Roosendaalse Bode 07-01-2015

35

Click here to load reader

description

 

Transcript of Roosendaalse Bode 07-01-2015

Page 1: Roosendaalse Bode 07-01-2015

W E E K B L A D

W E E K B L A D

t h u i s i n d e r e g i o

M I D D E L B U R G S E & V E E R S E

R O O S E N D A A L S E

THUIS IN DE REGIO

W E E K B L A D

W E E K B L A D

t h u i s i n d e r e g i o

M I D D E L B U R G S E & V E E R S E

OPLAGE ROOSENDAAL 35.000TOTALE OPLAGE: 480.000

Lees op pagina 5 Lees op pagina 3

@R_daalsebode

/roosendaalsebode

www.internetbode.nl

rabantWerkt.nl

7 JANUARI 2015WEEK 2

Comité Stadskantoor Nee blij met einde Stadsoevers

Nieuw buurthuisvoor wijkKalsdonk

ROOSENDAAL - Eddy Matthijssen doet voor de VVD mee aan de waterschaps-verkiezingen voor waterschap Brabantse Delta. Matthijssen is naast zijn politieke activiteiten ondernemer en praktijkmana-ger bij een huisartsenpraktijk. Matthijssen staat op plaats 6 van de lijst onder aan-voering van lijsttrekker Huub Hieltjes. De VVD’er is in Roosendaal bekend als raads-lid. Hij zit sinds 2010 in de gemeenteraad. Ook is hij coördinator van het buurtpre-ventieteam van de C-Dijken. Lijsttrekker Hieltjes: “Ik ben blij dat ervaren politici als Eddy zich kandidaat hebben gesteld om mee te werken aan de veiligheid van de burgers in West-Brabant.”

Eddy Matthijssen opVVD-lijst waterschap

ROOSENDAAL - Tennisclub Tolberg gaat het jubileumjaar in. Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum staan er verschil-lende activiteiten op stapel. Zo wordt op zaterdag 17 januari om 16.00 uur een nieuwjaarsbijeenkomst gehouden. Leden en oud-leden van TC Tolberg zijn welkom. Er is gelegenheid om een balletje te slaan. Voor de bijeenkomst dient te worden aan-gemeld op [email protected]. TC Tolberg begon met spelen bij de paters van het Mill Hill. In 1992 verhuisde de club naar de huidige locatie op sportpark Hulsdonk. Het tennispark heeft drie all-weather-banen die dagelijks beschikbaar zijn van 9.00 tot 23.00 uur.

TC Tolberg viert25-jarig jubileum

Bravis ziekenhuis is offi cieel van start gegaanVlaggen wapperen in de lucht

ROOSENDAAL - Het Franciscus Ziekenhuis heet voortaan het Bravis Ziekenhuis. Op de laatste dag van 2014 werd de officiële oprichtingsakte ondertekend voor het Bravis. Diezelfde dag werden de nieuwe vlaggen gehesen. Het logo van het voormalige Franciscus Ziekenhuis is inmiddels van de gevel gehaald. Binnen enkele weken prijkt er ook het logo van het Bravis op het ziekenhuis. Het Bravis is ontstaan uit een fusie tussen het Franciscus Ziekenhuis en het Lievensberg ziekenhuis. Lees verder op pagina 3 van deze Bode. FOTO MONIQUE JANSEN

ROOSENDAAL – De traditionele Nacht van ’t Swaree vindt vrijdag 9 januari weer plaats in de parkeerga-rage van de Biggelaar. Liefhebbers van het Priense Swaree brengen dan weer gezamenlijk de nacht door in de hoop een kaartje voor het felbegeerde Swaree te bemachtigen. Vanaf 08.00 uur is het publiek welkom in de par-keergarage.

DOOR MONIQUE JANSEN

Om alles eerlijk te laten verlopen kan er dan vanaf 08.00 uur worden ingeschreven voor de kaartjes. De offi ciële ticketverkoop

voor het Swaree dat dit jaar wordt gehou-den op 31 januari in schouwburg De Kring is op zaterdag 10 januari om 11.11 uur. Tij-dens ’t Swaree zijn er tal van carnavaleske optredens met liedjes, dans en cabaret.

MuziekTijdens de Nacht van ’t Swaree hoeven de aanwezigen zich niet te vervelen. Er zijn optredens, een CD-presentatie en er wor-den dassen en veldtekens verkocht. Prins Ruben 1 reikt om 20.11 uur de eerste cd ‘Kend’t ver’aol’ uit aan een bekende Tul-lepetaon. De Verbrasband en de Suitekids onder leiding van Martine van de Kar zor-gen voor muziek.

Nacht van ’t Swaree in parkeergarage de Biggelaar

Bikkelen tijdens de Nacht van ’t Swaree. FOTO CORINE ROKS

DOOR MONIQUE JANSEN

De gemeente meldt dat het aantal scha-degevallen fors is gedaald, maar zegt dat er wel nog wel rekening moet worden gehouden met eventuele vervolgschade. Tijdens de jaarwisseling van 2013 op 2014 kampte de gemeente met een schadepost van bijna 25.300 euro. Dat was toen al een stuk minder dan de 76.700 aan vernielingen die werden aan-gericht met Oud en Nieuw van 2012 op 2013.

AutoschadeEen auto in de wijk Langdonk liep brand-schade op. Ook gingen verschillende auto-ruiten aan diggelen. Acht jongeren kregen een verwijzing naar bureau Halt voor het afsteken van illegaal knalwerk en het niet naleven van de afsteektijden van vuur-werk. Gemeentelijke handhavers namen drie kilo illegaal vuurwerk in beslag. De politie meldt dat er tijdens de jaarwis-seling geen grote calamiteiten waren. Wel werd een man uit de buurt Tolberg aangehouden voor het bedreigen van zijn

buurman. Daarnaast meldde een man zich op het politiebureau om vrijwillig een verklaring af te leggen dat hij enkele jon-geren had aangezet tot het vernielen van een verkeersbord. Hij gaf aan de schade te willen vergoeden. Ook smoorde de politie enkele vreugdevuren in de kiem.

AfsteektijdenVolgens burgemeester Jacques Niederer zijn de nieuwe afsteektijden voor vuurwerk behoorlijk nageleefd. Voor het eerst mocht dat pas vanaf 18.00 uur op oudejaarsdag tot 02.00 uur op nieuwjaarsdag. Er zou geen agressie zijn geweest tegenover de politie, ambulancepersoneel, brandweer-lieden en ambtenaren in functie. Zij kregen assistentie van bewakers van een parti-culier beveiligingsbedrijf. Samen met de

gemeentelijke handhavers controleerden zij op zogenaamde ‘hotspotplekken’ of zich geen incidenten voordeden. Hotspotplek-ken zijn domeinen waar zich bijvoorbeeld regelmatige overlastgevende hangjonge-ren ophouden. Volgens burgemeester Nie-derer heeft de aanpak van maatregelen gezorgd voor een rustige jaarwisseling.

Rustig op Spoeddienst In de Roosendaalse locatie van het Bra-vis Ziekenhuis bleef het relatief rustig. Er hoefden geen vuurwerkslachtoffers te worden behandeld. Wel waren er twee slachtoffers met een fractuur als gevolg van gladheid. Daarnaast werd er nog een persoon behandeld met een alcoholver-giftiging en één met een vergiftiging als gevolg van ghb-gebruik.

Schade na jaarwisseling bedraagt 10.000 euroAfvalbakken en verkeersborden vernield

ROOSENDAAL – Tijdens de jaarwisseling is er voor ongeveer 10.000 euro schade aangericht. Vijf afvalbakken en twee verkeersborden werden ver-nield. De gemeente meldt dat er geen schade is aangericht aan bushokjes, speeltoestellen en gemeentelijke gebouwen en spreekt van een relatief rustige jaarwisseling.

VANDAAGIN DE BODE

Studie & opleiding

“Welke nieuwe school

kies jij?”“Survivaltips

voor de brugklas”

Lesgeld en schoolkosten

voortgezet onderwijs

Leerlingen groep 8 kijken

uit naar middelbare

school

Samenwerking voor betere aansluiting

mbo op arbeidsmarkt

Openingstijden: ma - vr 8.00 - 20.00 | za 8.00 - 18.00 | zo 10.00 - 18.00

Gommers | Dijkcentrum 24 | Roosendaal |

Geldig in week 2 (zondag 4 januari t/m zondag 11 januari)

PLUS Kippenbout naturel of gekruidper kilo

3.69

1.98kilo

Geldig woensdag 7 t/m zondag 11 januari.

Gommers

Geldig in week 2

Openingstijden: ma - vr 8.00 - 20.00 | za 8.00 - 18.00 | zo 10.00 - 18.00

Gommers | Dijkcentrum 24 | Roosendaal |

Geldig in week 2 (zondag 4 januari t/m zondag 11 januari)

PLUS Kippenbout naturel of gekruidper kilo

3.69

1.98kilo

Kijk voor nog meer

plus voordeel op pagina 7

Page 2: Roosendaalse Bode 07-01-2015

De SinjoorBloemenmarkt 4

4701 JB RoosendaalTel. 0165-547425

www.de-sinjoorroosendaal.nl

Visgilde De Nieuwe MarktNieuwe Markt 22

4701 AG RoosendaalTel. 0165-534750

www.denieuwemarkt.visgilde.nl

Trattoria MilanoPassage 17

4701 AN RoosendaalTel. 06-55801134

www.trattoriamilano.nl

Lavatio Products BVPostbus 3062

4700 GB RoosendaalTel. 06-17456032www.lavatio.nl

Emmen SchoenenMarkt 23

4701 PB RoosendaalTel. 0165-533691

www.emmenschoenen.nl

Wij

Gall & GallManfred Boers

Laan van Brabant 94701 BM Roosendaal

Verhoeven Van ErpGastelseweg 96

4705 AC RoosendaalTel. 0165-568307

www.verhoevenvanerp.nl

OPENDEN | HEROPENDENafgelopen jaar...

Black HorseHoogstraat 7

4702 ZN RoosendaalTel. 0165-533255

www.blackhorse-roosendaal.nl

Haring Fiscaal AdviesBiesveld 22 Rijsbergen

Tel. 076-5965434 / 06-19680301www.raymondharing.nl

Page 3: Roosendaalse Bode 07-01-2015

actualiteit

DOOR MONIQUE JANSEN

Het was de bedoeling dat in Stadsoevers naast het stadskantoor en het Da Vinci College ook woningen werden gebouwd.

Op honderd hectare zouden in totaal ne-genhonderd woningen komen. Gedepu-teerde Ruud van Heugten van de provincie Noord-Brabant verrichtte in 2011 nog een symbolische handeling om te benadrukken

dat het project van start ging. Heijmans en Bouwfonds Ontwikkeling namen de bouw voor hun rekening. Er werd echter geen enkel huis neergezet. Vorig jaar tekenden zij een overeenkomst waarbij zij de sa-

menwerking met de gemeente Roosendaal officieel beëindigden. Nu ook de gemeen-teraad heeft gekozen om het project af te blazen, zijn de plannen voor Stadsoevers voorgoed verleden tijd.

KeizerIn het communiqué haalt actiecomité Stadskantoor Nee uit naar oud-wethouder Steven Adriaansen, tegenwoordig burge-meester van buurgemeente Woensdrecht. Hij wordt niet bij naam genoemd, maar uit de beschrijving valt op te maken dat het om Adriaansen gaat. Het actiecomité vergelijkt hem met het sprookje over het verhaal ‘de kleren van de keizer’, waarna het publiek pas ziet dat hij in zijn blootje loopt als een jongetje dat roept.

“Toen iedereen het zag, vluchtte de keizer terug naar zijn kasteel. Het jongetje zat toen al lang achter een glaasje prik, want dat hij had verdiend en het was bovendien een warme dag. De beschaamde keizer wilde het nog niet begrijpen en werd la-ter gedegradeerd tot burgemeester van Nergenshuizen”, schampt het actiecomité. Het college had volgens Stadskantoor Nee lange tijd oogkleppen op. In 2012 bleek uit onderzoek van onderzoeksbureau Necker van Naem dat het college irreële besluiten

nam over de komst van het stadskantoor en het Da Vinci College. Dood paardHet comité is blij dat het gemeentebestuur heeft geconcludeerd dat het project Stad-soevers een dood paard is. Als de eerdere plannen waren doorgegaan, hadden er volgens Stadskantoor Nee nu een vmbo-school en een nieuw stadskantoor in een grote bouwput gestaan. “Het was dan niet alleen een nog groter financieel debacle geweest, maar ook nog een ruimtelijke ramp geworden”, concludeert het actie-comité. Het huidige college zoekt momen-teel alsnog een nieuwe locatie voor het stadskantoor, maar dan in een bestaand gebouw in de binnenstad. Dat voornemen sluit aan bij de plannen van stedenbouw-kundige Riek Bakker om het stadshart van Roosendaal een impuls te geven. Het hui-dige stadskantoor dat in eerste instantie zou worden opgeknapt wordt daarmee als-nog gesloopt. Het Da Vinci College wordt momenteel gebouwd op de plek van het voormalige Jan Tinbergen College aan de Bovendonk.

Comité in ruste Stadskantoor Nee stopt nu definitief. “In een paar jaar dat ons comité van zich heeft laten horen, hebben wij veel reacties ge-kregen, op enkele negatieve na allemaal positief. Het is de moeite waard geweest”, besluit de groep.

DOOR MONIQUE JANSEN

Vorig jaar gingen het Franciscus en het Lievensberg al een bestuurlijke fusie aan. De statuten van de ziekenhuizen werden gewijzigd, zodat de Raad van Bestuur van beide ziekenhuizen kon uitbreiden van twee naar vier personen. Nu is echt de laatste stap gezet. Jan van den Brand, Janneke van Vliet en Hans Ensing, leden van de Raad van Bestuur, hadden de eer om de oprichtingsakte te ondertekenen waarmee de samenvoeging van de hospi-talen nu definitief is.

Eerdere fusiesIn zijn speech blikte Ensing terug op de geschiedenis van de twee hoofdlocaties van het Bravis ziekenhuis. Zo ontstond het Lievensberg na de overname van een rooms-katholieke stichting die het oude gemeentelijke Algemeen Burger Gast-huisziekenhuis overnam. Een protestants-christelijke stichting wilde daarop een nieuw ziekenhuis in Bergen op Zoom stichten, maar zover kwam het niet. Beide stichtingen gingen een fusie aan waarna het bestaande ziekenhuis verder ging onder de naam Lievensberg. In de jaren tachtig werd daar een polikliniek in Steen-bergen aan toegevoegd. Het katholieke Franciscus Ziekenhuis nam in hetzelfde

decennium het ziekenhuis in Oudenbosch over en vormde deze dependance om tot een polikliniek. In 2009 kwam daar een po-likliniek bij in Etten-Leur.

Nieuwe periodeHans Ensing begrijpt dat de oprichting van het Bravis ziekenhuis voor sommigen een emotionele stap is: “Je laat iets achter je en het nieuwe is ongewis.” Hij benadrukt dat er de komende tijd veel moois staat te gebeuren: “Deze stap gaan we samen zet-ten. We staan nu aan het begin van een nieuwe periode, een tijdperk waaraan we vol vertrouwen beginnen.” Eén van de eerste zichtbare stappen van

het fusieziekenhuis is de opening van het Moeder- en Kindcentrum in Bergen op Zoom in het voorjaar. Bevallen in de Roosendaalse locatie is dan niet meer mogelijk, maar gebeurt dan in het hyper-moderne Moeder- en Kindcentrum in Ber-gen op Zoom. Daarbij is het bijvoorbeeld mogelijk om de baby in de couveuse in de kamer van de moeder onder te brengen. In Roosendaal wordt de zorg aan oncologie-

patiënten geconcentreerd. Zo vinden alle borstkankeroperaties al in deze vestiging plaats.

Spoedeisende HulplocatiesIn het verleden sloten het Franciscus en het Lievensberg samen met het Amphia Ziekenhuis in Breda een convenant over verregaande samenwerking. Dat bleek volgens Ensing niet voldoende om op ter-

mijn alle ziekenhuiszorg te kunnen blijven aanbieden in de regio’s Roosendaal en Bergen op Zoom. De fusie zorgt voor meer zekerheid. Vijftien tot twintig procent van de zorg wordt specifiek geconcentreerd in één van de hoofdvestigingen van het Bra-vis. “Beide steden behouden hun Spoed-eisende Hulplocaties”, benadrukt Ensing. Ook de poliklinieken in Steenbergen, Oudenbosch en Etten-Leur blijven open,

zodat patiënten voor bijvoorbeeld een af-spraak met een specialist of het maken van een röntgenfoto dichtbij huis kunnen worden geholpen. De oude logo’s van het Franciscus en het Lievensberg zijn inmid-dels verwijderd. De vlaggen van het Bravis ziekenhuis wapperen sinds enkele dagen ferm. Over een paar weken prijkt ook op de gevels van alle gebouwen van het Bravis de nieuwe naam.

PaGiNa 3

‘Wij hebben veel reacties gekregen’

‘Deze stap gaan we samen zetten’

Altijd actueel en altijd bij de hand

ww

w.i

nte

rnetb

od

e.n

l

VÓÓR U EN DÓÓR U, WANT LOKAAL NIEUWS MAKEN WE SAMEN

ww

w.i

nte

rnetb

od

e.n

l

Bezoek nuwww.internetbode.nl

voor het nieuws uit uw buurt

Fusieziekenhuis Bravis is nu echt een feit‘Vi j f t ien tot twint ig procent zorg wordt geconcentreerd’

Bestuurders Jan van den Brand, Janneke van Vliet en Hans Ensing tekenen de akte van oprichting. FOTO MONIQUE JANSEN

ROOSENDAAL – Het Franciscus Ziekenhuis en het Lievensberg ziekenhuis zijn niet meer. “Voortaan spreken we over het Bravis Ziekenhuis locatie Roosendaal en locatie Bergen op Zoom”, geeft bestuursvoorzitter Hans En-sing aan. De oprichtingsakte van het Bravis passeerde woensdagmiddag tijdens een feestelijke bijeenkomst in Roosendaal de notaris.

Actiecomité Stadskantoor Nee blij met einde Stadsoevers‘Was een ruimtel i jke ramp geworden’

Het project Stadsoevers zoals hier in een maquette is vormgegeven is nu echt verleden tijd. FOTO MONIQUE JANSEN

ROOSENDAAL – Actiecomité Stadskantoor Nee is blij dat de gemeenteraad definitief een punt heeft gezet ach-ter het project Stadsoevers. Dat meldt het comité in een communiqué. De gemeente wilde oorspronkelijk in het Spoorhavengebied een nieuw stadskantoor in symbiose met een nieuw gebouw voor vmbo-school Da Vinci Col-lege bouwen. Daar ijverde Stadskantoor Nee lange tijd tegen.

Page 4: Roosendaalse Bode 07-01-2015

OPEN DAG ZONDAG

11-01-2015WWW.DYNAMICMOVEMENT.NLVAN 10.00 TOT 16.00, DE MEETEN 25, ROOSENDAAL

SPINNING, FITNESS, CARDIO BOXING, BODY PUMP, XCO, ZUMBA, BODYFIT, PILOXING, SAUNA

NIEUW: WARMTE CABINES

9.996.99 2.99

59.99

14.99 14.99

29.9929.99

24.99

1.5 KG

400 G

6 STUKS

1 KG

750 G

4 STUKS

0.69 vr - zo

0.69 vr - zo

0.49 vr - zo

2.99 vr - zo

2.49 vr - zo

0.99 vr - zo

UIT DE KOELING

www.aldi.nlHOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

VOORDEELVOORDEELWEEKEND

- damesmaten: 38 t/m 42- herenmaten: 43 t/m 45

Lage noren

Maten: 29/31, 32/34 of 35/37.

Kindersnowboots

Breedte: ca. 43 cm.

Sneeuw-ruimer 5 kg in afsluitbare emmer.

Strooizout

Incl. trekkoord met houten grip.

Inklapbare houten slee- damesmaten: 38 t/m 41

- herenmaten: 42 t/m 45

Schaatsen

- voor dames en heren- maten: 37 t/m 46

Snowboots

Maten: 116 t/m 164.

Kinderfl eecevest

KindersnowbootsMaten: 29 t/m 35.

Vanaf woensdag 07-01-2015

Elstar appelen

Andijvie

Speltbollen

Spruiten

Rundergehakt

Spekburgers

VOORDEEL9 T/M 11 JANUARI

DE WISSELCafé-Restaurant-ZaalLAURENS en JOSINE OSSEBredaseweg 10, Zundert, tel. 076-5972542www.dewissel-zundert.nl

Maandmenu januari € 22,50Cocktail ‘Hawaï’

***Kop Champignonsoep

***Gebakken zalm

Garni***

Hazelnootparfait

buffetten, ook aan huis!

Maandmenu juli/augustus € 20,95

Cocktail Hawaï***

Kop champignonsoep***

Gebakken zalmfilet met garni***

Roomijs aardbeien slagroombuffetten, ook aan huis!

• EEtcafé• REstauRant

• ZalEn mEt gRotE tuin• tERRas

v.a. 28 juli zijn we weer normaal geopend

• Eetcafé • Restaurant

• Zalen met grote tuin • Terras

vanaf 8-1-2015weer geopend

Kantoor Voordeel.com1000m2 PROFESSIONELE MEUBELEN VOOR THUIS OF KANTOOR

bureaus - kasten - stoelen - tafels

Atoomweg 1 Roosendaal - Tel. 06 27 18 58 63

STALENDRAAIDEURKASTEN

NIEUW IN VERPAKKING

Met 4 legbordenLet op: afhaalprijzen!

(... maar wij hebben ook aflevermogelijkheden)

Alle prijzen exclusief BTW.voorvan 125.-

95.-95.-Uitsluitend verkoop à

contant. Pinnen mogelijk.

50t/m80%van de catalogusprijzen

KORTING VAN

restantpartijen - showroommodellen - retourgoederen

IEDERE VRIJDAG 9-17 u. EN ZATERDAG 9-13 u.

80b x 38d x 178h

Page 5: Roosendaalse Bode 07-01-2015

actualiteit

DOOR MONIQUE JANSEN

Het buurthuis en de supermarkt worden gebouwd door projectontwikkelaar Pak-huys Vastgoed Breda. Na oplevering krijgt Stichting Kalsdonk de multifunctionele ac-commodatie opnieuw in bezit. Het ontwerp van het buurthuis valt op door het gebruik van roodbruine steen en de grote ramen.

Kleiner oppervlakDe multifunctionele accommodatie be-staat straks uit één verdieping en wordt een stuk kleiner dan het oude buurthuis dat een oppervlakte telt van 1.400 vier-kante meter. Dat is volgens Caniëls een bewuste keuze: “We bouwen niet voor leegstand. De ruimtes kunnen we straks optimaal gebruiken.” Daarbij denkt de stichting ook na over een flexibele inrich-ting van het wijkcentrum, zodat vertrekken groter of kleiner kunnen worden gemaakt. Zo komt er ook geen vast podium in het buurthuis, maar een demontabel platform dat kan worden opgeborgen.

Versleten buurthuisHet oude buurthuis dateert uit de jaren

vijftig en is grotendeels versleten. Het was voor Stichting Kalsdonk geen optie om het gebouw nog te renoveren, omdat de organisatie naar een kleinere accom-modatie toe wilt. In het verleden zijn een aantal voorzieningen waaronder de biblio-theek en de peuterspeelzaal naar de brede school verhuist.

Op dit moment verhuurt de stichting een deel van de ruimtes aan de Turkse en Ma-rokkaanse welzijnsstichtingen. Zij hebben hun eigen vertrekken in het buurthuis. Doordat de MFA straks een stuk kleiner is, is het voor deze stichtingen niet mogelijk om nog vaste ruimtes te huren.

Positieve reactiesHet ontwerp van buurthuis Kalsdonk is inmiddels aan buurtbewoners gepresen-teerd. Dat leverde veel positieve reacties op. Het nieuwe wijkhuis sluit aan bij om-ringende gebouwen, zoals bij brede school

Zwanehof. Het buurthuis krijgt een hoofd-ingang aan de Rector Hellemonsstraat. De Aldi zit straks schuin aan de overkant van de Philipslaan. De supermarkt wil graag een oplevering in november, zodat er nog een graantje meegepikt kan worden van de Sinterklaas- en kerstdrukte.

AfsluitingCaniëls ziet de komst van het nieuwe buurthuis en een vernieuwde supermarkt als de afsluiting van de herinrichting van de wijk Kalsdonk. De buurt onderging in het recente verleden een uitgebreide transformatie. Er kwamen 400 nieuwe woningen, de wijk kreeg een brede school en de kerk werd in gebruik genomen als gezondheidscentrum. Alleen de komst van een nieuw buurthuis bleef uit. Er werden in het verleden verschillende plannen gepre-senteerd, maar die ketsten af op onhaal-baarheid. Ook wilde Stichting Kalsdonk het buurthuis per se weer in eigendom krijgen. “De grond is aan ons geschonken door de franciscanessen. We beschouwen ons als rentmeester van de wijk Kalsdonk en willen het buurthuis voor de wijk waar-borgen”, besluit Caniëls.

PaGiNa 5

‘Buurthuis voor de wijk waarborgen’

ColofonHoofdkantoorMolenstraat 17a-1, 4881 CP ZundertPostbus 22, 4880 AA ZundertTel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

Roosendaalse Bode

R_daalse Bode

Redactie Monique JansenCorrespondenten René Bruijnincx, Roel de Haan, Mieke SpekmanAcquisitie Eduard van ElsackerDruk Drukkerij Vorsselmans

SluittijdenAdvertenties maandag 10.00 uurVerenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uurWeekendverslagen maandag 08.00 uurAanleveren via www.internetbode.nlBezorgklachten 076 599 8111

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

W E E K B L A D

t h u i s i n d e r e g i o

Puzzel week 02De oplossing van deze puzzel is in week 03 te vinden op www.internetbode.nl

© www.sudokusite.nl De Aldi komt pal naast het nieuwe buurthuis.

Nieuw buurthuis voor KalsdonkMult i funct ionele accommodatie komt op plek van oud wijkcentrum

Buurthuis Kalsdonk krijgt een oppervlakte van 500 vierkante meters. ARTIST IMPRESSIONS STICHTING KALSDONK

ROOSENDAAL – De wijk Kalsdonk krijgt een gloednieuwe multifunctionele accommodatie (MFA). “Medio no-vember is het buurthuis zo goed als opgeleverd”, kondigt voorzitter Koos Caniëls van Stichting Kalsdonk trots aan. De nieuwe MFA krijgt een oppervlakte van 500 vierkante meter en komt op de plek van het oude wijkcentrum. Daarnaast verhuist de Aldisupermarkt. Die komt tegen het buurthuis aan.

You win some, you lose some. Het is een tegelwijsheid die altijd en overal geldt. Wie hieraan durft te twijfelen, hoeft alleen maar de beelden te bekijken van het de voorbije weken ge-houden wereldkampioenschap darts. In het sfeervolle Alexandra Palace in Londen betraden al dan niet getatoeëerde dartstoppers, steevast getooid met indrukwekkende bijnamen, het podium met slechts één doel: wereldkampioen worden. Rijzende sterren maakten daarbij naam, terwijl gevestigde namen juist onderuit gingen. Bloedstollende wedstrijden werden op details beslist. Een millimeter meer of minder naar links of rechts gegooide dartspijl be-tekent wel of geen succes. You win some, you lose some. In de finale verloor deze keer Phil Taylor, een man die juist alles weet van winnen. Zestien keer immers al schreef ‘The Power’ de wereldtitel op zijn naam. De absolute winnaar nu was echter Gary Anderson. Hij mag zich sinds zondag namelijk de beste dartsspeler van de wereld noemen en is daarmee natuurlijk zo blij als een kind. Dat was ook de Brabander die van de gemeente Amsterdam een bedrag van 186.000 euro op zijn bankrekeningnummer kreeg overgemaakt. Dat dit onmogelijk de bedoeling kon zijn geweest, blijkt er bij de man in kwestie niet in te kunnen. Hij weigert de gemeente Amsterdam het ten onrechte gestorte geld terug te betalen, omdat hij van mening is dat hij er ook niets aan kan doen dat de gemeente Amsterdam het bedrag abusievelijk naar een verkeerd rekeningnummer heeft overgemaakt. Hadden ze daar maar beter moeten opletten, toch? Dat laatste kan Griekenland trouwens beter ook maar doen, want een vertrek uit de eurozone is niet langer onbespreekbaar vanwege de mogelijke benoeming van de radicaal-linkse oppositieleider Alexis Tsipras tot nieuwe regeringsleider. Tsipras neemt het liefst vandaag nog afscheid van de door Brussel geëiste hervormings- en bezuinigingspolitiek en wil schuldenverlichting voor de Grieken. Een ‘eis’ die weer tegen het zere been is van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Aangezien de eurozone inmiddels wel bestand zou zijn tegen een vertrek van de Grieken, moet deze ‘Grexit’ volgens haar daarom toch maar eens serieus onder de loep worden genomen. Dat dan de vele miljarden aan leningen die bij-voorbeeld Duitsland en Nederland bij de Grieken hebben uitstaan waarschijnlijk ook verloren zullen gaan, is weer een ander verhaal. You win some, you lose some. Toch?

Opletten

ColumnAddo Sprangers

Page 6: Roosendaalse Bode 07-01-2015

PAGINA 6

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Toch kon hij de druk op enig moment niet weerstaan en zei hij ja tegen het verzoek. Een toezegging die hij vooral deed om-dat het dorp Moerstraten hem dierbaar is en omdat hij wel van de ‘ons kent ons’ mentaliteit houdt. En zo blijkt tijdens het gesprek, dat met name het elkaar kennen de grote motor achter de carnavalsleut in Mangelpeejenland is.

