Rsm highlights prinsjesdag 2012

4
Highlights Prinsjesdag 2012 Highlights Prinsjesdag 2012 Het Belastingpakket 2013 dat op Prinsjesdag naar de Tweede Kamer is gestuurd bestaat uit zes wetsvoorstellen die zijn gericht op de vereenvoudiging van de belastingheffing, de bestrijding van fraude en constructies en de nog resterende bezuinigingsvoorstellen uit het Lenteakkoord, zoals de hypotheekrenteaftrek en de vergoeding van woon- werkverkeer. Vanwege de verkiezingen die op 12 september jl. zijn gehouden is het nog niet zeker of alle plannen zullen worden aangenomen door de Eerste en Tweede Kamer. Wij zullen u uiteraard op de hoogte houden van de ontwikkelingen tijdens de parlementaire behandeling. Maatregelen Woningmarkt Hypotheekrenteaftrek Zoals aangekondigd wordt de aftrek van hypotheekrente over leningen ter zake van de eigen woning die worden afgesloten op of na 1 januari 2013, beperkt. Voor dergelijke leningen geldt dat de rente alleen nog maar aftrekbaar zal zijn als de lening in 30 jaar volgens een annuïtair of lineair aflossingsschema wordt afgelost. Dit geldt ook voor ophogingen van bestaande leningen. De aflossingsverplichting geldt ten aanzien van het hypotheekproduct en moet ook daadwerkelijk worden nageleefd. In geval van een betalingsachterstand ten aanzien van de aflossingen dan leidt dit in bepaalde gevallen niet tot het verlies van de renteaftrek, bijvoorbeeld indien de achterstand in het volgende jaar wordt goedgemaakt en de achterstand zich incidenteel voordoet. Verder vervalt de vrijstelling in box 3 voor kapitaalverzekeringen eigen woning, spaarrekeningen eigen woning en beleggingsrechten eigen woning (“KEW”) die op of na 1 januari 2013 zijn afgesloten. Voor bestaande leningen en bestaande KEW producten geldt eerbiedige werking. Voor eigenwoningschulden die op 31 december 2012 al bestaan, blijft de hypotheekrenteaftrek behouden. Eigenwoningbezitters die hun eigen woning in 2012 hebben verkocht en pas in 2013 een nieuwe woning aanschaffen mogen de eigenwoningschuld van de oude woning als bestaande eigenwoningschuld aanmerken. Dit geldt ook voor situaties waarin voor 31 december 2012 een onherroepelijke schriftelijke overeenkomst tot koop dan wel koop- aanneming is gesloten, terwijl de levering dan wel oplevering na 1 januari 2013 plaatsvindt. Indien men op 31 december 2012 twee eigen woningen bezit (omdat de oude eigen woning nog niet verkocht is), wordt alleen de op de overblijvende eigen woning rustende eigenwoningschuld aangemerkt als bestaande eigenwoningschuld. De status van bestaande eigenwoningschuld blijft intact indien de rentevaste periode afloopt of indien een bestaande lening wordt overgesloten. Bij het verhogen van een bestaande lening ontstaat voor dat deel een nieuwe eigenwoningschuld waarop moet worden afgelost.

description

 

Transcript of Rsm highlights prinsjesdag 2012

Page 1: Rsm highlights prinsjesdag 2012

Highlights Prinsjesdag 2012

Highlights Prinsjesdag 2012

Het Belastingpakket 2013 dat op Prinsjesdag naar de Tweede Kamer is gestuurd bestaat uit zes wetsvoorstellen die zijn gericht op de vereenvoudiging van de belastingheffi ng, de bestrijding van fraude en constructies en de nog resterende bezuinigingsvoorstellen uit het Lenteakkoord, zoals de hypotheekrenteaftrek en de vergoeding van woon-werkverkeer. Vanwege de verkiezingen die op 12 september jl. zijn gehouden is het nog niet zeker of alle plannen zullen worden aangenomen door de Eerste en Tweede Kamer. Wij zullen u uiteraard op de hoogte houden van de ontwikkelingen tijdens de parlementaire behandeling.

Maatregelen Woningmarkt

HypotheekrenteaftrekZoals aangekondigd wordt de aftrek van hypotheekrente over leningen ter zake van de eigen woning die worden afgesloten op of na 1 januari 2013, beperkt. Voor dergelijke leningen geldt dat de rente alleen nog maar aftrekbaar zal zijn als de lening in 30 jaar volgens een annuïtair of lineair afl ossingsschema wordt afgelost. Dit geldt ook voor ophogingen van bestaande leningen. De afl ossingsverplichting geldt ten aanzien van het hypotheekproduct en moet ook daadwerkelijk worden nageleefd. In geval van een betalingsachterstand ten aanzien van de afl ossingen dan leidt dit in bepaalde gevallen niet tot het verlies van de renteaftrek, bijvoorbeeld indien de achterstand in het volgende jaar wordt goedgemaakt en de achterstand zich incidenteel voordoet.

