RMB Rare Earth Metals (NL)

of 12 /12
RARE EARTH METALS Investment opportunity

Embed Size (px)

description

Rare Earth Metals brochure

Transcript of RMB Rare Earth Metals (NL)

 • RARE EARTH METALS Investment opportunity

 • |RMB werd opgericht in reactie op de ongelooflijke bull run die kostbare en zeldzame aardmetalen momenteel ervaren. RMB verwacht dat de groei in de sector de komende tien jaar bijna elke andere activaklasse blijft overtreffen, waarbij de potentile opbreng-sten naar de investeerders blijven terugkeren.

  Ons management team bestaat uit professionals, allen met een financiele achtergrond van beleggingsfondsen en investment banking. Tijdens de wereldwijde financile cri-sis en het tijdperk van papieren investeringen, is de vraag naar metaal als een harde, fysieke investment grade activa exponentieel gegroeid. Of u nu een doorgewin-terde professional bent, opzoek naar een afdekking van uw portefeuille, of gewoon iemand die genoeg heeft van trage vergoeding, zware en glansloze investeringen, RMB kan u helpen.

  De 17 zeldzame metalen, inclusief dysprosium en neodymium, zijn essentile onderdelen in de moderne technologie zoals: iPhones, windturbines, halogeenlampen en zelfs precisie-geleide raketten.China produceert meer dan 95 procent van deze mineralen en het heeft een quotum beperking opgelegd van hun export

  De prijzen van zeldzame metalen zullen blijven stijgen.Daily Telegraph

  Beleggen in zeldzame metalen zal de lange termijn investeerders in een paar jaar miljonair maken, zoals olie investeringen in 1970

  Money Morning

  Dyprosium oxide, gebruikt in lasers, heeft een sprong gemaakt sinds januari van 338 %

  Financial Times

  Zeldzame metalen, zoals Ceriumoxide hebben een sprong gemaakt van 475 % in slechts vijf maanden

  Financial Times

  WIE INVESTEREN IN BIJZONDERE

  METALEN?Investeren met Rare Metal Brookers (RMB). RMB is een full service makelaar die beleggers in heel Europa de mogelijkheid biedt om een compleet spectrum van investment grade metaal, kostbare en zeldzame metalen te kopen, te verkopen en stevig vast te houden.

  1

 • |Sinds 1792 zijn er vijf belangrijke groeimarkten van grondstof. Deze duurde gemiddeld 19,4 jaar. Wij als RMB zijn momenteel 10 jaar in deze groeimarkt verte-genwoordigd, metalen hebben per klasse beter ge-presteerd dan alle andere grondstoffen. De grafiek hiernaast verwijst specifiek naar de beurs die edele metalen verhandelde, maar geeft toch een goed idee over hoe de algemene prestaties in de metaalsector zich hebben ontwikkeld.

  METAAL EEN EXPLOSIEVE GROEIMARKT?

  We zitten in het vroege stadia van een enorme groeimarkt voor commodities, in het bijzonder van metalen. Analisten suggereren dat we nog een decennium van stijgende prijzen gaan krijgen en hier is het waarom.

  Source: Thomson Reuters Datastream * change to 03/02/2012 close Reuters graphic/Vincent Flasseur

  S&P

  GCS

  I ind

  ex x

  pot p

  rice

  chan

  ge in

  201

  2*

  per

  cen

  t

  Silv

  er

  Zinc

  Nic

  kel

  Copp

  er

  Gol

  d

  Alu

  min

  ium

  Unl

  eade

  d G

  asol

  ine

  Lead

  Coco

  a

  Bren

  t cru

  de

  Hea

  ting

  Oil

  Lean

  Hog

  Cott

  on

  Live

  Cat

  tle

  Gas

  Oil

  Feed

  er C

  attle

  Suga

  r

  Soyb

  eans

  Whe

  at| (

  COB)

  20.

  8

  1

  6.9

  13.

  7

  1

  2.6

  11.

  0

  11.

  0

  9.

