Samenspraak 14 - april 2014

download Samenspraak 14 - april 2014

of 28

description

Ik laat u graag kennis maken met Hanna Zeilmaker, sinds begin dit jaar het nieuwe gezicht in ons Dagelijks Bestuur en deze keer het covergezicht van Samenspraak. Hanna is advocaat Overheid & Vastgoed en werkt sinds 1994 bij Dirkzwager.Ze neemt de bestuursfunctie over van Frank Delissen, die zich vier jaar lang met veel enthousiasme inzette voor kantoor. OokHanna doet dat vol vuur en met bevlogenheid. Die bevlogenheid toont zij ook in haar rol als opleider. In 2013 werd zij verkozen tot ‘Patroon van het jaar’. Haar stagiaire Wiert Leistra heeft haar voorgedragen. Op pagina 8 leest u wat het geheim is van de Beste Patroon.Een ander nieuw gezicht is Ronald van den Bos, advocaat Ondernemingsrecht en curator bij grote faillissementen. Ondanksvoorzichtig positieve marktontwikkelingen, blijven we de recessie voelen. Bedrijven die voor altijd aan Nederland verbondenleken – Free Record Shop, OAD, ECI – kwamen in de problemen. Van den Bos en collega-curator Chris Diks vertellenwaarom het voor ondernemers in netelige situaties verstandig is om vroegtijdig een stille bewindvoerder in te schakelen (p.20).Ook het notariaat Particulier Onroerend Goed constateert dat de crisis nog niet ten einde is. Twee collega’s daar buigen zichbijna fulltime over veilingdossiers. Als woningeigenaren hun hypotheek niet meer kunnen opbrengen, kan de bank beslissenhun huis openbaar te verkopen. Een trieste zaak, die maar beter zo goed mogelijk geregeld kan worden (p.18).Soms weten bedrijven de recessie buiten de deur te houden met internationale activiteiten. Goed nieuws voor deze en andere ondernemers. Dirkzwager heeft de internationale kennispagina legalknowledgeportal.com verbeterd en een bijbehorende Global Law app ontwikkeld. Nu is de verschillende juridische kennis van ons internationale netwerk (o.a. TELFA en USLAW) nog beter te lezen (p.16).Dirkzwager prijst zich gelukkig door in deze tijden over een gezonde organisatie te beschikken. We gaan net als vorige jareneen mooie periode tegemoet. We willen ons nog sterker ontwikkelen als innovatieve juridische kennisdeler en hopen ookin 2014 weer mooie rankings en prijzen te behalen. Misschien kan stagiaire Wiert Leistra ons voordragen?

Transcript of Samenspraak 14 - april 2014

  • 1Samenspraak | 2014 |

    Compliance in de zorgMeer nadruk op ethiek

    Besteprijsgarantie hotelsin strijd met

    Europees kartelverbod

    Stille bewindvoerder:Grotere kans op

    succesvolle doorstart

    april 2014 magazine voor relaties

    layar

    Op deze cover maken we gebruik van Layar. Lees hoe het werkt op pagina 7.

  • Verzachtende rol in de recessieIk laat u graag kennis maken met Hanna Zeilmaker, sinds begin dit jaar het nieuwe gezicht in ons Dagelijks Bestuur en deze keer het covergezicht van Samenspraak. Hanna is advo-caat Overheid & Vastgoed en werkt sinds 1994 bij Dirkzwager. Ze neemt de bestuursfunctie over van Frank Delissen, die zich vier jaar lang met veel enthousiasme inzette voor kantoor. Ook Hanna doet dat vol vuur en met bevlogenheid. Die bevlogen-heid toont zij ook in haar rol als opleider. In 2013 werd zij ver-kozen tot Patroon van het jaar. Haar stagiaire Wiert Leistra heeft haar voorgedragen. Op pagina 8 leest u wat het geheim is van de Beste Patroon.

    Een ander nieuw gezicht is Ronald van den Bos, advocaat Ondernemingsrecht en curator bij grote faillissementen. On-danks voorzichtig positieve marktontwikkelingen, blijven we de recessie voelen. Bedrijven die voor altijd aan Nederland ver-bonden leken Free Record Shop, OAD, ECI kwamen in de problemen. Van den Bos en collega-curator Chris Diks vertel-len waarom het voor ondernemers in netelige situaties verstan-dig is om vroegtijdig een stille bewindvoerder in te schakelen (p.20). Ook het notariaat Particulier Onroerend Goed constateert dat de crisis nog niet ten einde is. Twee collegas daar buigen zich bijna fulltime over veilingdossiers. Als woningeigenaren hun hypotheek niet meer kunnen opbrengen, kan de bank beslis-sen hun huis openbaar te verkopen. Een trieste zaak, die maar beter zo goed mogelijk geregeld kan worden (p.18). Soms weten bedrijven de recessie buiten de deur te houden met internationale activiteiten. Goed nieuws voor deze en andere ondernemers. Dirkzwager heeft de internationale kennispa-gina www.legalknowledgeportal.com verbeterd en een bijbe-horende Global Law app ontwikkeld. Nu is de verschillende juridische kennis van ons internationale netwerk (o.a. TELFA en USLAW) nog beter te lezen (p.16). Dirkzwager prijst zich gelukkig door in deze tijden over een ge-zonde organisatie te beschikken. We gaan net als vorige jaren een mooie periode tegemoet. We willen ons nog sterker ont-wikkelen als innovatieve juridische kennisdeler en hopen ook in 2014 weer mooie rankings en prijzen te behalen. Misschien kan stagiaire Wiert Leistra ons voordragen?

    Eric Boerma, voorzitter bestuurDirkzwager advocaten & notarissen N.V.Twitter: @ericboerma

    Colofon

    Samenspraak is een uitgave van

    Dirkzwager advocaten & notarissen

    Contactpersoon Dirkzwager:

    Pieter Sonneveld, afdeling Marketing,

    tel. 026 353 84 31

    Concept & productie: Caplan

    Drukwerk: Coers & Roest

    velperpoort

    Velperweg 1

    6824 BZ ARNHEM

    Tel. 026 353 83 00

    stella maris

    Van Schaeck Mathonsingel 4

    6512 AN NIJMEGEN

    Tel. 024 381 31 31

    [email protected]

    www.dirkzwager.nl

    layar

    Op deze pagina maken we gebruik van Layar. Lees op pagina 7 hoe dit werkt.

  • 3Samenspraak | 2014 |

    4

    20

    18

    26

    24

    8

    Dirkzwager actueel Leergang Compliance officer in de Zorg

    Nadruk ligt gelukkig steeds meer op ethiek

    in Casu Kort nieuws

    Junior versus seniorWiert Leistra en Hanna Zeilmaker

    DossierHotelboekingssites: besteprijsgarantie onder vuur

    Business CaseVoor Essent registreert Dirkzwager

    1.900 km ondergronds netwerk

    Dirkzwager nieuwsNieuwe Global Law app en vernieuwde Legal Knowledge Portal

    Waarvan akteVeilingteam notariaat door recessie fulltime ingezet

    gedachtegoed De stille bewindvoerder voor een snelle doorstart

    van onze internationale partner in de DenemarkenNiels Christian Dcker van Lund Elmer Sandager

    partner in sponsoring Fluiten op niveau

    Inhoud

    4

    7

    8

    11

    14

    16

    18

    20

    26

    24

  • 4 Samenspraak | 2014 |

    Jeroen Zweers & Pieter Sonneveld

    layar

    In dit artikel maken we gebruik van Layar. Lees op pagina 7 hoe dit werkt.

    Melanie Breedveld, advocaat Arbeidsrecht Nijmegen

  • 5Samenspraak | 2014 |

    De leergang is ontstaan na een congres eind 2010 over compliance in de zorg. Dirkzwager had dat georganiseerd. Daarna kregen we talrijke vragen van zorginstellingen of we hen met dit on-derwerp verder konden helpen, zoals met opleidingen, vertelt Melanie Breedveld. Zij is voor de leergang n van de vier advocaten die zich vanuit Dirkzwager met compliance bezighouden. De andere drie zijn Luuk Arends, Sjaak van der Heul en Eric Janssen. In de ontwikkeling van een opleiding heeft Dirkzwager samen-werking gezocht met het Nederlands Compliance Instituut, dat al langer op-leidingen op het gebied van compliance verzorgde voor onder meer banken en verzekeraars.Het Nederlands Compliance Instituut (NCI) is in 1999 door en voor compliance officers in de financile sector opgericht. Aanvankelijk reageerde het instituut terughoudend op het verzoek tot samen-werking, bekent directeur Cora Wielenga. De financile sector is druk en complex genoeg. Maar dankzij het enthousiasme en de vasthoudendheid van de advocaten van Dirkzwager, zagen we toch kansen en de meerwaarde.Het NCI ontdekte al snel dat de zorg-sector heel anders in elkaar steekt dan de financile wereld. Zo kent de zorg veel meer en gedetailleerdere wetten, vervolgt Wielenga. En er zijn geen twee toezichthouders, maar acht. Dat maakt compliance een stuk ingewikkelder.

    Persoonlijk aansprakelijkZorginstellingen zien zich geconfron-teerd met steeds meer en steeds com-plexere wet- en regelgeving die ze moeten naleven. Bovendien wordt het toezicht

    Dit voorjaar bieden het Nederlands Compliance Instituut en Dirkzwager weer de succesvolle leergang Compliance Officer in de Zorg aan. Compliance is een middel om de integriteit te bevorderen.

