Reisbrochure SRC-Cultuurvakanties 2010

30
2010 culturele groepsreizen wereldwijd Nederlandssprekende reisleiding uitgebreide excursieprogramma’s Cultuurvakanties

description

De doelgroep van SRC-Cultuurvakanties bestaat uit mannen en vrouwen van 55/60+. Hiervoor maakt Pentapark de reisbrochures van SRC-Cultuurvakanties. De kennis van de reisleiders is bij SRC zeer hoog en dat is een belangrijk punt waarop deze organisatie zich onderscheidt van concurrenten. Daarom staat er in de brochure naast het productaanbod ook veel informatie over de cultuur van het land, en komen reisleiders aan het woord. Pentapark realiseert het ontwerp en de productie van 356 pagina’s. Met deze omvang en waardevolle ­informatie wordt de brochure graag ontvangen en bewaard door de reiziger

Transcript of Reisbrochure SRC-Cultuurvakanties 2010

Page 1: Reisbrochure SRC-Cultuurvakanties 2010

2010 culturele groepsreizen wereldwijd

Nederlandssprekende reisleiding

uitgebreide excursieprogramma’s

Cultuurvakanties

SRC-C

ultuurvakanties 2010

001_SRC10.indd 1 26-11-2009 21:24:51

Page 2: Reisbrochure SRC-Cultuurvakanties 2010

REISKENMERK

THEMA

12

De prachtige vormentaal en het kleurrijke spel van het Catalaanse modernisme, de fantasierijke surrealistische kunst van Dalí en Miró, de caleidoscoop van kleuren in gotische roosvensters in Noord-Frankrijk, maar ook de invasiestranden van Normandië en de oorlogsgraven van de Tweede Wereldoorlog, de romaanse kerken in Noord-Spanje die de pelgrimsroute naar Compostela fl ankeren, en de diverse tentoonstellingen in Istanbul, Culturele Hoofdstad in 2010. Tijdens verschillende cultuurvakanties zorgen de SRC-reisleider en het programma voor extra verdieping.

Cultuur & Geschiedenis

012013_SRC10.indd 1 24-11-2009 19:20:26

Page 3: Reisbrochure SRC-Cultuurvakanties 2010

Reizen met verdieping!Bent u een echte liefhebber van kunst en/of geschiedenis en wilt u meer weten over het Duitse expressionisme, de Praagse jugendstil, Napoleon of de Russische tsarenfamilie Roma-nov? Of wilt u wel eens in de voetsporen treden van middeleeuwse pelgrims en Willem van Oranje? Dan zijn de themareizen van SRC echt iets voor u! Tijdens deze unieke reizen verdiept u zich samen met de reisleider in een cultureel thema.

Themareizen van SRCVoor iedereen die graag meer wil weten over een specifiek onderwerp binnen de kunst, cultuur en geschiedenis biedt SRC-Cultuur-vakanties door het hele jaar heen diverse prachtige themareizen aan. Tijdens deze reizen

staan uiteenlopende cultuurhistorische onder-werpen centraal, die met diverse excursies en meestal ook een lezing door de SRC-reisleider worden uitgediept. Natuurlijk spelen in alle reisprogramma’s van SRC-Cultuurvakanties de cultuur, kunst en geschiedenis van het vakantie-land een grote rol, maar bij de themareizen gaan we nog nét iets verder.

Touringcar als collegezaalOok dit jaar zal SRC op verschillende themareizen (afhankelijk van de bestemming en de te rijden afstand) een speciale touringcar inzetten die is ingericht voor het houden van lezingen. Op weg naar uw bestemming zal de reisleider u met een lezing over het reisthema alvast uitgebreid infor-meren, geïllustreerd met extra informatie op meerdere beeldschermen.

SRC-Cultuurvakanties.nl/themareizenIn deze brochure vindt u verschillende themareizen uitgebreid beschreven en daarnaast een aantal kort geïntroduceerd. Gedurende het jaar biedt SRC-Cultuurvakan-ties echter nog veel meer themareizen aan via onze website en digitale nieuwsbrief, via de SRC Werelds! en de speciale editie van deze kleurrijke reiskrant boordevol themareizen die eind januari verschijnt. Onderaan deze pagina lichten wij voor u al een tipje van de sluier op.

Voor meer informatie kijk op:www.src-cultuurvakanties.nl/themareizen

Wat is een themareis?Een cultuurvakantie waarin tijdens de excursies en eventueel een lezing extra veel aandacht is voor een cultuurhisto-risch thema.

U herkent de themareizen aan dit logo:

Themareizen:Brücke in Oost-Duitsland 50

Ruhr 2010 - Culturele Hoofdstad 50

In de Voetsporen van Willem van Oranje 51

Jugendstil in Duitsland 51

Het Russische hof in St.Petersburg 82 - 83

Jugendstil in Praag 93

Op Weg naar Compostela in het Heilige Jaar 116 - 117

Gotiek in Frankrijk 150

Een Herinnering aan de Langste Dag: D-Day 150

In de Voetsporen van Napoleon 151

Kunst in Noord-Frankrijk 151

Istanbul - Culturele Hoofdstad 215

Nog meer themareizen in 2010Catalaans Modernisme in BarcelonaArts & Crafts in LondenKunst uit de 20e eeuw in Zwitserse museaCalatrava in ValenciaEtruskisch TestamentSurrealisme in SpanjeDuits Expressionisme rond MünchenMusea en Verborgen Juweeltjes in Madrid

Meer informatie?www.src-cultuurvakanties.nl/themareizen 13

012013_SRC10.indd 2 24-11-2009 19:21:23

Page 4: Reisbrochure SRC-Cultuurvakanties 2010

REISKENMERK

NATUUR

16

IJsblauwe gletsjers en spuitende geisers in IJsland, azuurblauwe fjorden met donderende watervallen in Noorwegen, de befaamde highlands met prachtige lochs in Schotland, de uitgestrekte savannelandschappen van zuidelijke Afrika en smaragdgroene bergmeren en grillige Rockies in Canada.

