SAm! maart-april 2013

Click here to load reader

 • date post

  30-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  216
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Infomagazine van het gemeentebestuur van Sint-Amands.

Transcript of SAm! maart-april 2013

 • Magazine van het gemeentebestuur van Sint-AmandsTweemaandelijkse uitgave - 48ste jaargang - Maart 2013 - nr. 129 ge

  mee

  nte

  gemee

  nte

  Veerle Van Assche en Stefan Deloose naar 'De Slimste Gemeente'

  Herontwikkeling graanmolens Oppuurs

  OCMW richt Minder Mobielencentrale op

  Nieuw rijbewijs in bankkaartmodel

  info_feb13.indd 1info_feb13.indd 1 22/02/13 11:4222/02/13 11:42

 • 2Voor de allerlaatste nieuwtjes of activiteiten, neem een kijkje op www.sint-amands.be of schrijf je in op de tweewekelijkse digitale nieuwsbrief.

  www.facebook.com/sintamandswww.twitter.com/sint_amands

  Foto cover door Helena Lejon: De sneeuw zorgde voor veel winterpret op de dijk

  4 Word lid van het beheersorgaan van de bibliotheek

  8 Veerle Van Assche en Stefan Deloose naar De Slimste Gemeente

  10 Herontwikkeling site Graanmolens

  14 Fabiola op bezoek

  Inhoud

  De nieuwe ploeg is gestart !Op 25 januari 2013 namen we tijdens een feestelijke zitting afscheid van heel wat OCMW- en gemeenteraadsleden, waaronder voormalig burgemeester Freddy Sarens.

  BEDANKT aan iedereen die zich inzette voor onze gemeente en OCMW tijdens de voorbije jaren!

  Met maar liefst 15 nieuwe OCMW- en gemeenteraadsleden hebben de beide besturen samen met vele inwoners 2013 ingezet op onze receptie op de Kaai. De talrijke opkomst was deugddoend voor de nieuwe bestuursploeg die vanaf 2013 start met zitdagen. Voortaan kan je met jouw vragen ook bij de schepenen terecht op woensdag- en donderdagavond in het gemeentehuis.

  In deze SAm! blikken we vooruit op wat er op korte termijn aankomt. Vanuit het OCMW willen we onze dienstverlening

  nog meer afstemmen op de noden in onze gemeente. Samen met het OCMW van Bornem starten we vanaf 1 april een Minder Mobielen Centrale op. Een vervoerdienst voor mensen die zelf niet de mogelijkheden hebben zich te verplaatsen. Dit zullen we realiseren met de hulp van vele vrijwillige chauffeurs.

  In 2013 starten heel wat nieuwe investeringen en projecten. Voor twee nieuwe straten achter de spoorweg aan de Kuipersstraat zijn we op zoek naar twee passende straatnamen. Graag hadden we jouw creatieve ideen gekend.

  Verder nemen Veerle Van Assche en Stefan Deloose het samen met burgemeester Peter Van Hoeymissen op tegen andere Vlaamse gemeenten in De Slimste Gemeente. We wensen hen veel succes.

  Heiko Van MuylderOCMW-voorzitter/schepen

  info_feb13.indd 2info_feb13.indd 2 22/02/13 11:4222/02/13 11:42

 • 3Openingsuren gemeentehuisIedere werkdag: 9 u. tot 12 u.Woensdagnamiddag: 13.30 u. tot 16 u.Donderdagavond: 17.30 u. tot 19 u. (enkel dienst bevolking & burgerlijke stand, technische dienst, milieudienst en dienst ruimtelijke ordening)

  Openingsuren OCMWIedere werkdag: 9 u. tot 12 u.Donderdagnamiddag: 13.30 u. tot 15.30 u. Donderdagavond: 17.30 u. tot 19 u. (uitgezonderd schoolvakanties)

  Zitdag burgemeesterElke donderdag van 18 u. tot 19 u.

  Zitdag OCMW-voorzitterElke donderdag van 18 u. tot 19 u.

  Het gemeentehuis, OCMW, bib en sporthal zullen gesloten zijn opZaterdag 30 maart: bib geslotenMaandag 1 april: paasmaandag (uitgez. sporthal)

  Twee straatnamen gezocht!Sint-Amands krijgt er twee nieuwe straten bij (misschien wel de jouwe?) en het gemeentebestuur wil jou graag laten meedenken over de namen van deze straten. De straten vormen een uitbreiding van de wijk Papaert en liggen in het verlengde van de Kuipersstraat. Andere straten in deze wijk luisteren naar welklinkende namen als Weversstraat, Mandenmakersstraat, Schippersstraat en Kuipersstraat, allen verwijzen ze naar oude beroepen. Het college van burgemeester en schepenen is dan ook erg benieuwd naar andere oude beroepen die Sint-Amands typeren. Welke namen zijn volgens jou geschikt? Stuur ons jouw twee

  favoriete namen door voor 1 april naar cultuurdienst@sint-amands.be of bezorg ons dit invulformulier. Vertel er zeker bij waarom jij voor deze namen kiest. Eind juni maakt de gemeenteraad, na advies van de cultuurraad, de winnende straatnamen bekend. De winnaar zetten we uitgebreid in de bloemetjes bij de offi cile inhuldiging van de nieuwe straten.

