Rondom 4-2012

42
Nummer 4 - 2012 Magazine van Dierenasiel De Hof van Ede JIPPIE, EEN HOND ...EN HOE NU VERDER GEZONDHEIDSTRAINING VOOR JE KAT WANDELEN MET DE EZELS IN ZEIST RONDOM

description

De Rondom is het magazine van De Hof van Ede met het laatste nieuws van en over De Hof van Ede.

Transcript of Rondom 4-2012

Page 1: Rondom 4-2012

Nummer 4 - 2012

Magazine van Dierenasiel De Hof van Ede

JIPPIE, EEN HOND...EN HOE NU VERDER

GEZONDHEIDSTRAININGVOOR JE KAT

WANDELEN MET DE EZELS IN ZEIST

RO NDO M

Page 2: Rondom 4-2012

HIER KAN volgende

keer

UW ADVERTENTIE

STAANAdverteren? E-mail [email protected]

Page 3: Rondom 4-2012

VAN D

E MAN

AGER

STOERE MECHELS &lieve kittens

De zomer zit er weer op en het is allemaal weer goed verlopen. We zaten flink vol en zoals elke zomer zaten er ook weer veel kittens (met of zonder moederpoes) in de gastgezinnen. In juli wordt er vaak niet zo veel geplaatst omdat iedereen dan nog met vakantie gaat, maar in augustus begon de leegloop. Er werden zoveel katten geplaatst dat we een ander asiel, dat bomvol zat, uit de brand konden helpen door een paar kittens van hun te nemen. Maar zoals altijd was dit nog niet gedaan en het stroomde weer vol. Normaal gesproken begint het in november wat rustiger te worden, maar daar is op dit moment nog geen sprake van. Er heerst niesziekte en er zijn een aantal katten met een infectie die diarree veroorzaakt. Deze moeten allemaal apart van de rest zitten, dus zo komt het dat het kantoor gekraakt is door niezende kittens en ook de quarantaine zit vol met patientjes. Omdat de doorstroom niet optimaal is, is het soms lastig om nieuwe katten aan te nemen, er moet dus nogal eens geïmproviseerd worden.We hebben dan misschien niet het grote aantal katten als in de zomer, het voeren in de ochtend en avond duurt net zo lang door al die medicijnen die gegeven moeten worden. De medische kosten reizen dan ook de pan uit, maar wat nodig is, gebeurt gewoon. Gelukkig lijkt het hoogtepunt van de nies voorbij en hopelijk zijn straks de laatste

sporen verdwenen en keert de rust weer terug op het asiel.Er is gelukkig ook goed nieuws te melden. Er zijn de afgelopen maand veel van onze langzittende katten geplaatst. Zo vonden onder andere Spike, Sophie, Annetje en Lotje na maanden een baasje. We zijn blij dat ze eindelijk een plekje voor zichzelf hebben gevonden.Bij de honden zijn we begonnen met het sparen van herders. Nee, dat is natuurlijk gekkigheid, maar we hebben wel heel veel herders zitten op dit moment: Bruno, de Duitse herder, Djuna, de Hollandse herder, Bo, Mabel, Ralf en Casper, allemaal Mechelse herders en Paco, een Duitse herder die door zijn vorige baas voor het gemak aan een hek vastgebonden was om er zo maar vanaf te zijn. Dus herdermensen die op zoek zijn naar een nieuwe huisgenoot, we hebben genoeg werklustige types op het asiel die staan te springen om een baasje dat lekker met ze aan gang gaat!

Kopij volgende Rondom aanleveren vóór 15 februari aan [email protected]

Rondom | 3

Hanneke

Page 4: Rondom 4-2012

INHOUD13

Page 5: Rondom 4-2012

INHOUD6

9

20

36

VAN DE MANAGER

DIERENNIEUWS

VAN HET BESTUUR

VRIJWILLIGERSDAGOp bezoek bij de Ezelsocieciteit in Zeist

BEDANKT

JIPPIE, EEN HOND...En hoe nu verder?

KATTEN TRAINENDeel 2 Gezondheidstraining

ROMMELMARKT

ADOPTIEPLAN

ASIELKATTENOverzicht van onze katten

ASIELHONDENOverzicht van onze honden

03

06

08

9

15

13

16

18

20 DIERENARTSEen rustige vrijdagmiddag?

22

24

32

30

EVEN VOORSTELLENVrijwilliger Sabrina van de Goot

INGEZONDEN

36

23 GEEF DE STOK DOORWe ondervragen Marijke Heijt

DE METAMORFOSE29

Page 6: Rondom 4-2012

6 | Rondom

DIEREN NIEUWSWIST JE DAT...Jouw hond veel last heeft van pekel?De pootjes van honden hebben in de winter veel te verduren. Met name als het kwik onder nul zakt, heeft jouw viervoeter bescherming nodig. Als je rekening houdt met onderstaande tips, dan belet niets je om te genieten van een heerlijke winterse wandeling, samen met je hond.

•Bij extreme kou zijn de voetzooltjes minder veerkrachtig. Smeer ze in met speciale teer, verkrijgbaar bij de dierenarts, zodat wondjes worden gedicht en de zooltjes verhard.

•Pekel is niet goed voor hondenpoten. Smeer ter bescherming de voetzooltjes in.

•Het is gevaarlijk om honden zomaar op het ijs te laten. Ze zijn zelf niet in staat om te beoordelen of het ijs betrouwbaar is. Daarnaast bestaat het gevaar van uitglijden, met soms ernstige blessures tot gevolg. Honden zijn gek op spelen in de sneeuw, maar laat ze geen sneeuw eten. Van sneeuw krijgen zij maagklachten.

•Tijdens een winterse wandeling is het belangrijk dat honden flink in beweging blijven, zodat ze niet te veel afkoelen.

Bron: Dierenbescherming

DIEREN IN WINTERSLAAPEr zijn veel dieren die een winterslaap of winterrust houden.De relmuis -> slaapt wel 7 maanden!De egel -> Zijn lichaamstemperatuur daalt van 39 graden naar 7 graden.De vleermuis -> Slaapt van oktober tot maart en hangt die hele periode met zijn hoofd naar beneden.De das en eekhoorn -> Houden een lange winterslaap maar worden tussendoor wakker om te eten.Kikkers en padden -> Zitten de hele winter weg gedoken in de modder.De hommel -> Alleen de koninginnen houden winterslaap, de andere hommels sterven in de herfst.Beren -> Houden winterrust, maar worden wakker om af en toe te eten.Het lieveheersbeestje -> Zij slapen in grote groepen bij elkaar, verstopt onder bladeren, takjes e.d.De ijsbeer -> Alleen de drachtige vrouwtjes houden winterslaap.De schildpad -> Houdt zijn winterrust onder water.De makreel -> Als het water erg koud wordt zakt hij naar de bodem in het zand.Slangen -> Sommige slangen houden, als het erg koud wordt, een winterslaap. Sommigen doen dat alleen, anderen met een aantal bij elkaar.

Page 7: Rondom 4-2012

Rondom | 7

DIEREN NIEUWSDIEREN HOREN VUURWERK TWEE KEER ZO HARD ALS MENSENVuurwerk is altijd een mooi gezicht, maar voor veel dieren erg angstaanjagend. Ze horen het niet alleen dubbel zo hard als mensen, ze begrijpen vooral niet wat al dat lawaai, de kruitgeur en felle lichten betekenen. Daardoor levert Oud & Nieuw vaak veel stress op voor huisdieren. Met wat handige tips is veel leed te voorkomen:•Het beste is om huisdieren langzaam te laten

wennen aan vuurwerk. Dit kan door te werken met een vuurwerk CD of een vuurwerktraining bij een hondenschool. Hiermee moet je wel op tijd beginnen, anders werkt het onvoldoende.

•Wees terughoudend met het gebruik van medicatie. Er kunnen stoffen in zitten waarvan uw huisdier weliswaar verdoofd raakt, maar het gehoor hetzelfde blijft. In sommige gevallen is het dier zelfs gevoeliger voor geluid. Daardoor voelt het dier de angst nog steeds (en soms dus zelfs meer angst), terwijl ze er door hun verdoofde lichaam niet op kunnen reageren.

•Laat de hond op oudejaarsnacht vóór 22.00 uur aangelijnd uit.

•Houd katten in huis en zorg dat kattenluik, ramen en deuren gesloten zijn.

•Stel het avondeten uit tot later op de avond. Ze zijn daardoor hongeriger en hebben minder aandacht voor het vuurwerk.

•Laat ze het liefst zelf een plekje opzoeken in huis waar ze zich het beste voelen.

•Sluit de gordijnen, laat het licht aan en zet radio of TV aan. De prikkels van buiten vallen dan iets minder op.

•Zorg dat het huisdier gechipt en geregistreerd is en zijn naamkokertje omheeft, zodat in geval van onverhoopt weglopen het dier snel en makkelijk teruggevonden kan worden.

•Ga niet overdreven troosten (tenzij er sprake is van complete paniek), het dier krijgt dan de indruk dat er iets mis is en dat zijn angst terecht is. Het beste is om zelf zo normaal mogelijk gedrag te vertonen. - - Straf het dier niet bij een angstige reactie.

Bron: Dierenbescherming

Page 8: Rondom 4-2012

VAN

HET

BES

TUU

R

‘Een gezellige jaarwisseling en alle

goeds voor 2013.’

