Ronduit - Herfsteditie 2014

12
PHILIPPE MUYTERS “Denk om 5 à 10 jaar na waar je staat” BLIK OP EUROPA Europa gaat jeugdwerkloosheid niet oplosen HERFST 2014

description

Ronduit is het ledenmagazine van de jongerenpartij Jong N-VA. Dit tijdschrift verschijnt ieder kwartaal.

Transcript of Ronduit - Herfsteditie 2014

Page 1: Ronduit - Herfsteditie 2014

PHILIPPE MUYTERS“Denk om 5 à 10 jaar na waar je staat”

BLIK OP EUROPAEuropa gaat jeugdwerkloosheidniet oplosen

HERFST 2014

Page 2: Ronduit - Herfsteditie 2014

Vlaams-nationalisme met lefHet is zover. Zowel op het Vlaamse als op het federale niveau staat een centrumrechts beleid in de steigers. We zijn verheugd dat de N-VA haar verantwoordelijkheid integraal opneemt. Dat zal niet vanzelf gaan. Iedereen weet dat de uitdagingen gigantisch zijn, bijvoorbeeld op vlak van betaalbaar wonen, overheidsschuld of competitiviteit. Maar wat de Vlaamse Jeugdraad in haar communicatie ook beweert, de klemtonen voor jongeren zitten heel duidelijk verweven in alle luiken van de akkoorden.

Er zijn natuurlijk heel wat zaken die niet in de regeerakkoorden werden opgenomen. Toch bieden de Zweedse formules iets wat we niet meer gewend waren: toekomstperspectief voor jongeren. Deze regeringen tonen de moed om op lange termijn te denken en de financiële puinhopen van de afgelopen 25 jaar op te ruimen. We krijgen eindelijk opnieuw zicht op een sociale zekerheid die zeker is, en ruimte voor economische groei. We hebben de kans om heel zichtbaar regeringen te leiden die jongeren opnieuw perspectief bieden.

Maar we zullen deze constellatie scherp in de gaten houden. Ondanks alle hoopgevende signalen blijft het eindresultaat immers erg onzeker. Een linkse rakker zei ooit: “Socialisme zal gezellig zijn, of zal niet zijn.” (sinds dat citaat is het nooit echt meer gezellig geweest bij de socialisten). Vandaag kunnen wij in diezelfde trant zeggen: “Vlaams-nationalisme zal moedig zijn, of zal niet zijn.” We scheppen de omstandigheden voor Vlaamse autonomie en goed bestuur op lange termijn, maar veel hangt af van de garanties die de regeringspartners geven op een communautaire verankering. Als die er niet komt, of als we de komende jaren uitschuiven, gaan we terug naar af.

Daarom is deze operatie een collectieve verantwoordelijkheid. Als we willen slagen, moeten we dit verhaal samen naar de mensen brengen. Jong N-VA wil de verandering en de verwachtingen uit de regeerakkoorden alle kansen geven. We wensen de nieuwe bestuursploegen veel succes en zullen er alles aan doen om dit verhaal mee tot een goed einde te brengen. Ralph Packet, algemeen voorzitter Jong N-VA

UITGESPROKEN

22 NOVEMBERNationale trefdag

3 DECEMBER Bezoek Europees parlement

17 DECEMBERBedrijfsbezoek Rodenbach

2

Page 3: Ronduit - Herfsteditie 2014

Jong N-VA sprak met Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport. Philippe Muyters werd als complete nieuwkomer in de Vlaamse politiek gekatapulteerd als minister in de vorige Vlaamse Regering. Hij slaagde er onder meer in om de Vlaamse begroting elk jaar in evenwicht te houden.

Hoe ervoer je het studentenleven? Eigenlijk was ik een vlijtige student. Mijn tijd verdeelde ik voornamelijk tussen studeren, sporten en uitgaan met mijn lief – mijn huidige vrouw. Ik heb TEW gestudeerd in Antwerpen, mijn thuis-stad. We woonden op een appartement in het centrum, op de tweede verdieping. Mijn ouders hebben toen beslist om het gelijkvloers als kot voor mij te huren. Dat was een ideale situatie: ik had de geneug-ten van thuis te wonen – denk maar aan koken, wassen of poetsen – maar ik had toch de vrijheid van een kot. Zalig!