Dit overdonderende natuurgeweld herbergt een grote schoonheid aan fl ora en fauna: boomklimmende leeuwen in de Masaï Mara, toekans in Costa Rica, kiwi’s in Nieuw-Zeeland, pinguïns in Chili en Zuid-Afrika, lama’s en condors in de Andes en een kleurrijke onderwaterwereld in Australië. Moeder aarde tooit zich met prachtig natuurschoon!

Puur

016017_SRC10.indd 1 24-11-2009 17:29:27

Page 5: Reisbrochure SRC-Cultuurvakanties 2010

NatuurprachtCombineert u graag uw cultuurvakantie met een flinke dosis natuurschoon? Ontdekt u met plezier al het moois dat de natuur de reiziger te bieden heeft, of dat nu is tijdens een game drive door de Serengeti, een treinrit door het indruk-wekkende Noorse landschap, een dolfijn- en walvisexcursie bij São Miquel of een wandeling door de dampende nevelwouden van Panama? Dan zijn de natuurreizen van SRC echt iets voor u!

Natuurreizen van SRCOm u optimaal te laten genieten van het natuur-schoon van uiteenlopende bestemmingen, heeft SRC een aantal reizen voor u samengesteld waarin de natuur extra wordt belicht. Op deze reizen geniet u samen met uw SRC-reisleider tijdens verschillende bijzondere excursies van de prachtige natuur die uw vakantieland te bieden heeft. Uiteraard wordt er ook aandacht

besteed aan de cultuur van het land, maar de natuur voert tijdens deze reizen de boventoon.

SRC biedt natuurreizen aan naar:Schotland – heidevelden, ruige bergtoppen, mysterieuze meren en eilandjes omringd door turkooizen zeeën Scandinavië – duizelingwekkende landschap-pen van fjorden en bergen gecombineerd met een magisch licht- en kleurenspelIJsland – modderpoelen, gletsjers, ijsschotsen en lavavelden in het land van vuur en ijsMadeira – veelzijdige flora in subtropische tuinen en natuurlijke zeebadenSão Miquel – zeldzame planten in een indruk-wekkend vulkanisch landschapTurkije – het groene kustlandschap van de Zwarte Zee en de sprookjesachtige wereld van Cappadocië

17

Wat is een natuurreis?Een cultuurvakantie waarin tijdens de excursies veel aandacht voor de natuur van het land is.

U herkent de natuurreizen aan dit logo:

Natuurreizen:Highlands & Islands 42 – 43

Noors Treinavontuur 68 – 69

Boven de Poolcirkel 70 – 71

Noorse Ontdekkingen 72 – 73

IJsland 76 – 77

Madeira 142 – 143

São Miquel 144 – 145

Turks Natuurschoon 224 – 225

Tanzania en Kenia 254 – 255

Impressies van Zuid-Afrika 256 – 257

Hoogtepunten van Zuid-Afrika 258 – 261

Ontdek Zuidelijk Afrika 262 – 264

Canadese Rocky Mountains 272 – 273

Panama en Costa Rica 286 – 287

Natuurpracht in

Argentinië en Chili 294

Oorspronkelijk China 318 – 319

Fascinerende Volkeren in

Zuid-China 322 – 323

Yunnan en Tibet 332 – 333

Hoogtepunten van Australië 338 – 339

Nieuw-Zeeland 340 – 341

Australië en Nieuw-Zeeland 342 – 344

Zuidelijk en oostelijk Afrika – de grootste concentraties wild in de mooiste natuur-parkenCanada – beren, elanden en visarenden in een adembenemend landschap van meren, bergen en naaldbossenPanama en Costa Rica – dampende nevel-wouden, majestueuze vulkanen en prachtige koraalriffenArgentinië en Chili – diepblauwe meren, imposante gletsjers en de machtige AndesChina – rijstterrassen, karstgebergte, graslanden van Binnen-Mongolië en het Himalaya gebergteOceanië – een ongelooflijke diversiteit aan overweldigend natuurschoon, van machtige kauribossen en vulkanen tot het schitterende Great Barrier Reef

016017_SRC10.indd 2 24-11-2009 17:29:38

Page 6: Reisbrochure SRC-Cultuurvakanties 2010

REISKENMERK

STEDENTRIP

18

Van sprankelende moderne architectuur tot klassieke gebouwen en van gezellige marktjes in volkse wijken tot stijlvolle boetiekjes in chique winkelstraten. Maar ook prachtige stadsparken om bij te komen van alle indrukken. En vergeet naast de overdaad aan culturele highlights ook de culinaire hoogstandjes niet, zoals een glaasje Cava met tapas, een New Yorkse bagel of een geurige Italiaanse espresso.

In bruisende wereldsteden kan iedere cultuurliefhebber de hele dag zijn hart ophalen! Maar na een dagje genieten is de culturele koek nog lang niet op, want ’s avonds komt een stad pas echt tot leven: musicals op broadway, opera’s in Boedapest, theater in Berlijn of gaat u gewoon lekker eten in een restaurantje met uitzicht op de San Marco? De dagen zijn te kort!

Bright lights &

018019_SRC10.indd 1 25-11-2009 08:08:45

Page 7: Reisbrochure SRC-Cultuurvakanties 2010

Stadse prachtAls u graag een stad uitgebreid wilt verkennen, met alle tijd om een museum of monument te bezoeken, te slenteren door oude straatjes, een dagje te winkelen, of gezellig een hapje te eten in een lokaal barretje, dan is een van onze schit-terende stedenreizen echt iets voor u. Ga mee en dompel u onder in een weelde van stadse pracht!

