Samenspel juli 2014

16
De Hart&Vaatgroep regio Zuid-Holland 1 Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: deze Samenspel is bijna de laatste, die u van ons ontvangt. Er komt er nog eentje en dan stop- pen we met een papieren versie en gaan u voortaan informeren via een digitale nieuwsbrief. Met een geprinte versie voor wie geen computer bezit. Deze beslissing is genomen omdat het heel veel moeite kost goe- de artikelen te vinden voor de Samenspel en er zich helaas geen nieu- we vrijwilligers melden, die dit soort werk leuk vinden om te doen. Maar er is ook een positiever reden: via een nieuwsbrief kunnen we u sneller en gerichter informeren over komende activiteiten. Nu lukt dat niet. De Samenspel komt 4x per jaar uit en de drukker heeft voldoende tijd no- dig, dus kunnen we u alleen informeren als activiteiten nog ver in de toekomst liggen. Veel fijner lijkt het ons als dat actueler kan, waardoor u beter op de hoogte gehouden kunt worden. Dus stuur uw e-mailadres naar [email protected] als u dat nog niet gedaan hebt en interesse hebt in onze nieuwsbrief. Altijd blijft de mogelijkheid bestaan om u af te melden. Ook als u geen lid bent kunt u zich toch gratis aanmelden voor de nieuwsbrief, daar wij ons na- drukkelijk willen richten tot álle hart- en vaatpatiënten. Een van de vele wensen, die wij hebben, is om u heel gericht uit te kun- nen nodigen voor een themabijeenkomst ; dat botst echter met privacy- regels en is dus niet haalbaar. U krijgt ook informatie over ziektebeel- den, waar u hopelijk niet aan lijdt. Kent u echter iemand in uw omgeving met dit ziektebeeld….geef de informatie dan alstublieft door aan die persoon. Ik sprak al over vele wensen en noem er nog een. Meer vrijwilligers op allerlei gebied: secretariële ondersteuning, het maken van de nieuws- brief, achter de stand staan, een kookworkshop helpen organiseren, contacten onderhouden met de sportclubs etc etc. Om in deze grote en vooral dichtbevolkte regio Zuid-Holland nog veel en veel meer te kun- nen betekenen voor de hart- en vaatpatiënt. Zon 12 vrijwilligers voor 29 ziekenhuizen, 67 gemeenten en 3,3 miljoen inwoners….we hebben er minstens 100 nodig. Of 200. We hebben nu onze handen vol aan het afhandelen van de aanvragen voor beurzen en gezondheidsmarkten en komen niet toe aan het benaderen van nog niet met ons bekende zie- kenhuizen of het versterken van de contacten met onze sportclubs. En aan zoveel meer dingen niet, die op ons lijstje staan. Van de voorzitter

description

 

Transcript of Samenspel juli 2014

Page 1: Samenspel juli 2014

De Hart&Vaatgroep regio Zuid-Holland 1

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: deze Samenspel is bijna de laatste, die u van ons ontvangt. Er komt er nog eentje en dan stop-pen we met een papieren versie en gaan u voortaan informeren via een digitale nieuwsbrief. Met een geprinte versie voor wie geen computer bezit. Deze beslissing is genomen omdat het heel veel moeite kost goe-de artikelen te vinden voor de Samenspel en er zich helaas geen nieu-we vrijwilligers melden, die dit soort werk leuk vinden om te doen. Maar er is ook een positiever reden: via een nieuwsbrief kunnen we u sneller en gerichter informeren over komende activiteiten. Nu lukt dat niet. De Samenspel komt 4x per jaar uit en de drukker heeft voldoende tijd no-dig, dus kunnen we u alleen informeren als activiteiten nog ver in de toekomst liggen. Veel fijner lijkt het ons als dat actueler kan, waardoor u beter op de hoogte gehouden kunt worden.

Dus stuur uw e-mailadres naar [email protected] als u dat nog niet gedaan hebt en interesse hebt in onze nieuwsbrief. Altijd blijft de mogelijkheid bestaan om u af te melden. Ook als u geen lid bent kunt u zich toch gratis aanmelden voor de nieuwsbrief, daar wij ons na-drukkelijk willen richten tot álle hart- en vaatpatiënten.

