RondOm Heerenveen 7-5 juli 2012

16
Nr. 5 - Jaargang 1 juli 2012 www.rondomheerenveen.nl Wat is dat nou voor auto? 13 Heeren van ‘t Fean: Richard Goulooze 15 Tafel 10: Erben en Renate bij De Koperen Hoogte, zie pagina 9 @roheerenveen Volg ons op Sfeer MEUBELEN LAMINAAT PVC VLOEREN WOONDECORATIE Ook op de 1 e etage 2500 m 2 meubelen! Bokslee 10 - Naast Peugeot Hylkema Heerenveen - T.: 0513 - 624 259 www.wonen-en-sfeer.nl NIEUWE COLLECTIE DIRECT UIT VOORRAAD LEVERBAAR In deze editie: Go Out: Pack & leave... 4 Oudemirdum Tel. 06-53404630 www.roosma.nl Makkum Tel. 06-53215185 Gebr. Roosma B.V. Riet-Dakdekkersbedrijf Gebr. Roosma B.V. Riet-Dakdekkersbedrijf Glemmer on the Beach 2012 3

description

RondOm Heerenveen 7-5 juli 2012

Transcript of RondOm Heerenveen 7-5 juli 2012

Page 1: RondOm Heerenveen 7-5 juli 2012

Nr. 5 - Jaargang 1juli 2012

www.rondomheerenveen.nl

Wat is dat nou voor auto?

13

Heeren van ‘t Fean: Richard Goulooze

15

Tafel 10: Erben en Renate bij De Koperen Hoogte, zie pagina 9

@roheerenveen

Volg ons op

SfeerMEUBELENLAMINAAT

PVC VLOERENWOONDECORATIE

Ook op de 1e etage 2500 m2 meubelen!

Bokslee 10 - Naast Peugeot HylkemaHeerenveen - T.: 0513 - 624 259

www.wonen-en-sfeer.nl

NIEUWE COLLECTIE DIRECT

UIT VOORRAAD LEVERBAAR

In deze editie:

Go Out:Pack & leave... 4

OudemirdumTel. 06-53404630

www.roosma.nl

MakkumTel. 06-53215185

Gebr. Roosma B.V.Riet-Dakdekkersbedrijf

Gebr. Roosma B.V.Riet-Dakdekkersbedrijf

Glemmer on the Beach 2012

3

Page 2: RondOm Heerenveen 7-5 juli 2012

Meer weten?

www.zachtwaterzonderzorgen.nl of bel 088 98 99 100

reken voorgoed af Met kalkaanslag

Hoe Hard Is Uw water?

Pasteurweg 14

8503 aB Joure

tel. 088 98 99 100

fax 088 98 99 110

[email protected]

www.aquacombi.nl

PANDA. NU VANAF 3 3.995,-*

DE NIEUWE FIAT PANDA IS ZO SCHOON DAT JE TOT 2014 GEEN WEGENBELASTING BETAALT. ALLEEN DEZE ZOMER PROFITEER JE VAN 3 2.300,- EXTRA VOORDEEL. EN DANKZIJ DE 50/50 DEAL BETAAL JE NU 3 3.995,- EN DE ANDERE HELFT PAS IN 2014. KOM NAAR ONZE SHOWROOM EN LAAT JE VERRASSEN DOOR DE NIEUWE FIAT PANDA.

GEM. BRANDSTOFVERBRUIK 4,2 L/100 KM (1 OP 23,8). CO2: 99 G/KM.

*Vraag naar de voorwaarden van de 50/50 deal. Prijs na aftrek inruilbonus en EcoPlus bonus voor inruilauto’s van 2002 en ouder, incl. BTW, excl. kosten rijklaar maken, en verwijderingsbijdrage. Afgebeelde auto wijkt af van de standaard

specifi caties. Het fi nancieringsaanbod betreft een uitgestelde betaling via Fiat Financial Solutions, handelsnaam van FGA Capital Netherlands B.V. (AFM vergunningsnummer 12013694).

wegenbelasting5 0 bijtelling14%

VOOR IEDEREEN DIE VAN GROEN HOUDT.

Page 3: RondOm Heerenveen 7-5 juli 2012

Heerenveen 3

Artiesten 2012Nick & Simon

BløfAli B op volle toeren

Chris Hordijk2 Brothers On The 4th Floor

Die TwaElske DeWallFalco Luneau

Het Goede DoelKrystl

One Two Trio JukeboxDJ Quintino

ASMAN

De Zeeuwse groep BLØF viert dit jaar haar 20-jarig jubileum en is één van de hoofdacts van het Glemmer Beach Festival 2012, dat dit jaar plaatsvindt op 30 en 31 augustus en 1 september op het strand van Lemmer. De editie van vorig jaar trok ruim 13.000 bezoekers en was daarmee lekker druk zonder massaal te zijn.

BLØF – NICK EN SIMON – Ali B OP VOLLE TOEREN – Dj QUINTINO –HET GOEDE DOEL

Come 2 Glemmer 2012!

De superformatie BlØF speelt op vrijdag 31 augus-tus en op donderdag 30 augustus geven Nick en Simon met hun band een exclusief 90 minuten du-rend live-concert. Dit is exclusief voor Friesland en omgeving, want helaas zelden treedt dit populaire duo met band op .

Verder is de organisatie erg blij met de komst op zaterdag 1 september van het bijzonder populaire tv concept Ali B op Volle Toeren, waarin Ali samen met rapper Brownie oude hits in een nieuw jasje brengt. De special guests hierbij zijn George Baker en Dennie Christiaan.

In de grote tent op het strand zijn verder optredens van: Chris Hordijk & band (2e in de finale van The Voice of Holland) , Krystl (op tournee geweest met Marco Borsato), het Friese supertalent Elske DeWall (heeft onlangs opgetreden met Lionel Ritchie), One Two Trio, Die Twa , Crazy 3, Almondegas (Brazili-aanse Samba) 2 Brothers on the 4th Floor en vele anderen.

Traditioneel zal een populaire Dance DJ het festi-val afsluiten en dat is dit jaar DJ Quintino. Op de B

(each)stage in de Sun&Fun tent zijn elke dag optre-dens te zien van verschillende artiesten en op zater-dag een brede line up van populaire regionale dj’s. Zaterdag is de dresscode Beach: wie worden miss en mister Glemmer 2012?

Tickets en meer via: www.glemmer.nlwww.facebook/glemmerfestival Twitter #glemmerfestival #glemmer

Win kaarten! In samenwerking met organisator MBN Producties stelt RondOm 9x2 kaarten beschikbaar

voor Glemmer 2012. Geef antwoord op de volgende vraag en win!

Wie zijn op Glemmer 2012 de special guests van Ali B?

Stuur het antwoord met je naam, adres en telefoonnummer naar [email protected] Geef ook aan welke avond jouw voorkeur heeft!

Page 4: RondOm Heerenveen 7-5 juli 2012

go outone life, live it!

4

Go outOne life, live it!

Vrienden uit het westen lieten wij onlangs Leeuwarden zien. Zij waren verrast door de historische sfeer van de binnen-stad. De verwachtingen waren blijkbaar niet te hoog. Klein minpuntje waren de drie Liwwadder dames die toekeken bij het praamvaren. Die lieten ons weten niet te snappen wat wij dáár nu zo leuk aan vonden. En het was heel leuk én leerzaam. Een aanrader. Net als de elektrische sloepen van de VVV Leeuwarden.