Stedentrips van SRCOm u optimaal te laten genieten van verschillen-de bruisende wereldsteden heeft SRC-Cultuur-vakanties een aantal stedentrips voor u samen-gesteld, waarbij u zorgeloos kunt genieten van alle stadse pracht. Uiteraard verkent u de cul turele highlights van de stad tijdens enkele excursies samen met uw SRC-reisleider. Daar-

naast heeft u heel veel vrije tijd om zelf van een stad te genieten. Kiest u voor dat beroemde museum, wandelt u over een antiekmarktje, bezoekt u die prachtige kerk of gaat u op zoek naar een rustig terrasje om de couleur locale aan u voorbij te laten trekken? Natuurlijk kunt u altijd bij uw SRC-reisleider terecht voor duizend-en-een tips!

Uw verkenning van een wereldstad wordt ver-gemakkelijkt doordat wij voor u een aantal reis-technische zaken hebben geregeld: uw reis naar de stad van uw keuze, uw verblijf in een stads-hotel op basis van logies en ontbijt, de transfer van en naar uw hotel en natuurlijk de SRC-reis-leider die van onschatbare waarde is om uw stedenreis tot een succes te maken. Kortom, alles is geregeld, zodat u uw tijd kunt indelen zoals u wilt!

SRC biedt stedentrips aan naar:Berlijn – ontdek deze bruisende trendy stad met vele gezichtenBoedapest – droom weg bij de Donau en geniet van het statige Boeda en het leven-dige PestBarcelona – laat u betoveren door de koningin der stedenVenetië – durf te dwalen in een sprookjes-achtig decorRome – beleef la dolce vita en gooi een muntje in de TrevifonteinIstanbul – proef de magie in de stad van duizend-en-een-nachtNew York – bijt je vast in de Big Apple

Wat is een stedentrip?• Korte stedenreis• Enkele excursies met SRC-reisleider• Verblijf in stadshotel• Vlucht of treinreis en transfers inbegrepen• Veel vrije tijd

U herkent de steden-trips aan dit logo:

Stedentrips:Berlijn 53

Boedapest 96 – 97

Barcelona 120 – 121

Venetië* 164 – 165

Rome 172 – 173

Istanbul 214

New York 270 – 271

* Bij de stedentrip Venetië overnacht u niet in de stad zelf, maar verblijft u in een hotel in Lido di Jesolo

19

018019_SRC10.indd 2 25-11-2009 08:09:10

Page 8: Reisbrochure SRC-Cultuurvakanties 2010

WIE ZIJN ONZE REISLEIDERS?

22

Of u nu een cultuurvakantie maakt naar Zwitserland, Italië, Marokko of Australië; op één ding kunt u rekenen: uw reis wordt begeleid door de beste reis-leiders! SRC-Cultuurvakanties werkt met deskundige, getalenteerde reisleiders die meeslepend en enthousiast vertellen over uw vakantieland en de tradities, de mensen en de geschiedenis. De campagnekreet ‘Onze reisleiders brengen cultuur tot leven’ geeft dan ook precies weer waar het bij een SRC-cultuurvakantie om draait: welke belangrijke rol de SRC-reisleider tijdens uw vakantie speelt.

Onze reisleiders brengen cultuur tot leven

Enthousiasme, kennis en bagageMet al zijn enthousiasme, kennis en bagage in de vorm van reis- en levenservaring is het de reisleider die met prachtige verhalen en smeuïge anekdotes de cultuur van uw vakantieland tot leven brengt. Niet de feiten uit boeken vertellen iets over de cultuur van een land, het zijn juist de verhalen die u een echt beeld

geven: verhalen die de achtergrond van een monument of kunstwerk vertellen of die verbanden leggen tussen historische gebeurtenissen en huidige gebruiken. De vaste gasten van SRC weten dit natuurlijk al lang. Het zijn de reisleiders gecombineerd met de uitstekende culturele excursieprogramma’s waarom ze keer op keer opnieuw voor een SRC-cultuurvakantie kiezen.

022023_SRC10.indd 1 24-11-2009 17:31:13

Page 9: Reisbrochure SRC-Cultuurvakanties 2010

Reilen en zeilenEen SRC-reisleider is echter meer dan een vraag-baak over kunst, cultuur en geschiedenis. Niet alleen het verstrekken van uitgebreide achter-grondinformatie is een belangrijke taak van de reisleider, hij/zij is natuurlijk ook verantwoorde-lijk voor het reilen en zeilen van een reis. De SRC-reisleiders moeten daarom beschikken over een groot organisatorisch talent en een flinke dosis relativeringsvermogen en mensenkennis. Daarnaast moeten ze ook sociaal zeer vaardig zijn, ze zijn tenslotte gedurende de hele reis ook uw gastheer- of vrouw! Niet voor niets steekt SRC veel tijd en energie in de opleiding van nieuwe en de training van de ervaren reisleiders. Jaarlijks wonen alle reisleiders in maart diverse workshops en cursussen bij tijdens de trainings-dagen in Zuidlaren en daarnaast investeert SRC in hun studie. Het is belangrijk dat alle SRC-reis-leiders hun hoge niveau op peil houden.

ReisleidersexamenElk jaar zoekt SRC nieuwe reisleiders die met hun kennis en enthousiasme het reisleidersteam kunnen versterken. Alle reisleiders in spé volgen een 7-daagse training reisbegeleiding van het IVOR, waarin ze worden klaargestoomd voor alle uitdagingen die hun als reisleider tijdens een SRC-cultuurvakantie te wachten staan. Als afsluiting van deze opleiding en als start van hun eerste reisseizoen moeten zij een echte SRC-reis begeleiden. Dat deze reis in Nederland

plaatsvindt, slechts twee dagen duurt en de nieuwe reisleiders in plaats van alleen met meerdere collega’s de reis begeleiden, doet absoluut geen afbreuk aan deze praktijktest. Want tijdens de examendagen gaan er dertig SRC-reizigers mee die niet alleen genieten van de Nederlandse cultuur, maar ook hun mening mogen geven over het functioneren van de nieuwe reisleiders. Ze begrijpen dat deze reis-leiders nog in een leerproces zitten en dat alle adviezen, tips en complimenten meer dan wel-kom zijn.