Waarom heb je de stap naar de politiek gezet?Ik ben altijd in politiek geïnteresseerd geweest, en heb er ook heel mijn carrière vlakbij gestaan. Bovendien heb ik altijd aandacht gehad voor de Vlaamse zaak. Ik werkte immers bij het Vlaams Economisch Verbond, en we ijverden enorm voor de economische vooruitgang van Vlaanderen en de vernederlandsing van het bedrijfs-leven. Maar op een bepaald moment is het toch niet langer voldoende om aan de kant te blijven staan, en wil je echt iets doen, iets veranderen. Dus toen Bart De Wever mij vroeg om Vlaams minister te worden in 2009, heb ik niet lang geaar-zeld. Vergelijk het met het voetbal: het is een groot verschil om te staan roepen aan de kant – zelfs als coach – of om zelf op het veld te staan.

Welke raad geef jij aan jongeren die hun toekomst nog moeten bepalen?Daar moet ik niet lang over nadenken: denk om de 5 à 10 jaar bewust na over waar je staat in het leven en waar je

naartoe wil. En dan heb ik het vooral over je job, over je carrière. De tijd dat je een job had voor het leven is immers voorbij. Je moet af en toe stil staan bij wat je wil, en durven veranderen. Maar alles begint bij te doen wat je graag doet. Als je begint met iets dat je graag doet, verwerf je van-zelf de competenties en talenten die nodig zijn om het tot een goed einde te brengen.

Zegt u dan dat diploma’s niets waard zijn?Integendeel: een diploma blijft belangrijk, het is vaak de opstap naar een job. Maar een diploma is niet alles: competenties die je opdoet in vakantiejobs, sportclubs, de jeugdbeweging of studentenclubs, zijn even belangrijk. In team kunnen werken,

kunnen winnen én verliezen, verant-woordelijkheid nemen, … Stuk voor stuk competenties waar elke werkgever op zit te wachten.

Wat wil je absoluut nog verwezenlijken?Binnen mijn beleid wil ik er vooral voor zorgen dat mijn loopbaanbeleid op basis van talenten en competenties overal ingang vindt. Op vlak van Economie en Innovatie wil ik het innovatiebeleid transparanter te maken, op maat van bedrijven. En op persoonlijk vlak wil ik een goed evenwicht blijven vinden tussen mijn werk, mijn gezin en vrienden, en mijn hobby’s. Uiteindelijk blijft dat het belangrijkste. Voilà, nog een extra goede raad als afsluiter (lacht).

Philippe Muyters is Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie & Sport

PHILIPPE MUYTERS:Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport

Op een bepaald moment is het toch niet langer voldoende om aan de kant te blijven staan, en wil je echt iets doen, iets veranderen.

FORUM

3

Page 4: Ronduit - Herfsteditie 2014

HOEKSTENEN

Student Kick-Off UGent Jong N-VA UGent

Jong N-VA UGent trapte op 24 september het academiejaar letterlijk en figuurlijk op gang

met de Student Kick Off!

Overwinningsfeestje – Jong N-VA Antwerpen Op 28 juni organiseerde Jong N-VA district Antwerpen een afterparty aansluitend op de barbecue van N-VA district Antwerpen. Ze vierden de overwinning van de prachtige verkiezingsuitslag tot in de vroege uren.

Izegem snoepstad Van 6 tot 15 september had Izegem een pop-upsnoepwinkel. Dit was geen gewone tijdelijke snoepwinkel maar een actie van Jong N-VA Izegem, die op een originele manier de leegstand in de stad wou aankaarten.

