SAm! maart-april 2013

16
Magazine van het gemeentebestuur van Sint-Amands Tweemaandelijkse uitgave - 48ste jaargang - Maart 2013 - nr. 129 gemeente gemeente Veerle Van Assche en Stefan Deloose naar 'De Slimste Gemeente' Herontwikkeling graanmolens Oppuurs OCMW richt Minder Mobielencentrale op Nieuw rijbewijs in bankkaartmodel info_feb13.indd 1 info_feb13.indd 1 22/02/13 11:42 22/02/13 11:42

description

Infomagazine van het gemeentebestuur van Sint-Amands.

Transcript of SAm! maart-april 2013

Page 1: SAm! maart-april 2013

Magazine van het gemeentebestuur van Sint-AmandsTweemaandelijkse uitgave - 48ste jaargang - Maart 2013 - nr. 129 ge

mee

nte

gemee

nte

Veerle Van Assche en Stefan Deloose naar 'De Slimste Gemeente'

Herontwikkeling graanmolens Oppuurs

OCMW richt Minder Mobielencentrale op

Nieuw rijbewijs in bankkaartmodel

info_feb13.indd 1info_feb13.indd 1 22/02/13 11:4222/02/13 11:42

Page 2: SAm! maart-april 2013

2

Voor de allerlaatste nieuwtjes of activiteiten, neem een kijkje op www.sint-amands.be of schrijf je in op de tweewekelijkse digitale nieuwsbrief.

www.facebook.com/sintamandswww.twitter.com/sint_amands

Foto cover door Helena Lejon: De sneeuw zorgde voor veel winterpret op de dijk

4 Word lid van het beheersorgaan van de bibliotheek

8 Veerle Van Assche en Stefan Deloose naar ‘De Slimste Gemeente’

10 Herontwikkeling site ‘Graanmolens’

14 Fabiola op bezoek

Inhoud

De nieuwe ploeg is gestart !Op 25 januari 2013 namen we tijdens een feestelijke zitting afscheid van heel wat OCMW- en gemeenteraadsleden, waaronder voormalig burgemeester Freddy Sarens.

BEDANKT aan iedereen die zich inzette voor onze gemeente en OCMW tijdens de voorbije jaren!

Met maar liefst 15 nieuwe OCMW- en gemeenteraadsleden hebben de beide besturen samen met vele inwoners 2013 ingezet op onze receptie op de Kaai. De talrijke opkomst was deugddoend voor de nieuwe bestuursploeg die vanaf 2013 start met zitdagen. Voortaan kan je met jouw vragen ook bij de schepenen terecht op woensdag- en donderdagavond in het gemeentehuis.

In deze SAm! blikken we vooruit op wat er op korte termijn aankomt. Vanuit het OCMW willen we onze dienstverlening

nog meer afstemmen op de noden in onze gemeente. Samen met het OCMW van Bornem starten we vanaf 1 april een Minder Mobielen Centrale op. Een vervoerdienst voor mensen die zelf niet de mogelijkheden hebben zich te verplaatsen. Dit zullen we realiseren met de hulp van vele vrijwillige chauffeurs.

In 2013 starten heel wat nieuwe investeringen en projecten. Voor twee nieuwe straten achter de spoorweg aan de Kuipersstraat zijn we op zoek naar twee passende straatnamen. Graag hadden we jouw creatieve ideeën gekend.

Verder nemen Veerle Van Assche en Stefan Deloose het samen met burgemeester Peter Van Hoeymissen op tegen andere Vlaamse gemeenten in ‘De Slimste Gemeente’. We wensen hen veel succes.

Heiko Van MuylderOCMW-voorzitter/schepen

info_feb13.indd 2info_feb13.indd 2 22/02/13 11:4222/02/13 11:42

Page 3: SAm! maart-april 2013

3

Openingsuren gemeentehuisIedere werkdag: 9 u. tot 12 u.Woensdagnamiddag: 13.30 u. tot 16 u.Donderdagavond: 17.30 u. tot 19 u. (enkel dienst bevolking & burgerlijke stand, technische dienst, milieudienst en dienst ruimtelijke ordening)

Openingsuren OCMWIedere werkdag: 9 u. tot 12 u.Donderdagnamiddag: 13.30 u. tot 15.30 u. Donderdagavond: 17.30 u. tot 19 u. (uitgezonderd schoolvakanties)

Zitdag burgemeesterElke donderdag van 18 u. tot 19 u.

Zitdag OCMW-voorzitterElke donderdag van 18 u. tot 19 u.

