassing had ontdekt. Voor François Laplace en zijn familie moet de Madiran, Madiran blijven. Met behoud van het unieke karakter en het grote bewaar- en ontwikke-lingspotentieel. Maar wel toegankelijker dan de wijnen van zijn ouders en grootouders. Een overtuigender voorbeeld dan de Château d’Aydie 2006 (hun topwijn) is niet te vinden …

François Laplace

11+1 fles cadeau

cadeau zie pagina 15

OOGSTJAAR: 2007

DRUIVEN: 100% Garnacha

DRINKADVIES: Direct op dronk tot 2020

ALCOHOL: 14,0%

SERVEREN BIJ: Fijne, smaakkrachtige dinerwijn: lamskroon, wild-zwijn, wilde duif. In de oven of in ieder geval in z’n geheel gegaarde vis van topkwaliteit. Harde kazen van de koe.

TEMPERATUUR: 16-18 ºC.

PRIJS: E 14,95

Bodega BernabelevaNavaherrerosVinos de Madrid D.O.

EXPRESSIE: Subtiele houtpresentie van de grote wijn. Goed herkenbare druiven eigenschappen en mineraliteit. Verfijnde kruidigheid, verwelkt floraal (rozeblad) en fijne vruchtentonen. Dit roept onmid-dellijk herinneringen op aan de top van de Rhône met Rayas als ultieme referentie (Grenache)

SMAAK: Superieure binnenkomst en aanzet. Satijnen structuur en het tactiele mondcontact van de grote wijn. Elegant gestructureerde en uitgebalanceerde materie van een uitstekend niveau: finesse, smaakkracht, spanning en lengte (onbeperkt). Klassieke klasse met een zekere, maar meteen fasci-nerende reserve. Dit is materie voor kenners/liefhebbers die de diepte zoeken.

Lola Ojanguren

De belangstelling voor Spaanse wijnen is voelbaar aan het groeien. Van-daar dat we het afgelopen jaar een aantal prachtige Bodegas aan ons assortiment hebben toegevoegd. Zo ook Bodega Bernabeleva, gelegen in Madrid. Bij de introductie spraken we al van de ontdekking van het jaar. Nu aan het einde van het jaar is dan ook fijn dat we deze uitspraak kun-nen beamen. De wijnen zijn destijds succesvol geïntroduceerd en hebben een eigen plek binnen ons assortiment veroverd en terecht! De Bodega bezit 30 hectaren wijngaard binnen de DO Vinos de Madrid. De wijngaarden zijn voornamelijk aangeplant met Garnache voor rood en Albillo en Muscat à Petit Grains voor wit. ‘In onze wijnen komen de karak-teristieken van de omgeving tot uitdrukking. De grond wordt met respect behandeld vanaf het moment dat we begrepen dat er geen andere manier is om de vruchten optimaal te laten rijpen en te oogsten’ aldus wijnmaak-ster Lola Ojanguren.

Deze aanpak herkennen we in de wijn die ons het meeste blijft verbazen, de Navaherros rood. De wijn – gemaakt van 100% Garnacha - beschikt over een indrukwekkende combinatie van druivenherkenbaarheid, preci-sie, kracht en finesse.

Momenteel zijn wij een van weinige exportklanten van deze Bodega en tevens de grootste. Het slechts een kwestie voordat deze Bodega op gro-tere schaal wordt ontdekt. Laten we er tot die tijd nog maar even – tegen bescheiden prijzen – van genieten.

OOGSTJAAR: 2007

DRUIVEN: Tempranillo, Merlot en Cabernet-Sauvignon

DRINKADVIES: Direct op dronk tot 2024

ALCOHOL: 14%

SERVEREN BIJ: Fijne dinerwijn: combineren met van het beste rode vlees (entrecote, T-bone, ossenhaas). Geroosterde lamsbout idem. Mediterrane vis- en rijstschotels.

TEMPERATUUR: 18 ºC.

PRIJS: E 21,50

Abadia Retuerta Seleccion EspecialCastilla y Leon

EXPRESSIE: Rijpe expressie met goed waarneembare, gedoseerde houtinvloed. Laurier, havannatabak, cederhout, dadels. Boeket ontwikkelt zich meer in de richting van de Spaanse topwijnen.