Organisatie“Vooral het betrekken van de jeugd bij acti-viteiten in ons dorp, heeft me ondanks mijn drukke werkzaamheden, over de streep ge-

trokken”, opent Lars het gesprek. “Omdat we een kleine gemeenschap zijn, maar ons dorp op alle mogelijke manieren willen promoten wordt er nogal eens een beroep op je gedaan”. Onder het motto ‘We doen d’r un schepke bovenop’ gaat Lars als Prins Ralph de Eerste het komende carnaval als leutvorst voorop. “Ik word daar op uitste-kende wijze geholpen door nar P (Peter-Jan de Weert), pliesie Kweetnie (Dio Struijk) en Arjan Janssen als grootste boer Harrie. “Toen ik eenmaal had aangegeven Prins van Moerstraten te willen zijn, heb ik wel tegen de Stichting gezegd dat ze ook voor een nar moesten zorgen, want die was er toen niet. Zo hebben de nar en ik ons

lot aan elkaar verbonden”. En daar staat Bierbooms ook wat langer bij stil. “Het is van het grootste belang om te weten dat je dit soort klussen nooit alleen kunt kla-ren. Dankzij de steun van de mensen uit de Stichting, mijn secondanten, mijn vriendin en familie, is het zo dankbaar en leuk. Ten-slotte zou je in je eentje zo’n feest nooit van de grond getild krijgen”.

SpontaniteitEn dat de Prins wel van een feestje houdt heeft alles te maken met zijn betrokken-heid met het dorp. “Net als Sinterklaas heb je als Prins ook een magische rol te vervullen. Met name de kinderen in het dorp verwachten van alles van je. Daarom ben ik, als lid van de bouwclub, zo blij met de jeugdige aanwas. Eerst komen ze eens kijken, vervolgens knutselen ze mee en op den duur hebben ze hun hart verpand aan het bouwen. Die spontaniteit vind ik erg waardevol en koester ik ook. Tenslotte zijn zij de toekomst van ons dorp”. En dat het netwerken Bierbooms in de genen zit, moge blijken uit zijn verdere betrokken-heid. “Ik speel trompet bij de Heitrappers en ben ook voorzitter van de KPJ. Op die manier ken je veel mensen en kun je ook gemakkelijker een beroep op ze doen.” En of hij de 11 jaren Prins-schap vol gaat ma-ken? Daar laat Lars zich wijselijk niet over uit. “Ik bekijk dat van jaar tot jaar”, besluit hij met pretoogjes het gesprek.

‘Ons carnavalsfeest kenmerkt zich vooral door zijn gemoedelijkheid’

Lars Bierbooms voor de achtste keer ‘aanvoerder van de leut ’ in Moerstraten

Lars Bierbooms, zoals iedereen hem in het dorp in het dagelijkse leven kent. Maar tijdens het carnaval draagt hij met trots het pak van de Leutvorst van Mangelpeejenland. FOTO RENÉ BRUIJNINCX

MOERSTRATEN – Lars Bierbooms gaat tijdens de carnaval als Prins Ralph de Eerste door het leven. Maar voordat hij het pak ook daadwerkelijk aantrok, waren er al diverse pogingen ondernomen om hem zover te krijgen. Ten-slotte was hij als voorzitter van een bouwclub en muzikant bij de Heitrappers al een druk bezet baasje.

Naam: Lars BierboomsLeeftijd: 32 jaarGeboren: 30 mei 1982 in WouwSamenwonend: met SannePrinsennaam: Prins Ralph de Eer-steCarnavalsmotto: ‘We doen d’r un schepke bovenop’Beroep: monteur grondverzetma-chinesHobby’s: paardrijden, sleutelen aan oldtimer, DJ’en bij een drive-in discotheek en thuis klussen

Paspoort

Wim Vromans schenkt cadeaubonIn kader van WinterWensKaartenActie

ROOSENDAAL - Ineke Laros ontving in het kader van de WinterWensKaartenActie ‘Naar wie gaat jouw warme hart? ‘ een cadeaubon van Wim Vromans aan de Markt 10 in Roosendaal. Volgens haar zoon Tom is Ineke niet alleen altijd bereid anderen te helpen maar staat ze ook zeer positief in het leven. Enthousiast verzilverde ze de cadeaubon onmiddellijk voor een casual shirt voor haar man. Ken jij ook iemand die je wil bedanken of bewondert? Vanwege de manier waarop deze persoon in het leven staat, of omdat hij/zij veel voor jou of anderen belangeloos heeft gedaan. Of is het iemand die veel tegenslagen heeft gehad of iemand die bijvoorbeeld een verbindende factor is in een familie, buurt of vereniging. Ken jij zo iemand? En wil jij die persoon een warm hart toedragen de komende feestdagen? Vul dan de wenskaart in. Deze is verkrijgbaar bij ruim 50 deelnemende Roosendaalse ondernemers. Zo kunnen wij samen hem/haar met een mooi cadeau in ‘t winterse zonnetje zetten.

WOUW - Waar in Wouw vindt u de ge-fotografeerde plek? Noem de precie-ze plaats of omschrijf deze en maak kans op een tegoedbon van € 15,-. De reactietermijn loopt de gehele maand januari 2015. Inzenden naar [email protected]

Oplossing december 2014De opgave van december bleek niet al te moeilijk te zijn, afgaande op de vele goede inzendingen. Het gefotografeerde object is een keramisch ornament, aangebracht aan de gevel van de woning Bergsestraat 91. Een van de inzenders dacht te weten dat het tegeltableau door de bewoners was meegebracht uit Portugal. Een juiste op-lossing werd ook ingeleverd door Ad Voor-heijen uit de Doeldreef. Door loting werd hij de winnaar van de VVV-bon, die de Dorpsraad ter beschikking heeft gesteld. Van harte gefeliciteerd; de cadeaubon komt naar u toe. De hier afgedrukte foto is de openings-opgave voor het seizoen 2015. Zoals ge-

bruikelijk wordt elke maand een foto van een Wouws object geplaatst. Nieuw is dat de Ondernemers Vereniging Wouw in het nieuwe jaar de cadeaubonnen voor haar rekening neemt. Alle spelers veel succes gewenst!

Fotowedstrijd ook in 2015Ken uw Wouw

De nieuwe opgave.

ROOSENDAAL - De kruisboogschut-ters van de Alpenjagers hebben het jaar afgesloten met de traditionele kerstverschieting.

De schutters moeten op special blazoenen schieten waarop 5 rozen zijn aangebracht waaraan bepaalde punten van tevoren zijn vast gesteld. De schutters kunnen kiezen uit 10 kaarten en mogen op elke kaart 3 schoten lossen. De winnaar word degene met de hoog-ste geschoten kaart. De winnaar van dit jaar werd Pieter Griffioen die liefst 7 ro-zen schoot en een hoogste kaart van 130 punten behaalde. Op de 2e plaats kwam de nieuwkomer bij de Alpenjagers, de jonge Quintus van Elewout, hij schoot 4 rozen en 110 punten. 3e werd de factory schutter Bert van Eekelen die samen met john Schrauwen het hoogst aantal rozen schoot, 8 stuks en 105 punten haalde. Op de 4e plaats kwam Jan Hagenaars met 7 rozen en 100 punten, hij werd gevolgd door Helmer Siegers met 4 rozen en 95 punten. Op een gedeelde 6e plaats kwamen John

Schrauwen met 8 rozen en 90 punten en Peter Hagenaars met 5 rozen en 95 pun-ten. De 8e plaats kwam op naam van Henk Meeuwisse met 5 rozen en 80 punten, daarna kwamen Jan van Gils met 4 rozen en 75 punten, Anton van der Ven met 5 ro-zen en 70 punten. Daarna waren er 3 schutters met elk 15 punten waarin Monique Zange met 4 rozen voor bleef op Piet Beerendonk met 4 rozen en Yilmaz ozcelik met 3 rozen. Hekkesluiter dit jaar was Andre van As die met 3 rozen slechts 10 gelukspunten bij elkaar schoot. De Alpenjagers hebben een geweldig goed jaar gehad wat betreft de clinics die door heel het jaar werden gegeven aan ongeveer 150 schutters van jong tot oud. Ook de zilveren en bronzen medaille van Bert van Eekelen en Monique Zange op het NK bij de nieuwe discipline factory boog waren voor de Alpenjagers een mooie op-steker. De schutters zijn inmiddels begon-nen met de wintercompetitie waar koppels van A en B categorie aan elkaar gekoppeld worden door loting en elke wedstrijd in 3 diciplines tegen elkaar strijden.

Pieter Griffioen wint Kerstverschieting 2014

Alpenjagers

ROOSENDAAL - Als u morgen getuige bent van een hartstilstand, wilt u dan hulpeloos toeschouwer zijn of geoe-fend hulpverlener?

Reanimatie is levensreddend, maar kan niet uit een boekje geleerd worden. Geef u op voor een praktische cursus die gemid-deld + 4 uur duurt. Toelatingseisen zijn er niet. De cursus reanimatie-avonden zijn 15 en 22 januari in ‘t Dijksteeke. Aanvang 19.30 uur.Doordat we de AED cursus in de reanima-tiecursus verwerken is de cursus over 2 avonden verdeeld.

Reanimatie in combinatie met de AED maakt de overlevingskant van een slacht-offer groter. De AED of shockbox is een belangrijk apparaat dat de hartactie regis-treert, gesproken opdrachten geeft en op een veilige en betrouwbare manier een stroomstoot kan geven. Iedereen in het be-zit van een geldig reanimatiediploma kan leren defibrileren in een cursus van circa 4 uur.

Meer weten? Neem contact op met [email protected]. Contact-persoon mevr. Corina de Koning-Koolen, 0167-567058.

Cursus reanimatie met AED

Achtmaalteakenwood.nl

simpel & stoerthuis in teak

Wij wensen

iedereen een

voorspoedig

2015 !

Page 7: Roosendaalse Bode 07-01-2015

Geldig in week 2 (zondag 4 t/m zaterdag 10 januari 2015)

2/15 Aanbiedingen zijn niet bestemd voor wederverkopers en/of grootverbruikers. Prijswijzigingen en/of zetfouten voorbehouden.Tenzij anders vermeld geldt voor alle aanbiedingen in deze folder: zolang de voorraad strekt maximaal 5 dezelfde aanbiedingen per klant.Als producten ondanks zorgvuldige planning zijn uitverkocht, dan vragen we hiervoor uw begrip.* De ‘NERGENS GOEDKOPER’ garantie geldt ten opzichte van alle supermarkten in dezelfde vestigingsplaats als uw PLUS;kijk voor overige voorwaarden op www.plus.nl/nergensgoedkoper.**De prijs kan per product verschillen, uw korting wordt aan de kassa verrekend.Wilt u per mail op de hoogte blijven van de laatste aanbiedingen bij PLUS? Meld u dan nu aan via plus.nl

WEEKENDPAKKERSjanuari januari januari

donderdag vrijdag zaterdag

8 9 10

PLUSAardappelschijfjes of Krieltjes duopakPak 2 x 350 gram

PLUS HamburgersPak 5 stuks

x.xx

x.xx1.49

1.00PLUS HamburgersPak 5 stuks x.xxx.xxx.

x.xx

x.xxx.xxx.x.xx3.75

2.50 PLUS Abrikozenraster-of appelkruimelvlaaiGeschikt voor 8 personenPer stuk

3.99

2.50

PLUS MadarijnenNet 1 kilo

1.99

PLUS Magere hamlappen Per 200 gram

1.60

Lays ChipsAlle zakken à 200 of 225 gramPer zak

1.21-1.29

Unox KnaksAlle blikken à 400 of 550 gramPer blik

1.29-2.09

PLUS Cassis, cola, ijsthee, lemon & lime of sinasAlle pakken of fl essen à 1,5 liter,combineren mogelijk3 stuks

2.85-4.53

Tierra Buena Selection EspecialCabernet Sauvignon, Chardonnay of Merlot, fl es 75 cl, combineren mogelijk, 2 fl essen

11.98 5.99 1+1

2 HALEN, 1 BETALEN

BRON: NIELSENCONSUMENTENONDERZOEK

BESTEWIJNSUPERMARKT

PLUS Gommers - RoosendaalDijkcentrum 24 ma - vr 8.00 - 20.00 | za 8.00 - 18.00 | zo 10.00 - 18.00

Geldig in week 2 (zondag 4 t/m zaterdag 10 januari 2015)

2/15 Aanbiedingen zijn niet bestemd voor wederverkopers en/of grootverbruikers. Prijswijzigingen en/of zetfouten voorbehouden.Tenzij anders vermeld geldt voor alle aanbiedingen in deze folder: zolang de voorraad strekt maximaal 5 dezelfde aanbiedingen per klant.Als producten ondanks zorgvuldige planning zijn uitverkocht, dan vragen we hiervoor uw begrip.* De ‘NERGENS GOEDKOPER’ garantie geldt ten opzichte van alle supermarkten in dezelfde vestigingsplaats als uw PLUS;kijk voor overige voorwaarden op www.plus.nl/nergensgoedkoper.**De prijs kan per product verschillen, uw korting wordt aan de kassa verrekend.Wilt u per mail op de hoogte blijven van de laatste aanbiedingen bij PLUS? Meld u dan nu aan via plus.nl

WEEKENDPAKKERSjanuari januari januari

donderdag vrijdag zaterdag

8 9 10

PLUSAardappelschijfjes of Krieltjes duopakPak 2 x 350 gram

PLUS HamburgersPak 5 stuks

x.xx

x.xx1.49

1.00PLUS HamburgersPak 5 stuks x.xxx.xxx.

x.xx

x.xxx.xxx.x.xx3.75

2.50 PLUS Abrikozenraster-of appelkruimelvlaaiGeschikt voor 8 personenPer stuk

3.99

2.50

PLUS MadarijnenNet 1 kilo

1.99

PLUS Magere hamlappen Per 200 gram

1.60

Lays ChipsAlle zakken à 200 of 225 gramPer zak

1.21-1.29

Unox KnaksAlle blikken à 400 of 550 gramPer blik

1.29-2.09

PLUS Cassis, cola, ijsthee, lemon & lime of sinasAlle pakken of fl essen à 1,5 liter,combineren mogelijk3 stuks

2.85-4.53

Tierra Buena Selection EspecialCabernet Sauvignon, Chardonnay of Merlot, fl es 75 cl, combineren mogelijk, 2 fl essen

11.98 5.99 1+1

2 HALEN, 1 BETALEN

BRON: NIELSENCONSUMENTENONDERZOEK

BESTEWIJNSUPERMARKT

PLUS Gommers - RoosendaalDijkcentrum 24 ma - vr 8.00 - 20.00 | za 8.00 - 18.00 | zo 10.00 - 18.00

Geldig in week 2 (zondag 4 t/m zaterdag 10 januari 2015)

2/15 Aanbiedingen zijn niet bestemd voor wederverkopers en/of grootverbruikers. Prijswijzigingen en/of zetfouten voorbehouden.Tenzij anders vermeld geldt voor alle aanbiedingen in deze folder: zolang de voorraad strekt maximaal 5 dezelfde aanbiedingen per klant.Als producten ondanks zorgvuldige planning zijn uitverkocht, dan vragen we hiervoor uw begrip.* De ‘NERGENS GOEDKOPER’ garantie geldt ten opzichte van alle supermarkten in dezelfde vestigingsplaats als uw PLUS;kijk voor overige voorwaarden op www.plus.nl/nergensgoedkoper.**De prijs kan per product verschillen, uw korting wordt aan de kassa verrekend.Wilt u per mail op de hoogte blijven van de laatste aanbiedingen bij PLUS? Meld u dan nu aan via plus.nl

WEEKENDPAKKERSjanuari januari januari

donderdag vrijdag zaterdag

8 9 10

PLUSAardappelschijfjes of Krieltjes duopakPak 2 x 350 gram

PLUS HamburgersPak 5 stuks

x.xx

x.xx1.49

1.00PLUS HamburgersPak 5 stuks x.xxx.xxx.

x.xx

x.xxx.xxx.x.xx3.75

2.50 PLUS Abrikozenraster-of appelkruimelvlaaiGeschikt voor 8 personenPer stuk

3.99

2.50

PLUS MadarijnenNet 1 kilo

1.99

PLUS Magere hamlappen Per 200 gram

1.60

Lays ChipsAlle zakken à 200 of 225 gramPer zak

1.21-1.29

Unox KnaksAlle blikken à 400 of 550 gramPer blik

1.29-2.09

PLUS Cassis, cola, ijsthee, lemon & lime of sinasAlle pakken of fl essen à 1,5 liter,combineren mogelijk3 stuks

2.85-4.53

Tierra Buena Selection EspecialCabernet Sauvignon, Chardonnay of Merlot, fl es 75 cl, combineren mogelijk, 2 fl essen

11.98 5.99 1+1

2 HALEN, 1 BETALEN

BRON: NIELSENCONSUMENTENONDERZOEK

BESTEWIJNSUPERMARKT

PLUS Gommers - RoosendaalDijkcentrum 24 ma - vr 8.00 - 20.00 | za 8.00 - 18.00 | zo 10.00 - 18.00

zondag

11januari

Page 8: Roosendaalse Bode 07-01-2015

PAGINA 8

Warm hart ‘Bij Roger’ naar Sonja van Sprundel

In kader van WinterWensKaartenActie

ROOSENDAAL - In het kader van de WinterWensKaartenActie van de ondernemers in Roosendaal heeft Roger van “bij Roger, woonde-coratie en sfeer meubelen” een cadeau mogen schenken aan Sonja van Sprundel. Zij heeft haar zus een warm hart toegewenst omdat ze elkaar moeten missen omdat Irma Geleijns in Portugal woont. Bij het weerzien van de zussen zal het cadeau overgedragen worden aan Irma. Deelnemen aan de campagne ‘Naar wie gaat jouw warme hart? ‘ kan nog steeds door op de wenskaart te melden wie en waarom er volgens u een geschenk verdient en deze kaart in één van de wensbussen te deponeren. U kunt ook iemand digitaal nomineren op Facebook www.facebook.com/beleeftinroosendaal

DOOR MONIQUE JANSEN

‘Gewoon Normaal!’ wordt voor Evelien opnieuw een solovoorstelling. Eerder schitterde ze al in de Kring met het goed ontvangen ‘Onderweg’: een liedjespro-gramma in een theatrale jas. Het is de bedoeling om een jaar lang met ‘Gewoon Normaal!’ te toeren langs verschillende theaters en festivals. Het startschot wordt gegeven in Roosendaal: een bewuste keuze voor Evelien: “Oorspronkelijk kom ik uit Roosendaal. Hier heb ik tot mijn 22e gewoond voordat ik naar Amsterdam verhuisde. Ook is het in De Kring allemaal begonnen met ‘Onderweg’. Het lag voor de hand om weer in de Kring te starten.”

Uitverkochte try-outvoorstellingen De afgelopen zomer heeft Evelien een

try-outtour gemaakt waarbij elf van de achttien voorstellingen waren uitverkocht. Bezoekers konden zo voor een voorproefje krijgen van ‘Gewoon Normaal!’. Thema van de voorstelling is ‘Tijd’. “Het leven gaat heel snel en je moet voortdurend keuzes maken. Welke mogelijkheden kies je en kun je daarin berusten? Je hebt altijd keuzestress en je verliest tijd”, vertelt de jonge cabaretière. In ‘Gewoon Normaal!’ speelt Evelien verschillende personages: “Die heb ik zelf verzonnen, maar ik ben wel geïnspireerd door bekenden. Ik speel onder meer Petra, zij is gebaseerd op een beveiligingsbeambte uit een supermarkt. Haar leven vul ik dan zelf in.”

Veelzijdig artiesteEvelien is een veelzijdig artieste. In West-Brabant geniet ze grote bekendheid als

zangeres van nederpopband KAAS, een veelgevraagde muziekgroep op feesten en festivals. Ook was ze op tv te zien in dramaseries en commercials. Daarnaast schitterde ze in theatergroep De Luie Hon-den met Marlijn Fleer en Merantine Parree op verschillende festivals. Dit jaar stort ze zich helemaal op ‘Gewoon Normaal!’: “Ik ben nu honderd procent gefocust op caba-ret. Dat vind ik het leukste omdat ik al mijn passies kan combineren: theater, zang én dans. In cabaret komt alles samen, ik hoef niet te kiezen. Veelzijdigheid is mijn beste stijl.”

Vlieguren maken‘Gewoon Normaal’ is alweer de derde ca-baretvoorstelling van Evelien. In juni 2013 won ze in een uitverkochte Rode Hoed de juryprijs van het befaamde Amsterdams Studenten Cabaret Festival. De komende tijd wilt ze zoveel mogelijk op de bühne staan. “Ik ben heel ambitieus. Mijn stre-ven is om tweehonderd keer op te treden én heel veel vlieguren te maken met dit materiaal”, geeft Evelien aan. Optreden in Roosendaal betekent voor haar letterlijk thuiskomen: “Het voelt als een warm bad. Hier wonen mijn familie en vrienden. Ik sluit dan ook niet uit dat ik over niet al te lange tijd terugverhuis naar Roosendaal.”

Evelien van den Bergh treedt zaterdag 10 januari om 20.15 uur op in schouw-burg De Kring. Kaartjes zijn te koop via www.dekringroosendaal.nl of via 0165-555555.

‘Optreden in Roosendaal voelt letterlijk als thuiskomen’

Première cabaretvoorstel l ing Evel ien van den Bergh in de Kring

De try-outtoer van ‘Gewoon Normaal!’ werd goed ontvangen. FOTO BEZIT EVELIEN VAN DEN BERGH

ROOSENDAAL – Een jaar lang heeft Evelien van den Bergh (32) op haar cabaretvoorstelling gezwoegd, maar nu is het zover. Op zaterdag 10 januari gaat ‘Gewoon Normaal!’ in première in schouwburg De Kring in Roosendaal. In deze conference trakteert Evelien het publiek op een kijkje in haar levenskeuzes: een avond gevuld met sketches, toneel, muziek en dans.

ROOSENDAAL – Een chauffeur van een strooiwagen is in de nacht van zaterdag op zondag slachtoffer ge-worden van een brute beroving. Rond 01.00 uur stapte hij op de Iepenberg uit zijn wagen om een paaltje open te maken bij een fietsbrug. Op dat moment werd hij beroofd door drie mannen.

DOOR MONIQUE JANSEN

Eén van de daders bedreigde de chauffeur met een mes en eiste geld. Het slachtoffer heeft toen zijn jas afgegeven waarin zijn portemonnee en zijn telefoon zaten. De politie doet onderzoek naar de beroving.

SignalementenVan de daders zijn signalementen. De man met het mes is ongeveer 1.85 m. lang, heeft een getinte huidskleur, een slank postuur en droeg donkere nette kleding. Zijn mededader heeft ook een getinte huidskleur, is ongeveer 1.75 m. lang, heeft een stevig postuur en donker haar. De derde dader is 1.85 m. lang, heeft ook een slang postuur en droeg een glim-mende jas met een capuchon en een bont-kraag. De politie zoekt getuigen van de beroving en vraagt mensen die rond 01.00 uur iets gezien hebben van het drietal op de Iepenberg zich bij de politie te melden op 0900-8844. Anoniem kan ook via 0800-7000.

Chauffeur strooiwagen op brute wijze beroofd

ROOSENDAALBingo: Zondag 11 januari bingo ‘klavertjevier’ in het buurthuis Keijenburg, aanvang 14:00 uur.Rikken: Donderdag 8 januari rikken in de kantine bij B.S.C., aanvang 19.30 uur.Fototentoonstelling ‘Natuur’ in Parrotia: T/m 31 januari zijn in Parrotia (bibliotheek VANnU) , Markt natuurfoto’s te zien van de vrijetijdsfotograaf Theo Mathijssen (1944) uit Roosendaal. Alle foto’s zijn gemaakt in Europa. Theo Mathijssen is aangesloten bij de vereniging van natuurfotografen in Etten-Leur, onderdeel van het IVN. Op de jaarlijkse expositie van deze club prijzen won hij eerder de vakjury- en de publieksprijs. Bibliotheek VANnU, Markt 54A, Roosendaal, www.bibliotheekvannu.nl

KORTE BERICHTEN

ROOSENDAAL - Op 28 december was er een laatste limietwedstrijd waarop limieten voor de Brabantse Winter-kampioenschappen gezwommen konden worden.

Deze was in het zwembad aan de Sport-boulevard in Dordrecht. 7 Hieronymus-zwemmers maakten gebruik van deze mo-gelijkheid en hadden het barre winterweer getrotseerd om naar Dordrecht af te rei-zen. En dat niet zonder resultaat. Coaches Frie Verstraten, Johan Bernaards en Hilly Brugmans kunnen met trots terugkijken op de zwemmers.

Prestaties:Niels van Beers kwam in Dordrecht aan de start op de 50m vrije slag en de 100m vlinderslag. De “flow “ van de laatste tijd zette zich ook in deze wedstrijd voort. Niels zwom op beide afstanden een nieuw persoonlijk record. Ook Valesca van den Bogert verbetert zich week naar week, ze kwam in Dordrecht aan de start op de 50m vrije slag, 200m rugslag en 200m wisselslag. Zij verbeterde op alle drie de afstanden haar persoonlijke record. Op alle afstanden zwom ze 2s sneller.Meer info en complete uitslag: www.zpv-hieronymus.com

Weer persoonlijke zwemrecords

Hieronymuszwemmers

Valesca van den Bogert.

BRIDGEN IS EEN GEZELSCHAPSSPELVier bridgeverenigingen: Cross Ruff; Klavertje Vier, Open Kaart en Play Fair hebben ook dit jaar weer bewezen dat een gezamenlijke bridgedrive de onderlinge sfeer sterk ver-beterd. Alleen aan de bridgetafel wordt er gestreden om te winnen, maar in de pauzes is van een onderlinge strijd niets te merken; dan worden herinneringen opgehaald en na afloop worden sportief de scores vergeleken. Deze bridgemiddag leverde de volgende winnaars op:A-lijn: 1. Marij en Willem Moerkens; 2. Cor Dogge en Piet v.d. Broek; 3. Annelies Maste en Rinus DeijkersB-lijn: 1. Lea v. Oers en Louise Bulkmans (met de hoogste score van de dag); 2. Ineke v. Aalst en Mieke Boenders, 3. Virgine Coppens en Harry MasteC-lijn: 1. Tiny de Jong en Ria v. Gastel, 2. Frie v. Leest en Ben Vromans, 3. Kitty de Kock en Thea v. Loon.Dank zij de voortreffelijke organisatie van Klavertje Vier en de goede verzorging van Huis ten Halve was dit een zeer geslaagde bridgemiddag, die volgend jaar zeker herhaald zal worden.

KOFFERBRIDGE ROOSENDAALKoffer 11: 1. Dames Jacobs-Verbiest 67,73%; 2. Dames v Hooydonck-Dekker 65,45%; 3. Dames Beks-Wils 62,50%; 4. Dames v Wesel-v Zinnen 60,68%; 5. Dhr. Potters-Mevr. Coppens 57,95%Informatie: Riet vd Bemd tel. 560524 of 06-22929352; Mieke Coppens tel. 0165-535073.

BRIDGE

BREDA 076-5729568HEIJNINGEN 0167-528558

Profi teer nu vanverlaagde BTW-tarief!

Page 9: Roosendaalse Bode 07-01-2015

Studie & opleiding

“Welke nieuwe school

kies jij?”“Survivaltips

voor de brugklas”

Lesgeld en schoolkosten

voortgezet onderwijs

Leerlingen groep 8 kijken

uit naar middelbare

school

Samenwerking voor betere aansluiting

mbo op arbeidsmarkt

EditiE Roosendaal

Bergen op ZoomRucphen

WoensdrechtSteenbergen

tholen

Page 10: Roosendaalse Bode 07-01-2015

STUDIE&OPLEIDING2015

steenspil.nlSteenspil 46, HalsterenT 0164 68 21 61E [email protected]

Het draait om jou

vr 6 februari 201519.00-21.00 uur

za 7 februari 201510.00-15.00 uur

OPENDAGENOPENDAGEN

Steenspil is dé vmbo-school in Halsteren e.o. met álle sectoren en álle leerwegen, dus ook de mavo!

LAAT JE HANDJES EENS WAPPERENOP HET DA VINCI COLLEGE

Zaterdag

7 februari 2015

10.00 – 13.00 uur

Laan van België 88

0165-526300

www.davincicollege.nl4701 CL Roosendaal

OPEN DAG 2015

• Praktijkonderwijs

• VMBO Vakcolleges

- Techniek

- Zorg en Welzijn

- Horeca en

Ondernemen

VMBO met en zonder leerwegondersteuning,

in de kader- en basisberoepsgerichte leerweg

LAAT JE HANDJES EENS WAPPERENOP HET DA VINCI COLLEGE

Zaterdag

7 februari 2015

10.00 – 13.00 uur

Laan van België 88

0165-526300

www.davincicollege.nl4701 CL Roosendaal

OPEN DAG 2015

• Praktijkonderwijs

• VMBO Vakcolleges

- Techniek

- Zorg en Welzijn

- Horeca en

Ondernemen

Op zaterdag 7 februari, tussen 10.00 en 13.00 uur, kan iedereen een kijkje komen nemen in het Da Vinci College aan de Laan van België 88 in Roosen-daal. Tijdens deze Open Dag zie je de school volop in bedrijf. Nou ja, school… wij gebruiken liever het beeld van een bruisende stad. ‘n Stad waar geleerd, geleefd en gewerkt wordt. Een stad met straten, pleinen, winkels en clubhuizen. Volgens dat model wordt momenteel volop gebouwd aan het nieuwe Da Vinci College aan de Bovendonk nr. 1. Meer weten? Kom kijken!

Het nieuwe Da VinciOnze nieuwe school is nog niet klaar, toch kun je het gebouw al bezoeken dankzij een schitterende animatie die onze architecten hebben samengesteld. Kijk op: http://nieuwedavinci.nl/ en laat je verrassen door de ruimte, het licht, de kleuren en de creatieve vormgeving. In deze inspirerende omgeving gaan we straks een nieuwe invulling geven aan ons onderwijs. Natuur-lijk, ook in dat nieuwe gebouw staat het

leren centraal. Maar dat leren doe je vooral door zelf dingen te doen en te ontdekken. Want er is niks mis met jongens en meiden die over gouden handjes beschikken. Integendeel, onze maatschappij zit juist te springen om praktisch ingestelde mensen: in de techniek, in de zorg en in de horeca. Niet voor niets staat het met reuzenlet-ters boven onze posters en flyers: ‘Laat je handjes eens wapperen op het Da Vinci College!’ Ben jij ook iemand die graag de handen uit de mouwen steekt? Dan is het Da Vinci College jouw place to be!