Catalaanse avond - Jong N-VA OpwijkOp vrijdag 29 augustus vond de eerste Catalaanse Avond van Jong N-VA Opwijk-Ma-zenzele plaats in Opwijk. Ruim 90 gasten konden genieten van de heerlijke Catalaanse keuken. Ook entertainment was voorzien, want Opwijks Kamerlid Inez De Coninck, haar kersverse parlementair medewerker en de gemeentesecretaris ondergingen de ijzige confrontatie met de ‘ALS Ice-Bucket Challenge’.

Politieke speeddate - Jong N-VA Menen Jong N-VA Menen-Wevelgem organiseerde op 25 september een politieke speeddate. Jong en minder jong ging de dialoog aan met Joachim Naert (Jong N-VA-gemeen-teraadslid in Wevelgem, Griet Vanryckegem (schepen van jeugd in Menen) en Axel Ronse (Vlaams Parlementslid). Een boeiende en geslaagde avond!

11 julicantusJong N-VA Brasschaat Ter gelegenheid van de Vlaamse Feestdag op 11 juli organiseerde Jong N-VA Brasschaat zoals het vorige jaar een cantus. Voorge-zeten door N-VA-minister en burgemeester Jan Jambon en met de 30 aanwezigen was deze can-tus een echte topper. De avond werd om exact 12 uur met de Vlaamse Leeuw afgerond.

4

Page 5: Ronduit - Herfsteditie 2014

OP DE BARRICADENVlaggenactie nationaal 11 juli

Jong N-VA kleurt Brussel geel

Zoals elk jaar was 11 juli een hoogdag voor Jong N-VA. Om de Vlaamse feestdag en het Nederlandstalige karakter van Brussel in de verf te zetten, deelden we Vlaamse leeuwenvlaggetjes uit. We moeten er im-mers over blijven waken dat Brussel een integraal onderdeel blijft van Vlaanderen. Onze hoofdstad laten we nooit los. Nu niet, en in de toekomst niet!Daarna was er tijd voor vertier. Jong N-VA vierde mee bij de feestelijkheden aan het Vlaams Huis in Brussel. Daarna trokken we in groep naar café l’Ecuyer, om er de Vlaams-nationale feestdag samen met onze moederpartij in stijl af te sluiten.

5

Page 6: Ronduit - Herfsteditie 2014

EUROPA GAAT jEUGDWERKLOOSHEID NIET OPLOSSEN

BLIK OP EUROPA

Sociale dumpingDe werkloosheid daalt on-der andere in Oost-Europa, maar ondertussen worden de rijkere Europese landen wel geconfronteerd met oneerlijke loonconcurrentie via het feno-meen detachering of sociale dumping. Bedrijven uit landen met lage lonen, zoals Bulgarije en Roemenië, misbruiken de Europese regelgeving voor hun activiteiten in de rijkere landen.

Jeugdwerkloosheid in het ZuidenDaarnaast blijft de jeugd-werkloosheid erg hoog in de Zuiderse probleemlanden. Ondanks de acht miljard euro die de Europese Unie sinds vorig jaar aan de strijd tegen jeugdwerkloosheid besloot te spenderen, is daar niet veel verandering merkbaar. Italië luidde onlangs zelfs de alarm-bel met een opvallende stijging van de jeugdwerkloosheid tot meer dan 45 procent. Daarmee bereikte het land onlangs het hoogste punt sinds het begin van de metingen in 1977.

JobcreatieVandaag worden jongeren vaak uitgesloten op de arbeids-markt omdat hun kost voor bedrijven niet opweegt tegen hun aanvankelijke producti-viteit. Landen met een hoge

jeugdwerkloosheid zouden die hoge loonkost naar beneden kunnen halen terwijl ze de inkomens compenseren met specifieke toelagen voor doel-groepen zoals jongeren. Op die manier creëert men jobs, en dat is fundamenteel in een doel-treffend beleid tegen jeugd-werkloosheid. Als mensen een job hebben, kunnen ze ervaring opdoen en zich verder ontwik-kelen.