Dat brengt mij op onze rol als gastheer en gastvrouw. Trots als we doorgaans zijn op onze eigen stad en streek, zijn wij zelf de beste ambassadeurs voor toeristisch Friesland. Wij weten hier uitstekend de weg. Kennen de leuke weg-getjes en vaarten. Genieten van de zonnige terrassen en lek-kernijen. Maar delen we dit wel met onze vrienden, familie en bekenden? Realiseren we ons voldoende hoe bijzonder Friesland is voor westerlingen? Wat “gewoon” is voor ons, is vaak bijzonder voor een gast van buiten. In Friesland voel je de wind, de zon, zo je wilt het regenwater, toch net even anders. Hier is het voor hen genieten van het buitenleven, van de dorpen en de steden.

Neem daarom uw gasten mee naar buiten. Geniet van evenementen als het Skûtsjesilen of de Sneekweek. Nodig ze uit voor een trip naar een van onze Waddeneilanden. Men zal u jaren later nog prijzen hiervoor. Of neem hen mee voor een avondwandeling door de Prinsentuin, de mooiste jachthaven van Nederland, en sluit de avond af op een van de fraaie terrassen in de bin-nenstad. Leuk voor uw gasten én extra leuk voor uzelf.

En we scoren er gelijk weer veel nieuwe ambassadeurs voor Friesland bij! BeleefFriesland.nl en TouristInfoFryslan.nl helpen u graag verder op weg. Ik wens u een fijne zomer en heel veel plezier met elkaar.

Paul van Gessel,Directeur Fryslân Marketing

Er op uit, beleef Friesland

Reislustig als we zijn, verleggen we graag onze grenzen en trekken er op uit. We zoeken het goede om van te genieten, beleven wat van werkelijke waarde is en delen de herinneringen daaraan. Pak daarom nu je dingen en vertrek. Go out! Vervul het levenscredo: One Life, Life It!

25% korting in de vakantie bij25% korting in de vakantie bij25% korting in de vakantie bij25% korting in de vakantie bij25% korting in de vakantie bij

Aqua Zoo Friesland

Tegen inlevering van deze bon krijg je 25% korting (max. 4 pers.) op de entreeprijs van Aqua Zoo Friesland. Deze actie is geldig t/m 2 september 2012 en is niet geldig i.c.m. andere arrangementen en/of acties.

Aqua Zoo Friesland - De Groene Ster 2 in Leeuwarden

www.frieslandzoo.nl

Win kaarten voor…… een spetterend avontuur!De waterrijke dierenwereld van Aqua Zoo Friesland; wat een belevenis! Ontmoet zeeberen, zeehonden, pinguïns, wallabies, flamingo’s, dwergotters, ocelotten, bevers en pelikanen en kom oog in oog te staan met ringstaartmaki’s en rode vari’s op het lemureneiland.

Kaarten winnen? Geef antwoord op de volgende vraag: hoe groot is het overdekte naturama van Aqua Zoo? RondOm stelt 12x2 kaarten beschikbaar. Mail dus nu je antwoord naar [email protected] en win!

www.frieslandzoo.nl

Page 5: RondOm Heerenveen 7-5 juli 2012

go outone life, live it!

5

Duurzame missieDe zomer is de tijd van buiten leven. We komen dichter bij de natuur, voelen de warmte van de zon en als het even kan een briesje.

Hoeveel meer zouden we genieten als we wisten dat die zon hard bezig is onze elektriciteitsrekening te betalen? Warm water maakt, terwijl een zwoel briesje via onze kleine windturbine het laatste beetje stroom voor ons verzamelt?

Heerlijk hè, die zomer? 1Ergecon levert alles waarmee u op een duurzame manier uw energierekening kunt overslaan.

1Ergecon Hoofdstraat-West 48b, Noordwolde T: 085-4891100 www.1ergecon.nl

Beautiful Kidz NamibiaOp safari in Namibië

Een spannende zoektocht naar 24 wilde dieren….

Bestel dit leerzame spel voor jong en oud door € 7,50 over te maken op rek.nr. 13.63.11.261 t.n.v. Beautiful Kidz Namibia te Joure o.v.v. “Safari”.

Met uw aankoop steunt u het werk in ons dagverzorgingscentrum.

Beautiful Kidz Namibia NederlandLyts Luchtenveld 39, 8501 EZ JoureT: 0513-43 40 75 www.beautifulkidznamibia.nl

Op safari in Namibië

Ameland ActiefZo dichtbij en toch geeft Ameland altijd een puur vakantiegevoel. Wilt u een compleet verzorgde dag, weekend of week op dit prachtige Waddeneiland doorbrengen met uw familie, vereniging, personeel of school? Ameland Actief regelt het tot in de puntjes voor u.

Wat dacht u van een kampvuur op het strand, een rondrit in een trein, een barbecue met uitzicht op zee of een stevige wandeltocht door de duinen? Maak uw bezoek onvergetelijk en laat de organisatie over aan Ameland Actief.

Ameland ActiefD. Klipweg 15, Ballum AmelandT: 0519-55 63 80www.ameland-actief.nl

Stoomstadje SimpelveldOmringd door groen, ruimte en een verkwik-kende rust, slechts af en toe doorbroken door de fluit van onze buren, de stoomtrein.

Centraal tussen Parkstad met o.a. de GaiaZOO (‘Leukste Dierentuin van NL’); het heuvelland; en cultuurrijke steden als Aken en Maastricht. De perfecte basis om te genieten met de zachte Limburgse G… Wij bieden U de mogelijkheid om veelal zelf de dag van aankomst/vertrek te bepalen. Daarnaast ontvangen wij op het park ook graag uw trouwe viervoeter.

Bungalowpark SimpelveldKruinweg 1, SimpelveldT: 045-544 12 42www.bungalowparksimpelveld.nl

Page 6: RondOm Heerenveen 7-5 juli 2012

Van 339,-

Voor

249,-

Van 3435,-

Voor

2699,-

MODERN DREAM4-delige loungesetUitgevoerd in breed zilverkleurig vlechtwerk

Van 899,-

Voor

499,-

VENTURA4-delige vlechtwerk loungeset

Planetenlaan 2 • 8938 AL Leeuwarden • Tel. 058 - 215 07 73 • [email protected] • www.mazz.nl

Ma. t/m vrijdag: 09.00 - 18.00 uur • Do.: 09.00 - 21.00 uur • Za.: 09.00 - 17.00 uur

SAVOY4-delige vlechtwerk loungesetAfmetingen: 225x225cm

CHOPPERTextileen met aluminium frame

Per stuk49,95

PHOENIX4-delige compacte loungesetaluminium frame + polywood tafelblad

4 stuks

149,85

SUMMERDEALS!

TOT 50% KORTING OP TUIN- & LOUNGESETS

VanREIMSGranieten fonteininclusief pomp en verlichting80x80cm

Van 299,-

Voor

279,-

WAVE4 verstelbare stoelenTafel met Kettalux blad (140x95cm)

Van 911,-

Voor

649,-

SANTIAGO4 verstelbare stoelen1 tafel 150x90cm teakhouten blad

Van 1075,-

Voor

695,-

Van 399,-

Voor

249,-

3 + 1 GRATIS!