Vier troeven Enkele jaren geleden was het Da Vinci College een van de eerste Vmbo scholen in Nederland die het traditionele leren overboord zette. Dat deden we door het ontwikkelen van vakcolleges: opleidingen waarbij je meteen vanaf het eerste leerjaar een flinke hoeveelheid praktijklessen krijgt aangeboden. Lessen die aansluiten bij jouw belangstelling, maar ook bij jouw kwaliteiten en vaardigheden. Je kunt kiezen uit:

Vakcollege TechniekVoor leerlingen die aan de slag willen in een technisch beroep. In een uitdagende omgeving leer je werken met de modernste apparatuur. Een deel van de docenten bestaat uit leermeesters die geworteld zijn in het bedrijfsleven. Door middel van stages kun je volop kennismaken met de wereld van de techniek. Zo kun je meteen aan de slag wanneer je straks je diploma haalt.

Vakcollege Zorg en Welzijn Wil je in je toekomstige beroep graag andere mensen centraal stellen, dan is dit vakcollege iets voor jou. Of het nu is in de verpleging, uiterlijke verzorging, kin-deropvang of ouderenzorg: jouw helpende handjes zijn straks meer dan welkom! Ook hier krijg je veel praktijklessen aangeboden door docenten die de wereld van de zorg als geen ander kennen. Stages in scholen, buurthuizen, kinderdagverblijven, kapsalons, zieken- en verpleeghuizen, het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Vakcollege Horeca en OndernemenDit fonkelnieuwe vakcollege is op het lijf geschreven van jongens en meiden met een goede smaak en een ondernemende geest. Immers, hier gaan dienstverlening en een gezonde bedrijfsvoering hand in hand. Ook in dit vakcollege gaat het om een combina-tie van theorie- en praktijklessen vanaf het eerste leerjaar. Er wordt samengewerkt met ROC’s uit de regio om een optimaal resultaat te bereiken. Kortom: een vakcol-lege om van te smullen!

PraktijkonderwijsNaast de vakcolleges in het Vmbo, met de leerwegen basis en kader, biedt het Da Vinci College ook praktijkonderwijs aan. Het doen staat hier voorop. Het programma bestaat uit algemene theorie, creatieve en sportieve vakken en veel praktijkles-sen (o.a. techniek, koken, dienstverlening, metaal, hout, tuin en dier). Naarmate je in een hoger leerjaar komt, nemen de uren praktijk en stage toe. Je kunt certificaten en diploma’s niveau 1 van het ROC (mid-delbaar beroepsonderwijs) halen. Ook kun je worden voorbereid op vervolgonderwijs binnen het ROC zelf.

Meer weten?Bezoek dan op zaterdag 7 februari onze Open Dag. Ouders, opa’s en oma’s, vrienden en vriendinnen, iedereen is welkom! Je wordt rondgeleid door leerlingen van het Da Vinci College en er is van alles te doen en te beleven. Zo vliegen er heuse drones door het luchtruim, er worden films vertoond en er zijn demonstraties met een 3D-printer. De school als een bruisende stad. Dat wil je toch niet missen?

Komt dat zien, komt dat zien!

Het Da Vinci College als bruisende stad

Page 11: Roosendaalse Bode 07-01-2015

STUDIE&OPLEIDING2015

In Nederland zijn er verschillende scholen voor voortgezet onderwijs. Ze variëren in schooltype, godsdienst en levensovertuiging en onderwijskundige stroming.

SchooltypeVoor jongeren die moeite hebben een diploma voor het voortgezet onderwijs te halen is er het praktijkonderwijs. Dit duurt zes jaar en leidt jongens en meiden meteen op voor de arbeidsmarkt, omdat de leerstof hierop is afgestemd. Praktijkonderwijs kan bijvoorbeeld uitkomst bieden aan jongeren met een lager IQ dan gemiddeld. Naast de reguliere vakken krijg je praktische trainingen, zoals koken, klussen,

sociale omgang en financiën regelen.Het vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) duurt vier jaar en bereidt leerlingen voor op het mbo (middelbaar beroepsonderwijs) en de havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs). Voor extra begeleiding op het vmbo is er het lwoo (leerwegondersteunend onderwijs).De havo duurt vijf jaar en stoomt je klaar voor het hbo (hogere beroepsopleiding). Het vwo (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs) leidt scholieren in zes jaar op voor een universitaire studie. Je kunt dan kiezen voor het atheneum of gymnasium. Op een gymnasium zijn Latijn en Grieks verplicht in de onderbouw en één van deze talen is verplicht als examenvak. Voor het atheneum geldt dit niet.

Godsdienst en levensovertuigingIn het voortgezet onderwijs zijn er openbare en bijzondere scholen, waarin een bepaalde godsdienst of levensovertuiging centraal staat. Openbare scholen werken niet vanuit zo’n visie, maar staan wel open voor alle kinderen. Leerlingen kunnen op een openbare school vaak wel godsdienstonderwijs of levensbeschouwelijk onderwijs volgen. Bijzondere scholen zijn er bijvoorbeeld met een rooms-katholieke, reformatorische, islamitische of protestants-christelijke grondslag.

Onderwijskundige stromingDe scholen hebben allemaal een visie op de beste van manier van lesgeven. Hierbij komen allerlei opvoedings- en onderwijsmethoden aan bod. Voorbeelden zijn Montessori, Jenaplan, Freinet en Dalton. Het Montessori-onderwijs is gebaseerd op het idee van Maria Montessori en gaat in

het kort uit van onderwijs gebaseerd op de behoeften van het kind. De leerlingen werken bijvoorbeeld individueel en in het eigen tempo en de docent stimuleert hen en bekijkt waaraan de jongen of het meisje behoefte heeft.Het Jenaplan-onderwijs is vernoemd naar de woonplaats van de bedenker: de Duitse pedagoog Peter Petersen uit Jena. Bij dit type onderwijs is bijvoorbeeld zelfstandigheid en samenwerken belangrijk. De leerlingen werken vaak met projecten.Het Dalton-onderwijs richt zich in hoofdlijnen op de keuzevrijheid voor de leerling, samenwerking met andere leerlingen en de ontwikkeling van zelfstandigheid. Het is vernoemd naar de plaats Dalton, waar de bedenker, de Amerikaanse lerares Helen Parkhurst, ermee werkte.Célestin Freinet (1896-1966) was een Franse onderwijzer die merkte dat kinderen in zijn klas nauwelijks geïnteresseerd waren in de droge leerstof. Daarom ging hij op zoek naar andere werkwijzen. Dat werd met de kinderen op pad gaan om bedrijfjes in het dorp en de natuur in de omgeving te bekijken. Freinet ontwikkelde samen met de kinderen en zijn collega’s nieuwe technieken. Op Freinet-scholen zijn ervaringen van de kinderen uitgangspunt voor het onderwijs. De organisatie van het klassenleven ligt meer in handen van de kinderen. Ook staat het leren van de ervaringen van andere kinderen, volwassenen en culturen centraal. Hierbij schept de leraar diepte en brengt structuur aan.

SpeciaalLeerlingen met een beperking of een langdurig ziekte kunnen baat hebben bij speciaal onderwijs. Net zoals die er zijn in het basisonderwijs, bestaat er ook speciaal voortgezet onderwijs. Ook zijn er steeds meer scholen die rekening houden met kinderen die op hoog niveau sporten. Het Regionaal Expertise Centrum (REC) en MEE – een landelijke organisatie die mensen met een beperking steunt - kunnen kinderen en ouders adviseren bij de keuze voor een speciale school.

Meer informatieKijk voor meer informatie over de verschillende soorten onderwijs op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voortgezet-onderwijs en www.netwerksovo.nl

Bron: Rijksoverheid.nl en netwerksovo.nl.

Voortgezet onderwijs biedt heel veel mogelijkheden

Welke nieuwe school kies jijGa je na de zomer naar een nieuwe school? Leuk! Maar ook spannend… De over-stap naar het voortgezet onderwijs is een indrukwekkend moment in je leven. En niet alleen voor jou, ook voor je ouders. Jongens en meiden willen vaak naar de-zelfde nieuwe school als hun vrienden en vriendinnen. Maar de kwaliteit van het onderwijs, de sfeer in het gebouw en de manier van lesgeven zijn ook belangrijk. Wat het beste bij je past, is voor iedereen anders. Gelukkig zijn er een heleboel mogelijkheden.

ColofonStudie & Opleiding 2015editie Roosendaal, Bergen op Zoom, Rucphen, Woensdrecht, Steenbergen, Tholen is een speciale uitgave van Uitgeverij de Bode BV

Uitgeverij de Bode BVMolenstraat 17a-1, 4881 CP ZundertTel (076) 5998111www.internetbode.nl

Oplage: 108.000 exemplaren

Redactie: Addo Sprangers, Remko Vermunt, Eugène de Kok, Britta Janssen, Tara de Vriend

Lay-out: Ilona Broos, Jan Bastiaenen

Acquisitie: John van Aert, Bert Paauwe, Kim Kustermans

Druk: Drukkerij Vorsselmans BV

Verspreiding: Axender Roosendaal

?

Page 12: Roosendaalse Bode 07-01-2015

STUDIE&OPLEIDING2015

Wat wil je later worden?Het Markland College Oudenbosch heeft drie leshuizen (vwo/havo, mavo en beroepsgerichte leerwegen) waar de basis voor alle mogelijke vervolgopleidingen wordt gelegd. In het vmbo hebben we de sectoren techniek, economie en zorg & welzijn. Voor een beroep waarvoor een technische opleiding aan het hbo of de universiteit is vereist, is er binnen het vwo en havo de technasiumstroom, de studierichting waarvoor we een goed uitgeruste, prachtige technasiumwerkplaats hebben.

Heb je meer met talen? Dan is er voor de vwo’er het gymnasium of het atheneum zonder technasiumstroom. Ook het havo kun je volgen met of zonder Technasium.

Bij het Markland College Zevenbergen is de gloednieuwe vleugel aan het schoolgebouw gereed. We hebben nu een moderne, prachtige technasiumwerkplaats voor havisten en vwo’ers, een talenverdieping en een verdieping waar met name kunst- en cultuurvakken worden gegeven: we zijn helemaal klaar voor de toekomst voor alle mavo-, havo- en vwo-leerlingen.

De prachtige technasiumwerkplaats is ook het leslokaal voor de mavoleerlingen die het Bèta Challenge Programma (BCP), - de techniekstroom voor de mavo met een onderwijsaanbod dat te vergelijken is met het Technasium -, volgen. Verder heeft de mavo vanaf klas 2 een Sportklas voor de leerlingen die meer met sport hebben.

Kiezen om je droom te volgenOp onze scholen is er veel te kiezen. Om mee te maken hoe onze scholen zijn, worden onder meer de open dagen gehouden: zaterdag 17 januari a.s. houdt het Markland College Zevenbergen aan de Gildelaan 82 in Zevenbergen van 10.00 tot 13.00 uur de open dag; het Markland College Oudenbosch houdt zaterdag 24 januari a.s. van 09.30 tot 13.00 uur de open dag: vwo, havo en mavo ingang Eikenlaan 18,

Volg je droom op het Markland CollegeWe willen dat jongeren met plezier naar school gaan, zich veilig weten, hun diploma halen en goed voorbereid zijn op hun toe-komst. Daar werken we elke dag aan op het Markland College Oudenbosch en het Markland College Zevenbergen. Enthousiaste, betrokken en goede docenten helpen de leerling zijn of haar talenten te ontwikkelen én geven de sociale vaardigheden mee die van belang zijn voor de rest van zijn of haar leven. Daarbij hebben we oog voor de individuele leerling: iedere docent is mentor van een klas en in elkaars klassen wordt lesgegeven, zodat we de leerling goed kennen.

Open Dagen MBO Techniek30 en 31 januari

Je techniekopleiding start bij:

Markiezaat College Nobellaan 50 Bergen op Zoom

Aviolandalaan 35 Hoogerheide

Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Bouw

Nobellaan 27 Bergen op Zoom

InstallatieWerk Brabant-Zeeland Nobellaan 52 Bergen op Zoom

Meer info: markiezaat.nl

Page 13: Roosendaalse Bode 07-01-2015

STUDIE&OPLEIDING2015

Kiomi van den Brand (12)‘Orion Lyceum eerste keus’Als het aan Kiomi van den Brand ligt, gaat ze straks mavo doen aan het Orion Lyceum in Breda. Na het bezoek aan de school tijdens een Open Dag was het Orion Lyceum voor haar meteen eerste keus. “De school is heel klein en heeft heel kleine klassen,” zo somt ze haar positieve bevindingen op. “Ik vind het een heel leuke school.” Wat ze later wil worden? “Ik ga de in- en verkoopadministratie in, net als mijn vader,” zegt Kiomi. Ze ziet uit naar haar middelbare schooltijd. Ze verwacht dat die zelfs nog leuker en gezelliger wordt dan haar tijd op de basisschool. “De lagere school is nu wel goed geweest zo,” vindt Kiomi.

Jens Heijnen (12)‘Toe aan nieuwe uitdaging’Jens Heijnen komen we straks tegen op het Stedelijk Gymnasium in Breda. Dat is ook niet zo verwonderlijk want hij komt er nu al elke maandag na school om er Spaans te volgen. “Ik ben er dus al vaak geweest en ik vind het een gezellige school,” aldus Jens. “In de Plusklas hier op De Eerste Rith doe ik ook al Italiaans. Het lijkt me heel erg leuk om straks op het Stedelijk Gymnasium ook Grieks en Latijn te doen. Het Stedelijk Gymnasium vind ik wel bij mij passen. Het is voor mij denk ik de juiste keuze.” Hij treft er sowieso goede bekenden. Ook zijn broer zit op het stedelijk Gymnasium en diens vrienden kent Jens natuurlijk ook allemaal. Jens, die later bioloog wil worden, zegt wel klaar te zijn met de basisschool. “Ik ben toe aan een nieuwe uitdaging.”

Leerlingen groep 8 in startblokken voor middelbare school‘Hopelijk krijg ik er veel vrienden’Nog even en ze verlaten de basisschool voor (voorlopig) een leven als brugklasser op de middelbare school. Voor leerlingen van groep 8 is het best een spannende tijd. Sommige scholieren hebben hun definitieve keuze voor een nieuwe school al bepaald, andere moeten dat op korte termijn doen. Kiomi van den Brand, Tijn Krempel en Jens Heijnen van basisschool De Eerste Rith uit Breda vertellen over hun toekomstplannen en verwachtingen.

DOOR ADDO SPRANGERS

Tijn Krempel (11)‘Misschien later tandarts’Tijn Krempel gaat straks naar de havo op het Markenhage College. “ik ben er tijdens de Open Dag gaan kijken en voel me er heel erg thuis. Bovendien heb ik er al twee vrienden zitten die er vorig jaar en twee jaar geleden naartoe zijn gegaan. Ik verwacht wel dat het leuk gaat worden en ik hoop dat ik er veel vrienden krijg. Bijkomend voordeel is dat ik in Princenhage woon en Markenhage dan ook dichtbij is.” Over het leven na Markenhage heeft Tijn ook al wel zijn ideeën. “Misschien wil ik wel tandarts worden,” zegt hij.

Markland College Oudenboschgymnasium

atheneum / atheneum Technasium havo / havo Technasium

mavo beroepsgerichte leerwegen kader en basis

Open dag zaterdag 24 januari09.30 - 13.00 uur

Markland College Zevenbergenmavo / mavo Bèta Challenge Programma (BCP) / mavo Sportklas (vanaf klas 2)

havo / havo Technasiumatheneum / atheneum Technasium

gymnasium

Open dag zaterdag 17 januari10.00 - 13.00 uur

Tot kijk!

Page 14: Roosendaalse Bode 07-01-2015

STUDIE&OPLEIDING2015

SPB B.V.Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Bouw

REGIO BRABANT-WEST EN THOLEN

Een baan in de bouw

Bouwen aan de toekomst

Een baan in de infrabouw

Jouw weg naarde toekomst

Een baan in de timmerindustrie

Sla je slag naar de toekomst

Een baan als stukadoor

Dat ziet er goed strak uit

DE BOUW ZOEKT JOU!

www.bouwmensenzuidwest.nl

OPEN DAGEN GOES & BERGEN OP ZOOM

SPB en BOZ worden in 2015 Bouwmensen Zuid-West Samen

sterker bouwen

MBO Techniek (SPB):Nobellaan 50-52-27 Bergen op Zoom

30 januari van 17.00 - 21.00 uur31 januari van 10.00 - 14.00 uur

Bouwopleiding Zeeland (BOZ): Industriestraat 7 - Goes

16 januari van 18.00 - 21.00 uur17 januari van 10.00 - 13.00 uur

Maak van je gymnasiumtijd je eigen Odyssee!

OPENAVONDVoor meer informatie: www.juvenaat.nl

Vanaf 19.30 uur

Donderdag 29 januari 2015

Page 15: Roosendaalse Bode 07-01-2015

STUDIE&OPLEIDING2015

DOOR TARA DE VRIEND

Naar de brugklas gaan is spannend, maar vooral erg leuk. ”Ik had wel wat dingen over de middelbare school gehoord van mijn broers en zus, maar vond het toch wel spannend. Ik wist namelijk niet hoe de kinderen in mijn klas zouden zijn. Gelukkig zijn die leuk en we hebben het gezellig op school.” Als kennismaking gingen alle brugklassers van Nehalennia naar Kanoa buitensport en recreatie aan De Piet. ”Social media is voor mij heel belangrijk. Ik zit veel op Instagram en Snapchat. Ook Whatsapp gebruik ik veel. Met de klas hebben we een groepswhatsapp. Hier delen we soms roosterwijzingen, maar meestal kletsen we gezellig en delen we grappige foto’s met elkaar. Af en toe is dat onhandig, want als ik even niet op mijn telefoon heb gekeken heb ik zo 100 gemiste berichtjes.”

WisselenEen groot verschil met de basisschool is het wisselen van lokaal na elke les. ”Op de middelbare is het ook veel drukker, want er zitten meer kinderen op school. En je moet steeds naar een ander lokaal, in het begin ben ik wel een paar keer verdwaald in de gangen. Ook vind ik de lesstof op de middelbare een stuk moeilijker.” Boeken kaften en schriften kopen is ook nieuw voor brugklassers. ”Boeken kaften was makkelijk, ik had namelijk van die rekbare kaften van de Hema. Ik moest wel wennen aan het plannen en werken met een agenda, want dat had ik nog nooit gedaan. Mijn agenda en schoolspullen heb ik van Ajax, mijn favoriete voetbalclub.” Want naast school

voetbalt Zorah bij het meisjesteam van Jong Ambon. ”Ik train twee keer per week voor veldvoetbal en speel op zaterdag een wedstrijd. En we zijn sinds kort begonnen aan de zaalvoetbalcompetitie van Groene Ster, dus dat doe ik op vrijdag. Op school sporten we ook veel, dus dat is best pittig. Ik moet van mijn ouders ook eerst mijn huiswerk afhebben, voordat ik mag trainen.”Huiswerk maken vindt ze wel meevallen. ”Ik dacht dat ik al best veel huiswerk had, totdat ik bij een vriendin, die de havo doet, in haar agenda keek. Die heeft pas veel huiswerk!”Zorah weet al heel goed wat ze na de middelbare school wil gaan doen. ”Vanaf groep 4 weet ik eigenlijk al wat ik wil worden. Ik wil graag bij de politie of in het leger. Lekker een beetje actie op het werk, want een kantoorbaan lijkt mij maar saai.”

CijfersZe vond het niet moeilijk om voor een school te kiezen. ”Er zijn veel open dagen, dus ik heb goed rondgekeken. Mijn broers en zus zaten op Nehallenia en waren daar wel enthousiast over en zelf vond ik dat ook de leukste school. Een pluspunt vind ik de sport-route die de school aanbiedt. Helaas is dit wel pas vanaf de Mavo. Waardoor ik nu hard aan het werk ben om een niveau hoger te kunnen. Al mijn cijfers heb ik nu minimaal op een 7, dus ik heb goede hoop dat ik na de kerstvakantie mag doorstromen. Wel jammer dat ik dan niet meer in deze klas zit, maar ik doe het voor mijn toekomst. En goede vriendinnen hou ik toch wel.”Zorah’s tip voor kinderen die komend jaar naar de brugklas gaan: ”Denk aan je eigen toekomst. Luister naar je gevoel en kies een school die bij je past. En kies niet een school omdat alle kinderen van je klas daarheen gaan. Denk zelf na wat het beste bij je toekomst past.”

Aan tafel bij brugklasser ZorahMIDDELBURG - Zorah Neuféglise (13) uit Middelburg zit in de brugklas van het vmbo van Stedelijke Scholengemeenschap Nehalennia. Ze vertelt hoe ze het op school vindt en hoe de verschillen zijn met de basisschool.

VWO-XL: dé uitdaging op het JTC

Roosendaal - Het JTC heeft uitdagingen voor elke leerling op elk niveau hoog in het vaandel staan. Voor de écht goede VWO-ers heeft de school nu een bijzonder uitdagend pakket samengesteld. Rector Charles van Wettum: ‘We hadden al Tweetalig VWO voor goede VWO-leerlingen, en eerlijk gezegd: dat is een heel erg mooie en goede opleiding. Maar voor leerlingen die in de hele breedte reserves hebben, gaan we volgend jaar beginnen met een traject dat hen op al hun capaciteiten zal aanspreken. Het traject krijgt de naam VWO-XL. Met de XL van een maatje groter, inderdaad, maar ook met de verwijzing naar excellent. Want dat is het wel.’

Voor VWO-XL zullen leerlingen moeten meedoen aan het Tweetalig VWO van het JTC. Daarin is 50% van de lessen in het Engels en het wordt afgesloten met het diploma International Baccalaureate. Bij Tweetalig hoort ook het meedoen met (kunst-)projecten, toneelvoorstellingen, internationale reizen en het hele verdere programma. Om de breedte van hun ontwikkeling te tonen doen de leerlingen van VWO-XL daarnaast ook mee aan J-TeCh, het bèta-programma van het JTC. Dat houdt onder andere in het projectmatig uitvoeren van opdrachten voor échte opdrachtgevers en het meedoen aan nationale wedstrijden zoals de FIRST-lego-league.

De uitdaging van VWO-XL gaat nog verder: in elk studiejaar lezingen en workshops door academici, PLUS-opdrachten voor schoolvakken en het vak Academische Vorming in de bovenbouw, meedoen aan examens als Anglia (Engels) en DELF (Frans) of Goethe (Duits), meedoen met wedstrijden als Kangoeroe (wiskunde) en Olympiades (veel vakken), meedoen aan vakoverstijgende projecten en exhibities: toneel, essays, dichten en design, kunst en techniek.Rector Charles van Wettum erover: ‘De doelstelling is niet om leerlingen een jaartje versnelling te geven. De doelstelling is wel om de VWO-periode intensief en uitdagend te maken. Met verbreding en verdieping van de leerstof, met uitdagingen die in de normale VWO-stof niet aan de orde komt. Zodat de goede VWO-er zijn grenzen kan verkennen, zijn passies kan vinden en invullen. Het past precies bij het motto van het JTC: Time4Talents.’

Voor VWO-XL is een advies VWO van de basisschool nodig. Bovendien moet de basisschool aangeven dat de leerling boven dat advies extra mogelijkheden heeft. In het rooster zullen leerlingen VWO-XL regelmatig in de klas zitten bij leerlingen Tweetalig VWO.

Cogita corde, conduce mundum Denk met je hart, leid de wereld

Het Gymnasium Juvenaat is een bijzondere school. De leerlingen hebben een goed stel hersenen en komen graag dingen te weten. Wij helpen ze. Niet alleen door hen lessen te geven die aansluiten op hun niveau, maar ook door hen te laten zien waar hun talent en kennis het beste tot hun recht komt. We leren ze denken met hun hart.Naast onze kernwaarden onderscheidt het Gymnasium Juvenaat zich van andere scholen vanwege het feit dat we één niveau aanbieden. We werken met onze leerlingen op weg naar het eindexamen zodat ze uiteindelijk een gymnasiumdiploma behalen. Dat is meer dan een vwo-diploma met iets extra’s. We laten onze leerlingen kennis maken met de Griekse en Romeinse cultuur. Invloeden hiervan vinden we terug in talen, literatuur, politiek, kunst en wetenschap en zijn daarom ontzettend belangrijk.Geen leerling is hetzelfde. En het Gymnasium Juvenaat springt hier op in. Er is voor elk wat wils. Zo hebben we voor leerlingen die geschiedenis leuk vinden buitenlandse reizen naar York en Italië. Heeft uw zoon of dochter meer uitdaging nodig, dan kunnen wij die bieden. Het Thales-programma in de onderbouw of Honours-programma in de bovenbouw is perfect voor hoog- en anders begaafden. De schoolfeesten, culturele avond, stedentrips naar Keulen en Lille of op outdoorkamp in de Ardennen? Op het Gymnasium Juvenaat kan het allemaal!

Je carrière start bij Bouwmensen Zuidwest!Ben je 16 jaar en heb je jouw VMBO diploma (bijna) op zak, dan hebben wij een schitterende toekomstkans voor jou! Wij bieden diverse opleidingen aan in de bouw, hout- en afbouwsector met goede carrièremogelijkheden. Het is nu tijd om voor een baan in de bouw te kiezen. In de toekomst is de vraag naar vakbekwaam personeel immers ongekend groot! Bouwmensen Zuidwest is per 1 januari 2015 de nieuwe naam van Bouwopleiding Zuidwest. Waarom deze nieuwe naam? Bouwmensen is een coöperatieve vereni-ging van bouw- en infra-opleidingsbedrijven. Er zijn al meer dan 30 Bouwmensen-vestigingen in Nederland. Door deze landelijke samenwerking worden opleidingen gerichter ingezet en de kwaliteit hiervan op een hoger plan getild, waardoor je een opleiding krijgt die uitstekend aansluit bij de praktijk. Daarmee kun je een gezonde toekomst tegemoet zien, waarin je een goed belegde boterham kunt verdienen. Kom kennis maken met onze vernieuwde organisatie. Op 16 en 17 januari staan onze deuren open in Goes en op 30 en 31 januari in Bergen op Zoom. Kijk voor de adressen en openstellingstijden in onze advertentie in deze editie.

Page 16: Roosendaalse Bode 07-01-2015

STUDIE&OPLEIDING2015

Open dag van het voortgezet onderwijs

op Goeree-Overfl akkee

Zaterdag 17 januari

Regionale ScholengemeenschapGoeree-Overflakkee

Brede scholengemeenschap voor gymnasium - atheneum - havo - mavo - vmbo

Koningin Julianaweg 54Middelharnis

Tijd: 10.00 - 14.00 uur Tijd: 10.00 - 15.00 uur

Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits

Brede scholengemeenschap voor pro - vmbo - mavo - havo - vwo

Koningin Julianaweg 57Middelharnis

Tijd: 12.30 - 16.00 uur

Edudelta College Middelharnis

natuur - economie - techniek

1 natuur Langeweg 107 - Sommelsdijk2 techniek & economie Schoolstraat 11 - Middelharnis3 mbo (va. 16 jaar) Groene Zoom 113 - Sommelsdijk

(open dag MBO van 10.00 - 14.00 uur)

2

Voldoende parkeergelegenheid aanwezig bij: De Staver - Rabobank - Gemeentehuis (achterkant)

1

3

Page 17: Roosendaalse Bode 07-01-2015

STUDIE&OPLEIDING2015

Wie het Edudelta College dan ook binnen loopt ziet leerlingen technische handelingen uitvoeren zoals lassen, timmeren, meubels maken, auto’s repareren, tuinmachines bedienen, maar ook met exotische dieren, honden, paarden en duurzame producten omgaan, en dat is nog maar een kleine greep uit ons brede aanbod vmbo en mbo dat het Edudelta College Middelharnis te bieden heeft. Alle denkbare technische handelingen die nodig zijn in een bepaalde beroepswereld worden op onze school vakkundig door vakdocenten aangeleerd in grote praktijkruimtes en op bedrijven die met ons samenwerken.

Ons vmbo en mbo staat niet alleen bekend om zijn betrokkenheid bij de leerling zelf, maar ook naar buiten toe gericht, zo werken we mee aan projecten die voor onze samenleving van belang zijn. Onze leerlingen werken mee aan een schoner milieu en doen nieuwe duurzame producten ontwikkelen. Het regenwater project op OBS de Molenvliet, waarbij toiletten worden doorgespoeld met regenwater, is landelijk al heel bekend en is daarmee al vele malen in de prijzen gevallen. Als beste vmbo-school van Nederland met een 9,7 voor basisniveau en de beste vmbo-school van Zuid-Holland met een 9,3 voor kaderniveau zet Edudelta College Middelharnis zich goed op de kaart van Nederland. We werken dan ook nauw samen met bedrijven, ander scholen en instellingen én leren onze leerlingen het vakmanschap dat ze nodig hebben om na het vmbo op mbo-niveau verder te bouwen aan hun toekomst om straks vakbekwaam hun deskundigheid toe te passen in het bedrijfsleven. Ons mbo bevat groene opleidingen

die technisch inzicht vragen en zelfstandigheid in een samenwerkend team. Met deze vaardigheden zijn onze mbo-studenten een aanvulling voor de groene sector.Met de komst van het nieuwe onderwijsprogramma op het vmbo en mbo zijn wij klaar voor de toekomst! Een toekomst die onze leerlingen al jaren succesvol ervaren binnen Edudelta College Middelharnis. Niet voor niets hebben we de status beste vmbo-school van Nederland gekregen, winnen we vele prijzen met vakmanschap en duurzaamheid. Het nieuwe onderwijsprogramma sluit perfect aan op onze lesprogramma’s en geeft de leerling nog meer mogelijkheden in ons brede aanbod vmbo en mbo. Zo kan het op verantwoorde wijze een loopbaan keuze maken met doorstroom mogelijkheden naar mbo en het bedrijfsleven.

Het vakmanschap begint dus op het Edudelta College, iets wat ook al jaren gezien wordt op de Nederlandse Skills-Talents, dit zijn landelijke vakwedstrijden speciaal voor vmbo-leerlingen. Jaarlijks doen onze derde en vierdejaars leerlingen mee én winnen nu al weer voor het negende achtereen volgende jaar vele prijzen. Afgelopen jaar zijn we zowel individueel als met het team Nederlands Kampioen geworden en zelfs gehuldigd in Den haag bij Staatsecretaris van OCW Sander Dekkers.