    Succesvolle leergang Compliance Officer in de Zorg

    Nadruk ligt gelukkig steeds meer op ethiek

    Op de vraag waarom je de leergang zou moeten volgen, antwoordt Melanie Breed-veld: Om de compliancerol beter uit te kunnen voeren. Daarbij gaat het om meer dan het kennen van de regels. Je moet ze ook kunnen toepassen. Wat betekent het bijvoorbeeld dat je als bestuur verant-woordelijk bent voor zoiets abstracts als goede zorg? De wet biedt weinig aankno-pingspunten. Je moet als zorginstelling zelf bedenken hoe je dat vorm gaat geven in de praktijk. Hoe kan de bestuurder er voor zorgen dat zijn medewerkers doen wat van hen wordt verlangd? En dat alle taken goed geborgd zijn?

    daarop steeds strenger. Tel daarbij op dat onder andere bestuurders en managers persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld voor overtredingen. Dan ligt het voor de hand dat een toenemend aantal instellingen compliance hoe je de nale-ving van wet- en regelgeving waarborgt op de agenda zet. Breedveld: Veel mensen worden vervol-gens door hun raad van bestuur aange-steld als compliance officer, zonder dat deze een idee heeft wat hij of zij moet doen. Op juridisch gebied zijn wij uit-stekend in staat om bijstand te verlenen. Daarnaast heeft een compliance officer echter vaak behoefte aan praktische trai-ning. De leergang biedt dan uitkomst.

    Externe toezichthoudersVan meet af aan voorziet de leergang dan ook in een behoefte in de zorg, waar compliance nog in de kinderschoe-nen staat. Inmiddels is de opzet bij de komende editie (voor programma, zie kader p.6) iets gewijzigd. Belangrijkste verandering is dat de module met externe toezichthouders n hele dag beslaat, in plaats van een avond. Zij hebben een grotere rol gekregen. Verder ontvangen de deelnemers een reader: een schrifte-lijke basis van de opleiding waarin, naast de techniek van compliance, de wet- en regelgeving aan bod komt.

    Dir

    kzw

    ager

    Act

    ueel

    Tegenwoordig ligt steeds meer de nadruk op ethiek. Het is belangrijk om het gesprek daarover met elkaar te voeren. Welke waarden vinden wij belangrijk? Als je dat weet, kun je van daaruit veel beslissingen nemen.

  • 6 Samenspraak | 2014 |

    Toen de financile sector met compli-ance begon, lag de nadruk primair op de naleving van wet- en regelgeving, vult Cora Wielenga aan. Maar dat is verleden tijd. Tegenwoordig ligt geluk-kig steeds meer de nadruk op ethiek. Het is belangrijk om in je organisatie het gesprek daarover met elkaar te voeren. Welke waarden vinden wij belangrijk? Als je dat weet, kun je van daaruit veel beslis-singen nemen.

    Ronde TafelDeelnemers kunnen na de leergang aanschuiven aan de Ronde Tafel. Een platform, twee keer per jaar, waar com-pliance officers in de zorg ervaringen uit-wisselen. Dirkzwager neemt daar ook aan deel. Breedveld: Met de opleiding alleen ben je er niet. Vaak ga je met meer vragen naar huis dan je gekomen bent. Vandaar de Ronde Tafel. Daar kun je discussiren met collegas uit alle geledingen van de zorgsector en krijg je een eigen netwerk. Waar loop je tegenaan? Hoe heb jij dat opgelost? Zodoende ontdek je wat voor jouw organisatie de beste wijze is om de compliancefunctie in te richten.Wielenga: Omdat de compliance officers in de zorg zich af en toe een roepende in de woestijn voelen, vinden ze het prettig om elkaar te ontmoeten. Gezamenlijk

    brainstormen we over dilemmas waar ze in de praktijk tegenaan lopen. Dat maakt de bijeenkomsten zeer zinvol.

    Trending topics Breedveld: Privacy en kwaliteitswetge-ving zijn de trending topics. Bij het eerste gaat het onder meer om uitwisselingssys-temen voor elektronische patintendos-siers. Daarbij worden hoge eisen gesteld aan de beveiliging. Daarnaast is er veel aandacht voor de invloed die patinten behoren te hebben op hun elektronisch beschikbare persoonsgegevens. Bij de kwaliteitswetgeving zie je dat instellingen veel meer moeten gaan werken met veld-normen. Er komt een Kwaliteitsinstituut, als onderdeel van het huidige College voor de Zorgverzekeringen, dat Zorginsti-tuut Nederland gaat heten. Het Kwali-teitsinstituut wordt verantwoordelijk voor de ontwikkeling van die veldnormen en richtlijnen. Het zal vooral het veld stimu-leren om deze te ontwikkelen. Gebeurt dit onvoldoende, dan kan het Kwaliteits-instituut dat zelf gaan doen. Als compli-ance officer moet je daar het overzicht in zien te houden. En je moet weten hoe je binnen je organisatie mensen ervan bewust maakt dat ze de veldnormen en richtlijnen moeten invoeren en naleven.Wielenga: Die stap naar het verder

    Leergang Compliance Officer in de Zorg

    De leergang Compliance Officer in de Zorg bestaat uit vijf modules van ieder n dinsdag. De eerste module start 15 april en gaat over de compliancefunctie. De tweede dag verzorgt Dirkzwager en staat in het teken van het juridische compliancekader. De derde module is gereserveerd voor de externe toezichthouders IGZ, CBP, NZa en ACM. En voor het gloednieuwe Kwaliteitsinstituut. Module 4 is gewijd aan ethiek en communicatie. De laatste dag buigen de deelnemers zich over het monitoren en managen van de risicos bij compliance. Minimaal acht en maximaal zestien deelnemers nemen deel aan een module. Ze kunnen na de eerste en de laatste module een praktijkexamen afleggen. Alle deelnemers ontvangen een certifi-caat bij een voldoende resultaat.

    Voor meer informatie: www.dirkzwagerarbeidsrecht.nl/category/compliance

    En: Nederlands Compliance Instituut, (088) 99 88 100 of [email protected].

    Cora Wielenga, directeur Nederlands Compliance Instituut

    bewust maken van medewerkers vinden veel organisaties nog lastig. Daarom moeten compliance officers zich meer en meer verdiepen in het gesprek over waarden en normen. Dit vergt specifieke competenties. Daarnaast is het nodig dat de zorgsector, de bestuurders voorop, het belang van compliance meer gaat inzien. En dan niet als middel om schade te voorkomen, maar juist om de integriteit te bevorderen. Dan haal je er veel meer waarde uit.

    Cyclus van complianceDe cyclus van compliance begint bij ken-nis van de wet- en regelgeving. Daarop volgen een risicoanalyse en het priorite-ren van deze risicos. Niet iedere over-treding is immers even ernstig en brengt dezelfde consequenties mee. Daarna moet er een interne structuur komen, zodat de geprioriteerde regels worden toegepast en nageleefd. Vervolgens moni-tort de compliance officer die naleving en rapporteert daarover aan de raden van bestuur en van toezicht. Hij of zij moni-tort ook of er nieuwe risicos bijkomen. Daarmee begint de cyclus weer van voren af aan.

  • 7Samenspraak | 2014 |

    LOGIN

    CREATEACCOUNT

    layar

    Stap 1: Ga naar de App Store en download gratis KennisBoek voor iPad of iPhone.

    Stap 2: Open de KennisBoekApp en registreer als gebruiker.

    Stap 3: Open Layar in de app en ga naar de paginas met het speciale Layar icoon.

    Stap 4: Houd uw iP-hone of iPad boven de pagina. Druk op scan.

    Stap 5: De extra interactieve toevoeging komt in beeld. Klik zonodig op de button om deze te openen of in gang te zetten.

    layar

    Op deze pagina maken we gebruik van Layar. Lees hieronder hoe dit werkt.

    In C

    asu

    Samenspraak interactief?In dit magazine werken wij met layar waarmee print tot leven komt. Benieuwd naar de interactieve informatie achter de artikelen? Volg de volgende stappen:

    8 aprilClientbijeenkomst Dirkzwager/BDO Actualiteitencyclus

    Locatie: Kantoor BDO Arnhem

    15 aprilMaak kennis met de regels voor online marketing en

    webshops

    Locatie: Dirkzwager Arnhem

    17 april Lezing voor studenten: ROZON Nijmegen

    Locatie: Dirkzwager Arnhem

    13 mei Cultuursponsoravond Introdans Russisch Rumoer

    Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen

    15 mei Workshop Algemene Voorwaarden

    Locatie: Dirkzwager Arnhem

    27 mei Workshop Beginselen van het privacyrecht

    Locatie: Dirkzwager Arnhem

    12 juniActualiteitencursus Burgerlijk procesrecht

    Locatie: Dirkzwager Arnhem

    18 juniWorkshop Pensioen - Inzicht in vooruitzicht!

    Locatie: Dirkzwager Arnhem

    24 juniSeminar Maak kennis met bescherming Bedrijfsgeheimen

    Locatie: Dirkzwager Arnhem

    26 juniWorkshop Actualiteiten Onteigeningsrecht

    Locatie: De Vereeniging Nijmegen

    Voor meer informatie over bovenstaande activiteiten kunt u

    contact opnemen met afdeling Marketing en Communicatie,

    tel 026-353 83 70 of kijk op www.dirkzwager.nl of download

    KennisBoek in de Appstore van Apple.