PERSONEELSZAKENMet ingang van 1 november jl. is Paula Hobrink uit dienst getreden. Paula heeft als manager ad interim vanaf 15 oktober 2011 een groot aantal taken van onze manager, Hanneke van Schaik, waargenomen. Doordat het herstel van Hanneke minder snel verliep als we hadden gehoopt, is het contract van Paula meerdere malen verlengd. Hoewel Hanneke op dit moment nog niet volledig hersteld is, was opnieuw een tijdelijke verlenging van het contract van Paula wettelijk niet meer mogelijk. We zijn Paula bijzonder dankbaar dat zij - naast haar werkzaamheden voor haar eigen bedrijf - ons uit de brand heeft willen helpen. Zij heeft zich met enorm veel enthousiasme gestort op haar taken in het asiel. Door haar bekendheid met en haar werkervaring op ons asiel kon zij zo in het “gat” stappen dat was ontstaan door de ziekte van Hanneke. Gelukkig heeft Paula aangegeven als vrijwilliger ook na 1 november nog een aantal taken te willen blijven doen. Ook blijft zij deelnemen aan de vergaderingen van de asielcommissie. Daar zijn we uiteraard heel blij mee.

Op 1 september jl. is Priscilla Rothuis in dienst getreden als BBL-leerling. Zij combineert werken en studeren, door 4 dagen in de week bij ons te werken en 1 dag naar school te gaan. Priscilla heeft een contract tot half juli volgend jaar.

Op 1 november jl. is Suzanne de Witte aangesteld als administratief medewerker. Ook dit is een tijdelijke aanstelling tot 1 juli 2013. Het is de bedoeling dat Suzanne tijdelijk een groot deel van de administratieve taken van Hanneke overneemt.

Hanneke krijgt op deze manier de gelegenheid om zich meer met managementtaken bezig te houden.

PENNINGMEESTEROnze penningmeester, Jos van Osch, heeft al geruime tijd geleden aangegeven zijn werkzaamheden als penningmeester neer te willen leggen. We vinden het dan ook fijn om te kunnen melden, dat we een opvolger voor Jos gevonden hebben. Of eigenlijk niet gevonden, de opvolger heeft zich zelf bij ons gemeld. Zijn naam is Reinder Ronda. Woonachtig in Ede, werkzaam in Wageningen. Inmiddels heeft Reinder een rondleiding op het asiel gehad, heeft met de meeste personeelsleden kennis gemaakt en heeft een bestuursvergadering bijgewoond. En nog steeds wil hij aan de slag als penningmeester!

VRIJWILLIGERSDAGRuim 40 vrijwilligers zijn zaterdag 22 september mee geweest naar de ezelopvang in Zeist. Het was een geslaagde middag. Hiernaast staat een verslag van deze vrijwilligersdag.

ASIELZAKENEr is een extra verwarmingsketel geïnstalleerd in bij de kattenverblijven. Door de verbouwing van de garage tot kantine werd de huidige verwarmingsketel te zwaar belast en was het risico op uitval te groot geworden.

Dat was het voor deze keer. Het jaar is voorbij gevlogen. Rest mij nog u namens alle bestuursleden een gezellige jaarwisseling toe te wensen en alle goeds voor 2013.

TEKST: BETTY GERRITSEN

8 | Rondom

Page 9: Rondom 4-2012

Rondom | 9

“De dieren zijn wat groter en hebben hoefjes,

maar verder hebben de asielzoekers van Stichting

Ezelsociëteit veel gemeen met de bewoners van De

Hof van Ede: ze verdienen een goed leven. Dat konden we zelf zien en meemaken

op 22 september, op de jaarlijkse vrijwilligersdag

van ‘De Hof’ bij het ezelopvangcentrum in

Zeist.”

VRIJWILLIGERS E R O P U I T

Page 10: Rondom 4-2012

Vrijwilligersdag bij opvangezels ZeistWat een boel vrijwilligers waren er in Zeist! Als je zelf vooral op maandag of donderdag langskomt in Ede, besef je nauwelijks hoeveel mensen zich wekelijks of zelfs dagelijks inzetten voor De Hof van Ede. ’s Morgens de hokken schoonmaken, ’s middags de honden uitlaten, katten knuffelen, kittens opvangen (klokje rond), collecte lopen, rommelmarkt, publiciteit (zoals deze Rondom), noem maar op. Dan heb je het al gauw over ruim 100 vrijwilligers. En daarvan zijn er vandaag 43 naar Zeist afgereisd om elkaar te ontmoeten. Een goed idee en gezellig ook nog, georganiseerd door bestuursleden Betty Gerritsen en Huib Jansen, zelf vrijwilligers van het eerste uur.

Wat doe jij?Omdat iedereen op andere tijden voor De Hof van Ede werkt, kennen veel vrijwilligers elkaar niet. Daar is nou een vrijwilligersdag voor. Aan lange tafels lekker in de buitenlucht – het is prachtig weer vandaag – zien we veel gezichten voor het eerst. Toch wordt er druk gekletst. Een openingszinnetje is snel gevonden als je met dierenvrienden bij elkaar zit. Niet alleen de werkzaamheden, maar ook de bewoners van De Hof zijn een populair onderwerp. Het gaat over Rexie en waarom hij al zo lang in het asiel zit. Over Bompa, die nog een mooie tijd bij vrijwilliger Lydia heeft gehad. Over de vele kittens en over de volwassen katten, en hoe leuk het is om gewoon lekker met katten te knuffelen.

Strakke organisatieWe worden in groepjes ingedeeld voor een wandeling met ezels of een rondleiding over het terrein van de ezelopvang. Gids Ton neemt zijn taak serieus, vertelt veel en beantwoordt alle vragen. Hij weet enorm veel over ezels en over de bewoners van de societeit. ‘Zijn’ ezel is de witte Zena, die op een zeil uit een trailer werd gesleept op een veemarkt in Belgie. Dierenliefhebbers redden haar en uiteindelijk mocht ze TEKST: MARGIT WARMINK

FOTO’S: MARLIES GRAVELAND

10 | Rondom

Page 11: Rondom 4-2012

Rondom | 11

in Zeist gaan wonen, waar Ton regelmatig haar verzwakte rug en benen masseert. Ze kan zelfs weer lopen! We zijn onder de indruk van dit verhaal en van de strak georganiseerde opslagruimte van dekens en halsters van de opvang. Ton vertelt dat ezels heel gevoelig zijn voor schimmel en dat daarom alle persoonlijke spullen van de verschillende dieren te allen tijde gescheiden moeten blijven.

AlsuitingDe broodmaaltijd na de rondleiding is een gezellige afsluiter van de middag. We worden allemaal nog even geattendeerd op het winkeltje van de opvang waar we producten van ezelinnenmelk en mini knuffelezels kunnen kopen. Wil je weten hoe gezellig het was? Zie foto’s!

Meer weten?Meer informatie over de opvang of zelf een keer de ezels uitlaten? Kijk op www.ezelsocieteit.eu

Page 12: Rondom 4-2012

12 | Rondom

JA, IK WORD VR IE ND VAN DE HOF VAN EDE

0 Als donateur via giro 290506 Kosten: minmaal €15,00 per jaar *

0 Als adoptant voor een langzittende hond of kat Kosten: €5,00 per maand*

0 Als vrijwilliger voor: ** 0 schoonmaakwerkzaamheden (’s ochtends) 0 honden uitlaten/katten knuffelen (’s middags) 0 telefoonteam (’s ochtends van 9.00 – 12.00 uur) 0 balie/receptie werkzaamheden 0 diverse werkzaamheden ’s middags (tot ± 17.30 uur) 0 bijhouden tuin 0 allerlei (technische) klusjes 0 rommelmarkt (dinsdag, woensdag of vrijdag) 0 inzamelen oud papier (elke laatste zaterdag van de maand) 0 nazorg van de geplaatste dieren 0 collecte (1x per jaar rond wereld dierendag) 0 bemannen van een kraampje op braderieën e.d. 0 ik wil wel wat doen, maar eerst wil ik meer informatie Naam: _____________________________________________ Adres: _____________________________________________ Postcode+woonplaats: ________________________________ Telefoonnummer: __________________ Geb.datum: ________ E-mailadres: ________________________________________ Datum: _____________________________________________ Handtekening: _______________________________________

* hiervoor ontvangt u t.z.t. een acceptgirokaart** voor vrijwilligerswerk geldt een minimum leeftijd van 18 jaar

Formulier opsturen naar het secretariaat: De Hof van Ede, Postbus 468, 6710 BL Ede of per e-mail naar [email protected]

Page 13: Rondom 4-2012

ONZE HONDEN ASIELD

IEREN

Billymabel

Tebbe

TEKST & FOTO’S: JESSICA VOS EN MARLIES GRAVELAND

Rondom | 13

BBilly is een tien jaar oude reu die op zoek is naar een lekker warm mandje om zijn laatste jaren te slijten bij een baas die nog het een en ander met hem wil gaan doen. Lekker wandelen in het bos en aandacht en knuffels doen hem goed. Bij het spelen met een flos of iets wil hij nog wel eens happen. Welke potentiele baas voelt zich aangesproken om Billy die warme mand en aandacht te geven.

MMabel is een mechels teefje van ruim een jaar. Ze is heel enthousiast en heeft duidelijke leiding nodig. Ze is nogal onzeker en daarom zoeken we voor haar een rustig tehuis met een ervaren baas die bereid is met haar te gaan trainen. Ze is ontzettend lief naar mensen, van andere honden is ze wat minder gecharmeerd.

GEPLAATST

GEPLAATST

Page 14: Rondom 4-2012

ASIE

LDIE

REN TTebbe is een gevonden Boerenfox van

ongeveer tien jaar. Hij is heel actief voor zijn leeftijd en gaat, na enige aanmoediging, graag mee wandelen. Hij komt graag naar je toe voor een knuffel. Wie strijkt er over zijn hart en geeft deze hond nog een warm kleedje?

PPaco is een herder van ongeveer vijf jaar oud. Paco was vastgebonden aan een hek toen we hem vonden. Gelukkig is hij bij ons nu in goede handen en kan hij op zoek naar een nieuw thuis waar hij wel welkom is. Omdat hij achtergelaten is, hebben we nog niet zoveel informatie over hem. Het is een vriendelijke hond voor mensen en hij is beresterk. Letterlijk stevig in de schoenen staan is daarom wel handig. Denkt u dat u deze hond een goed tehuis kan bieden, kom dan even langs om kennis te maken met deze stoere herder.