Van 1399,-

Voor

649,-

DUCANE 41004 RVS branders Geïntregreerde thermometerElektronische ontsteking

Voor

349,-

599,-Van

Planetenlaan 2 • Leeuwarden (bedr. park de Hemrik) • Tel.: 058 - 288 21 20 • www.mazzelshop.nl

Groot(s) in recreatie!

Kampeerartikelen

Caravanaccessoires

(Voor)tenten

Camping- & Tuinmeubelen

Barbecues & Buitenkeukens

Speelgoed & Speeltoestellen

Nu 139,-

CARRI CHEF DELUXE Zeer complete Skottelbraai.Met grillplaat, pandrager, ovendeksel, skotteltop en onderstel.

Van 229,-

Afmetingen: 214x76cm

COMFORT CHAIR DELUXE

Nu 159,-

CITY GRILL 420 De meest compacte gaskogel bbq ter wereld!

met GRATIS tas t.w.v. 29,95

EAZI KITverwisselbare kookpit- en lampsetideaal op vakantie en noodgevallen

Nu 14,95

met GRATIS 190g gas cartouche!

MAKONDE 4 TCCompacte 4 persoons familietentVolledig getapet, PU gecoat katoen/polyesterincl. inritsbaar grondzeil + porch!

Nu 549,-Van 999,-

MASAI 2 2 persoons tentVolledig getapet, polykatoen (35% katoen, 65% polyester).Binnentent ademend polykatoen.

Nu 499,-Van 625,-

Nu 49,99Van 64,99

8 standen verstelbaar. Met hoofdkussen

HETELUCHT OVENCapaciteit van 9 LiterTemperatuur 100-250ºCIncl. braadpan, braadrek, handgreep van pan

Nu 29,95Van 34,95

KOOKEILAND EASY FOLDING

Nu 89,95Van 129,-

Afmetingen: 103 L x 55 B x 81 HInclusief hittebestendig rolblad

Page 7: RondOm Heerenveen 7-5 juli 2012

go outone life, live it!

7

Pack & leave.. # Go out!Let me entertain you! Nightlife, dance, concerten, festivals, musea, theater: kunst

en vermaak maken het leven leuker! Dus ontsnap aan de sleur en beleef!

VerweggistanIWie er echt op uit wil, moet niet altijd de geijkte paden betreden. Zoek daarom ook eens het onbekende, zoals het Pontisch gebergte in het noordoosten van Turkije. Deze keten rijst op tot maximaal zo’n 4 kilometer hoogte op de pieken van de berg Kaçkar. Deze uitloper van de Kaukasus kent een immense diversiteit aan flora en fauna, zoals inheemse bloemen en insecten. Prachtig om te wandelen, maar pas op: in de schaars bewoonde coniferenbossen leven bruine beren en wolven. www.koningaap.nl

PaardendagenMet de Paardendagen, een fantastisch evenement dat vele duizenden bezoekers zal trekken, staan de dorpen Driezum, Wâlters-wâld en Damwâld van 26 juli tot en met 28 juli weer helemaal in het teken van de paardensport en nog veel meer. Een geweldig dagje uit voor het hele gezin. www.paardendagen.nl

Lonely PlanetGent werd vorig jaar door Lonely Planet met stip opgenomen in de lijst van tien steden die het meest een bezoek waard zijn. Volgens Lo-nely Planet is de stad zelfs het best bewaarde geheim van Europa. De gastvrijheid, de onge-dwongen sfeer, de prachtige monumenten en roemrijke horeca maken Gent tot place to be.www.gent.be

Uit te huur!Een eigen evenement? Dat staat of valt met de ambiance van de locatie. U zoekt een plek die indruk maakt bij uw gasten, maar die ook gemakkelijk bereikbaar is en voldoende parkeergelegenheid biedt. En met al deze facetten zit u goed bij Posthuis Theater in Heerenveen. Ook om te trouwen!www.posthuistheater.nl

Smile!Laat je lachspieren eens lekker kietelen door cabaret of stand-up comedy. Sterke verhalen, grove liedjes, spitsvondige grappen? Zoek ze op, laat je verrassen en lach, lach en lach! www.comedycafe.nl

LiefkozingIn kunst kun je avontuurlijke reizen maken. Neem het schilderij Liefkozing.

Het lijnenspel en de vlakverdeling maken het schilderij abstract, waar het beeld herkenbaar blijft. “Het doek is opgezet met acrylverf en daarna ben ik overgegaan op

olieverf. De kleuren die ik hier gebruik zijn heel herkenbaar in al mijn schilderijen. Ik ben dan ook een ‘colourist’, zou je kunnen zegen.”

Beeldend kunstenares Suan Broekhuijsen (Rotterdam 1957) exposeert nog tot 16 september in het gemeentehuis van Skarsterlân, Herema State 1, Joure.

www.suana.nl

Lege zakken kunnen je niet tegenhouden: go out! Gratis muziek, theater en exposities; overal kun je ook zonder geld van kunst en cultuur genieten! Er zijn ontzettend veel leuke dingen te doen, die geen cent kosten: jeugdthea-tervoorstellingen, comedy, concerten, debatten, noem maar op.

www.gratisdagjeuit.nl

Gratis!

Breek uit!Aage Vening Meinesz was een meesterkraker, die bekend werd onder de naam Aage M. Als gereed-schap gebruikte hij vaak zijn legenda-risch geworden thermische lans, een apparaat dat na ontsteking met een vlam van 3500 graden door beton en het dikste metaal brandt. In 1973 werd de kraker gepakt en veroor-deeld tot 4,5 jaar cel in gevangenis Blokhuispoort in Leeuwarden. Op ingenieuze wijze wist hij te ontsnap-pen, om vier maanden later weer op-gepakt te worden. Zelf eens ontsnap-pen uit de Blokhuispoort? Dat kan!

www.actatheater.nl

Page 8: RondOm Heerenveen 7-5 juli 2012

Wok Ming

Midstraat 173, Joure

T 0513 - 41 37 27

www.wokming.nl

Restaurant- en Pannenkoekschip De Klipper

Fok 78, Heerenveen

T 0513 - 65 48 87

www.restaurantschip.nl

De Tjongervallei

Marwei 14, Delfstrahuizen

T 0514 - 54 11 22

www.tjongervallei.nl

De Oude SchouwOude Schouw 6, Oude Schouw (Akkrum)

T 0566 65 21 25

www.oudeschouw.nl

De Ontdekking

Breedpad 11, Heerenveen

T 0513 - 61 00 10

www.deontdekkingheerenveen.nl

Pèpè & Coco

Achter de Kerk 10, Heerenveen

T 0513 - 64 51 50

www.pepecoco.com

Heerenveen8

Fletcher Hotel-Restaurant Heidehof

Golflaan 1, Heerenveen

T 0347 - 75 04 33

www.hotelheidehof.nl

Victoria Park Wolvega

Drafsportlaan 20, Wolvega

T 0561 - 61 80 13

www.victoriaparkwolvega.nl

Restaurant- en Pannenkoekschip

“De Klipper”

Hajé Hotel Heerenveen

Rijksweg A7, Schans 65,

voorheen rotonde Heerenveen

T 0513 - 61 86 18

www.hajerestaurants.com

Abe Lenstra StadionRestaurant ‘De Ambiance’

Abe Lenstra boulevard 21, Heerenveen

T 0513 - 65 10 33

www.abelenstrastadion.nl

Page 9: RondOm Heerenveen 7-5 juli 2012

Erben en Renate Wennemars dineren in De Koperen Hoogte

Op de medaillespiegel van Erben Wennemars (36) valt te zien dat hij bijna tweehonderd medailles bij elkaar schaatste in zijn carrière. Zijn belangrijkste prijs zit echter tegenover hem in De Koperen Hoogte:tv-presentatrice Renate Wennemars-Van der Zalm (40) trouwde in 2003 met de sympathieke topsporter. Met ‘RondOm Heerenveen’ babbelt het spontane stel over eten, drinken, werk en leven...