Nood aan nationale aanpakDe grote verschillen tussen landen in Europa inzake jeugd-werkloosheid maken meteen duidelijk dat de oplossing niet bepaald op het Europese niveau ligt. Het valt dus te betwijfelen of de Europese aanpak van acht miljard euro veel verschil maakt. Het is al meermaals gebleken dat een dergelijk besteden van Europe-se gelden weinig doeltreffend is. Daarnaast is de Euro-pese Unie ook veel te weinig bevoegd voor het efficiënt bestrijden van problemen zoals jeugdwerkloosheid. Om de nationale arbeidsmarkten beter te laten functioneren, is er is in de eerste plaats nood aan goed nationaal arbeidsmarktbeleid. Europa kan zorgen voor een sta-biele financiële en economische omgeving, terwijl er nationale maatregelen getroffen worden zoals loonflexibilisering.

De werkgelegenheid in Europa lijkt op-nieuw aan te trekken. Het werkloos-

heidspercentage in de Europese Unie daalde van bijna 11 procent in het begin van 2013 naar 10,4 procent in het derde kwartaal van 2014. Dat betekent dat er in vergelijking met vorig jaar 1,2 miljoen minder werklozen zijn in de Europese Unie. Toch zijn de economi-sche zorgen van Europa nog niet voorbij.

De grote verschillen tussen landen in Europa inzake jeugdwerkloosheid maken meteen duidelijk dat de oplossing niet bepaald op het Europese niveau ligt.

6

Page 7: Ronduit - Herfsteditie 2014

BIODIVERSITEIT IS EEN zAAK VAN ALLE VLAMINGENEIGEN BODEM

Biodiversiteit moet verankerd worden in alle beleidsdomei-

nen met een ruimtelijke impact, vindt Jong N-VA. Hoe eerder we ermee beginnen, hoe beter. In de bosklas, bijvoorbeeld. En laten we het werk van de vele natuur-verenigingen eindelijk naar waar-de schatten.

De herfst toont weer al zijn kleuren in de natuur. De val van de bladeren aan de bomen en struiken zorgt ervoor dat we de kleuren groen, geel en rood in al zijn tinten en schakeringen zien. Het is de periode om eens extra stil te staan naar hoe wij omgaan met onze natuur.

Onze natuur staat onder druk. Wij wil-len ze allemaal gebruiken: bewoning, industrie, recreatie, landbouw, wegen, … hierdoor geraakt alles versnipperd. Deze versnippering is al lang bezig en natuurlijke landschappen bestaan al lang niet meer in Vlaanderen. De natuur zoals wij ze vandaag kennen is

cultuurnatuur. De mens heeft de na-tuur naar zijn hand gevormd door erin in te grijpen.

Dieren en planten die een heel spe-cifiek leefgebied nodig hebben waar verstoring door de mens minimaal is, lijken nog nauwelijks te passen in het beleid dat Vlaanderen vandaag voert. De natuurorganisaties luiden alarm-bel over verdwijnende of verdwenen soorten.

Onder de vleugels van de Europese unie kreeg het Natura2000-netwerk ge-stalte: een netwerk van 850 000 km² (18 procent van de totale EU-oppervlakte) natuur op basis van de Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn, verspreid over alle lidstaten. In Vlaanderen bedraagt de oppervlakte ‘Europees beschermde natuur’ 1661,87 km² (ofwel 8,13 procent van onze oppervlakte).

Voor Jong N-VA is biodiversiteit bin-nen en buiten het natura2000-netwerk te realiseren. Dit moet duidelijk ver-ankerd worden en doorwerken in alle beleidsdomeinen met een ruimtelijke

impact. Biodiversiteit is een zaak van elke Vlaming, ook voor zij in natuur-arme streken.

Het bosareaal dient als thuishaven voor biodiversiteit, als rust- en ontspan-ningsplaats, klimaatbuffer, water-buffer, fijnstofvanger. Het huidige boskapitaal moeten we zoveel moge-lijk behouden. Oude bossen zijn het resultaat van eeuwenlang natuurlijke processen die verloren gaan bij een kap.

Kinderen met natuur laten kennisma-ken, erin laten spelen, is erg belangrijk voor hun ontwikkeling. Speelbossen moeten niet alleen bij grote steden worden voorzien, maar ook middel-grote kernen met een grote jeugdige bevolking dienen voldoende speelbos in te richten.