OVERIGE HONDEN:Bo Mechelse herder TeefBruno Duitse herder ReuDiego Kruising herder/boomer ReuDjuna Kruising Hollandse Herder TeefEinstein Kooikerhondje ReuGijs Kruising ReuJacky Kruising ruwharige teckel ReuMax Kruising Lakeland terrier ReuRalf Mechelse Herder ReuRexie ( senior) Kruising Bouvier Reu Tilly (doof) Kruising stafford/bull terrier Teef

Wilt u een hond komen bekijken? Bel ons eerst op 0318 - 612705 om zeker te weten of hij/zij er nog is. Bovenstaande honden zitten in het asiel op het moment dat wij dit magazine maken, maar hebben misschien al een huis op het moment dat u dit leest.

14 | Rondom

Page 15: Rondom 4-2012

15 | Rondom

HET GOEDE DOEL: DE HOF VAN EDE BIJ CNS DE MEANDER Elk jaar organiseert CNS De Meander een of meerdere acties om geld op te halen voor een goed doel (denk aan Edukans met ‘Schoenmaatjes’). Daarnaast wordt er drie keer per schooljaar een goed doel uitge-kozen waarvoor elke maandag in de groepen een spaarpotje wordt neergezet. Deze spaarpotjes worden meegenomen naar de weekopening waar vervolgens aan het betreffende doel aandacht wordt besteed.

Omdat ik als vrijwilliger betrokken ben bij De Hof van Ede had ik vorig schooljaar al eens laten vallen bij de juf van mijn zoon Rolf dat het leuk zou zijn als het asiel zou worden gekozen als het goede doel. Deze juf heeft het vervolgens intern aangekaart en tot mijn verrassing las ik begin september in de 2e nieuwsbrief van De Meander dat De Hof van Ede is gekozen als eerste goede doel van dit schooljaar! De actie heeft €220,- opgebracht. Op een door één van de leerlingen gemaakte creatie wordt de stand bijgehouden (zie foto). Namens alle medewerkers en natuurlijk de honden en katten van het asiel: Hartelijk dank voor alle giften!

BEDAN

KT

TEK

ST: M

AR

IEK

E H

END

RIK

S

Page 16: Rondom 4-2012

RO

MM

ELM

ARKT

VRIJWILLIGERSDAGZaterdag 22 september gingen we met veel vrijwilligers naar de Ezelopvang in Zeist. We hebben een hele leuke, zonnige middag gehad. Onze complimenten voor de mensen die deze ezels zo goed verzorgen. We hebben met de ezels in het bos gewandeld, voor ons en de ezels een goede beweging. Na afloop stond er buiten een broodmaaltijd klaar met soep. Heerlijk! Een zeer geslaagde vrijwilligersdag.

OPEN DAG 28 SEPTEMBERDeze dag stond in het teken van Werelddierendag. Het was een zeer geslaagde dag met heel mooiweer. We hadden vier extra kramen met veel dierenspullen, kerstpullen, kleding en speelgoed, te veel om op te noemen. De kat van dierenverzorger Valesca bracht ons een bezoekje en inspecteerde onze dierenkraam. Dit jaar draaiden we voor het eerst Het rad van fortuin, dit was een groot succes. Er werden veel lootjes verkocht, elk uur was er een ronde. De mensen waren blij met hun prijsjes. Er was ook een veiling waar mensen zich voor intekenden, de hoogste bieder kon het artikel voor die prijs kopen. Bij de kleurwedstrijd voor de kinderen hadden we vier winnaars (zie foto): De jongste Imme vd Berg (2 jaar) won een knuffelgiraf, Narin Tyriat (5 jaar) won een tasje met poesjes erop, Romaica Azdad (6 jaar) won een roze tasje en Jennifer Zwart won een sieraden tasje.Gefeliciteerd meiden!

Wij willen Jan en Willemien bedanken voor de heerlijke soep en broodjes. De broodjes zijn geschonken door Bakker Bart Stadspoort en de heerlijke kroketten door Hardeman Reform aan de Kerkweg in Ede. Ook hartelijk dank daarvoor. Maar ook dank aan al onze vrijwilligers die deze dag mogelijk hebben gemaakt door hun positieve en hardwerkende inzet.

EVEN VOORSTELLENWij stellen weer 2 vrijwilligers aan u voor. Nicolet Verheugen 60 jaar jong, getrouwd met Bob, drie kinderen, Rogier, Kim en Arnout, vier kleinkinderen en Pepper een Hollandse Smoushond. Haar hobby’s zijn: lezen, tuinieren vakantie en vooral de vakanties in Frankrijk. Nicolet werkt bij ons in de antiek en curiosa hoek, nu alweer ruim zeven jaar. Ze heeft veel kennis van antiek en curiosa. Wij zijn daar blij mee want dan kunnen wij deze spullen voor een leuk bedrag verkopen. Nicolet zegt: “Ik hou veel van oude spullen en het is leuk om je werk en hobby zo te combineren”. Joke de Kaauw 59 jaar jong, getrouwd met Co, twee dochters Tessa en Elmarije, stiefzoon en stiefdochter en drie kleinkinderen. Daarnaast nog twee poezen, moeder Pino en zoon Pino jr., twee konijnen en een schildpad. Joke werkt al ruim zeven jaar bij ons in de servieshoek en doet dit met veel plezier. Ze houdt van lekker rommelen, verkopen en

TEKST & FOTO’S: NICOLE VAN HARN

16 | Rondom

‘Vrijdag 21 december hebben wij een grote kerstmarkt.’

Page 17: Rondom 4-2012

Rommelmarkt De Hof van Ede Sportlaan 396717 LA Ede T 0318 - 626285Elke vrijdag 10.00 - 16.00 uurInleveren bruikbare spullen:Dinsdag en woensdag 10.00 - 14.00 uur

ze doet het natuurlijk voor onze dieren. Ze vind het ook leuk om te horen wat de opbrengst elke week is. Joke zegt: “Contact met mijn collega’s en de klanten vind ik ook heel belangrijk”.

KERSTMARKTVrijdag 21 december hebben wij een grote kerstmarkt, zowel binnen als buiten. Deze dag begint om 10.00 uur en eindigt om 16.00 uur. U bent deze dag van harte welkom. Het is tevens onze laatste verkoopvrijdag van dit jaar. We zijn dan 2 weken gesloten en kunnen even uitrusten van het harde werken. Onze eerste verkoopdag in het nieuwe jaar is vrijdag 11 januari 2013.

Wij wensen u hele fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2013.

‘Het is leuk om je werk en hobby zo te combineren’

Page 18: Rondom 4-2012

18 | Rondom

TEKST: MARGIT WARMINK FOTO’S: MARLIES GRAVELAND

Joehoe! Ik zit hiehier! In het asiel laten honden graag van zich horen. Ze schreeuwen letterlijk om aandacht. Wie voor het eerst bij De Hof van Ede komt, kan dat best overdonderend vinden. Maar bekijk het eens vanuit de hond. Je zit de hele dag in een hok, en hoe goed je verzorgers je ook behandelen, ’s avonds zit je er nog steeds. Goed, je hebt een f linke ren tot je beschikking. Je wordt uitgelaten door lieve vrijwilligers, je krijgt eten en knuffels. Allemaal heel belangrijk… Maar eigenlijk wil je als hond een baas voor jezelf. Je wilt je eigen roedel. Een plek waar je je helemaal thuis voelt.

“In het asiel is het druk en veel honden worden daar onrustig van. Ze steken elkaar aan met hun geblaf”, vertelt hondenverzorger Anton van De Hof van Ede. “Toch kunnen veel honden die in het asiel zitten fijne huisdieren zijn. Als ze maar de kans krijgen om even tot rust te komen. Zo’n drukke, gestreste hond is zichzelf niet. Daar moet je doorheen kijken.”Anton en zijn collega’s weten veel over de honden, maar niet alles. Van zwerfhonden is bijvoorbeeld de voorgeschiedenis niet bekend. Natuurlijk letten ze op het gedrag van de honden. Maar ook al bestudeer je ze nog zo goed, het is altijd de vraag of de match baas-hond in de thuissituatie goed uitpakt. “De meeste honden die in het asiel terechtkomen zijn snel weer weg. Die zijn vriendelijk en goed opgevoed. Maar soms zit er een tussen waar het ergens onderweg niet goed is gegaan. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Hij kan slecht gesocialiseerd zijn, of een karakter hebben dat niet goed combineerde met zijn vorige eigenaar. Dat ligt lang niet altijd aan de hond.”

Voor je naar het asiel gaat heb je waarschijnlijk al op de website gekeken naar de honden die er zitten. In overleg met Anton of zijn collega’s kijk je welke hond het beste bij je past. Tijd voor je eerste date! Je gaat lekker het bos in achter het asiel, wandelen. Anton: “Veel

Jippie, we krijgen een hond!

…en hoe gaat het nu verder?

Het besluit is genomen. Er komt gezinsuitbreiding en

het wordt een hond. Hoera!! Uit het asiel natuurlijk.

Driewerf hoera!! Op naar De Hof van Ede. Hoe

gaat het daarna verder? Wat kun je verwachten

van een asiel? En nog belangrijker, van je nieuwe

maatje? Hartstikke spannend, voor baas én hond.

EERSTE DATE

Page 19: Rondom 4-2012

Rondom | 19

honden zijn een stuk rustiger als ze even uit het asiel weg zijn, zonder die drukte om hen heen.