De Koperen Hoogte

Restaurant ‘La Tour’ - Zwolle

De combinatie van uitzicht en gastronomie geeft

een heel speciale touch aan dineren in het unieke

draaiend restaurant ‘La Tour’. Op ruim 50 meter

hoogte in de kop van de toren geniet u van een

culinair à la carte diner en een prachtig uitzicht dat

telkens varieert. Het restaurant is omgeven door glas

en draait in een tijdsbestek van ruim drie uur rond

de keuken in het voormalige waterreservoir van de

toren. Van maandag t/m zaterdag geopend vanaf

18.00 uur en op zondag geopend vanaf 17.00 uur.

Wat zou je op dit moment gemakkelij-ker afgaan: een week niet eten of een week niet sporten?Erben: Erben: “Ik kan gemakkelijk een tijdje zonder eten, maar het sporten moeten ze me niet afpakken. Hardlopen, fietsen en schaatsen in de winter. Als ik maar lekker moe kan worden.”Renate: “Zonder sport wordt Erben een tik-kie vervelend. Zonder chips trouwens ook.”

Renate heeft eens gezegd dat ze niet kan koken. Wat voor consequenties heeft dat thuis? Renate: “Koken is geen pretje, maar een noodzakelijk kwaad. Zoals in veel gezinnen zijn er een stuk of tien dingen die ik goed kan maken. Probeer ik eens heel wild iets nieuws, dan wordt dat vaak niet zo enthou-siast ontvangen. Ik heb vroeger nooit speci-ale sportvoeding gekookt, dat hoefde niet.”

Zijn er thuis wel eens protesten aan de keukentafel te horen van jullie zoons Joep en Niels?Renate: “Wij hebben fijn van die stan-daardkinderen die van standaardkinder-dingen houden: pannenkoeken, pizza, pa-tat. We eten verder altijd gezond, dus veel aardappelen, groente en een klein stukje vlees. Vrijwel alles eten we zoutloos, zon-der jus of sausjes en de jongens klagen nooit over het eten.”

Wat vinden jullie van de sfeer en het eten in De Koperen Hoogte?

Erben: “We zijn hier al eens eerder ge-weest; het uitzicht is natuurlijk fantastisch en het ronddraaien van het restaurant is uniek. En het eten smaakt opperbest!”

Aan tafel wil men nog wel eens den-ken: ‘die laatste keer opscheppen had ik beter niet kunnen doen’. Heb jij in je carrière altijd de goede keuzes ge-maakt?Erben: “Natuurlijk niet. Maar dat weet je al-tijd pas achteraf. Vlak voor de Olympische Spelen van 2006 in Turijn wilde ik iets for-ceren, een positievere energie. Dat had ik achteraf beter niet kunnen doen, want ik ben toen uit het team gezet.”

Ben jij ijsmeester tegenwoordig?Erben: “Haha, je doelt op ‘Erben’s Natuur-ijs’, de nieuwe lijn biologisch yoghurtijs die sinds dit voorjaar bij Albert Heijn te verkrij-gen is. De winst daarvan gaat de komende twee jaar naar het Jeugdsportfonds, dat kinderen van wie de ouders niet de midde-len hebben, in staat stelt om te sporten. Ik ben dus gestopt met het ad hoc opdraven op allerlei evenementen en draag op deze manier mijn steentje bij aan goede doelen. Zo heb ik zelf wat meer rust en kan ik bij-voorbeeld ook één keer per week op de

tractor zitten. Ik wil goed leven, maar ook goed doen.”

Jarenlang heeft de loopbaan van Er-ben voorop gestaan; gaan we Renate weer vaker als tv-presentatrice zien nu het schaatsen is gestopt? Renate: “We dachten altijd dat het rustig zou worden als Erben stopte, maar hij is ra-zenddruk en vindt alles leuk. Ik ga bij een productiebedrijf meedenken over nieuwe programma’s. Soms zeggen oud-collega’s uit de showbizz dat ik weer moet gaan pre-senteren, maar daar blijft het dan bij. Span-nender is het niet!”

Je bent betrokken bij PEC Zwolle. Wat je doe je daar precies?Erben: “Ik zit in de Raad van Commis-sarissen en ik ben ambassadeur van PEC Zwolle United, de maatschappelijke tak. Met verschillende projecten wil de club maatschappelijke betrokkenheid laten zien. Een voorbeeld is het project ‘Playing for Success’. Kinderen met leerachterstand op school kunnen een lesprogramma vol-gen in het stadion. In die inspirerende om-geving krijgen ze hun vertrouwde vakken, die echter nu aan sport of PEC Zwolle zijn gerelateerd. De kinderen boeken goede

Wat hebben Erben & Renate gegeten?

* Gebraden runderstaartstuk op een remoulade salade met gemarineerde bundelzwam,

tuinkruiden en schorsenerenchips.* Gebraden Hollandse lamsrugfilet met vanille ui

en een kroket van lamstong, lamsjus.* Kalfshaas medaillon met ragout van kalfswang

en groene asperges, met gekonfijte Roseval aardappelen en voorjaarsgroenten, rode wijnjus.

* Passievruchten-meloen granite met cocos-malibuschuim.

* Cheesecake met mangocompote, mangogelei en frambozensorbetijs.

Welke bekende streekgenoot zouden jullie nog wel eens willen terugzien in deze rubriek?

“Jeroen Krabbé. Hij heeft een huis in Dalfsen en is hartstikke betrokken bij het dorp en de streek waar ook wij wonen.”

Tafel

resultaten, krijgen een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen. PEC Zwolle en de samenwerkende scholen hebben voor dit project vorig jaar de ‘Meer Dan Voetbal Award’ gewonnen.”

Wie is Kees Roeiboot?“Dat ben ik! Ik vond ‘Erben Wennemars’ geen heldennaam. Dan moest je ‘Peter Post’ of ‘Ard Schenk’ heten; van die simpele, échte namen. Ik verzon zelf de alias ‘Kees Roeiboot’, die ook gemakkelijker in het ge-heugen bleef. Die grap achtervolgt me nog steeds!”

