Reitdiep Wijkkrant 1-2012

20
2012 | 1 In dit nummer: 2 Meander in nieuw gebouw 3 CBS Aquamarijn 4 Van de voorzitter 5 Opening Blauwbrugje 6 Stadsrondvaarten 7 De Rietwierde 8 Kidspagina 10 Horsefarm 14 Parkappartementen 16 Italiaanse les in de wijk 18 Overwinteren Reitdiephaven 20 Wijkfeest De Rietwierde De Rietwierde in gebruik O nder grote belangstelling werd maandag 2 april het nieuwe schoolgebouw aan de Slenk in gebruik genomen. Ook werd de nieuwe naam van het gebouw bekend gemaakt.. De jury was unaniem in haar keuze, het nieuwe schoolgebouw heet vanaf nu De Rietwierde. De kinderen van Meander en Aquamarijn liepen samen met alle juffen, meesters en ouders vanaf de haven naar het schoolgebouw. Onderweg zongen ze vrolijke liedjes, begeleid door een accordeonist. Op het schoolplein wachtte vervolgens een heuse ereboog en daarna een glaasje kinderchampagne. Na een paar korte toespraken en de bekendmaking van de naam van het schoolgebouw werden er kleurige ballonnen opgelaten. Daarna mochten de kinderen hun nieuwe lokaal op gaan zoeken en hadden de ouders en andere belangstellenden de mogelijkheid het prachtige pand te bezichtigen. De officiële opening van De Rietwierde zal medio augustus plaatsvinden.

description

wijkkrant van de wijk Reitdiep in Groningen

Transcript of Reitdiep Wijkkrant 1-2012

Page 1: Reitdiep Wijkkrant 1-2012

20122012

| 1

In dit nummer:

2 Meander in nieuw gebouw

3 CBS Aquamarijn

4 Van de voorzitter

5 Opening Blauwbrugje

6 Stadsrondvaarten

7 De Rietwierde

8 Kidspagina

10 Horsefarm

14 Parkappartementen

16 Italiaanse les in de wijk

18 Overwinteren Reitdiephaven

20 Wijkfeest

De RietwierdeDe Rietwierde in gebruik

Onder grote belangstelling werd maandag 2 april het nieuwe schoolgebouw aan de Slenk in

gebruik genomen. Ook werd de nieuwe naam van het gebouw bekend gemaakt.. De jury was unaniem in haar keuze, het nieuwe schoolgebouw heet vanaf nu De Rietwierde.

De kinderen van Meander en Aquamarijn liepen samen met alle juff en, meesters en ouders vanaf de haven naar het schoolgebouw. Onderweg zongen ze vrolijke liedjes, begeleid door een accordeonist. Op het schoolplein wachtte vervolgens een heuse ereboog en daarna een glaasje kinderchampagne. Na een paar korte toespraken en de bekendmaking van de

naam van het schoolgebouw werden er kleurige ballonnen opgelaten. Daarna mochten de kinderen hun nieuwe lokaal op gaan zoeken en hadden de ouders en andere belangstellenden de mogelijkheid het prachtige pand te bezichtigen.

De offi ciële opening van De Rietwierde zal medio augustus plaatsvinden.

Page 2: Reitdiep Wijkkrant 1-2012

W i j k k r a n t R e i t d i e p V o o r j a a r 2 0 1 2

2

Basisschool Meander naar nieuw gebouw

U hebt het vast al gezien: het nieuwe schoolgebouw in Reitdiep is zo goed als klaar. Op 2 april is voor de

leerlingen van basisschool Meander de eerste schooldag in dat mooie, gloednieuwe gebouw. En is het niet een plaatje geworden? Een prachtig gebouw, niet alleen van buiten maar ook van binnen ziet het er fantastisch uit.

Stormachtige ontwikkelingHet is alweer anderhalf jaar geleden dat basisschool Meander de deuren opende. We kunnen met trots melden dat we al rond de 100 leerlingen hebben voor de groepen 1 t/m 4 die elke dag met veel plezier naar school komen. Met ingang van het nieuwe, komende schooljaar is er onderwijs voor kinderen van de groepen 1 t/m 8.

Alle medewerkers van Meander verheugen zich ontzettend op de verhuizing naar de nieuwe school en ook bij de kinderen begint het al behoorlijk te kriebelen. Ze kunnen bijna niet meer wachten een kijkje te nemen in dat mooie gebouw.

TeamOnderwijs op Maat: drie pijlers In dat nieuwe gebouw kunnen we ons

onderwijsconcept, , helemaal tot zijn recht laten komen. Dat concept is TeamOnderwijs op Maat, kortweg TOM. Maar wat is dat nu eigenlijk?

Teamonderwijs op maat heeft 3 belangrijke pijlers:

Pijler 1: de inzet van het personeel. De leerkracht een teamwerker, die niet alleen denkt aan de eigen klas, maar zich ook verantwoordelijk voelt voor andere leerlingen.

Pijler 2: de leerbehoefte van de leerlingen. Onderwijs op maat betekent dat er niet alleen klassikaal onderwijs is maar ook klassendoorbrekende activiteiten. We stimuleren onze leerlingen actief te leren en we hebben aandacht voor verschillen tussen leerlingen. Onze leerlingen kunnen bij ons hun talenten ontwikkelen en ontwikkelen hun minder sterke kanten. Samen leren en respect voor elkaars mogelijkheden zijn erg belangrijk.

Pijler 3: een krachtige leeromgeving. De inzet van ICT in het onderwijs en de verdere ontwikkeling van het werken met thema’s nemen een belangrijke plaats in.

Sfeer is belangrijkLeren is natuurlijk niet alleen maar nuttig. Leren en naar school gaan moeten ook leuk zijn. Er is dus zeker aandacht voor buitenschoolse activiteiten. Afgelopen winter hebben de leerlingen van groep 3 en 4 heerlijk geschaatst in het Reitdiep. Samen met ouders hebben ze van de ijspret genoten. De leerlingen in de kleuterunit hebben al een aantal uitstappen gemaakt. Zo hebben ze een bezoek gebracht aan het postkantoor en zijn ze al naar een boerderij geweest. Deze uitstappen passen helemaal bij onze manier van werken aan thema’s.

Mocht u nieuwsgierig worden naar onze activiteiten , kijk dan een op onze site: www.obsmeandergroningen.nl. Op de weblog kunt u veel gezellige activiteiten volgen van onze groepen.

Page 3: Reitdiep Wijkkrant 1-2012

W i j k k r a n t R e i t d i e p V o o r j a a r 2 0 1 2

3

Learning with fun...professionele lessen, alle muziekstijlen…

Jazz, Blues, Pop, Latin, Klassiek, etc.Contact: Igor Demydczuk

docerend en uitvoerend musicusMobiel 0628260348

E-mail [email protected]  http://www.igordemy.com

Prijzen20min - € 13,- 30min - € 20,- 45min - € 30,- 60min - € 40,-

Pianoles

Reitdiephaven 352 Tel: 050-8700030Bgg: 0594-501280w

ww

.die

rena

rtsre

itdie

p.nl

DierenartsReitdiep

...Kom langs voor de

vakantiecheck!

Op vakantie?Is uw huisdier er klaar voor?

√ Actuele eisen per buitenland√ Inheemse ziekten voorkomen√ Reisziekte?√ Voorzorg voor pensiondieren√ Teken- en vlooienbestrijding (ook thuisblijvers)

√ Voldoende (speciaal) voer

CBS AquaMarijn stelt zich voorHallo, wij willen ons graag even aan u

voorstellen. Wij zijn CBS AquaMarijn en samen met OBS Meander gaan

wij op maandag 2 april onze intrek nemen in het prachtige nieuwe schoolgebouw bij u in de wijk. We doen dat met 120 kinderen, verdeeld over drie groepen 1/2, een groep 3 en een combinatiegroep 4/5. We kijken er erg naar uit!