  6

  9.1

  9.0

  6.8

  6.8

  5

  .4

  4.

  9

  4.

  8

  4.

  6

  3.7

  2.

  7

  2.0

  1.2

  Corn

  Whe

  at (K

  ensa

  s)

  U.S

  cru

  de o

  il

  Coe

  e

  Nat

  ural

  Gas

  -0.3

  -0.5

  -1.0

  -4.8

  -16.3

  Precious metals

  Industrial metal

  Livestock

  Energy

  Agricultural

  25

  20

  15

  10

  5

  0

  -5

  -10

  -15

  -20

  S&P GCSI index xpot price change in 2012* per cent

  0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

  12.3

  12.3

  4.9

  2.4

  1.0

  COMMODITIES PRESTATIES IN 2012

  2

 • |Waarschijnlijk gebruikt u er al een aantal op dit moment, zonder dat u het misschien realiseert.Ze worden gebruikt voor alledaagse producten, zoals computers, televisies, voor hybride autos en windturbines. Cerium bijvoorbeeld is n van de 25 meest voorkomende elementen op aarde.

  Maar waarom gebruiken ze dan de naam zeldzame metalen? Dat verwijst naar hun ongrijpbare karak-ter, aangezien de 17 elementen, zelden in zuivere vorm voorkomen. Inplaats daarvan mengen ze zich ondergronds met andere mineralen, waardoor het erg kostbaar word om ze in zuivere vorm er uit te halen.

  Dit is niet het enige punt dat van invloed is op het wereldwijde supply niveau. De winning en raffinage van zeldzame aardmetalen heeft enorme gevolgen voor het milieu en als gevolg daarvan hebben bijna alle landen, die deze metalen kunnen delven, hun binnenlandse productie verwaarloosd en leunen daardoor zwaar op China.

  Door de aantrekkingskracht van zeldzame me- talen, ligt het in hun vermogen, om zeer veel speci-fieke taken te hebben, waardoor vele van ze geen vervangers hebben.

  Permanente magneten hebben een grote rol voor de zeldzame metalen. Hun licht gewicht en hoge magnetische kracht maakt het mogelijk om ze veel te gebruiken voor een breed scala aan elektro- nische onderdelen, voor huishoudelijke apparaten waaronder: audio / video-apparatuur, computers, autos en militaire producten.

  Innovaties zoals kleine, multi-gigabyte jumpdrives en DVD-stations zou niet mogelijk zijn, zonder ge-bruik te maken van deze zeldzame aardmagneten, vaak gemaakt van een combinatie van zeldzame metalen. Door de productie van deze zeldzame metalen kunnen ze bijdragen aan de milieuproble-matiek, ze hebben namelijk een eco-vriendelijke kant. Ze zijn bijvoorbeeld van vitaal belang voor katalysatoren, hybride autos en windturbines, maar ook energie-efficint bij fluorescentielampen en magnetische koelsystemen.

  WAT ZIJN ZELDZAME METALEN?

  Zeldzame metalen zijn een groep van 17 chemische soortgelijke elementen, noodzakelijk voor het vervaardigen van een groot aantal hi-tech producten. Ondanks hun naam doet vermoeden, zijn de meeste in overvloed in de natuur aanwezig, maar het is schadelijk om ze aan de natuur te onttrekken en zijn daarom op dit moment in beperkte mate leverbaar.

  3

 • |ZELDZAME METALEN IN

  DETAIL

  4

 • |YTTRIUM (Y) LANTHANUM (La) CERIUM (Ce) PRASEODYMIUM (Pr) NEODYMIUM (Nd) PROMETHIUM (Pm)

  Produceert kleur in veel plasma tv-buizen. Vervoert ook magnetron en akoestische energie, en versterkt kerami- schglas, word ook toegepast in aluminium en magnesium legeringen.

  En van de zeldzaamste bodem-metalen. Gebruikt voor het licht van carbon-lampen bij film en tv industrie, studio en projector lichten. Ook gebruikt in batterijen, vuurstenen en specialistisch glas zoals cameralenzen.