In het asiel was het liefde op het eerste gezicht en daar zit je dan op de bank met je hond aan je voeten. Het kan een paar weken duren voor de hond zich echt helemaal thuis voelt en aan je gehecht raakt. Doe vooral veel met hem zodat hij snel leert wat er van hem verwacht wordt, in huis en tijdens wandelingen. In deze wittebroodsweken bestaat de kans dat je de wereld door een roze bril ziet, met daar middenin je nieuwe trouwste makker. Valkuil! Een hond, ook de kleintjes, is een dier met eigen wensen en belangen. Bedenk vooraf wat de hond wel en niet mag en maak dat van meet af aan duidelijk. Mag hij naar de bovenverdieping, bedelen aan tafel, op de bank? Eenmaal gewend zal geen enkele hond graag een stapje terug doen. Wees dus vanaf dag 1 duidelijk voor de hond. En – nog lastiger – wees ook streng voor jezelf.

PUP OF ASIELHOND?

• Van een hond in het asiel is vaak al het een en ander bekend. Zijn gedrag, zijn voorgeschiedenis, of hij met kleine of grotere kinderen overweg kan en met katten en andere honden. De meeste asielhonden hebben hun scholing al lang achter de rug en kennen enkele commando’s zoals ‘zit’ en ‘lig’. Heel belangrijk: bijna allemaal weten ze dat ze in huis niet mogen plassen.

• Een pup is schattig en een onbeschreven blaadje, maar onderschat de opvoeding niet. Die kost tijd en engelengeduld. Bovendien heeft iedere pup een karakter dat er pas echt uitkomt als het diertje volwassen is. Als dan blijkt dat de opvoeding niet helemaal het gewenste resultaat heeft, kun je niemand anders de schuld geven;-)

• Bedenk dat een hond de eerste jaren van zijn leven erg druk kan zijn en veel beweging nodig heeft. Het zijn net kinderen. Geen zin of tijd in zo’n veeleisende puber? Overweeg een oudere hond uit het asiel. Die zijn een stuk rustiger en hoeven meestal niet zo lang meer te wandelen.

• Een feel good-hond, dat is een hond uit het asiel altijd. Ook al ziet een puppy van de fokker er nog zo snoeperig uit, voor je het weet is-ie groot. Maar geef je een asielhond een thuis, dan maak je er twee blij. De hond, waarvoor hij je elke dag met z’n grote bruine kijkers dankbaar aan zal kijken, echt waar. En jezelf, want je hebt iets goeds gedaan en dat gevoel is onbetaalbaar. Applausje voor jezelf!

EINDELIJK THUIS

Page 20: Rondom 4-2012

20 | Rondom

TEKST: BREGJE WITLOX

DIE

REN

ARTS

HECTIEK OP EEN RUSTIGE VRIJDAG...

Dierenartsenpraktijk BoswegBosweg 96721 HM BennekomT 0318 - 416500E [email protected]

Page 21: Rondom 4-2012

Rondom | 21

Een rustige vrijdag...Hier gaat het met de titel van dit stukje al direct mis. Verwacht nooit een rustige vrijdag. Tijd voor administratie, uitslagen doorgeven of op tijd naar huis; Iedere dierenarts zal kunnen beamen dat een rustige agenda zo op zijn kop kan worden gezet en kan omslaan in een hectische middag.

Wat een rustige middag beloofde te worden, werd anders toen er om 15:00 uur een eigenaar belde omdat haar hond de laatste tijd zoveel dronk. Hoewel dit niet direct als een spoedgeval klinkt, werd toch voor dezelfde middag nog een afspraak gemaakt. Het bleek te gaan om een 9-jarig rottweiler teefje, Ursula (door haar eigenaar liefkozend Ursi genoemd). Zij kwam uit België, waar ze eerder altijd als fokteef werd gebruikt. Sinds 3 maanden was ze bij haar nieuwe eigenaar, die vond dat ze de laatste weken steeds meer ging drinken en soms moeite had haar urine op te houden. Toen mevrouw Ursi ophaalde uit België was ze net loops geworden. De loopsheid was zonder bijzonderheden verlopen.

Voorbeeldige patientUit het lichamelijk onderzoek kwamen niet direct afwijkingen. Hart en de longen klonken goed, de buik was mooi soepel en de slijmvliezen waren mooi roze. Ursi had wel een temperatuur van 39,8 terwijl de normale temperatuur van honden tussen de 38 en 39 graden ligt. Vanwege het vele drinken en het vele plassen, werd besloten om haar bloedwaardes en orgaanfuncties na te kijken, dit kan direct op de praktijk. Ursi was een voorbeeldige patiënt, dus de bloedafname was zo gebeurd. Met een kwartiertje hadden we de uitslagen om met de eigenaar te bespreken, waarbij bleek dat Ursi een duidelijk ontstekingsbeeld in haar bloed had en een zeer lichte bloedarmoede. De orgaanfuncties waren allemaal prima in orde. Ondanks dat de buik soepel aanvoelde, zijn wij bij een oudere, ongesteriliseerde teef altijd bang dat de baarmoeder ontstoken raakt. Met deze bloeduitslagen was dat ook de verdenking bij Ursi. Om deze verdenking te bevestigen is een röntgenfoto gemaakt. Hierop was duidelijk een verdikte baarmoeder zichtbaar. Dit wijst op een baarmoederontsteking, een echt spoedgeval!

Fatale afloopOp het moment dat de baarmoeder ontstoken raakt, hoopt ontstekingsvocht en pus zich op in de baarmoeder. Op het moment dat de uitgang

van de baarmoeder openstaat, kan dit vieze en stinkende uitvloeiing uit de vagina geven. Op het moment dat de uitgang van de baarmoeder gesloten is, kan deze uitvloeiing nergens heen en ontstaat er een tijdbom in het lichaam. Door de ontsteking worden giftige stoffen geproduceerd die in de bloedbaan kunnen komen. Zo kan de hond in shock raken en daardoor heel snel erg ziek worden. Daarnaast is er nog het risico dat de baarmoeder scheurt, waarbij de vieze inhoud van de baarmoeder vrij in de buik komt. Dit geeft een heftige buikvliesontsteking, met over het algemeen fatale afloop.

Onder narcoseBij Ursi was er dan ook geen twijfel mogelijk, hier moest meteen worden ingegrepen! Dit hield in dat ze acuut geopereerd moest worden en haar baarmoeder met eierstokken verwijderd moesten worden. Bij Ursi is een branule geplaatst, zodat er een direct toegang tot de bloedbaan is. Op deze manier kunnen vocht en medicijnen worden toegediend. Vervolgens is zij onder narcose gebracht voor de operatie. De operatie verliep vlekkeloos, er is 3 kg aan baarmoeder + inhoud verwijderd. Tegen 19:30 liep Ursi weer vrolijk door de uitslaapkamer en kon zij door de eigenaar worden opgehaald.

Onderstreept wordt wederom het belang van sterilisatie/castratie van teefjes. Het vermindert de kans op het ontstaan van melkkliertumoren en er wordt voorkomen dat honden op oudere leeftijd baarmoederontsteking krijgen. Het is een stuk minder risicovol om een jonge gezonde hond te opereren, dan een oudere, zieke hond met een baarmoederontsteking.

Dit verhaal zal de dierenarts afleren ervan uit te gaan een rustige vrijdagmiddag te hebben...

Röntgenfoto Ursi, bij de pijl is de verdikte baarmoeder zichtbaar.

Page 22: Rondom 4-2012

22 | Rondom

VOO

RST

ELLE

N

Mijn naam is Sabrina van de Goot (34) (op de foto rechts) en woon samen met mijn vriend Sjon en mijn twee poezen Jenika (15) en Miyoushi (1) in Wageningen. Naast mijn katten ben ik gek op de labrador Roos van mijn ouders. Mijn werktijden laten een eigen hond niet toe, maar gelukkig staat Roos altijd vooraan voor een lekkere wandeling door het bos. Ook ga ik regelmatig naar een boerderij om met paarden bezig te zijn. Hier tussen pasgeboren lammetjes en koeien rondlopen is een zaligheid. Ik heb altijd dieren om me heen gehad; opgegroeid met een hond, vissen, vogels, cavia’s en eenmaal op mezelf altijd dieren om me heen gehad. Het zorgen voor dieren heeft er altijd al in gezeten. Zelfs een gevonden, kleine salamander kreeg bij mij een mooi verblijf.

Sinds anderhalf jaar ben ik vrijwilliger bij het asiel. Ik wilde naast mijn ‘gewone’ baan graag iets doen voor de dieren. Elke keer als ik op het asiel ben, geniet ik volop van de dieren en lijkt de tijd niet meer van belang. Ik ga er opgetogen naartoe en ga met gemengde gevoelens weer weg. Naast het schoonmaakwerk, knuffel ik er graag op los. De katten vechten soms om je aandacht en dat bevestigd maar weer dat knuffelaars heel hard nodig zijn!

Ik heb een paar keer een zieke kat mee naar huis genomen. Bello, een prachtige witte kater met een blauw en een groen oog, at niet meer en leek geen zin meer in het leven te hebben. Bij mij in huis is hij twee weken vertroeteld en heeft hij met volle teugen genoten. Helaas bleek hij ernstig ziek. Tamia, enkele weken oud en bedolven onder de vlooien, heb ik slechts 1 avond kunnen laten voelen wat het is om geliefd te zijn. Het breekt je hart wanneer een zo’n klein beestje geen kans op deze wereld heeft gekregen en bezwijkt aan verwaarlozing. Voor sommigen is het te laat, maar gelukkig zijn er velen die gered worden! Ik ben blij dat ik er een deel van mag uitmaken.

Vorig jaar hebben we rond dierendag met een aantal vrijwilligers voer ingezameld bij supermarkten in Wageningen. Dat was een groot succes! Winkelende mensen vroegen we om een kleine extra boodschap en dat leverde kilo’s eten voor de asieldieren op. Dit jaar hebben we op de markt in Wageningen nieuwe baasjes gezocht, allerlei accessoires verkocht en het asiel onder de aandacht gebracht. Hier haal ik echt voldoening uit!