Het gemeentehuis, OCMW, bib en sporthal zullen gesloten zijn opZaterdag 30 maart: bib geslotenMaandag 1 april: paasmaandag (uitgez. sporthal)

Twee straatnamen gezocht!Sint-Amands krijgt er twee nieuwe straten bij (misschien wel de jouwe?) en het gemeentebestuur wil jou graag laten meedenken over de namen van deze straten. De straten vormen een uitbreiding van de wijk ‘Papaert’ en liggen in het verlengde van de Kuipersstraat. Andere straten in deze wijk luisteren naar welklinkende namen als ‘Weversstraat, Mandenmakersstraat, Schippersstraat en Kuipersstraat’, allen verwijzen ze naar oude beroepen. Het college van burgemeester en schepenen is dan ook erg benieuwd naar andere oude beroepen die Sint-Amands typeren. Welke namen zijn volgens jou geschikt? Stuur ons jouw twee

favoriete namen door voor 1 april naar [email protected] of bezorg ons dit invulformulier. Vertel er zeker bij waarom jij voor deze namen kiest. Eind juni maakt de gemeenteraad, na advies van de cultuurraad, de winnende straatnamen bekend. De winnaar zetten we uitgebreid in de bloemetjes bij de offi ciële inhuldiging van de nieuwe straten.

Let wel: indieners moeten inwoners van onze gemeente zijn. Elke inwoner kan slechts één voorstel voor twee straatnamen indienen.

Invulformulier voorstel twee nieuwe straatnamen ‘Papaert’

Naam: .................................................................................................................................................Adres: .................................................................................................................................................e-mail: ................................................................................................................................................

Mijn voorstel:1) .......................................................................................................................................................2) .......................................................................................................................................................

Mijn motivatie:.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Dien je voorstel in voor 1 april 2013!✂

Zitdagen schepenen CD&Vdonderdag van 18.30 u tot 19 u.Els De Smedt: 1e en 3e donderdag van de maandEddy Ceurstemont: 2e en 4e donderdag van de maandgeen zitdag op de 5e donderdag van de maand

Zitdag schepenen L.O.S. woensdag van 18 u. tot 18.30 u.Frans Joos: 1e en 3e woensdag van de maandBart De Schutter: 2e en 4e woensdag van de maandgeen zitdag op de 5e woensdag van de maand

d

NIEUW!

Geen zitdagen tijdens

schoolvakanties

info_feb13.indd 3info_feb13.indd 3 22/02/13 11:4222/02/13 11:42

Page 4: SAm! maart-april 2013

4

Kort en bondig: een handige infofolderBij deze SAm! vind je een handige infofolder. Deze bevat onder meer de geüpdatete contactgegevens van de raadsleden, openingsuren van de gemeentelijke diensten en enkele nuttige noodnummers. We lijstten de diensten van het gemeente- en OCMW-bestuur alfabetisch op. We hopen dat je op deze manier eenvoudig de juiste informatie vindt.

De bibliotheek is een basisvoorziening in elke gemeente. Elke inwoner kan er terecht met zijn vragen over kennis, cultuur, informatie en ontspanning.

Het is voor de bibliotheek een hele uitdaging ervoor te zorgen dat veel en steeds meer mensen gebruik kunnen maken van cultuur en (digitale) informatie. De bib biedt hiervoor alsmaar meer diensten aan en bouwt een hele werking uit rond de collectie.

Wil jij mee vorm geven aan de bib? Wil jij mee nadenken over welke keuzes we moeten maken? Voel jij je betrokken

bij de bib en wil jij mee bibliotheekbeleid maken? Zin om mee te werken aan bibliotheekactiviteiten?

Stel je dan kandidaat voor het beheersorgaan van de bibliotheek. Breng je kandidatuurstelling binnen in de bibliotheek voor 16 maart 2013. Je vindt het invulformulier op www.sint-amands.be of aan de balie van de bibliotheek.

Bibliotheekbibliotheek@

sint-amands.be052 33 01 18

Dienst communicatie

[email protected]

052 39 98 63

Word lid van het beheersorgaan van de bibliotheek

info_feb13.indd 4info_feb13.indd 4 22/02/13 11:4222/02/13 11:42

Page 5: SAm! maart-april 2013

5

HulpdienstenkoersOp 23 maart organiseert de brandweer-voorpost Sint-Amands in samenwerking met politiezone Klein-Brabant de jaar-lijkse hulpdienstenkoers.

Vertrek en aankomst van de verschil-lende reeksen wielerwedstrijden vinden plaats aan de sporthal van Sint-Amands. Het parcours loopt over de straten van Sint-Amands. De wedstrijd start om 13 u. en eindigt rond 17.30 u.

Buiten het sportieve aspect zorgt de sponsoring door de lokale zelfstandigen elk jaar voor een mooi bedrag dat besteed wordt aan materieel voor de brandweerpost.Onze brandweermannen ontvangen je graag voor een drankje aan democrati-sche prijzen in de sporthal.

Kom gerust eens langs!

Het centrum van Sint-Amands zal tijdens de wedstrijd moeilijk bereikbaar zijn. We danken u voor uw begrip.