Jong N-VA vindt dat de inspanning van de natuurverenigingen, die voor een groot deel steunen op vrijwilligers, gehonoreerd mogen worden bij het beheer van de natuurgebieden.

7

Page 8: Ronduit - Herfsteditie 2014

Newsmonkey

We weten dat de toekomst digitaal is. Of het nu vandaag of morgen is dat al het nieuws via het net komt, het zal op een dag gebeuren. Kranten sterven uit in de Verenigde Staten. Zelfs de meest succesvolle titels werken er aan de sprong naar het digitale. In Europa duurt de doodsreutel van papier iets langer, maar dat is in feite bijzaak.

Ik ben zelf zeven jaar als journalist bij De Standaard en daarna twee jaar als hoofdredacteur van De Morgen heel hard met papier bezig geweest. Fan-tastische tijd, maar ik had behoefte aan iets nieuw, iets waar je ook mee kan winnen. Want in papier gaat het alleen maar achteruit.

Tegelijk blijven de fundamenten van goede journalistiek ongewijzigd. Elke cultuur heeft verhalen, die mensen op dat moment samen delen en die hun binden in een gemeenschap. Dat proces gebeurt grotendeels onbewust, maar het bewuste deel zit voor een stuk in handen van de journalistiek. Dat geldt meer dan ooit voor een moderne nieuwsredactie, en die moet zich daar, net omwille van de veranderingen, van bewust zijn. Daarom dat we bij Newsmonkey zo open willen omgaan met ons publiek: het is minstens even belangrijk dat onze artikels veel gedeeld worden op Twitter en Facebook, dat mensen af en toe een stuk schrijven in onze Zoo, het interac-tieve deel van de site.

We hebben alle begrip voor het conser-vatisme van traditionele media: elke verandering is moeilijk, en vergt moed. Maar die moed, die lef, zal nodig zijn om op een nieuwe manier de journalistiek te organiseren. Oude organisatievormen, oude hiërarchie, oude technieken, het is hoogst noodzakelijk dat we daar als journalisten afscheid van nemen. Dat de overheid die bovendien aan een infuus van subsidies legt (meer dan 300 miljoen nog federaal, via het BPost-contract en de 0 % BTW op kranten), maakt het des te vreemder.

Bovendien, in het Vlaamse landschap is sprake van een kwalijk duopolie: 2,5 mediabedrijven bepalen wat nieuws is

waarom een nieuw geluid nodig is

De journalistiek zit volop in beweging. De digitalisering is een feit. De definitie van nieuws verandert, de manier van nieuws maken evolueert en hoe we nieuws consumeren lijkt in niets op de 20ste eeuw.

Wouter Verschelden, uitgever Newsmonkey

8

Page 9: Ronduit - Herfsteditie 2014

en wat niet. Dat maakt dat de agendasetting, bewust en of minder bewust, toch in handen is van enkelen. Voor een gezonde, pluriforme samenleving zijn veel stemmen nodig.

Ons idee met Newsmonkey was van bij de start: we moeten aanvaarden dat de journalis-tiek, mee met de digitale revolutie, zich moet heruitvinden, zichzelf moet verbeteren. Het gaat niet op om te denken dat helemaal geen, of slechts lichte aanpassingen volstaan. Ver-andering uitlokken, experimenten in gang zetten, durven mislukken ook, maar nieuwe initiatieven in gang zetten.

Een essentieel verschil: de dialoog met je publiek en de meetbaarheid ervan. Bij De Standaard was mijn feedback beperkt tot

wat mijn hoofdredacteur ervan vond, plus de occasionele lezersbrief. Bij De Morgen de verkoopscijfers, af en toe eens een boze partij-voorzitter en zo’n 20 klachtenmails per dag (waarvan 18 over spelling). Bij Newsmonkey meten we alles: wat mensen lezen, hoe lang ze lezen, bij welke paragraaf ze afhaken, wat ze delen via sociale media, wat ze over ons zeggen online, enzovoort. En op basis van die feedback kan je veel eerlijker en zuiverder werken, zonder evenwel een slaaf van je publiek te worden.