Even voorstellen: Vrijwilliger

22 | Rondom

Sabrina van de Goot

Page 23: Rondom 4-2012

Rondom | 23

GEEF DE STO

K DOO

R

Marijke Heijt, 56 jaar jong, vrijwilliger in de Hof van Ede en woont in Veenendaal samen met man, zoon en vier honden en een kat.In deze rubriek beantwoordt een medewerker/vrijwilliger van De Hof van Ede een aantal vragen. Dit gebeurt aan de hand van een vast vragenlijstje. De ondervraagde noemt aan het eind de naam van de persoon aan wie “de stok doorgegeven wordt”. Het interview met die persoon komt in de volgende Rondom.

HOE BEN JE BIJ DE HOF VAN EDE VERZEILD GERAAKT?Door de dierenambulance. Daar in het blad las ik dat ze vrijwilligers vroegen, zodoende ben ik al heel wat jaren vrijwilliger bij De Hof.

WAT DOE JE PRECIES BIJ DE HOF?Twee keer in de maand op de zondagmorgen maak ik een kattenverblijf schoon.

WAT ZOU JE HET LIEFST VERBETERD ZIEN IN DE HOF?De kattenverblijven zouden wel een kleurtje mogen krijgen en de plankjes wat dikker

WAT DOE JE IN JE VRIJE TIJD?Wandelen met de honden, vrijwilliger bij de dierenambulance, wat rommelen in de tuin en lezen.

WELKE CD ZIT IN JE CD-SPELER?Ik heb geen CD speler, maar een MP-4, met heel veel vrolijke muziek.

MET WIE ZOU JE EEN UUR IN DE LIFT VAST WILLEN ZITTEN?Het liefst met mijn man, moet het iemand anders zijn dan met iemand die goede verhalen kan vertellen, dan gaat de tijd snel.

WAAR KUNNEN MENSEN JE VOOR WAKKER MAKEN?Nou eerlijk gezegd, slaap ik liever gewoon door. Maar als het echt moet een vriend in nood. WAT ZOU JE DOEN MET EEN MILJOEN?Eerst de kinderen, dan wat goede doelen en van de rest genieten.

WAT WIL JE DAT MENSEN OVER JE ZEGGEN ALS JE DOOD BENT?Dat ik een beetje aardig was, wat behulpzaam, dan ben ik al tevreden.

AAN WAT ERGER JE JE?Aan de onverdraagzaamheid van sommige mensen

WAAR BEN JE BANG VOOR?Dat ik val en iets breek.

WAT ONTBIJT JE?Een bord Brinta en een kop thee.

WAT WILDE JE WORDEN?Juffrouw of in een dierentuin werken.

WELKE DRIE DINGEN NEEM JE MEE NAAR EEN ONBEWOOND EILAND?Een lepel, zakmes en mijn man.

ALS WELK DIER ZOU JE WILLEN TERUGKEREN ALS DAT MOGELIJK WAS?Een uil

WAT WEET NIEMAND VAN JE?Dat ga ik lekker niet vertellen

AAN WIE GEEF JE DE STOK DOOR?Joanne

WAT WIL JE VAN HAAR WETEN?Wat voor gedrag bij mensen zij niet kan waarderen.

Page 24: Rondom 4-2012

ONZE KATTEN AS

IELD

IER

EN

BLIKSEMBoefie

harley

BBoefie werd al een jaar rond het huis van een mevrouw gesignaleerd, een eigenaar was onbekend. Met de winter voor de deur werd Boefie dus bij ons gebracht, nu heeft hij een warme mand! Hij is wat verlegen maar eenmaal aan het knuffelen laat hij goed merken dat hij het heerlijk vindt. Een rustig huis voor deze verlegen man zal perfect zijn voor hem, met de gelegenheid om naar buiten te kunnen. Hij is door de dierenarts op negen jaar geschat.

TEKST & FOTO’S: JESSICA VOS EN MARLIES GRAVELAND

24 | Rondom

BBliksem doet haar naam eer aan. Ze heeft temperament en laat merken als het haar niet zint. Toch houdt ze wel van knuffels en aandacht. Een katje met gebruiksaanwijzing dus, maar voor de echte eigenwijze kattenliefhebber een perfecte huisgenoot. Ze is nog maar twee jaar en dus lekker ondernemend. Naar buiten gaan vindt ze erg fijn, we zoeken daarom een nieuw thuis met een tuin. Ze is prachtig om te zien met haar prachtige tekening in de vacht.

Page 25: Rondom 4-2012

Rondom | 25

HOnze Harley zit hier al vanaf april. Dat is vrij lang als je bedenkt dat de gemiddelde ‘zittijd’ 1,5 maand is. Harley heeft een bijzonder uiterlijk maar ook een bijzonder karakter. Dat laatste maakt haar niet altijd de makkelijkste dus we zoeken een echte kattenkenner. Harley is gek op aandacht, begroet je altijd met een miauw en geeft je kopjes. Toch gebeurt het soms dat Harley het even niet meer aan kan en zomaar een snauw geeft. Wij zijn er al aangewend en we waarderen haar eigenwijze karaktertje wel. Als jij nou ook van een typetje houdt, kom dan kijken bij Harley. Ze is elf jaar en in goede conditie!

KKlaartje kwam hier met haar prachtige kittens. De kittens hebben al een huisje en nu wacht zij met smart op die van haar. Ze is soms wat verlegen maar is zeker gek op een knuffel en haar portie eten. Ze komt graag buiten dus een rustig huisje met tuin zien we wel zitten voor haar. Klaartje is drie jaar geschat.

Page 26: Rondom 4-2012

HHarry (11) is de baas van de kattenkantine hier. Hij kijkt uit over zijn rijk vanaf de tafel waar hij graag prinsheerlijk luiert, corrigeert graag zijn medekatten en wacht altijd tot zijn portie eten gebracht wordt. Harry zijn baasje is overleden en nu zit hij al een tijdje hier. We zoeken voor Harry een stabiele rustige omgeving waar Harry op zijn eigen tempo en voorwaarden mag wennen. Eenmaal in zijn hum zal je een leuke eigenwijze kat aan hem hebben die niet verlegen is om een knuffel.

IIsabelle is met haar 2 jaar nog lekker jong. Ze is erg sociaal als ze eenmaal gewend is, en dol op haar eten! Ze is een vrolijke vriendin die graag naar buiten gaat.

OVERIGE KATTEN:April Schildpad Poes Biscuit Blauw-wit Kater Dabbe Zwart-wit PoesDaphne Zwart-wit Poes Evert-Jan Rood KaterIsabo Zwart-wit Poes Jasper Zwart KaterJussie Lapje PoesMouse Rood met wat wit PoesMusty Zwart met wit PoesPineapple Zwart Kater Xennith & Dixon Rood-wit Kittens Zwartje (suikerziekte) Zwart Kater

Wilt u een kat komen bekijken? Bel ons eerst op 0318 - 612705 om zeker te weten of hij/zij er nog is. Bovenstaande katten zitten in het asiel op het moment dat wij dit magazine maken, maar hebben misschien al een huis op het moment dat u dit leest.

26 | Rondom

Page 27: Rondom 4-2012

Rondom | 27

METAM

ORFO

SE

EXTREME MAKE OVEROp het asiel is het altijd een komen en gaan van honden en katten. Vaak krijgen we prachtige, gezonde dieren binnen, maar heel regelmatig krijgen we ook zieke of verwaarloosde dieren binnen. Heel soms zitten daar extreme gevallen tussen. Zulke gevallen gaan je echt aan het hart en we doen dan ook ons uiterste best om alle dieren er weer bovenop te krijgen. Met vaak verbluffende resultaten.

Zo kwam vorig jaar juli Maartje bij ons terug in het asiel. Maartje was een pers die ooit vanuit ons asiel was geplaatst, maar helaas hebben haar baasjes op een gegeven moment schijnbaar genoeg van haar gehad. Ze werd zwervend op straat gevonden, uitgemergeld, haren volledig in de klit, ogen helemaal dicht en vol met prut. Het was één hoopje ellende. Gelukkig was ze bij ons in goede handen en hebben we haar er helemaal bovenop gekregen. Onze hondenuitlaters Sjoerd en Wia werden op slag verliefd op deze dame en toen Maartje genoeg opgeknapt was, mocht ze dan ook verhuizen naar haar nieuwe baasjes. Daar bloeide ze nog verder op en inmiddels is ze onherkenbaar veranderd in een prachtige perzendame! De foto’s zeggen genoeg.

Deze zomer kregen we één van de meest trieste gevallen binnen die we in de afgelopen jaren gezien hebben. Via de dierenpolitie was een kruising Maltezer binnen gekomen, Nemo. Mijn hemel, wat was dat hondje mager, letterlijk vel over been! Zijn ooit witte vacht zat flink in de klit en op zijn neus had hij een flinke wond die behandeld moest worden. Hij moest geschoren worden en zo zagen we nog beter hoe mager hij was. Een naakt roze scharminkel dat maar 2 kilo woog. In het asiel kon hij niet blijven, want hij moest goed in de gaten gehouden worden en vaak kleine beetjes te eten krijgen om weer wat aan te komen. Er werd een gastgezin voor hem gevonden waar hij op kon knappen. Daar bleek dat hij ook nog eens last epileptische aanvallen had. Maar ondanks zijn lichamelijke gebreken bleek met zijn karakter niets mis. Wat een heerlijk hondje! Hij was zo makkelijk, vond alles en iedereen leuk. Elke week werd Nemo gewogen en elke week kwam er weer een kilo bij. Hij knapte zienderogen op. Hij werd op de medicijnen gezet en daarmee ging het ook beter met de epilepsie. Na een aantal weken was Nemo klaar om op zoek te gaan naar een nieuw baasje. Nog voordat hij op internet stond, kwam er een echtpaar langs dat al twee andere honden had. De klik was er en zo mocht ons mannetje verhuizen naar zijn nieuwe en blijvende thuis. Daar woont hij nu al weer zo’n drie maanden en hij maakt het uitstekend. Zijn haar is weer aangegroeid en zijn gewicht begint zelfs wat teveel te worden. Het is daarom nog even zoeken naar de juiste balans, maar met de tijd zal hij op het juiste gewicht komen te zitten. Hij is lekker ontdeugend en kan het goed vinden met de zijn huisgenoten. Hij lijkt in niets meer op het hoopje ellende dat een paar maanden geleden bij ons binnenkwam!