Zwer a en in Sint-Amands Wat zijn zwerfkatten? Zwerfkatten zijn verwilderde katten die al geruime tijd buiten leven en geen menselijk contact gewoon zijn. Zij zijn mensenschuw en nauwelijks of zeer moeilijk te socialiseren.

Asielen overbevolktEen poes kan twee tot drie nesten per jaar krijgen. Elk nest telt gemiddeld vier tot zes kittens, die zich op hun beurt zeer snel kunnen voortplanten. De asielen worden dan ook overstelpt met ‘overtollige’ kleine katjes. Een onhoudbare situatie!

Zwerfkatten zorgen voor overlast en bedreigen de gezondheidZwerfpoezen doen hun behoefte in zandbakken, in tuinen. Ze krabben vuilniszakken open, ... Dit heeft milieuhinder en bezorgdheid omtrent volksgezondheid tot gevolg.

Sterilisatie/castratieSterilisatie/castratie is de beste en meest diervriendelijke oplossing om een ware zwerfkattenexplosie tegen te gaan! Dit kun je doen door je huisdier te laten steriliseren of castreren.

Tegenwoordig is dit een routine-ingreep en hebben de dieren er weinig last van.Heb je in jouw omgeving last van zwerfkatten? Neem dan contact op met de milieudienst.

Milieudienst milieudienst@sint-

amands.be 052 39 98 78

info_feb13.indd 5info_feb13.indd 5 22/02/13 11:4222/02/13 11:42

Page 6: SAm! maart-april 2013

6

Herman Elegast en Veerle Van Rie ze en ‘Poëzie op Noten’

Ter gelegenheid van Gedichtendag presenteerde het Provinciaal Museum Emile Verhaeren een gezellige poëzieavond ‘Poëzie op noten’, door Herman Elegast en Veerle Van Rie.Deze twee poëzieliefhebbers brachten een vertolking van een aantal gedichten van een twaalftal dichters waaronder Paul Snoek, Anton van Wilderode, Hugo Claus, Toon Tellegen, Paul Van Ostaijen, Christina Guirlande en uiteraard ook van Emile Verhaeren.

Vele van de gedichten werden door Herman Elegast voorzien van muziek zodat ze nog beter tot hun recht kwamen in deze aangepaste versie.

De aanwezigen waren vol lof voor de stemmige composities van Herman Elegast. Veerle Van Rie verraste iedereen met haar talent als voordrachtkunstenaar. Met haar zachte, innemende stem wist ze rond elk gedicht de gepaste sfeer te scheppen.

Wil je Veerle Van Rie nog aan het werk zien? Op zondag 21 april is zij onze poëtische gids tijdens de Erfgoedwandeling die de cultuurdienst organiseert op Erfgoeddag.

Hugo Van Aken gaf 160 keer bloed

Op 15 februari gaf gepensioneerd bouwvakker Hugo Van Aken (67) voor de 160ste keer bloed. Hij doet dit niet in Sint-Amands maar in Buggenhout.

SAm!: In Buggenhout, Hugo?

Hugo: Ja, ik doe dit in Buggenhout omdat dit historisch zo gegroeid is. Mijn moeder heeft vroeger tbc gehad. Mijn vader en nonkels werden toen opgeroepen om bloed te geven. Vroeger was bloedgeven min of meer een familiale aangelegenheid. Buggenhout was de enige plek in de buurt waar je toen bloed kon geven. Vanaf mijn achttiende voelde ik me moreel verplicht om ook zelf bloed te geven. Mijn moeder heeft na de tbc nog twintig jaar gelukkig geleefd. We moesten dus wel goed bloed hebben in de familie. (lacht)

Later ben ik verantwoordelijke geworden voor de bloedafnames in Buggenhout. Dat doe ik nu al 45 jaar. Ik heb meerdere eretekens in ontvangst mogen nemen. Omdat verschillende van onze bloedgevers niet zelf tot in Brussel konden geraken was ik dikwijls chauffeur om samen met hen bij prinses Astrid de eretekens te ontvangen.

[email protected] 39 98 62

Wil jij ook bloed geven?

Rode Kruis Sint-AmandsOppuursdorp 46Sint-Amands

Daman GeertVerantwoordelijke [email protected] 899 52 12

info_feb13.indd 6info_feb13.indd 6 22/02/13 11:4222/02/13 11:42

Page 7: SAm! maart-april 2013

7

Petanqueseizoen in het woonzorgcentrum Ter Schelde van startHet woonzorgcentrum Ter Schelde wil haar bewoners zoveel mogelijk integreren in onze gemeente. Mede dankzij de jaarlijkse petanquecompetitie slagen zij in deze missie. Begin april gaat deze competitie terug van start.

Sinds 2005 tovert het woonzorgcentrum tijdens de lente- en zomerdagen de voortuin om tot een echt volksgebeuren. Wat startte als een bescheiden competitie met negen ploegen is ondertussen uitgegroeid tot een volwaardig kampioenschap met zeventien teams die allen strijden voor

de titel ‘Kampioen petanque Ter Schelde’. Naar jaarlijkse traditie wordt er afgesloten met een heus slottornooi. Vorig jaar waren, voor de tweede maal op rij, ‘De Schutters’ van Oppuurs de grote kampioenen.