  Het meest voorkomende bodemmetaal. Gebruikt in katalysatoren, voor emissies vanCO2uitstoot van diesel- voertuigen, glaspolijst-machines en zelfreinigend ovens.

  Gebruikt als legeringselement met magnesium om metalen voor vliegtuigmotoren te maken. Ook gebruikt als een signaalversterker in glasve-zelkabels en in het glas van veiligheidsbrillen.

  Hoofdzakelijk gebruikt voor krachtige neodymium magneten voor harde schijven, windturbines, hybride autos, microfoons. Ook gebruikt om gekleurd glas en lasser veiligheidsbrillen te maken.

  Produceert kleur in veel plasma tv-buizen. Ook geleid het akoestische energie in magnetrons versterkt keramischglas, en word o.a. toegepast in aluminium en magnesium legeringen.

  SAMARIUM (Sm) EUROPIUM (Eu) GADOLINIUM (Gd) TERBIUM (Tb) DYSPROSIUM (Dy) HOLMIUM (Ho)

  Gemengd met cobalt creert het een magneet met de hoogste demagnetisatie weerstand van elk bekend materiaal. Beslissend bij het bouwen van slimme raketten ook gebruikt in sommige glassoorten.

  Het meest reactieve van alle zeldzame metalen. Wordt decennia gebruikt voor rode fosfor in tv-toestellen en meer recent in computermonitoren, TL-lampen en een aantal soorten lasers.

  Gebruikt in sommige regel-staven in nucleaire centrales. Ook gebruikt in medische toepassingen bijv. (MRI) en industrieel verbeteren van de werkbaarheid van metalen.

  Gebruikt in sommige solidstate technologie, van geavanceerde sonar systemen voor kleine elektronische sensoren, ook ontworpen voor gebruik van brandstofcellen bij hoge temperaturen. Produceert ook laserlicht en groene fosforen in tvs.

  Gebruikt in sommige regelstaven in de nucleaire centrales. Ook gebruikt bij bepaalde vormen vanlasers hoge lichtintensiteit en om de sterkte van krachtige permanente magneten te verhogen, zoals die in hybridevoertuigen.

  De hoogste magnetische kracht van elk bekende element, waardoor het nuttig is in industrile magneten en sommige nucleaire controle staven. Ook gebruikt in solidstate lasers.

  ERBIUM (Er) THULIUM (Tm) YTTERBIUM (Yb) LUTETIUM (Lu) SCANDIUM (Sc)

  Als fotografisch filter en alssignaal versterker in glasvezel-kabels. Ook gebruikt in een aantal nucleaire regelstaven, metaal-legeringen, en kleur gespecialiseerd glas en porselein.

  De zeldzaamste van alle natuurlijk voorkomende metalen. Weinig commercile toepassingen, hoewel het gebruikt word in sommige chirurgische lasers en in draagbare x-ray technologie.

  Gebruikt in sommige draagbare x-ray apparaten. Het word gebruikt in gespe-cialiseerde toepassingen van bepaalde lasersstressmeters voor aardbevingen

  Beperkt tot gespecialiseerde toepassingen, zoals het berekenen van de leeftijd van meteorieten of het uitvoeren van positron emissie tomo-grafie (PET) scans. Gebruikt als katalysator voor het proces van kraken van aardolie-pro-ducten in olieraffinaderijen.

  Toegevoegd aan kwikdamp-lampen om het licht te maken, lijkt namelijk meer op zonlicht. Ook in sportartikelen bijvoor-beeld aluminium honkbalkn-uppels, fietsframes en lacrosse sticks en brandstofcellen.

  DE 17 ZELDZAME

  METALEN

  5

 • |Als gevolg hiervan, zijn zij de afgelopen twee jaar begonnen met deze positie te mis-bruiken door aanzienlijke vermindering van het aanbod. Vergelijkingen worden getrok-ken met de OPEC (Organisatie van olie-exporterende landen), die al jaren continu de export van de olievoorraden onderdrukken waardoor de prijs van olie verhoogd word.Op soortgelijke wijze manipuleerd china hun munteenheid, de Yuan, waardoor ze open-lijk de export manipuleren en waardoor de prijs van sommige van deze elementen is gestegen met 3000 %.