TEKST: HANNEKE VAN SCHAIK

Page 28: Rondom 4-2012

GEZONDHEIDSTRAINING VOOR JE KAT

Wat is dat? Chantal Rosmuller legt het je

uit en geef t je tips voor je eigen kat.

Page 29: Rondom 4-2012

GEZONDHEIDSTRAINING VOOR JE KAT

VASTGEPLAKT OP ZIJN EIGEN MATJE

* Chantal Rosmuller *

“Hopelijk kun je met de tips uit dit artikel met je kat aan de slag. In het volgende deel zal ik nog wat verder ingaan op een paar leuke kunstjes die je je kat kunt leren.”Chantal Rosmuller is Tinley trainingsdeskundige in opleiding. Meer informatie vind je op haar website: www.chantalrosmuller.nl

Als je meer wilt leren over het trainen van katten is het leuk om een keer een workshop te volgen bij Eline Teygeler van Tinley. www.tinleyopleidingen.nl

Rondom | 29

Welke katteneigenaar kent het niet? Je kat heeft een wormenkuurtje, een pilletje of oordruppels nodig. Maar hoe krijg je het voor elkaar om je kat zijn medicijnen te geven en er zelf zonder kleerscheuren vanaf te komen?

Dit het liefst zonder je kat te traumatiseren. Dat kan door je kat te trainen. Toegegeven, niet elke kat zal je meteen krabben als je ze een keer vast moet houden om een pilletje te geven. Maar ook de makkelijke katten vinden het niet altijd prettig om vastgehouden te worden. Je kunt je kat een hoop stress besparen door hem te trainen. We noemen dit soort training gezondheidstraining.

Hoe pak je het aan?In het vorige artikel heb je al kunnen lezen hoe clickertraining werkt. Je leert je kat eerst dat het geluid van de clicker (of een ander geluid zoals het klakken met je tong) betekent dat hij een snoepje krijgt. Daarna laat je het geluid horen als hij iets doet wat je wilt, bijvoorbeeld gaan zitten. Je kat weet dan dat hij het goed gedaan heeft en zijn snoepje in ontvangst mag gaan nemen. Bij gezondheidstraining willen we vaak dat de kat gewoon stil blijft zitten, zodat wij hem bv. een wormenkuurtje kunnen geven of zijn oortjes kunnen controleren. Het is nu handig om hem te leren op een bepaalde plek te zitten. Op een matje bijvoorbeeld, of op een stoel. In het vorige artikel kon je al lezen hoe je je kat kan leren zitten. Vraag hem nu te gaan zitten op het matje en klik en beloon. Blijft hij zitten geef hem dan nog een paar keer een beloning, voor je het weet zit hij vastgeplakt op zijn matje. Als je meerdere katten hebt is het slim om ze allemaal een eigen plekje te geven. Vaak hebben de katten die niet getraind worden door dat er iets interessants aan de hand is, en dat het met eten te maken heeft. Ze kunnen dan behoorlijk in de weg gaan lopen. Het is handig om ze ook maar meteen te leren op hun eigen plekje te gaan zitten. Als je met een kat bezig bent kun je de andere kat of katten af en toe een snoepje toestoppen omdat ze zo braaf blijven zitten.

Een wormenkuurtje toedienen in de nekAls de kat geleerd heeft om ergens te blijven zitten kun je van daaruit verder aan de gang met allerlei handelingen,

Page 30: Rondom 4-2012

wormenkuurtje, bandje omdoen, gebit nakijken etc. etc. Dit moet wel allemaal getraind worden maar we hebben nu een goede basis. Bij het toedienen van de wormenkuur zijn er twee aspecten die niet zo leuk zijn voor de kat. Het gevoel van vloeistof in de nek en de vieze geur van de wormenkuur. Bij sommige katten kan ook het aangeraakt worden al stress geven. Daar houden we rekening mee in de training.

Grote beloningOmdat je nu wat handelingen gaat verrichten die niet altijd even plezierig zijn voor de kat kan het slim zijn om een extra grote beloning achter de hand te houden. Ik geef mijn katten bijvoorbeeld een klodder leverpastei als ze netjes stil zitten terwijl ik een drupje water in hun nek laat vallen. Het voordeel is dat het een sterke geur heeft die de kat ook wat kan afleiden en dat het even tijd kost om het op te eten.

Meerdere sessiesDe volgende stapjes kun je het beste uitsmeren over meerdere trainingssessies. Het verschilt enorm per kat hoe vaak je iets moet herhalen. Wordt niet ongeduldig maar kijk goed naar je kat. Laat hij stress signalen zien, vindt hij het niet leuk? Ga dan niet verder, doe desnoods een stapje terug:• Leg je vinger in de nek van je kat, klik en beloon.• Leg je vinger in de nek van je kat en doe wat haartjes

opzij, klik en beloon. • gebruik een droog! pipetje, rietje of afgesloten

wormenkuurtje om de kat even mee aan te raken in de nek, klik en beloon.

• Laat een drupje water in de nek vallen met het pipetje, om te voorkomen dat de kat wegloopt, klik en beloon rijkelijk als hij ook maar enigszins blijft zitten! Later in de training mag je wel verwachten dat hij echt goed blijft zitten maar als hij nu een beetje beweegt van de schrik kun je wel door de vingers zien (vind ik).

• Om te wennen aan de geurprikkel moet je de vorige stapjes nog eens herhalen terwijl je een open wormenkuur verpakking naast je op de grond legt (bv een oude kuur).

• Om te wennen aan de geurprikkel moet je ook nog een paar keer met een oude wormenkuur verpakking de nek aanraken, klik en beloon.

• Als laatste geef je de wormenkuur, ook nu alvast wat afleiden met de geur van de beloning, klik en beloon.

Als je kat netjes op het matje blijft zitten kun je op deze methode voortborduren en hem andere dingen leren. Het kost een paar minuutjes per dag en het is nog leuk ook! Als ik de snoepjes pak en de matjes neerleg komen mijn katten altijd al aanrennen!

30 | Rondom

Page 31: Rondom 4-2012
Page 32: Rondom 4-2012

POST

Hallo allemaal!!

Een foto van Argus en

Fifi met onze dochter

Maria :-)

Mvg,

Emilia

Hallo allemaal,

Ik heb Snowie eind juli bij jullie opgehaald. Hij zat al een aantal maanden bij jullie in het asiel. Het gaat heel goed met hem. Hij is speels en heeft in het begin een bloempot en een kommetje kapot gegooid. Nu staan de breekbare dingen veiliger en speelt hij met oud papier, balletjes en gaat achter insecten aan (van mieren tot hommels en vlinders).

Samen met mijn andere kat gaat het verbazend goed. Toen Caro hem voor het eerst zag ging ze gillend op hem af. Hij reageerde niet en na een keer of 3 gillen stopte ze. Snel daarna was haar staart dun en kwam ze op schoot zitten. Na een half uur zaten ze een meter van elkaar af, naar elkaar te kijken zonder blazen of dikke staart. Daarna blies Caro nog af en toe maar vooral als Snowie zich als een kater probeerde te gedragen of wou spelen. Sinds een week probeert Caro ook wat te spelen, maar nu is Snowie wat overdonderd. Ze eten wel vlak naast elkaar en vorige week heeft Caro hem een kopje gegevenKortom, het is een heel leuke kat en de combinatie met Caro is goed.

Bedankt,Olga van de Veer

32 | Rondom

Page 33: Rondom 4-2012

Hallo personeel van de hof van Ede,

Nu ik dit mailtje stuur ligt ons vriendje Clifford gezellig te slapen

op schoot. Ik wilde even een update doen over ons lieverdje,

om te laten weten hoe het met hem gaat.

Wij hebben Clifford in juli bij jullie in het asiel op mogen halen. In

het begin was het thuis even uitvechten met onze kat Stitch, die

we toen al hadden. Clifford is zijn officiële naam, thuis noemen

we hem Billy. Billy is dol op Stitch, en andersom! Al heeft dat wel

een kleine 2 weken geduurd. Het is een onwijs nieuwsgierig

ventje en een ontzettende grote knuffelkont!

Billy had in het begin een erg probleem met eten. Niet zijn eigen

eten..maar met dat van ons!

Hij hoefde alleen al te zien dat je naar de keuken liep, en je

boterham lag al op de grond. Hij sprong gewoon op je bord!

Gelukkig heeft hij dit inmiddels afgeleerd, maar…. met eten blijft

hij ongeduldig!

Groetjes Huib en Medie Peperkamp-Goorhuis

Rondom | 33

Hallo,

Na een lange tijd toch maar weer eens een update Balou (border collie x keeshond).Halverwege Februari is Balou geopereerd aan zijn linkerachterpoot. Hij had daar een tumor zitten die volgens de dierenarts er al een tijdje zat. Ondanks zijn leeftijd en de zware operatie is hij daar volledig van hersteld.

Balou krijgt sinds 2 maanden ook medicijnen i.v.m. beginnende artrose in zijn knieën, hiermee doet hij het erg goed. We hebben zijn voernijd ook verminderd.