  • 8 Samenspraak | 2014 |

    Wiert Leistra en Hanna Zeilmaker

    Een senior-jurist neemt een be-ginnende advocaat-stagiaire of kandidaat-notaris 3 jaar onder

    zijn hoede. Deze jonge mensen

    vormen de nieuwe generatie Dirkzwager-juristen. Hoe kijkt

    de gezel naar zijn meester, en andersom?

    layar

    In dit artikel maken we gebruik van Layar. Lees op pagina 7 hoe dit werkt.

    sonneveldpNotitielink naar cv op internet: http://www.dirkzwager.nl/mensen/leistraw/

    sonneveldpNotitielink naar linkedin: http://www.linkedin.com/profile/view?id=35646579&authType=NAME_SEARCH&authToken=1izd&locale=en_US&srchid=133878001396272973431&srchindex=1&srchtotal=1&trk=vsrp_people_res_name&trkInfo=VSRPsearchId%3A133878001396272973431%2CVSRPtargetId%3A35646579%2CVSRPcmpt%3Aprimary

  • 9Samenspraak | 2014 |

    Je eerste indruk?Ik was verrast dat Hanna totaal niet voldeed aan het prototype advocaat dat je bij een groot kantoor verwacht. Het was heel positief om te ontdekken dat iemand die al zo lang op hoog niveau in de advocatuur werkzaam is, geen grijze eenheidsworst is geworden.

    Je droeg Hanna voor als Patroon van het jaar 2013? Er kwam een mailtje langs voor die verkiezin-gen en ik dacht: Hanna verdient die voor-dracht. Vervolgens ben ik ervoor gaan zitten om een goed verhaal te schrijven over al haar kwaliteiten. Kort samengevat. Ze is eerlijk en direct: haar kritiek is opbouwend en als ze iets goed vindt, is ze ook zeer lovend. Dat is in de advocatuur niet altijd vanzelfsprekend. Ze neemt de tijd voor je: kom even zitten, dan nemen we het samen door. Ze hamert op een heldere schrijfstijl: als beginnend advocaat krijg je snel het idee dat je met archasche volzinnen indruk maakt. Maar daar heeft de clint niets aan. Als Hanna het aanpast, zie je direct de leesbaarheid verbeteren. Heel prettig, want dat archasche past totaal niet bij mij.

    Hanna won de prijs?Ja, ook vanwege persoonlijke kwaliteiten. Hanna gaat heel knap om met de werk-priv balans en verwacht ook van de stagiaire niet zijn privleven op te offeren. Aanstekelijk is de passie voor haar vak die ze na al die jaren nog steeds heeft. Na een uitspraak in een zaak kan ze lyrisch enthousiast of oprecht boos zijn over de uitkomst. Ze is bovendien helemaal zichzelf gebleven: haar kledingstijl, haar mening, haar werkwijze. Dat werkt heel aanstekelijk en is heel inspirerend voor een stagiair.

    Hanna is nu bestuurslid, verandert er iets?Ze heeft meer vergaderingen en externe verantwoordelijkheden, maar mijn collega-stagiaire -Joske Hagelaars - en ik kunnen altijd bij haar terecht. De bevlogenheid en betrokkenheid bij medewerkers die ze als

    Juni

    or v

    ersu

    s s

    enio

    r

    Junior: Wiert Leistra studeerde staats- en bestuursrecht. Na een studentenstage bij Dirkzwager kreeg hij tijdens zijn beoorde-lingsgesprek al direct de vraag of hij wilde sollicite-ren. Op 1 oktober 2011 trad hij toe tot wat bin-nen de sectie Overheid & Vastgoed de Staak van Hanna heet: de afde-ling onteigeningsrecht en overheidsaansprakelijk-heid. Een mooie mix van civiel recht en bestuurs-recht, die goed aansluit bij mijn brede interesse. Ik houd me ook bezig met de Wegenwet en buren-recht. Van die rijdende rechter-zaken, zoals ruzie om een erfgrens.

    Na zoveel jaar advocatuur nog altijd lyrisch enthousiast

    sectiehoofd had, toont ze nu als bestuurslid op kantoorniveau.

    Waarin is Hanna je voorbeeld? In alle genoemde kwaliteiten, maar wat ik zeker van haar kan leren is haar efficintie.Ze kan heel strak werken. Als ze op een dag acht uur aanwezig is, werkt ze ook acht uur. Ik laat me makkelijker afleiden.

    Waaraan neem je gn voorbeeld? Ze is een echt ochtendmens. Regelmatig is ze al om 6 uur s ochtends op om thuis alles te regelen. Als ik uit bed stap, heeft zij er al een halve werkdag opzitten. Bij drukte komt ze graag vroeger naar kantoor; ik ben een avond-mens en werk liever s avonds langer door.

    Wat zal je van deze stage bijblijven? Dat je meteen allerlei verantwoordelijk heden en vrijheden krijgt. Na 2-3 maanden mocht ik mijn eerste zitting al doen. Het is een snelkookpan, waarin je in heel korte tijd heel veel leert.

    Wiert over 10 jaar? Dan hoop ik een betrouwbare, goede advocaat te zijn. Iemand die met slimme juridische oplossingen komt voor zijn clinten. Ik werk dan hopelijk nog bij Dirkzwager, zeker als de werksfeer blijft zoals nu. Plezier in mijn werk vind ik belangrijk. Ik mag me hier nu ontwik-kelen, dat is fantastisch en dat wil ik graag zo houden. Hopelijk blijft ook de diversiteit en kan ik grensoverschrijdende juridische problemen blijven behandelen. En over 10 jaar hoop ik ook vader te zijn, een goede man voor mijn vrouw, een goede vriend voor mijn vrienden.

    Wat heeft je achteraf verrast?Hanna woont met haar gezin buitenaf. Daar bestiert ze een hele kinderboerderij: een paard, schapen, kippen, katten, cavias en noem maar op. Ze staat in alle vroegte al poep te scheppen in de stallen. Haar huis is een grote gezellige beestenboel. In ieder geval niet het clichbeeld dat je verwacht bij een succesvol advocaat.

    Wiert over Hanna

  • 10Samenspraak | 2014 |

    Je eerste indruk?Wiert bleek al tijdens zijn studentenstage een echte jurist: in alles genteresseerd en enorm leergierig. Een Pietje Precies die zaken tot in de details wil uitzoeken. En met een mooie mix tussen voldoende eigenwijsheid en iets van anderen willen aannemen.

    Waaraan herken je een talent? Die bereidheid om diep te graven. Je moet in dit vak verder kijken en heel grondig de feiten onderzoeken. Bij Wiert moest ik dat zelfs wat afremmen; hij vindt echt lles ontzettend leuk! Hij dook in de marketing van het kantoor; bemoeide zich met het kerstpakket. En de dossiers lagen te wachten. Dus heb ik in het eerste jaar gezegd: fantastisch dat je al die an-tennes hebt, maar zet ze nu even uit en focus je op je dossiers en het tempo. Die slag heeft hij inmiddels wel gemaakt.

    Minpuntjes? Als hij komt overleggen, heeft hij vaak vrij veel woorden nodig. Dan roep ik: Wiert, come on, maak je punt! Maar zijn minpuntjes zijn tegelijkertijd zijn pre: die brede interesse, zijn betrokkenheid. Wiert is een heel sympathiek en opgewekt persoon.

    Hij droeg je voor als Patroon van het jaar 2013Toen hij dat opbiechtte, dacht ik wel even, oh jee! Maar het is echt des Wierts. Die is helemaal in voor dit soort dingen. Tijdens zijn studie deed hij als bijbaantje mee aan quizzen. Onlangs stond hij nog in de finale van En tegen 100. Voor die Patroonverkiezing heeft hij een erg leuke voordracht over mij geschre-ven, waarvan ik dacht: Ja, dat ben ik en zo gaat het inderdaad tussen ons tween. Wiert kan heel humoristisch schrijven. Die jonge advo-caten gebruiken van die oubollige woorden. Dat gezwollen gedoe leer ik ze meteen af. En Wiert, ja, die maakt er dan weer bijna cabaret van! Voor de kennispaginas schrijft hij mooie artikelen over zijn favoriete onderwerpen: Wegenwet, bezit en verjaring. Zo krijgt hij veel nieuwe zaken binnen. Heel knap. Net in

    Senior: Hanna Zeilmaker is advocaat sinds 1987 en werkte in Amsterdam voordat zij naar Dirkzwa-ger kwam. Daar begon zij in 1994 bij de sectie Overheid & Vastgoed. Hanna specialiseerde zich in onteigening en overheidsaansprakelijk-heid. In 1999 werd Hanna tot vennoot benoemd en sinds 1 januari is zij lid van het Dagelijks Bestuur van Dirkzwager.

    Hij heeft oprechte interessein alles en iedereen

    zijn derde stagejaar en hij heeft al een eigen praktijk opgezet.

    Wat is het geheim van de Patroon 2013? Ik denk dat ik, meer dan anderen, de stukken echt samen met mijn stagiaire opstel. De sta-giaire schrijft een concept voor een processtuk of advies, legt dat aan je voor en dat moet wor-den ingediend of naar de clint gestuurd. Dan kun je daar met de rode pen doorheen gaan en het teruggeven. Ik doe dat anders. Ik ga liever smen met de stagiaire het stuk verbouwen. We zitten achter mijn computer; dan typt de een, dan de ander. Daarna kan het de deur uit. Efficint en snel, maar ook erg inspirerend omdat we werkende wijs uitgebreid brain-stormen over het dossier. Dat samenwerken met je medewerkers - en natuurlijk ook met je clinten en andere betrokken deskundigen - dat maakt het werk nu juist zo leuk.

    Verandert er iets, nu je bestuurslid bent?Ik verwacht dat de samenwerking met mijn stagiaires zelfs toeneemt. In de toekomst zal ik meer werk bij hen neerleggen en gebruik ik de tijd voor mijn praktijk vooral voor acquisi-tie en begeleiding. Het bestuur voegt verder een heel nieuwe dimensie toe, tot nu toe erg interessant en uitdagend.

    Wiert over 10 jaar? Dan is Wiert een goede advocaat met een brede praktijk en veel eigen clinten. Want hij kan goed met mensen omgaan, dus clinten zullen hem graag inschakelen. En hij heeft dan vast veel goede ideen voor lle aspecten van het vak, want dan mag het!