  De grafiek (rechts boven de pagina) maakt de ernst van de zaak duidelijk. De VS en Japan zijn de grootste afnemers van de zeldzame bodemmetalen. Zij worden direrct door de Chineese export beperkingen getroffen. In september 2009 heeft de chinese overheid het voornemen aangekondigd om het export aanbod tussen 2010 en 2015 te verminderen met 35 % wegens het belang van de binnenlandse markt en heeft hiermee de rest van de wereld in een wurggreep. Het voedt hiermee de stijging van de prijzen wereldwijd van de zeldzame metalen. China heeft haar economische intenties heel duidelijk gesteld, zij verwachten rond 2014 de grootste economie ter wereld te zijn. Hiermee word duidelijk dat deze Chinese aanleg van de voorraden van deze zeldzame metalen als een tactische en strategische manoeuvre kan worden beschouwd.

  CHINA EN ZELDZAME

  METALEN

  China leverd 97 % van de zeldzame metalen in de wereld, dat betekent dat ze domineren aan de aanbodzijde van de markt.

  China

  Rest of the world

  97 %

  3 %

  6

 • |De VS en Japan, de twee grootste afnemers van zeldzame me-talen, hebben openlijk uiting gegeven aan hun bezorgdheid met betrekking tot slinkende voorraden en torenhoge prijzen.In 2011 zijn de prijzen van sommigen zeldzame metalen meer dan verdubbeld. Somigen zijn in een tijdsbestek van twee weken meer dan 3000 % gestegen.

  De concurentie van binnenlandse fabrikanten die technische pro-ducten maken groeit wereldwijd, met de dag, het gevecht om een plaats op deze markt kan alleen slagen als het spel eerlijk word gespeeld. Maar China speelt het spel hard, door de monopolieposi-tie uit te buiten. Hiermee worden de prijzen voor die fabrikanten opgedreven, terwijl er steeds meer high tech producten gemaakt moeten worden.

  Technologie-intensieve bedrijven krijgen nu te maken met de beslissing om hun fabrieken te verplaatsen naar China, waar deze mineralen relatief goedkoop en toegankelijk zijn, of verder te gaan met de worsteling van kosten en leveringen. Door verschillende aspecten te combineren, van de huidige markt voor zeldzame me- talen word er een bijna perfecte storm van het instabile aanbod gecreerd, versus de sterke groei van de vraag naar materialen. Dit in combinatie van de trage en moeilijke productie van de ongewone ertslichamen en een bijna volledig onvoorbereide markt zorgen voor een reeds uitdagingen die onmiddelijk moeten worden overwonnen door weloverwogen acties.

  VRAAG EN AANBODZoals bij elke markt is n van de fundamentele grondbeginsels vraag en aanbod. Deze grondbeginsel dicteert uiteraard de lopende prijzen. Met onze steeds toenemende afhankelijkheid van de moderne technologie worden we steeds meer afhankelijk van deze zeldzame metalen. Het is algemeen aanvaard dat de vraag alleen maar zal blijven stijgen.

  VRAAG EN AANBOD PROGNOSE 2013

  Key:

  Glo

  bal A

  nnua

  l Pro

  duct

  ion

  (Ton

  nes)

  Source: Roskill

  China supply Rest of the world supply China demand Rest of the world demand

  325,000

  300,000

  275,000

  250,000

  225,000

  200,000

  175,000

  150,000

  125,000

  100,000

  75,000

  50,000

  25,000

  02000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018

  7

 • |ZELDZAME BODEMVOORRADEN

  In 2004 heeft China jaarlijkse de maximale uitvoer van zeldzame bodem-producten geciteerd en sinds 2010 is dit met 40% gestegen, waardoor het aanbod aanzienlijk is aangescherpt.