Goed leven & goed doen

De Koperen Hoogte

Lichtmisweg 51, Zwolle

T 0529 - 42 84 28

www.dekoperenhoogte.nl

Heerenveen 9

Page 10: RondOm Heerenveen 7-5 juli 2012

Heerenveen10

woon!woon!

Makelaardij Hoekstra Heerenveen

Degelijk traditioneel gebouwd vrijstaand woonhuis meteen grote aangebouwde stenen garage. Gelegen op goederustige woonstand. Bouwjaar 1991. Eigen grond 456 m

0513 - 62 83 00

GORREDIJK • DOALHOF 78

www.makelaardijhoekstra.nlkoopsom € 224.500,- v.o.n.

Makelaardij Hoekstra Heerenveen

4-Kamer appartement, gemoderniseerd, op de 6e etagegelegen met een zonnig royaal balkon, eigen berging opde eerste laag en een centrale fietsenberging op debegane grond.

0513 - 62 83 00

HEERENVEEN • MUNT 23

www.makelaardijhoekstra.nlvraagprijs € 114.000,- k.k.

Makelaardij Hoekstra Heerenveen

Wat een mooie woonplek nabij het centrum, uitvalswegen,Skoatterwald en Oranjewoud! Vrijstaand woonhuis meteen vrijstaande garage, eigen oprit en gelegen op eenprima kavel van 452 m².

0513 - 62 83 00

HEERENVEEN • HET MEER 91

www.makelaardijhoekstra.nlvraagprijs € 145.000,- k.k.

Makelaardij Hoekstra Heerenveen

Schitterend afgewerkt, gerenoveerd appartement met 2woonlagen gelegen in het centrum. Berging aanwezig opde begane grond en een balkon op de zonzijde. Totaalcirca 115 m² woonoppervlakte, zeer riant dus!

0513 - 62 83 00

HEERENVEEN • DE FORTUIN 235

www.makelaardijhoekstra.nlvraagprijs € 155.000,- k.k.

Makelaardij Hoekstra Heerenveen

Keurige frisse tussenwoning met liefst 5 slaapkamers,zonnige achtertuin en een garage.Gelegen op rustige woonlocatie zonder overburen nabijallerlei voorzieningen, Oranjewoud en de uitvalswegen.

0513 - 62 83 00

HEERENVEEN • GAASTERLANDLAAN 21

www.makelaardijhoekstra.nlvraagprijs € 189.000,- k.k.

Makelaardij Hoekstra Heerenveen

NU TIJDELIJK EEN STUNTPRIJS!! Schitterend gelegenroyaal hoekappartement met 2 woonlagen op de bovensteverdieping(3e etage) en een prachtig uitzicht over degolfbaan en waterpartij.

0513 - 62 83 00

HEERENVEEN • GOLFLAAN 20-31

www.makelaardijhoekstra.nlkoopsom € 229.000,- k.k.

Makelaardij Hoekstra Heerenveen

TIJDELIJKE PRIJSVERLAGING EN VON-AANBIEDING!Penthouse te koop! Wonen op de bovenste woonlaag meteen schitterend uitzicht aan de rand van het centrum? Webieden hier een fraai gelegen compleet penthouse aan.

0513 - 62 83 00

HEERENVEEN • PASTORIELAAN 83-03

www.makelaardijhoekstra.nlvraagprijs € 249.000,- v.o.n.

Makelaardij Hoekstra Heerenveen

In het gewilde Heerenveen-noord gelegen karakteristieksfeervol vrijstaand woonhuis met beschutte achtertuin eneigen oprit. Gemoderniseerd met het behoud van deauthentieke elementen.

0513 - 62 83 00

HEERENVEEN • FOK 42

www.makelaardijhoekstra.nlvraagprijs € 249.000,- k.k.

Makelaardij Hoekstra Heerenveen

OPEN HUIS DONDERDAG 26 JULI VAN 17-18 UUR!!Verrassend en uniek woonhuis! Halfvrijstaand metverlenging aan de achterzijde en geheel onderkelderd metvele mogelijkheden. Grote kavel van maar liefst 540 m².

0513 - 62 83 00

HEERENVEEN • VEENSLUIS 28

www.makelaardijhoekstra.nlkoopsom € 294.500,- v.o.n.

Makelaardij Hoekstra Heerenveen

Karakteristieke woning met aanbouw nabij centrum vanHeerenveen op een ruim perceel van ca. 1300 m2 met eenlosstaande stenen loods (10 m x 12 m), (incl. inpandigegarage).

0513 - 62 83 00

HEERENVEEN • HET MEER 149

www.makelaardijhoekstra.nlvraagprijs € 325.000,- k.k.

Makelaardij Hoekstra Heerenveen

Fantastisch gelegen vrijstaand woonhuis met eenvrijstaande grote garage en vrij uitzicht aan de achterzijde.Gelegen op rustige woonstand aan de rand vanHeerenveen. Bouwjaar 1988. Eigen grond 473 m².

0513 - 62 83 00

HEERENVEEN • PRAAM 35

www.makelaardijhoekstra.nlvraagprijs € 362.500,- k.k.

Makelaardij Hoekstra Heerenveen

Zeer complete vrijstaande woning op een royale kavel van1020 m² eigen grond. Het huis is fors uitgebreid en 2011 iser een grote kapschuur-/berging geplaatst. Goedewoonlocatie vlakbij Heerenveen en de uitvalswegen.

0513 - 62 83 00

LUINJEBERD • AENGWIRDERWEG 126

www.makelaardijhoekstra.nlvraagprijs € 275.000,- k.k.

Makelaardij Hoekstra Heerenveen

Vrijstaand wonen aan het water! Fraaie degelijke villa metaangebouwde garage en eigen aanlegplaats. Eigen grond510 m². Inhoud ca 600 m3. De achterzijde is op hetzuidwesten met een houten terras aan het open vaarwater.

0513 - 62 83 00

NES GEM BOARNSTERHIM • DE REAK 18

www.makelaardijhoekstra.nlvraagprijs € 439.000,- k.k.

Makelaardij Hoekstra Heerenveen

Aan de rand van Heerenveen gelegen temidden van deweilanden grote boerderij met weiland en velemogelijkheden. Bouwjaar ca. 1940. Eigen grond 2 Hectareen 22 centiare.

0513 - 62 83 00

ROTTUM FR • BINNENDYK 83

www.makelaardijhoekstra.nlvraagprijs € 495.000,- k.k.

Makelaardij Hoekstra Heerenveen

Karakteristiek vrijstaand woonhuis met een prachtigeroyale zonnige tuin op het zuidoosten. Gelegen centraal inhet dorp nabij Heerenveen en Joure. Dubbele oprit,vrijstaande houten schuur met veranda.

0513 - 62 83 00

SINTJOHANNESGA • STREEK 103

www.makelaardijhoekstra.nlvraagprijs € 249.000,- k.k.

Makelaardij Hoekstra Heerenveen

Vrijstaand karakteristiek woonhuis met een vrijstaandehouten schuur en een prima beschutte achtertuin.Eigen grond 390 m². Bouwjaar ca. 1920.

0513 - 62 83 00

TIJNJE • WARREWEI 22

www.makelaardijhoekstra.nlvraagprijs € 155.000,- k.k.

