Rondom 2-2014

download Rondom 2-2014

of 28

 • date post

  01-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  219
 • download

  1

Embed Size (px)

description

De Rondom is het magazine van De Hof van Ede met het laatste nieuws van en over De Hof van Ede.

Transcript of Rondom 2-2014

 • RONDOMNummer 2 | 2014 Ht magazine van De Hof van Ede

  ONZE REXIE IN MEMORIAMIN DIT NUMMER:

  BIJ DE ROMMELMARKTDE KLUSWEEK ACHTER DE RUG

  ZOMERTIPS VOOR HONDENBEZITTERS

 • VAN DE MANAGER

  REXIEen verlof

  Op het moment van schrijven heb ik nog zon anderhalve week te gaan voordat we ons eerste kindje verwachten. Inmiddels ben ik daarom aan mijn zwangerschapsverlof begonnen en wachten we rustig af wat komen gaat. Nou ja, we doen ons best om rustig af te wachten, want het valt niet mee om het asiel los te laten! Ik kan het niet laten om me zo hier en daar nog met het n en ander te bemoeien. Maar zo langzaamaan begin ik het te leren en ik heb er alle vertrouwen in dat het personeel en de vrijwilligers zich prima gaan redden de komende drukke zomermaanden.

  Verderop in de Rondom kunt u lezen dat onze oude, vertrouwde Rexie is overleden. Het is voor alle mensen die regelmatig in de kantine komen wel even wennen geweest! Rexie heeft daar zoveel jaar gewoond en was haast onderdeel van het meubilair. Alle medewerkers en vrijwilligers wisten ook precies hoe je met hem om moest gaan. Nieuwe mensen die daar binnen kwamen werden altijd eerst gewaarschuwd: Rex doet niks, maar NIET aaien. Anders bijt ie. En dat ging altijd prima. Rex ging lekker zijn eigen gang en heeft in die tijd heel wat tostis bij elkaar geschooid! En hij wist uiteraard wel bij wie hij moest zijn daarvoorHet was dan ook een heel vreemde gewaarwording nu er na het overlijden van Rexie in de kantine andere honden zitten. Iedereen was zo gewend dat Rexie er zat en daar kwam je gewoon niet aan! De eerste weken na Rexs overlijden bleef iedereen die de kantine binnenkwam dan ook braaf van de

  hond af die er zat. Het was ontzettend wennen dat er nu regelmatig honden zitten die juist zitten te springen om een aai over de bol! De kantine wordt nu weer gebruikt om honden te socialiseren of om honden die het echt niet trekken in de kennel neer te zetten om ze zo toch wat extra aandacht te kunnen geven. Zo kunnen we deze honden ook weer verder helpen. Van Rexie staat een mooie foto in de vensterbank. We zullen hem nooit vergeten!