Misschien kent u ons nog wel onder onze oude naam: De Hoeksteen. Voorheen hoorden wij namelijk als locatie bij De Hoeksteen in Vinkhuizen, maar sinds augustus 2011 zijn we, samen met de locatie in Gravenburg, een zelfstandige school geworden. En daar hoorde natuurlijk een nieuwe naam bij: CBS AquaMarijn! Een naam die we niet zomaar hebben gekozen.

Een aquamarijn is een prachtige en kostbare edelsteen, in kleur variërend van diepgroen naar helder blauw en van diepblauw tot helder groen. Dat maakt iedere aquamarijn bijzonder en uniek. Net als elk kind bij ons

uniek is. We bieden de kinderen daarom alle ruimte om zich op hun eigen niveau te ontwikkelen en hun talenten te ontdekken. Dit alles binnen duidelijke afspraken en een gestructureerde en rustige leeromgeving. En vanuit het besef dat succeservaringen essentieel zijn om de volgende stap vol vertrouwen te kunnen zetten.

Wist u ook dat wij een gecertifi ceerde Kanjerschool zijn? Dit betekent dat onze school grote waarde hecht aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Vaardigheden die nodig zijn om op school (en daarbuiten) op een respectvolle manier met elkaar om te gaan. Met behulp van de Kanjertraining leren we de kinderen hoe het hoort:

• Een Kanjer speelt niet de baas• En lacht anderen niet uit• Een Kanjer doet ook niet zielig• Een Kanjer is te vertrouwen• En helpt anderen

Meer over onze school weten? Bezoekt u dan eens één van de volgende sites:• www.cbsaquamarijn.nl (onze nieuwe

website)• www.reitdieplocatie.blogspot.com

(weblog groepen 1/2)• www.reitdieplocatiemiddenbouw.

blogspot.com (weblog groepen 3, 4/5)

Natuurlijk kunt u ook altijd een afspraak met ons maken. We laten u graag zien hoe we op onze school werken. U kunt daarvoor contact opnemen met onze locatieleider Reitdiep: Geeske Koopmans (telefoon: 06-13540678 of 050-2103435, ons vaste nummer in het nieuwe gebouw).

Page 4: Reitdiep Wijkkrant 1-2012

W i j k k r a n t R e i t d i e p V o o r j a a r 2 0 1 2

4

Van de voorzitterVoor onze wijk Reitdiep is het dit jaar een heugelijk jaar. De wijk Reitdiep bestaat tien jaar en aan dit tweede lustrum wil de wijkvereniging op passende wijze aandacht besteden. Onze activiteitencommissie is bezig met de voorbereiding van feestelijke activiteiten op zaterdag 23 juni a.s. Reserveer deze datum alvast in uw agenda om mee te doen met het festijn. De Gemeente draagt financieel haar steentje bij. Ze sponsort dit tienjarig bestaan met een ruimhartige geldelijke bijdrage. Kijkt u vooral regelmatig op de website van www.reitdiepwijk.nl wat u op 23 juni aan festiviteiten kunt verwachten. Er zijn in ieder geval volop activiteiten voor kinderen en volwassenen gepland. In een grote feesttent is er ‘s avonds volop gelegenheid tot ontmoeting onder het genot van een hapje, een drankje en live muziek.

In deze bijdrage voor de wijkkrant wil ik kort ingaan op de jaarlijkse algemene ledenvergadering van de bewonersvereniging, die op 22 maart heeft plaatsgevonden. Ook zal ik stilstaan bij de ingebruikname van de school en de stand van zaken wat betreft de naamgeving van het gebouw.

Op de algemene ledenvergadering was wethouder Frank de Vries aanwezig om uitleg te geven over het afblazen van de aankoop van de grond voor de groene enclave. De wethouder legde ons uit dat er financiële redenen zijn om de contracten met de zogeheten Twentse Bouwers op te zeggen. De wethouder herhaalde ook hier zijn toezegging: wanneer de bedoelde grond in de toekomst beschikbaar komt, gaan de ontwikkelde plannen alsnog door; ook het hiervoor gereserveerde geld blijft beschikbaar.

Wat betreft de speelplekken voor de oudere jeugd, die in de groene enclave waren gepland, gaat de Gemeente opnieuw met bewoners en wijkvereniging in overleg, om deze tijdelijk elders in de wijk te realiseren. Bij het bestuur, wijkbewoners en Gemeente is inmiddels duidelijk geworden dat er enerzijds bewoners zijn die speelplekken voor oudere kinderen wensen, maar dat geschikte locaties niet een-twee-drie gevonden zijn. Inzet van het bestuur is in ieder geval dat er met een goede dialoog en frisse ideeën, een geschikte oplossing voorhanden is. Ook de oudere kinderen gunnen we immers een fijne plek om volop te kunnen spelen.

Ook werd op de ALV bekend dat er drie zittende bestuursleden afscheid nemen van het bestuur. Dit zijn de penningmeester Dirk van de Kolk, en de bestuursleden Lisette Bakalis en Marcel van de Ley. Namens de leden van de bewonersvereniging dank ik nogmaals Dirk , Lisette en Marcel voor hun inzet ten behoeve van de wijk.

Gelukkig kon er op de jaarvergadering ook direct een nieuwe penningmeester benoemd worden in de persoon van Henk Zwartenkot; we heten hem van harte welkom. Ook meldden zich aan het eind van de vergadering een aantal nieuwe kandidaten voor het bestuur. Hun eventuele benoeming komt op de volgende jaarvergadering aan de orde.

Ook maakte het bestuur plannen bekend om in 2012 de communicatie vanuit het bestuur naar de wijkbewoners, en vice versa te verbeteren. Zo zijn voortaan de bestuursvergaderingen toegankelijk voor leden van de wijkvereniging, verschijnen de notulen van de vergaderingen steeds op de wijkwebsite en worden wijkbewoners

aangemoedigd om agendapunten die met het algemene belang voor de wijk te maken hebben, via de website in te brengen.

De ALV 2012 werd afgesloten met een gezellige borrel.

Op 2 april hebben kinderen en de leerkrachten.het nieuwe schoolgebouw in gebruik genomen Ook de herinrichting van diverse kruispunten op de Professor Uilkensweg en de Hoogeweg hebben we inmiddels achter de rug. Het is te hopen dat kinderen nu ook daadwerkelijk met de fiets of te voet naar de school zullen gaan, zodat er zo min mogelijk verkeersonveiligheid rond de school ontstaat.

Wat betreft de naam van het nieuwe schoolgebouw kan ik het volgende melden: de jury is druk aan het werk gezet om een keuze te maken uit de 25 inzendingen die er zijn binnengekomen. De nieuwe naam van het gebouw en daarmee ook de winnaar van de wedstrijd is op 2 april bij de ingebruikname van de school bekend gemaakt. Alle inzenders hebben inmiddels hiervan bericht per e-mail ontvangen. De winnende naam ’rietwierde’ kreeg de meeste bijval van de juryleden. Bij de officiële opening van de school in september 2012 zal de naam rietwierde op het gebouw prijken. De bedenker van de winnende naam wil ik namens de jury van harte gelukwensen.

Rest mij nog u een heerlijk voorjaar toe te wensen met veel zonnige dagen in onze groen/blauwe wijk. Hopelijk komen we elkaar tegen op het tienjarig wijkfeest.

Jan Mulder Voorzitter Bewonersvereniging Wijk Reitdiep

Page 5: Reitdiep Wijkkrant 1-2012

W i j k k r a n t R e i t d i e p V o o r j a a r 2 0 1 2

5

Verloskundigen: Sabrina Douw Gerdien Gunnink

Kleinschalig, betrokken en persoonlijk.

Wil je je aanmelden?