SMAAK: Versmolten aanzet en een fluwelen textuur met een teder, tactiel mondcontact van de grote wijn. Hier gaan zeer verleidelijke eigenschappen optimaal samen: verantwoorde concentratie, kro-kante opulentie, vloeiende sappigheid. Mondvullende, goed gestructureerde materie met voldoende frisheid en fijne, sprekende tannines.

Angel Anocíbar

In 1996 heeft de beroemde Franse oenoloog, Pascal Delbeck, Abadía Re-tuerta ontworpen en gestalte gegeven. In opdracht van Novartis en met als buur het legendarische bezit Vega Sicilia. Het resultaat is een van de meest geavanceerde wijnmakerijen in de hele wereld. Met als sleutel-begrip: respect voor het materiaal (druiven, sap, wijn) dat er verwerkt wordt. Het beslaat een oppervlakte van 10.000 m2 met een beperkte wijnproductie. De hoeveelheid is volledig ondergeschikt aan de kwaliteit. Elke beweging is gebaseerd op het gebruik van de zwaartekracht met uitsluiting van het gebruik van pompen. De temperatuur van de vaten-kelder wordt zonder energie constant gehouden dankzij de ligging in de berghelling. De wijnen rijpen in een verbazingwekkend park van 4.000 vaten. De respectvolle werkwijze en de optimale wijngaardbenadering komen op een indrukwekkende wijze in de wijnen tot uitdrukking. Het landgoed is 700 ha groot en de wijngaarden beslaan 230 ha. 70% Tempra-nillo, 10% Cabernet Sauvignon, 10% Syrah en 10% Petit Verdot. Wijnmaker is Angel Anocíbar, die ervoor waakt dat het werk van adviseur Pascal Del-beck integraal gecontinueerd wordt. Angel is doctor in oenologie aan de Universiteit van Bordeaux, en de eerste Spaanse oenoloog met deze titel. Het is volstrekt onmogelijk om binnen deze beperkte ruimte de waarde en de complexiteit van Abadia te beschrijven, maar we zijn getuigen van de geboorte van een Grand Cru op het hoogste niveau. Een symbiose van Frans en Spaans vinificatie-talent, een bevoorrecht Spaans terroir en Zwitsers kapitaal.

cadeau zie pagina 7

11+1 fles cadeau

OOGSTJAAR: 2005

DRUIVEN: 100% Colorino

DRINKADVIES: Direct op dronk tot 2020

ALCOHOL: 14,0%

SERVEREN BIJ: Zeer krachtige, hoogwaardige dinerwijn die smaak-krachtig en proteïnerijk tegenspel vereist: osso bucco, wilde duif, haas en hert.

TEMPERATUUR: 18 ºC.

PRIJS: E 18,50

La SpinettaIl Colorino di CasanovaToscana IGT

EXPRESSIE: Krachtige expressie met in eerste klas hout verpakte aroma’s van zwarte vruchten, dadels, gedroogde pruimen, laurier, rozenblad. Subtiel exotisch met veel allure en frappant contrasterend met de aroma’s van de Sangiovese-druif!

SMAAK: Versmolten en zeer hechte aanzet en een superbe, fluwelen textuur. Er is sprake van een echte concentratie en een fors volume, maar ook van een krokante sappigheid in een zeer hechte, serieus gestructureerde materie. Krachtige, maar nobele tannines, veel reliëf en spanning.

Georgio Rivetti

In 1977 werd la Spinetta (heuveltop) in het plaatsje Castagnole Lanze in het hart van de streek van Asti door de familie Rivetti gekocht. Maar hier bleef het niet bij. De drang om grote, rode wijnen te maken was te groot en in 1985 zag de eerste rode wijn, Barbera Cà di Pian van la Spinetta, het levenslicht. De tweede rode wijn volgde in 1989. Het is een assemblage van de druiven Barbera en Nebbiolo, voorzien van de bijnaam (Pin) van de vader van de drie broers. De eerste Barbaresco onder de naam Gallina kwam in 1995. Daarna kwam er wel elk jaar een nieuwe wijn. In 1996 en 1997 drie wijnen: Barbaresco Starderi, Barbera d’Alba Gallina en Barbaresco Valeirano. In 1998 Barbera d’Asti Superiore. Piemonte is de thuisbasis maar in 2001 werden er in To-scane 65 hectaren wijngaard gekocht zodat het mogelijk werd met die andere, grote autochtone druif te werken: de Sangiovese! De Rivetti’s hebben een visie die ze in de praktijk brengen en die het suc-ces verklaren:1) geloof in autochtone rassen van topkwaliteit;2) extreme zorg in de wijngaard;3) bewust zoeken naar kleine opbrengst per stok (gem 20 hl/ha (2.500 flessen));4) grenzeloos respect voor de gevorderde leeftijd van de wijnstokken;5) het in stand houden van het biologische leven in de bodem;6) duurzaamheid: 75% van de aanpak is bio-dynamisch en de rest 100% ecologisch; de wijnen dienen de naam van de wijngaard te dragen.