Een van de vele wensen, die wij hebben, is om u heel gericht uit te kun-nen nodigen voor een themabijeenkomst ; dat botst echter met privacy-regels en is dus niet haalbaar. U krijgt ook informatie over ziektebeel-den, waar u hopelijk niet aan lijdt. Kent u echter iemand in uw omgeving met dit ziektebeeld….geef de informatie dan alstublieft door aan die persoon.

Ik sprak al over vele wensen en noem er nog een. Meer vrijwilligers op allerlei gebied: secretariële ondersteuning, het maken van de nieuws-brief, achter de stand staan, een kookworkshop helpen organiseren, contacten onderhouden met de sportclubs etc etc. Om in deze grote en vooral dichtbevolkte regio Zuid-Holland nog veel en veel meer te kun-nen betekenen voor de hart- en vaatpatiënt. Zo’n 12 vrijwilligers voor 29 ziekenhuizen, 67 gemeenten en 3,3 miljoen inwoners….we hebben er minstens 100 nodig. Of 200. We hebben nu onze handen vol aan het afhandelen van de aanvragen voor beurzen en gezondheidsmarkten en komen niet toe aan het benaderen van nog niet met ons bekende zie-kenhuizen of het versterken van de contacten met onze sportclubs. En aan zoveel meer dingen niet, die op ons lijstje staan.

Van de voorzitter

Page 2: Samenspel juli 2014

De Hart&Vaatgroep regio Zuid-Holland 2

Van de voorzitter (vervolg)

Op velerlei gebied gaan we steeds meer samenwerken met de Hart-stichting. Aanvragen voor een stand komen binnen via het gezamenlijk kantoor en komen nu bij ons van De Hart&Vaatgroep, de afdeling Pati-ënt, terecht. Maar….waar zijn de vrijwilligers van de Hartstichting geble-ven, die eerder die stand bemanden? Bent u zo’n vrijwilliger en leest u dit of bent u dit niet, maar hebt u interesse…neem contact met ons op en maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking, een ge-sprek over wensen en mogelijkheden. We wachten met smart op ver-sterking van ons team! Er is ook positief nieuws te melden gelukkig. Steeds meer ziekenhuizen weten ons te vinden bij een gezondheidsmarkt, open dag of themabij-eenkomst. Op de Dag van de Beroerte op 13 mei stonden we in maar liefst 5 ziekenhuizen in Zuid-Holland. Ik kijk met plezier terug op 3 ge-slaagde en informatieve avonden in het Groene Hartziekenhuis in Gou-da. Op de druk bezochte en zeer geslaagde Leefstijldag in het Albert Schweitzerziekenhuis locatie Sliedrecht. Op een avond voor patiënten na een hartinfarct van het Hartcentrum van het LUMC, waar wij met een stand mochten staan en nieuwe contacten hebben gelegd. Graag wil ik u attenderen op onze goede samenwerking met de DVN, de diabetesvereniging, van regio Rotterdam. Samen met hen organise-ren we in Rotterdam 3 themacafé’s. De eerste over bewegen is al voor-bij als deze Samenspel uitkomt en was op 28 juni. Maar er komt een bijeenkomst over voeding op zaterdag 20 september en als laatste over stress en ontspanning op zaterdag 4 oktober. Alle bijeenkomsten wor-den gehouden in De Gouvernestraat (voorheen LantarenVenster) in Rotterdam. Lees er meer over op onze website www.hartenvaatgroep.nl en doorklikken op Zuid-Holland en houd nade-re berichtgeving in de gaten. Er is op onze website heel veel lezens-waardigs te vinden, dus kijk daar vooral eens rond. Ik kan nog heel veel meer vertellen, maar dan vul ik deze Samenspel in mijn eentje en dat is niet de bedoeling. Ik groet u, wens u een mooie zomer toe en roep u nogmaals op om uw e-mailadres door te geven voor de komende nieuwsbrief.

Page 3: Samenspel juli 2014

De Hart&Vaatgroep regio Zuid-Holland 3

Inhoudsopgave

Colofon

Het blad “Samenspel” is een uitgave van De Hart&Vaatgroep - regio Zuid-Holland en wordt toegezonden aan alle leden, donateurs en belanghebbenden in de provincie.

Wij zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van de advertenties en artikelen met bronvermelding in dit blad.

Jaargang 5, nr. 3, juli 2014

Redactie: Gaby Lamie en

Ger Quellhorst

Druk en reclame: Nolin Uitgevers b.v. Hoogezand

Oplage: 5.000 ex.