    Wat heeft je achteraf verrast? Tijdens een diavoorstelling op zijn huwelijks-feest zag ik dat Wiert niet zo heel lang geleden nog geen bril droeg en meer en lang haar had. Hij leek sprekend op Leonardo di Caprio!

    Hanna over Wiert

    layar

    In dit artikel maken we gebruik van Layar. Lees op pagina 7 hoe dit werkt.

  • 11Samenspraak | 2014 |

    Dos

    sier

    Prima hotel. Prijs kan scherper -

    Besteprijsgarantie onder vuur

    Zin in een stedentrip of weekendje weg? Dan ga je online op zoek naar een luxe hotel of gezellig pension. Al die boekingssites bieden volop keuze en dankzij de concurrentie ben je verzekerd van de beste prijs. Althans, dat denkt de consument. Maar de echte prijsconcurrentie moet nog beginnen. Een re-cent besluit van de Duitse mededingingsautoriteit dreigt de hele (online) hotel-wereld op zijn kop te zetten.

    Wie stapt er nog een reiswinkel binnen, als je de leukste hotels thuis op de bank kunt boeken bij Expedia, Booking.com, HotelSpecials, Trivago of noem maar op. Datum van vertrek intikken, aantal over-nachtingen, et voil! Vrijwel alle hotelboekingssites zeker de grote spreken met de hotels af dat zij steeds de beste prijs krijgen om op hun site aan te bieden. Hotels zijn blij met alle exposure op de boekingssites. Zo voorkomen ze lege kamers in het stille seizoen of weten ze zeker dat hun idyllische hotelletje in niemandsland toch door de consument wordt gevonden. Daar staat natuurlijk wel iets tegenover: het hotel betaalt per geboekte kamer een provisie aan de boekingssite. En: ze mogen hun kamers nergens anders goedkoper aanbieden

    PrijspariteitOver dat laatste is momen-teel nogal wat te doen. Eric Janssen, advocaat Onder-

    nemingsrecht, legt uit: In het contract dat boekings-sites met de hotels sluiten staat bijna altijd een prijs-pariteitsclausule, ook wel besteprijsgarantie genoemd: de laagste prijs die het hotel een boekingssite aanbiedt, moet het hotel ook aan alle andere boekingssites van de wereld aanbieden. Verder brengt deze garantie mee dat het hotel op de eigen website geen kamers mag aanbieden voor een lagere prijs dan op de boekingssites. Dus kunnen hotels nauwelijks inspelen op actuele marktontwikkelingen door bijvoorbeeld de prijs te verlagen. Ze vinden het vooral een probleem dat ze op hun eigen website geen aanbiedin-gen kunnen doen.

    NietigEind 2012 legde een clint Janssen de vraag voor of prijspariteit in strijd is met het kartelverbod. In Neder-land is er nog geen jurispru-dentie en ook de Autoriteit Markt en Consument heeft zich nog niet met de kwestie beziggehouden. In de ons

    omringende landen blijkt dat anders te zijn. In februari 2012 oordeelde het Oberlandesge-richt Dsseldorf in een proce-dure tussen JustBook Mobile en HRS (Hotel Reservation Service, de grootste Duitse boekingssite) dat de prijspari-teitsclausule van HRS in strijd was met het Duitse kartel-verbod. De clausule zou de onderlinge prijsconcurrentie tussen enerzijds de boekings-sites en anderzijds de hotels belemmeren. Daarmee heeft de Duitse rechter eigenlijk ge-zegd dat de afspraak over de beste prijs tussen hotel en site nietig is. Het hotel is er niet aan gebonden, verduidelijkt Eric Janssen. Het Duitse kar-telverbod is vrijwel gelijk aan het Nederlandse kartelverbod. Het Duitse vonnis is daarmee een aanwijzing dat er in Ne-derland op vergelijkbare wijze tegen de besteprijsgaranties kan worden aangekeken.

    layar

    In dit artikel maken we gebruik van Layar. Lees op pagina 7 hoe dit werkt.

    -

    Voor de consument kan dit alles gunstig uitpakken. Wie de moeite neemt om de kamerprijzen van de diverse boekingssites te vergelijken, komt tot de verrassende ont-dekking dat alle sites dezelfde lage prijs aanbieden

  • 12Samenspraak | 2014 |

    Meer lezen over dit onderwerp?Kijk op de kennispagina van Aanbesteding mede-ding & staatssteun: www.dirkzwagerams.nl

    Wakker geschud Na Duitsland ging op meer-dere plaatsen het balletje rol-len. In Engeland, Zwitserland, Frankrijk, Oostenrijk; door heel Europa waren de kartel-waakhonden wakker geschud en beten zich vast in vergelijk-bare zaken met vergelijkbare uitspraken van de rechtbank. Heel uitgesproken is het standpunt van het Bundeskar-tellamt (BKA) eind vorig jaar in een zaak tegen HRS. De Duitse mededingingsautoriteit besliste definitief dat de beste-prijsgarantie die HRS van de hotels verlangt, in strijd is met het Duitse kartelverbod en ook - en dat maakt het interessant - met het Europese kartelver-bod. Bovendien maakte HRS volgens het BKA misbruik van haar economische machtspo-sitie. Het BKA heeft HRS op-gedragen de besteprijsgarantie te schrappen uit de contracten die zij met de hotels sluit. Het BKA zegt een precedent te hebben willen scheppen en pakt nu door. Zo zijn intussen ook Expedia en Booking.com onderwerp van onderzoek. Het BKA richt haar pijlen overigens niet alleen op boe-kingssites. Dit soort laagste prijsafspraken zijn volgens

    de Duitse mededingingsau-toriteit evengoed verboden voor andere exploitanten van internetportals. Gelijktijdig met HRS namen de Duitsers ook Amazon onder vuur. An-ders dan HRS heeft Amazon uiteindelijk toegegeven aan de uitgeoefende druk van het BKA en min of meer vrijwil-lig de besteprijsgarantie uit de algemene voorwaarden geschrapt.

    Geen prikkel Voor de consument kan dit alles mogelijk gunstig uitpak-ken. Wie de moeite neemt om de kamerprijzen van de diverse boekingssites te vergelijken, komt tot de verrassende ont-dekking dat alle sites dezelfde lage prijs aanbieden. Van echte concurrentie tussen boekingssites is volgens het BKA dan ook geen sprake. De beste prijs heeft eigenlijk hetzelfde effect als een mini-mumprijs waar sites n hotels niet onder mogen gaan zitten.Eric Janssen: Daarnaast is het BKA van mening dat prijspa-riteit slecht is voor de concur-rentie tussen hotels onderling. Er is bij de hotels geen enkele prikkel om de prijs verder te verlagen. Doe je dat bij de ene

    site, dan moet je dat bij de an-der ook doen. Als gevolg van de besteprijsgarantie denken klanten ook dat ze de beste prijs hebben en zoeken ze niet meer verder. Prijspariteit zorgt in de ogen van het BKA voor schijntransparantie.

    Freeriders HRS is naar verluid in hoger beroep gegaan tegen het besluit van het BKA. Als dit besluit daadwerkelijk stand-houdt, moeten boekingssites naar een oplossing zoeken voor het freeriders-probleem: HRS betoogde bij het BKH namelijk dat de prijspariteits-clausule eigenlijk is bedoeld om het gratis meeliften van hotels op de boekingssites te voorkomen: een hotel profiteert van de aanwezigheid op een boekingssite, lokt de klant vervolgens naar de eigen website en verkoopt dezelfde kamer tegen een lagere prijs. Dan loopt de boekingssite dus inkomsten mis. De Duitse kartelwaakhond denkt dat het freeriders-probleem op een andere manier op te lossen is. Boekingssites kunnen het hotel bijvoorbeeld abon-nementskosten vragen voor vermelding op hun site of een pay per klik.

    Koopjesjacht En de hotels? Die vinden volgens Eric Janssen die eenheidsprijs op de boekings-sites zo slecht nog niet. Ze zien liever geen prijsverschil-len bij de boekingssites, maar zouden wel graag zelf lagere

    aanbiedingen op hun eigen websites doen. Maar dat wordt lastig. Hotels mogen zich niet bemoeien met de weder-verkoopprijs. Ze kunnen zelf besluiten elke boekingssite dezelfde prijs te bieden, maar ze kunnen niet verhinderen dat een boekingssite bijvoor-beeld een deel van de provisie doorgeeft aan de klant, zodat je feitelijk een lagere kamer-prijs krijgt. Hotels hebben ook voordeel bij de boekingssites, ziet Janssen. Ze profiteren van de betrouwbare naam van grote sites. Consumenten vinden er ratings en reviews. En als klein hotelletje in, zeg maar, Lop-persum sta je wel mooi in het Chinees op internet!

    Als de besteprijsgarantie defi-nitief verboden wordt, zullen uiteindelijk toch prijsverschil-len ontstaan. Sommige hotels zijn van mening dat klanten die prijsverschillen niet zullen snappen. Dat gelooft Eric Janssen niet: Als iemand snapt dat bijvoorbeeld een e-reader op de ene site goedko-per is dan op de andere, dan snapt hij dit ook. Daar is inter-net juist voor. Iedereen is toch op zoek naar een koopje!

  • 13Samenspraak | 2014 |

    De Duitse mededingingsautoriteit besliste dat de besteprijsgarantie in strijd is met het Duitse kartelverbod

    en ook - en dat maakt het interessant - met het Europese kartelverbod.