Verloskundige ReitdiepReitdiephaven 430Tel: 06-31623456

www.verloskundigenpraktijkreitdiep.nlinfo@verloskundigenpraktijkreitdiep.nl

Opening Blauwbrugje 16 februariIn mei 2011 werd het startschot gegeven voor de bouw van een fi etsbrug tussen onze wijk en Zernike ter hoogte van de brug over het Reitdiep van de Noordelijke Ringweg. Tijdens een spoedig verlopen bouw bleek de levering van de motor om de brug te openen vertraagd door de Japanse Fukushima ramp. Net voor de jaarwisseling is deze gearriveerd en konden de eerste fi etsers gebruik maken van de brug.

Zowel tijdens de start van de bouw als de opening gaf Wethouder Karin Dekker aan dat de brug vele vaders heeft, zo’n beetje iedere politieke partij in de Groningse raad heeft ooit voor de brug gepleit, toch duurde het 20 jaar voordat de brug er werkelijk was….

Het mooie van het Blauwbrugje voor onze wijk is dat we nu een goed verlichte veilige fi etsroute hebben langs het Reitdiep naar de binnenstad. Ook met sneeuw heeft het een voordeel omdat het laatste deel van het tot nu toe gebruikelijke route over het Jaagpad tot aan de Zernikebrug niet geveegd of gestrooid wordt.

Daarnaast ontstaat er voor studenten een snellere weg tussen Zernike en Vinkhuizen, en het opent ook de mogelijkheid om naast de nieuwe brug op de grond van het voormalig tuincentrum Groenrijk studentenhuisvestiging te vestigen. Ook de bewoners van de wijken Gravenburg, de Held en van Zuidhorn krijgen samen met het gereed komen van de fi etsrouteplus langs de Friesestraatweg een snellere fi etsroute naar de Groninger binnenstad.

Er komt nog een fi etspad vanaf deze brug aan de zuidzijde van de Noordelijke Ring Weg tot aan de Noordzeebrug. Meer informatie vind je op http://gemeente.groningen.nl/projecten-overzicht/fi etsroutes-paddepoel

De schatting is als dit alles gereed is dat er per dag 1200 fi etsers gebruik (gaan) maken van de nieuwe brug.

Gert-Jan Verheij verkeerscommissie

studenten van f ietsverenig ing Tandje hoger openen off icieel het Blauwbrug je

Page 6: Reitdiep Wijkkrant 1-2012

W i j k k r a n t R e i t d i e p V o o r j a a r 2 0 1 2

6

Begeleiding bij verlies en verdriet.

Voor een 1e GRATIS gesprek neem contact op met:

Anja Ganzeboom,06 12175366

[email protected]

www.stroming-verliesenverdriet.nl

Schoonheidssalon A-NOVAHuidverbeteringHuidverjongingCosmetische apparatuurOntspannende behandelingenGratis advies & huidanalyse

Cidesco Internationaal gediplomeerde schoonheidssalon

Wilt u vanuit uw luie stoel winkelen naar hoogwaardige schoonheidsproducten en profiteren van mooie acties en aanbiedingen? Bezoek onze webwinkel: www.a-nova-shop.com

Schoonheidssalon A-NOVABarwerd 59746 CT Groningen050 57 33 876

Voor info en/of een afspraakwww.a-novaskincare.com

STADSRONDVAART VANUIT DE HAVENNIEUW! Rondje “Groot Groningen”

- Vertrekplaats: Vanaf de steigers “StadsJachthaven Reitdiep”- Vertrektijd : 10.30 uur- Aankomsttijd : ca 13.30 uur- Prijs: Volwassenen : € 23,50 p.p. Kind 4 t/m 11 jr. : € 11,00 p.p.- Rondvaartboot : MPS OmmelaandAlleen bij voldoende aanmeldingen.

Route:

U kunt bij ons een prachtige rondvaart maken om en door Groningen. Rondvaartbedrijf Kool heeft een aantrekkelijke rondvaart vanuit de jachthaven Reitdiep met een combinatie van stadsrondvaart en “Ommeland”-route. Bij vertrek varen we door de Hoogewegbrug linksaf richting de Dorkwerdersluis (1.80 meter omlaag). We varen dan het van Starkenborghkanaal op langs de verschillende kunstwerken als “De Gordijnen van Gunnar Daan”en de Walfridusspoorbrug. We varen onder de Noordzeebrug door langs het Boterdiep en het Oosterhammerikkanaal. We komen dan uit bij de Oostersluis (1.80 meter omhoog). Via de grote viersprong langs de Groninger Motorboot Club varen we via het Eemskanaal richting de Oosterhaven. Hiervandaan gaan we linksaf richting het station met aan de rechterzijde het Groninger museum. De route gaat verder langs de zuiderhaven en het oude museum, via de Hoge en Lage der Aa langs het plantsoen zetten we koers

naar het Reitdiep. Varende langs Paddepoel en het Zernikecomplex komen we weer terug in StadsJachthaven Reitdiep.

aanmelden : [email protected] of : havenkantoor 0634477366

Vertrek Reitdiephaven 2012:Mei: zat 5 en vrij 25Juni: zat 23Juli: zat 15Aug: zat 11

Vooraf reserveren noodzakelijk!Groepen vanaf 20 personen kunnen in overleg een andere tijd en datum kiezen.

Page 7: Reitdiep Wijkkrant 1-2012

W i j k k r a n t R e i t d i e p V o o r j a a r 2 0 1 2

7

Zorg voor de mens Aandacht voor het werk

Ondersteunende begeleiding Sociale omgeving

Samen met de natuur

Friesestraatweg 159831 TB Aduardtel: 050-40 31 540 (ma t/m do)www.zorgboerderijdeweideblik.nl

nino khutsishviliUZIEKATELIEM R

Piano- en vioolonderwijs van ervaren docenten voor elk niveau en lee�ijd

Docenten: Nino Khutsishvili concertpianiste uit Georgië

Xander Wadman violist Noord Nederlands Orkest

Gevestigd in de Reitdiepwijk in Groningen

Informatie : 050-3131115E-mail : [email protected] : http://ninokhutsishvili.com

“De Rietwierde”Is de naam van het gebouw waar de OBS Meander, CBS Aquamarijn, SKSG naschoolseopvang, Kits kinderdagverblijf en het COP zijn gehuisvest.

In de vorige wijkkrant heeft een oproep gestaan om mee te doen met de prijsvraag om een naam voor het gebouw te bedenken. Deze oproep heeft 25 aanmeldingen opgeleverd. De jury bestond uit: • Gianni Cito (architect van het gebouw)• Geeske Koopmans (locatiehoofd CBS Aquamarijn)• Wieke Zondervan (directeur OBS Meander)• Jolanda Wilkens (gemeente Groningen)• Jan Mulder (voorzitter wijkvereniging)• Dieuwke Visser (bestuurslid wijkvereniging)

De jurering vond plaats door het geven van punten aan de ingezonden namen. Als overtuigt winnaar kwam “De Rietwierde” uit de bus. De motivatie is dat het samensmelting is van de straatnamen aan de oost en west kant van het gebouw. Daarnaast had een wierde vroeger een belangrijke sociale functie in een leefgemeenschap. Door de naamkeuze wordt de hoop uitgesproken dat het gebouw ook in onze wijk deze functie gaat vervullen.

De prijsuitreiking zal in september bij de offi ciële opening van het gebouw plaatsvinden. De naam De Rietwierde zal dan ook op het gebouw prijken. Inmiddels wordt de naam al wel in allerlei uitingen gebruikt en is met de ingebruikname van het gebouw op 2 april de naam bekend gemaakt.

Alle 25 inzenders van de prijsvraag hebben inmiddels een bedankmail ontvangen voor hun creatieve inzendingen en gehoord dat de prijswinnende naam De Rietwierde is.