Verder vervalt de vrijstelling in box 3 voor kapitaalverzekeringen eigen woning, spaarrekeningen eigen woning en beleggingsrechten eigen woning (“KEW”) die op of na 1 januari 2013 zijn afgesloten. Voor bestaande leningen en bestaande KEW producten geldt eerbiedige werking.

Voor eigenwoningschulden die op 31 december 2012 al bestaan, blijft de hypotheekrenteaftrek behouden. Eigenwoningbezitters die hun eigen woning in 2012 hebben verkocht en pas in 2013 een nieuwe woning aanschaffen mogen de eigenwoningschuld van de oude woning als bestaande eigenwoningschuld aanmerken. Dit geldt ook voor situaties waarin voor 31 december 2012 een onherroepelijke schriftelijke overeenkomst tot koop dan wel koop-aanneming is gesloten, terwijl de levering dan wel oplevering na 1 januari 2013 plaatsvindt.

Indien men op 31 december 2012 twee eigen woningen bezit (omdat de oude eigen woning nog niet verkocht is), wordt alleen de op de overblijvende eigen woning rustende eigenwoningschuld aangemerkt als bestaande eigenwoningschuld. De status van bestaande eigenwoningschuld blijft intact indien de rentevaste periode afl oopt of indien een bestaande lening wordt overgesloten. Bij het verhogen van een bestaande lening ontstaat voor dat deel een nieuwe eigenwoningschuld waarop moet worden afgelost.

Page 2: Rsm highlights prinsjesdag 2012

Highlights Prinsjesdag 2012

OverdrachtsbelastingZoals al vastgelegd in het besluit van 31 augustus 2012, wordt de termijn verlengd waarbij in geval van een doorverkoop van een onroerende zaak een vermindering van overdrachtsbelasting kan worden verkregen. Deze termijn wordt verlengd van 6 naar 36 maanden en ziet op situaties waarin een onroerende zaak is gekocht na 1 september 2012 maar vóór 1 januari 2015. Indien de onroerende zaak vervolgens binnen 36 maanden wordt doorverkocht dan hoeft de koper niet het volledige bedrag aan overdrachtsbelasting te betalen. De koper is dan alleen nog overdrachtsbelasting verschuldigd over de waarde van de onroerende zaak voor zover die groter is dan de waarde bij de vorige koop. Bij de eerste verkrijging moet dan overdrachtsbelasting zijn betaald die niet in mindering is gekomen op schenk- of erfbelasting of omzetbelasting die in het geheel niet in aftrek kon worden gebracht.

Verder wordt het verlaagde tarief van 2% voor woningen ook van toepassing op later verkregen aanhorigheden van de woning, zoals een garage.

Verhuurderheffi ngVanaf 1 januari 2013 moeten verhuurders van woningen in de gereguleerde sector een verhuurderheffi ng gaan betalen. De belasting wordt geheven van iedereen die op 1 januari van het kalenderjaar meer dan 10 huurwoningen in de gereguleerde sector bezit. In 2013 zal het tarief 0,0014% (vanaf 2014 0,0231%) bedragen over de som van de WOZ waarde van de huurwoningen verminderd met 10 maal de gemiddelde WOZ waarde van de woningen.

Maatregelen Woon-werkverkeer

Op dit moment kunnen werkgevers aan hun werknemers een onbelaste kostenvergoeding toekennen voor zowel woon-werkverkeer en zakelijk verkeer. In het wetsvoorstel Wet herziening fi scale behandeling woon-werkverkeer wordt geregeld dat woon-werkverkeer niet langer onder de regeling voor onbelaste reiskostenvergoeding valt. Zakelijke kilometers (niet zijnde woon-werkverkeer) kunnen in 2013 nog wel onbelast worden vergoed. Indien de werkgever gebruik maakt van de werkkostenregeling kan het woon-werkverkeer nog wel onbelast worden vergoed vanuit de vrije ruimte. Omdat de werkkostenregeling vanaf 2014 (vooralsnog) verplicht wordt, kunnen zakelijke kilometers vanaf 1 januari 2014 ook alleen nog maar onbelast worden vergoed vanuit de vrije ruimte.