Page 11: RondOm Heerenveen 7-5 juli 2012

Heerenveen 11

woon!woon!

Deze luchtige en moderne TV-zetels

van Jori combineren een licht en fijn

design met een degelijk zitcomfort. Het

gespecialiseerde mechanisme zorgt

ervoor dat de bediening nog vlotter en

gemakkelijker verloopt. Tevens werd

er tijdens het ontwikkelingsproces

enorm veel aandacht besteed aan het

comfort. Zo bieden de armleggers zelfs

in de uiterste ligpositie een perfecte

ondersteuning. De onderbouw van de

zetel werd tot een minimale omvang

herleid zodat het design een lichte en

fijne uitstraling heeft.

Meer inspiratie? www.jori.com

Met nieuwe kleuren als turkoois en parelmoer zet de KitchenAid Artisan

Mixer zijn succesverhaal verder. Met zijn pure, tijdloze vorm is deze keukenro-

bot uitgegroeid tot een vast designicoon. Ook de kwaliteit is wereldwijd ge-

kend, waarbij de grote troef het planetair kneedsysteem is. Dankzij de sterke

motor met directe aandrijving werkt de keukenrobot praktisch geruisloos. De

volledig gegoten metalen constructie – met afgerond design voor een mak-

kelijke reiniging – zorgt dan weer voor duurzame stevigheid.

Meer inspiratie? www.kitchenaid.com

Op roomplanner-online.nl maak je in een handomdraai een 2- of 3D-ontwerp van je

nieuwe inrichting. Met een klik op de muis komt je keuken, woon- slaap- of badkamer

vervolgens in de juiste verhouding op het computerscherm te staan. Experimenteren met

vloeren, kleuren, meubels, met verlichting of stoffering? Inspiratie wordt creatie?

Meer inspiratie?

www.roomplanner-online.nl

Met zes versnellingen en een krachtige 420 cc motor is de Expert Scooter Pro van Wolfgarten een echte maairacer. Toch neemt hij minder ruimte in beslag dan veel andere zitmaaiers. Ook is de vorm-geving erg doordacht. De 200 liter grote grasvangzak kan bijvoor-beeld zittend vanaf de maaier worden geleegd. Verder heeft de Ex-

pert grote banden voor drukvermindering op het gazon en reduceert de kunststof ombouw optimaal het geluid van de motor. Koppel dit aan de in hoogte verstelbare stuurkolom voor extra comfort en je hebt een ideale maaimachine, ook voor kleinere grasveldjes.

Meer inspiratie? www.grasmaaierkopen.com

Een eenvoudige en ook heel mooie manier om digitale muziek naar luidsprekers te streamen, is de

prachtige Playmaker van Bang & Olufsen. Dit systeem biedt draadloos toegang tot digitale muziek-

collecties via je smartphone of tablet. Omdat alle Bang & Olufsen-luidsprekers actief zijn (dus met

speciaal afgestemde en geïntegreerde versterkers in iedere kast), is het nu simpeler dan ooit om door

het hele huis een goed geluidssysteem te creëren. In het compacte witte design zit namelijk alles wat

nodig is om te streamen. De Playmaker is zo klein dat deze amper opvalt op een boekenplank.

Playmaker functioneert met zowel Apple AirPlay als met DLNA en kan alles

vanaf vrijwel iedere smartphone, tablet, Mac, PC of mediaserver streamen.

www.mtroelstra.nl

Inspiratie? Creatie!

Relax! Artiest in de keuken

Playmaker

Oplage: 40.000 ex.Uitgave: Publicar B.V. Francois HaverSchmidtwei 5a 8914 BC Leeuwarden T. 058 - 288 58 71 F. 058 - 289 07 37 E. [email protected] I. www.publicar.nl I. www.rondomheerenveen.nl Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar ge-

maakt op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestem-ming van de uitgever. Typ- en/of zetfouten voorbehouden.

Vormgeving: Publicar DTP Lauwerens Boender Redactie: Publicar B.V. Bureau BitoenAcquisitie: Publicar B.V. Maaike van den Berg T. 06 -537 725 87Drukwerk: FD Hoekstra BoomVerspreiding: FRL Verspreidingen B.V. T. 058 - 21 54 157Verschijningsdata: 27 augustus, 24 september, 22 oktober

Colofon nummer 5 • jaargang 1 • juli 2012

Volg ons op

@roheerenveen

Page 12: RondOm Heerenveen 7-5 juli 2012

Heerenveen12

Tot Uw Dienst!Veel bedrijven denken tegenwoordig meer in oplossingen dan in producten. Alles draait om de klant zo optimaal mogelijk van dienst te zijn. De zakelijke dienstverlening is dan ook explosief gegroeid. Maar anders dan bij een product is het vaak lasti-ger voor dienstverleners om hun onderscheidend vermogen inzichtelijk te maken. Wat mogen potentiële klanten van een bedrijf verwachten?

In Tot Uw Dienst! presenteren professionele dienstverleners zichzelf, stuk voor stuk bedrijven die met al hun expertise voor u klaarstaan. Zij bieden zowel bedrijven als particulieren oplossingen op maat, ook als het gaat om complexe vraagstuk-ken. Heeft u, kortom, langlopend of eenmalig de hulp nodig van professionals? Bel ze, ze staan tot uw dienst!

Friese consumenten hebben ontdekt dat de hardheid van hun kraanwater erg

fluctueert. Op dagen van ongewoon hoge hardheid kunnen auto’s na het was-

sen bijvoorbeeld witte kringen vertonen. Zelfs eigenaren van waterontharders

zien toch kalkstrepen op hun sanitair verschijnen, simpelweg omdat de hardheid

de instelling van hun apparaat te boven gaat.

Een goede waterontharder voorkomt wel kalkaanslag en doet dat in het hele water-leidingsysteem van een huishouden. Dus ook in de boiler, de cv-ketel, de geiser, de vaatwasmachine, de wasmachine, het koffiezetapparaat en de waterkoker. Al die apparaten hebben verwarmingselemen-ten waarop zich bij (tamelijk) hard water kalk afzet. Die kalklaag kan de effectiviteit van het element tot wel 90% reduceren. Bovendien gaan zulke elementen minder lang mee, zo blijkt uit onderzoek.

Bij het Friese bedrijf Aquacombi, dat wa-terontharders voor de particuliere markt levert, komen regelmatig klachten binnen over kalkvlekken en –strepen, ondanks gebruik van een ontharder. Gerrit Dijkstra van Aquacombi stelde op de betrokken adressen vast dat de hardheid rond de 10 (Duitse hardheid) lag. Normaal in Friesland is een niveau tussen de 6 en 7.

Dijkstra: “Een ontharder wordt altijd ingesteld op de plaatselijke hardheid. Het is zeer ongewoon als de hardheid – dus de hoeveelheid kalk en magnesium in het water – niet constant is, laat staan dat hij fluctueert.” Vitens gebruikt sinds eind 2010 een nieuwe zuiveringstechniek om humuszuren uit het water te verwijderen. Humuszuren zijn niet schadelijk, maar ze kleuren het water bruinig. Dat verschijn-sel deed zich behalve in Friesland ook in Overijssel voor.