Wil jij ook meetellen en succesvol zijn in je eigen vakrichting? Kom dan langs op 17 januari 2015 op ons vmbo van 10.00-15.00 uur of mbo (16 jr.) van 10.00-14.00 uur en laat je verrassen…www.edudelta.nl

Edudelta College MiddelharnisOp Goeree Overflakkee ligt centraal gelegen het Edudelta College Middelharnis, een kleinschalige school in deze regio, waar de leerling centraal staat. Met perfecte bus-verbindingen die dicht bij de school komen is ons vmbo en mbo een bekendheid gewor-den onder vele leerlingen die niet alleen van Flakkee komen, maar ook ver daarbuiten. Zij hebben bewust gekozen om een vmbo of mbo opleiding te volgen die bij hen past en waar ze zich veilig en thuis kunnen voelen.

ZONDAG 18 jANuAri

OPEN DAGDE rOOi PANNEN

van 11.00 tot 16.00 uur

TilburGMAVO/VMBOMBO HandelMBO HorecaMBO Toerisme/RecreatieMBO VormgevingMBO Marketing/Evenementen

EiNDHOVENVMBO ConsumptiefMBO HorecaMBO Toerisme/Recreatie

brEDAMBO HorecaMBO Toerisme/Recreatie

iNFOrMATiEMiDDAG/-AVONDdonderdag 12 maartwoensdag 15 april

van 16.00 tot 20.00 uur

www.DErOOiPANNEN.Nlwww.facebook.com/derooipannen Meer info: rocwb.nl/opendagen

MBO OPEN DAGEN 2015

&&&&16&&&18 JANUARI

2015

JANUARI

201523JANUARI

242323 2424&

CINGEL COLLEGE

Brood & Banket • Facilitair • Horeca • Toerisme

www.cingelcollege.nl

FLORIJN COLLEGE

PRINSENTUIN COLLEGE

RADIUS COLLEGE

VITALIS COLLEGE

Mode • Uiterlijke Verzorging • Veiligheid • Zorg en Welzijn

www.vitaliscollege.nl

Handel • Zakelijke Dienstverlening

www.fl orijn.nl

Groen

www.prinsentuincollege.nl

Techniek

www.radiuscollege.nl

Page 18: Roosendaalse Bode 07-01-2015

STUDIE&OPLEIDING2015

Leon de Rond, rector van de school, gaat regelmatig in gesprek met zijn leerlingen om te peilen wat er onder hen leeft. “Een mooie uitspraak van een van de leerlingen aangaande de grootte van de school is ‘’t Rijks is een leuke school waar veel kinderen naar toe gaan’. Uit deze uitspraak blijkt dat leerlingen het formaat van de school als inspirerend ervaren, dit in tegenstelling tot de buitenwacht. Leerlingen vertellen dat ze altijd wel vrienden vinden door de grote diversiteit aan medeleerlingen.”

Omgaan met elkaarDe kracht van ’t Rijks is vooral ook de aandacht die er besteed wordt aan het omgaan met elkaar. “Wij willen een school zijn met een geheel eigen sfeer, waar we zorgen voor elkaar. We werken aan de acceptatie van elkaars rol, van leerlingen onderling tot de relatie leerling-leraar. Leerlingen ervaren ’t Rijks ook als een leuke school, omdat ze er hun eigen verhaal kwijt kunnen. Het is van het grootste belang dat we elk talent koesteren”, aldus Leon de Rond. In de praktijk is het zo dat leerlingen ontdekken waar ze goed in zijn en welke vakken extra aandacht van hen nodig hebben. Uniek is ook het aanbod van de school als het gaat om de sport- en cultuurklassen, techniek en de uitdaging in het tweetalig onderwijs. Leerlingen die al weten wat ze willen, kunnen direct daarop inzetten. Wie dat nog niet weet, kan starten in het reguliere programma en later flexibel bijsturen. “Ook hier komt het voordeel van een grote school naar voren. We hebben veel te bieden aan

een grote groep leerlingen”, aldus Leon de Rond.

Het gesprek aangaanRSG ’t Rijk is een school waar men strikt met afspraken omgaat. Leon hierover: “Regels ten aanzien van bijvoorbeeld ‘het maken van huiswerk’ zijn duidelijk en daar zijn we dan ook erg strikt in. Niet iedere leerling ziet in dat studeren in het belang van de eigen ontwikkeling is, maar daarover gaan we dan ook het gesprek aan. Wij geven daarin aan dat het ‘part of the deal ’is, naast de lessen die zij volgen. Zij kunnen aangeven wat zij nodig hebben om die afspraken na te komen en wij helpen hen daarbij. Wij doen daarbij een beroep op hun verantwoordelijkheidsgevoel. Wederzijdse communicatie is de basis van onze relatie en dat wordt door ouders en leerlingen erg gewaardeerd.” ’t Rijks hanteert deze aanpak, omdat dit de manier is waarop gedrag te beïnvloeden is, ook in het kader van normen en waarden. “Het lijkt ouderwets en traditioneel, maar op een school van dit formaat geeft het duidelijkheid en dus rust en structuur in de ruimte”, aldus de Rond.

Jij doet ertoeKinderen drukken zich tegenwoordig verbaal erg sterk uit, maar Leon de Rond ziet dat als een positieve ontwikkeling. Leon: “Als leerlingen mee willen denken over de gang van zaken binnen de school en daar een uitgesproken mening over hebben, luisteren wij daar graag naar. Zij mogen kritisch zijn op essentiële zaken

en met argumenten komen. Als directie en leraren leren wij veel van dit proces en zijn in staat om de relatie met onze leerlingen te verdiepen. Wij benaderen onze leerlingen op een volwassen manier en dat stuk wederzijds respect mondt vaak uit in bijzondere bijdragen in ontwikkelingen binnen de school en unieke projecten.” Binnen ‘t Rijk kunnen leerlingen niet doen waar ze zin in hebben, maar vooral die dingen doen die ‘zin’ hebben. Leon de Rond is er dan ook trots op dat leerlingen door hun betrokkenheid de school maken tot wat die is. Zij dragen de school uit in de regio, door te vertellen over hun ervaring en beleving van het proces van alle dag. Leon: “Wij streven er samen met de leerlingen naar om het elke dag nog beter te doen.” Van papier naar digitaalEen mooie ontwikkeling binnen ’t Rijks is de transformatie van de informatiestroom van papier naar digitaal. Ouders kunnen op het portaal van de school alle actuele ontwikkelingen volgen en worden geïnformeerd over activiteiten. Leerlingen en ouders helpen mee om dit proces te stroomlijnen met als doel te komen tot een zo gebruiksvriendelijk mogelijk hulpmiddel.Verder beschikken de leerlingen over een rooster-appvoor het bestaande rooster en wijzigingen. Leon: “Mochten zij onverhoopt die informatie niet kunnen bereiken, dan staat er in de hal een informatiezuil met een computer om daarop in te loggen. Dat hebben ze zelf bedacht en dat zijn geweldige ontwikkelingen in een dergelijk proces.”

Sta jij voor de volgende stap op onderwijsladder en ben je op zoek naar een school die je goed kan voorbereiden op de toekomst? Maak kennis met RSG ’t Rijks.

RSG ’t RijksVoor een goede voorbereiding op je toekomstRSG ’t Rijks staat in een brede regio bekend als een grootschalige school met een veilig kader, waar elke individuele leerling zich kan ontwikkelen tot de volwassene van de toekomst. Vooral de structuur die aangebracht is in de cultuur van de school geeft leerlingen de rust en ruimte om aan hun eigen ontwikkeling te werken.

Voor de brugklasser die graag ontdekt wat ‘ie goed kan!

ONTDEK WAAR JE GOED IN BENT! MET PLEZIER LEREN OP EEN GOEDE SCHOOL

Voor de havist die toch naar de universiteit wil! (havotop)

Voor de sportieveling met passie voor sport!

Donderdag 15 januariGemeente Steenbergen e.o. en Tholen e.o.

aanvang 19.30 uur. Woensdag 21 januariaanvang 14.00 uur.

INFORMATIEAVOND BRUGKLAS DOE-MIDDAG SPORTKLAS

Voor de creatieveling die plezier heeft in kunst!

Woensdag 4 februariaanvang 14.00 uur.

DOE-MIDDAG CULTUURKLAS

Woensdag 14 januariZuidwesthoek, Halsteren e.o. en Wouw e.o.

aanvang 19.30 uur.

Maandag 12 januariBergen op Zoom (stad)

aanvang 19.30 uur.

Dinsdag 13 januariBergen op Zoom (stad)

aanvang 19.30 uur.

INFORMATIEAVOND BRUGKLAS

GYMNASIUM, ATHENEUM, HAVO EN MAVO | t 0164 242150 | www.rsgrijks.nl | [email protected]’T RIJKS REGIONALE SCHOLENGEMEENSCHAP BERGEN OP ZOOM

Voor de mavist met ambitie! (mbo-hbo of havo-hbo)

INFORMATIEAVOND MAVO+

Dinsdag 27 januariaanvang 19.30 uur.

‘N ACCENT OP IEDERS TALENT UITDAGEND ONDERWIJS VOOR BEGAAFDE KINDEREN

Voor ingenieurs in spé!

Voor topsporters in de dop

Voor jonge musici, dansers en beeldend kunstenaars

Woensdag 11 februariaanvang 14.00 uur.

Woensdag 25 februariaanvang 19.30 uur.

Woensdag 25 februariaanvang 19.30 uur.

DOE-MIDDAG TECHNASIUM

INFORMATIEAVOND VOOR-OPLEIDING CONSERVATORIUM EN KUNSTACADEMIE

INFORMATIEAVOND LOOT-LEERLINGEN (TOPSPORTERS)

Voor de jonge onderzoeker

Woensdag 28 januariaanvang 19.30 uur.

INFORMATIEAVOND WETENSCHAPSKLAS (VWO+)

Voor gymnasiasten die de wereld willen zien

INFORMATIEAVOND TWEETALIG VWO/LYCEUM

Vrijdag 16 januariaanvang 19.30 uur.

STUDIE&OPLEIDING2015

Zit jij in een van de laatste jaren van het voortgezet onderwijs? Maak jij de overstap naar het MBO? Dan bieden we in Breda een breed pakket opleidingen binnen een van de colleges van ROC West-Brabant aan. Stuk voor stuk goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ieder met een eigen sfeer. Opleidingen waar jij iets aan hebt voor jouw

toekomst. Om een goede keuze te maken voor jouw toekomst is het verstandig om je goed te laten informeren bij voorlichtingen, via websites, maar toch zeker ook door de open dagen van meerdere scholen te bezoeken. Misschien dat er binnen een van deze colleges de opleiding van jouw toekomst zit.

ONTDEK WAT BIJ JOU PAST!

VITALIS COLLEGE:MAAK JIJ HET VERSCHIL?

Het zit in je bloed, je genen. De wil om een ander zich goed te laten voelen. Herken je het? ‘Meerwaar-de bieden’ noemen we dat. Om te ervaren wat jij voor anderen kan betekenen, vindt je leerproces vooral plaats in de beroepspraktijk én midden in de samenleving. Daarnaast krijg je op school de nodi-ge theorie. Door wat je leert, gelijk toe te passen in de praktijk, ervaar je de effecten en leer je nog meer. Hierdoor groei jij uit tot een goede beroepsbeoefenaar en een sterke persoonlijkheid. Zo wordt jij iemand die het verschil voor anderen écht kan maken!Op het Vitalis college kun je opleidingen in de richtingen Zorg en Welzijn, Veiligheid, Mode en Uiterlijke Verzorging volgen.

vitaliscollege.nl

RADIUS COLLEGE:VIND OPLOSSINGEN

Heb jij passie voor techniek? Dan voel jij je thuis bij het Radius College in Breda. Jouw passie samen met ons uitdagende onderwijs waarin wij jou steeds prikkelen om andere, nieuwe en betere oplossingen te bedenken, maken dat jij klaar bent voor een spannende baan of een mooie ver-volgopleiding. Dat doen we met uitdagend onderwijsmateriaal afgestemd op jouw interessewe-reld. Zo haal jij het beste uit jezelf en vind jij je eigen oplossingen.

Bouwkunde – Infra – Schilderen Elektro- Installatie – Werktuig-bouwkunde – Engineering – ICT Mediavormgeving – Mobiliteit & Logistiek – Laboratorium.

radiuscollege.nl

CINGEL COLLEGE:BROOD & BANKET • FACILITAIR HORECA • TOERISME

Heb jij de drive om een glimlach te toveren op het gezicht van een ander? Bezorg je iemand graag een fi jne ontmoeting? Dan zit je bij het Cingel College op de juiste plek. Iedereen heeft eigen kwaliteiten en een eigen persoonlijkheid. Jij ook! Op het Cingel College voegen we daar een fl inke dosis vakkennis, praktijkervaring en een goede beroepshouding aan toe. Alle ingrediënten om trots te zijn op jezelf en je (toekomstige) vak.

Door deelname aan culinaire evenementen, (internationale) vakwedstrijden en bruisende schoolfeesten, beleef je een stu-dietijd vol waardevolle, leerzame ontmoetingen.

cingelcollege.nl

FLORIJN COLLEGE: THINK GLOBAL, ACT LOCAL

De wereld binnen onze school biedt jou grenzeloze mogelijkheden. Twit-ter, foursquare, SMS, e-mail, inter-net, digitale nieuwsbrieven, gaming, bluetooth, social media: de wereld om jou heen wordt steeds kleiner. Wie weet loop jij over twee jaar wel stage bij een internationaal bedrijf en zit je dagelijks aan de telefoon met een collega uit China. Het Florijn College speelt hierop in via het onderwijsprogramma, stages en bedrijfscontacten. Dat ga-randeert jou straks mogelijkheden op een boeiende baan in de handel of zakelijke dienstverlening, in of buiten Nederland.

fl orijn.nl

PRINSENTUIN COLLEGE:NATUURLIJK ONDERNEMEND

Het Prinsentuin College is het groene college van ROC West-Brabant.

In Breda bieden we de volgende opleidingsrichtingen aan: Bloem & Design – Dierverzorging/Para-veterinair – Natuur, Milieu & Ruimte Paardenhouderij/-sport, Plantenteelt – Tuin, Park & Landschap Veehouderij

In Andel en Heerle verzorgen we de opleiding Groen, Grond & Infra

prinsentuincollege.nl

Meer info:rocwb.nl/opendagen

Page 19: Roosendaalse Bode 07-01-2015

STUDIE&OPLEIDING2015

Het Norbertuscollege maakt deel uit van OMO Scholengroep Tongerlo

Lyceumlaan 10 4702 XG Roosendaal

t 0165 557 744 f 0165 543 756

Gymnasium, Atheneum, Havo

Postbus 1127 4700 BC Roosendaal

[email protected] www.norbertuscollege.nl

Norbertus, de school die met jou meegroeit!

open dagNorbertuscollegezaterdag 7 februari van tien tot één

middelharnis

MAAK KENNIS MET ONS BREDE AANBOD VMBO EN MBOOPEN DAG 17 JANUARI VAN 10.00 - 15.00 UUR

Het Edudelta College in Middelharnis is een goede keuze voor wienaar het vmbo gaat en wil doorgroeien. Onze school heeft voor degenedie graag afwisseling wil tussen theorie en praktijk veel te bieden.

www.edudelta.nl BESTE VMBO SCHOOL VAN NEDERLAND

Page 20: Roosendaalse Bode 07-01-2015

STUDIE&OPLEIDING2015

OMO Scholengroep Bergen op Zoom e.o.Bijzonder aanbod van unieke scholen!De OMO Scholengroep Bergen op Zoom e.o biedt voor ieder wat wils. Zo is er een ruime keus in onderwijs-aanbod, studiemogelijkheden en extra activiteiten. Onze scholen in Bergen op Zoom, Steenbergen en Ossen-drecht staan bekend om hun klein-schaligheid, persoonlijke benadering, bereikbaarheid en het aantrekkelijk onderwijspakket van voorbereidend mbo tot en met gymnasium.

MOLLERLYCEUMDe brugklas van het Moller kent een basisprograMMa en een topprograMMa. Het basisprogramma biedt een havo- en vwo-brugklas. gemotiveerde leerlingen kunnen kiezen voor de vwo+ variant. in de onderbouw zijn er naast het ‘normale’ aanbod vier topprogramma’s. in het topprogramma kiezen leerlingen voor sport, MDM (media, design en marketing), Discovery (ontdekken en onderzoeken) of EL (Europese Leerroute). Door ‘E-learning’ en het leren met de ipad, sluit het aanbod beter aan bij de individuele leerlingen, maar stimuleert het ook de samenwerking.

ZOOMMAVODe ZoomMaVo is een kleinschalige school alleen voor mavoleerlingen en daarom uniek in de regio! Met zo’n 350 leerlingen in een overzichtelijke omgeving bestaat er geborgenheid en is de leerling geen nummer. Door te werken in lesblokken wordt er onderwijstijd gewonnen en kunnen leerlingen veel werk al op school maken. Een leerling die gebruik maakt van de kansen die het systeem biedt, hoeft thuis niet veel schoolwerk meer te doen. Daarnaast vindt een groot deel van het onderwijs digitaal plaats door gebruik van ipads.

‘T RAVELIJNHet moderne schoolgebouw is vanuit de hele regio goed te bereiken en biedt volop ruimte voor veelzijdig en eigentijds onderwijs. Leerlingen krijgen er zo veel mogelijk digitaal les via de ipad, dat sluit goed aan op de hedendaagse interesses en leerstijlen. Natuurlijk biedt ’t ravelijn talloze uitgekiende mogelijkheden. Een leerling kan zich via de basis- of kaderberoepsgerichte leerweg in vier jaar op het mbo voorbereiden. of gaat naar de mavo waarmee de leerling naast niveau 4 van het mbo ook kan doorstromen naar havo. De aangeboden richtingen zijn techniek, zorg & welzijn, economie & ondernemen en dienstverlening & producten.

ZUIDWESTHOEK COLLEGEHet ZuidWestHoek College is een kleine, overzichtelijke en persoonlijke school. De school is gehuisvest in een modern kleurrijk gebouw midden in de natuur. tegelijkertijd is het ook een ‘grote’ school omdat alle soorten vmbo-opleidingen met de bijbehorende moderne faciliteiten aangeboden worden. ook op het ZuidWestHoek College wordt er bij meerdere vakken gebruik gemaakt van digitaal lesmateriaal en werken de leerlingen op de ipad. Daarnaast is er ruimte voor de sportliefhebber door middel van het Dans-, Wieler- en paardrijcollege.

Norbertuscollege

‘Leren, lachen, liefkozen en lanterfanten aan de Lyceumlaan’. Wat gebeurt er toch allemaal in dat karakteristieke gebouw waarop de letters ‘st. NorbErtUs LYCEUM’ prijken? Mijn nieuwsgierigheid is gewekt en ik trek de stoute schoenen aan… Wat moet ik me voorstellen bij een 95-jarige die leert, lacht, liefkoost en lanterfant?gelukkig, daar zie ik iemand aan wie ik het kan vragen. “Dag meisje…”. “sssttt, nee!” Driftig kijkend en tellend maant ze mij door te lopen. “Niet storen, ze is met een onderzoek bezig. Ze is een plusser en die doen dat,” fluisteren een jongen en een meisje mij toe. Uit het gesprek dat hierop volgt, blijkt dat de plusbrugklassers opgeleid worden tot wetenschapper. gelukkig geldt dat niet voor hen. Zij hebben hun handen al vol aan alle vakken. Het leren wordt me duidelijk: op het Norbertus leer je wel of niet voor wetenschapper. als je vwo-advies hebt en uitdaging zoekt, dan kom je voor vwoplus in aanmerking. als je havo- of vwo-advies hebt, mag je in een havo/vwo-klas plaatsnemen. Met dat leren zit het wel goed!Het schoolplein loopt inmiddels vol. aan lachende gezichten geen gebrek. Nu nog achter het liefkozen en lanterfanten aan. ben ik dan hier wel aan het juiste adres? Dit is toch een school? Een school voor havisten en vwo’ers, een school waar hard gewerkt moet worden maar waar gelukkig ook heel veel te lachen valt. Een volwassene. Dat treft. “Mag ik u wat vragen?” Uiteraard en voor ik het in de gaten heb, zit ik aan tafel met een alleraardigste mevrouw die met een stralend gezicht uit de doeken doet wat deze 95-jarige allemaal te bieden heeft. “Een ontmoetingsplaats waar kinderen tussen de 11 en 19 jaar lief en leed met elkaar delen en de kans krijgen te doen wat bij hen past.”‘Leren, lachen, liefkozen en lanterfanten aan de Lyceumlaan’ was de titel van de proMs van 2014 als cadeautje voor het 95 jaar jonge Norbertus, een school waar jong en oud elkaar ontmoeten en waar elk kind kan en mag groeien richting een havo-, atheneum- of gymnasiumdiploma.

daar ben je goed bezig!

BERGEN OP ZOOM

www.zoommavo.nl

OPEN DAGZA. 24 JANUARI 2015

10.00 – 14.00 uur

DOE-MIDDAGWO. 4 MAART 2015

AANMELDEN VIA DE WEBSITE

OPEN DAGZA. 31 JANUARI 2015

10.00 – 14.00 uur

MAVO-AVONDDO. 29 JANUARI 2015

19.00 – 21.00 uur

Zuid West

Hoek

www.ravelijnstb.nl www.zuidwesthoekcollege.nlwww.mollerlyceum.nl

VOOR

TALENT!

RUIMTE

daar ben je goed bezig!

Sterkin

ontwikkelingSterk

in ontwikkeling

OPEN DAGZA. 17 JANUARI 2015

10.00 – 14.00 uur

MAVO-AVONDWO. 7 JANUARI 2015

19.30 – 21.00 uur

PAK

JE KANS!OPEN DAGZA. 24 JANUARI 2015

10.00 – 14.00 uur

OPEN AVONDMA. 2 FEBRUARI 2015

19.30 uur

DOE-MIDDAGWO. 4 MAART 2015

AANMELDEN VIA DE WEBSITE

Page 21: Roosendaalse Bode 07-01-2015

STUDIE&OPLEIDING2015

OPEN

10.00 – 13.00 uurz a t e r d a g 31. 01. 2015

OPENgertrudis

VWO HAVO MAV0

Page 22: Roosendaalse Bode 07-01-2015

STUDIE&OPLEIDING2015

Lucca Hopstaken (12) “Ik was te laat op de open dag”Toch wist Lucca meteen dat het Gertrudiscollege de school is waar hij heen wil. “Ik had nog maar drie minuten om rond te kijken, maar ik wist precies wat ik wilde zien.” Het is een goede school voor Lucca. “Ik ben ook naar de open dag geweest van het Jan Tinbergen College, maar daar laten ze de kinderen veel vrijer.” Lucca is dan ook bang dat hij zijn huiswerk niet gaat maken als hij zoveel vrijheid krijgt. “Het Gertrudis lijkt mij een rustige school en dat is goed voor mij.” Hoewel er een aantal vrienden van Lucca op het Gertrudis zit, heeft hij dat niet meegenomen in zijn overwegingen. “Ik heb er wel zin in. Het is een nieuwe start.”

Thierry Castelijn (12)“Ik wil acteur worden of in een restaurant werken”Thierry is er nog niet aan uit. Of hij gaat voor het Norbertuscollege, of hij gaat naar het Gertrudiscollege. “Mijn zus zit al op het Gertrudiscollege en ik hoor daar veel goede verhalen over, maar ik heb gehoord dat ze op het Norbertuscollege juist veel doen met muziek.” Dat is voor Thierry een pluspunt, want hij is nu al musicalster en wilt later misschien wel acteur worden. “Of werken in een restaurant”, maar dat weet hij nog niet zeker. Thierry is de kleinste van de vier. Er wordt dan ook gegrapt dat de vier straks weer de jongste gaan zijn, en Thierry de kleinste. Terwijl ze nu juist de grootste en de oudste zijn op school. “Het lijkt me fijn om op de middelbare school te zitten, want dan heb je na ieder uur even rust.”

Whitney van der Loo (11)“Ik voelde me er gelijk thuis”Whitney kiest voor het Jan Tinbergen College. Daar hoopt ze HAVO te gaan doen, om vervolgens door te studeren tot dierenarts. “Ik ben naar een open dag geweest en ik voelde me er gelijk thuis. Het gebouw is natuurlijk nieuw en ik vind het mooi geworden.” Alle vriendinnen van Whitney gaan naar het Gertrudiscollege, maar dat vindt ze niet erg. “Je leert altijd nieuwe mensen kennen.” Whitney kijkt al uit naar de middelbare school. “Als ik rondloop zie ik zoveel kleine kinderen hier, dan wil ik echt naar de grotere toe.” De variatie van leraren lijkt Whitney ook erg leuk en ze kijkt het meeste uit naar de lessen Natuurkunde.

Valérie Buijsen (12)“Engels is een leuke taal om te leren”De laatste van het stel is Valérie Buijsen. Ook zij heeft haar keuze al gemaakt. “Ik heb nog wel getwijfeld tussen het Gertrudiscollege en het JTC, maar het Jan Tinbergen College lijkt me erg leuk.” Valérie wilt het tweetalig VWO gaan doen. “Mijn zus zit op het Gertrudiscollege, maar mijn buurmeisje zit nu in het eerste jaar van TVWO op het Jan Tinbergen College. Je krijgt daar veel lessen in de Engelse taal en dat spreekt me wel aan.” Valérie vindt Engels dan ook een leuke taal om te leren. Wat ze daarna wil gaan doen weet ze nog niet, maar dat zijn zorgen voor later. “Mijn zus zit nu in de derde klas, dus ik weet hoe zwaar het gaat worden.” Toch heeft ze er heel erg zin in. “Je krijgt veel huiswerk, maar je leert ook heel veel bij.”

Help, ik ga naar het middelbaar onderwijs!Als je in groep acht zit is het niet onmogelijk dat je deze gedachte wel eens hebt gehad. Het kiezen van een middelbare school, die precies bij je past, is dan ook een hele klus. Ga je naar de school waar je vrienden ook naartoe gaan, of volg je je grotere broer of zus? En welke richting ga je dan kiezen? VMBO, HAVO, VWO of zelfs TVWO of VWO top. Vier kinderen uit groep acht van basis-school De Klimroos in Roosendaal zijn er al zo goed als uit.

DOOR REMKO VERMUNT

Roncalli, gewoon een goede keuzeVoor de leerlingen van groep 8 en hun ouders breekt weer een spannende tijd aan. Zij gaan kiezen voor een school voor voort-gezet onderwijs. Dan is alle informatie over een school natuur-lijk belangrijk. Waar voel je jezelf prettig, kom je het meest tot je recht en haal je dus ook de beste resultaten? Binnenkort zijn de Open Dagen waar je kunt rondsnuffelen.

Roncalli is een school voor atheneum, havo en vmbo-t (mavo). De school probeert de leerlingen meer te bieden dan het behalen van een diploma en hanteert daarbij een vooruitstrevende onderwijsaanpak. We hebben als school een eigen manier van werken: de Roncalli werkwijze genoemd. Op Roncalli leer je geleidelijk omgaan met zelfstandigheid,

samenwerken en verantwoordelijkheden. Dit zijn de uitgangspunten van Dalton. In een fijne sfeer, die voor deze werkwijze noodzakelijk is, proberen docenten tegemoet te komen aan verschillen tussen leerlingen. Er is daarbij extra aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van elk kind. Een leerling die lekker in zijn/haar vel zit, presteert het best en daar wordt dan ook op ingezet.

Maar er zijn veel meer redenen om voor Roncalli te kiezen. Alle lokalen bevinden zich in hetzelfde gebouw in een mooie groene omgeving. Ook beschikt Roncalli over haar eigen sportfaciliteiten.

Als school hebben we ook tal van extra activiteiten voor onze leerlingen. Zo kunnen brugklassers kiezen voor de Junior Musical Class, SportPLUS, het extra vak Spaans en natuurPLUS. Ben je artistiek en muzikaal? Dan is JMC wat voor jou. Ben je sportief, dan kies je voor SportPLUS. Houd je van taal dan kies je voor Spaans en houd je meer van techniek en wiskunde, dan is NatuurPLUS iets voor je. Bij NatuurPLUS doe je onder begeleiding een aantal weken natuurkundige proeven, leer je onderzoeken en ontwerpen.

Voor de meer- of hoogbegaafde leerlingen hebben we een aparte groep: Roncalli Excellent. Deze leerlingen krijgen de leerstof op een andere manier aangeboden wat aansluit bij hun manier van denken. Er is een aparte informatieavond Roncalli Excellent voor leerlingen en ouders op donderdag 8 januari 2015 van 19.30 – 21.00 uur. Daarnaast kunnen meer- of hoogbegaafde leerlingen zich inschrijven voor pre-colleges. Zij kunnen op woensdagmiddagen in januari en februari lessen volgen bij Roncalli Excellent. Aanmelden voor pre-college: www.roncall-boz.nl.

Voor kinderen van groep-8 die twijfelen of alvast een voorproefje willen nemen, zijn er op woensdagmiddagen 25 februari 2015 en 11 maart 2015 Doemiddagen. Aanmelden voor de doemiddagen kan via de website van Roncalli: www.roncalli-boz.nl.

Het GertrudiscollegeMet haar 95 jaar ervaring op en top een school van deze tijd. Voor onze leerlingen echt hùn school, de school waar ze zich thuis voe-len. We steken veel tijd en energie in het zorgen voor een goede sfeer, een goede begeleiding en duidelijke afspraken. We zijn ook een overzichtelijke, kleinschalig georganiseerde school. Je weet binnen de kortste keren waar je in ons kleurrijke gebouw moet zijn en bij welke mensen je met je vragen terechtkunt. Je hebt als brugklasser je eigen fietsenstalling en garderobe en we bellen even naar huis als je het eerste uur gemist wordt. Ook de vele activiteiten die georga-niseerd worden, maken het Gertrudis tot jouw school. De keuze is enorm: allerlei feesten, het KOP-festival, sporttoernooien, carna-valsband, schoolkrant, noem maar op.