Gastschrijvers:

Stella Amesz Lenneke van Tol

T. Intrup

De Hart&Vaatgroep regio Zuid-Holland

van en voor mensen met een hart– of vaatziekte

Email:

[email protected]

Webadres: zuid-holland.hartenvaatgroep.nl

Kopij voor volgend nummer inleveren vóór

5 mei 2014

Van de voorzitter 1

Wat doet De Hart&Vaatgroep? 4

Het vrijwilligersteam Zuid-Holland 5

Elektronisch ketendossier voor Rivas Zorggroep 6

Wond Expertise Centrum van het Groene Hart Ziekenhuis 8

De zorg voor hart- en vaatziekten 10

Het overkwam ook mij 11

Dialyse is trigger voor boezemfibrilleren 13

Natriumbeperkt recept: PIZZA 14

Wordt lid en krijg een kookboek gratis 16

Page 4: Samenspel juli 2014

De Hart&Vaatgroep regio Zuid-Holland 4

De Hart&Vaatgroep is een patiëntenorganisatie van en voor mensen met een hart- of vaatziekte. Zowel landelijk als regionaal richt De Hart&Vaatgroep zich op informatievoorziening, lotgenotencontact, leefstijlmanagement en collectieve belangenbehartiging. De Hart&Vaatgroep houdt zich bezig met:

Informatiebrochures over hart- en vaatziekten

Een internetsite met o.a. een kennisbank met toegankelijke informatie

Het leefstijlmagazine ‘Vida’ met nieuws en achtergronden

Informatiedagen en themabijeenkomsten over uiteenlopende onderwerpen

Contact met mensen met hetzelfde ziektebeeld, zowel één op één als in groepsverband

Leefstijlactiviteiten zoals kookworkshops en sport- en beweegaanbod

Belangenbehartiging van hart- en vaatpatiënten in politiek en zorg.

Lid worden?

Door uw steun kunnen wij ons inzetten voor hart- en vaatpatiënten. Kijk voor meer informatie over De Hart&Vaatgroep, het lidmaatschap of het donateur-schap op onze internetsite of gebruik de bon achterin.

Bezoekadres:

Prinses Catharina-Amaliastraat 10 2496 XD Den Haag

Postadres:

Postbus 300 2501 CH Den Haag

Landelijk Regio Zuid-Holland

E: [email protected] [email protected]

W: www.hartenvaatgroep.nl zuid-holland.hartenvaatgroep.nl

Page 5: Samenspel juli 2014

De Hart&Vaatgroep regio Zuid-Holland 5

Het regioteam Zuid-Holland is op het moment van schrijven (10 februa-ri) als volgt samengesteld:

Vrijwilligers in Zuid-Holland

G. Lamie Teamleider

G.H. Quellhorst Secretaris/penningmeester

Overige leden team Zuid-Holland:

Vacatures Leefstijl / kookworkshops

M. Baars - de Jong

P.P. van der Hijden P Reijngoud

Leefstijl / bewegen

B. Pieterse

J.W. de Bruijn

Informatievoorziening

C. de Bloois

R. Alaverdy– van der Knijff

Belangenbehartiging

A. Moret Groepsgewijs lotgenotencontact

Page 6: Samenspel juli 2014

De Hart&Vaatgroep regio Zuid-Holland 6

GORINCHEM - Voor het eerst in Nederland wer-ken zorgprofessionals uit zowel het zieken-huis als verpleeg- en verzorgingshuizen, kraamzorg, paramedi-sche zorg en thuiszorg op grote schaal samen in één geïntegreerd elektronisch cliëntdos-sier. Sinds afgelopen vrijdag werken de ruim 50 locaties van Rivas Zorggroep met software-systeem HiX van ChipSoft. Van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem tot en met de paramedische zorg, de verpleegzorg en de thuiszorg in de verschillende regio's. Het gehele ketenproces is geautomatiseerd.