  Kopij volgende Rondom aanleveren vr 13 augustus aan rondom@dehofvanede.nl

  Rondom | 3

  Hanneke

 • 08

 • INHOUD

  10

  14

  1619

  VAN DE MANAGER

  VAN DE DIERENARTS

  ASIELHONDENOverzicht van onze honden

  ADOPTIEPLAN

  ASIELKATTENOverzicht van onze katten

  ROMMELMARKT

  03

  06

  08

  14

  16

  22 EVEN VOORSTELLENVrijwilliger Karlijn van Laar

  24

  19 INGEZONDEN

  ZOMERTIPSTips voor uw hond en kat

  10

  GEEF DE STOK DOOR13

  IN HET ZONNETJEHond Jacky

  18

 • 6 | Rondom

  TEKST: BREGJE WITLOX

  DIER

  ENAR

  TS allesetersEN GRASAAR

  Dierenartsenpraktijk Bosweg

  Bosweg 96721 HM Bennekom

  T 0318 - 416500E info@dapbosweg.nl

  www.dapbosweg.nl

 • Rondom | 7

  EEN SOK, STUITERBALLEN OF WALNOTENVan honden weten we dat ze alleseters kunnen zijn en dat ze de meest vreemde dingen op kunnen eten. In het verleden hebben we al weleens een artikel gewijd aan een hond die een sok had opgegeten. Je kunt het zo gek van bedenken, stuiterballen, dopjes van bierflesjes of walnoten, of wij hebben het al weleens in de buik van een hond terug gevonden. Katten zijn hierin iets kieskeuriger en eten minder vaak vreemde dingen op. Op een enkele keer na met een speeltje, bij voorkeur met een lange draad eraan, zullen zij minder snel vreemde dingen opeten. Dat wil niet zeggen dat wij niet ook bij katten vreemde voorwerpen tegenkomen, zij het dan op andere locaties.

  GRASAREN IN DE OGENEen berucht vreemd voorwerp, zowel bij de hond als de kat is de grasaar. Zo onschuldig als ze eruit zien, zo vervelend kunnen ze zijn. Zoals op de foto te zien is hebben grasaren aan n kant (de kant waar ze vast zitten aan het steeltje) een scherpe punt en zijn de stekeltjes de ene kant op glad, maar fungeren ze als een soort weerkhaakjes als je de grasaar de andere kant op wilt bewegen. Beruchte plaatsen waar grasaren worden teruggevonden zijn oren en de neus. Op deze plekken kan je ze met een speciale kijker goed zien en direct verwijderen met een speciaal grijpertje.

  Grasaren willen zich echter ook weleens via het oog naar binnen werken. De grasaar duikt dan met het scherpte puntje achter het ooglid en kan door de weerhaakjes er niet uit geknipperd worden door het oog. Hij baant zich alleen een weg dieper achter het oog. Met name het derde ooglid (dit is het ooglid dat aan de binnenkant van het oog zit en naar buiten toe over het oog kan trekken) is een beruchte plek waar grasaren zich willen verstoppen. De grasaar is dan met het blote oog meestal niet te zien. Pas als met een pincet het 3e ooglid wordt vast gepakt, zodat hier achter gekeken kan worden, wordt de grasaar teruggevonden. In uitzonderlijke gevallen zit de grasaar zo diep, dat we hem niet meer terug kunnen vinden achter de oogleden, maar dat deze echt al achter het oog bevindt. De hond of kat zal dan een oogontsteking hebben, die maar niet wil herstellen. Uiteindelijk zal het oog dik en warm worden, doordat zich een ontsteking achter het oog ontwikkelt. In deze uitzonderlijke, maar heftige gevallen, zal middels een echo of met een operatie achter het oog gezocht

  worden naar de grasaar en eventueel een drain aangelegd worden om de viezigheid te verwijderen.

  Een derde locatie waar we altijd bedacht zijn op deze grasaren is tussen de tenen. Eigenlijk op dezelfde manier als bij het oog baant de grasaar zich met de scherpe punt een weg tussen de tenen. Meestal gebeurt dit doordat de hond of kat op een grasaar stapt, waardoor de scherpe punt van onderaf tussen de tenen door de huid prikt. Wederom kan de grasaar door de weerkhaakjes niet naar buiten gewerkt worden, dus zal de grasaar zich steeds dieper naar binnen werken. In sommige gevallen komt de grasaar er aan de bovenkant van de poot weer uit of ontstaat er een verdikking tussen de tenen, maar een enkele keer zal de grasaar zich steeds verder naar boven werken de poot in. Aan de onderzijde van de poot is het eerste wondje dan vaak snel weer genezen, maar het dier zal klachten blijven houden, Hierbij valt te denken aan kreupelheid, een dikke en pijnlijke poot en mogelijk zelfs een wondje elders op de poot waar de grasaar zich alsnog naar buiten werkt. Het kost soms even wat zoekwerk, maar vaak wordt dan uiteindelijk de grasaar ergens in de poot weer teruggevonden. Zodra deze verwijderd is en de ontsteking behandeld wordt, zijn de klachten ook snel weer verdwenen.