  Let wel: indieners moeten inwoners van onze gemeente zijn. Elke inwoner kan slechts n voorstel voor twee straatnamen indienen.

  Invulformulier voorstel twee nieuwe straatnamen Papaert

  Naam: .................................................................................................................................................Adres: .................................................................................................................................................e-mail: ................................................................................................................................................

  Mijn voorstel:1) .......................................................................................................................................................2) .......................................................................................................................................................

  Mijn motivatie:.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

  Dien je voorstel in voor 1 april 2013!

  Zitdagen schepenen CD&Vdonderdag van 18.30 u tot 19 u.Els De Smedt: 1e en 3e donderdag van de maandEddy Ceurstemont: 2e en 4e donderdag van de maandgeen zitdag op de 5e donderdag van de maandZitdag schepenen L.O.S. woensdag van 18 u. tot 18.30 u.Frans Joos: 1e en 3e woensdag van de maandBart De Schutter: 2e en 4e woensdag van de maandgeen zitdag op de 5e woensdag van de maand

  d

  NIEUW!

  Geen zitdagen tijdens

  schoolvakanties

  info_feb13.indd 3info_feb13.indd 3 22/02/13 11:4222/02/13 11:42

 • 4Kort en bondig: een handige infofolderBij deze SAm! vind je een handige infofolder. Deze bevat onder meer de gepdatete contactgegevens van de raadsleden, openingsuren van de gemeentelijke diensten en enkele nuttige noodnummers. We lijstten de diensten van het gemeente- en OCMW-bestuur alfabetisch op. We hopen dat je op deze manier eenvoudig de juiste informatie vindt.

  De bibliotheek is een basisvoorziening in elke gemeente. Elke inwoner kan er terecht met zijn vragen over kennis, cultuur, informatie en ontspanning.

  Het is voor de bibliotheek een hele uitdaging ervoor te zorgen dat veel en steeds meer mensen gebruik kunnen maken van cultuur en (digitale) informatie. De bib biedt hiervoor alsmaar meer diensten aan en bouwt een hele werking uit rond de collectie.

  Wil jij mee vorm geven aan de bib? Wil jij mee nadenken over welke keuzes we moeten maken? Voel jij je betrokken

  bij de bib en wil jij mee bibliotheekbeleid maken? Zin om mee te werken aan bibliotheekactiviteiten?

  Stel je dan kandidaat voor het beheersorgaan van de bibliotheek. Breng je kandidatuurstelling binnen in de bibliotheek voor 16 maart 2013. Je vindt het invulformulier op www.sint-amands.be of aan de balie van de bibliotheek.

  Bibliotheekbibliotheek@

  sint-amands.be052 33 01 18

  Dienst communicatie

  communicatie@sint-amands.be

  052 39 98 63

  Word lid van het beheersorgaan van de bibliotheek

  info_feb13.indd 4info_feb13.indd 4 22/02/13 11:4222/02/13 11:42

 • 5HulpdienstenkoersOp 23 maart organiseert de brandweer-voorpost Sint-Amands in samenwerking met politiezone Klein-Brabant de jaar-lijkse hulpdienstenkoers.

  Vertrek en aankomst van de verschil-lende reeksen wielerwedstrijden vinden plaats aan de sporthal van Sint-Amands. Het parcours loopt over de straten van Sint-Amands. De wedstrijd start om 13 u. en eindigt rond 17.30 u.

  Buiten het sportieve aspect zorgt de sponsoring door de lokale zelfstandigen elk jaar voor een mooi bedrag dat besteed wordt aan materieel voor de brandweerpost.Onze brandweermannen ontvangen je graag voor een drankje aan democrati-sche prijzen in de sporthal.

  Kom gerust eens langs!

  Het centrum van Sint-Amands zal tijdens de wedstrijd moeilijk bereikbaar zijn. We danken u voor uw begrip.

  Zwer a en in Sint-Amands Wat zijn zwerfkatten? Zwerfkatten zijn verwilderde katten die al geruime tijd buiten leven en geen menselijk contact gewoon zijn. Zij zijn mensenschuw en nauwelijks of zeer moeilijk te socialiseren.

  Asielen overbevolktEen poes kan twee tot drie nesten per jaar krijgen. Elk nest telt gemiddeld vier tot zes kittens, die zich op hun beurt zeer snel kunnen voortplanten. De asielen worden dan ook overstelpt met overtollige kleine katjes. Een onhoudbare situatie!

  Zwerfkatten zorgen voor overlast en bedreigen de gezondheidZwerfpoezen doen hun behoefte in zandbakken, in tuinen. Ze krabben vuilniszakken open, ... Dit heeft milieuhinder en bezorgdheid omtrent volksgezondheid tot gevolg.

  Sterilisatie/castratieSterilisatie/castratie is de beste en meest diervriendelijke oplossing om een ware zwerfkattenexplosie tegen te gaan! Dit kun je doen door je huisdier te laten steriliseren of castreren.

  Tegenwoordig is dit een routine-ingreep en hebben de dieren er weinig last van.Heb je in jouw omgeving last van zwerfkatten? Neem dan contact op met de milieudienst.

  Milieudienst milieudienst@sint-

  amands.be 052 39 98 78

  info_feb13.indd 5info_feb13.indd 5 22/02/13 11:4222/02/13 11:42

 • 6Herman Elegast en Veerle Van Rie ze en Pozie op Noten

  Ter gelegenhe