Page 8: Reitdiep Wijkkrant 1-2012

W i j k k r a n t R e i t d i e p V o o r j a a r 2 0 1 2

8

Naam Gwen Baving Isis Baving

Adres Beswerd 5 Beswerd 5

Email [email protected] [email protected]

Geb. datum 10 juli 2007 (4 jaar) 1 oktober 2003 (8 jaar)

Ons gezin bestaat uit Joris, Margreet, Isis, Gwen en Pim Joris, Margreet, Isis, Gwen en Pim

School/Groep De Meander, Groep: Zwanen De Petteflet, Groep: Toerlatooi, gr. 5

Leukste op school knutselen muziek

Hobby’s spelletjes, knutselen en tekenen hockey, zingen en dansen

Sport fietsen hockey

Lievelingsmuziek K3 popmuziek, top 40

Lievelingslied K3 in Wonderland heel veel

Lievelingsboek Liselotje op het potje Floor is smoor

Lievelingsfilm Barbie op school Briefgeheim

Ik kijk het liefst naar Biggeltje big Spangas en The Voice Kids

Lievelingsdier konijn en cavia hond

Lievelingseten pannenkoeken en patat pannenkoeken

Leukste vind ik lol maken zingen, mode en hockey

Niet leuk vind ik ruzie maken ballet

Later word ik bakker, paardrijder en hockeyster stylist, zangeres en hockeyster

Vriendjes Daan, Maud, Eline en Sanne Reneé, Linda, Madelief, Sami, Jari en Anouk

Leukste in de buurt naar de speeltuin de speeltuin bij Kleiwerd

Reitdiepkinderen stellen zich voor

Beste allemaal,

We hebben weer heel wat leuke activiteiten in het vooruitzicht! De activiteitencommissie van de bewonersvereniging en de sponsorcommissie van het schoolplein van beide scholen hopen jullie allemaal te zien op deze activiteiten. We gaan eieren zoeken,

springen en klauteren op de springkussens, de wijk schoonmaken, spulletjes kopen en verkopen, rennen voor het schoolplein, broden verkopen (en daarna lekker eten) voor het schoolplein, en zoveel mogelijk lege flessen inleveren bij de JUMBO!Nou, dat was een hele opsomming, hieronder alles in een overzichtelijke tabel.

Wat gaan we doen? Wanneer en waar? Sponsoracties voor het schoolpleinRommel opruimen! Lentekriebels!Opgeven via [email protected]

Zaterdag 14 april 10.00-12.00 uurSchoolpleinWoensdag 18 april 15.00-16.30 uur Sponsorloop

Vrijmarkt, spulletjes kopen en verkopen, Opgeven via [email protected]

Zaterdag 30 april 10.00-14.00 uurReitdiephaven

Ideeën zijn welkom [email protected]

26 maart t/m 23 april JUMBO statiegeldactie!

Page 9: Reitdiep Wijkkrant 1-2012

W i j k k r a n t R e i t d i e p V o o r j a a r 2 0 1 2

9

Page 10: Reitdiep Wijkkrant 1-2012

W i j k k r a n t R e i t d i e p V o o r j a a r 2 0 1 2

10

The Horse Farm in WierumerschouwHet welzijn van paarden centraal

Steeds meer paardenliefhebbers uit onze wijk vinden de weg naar The Horse Farm in Wierumerschouw. Reitdiepers in alle leeftijden krijgen er les in bijvoorbeeld dressuur en voltige, maar er is ook volop aandacht voor de verzorging van - en het omgaan met de edele viervoeters. En wie in de komende zonnige maanden zin heeft in een kanotochtje op het Reitdiep of een versnapering op het

terras op de dijk, kan ook bij The Horse Farm terecht. Een gesprek met Eddie Drenth en Nicolette Driehuis, eigenaren van een prachtige onderneming die zowel letterlijk als figuurlijk verbonden is met onze wijk.

Misschien kent u Wierumerschouw van een boottochtje richting Garnwerd of een fietstocht over het Hoge Land. Wie het Reitdiep vanaf Dorkwerd in noordelijke richting volgt, komt na ongeveer drie hemelsbrede kilometer vanzelf in het gehuchtje. Een brug, een kade en een paar huizen. In het meest markante pand, op de westoever van het Reitdiep, is The Horse Farm gevestigd. Een woonhuis, een Bed & Breakfast, diverse stallen, een buiten- en een binnenmanege. In het oog springen ook twee klassieke ‘Pipo-wagens’ van prachtig hardhout. Het totale complex, inclusief de weilanden, beslaat 3,5 hectare. Naast Eddie, Nicolette en hun twee kinderen, wonen er 8 paarden, 8 pony’s, vier honden, 2 katten, heel veel konijnen, 6 schapen, 3 geiten en een vijver vol met vissen. Kortom, daar wonen mensen die van dieren houden?

Eddie: ‘Ja dat kun je wel stellen. Dieren spelen een belangrijke rol in ons leven. Nicolette is daarin de spil. De manier waarop zij omgaat met dieren, en in het bijzonder onze paarden, is uniek. Vol respect, vol liefde en vooral met oneindig geduld. In alles merk je dat de paarden haar als leider zien en ook zodanig accepteren. Het is uiteindelijk ook haar passie voor paarden die ons naar Wierumerschouw heeft geleid’.

Nicolette: ‘Ik rijd al paard vanaf mijn achtste. Mijn moeder reed ook paard, de liefde voor paarden is mij dus met de paplepel ingegoten. Ik heb sinds mijn kinderjaren altijd gereden. Op een gegeven moment heb ik samen met een vriendin een paard geleased. Je bent dan zelf geen eigenaar, maar je hebt wel altijd de beschikking over hetzelfde paard. Op een gegeven dag vroeg

de eigenaar of we het paard wilden kopen. Toen we daar even over na wilden denken, bleek dat hij het paard de volgende dag al had verkocht. Dat wilde ik nooit meer meemaken. Daarom heb ik 16 jaar geleden Kamira gekocht, mijn eerste eigen paard. En Kamira staat hier nu gelukkig nog steeds op stal’.

Eddie en Nicolette hebben hun wortels niet in het hoge noorden. Eddie woonde als zoon van een militair op heel wat plekken in de wereld, de roots van Nicolette liggen in Utrecht. In Beekbergen zette het tweetal hun eerste stappen op weg naar een eigen manege.

Eddie: ‘Ja, in Beekbergen hadden we een klein paradijsje. We zochten letterlijk wat ruimte voor het paard van Nicolette. In de omgeving van Utrecht was dat niet te betalen, maar in Beekbergen vonden we een prachtig perceel met veel bos en een paardenbak. Dat was nog echt voor privégebruik, maar het begon wel te kriebelen. Hoe mooi zou het zijn als we van onze hobby een beroep zouden kunnen maken? Dat had wel de nodige consequenties. In de eerste plaats zou Nicolette haar baan bij de ING moeten

opgeven. Verder zou het verhuizen betekenen, want wij voor ogen hadden was in de omgeving niet voorhanden. In de eerste plaats omdat er in het westen en Brabant veel concurrentie is. Anderzijds opereren veel exploitanten van maneges in die regio’s vaak grootschalig. De consequentie is dan dat je meestal ver van de bewoonde wereld zit en dat is bedrijfsmatig niet aantrekkelijk. We hebben ook gekeken in Drenthe en Limburg, maar daar was niet veel te koop. Toen kwam ik via Google toevallig terecht op de site van een agrarische makelaar die dit pand in de verkoop had. Rond kerst 2006 zijn we gaan kijken en in 2007 hebben we gekocht. Liefde op het eerste gezicht? In elk geval sloeg de vonk over. Het voldeed aan de eisen, met nog een aantal extra’s. Er was een binnenbak, voldoende weiland en de ligging aan het water en het Pieterpad boden mogelijkheden. Anderzijds was het pand zelf een bouwval. Het vergde de nodige fantasie om er zelfs maar in gedachten een bewoonbaar onderkomen van te maken. Dat betekende dat we flink de handen uit de mouwen moesten steken. We hebben heel veel zelf gedaan en grote dingen door een aannemer laten uitvoeren. Nee, ik heb geen bouwkundige

Page 11: Reitdiep Wijkkrant 1-2012

W i j k k r a n t R e i t d i e p V o o r j a a r 2 0 1 2

11

opleiding, maar in praktijk leer je heel snel. Er moest verwarming worden aangelegd, isolatie worden aangebracht, boven was geen badkamer, we hebben dakkapellen geplaats voor meer ruimte en licht en zo kan ik nog wel even doorgaan. In 2008 zijn we hier gaan wonen, maar de verbouwingen zijn nog lang niet klaar. Het is een continue proces, stap voor stap komen we steeds verder’.