cadeau zie pagina 7

De cadeaus …Château d’Aydie

Bij aankoop van minimaal 12 flessen Château d’Aydie, ont-vangt u één fles (0,75 l.) Pache-renc du Vic Bilh a.c. ter waarde van € 11,95 cadeau.

Château La Clotte-Fontane & Château Tréviac

Bij aankoop van minimaal 12 flessen (as-sorti), ontvangt u een set met lokale speci-aliteiten ( ) ter waarde van € 9,50 cadeau.

* De cadeaus worden verstrekt op basis van beschikbaarheid. Voor deze actie geldt dus op = op.

Abadia Retuerta

Bij aankoop van minimaal 6 flessen Selec-cion Especial 2007, ontvangt u één potje (90 gram) wijnzout ter waarde van € 5,75 cadeau.

La Spinetta

Bij aankoop van minimaal 6 flessen Il Co-lorino di Casanova 2005, ontvangt u één Pannetone Classico (100 gram) ter waarde van € 5,25 cadeau.

Iby

Bij aankoop van minimaal 6 flessen Chevalier 2007, ontvangt u één Iby-opener ter waarde van € 7,95 cadeau.

OOGSTJAAR: 2007

DRUIVEN: 100% Blaufränkisch

DRINKADVIES: 2010-2017

ALCOHOL: 13,5%

SERVEREN BIJ: Hoogwaardige diner-eetwijn met een forse houtpre-sentie en zodoende uitermate geschikt als begeleider van de fijnste grillades, fijnste rund- en lamsvlees gegaard door een maître rôtis-seur. Zeer oude, brokkelige kaas van de koe.

TEMPERATUUR: 16ºC.

PRIJS: E 16,95

Iby Chevalier Mittelburgenland DAC

EXPRESSIE: Krachtige, nobele houtinvloed met roostertonen (houtteer, tabak), maar ook vanille, zwarte vruchten, gedroogde pruimen. De wijn biedt een grote aromatische kracht die de houtinvloed binnen korte tijd meer naar de achtergrond zal brengen.

SMAAK: Versmolten en vloeiende aanzet met een satijnen textuur. Verfijnd, tactiel mondcontact. Ele-gant gestructureerde, contrastrijke maar ook genereus-sappige materie met verfijnde tannines, de juiste spanning en een grote lengte. Het alcoholgehalte zit perfect versmolten in dit smaakvolle, verleidelijke geheel. Eminent verlangen naar een tweede glas.

Anton Iby Jr.

Het succes van de goede Oostenrijkse is niet te stuiten. De beste produ-centen komen voortdurend wijn tekort en hun bedrijven maken een meer dan welvarende indruk. De gezonde kasstromen stellen de wijnprodu-centen in staat om te investeren in techniek die de verdere kwaliteits-verbetering mogelijk maakt; het bewust beheersen en beperken van de opbrengst, het kiezen voor duurzame bewerking van grond en wijngaard en het aanschaffen van goed hout voor de rijping van rode wijnen, als die dat goed kunnen gebruiken. Dit kregen we weer eens gedemonstreerd bij ons laatste bezoek aan het familiebedrijf Iby in Horitschein, vlak bij de Oostenrijk-Hongaarse grens.