De beste reisleider op uw vakantieMargriet Reitsma is met collega’s Miriam Leus-sink en Renée Otsen verantwoordelijk voor de selectie, opleiding en begeleiding van alle reis-leiders. Zij zijn het aanspreekpunt voor de ruim 120 reisleiders die over de hele wereld verspreid prachtige reizen begeleiden. Het opstellen van hun reisplanning is een enorme klus. Iedere maand wachten de reisleiders weer vol onge-duld op hun reisagenda die is afgestemd op hun eigen specifieke wensen. Met ongeveer 175 reizen naar ruim 60 landen op 6 continenten, die meestal meerdere keren per seizoen of per maand vertrekken, is het een flinke puzzel om op elke reis de beste reisleider in te zetten.

Uiteraard zijn alle SRC-reisleiders goed, maar iedere reisleider brengt wel zijn of haar eigen

specialistische kennis mee. Door opleiding, achtergrond, hobby of voorliefde geeft een SRC-reisleider zijn eigen kleur aan een cul-tuurvakantie. Het is de taak van de afdeling Reisleiding om deze specialisten in bijvoor-beeld (kunst)geschiedenis, politiek, taal, muziek, wijn of religie, op die reizen in te plannen die het beste bij hen passen. Zo komen hun kwaliteiten goed tot hun recht en zorgen we dat de beste SRC-reisleiders uw vakantie begeleiden. De reisplanning wordt gemaakt aan de hand van wensenvan de reisleiders zelf; welke reizen willen ze graag begeleiden, wanneer zijn ze beschikbaar en hoeveel dagen kunnen ze voor SRC werken. Want niet iedere reis-leider werkt fulltime, velen combineren dit werk ook met andere werkzaamheden in bijvoorbeeld het onderwijs. Met alle wensen en persoonlijke agenda’s wordt rekening gehouden tijdens het opstellen van de planning. Deze planning wordt nog op papier met potlood en gum gemaakt. Vooral die gum is belangrijk, want helaas wordt er vaak nog in de planning geschoven. Door ziekte en onverwachte privéomstandigheden is de reisplanning nooit 100% definitief, zelfs niet op de dag van vertrek. Flexibiliteit is voor de reisleiders dan ook een van de belangrijkste eigenschappen. Want het zal niet de eerste keer zijn dat ze plotseling de volgende dag op reis moeten.

23

Onze reisleiders brengen cultuur tot leven

Mensenkennis, organisatietalent en een fl inke dosis relativerings-vermogen is voor onze reisleiders net zo belangrijk als cultuurhisto-rische kennis. Want met alleen feitenkennis kom je er niet in dit vak, je moet vooral van mensen houden!

Margriet Reitsma

Het opstellen van de reisplanning voor de reisleiders is een ingewikkelde puzzel, maar het geeft veel voldoening als we op elke reis weer de beste reisleider hebben ingepland. Wilt u deze planning bekijken? Ga dan naar www.src-cultuurvakanties.nl/reisleiders

Miriam Leussink

Wilt u weten wie de reisleiders van SRC zijn? Blader dan door deze brochure, bij bijna alle reizen vindt u een reisintroductie geschreven door een van onze reisleiders. Daarnaast vindt u hen ook terug op de reisinforma tie-pagina’s in deze brochure.

Reneé Otsen

022023_SRC10.indd 2 24-11-2009 17:31:32

Page 10: Reisbrochure SRC-Cultuurvakanties 2010

dag 1: Naar SchotlandWe vliegen naar Newcastle in het noordoosten van Engeland. Daar worden we opgewacht door onze reisleider en chauffeur. We rijden door het prachtige Northumberland National Park naar de grensovergang bij Carter Bar. In Melrose bezoeken we de beroemdste abdijruïne van Schotland: Melrose Abbey. Deze 15e-eeuwse abdijkerk is een schitterend voorbeeld van Britse gotiek. Volgens de overlevering is in de 14e eeuw het hart van koning Robert the Bruce onder een raam van de kerk begraven. We verblijven twee nachten in de omgeving van Edinburgh. (ca. 170 km)

dag 2: Edinburgh: Old en NewVanwege de culturele rijkdom wordt Edinburgh ook wel het ‘Athene van het Noorden’ genoemd. ’s Ochtends ontdekken we tijdens een stadswandeling de contrasten tussen de middel-eeuwse Old Town, die van Edinburgh Castle naar Holyrood Palace grotendeels langs de Royal Mile loopt, en de 18e-eeuwse New Town. De middag is ter vrije besteding. U kunt bijvoorbeeld Edinburgh Castle bezoeken, waar de Schotse kroonjuwelen en

GrOOt-BrittaNNië

40

HigHlands & LOwLaNdS

de Stone of Destiny, de kroningssteen van de Schotse koningen, tentoongesteld worden. Ook musea als de National Gallery en het Royal Museum of Scotland hebben veel te bieden. (ca. 65 km)

dag 3: Scone Palace en dundeeWe verlaten Edinburgh en steken de beroemde Forth Bridge over, wat indrukwekkende vergezichten oplevert. Ten noorden van Perth bezoeken we Scone Palace: het prachtig onderhouden kroningspaleis van onder anderen Macbeth en Robert the Bruce. Aan de monding van de rivier Tay ligt Dundee. Hier werd in 1901 de Discovery gebouwd, het schip waarmee kapitein Scott en zijn bemanning op Zuidpoolexpeditie gingen. Tijdens de rondleiding horen we mooie verhalen over ontdekkingen en ontberingen. Aan het einde van de middag komen we aan in de ‘granieten’ stad Aberdeen, waar we overnachten. (ca. 220 km)

dag 4: Speyside en whiskyVandaag toeren we door een van de bekendste whiskygebieden van Schotland: Speyside. In de rivier Spey stroomt kristalhelder water dat nodig is voor de bereiding van de whisky. We bezoeken Huntly, waar een van de kleinste en lieflijkste kastelen van