En toen lag er een nieuwe klus te wachten, want hoe begin je een manege?

Nicolette: ‘Ook stap voor stap. We hadden een paard en twee pony’s… daar zijn we de lessen mee begonnen. Ik had zelf een website gemaakt om nieuwe klanten te werven. In het begin had ik op zondagochtend twee klanten! Toen is het gaan groeien. Via mond tot mond reclame en via de site kregen we nieuwe klanten binnen. Momenteel hebben we 8 paarden en 8 pony’s en zit ik al behoorlijk vol met de lessen. Hoe ik me onderscheid van andere maneges? Het kernbegrip bij ons is wederzijds vertrouwen en wederzijds plezier. Het paard moet het net zo leuk vinden om te werken als de ruiter. Dat betekent in de eerste plaats heel simpel goed voor je dieren zorgen, in alle facetten. De paarden zijn onze boterham, hun welzijn staat voorop. Ik gruw van maneges waar paarden 6 tot 8 uur per dag hun rondjes moeten lopen. Ook een bit, zweep en sporen zijn bij ons als het even kan niet in gebruik. Wel eens gezien hoe een kind of een beginner aan een teugel kan trekken? Bij ons is de insteek eerst leren omgaan met het dier. In alles. Er moet contact zijn met het paard, daar ligt de basis. Voor elke les halen de kinderen en oudere ruiters eerst zelf hun paard van stal. Dan gaan ze poetsen, de hoeven krabben en opzadelen. Het is geen machine die je even aanzet, de ruiter moet eerst binding maken met het paard. Dan pas kunnen we gaan rijden. Natuurlijk moet het paard wel luisteren, maar dat kan alleen als er wederzijds respect en vertrouwen is. Neem bijvoorbeeld Jordy, dat is een Shetlander van 3. Die staat hier de hele dag nieuwsgierig naar zijn maatjes te kijken als ze aan het werk zijn. Hij staat echt te popelen om ook aan de bak te gaan. Wat ik vervolgens doe, is vertrouwen winnen. Volledig vertrouwen. Meenemen aan het halster. Door de bak wandelen. Voorzichtig leunen, voorzichtig belasten, opzadelen etc. Breken? Nee, dat is echt niet nodig. Respect, wederzijds vertrouwen en veel tijd. Haast werkt bij een paard altijd averechts’.Eddie vult aan: ‘Nicolette heeft echt

voelsprieten voor dieren. Ze voelt ze aan en ziet precies wat er in een groep leeft of hoe de dieren reageren op de rijders. En de paarden beschouwen haar simpelweg als de natuurlijk leider. Heel mooi om te zien. Nee, ik ben zelf geen ruiter, maar inmiddels wel een paardenman. Voor mijn werk zit ik veel achter de computer en ben ik veel op pad. Als ik dan weer thuiskom en ik ruik de boerderij….. heerlijk! Laat mij maar lekker klussen, de stallen uitmesten, de bak egaliseren enzovoort. Er is hier altijd genoeg te doen’.

The Horse Farm draait inmiddels een aantal jaar en op het terrein is het nodige verbouwd en zijn er diverse nieuwe voorzieningen aangelegd, maar Nicolette en Eddie hebben nog plannen genoeg

Eddie: ‘Paarden zullen bij ons altijd centraal staan, maar The Horse Farm is natuurlijk meer dan een manege alleen. We wonen en werken in een prachtige omgeving en bovendien in een historisch pand. Wist je dat de weg die hier voor de deur loopt, de oudste van Groningen is? De wierde van Wierum, hier aan de overkant van het Reitdiep, bestond al ver voor de Romeinse tijd. Daar sta je niet zo snel bij stil als je hier voorbij vaart of fietst. Ook de plek waar ons pand staat, wordt al eeuwen bewoond. Wie voorbij ons huis rijdt, ziet naast het woonhuis een apart langgerekt bouwwerk staan. Tot honderd jaar geleden fungeerde dit gebouw als een zogeheten doorrit. Grote deuren aan beide zijden van het pand zorgden er voor dat koetsiers met hun koets aan de ene kant binnen konden rijden en aan de andere kant weer naar buiten. We praten over de tijd dat hier nog geen brug was en reizigers vaak moesten wachten

op een oversteek per boot. De paarden konden in de doorrit worden uitgespannen en verzorgd. De reizigers konden in het café eten, drinken en overnachten.Die geschiedenis maken wij hier weer levend. Paarden, overnachten, ontspanning, bescheiden horeca. De komende jaren willen we de overnachtingsmogelijkheden uitbreiden. De pipo-wagens zullen daarin een rol gaan spelen, maar er komt ook zeker nog een trekkershut bij. Ideaal voor Pieterpadwandelaars, maar ook voor mensen die er een weekend op uit willen trekken. Verder hebben we nog prachtige plannen voor de hooizolder en de oorspronkelijke doorrit. Dat zullen op termijn accommodaties worden voor workshops, vergaderingen en feestjes. Het liefst willen we natuurlijk dat alles morgen

klaar is, maar dat kan niet. Het is een evolutie waaraan we met heel veel plezier en zorg werken’.

Nog even terug naar de paarden. Wat zijn dat nou voor een mensen die een of meerdere keren per week komen lessen?

Nicolette: ‘Dat is heel verschillend. We hebben veel kinderen, maar ook ouderen. Een van onze klanten is een mevrouw van 65. Ze wilde haar hele leven al rijden, maar het was er om allerlei redenen nooit van gekomen. Nu rijdt ze elke week bij ons. Paardrijden houdt je heerlijk soepel. Vergis je niet, het is echt een sport, als je een uurtje bezig bent voel je naderhand al je spieren. Daarnaast geeft het zelfvertrouwen en helpt het angsten en stress te overwinnen. Het contact met de natuur en met de dieren werkt voor iedereen. (lees verder op pagina 12)

Page 12: Reitdiep Wijkkrant 1-2012

W i j k k r a n t R e i t d i e p V o o r j a a r 2 0 1 2

12

(vervolg van pagina 11)We hebben bijvoorbeeld ook kinderen met een ‘rugzakje’. Die leren van de paarden hoe ze moeten communiceren. Hoe maak je contact, hoe bouw je vertrouwen op. Prachtig om te zien. Nieuwe ruiters krijgen bij ons eerst een privé proefl es. Daar leren ze hoe ze contact

maken met het paard en alle basis dingen voor het rijden en verzorgen. Kinderen gaan vervolgens naar een van de groepslessen. We houden die groepen bewust klein, het maximaal aantal ruiters is ongeveer 6 zodat we iedereen ook echt kunnen begeleiden. Bij ouderen is het afhankelijk van hun ervaring of ze in een groep of nog een tijdje privéles les krijgen. Ja, we hebben nog wel ruimte voor nieuwe ruiters, bijvoorbeeld op de woensdagmiddag, vrijdagmiddag en zaterdag. Ik zou tegen de bewoners van de Reitdiepwijk willen zeggen: kom maar eens langs. Ook voor bijvoorbeeld een kinderfeestje of onze ponydagen bent u van harte welkom. Als u vooraf even belt, plannen wij tijd om u rond te leiden en verdere uitleg te geven’.

The Horse FarmScholleweg 29893 TD WierumerschouwTel: 06 21 55 4663Mail: [email protected]: www.horsefarm.nl

PONY- EN PAARDRIJLESSEN

The Horse Farm is dé manege om op een veilige en leuke manier te leren ponyrijden of paardrijden!