Supporters zijn van harte welkom tijdens de weekdagen vanaf 14.30 u.

Praatcafé Demen e Klein-Brabant Vaartland De OCMW’s van Willebroek, Sint-Amands, Bornem en Puurs, die samen de Welzijnskoepel Klein-Brabant Vaartland vormen, organiseren samen met OTV Willebroek, Sint-Jozefkliniek en het Psychogeriatrisch netwerk arrondissement Mechelen een praatcafé over dementie. Heb je vragen over dementie, wil je meer weten of wil je hierover praten met anderen? Het kan allemaal tijdens de praatcafés.

Het Praatcafé Dementie is een ’samenkomen’ van mensen die, op welke manier dan ook, in contact komen met dementie. In een ontspannen sfeer kan je kennis maken met anderen, nuttige informatie opdoen, ervaringen uitwisselen en zo het dagelijks ‘leven met dementie’ iets beter begrijpen en er beter mee omgaan. Een deskundige licht telkens een bepaald aspect van dementie toe. Waar mogelijk laten we ook een ervaringsdeskundige aan het woord.

Na de uiteenzetting volgt er een pauze met de mogelijkheid een drankje te nuttigen. Dan is er tijd om onderling van gedachten te wisselen en vragen te stellen, te ’praten’ met mekaar. Gewoon luisteren kan uiteraard net zo goed.

Wanneer? Het Praatcafé Dementie Klein-Brabant Vaartland vindt driemaandelijks plaats en gaat afwisselend door in één van de vier gemeenten.

De eerste bijeenkomst in 2013 vindt plaats op vrijdag 1 maart in het lokaal dienstencentrum De Wilg, Wilgenhof 2 te Willebroek. Thema : Diagnose en behandeling, door Dr. Willems, geriater Sint-Jozefskliniek.

WZC Ter ScheldeKouterpark 25

[email protected] 46 92 24

Seniorenconsulente [email protected] 46 92 25

info_feb13.indd 7info_feb13.indd 7 22/02/13 11:4222/02/13 11:42

Page 8: SAm! maart-april 2013

8

’De Slimste Gemeente’ is de nieuwste quiz van Woestijnvis die in het voorjaar van 2013 op televisiezender VIER te zien zal zijn. In deze quiz gaat presentator Michiel Devlieger op zoek naar de gemeente die één jaar lang de eretitel van ‘De Slimste Gemeente’ mag dragen.

Op zondag 25 november organiseerde onze gemeente samen met de gemeente Bornem een preselectie voor ‘De Slimste Gemeente’, waarbij op zoek werd gegaan naar de twee inwoners die Sint-Amands in de quiz mogen vertegenwoordigen. Veerle Van Assche en Stefan Deloose bleken de ideale kandidaten om het samen met burgemeester Peter Van Hoeymissen op te nemen tegen de andere gemeenten in de volgende ronde van ‘De Slimste

Gemeente’. Op zaterdag 1 december kwalifi ceerde het drietal zich in de provinciale selectie waaruit zestien gemeenten per provincie konden doorstoten naar de volgende ronde.

Veerle is teamverantwoordelijke bij CM en fervent volleybalster, Stefan is keeper bij Beerschot AC. We stelden deze sportieve Oppuursenaren alvast enkele makkelijke vragen.

SAm!: Stefan, Veerle, profi ciat met jullie selectie!Veerle en Stefan: ‘Dank je!’

Veerle Van Assche (43) en Stefan Deloose (23) vertegenwoordigen samen met burgemeester Peter Van Hoeymissen onze gemeente in het VIER-programma ‘De Slimste Gemeente’.

Centraal vooraan zie je Veerle staan

Veerle Van Assche en Stefan Deloose naar ‘De Slimste Gemeente’

info_feb13.indd 8info_feb13.indd 8 22/02/13 11:4222/02/13 11:42

Page 9: SAm! maart-april 2013

9

SAm!: Hoe voelt het om te mogen deelnemen aan één van dé quizzen van 2013?Veerle: ‘Tot hiertoe is het al een zeer leuke ervaring geweest. De grootste stap was de Vlaamse selectie om van 253 ploegen/gemeentes naar 81 gemeenten te gaan. Dat was best een pittige selectie en ik ben dan ook heel blij en fi er dat we deze kaap met succes gerond hebben.’Stefan: ‘Ik kijk er echt naar uit. Maar ik las al dat we tegen een heleboel ge-renommeerde quizzers zullen uitkomen. Nog veel verder geraken zal dus moeilijk worden, lijkt mij.’