  Zoals we weten produceert China 97% van de wereld-wijde vraag naar zeldzame metalen, echter is het bel-angrijk op te merken dat de vraag aan zijn top zit. Net als we in de afgelopen jaren hebben gezien peak oil, op het moment dat de olieprijzen aan een hoogte punt zitten, dan zijn de vraag en de prijs het zelfde. Fundamenteel kan dit het zelfde worden genterpre-teerd met een commodity zoals zeldzame metalen.

  De Verenigde Staten is volledig afhankelijk van de invoer van zeldzame metalen en is sterk afhankelijk van vele andere mineralen die de economie onder-steunen, met inbegrip van mangaan, bauxiet, platina en uranium. Het feit dat China de dominantste lever-ancier van zeldzame metalen is, is een reden tot be-zorgdheid, maar bied ook mogelijkheden voor onze investreerders om in zeldzame metalen te investeren.

  In de tussentijd heeft de private sector in Japan tus-sen de zes maanden en een jaar voorzieningen, opgeslagen volgens, Dai Yoshikawa, general ma- nager van Mitsubishi Corporation Unimetals, een dochteronderneming van het grootste handelshuis van Japan. Wij zijn van mening dat ook andere pri-vate sectoren over de hele wereld zullen volgen wat resulteert in een tekort aan aanbodzijde van leveringen. Japanse handelsbedrijven zoals Sumitomo en Sojitz hebben dan ook hun investeringen opgevoerd in mijnbouw projecten om toekomstige exploratie van zeldzame metalen veilig te stellen.

  Echter, het lokaliseren van concentraties metalen, het opzetten van mijnbouwprojecten en de exploitatie hiervan zal nog een aantal jaren duren dit resulteerd dan ook in grote kansen voor investeerdersSamengevat De totale wereldwijde vraag word be-perkt, en de mogelijkheid dat deze beperkingen zullen oplopen is reel, daar de Chinese regering maatregelen neemt om de uitvoer nog verder te beperken. Hoewel de vraag naar leveringen van zeldzame metalen heeft aangetoond in de afgelo-pen jaren een indrukwekkend vermogen te bezitten om uit te breiden, zal de mijnindustrie moeite heb-ben om het tempo van de groei naar de vraag bij te blijven houden.

  METAL DEMAND (t) SUPPLY (t) BALANCE (t) COMMENTS

  Lanthanum 53,800 40,000 -13,800 FCC outside China

  Cerium 52,800 66,300 +13,500 Mainly inside China

  Praseodymium 14,400 8,300 -6,100 Short everywhere

  Neodymium 40,900 27,900 -13,000 Short everywhere

  Samarium 1,100 2,900 +1,800 Short outside China

  Europium 540 375 -165 Short inside China

  Gadolinium 1,200 1,700 +500 Oversupply

  Terbium 600 250 -350 Short everywhere

  Dysprosium 2,500 1,100 -1,400 Thrifting may help

  Yttrium 9,300 6,000 -3,300 Available stockpiles

  Sour

  ce: B

  loom

  berg

  8

 • |VRAAG NAAR ZELDZAME

  METALENDe vraag naar zeldzame metalen wordt verkregen bij de productie van de eindproducten, zoals flat-panel displays, autos, katalysatoren enz. Daardoor is de vraag naar zeldzame metalen (met andere mineralen) afhankelijk van de sterkte van de inputs naar eindproducten.

  Voorspeld word dat de vraag wereldwijd, naar zeldzame metalen, van 2011 tot 2014 per jaar zal stij-gen tussen de 8 en 11 %. Dit word grote deels inge-geven door de groei van de koolstofarme technolo-giemarkt met hernieuwbare energie en electrische voertuigen. Op dit moment maakt 4 % van de nieuwe offshore windturbines gebruik van een magnetisch aandrijfsysteem met zeldzame metalen, deze worden gebruikt om de betrouwbaarheid en efficintie van de turbines te verbeteren. Dit cijfer zal naar verwach-ting oplopen tussen de 15 en 25 % in 2015.