Anton Iby, de vader en de grondlegger van het bedrijf - nog altijd 100% actief - geloofde van meet af aan uitsluitend in de lokale druif Blaufrän-kisch. Hij zag ervan af te kiezen voor meer in de mode zijnde (interna-tionale) rassen. Dus geen uitwisseling van internationale rassen binnen zijn wijngaarden, maar wel internationale uitwisseling van wijnkennis … Hij stuurde zijn zoon naar het buitenland voor verdere opleiding en het opdoen van kennis. Een van de beste resultaten ontdekken we in de ambitieuze, rijke en verantwoord geconcentreerde wijnen Cuvée Chevalier 2007. Zorgvuldig gemaakt en als een Grand Cru opgevoed. De combinatie van de speelse Blaufränkisch en het superieure hout is 100% geslaagd en kan rivaliseren met de top van Spanje.

OOGSTJAAR: 2007

DRUIVEN: 100% Pinot Noir

DRINKADVIES: Direct op dronk tot 2016

ALCOHOL: 14,0%

SERVEREN BIJ: Verfijnde diner- en lunchwijn die op voorbeeldige wij-ze harmonieert met delicate hoofdgerechten op basis van gevogelte (bresse-kip, parelhoen), kalfsvlees (zwezerik, nieren, lende) en vis (gebakken/geroosterd/uit de oven).

TEMPERATUUR: 16 ºC.

PRIJS: E 11,00

Bodega SaurusSelect Pinot NoirPatagonië

EXPRESSIE: Pure expressie met volop vruchtentonen en weinig houtinvloed. Gekneusde druiven, ker-sen, bosbessen en ook verleidelijk floraal: viooltjes en rozenblad. De discretie van de fijnere, Franse pinots.

SMAAK: Versmolten aanzet en de contrastrijke textuur van de goede Pinot: de combinatie van strelend en de aanzet fase evoluerend naar het subtiel rulle en mineralige. Krokante vruchtvlezigheid, ver-kwikkende frisheid, goed gedoseerde, fijne tannines en een uiterst smaakrijke finale met veel reliëf.

Robert Schroeder

Na de opkomst van de nieuwe wereldwijnen een aantal jaren geleden, merken we nu weer in een lichte daling en terugkeer naar de klassieke Europese wijngebieden, zoals Frankrijk, Spanje en Italië. Deze beweging is goed te begrijpen (prijs versus kwaliteit, spanning en variatie), maar er zijn wijnmakers in de zogenaamde nieuwe wereld die absoluut niet in de vergetelheid mogen raken. De familie Schroeder, die een fantastische collectie wijnen produceert onder de naam Saurus, is zo een wijnbedrijf dat alle aandacht verdiend. De familie startte in 2002 hun wijnbedrijf in het zuiden van Argentinië. Patagonië om exact te zijn. Een gebied dat gekenmerkt wordt door koel-te, een constante maritieme wind en een kalkhoudende bodem. Drie gro-te rivieren die het gebied doorkruisen zorgen voor de aanvoer van schoon en koel smeltwater uit het Andesgebergte dat door middel van irrigatie naar de wijngaarden wordt gebracht. De unieke eigenschappen van het gebied in combinatie met een duide-lijke visie, durf, kwaliteitsbewustzijn en een permanente drang om te innoveren, zorgen voor een brede en onderscheidende collectie kwali-teitswijnen. De Patagonia Select Pinot Noir 2007 is daar een goed voor-beeld van. Een hele complete wijn met een zeer verfijnt en uitdagend smaakpalet, dat zich kan meten met de betere Franse Pinots. De lage prijs roept twijfels op, maar dat is niet nodig. Hier is sprake van een echte liefhebberswijn.

Magnumscadeau zie pagina 7

11+1 fles cadeau

Magnums

OOGSTJAAR: 2006

DRUIVEN: 62% Tempranillo, 13% Merlot, 14% Cabernet-Sauvignon, 5% Syrah, 3% Garnacha, 3% Cariñena.

DRINKADVIES: Direct op dronk tot 2016

ALCOHOL: 13,5%

SERVEREN BIJ: Elegante dinerwijn voor bij verfijnde gerech-ten met bospaddestoelen, fijne sauzen, licht gevogelte met truffel en harde belegen kazen.

TEMPERATUUR: 18 ºC.

PRIJS: E 27,50

Thomàs CusinéVilosellCosters del Segre d.o.

EXPRESSIE: Verfijnde, hoogwaardige expressie met zeer rijpe vruchtenttonen en hier is het kruidige/vegetale (rusticiteit) totaal afwezig. De discretie van het hout laat alle ruimte aan de delicate vruchtenaroma\s (zwarte kersen).