SAm!: Zijn jullie ervaren rotten in het quizmilieu of eerder groentjes?Veerle: ‘Ik ben niet echt een ervaren quizzer. Met collega’s van het werk doen we één à twee quizzen per jaar. Dat is altijd heel plezant, maar daar bouw je niet echt ervaring mee op. In het verleden heb ik ook al aan wat TV-quizzen meegedaan, met wisselend succes. Ik denk daarbij aan Bingovision, Blokken, Quix, Eén tegen honderd.’Stefan: ‘Sinds een paar jaar neem ik wel eens deel aan quizzen in de buurt. Telkens met hetzelfde ploegje, bestaande uit mezelf, mijn vriendin, haar broer en haar nonkel. Ik zou mezelf dus geen groentje noemen, maar ook zeker geen ervaren rot.’

SAm!: In een uitgebalanceerde quizploeg is de kennis mooi verdeeld. Stefan, waar mogen we jou alles over vragen?‘Wat sport betreft, mag je mij veel vragen, denk ik. Als sporter heb ik een gezonde interesse in de meeste (populaire) sporten, dus daar mag je mij veel over vragen. Ook politiek/actualiteit tracht ik te volgen. Ik hoop dat dat zal volstaan…’

SAm!:Veerle, wat is jouw specialisatie? ‘Ik heb niet echt een specialisatie, ik val terug op een vrij uitgebreide ‘parate kennis’. Dat lukt aardig. Naast algemene kennis zijn ‘fait-divers’ en ‘de boekskes’ twee van mijn sterkere kanten. En wat leuk is: de dames van mijn volleybalteam proberen deze kennis verder uit te breiden. Dagelijks krijg ik een sms-vraag om zo snel mogelijk en correct te beantwoorden, en als het fout is leer ik nog iets

bij.’SAm!: Wat is volgens jullie het domein waar Peter (burgemeester) in uitblinkt?Veerle: ‘Uiteraard hoop ik dat hij veel kennis heeft op het vlak van politiek en Duits. Op dat vlak reken alvast ik op hem om het Sint-Amandse team te versterken.’Stefan: ‘Ik heb ook nog Duits gekregen van onze burgemeester op Sjabi. Ik vermoed dus dat hij sterk is in taal en eventueel ook literatuur. Verder laat ik mij graag verrassen door zijn uitgebreide kennis!’

Veel succes!

Stefan tijdens de voorronde in Bornem

info_feb13.indd 9info_feb13.indd 9 22/02/13 11:4222/02/13 11:42

Page 10: SAm! maart-april 2013

10

Reeds geruime tijd werken het gemeentebestuur en IGEMO aan de herontwikkeling van de site ‘Graanmolens’ te Oppuurs. De komende twee jaar zal de site transformeren van een leegstaand bedrijfspand naar een bruisend nieuw landmerk voor Oppuurs.

Van leegstaand pand naar nieuw landmerkEen divers bouwprogramma met de nadruk op wonen, aangevuld met enkele bijkomende voorzieningen zoals een buitenschoolse kinderopvang en enkele commerciële diensten, zal de gekende site enorm heropwaarderen. Het project omvat in eerste instantie de totale renovatie en herwaardering van de bestaande maalderij en het aanpalende woonhuis. Er is plaats voor vier lofts op de verdiepingen terwijl de begane grond een commerciële invulling (bij voorkeur horeca) krijgt. Op het omliggende terrein worden vier nieuwe bouwvolumes opgetrokken. Deze losstaande gebouwen worden gegroepeerd rond een gezellig buurtplein. Daaromheen komen tuinen en een park. In totaal is er ruimte voor 26 appartementen, vier lofts en vier penthouses. Voor de bewoners wordt een ondergrondse parking voorzien. Dwars doorheen het project komt een nieuwe voetgangerszone die de nieuwe toegang vormt tot de sportterreinen en waarlangs het dorpscentrum te voet en per fi ets bereikbaar wordt.

Bodemsanering door de Vlaamse overheidEr is op de site nauwkeurig bodemonderzoek uitgevoerd.

Bij de herontwikkeling van een bedrijfssite naar een woonproject is dit noodzakelijk om kwalitatief wonen te verzekeren. Deze onderzoeken toonden een vervuiling van de bodem aan. In de bodem zitten stukjes hechtgebonden asbest, afkomstig van vroegere aanvullingen. Deze vormen geen direct gevaar voor de omgeving maar dienen toch verwijderd te worden. De site zal voor een groot deel tot 50 centimeter diep afgegraven worden. De afgegraven grond wordt afgevoerd en gereinigd. De OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij) neemt deze werken op zich. Alle verontreiniging die een risico kan vormen, wordt weggehaald. Vermits het om hechtgebonden asbest gaat en de nodige voorzorgsmaatregelen worden genomen, is er tijdens de werken geen enkel risico voor de omgeving.