,,Rivas zet de cliënt hiermee écht centraal," aldus directeur Pieter de Kort. ,,We ondersteunen hiermee een eenduidige manier van werken binnen onze hele organisatie. En onze cliënten krijgen in de nabije toekomst inzage in hun eigen dossier via een beveiligde toegang. Dankzij een gedegen voorbe-reiding en de vele energie die hierin is gestoken, is de introductie van het dossier goed verlopen. Cliënten van Rivas hebben hiervan nauwelijks of geen hinder ondervonden." Cliënten van Rivas hebben nu binnen de gehele organisatie één digitaal dossier. Als zij binnen de zorggroep van zorgonderdeel wisselen, zijn alle gegevens bij de volgende behandelaar bekend. De cliënt hoeft dus niet op-nieuw zijn verhaal te vertellen. Iedere geautoriseerde zorgverlener heeft bo-vendien 7x24 uur toegang tot de juiste, meest actuele informatie over de cli-ënt, zoals medicatie en allergieën. De zorgprofessional heeft toegang tot die onderdelen uit het dossier die relevant zijn voor de behandeling of begelei-ding. Dit is veiliger voor de cliënt, stroomlijnt het zorgtraject, verkleint de kans op fouten en is bovendien efficiënter en gebruiksvriendelijker. De ruim zesduizend zorgprofessionals van Rivas ondervinden met de nieu-we software optimale en integrale ondersteuning bij hun werkzaamheden. Grenzen tussen afdelingen en zorgonderdelen vervagen, zodat de cliënt de beste zorg ontvangt. Doordat het gehele ketenproces is geautomatiseerd, is de zorg naadloos op elkaar aangesloten. Ter illustratie: bij het inplannen van een operatie kan direct een plaats in het verpleeghuis worden meegepland. Ook kan bij ontslag uit het ziekenhuis direct de thuiszorg, inclusief eventuele hulpmiddelen, worden geregeld.

Vervolg op pagina 7

Elektronisch ketendossier voor Rivas Zorggroep

Page 7: Samenspel juli 2014

De Hart&Vaatgroep regio Zuid-Holland 7

De grootste uitdaging tijdens de organisatiebrede uitrol was de integra-tie van alle cure (ziekenhuiszorg) en care (overige)-onderdelen in één systeem. Daarvoor moesten gegevens uit zes verschillende systemen worden overgezet naar één systeem. Met de cure had Chipsoft al erva-ring opgedaan. Voor de care hebben Rivas en ChipSoft samen wensen en eisen opgesteld waaraan het systeem moet voldoen om de zorg goed te ondersteunen. Uitgangspunt daarbij is, dat Rivas haar cliënten altijd de juiste zorg biedt op het juiste moment en op de juiste plaats. Ook heeft Rivas met de mogelijkheden van het dossier de weg vrijgemaakt voor actieve cliëntparticipatie. Uiteindelijk doel is om cliënten in de nabije toekomst via beveiligde toegang inzage te geven in hun eigen dossier. Daarnaast wordt het mogelijk voor cliënten om zelf afspraken in te plan-nen en informatie te downloaden waarvan de zorgprofessional heeft aangegeven dat die op de situatie van de cliënt van toepassing is.

Rivas is bij monde van programmamanager Rivas Elektronisch Dossier Roger van Driel zeer content met het nieuwe systeem. ,,Het ondersteunt de gehele zorgketen en dat is uniek. Veel mensen hebben hard aan de-ze succesvolle implementatie gewerkt en duizenden mensen zijn ge-traind om met het systeem te werken. Het is ongekend hoe we zo'n gea-vanceerd systeem in zo'n korte doorlooptijd ketenbreed hebben neerge-zet. Daar zijn we echt trots op." Rivas heeft hiermee het eerste echte ketendossier in Nederland. Iedere professional beschikt daarbij over die informatie van de cliënt die voor zijn behandeling of begeleiding van toepassing is. Ook kan het systeem op mobiele apparaten zoals tablets met een touchscreen gebruikt wor-den. Dit gebeurt bij Rivas bijvoorbeeld in de thuiszorg. Het systeem wordt voortdurend verbeterd aan de hand van de nieuwste inzichten en technologieën.