We staan voor kwaliteit. Onze school is de enige gecertificeerde begaafdheids-profielschool in West-Brabant. Daarmee bevestigen deskundigen dat wij een uitstekend begeleidings- en onderwijsaanbod voor heel slimme leerlingen in huis hebben. En daarvan profiteren alle andere leerlingen net zo goed! Niet alleen ons onderwijs staat hoog aangeschreven. Onze maatschappelijke stage werd tot beste van Nederland gekozen, onze schoolkrant zelfs meerdere keren. We hebben al vier keer de Shell Eco Marathon gewonnen en ons KOP is uitgegroeid tot een cultureel festijn van ongekend niveau.

Elke leerling heeft andere talenten en voorkeuren. Je kunt op het Gertrudis zelf keuzes maken. Je kiest tussen basisklas, SportPlus of MuziekPlus. Het maakt daarbij niet uit in welke brugklas je zit. Je kunt versterkt Engels doen, niet alleen op vwo, maar ook op havo. Ook onze mavo is bijzonder. Niet alleen vanwege het bijzondere gebouw voor klas 2, 3 en 4 mavo aan de Vincentiusstraat, maar ook omdat we de enige Roosendaalse school zijn waar je, vanaf klas 3, niet alleen de theoretische, maar ook de gemengde leerweg kunt volgen. Hetzelfde niveau, maar een nog betere voorbereiding op veel vervolgopleidingen. En ook bijzonder: het Gertrudis heeft een gymnasium in huis, de hoogste opleiding voor voortgezet onderwijs die je kunt volgen. Met ons nieuwe econasium krijgt economisch talent de ruimte.

Kortom: wij gaan ervan uit dat het Gertrudis ook jouw school is! Bezoek daarom onze Open Dag op 31 januari (10.00 tot 13.00 uur). Je kunt ook ons mavogebouw (Vincentiusstraat 53) bezoeken op 4 februari van 18.30-19.30 uur of naar de informatieavond over VwoTop komen op 3 februari (19.30-20.30, Bovendonk 115).Tot dan!

www.gertrudiscollege.nlGertrudiscollege Roosendaal

Page 23: Roosendaalse Bode 07-01-2015

STUDIE&OPLEIDING2015

DOOR MONIQUE JANSEN

Het kan handig zijn om in de zomervakantie de nieuwe schoolroute al een keer te fietsen met je ouders of vriendjes, zodat je precies weet waar je moet zijn. Als je de weg even niet meer weet op weg naar school is dat tegenwoordig ook geen probleem meer, want met je smartphone weet je precies waar je bent en waar je naar toe moet.

Praten over de overstapVeel kinderen horen spannende verhalen van oudere scholieren over hun nieuwe middelbare school. Als ouders is het belangrijk om met je kind te praten over de overstap zodat je er achter komt of hij of zij zenuwachtig is voor deze nieuwe stap. Wanneer dat zo is, kun je bijvoorbeeld een oudere neef of buurmeisje vragen om te vertellen hoe zij de brugklas hebben ervaren. Ook als ouder kun je daaraan bijdragen door je leuke belevenissen over de eerste klas te vertellen. Dat kan bijvoorbeeld gaan over leuke schoolfeesten en het keten met vrienden op het schoolplein.

Schoolspullen shoppenDe eerste dag op de middelbare school is het belangrijkste, want dan worden de eerste indrukken gemaakt. Je kunt je kind hiermee helpen door samen

leuke kleren en een mooie tas uit te zoeken. De overstap kan extra leuk worden gemaakt door samen een dagje te gaan shoppen om leuke schoolspulletjes bij elkaar te zoeken. Wat is nu leuker als voorbereiding dan zelf je eigen schoolagenda, kaftpapier en etui te kiezen?

De weg vindenDe middelbare school gaat heel anders dan de basisschool. In plaats van één juf of meester heb je nu wel tien leraren die allemaal een ander vak geven. Gelukkig heb je wel een vaste mentor die jullie klas begeleidt. De weg in de nieuwe school heb je zo gevonden. Je bent niet de enige met dat probleem, dus blijf gewoon in de buurt van je nieuwe klasgenootjes en vind gezellig samen de weg!

SchoolboekenHoewel steeds meer vakken gebruik maken van de modernste snufjes op de iPad, smartphone of laptop, zijn de stapels zware schoolboeken nog steeds niet weg te denken. De hele dag zeulen met zware schoolboeken is niet nodig. Leg de stapel die je pas ’s middags nodig hebt gewoon in je kluisje en ruil de inhoud in je pauze. Maak je voor de eerste schooldag niet te druk! Iedereen vindt het even spannend en na een paar weken lijkt het alsof je al jaren op je nieuwe school zit.

Met de juiste voorbereidingen is de overstap naar middelbare school een fluitje van een cent

Survivaltips voor de brugklasDe overstap van de basisschool naar de middelbare school is leuk, maar ook span-nend. In één klap heb je nieuwe klasgenootjes, nieuwe leraren en een meestal veel groter schoolgebouw waarin je in de eerste weken nog vaak verdwaalt. En dan moet je vaak ook nog veel verder naar school fietsen. Met de juiste voorberei-dingen overleef je die eerste enerverende schoolweken in een fluitje van een cent!

www.prinsentuinoudenbosch.nl

31 januari 201510.00-15.00 uurLeerwegen BBL, KBL en GL

Groene Woud 54aOudenbosch

Opendag

Page 24: Roosendaalse Bode 07-01-2015

STUDIE&OPLEIDING2015

Ole Siemons (11)‘Ik wil radiodeejay worden’Ole Siemons weet het al helemaal zeker: hij gaat havo-vwo doen op de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE). Hij somt de voordelen meteen op: “De lestijden zijn heel fi jn. Leerlingen zijn elke dag op dezelfde tijden uit. Bovendien is er nooit lesuitval. Je kunt dus altijd met vrienden terug naar huis fi etsen, ook al doen ze een ander niveau. “ Ole vertelt dat hij met school op bezoek is geweest bij de KSE en dat hij er ook tijdens een Open dag is gaan kijken. “Ik heb toen een goede indruk van de school gekregen. De lessen die ik er straks krijg zijn heel duidelijk.” Als enige nadeel noemt hij dat het brugklasgebouw nu nog los staat van het hoofdgebouw. “Ze liggen nu nog een paar honderd meter uit elkaar, maar dat is voor het laatste jaar.” Op de KSE gaat hij in ieder geval een hoop bekenden treffen. “Er gaan nog meer kinderen van groep 8 naar de KSE. Ook zitten er broertjes en zusjes van kinderen hier op school.” Ole weet ook al hoe zijn toekomst na de middelbare school er uit moet gaan zien. “Ik wil deejay bij de radio worden. Ja, ik weet dat er in Breda een DJ-school zit. Ik ben er al eens met mijn kinderfeestje geweest. Thuis heb ik ook een DJ-set.” Maar eerst dus de middelbare school. “Met de basisschool ben ik wel een beetje klaar nu. Die ken ik inmiddels wel. Het lijkt me heel leuk om mijn nieuwe school te ontdekken.”

Leerlingen groep 8 kijken uit naar avontuur op middelbare school‘Leuk om straks nieuwe uitdaging te beginnen’Voor groep 8-leerlingen van de verschillende basisscholen komt de middelbare schooltijd langzaam maar zeker dichterbij. Sommige scho-lieren hebben hun defi nitieve keuze voor een nieuwe school al bepaald,

andere moeten dat op korte ter-mijn doen. Wij vroegen leerlingen van verschillende scholen naar hun toekomstplannen en verwachtingen. Judith van Aert, Ole Siemons en Senna Matthijssen van basisschool Zonnebloem uit Zundert lichten al-vast een tipje van de sluier op

DOOR ADDO SPRANGERS

Judith van Aert (12)‘Het wordt heel anders’Judith van Aert gaat straks de mavo doen bij Mencia Sandrode in Zundert, al heeft ze er ook nog even aan gedacht om naar het Prinsentuin College in Breda te gaan. Het is dus echter toch Mencia Sanrode geworden. “Ik ben er zelf gaan kijken en vind het wel een leuke school. Ik voel me er thuis. Bovendien weet ik al heel veel over die school. Mijn oudere zus zit er namelijk ook.” Ze verwacht straks een leuke middelbare schooltijd te hebben. “Het wordt wel heel anders met allemaal verschillende lessen, leraren en lokalen,” weet Judith. Wat ze later wil worden, weet ze nog niet. “Net als m’n zus zit ik daar nog over na te denken.”

Een studie aan een middel-bare school kost geld. Maar waar moet nu wel of niet voor worden betaald? Een beknopt overzicht.

DOOR ADDO SPRANGERS

Onderwijs moet voor iedereen toegankelijk zijn. Daarom betalen ouders geen lesgeld voor het voortgezet onderwijs en krijgen leerlingen de meeste boeken van school. Voor elke leerling in het voortgezet onderwijs betaalt de overheid zo’n 7.300 euro per jaar. In sommige gevallen betalen leerlingen wel lesgeld. Dat is het geval als ze op 1 augustus 18 jaar of ouder zijn en als deze leerlingen voltijds onderwijs volgen aan het voortgezet algemeen volwassenen onderwijs (vavo) of het mbo.

LesmaterialenScholen stellen schoolboeken en lesmateriaal beschikbaar aan hun leerlingen. Ze informeren ouders welke schoolboeken en lesmaterialen zij zelf moeten aanschaffen. Voorbeelden daarvan zijn een atlas en woordenboeken. Scholen stellen ook aangepaste schoolboeken beschikbaar. Het kan daarbij gaan om gesproken boeken, brailleboeken of vergrotingen. Deze boeken zijn er speciaal voor leerlingen met een beperking. Denk bijvoorbeeld aan visueel gehandicapten of aan leerlingen met dyslexie. Het kabinet wilde vanaf het schooljaar 2015-2016 de gratis schoolboeken in het voortgezet onderwijs afschaffen. Maar in het Begrotingsakkoord tussen D66, ChristenUnie, SGP en de coalitiepartijen is afgesproken dat deze maatregel niet doorgaat. De ministerraad heeft op 15 november 2013 daarmee ingestemd.

OuderbijdrageSchoolkosten zijn kosten die ouders moeten betalen. Het gaat hierbij om kosten voor bijvoorbeeld gymkleding, een atlas, woordenboeken en een rekenmachine. De school kan ook om een ouderbijdrage vragen. Een dergelijke bijdrage wordt aangewend voor bijvoorbeeld schoolkampen, excursies en culturele activiteiten. Ouders kunnen zelf kiezen of zij hier gebruik van maken en er dus voor willen betalen. Voor kinderen met een handicap is in sommige gevallen een tegemoetkoming in de kosten voor het schoolvervoer mogelijk. De school of de gemeente kan meer informatie geven over schoolvervoer.

Lesgeld en schoolkosten voortgezet onderwijsStudie aan middelbare school kost geld

Senna Matthijssen (11)‘Later naar universiteit’De Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE) wordt de volgende stap in de schoolcarrière van Senna Matthijssen, al was Mencia de Mendoza in Breda nog even een andere optie. Het is dus de KSE geworden. “Een leuke school,” vindt Senna die er zelf is gaan kijken. Hij ziet het als een voordeel dat leerlingen van de KSE altijd op dezelfde tijd beginnen en op dezelfde tijd klaar zijn. Dat maakt dat hij straks in ieder geval gaat fi etsen omdat er genoeg leeftijdsgenoten zijn met wie hij dan samen kan rijden. Ook het gegeven dat er

nooit lesuitval is spreekt Senna aan. “Stel je voor dat je wiskundeleraar zes maanden ziek is en je krijgt geen les. Dan haal je je eindexamen niet.” Als alles volgens planning verloopt, doet Senna dat laatste op het vwo. Hij denkt erover om daarna naar de universiteit te gaan. Als oudste kind in het gezin mag hij voorlopig echter als eerste de middelbare school verkennen. “De basisschool ken ik inmiddels op mijn duimpje. Het is leuk om straks aan een nieuwe uitdaging te beginnen.”

OPEN DAG OP 31 JANUARI 2015:Kom kijken op Prinsentuin OudenboschOudenbosch – Prinsentuin Oudenbosch zet haar deuren wagenwijd open op zaterdag 31 januari 2015 van 10.00-15.00 uur. Alle leerlin-gen uit groep 7 en 8 van de basisschool en natuurlijk ook hun ouders, zijn van harte welkom!

Prinsentuin Oudenbosch is een school waar aandacht voorop staat. Leren op Prinsentuin is gewoon leuk! Je talenten kun je er op je eigen manier ontwikkelen, ondersteund door veel enthousiaste medewerkers.We hebben op Prinsentuin veel respect voor elkaar en voor de natuur. Al vanaf de eerste dag ben je buiten in de tuin of bij de dieren. Je maakt kennis met al wat groeit en bloeit. Niet alleen de natuur is bij ons belangrijk. Samenwerken, leren van en met elkaar, zorgen voor anderen, plezier maken met anderen, het zijn allemaal zaken waar je na vier jaar groen vmbo nog lang plezier van zult hebben.Na je opleiding op Prinsentuin Oudenbosch kun je nog alle kanten op. We leiden niet perse op voor een beroep in het groen. Ook als je belangstelling uitgaat naar techniek, verzorging of horeca kun je bij ons terecht. Nieuwsgierig geworden? Kom naar onze open dag op 31 januari 2015 en zie, hoor, beleef en ontdek hoe het op Prinsentuin Oudenbosch is!

Prinsentuin OudenboschLeerwegen BBL, KBL en GL | Groene Woud 54a, Oudenbosch | www.prinsentuinoudenbosch.nl

Geen dag is hetzelfde! Je ontmoet steeds weer nieuwe mensen, waar je eigen ontwikkeling geen seconde stilstaat!

KAPPERSSCHOOL

LE MARQUIS

Bergen op Zoom kent slechts één MvO-erkende beroepsopleiding (Junior) Kapper, namelijk: Haarinstituut le Marquis.

Schrijf je nu in! Elk jaar in januari en september starten we met zowel een dag- als avondopleiding. Opleiding Junior Kapper: ca. 15 maanden. Opleiding Kapper: ca. 9 maanden. Inschrijven via: Onze site

www.kappersschool.nl Telefoon: 0164-211120 of

0164-255000 Mail: [email protected] U mag ons ook altijd bellen of mailen met uw vragen. Stageplaats gegarandeerd!

Haarinstituut Le Marquis Zandstraat 163 — 4614 CD Bergen op Zoom — 0164-211120

KAPPERSSCHOOL

LE MARQUIS

erkende

ca. 15 maanden.

-211120 of 255000

KAPPERSSCHOOL

LE MARQUIS

Bergen op Zoom kent slechts één MvO-erkende beroepsopleiding (Junior) Kapper, namelijk: Haarinstituut le Marquis.

Schrijf je nu in! Elk jaar in januari en september starten we met zowel een dag- als avondopleiding. Opleiding Junior Kapper: ca. 15 maanden. Opleiding Kapper: ca. 9 maanden. Inschrijven via: Onze site

www.kappersschool.nl Telefoon: 0164-211120 of

0164-255000 Mail: [email protected] U mag ons ook altijd bellen of mailen met uw vragen. Stageplaats gegarandeerd!

Geen dag is hetzelfde! Je ontmoet steeds weer nieuwe mensen,

KAPPERSSCHOOL

LE MARQUIS

Bergen op Zoom kent slechts één MvO-erkende beroepsopleiding (Junior) Kapper, namelijk: Haarinstituut le Marquis.

Schrijf je nu in! Elk jaar in januari en september starten we met zowel een dag- als avondopleiding. Opleiding Junior Kapper: ca. 15 maanden. Opleiding Kapper: ca. 9 maanden. Inschrijven via: Onze site

www.kappersschool.nl Telefoon: 0164-211120 of

0164-255000 Mail: [email protected] U mag ons ook altijd bellen of mailen met uw vragen. Stageplaats gegarandeerd!

Geen dag is hetzelfde! Je ontmoet steeds weer nieuwe mensen, waar je eigen ontwikkeling geen seconde stilstaat!

KAPPERSSCHOOL

LE MARQUIS

Bergen op Zoom kent slechts één MvO-erkende beroepsopleiding (Junior) Kapper, namelijk: Haarinstituut le Marquis.

Schrijf je nu in! Elk jaar in januari en september starten we met zowel een dag- als avondopleiding. Opleiding Junior Kapper: ca. 15 maanden. Opleiding Kapper: ca. 9 maanden. Inschrijven via: Onze site

www.kappersschool.nl Telefoon: 0164-211120 of

0164-255000 Mail: [email protected] U mag ons ook altijd bellen of mailen met uw vragen. Stageplaats gegarandeerd!

Haarinstituut Le Marquis

Geen dag is hetzelfde! Je ontmoet steeds weer nieuwe mensen, waar je eigen ontwikkeling geen seconde stilstaat!

KAPPERSSCHOOL

LE MARQUIS

Bergen op Zoom kent slechts één MvO-erkende beroepsopleiding (Junior) Kapper, namelijk: Haarinstituut le Marquis.

Schrijf je nu in! Elk jaar in januari en september starten we met zowel een dag- als avondopleiding. Opleiding Junior Kapper: ca. 15 maanden. Opleiding Kapper: ca. 9 maanden. Inschrijven via: Onze site

www.kappersschool.nl Telefoon: 0164-211120 of

0164-255000 Mail: [email protected] U mag ons ook altijd bellen of mailen met uw vragen. Stageplaats gegarandeerd!

Haarinstituut Le Marquis

Geen dag is hetzelfde! Je ontmoet steeds weer nieuwe mensen, waar je eigen ontwikkeling geen seconde stilstaat!

KAPPERSSCHOOL

LE MARQUIS

Bergen op Zoom kent slechts één MvO-erkende beroepsopleiding (Junior) Kapper, namelijk: Haarinstituut le Marquis.

Schrijf je nu in! Elk jaar in januari en september starten we met zowel een dag- als avondopleiding. Opleiding Junior Kapper: ca. 15 maanden. Opleiding Kapper: ca. 9 maanden. Inschrijven via: Onze site

www.kappersschool.nl Telefoon: 0164-211120 of

0164-255000 Mail: [email protected] U mag ons ook altijd bellen of mailen met uw vragen. Stageplaats gegarandeerd!

Haarinstituut Le Marquis Zandstraat 163 — 4614 CD Bergen op Zoom — 0164-211120

Geen dag is hetzelfde! Je ontmoet steeds weer nieuwe mensen, waar je eigen ontwikkeling geen seconde stilstaat!

KAPPERSSCHOOL

LE MARQUIS

Bergen op Zoom kent slechts één MvO-erkende beroepsopleiding (Junior) Kapper, namelijk: Haarinstituut le Marquis.

Schrijf je nu in! Elk jaar in januari en september starten we met zowel een dag- als avondopleiding. Opleiding Junior Kapper: ca. 15 maanden. Opleiding Kapper: ca. 9 maanden. Inschrijven via: Onze site

www.kappersschool.nl Telefoon: 0164-211120 of

0164-255000 Mail: [email protected] U mag ons ook altijd bellen of mailen met uw vragen. Stageplaats gegarandeerd!

Haarinstituut Le Marquis Zandstraat 163 — 4614 CD Bergen op Zoom — 0164-211120

Geen dag is hetzelfde! Je ontmoet steeds weer nieuwe mensen, waar je eigen ontwikkeling geen seconde stilstaat!

KAPPERSSCHOOL

LE MARQUIS

Bergen op Zoom kent slechts één MvO-erkende beroepsopleiding (Junior) Kapper, namelijk: Haarinstituut le Marquis.

Schrijf je nu in! Elk jaar in januari en september starten we met zowel een dag- als avondopleiding. Opleiding Junior Kapper: ca. 15 maanden. Opleiding Kapper: ca. 9 maanden. Inschrijven via: Onze site

www.kappersschool.nl Telefoon: 0164-211120 of

0164-255000 Mail: [email protected] U mag ons ook altijd bellen of mailen met uw vragen. Stageplaats gegarandeerd!

Haarinstituut Le Marquis Zandstraat 163 — 4614 CD Bergen op Zoom — 0164-211120

Kom naar onze open avond op 22 januari 2015 vanaf 19.00

Geen dag is hetzelfde! Je ontmoet steeds weer nieuwe mensen, waar je eigen ontwikkeling geen seconde stilstaat!

KAPPERSSCHOOL

LE MARQUIS

Bergen op Zoom kent slechts één MvO-erkende beroepsopleiding (Junior) Kapper, namelijk: Haarinstituut le Marquis.

Schrijf je nu in! Elk jaar in januari en september starten we met zowel een dag- als avondopleiding. Opleiding Junior Kapper: ca. 15 maanden. Opleiding Kapper: ca. 9 maanden. Inschrijven via: Onze site

www.kappersschool.nl Telefoon: 0164-211120 of

0164-255000 Mail: [email protected] U mag ons ook altijd bellen of mailen met uw vragen. Stageplaats gegarandeerd!

Haarinstituut Le Marquis Zandstraat 163 — 4614 CD Bergen op Zoom — 0164-211120

Kom naar onze open avond op 22 januari 2015 vanaf 19.00

Geen dag is hetzelfde! Je ontmoet steeds weer nieuwe mensen, waar je eigen ontwikkeling geen seconde stilstaat!

KAPPERSSCHOOL

LE MARQUIS

Bergen op Zoom kent slechts één MvO-erkende beroepsopleiding (Junior) Kapper, namelijk: Haarinstituut le Marquis.

Schrijf je nu in! Elk jaar in januari en september starten we met zowel een dag- als avondopleiding. Opleiding Junior Kapper: ca. 15 maanden. Opleiding Kapper: ca. 9 maanden. Inschrijven via: Onze site

www.kappersschool.nl Telefoon: 0164-211120 of

0164-255000 Mail: [email protected] U mag ons ook altijd bellen of mailen met uw vragen. Stageplaats gegarandeerd!

Haarinstituut Le Marquis Zandstraat 163 — 4614 CD Bergen op Zoom — 0164-211120

Kom naar onze open avond op 22 januari 2015 vanaf 19.00 uur.

Geen dag is hetzelfde! Je ontmoet steeds weer nieuwe mensen, waar je eigen ontwikkeling geen seconde stilstaat!

KAPPERSSCHOOL

LE MARQUIS

Bergen op Zoom kent slechts één MvO-erkende beroepsopleiding (Junior) Kapper, namelijk: Haarinstituut le Marquis.

Schrijf je nu in! Elk jaar in januari en september starten we met zowel een dag- als avondopleiding. Opleiding Junior Kapper: ca. 15 maanden. Opleiding Kapper: ca. 9 maanden. Inschrijven via: Onze site

www.kappersschool.nl Telefoon: 0164-211120 of

0164-255000 Mail: [email protected] U mag ons ook altijd bellen of mailen met uw vragen. Stageplaats gegarandeerd!

Haarinstituut Le Marquis Zandstraat 163 — 4614 CD Bergen op Zoom — 0164-211120

Kom naar onze open avond op 22 januari 2015 vanaf 19.00 uur.

Geen dag is hetzelfde! Je ontmoet steeds weer nieuwe mensen, waar je eigen ontwikkeling geen seconde stilstaat!

KAPPERSSCHOOL

LE MARQUIS

Bergen op Zoom kent slechts één MvO-erkende beroepsopleiding (Junior) Kapper, namelijk: Haarinstituut le Marquis.

Schrijf je nu in! Elk jaar in januari en september starten we met zowel een dag- als avondopleiding. Opleiding Junior Kapper: ca. 15 maanden. Opleiding Kapper: ca. 9 maanden. Inschrijven via: Onze site

www.kappersschool.nl Telefoon: 0164-211120 of

0164-255000 Mail: [email protected] U mag ons ook altijd bellen of mailen met uw vragen. Stageplaats gegarandeerd!

Haarinstituut Le Marquis Zandstraat 163 — 4614 CD Bergen op Zoom — 0164-211120

Kom naar onze open avond op 22 januari 2015 vanaf 19.00 uur.

Geen dag is hetzelfde! Je ontmoet steeds weer nieuwe mensen, waar je eigen ontwikkeling geen seconde stilstaat!

KAPPERSSCHOOL

LE MARQUIS

Bergen op Zoom kent slechts één MvO-erkende beroepsopleiding (Junior) Kapper, namelijk: Haarinstituut le Marquis.

Schrijf je nu in! Elk jaar in januari en september starten we met zowel een dag- als avondopleiding. Opleiding Junior Kapper: ca. 15 maanden. Opleiding Kapper: ca. 9 maanden. Inschrijven via: Onze site

www.kappersschool.nl Telefoon: 0164-211120 of

0164-255000 Mail: [email protected] U mag ons ook altijd bellen of mailen met uw vragen. Stageplaats gegarandeerd!

Haarinstituut Le Marquis Zandstraat 163 — 4614 CD Bergen op Zoom — 0164-211120

Kom naar onze open avond op 22 januari 2015 vanaf 19.00 uur.

Geen dag is hetzelfde! Je ontmoet steeds weer nieuwe mensen, waar je eigen ontwikkeling geen seconde stilstaat!

KAPPERSSCHOOL

LE MARQUIS

Bergen op Zoom kent slechts één MvO-erkende beroepsopleiding (Junior) Kapper, namelijk: Haarinstituut le Marquis.

Schrijf je nu in! Elk jaar in januari en september starten we met zowel een dag- als avondopleiding. Opleiding Junior Kapper: ca. 15 maanden. Opleiding Kapper: ca. 9 maanden. Inschrijven via: Onze site

www.kappersschool.nl Telefoon: 0164-211120 of

0164-255000 Mail: [email protected] U mag ons ook altijd bellen of mailen met uw vragen. Stageplaats gegarandeerd!

KAPPERSSCHOOL

LE MARQUIS

erkende

starten we met zowel een dag-

ca. 15 maanden.

-211120 of

Geen dag is hetzelfde! Je ontmoet steeds weer nieuwe mensen, waar je eigen ontwikkeling geen seconde stilstaat!

KAPPERSSCHOOL

LE MARQUIS

Bergen op Zoom kent slechts één MvO-erkende beroepsopleiding (Junior) Kapper, namelijk: Haarinstituut le Marquis.

Schrijf je nu in! Elk jaar in januari en september starten we met zowel een dag- als avondopleiding. Opleiding Junior Kapper: ca. 15 maanden. Opleiding Kapper: ca. 9 maanden. Inschrijven via: Onze site

www.kappersschool.nl Telefoon: 0164-211120 of

0164-255000 Mail: [email protected] U mag ons ook altijd bellen of mailen met uw vragen. Stageplaats gegarandeerd!

Geen dag is hetzelfde! Je ontmoet steeds weer nieuwe mensen, waar je eigen ontwikkeling geen seconde stilstaat!

KAPPERSSCHOOL

LE MARQUIS

Bergen op Zoom kent slechts één MvO-erkende beroepsopleiding (Junior) Kapper, namelijk: Haarinstituut le Marquis.

Schrijf je nu in! Elk jaar in januari en september starten we met zowel een dag- als avondopleiding. Opleiding Junior Kapper: ca. 15 maanden. Opleiding Kapper: ca. 9 maanden. Inschrijven via: Onze site

www.kappersschool.nl Telefoon: 0164-211120 of

0164-255000 Mail: [email protected] U mag ons ook altijd bellen of mailen met uw vragen. Stageplaats gegarandeerd!

Geen dag is hetzelfde! Je ontmoet steeds weer nieuwe mensen, waar je eigen ontwikkeling geen seconde stilstaat!

KAPPERSSCHOOL

LE MARQUIS

Bergen op Zoom kent slechts één MvO-erkende beroepsopleiding (Junior) Kapper, namelijk: Haarinstituut le Marquis.

Schrijf je nu in! Elk jaar in januari en september starten we met zowel een dag- als avondopleiding. Opleiding Junior Kapper: ca. 15 maanden. Opleiding Kapper: ca. 9 maanden. Inschrijven via: Onze site

www.kappersschool.nl Telefoon: 0164-211120 of

0164-255000 Mail: [email protected] U mag ons ook altijd bellen of mailen met uw vragen. Stageplaats gegarandeerd!

Haarinstituut Le Marquis Zandstraat 163 — 4614 CD Bergen op Zoom — 0164-211120

Kom naar onze open avond op 22 januari 2015 vanaf 19.00 uur.

Geen dag is hetzelfde! Je ontmoet steeds weer nieuwe mensen, waar je eigen ontwikkeling geen seconde stilstaat!

KAPPERSSCHOOL

LE MARQUIS

Bergen op Zoom kent slechts één MvO-erkende beroepsopleiding (Junior) Kapper, namelijk: Haarinstituut le Marquis.

Schrijf je nu in! Elk jaar in januari en september starten we met zowel een dag- als avondopleiding. Opleiding Junior Kapper: ca. 15 maanden. Opleiding Kapper: ca. 9 maanden. Inschrijven via: Onze site

www.kappersschool.nl Telefoon: 0164-211120 of

0164-255000 Mail: [email protected] U mag ons ook altijd bellen of mailen met uw vragen. Stageplaats gegarandeerd!

Haarinstituut Le Marquis Zandstraat 163 — 4614 CD Bergen op Zoom — 0164-211120

Kom naar onze open avond op 22 januari 2015 vanaf 19.00 uur.

Geen dag is hetzelfde! Je ontmoet steeds weer nieuwe mensen, waar je eigen ontwikkeling geen seconde stilstaat!

KAPPERSSCHOOL

LE MARQUIS

Bergen op Zoom kent slechts één MvO-erkende beroepsopleiding (Junior) Kapper, namelijk: Haarinstituut le Marquis.

Schrijf je nu in! Elk jaar in januari en september starten we met zowel een dag- als avondopleiding. Opleiding Junior Kapper: ca. 15 maanden. Opleiding Kapper: ca. 9 maanden. Inschrijven via: Onze site

www.kappersschool.nl Telefoon: 0164-211120 of

0164-255000 Mail: [email protected] U mag ons ook altijd bellen of mailen met uw vragen. Stageplaats gegarandeerd!

Haarinstituut Le Marquis Zandstraat 163 — 4614 CD Bergen op Zoom — 0164-211120

Kom naar onze open avond op 22 januari 2015 vanaf 19.00 uur.

Page 25: Roosendaalse Bode 07-01-2015

STUDIE&OPLEIDING2015

Straks zijn ze weer de jong-sten op school. Dat is wel balen. Renske en Leanne Bijl en Julia van ’t Veer vinden het ook spannend om naar het voortgezet onderwijs te gaan. ‘Je weet niet of je in een leuke klas terechtkomt’, aldus de meiden die nu nog samen in groep 8 zitten.