  FACEBOOKWij zijn ook te vinden op facebook!www.facebook.com/DierenartsenpraktijkBosweg

 • ONZE HONDEN AS

  IELD

  IERE

  N

  boodin

  sifa

  Rondom | 8

  OOdin en Sifa zijn twee leuke honden die wegens omstandigheden buiten hunzelf bij ons zijn gekomen. Odin is 4,5 jaar oud en Sifa 2,5. Ze zijn hun hele leven bij elkaar geweest, daarom willen we ze graag samen houden. Het zijn leuke, sociale honden die qua opvoeding nog wel wat bijgeschaafd kunnen worden hier en daar.

  BBo is een Mechelse herder teef van ongeveer 10 jaar oud. Ze is hier binnen gekomen omdat haar baasje plotseling is overleden. Bo heeft aan beide heupen ernstig HD, hiervoor krijgt ze pijnstillers en glucosamine. Daar doet ze het goed op, en gaat nog graag mee wandelen. Naar voor haar bekende mensen is ze erg vriendelijk, en helemaal gek op knuffelen. Uit vreemde mensen wil ze nog wel eens een hapje nemen. Van andere honden is Bo iets minder gecharmeerd, al vermoeden wij dat als ze eenmaal een stabiel huis heeft, dit nog wel wat kan verbeteren. Bo is geplaatst geweest maar helaas weer terug gebracht. Hierdoor weten we nu dat Bo een duidelijke baas nodig heeft, die haar op een consequente manier kan begeleiden. Dan zul je aan Bo een vriendin voor het leven hebben.

 • AAnouska is een gevonden teefje van ongeveer 1,5 jaar oud. Anouska is een lieve maar onzekere hond. En nu ze haar draai begint te vinden zien we ook een andere kant van deze bange meid. Ze begint nu namelijk praatjes te krijgen en ze laat zien dat ze duidelijk sturing nodig heeft en nog veel moet leren. Wel is Anouska helemaal gek op ballen! Je kan haar niet gelukkiger maken dan met een balletje. Ze kan zichzelf er uren mee vermaken maar vindt het ook leuk om achter een gegooide bal aan te rennen. Kortom Anouska is een leuke speelse hond die zowel steun als leiding nodig heeft, dan zal ze een leuke hond worden waar je nog jaren plezier van kan hebben.

  9 | Rondom

  OVERIGE HONDEN:Boo Maltezer ReuMax (Filmpje op de website) Kruising Lakeland terrier Reu Rinus Kruising cane corso ReuScooby Kruising Mechelse herder Reu Tebbe Boerenfox ReuTilly (doof) Kruising stafford/bull terrier TeefTerra Kruising stafford Teef Twister Hollandse Herder ReuWodan Kruising bouvier/herder Reu

  Wilt u een hond komen bekijken? Bel ons eerst op 0318 - 612705 om zeker te weten of hij/zij er nog is. Bovenstaande honden zitten in het asiel op het moment dat wij dit magazine maken, maar hebben misschien al een huis op het moment dat u dit leest.

  KKhan is een vriendelijke hond naar mensen toe, ook als hij je niet goed kent is hij vriendelijk. Hij heeft in het verleden alleen op een terrein gewoond. Helaas was hij niet zon goede waker. Khan heeft nooit geleerd om aangelijnd mee te lopen. Hij trekt aan de lijn alle kanten op als je niet uitkijkt. Wil hij ergens naar toe, dan loopt hij er heen en als dat moeilijk gaat omdat iemand probeert hem tegen te houden gooit hij zijn gewicht in de strijd. Naar andere honden is hij niet zo leuk. Hij probeert uit alle macht bij de andere hond te komen en gromt en blaft hierbij. Als je de lijn erg kort hebt en voorkomt dat hij een andere hond ziet, kun je redelijk met hem lopen. Khan sc