SMAAK: Fraai versmolten, hoogst verleidelijke materie met een teder, tactiel mondcontact. Uitgesproken krokant/sap-pig en een perfect gedoseerde concentratie. Finale biedt variatie, smaakintensiteit en een niet te stuiten lengte.

OOGSTJAAR: 2007

DRUIVEN: 60% Merlot and 40% Cabernet-Sauvignon.

DRINKADVIES: Direct op dronk tot 2012

ALCOHOL: 12,5%

SERVEREN BIJ: Aanbevolen lunch/eet-wijn. Goed verteer-baar en heel goed te combineren met gerechten die een elegant gestructureerde, klassieke rode wijn zonder (te) uitgesproken tannines vereisen: entrecote, sappig kalfs-vlees, gevogelte en op de huid gebakken vis. Belegen, harde kaas van de koe.

TEMPERATUUR: 16-18 ºC.

PRIJS: E 19,50

Michel LynchBordeaux a.c.

EXPRESSIE: Primaire Bordeaux-expressie met volop bes-sen en klein rood fruit met de schakering zondoorstoofde paprika.

SMAAK: Vloeiende aanzet en een satijnen textuur. Moderne gevinifeerde wijn met behoud van de klassieke waarde als elegantie, verteerbaarheid en voldoende karakter. Dus geen imitatie van de nieuwe wereld succes wijnen. Finale met voldoende reliëf en een bescheiden lengte.

OOGSTJAAR: 2007

DRUIVEN: 95% Sangiovese en 5% Colorino

DRINKADVIES: Direct op dronk tot 2018

ALCOHOL: 13,5%

SERVEREN BIJ: Zeer fijne diner- en eetwijn: fijn kalfsvlees met bospaddestoelen (schouder, zwezerik of nier) en geroosterde of op de huid gebakken zeevis. Oude, harde kaas.

TEMPERATUUR: 16-18 ºC.

PRIJS: E 36,95

La SpinettaIl Nero di CasanovaSangiovese I.G.T.

EXPRESSIE: Kenmerkend, subtiel gekruid en zeer verleide-lijke leertonen van de rijpe Sangiovese druif. Roos, kreupel-hout, hars en Kirsch.

SMAAK: Versmolten aanzet en een satijnen textuur. Hoog-waardig en direct mondcontact met een smaakkrachtige en elegant gestructureerde materie. Finesse, speelsheid in Toscaanse (chique, aristocratisch) klasse. Finale met een formidabele lente en veel relief.

Domaine MaurelChardonnay 2009 Pays d’Oc IGP

PRIJS: E 6,90

Domaine de Joÿ l’Etoile 2009 Côtes de Gascogne AOPDRUIVEN: 50% Colombard, 20% Ugni-blanc en 30% Gros

Manseng.

PRIJS: E 5,90

Graham BeckWaterside Chardonnay 2009 Zuid-Afrika

PRIJS: E 6,50

Maison Preiss-Zimmer Pinot Blanc 2009 Alsace a.c.

PRIJS: E 7,75

Perrin & Fils 2009 Côtes du Lubéron a.c.

DRUIVEN: 50% Grenache blanc, 20% Viognier, 15% Mar-

sanne, 15% Roussanne

PRIJS: E 7,25

Domaine du Belvezet 2009 Côtes du Vivarais a.c.DRUIVEN: Syrah, Grenache

PRIJS: E 6,25

Bodega LangaPasion 2007 Calatayud DODRUIVEN: 100% Garnacha/Grenache.

PRIJS: E 5,50

Graham Beck Railroad Red 2008 Zuid-AfrikaDRUIVEN: Shiraz, Cabernet-Sauvignon.

PRIJS: E 6,50

Domaine Maurel Merlot 2009 Pays d’Oc IGP

PRIJS: E 5,95

Tour BoiséeCarignan 2009 Côteaux de Peyriac IGP

PRIJS: E 5,95

De BESTSELLERS van 2010

Ter inspiratie voor elk moment waarop u ongecompliceerd van een goed en lekker glas wijn wilt genieten, hebben we de vijf best verkochte wijnen (wit en rood) in 2010 voor u op een rij gezet. De wijnen heb-ben hun positie op de lijst te danken aan de wijnliefhebbers die deze wijnen royaal hebben aangekocht en ingezet. Een betere aanbeveling dan deze bestaat er niet. De wijnen zijn u ongetwijfeld bekend, ze passeren immers vaker de revue in een van onze uitingen. Mocht u behoefte hebben aan een uitgebreide proefnotitie of meer informatie, dan kunt u uitstekend terecht op onze website (www.sauterwijnen.nl).