Aangepaste verkeerssituatieTijdens de werken voorziet het gemeentebestuur plaatselijk een omleiding voor de fi etsers en voetgangers.Naast het spoor wordt het laatste ontbrekende stuk fi etspad tijdelijk verhard zodat doorgaand fi etsverkeer geen hinder ondervindt. Ook wordt een gedeelte van de parking afgescheiden met nadar zodat schoolgaande kinderen nog steeds via het baantje langs de sportterreinen de school kunnen bereiken.

Het vrachtverkeer wordt via de N17 geleid zodat het centrum van Oppuurs gevrijwaard blijft.

Technische diensttechnische.dienst@

sint-amands.be052 39 98 72

IGEMO015 71 95 41

[email protected]

Herontwikkeling site ‘Graanmolens’

info_feb13.indd 10info_feb13.indd 10 22/02/13 11:4222/02/13 11:42

Page 11: SAm! maart-april 2013

11

Nieuw rijbewijs in bankkaartmodelDe invoering van een uniek modelMomenteel krijgt iedereen die een nieuw rijbewijs aan-vraagt, een papieren document. Vanaf het voorjaar van 2013 moet elke Europese lidstaat een rijbewijs afl everen volgens een vooraf bepaald model, met vastgelegde veilig-heidsvoorzieningen en met een beperkte geldigheidsduur. In België zal een rijbewijs tien jaar geldig zijn. De voor-waarden om een rijbewijs te bekomen, blijven dezelfde. Het nieuwe rijbewijs zal het model hebben van een bankkaart en zal geen chip bevatten.

De verhoging van de verkeersveiligheidDe veiligheid op de weg wordt verbeterd. Dankzij een gecentraliseerde databank heeft men een goed zicht op de juiste en volledige gegevens op basis waarvan een rijbewijs wordt uitgegeven of vernieuwd. Vanaf 12 april zal het rijbewijs in Sint-Amands worden uitgereikt. Het nieuwe rijbewijs in bankkaart-model kost € 25.

Vanaf 1 april 2013 worden zowel de Kids ID als de elektronische identiteitskaarten (vanaf 12 jaar) duurder. Beide verhogingen worden opgelegd door de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken. De prijs van een elektronische identiteitskaart bedraagt vanaf 1 april € 16 in plaats van € 13. De kostprijs van de Kids-ID verhoogt van € 3 naar € 6.

Veiligheidssysteem kids-ID: ‘Hallo ouders’De kids-ID is veel meer dan een identiteitskaart. Dankzij het systeem ‘Hallo ouders’ kunnen ouders aan de kids-ID van hun kind zeven persoonlijke telefoonnummers verbinden, zoals gsm mama, gsm papa, vaste telefoon thuis, op het werk …

Op de achterkant van de kids-ID staat een algemeen telefoonnummer. Als een kind bijvoorbeeld verloren loopt, dan kan de persoon die het kind te hulp komt dit algemeen telefoonnummer bellen. Dankzij een automatisch systeem dat één voor één de zeven geprogrammeerde nummers opbelt, kan hij dan snel in contact komen met de ouders. Als niemand opneemt, wordt de oproep automatisch doorgeschakeld naar Child Focus.

Voor meer informatie over ‘Hallo ouders’ of om deze dienst te activeren kan je terecht op de website www.halloouders.be.

Identiteitskaarten worden duurder

Dienst rijbewijzen rijbewijzen@sint-

amands.be052 39 98 61

Dienst bevolkingbevolking@sint-

amands.be 052 39 98 86

info_feb13.indd 11info_feb13.indd 11 22/02/13 11:4222/02/13 11:42

Page 12: SAm! maart-april 2013

12

Werken nutsmaatschappijen in Sint-Amands

OCMW Sint-Amands en OCMW Bornem richten Minder Mobielen Centrale op

Vanaf 1 april 2013 nemen OCMW Sint-Amands en OCMW Bornem de Minder Mobielen Centrale (MMC) over van de Christelijke Mutualiteit.

De MMC wil mensen met een verplaatsingsprobleem en met een beperkt inkomen toch de nodige transportmogelijkheden aanbieden. Ben je een inwoner van Sint-Amands of Bornem, kan je geen gebruik maken van het openbaar vervoer (personen met een handicap, minder mobiele senioren, mensen in een sociale noodsituatie) en heb je een beperkt inkomen (maximaal twee keer het leefl oon), dan kan je een beroep doen op de Minder Mobielen Centrale.Het vervoer gebeurt door vrijwillige chauffeurs met hun eigen wagen.

Het jaarlijkse lidgeld voor de MMC bedraagt € 10 voor een alleenstaande en € 15 voor een koppel.Je betaalt per gereden rit een vergoeding van € 0,3 per kilometer, vermeerderd met een administratiekost van € 0,5 per rit en een minimum van € 5 per rit. Indien de chauffeur ergens moet wachten betaal je € 1,5 per begonnen half uur.