BRON: www.destadgorinchem.nl

Elektronisch ketendossier voor Rivas Zorggroep (vervolg)

Page 8: Samenspel juli 2014

De Hart&Vaatgroep regio Zuid-Holland 8

Wond Expertise Centrum van het Groene Hart Ziekenhuis

De meeste wonden genezen vanzelf. Helaas is dat niet altijd het geval en kan het zijn dat wonden zelfs groter worden of geïnfecteerd raken. Wanneer u te maken heeft met acute, complexe of lang bestaande wondproblemen, zoals doorligwonden, wonden die niet genezen door vaatproblemen, diabetische voetwonden, traumatische verwondingen of oncologische wonden, kunt u terecht in ons Wond Expertise Cen-trum (WEC) van het Groene Hart Ziekenhuis. Als u niet in staat bent om naar het ziekenhuis te komen, kunnen wij ook naar uw huis komen. U begrijpt dat de meeste aanvullende onderzoeken wel in het zieken-huis zullen moeten plaats- vinden.

Het WEC heeft een multidisciplinair behandelteam. Dit team bestaat uit vaatchirurgen, plastisch chirurgen, dermatologen, een revalidatiearts, een podotherapeut, gipsverbandmeesters, verpleegkundig specialisten en een wond- consulent. Dit wondcentrum wordt gecoördineerd door een verpleegkundig specialist, zij zorgt er voor dat de juiste disciplines bij een specifiek probleem worden betrokken.

Als u op het WEC komt gaan we op zoek naar de oorzaak van de slechte wondgenezing. Om tot een juiste diagnose te komen zullen we eerst de anamnese afnemen. Dit houdt in dat aan u een aantal vragen gesteld zullen gaan worden zoals wat u in uw voorgeschiedenis voor ziekten en aandoeningen heeft of heeft gehad, of u allergisch bent voor een bepaald medicijn en welke medicatie u gebruikt (sommige medicij-nen belemmeren de wondgenezing). Ook willen we weten of u rookt. Verder vragen wij alles over de wond: hoe lang het bestaat, of u weet hoe de wond is ontstaan en wat u tot nu toe voor behandeling heeft ge-had.

Vervolgens zullen we een lichamelijk onderzoek doen. Bijvoorbeeld zullen we met behulp van een monofilament onderzoeken of u last heeft van neuropathie (verminderd gevoel) in de voeten. Een monofila-ment is een meetinstrument om de gevoeligheid/sensibiliteit van voe-ten te testen, het is een gekalibreerd nylon draadje aan een houdertje, wat een druk van tien gram uitoefent als het tegen de voet gehouden wordt. Als er geen gevoel wordt waargenomen dan is het beschermend pijngevoel te laag. Hierna zullen de slagaders aan uw benen en voeten bevoeld worden. Ook wordt er gekeken of er sprake is van vochtopho-ping in het been door in uw been te drukken en kijken of daar een "deukje" achter blijft (pitting oedeem). Natuurlijk kijken we ook naar de wond zelf: locatie, grootte, diepte en de fase van wondgenezing.

Page 9: Samenspel juli 2014

De Hart&Vaatgroep regio Zuid-Holland 9

Eventueel zal er een aanvullend onderzoek plaatsvinden. Helaas moet hier-voor in sommige gevallen een nieuwe afspraak worden gemaakt. Natuurlijk proberen we voor u het aantal ziekenhuisbezoeken zo gering mogelijk te hou-den. Enkele voorbeelden van aanvullend onderzoek zijn: de wondkweek, een enkel-arm index (dit is een bloeddrukmeting aan de armen en aan de benen) een echo van de bloedvaten en een biopt van de wond. Alles te samen leidt ons naar een diagnose; de oorzaak van de slechte wond-genezing. Vaak zijn er meerdere oorzaken die tot een slechte wondgenezing leiden. Denk maar aan de diabetische voet, alleen al bij deze aandoening kan er sprake zijn van vaatproblematiek, neuropathie en ook infectie. Aansluitend daarop bekijken de medisch specialist en de verpleegkundig specialist samen met u wat voor u de beste behandeling zou kunnen zijn. Indien nodig kunt u dezelfde of de volgende dag al terecht op het WEC, u heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig. Stella Amesz verpleegkundig specialist WEC, Groene Hart Ziekenhuis, Gouda. [email protected] 0182-50505 toestel 3266

Op 8 juli 2014 zal er een informatiebijeenkomst worden gehouden met als on-derwerp spataderen. Het voorlopige programma is als volgt: 1. Ziektebeeld (pathologie/fysiologie) spataderen en atherosclerotische

ziekten door Vaatchirurgie - dr. Van Brussel

2. Behandelmogelijkheden laserbehandeling door Vaatchirurgie - arts as-sistent

3. Crossectomie Nader in te vullen

4. Pauze

5. Uitleg over vaatonderzoek en laser door Vaatlaboranten

6. Flebologie behandelmogelijkheden en cosmetiek door Flebologie

7. Vergoeding van behandeling spataderen door Vaatlaboranten Wij staan daar met een stand. Controleer de website van het SFG.