Voor ambulante werknemers wordt het reizen naar de vaste werkgever en het reizen naar een werkplaats waar in belangrijke mate werkzaamheden worden verricht als woon-werkverkeer aangemerkt. Voor ondernemers (zzp’ers) geldt dat sprake is van woon-werkverkeer als zij langer dan een jaar naar dezelfde plaats reizen.

Omdat het woon-werkverkeer vanaf 1 januari 2013, net als voor de omzetbelasting, wordt aangemerkt als privégebruik zullen de meeste mensen met een auto van de zaak in 2013 te maken krijgen met een bijtelling in de inkomstenbelasting/loonbelasting.

Voor leaserijders die hun leasecontract al voor 25 mei 2012 hadden afgesloten en die onder de huidige regeling geen bijtelling hebben, geldt een overgangsregeling. Voor hen bedraagt de bijtelling tot 1 januari 2017 slechts 25% van de bijtelling die zonder overgangsrecht in aanmerking zou moeten worden genomen. Voorwaarde hierbij is wel dat zij kunnen aantonen dat ze minder dan 500 privékilometers per jaar rijden.

Voor houders van een OV abonnement dat voor 25 mei 2012 is afgesloten geldt dat voor zover deze abonnementen nog na 31 december 2012 geldig zijn, zij onbelast verstrekt mogen worden gedurende de resterende looptijd van het abonnement.

Vennootschapsbelasting

Afschaffi ng thin capitalisation regelsDe thincapregeling is thans van toepassing indien sprake is van een excessieve fi nanciering met vreemd vermogen. Daarvan is sprake indien de verhouding vreemd vermogen/eigen vermogen groter is dan 3:1. In dat geval is de rente die betrekking heeft op het teveel aan vreemd vermogen niet aftrekbaar voor zover de rente is verschuldigd aan verbonden lichamen. Deze regeling treft echter ook belastingplichtigen uit het MKB, voor wie de regeling niet was bedoeld. Met de invoering van een renteaftrekbeperking die zich richt op situaties waarin sprake is van excessieve aftrek van deelnemingsrente is het niet langer nodig om de huidige thincapregeling te handhaven. Nu blijkt dat de dekking voor de budgettaire derving van € 30 miljoen is gevonden wordt dan ook voorgesteld de thincapregeling af te schaffen.

Page 3: Rsm highlights prinsjesdag 2012

Highlights Prinsjesdag 2012

Fiscale eenheid onder het nieuwe BV-rechtEen fi scale eenheid voor de vennootschapsbelasting kan gevormd worden indien de moedermaatschappij ten minste 95% van de juridische en economische eigendom van de aandelen in een dochtermaatschappij bezit. Met deze bezitseis wil de wetgever tot uitdrukking brengen dat men 95% van de stemrechten moet hebben en gerechtigd moet zijn tot 95% van de winst en het vermogen. Na de inwerkingtreding van de fl ex-bv is het echter ook mogelijk om stemrechtloze en winstrechtloze aandelen uit te geven. Derhalve wordt de bezitseis van de fi scale eenheid zodanig aangepast dat beter tot uitdrukking wordt gebracht dat men 95% van de stemrechten moet hebben en gerechtigd moet zijn tot 95% van de winst en het vermogen.

Buitenlandse belastingplicht bestuurdersbeloningenHet blijkt dat in toenemende mate door buitenlandse management BV’s (veelal Belgische BVBA’s) bestuurswerkzaamheden en managementdiensten worden verricht voor Nederlandse vennootschappen zonder dat de buitenlandse management BV als statutair bestuurder kwalifi ceert. Onder de huidige Nederlandse wetgeving wordt de beloning voor de verrichte werkzaamheden alleen bij een statutaire bestuurder in de belastingheffi ng betrokken. Nederland kan thans derhalve niet heffen over de - veelal hogere – managementvergoedingen die worden betaald aan management BV’s die geen statutaire bestuurder zijn. Thans wordt voorgesteld om de buitenlandse vennootschapsbelastingplicht met betrekking tot bestuurdersbeloningen uit te breiden waardoor ook de vergoedingen voor buitenlandse management BV’s die geen statutair bestuurder zijn in de Nederlandse belastingheffi ng worden betrekken. Het belastingverdrag tussen Nederland en het land waar de management BV is gevestigd zal het heffi ngsrecht over de betreffende vergoedingen moeten toewijzen aan Nederland. Dit is bijvoorbeeld het geval voor het belastingverdrag met België.