DOOR BRITTA JANSSEN

Julia (11) en de 12-jarige tweeling Leanne en Renske (negen minuten ouder dan Leanne) zitten in groep 8 van Acaciahof in Middelburg en hun klas heeft net de drempeltoets gemaakt. Die geeft een indicatie van het niveau vervolgonderwijs dat bij de groep 8’ers past. Dat de lessen straks niet te moeilijk, maar ook niet te makkelijk zijn, vindt Julia ook wel belangrijk, vertelt ze. Renske en Leanne zijn dat met haar eens. “Maar de leraren moeten niet alleen maar streng zijn”, vindt Leanne ook.

BuurtDe drie willen straks de leukste school kiezen, maar hoe doe je dat? Julia, Leanne en Renske vertellen dat best moeilijk te vinden. Ze hopen dat het bezoeken van open dagen helpt. “Al is de school dan vast extra netjes”, denkt Julia. Ze gaat letten op de inrichting.

“Ik hou van vrolijke dingen. Geen kale muren, maar schilderijtjes.” Leanne wil de sfeer proeven op de scholen. “Dat er aardige leraren zijn en er niet de hele tijd gevochten wordt.”Bij het opnoemen van open dagen die ze misschien gaan bezoeken, kiezen de meiden vooral scholen in de buurt. Renske en Leanne zeggen het er best voor over te hebben een stuk te fietsen. Julia geeft eerlijk toe niet graag door regen en sneeuw te moeten ploeteren. Dan is een school in de buurt toch wel fijn, geeft ook de tweeling toe.

EngOok durft het drietal best te zeggen dat ze de overgang naar de brugklas een beetje eng vinden. “Ik zit al zeven jaar in dit gebouw met deze kinderen”, vertelt Leanne. Renske komt er al even lang en Julia zelfs al acht jaar. Alle drie vinden ze het een gezellige school. ‘We zouden groep 8 best nog een keer willen doen’, concluderen ze. “Het gaat veel te snel”, vindt Leanne. Julia zit er niet zo mee haar huidige school te moeten verlaten. “Maar ik vind het wel apart om weg te gaan. Ik heb er geen zin in om weer de jongste te zijn.” Of hun nieuwe klas leuk is, weten ze pas als het zover is. Ondanks de spanning zijn de meiden er wel positief over. Ze zeggen alle drie niet alleen te kijken welke scholen hun vrienden en vriendinnen misschien kiezen. “Ook al weet je niet vooraf of de klas leuk is, er is altijd wel

iemand met wie je optrekt”, stelt Renske.

VeranderingJulia, Renske en Leanne kunnen wel wat veranderingen van de brugklas opnoemen. “De school is straks groter en drukker”, aldus Leanne. “Er zijn veel oudere kinderen en we moeten mevrouw in plaats van juf zeggen”, weet Renske. “Je wisselt straks steeds van lokaal en het is niet meer iedere dag naar school van 8.30 tot 15.15 uur”, zegt Leanne. Ook het huiswerk komt ter sprake, maar daar zien ze niet tegenop. Da’s een kwestie van goed plannen, aldus de drie.Julia kijkt het meeste uit naar het nieuwe vak scheikunde. “Grappig, al die drankjes

en ontploffingen.” Leanne heeft zin in Frans. “Dat praat ik nu al een beetje op vakantie en dat leer ik straks beter.” Renske denkt ook dat Frans een favoriete les wordt. “Dat is ook handig om te kunnen, want dat spreken ze in andere landen ook.”Beetje eng of niet, de meiden gaan hun best doen in de brugklas. Je werkhouding is belangrijk voor je latere baan en die weer voor je toekomst, zeggen ze verstandig. Julia wil later misschien binnenhuisarchitect worden. “Meubels ontwerpen vind ik leuk.” Renske weet het nog niet. “Huisarts lijkt me leuk.” Bij haar tweelingzus wisselt het per gesprek. “Misschien piloot. Of kinderfysio.”

‘We willen groep 8 best overdoen’Leanne, Julia en Renske gaan volgend jaar naar het voortgezet onderwijs

Munnikenheide College: start volgend schooljaar in een iPad klas!Kies je voor het Munniken-heide College, dan start je volgend schooljaar in een iPad klas! Vanaf dit school-jaar hebben we acht iPad klassen. Dit aantal wordt vanaf nu elk jaar uitgebreid met alle brugklassen op beide locaties.

Waarom iPad klassen?Onze visie is het bieden van maatwerk voor leerlingen. De iPad ondersteunt ons om dit doel te bereiken. Daarnaast bereiden we onze leerlingen voor op hun toekomst, waar technische ontwikkelingen in een snel tempo veranderen.

Wat is mavo plus?Bij ons op school kun je een mavodiploma halen én een beroepsgericht vak aanleren. Je kunt er dus ook voor kiezen om lessen op de praktijkpleinen van techniek, economie en zorg & welzijn te volgen.

Verkorting MBO mogelijk!Bij een aantal sectoren in de bovenbouw is het mogelijk om lesonderdelen te volgen van het MBO. Dat kan een verkorting van je MBO opleiding opleveren van maximaal 1 jaar.

Open dagenKom alle mogelijkheden op het Munnikenheide College bekijken tijdens onze open dag op: • Zaterdag17januari2015van10.00tot14.00uur,beidelocatiesExtra iPad voorlichtingsavond van 19.00 tot 20.30 uur:• Woensdag25februari2015,locatieEtten-Leur• Donderdag26februari2015,locatieRucphen

Munnikenheide CollegeLeerwegen: basis, kader en mavo/mavo-plusSectoren: techniek, economie en zorg & welzijnLocatieEtten-Leur,Trivium60Locatie Rucphen, Bosheidestraat 1www.munnikenheidecollege.nl

OPEN DAG 17 JANUARI 2015

10.00 - 14.00 UUR

Trivium 60, Etten-Leur / Bosheidestraat 1, Rucphenwww.munnikenheidecollege.nl

iPad klassen Alle 1e-jaars starten in 2015-2016 als iPad klas

mavo-plus Haal je mavodiploma én een beroepsgericht vak

lesonderdelen MBO al op VMBO volgenVerkort je MBO opleiding met maximaal 1 jaar

Page 26: Roosendaalse Bode 07-01-2015

STUDIE&OPLEIDING2015

Dat er per jaar honderden mbo’ers tot dierenverzorger of onderwijsassistent werden opgeleid terwijl het perspectief op een baan met dat diploma nagenoeg nihil was, was de overheid al een tijdje een doorn in het oog. Toen daarnaast dui-delijk werd dat er in sommige sectoren geen goed opgeleide mensen waren te vinden, be-sloot ze tot actie over te gaan.

VAN EugèNE dE KoK

Als er ergens nauwelijks of geen behoefte is aan mbo’ers die Art en Entertainment hebben gestudeerd moet deze opleiding in die contreien niet worden aangeboden. En als ze in diezelfde streek juist zitten te springen om mbo-jongeren die de weg kennen in de machinekamer van een vrachtschip moet alles op alles worden gezet om daar zoveel mogelijk leerlingen voor op te leiden, in een school die beschikt over alle kennis en de modernste methoden en technieken. de mbo-opleidingen moeten veel beter aansluiten op de arbeidsmarkt. dat is in het kort het doel van het Techniekpact. Het is in 2013 in het leven geroepen door minister Jet Bussemaker van onderwijs, Cultuur en Wetenschap in samenwerking met scholen, het

bedrijfsleven, provincies en gemeenten. Het was hard nodig, want ruim de helft van de werkgevers in de techniek en industrie zeiden de komende jaren knelpunten te voorzien in de personeelsvoorziening. ‘de tijd van analyses en plannenmakerij is voorbij’, zei Bussemaker dan ook. de minister kwam met geld over de brug. Zo stelde ze als onderdeel van het pact 100 miljoen euro beschikbaar voor een regionaal investeringsfonds mbo voor de periode van 2014 tot en met 2017. de hoop is dat door investeringen van

bedrijven en regionale overheden het bedrag uiteindelijk verdrievoudigt. Met het geld moet de samenwerking worden verbeterd tussen mbo-instellingen en het bedrijfsleven. ‘Willen we dat onze mbo-studenten straks goed beslagen ten ijs komen op de arbeidsmarkt, dan moeten we zorgen dat de plek waar zij onderwijs krijgen zoveel mogelijk lijkt op hun toekomstige werkvloer en dat zij tijdens hun opleiding leren werken met de nieuwste apparatuur. daarvoor zijn vaak flinke investeringen nodig, die zonder hulp van het regionaal bedrijfsleven niet

mogelijk zijn’, aldus Bussemaker in de eerste evaluatie van het Techniekpact. uit die evaluatie blijkt dat de doelgroep niet stil heeft gezeten. Er kwamen 33 aanvragen binnen voor een bijdrage. daarvan werden er achttien gehonoreerd waarmee ruim veertien miljoen euro subsidie was gemoeid. Met het geld van het bedrijfsleven erbij kwam er zo’n 42 miljoen euro vrij om de doelen te verwezenlijken.

ProeftuinEen deel van het geld is naar de Zorgboulevard Roosendaal gegaan, een plan van onder meer RoC West-Brabant/Kellebeek College, de gemeente Roosendaal, zorgorganisaties en de ziekenhuizen in Bergen op Zoom en Roosendaal. de boulevard in het Kellebeek College is ‘een proeftuin voor praktisch toepasbare zorginnovaties plus een leer- en werkomgeving voor een toekomstgerichte zorgeconomie’. door de samenwerking op de boulevard zijn er voldoende mogelijkheden om in de praktijk te oefenen, kunnen voorzieningen en faciliteiten van elkaar worden gebruikt, kunnen stageplaatsen worden gecreëerd en ontstaat er een gezamenlijke visie op zorg en onderwijs ontstaan. Het doel is om genoeg jongeren op te leiden voor de duizenden extra plaatsen die nodig zijn in de zorg om de vergrijzing op te vangen.

Minder dierenverzorgers, meer technisch personeel

Samenwerking moet zorgen voor betere aansluiting mbo op arbeidsmarkt

Het Kellebeek College in Roosendaal. ARCHIEFFoTo RENÉ BRuIJNINCX

Kies je voor HZ University of Ap-plied Sciences, dan kies je voor de persoonlijke hogeschool. Op de HZ draait het namelijk om jou. Bij ons kun je rekenen op persoonlijke be-geleiding in kleinschalig en prak-tijkgericht onderwijs. Onderwijs dat een internationaal karakter heeft en jou optimaal voorbereidt op de beroepspraktijk. De HZ telt ruim 4800 studenten die bij ons een voltijd, deeltijd of duale oplei-ding volgen. Jaarlijks volgen ook honderden particulieren en bedrij-ven een cursus of opleiding.

De beste van Nederland Al vijf jaar op rij staat de HZ in de top-3 van beste hogescholen van Nederland. In de nieuwe Keuzegids Hbo 2015 staan maar liefst acht opleidingen van onze hogeschool op de eerste plaats en hebben 14 van de 24 HZ-opleidingen een top drie-notering gekregen. de acht HZ-opleidingen die zich de beste van Nederland mogen noemen zijn Pedagogiek, Social Work, International Business & Languages, Chemie, Engineering, Engineering/Energie- & Procestechnologie en Logistics Engineering.

Ontwikkel je talentWe bieden je uitdagend onderwijs. omdat je een professional wilt worden in het door jou gekozen vakgebied en je jouw kennis wilt vergroten, stimuleren wij je om je talent maximaal te ontwikkelen en het beste uit jezelf te halen. Zo bereiden we je voor op een mooie toekomst. Je kunt onze opleidingen volgen aan de Academies voor Educatie & Pedagogiek, Zorg & Welzijn, Economie & Management en Technologie & Innovatie. daarnaast hebben we drie gespecialiseerde academies: delta Academy, Scaldis Academy

en de Ruyter Academy. delta Academy focust op deltatechnologie. opleidingen op het gebied van water, land en leven in deltagebieden komen hier samen. Scaldis Academy is specialist op het gebied van Coastal Business: toerisme, sport, wellness en internationale handel aan de kust. de Ruyter Academy bundelt opleidingen op het gebied van logistiek, energie, zeevaart en onderhoud.

Over grenzen kijkenongeveer 500 studenten van uiteenlopende nationaliteiten volgen een studie aan de HZ. dit zorgt voor een internationale sfeer in onze hogeschool. Natuurlijk krijg jij ook verschillende kansen om ‘internationaal te gaan’. Je verdiept je in thema’s en opdrachten, krijgt gastlezingen die je over de grens laten kijken en je neemt deel aan (buitenlandse) excursies. de HZ heeft

bovendien uitwisselingsovereenkomsten met partneruniversiteiten over de hele wereld. Je kunt een semester in het buitenland studeren en betaalt hiervoor geen extra collegegeld. Lang niet gek toch om bijvoorbeeld eens een half jaar in Frankrijk, Spanje, Zweden, Amerika of Canada te studeren? de HZ kan je ook uitstekend helpen bij het vinden van een stage- of afstudeerplaats in het buitenland. We hebben uitgebreide netwerken in diverse landen. Tijdens een stage in het buitenland maak je kennis met andere (bedrijfs)culturen en andere werkwijzen. Zo vergroot je je talenkennis, het staat goed op je CV en je vergroot je carrièrekansen. En je bent compleet nieuwe ervaringen rijker!

Onderzoekskansende HZ is een innovatief kennisinstituut. Binnen onze hogeschool is er veel aandacht

voor onderzoek en de beroepspraktijk. dit betekent dat je altijd in aanraking komt met actuele onderzoeksopdrachten. Samen met medestudenten, docentonderzoekers, lectoren en professionals uit de beroepspraktijk werk je aan praktijkgericht onderzoek en innovatie. de HZ Smart Services Boulevard vormt de schakel tussen het onderwijs- en onderzoeksveld en de beroepspraktijk in Zuid-West Nederland.

BegeleidingTijdens je studie moet je verschillende keuzes maken. Vanaf het eerste jaar krijg je daarom als student een studieloopbaancoach toegewezen die jou ondersteunt bij het uitstippelen van jouw studieloopbaan. ook onze decanen, studentenpsycholoog en vertrouwenspersonen staan voor je klaar als dit nodig is tijdens je studie.

Activiteiten naast je studieNaast goed onderwijs bieden wij je HZ Cult en HZ Sport, waarmee jij net even een stapje verder kan gaan in je zelfontplooiing. HZ Cult is een uniek afwisselend cultuurprogramma met activiteiten in de categorieën theater, muziek, film en ‘specials’. En wil je fit blijven? dan is HZ Sport, dé sportvereniging van de HZ, wat voor jou! Bij modern onderwijs horen natuurlijk ook de nieuwste faciliteiten. Van goede computerfaciliteiten, moderne laboratoria tot een boekhandel en kapsalon. En met je collegekaart kun je niet alleen boeken en diverse media lenen bij onze Mediatheek, maar ook bij de Zeeuwse Bibliotheek.

Kennismaken?Wil jij studeren aan een persoonlijke hogeschool die al vijf jaar in de top drie van Nederland staat? ontdek de HZ en onze opleidingen op de open Avond op 4 februari, van 16.00-20.00 uur. Je kunt je aanmelden via www.hz.nl.

De HZ, de persoonlijke hogeschool!Al vijf jaar op rij in de top-3 van beste hogescholen van Nederland

STUDIE&OPLEIDING2015

Dat er per jaar honderden mbo’ers tot dierenverzorger of onderwijsassistent werden opgeleid terwijl het perspectief op een baan met dat diploma nagenoeg nihil was, was de overheid al een tijdje een doorn in het oog. Toen daarnaast dui-delijk werd dat er in sommige sectoren geen goed opgeleide mensen waren te vinden, be-sloot ze tot actie over te gaan.

VAN EugèNE dE KoK

Als er ergens nauwelijks of geen behoefte is aan mbo’ers die Art en Entertainment hebben gestudeerd moet deze opleiding in die contreien niet worden aangeboden. En als ze in diezelfde streek juist zitten te springen om mbo-jongeren die de weg kennen in de machinekamer van een vrachtschip moet alles op alles worden gezet om daar zoveel mogelijk leerlingen voor op te leiden, in een school die beschikt over alle kennis en de modernste methoden en technieken. de mbo-opleidingen moeten veel beter aansluiten op de arbeidsmarkt. dat is in het kort het doel van het Techniekpact. Het is in 2013 in het leven geroepen door minister Jet Bussemaker van onderwijs, Cultuur en Wetenschap in samenwerking met scholen, het

bedrijfsleven, provincies en gemeenten. Het was hard nodig, want ruim de helft van de werkgevers in de techniek en industrie zeiden de komende jaren knelpunten te voorzien in de personeelsvoorziening. ‘de tijd van analyses en plannenmakerij is voorbij’, zei Bussemaker dan ook. de minister kwam met geld over de brug. Zo stelde ze als onderdeel van het pact 100 miljoen euro beschikbaar voor een regionaal investeringsfonds mbo voor de periode van 2014 tot en met 2017. de hoop is dat door investeringen van

bedrijven en regionale overheden het bedrag uiteindelijk verdrievoudigt. Met het geld moet de samenwerking worden verbeterd tussen mbo-instellingen en het bedrijfsleven. ‘Willen we dat onze mbo-studenten straks goed beslagen ten ijs komen op de arbeidsmarkt, dan moeten we zorgen dat de plek waar zij onderwijs krijgen zoveel mogelijk lijkt op hun toekomstige werkvloer en dat zij tijdens hun opleiding leren werken met de nieuwste apparatuur. daarvoor zijn vaak flinke investeringen nodig, die zonder hulp van het regionaal bedrijfsleven niet

mogelijk zijn’, aldus Bussemaker in de eerste evaluatie van het Techniekpact. uit die evaluatie blijkt dat de doelgroep niet stil heeft gezeten. Er kwamen 33 aanvragen binnen voor een bijdrage. daarvan werden er achttien gehonoreerd waarmee ruim veertien miljoen euro subsidie was gemoeid. Met het geld van het bedrijfsleven erbij kwam er zo’n 42 miljoen euro vrij om de doelen te verwezenlijken.

ProeftuinEen deel van het geld is naar de Zorgboulevard Roosendaal gegaan, een plan van onder meer RoC West-Brabant/Kellebeek College, de gemeente Roosendaal, zorgorganisaties en de ziekenhuizen in Bergen op Zoom en Roosendaal. de boulevard in het Kellebeek College is ‘een proeftuin voor praktisch toepasbare zorginnovaties plus een leer- en werkomgeving voor een toekomstgerichte zorgeconomie’. door de samenwerking op de boulevard zijn er voldoende mogelijkheden om in de praktijk te oefenen, kunnen voorzieningen en faciliteiten van elkaar worden gebruikt, kunnen stageplaatsen worden gecreëerd en ontstaat er een gezamenlijke visie op zorg en onderwijs ontstaan. Het doel is om genoeg jongeren op te leiden voor de duizenden extra plaatsen die nodig zijn in de zorg om de vergrijzing op te vangen.

Minder dierenverzorgers, meer technisch personeel

Samenwerking moet zorgen voor betere aansluiting mbo op arbeidsmarkt

Het Kellebeek College in Roosendaal. ARCHIEFFoTo RENÉ BRuIJNINCX

Kies je voor HZ University of Ap-plied Sciences, dan kies je voor de persoonlijke hogeschool. Op de HZ draait het namelijk om jou. Bij ons kun je rekenen op persoonlijke be-geleiding in kleinschalig en prak-tijkgericht onderwijs. Onderwijs dat een internationaal karakter heeft en jou optimaal voorbereidt op de beroepspraktijk. De HZ telt ruim 4800 studenten die bij ons een voltijd, deeltijd of duale oplei-ding volgen. Jaarlijks volgen ook honderden particulieren en bedrij-ven een cursus of opleiding.

De beste van Nederland Al vijf jaar op rij staat de HZ in de top-3 van beste hogescholen van Nederland. In de nieuwe Keuzegids Hbo 2015 staan maar liefst acht opleidingen van onze hogeschool op de eerste plaats en hebben 14 van de 24 HZ-opleidingen een top drie-notering gekregen. de acht HZ-opleidingen die zich de beste van Nederland mogen noemen zijn Pedagogiek, Social Work, International Business & Languages, Chemie, Engineering, Engineering/Energie- & Procestechnologie en Logistics Engineering.

Ontwikkel je talentWe bieden je uitdagend onderwijs. omdat je een professional wilt worden in het door jou gekozen vakgebied en je jouw kennis wilt vergroten, stimuleren wij je om je talent maximaal te ontwikkelen en het beste uit jezelf te halen. Zo bereiden we je voor op een mooie toekomst. Je kunt onze opleidingen volgen aan de Academies voor Educatie & Pedagogiek, Zorg & Welzijn, Economie & Management en Technologie & Innovatie. daarnaast hebben we drie gespecialiseerde academies: delta Academy, Scaldis Academy

en de Ruyter Academy. delta Academy focust op deltatechnologie. opleidingen op het gebied van water, land en leven in deltagebieden komen hier samen. Scaldis Academy is specialist op het gebied van Coastal Business: toerisme, sport, wellness en internationale handel aan de kust. de Ruyter Academy bundelt opleidingen op het gebied van logistiek, energie, zeevaart en onderhoud.

Over grenzen kijkenongeveer 500 studenten van uiteenlopende nationaliteiten volgen een studie aan de HZ. dit zorgt voor een internationale sfeer in onze hogeschool. Natuurlijk krijg jij ook verschillende kansen om ‘internationaal te gaan’. Je verdiept je in thema’s en opdrachten, krijgt gastlezingen die je over de grens laten kijken en je neemt deel aan (buitenlandse) excursies. de HZ heeft

bovendien uitwisselingsovereenkomsten met partneruniversiteiten over de hele wereld. Je kunt een semester in het buitenland studeren en betaalt hiervoor geen extra collegegeld. Lang niet gek toch om bijvoorbeeld eens een half jaar in Frankrijk, Spanje, Zweden, Amerika of Canada te studeren? de HZ kan je ook uitstekend helpen bij het vinden van een stage- of afstudeerplaats in het buitenland. We hebben uitgebreide netwerken in diverse landen. Tijdens een stage in het buitenland maak je kennis met andere (bedrijfs)culturen en andere werkwijzen. Zo vergroot je je talenkennis, het staat goed op je CV en je vergroot je carrièrekansen. En je bent compleet nieuwe ervaringen rijker!

Onderzoekskansende HZ is een innovatief kennisinstituut. Binnen onze hogeschool is er veel aandacht

voor onderzoek en de beroepspraktijk. dit betekent dat je altijd in aanraking komt met actuele onderzoeksopdrachten. Samen met medestudenten, docentonderzoekers, lectoren en professionals uit de beroepspraktijk werk je aan praktijkgericht onderzoek en innovatie. de HZ Smart Services Boulevard vormt de schakel tussen het onderwijs- en onderzoeksveld en de beroepspraktijk in Zuid-West Nederland.

BegeleidingTijdens je studie moet je verschillende keuzes maken. Vanaf het eerste jaar krijg je daarom als student een studieloopbaancoach toegewezen die jou ondersteunt bij het uitstippelen van jouw studieloopbaan. ook onze decanen, studentenpsycholoog en vertrouwenspersonen staan voor je klaar als dit nodig is tijdens je studie.

Activiteiten naast je studieNaast goed onderwijs bieden wij je HZ Cult en HZ Sport, waarmee jij net even een stapje verder kan gaan in je zelfontplooiing. HZ Cult is een uniek afwisselend cultuurprogramma met activiteiten in de categorieën theater, muziek, film en ‘specials’. En wil je fit blijven? dan is HZ Sport, dé sportvereniging van de HZ, wat voor jou! Bij modern onderwijs horen natuurlijk ook de nieuwste faciliteiten. Van goede computerfaciliteiten, moderne laboratoria tot een boekhandel en kapsalon. En met je collegekaart kun je niet alleen boeken en diverse media lenen bij onze Mediatheek, maar ook bij de Zeeuwse Bibliotheek.

Kennismaken?Wil jij studeren aan een persoonlijke hogeschool die al vijf jaar in de top drie van Nederland staat? ontdek de HZ en onze opleidingen op de open Avond op 4 februari, van 16.00-20.00 uur. Je kunt je aanmelden via www.hz.nl.

De HZ, de persoonlijke hogeschool!Al vijf jaar op rij in de top-3 van beste hogescholen van Nederland

Page 27: Roosendaalse Bode 07-01-2015

STUDIE&OPLEIDING2015

OPEN AVOND 4 FEBRUARIMEELOOPDAGEN 10, 11, 12 MAARTOPEN DAG 21 MAART

• Academie voor Economie & Management

• Academie voor Educatie & Pedagogiek

• Academie voor Technologie & Innovatie

• Academie voor Zorg & Welzijn

• De Ruyter Academy

• Delta Academy

• Scaldis Academy

www.hz.nl

MAAKKENNIS IN FEBRUARI EN MAART

MELD JE AAN VOOR EEN VOORLICHTINGSACTIVITEIT VIA WWW.HZ.NL

ONTDEK ONZEHBO-OPLEIDINGEN

Page 28: Roosendaalse Bode 07-01-2015

WEEKACTIE! WEEKACTIE! WEEKACTIE!WEEKACTIE! WEEKACTIE! WEEKACTIE!

Zet-

en

druk

fout

en v

oorb

ehou

den.

Aanbiedingen geldig van woensdag 7 januari t/m dinsdag 13 januari 2015

Kijk voor al onze aanbiedingen op www.action.nl

WIN 1 MINUUT

GRATIS WINKELEN!kijk op action.nl/1minuut

599

1195

179

TEAKSCHAALhout30 cm

DEKBEDOVERTREKSETdiverse kleuren en dessinskatoen/satijn140x200/220 cm

200x200/220 cm 16.95240x200/220 cm 19.95

NIETMACHINE OFPERFORATORperforator: 2-rings

085

299

499

169

259

379

139

349

349

OPBERGBOXMET DEKSELkunststofgrijs2 liter 19x17x10 cm

5 liter 32x19x11 cm 1.3910 liter 36x26x14 cm 1.95

YOGAMATdiverse kleuren60x170 cm

DAMESSOKKENuni of printmaten 35-42

NOORSESOKKEN44% wolmaten 39-483 paar

HOOFDKUSSENbox 60x50x10 cm

FLEXIBELEWASMANDdiverse kleureninhoud 40 liter

KINDERSHIRTstretchlange mouwmaten 86-128

DRAADLOZEOPTISCHE MUISmet USB nano ontvanger400-1600 DPIstoringsvrij tot 10 m bereikincl. batterijen

COMFORTBEHAnaadloosdiverse kleurenmaten S-XXL

199 299

PERSILWASMIDDELdiverse soorten16 wasbeurten

199 199

ANNE O'LEARYPEDAALEMMERRVSdiverse kleuren3 liter26 cm hoog

INKIJKWERENDERAAMFOLIE67.5 x 200 cm

HEUP-/TAILLESLIPOF BOXERSHORTnaadloosdiverse kleurenmaten S-XL1.69

KUSSENSLOPENpercale katoenwit of kleur60x70 cm2 stuks2.79 NOORSE

SOKKEN25% wolmaten 39-483 paar2.99

ESSELTE NIETJES3000 stuks0.79

ESSELTE BRIEVENBAKA40.99

KETTLEBELL2 kg1.95

4 kg3.95

6 kg5.95

TANDENBORSTELSAquafreshmedium2-pack0.79 TANDENBORSTELSColgatemedium3-pack0.99

DUMILAFVALZAKJESmet trekbandinhoud 3-5 liter30 stuks0.48

KINDERSHIRTstretchlange mouwmaten 134-1642.39

AQUAFRESHMONDWATERfresh mint500 ml

PRIJSDOORBRAAK

KNALPRIJS

3 PAAR

PROFESSIONELE TOPKWALITEIT

HEERLIJKWARM

Page 29: Roosendaalse Bode 07-01-2015

PAGINA 30

Restaurant Sistermans verstrekt dinerbonActie in kader van WinterWensKaartenActie

ROOSENDAAL - Ingrid & Fons van den Aarssen ontvingen in het kader van de WinterWensKaartenActie een dinerbon van Restaurant Sistermans. Joyce de Vos had via de wenskaart haar ‘warme hart’ wens ingediend voor haar lieve zus en zwager. Deelnemen aan de campagne ‘Naar wie gaat jouw warme hart? ‘ kan nog steeds door op de wenskaart te melden wie en waarom er volgens u een geschenk dient. Deelnemen kan ook online via www.facebook.com/beleeftinroosendaal

ROOSENDAAL - Zondag 28 december vond in de “Jan Massinkhal” te Nij-megen het Kersttoernooi plaats, ge-organiseerd door turnvereniging De Hazenkamp uit Nijmegen. Van Dyna-mo Roosendaal deden nagenoeg alle turnsters mee aan dit toernooi. Hetzij in teamverband alsook individueel. In dit artikel het teamverslag.