    Eric Janssen, advocaat Ondernemingsrecht

  • 14Samenspraak | 2014 | Ruud van Dijk en Heleen de Man, respectievelijk senior bedrijfsjurist Essent en Manager legal Ennatuurlijk Arjen van der Weijden, juridisch adviseur DrechtStaete

    We keken aan tegen een warmtenetwerk van 1.900 kilometer dat kadastraal geregistreerd moest worden

    layar

    In dit artikel maken we gebruik van Layar. Lees op pagina 7 hoe dit werkt.

  • 15Samenspraak | 2014 |

    Dirkzwager registreert ondergronds netwerk voor Essent

    Onlangs rondde Essent met de officile levering van het warmte-bedrijf ELES en drie Warmte Kracht Centrales (WKCs) n van zijn grotere M&A trajecten af. Dirkzwager stond Essent onder meer bij in de registratie van de ondergrondse warmtenetten met een lengte van maar liefst 1.900 km.

    Op een creatieve manierde puzzel compleet maken

    Met de verkoop van Essent Local Energy Solutions B.V (ELES) en drie WKCs in Helmond, Eindhoven en Enschede aan PGGM en Dalkia stappen ongeveer 180 medewerkers en 65.000 klanten over naar Ennatuurlijk B.V. de nieuw opgerichte maatschappij. Na de RWE-transactie in 2009 is dit n van de grotere M&A- trajecten geweest, zeggen Heleen de Man en Ruud van Dijk, die er als bedrijfs-juristen van Essent bij betrokken waren.

    Nieuwe maatschappij Ennatuurlijk B.V.Essent verkocht ELES omdat het bedrijfs-onderdeel met netwerkactiviteiten niet goed meer paste binnen het profiel van Essent. De Man: Essent heeft andere netwerkbedrijven ook afgesplitst en ELES was de laatste. We hebben met de verkoop tijd en financin vrijgemaakt om onze pijlen op andere innovatieve en duurzame projecten te richten zoals onder meer Power Matching City en de Biobased Eco-nomy. Haar collega Van Dijk is in maart verhuisd naar Best, waar hij sinds kort de functie van Manager Legal van Ennatuur-lijk bekleedt: Aan de andere kant kan het warmtebedrijf, als de markt het toelaat, nu binnen onze nieuwe onderneming Ennatuurlijk verder uitgroeien. Beide juristen zijn positief over het resultaat van de verkoop, hoewel ze elkaar als collega en ruggensteun zullen missen. Van Dijk: Er wordt nog nazorg verleend tussen Essent en Ennatuurlijk dus ik zal mijn voormalige collegas nog wel spreken en zien. Maar dan moet ik wel met een be-zoekerspasje bij het Essent hoofdkantoor in Den Bosch naar binnen.

    Bont juridisch paletHet warmtebedrijf kent een lange en com-plexe historie en de verkoop bracht een

    Bus

    ines

    s C

    ase

    bont palet aan juridische vraagstukken met zich mee, die onder andere te maken hadden met vastgoed en de warmtewet die begin dit jaar van kracht werd. Om het verkooptraject goed te laten verlo-pen, zijn zorgvuldige voorbereidingen getroffen en werd Essent bijgestaan door verschillende externe experts. Vanuit het juridische team van Essent waren Heleen de Man en Ruud van Dijk direct bij de ver-koop betrokken, bijgestaan door extern juridisch specialist Arjen van der Weijden van DrechtStaete Legal Consultancy en door Freshfields Bruckhaus Deringer en Dirkzwager. Van Dijk: Naast juridische bijstand vanuit de advocatuur van Dirk-zwager voor bijvoorbeeld vergunningen, werden zij primair ingezet voor de nota-rile diensten. Ze brachten de netten in kaart, sloten onze informatie aan op het kadaster, losten juridische knelpunten op en verrichtten notarile werkzaamheden voor de registratie. Dirkzwager werkte intensief samen met onze asset mana-gers, projectleiders en specialisten van de tekenkamer. Dit alles werd vanuit Essent/ELES gecordineerd door manager as-set engineering Frank Coumans en sr. projectleider Walter van der Linden. We hadden van tevoren nooit kunnen bevroe-den dat het traject, mede door de lange voorgeschiedenis, zo complex zou zijn.

    Puzzelstukjes verzamelenOndergrondse netwerken kunnen pas sinds enkele jaren bij het kadaster worden geregistreerd; niet veel partijen hebben dit eerder gedaan. Van Dijk: We keken tegen een warmtenetwerk van 1.900 kilometer aan dat kadastraal vastgelegd moest worden. Op basis van documentatie moet je aantonen dat je de eigenaar van een netwerk bent.

    Dirkzwager is n van de weinige kan-toren die dit voor zon warmtenetwerk ook kan uitvoeren. Door de wijdvertakte historie hebben we op aangeven van Dirkzwager letterlijk bewijzen verzameld in onder meer historische en digitale archieven, krantenknipsels en andere persuitingen. Daarbij is door ELES veel hulp geboden bij de oplevering, filtering en beoordeling van informatie. De Man: Dirkzwager heeft zich met een vast en ervaren team bestaande uit kandidaat-notaris Anouk Bisseling en de notarissen Walter Jansen, Karen Ver-kerk en John Wijnmaalen en zeker zon tien medewerkers op de achtergrond in het project vastgebeten. Het was een intensief en creatief traject om alle data tijdig te verzamelen en te beoordelen en invulling te geven aan de benodigde acties. Het is mooi dat we in relatief korte tijd zo veel stukjes van de puzzel hebben gelegd en tot registratie hebben kunnen overgaan. Ennatuurlijk is nu n van de weinige partijen die haar netwerk inmid-dels grotendeels heeft geregistreerd.

    Basis van vertrouwenDe samenwerking tussen Essent en Dirk-zwager verliep volgens beide juristen heel positief. Dirkzwager stelde zich heel proactief op; na onze eerste vraagstelling belandden we al snel in een pilot- fase. Bovendien ontstond er vrijwel direct een basis van vertrouwen en het gemak om rechtstreeks en met korte lijnen samen te werken. Van Dijk: We zetten bij Ennatuurlijk de samenwerking met Dirkzwager voort om het resterende deel van het netwerk te registreren en zullen hun diensten ook breder inzetten. De Man: Uiteindelijk heeft Dirkzwager er ongeveer een half jaar over gedaan om het grootste deel van het netwerk te regis-treren. Soortgelijke processen bij andere energie- en kabelbedrijven hebben 1,5 tot 3 jaar geduurd.

  • 16Samenspraak | 2014 |

    Nieuwe app n vernieuwdeLegal Knowledge Portal

    layar

    In dit artikel maken we gebruik van Layar. Lees op pagina 7 hoe dit werkt.

  • 17Samenspraak | 2014 |

    Dir

    kzw

    ager

    nie

    uws

    De internationale kennispagina www.legalknowledgeportal.com krijgt een geheel nieuwe look and feel. Tegelijk wordt een bij-behorende Global Law app voor iPad en iPhone gelanceerd.

    Het doel van de lancering van een nieuw vormgegeven kennisplatform en een bij-behorende app is om van www.legalknowledgeportal.com een nog professioneler en eigentijdser medium te maken. Waar de eerste versie van het platform nog in eigen huis werd ontwik-keld, leveren er inmiddels zo veel nieuwe landen artikelen aan dat professionalise-ring niet kon uitblijven. Een eigen app is een logische uitbreiding van het platform. De app zorgt ervoor dat de doelgroep de

    internationale artikelen nog makkelijker kan lezen. Inhoudelijk blijft de interna-tionale portal hetzelfde. Nog steeds is de basis een immer groeiend bestand van actuele artikelen over internationale wetgeving. Meer dan zestig advocaten-kantoren wereldwijd dragen artikelen bij. Het platform is zo ontwikkeld dat het goed te lezen is op verschillende appara-ten, zoals desktop computers, tablets en smartphones.

    Persoonlijk filterDe Global Law app stelt de gebruiker een-voudig in staat om alleen die artikelen te lezen waar zijn interesse naar uitgaat. De app filtert informatie op basis van de per-soonlijke voorkeuren van de gebruiker. Als je op Google het woord privacy intikt, dan krijg je 36 miljoen hits in een paar seconden, zegt Dirkzwager direc-teur Marcel Hielkema. Maar je wil geen 36 miljoen hits! Je wil een paar hits, met

    datgene waar jij om vraagt. De gebruiker selecteert eenmalig de rechtsgebieden en de landen die hem interesseren. Deze in-formatie wordt in zijn gebruikersprofiel opgeslagen. Het filter is ook in te stellen voor een op maat gemaakte nieuwsbrief. Heb je bijvoorbeeld alleen interesse in arbitration law in China? Dan ontvangt je uitsluitend hierover het laatste nieuws in de app en in de nieuwsbrief.

    WereldkaartDe app bevat een dynamische wereld-kaart, waarop de artikelen per land zijn gerangschikt. Ben je in het buitenland en op zoek naar een deelnemer aan de Legal Knowledge Portal in het land waar je je bevindt? Via GPS spoort de app het kantoor op. Een routeprogramma leidt je erheen. In contact komen met de auteur van een artikel is een kwestie van de bel mij-knop aantikken, of de email- of LinkedIn-knop gebruiken. Via de social

    media buttons deel je een artikel met bekenden. Een lees later-button stelt je in staat om een artikel op te slaan in de favorietenlijst. Het artikel is daarna ook beschikbaar zonder dataverbinding.

    ToekomstwensenIn de nabije toekomst worden wellicht nog enkele features ingebouwd. De mo-gelijkheid om een podcast te embedden bijvoorbeeld, zodat de gebruiker de arti-kelen aan zichzelf kan laten voorlezen. Handig in de auto of tijdens het klussen in huis. Ook publish on demand staat op het wensenlijstje van de app-ontwerpers. Met publish on demand is het moge-lijk om een aantal artikelen naar keuze digitaal te bundelen en met n druk op de knop te laten afdrukken. Het boekje wordt dan automatisch thuisbezorgd. Ook hierbij is de achterliggende gedachte dat Dirkzwager met de app het kaf van het koren scheidt uit de informatieover-

    vloed, zodat er een selectie overblijft die aan de voorkeuren van de gebruiker voldoet.