Urquhart Castle en Loch Ness, foto P. Horree

040041_SRC10.indd 1 24-11-2009 19:23:31

Page 11: Reisbrochure SRC-Cultuurvakanties 2010

10 dagen vanaf € 1198,-

6

B• ezoek aan SkyeI• nclusief traditioneel

Schots ontbijt

4

Inverness

GlasgowEdinburgh

Portree

Fort WilliamFort Augustus

NewcastleCarlisle

AberdeenPerth

Dundee

ROUTE (1670 km)

41

Tijdens deze heerlijke reis maakt u kennis met alles waar Schot-land zo beroemd om is: doedel-zakken, de kilt, tartan, whisky en natuurlijk de ongerepte natuur van de Highlands. Maar Schot-land is zoveel méér! De ruïnes van kastelen en abdijen herinne-ren aan de eeuwenlange strijd met Engeland. Toen de twee landen zich in de 18e eeuw verzoenden, werden Edinburgh en Glasgow in hoog tempo uitgebreid. Rijke industriëlen verzamelden prachtige kunst, waarvan we nu nog kunnen genieten. Een eeuw later werden de Hooglanden “herontdekt” en liet de adel vele sprookjesachtige kastelen als Scone en Dunrobin bouwen. Voeg daar de charme van de gastvrije en vriendelijke Schotten aan toe en wat kan ik nog meer zeggen dan: “See you in bonnie Scotland?”

Reisleidster Myriam Marchais

HOTELS

U verblijft in middenklassehotels. Niet alle hotels beschikken over een lift. De hotels serveren een driegangendiner. Het ontbijt is uitgebreid en traditioneel Schots, meestal in buffetvorm. De kamers zijn voorzien van een badkamer met bad of douche en toilet. Bij uw reisbescheiden ont-vangt u een hotellijst.

Voor algemene voorwaarden en informatie over vervoer en grensdocumenten zie pagina 348 en verder.

Actuele prijzen en boeken:050 – 3 123 123 SRC-CULTUURVAKANTIES.NL

Schotland staat. In het stroomgebied van de Spey gaan we naar een whiskystokerij, waar we een ‘wee dram’, oftewel een glas whisky, kunnen proeven. Ons hotel voor de komende twee nachten staat in de omgeving van Inverness. (ca. 175 km)

dag 5: Dunrobin Castle en InvernessNa de tocht over de Moray Frith, een estuarium waar dolfijnen leven, rijden we noordwaarts naar Dunrobin Castle. Dit kasteel ligt op een klif boven de dikwijls onstuimige zee. De familie Sutherland, die vroeger grootgrondbezitter was, bewoont dit indrukwekkende slot al achthon-derd jaar. Na ons bezoek rijden we terug naar Inverness, de grootste stad van de Highlands. U heeft de gelegenheid om de stad te verken-nen; het is de uitgelezen plek om meer te weten te komen over de Schotse ruitstof, tartan. Misschien overweegt u zelfs de aanschaf van een kilt? (ca. 145 km)

dag 6: Great GlenDiagonaal door de Highlands, van Inverness naar Fort William, snijdt de Great Glen. Deze enorme vallei is ontstaan in de ijstijd en bestaat uit vier Lochs, verbonden door het Caledonian Canal. Het beroemdste meer is natuurlijk Loch Ness, waar het monster de gemoederen nog steeds bezighoudt. Via een adembenemend mooie route komen we bij Urquhart Castle, dat op een strategisch en zeer fotogeniek punt langs Loch Ness ligt. Na een bezoek aan dit kasteel rijden we naar Fort Augustus om bij het Clansmen Centre een indruk te krijgen van het 17e-eeuwse leven in de Highlands. In de loop van de middag bereiken we Fort William, waar we twee nachten verblijven. (ca. 175 km)

dag 7: Het eiland SkyeWe steken de ‘Sound of Sleat’ over en komen aan op het romantische eiland Skye, dat nog steeds wordt bezongen als toevluchtsoord van Bonnie Prince Charlie nadat hij de slag van Culloden in 1746 had verloren. We zien de on regelmatige pieken van de Cullin Hills en bezoeken Portree, de grootste plaats van het eiland. Tevens genieten we van de vergezichten vanaf het schiereiland Trotternish. We verlaten Skye via de brug bij Kyle of Lochalsh en keren terug naar Fort William. (ca. 175 km)

dag 8: Tranendal GlencoeLetterlijk betekent Glencoe tranendal. In deze schitterende vallei werd de MacDonald-clan in 1692 afgeslacht door de Campbells. We maken een stop om de tragiek en de schoonheid van de omgeving op ons te laten inwerken. In Inveraray aan Loch Fyne bezoeken we een middeleeuwse gevangenis. Na een mooie rit bereiken we de ‘bonnie, bonnie banks’ van Loch Lomond. We maken een boottocht over het noordelijke gedeelte van het meer. Aan het einde van de middag bereiken we ons hotel in Glasgow. (ca. 215 km)

dag 9: GlasgowNa een korte rondrit door het centrum van Glasgow heeft u vrije tijd om een museum of de kathedraal te bezoeken. ’s Middags bezichtigen we de Burrell Collection. Deze geweldige kunstverzameling is door de reder Sir William Burrell bijeengebracht en bevindt zich in een schitterend park ten zuiden van de rivier Clyde. Onze laatste overnachting is nabij Carlisle. (ca. 170 km)

dag 10: Hadrian’s Wall en DurhamVanochtend maken we een rit door de Schotse Lowlands, van oudsher bekend vanwege de schapenteelt. Direct ten noorden van Carlisle zien we Hadrian’s Wall. Deze Romeinse verdedigingsmuur uit het jaar 122 markeerde de noordgrens van het Romeinse keizerrijk. Vervolgens rijden we naar een van de mooiste plaatsen van Engeland: Durham. We zien het historische centrum en de beroemde kathedraal. ’s Middags gaan we naar de luchthaven van Newcastle voor de terugvlucht naar Nederland. (ca. 160 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

VLUCHTSCHEMA

Amsterdam – Newcastle 10.05 – 10.20 uurNewcastle – Amsterdam 16.45 – 19.10 uurVluchtschema’s kunnen worden gewijzigd! Treinretour Schiphol € 20,-.