Wij rijden in kleine groepjes, dat is niet alleen gezellig, maar je krijgt dan ook veel aandacht.

Kom maar vrijblijvend langs om te kijken of voor een proe�es.

En je kunt bij ons ook terecht voor je kinderfeestje!

We zitten aan het Reitdiep en zijn per �ets gemakkelijk bereikbaar.

The Horse Farm tel: 0621 554 663Scholleweg 2 [email protected] TD Garnwerd www.horsefarm.nlWierumerschouw

Uw pedicure op loopafstand.

Voor: complete voetverzorging ook voor de diabetische voet benen harsen voet- en onderbeenmassage voetverzorgingsproducten

Voor een afspraakbel (050) 541 80 71

of direct via: www.bauktjemeter.nl

Hygiëne Arbeidsomstandigheden en Milieu gecertificeerd

Kromme Riet 289746 PW GRONINGEN

Bauktje MeterVoetverzorging

Page 13: Reitdiep Wijkkrant 1-2012

W i j k k r a n t R e i t d i e p V o o r j a a r 2 0 1 2

13

Komen de rimpeltjes ineens heel snel?Voelt u zich jonger dan uw huid laat zien?

Wordt het tijd voor een fris en gezond uiterlijk?

Neem contact op met de Schoonheidssalon in uw wijk aan het Tjariet 72. Er kan heel wat gedaan worden om

er weer fris en fruitig uit te zien!

Of kijk eerst eens op de website www.salonreitdiep.nlvoor een overzicht van alle mogelijkheden.

Gabrielle Gonzalez Meneses - Tjariet 72 - 050 577 13 13 - [email protected] - www.salonreitdiep.nl

Als Personal Touch Travel Reisadviseur kom ik graag bij u thuis of op kantoor. Samen kunnen we elke reis boeken die u wenst. U hoeft er de

deur niet voor uit, u hoeft niet urenlang op internet te zoeken en u boekt uw reis bij een SGR gecerti�ceerd betrouwbaar reisbureau

dat werkt met de ANVR voorwaarden. Het gemak van thuis boeken met het comfort

van een persoonlijk reisexpert. Geen extra kosten, wél meer service

Karin BakkerKromme Riet 6, 9746 PV GroningenM: 06-31914994 T: 050-8511744E: [email protected]/karin-bakker

ervaar het gemak

van een reisbureau aan huis!

Page 14: Reitdiep Wijkkrant 1-2012

W i j k k r a n t R e i t d i e p V o o r j a a r 2 0 1 2

14

Bezorging wijkkrantMet ingang van deze wijkkrant hebben wij de bezorgers gevraagd goed te letten op eventuele “Nee-Nee” stickers die op de brievenbus zijn geplakt. Is deze sticker geplakt, dan zal de wijkkrant niet op dat adres worden bezorgd. Bij de “NEE-JA” sticker zal de wijkkrant wel worden bezorgd. Dit geldt ook voor de tussentijdse flyers die

de wijkvereniging rondstuurt en waar de aankomende (jeugd)activiteiten in staan.

Om ervoor te zorgen dat iedere wijkbewoner toch op de hoogte kan zijn van het laatste nieuws uit de wijk, kan op www.reitdiepwijk.nl een digitale versie van de wijkkrant worden bekeken.

Mocht u onverhoopt toch een krant of flyer krijgen, dan kunt u een eventuele klacht hierover melden bij het bestuur ([email protected]).

Met vriendelijke groet,Willem Jan BorghardtSecretaris Wijkvereniging Reitdiep

Parkappartementen Reitdiephaven VBlauw, groen en geel…

Heel langzaamaan komen er in ons gebouw toch meer en meer nieuwe bewoners. Er staan nog wel een groot aantal appartementen leeg, maar de indruk is toch dat “de loop” er weer wat in zit.

Op de blauwe vloerbedekking in de gangen kun je precies zien hoeveel bezoekers er in een leegstaand appartement zijn geweest, door simpelweg de voetstappen - veroorzaakt door het betonstof - te tellen. Potentiële kopers generen zich soms behoorlijk voor die voetstapsporen, maar meestal worden ze wel gerustgesteld door de makelaar, dat het heus wordt opgezogen door de schoonmaakploeg.

Door alle bouwwerkzaamheden tegenover ons gebouw - de Jumbo supermarkt - loopt het sowieso behoorlijk in. Kortom ons blauwe tapijtje in de gangen heeft het behoorlijk zwaar met niet alleen betonstof, maar ook zand, modder en wat er al niet naar binnen wordt gelopen. In onze entree

ligt een hele grote mat; zelfs is een borstel geplaatst om zand van de schoenen te borstelen…

“Voeten vegen? Ja, hoor eens, daar hebben we tegenwoordig geen tijd meer voor hoor!”

Hier en daar wordt het blauw zelfs al een beetje vaal…

Toch heeft dit ook wel weer z’n positieve kanten: als de schoonmaakploeg is geweest, zie je ook echt dat het schoon is en dat is toch ook wat waard. Alleen dat vale…

Ook hebben we een tijdje terug in de betreffende gangen LED-verlichting laten monteren. Wat we door het vele stofzuigen aan extra stroomkosten kwijt zijn, besparen we dan weer op de verlichting.

Het groene denken nietwaar…

Over groen gesproken: boven onze parkeerplaatsen, zit een groen sedumdak, ’t is een soort van supercarport. ’s Zomers zitten er zelfs gele bloemetjes tussen het groen. Bij de bouw zo bepaald, heel mooi. Maar ’t moet wel onderhouden worden, heel duur…

De betreffende aannemers maatschappij heeft een aan hun gelieerd bedrijf die dat onderhoud zou uitvoeren. Maar die durven het dak niet op, want er is geen valbeveiliging aanwezig. Het groen is er

dus zonder valbeveiliging opgekomen! ISO-certificaten en zo, begrijpt u het? Groen en geel wordt je van ergernis over zoveel gestuntel, want dat is het toch! Tijdens de bouw wéét die bewuste aannemers maatschappij toch dat het naderhand onderhouden dient te worden, denk je dan als leek….

Afijn, een voordeel is wel dat het dak nu dus ook niet wordt beschadigd of, erger nog, wordt lek getrapt door niet ISO-gecertificeerde daktuinlieden. En met de hoosbuien van januari nog vers in het geheugen…. de auto’s staan in het midden van de supercarport in elk geval nog droog. Aan de zijkanten is een heel ander verhaal, want daar…. Dát krijgt u vast later nog wel eens te lezen.

Maar als u dít leest, schijnt er op z’n minst een waterig zonnetje en bent u vast blij dat u het dak niet op hoeft…

Een volgende keer meer.Gerard Hartgers

Page 15: Reitdiep Wijkkrant 1-2012

W i j k k r a n t R e i t d i e p V o o r j a a r 2 0 1 2

15

In 7 maanden 1,5 uur les per week en nu starten is gegarandeerd over 7 maanden een zwemdiploma voor uw kind! De voordelen: - Geen wachtlijsten - Geen langdurig lestraject - Geen gedoe met dubbele of driedubbele lesdagen - Een kindvriendelijke methode, waarbij de vaardigheden ruim de tijd hebben om te beklijven in één les Nu inschrijven is in JANUARI STARTEN op de woensdag, vrijdag of zaterdag. Deze groepen vol? Geen probleem, er is ruimte voor meer groepen (bij voldoende deelname).

Zwembad de Waterborgh v. Starkenborgkanaal z.z. 2

9801 TA Zuidhorn T 0594 500015

I www.optisport.nl/waterborgh

ColofonDe Reitdiep wijkkrant is de krant voor de bewoners van het Reitdiepgebied en wordt gemaakt door vrijwilligers. De wijkkrant verschijnt 3 keer per jaar.