Twee teams hadden de trainsters samen-gesteld. Degenen die als eerste moesten aantreden op deze vroege zondagochtend waren Lonneke de Bot, Yara Gorissen, Cato Graswinckel, Chayenne Kromoredjo en Esmee Kools. Dit team mocht bestaan uit Pupil I en Pupil II turnsters, hetzij op N1 of N2 niveau. Iedereen werd op zijn eigen niveau gejureerd. Per toestel mochten er drie turnsters ingezet worden waarvan

alle scores meetelden. Zij begonnen op het toestel vloer en deden het daar prima. Een tweede score van de zeven teams die wa-ren ingeschreven. Een goed begin en dus met goede moed door naar toestel twee, sprong. Ze sprongen hier samen naar een eerste plaats op dit toestel. Esmee be-haalde hier de beste score van allemaal, goed voor het teamresultaat. De turnsters zaten er lekker in, er was een prima team-gevoel en samen gingen ze ervoor. Op brug turnden ze allemaal ook goede en gelukte oefeningen. Ze bleven mooi in de top be-zig en streden naar een medaille. Het was natuurlijk wel zo dat we nog naar het ze-nuwslopendste toestel moesten, de balk. Chayenne en Yara verlieten beiden één keer de balk wat niet zo erg als de rest van de oefening goed is. Zij scoorden beiden in de 11 punten, prima. Lonneke overtrof

alles en iedereen. Geen wiebel, geen val en een uitstraling en inzet waar je trots op mag zijn. De hoogste score hier voor haar (14.30 pnt.), Als team de hoogste score op dit toestel. Het werd spannend. Uiteinde-lijk behaalden ze een super mooie tweede plaats. Gefeliciteerd.Het tweede team bestond uit Joëlla Ver-meulen, Jasmina Vaarnold, Guusje Gras-winckel en Vera Koele. In dit team maar drie turnsters die allround konden turnen, Guusje kon ivm een blessure alleen brug. Zij begonnen op het toestel balk en ver-speelden hier gelijk kostbare punten. 5 vallen op 3 turnsters is erg veel en dat maak je niet zomaar goed. Buiten de vallen op balk stonden ze toch goed en mooi en waren er zeker vele goede en betere din-gen te zien. Op vloer turnden zij allemaal prima oefeningen en turnden zij zich op dit toestel naar de eerste score. Jasmina Vaarnold turnde hier als beste individueel dus heeft mede gezorgd voor dit resultaat. Op sprong bleven ze ook nog erg goed in de buurt van de top 3 en leek het toch nog een beetje spannend te worden. Er werd steeds in twee groepjes geturnd dus een scorebord verdoezeld dan soms ook wel de uitslag. Dan sta je hoog geklasseerd maar moet er nog een club en dus scores bij ko-men. Maar ze deden warempel zeker nog mee. Op brug ging Joëlla jammerlijk bij een onderdeeltje mis maar toch behaalden ze hier nog de derde score. Slechts 0,4 pnt. kwamen ze als team nog tekort om voor eremetaal in aanmerking te komen. Dus toch erg knap opgepakt damesWe gaan nu individueel het landelijke circuit beginnen richting het Nederlands Kampioenschap. Voor een aantal staat de eerste voorwedstrijd op de planning voor 10 januari.

Dynamo turnsters keren met teamzilver huiswaarts

Vanuit Kerst toernooi Ni jmegen

Het trotse team na hun gewonnen tweede plaats.

ROOSENDAAL - Zondag 11 januari houdt Stichting Tulle-petaonse ‘Oudeede En Prullaria (STOEP) de jaarlijkse Tul-lepetaonse beurs in café de Veestallen.

Niet alleen zijn er verschillende standhouders die iets te koop aan bieden, van Tullepetaonse sieraden tot borduursels, maar je kan hier ook zelf je Tullepetaonse spullen te koop aanbieden of ruilen. Er zijn tafels genoeg waar je, je eigen spullen op kan uitstallen en daar zijn geen kosten aan verbonden. Opbouwen van de kramen begint om 12 uur en de beurs zelf is van 13 uur tot en met 16 uur.Dit jaar gaan we ook 2de hands carnavalskleren verkopen. Mocht je nog carnavalskleren hebben die je wilt verkopen dan kan je die op zaterdag 10 januari tussen 13 en 16 uur afleveren in café de Veestallen. Spelregels voor de verkoop van carnavalskleren zijn:

- Alle carnavalskleren moeten schoon en heel zijn- Inleveren op 10 januari in café de Veestallen tussen 13 en 16 uur- We bepalen samen de verkoopprijs- 10% van de verkoopbedrag is voor STOEP met een minimum van 1 euro- STOEP verzorgt de verkoop op 11 januari- De afrekening / ophalen niet verkochte kleren is op zondag 11 januari om 16 uur in café de Veestallen- Het is ook mogelijk de carnavalskleren te schenken aan STOEP. Graag vermelden bij het inleveren op zaterdagMocht je vragen hebben neem dan contact op met [email protected] - https://www.facebook.com/Museum-STOEP/photos/a.261769050638331.1073741825.157561591059078/407043106110924/?type=1&theater

Tullepetaonse BeursROOSENDAAL - In januari valt de beslissing in de interne competitie Roosendaalsch Schaakgenootschap. Zowel in de A- als B-poule volgt een boeiende ontknoping, vanwege het minimale krachtsverschil tussen de titelkandidaten.

Johan Goorden (A-poule) en Joey Watti-mena (B-poule) blijven op koers in hun weg naar het kampioenschap. Goorden won vrij gemakkelijk van Ben Cartens, die in het DKR nog stuntte door Erik Ruben te ver-slaan. Cartens maakte het zijn tegenstan-der niet erg moeilijk. Na het uitwisselen van 2 pionnen gaf hij Goorden een paard cadeau. Cartens: “Na deze blunder geloof-de ik het wel. Zo’n fout moet je natuurlijk tegen Johan niet maken.’ Goorden speelde ook tegen Hans Ravestein een inhaalpartij die door de titelkandidaat vrij simpel werd gewonnen. Hij heeft nu de troeven om clubkampioen te worden in eigen hand. Hij dient resterende partijen tegen Frank Rockx en André van de Laar te winnen. In de B-poule verraste Joey Wattimena een gemotiveerde Rob Verbeek met agressief pionnenspel. Relatief onervaren Verbeek heeft doorgaans weinig problemen met standaard openingen, maar door de ge-staag oprukkende pionnen van de met zwart spelende Wattimena verloor hij de controle over het centrum en kon hij zijn stukken onvoldoende ontwikkelen. Toch duurde het 28 zetten alvorens hij capitu-leerde. Rob Verbeek speelde ook een inhaalpartij tegen Patrick Heijnen. Het werd een ge-lijkopgaande strijd met winstkansen voor Verbeek tijdens het eindspel. Hij moest echter met remise genoegen nemen. Wattimena is met Bart van Oos-terhout en Pieter de Nijs in de race om het kampioenschap in B-poule. Hij speelt alleen nog tegen Ger IJzermans en Patrick Heijnen. Pieter de Nijs en Bart van Ooster-hout treffen elkaar op 12 januari. Voor de LBV-cup speelden ze nu al tegen elkaar. Van Oosterhout verkeerde met 3 pionnen voorsprong tijdens het eindspel

in gewonnen positie, maar De Nijs toonde zich meer bedreven tijdens het eindspel. Met 2 geschakelde torens dwong hij Van Oosterhout alsnog tot opgave. Na de 3e ronde van het Districtskampioenschap Roosendaal (DKR) wordt de ranglijst aan-gevoerd door Alik Tikranian en FM Mark Smits. Beide schakers haalden uit 3 par-tijen volle buit binnen. Erik-Jan Colijn werd het laatste slachtoffer van Smits. Marc Naalden redde het niet tegen Alik Tikra-nian.

Uitslag interne competitie A-poule: Ben Cartens-Johan Goorden 0-1, Ron Hö-fer-Frank Rockx 0-1, Hans Ravestein-Johan Goorden 0-1. B-poule: Rob Verbeek-Joey Wattimena 0-1, Ger IJzermans-Patrick Heijnen 1-0, Pierre Bol-Frans Jonkers 0-1, Patrick Heijnen-Rob Verbeek 0.5-0.5, Frans Jonkers-Bart van Oosterhout 0-1.

Uitslag 3e ronde DKR: Erik-Jan Colijn-FM Mark Smits 0-1, Bram van den Berg-Ivo Kok 0.5-0.5, Marc Naalden-Alik Tikranian 0-1, Pim Eerens-Frank Lambregts 0.5-0.5, Cees IJzermans-Olaf van der Sloot 1-0, Freek Schouten-Joris Kok 1-0, Peter Kraaij-eveld-Dick Straathof 0-1, Piet Bruys-René van den Broek 0.5-0.5, Joey Wattimena-Johan Goorden 0-1, Stefan Colijn-Jos van Ginneken 1-0, Jordy Schouten-Jacques Smits 1-0, Ted van Eck-André van de Laar 0.5-0.5, Adrie Domen-Oliver de Hert 0-1, Niek Oostvogels-Nico Kloosterboer 0-1, Erik van Elven-Kees van Hogeloon 1-0, Ben Cartens-Erik Ruben 1-0, Jan van de Berg-Hans Ravestein 1-0, Marvin Jacobs-Anthony Snijders 1-0, Bart van Oosterhout-Frank Rockx 0-1, Cor Scherbeijn-Victor van Oosterhout 1-0, Patrick Heijnen-Ron Höfer 0-1, Bas Snijders-William Gommers 0.5-0.5, Ger IJzermans-Pieter de Nijs 0.5-0.5, Mick Dielissen-Pierre Bol 1-0.

Stand: 1. Alik Tikranian 3-3, 2. FM Mark Smits 3-3, 3. Frank Lambregts 3-2.5, 4. Ivo Kok 3-2.5, 5. Bram van den Berg 3-2.5.Meer info: www.schaakgenootschap.nl

Boeiende ontknoping in de interne competitie RSG

ROOSENDAAL - Zondag 11 januari kunt u in de kerk terecht voor een bijzondere reis om de wereld. Het jaarlijks nieuwjaarsconcert van har-monie St. Caecilia wordt, in navolging van het daverend succes van afgelo-pen jaar, opnieuw groots aangepakt.

Het themaconcert krijgt vorm met mede-werking van Onderling Kunstgenot én een gastoptreden van zangeres Margot Roe-ken en pianist Cees Boeren. Kaarten zijn in de voorverkoop beschikbaar bij leden van de harmonie, café de Gouden Leeuw en Nisipa. Wees er snel bij, want vorig jaar was het concert compleet uitverkocht!Voor harmonie St. Caecilia is dit nieuw-jaarsconcert de afsluiter van het 90-jarig jubileum dat in 2014 gevierd werd, met

maandelijks een feestelijke activiteit voor de Nispense gemeenschap. ‘Met hoogte-punten als de restaurantdag, Music Ex-perience en het Oktoberfest was het een prachtig feestjaar,’ verklaart voorzitter Willem van de Sanden. ‘Met dit nieuw-jaarsconcert willen we opnieuw groots uitpakken en de mensen een unieke bele-ving bieden.’In januari 2014 kende de harmonie een vruchtbare samenwerking met Onderling Kunstgenot om het nieuwjaarsconcert van de nodige show te voorzien. Dat deze formule aansloeg bleek uit de enorme op-komst, met ruim 500 bezoekers moesten er zelfs extra stoelen worden neergezet in de kerk.

Meer info op www.harmonienispen.nl

Nieuwjaarsconcert 2015: Reis rond de wereld

Met gastoptreden van zangeres Margot Roeken

ROOSENDAAL - Schaakvereniging De Pion, uitslag 2 januari.

A-groepAlik Tikranian-Ivo Kok: 1-0Frank Lambregts-Marc Naalden: 1-0Ted van Eck-Cees IJzermans: 0-1Joris Kok-Noud Riemens: 0.5-0.5Pim Eerens-Koen Riemens: 1-0B-groepAd Bruijns-Mathijs Verbeek: 1-0Martijn Verbeek-Erik van Elven: 1-0C1-groepFerdin de Graag-Anthony Snijders: 0-1

Patrick Peeters-Cora Oostvogels: 0-1Hans Ravestein-Bas Robben: 0.5-0.5C2-groepBas Snijders-Patrick Heijnen: 0.5-0.5Mick Dielissen-Lard Eerens: 1-0Theo Potjes-Pieter de Nijs: 1-0Robin Verbeek-Kimberley Oostvogels: 0.5-0.5Jacques Smits-Jan Rijkse: 1-0Visie CupJan van Oosterhout-Kees van Hogeloon: 1-0

Info: www.depion.nl

Schaakvereniging De Pion

Page 30: Roosendaalse Bode 07-01-2015

PAGINA 31

www.brabantwerkt.nl

Vacatures bij jou in de buurt

ROOSENDAAL - In januari valt de beslis-sing in de interne competitie van het Roosendaalsch Schaakgenootschap. Zowel in de A- als de B-poule volgt een boeiende ontknoping vanwege het mini-male krachtsverschil tussen de titelkan-didaten.

Johan Goorden (A-poule) en Joey Wattimena (B-poule) blijven op koers in hun weg naar het kampioenschap. Goorden won vrij gemakkelijk van Ben Cartens, die in het DKR nog stuntte door Erik Ruben te verslaan. Cartens maakte het zijn tegenstander niet erg moeilijk. Na het uitwisselen van twee pionnen gaf hij Goorden een paard cadeau. Cartens: ,,Na deze blunder geloofde ik het wel. Zo’n fout moet je natuur-lijk tegen Johan niet maken.’’ Goorden heeft alle troeven om clubkampioen te worden in eigen hand. Hij dient de resterende partijen tegen Frank Rockx, André van de Laar en Hans Ravestein te winnen. Ted van Eck en Marvin Jacobs zijn de overige titelkandidaten, maar om clubkampioen te worden, moeten ze niet alleen hun resterende partijen winnen. Er is ook een misstap van Goorden voor no-dig. In de B-poule verraste Joey Wattimena een gemotiveerde Rob Verbeek met agressief pionnenspel. De relatief onervaren Verbeek heeft doorgaans weinig problemen met stan-daard openingen, maar door de gestaag op-rukkende pionnen van de met zwart spelende Wattimena verloor hij de controle over het centrum en kon hij zijn stukken onvoldoende ontwikkelen. Toch duurde het nog 28 zetten alvorens hij ca-pituleerde. Wattimena is met Bart van Ooster-hout en Pieter de Nijs in de race om het kam-pioenschap in de B-poule. Hij speelt alleen nog tegen laag geklasseerde schakers. Pieter de Nijs en Bart van Oosterhout treffen elkaar nog op 12 januari. Voor de LBV-cup speelden ze deze week al tegen elkaar. Van Oosterhout verkeerde met drie pionnen voorsprong tij-dens het eindspel in gewonnen positie, maar De Nijs toonde zich meer bedreven tijdens het eindspel.

Met twee geschakelde torens dwong hij Van Oosterhout alsnog tot opgave.Na de derde ronde van het Districtskampioen-schap Roosendaal (DKR) wordt de ranglijst aangevoerd door Alik Tikranian en FM Mark Smits. Beide schakers haalden uit de drie partijen de volle buit binnen. Erik-Jan Colijn werd het laatste slachtoffer van Smits. Marc Naalden redde het niet tegen Alik Tikranian.Uitslagen interne competitie A-poule: Ben Cartens-Johan Goorden 0-1, Ron Höfer-Frank Rockx 0-1.B-poule: Rob Verbeek-Joey Wattimena 0-1, Ger IJzermans-Patrick Heijnen 1-0, Pierre Bol-Frans Jonkers 0-1.LBV-cup: Bart van Oosterhout-Pieter de Nijs 0-1, Hans Ravestein-Nico Kloosterboer 1/2-1/2.Uitslagen derde ronde DKR: Erik-Jan Co-lijn-FM Mark Smits 0-1, Bram van den Berg-Ivo Kok 1/2-1/2, Marc Naalden-Alik Tikranian 0-1, Pim Eerens-Frank Lambregts 1/2-1/2, Cees IJzermans-Olaf van der Sloot 1-0, Freek Schouten-Joris Kok 1-0, Peter Kraaijeveld-Dick Straathof 0-1, Piet Bruys-René van den Broek 1/2-1/2, Joey Wattimena-Johan Goor-den 0-1, Stefan Colijn-Jos van Ginneken 1-0, Jordy Schouten-Jacques Smits 1-0, Ted van Eck-André van de Laar 1/2-1/2, Adrie Domen-Oliver de Hert 0-1, Niek Oostvogels-Nico Kloosterboer 0-1, Erik van Elven-Kees van Hogeloon 1-0, Ben Cartens-Erik Ruben 1-0, Jan van de Berg-Hans Ravestein 1-0, Marvin Jacobs-Anthony Snijders 1-0, Bart van Oos-terhout-Frank Rockx 0-1, Cor Scherbeijn-Victor van Oosterhout 1-0, Patrick Heijnen-Ron Höfer 0-1, Bas Snijders-William Gommers 1/2-1/2, Ger IJzermans-Pieter de Nijs 1/2-1/2, Mick Dielissen-Pierre Bol 1-0.Stand: 1. Alik Tikranian 3-3, 2. FM Mark Smits 3-3, 3. Frank Lambregts 3-2½, 4. Ivo Kok 3-2½, 5. Bram van den Berg 3-2½, 6. Cees IJzermans 3-2½, 7. Freek Schouten 3-2½, 8. Dick Straathof 3-2½, 9. Johan Goorden 3-2½, 10. Stefan Colijn 3-2.Kijk voor meer info op www.schaakgenootschap.nl

Goorden en Wattimena blijven op koers

Boeiende ontknoping interne competi t ie RSG

ROOSENDAAL - In het kader van de 21e Wandel-winterserie houdt Audax Klub Nederland op zondag 11 januari wan-deltochten door de prachtige natuurge-bieden van Roosendaal en omstreken. Deelname staat voor iedereen open.

Elke wandelaar ontvangt een duidelijke route-beschrijving, terwijl de routes tevens zijn uit-gepijld, zodat men zowel in groepsverband

als individueel kan deelnemen. Koffie- en/of rustpauzes zijn aanwezig.

Starttijden: 10 en 15 km tussen 9.00 en 12.00 uur; 25 km tussen 8.00 en 10.00 uur. Startplaats: Cafe-Zaal ‘Huis ten Halve’, Kruis-straat 60, Roosendaal. Inlichtingen en route-beschrijving: www.aknroosendaal.nl De 3e en laatste wandeldag in deze winterse-rie wordt gehouden op zondag 8 februari.

Recreatieve wandeltochtenAKN Wandelwinterserie zondag 11 januari

Eerste hulp bij solliciteren?Maak gratis een professioneel CV op www.brabantwerkt.nl

BIJ ONZE KLANTEN IS HET MUISSTIL

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

(0113) 57 38 81www.ongediertespecialist.nl

Te huur GevraaGdbouwland

en graslandAlle mogelijkheden

bespreekbaar 06 50930164

AUTODEMONTAGEBEDRIJFJOKO

• Sloop-loop-schade auto’s - motors te koop gevraagd.

• Alle gebruikte onderdelen online.

• Vrijwaring bij ophalen.• Reparatie en onderhoud.

Lid ARN-Stiba-RDWMaalbergenstr. 24a Wernhout

Tel. 076-5971739 / [email protected]

Smoorstraat 1a, RoosendaalTel. 0165 - 549860

ook voor onderhoud alle automerken

Mondzorgcentrum Touwen

Voor al uw MondzorgVanaf heden tandarts en mondhygiëniste

aanwezigRaadhuisplein 4

te Hoeven0165-505510

[email protected]

Demmers InterieurStuc, schilder en klusbedrijf0641211049

www.demmersinterieur.nl

GRATIS!

Wilt u meer informatie?

088-2212122

GRATIS!GRATIS!GRATIS!GRATIS!

Infra & verhuurPaardenbakken,

stal- en montagewerkTel. 0165 303332

www.vanewouw.nl

computerproblemen?

Service/verkoop aan huis06-51157192

www.klaverdesk.com

Struikhei 1 - 4714 VC Sprundel - Tel: 0165-387334

Het goedkoopst in containerverhuur

- bouw en sloopafval € 230,-- puin € 115,-- A-B hout € 110,-

Prijzen zijnincl. BTW

Het goedkoopst in container-verhuur

Bespaar snel en installeer onze app via

www.euromilieu.nl

6 m3 Container voor :

Struikhei 1 • 4714 VC Sprundel Tel: 0165-387334

Klokkenmakerij

Vakkundige restauratie: • antieke uurwerken• moderne uurwerken• wijzerplaten

Wilgenstraat 81 OudenboschTel. 0165 - 320948

www.klokkenmakerijdetijd.nl

D A N S EN ONTMOET ELKAAR

HARMONIEZAAL RIJSBERGEN

ZATERDAG 17 JANBand DUO SJERRIE DANZ

**********************IEDERE ZATERDAG

(recreatieve stijldansers)Koutershof te Rijsbergen

Zaal open 19.30 uur Start 20.00 uur

Tel: 06 22 41 43 07 www.bootrijsbergen.nl

Stichting “de Spirituele Weg” organiseert

Spirituele Nieuwjaarsbeurs zondag 11 januari 2015Café Zaal ‘t Hart van Gastel

Markt 8, 4751 HR Oud GastelEntree € 5,- incl. consumptie • Zaal open om 11.00 uur

TE HUUR ■ ETTEN-LEUR

BEDRIJFSRUIMTES Van 100 m2 tot 225 m2

Industriegebied ‘Vosdonk’ te Etten-Leur Flexibel huurcontract www.drvm.nl/vosdonk

BUSR

EIZE

N –

DA

GTO

CH

TEN

- M

EERD

AA

GS

DAGTOCHTEN: Huishoudbeurs 2015 Sneldienst op 22 en 24 feb € 29,00 21, 23, 25, 26, 27, 28 feb 1 mrt € 31,00 Alleen vervoer € 18,00 MUSICALS & EVENTS: Moeder ik wil bij de revuev.a. € 69,50 NIEUW: Billy Elliot v.a. € 62,50 Soldaat van Oranje v.a. € 77,50 Holland zingt Hazes v.a. € 85,00 Schalke 04 v.a. € 99,00 MEERDAAGS & SPECIALS: Moeder ik wil bij de Revue incl. dinerbuffet € 79,00 14 en 18 jan Parijs Dagtocht € 52,50 3-Daagse reis v.a. € 129,00 Londen Dagtocht € 52,50 3-Daagse reis v.a. € 159,00 Disneyland Paris Dagtocht v.a. € 59,00 2-Daagse reis v.a. € 185,00 Winterberg / De Brabander 5-Daagse reis v.a. € 325,00 8-Daagse reis v.a. € 489,00

www.brabantexpres.nl

BUSR

EIZE

N –

DA

GTO

CHT

EN -

MEE

RDA

AG

S

DAGTOCHTEN: Huishoudbeurs 2015 Sneldienst op 22 en 24 feb € 29,00 21, 23, 25, 26, 27, 28 feb 1 mrt € 31,00 Alleen vervoer € 18,00 MUSICALS & EVENTS: Moeder ik wil bij de revuev.a. € 69,50 NIEUW: Billy Elliot v.a. € 62,50 Soldaat van Oranje v.a. € 77,50 Holland zingt Hazes v.a. € 85,00 Schalke 04 v.a. € 99,00 MEERDAAGS & SPECIALS: Moeder ik wil bij de Revue incl. dinerbuffet € 79,00 14 en 18 jan Parijs Dagtocht € 52,50 3-Daagse reis v.a. € 129,00 Londen Dagtocht € 52,50 3-Daagse reis v.a. € 159,00 Disneyland Paris Dagtocht v.a. € 59,00 2-Daagse reis v.a. € 185,00 Winterberg / De Brabander 5-Daagse reis v.a. € 325,00 8-Daagse reis v.a. € 489,00

www.brabantexpres.nl

BUSR

EIZE

N –

DA

GTO

CHT

EN -

MEE

RDA

AG

S

DAGTOCHTEN: Huishoudbeurs 2015 Sneldienst op 22 en 24 feb € 29,00 21, 23, 25, 26, 27, 28 feb 1 mrt € 31,00 Alleen vervoer € 18,00 MUSICALS & EVENTS: Moeder ik wil bij de revuev.a. € 69,50 NIEUW: Billy Elliot v.a. € 62,50 Soldaat van Oranje v.a. € 77,50 Holland zingt Hazes v.a. € 85,00 Schalke 04 v.a. € 99,00 MEERDAAGS & SPECIALS: Moeder ik wil bij de Revue incl. dinerbuffet € 79,00 14 en 18 jan Parijs Dagtocht € 52,50 3-Daagse reis v.a. € 129,00 Londen Dagtocht € 52,50 3-Daagse reis v.a. € 159,00 Disneyland Paris Dagtocht v.a. € 59,00 2-Daagse reis v.a. € 185,00 Winterberg / De Brabander 5-Daagse reis v.a. € 325,00 8-Daagse reis v.a. € 489,00

www.brabantexpres.nl

Eric LugtenTelefoon: 06 83 55 15 71E-mail: [email protected]: 57770654www.eml-klus-en-dakwerken.nl

Page 31: Roosendaalse Bode 07-01-2015

PAGINA 32

Tara CC schenkt mooie tasActie in kader van campagne ‘Naar wie gaat jouw warme hart? ’

ROOSENDAAL - Cora Oerlemans werd in het kader van de WinterWensKaartenActie Roosendaal verrast door haar vriendin Hannie van Meel en Corina Sermon van Tara CC uit de Raadhuisstraat. Hannie nomineerde de winnares en dat werd door Tara CC beloond met een mooie tas. Deelnemen aan de campagne ‘Naar wie gaat jouw warme hart?’ kan nog steeds door op de wenskaart te melden wie en waarom er volgens u een geschenk verdient en deze kaart in één van de wensbussen te deponeren. U kunt ook iemand digitaal nomineren op Facebook www.facebook.com/beleeftinroosendaal.

NAC blijft in de eredivisie, want Robert Maaskant trekt nu aan de touwtjes. Zelfs de nacompetitie wordt ontlopen, verwacht ik. Technisch directeur Graeme Rutjes deed een meesterzet door de zoon van voetbalmakelaar Bob, die in een ver verleden NAC als trainer leidde, vast te leggen. Robert tekende een contract tot het einde van het seizoen. Ik denk dat hij hiervoor een vergoeding van een ton ontvangt, exclusief bo-nussen. Minstens. Terecht, hij is dat zeker waard. Robert geeft NAC weer een gezicht. Hij zet de nog steeds door schulden geplaagde club weer snel op de kaart. Hij heeft uitstraling en een vlotte babbel. In de aan-loop naar de tweede seizoenhelft schuift hij ongetwijfeld aan in allerlei talkshows op radio- en televisie. Hij bezorgt zijn nieuwe werkgever de broodnodige positieve publiciteit. Robert is een zelfbewuste persoonlijkheid. Iemand die weet wat hij wil. Bij collega-stafleden en de selectie draait hij nergens om heen. Hij zegt wat hij denkt. De in Schiedam geboren wereldburger laat zich door niemand ringeloren of manipu-leren. Hij staat boven alle partijen en neemt zijn eigen beslissingen. Robert kennende, bedong hij dat ook in Breda.Maaskant was geen groot voetballer. Ik kan me goed herinneren dat hij de shirts droeg van Go Ahead Eagles, PEC Zwolle en Excelsior. Een verdienstelijke centrale verdediger, meer niet. Praatjes had hij voldoende. Met zijn trainers durfde hij de con-frontatie aan te gaan. In 1999 kreeg hij de kans RBC naar een hoger plan te tillen. Wonder boven wonder slaagde hij daarin. Onder zijn bewind promoveerde RBC naar de eredivisie. De invloedrijke mediavertegenwoordigers prezen hem de hemel in en ze noemden hem, Jack van Gelder voorop, de kroonprins van het trainersgilde. Robert genoot optimaal van zijn kersverse status. Zo lagen beeldschone West-Brabantse vrouwen aan de voeten van de geheelonthouder en niet rokende succescoach. ”Het zijn sterke benen die verleidingen kunnen verdragen. Vergeet niet: ik ben pas net in de 30”, zei Maaskant me eens met een vette knipoog. Ik, bijna twintig jaar ouder, was een beetje jaloers. Robert maakte twee keer een rentree bij RBC. De laatste keer liep helemaal verkeerd af. Voorzitter Jan Pollemans stuurde hem weg. Niet alleen het gevolg van teleurstellende resultaten, maar in de eerste plaats van een botsing van ego’s. Opportunistische Pollemans bleek niet opgewassen tegen integere Robert en daarom moest Maaskant het veld ruimen.Vlak voor het EK 2004 benaderde ik Robert voor zes gastcolumns voor het weekblad Aktueel. Hij vond het prima, maar we moesten eerst een akkoord ’over de centjes’ bereiken. Hij belde met Wilfred Genee wat hij kon vragen. We kwamen uit op een bedrag van 500 euro per bijdrage. Viel reuze mee. Wat me erg in Robert aansprak, was dat hij in interviews enthousiast vertelde columns in ’mijn’ magazine te schrij-ven. Gratis reclame.Als je de cv van Robert Maaskant erop naslaat, zie je dat hij vaak van club wisselde. Hij blijft nooit heel lang, hoofdzakelijk vanuit financiële motieven. Robert, die ooit bedrijfseconoom wilde worden, ’ruikt’ waar geld te verdienen valt. En daar stapt hij in, vooral dankzij zijn internationale netwerk. Dat netwerk bracht hem tot in Polen, Wit-Rusland en Amerika. ”Van andere culturen steek je een hoop op”, zei hij na zijn benoeming in Breda tegen het Algemeen Dagblad. Tussen 2008 en medio 2010 zwaaide Robert al de scepter over NAC, met als onbe-twist hoogtepunt (2009) het afdwingen van een Europa League-ticket. Zowel bij Wil-lem II als NAC heb ik Robert een keer ’sponsors en eregasten’ zien toespreken. Een fantastisch verkooppraatje, vanuit de losse pols.Zijn onmiskenbare handelsmerk: zijn charisma. Robert helpt NAC er weer bovenop. ”Ik ben niet rancuneus en kan me afsluiten voor negatieve geluiden”, vertrouwde Robert me in zijn RBC-tijd toe. Dat Boeddhistische gedachtegoed onderscheidt hem van een aantal Nederlandse vakbroeders in de meedogenloze voetbaljungle.NAC mag zich in de handen wrijven met de komst van Robert Maaskant, iemand die de club kent. Proficiat Graeme Rutjes, zeer goed gedaan. NAC zal snel bevrijd zijn van degradatiezorgen en eindigt misschien nog wel twaalfde. Hup NAC!

Hup NAC!Louis Bovée

SportColumn

ROOSENDAAL - Op maandag 29 de-cember werd in de accommodatie van Tafeltennisvereniging ODT uit Roosendaal het Jaarlijkse Klaverblad Verzekeringen Kindertafeltennisfeest georganiseerd. 70 kinderen hadden zich aangemeld om hieraan deel te neem.