Wil je graag meer informatie of wil je een beroep doen op de MMC, contacteer dan de vrijwillige coördinator Huguette Bruyns, van maandag t.e.m. donderdag te bereiken tussen 10 u. en 12 u.

Enkele nutsmaatschappijen voorzien binnenkort de vernieuwing van een aantal leidingen in Sint-Amands.

Elektriciteitsnet: Romain Steppestraat en BorgstraatIn de Romain Steppestraat en Borg-straat zal Eandis het elektriciteitsnet ondergronds brengen als voorbereiding

op de werken van Aquafi n in de Romain Steppestraat.

Coaxkabel: Emmanuel RollierstraatTelenet zal van deze werken gebruik maken om zijn leidingen te vernieuwen in deze zone alsook in de Emmanuel Rollierstraat.

Waterleiding: Calleboutstraat, Boonhof, Kuitegemstraat tot de HoekstraatPidpa drinkwater zal in navolging van de vernieuwing van de leidingen in de Winkelstraat – Valk – Jan Hallezlaan ook nieuwe leidingen plaatsen in de Calleboutstraat, Boonhof en het gedeelte van de Kuitegemstraat tot de Hoekstraat. Deze werken zullen starten zodra het weer dit toelaat.

De betrokken inwoners zullen enkele dagen voor de start van de werken nog een brief met meer inlichtingen ontvangen van de aannemer.

VerkeershinderIn de Calleboutstraat en Boonhof zal er geen hinder voor het verkeer zijn. In de Romain Steppestraat en de Borgstraat wordt er een kleine omleiding voorzien op sommige momenten. Een deel van de Borgstraat wordt een aantal dagen enkelrichting.

Technische diensttechnische.dienst@

sint-amands.be052 39 98 71

Huguette [email protected]

0496 80 91 76

info_feb13.indd 12info_feb13.indd 12 22/02/13 11:4222/02/13 11:42

Page 13: SAm! maart-april 2013

13

Boven van links naar rechts: Heiko Van Muylder (L.O.S.), Frans Joos (L.O.S.), Eddy Ceurstemont (CD&V)Onder van links naar rechts: Bart De Schutter (L.O.S.), Peter Van Hoeymissen (CD&V), Els De Smedt (CD&V)

Samenstelling schepencollege Op 19 december legde burgemeester Peter Van Hoeymissen de eed af bij gouverneur Cathy Berx in het provinciehuis in Antwerpen. Op 2 februari 2013 werd tijdens de installatievergadering het nieuwe college van burgemeester en schepenen aangesteld. Zij vulden hun mandaten als volgt in:

Peter Van Hoeymissen (CD&V) is als burgemeester bevoegd voor algemeen beleid, politie, veiligheid, brandweer, personeel, burgerlijke stand, senioren en gezondheid.

Bart De Schutter (L.O.S.) is als eerste schepen bevoegd voor jeugd, ruimtelijke ordening, mobiliteit, gezin en bibliotheek.

Els De Smedt (CD&V) is als tweede schepen bevoegd voor communicatie, informatie, cultuur, onderwijs en fi nanciën.

Frans Joos (L.O.S.) is als derde schepen bevoegd voor openbare werken, monumentenzorg, begraafplaatsen en sport.

Eddy Ceurstemont (CD&V) is als vierde schepen bevoegd voor milieu, groenbeheer, toerisme, feestelijkheden, landbouw en lokale economie.

Heiko Van Muylder (L.O.S.), OCMW-voorzitter en vijfde schepen, heeft als bevoegdheden sociale zaken, wonen, ontwikkelingssamenwerking en sociale tewerkstelling.

De contactgegevens van de schepenen vind je in de handige vouwfolder als bijlage bij deze SAm!

In de volgende SAm! stellen we de OCMW- en gemeenteraadsleden voor.

info_feb13.indd 13info_feb13.indd 13 22/02/13 11:4222/02/13 11:42

Page 14: SAm! maart-april 2013

14

Ter gelegenheid van de herdenking van de vijftigste verjaardag van het overlijden van Emile Verhaeren en de oprichting van het monument “De veerman” bracht koningin Fabiola een bezoek aan Sint-Amands in 1966.

Een inwoner van onze gemeente vertelde ons dat ze op deze foto staat. We zijn op zoek naar de namen van de mensen die samen met haar gefotografeerd werden.

Ken jij iemand die op de foto staat?Bezorg ons dan de naam van één van de gefotografeerden. De vereniging voor familiekunde Sint-Amands zal onderzoeken of je informatie correct is.

De eerste 15 mensen die een juiste naam kunnen bezorgen ontvangen een afdruk van deze foto op A3-formaat.

Fabiola op bezoek

Hondenpoep is strontvervelend!Hondenpoep is een bron van ergernis. Niets vervelender dan een hoopje op je stoep te zien liggen of aan je schoen te voelen kleven. Maar hondenpoep is niet enkel vervelend en vies. Het kan ook een ernstig risico voor de gezondheid inhouden, omdat het wormen verspreidt die infecties kunnen veroorzaken. Vooral spelende kinderen in het park of

in zandbakken kunnen besmet raken.