Balou is een makkelijke hond. Hij vind de hond van mijn ouders (border collie teefje van bijna 11 jaar) helemaal geweldig. Ze slapen samen en buiten is hij erg beschermend. Hij laat geen andere reu in de buurt van haar.

Ik en mijn ouders zijn erg blij met Balou.Hierbij een foto van Balou en zijn vriendinnetje Lucky.Met vriendelijke groet,Rewana Bekker

ING

EZON

DEN

Page 34: Rondom 4-2012

34 | Rondom

Hallo iedereen,

Hier even een berichtje over Sara,we hebben haar sinds oktober in huis en ze is al helemaal thuis. Ze springt nu op bed en kruipt dan heerlijk tegen me aan voor een extra dutje, ‘s avonds zit ze op schoot. We zijn heel blij met haar en Sara met ons, dat horen we steeds.

Hartelijke groet,Annie en Ko uit Huizen.

34 | Rondom

Hallo allemaal,

Ik dacht laat ik jullie een paar foto’s van Ferro sturen zodat je ziet dat hij zich al helemaal thuis voelt. Ferro heeft de boel ook al van grote hoogte bekeken, het was voor hem een eitje om op het wandmeubel te springen. Hij is een heerlijke knuffel en heeft z’n plekje al helemaal gevonden. Hij heeft het dus prima naar z’n zin en ik ben erg blij met hem. Na een paar dagen kwam hij al ineens naar me toe en vanaf dat moment is het erg snel gegaan.Bedankt nog! Groetjes,Sasja Leensvaart

Hallo allemaal, In oktober hebben wij Baldo bij jullie opgehaald. Wat genieten wij enorm van hem (en hij van ons!). Hij vindt het heerlijk om hier buiten lekker rond te lopen en geknuffeld te worden door iedereen. Met een tennisbal in de wei kan hij zijn energie lekker kwijt.

Hartelijke groetenAjan, Danielle Lucas en Eva Geurink

Page 35: Rondom 4-2012

Rondom | 35

De Hof van Ede heeft een eigen pension voor honden. We streven ernaar uw hond zo optimaal mogelijk op te vangen en te verzorgen tijdens zijn/haar verblijf. De honden zitten ’s nachts binnen in de nachtverblijven en overdag mogen ze lekker rondlopen in de buitenkennels. Als het mogelijk is verblijft uw hond samen met een andere hond in een kennel, zo heeft hij/zij ook gezelschap in het pension.

Sinds kort is het mogelijk dat uw hond iedere dag wordt uitgelaten, voor het ophalen wordt gewassen of een trimbeurt krijgt. Meer informatie over de voorwaarden en prijzen kunt u opvragen bij het asiel.

In het pension staat ook altijd de muziek aan, hier worden de honden rustiger van. De honden hebben 24 uur per dag beschikking over vers water en ze worden twee keer per dag gevoerd. Heeft uw hond speciaal voer of heeft uw hond medicijnen nodig? Ook dat is geen probleem. U kunt uw eigen voer en de medicijnen voor uw hond mee nemen.

Het aantal plaatsen in ons pension is beperkt dus reserveer op tijd. Houdt u er wel rekening mee dat uw hond tijdig ingeënt moet zijn, ook voor Kennelhoest?

Voor vragen of reserveren kunt u bellen met Dierentehuis De Hof van Ede op telefoonnummer 0318 - 612705 tussen 13.30 en 17.00 uur.

OpeningstijdenU kunt uw hond(en) brengen op:

Maandag t/m vrijdag 14.00 - 16.00 uur.

Zaterdag tussen 12.00 en 16.00.U kunt uw hond(en) ophalen op:

Maandag t/m vrijdag 14.00 - 16.00 uur.

Zaterdag 12.00 - 16.00 uur.Zondag 14.00 - 16.00 uur.

Prijzen per dag1 hond klein € 10,50

2 honden klein € 19,003 honden klein € 24,001 hond middel € 11,50

2 honden middel € 21,003 honden middel € 27,00

1 hond groot € 12,002 honden groot € 22,003 honden groot € 29,00

OVERDAG LEKKERBUITEN

RONDLOPEN IN DE

KENNELS

Page 36: Rondom 4-2012

36 | Rondom

ADOPTEER EEN DIER OP AFSTAND

ADO

PTIE

PLAN

NAAM: TillyRAS: Kruising stafford/bull terrierMEER INFO: Lieve Tilly is als zwerver bij ons terecht gekomen, en was duidelijk erg onder de indruk van het asiel. Al snel kwamen wij erachter dat Tilly doof is, en dat dat dus ook de reden was van haar onvoorspelbare gedrag. Inmiddels is ze goed gewend, en veranderd in een ontzettend vrolijke knuffel! Wel blijft het belangrijk dat ze je ziet aankomen, anders wil ze uit schrikreactie nog wel eens happen.ADOPTEREN: Door het overmaken van minimaal €5,00 per maand op rekeningnummer 29.05.06 t.n.v. Dierentehuis De Hof van Ede o.v.v. uw naam, adres en Tilly.

De meeste dieren die in het asiel belanden vinden na een paar weken alweer een nieuwe baas. Want met het overgrote deel van de dieren dat herplaatst moet worden is gewoon helemaal niks mis. Maar niet alle dieren hebben zoveel geluk. Honden en katten met gedrags- of medische problemen hebben vaak maandenlange begeleiding nodig voordat ze in aanmerking komen voor een nieuw thuis. En vergis u niet: een asielverblijf kan sommige dieren zoveel stress bezorgen, dat dit juist het vinden van een nieuw thuis in de weg staat. Andere dieren worden simpelweg over het hoofd gezien, zijn oud, of hebben een gebrek waardoor ze langer op een nieuw thuis moeten wachten. Dieren die meer begeleiding of gewoon meer geluk nodig hebben, worden opgenomen in ons adoptieprogramma. Dit betekent dat u deze dieren op afstand kunt adopteren. Hiermee ondersteunt u de verzorging van het door u geadopteerde dier. Een adoptiedier kan door meerdere mensen worden geadopteerd. Als uw dier een nieuw thuis vindt (en dat is natuurlijk wel de bedoeling!), dan kunt u een nieuw adoptiedier uitzoeken. Het adopteren van een dier uit het adoptieprogramma kost u slechts €5,00 per maand. U krijgt vier keer per jaar updates (in de Rondom) over hoe het met uw adoptiedier(en) gaat.

ADOPTIEDIEREN

Page 37: Rondom 4-2012

ADOPTIEPLAN

Rondom | 37

NAAM: ZwartjeRAS: Europese korthaarLEEFTIJD: 10MEER INFO: Lieve Zwartje heeft suikerziekte. 2 keer daags wordt hij ( zonder dat hij het doorheeft) tijdens het eten geprikt. Regelmaat is daarom belangrijk voor Zwartje. Mensen met een stabiel huishouden die veel knuffels in overschot hebben mogen zich melden voor deze lieverd. Met zijn 10 jaar is hij nog behoorlijk speels! ADOPTEREN: Door het overmaken van minimaal €5,00 per maand op rekeningnummer 29.05.06 t.n.v. Dierentehuis De Hof van Ede o.v.v. uw naam, adres en Zwartje.

NAAM: RexieRAS: Kruising bouvierLEEFTIJD: 11MEER INFO: Rexie is erg ziek geweest en heeft inmiddels een teenamputatie gehad. Daardoor geniet hij van een speciale behandeling. Hij verblijft namelijk niet in een kennel, maar heeft de kantine tot zijn beschikking. Het was vroeger geen makkelijke hond maar de scherpste kantjes zijn er met de jaren wel af gegaan. Hij zoekt een rustig thuis waar geen ander huisdieren of kinderen wonen. Rexie houdt van zwemmenADOPTEREN: Door het overmaken van minimaal €5,00 per maand op rekeningnummer 29.05.06 t.n.v. Dierentehuis De Hof van Ede o.v.v. uw naam, adres en Rexie.

GEPLAATST

Page 38: Rondom 4-2012

met alle liefde verzorgd. Toch zou het ook wel heel fijn zijn als iemand het eens aandurfde om Diego een huis te bieden. We wachten geduldig af.

38 | Rondom

ADOPTANTENDaar is ie dan weer, de update van december 2012. We vinden het fijn u weer op de hoogte te kunnen stellen van alle mogelijke activiteiten rondom de Hof van Ede, het Adoptieplan en van andere wetenswaardigheden die het welzijn van de dieren betreffen.

DE ADOPTIEDIERENWe hebben weer goed nieuws te melden over de adoptiehonden. De laatst toegevoegde adoptiehond Sita heeft ook weer een baasje gevonden. En dat betekent dat we alweer een nieuwe adoptiehond moeten toevoegen. Dit keer kiezen we voor Tilly. Ze is een kruising stafford terriër die als zwerver bij ons is binnen gekomen. Al snel bleek dat deze dame doof is. Op zich geen probleem natuurlijk, maar dat maakt het wat moeilijker haar te plaatsen. Zo kan ze niet bij andere dieren of kinderen geplaatst worden, omdat ze die niet aan kan horen komen en daardoor kan schrikken. Daarom zit ze al een aantal maanden bij ons.

Lag Bo in de zomer lekker in het zonnetje op haar pleintje, nu de dagen korter worden en de temperaturen lager, kiest ze er toch vaker voor om binnen te liggen. Als Willem Jan bij haar komt knuffelen is het natuurlijk helemaal feest. Verder geniet ze volop van de wandelingetjes met de vele vrijwilligers.