VERTREKDATA EN PRIJZEN

28 mei € 1219,- 11 juni € 1219,- 25 juni € 1198,-9 en 23 juli € 1219,- 6 en 20 augustus € 1249,- De dag van vertrek is een vrijdag. Minimumaantal deelnemers: 15 (57 dagen voor vertrek). Maximumaantal deelnemers: 34.

Toeslag 1-persoonskamerMei en juni € 275,-Overige vertrekdata € 240,-

Korting Eigen vervoer € 175,-

Inbegrepen• Lijnvlucht Amsterdam – Newcastle vice versa met KLM (Cityhopper) • Luchthavenbelastingen en heffingen • Vervoer in een lokale touring-car • Overnachting in 2-persoonskamers voor-zien van bad of douche en toilet • Verzorging op basis van halfpension (Schots ontbijt en diner) • De excursies zoals omschreven • Infor-matieboekje • Begeleiding door een deskundige Nederlandssprekende reisleider

Niet inbegrepen• Entreegelden, circa € 95,-, te voldoen in lokale valuta • Kosten facultatieve extra’s • Fooien • Kosten lokale gidsen • Calamiteitenfonds • Reserveringskosten

040041_SRC10.indd 2 24-11-2009 19:23:51

Page 12: Reisbrochure SRC-Cultuurvakanties 2010

Als u het jachtige leven op het Europese vasteland even wilt vergeten en wilt genieten van een van de laatste ongerepte ruige gebieden van Europa, dan is dit de ideale reis voor u! De Hooglanden van Schotland herbergen kleurige heidevelden, ruige bergtoppen, magische gletsjers, hoge watervallen en diepe mysterieuze meren, terwijl de eilanden worden omringd door turkooizen zeeën. We bezoeken onder andere het eilandje Iona, bekend van de heilige Columba, grondlegger van het christendom in Schot-land. Ook maken we een tocht over het eiland Skye en de afgelegen eilandengroep de Hebriden. Na alle ruigheid is het op de laatste dag goed toeven in de hoofdstad Edinburgh. Onder-weg mag natuurlijk een bezoek aan een whiskydistilleerderij niet ontbreken. Wellicht proeft u hier een “wee dram”.

Reisleidster Adriënne Zijlstra

Groot-Brittannië

NAtuur

42

HiGHlands

& Islands

042043_SRC10.indd 1 24-11-2009 17:45:42

Page 13: Reisbrochure SRC-Cultuurvakanties 2010

Inverness

Dunkeld

John O’Groats

KirkwallStornoway

Glasgow

Arran Edinburgh

PortreeUig

Oban

Ullapool

Mull

ROUTE (1795 km)

11 dagen vanaf € 1749,-

7

43

HOTELS

U verblijft in middenklassehotels. Niet alle hotels beschikken over een lift. De hotels serveren een driegangendiner. Het ontbijt is uitgebreid en traditioneel Schots, meestal in buffetvorm. De kamers zijn voorzien van een badkamer met bad of douche en toilet. Bij uw reisbescheiden ont-vangt u een hotellijst.

Voor algemene voorwaarden en informatie over vervoer en grensdocumenten zie pagina 348 en verder.

Actuele prijzen en boeken:050 – 3 123 123 SRC-CULTUURVAKANTIES.NL

dag 1: Aankomst in SchotlandWe vliegen naar Edinburgh, waar de reisleider ons ontvangt. We rijden naar Glasgow voor de eerste overnachting. Hier heeft u vrije tijd. (ca. 70 km)

dag 2: Arran en Mull of KintyreWe rijden naar Ardrossan. Hier nemen we de ferry naar het prachtige eiland Arran, waar we de imposante vesting van Brodick bezoeken. Na de lunch zien we het intieme dorpje Corrie aan de voet van de berg Goatfell, die met zijn 900 meter de hoogste berg van het eiland is. Via Sannox, dat een mooi zandstrand heeft, bereiken we het charmante dorpje Lochranza, waar we oversteken naar Claonig. We zijn aan-gekomen in de door Paul McCartney bezongen Mull of Kintyre. We verblijven twee nachten aan de westkust in de omgeving van Oban. (ca. 170 km)

dag 3: Mull en IonaNa een korte ferryovertocht bereiken we Mull. Onderweg naar het zuidwesten van dit eiland zien we bergen, prachtige baaien, strandjes en pittoreske dorpjes. We steken over naar het eiland Iona voor een ‘bedevaart’ naar het beroemde klooster van de heilige Columba. In dit bijzondere klooster, de wieg van het Schotse christendom, liggen veel Schotse koningen begraven. (ca. 150 km)

dag 4: Over the sea to SkyeHet legendarische eiland Skye wordt nog steeds bezongen als toevluchtsoord van Bonnie Prince Charlie, nadat hij de slag om Culloden in 1746 had verloren. Met de ferry bereiken we het eiland. In het zuiden van Skye zien we de ruïnes van Knock Castle, waar het spook ‘The Green Lady’ zou wonen. ’s Middags bezoeken we het meest romantische kasteel van Schotland: Eilean Donan, gelegen aan het prachtige Loch Alsh. We overnachten op Skye. (ca. 125 km)