    PrijswinnaarDirkzwager was het eerste advocatenkan-toor dat een eigen juridische kennisapp ontwikkelde. De app ontstond in navol-ging op de introductie van de juridische kennispagina www.partnerinkennis.nl. In 2011 won Dirkzwager hiermee zowel de SDU prijs voor Meest innovatieve kennisdeler in de advocatuur 2011 als de KNB innovatieprijs 2011. De Global Law app is een logisch interna-tionaal vervolg op de Nederlandse Juridi-sche Kennisboek app van Dirkzwager. De Global Law app zal beschikbaar zijn voor iPad en iPhone en is gratis te downloaden in de iTunes App Store in de categorie Zakelijk.

    Internet is een snoepwinkel. En een app is de mooiste vorm om digitaal kennis te delen.

  • 18Samenspraak | 2014 |

    Als een huiseigenaar de lasten van zijn hypothecaire geldlening niet meer kan opbrengen, kan de bank opdracht geven om een woning in het openbaar te verko-pen. Sinds het begin van de kredietcrisis is het aantal mensen met een betalings-achterstand substantieel toegenomen. In 2013 werden er in Nederland maar liefst 2.284 huizen gedwongen verkocht. Een veilingopdracht loopt altijd via de notaris en Dirkzwager heeft daarvoor een speci-aal veilingteam opgericht. Notarisklerk Anita van Wijk en notarieel medewerker Annelies Rosendaal behandelen met collega Marleen Vermeulen de veilingop-drachten, onder toeziend oog van notaris Ruben Berentsen.

    Staartje crisisDoor de recessie zijn we fulltime bezig met de veilingopdrachten van banken. Vier jaar geleden waren dat nog voorna-melijk huizen aan de onderkant van de markt, maar nu zien we dat veel onderne-

    Enkele jaren geleden kregen ze sporadisch een veilingopdracht, maar tegenwoordig heeft de sectie Vastgoed Notariaat een gespecialiseerd veilingteam. Hoewel er tekenen zijn dat de economie weer wat aantrekt, staat de dossierkast volgens de medewerkers van dit team nog flink vol.

    Veilingteam notariaat

    Meebewegen op de golven van de economische conjunctuur

    layar

    In dit artikel maken we gebruik van Layar. Lees op pagina 7 hoe dit werkt.

    Anita van Wijk, Albert Keddeman (externe veilingmeester) en Annelies Rosendaal

  • 19Samenspraak | 2014 |

    Waa

    rvan

    akt

    e

    mers het in de staart van de crisis alsnog moeilijk krijgen. Ze zijn door hun reser-ves heen waardoor er meer bedrijfspan-den en huizen in het duurdere segment worden geveild, vertelt Van Wijk. Rosendaal: In de jaren negentig was voor huizenkopers the sky the limit en waren aflossingsvrije hypotheken heel normaal. We zagen geregeld nieuwbouw-dossiers langskomen waarbij we dach-ten Zo, dat is een aardige woning. De banken verschaften hypotheken over twee fulltime salarissen en dan hoeft het maar even tegen te zitten en je hikt tegen veel te hoge maandlasten aan. Nu zien we dat de banken veel terughoudender zijn. De hypotheekrenteaftrek is door de overheid aan banden gelegd, maar ook de huizen-koper zelf is voorzichtiger.

    RestschuldVan Wijk en Rosendaal zijn bijna een volle werkweek bezig per veilingdos-sier. Annelies Rosendaal: We houden ons aan een strak schema want voor een veilingprocedure gelden allerlei wettelijke termijnen. Anita van Wijk: Het uiteindelijke doel van ons werk is een zo hoog mogelijke opbrengst van de woning bij de veiling in het belang van zowel de eigenaar als de opdrachtgever (bank). Het notariaat moet ieders belangen bewaken en onze eerste prioriteit is een veiling voorkomen. Daartoe nemen wij in een zo vroeg moge-lijk stadium contact op met de eigenaar van de woning om te kijken of er nog een betalingsregeling kan worden getroffen. Tevens informeren wij de eigenaren over de veilingprocedure en raden wij hen aan medewerking te verlenen aan eventuele bezichtigingen. Het gebeurt ook steeds vaker dat een particulier de bank een on-

    Het uiteindelijke doel van ons werk is een zo hoog mogelijke opbrengst van de woning in het belang van zowel de eigenaar als de opdrachtgever (bank). Het notariaat moet ieders belangen bewaken en onze eerste prioriteit is een veiling voorkomen.

    herroepelijke volmacht geeft om het huis onderhands te verkopen met het idee om daarmee een hogere opbrengst te beha-len. Dat kan een veiling voorkomen en dat is voor alle partijen beter. Bij een vei-ling levert een woning vaak veel minder op dan bij een onderhandse verkoop en blijft zowel de bank als de eigenaar met een flinke restschuld achter.

    Onpartijdige spilVoor de veiling van onroerend goed is Nederland ingedeeld in elf regios. Van Wijk: Vr de oprichting van de federa-tie van regioveilingen, verliepen veilingen nogal chaotisch en dat gaf veel onrust in de zaal. Nu bewaken de piketnotarissen de orde in de zaal en zorgen voor een cor-recte gang van zaken tijdens de veiling. Wij nemen deel aan zon drie regiovei-lingen per maand en zijn de onpartijdige spil in het geheel. Niet elk huis komt uiteindelijk ook op de veiling, het gebeurt

    steeds vaker dat handelaren vooraf onder-hands bieden. Rosendaal: Hoewel het onderwerp niet positief is, beleven we wel veel plezier aan ons werk. We werken als collegas samen met medewerkers van banken, het kadaster en makelaarskanto-ren. We informeren alle partijen grondig en krijgen veel positieve feedback op onze neutrale en transparante manier van werken.

    Anita van Wijk en Annelies Rosendaal verwachten dat over twee drie jaar het aantal betalingsachterstanden bij de bank afneemt. We zien dat de economie mondjesmaat aantrekt, er komen weer aanvragen binnen voor nieuwbouwwerk-zaamheden. Dat is het mooie aan ons werk, we bewegen mee op de golven van de economische conjunctuur.

  • 20Samenspraak | 2014 |

    Te veel reuring veroor-zaakt meestal paniek: ieder gaat voor zich en dat doet de kansen op een succesvolle door-start slinken.

    layar

    In dit artikel maken we gebruik van Layar. Lees op pagina 7 hoe dit werkt.

    Ronald van den Bos, curator en advocaat Ondernemingsrecht

  • 21Samenspraak | 2014 |

    Ged

    acht

    egoe

    d

    Een faillissement, soms is het onafwendbaar. Dan zit er voor ondernemer of bestuurders niets anders meer op dan bij de rechtbank het faillissement aan te vragen. De rechtbank wijst vervolgens een curator aan die de belan-gen van de schuldeisers moet veiligstellen. Iemand die geschikt is voor het betreffende bedrijf, bij voorkeur met kennis van de branche en met de juiste ervaring.

    TelefoontjeDirkzwager heeft in zowel Arnhem als Nijmegen bij de sectie Ondernemingsrecht specialisten insolventierecht in dienst, advocaten die ook optreden als curator. Je krijgt uit het niets een telefoontje en dan moet je direct aan de slag. Je wordt aangesteld door de rechtbank, het is een wettelijke taak en een persoonlijke aanstelling. Dus jij krijgt de opdracht, niet Dirkzwager, vertelt Chris Diks, die als curator n advocaat Ondernemingsrecht actief is in Nijmegen. De rechtbank is in zekere zin een onvoorspelbare clint; je weet nooit wanneer je wordt gebeld. Dus is het verstandig dit werk te combineren met ondernemingsrecht.Heeft Diks daar in deze barre tijden nog wel ruimte voor? Zijn de werkdagen niet gevuld met faillissementen? Dat valt mee. De rechtbank let ook op een eerlijke spreiding van faillissementen over de diverse curatoren in het land. Meestal heb ik meerdere - kleinere en grotere - faillissementen tegelijk in behandeling. Maar die vergen niet allemaal evenveel tijd. Soms loopt de afwikkeling lang door, maar komt dat doordat je zelf als curator aan het wachten bent, bijvoorbeeld op een vonnis in een lopende rechtszaak. Ook de huidige huizenmarkt zorgt voor

    Voor een snelle en efficinte doorstart

    De stille bewindvoerder

    een vertraagde afwikkeling. Als er dan in het faillissement een woning moet worden verkocht, ben je al snel n tot twee jaar verder. Complex Dat ligt wel even anders voor zijn Arnhemse collega Ronald van den Bos die welhaast continu bezig is met zijn werk als curator. Momenteel is Van den Bos samen met twee curatoren van andere kantoren betrokken bij de afwikkeling van het faillissement van Thermphos, de fosforfabriek nabij Vlissingen waar 400 mensen werkten. De onderhandelingen over een doorstart liepen vast op de opruimkosten (circa 85 miljoen) van het met fosfor vervuilde terrein. Van den Bos, die sinds 1 oktober 2013 in Arnhem met zijn team het insolventierecht voor zijn rekening neemt, besteedt twee dagen van zijn werkweek aan deze taak. Van den Bos: Het is een omvangrijk en complex faillissement, maar ik ben hoop-vol dat we de site binnen afzienbare tijd kunnen verlaten en een oplossing hebben bereikt voor de milieuproblematiek. De rechtbank benoemde Van den Bos al in vele omvangrijke faillissementen, zoals R&R Group of Companies (vastgoedcon-glomeraat), Den Oudsten Bussen, Partner Logistics (koelhui-zen in diverse landen) en - recentelijk - Koninklijke Hulshof s (leerlooierij).