Nochtans kan deze overlast vermeden worden. Een plastic zakje meenemen als je gaat wandelen met je hond en het hoopje opruimen, een kleine moeite toch!Bovendien kan het niet opruimen van hondenpoep je duur te komen staan, want de GAS-boete kan oplopen

tot € 250!

Milieudienstmilieudienst@sint-

amands.be052 39 98 78

Dienst communicatie communicatie@sint-

amands.be052 39 98 63

info_feb13.indd 14info_feb13.indd 14 22/02/13 11:4222/02/13 11:42

Page 15: SAm! maart-april 2013

15

LETS Klein-Brabant: een lokaal uitwisselingssysteem LETS wordt al eens vrij vertaald als “lokaal uitwisselings systeem”. Het ruilsysteem in deze vorm ontstond in een plaats in Canada waar op korte termijn de werkverschaffi ng en dus rechtstreeks de inkomsten van mensen wegtrok. Uit noodzaak gingen zij weer ruilen, maar dan wel op een eigentijdse manier. Nadien heeft het idee zich snel verspreid over de hele wereld. Zo bestaan er ook in Vlaanderen vele LETSkringen. Ook in Klein-Brabant.

Eva doet iets voor mij. Ik doe iets voor Frank. Frank en Theo helpen Maria. Maria doet iets voor Eva. Zo werkt LETS.

LETS is een systeem van hulpverlening zonder liefdadigheid: je ontvangt hulp wanneer je het nodig hebt (ziekte, verhuis, drukke periodes,...) en geeft hulp wanneer je zelf kan.

Sociale contactenLETS bevordert sociale contacten omdat de diensten niet als uitbesteden worden gezien, maar eerder als vriendendiensten. Ook worden er regelmatig bijeenkomsten georganiseerd door de kern waardoor de leden elkaar beter leren kennen. Binnen veel LETSkringen worden er ook diensten verleend zoals gezelschap houden of samen naar het theater gaan. Dit helpt de vereenzaming tegen te gaan.

ZelfontwikkelingIeder heeft zijn eigen talenten. Helaas beseffen veel mensen dit niet. Iemand die goed kan poetsen is binnen de LETS even waardevol als iemand die een computer kan herstellen of iemand die goed kan koken. Het zijn gelijkwaardige talenten waarmee je een ander kan helpen. Het voelt goed om gewaardeerd te worden voor dingen die je vanzelfsprekend vindt.

FairTrade fi etstocht zondag 14/04/2013Deze FairTrade fi etstocht is een initiatief van de Puurse, Sint-Amandse en Bornemse FairTrade trekkersgroepen. Drie lussen brengen je langs Sint-Amands, Bornem en Puurs. Om 13.30 u. kan je op vier plaatsen aan de fi etstocht beginnen. Je kan vertrekken aan de Kloosterheide in Bornem, de Steenovens te Sint-Amands, de scoutslokalen in Ruisbroek en de kerk van Liezele. Inschrijven kan tot 16 u. en is gratis.

De deelnemers aan de fi etstocht zullen met alle aspecten van de fairtrade gedachte in aanraking komen. Daarvoor vinden allerhande activiteiten plaats op de verschillende start- en stopplaatsen.

De fi etslussen zijn perfect te doen met kleine kinderen. Sportieve fi etsers kunnen gemakkelijk meerdere lussen combineren.

Elke lus is minder dan 20 km lang en kan ook door de jonge deelnemers gereden worden. Elke lus eindigt aan Kloosterheide in Bornem waar vanaf 16 u. een slotevenement plaatsvindt. Ook deze keer staat de fair-tradefi etstocht in het teken van ecologische duurzaamheid. Onderweg wordt er animatie, drank en een (h)eerlijke hap voorzien.

LETS Klein-BrabantFrank Bervoets

[email protected]

www.letsvlaanderen.be0476 69 00 22

Milieudienstmilieudienst@sint-

amands.be052 39 98 78

info_feb13.indd 15info_feb13.indd 15 22/02/13 11:4222/02/13 11:42

Page 16: SAm! maart-april 2013

www.deduurzamedrukker.be - T 052-33 23 30

v.u. gemeentebestuur Sint-Amands, Livien Van der Looystraat 10, 2890 Sint-Amands

UITREIKING CULTUURPRIJSsocio-cultureel 2011-2012

Een gezellig avondje cultuur metEnsemble POLYFOON

vrijdag 22 maart 2013 - Dorpshuis De Leeuw - 19.30 u. V.U. G

emeentebestuur Sint-A

mands - Livien Van der Looystraat 10, 2890 Sint-A

mands

gedrukt op 100% gerecycleerd papier

info_feb13.indd 16info_feb13.indd 16 22/02/13 11:4222/02/13 11:42