dag 5: Portree en TrotternishWe rijden langs de onregelmatige pieken van de Cullin Hills en bezoeken Portree, de sfeervolle vissershaven en hoofdstad van Skye. Later ver-kennen we het schiereiland Trotternish. Onder-weg zien we schapen, Gallowaykoeien met hun grote hoorns en dikke vacht en adelaars. We stoppen bij Kilt Rock en bewonderen een spec-taculaire waterval. In het uiterste noorden ligt de kasteelruïne van Duntulm waar de reisleider u vertelt over de dramatische gebeurtenis die hier heeft plaatsgevonden. Vanuit Uig steken we in anderhalf uur over naar de buitenste eilanden-groep van de Hebriden. Vervolgens rijden we naar Stornoway voor twee overnachtingen en een laat diner. (ca. 160 km)

dag 6: De HebridenVanochtend verkennen we het eiland Lewis en bezoeken het Blackhousemuseum. Tot 1960 leefden de eilandbewoners in soortgelijke huizen als die we in dit museum zien. Deze waren goed bestand tegen de zware weersom-standigheden op de Hebriden. Hierna bekijken we de Callanish Standing Stones. Deze stenen

cirkel is zelfs ouder dan Stonehenge! ’s Middags bezoeken we het prachtige eilandje Harris. (ca. 200 km)

dag 7: Het verre noordenNa een vroege ferryovertocht naar Ullapool rij-den we richting het uiterste noorden van Schot-land. We bezoeken het ambachtsdorp Balnakeil bij Durness. Ook stoppen we bij Smoo Cave, een kathedraalachtig grote grot met waterval, nabij het dorpje Durness. De komende twee nachten verblijven we in de omgeving van Thurso of Wick. (ca. 220 km)

dag 8: Hoogtepunten van OrkneyWe rijden naar het bekende John O’Groats, waar we de ferry nemen naar Orkney. Daar wacht een andere touringcar op ons voor een rit langs de hoogtepunten van Orkney. Over de zogenaamde Churchill Barriers, gebouwd in de Tweede Wereldoorlog, rijden we naar een mooi Italiaans kapelletje. Ook nemen we een kijkje in de pittoreske plaats Stromness en zien we twee beroemde stenen cirkels: The Ring of Brodgar en The Standing Stones of Stenness. Vervolgens bezoeken we het neolithische dorpje Skara Brae. Op de terugweg stoppen we in Kirkwall en bewonderen we de 12e-eeuwse St.Magnus-kathedraal. Aan het begin van de avond nemen we de ferry terug. (ca. 200 km)

dag 9: WhiskyVanochtend zakken we langs de noordoostkust af in de richting van Inverness. Onderweg zien we vissersdorpjes en hebben we een mooi uit-zicht over zee. We stoppen bij de whiskystokerij van Glenmorangie, waar we een ‘wee dram’, oftewel een glas whisky, kunnen proeven. Op de Black Isle bezoeken we het prachtige dorpje Cromarty en het Groam House Museum, gewijd aan de Picten. We overnachten in de buurt van Inverness. (ca. 200 km)

dag 10: Door de HighlandsDoor het whiskygebied Speyside en langs de Cairngorn Mountains rijden we naar Blair Castle, dat we bezoeken. Net ten noorden van Perth zien we het aantrekkelijke dorpje Dunkeld, gelegen aan de oevers van de rivier Tay. De laatste nacht van deze reis verblijven we in de omgeving van Edinburgh. (ca. 260 km)

dag 11: Edinburgh: Old en New’s Ochtends ontdekken we tijdens een stads-wandeling de verschillen tussen de middel-eeuwse Old Town, die van Edinburgh Castle naar Holyrood Palace grotendeels langs de Royal Mile loopt, en de 18e-eeuwse New Town. De middag is ter vrije besteding. Een bezoek aan Edinburgh Castle is een aanrader. Ook musea als de Natio-nal Gallery en de Royal Museum of Scotland hebben veel te bieden. In de namiddag gaan we naar de luchthaven. (ca. 40 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Het eiland Lewis; Gallowaykoe; Callanish Standing Stones, foto’s A. Cassidy

B• ezoek aan Skye, de Hebriden en Orkney

I• nclusief traditioneel Schots ontbijt

VLUCHTSCHEMA

Amsterdam – Edinburgh 10.30 – 10.55 uurEdinburgh – Amsterdam 18.40 – 21.10 uurVluchtschema’s kunnen worden gewijzigd!Treinretour Schiphol € 20,-.

5

VERTREKDATA EN PRIJZEN

23 mei € 1749,-13 juni € 1769,-4 en 18 juli € 1798,-1 en 15 augustus € 1798,-De dag van vertrek is een zondag.Minimumaantal deelnemers: 15 (57 dagen voor vertrek). Maximumaantal deelnemers 34.

Toeslag1-persoonskamer € 235,-

KortingEigen vervoer € 250,-

Inbegrepen• Lijnvlucht Amsterdam – Edinburgh vice versa met KLM (Cityhopper) • Luchthavenbelastingen en heffingen • Vervoer in een lokale touringcar • Diverse ferryovertochten • Overnachting in 2-persoonskamers voorzien van bad of douche en toilet • Verzorging op basis van halfpension (Schots ontbijt en diner) • De excursies zoals omschreven • Informatieboekje • Begeleiding door een deskundige Nederlandssprekende reis-leider

Niet inbegrepen• Entreegelden, circa € 60,-, te voldoen in lokale valuta • Kosten facultatieve extra’s • Fooien • Kosten lokale gidsen • Calamiteitenfonds • Reserveringskosten

042043_SRC10.indd 2 24-11-2009 17:46:11

Page 14: Reisbrochure SRC-Cultuurvakanties 2010

REISINFORMATIE

SPANJE EN PORTUGAL

114

Nostalgie, pa� ie en een overdaad aan cultuur!

panje en Portugal staan bekend om hun eindeloze zonneschijn en heerlijke mediterrane gerechten. Maar beide landen hebben ook heel veel kunst en cultuur te bieden en doen dus zeker niet onder voor een land als Italië! De grootsheid van de Katholieke Kerk is ook op het Iberisch Schiereiland duidelijk te proeven. Open een kerk-, kasteel- of kloosterdeur en de talrijke heiligen en gelovige koningen zullen over u heen tuimelen, waarbij hun legenden u bedwelmen. Maar ook de sprookjesachtige parels van het middeleeuwse islamitische Spanje zijn bewaard gebleven, bijvoorbeeld het Alhambra: het schitterende Moorse paleis dat prachtig gelegen is op een van de heuvels van Granada. Kortom: twee geloven op één historisch kussen waarop u heerlijk kunt weg-dromen. Ook delen de Spanjaarden en Portugezen de zee en daarmee een hoofdstuk uit hun geschiedenis: de glorieuze tijd van de ontdekkingsreizen. Lokale helden als Columbus, Vasco da Gama en Hendrik de Zeevaarder komen tijdens uw reis weer tot leven.