ANBI-status voor woningcorporaties

Woningcorporaties die zich enkel en alleen bezighouden met werkzaamheden op het gebied van volkshuisvesting, kunnen met terugwerkende kracht tot 1 januari 2012 nog steeds als ANBI kwalifi ceren. De defi nitie van ANBI in de AWR zal op dit punt worden uitgebreid. Concreet betekent dit dat deze woningcorporaties in aanmerking kunnen/blijven komen voor de fi scale faciliteiten en vrijstellingen voor ANBI’s (zoals de ‘taakoverdracht’-faciliteit in de overdrachtsbelasting) en dat giften van particulieren en bedrijven (tot een maximumbedrag) in aftrek kunnen worden gebracht in de aangifte inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting.

Loonbelasting

Vermindering pensioenaanspraak in eigen beheerOmdat ook de dekkingsgraad door tegenvallende beleggings- of ondernemingsresultaten voor pensioenaanspraken in eigen beheer in deze tijd vaak laag blijkt te zijn, is voorgesteld om toe te staan dat deze aanspraken eenmalig (op de pensioeningangsdatum) verlaagd mogen worden zonder dat dit leidt tot een onmiddellijke heffi ng van loonbelasting. Voor pensioenen die op 1 januari 2013 reeds zijn ingegaan, komt een overgangsmaatregel op basis waarvan deze aanspraken tot en met 2015 alsnog eenmalig kunnen worden verlaagd.

Afdrachtvermindering onderwijsOm misbruik tegen te gaan en om de regeling eenvoudiger te maken wordt de afdrachtvermindering onderwijs aangepast. Zo wordt o.a. bepaald dat de afdrachtvermindering alleen geldt voor deelname aan een volledige opleiding waarbij de intentie bestaat tot het behalen van een erkend diploma. Hiervoor dient een programmaverklaring te worden opgesteld. Daarnaast wordt een urennorm voor opleidingen geintroduceerd en wordt de omvang van het te volgen opleidingsprogramma bepalend voor de maximale periode van de toepassing van de afdrachtvermindering.

Afdrachtvermindering S&ONaar aanleiding van de evaluatie van de S&O afdrachtvermindering wordt het percentage van de eerste schijf verlaagd tot 38% en wordt de loongrens in de eerste schijf verruimd tot € 200.000 (in 2012: € 110.000). Voor starters wordt het percentage in de eerste schijf 50% (in 2012: 60%). Verder wordt de margeregeling afgeschaft, wat betekent dat afwijkingen binnen de marge van 10% vanaf 2013 ook gemeld moeten worden. Ook moet het uurloon vanaf 2013 omhoog worden afgerond op hele Euro’s (in plaats van op een veelvoud van € 5). Het plafond blijft in 2013 staan op € 14,5 miljoen.

Page 4: Rsm highlights prinsjesdag 2012

Highlights Prinsjesdag 2012

Overig

Uitstel van betalingHet uitstelbeleid voor het betalen van aanslagen voor ondernemers wordt onder voorwaarden versoepeld. Ondernemers kunnen, indien zij aan hun aangifteverplichtingen hebben gedaan, er geen dwangbevelen zijn betekend en er geen belastingschulden oninbaar zijn, voor openstaande aanslagen tot maximaal € 12.000 op telefonisch verzoek 4 maanden uitstel krijgen. Daarnaast wordt het crisisuitstel voortgezet, waarbij de relatie tussen het betalingsprobleem en de crisis niet meer hoeft te worden aangetoond.

Naar verwachting zullen kleine ondernemers (zzp’ers) het meeste last hebben van de BTW verhoging per 1 oktober aanstaande. Om hen tegemoet te komen en hun liquiditeitspositie niet al te veel te verstoren, zullen zij eenmalig een kwartaal uitstel krijgen om aan hun BTW verplichtingen over het 4e kwartaal van 2012 te voldoen. Het betreft ondernemers die tussen € 10.000 en € 15.000 BTW verschuldigd zijn over de laatste periode van 2012. Zij kunnen voor de verschuldigde BTW over het 4e kwartaal 3 maanden uitstel van betaling vragen. Er wordt overigens wel heffi ngsrente in rekening gebracht over het bedrag waarvoor uitstel wordt verleend.

VerzuimboeteOm de effectiviteit van de verzuimboete te vergroten is de mogelijkheid voorgesteld om de verzuimboete eerder op te leggen dan de aanslag. Als de belastingplichtige dan alsnog binnen een gestelde termijn aangifte doet, kan de boete worden gematigd.

Elektronische registratie notariële aktenNotariële akten die thans per post ter registratie naar de Belastingdienst worden gezonden en ook per post weer terug worden gestuurd, zullen omwille van de effi ciency elektronisch ter registratie worden aangeboden.