    Spoed Bij uitzicht op een doorstart wil iedereen dat de curator deze zo snel mogelijk realiseert. Diks: Bij wijze van spreken dezelfde middag nog. Een snelle doorstart levert namelijk het hoogst mogelijke rendement op: voor de schuldeisers, voor het bedrijf,

    Hoewel de economie weer in de lift zit, zijn er nog altijd bedrijven die het einde van de crisis niet redden. Zo kwa-men de afgelopen tijd veel bekende namen in het nieuws: Siebel, Polare, OAD, ECI. Nederland volgt met spanning de pogingen van gehele of gedeeltelijke overnames. Want een (liefst snelle) doorstart blijkt voor alle partijen van vele kwa-den de beste. Dat is ook de gedachte achter een nieuw fenomeen: de stille bewindvoerder.

  • 22Samenspraak | 2014 |

    maar ook voor het personeel dat weet waar het aan toe is, voor leveranciers die kunnen doorleveren of voor de bederfelijke waar die ligt te wachten; alles en iedereen is gebaat bij spoed. Maar als curator heb je net dat telefoontje gekregen en moet je je nog volledig in de hele organisatie verdiepen. De boekhouding, de contracten en financiering, de waarde van machines en onroe-rend goed: je moet echt alles goed bekijken. Daarna pas kun je in overleg met potentile doorstarters. Zelf aankloppen De oplossing: de stille bewindvoerder. Een relatief nieuw feno-meen dat nog niet wettelijk is vastgelegd, maar waarvoor wel sinds oktober vorig jaar een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ligt. Bij enkele rechtbanken wordt er al mee gewerkt. De stille bewindvoerder is een nieuwe rol voor de advocaat Insolventie-recht, naast die van gewone bewindvoerder en curator. De gedachte is dat de ondernemer die het faillissement ziet aankomen zelf bij de rechtbank aanklopt nog voordat er een openbare procedure is, licht Van den Bos de werkwijze toe. Hij vraagt de rechtbank om een stille bewindvoerder aan te wijzen. In principe mag hij - al is het de rechtbank die uiteinde-lijk beslist - zelf een voorstel doen, wie die stille bewindvoerder moet worden. Niet de eigen huisadvocaat natuurlijk, maar een onafhankelijk advocaat met ervaring en kennis van zaken. De stille bewindvoerder moet wel, net als de openbaar curator, aller-eerst de belangen behartigen van de schuldeisers en dus streven naar maximalisatie van de opbrengst. Daarnaast is behoud van werkgelegenheid een belangrijk doel. De stille bewindvoerder verdiept zich in het bedrijf en bespreekt alle opties met eventuele overnamekandidaten. Voordat je het faillissement aanvraagt, is de doorstart al min of meer beklonken.

    Alle smaken Toch een faillissement? Volgens beide advocaten is dat veelal onvermijdelijk. Je benadert in feite een stille bewindvoerder, omdat het financieel te laat is. Het fenomeen stille bewindvoer-der is vooral bedacht voor die snellere doorstart. Maar het kan in enkele gevallen wel gebeuren dat daarvoor geen kandidaten zijn. Het ligt wat ingewikkelder om potentile gegadigden te vinden dan bij een openbaar faillissement. Dan melden de partijen zich spontaan; nu moet je het stil houden en worden kandidaten door de bestuurders aangedragen. De buitenwacht weet in prin-cipe niets. Ook het personeel niet. Te veel reuring veroorzaakt meestal paniek. Ieder gaat voor zich en dat doet de kansen op een succesvolle doorstart slinken.

    Maar aan die heimelijkheid zit volgens Van den Bos ook een keerzijde: Het proces zelf is ondoorzichtig en de doorstart kan in een achterkamertje zonder concurrentie worden beklonken. Er is best veel kritiek van de beroepsgroep de beroepscuratoren op deze informele regeling, en niet geheel onterecht. Er is een tweede wezenlijk verschil met de gewone curator: een stille bewindvoerder heeft geen wettelijke bevoegdheden. Hij kan het bestuur niets opleggen, banken niets afdwingen. Diks: Je bent afhankelijk van een zekere vrijwilligheid. Maar je mag veronderstellen dat als iemand zelf om een stille bewindvoerder vraagt, hij ook met zo iemand wil samenwerken. Van den Bos: Als stille bewindvoerder heb je iemand nodig die heel constructief overleg kan plegen en kan denken in oplos-singen en niet alleen in problemen. Als bewindvoerder - en ook als curator - ben je procesbegeleider, geen redder in nood met een zak geld, zoals mensen te vaak nog denken. Als ondernemer moet je bedenken dat je met de stille bewindvoerder zeer inten-sief gaat samenwerken aan een doorstart, dus moet je samen door n deur kunnen en het samen oplossen.

    Positieve energie Samenwerken aan een doorstart en daarna het faillissement afwikkelen. En dat laatste, weten beide curatoren uit ervaring, is niet altijd de meest favoriete taak van ondernemers. Die zijn al zo gefocust op dat nieuwe bedrijf en richten alle positieve energie op die doorstart. Maar ze spelen ook nog een rol in de afwikkeling van het faillissement. Want bij een doorstart blijven de schulden achter bij de verkopende partij. Dus er volgt in principe sowieso een faillissement, ook al verloopt de doorstart goed. En daar zie ik nog wel eens dat ze de moed laten zakken. Toch moet de ondernemer nog even de schouders eronder zetten en meewerken met de curator. En dat is dezelfde persoon als de stille bewindvoerder. Die neemt na de bekendmaking van het faillissement de rol van openbaar curator op zich.

    Chris Diks en Ronald van den Bos kijken uit naar een toekomst als stille bewindvoerder. Een faillissement is pijn verdelen. Dat is ook voor de curator geen gemakkelijke taak. Maar als je als stille bewindvoerder in een vroeg stadium kunt instappen om de kansen op een doorstart te vergroten en zo de pijn van velen wat minder groot te maken, dan heel graag.

    Als stille bewindvoerder heb je iemand nodig die heel constructief is en kan denken in oplossingen, niet alleen in problemen. Als bewind-voerder - en ook als curator - ben je procesbegeleider, geen redder in nood met een zak geld, zoals mensen te vaak nog denken.

  • 23Samenspraak | 2014 | Chris Diks, curator en advocaat Ondernemingsrecht

    De stille bewindvoerder is een relatief nieuw fenomeendat nog niet wettelijk is vastgelegd. Een nieuwe rol voor de advocaat Insolventierecht, naast die van gewone

    bewindvoerder en curator.

  • 24Samenspraak | 2014 |

    Van onze partner in KopenhagenNiels Christian Dcker van Lund Elmer Sandager

    Voor grensoverschrijdende zaken is Dirkzwager aangesloten bij TELFA,

    een Europees samenwerkingsverband van advocaten- en notarissenkan-toren. Daarnaast is er aansluiting met het Amerikaanse netwerk USLAW.

    Gezamenlijke kennis delen zij via de site www.legalknowledgeportal.com.

    In deze rubriek komt n van de internationale partners aan het woord.

    Scandinavirs hebben de naam niet van loze praatjes te houden. Dat gaat zeker op voor Niels Christian Dcker, partner en advocaat van het Deens advocatenkantoor Lund Elmer Sandager. Deze middelgrote firma is gevestigd in Kopenhagen en is gespecialiseerd in business en vastgoed. Er werken ruim negentig mensen, waar-van vijfendertig advocaten. Als Dcker moet omschrijven wat de firma uniek maakt, beindigt hij elke zin met maar dit klinkt vast als een marketingpraatje, of dit zegt ongetwijfeld elk kantoor van zichzelf . Zijn bescheidenheid is onte-recht. Dat Lund Elmer Sandager werke-lijk innovatief en eigentijds is, blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat het kantoor in 2012 werd genomineerd voor de Innova-tieprijs. De Deense advocatenbond reikt de prijs om de twee jaar uit aan een bij-zonder vooruitstrevend Deens advocaten-kantoor. Lund Elmer Sandager eindigde bij de laatste drie.

    AutomatiseringReden voor de nominatie voor de Innova-tieprijs was de procesoptimalisatie die de incassoafdeling invoerde. Dcker: Onze incassoafdeling houdt zich bezig met het vorderen van schulden in opdracht van onze klanten. Dat kan om enorme bedra-gen gaan, maar ook om honderd euro. In alle gevallen besteden we veel tijd aan elke zaak. Om de workflow te verbeteren, zijn we overgestapt op een computerge-stuurd systeem. De belangrijkste verbete-ring ten opzichte van vroeger is waar-schijnlijk dat klanten zelf toegang hebben tot hun portfolio. Voorheen belden ze ons als ze een update van hun lopende zaken wilden krijgen. Een leasemaatschappij bijvoorbeeld heeft gemiddeld tweehon-

  • 25Samenspraak | 2014 |

    Inte

    rnat

    iona

    al

    derd van zulke zaken lopen. Met behulp van een wachtwoord kunnen ze nu in een oogwenk zelf de actuele status bekijken. Dit bespaart hen n ons veel tijd. Bijkomend voordeel: Door de pro-cesoptimalisatie werkt het team veel nauwer samen. Voorheen waren de zeven werknemers van deze afdeling ieder ver-antwoordelijk voor hun eigen zaak. Nu beheren ze samen het totale portfolio.