Redactie:Dick Visser (coördinatie), Alice Koning, Henk Jasper (opmaak), Roland Ogink.met dank aan: Gerard Hartgers

Aanleveren kopij:mail naar: [email protected] nr. 2, 2012:1 september 2012

advertentieplaatsing en prijzenmail naar: [email protected] bel: 050 313 04 28 (Dick Visser)

Kinderopvang goed geregeld.

Gastouderopvang: vertrouwd, flexibel èn voordelig

Het combineren van werk en de zorg voor je kinderen is niet altijd makkelijk. Gastouders, bijvoorbeeld opa en oma of iemand anders uit je vertrouwde omgeving, kunnen uitkomst bieden. En wist je dat je daar een vergoeding voor kan krijgen?

Ontdek je financiële voordeel op www.viaviela.nl

Altijd bij je in de buurtViaViela Groningen maakt deel uit van het landelijk opererende gastouderbureau ViaViela. Met ruim 65 vestigingen door heel Nederland is er altijd een vestiging bij je in de buurt.

Wil je ook voordelige en vertrouwde opvang? ViaViela helpt je daarbij.

Maak kennis met: ViaViela GroningenAnnet Westert, 06 - 33 03 59 16, [email protected] kijk op www.viaviela.nl

• Nieuw: Rondvaarten vanuit Reitdiephaven (zie website)• Verhuur elektrosloepen• Verhuur fietsen• Terras aan de haven• Ruime ligplaatsen• Luxe sanitaire voorzieningen• Zeilen wassen en repareren• Ultramar reinigingsproducten • Zomerklaar maken scheepsdiesels• Zomerbeurt buitenboordmotoren• Zomerbeurt buitenboordmotoren

HavenkantoorReitdiephaven 151 050-28011559746 RC Groningen 06-34477366

www.reitdiephaven.nl [email protected]

Page 16: Reitdiep Wijkkrant 1-2012

W i j k k r a n t R e i t d i e p V o o r j a a r 2 0 1 2

16

Italiaanse les in de wijkBon giorno vicini,

Mariska en ik gaan al jaren met erg veel plezier op vakantie naar Italië. Toscane, de vele meren in Noord-Italië, Sicilië en Rome. Allemaal heerlijke gebieden om te ontspannen en te genieten van zon, cultuur, het heerlijke eten en drinken en de Italiaans bevolking.

Een paar standaard zinnen en wat woorden wisselen met de Italianen dat lukte inmiddels al wel, maar het echt spreken en begrijpen van de taal dat was nog een stap te ver. Tot dat ..

Tot dat ik tijdens een feestje onze camping ervaringen met Dick Visser (o.a. de coördinator van deze wijkkrant) aan het delen was en bleek dat zijn vrouw Marjolijn de Italiaanse taal erg goed beheerst. Ze wilde ook best graag Italiaanse les gaan geven, maar dan wel met een groepje van 6 of 8 personen.

En die 8 personen die ook graag de Italiaanse taal wat meer willen spreken, bleken er wel te zijn in de wijk! Sinds

november hebben we eens in de 2 weken onze keukentafel vol zitten met allemaal buurtbewoners die de Italiaanse taal wel wat meer willen spreken.En sindsdien is Marjolijn voor ons professoressa Mariolina!

Allemaal hebben we een Italiaans lesboek gekocht en bereiden daaruit 1 les in de 2 weken voor. Met elkaar oefenen we de dialogen in het boek voor de uitspraak, luisteren naar elkaar, maken gesprekjes met elkaar en ook met veel herhaling (zelfde gesprek met meerdere buurtbewoners). We lopen daarbij door onze woonkamer heen en herhalen bijvoorbeeld gesprekjes over wie we zijn, wat we doen, hoe we op vakantie gaan en hoe we op een camping een bbq willen organiseren. Maar ook aan de hand van meegenomen foto’s vertellen

wat op de foto’s te zien is.Overigens is grammatica leren altijd weer lastig en dit vergt discipline. De groep bestaat uit mannen en vrouwen, wat in het Italiaans handig is voor het goed leren van de verschillen in vervoegingen tussen mannelijk en vrouwelijk.

Gelukkig doen we veel leuke dingen, zoals het bekijken van youtube fi lmpjes met elkaar, luisteren naar Italiaanse liedjes en ook hebben we met zijn allen naar de Italiaanse fi lm ‘Pane e Tulipane’ (brood en tulpen) gekeken. Met zijn allen zijn we dus volop actief bezig met de Italiaanse taal en iedereen geniet daarvan. Reserveringen voor vakanties worden in het Italiaans geschreven, bij het bellen naar de campings wordt begonnen in het Italiaans en ook in mails onderling naar elkaar wordt het Italiaans volop geoefend. Met onze buren hebben we zelfs al in het Italiaans gekwartet!

Op de foto’s is helaas niet de hele groep zichtbaar, door wat ziektes waren er een aantal afwezig.Ciao, Roland Ogink, maart 2012

Page 17: Reitdiep Wijkkrant 1-2012

W i j k k r a n t R e i t d i e p V o o r j a a r 2 0 1 2

17

!!!

"#$%&#!'%(()*(#$!+!,-./)*

!"#$%&'(&)$#&$*($&&)$'&+,&$-.)"&/0

1+$**,$")$2&"34"&(0

Page 18: Reitdiep Wijkkrant 1-2012

W i j k k r a n t R e i t d i e p V o o r j a a r 2 0 1 2

18

Overwinteraars in de ReitdiephavenMet een lekker voorjaarszonnetje is het goed toeven in de Reitdiephaven. Maar hoe was dat toen de thermometer -19 ºC aangaf? Hoe hebben de overwinteraars op hun boot deze winter doorstaan? En waarom kiezen zij voor wonen op het water en de Reitdiephaven?

Nuver Met deze vragen in mijn hoofd loop ik over de steiger naar de luxe motor Nuver van Anneke en John waar ik hartelijk wordt ontvangen. Nuver heeft twee betekenissen, ‘mooi’ in het Gronings en ‘apart’ in het Fries.

Anneke en John: “Dat waren ook de reacties op ons plan om op een boot te gaan wonen. Allebei hebben we van jongsaf aan gevaren op allerlei boten. Eigenlijk wilden we een grotere luxere boot. En nu de kinderen de deur uit zijn kon dat door het huis te verkopen en dit schip te laten bouwen. Sinds december vorig jaar wonen we op het nieuwe schip. Vanaf half januari liggen we in deze haven. Wel zo handig omdat we allebei in Groningen werken. Bovendien was hier plek voor een schip van 18 meter lengte. Het is een mooie haven met goede faciliteiten die uitstekend bevalt. Maar dat we gelijk met zoveel mensen contact zouden hebben hadden we niet verwacht. Dat voelt goed en daardoor voelen we ons snel ingeburgerd. En natuurlijk was het in die vorstperiode heel gezellig op het ijs. Al die reuring rond de haven vinden we wel leuk. En van lawaai hebben we geen last, het is hier juist heel rustig.”

John en Anneke voelen zich al een beetje wijkbewoner en hebben de wijk wandelend over het ijs al verkend. John: “Met die kou hebben we het goed warm gestookt. Het was een goede test, al was wel gelijk heel heftig met -19 ºC. Zo hebben we een buitenkraan zonder afsluiter helemaal ingepakt omdat we bang waren dat hij kapot zou vriezen. Maar verder heeft het schip de winter goed doorstaan.

Onze plannen? We blijven liggen in de Reitdiephaven, maar dit voorjaar en van de zomer willen we als we vrij zijn lekker varen met onze boot.”

Op bezoek bij de toegewijdeAnnie en Lenze hebben een zeilboot, een Breehorn 37 met de naam Solveig. Ook zij wonen en overwinteren voor het eerst op de boot. Ze vertellen enthousiast over hun schip en hun plannen. “Solveig betekent ‘De toegewijde’ en is de naam van de vrouw die haar hele leven wacht op Peer Gynt, de hoofdpersoon uit het toneelstuk van Ibsen. Een tweede betekenis is ‘Weg naar de zon’. Beide namen zijn heel toepasselijk voor onze plannen om voor onbepaalde tijd met het schip te vertrekken en de wereld rond te zeilen.