Wond Expertise Centrum (vervolg)

Informatiebijeenkomst spataderen Sint Franciscus Gasthuis

Page 10: Samenspel juli 2014

De Hart&Vaatgroep regio Zuid-Holland 10

Mijn naam is Lenneke van Tol. Ik werk als verpleegkundig specialist in-tensieve zorg bij somatische aandoeningen in het Groene Hart Zieken-huis. Sinds de oprichting van de Vasculaire Polikliniek Interne Genees-kunde houd ik mij voornamelijk bezig met het voorkomen en behande-len van hart- en vaatziekten. Op deze polikliniek werk ik samen met een verpleegkundige en een afde-lingsassistente. Met elkaar proberen we de zorg voor de patiënten goed te organiseren en vlot te laten verlopen. We streven naar een korte wachttijd omdat patiënten vaak al langer klachten hebben. Onze patiënten kunnen gemakkelijk met ons overleggen wanneer zij vinden dat het niet goed gaat of wanneer zijn moeite hebben met het innemen van hun medicijnen. Over het algemeen is er wel iemand van ons aanwezig en zijn we vaak makkelij-ker te bereiken dan de medisch specialisten. Indien nodig kunnen wij altijd even met hen overleg plegen. Op het spreekuur zien we patiënten die al een hart- of vaatziekte hebben om te kijken of er nog winst te halen valt op het terrein van reductie van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Dit kan met medicijnen zijn maar ook geven we leefstijladviezen. Samen met de patiënt proberen we de leef-stijl te optimaliseren en zoveel mogelijk aan te sluiten bij de wensen en mo-gelijkheden van iemand zelf. De patiënten die we hier zien worden voorna-melijk verwezen vanuit de vaatchirurgie, oogheelkunde en neurologie. Ook kunnen patiënten direct door de huisarts worden verwezen wanneer zij (mogelijk) hoge bloeddruk hebben, een (familiair) hoog cholesterol of een sterke familiaire belasting voor hart- en vaatziekten. Bij het eerste bezoek nemen we een uitgebreide anamnese af en doen we ook het bijbehorende lichamelijk onderzoek. Vervolgens spreken we eventueel aanvullende on-derzoeken af, zoals een hartfilmpje of een echo van de buik. We maken hierbij ook vaak gebruik van 24-uurs bloeddrukmetingen. Het is bewezen dat we hierdoor de bloeddruk gerichter kunnen behandelen en voorkomen dat er teveel medicijnen worden voorgeschreven. De zorg voor hart- en vaatziekten proberen we steeds meer te stroomlijnen, binnen de regio. Hiertoe vinden regelmatig gesprekken plaats met vertegen-woordigers vanuit de verschillende disciplines in de eerste lijn (huisartsen) en de tweede lijn (specialisten). Kortom: een uitdagende en afwisselende baan waarbij we de wens van de patiënt hoog in het vaandel hebben staan. Lenneke van Tol

De zorg voor hart- en vaatziekten

Page 11: Samenspel juli 2014

De Hart&Vaatgroep regio Zuid-Holland 11

Het is intussen alweer ruim 6 jaar geleden. Pijn in de borst, bezoek aan de huisarts en nader onderzoek in het IJsselland-Ziekenhuis. De uitslag van het onderzoek was duidelijk. Drie, en misschien zelfs vier omleidingen, wa-ren nodig om erger te voorkomen.

Eerlijk gezegd was ik verbaasd dat mij zoiets zou overkomen. Ondanks het feit dat ik zakelijk altijd druk bezig was, flink rookte en te weinig aan sport deed, had ik toch altijd het idee dat dergelijke problemen niet op mijn pad zouden komen. Dat was verkeerd gedacht want korte tijd later lag ik in het Amphia Ziekenhuis in Breda. Ik was niet de enige die er met hartklachten opgenomen was en op behandeling wachtte.

Dankzij de kunde van het medische team was de operatie (het werden vier omleidingen) goed geslaagd. Na een paar dagen was de hieraan verbon-den pijn in de borst ook verdwenen en werd ik na amper een week weer uit het ziekenhuis ontslagen.