Volgens de persvoorlichting van Vitens moet de waterhardheid vóór en na de ontkleuring precies hetzelfde zijn. “Echter is het zo dat er schommelingen voorko-men in de hardheid. We zien nu meer kalkaanslag aan apparatuur dan voor de installatie van de nieuwe zuiverings-techniek. Verder leveren wij tot aan de watermeter, wat er daarna gebeurt, ont-trekt zich aan onze controle.” Aquacombi gaat er van uit dat de verklaring van Vitens klopt. “Wel zien we ons gedwon-gen om zelf onze klanten in te lichten. En we zullen overal waar nodig de appara-tuur opnieuw instellen. Verder gaan we onderzoeken of we samen met Vitens dit probleem kunnen oplossen.”

Gerrit Dijkstra van Aquacombi

AquacombiPasteurweg 14, 8503 AB Joure

T 088 98 99 100 - I www.aquacombi.nl

Zacht water zonder zorgen...

‘Fries kraanwater soms keihard’

Page 13: RondOm Heerenveen 7-5 juli 2012

Met een super innovatief design eist de Twizy overal alle aandacht op. “Het model ‘trickert’ enorm”, vat Trudie Timmerman samen. De eigenaresse van LED Factory in Leeuwarden testte voor RondOm de nieuwste telg van Renault en trok onderweg dus veel bekijks. “In deze auto voel je je een echte voortrekker van het elektrisch rijden.”

Trudie Timmerman test Renault Twizy

Wat is dat nou voor auto?!

Maar is de Twizy wel een auto? Een scauto of een scooto misschien? Het honderd procent elektrisch aangedreven vervoermiddel wordt door Renault omschreven als een ‘urban mobile’, maar hangt in het midden tussen een scooter en een auto. De hier geteste vierwieler, met een maximum snelheid van 80 kilometer per uur, mag worden bestuurd met motor- of autorijbewijs. De 45 kilometer versie mag echter ook met een scooterrijbewijs worden gereden en dus al vanaf de leeftijd van 16 jaar.

FossielElektrisch rijden wint snel terrein. “En dat komt omdat de bewustwording toeneemt dat fossiele brandstof niet oneindig is. De tijd van ‘alles kan en mag’ is voorbij en stap voor stap leren we duurzaam te investeren in een betere toekomst”, legt Timmerman uit. Met haar LED Factory draagt de onderneemster stevig bij aan dat streven. “In eigen huis ontwikkelen en produceren wij energiezuinige LED-lampen voor tal van toepassingen. Zo lichten onze lampen in Rotterdam BMW’s uit, laten ze elders planten sneller groeien, vergroten ze op boerderijen het dierwelzijn van kippen en bevorderen in zorginstellingen het welbevinden van patiënten en bewoners. Dat alles is maatwerk en nog iedere dag

ontdekken we dat er nog een wereld te winnen is.”

Urban Als koploper in haar branche weet Timmerman dat innovatie alleen succesvol is als de producten kwalitatief deugen, goed functioneren en ook nog eens een sexy uitstraling hebben. Alleen dan kan een revolutie als het elektrisch rijden slagen. “En deze Twizy heeft wat dat betreft alles mee. Dit is typisch zo’n ding dat de afwachters kan overtuigen om mee te doen.” Toch schrok Timmerman wel even toen ze de ‘urban mobile’ zag staan op het terrein van ABD Renault. “Even was ik bang dat ik bij het wegrijden zou omvallen”, lacht ze. “Misschien kwam die angst wel voort uit het feit dat ik een paar keer een bijna ongeluk heb gehad.”

Cross-overNa een korte uitleg zoefde Timmerman echter meteen weg. “Er zijn dan ook niet veel knopjes om te bestuderen.” Het rijden was een ervaring. “Heerlijk vlot, deze automaat. Grappig is dat je in deze tweezitter achterelkaar zit, als op een motor dus. De auto is uiterst sober, maar tegelijk heel functioneel. De technisch fraaie vleugeldeuren geven het geheel weer een portie allure. Ook al zitten in de deuren van deze uitvoering geen ramen… De cross-over van scooter en auto is al met al een heel leuk en praktisch vervoermiddel, vooral handig in stedelijk gebied en dan met name voor zakelijk gebruik.”

www.ledfactory.nl en www.abdrenault.nl

Meer zien?Voor een uitgebreide foto-reportage

van de Renault Twizy kijkt u op:www.rondomheerenveen.nl/fotos

Heerenveen 13

Genoemde prijzen zijn excl. BTW, fi scale stimuleringsmogelijkheden en kosten leasing accupakket. BPM en motor voertuigenbelasting vrij en 0% belasting. Informeer bij ABD Renault naar mogelijkheden en subsidieregelingen. Lees alle informatie over elektrisch rijden op www.renault-ze.com.

ABD LEEUWARDENHORTENSIASTRAAT 28922 HD LEEUWARDENTEL. (058) 266 35 55

ABD IS OOK GEVESTIGD IN:DRACHTEN JADE 1 TEL. (0512) 515 615HEERENVEEN SKRYNMAKKER 26 TEL. (0513) 650 222SNEEK LORENTZSTRAAT 11 TEL. (0515) 413 291

WWW.RENAULT-ZE.COM WWW.ABDRENAULT.NL

VANAF €6.990,-

Exclusief kosten rij klaar maken á € 595,-

TWIZYVANAF

€20.000,-Exclusief kosten rij klaar maken á € 895,-

KANGOO Z.E.

RENAULT SCHRIJ FT GESCHIEDENIS MET DE AUTO'S VAN DE TOEKOMST

VRAAG NU EEN PROEFRIT AAN OP ABDRENAULT.NL

Page 14: RondOm Heerenveen 7-5 juli 2012

OP & TOP BEWIJST HET!

2.99

Onze aanbiedingen en acties zijn geldig van dinsdag 24 juli tot en met maandag 6 augustus zolang de voorraad strekt en gelden onder voorbehoud van druk- zetfouten.

Drogisterij - artikelen • Kado’s • Huishoudelijk • Zoetwaren • Rookwaren • Gereedschap • Verf • Speelgoed • Boeken

3.65 2.15

ONZE DROGISTERIJARTIKELEN ZIJN SPECTACULAIR EN BLIJVEND IN PRIJS VERLAAGD!

OP EN TOP BON BIJ INLEVERING VAN DEZE INGEVULDE BON ICM EEN

AANKOOP ONTVANGT U EEN VERRASSING AAN DE KASSA!!!

E-mail: .................................................................................

U blijft voortaan op de hoogte van onze aanbiedingen via Op en Top mail

Deze kortingsbon is niet geldig op actieartikelen

WINDLICHT RIET KLEIN

WINDLICHT RIET GROOT

10.49

REISSPELLETJES RAVENSBURGER

6.99

2.09

ANTI-GIFSET

3.996.99

5.45 3.45

CAMPINGLAMP- LED

2.85 1.99

BRIKETTEN 2KG / HOUTSKOOL 8L

WELLY MODELAUTO

KLEIN

WELLY MODELAUTO

GROOT

5.352.35

Page 15: RondOm Heerenveen 7-5 juli 2012

SC Heerenveen liet Richard Goulooze te vroeg gaan

‘Dakloze’ met thuisgevoel

Hij was de eerste speler die full prof werd, maar maakte de prachtige opbouw van SC Heerenveen nét niet mee. Wel een paar opmerkelijke seizoenen daarvoor; Richard Goulooze vertelt RondOm Heerenveen over zijn onvergetelijke tijd in het Friese Haagje.