De journalistiek heeft, bevrijd van heel het verspillende industriële proces van print, geen enkele reden meer om vastgeketend te blijven aan grote mediabedrijven. Journalis-tiek an sich, gekoppeld met de innovatieve

kracht van het web, zal mensen ervan over-

tuigen dat het nog steeds relevant en levens-

noodzakelijk is en blijft. En de beste manier

om dat te organiseren is in een organisatie

waar de journalistiek zelf aan het roer staat.

Eentje zoals Newsmonkey dus.

De journalistiek zit volop in beweging. De digitalisering is een feit. De definitie van nieuws verandert, de manier van nieuws maken evolueert en hoe we nieuws consumeren lijkt in niets op de 20ste eeuw.

Wouter Verschelden, uitgever Newsmonkey Enkele kerncijfers:

55 000 unieke bezoekers per dag

Opgestart in januari

Eerste keer meer dan 100K unieke bezoeken?

Dag na de verkiezingen (interview Bart De Wever als enig medium)

Oprichter: Wouter Verschelden (34)

ex-De Standaard, ex-De Morgen, ex-Panorama VRT

Studies: Vlerick Management School,

Columbia University School of Journalism (New York)

9

Page 10: Ronduit - Herfsteditie 2014

GALABAL

ZOMERTREFFEN

IN BEWEGING

10

Page 11: Ronduit - Herfsteditie 2014

VORMINGSAVOND JEUGDHUIZEN

UITSTAP NAAR DE WESTHOEK

Nieuwe Jong N-VA’ster in Kamer

In navolging van de eedaflegging van de federale regering legt dinsdag 14 oktober 2014 een volgende Jong N-VA’ster, Renate Hufkens, de eed af in het federaal parlement. Renate is afkomstig uit Mol, maar bleef na de studies Bestuurskunde en Europese Betrekkingen wonen in de studentenstad Leuven. Zij was er al gemeenteraadslid sinds 2012.

Extra volk op Jong N-VA-secretariaat

Sinds begin oktober is Joris Kelchtermans gestart als extra stafme-dewerker op het Jong N-VA-secretariaat. Joris is geen onbekende voor onze organisatie en heeft al een hele carrière achter de rug bij Jong N-VA, waarvan nog voorzitter bij het toenmalige Ronduit N-VA! Daarnaast is hij actief bij de moederpartij als afdelings-voorzitter in Overijse en arrondissementeel secretaris in Halle-Vilvoorde.

Joris werkte voordien als parlementair medewerker van voormalig Kamerlid Minneke De Ridder. Tevens heeft hij tonnen ervaring opgedaan bij diverse organisaties binnen het jeugdwerk.

Joris bereiken? [email protected] of 02 219 49 30

11

Page 12: Ronduit - Herfsteditie 2014

V..U. é”

Positieve discriminatie is nodig?Nee. Een voorrangsregeling mag nooit automatisch en onvoorwaardelijk zijn. Een objectieve beoordeling op basis van de competenties van de kandidaten primeert nog altijd.

Nog maandelijks blijven pendelen naar Straatsburg met het Europees parlement? Nee. De maandelijkse volkshuis van het Europees Parlement hoeft niet lang meer te duren als het van ons afhangt. Naast de hoge kostprijs is er ook de hoge CO2-uitstoot van deze maande-lijkse verhuis.

We steunen de eis om het ritueel slachten te verbiedenJa. We moeten onze verantwoordelijk-heid nemen. Onverdoofd slachten is niet meer van deze tijd. De dieren lijden nodeloos pijn als ze bij bewustzijn ge-slacht worden.

V.U

. & a

fzen

dera

dres

: Ral

ph P

acke

t -

Jong

N-V

A V

ZW -

Kon

ings

stra

at 4

7, b

us 6

- 10

00 B

russ

el

IN DEBAT