En toen was ik weer verbaasd. Verbaasd over het feit dat mijn lichame-lijke conditie na de operatie op een nulpunt was gezakt en maar nauwelijks weer terug wilde komen. Alles wat ik deed gebeurde op een zeer rustig tempo, en dan nog was ik gauw buiten adem en snel vermoeid. Natuurlijk had men mij vooraf verteld dat ik hiermee te maken zou krijgen maar dat het zo erg zou zijn had ik niet verwacht.

Na verloop van tijd kon ik eindelijk aan het revalidatietraject bij Capri in Rot-terdam beginnen. Tweemaal per week onder begeleiding van hiervoor op-geleide trainers oefeningen doen zorgden ervoor dat mijn conditie weer langzaam op peil kwam. Dat was heerlijk om mee te maken. Iedere week ging ik een stukje vooruit.

Na enkele maanden kon ik de afsluitende test bij Capri doen en werd me verteld dat ik klaar was met de revalidatie. Natuurlijk was ik blij dat alles weer op orde was maar ik miste deze manier van sporten wel. Ik besloot dus om elders verder te sporten. Op een sportschool vechten tegen de ap-paraten, dat zou het niet worden. Dat had ik ooit eerder gedaan en niet lang volgehouden. En lid worden van een vereniging waar het puur om presteren gaat ook zeker niet. Ik had tenslotte geleerd dat ik goed naar mijn lichaam moest luisteren.

Op advies van Capri kwam ik in aanraking met de vereniging Capelle Sport Gezond. Een vereniging in mijn woonplaats Capelle aan den IJssel waar meer mensen met een gelijkwaardig medisch verleden aan het sporten zijn. Voor mij was het precies de club die ik zocht.

Vervolg op pagina 12

Het overkwam ook mij

Page 12: Samenspel juli 2014

De Hart&Vaatgroep regio Zuid-Holland 12

Het overkwam ook mij (vervolg)

CSG voorziet in een behoefte Capelle Sport Gezond is in 1984 opgericht om mensen met een functiebe-perking in staat te stellen tot beoefenen van sport en spel. In de loop der ja-ren is het aantal hartpatiënten binnen de vereniging zodanig toegenomen, dat de aandacht van onze inspanningen en trainingen is geëvalueerd naar (ex-)hart- en longpatiënten.

Intussen heeft Capelle Sport Gezond meer dan 120 leden die wekelijks aan hun conditie werken. Velen sporten twee keer per week en sommigen hebben zich zelfs voor drie keer ingeschreven. De trainingen worden altijd met een rustige warming-up begonnen waarna verschillende spellen worden gedaan. Dat kunnen balspellen zijn maar ook oefeningen op muziek. Zeer geliefd zijn o.a. volleybal en badminton. En in de pauze met z’n allen genieten van een kopje koffie of thee. Naast de sportieve activiteiten is de onderlinge gezelligheid kenmerkend voor deze vereniging.

Vanwege het aanzienlijke leeftijdsverschil van de leden (sommigen zijn niet eens veertig en anderen zijn de zeventig ruim gepasseerd) en de medische achtergrond van een ieder is respect een wezenlijk uitgangspunt tijdens de trainingen.

Vanzelfsprekend zijn de sportbegeleiders voldoende opgeleid om derge-lijke groepen de nodige fysieke inspanningen te laten uitvoeren. Hierbij wordt echter niet uit oog verloren dat ieder lid uiteindelijk zijn eigen tempo bepaalt.

Gezien de grote toestroom van nieuwe leden in de afgelopen tijd heeft de vereniging moeten besluiten om alleen nog mannen en vrouwen toe te laten die het revalidatie-traject van Capri hebben doorlopen. Tevens moeten de leden in of nabij Capelle aan den IJssel woonachtig zijn. Wil je meer over Capelle Sport Gezond weten kijk dan op onze website www.capellesportgezond.nl T. Intrup

Page 13: Samenspel juli 2014

De Hart&Vaatgroep regio Zuid-Holland 13

Dialyse is trigger voor boezemfibrilleren

Boezemfibrilleren, een hartritmestoornis waarbij de hartboezems te snel en onregelmatig samentrekken, komt regelmatig voor bij dialyse-patiënten. Onderzoekers hebben nu gekeken in hoeverre dit het ge-volg is van de nierziekte zelf, en in hoeverre de dialysebehandeling daarbij een rol speelt.