Knotsgek. Zo kan de promotie van SC Heerenveen in seizoen 1989-1990 met één woord het best worden getypeerd. En dat compleet maffe seizoen was nou net het eerste jaar van Richard Goulooze (44) bij de pompeblêdenclub. De Alkmaarder rechtsback wist niet wat hem overkwam toen zijn team vanaf een zestiende plek in de eerste divisie promoveerde naar de eredivisie. Toevallig hadden ze de eerste periode lekker gespeeld en een plekje verdiend in de nacompetitie; de rest van dat seizoen was zo onthutsend slecht verlopen dat trainer Ab Gritter werd ontslagen en Fritz Korbach zijn taak overnam. Hoe het allemaal precies ging in die idioot verlopen nacompetitie, zelfs Goulooze weet het niet exact meer. Iets met een allesbeslissende wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en NAC, waarbij vanuit Heerenveenoogpunt een kleine overwinning van NAC de enige gunstige situatie zou zijn. Dat gelukscenario kwam met 2-3 voor NAC precies uit, waardoor Heerenveen als poulewinnaar en lachende derde de finale van de nacompetitie mocht spelen. Richard was intussen al lekker naar het strand gegaan en mobiele telefoons bestonden er in die tijd nog niet. ‘Ik hoop dat je je voetbalschoenen hebt gepoetst’, zei Richards vader toen hij terug kwam fietsen vanaf de Noordzee. Richard: “Ik kon het niet geloven, iedereen had de hoop al opgegeven. We moesten de finale spelen tegen Emmen. We verloren de uitwedstrijd, maar wonnen thuis. Met Gert-Jan Verbeek in de spits.” Promotie naar de eredivisie was een feit; een competitie waar SC Heerenveen in die fase helemaal niets te zoeken had. Het werd een historisch jaar met weinig punten, maar enorm veel sfeer en plezier voor publiek én spelers. En bovenal: de entourage van het hogere niveau kietelde de club om de doelstellingen aan te passen. Rechtstreekse degradatie bleek onafwendbaar, maar dit avontuur smaakte naar meer. Er bleek een draagvlak voor eredivisievoetbal in Heerenveen en na twee jaar wist de club weer te promoveren naar de eredivisie; ditmaal om zich er definitief te vestigen.

Komen & gaanTot zijn eigen spijt maakte Richard Goulooze de fraaie opbouwperiode van Heerenveen in

de mooie jaren daarna niet mee. Hij verdween via een achterdeur naar het Engelse Derby County, heel anders dan hij was gekomen. Het startmoment weet de sympathieke oud-voetballer nog heel goed. “De eerste afspraak was bij de horecagroothandel in Bakkeveen. Ik had nog nooit van dat dorp of van Riemer van der Velde gehoord. Het gesprek was goed en de transfer was vlot geregeld. Het was het begin van de professionalisering van Heerenveen; ik was de eerste speler die full prof werd. Ik weet nog goed dat Riemer ‘tot morgenavond’ zei. Ik vroeg of er dan misschien een wedstrijd was, maar het bleek om een training te gaan. Bij AZ trainden we toen al twee keer overdag, bij Heerenveen had iedereen er nog een baan naast en dus werd er ‘s avonds getraind.” Zo goed en snel Richard met Heerenveen tot een akkoord kwam, zo sullig ging het toen zijn contract na drie seizoenen afliep. “Heerenveen en Riemer toonden weinig slagvaardigheid om met me door te willen. Wel jammer, als je ziet wat Heerenveen daarna heeft bereikt.

Ik heb de bekerfinale tegen Ajax van 1993 gezien in de Kuip, maar ik had natuurlijk graag op het veld gestaan. En de opbouw naar een degelijke subtopper is goed uitgedacht en knap verlopen. Ik kwam Riemer vorig jaar nog tegen. ‘Je bent te vroeg vertrokken’, zei hij. Maar zo zie ik het niet; Heerenveen heeft me te vroeg laten gaan. Ik voelde me prima op m’n plek en hoefde niet zo nodig weg. Maar ik hou de eer wel aan mezelf als ik voel dat de interesse afneemt.”

KoosnaampjeTijdens zijn Engelse tijd heeft de verdediger veel geleerd en genoten; Cambuur haalde hem in 1994 terug naar Nederland. Later speelde de vroegkalende Richard -bij Heerenveen liefkozend ‘dakloze’ genoemd door zijn gladde schedel op 22-jarige leeftijd- nog voor een Amerikaanse club en hij sloot zijn carrière af in 2002 bij NEC. In Heerenveen heeft de vader van Christy (18), Taylor (17), Jordan (13) en de wat jongere Izzy (1,5) nooit gewoond. “Ik carpoolde met Jan de Visser

en dat stukkie over de Afsluitdijk was prima te doen”, weet Richard nog. Hij is getrouwd, gescheiden en woont samen met vriendin Danny. Binnen Nuon heeft de back die later uitgroeide tot laatste man zich intern de laatste jaren aardig verbeterd. Hij is als Key Account Manager verantwoordelijk voor het contact van Nuon met grote, beursgenoteerde vastgoedbedrijven. Recreatief trapt Richard nog graag tegen een balletje bij VV ABN-AMRO in Amstelveen, terwijl hij naar volle tevredenheid woont in de stad waar hij in 1967 ter wereld kwam: Alkmaar.

Hee

ren

fan ‘t Fean

Richard Goulooze

Iedere maand zoekt RondOm Heerenveen

een oud-speler of trainer op die

op één of andere manier zijn stempel heeft gedrukt op de

clubgeschiedenis van SC Heerenveen.

Foto: Tijs Ruiter

Leeuwarden 15

Vestigingen Bandenpaleis:

Heerenveen :Pompmakker 14C HeerenveenTel: 0513-648871

Groningen :Bornholmstraat 8/ B GroningenTel: 050-3113075

Leeuwarden: Jupiterweg 12 LeeuwardenTel: 058-2165700

www.bandenpaleis.nl

Voor de juiste prijs naar Bandenpaleisbij ons scoort u altijd!

Page 16: RondOm Heerenveen 7-5 juli 2012

• Diverse vlees en visspecialiteiten, diverse soorten sauzen, een uitgebreide salade en vers afgebakken stokbrood met kruidenboter.

• Inclusief een mooie barbecue + gasfl es.• Afl ever- en ophaalservice (schoonmaken niet nodig).• Reserveren tot één dag voor de reserveringsdatum.• Actie geldig tot en met oktober 2012.• Minimale afname van 10 personen per barbecue.• Tot maximaal 20 km van Heerenveen.

Een BBQ met vrienden en familie?Lekker barbecueën met vrienden of familie, maar niet de zorgen en rommel achteraf?

Bestel uw eigen volledig verzorgde barbecue!

P.P.

Slechts

Bestel nu uw barbecue! Bel: 0513 - 630 200 of mail naar [email protected] 1 | 8445 SR | Heerenveen | www.hotelheidehof.nl