DRUIVEN: Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barocca, Touriga Fran-cesa, Tinta Amarela en Mourisco.

DRINKADVIES: Direct op dronk tot 2011

ALCOHOL: 20,0%

SERVEREN BIJ: Niet alleen een vorstelijke afsluiting van een rijke maaltijd, heerlijk bij blauwschimmelkaas, maar ook een volwaardi-ge dinerwijn bij een rijk hoofdgerecht met zoetcontrasten (duif met pruimen) of een vorstelijk nagerecht als een “millefeuille praliné”.

TEMPERATUUR: 16-18 ºC.

PRIJS: E 11,50

Croft PortDistinctionPortugal

EXPRESSIE: Vers gekneusde, optimaal rijpe druiven met prachtige en zeer rijpe vruchtentonen als aardbeien en bramen en honingachtige aroma’s als vijgen. Zeldzame fruitintensiteit die vergelijkbaar zijn met een jonge vintage port!

SMAAK: Optimaal versmolten aanzet. De textuur is rond en romig met een tastbare materie die een optimaal, tactiel mondcontact verschaft. Rijke materie zonder dat de alcohol (20%) domineert. Hoog-waardige “vineuze” accenten en verfijnde tannines gevolgd door een prachtige lengte en verfijning.

OOGSTJAAR: 2004

DRUIVEN: Touriga Francesa, Tinta Barroca, Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinto Cão, Rufete.

DRINKADVIES: Direct op dronk tot 2025

ALCOHOL: 20,5%

SERVEREN BIJ: Meditatiewijn met een onbeperkt genieters- en ont-spanningspotentieel. Bij blauwe kazen (Blue Stilton is de klassieke en overigens terechte aanrader) en bij grote wildgerechten.

TEMPERATUUR: 16 ºC.

PRIJS: E 29,95

Croft Vintage PortQuinta da RoedaPortugal

EXPRESSIE: Zeer frisse expressie met een nobele,minerale toets. Een zekere, intrigerendereserve on-danks het genereuzetypische Vintage karakter. Eencombinatie van noten, dadels enbittere chocolade. Dit is absoluutfascinerend materiaal.

SMAAK: Delicate aanzet met een zachte frisheid. Hechte verweven, fluwelen textuur maar geen mas-sieve materie. De wijn toont naast een overweldigend smaakoppervlak finesse,elegantie en discrete tannines. Dit is meer wijn dan een blockbuster met een verrukkelijke lengte.

De Douro-vallei met z’n unieke microklimaat en geschakeerde geologische samenstelling, is één van de meest extreme en tegelijk meest spectaculaire wijnbouwgebieden ter wereld: ‘s zomers verzengend heet, ‘s winters ijskoud, met louter steile hellingen en bodems van schist en graniet. De enige plant die onder dergelijke omstandigheden kan leven, is de wijnstok. Kenmerkend voor de Port is de enorme hoeveelheid autochtone druivenrassen. Maar liefst 80 zijn officieel toegestaan! Slechts een deel hiervan levert wijnen van hoge kwaliteit en om die reden is het aantal rassen in wijngaarden, die de afgelopen decennia zijn aangeplant, teruggebracht tot een handvol kernvariëteiten: Touriga Nacional, Tinta Barroca, Touriga Francesa, Tinta Roriz en Tinta Cao.

Eenmaal rijp worden ze bij Croft met de hand geplukt en op traditionele wijze, dus niet industrieel, gekneusd in de lagares (ondiepe granieten bakken). Hierdoor wordt op zachte en intensieve wijze kleur en fruitrijkdommen van de vrucht aan het sap overgedragen.