In dit onderzoek, uitgevoerd door cardiologen van het Leids Universi-tair Medisch Centrum, is gekeken naar het tijdstip waarop het boezem-fibrilleren, ook atriumfibrilleren genoemd, optreedt bij 40 nierpatiënten die een dialysebehandeling ondergaan en een geïmplanteerde defibril-lator hebben. Deze zogenaamde cardioverter defibrillator (ICD) zet een afwijkend hartritme om naar een normaal hartritme door een elek-trische prikkel af te geven. Onderzoekers hebben met de ICD kunnen registeren op welke momenten het boezemfibrilleren optreedt bij de onderzoeksgroep van voornamelijk mannen van ongeveer 70 jaar.

BRON: www.stin.nl

www.beweegzoeker.nl

Page 14: Samenspel juli 2014

De Hart&Vaatgroep regio Zuid-Holland 14

Over de pizza...

De pizza is een Italiaans gerecht. Het bestaat uit een bodem van deeg,

waarop voedingsmiddelen als kaas, tomaten, olijven, champignons, groen-

ten en vlees gedaan worden, die doorgaans wordt gebakken in een oven.

De oorsprong van de pizza ligt in het Middellandse Zeegebied. In veel lan-

den rond de Middellandse Zee worden al duizenden jaren ronde broden

gebakken, die als borden dienden. Volgens de overlevering moest de Tro-

jaanse held Aeneas een stad (later: Rome) stichten op de plek waar hij

‘van honger zelfs de leeggegeten borden (dus: broodborden) op gaat eten’.

Benodigdheden

Bodem 30 cm

200 gram bloem

1 deciliter lauwe melk

half zakje gist

1 theelepel suiker

3 eetlepel olijfolie

1 theelepel uienpoeder, oregano, peterselie, knoflookpoeder en bieslook

Ham, kaas en ananas

pakje tomatensaus

25 gram ham

25 gram kaas

klein blikje ananasstukjes

Ui, champignons, paprika, salami en kaas

pakje tomatensaus

25 gram salami

halve ui

paar champignons in plakjes

halve paprika

25 gram kaas

NATRIUMBEPERKT RECEPT: PIZZA

Page 15: Samenspel juli 2014

De Hart&Vaatgroep regio Zuid-Holland 15

PAARDENSTAL

Variatiesuggesties

1. Ham en salami bevatten relatief veel natrium! Een goed en lekker alterna-tief is kipfilet (vleeswaren), het is ook heerlijk en het bevat minder natrium. 2. In plaats van tomatensaus op de bodem, kunt u ook plakjes verse tomaat gebruiken. Ook lekker en weer minder natrium. 3. Zelf tomatensaus maken, lekker en minder natrium. Voor 2 kleine pizza's benodigd:

2 kleine uien

beetje knoflook

4 grote tomaten

theelepel provencaalse kruiden

2 eetlepels olijfolie

De saus kan verder nog op smaak gemaakt worden met peper.

Bereidingswijze

Meng de melk (35°C) met de gist en de suiker en laat dit 10 minuten rusten. Zeef de bloem en maak een kuiltje in het midden. Giet hierin de melk met de gist. Roer de melk vanuit het midden door de bloem. Voeg de olijfolie toe. Voor een lekker smaakje aan de bodem de kruiden toevoegen. Kneed goed door, totdat er een soepel deeg ontstaat. Als het nodig is, kun je nog een klein beetje melk toevoegen. Laat het deeg in een afgedekte kom op een warme plaats ongeveer 3 kwartier rijzen totdat het deeg verdubbeld is. Kneed het deeg nogmaals een minuutje door. Vorm nu een bal en rol dit uit tot een bodem. Laat op een bakplaat nog zo’n 20 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 225°C. Beleg de pizza en bak hem in 12 minuten af. Bedek de bodem van de pizza met wat tomatenpuree of plakjes verse tomaat. Vervolgens naar smaak beleggen met bijv.: ham, ananas en kaas of met ui, champignons, paprika, salami, kipfilet en kaas.

NATRIUMBEPERKT RECEPT: PIZZA

Page 16: Samenspel juli 2014

De Hart&Vaatgroep regio Zuid-Holland 16