    BenaderbaarDe wortels van het kantoor zijn terug te voeren tot 1877. Het bedrijf Lund maakte toen al 1877 deel uit van het advocaten-kantoor Oppenheim, Lund & Partner. In

    1999 fuseerden Lund en Elmer met een derde, inmiddels vertrokken partner. Een nieuwe fusie in 2002 leidde tot de huidige samenstelling. Er lopen momenteel twee Elmers rond in het bedrijf: vader Jrgen (71) en zoon Christian (44). Na enige aandringen noemt Dcker een onder-scheidend kenmerk van de firma Lund Elmer Sandager. De partners zijn heel benaderbaar. Wij verschuilen ons niet achter onze medewerkers of stagiaires. Waarschijnlijk zeggen alle kantoren dit, maar toch horen wij vaak van nieuwe klanten dat ze onze werkwijze een ver-ademing vinden. Bij hun oude advoca-tenkantoor spraken ze de partners vaak alleen bij de kennismaking.

    Goede indrukLund Elmer Sandager is al sinds een jaar na de oprichting van TELFA in 1989 bij het samenwerkingsverband betrok-ken. Dcker: Wanneer een buitenlands bedrijf een zaak in Denemarken wil aanspannen, of wanneer het bedrijf over-weegt te investeren in Deens vastgoed, verwijzen onze Europese samenwer-kingspartners ze door naar Lund Elmer

    Sandager. Daarnaast is het voor ons prettig om onze eigen klanten te kunnen verwijzen naar betrouwbare kantoren in Europa en Amerika. Het maakt een goede indruk als je kunt zeggen: Ik garandeer dat je bij Frans Knppe van Dirkzwager in goede handen bent. Over de Legal Knowledge Portal, de inter-nationale kennisbank die door Dirkzwa-ger is opgericht, is Dcker erg enthou-siast. Zozeer zelfs, dat hij zich excuseert voor zijn collegas, die naar zijn mening nog niet genoeg bijdragen. Eigenlijk wil ik bereiken dat er een competitie ontstaat tussen de afdelingen wie de meeste arti-kelen schrijft.

    HardloopwedstrijdDie competitiedrift uit zich ook in andere aspecten. Ieder jaar in de laatste week van augustus staat Kopenhagen in het teken van de DHL Relay Run. De hardloop-wedstrijd, die vijf dagen duurt en waarin per dag door vijf teamleden vijf keer vijf kilometer moet worden afgelegd, heeft als hoofddoel om kantoorpersoneel in beweging te krijgen. Daarnaast is het een gezellig zomers hoogtepunt. Zeker 125.000 hardlopers laten zich door hun collegas aanmoedigen in het park Fl-ledparken. Dcker, een fanatieke marathonloper, streeft ernaar om zo veel mogelijk teams van Lund Elmer Sandager op de been te krijgen. Vorig jaar waren het er twee, dit jaar hoopt hij op drie of vier. Er werken tenslotte veel sporters bij Lund Elmer Sandager. Misschien is dat ook wel ty-pisch voor onze firma.

    Onze partners zijn heel benaderbaar, ze verschuilen zich niet achter hun medewerkers, zoals

    het geval is bij sommige traditionele kantoren.

    layar

    In dit artikel maken we gebruik van Layar. Lees op pagina 7 hoe dit werkt.

    Meer informatie: www.lundelmersandager.dkBekijk de video die Lund Elmer Sandager in de competitie voor de Innovatieprijs opnam (in het Deens) www.vimeo.com/51429802

  • 26Samenspraak | 2014 |

    layar

    In dit artikel maken we gebruik van Layar. Lees op pagina 7 hoe dit werkt.

    AHMC Upward vierde in 2013 haar 90-jarige bestaan en is met 1200 leden de grootste hockey-club van Arnhem. Meer informatie www.upward.nl NMHC Nijmegen is opgericht in 1906 en behoort met 1800 leden tot de tien grootste hockeyver-enigingen van Nederland. Meer informatie www.nmhc.nl

    Beide clubs zijn zich bewust van het belang van een grotere pool van goed opgeleide en gemoti-veerde scheidsrechters, omdat dit het spel ten goede komt en uitein-delijk ook de kwaliteit van gehele hockeyclub verbetert.

    Pieter Sonneveld, manager Marketing & Communicatie

  • 27Samenspraak | 2014 |

    Par

    tner

    in s

    pons

    orin

    g

    De wens is om met onze aanpak van sportsponsoring directer aan te sluiten bij onze dienstverlening. Dirkzwager wil meer zijn dan een financieel ondersteuner; we willen een opbouwende rol spelen. Zo groeide het idee om niet de hockeyclub in het alge-meen, maar specifiek het scheidsrechter-programma van de club te sponsoren. Pieter Sonneveld, manager Marketing & Communicatie, licht de nieuw ingesla-gen weg toe. Al eerder initieerde hij een verschuiving van een brede aandacht voor allerlei sporten naar een meer gekanali-seerde aandacht voor de hockeysport. Nu volgt een verdere toespitsing van club-sponsoring naar de ondersteuning van een specifiek scheidsrechterprogramma.

    Kennis delen is ook: scheidsrechters opleiden

    Binnen hockeysponsoring gaat Dirkzwager de focus verleg-gen van algemene clubsponsoring naar ondersteuning van het scheidsrechterprogramma. Dat sluit nauwer aan bij de filosofie van het kantoor: een actieve en motiverende rol spe-len in het delen van kennis en kwaliteit.

    Fluiten op niveau

    Spelplezier Het scheidsrechterprogramma stelt de club in staat om mensen die bewust kie-zen voor de rol van fluitist een gedegen opleiding te laten volgen. Dat omvat niet alleen spelregels, maar de cursisten leren ook het spel leuk te houden of om te gaan met diverse karakters in het veld. Een hockeyclub krijgt zo steeds meer gemotiveerde spelleiders van niveau, mensen die het echt leuk vinden om te fluiten en dat verhoogt weer het spelple-zier. Veel clubs moeten het vooral hebben van spelers die om beurten een wedstrijd verplicht fluiten. Elke volwassen hoc-keyer bezit een scheidsrechterkaart, dat is een voorwaarde voor het lidmaatschap van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond. Maar dat wil nog niet zeggen dat ze goed en graag fluiten. Daar komt meer bij kijken, weet Sonneveld uit ervaring. Ik had als speler vroeger graag mijn fluitbeurt aan een officieel opgeleide scheidsrechter afgestaan. Eventueel had ik daar zelfs een aanvulling op mijn con-tributie voor willen betalen. Zon afkoop-constructie is straks wellicht mogelijk. Specialisten De parallel tussen jurist en scheidsrechter ligt voor de hand: de scheidsrechter is diegene die erop toeziet dat de spelregels juist worden toegepast. Een voor juristen herkenbare rol. Maar Sonneveld trekt de parallel graag door naar de kwaliteit en deskundigheid van de juridische dienst-verlening: Een goed opgeleide scheids-rechter is als een ervaren en gemotiveerde jurist. Beiden zijn specialist in hun vak, weten alles over regelgeving en hoe deze

    Uitstraling en gezag zijn be-langrijke eigenschappen van een scheidsrechter. Een onder-scheidend tenue kan daarbij een rolspelen, vooral als daaruit blijkt dat er steun is van derden. Zonder sponsors kan een hockey-club vandaag de dag niet meer bestaan. Zeker niet met de wens om onze vaandeldragers bij de jeugden de senioren,en natuurlijk ook bij het scheidsrechters corps, mee te laten spelen en fluiten in de top.Dirkzwager ondersteunt de uitstraling en het gezag van het Junior Arbitrage Corps van NMHC Nijmegen. Raymond Phijffer, PitcherClub NMHC Nijmegen

    het beste toe te passen. Sonneveld is in zijn plannen genspireerd door twee grote hockeyclubs in de regio, die al bezig waren met een ambitieus scheids-rechterprogramma: AHMC Upward in Arnhem en NMHC in Nijmegen. Met deze twee clubs zijn de sponsorafspraken al bezegeld. Scheidsrechters van Upward en Nijmegen die de vervolgopleiding volgden, zullen straks te herkennen zijn aan bepaalde Dirkzwager-elementen in hun tenue. En wie weet ook nog bij andere clubs, want Sonneveld is met andere verenigingen in gesprek: Nog niet elke hockeyclub kent zon kwalitatief scheidsrechterpro-gramma. In de ontwikkeling daarvan hoopt Dirkzwager een motiverende rol te kunnen spelen.

    De scheidsrechter heeft natrlijk altijd gelijk, maar is helaas niet altijd degene die de regels goed kent of toepast. Anderzijds is hij of zij mede bepalend voor het hoc-keyplezier. Binnen Upward zijn we al jaren bezig om hockey leuker te maken. Samen met bedrijven die verstand van zaken hebben. Voor onze scheidsrechters doen we dat met Dirkzwager, omdat zij ver-stand hebben van het uitleggen en toepassen van regels. Zo zijn we in staat om onze scheidsrechters goed op te leiden en dus hockey leuker te maken. Tjerk Oostra, bestuurslid Accommodatie en Sponsoring AHMC Upward

  • Wij pleiten voor handelen met voorkennis.

    Download de Dirkzwager KennisBoek App.In sommige gevallen hoeft u niet meteen het advocaten- of notarissen-kantoor te bellen. De KennisBoek App is ht antwoord op al uw juridische vragen. Met de mogelijkheid om deze af te stemmen op uw persoonlijke informatiewens. Daarnaast biedt KennisBoek ruimte voor interactie. Zo kunt u reageren op artikelen, deelnemen aan groepsdiscussies en content eenvoudig delen via social media. En dat allemaal in een fraaie App, waar u snel en makkelijk doorheen bladert. Interesse in de App? Kijk snel op www.kennisboek.nl