Als de helft van het suikergehalte is omgezet in alcohol (bij het bereiken van 7% alcohol), wordt het gistingsproces gestopt door toevoeging van pure wijnal-cohol, met als resultaat het behoud van een verrukkelijke zoetintensiteit en een weelde aan vruchtenaroma´s. Daarna volgt vatrijping en vroege botteling (Ruby Port, Distincion Port en Vintage Port) of late botteling (Tawny, Late Bottled Vintage Port of Colheita ) met het grootste respect voor de wijn. Dus geen ingrijpende filter- of stabilisering technieken.

Quinta da Roêda wordt alom beschouwd als een van de mooiste bezittingen in de Douro-vallei met breed uitgewaaierde, terrasvormige wijngaarden gel-egen op de noordelijke oever van de Douro. Om precies te zijn liggen de wijngaarden iets stroomopwaarts ten opzichte van het dorpje Pinhão. Het bezit werd in 1889 aangekocht door Croft. De jaren daarna en nog steeds worden gekenmerkt door grote investeringen in de wijngaarden en kelders en het herintroduceren van traditionele wijn-maaktechnieken, zoals het treden met de voeten.

Withuisveld 16 A6226 NV Maastricht

Tel: 043-363 77 99Fax: 043-363 47 [email protected]

Openingstijden:maandag tot en met vrijdagvan 09.00 tot 18.00 uur

en op zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur

Huizerweg 1281402 AK Bussum

Tel: 035-691 48 52Fax: 035-692 09 [email protected]

Openingstijden:dinsdag tot enmet vrijdag van09.00 tot 18.00 uuren op zaterdag van09.00 tot 17.00 uur

Voor de uitgebreide proefnotities verwijzen wij u naar onze website: www.sauterwijnen.nl De bestelnummers verwijzen naar de volgorde van de wijnen op het bestelformulier. U kunt ook met behulp van het bestelnummer zeer eenvoudig bestellen op onze website.

De vermelde prijzen zijn per fles en incl. BTW en geldig tot en met 31 december 2010. Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend. Prijswijzigingen voorbehouden.

www.sauterwijnen.nl

Proefpakket december

Bestelnummer: 2510Prijs van dit proefpakket:

VAN E 184,50 VOOR E 179,-

Bestellen?U kunt snel en eenvoudig bestellen per telefoon, fax, e-mail, internet en post.

043-363 77 99

043-363 47 48

[email protected]

www.sauterwijnen.nl

Antwoordmummer 266200 VD Maastricht

Bezorgen?Binnen heel Nederland bezorgen wij binnen 48 uur aan huis. Voor bestel-lingen vanaf 24 flessen brengen wij slechts € 2,25 bezorgkosten in reke-ning. Voor kleinere bestellingen bren-gen wij € 7,50 in rekening. Bezorgen in het buitenland is mogelijk, infor-meer naar de speciale tarieven.

Afhalen? De wijnen kunnen ook worden afge-haald bij onze vestigingen in Maas-tricht en Bussum. We zijn makkelijk bereikbaar en beschikken over vol-doende gratis parkeerplaatsen.

VoorwaardenTenzij nadrukkelijk anders vermeld zijn de prijzen per fles (0,75 l.) en inclusief BTW. De prijzen en speciale aanbiedingen zijn geldig tot en met 31 december 2010. Betaling binnen 21 dagen na factuurdatum. Van toepas-sing zijn onze algemene verkoopvoor-waarden, welke zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel Zuid-Limburg te Maastricht onder nummer 14604792 en worden op aanvraag toe-gezonden.

T

F

@

W

A

• 1 fles Collagu | Prosecco Spumante• 1 fles Champagne Lenoble | Cuvée Intense• 1 fles Terres Dorées 2009 Beaujolais Blanc a.c.• 1 fles Château de Jurque | Emotion 2008 Jurancon Sec a.c.• 1 fles Tomàs Cusiné | Auzells 2009 Costers del Segre DO• 1 fles Laurenz V. | Charming Grüner Veltliner 2008 Kamptal• 1 fles Château Tréviac 2008 Corbières a.c.• 1 fles Chateau d’Aydie 2006 Madiran a.c.• 1 fles La Spinetta | Il Colorino di Casanova 2005 Toscana IGT• 1 fles Iby | Chevalier 2007 Mittelburgenland DAC• 1 fles Saurus | Patagonia Select Pinot Noir 2007 Patagonië• 1 fles Croft | Distinction Port