Door het slechte weer waren er helaas enkele afmeldingen, maar meer dan 80% was toch aanwezig om aan dit gezellige jaarlijkse toernooi deel te nemen. In de ochtend speelden de kinderen van groep 5 en 6 van de basisschool hun wedstrijden

en ‘s middags de kinderen van groep 7 en 8. Alle kinderen konden bijna 3 uur lang regelmatig wedstrijden spelen en er werd gestreden voor ieder punt. Uiteindelijk was het basisschool de Stappen die, net als in 2013, o.a. door een grote deelname en goede prestaties bij groep 5 en 6, met de scholenprijs naar huis mocht gaan. Jac en Riet Hoevenaars van ODT draaiden hun allerlaatste bardienst. Na ongeveer 1000 bardiensten, wordt het nu tijd voor een jongere generatie. Uiteraard kregen Jac en Riet van de aanwezigen een hartelijk applaus. De ODT organisatie (in totaal zo’n 15 personen voor bardienst, wedstrijdlei-

ding en wedstrijdbegeleiding) kunnen te-rugkijken op een geslaagde dag. Ook voor volgend jaar staat dit toernooi weer op de agenda en wel op dinsdag 29 december. Hieronder de uitslag van het Klaverblad Verzekeringen Kindertafeltennisfeest:Scholen: 1. De Stappen 231 punten; 2. ZieZo 84 punten; 3. Jeroen Bosch 66 pun-ten; 4. Wingerd 53 punten; 5. Wending 26 punten; 6. Fatima 21 punten; 7. Lavoor 13 punten; 8. Klimroos 9 punten; 9. Saffier 6 puntenAanmoedigingsprijs groep 5/6: Megan Jaspers, StappenGroep 5/6 meisjes: 1. Floor v.d. Kar, Stappen; 2. Esmee Anthonissen, Stappen; 3. Claudia Huang, Stappen; 4. Laura v.d. Veeken, Stappen; 5. Nienke Schuurbiers, StappenGroep 5/6 jongens: 1. Thomas Moerland, Jeroen Bosch; 2. Jeroen Broos, Stappen; 3. Floor Berentsen, Stappen; 4. Jens v.d. Berg, Stappen; 5. Nathan Wildhagen, StappenAanmoedigingsprijs groep 7/8: Arnoud Broos, StappenGroep 7/8 meisjes: 1. Elisha Verbraak, Stappen; 2. Dieuwke v.d. Berg, Wingerd; 3. Loubna Id-Azzi, Fatima; 4. Nienke van Meer, Lavoor; 5. Silvia van Oosterhout, FatimaGroep 7/8 jongens: 1. Hamza Grira, ZieZo; 2. Sam Demming, Wingerd; 3. Loek Reemers, ZieZo; 4. Gijs van Mulkens, Zie-Zo; 5. Tahar Grira, ZieZoKijk voor meer informatie over tafeltennis-vereniging ODT op www.ttv-odt.nl

De Stappen wint opnieuw Kindertafel-tennisfeest

De winnaars van het Kindertafeltennisfeest bij groep 5 en 6.

ROOSENDAAL - Zaterdag 10 en zon-dag 11 januari houdt Fotogroep ‘t Sta-tiefje onder de naam ‘Nieuwjaarssa-lon 2015’ haar jaarlijkse expositie in de De Suite, Burgerhoutsestraat 23 te Roosendaal.

Het is de tweeëntwintigste keer dat de leden van Fotogroep ‘t Statiefje kort na Nieuwjaar hun werk van afgelopen jaar onder deze naam tonen. Vandaar dat het salon als bijtitel meegekregen heeft: “Een terugblik op 2014”. Op de expositie zullen ongeveer 80 werken in lijsten van 40x50 cm. te zien zijn. Ook is er een expositie van foto’s in groot formaat (40x60) met het thema: Beweging.Op zaterdag zal de expositie om 14 uur ge-opend worden. Hierna zal de tentoonstelling nog tot 17 uur te bezichtigen zijn en op zondag van 11 tot 17 uur. Gezien de datum, kort na Nieuw-jaar, verwachten we dat de tentoonstelling een nieuwjaarsreceptie van foto-amateurs

zal worden. Voor de expositie hebben de meeste leden er voor gekozen om speciaal voor deze expositie een serie van 4 foto’s te maken. Ook zijn er van een aantal leden op zichzelf staande foto’s te bekijken.Fotogroep ‘t Statiefje is opgericht in 1973 als afdeling Fotografie van SSVR. Omdat er steeds minder medewerkers van de NS lid werden van de toch bloeiende foto-groep, is de fotogroep 10 jaar geleden als zelfstandige vereniging doorgegaan. Foto-groep ‘t Statiefje bestaat uit 30 enthousi-aste vrije-tijdsfotografen, die om de veer-tien dagen op donderdagavond In Arends Studio (boven de Pearlewinkel) bij elkaar komen om over elkaars werk of het werk van anderen te praten of om een bepaald onderwerp te fotograferen. Ook proberen we door middel van cursusavonden, die door onze leden of gastsprekers verzorgd worden, onze kennis van de fotografie en digitale technieken te verdiepen. Op de donderdagen, waarop het geen club is, is

er een studio-avond, waarop we in kleine groepjes enkele modellen fotograferen of table-top doen. We beschikken over een moderne flitsinstallatie, waarmee we ge-heel bij de tijd zijn. Voor de studioavonden kunnen we overigens nog steeds modellen gebruiken. Mocht je hiervoor belangstel-ling hebben, dan kun je tijdens de exposi-tie contact opnemen met een van de leden. We praten een en ander dan door. De vergoeding bestaat uit een aantal mooie prints. Verder zijn er werkgroepen architectuur- en documentaire fotografie. De leden van deze werkgroepen gaan en-kele keren per jaar op excursie. Doel van zo’n tocht is een fotogenieke plek of een fotogeniek onderwerp of een tentoonstel-ling. We hebben een kunstenaar en een amateur- en een beroepsfotograaf bereid gevonden om als vakjury ons werk te be-oordelen. Daarnaast worden de bezoekers in staat gesteld aan te geven welke foto en welke serie zij het mooist vinden.Uiteraard is de toegang gratis.

Nieuwjaarssalon Fotogroep ‘t Statiefje

Winter in Roosendaal

ROOSENDAAL - Winter in de Tolberg in Roosendaal. FOTO BENNO VAN WOUDENBERG

Page 32: Roosendaalse Bode 07-01-2015

RadiateuR stuk?auto, tractor,

motor, schip…Teunis bellen!

0113-216261

Uitnodiging Informatiebijeenkomst hoogspanningsverbindingRilland - Roosendaal - Borchwerf

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) organiseert samen met Landelijk Netbeheerder TenneT diverse informatiebijeenkomsten over de hoogspannings verbinding tussen Rilland en Tilburg. Deze avond in Bergen op Zoom is speciaal bedoeld voor mensen tussen Rilland en Roosendaal-Borchwerf. Bij dit deel van het tracé is geen sprake van een tracéwijziging. Toch kunnen wij ons voorstellen dat betrokkenen vragen hebben over bijvoorbeeld de procedure en het tijdpad. Daarom bent u van harte uitgenodigd op een extra informatie avond:

• donderdag 15 januari 2015 Partycentrum Rozenoord, Beukenlaan 14 te Bergen op Zoom. De bijeenkomst start om 19.00 uur en duurt tot 21.00 uur.

Op deze avond staan verschillende informatiestands en zijn medewerkers van het ministerie van Economische Zaken, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en van TenneT aanwezig om uw vragen te beantwoorden en met u in gesprek te gaan. De avond zal het karakter hebben van een inloopavond. Er zal geen plenair deel zijn.

Uitgebreide informatie over de nieuwe hoogspanningsverbinding is ook te vinden op www.zuid-west380kv.nl

WWW.DYNAMICMOVEMENT.NLDE MEETEN 25 4706 NJ ROOSENDAAL - [email protected]

VOOR JONG EN OUD

10 RITTENKAART

€ 62,50 FLEXIBEL INPLANNEN

WARMTE CABINES!GEEN RESULTAAT? GELD TERUG!

WARMTE CABINES!WARMTE CABINES!WARMTE CABINES!WARMTE CABINES!WARMTE CABINES!WARMTE CABINES!DÉ OPLOSSING VOOR DE KERST CENTIMETERS

GRATIS TRAININGGRATISGRATISGRATISGRATISGRATISGRATISGRATIS

LAATSTE

DAGEN!

St. WillebrordVoor het vakkundig en degelijk herstofferen van al uw meubelen. O.a. Capitonneer-werk, antiek, klassiek en modern. Ook boten, caravans en auto’s.Met ruim 25 jaar stoffeer ervaring. Gegarandeerd een goed resultaat. Bel voor een vrijblijvende prijsopgave: tel. 0165-383958. www.meubelstoffeerderij-koevoets.nl

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Page 33: Roosendaalse Bode 07-01-2015

PAGINA 34

Janine Verhoeven Goudsmid maakt mooi sieraad voor winnaar

In kader van campagne ‘Naar wie gaat jouw warme hart? ’

ROOSENDAAL - Janine Verhoeven Goudsmid feliciteert Loes Jaber met haar gewonnen prijs. “We gaan een mooi sieraad vervaardigen voor haar moeder! Het is echt op de juiste plaats. Het resultaat zullen we plaatsen op www.janineverhoeven.nl en op de facebook pagina: Janine Verhoeven designer Goudsmid. Graag betekenen we ook iets voor u als lezer. Bij inlevering van dit artikel krijgt u tien procent korting op een opdracht vanaf 100 euro (geldig tot en met 1 april 2015) u kan ons vinden aan de Molenstraat 61 te Roosendaal voor reparaties aan goud, zilver en horloge’s, nieuw werk, omwerken van bestaande sieraden of een van onze merken. Graag tot ziens in ons goudsmid atelier”, meldt Janine Verhoeven. Deelnemen aan de campagne ‘Naar wie gaat jouw warme hart? ‘ kan nog steeds door op de wenskaart te melden wie en waarom er volgens u een geschenk verdient en deze kaart in één van de wensbussen te deponeren. U kunt ook iemand digitaal nomineren op Facebook www.facebook.com/beleeftinroosendaal

WeekenddienstenAlleen voor spoed bel voor levensbedreigende situaties 112.Huisarts Huisartsenpost Roosendaal, tel. 0165-53 02 00, Boerhaavelaan 21. Neem uw identiteitsbewijs en uw medicijnen mee.ApotheekDienstapotheek Roosendaal naast de huisartsenpost bij het Franciscus Ziekenhuis, Boerhaavelaan 21, tel. 0165 591 400TandartsHet antwoordapparaat van de eigen tandarts meldt wie de waarneming verzorgt. DierenartsHet antwoordapparaat van de eigen dierenarts meldt wie de waarneming verzorgt.WijkzusterTelelefoon 0165 - 54 66 13

Openingstijden Gemeente Roosendaal Stadserf 1 4701 NK Roosendaal Tel: 14 0165 Op afspraak: Maandag t/m woensdag 12.00 – 16.00 uur Donderdag 08.00 – 19.30 uurZonder afspraak: Maandag t/m woensdag 08.00 – 12.00 uur Donderdag 08.00 – 19.30 uur Vrijdag 08.00 – 12.00 uur

PINKSTERGEMEENTE DE WIJNRANKAzaleastraat 1, Roosendaal. Voorganger Br. Rohoman 0165-751883, www.dewijn-rank.org

RK SINT NORBERTUSPAROCHIE

Parochiekern EmmaüsSt. JosephkerkVrijdag 9 januari 18.30u Eucharistieviering. Voorganger: Em. Pastor F. Burm.Zaterdag 10 januari 19.00u Woord- en Communieviering m.m.v. St. Josephkoor. Voorganger: Pastor G. Kok.Zondag 11 januari 11.00u Presentatie-viering 1e Communie m.m.v. Kinderkoor. Voorganger: Pastoor H. Akkermans, Pastor G. Kok.Dinsdag 13 januari 14.30u Rozenkransge-bed.

Parochiekern De ArkMoeder GodskerkZaterdag 10 januari 17.00u Woord- en Communieviering met samenzang, voor-ganger: Pastor G. Kok.Zondag 11 januari 9.30u Woord- en Com-munieviering m.m.v. Dameskoor, voorgan-ger: Pastor E. Ettes.De Goede Herder

Zondag 11 januari 11.30u Eucharistievie-ring m.m.v. Gem. koor Langdonk, voor-ganger: Pastor P. Swinne. Verkondiging: F. Timmermans.H. Maria HemelvaartZondag 11 januari 19.00u Eucharistievie-ring met samenzang, voorganger: pastor P. Swinne. Verkondiging: F. Timmermans.Sint FranciscusElke 4e zondag van de maand 11.00u Eu-charistie/Woord- en communieviering

Parochiekern O.L. VrouweO.L. VrouwekerkZaterdag 10 januari 17.30u Presentatie-viering 1e Communie m.m.v. Cantores O.L. Vrouwe, voorganger: Pastor P. Swinne, Pastor E. Ettes.Zondag 11 januari 9.30u Eucharistieviering m.m.v. St. Franciscuskoor, voorganger: Pastoor H. Akkermans.Kapel MariagaardDonderdag 8 januari 9.00u Eucharistievie-ring, voorganger: Pastor P. SwinneDonderdag 8 januari 19.30-20.00u Aanbid-ding Heilig Sacrament.Dinsdag 13 januari 9.00u Eucharistievie-ring, voorganger: Pastoor H. Akkermans

CENTRA VOOR WONEN EN ZORG EN

VERPLEEGHUIZENDe BloemschevaertZaterdag 10 januari geen kerkdienst.De Brink-verpleeghuis MoerweideZondag 11 januari 10.00u voorganger pas-tor Jos Broekmans.De ChampetterVrijdag 9 januari 10.00u voorganger pastor Jan Bruinsma.HeermastateElke woensdag om 10.30u in eerste bras-serie voorganger pastor Jan Bruinsma.KroevenhoveElke dinsdag om 14.00u voorganger pastor Jan Bruinsma.De WeihoekElke donderdag om 15.30u voorganger pastor Jos Broekmans.WiekendaelZondag 11 januari 10.30u voorganger pastor Jan Bruinsma m.m.v. Caecilia-koor (Nispen).WildenborchGeen kerkdienst.

EVANGELISCHE GEMEENSCHAP ROOSENDAALLevensschool, Benedendonk 1, Roosen-daal, tel. 0165-556083, [email protected]. Per-soonlijke gesprekken en informatie: kan-

toor in de Levensschool. www.egr.nl

PROTESTANTSE GEMEENTEKruiskerk, St. Lucasplein. Elke zondag 10.00u. Voorgangers: ds. F.J. Timmers en ds. M. den Bakker, www.pgrkruiskerk.nlZondag 11 januari 10.00u: Doopdienst. Voorganger: ds F.J. Timmers. Er is kinder-nevendienst.

ONZE LIEVE VROUW IN HET WOUDInformatie parochie: www.samenkerk.nl

JEHOVAH’S GETUIGENKoninkrijkszaal van Beethovenlaan 17, tel. 554055, b.g.g. tel. 06-12858792.Gemeente Roosendaal-Centrum: Gemeen-tebijbelstudie/Theocratische bediening school: donderdag 19.30u. Openbare le-zing/Wachttorenstudie zaterdag 18.00u.Gemeente Roosendaal-Tolberg: Gemeen-tebijbelstudie/Theocratische bediening-school dinsdag 19.30u. Openbare lezing/Wachttorenstudie: zondag 10.00u.

EVANGELIEGEMEENTE DE DEURKerkdiensten: zondag 11.00u en 18.00u, Best Western City Hotel the Goderië, Stati-onsplein 5a Roosendaal , tel. 06-46030695; www.dedeurroosendaal.come2me.nl

GLORY ASSEMBLY ROOSENDAALZondag 14.00u en vrijdag 19.00u. Kruis-kerk, St. Lukasplein 1, 4703 HX Roosen-daal. Info: 06-29103323; [email protected]; www.glohim.org

WIJKCENTRUM DE KORENAEREKorenmarkt 7, Bergen op Zoom Centrum. Dienst: zondag 11.00u en 18.00u, woens-dag 19.30u bijbelstudie. [email protected]; http://dedeurbergen-opzoom.come2me.nl/

CROWN OF LIFE CHURCH INT. ROOSENDAALAanbidding Dienst: Zondag 12.00u, Vrijdag 18.00u Bible Study en Zaterdag 16.00u Foundation school,Fatima Kerk Zaal bij Fa-tima Buurthuis, Doctor Schaepmanlaan 92, 4702 GZ Roosendaal. Informatie: [email protected], 06-81761703.

DE KERK VAN JEZUS CHRISTUS VAN DE HEILIGEN DER LAATSTE DAGENwww.kerkvanjezuschristus.nlTel. Zendelingen Roosendaal e.o: 06-38772310.Mgr. de Vetstr 112, 4817 JP Breda, tel. 076-5213141. Aanvang zondag diensten: 10.00u.

KERKELIJK NIEUWS

ROOSENDAAL - Zondag 11 januari houdt Harmonie de Gil-dezonen haar traditionele Nieuwjaarsconcert. Dit keer is de muziekvereniging ‘uitgeweken’ naar de St. Josephkerk te Roosendaal. De aanvang is om 14.30 uur.

De presentatie is in handen van Koen Schoenmakers. Het A- en opleidingsorkest van muziekvereniging De Gildezonen wordt ge-leid door Thomas Bruijns, terwijl Peter Bogers, zoals gebruikelijk, voor de Valley Sound Big Band staat.Als eerste zal het opleidingsorkest optreden met o.a ‘Let it go’ en ‘Games of Thrones’, ‘One Direction in concert’ en ‘Happy’. Terwijl het A-orkest plaatsneemt, brengt de VSBB ‘In the mood’ en ‘New York’ ten gehore. Voor de pauze sluit het A-orkest met ‘Sa musica’

en ‘Shalom’ af. Ook wordt voor de pauze nog tijd vrijgemaakt voor het huldigen van 2 jubilarissen van de Gildezonen.Tijdens de pauze speelt VSBB ‘Every summer night’, ‘Closely dan-cing’ en ‘Stolen moments’.Na de pauze musiceert eerst het A-orkest ‘Ultimate 80’s party hits’, gevolgd door ‘Feeling good’ en ‘Chévere’ door VSBB. Ter af-sluiting spelen beide orkesten samen nog ‘Sway’ en ‘Radar love’.Om half vijf nadert het concert zijn einde en bestaat er de mo-gelijkheid om een hapje en drankje te nuttigen. Dit zal muzikaal worden omlijst door de Valley Sound Big Band, die dan o.a. ‘Mack the Knife’, ‘Fantasy’ en ‘A foggy day’ ten gehore brengen.Verdere informatie bij het hoofd van de muziekcommissie: Yvonne Croonen, tel. 0165-536151.

Nieuwjaarsconcert Harmonie de Gildezonen

ROOSENDAAL - Het project ALERT | KORTENDIJK is van start gegaan. Inmiddels hebben zich tachtig deelnemers aangemeld. Kor-tendijk is voorlopig ingedeeld in vier wijkgroepen. Doel is om minimaal 250 bewoners te binden, zodat de wijkgroepen verder kun-nen worden opgedeeld. !ALERT is al succesvol in Nispen. Via het Alertsysteem worden ontvangers via een Whatsapp opgeroepen om gezamenlijk naar buiten te gaan bij een verdachte situatie. Om iedereen te informeren over het project wordt er vrijdag 9 januari een informatiebijeenkomst gehouden in ‘t Dijksteeke vanaf 19.30 uur. Aanmelden kan via [email protected].

Alertsysteem in Kortendijk

ROOSENDAAL - Ondanks de plaatse-lijk zeer gladde wegen, was er over belangstelling niet de klagen bij het High Tea Kerstconcert van Vocaal Ensemble Vivace, op zondag 28 de-cember.

In de grote zaal van de St. Gertrudiskerk genoten de bezoekers van smaakvolle kerstliederen uit diverse Europese landen. Een flink aantal van deze liederen was onder leiding van Wilma Bergmans speci-aal ingestudeerd voor dit concert, om het feestjaar dat gestart was met “Grenze-

loos” te kunnen afronden met “Grenzeloze Kerst”. Ook de instrumentale stukken ten gehore gebracht door Saxoranje waren op dit thema uitgezocht, evenals het inter-mezzo voor fluit en piano door Bep Engel en Toni Raats. Een fraai, zeer afwisselend en sfeervol geheel. Het ensemble had niet alleen voor de muziek haar beste beentje voor gezet. Ook voor de High Tea was er flink werk verzet. Alle hapjes waren door de dames zelf gemaakt. De bezoekers lieten het zich goed smaken tijdens een heel gezellige nazit. Het was Grenzeloos genieten.

High Tea concert viel goed in de smaak

NISPEN - Het tonpraten in Nispen gaat dit jaar uit een ander vatje tap-pen. Niet op zondagmiddag, maar op een zaterdag-avond. En..., ook nog eens een Aope, een Nipsenère, in de ton!

Na 4 jaar tonpraten met de Zotte Zever Zondagmiddag, was het geheel toe aan een update. Hiermee wil Stichting Carna-val Nispen een nieuwe impuls geven aan het tonpraten in Aopelaand. Met de wens deze avond proberen weg te zetten als een Nipsusse avond.Net als voorgaande jaren worden er pro-fessionele tonpraters voorgesteld, die de

humor van de bovenste plank halen om iedereen weer aan het lachen te krijgen. MAAR. Dit jaar doen er ook 2 Nipsusse tonpraoters mee! Twee Aope hebben de stoute schoenen aangetrokken en aange-geven in de ton een buut proberen weg te zetten. Het betreft hierbij 2 Rogier Verhoe-ven en Jack Goorden, beiden zijn Prins Car-naval Nispen geweest dus mauwe moeten ze kunnen.De Nipsusse Tonpraot-aovund wordt ge-houden op zaterdag 17 januari in Zaal Verhoeven. Zaal gaat open om 19.00 uur, aanvang tonpraten om 19.33 uur. Kaarten zijn in voorverkoop verkrijgbaar bij café De Gouden Leeuw.

Nipsusse Tonpraot-aovund tap dit jaar uit ander vatje

Zaterdag 17 januari

Page 34: Roosendaalse Bode 07-01-2015

een goed voornemen!3 maanden gratis.

Lia van der Wel 0165-388816of 088-0221900 (alle regio’s)

www.mens-en-relatie.nlomdat niets zo persoonlijk is als een relatie

Erkend branchevereniging SinglesKeurmerk en Geschillencommissie

- opleidingen tot MfN register-/familiemediator - in-company trainingen - zakelijke en particuliere mediations

ERKEND MEDIATOR WORDEN?

Het Mediation Educatie Centrum leidt op voor het examen tot erkend MfN registermediator. Meld u aan voor een gratis informatiebijeenkomst via onze website, of bel 015 - 36 112 36.

Volgende informatieavond : Woensdag 21 januari, Hotel Princeville Breda (start 19.30 uur) Donderdag 22 januari, WestCord Hotel Delft (naast IKEA)

Tel: 015 – 36 112 36 [email protected] www.mediationeducatie.nl

Schoon genoegvan vuil tapijt?chem-Dry Droger, schoner, gezonder

• Voor particulieren en bedrijven• Snel droog en langer schoon• Vuilafstotende behandeling• Specialist in moeilijke vlekken• Speciale behandeling voor Berbers, Perzen etc.

Ook voor meubelreiniging

Bel voor gratis advies en

prijsopgave.

Bergen op Zoom 0164-245005

Goes 0113-229020

Middelburg 0118-639623

Roosendaal 0165-529955

Dé tapijt- en [email protected]

0800 - 4477999 (gratis) Roosendaal Goes

UW GOUD, POSTZEGELS & MUNTEN ZIJN G€LD WAARDWIJ KOPEN TEGEN DE HOOGSTE DAGPRIJS

NIEUWE MARKT 92 - ROOSENDAAL - 0165 569 451BIJ INGANG PARKEERGARAGE - WOENSDAG GESLOTEN

AstrologieWoensdagavond: 14 januari 2015

[email protected]@kleinecomputerschool.nlFB: astrologie.tarot

Ben jij op zoek naar een uitdagende, zelfstandige en afwisselende baan in de techniek dan is een van de onderstaande functies wellicht iets voor jou.

Wij zijn op zoek naar m/v voor de functie van:

- Allround Elektromonteur utiliteit en industrie

- Loodgieter/verwarmingsmonteur (GaWaLo)- PLC programmeur- Paneelbouwer/monteur industrieJe reactie zien we graag z.s.m. tegemoet. JEFKO Techniek, t.a.v. Annemieke BoesveldPostbus 3974600 AJ BERGEN OP ZOOM Of per mail: [email protected], www.jefko.nl

lichTiNsTAllATiEsKRAchTiNsTAllATiEsBEvEiliGiNGsiNsTAllATiEs

BRANdMEldiNsTAllATiEsTElEFOONiNsTAllATiEs

luchTBEhANdEliNGENERGiEBEhEER

KOElTEchNiEK

PROcEsBEsTuRiNGENPANEElBOuWREGEliNsTAllATiEs

dATA- /GlAsvEZElNETWERKENsPEciAl PROJEcTs

MEET & REGElTEchNiEKWATERiNsTAllATiEsGAsTEchNiEK

‘Ik wil stilstaan bij het leven en ervan genieten’

Ontdek hoe je de wijsheid uit de filosofie praktisch kan toepassen in jouw leven. Een bijzondere levensschool voor

meer rust & stabiliteit, minder stress & onzekerheid.BREDA - AMSTERDAM - DEN HAAG - DEVENTER

EINDHOVEN - GRONINGEN - LEEUWARDEN - UTRECHT

Gratis introductieles 12 en 14 januari in BredaStart cursus Praktische Filosofie 19 en 21 januari - 15 lessen voor €199,-

Ontdek meer op www.praktischefilosofie.nl Tel. 0165-504374

ROOSENDAAL | VOLTASTRAAT 9 | MAROS.NL 02

PAARDENKOGELBIEF ½KG 2.99PAARDEN

BIEF ½KG 2.75 HAASKAR-BONADE KG 4.49

SPARERIBS KGRIBKARBONADE KGVARKENSFILET KGRUNDERLAPPEN KG

BUIKSPEKLAPPEN 3KG 10.-

3.994.99

Ontdek onze

wereld!

Per direct zijn we op zoek naar een invulling voor de functie van:

KEUKENVERKOPER37 uur per weekvan dinsdag t/m zaterdag

Ben jij commercieel, punctueel, kun jegoed met klanten omgaan, is het voorjou geen probleem om iedere vrijdag-avond en zaterdag en eventuele koopzondagen te werken en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging,een prima werksfeer waar een afspraak nog steeds een afspraak ismet daarbij een uitstekende bonus -regeling: grijp dan nu je kans en laat het ons weten.

Jan van Sundert BV Lokkerdreef 10,4879 ND Etten-Leur Tel.: 076-5048800 E-mail naar [email protected]

Stuur je sollicitatiebrief

met cv naar:

Cursus  Spaans    Bergen  op  Zoom  

 Kom  Spaans  leren  bij  Fuentes!  

 ¥ Start:  17 november  in  de  Korenaere  (Korenmarkt)  

 ¥ Prijs:  €  140,-­‐  (incl.  lesmateriaal  en  certificaat)  

 ¥ Docenten zijn native speakers  

 www.fuentes.nl  

 

Cursus  Spaans    Bergen  op  Zoom  

 Kom  Spaans  leren  bij  Fuentes!  

 ¥ Start:  17 november  in  de  Korenaere  (Korenmarkt)  

 ¥ Prijs:  €  140,-­‐  (incl.  lesmateriaal  en  certificaat)  

 ¥ Docenten zijn native speakers  

 www.fuentes.nl  

 

Start: 11 februari 2015

Ook in Bergen op Zoom en Breda

Roosendaal

Cursus  Spaans    Bergen  op  Zoom  

 Kom  Spaans  leren  bij  Fuentes!  

 17 november  in  de  Korenaere  (Korenmarkt)  

 €  140,-­‐  (incl.  lesmateriaal  en  certificaat)  

 

www.fuentes.nl  

 

KRAANVERHUUR MET/ZONDER MACHINIST

TE HUUR: MINI SHOVEL

Jan van BergenHulsdonkstraat 204882 JM ZundertTel: 076 - 5985324Gsm: 06 - 55918911

Tel. 010 - 41 11 315 (kies 1) | www.kappersakademie.nlTel. 010 - 41 11 315 (kies 1) | www.kappersakademie.nl

Zaterdag 17 januari Open Dag 10.00 - 15.00 uurErkend diploma, OV-jaarkaart, studiefi nanciering,

dag- of avondopleiding. Kom 17 januari langs om in te schrijven aan de

Mariniersweg 149 in Rotterdam.

GEZOCHT: bloemenbezorgerVoor onze bloemenwinkel in Roosendaal zijn wij op zoek naar iemand die 1 x per dag met eigen vervoer tussen 14:00-15:00 uur onze bestellingen kan bezorgen (ma t/m za)Wij bieden een vaste vergoeding per bestelling.Het bezorggebied is Roosendaal en even- tueel buiten de gemeente grens in overleg.

Voor inlichtingen stuur een email naar [email protected] t.a.v. J. van der Vorm

Complete knip- en naaicursus- Lessen van 1,5 uur- Kleine groepen, max. 5 personen- Individuele begeleiding- Naaimachines en lockmachine

op de les aanwezig- Mogelijkheid voor zowel overdag als

‘s avondsInformatie:ENSAID Modevakschool LianGediplomeerd lerares CoupeuseHoevenTel. 0165-502317

DRUMSCHOOL MARCEL VAN BEERS

Diverse stijlen slagwerkPop, Rock, Latin, Klassiek en meer

LET OP!!! gRatis PRoefLestel: 06-22104671

e-mail: [email protected]

REPARATIES KLEURENSERVICE VERNIEUWEN* brandgaatjes * kussens opvullen * nieuwe kuipen* knopen en ritsen * delen vervangen * reiniging* kattenkrabbels * kleurverandering * scheuren/naden* winkelhaken * onderhoudsmiddelen * kleurherstellenVervangt versleten delen in stoelen en banken in dezelfde kleurUNILEDER Henk van Rooijen Bergen op Zoom Tel. 0164-235228

Unileder Henk van RooijenLeer en kunstleerreparatiesook kleurherstel voor kaal of verkleurd leer

www.dier.nu

Page 35: Roosendaalse Bode 07-01-2015

Jumbo , Roosendaal, Rembrandtgalerij 103-109, Jumbo , Roosendaal, Van Beethovenlaan 7 Jumbo , Roosendaal, Lindenburg 2-4 facebook.com/jumbosupermarkten

Jumbo Laureijsen en Jumbo Beethovenlaan geopend is op eerste en tweede kerstdag van 10:00 tot 18:00 uur

Gratis parkeren!PP