We wonen sinds 16 december op de boot nadat we ons huis in Winsum verkocht hebben. ‘s Zomers ligt Solveig in de jachthaven van Lauwersoog. Voor het overwinteren kozen we voor de Reitdiephaven, dat is lekker dicht bij Lenze zijn werk. Hier was ook geen parkeerprobleem en veel rust. Al was de haven net het dorpsplein toen er ijs lag.”

Annie: “Het wonen aan boord voelt heel natuurlijk, alsof het nooit anders is geweest.” Lenze vult aan: “De boot zit als een jas die past. Terwijl ons huis al een tijdje als een te ruime jas aanvoelde. Onze eerste overwintering is wel gelijk raak qua vorst, maar tot nu toe zonder een centje pijn. Al hadden we door het lawaai van het dooiende en rinkelende ijs rond de boot wel een ‘whisky on the rocks gevoel’. Maar de kachel brandt goed en intussen zijn we zelf door het vele buiten zijn wat ‘winterhard’ geworden.”

Inmiddels lonkt het voorjaar en de open ruimte. Annie en Lenze: “Wij zijn zeilers en het ruime sop trekt. De Reitdiephaven is hoe mooi ook toch vrij besloten door alle

bebouwing. De buurt rond de haven is heel gemoedelijk met die gekleurde huizen. Toch voelen we ons geen echte wijkbewoners, maar meer passanten. Maar zo voelt het ook als we door onze oude buurt in Winsum lopen. We werken al zo lang toe naar het

grote vertrek, dat we een beetje los staan van alles. We zijn al vertrekkers geworden.”

De Jonge LeendertAan boord van de Jonge Leendert wonen Suzanne en Stefan met scheepskat Leif. Hun schip is een stalen tweemaster uit 1962, een eigen ontwerp van de eerste eigenaar. “Die heeft hem vernoemd naar het jongetje dat altijd meehielp bij de bouw van het schip. Hij verkocht het schip later onder de voorwaarde dat de naam niet zou veranderen. Wij vinden dat nog steeds een mooi verhaal en hebben de naam dus ook niet veranderd. Het schip hebben we pas een half jaar en we zijn er gelijk op gaan wonen. Wel zijn we nog druk aan het verbouwen. Dat kost veel tijd en geld, dus het gaat stukje bij beetje.” Suzanne: “Gelukkig is Stefan een soort Duitse MacGyver (hij komt uit München) en kan hij heel veel zelf.”

Stefan en Suzanne: “We hebben allebei jaren als schipper en matroos gewerkt en gewoond op de ‘bruine vloot’ dus wonen op het water is niet nieuw voor ons. Al is het wel raar dat het voor het eerst van jezelf is. Het is leuk én het heeft voordelen. Zo ben je lekker flexibel in waar je wilt wonen en is het goedkoop. Met die strenge vorst hebben we het dankzij onze goede kachel niet koud gehad. We verstookten toen wel zo’n 100 liter diesel in de maand. Eén keer is binnen alles bevroren, dat was echt vervelend. Toen was de kachel uitgevallen terwijl we weg waren.

Page 19: Reitdiep Wijkkrant 1-2012

W i j k k r a n t R e i t d i e p V o o r j a a r 2 0 1 2

19

We wilden graag in Groningen liggen met onze boot en hebben voor de Reitdiephaven gekozen omdat die het goedkoopst was. Wij waren trouwens de eersten die vroegen of we hier konden overwinteren.

Onze indruk van de wijk? Hier rond de haven is het echt typisch jonge stelletjes met jonge kinderen. We voelen ons geen wijkbewoners omdat we niet weten of we hier lang blijven liggen vanwege ons charterwerk. Je gaat je dan niet heel erg hechten. Al voelt het hier wel vertrouwd.

Op termijn willen we gaan reizen met onze boot.” Stefan: “Ik ben meegeweest met de Beagle-reis op de clipper ‘Stad Amsterdam’. De mooie plekken die we toen bezochten zou ik nog wel eens willen zien.”

Carine Plantinga

Maurice SchippersKleiwerd 149746 CV GroningenTelefoon [email protected]

www.mschippers-installatietechniek.nl

GasWaterAircoC.V. installatiesRioleringSanitair

Maurice SchippersKleiwerd 149746 CV GroningenTelefoon [email protected]

www.mschippers-installatietechniek.nl

GasWaterAircoC.V. installatiesRioleringSanitair

Maurice SchippersKleiwerd 149746 CV GroningenTelefoon [email protected]

www.mschippers-installatietechniek.nl

GasWaterAircoC.V. installatiesRioleringSanitair

Maurice SchippersKleiwerd 149746 CV GroningenTelefoon [email protected]

www.mschippers-installatietechniek.nl

GasWaterAircoC.V. installatiesRioleringSanitair

Maurice SchippersKleiwerd 149746 CV GroningenTelefoon [email protected]

www.mschippers-installatietechniek.nl

GasWaterAircoC.V. installatiesRioleringSanitair

Maurice SchippersKleiwerd 149746 CV GroningenTelefoon [email protected]

www.mschippers-installatietechniek.nl

GasWaterAircoC.V. installatiesRioleringSanitair

Maurice SchippersKleiwerd 149746 CV GroningenTelefoon [email protected]

www.mschippers-installatietechniek.nl

GasWaterAircoC.V. installatiesRioleringSanitair

Maurice SchippersKleiwerd 149746 CV GroningenTelefoon [email protected]

www.mschippers-installatietechniek.nl

GasWaterAircoC.V. installatiesRioleringSanitair

Maurice SchippersKleiwerd 149746 CV GroningenTelefoon [email protected]

www.mschippers-installatietechniek.nl

GasWaterAircoC.V. installatiesRioleringSanitair

Maurice SchippersKleiwerd 149746 CV GroningenTelefoon [email protected]

www.mschippers-installatietechniek.nl

GasWaterAircoC.V. installatiesRioleringSanitair

Page 20: Reitdiep Wijkkrant 1-2012

W i j k k r a n t R e i t d i e p V o o r j a a r 2 0 1 2

20

Zaterdag 23 juni 2012

Tijd: 13:00 uur – 23.30 uur

Waar: Speelveld Reitdiephaven/Hoogeweg

Meld je aan voor 10 juni 2012

Dag programma voor kinderen 13 - 18 uur:

* Springkussens * Poffertjes

* Pannakooi

* Klimwand

* Kinderdisco

Dag programma voor volwassenen 14 - 17 uur: * Straat volleybal toernooi

Avond programma voor volwassenen (vanaf 16 jaar) vanaf 20:00 uur * BBQ (ook vegetarisch) + gezellige band

Invul strook:

Naam: …………………………………………………………………………..

Adres: …………………………………………………………………………..

Telefoonnummer: …………………………………………………………....

Email adres: …………………………………………………………………..

Deelname aan:

Straat volleybal toernooi Naam team: ………………………………

Naam personen zonder team ………………………………………………...

BBQ (Vlees, salades, stokbrood, sausjes, 2 drankjes, bord+bestek)

….. volwassenen (vanaf 16 jaar) x € 12,50 p.p.

BBQ (Vegetarisch, salades, stokbrood, sausjes, 2 drankjes, bord+bestek)

….. volwassenen (vanaf 16 jaar) x € 12,50 p.p

Vrijwilliger (de organisatie neemt contact met mij op)

Lever dit strookje in voor 10 juni 2012 op Kromme Riet 6, Kleiwerd 105 of Zijlsterried 33.

De financiële bijdrage dient u (voor 10 juni) over te maken op rek.nr: 96.63.41.414 t.n.v.

bewonersvereniging Reitdiep Groningen. O.v.v uw naam en adres.