Diego vermaakt zich altijd uitstekend op zijn speelweide. Zijn bad is nu misschien wat minder in trek, maar de grote bal blijft altijd leuk. Al 2,5 jaar zit deze actieve jongen bij ons en hij wordt

Normaal gesproken hebben we geen specifieke katten in ons adoptieprogramma. Dit omdat het verloop bij de katten meestal erg groot is. U kunt wel de katten in het algemeen adopteren. Toch willen we deze keer wel een kat extra belichten. Het gaat om Zwartje, een kat met suikerziekte. De praktijk leert dat het lastig kan zijn om voor suikerkatten een baasje te vinden omdat ze regelmatig geprikt moeten worden. Zo ook Zwartje, hij moet twee maal daags zijn prikje insuline op gezette tijden hebben. Door ons adoptieprogramma is het mogelijk om ook deze dieren te kunnen verzorgen.

BEZOEK DE HOF VAN EDEOp vrijdag 21 september ging Gerard van Bergen per fiets en trein van Arnhem Zuid weer eens naar het dierentehuis “De Hof van Ede”. Hij bezoekt dan eerst altijd even de koopjeshal van het dierentehuis, want daar is van alles en nog wat te koop tegen kleine prijsjes. In het Dierentehuis bezocht Gerard de kattenverblijven, de hondenverblijven en de voormalige kantine. De Hof van Ede is wel bevoorrecht met haar fantastische ligging aan de rand van het bos. Hierdoor kunnen de honden heerlijk in het bos kunnen worden uitgelaten. Ook de adoptiehonden en –katten hebben het naar hun zin en zij worden goed verzorgd. Dankzij het Adoptieplan kan voor hen specifieke medicatie worden gekocht, hun voeding worden bekostigd en als er een operatie nodig is, kan deze ook worden betaald. Alles heel nodig, zo blijkt bijna dagelijks, dus we zijn ontzettend blij met uw financiële steun en meeleven! Dank daarvoor namens alle adoptiedieren!

Page 39: Rondom 4-2012

Rondom | 39

POSTZEGELS, MUNTEN, ANSICHTKAARTEN, (OUDE) BANKBILJETTENSpaart u met ons mee? Postzegels, munten, bankbiljetten, ansichtkaarten van vòòr 1980 (9x13cm), speldjes, bidprentjes en winkelwagenmuntjes krijgen een tweede leven en het adoptieplan ontvangt een leuke vergoeding. Heeft u bovenstaande items, dan vragen we u dit op te sturen naar onderstaande contactgegevens van Gerard.

MEDEWERKSTER VALESCA AAN HET WOORD Dan laten we nu een gewaardeerde medewerkster van de Hof van Ede, Valesca Florijn, aan het woord.

“In januari 2013 ga ik alweer mijn vijfde asieljaar in hier op de Hof van Ede. Honderden dieren hebben het asiel in die jaren gepasseerd en daarbij heb ik ook honderden mensen gezien en gesproken. Als ik een euro kreeg voor elke keer dat een bezoeker “je zou ze toch allemaal wel mee willen nemen hé?” zei, dan was ik rijk en zat ik wellicht in mijn vakantiehuis op Ibiza te genieten van een cocktail. Dat is echter niet het geval dus buffel ik vrolijk verder op het asiel. Zelf dacht ik ook zo, de eerste weken als vrijwilliger werkzaam bij de Hof van Ede. “Het asiel was een vervelende plek en alle dieren waren zielig is” wat ik toen, en veel mensen nu denken. Ondanks dat ik het zielig vond, vond ik het niet meer dan vanzelfsprekend dat alle dieren wel goed verzorgd werden, medicijnen kregen als ze dat nodig hadden, genoeg eten en drinken en er lekker warm bij zaten totdat een nieuwe eigenaar zich aandiende. Deze naïeve gedachten zijn door de jaren heen bevestigd en ontkracht tegelijk. Want hoe meer ik wist over de werkwijze en filosofie van de Hof van Ede, hoe meer ik er ook achter kwam dat dit niet de normale gang van zaken was bij veel asiels in Nederland. Het feit dat wij bekend staan om ons non-euthanasie beleid geeft al te raden want het blijkt bijzonder dat een asiel dat heeft. Als ik me realiseer hoeveel dieren bestempeld werden als ‘ moeilijk te plaatsen’ in de jaren dat ik hier rondloop besef ik me dat deze dieren in een ander asiel waarschijnlijk ingeslapen waren. Ik ben ontzettend blij dat deze dieren inmiddels door ons toch geplaatst zijn. Herinneringen aan ‘mooie plaatsingen’:Balou de kat, bijvoorbeeld. Hij had karakter, mepte je te pas en onpas en was moeilijk benaderbaar. Totdat er na 1,5 jaar asielverblijf een man binnenstapte bij wie

Balou goedkeurend op schoot sprong. Joep, de kruising herder liep al maanden onrustig in zijn kennel en buitenverblijf. Snakte naar gezelligheid, maar ook naar een flink stuk land waar hij gewoon Joep mocht zijn. Zijn speld in de hooiberg diende zich na ruim 11 maanden aan, Joep zit nu op een boerderij en wandelt de hele dag achter zijn baas aan. Met de hoop op een nieuwe baas werken wij elke dag weer voor onze dieren. In de tussentijd helpt het Adoptieplan om de dieren, waar de hoop steeds minder wordt, toch een aangenaam verblijf te geven. Met het vijfde jaar asiel, dat ik in januari a.s. inga, gaat Rex zijn zevende jaar in. Hij zal misschien niet op mijn lijstje ‘mooie plaatsingen’ komen door zijn onvoorspelbare karakter, maar bij mij en bij vele anderen in het asiel, zal hij in de herinnering aan de Hof van Ede zitten. Rex is de Hof van Ede. Iedereen kent hem en gunt hem zijn dagelijkse rondje in het bos waar hij nog altijd enthousiast rent, een stukje van je brood in de kantine, dat hij na een kwartier intens staren, simpelweg afdwingt. Sommige mensen hebben zelfs de littekens om Rex voor eeuwig en altijd te herinneren. Dus Rex heeft misschien niet die ene baas waar we al jaren naar zoeken, maar door al zijn adoptanten heeft hij wel ruim 60 bediendes die hem elke dag zoveel mogelijk hond laten zijn. En daar zijn we tenslotte asiel voor. Mocht U mij hierover willen bellen dan kan dat op tel.nr. 06 490 36 015.”

Valesca Florijn

2013To zover deze Nieuwsbrief. Wij hopen dat wij op uw steun mogen blijven rekenen, ook in 2013. Wij wensen u fijne, diervriendelijke feestdagen en alle goeds voor 2013 en zien u graag terug in het nieuwe jaar.

VRAGENMocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u altijd bellen, schrijven of mailen naar onderstaand adres van Het Adoptieplan De Hof van Ede.

CONTACTGEGEVENSGerard van BergenCoördinator Adoptieplan De Hof van EdeAdelhof 136834 EA ArnhemT 026 - 3229618E [email protected]

Page 40: Rondom 4-2012

- De feiten over 2012

- Reinder Ronda stelt zich aan u voor

- Alles over Mechelaars

- Deel 3 van katten trainen

COLOFONJaargang 36, nummer 4 - 2012

Rondom is een uitgave voor alle vrienden van De Hof van Ede en verschijnt 4x per jaar.

REDACTIE Marlies Graveland, Jessica Vos

VORMGEVING Goedbedacht Communicatie

COVERFOTO Asielhond Linda door Jessica Vos

VERDER WERKTEN MEE Betty Gerritsen, Hanneke van Schaik en Margit Warmink.

UITGEVER Kroonland BV

ADVERTENTIESKroonland BV

DRUK Van Liere Media

Heeft u tips, vragen of wilt u een artikel aanleveren? Stuur een e-mail [email protected]

ADRESDe Hof van EdeVerlengde Arnhemseweg 1426718 SM EdeT 0318 - 612705M 06 - 22870310 (alleen in noodgevallen)E [email protected] www.dehofvanede.nlFacebook www.facebook.com/AsielEdeTwitter @AsielEdeGiro 290506

OPENINGSTIJDENDinsdag t/m vrijdag van 13.30 tot 16.30 uurZaterdag van 11.00 tot 16.30 uurZondag en maandag gesloten.

ERELID Dhr. C.S.T. Paap

BELANGRIJKE ADRESSENAmivedi (vermiste en gevonden dieren)T 088 - 0064643Dierenambulance Zuid West VeluweM 06 - 53871861Dierenambulance Gelderse ValleiM 06 - 53367018

De uitgever is op geen enkele manier verantwoordelijk voor de inhoud van deze uitgave. Indien de redactie het nodig acht worden aangeleverde artikelen gecorrigeerd en/of ingekort. Alles uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Wij vinden het juist fijn als u de inhoud van dit blad onder de aandacht van anderen brengt en doorgeeft.

Het volgende nummer ontvangt u eind maart.

VOLGENDE

KEER

Bovengenoemde onderwerpen zijn onder voorbehoud

Page 41: Rondom 4-2012

Adverteren? E-mail [email protected]

Deze uitgave werd mede mogelijk gemaakt door:

HET BUREAU VOOR ONTWERP VAN LOGO, HUISSTIJL EN WEBSITES VOOR STARTENDE ONDERNEMERS.

www.goedbedacht.com

Openingstijden: Ma - don va.18:00 uur | Vrij - zon va.14:00 uur

*Waardebon niet geldig op vrijdag en zaterdag na 19:00 uur. Reserveren niet mogelijk. Max. 1 uur per keer.

*

Maandereind 536711 AB Ede

0318 - 615 715www.qsede.nl

@QsEde qsede.nl

WAARDEBON

Page 42: Rondom 4-2012

ADRESDe Hof van EdeVerlengde Arnhemseweg 1426718 SM EdeT 0318 - 612705M 06 - 22870310 (alleen in noodgevallen)E [email protected] www.dehofvanede.nlFacebook www.facebook.com/AsielEdeTwitter @AsielEdeGiro 290506

Rondom is een uitgave voor alle vrienden van De Hof van Ede en verschijnt 4x per jaar.

Asielkat Harley