  Als windturbines en elektrische autos de rol gaan ver-vullen die milieu planners hen hebben toegewezen, in het verminderen van wereldwijde uitstoot van kooldioxide met behulp van de huidige technolo-gien, dan zouden ze hiervoor meer dan 700 % en 2.600 % van respectievelijk Neodymium en Dysprosi-um geleverd moeten hebben in de komende 25 jaar.

  Een belangrijke doorbraak in magneettechnologie (bijvoorbeeld de ontdekking van een kamertempe-ratuur supergeleider) is onwaarschijnlijk. Even on-waarschijnlijk zijn alternatieven voor zeldzame metalen.

  Mineralenleverancier Rare Earths Global is het nieuw-ste bedrijf met een AIM vermelding zij proberen kapi-taal aan te trekken voor de financiering van extractie expansie en tegelijkertijd vragen zij aan potentile fabrikanten van het creren van producten voor de consumenten.

  Tot slot is de algemene vraag van zeldzame metalen voor vele jaren wereldwijd toegenomen. Net als olie is verbonden aan het Midden-Oosten, zijn zeldzame metalen verbonden aan China.

  Voor grondstoffen die worden gekenmerkt als af-geleide van de vraag naar de goederen voor de eind-verbruiker is een inkomensgroei n van de belang-rijkste factoren. Dat betekent; met een groeiende wereldbevolking is een groeiende middenklasse vertegenwoordigd, daarmee is een groei van het beschikbare inkomen voor een groot deel van de be-volking een noodzakelijk voorwaarde om dergelijke goederen te kunnen veroorloven.

  9

 • |OPSLAG EN LEVEREN

  De meest praktische en veilige methode voor het opslaan van uw fysieke metaal is een HMRC goedgekeurde bonded warehouse naar keuze. Het houden van metalen als investering in een bonded warehouse is niet BTW plichtig, u hoeft dan ook geen BTW te betalen over uw aankoop. Dit kan u alleen maar stimuleren om extra rendament te maken op uw investering. U kan op elk moment uw manden qua samenstelling veranderen. Bij verkoop, bent u uiteraard vermogensbelasting verschul-digd over het gemaakte rendament, tenzij u het weer totaal opnieuw investeerd. Onze leveranciers verzorgen het hele proces voor u en voor-zien u van alle ondersteunende eigendoms documenten, zodat u 100 % controle over uw investering behoud.

  Afhankelijk van uw gekozen profiel zullen wij een mand voor u samenstellen dat voldoet aan uw wensen.Manden zijn inclusief: Verzendkosten vanuit China naarLonden Verzekeringen, onderschreven door Lloyds of London Brokerage kosten Drie jaar opslag in HMRC douane-Entrepot van uw keuze Uitvoerrechten.

  10

 • Rare Metal Brokers Neutorgasse 13 / Mezzanin A-1010 Vienna Tel: +43 (1) 23 63 41 41-0 Fax: +43 (1) 23 63 41 41-70 [email protected] www.raremetalbrokers.com

  Important Risk Disclosure Rare Metal Brokers acts only as an introducer (for investment products that are currently not authorised by the Financial Services Authority) in respect of regulated activities and/or products and therefore seeks to rely on introducer exemptions in Article 33 and 33A of the Financial Services and Markets act 2000/01.

  Rare Metal Brokers does not operate any form of collective investment scheme, nor can Rare Metal Brokers offer any form of investment advice whatsoever. Rare Metal Brokers is not regulated by the Financial Services Authority. The purchasing of metals for physical delivery on a spot basis is an unregulated activity and should only be considered by those who are comfortable making their own investment decisions.

  Purchasers should seek to rely solely upon their own research and due diligence when purchasing. Past performance is not a guide to the future. The future returns and opinions expressed are based upon Rare Metal Brokerss own forecast and should not be relied upon as indicating any guarantee of return for any investment. The source of all information is generally from Rare Metal Brokers unless specified otherwise.