114115_SRC10.indd 1 24-11-2009 17:55:20

Page 15: Reisbrochure SRC-Cultuurvakanties 2010

Flamenco en fadoDe Spanjaarden en de Portugezen willen samen het wereldkampioenschap voetbal van 2018 organiseren. Ze delen een sterke voetbaltraditie, een flink deel van hun geschiedenis en natuur-lijk het Iberisch Schiereiland. Maar er zijn ook duidelijke verschillen te constateren: de Portu-gezen staan bekend als geduldig en vol wee-moed, de Spanjaarden als uitbundig en vol pas-sie. Deze verschillen vindt u met name terug in de lokale muziekstijlen. In de Spaanse flamenco wordt met krachtige danspassen en zang de passie van de Spanjaarden tot uiting gebracht. De artiesten lijken te willen zeggen: ‘Het nood-lot overkomt ons allemaal, maar mijn stem zal gehoord worden.’ De Portugezen voeren u in hun weemoedige fado daarentegen mee terug naar hun prachtige verleden waarin de zeevaarders gouden tijden brachten, of waarin een eerste kus alles betekende.

Semana SantaEen enorme menigte ergens bij een kathedraal. Een optocht trekt voorbij, honderden boetelin-gen en vervolgens Jezus en Maria op prachtig versierde baren. Bombastische muziek klinkt en bedwelmt de menigte. Maria wordt neergezet en een grote stilte volgt. Vanuit een torentje wordt een klaagzang aan Maria opgedragen. Diepgelo-

vigen barsten in tranen uit. Applaus klinkt als de baar weer wordt opgetild om zijn weg te vervol-gen. De heilige week voor Pasen is een week waarin in Spanje een indrukwekkende katholie-ke traditie tot een hoogtepunt komt. Een onver-getelijke ervaring, en daar kunt u bij zijn!

Een uitzonderlijke jaarmarktNa de paasweek vindt in Sevilla de beroemde Feria de Abril plaats. Dit bruisende volksfeest is een overweldigende uitbarsting van Andalusi-sche feestelijkheid. In april verrijst vlak buiten het centrum een compleet dorp van casetas, waar meer dan een week gezongen, gedanst, gegeten en gedronken wordt. Wie denkt dat de prachtige flamencojurken iets zijn van het verle-den, wordt aangenaam verrast; alle dames die de Feria bezoeken, zijn in flamencodracht gesto-ken. Kleurrijke kleding, Andalusische muziek en dans en de Andalusische paarden die over het terrein paraderen: een bruisend spektakel!

Moorse tuinpracht Voor de moslims is het paradijs een tuin vol stroompjes. Moorse sultans hebben dit principe op het Iberisch Schiereiland in goddelijke tuinen en parken voor ons achtergelaten. Met name in het voorjaar worden al uw zintuigen geprikkeld: de geurende oranjebloesem, de knalpaarse jacaranda’s en bougainvilles, al met al een waar paradijs!

115

Stelt u zich eens voor: u zit met een heerlijke portwijn op een terras aan de rivier de Douro en u heeft net prachtige azulejos-panelen bekeken. Of u geniet van wat tapas in een Spaans barretje naast die sublieme kathedraal waar u zojuist urenlang met bewondering heeft rondgelopen. Spanjaarden en Portugezen doen u terugverlangen naar de tijd van de ontdekkingsreizen, ze laten u wegdromen in een Moors paleis dat zo uit de vertellingen van 1001-nacht lijkt te komen. Alles is mogelijk. Laat u verrassen door de vele gezichten van het Iberisch Schiereiland!

Reisleidster Tia Nutters

Beste reistijdHet Iberisch Schiereiland is omvangrijk waardoor de verschillen in temperaturen groot zijn. In het algemeen kunt u Spanje en Portugal het beste bezoeken in het voor- en najaar. De zomers zijn met name in het zuiden van Spanje erg warm. Daar staat tegenover dat het in het noorden van Spanje en Portugal in het voorjaar nog fris kan zijn met meer kans op neerslag.

GrensdocumentenVoor uw reis naar Spanje of Portugal heeft u een paspoort of identiteitskaart nodig geldig tot na uw verblijf. Voor meer informatie verwijzen wij naar pagina 354.

Spanje maanden J F M A M J J A S O N D

Bilbao °C 13 15 16 17 20 23 25 26 24 21 16 14

mm 126 97 94 124 90 64 62 82 74 121 141 116

Barcelona °C 13 15 16 18 21 24 28 28 26 22 17 4

mm 41 29 42 49 59 42 20 61 85 91 58 51

Madrid °C 10 12 16 18 21 27 31 31 26 19 13 10

mm 37 35 26 47 52 25 15 10 28 49 56 56

Sevilla °C 16 18 21 23 26 31 35 35 32 26 20 17

mm 65 54 38 57 34 13 2 6 23 62 84 95

Portugal maanden J F M A M J J A S O N D

Porto °C 14 16 17 19 21 24 26 25 24 22 17 13

mm 168 166 105 105 84 51 13 20 60 125 149 170

Lissabon °C 15 16 18 19 22 25 28 28 26 22 18 15

mm 100 95 70 60 41 19 5 7 31 78 99 97

Funchal (Madeira) °C 20 20 21 21 22 23 25 26 26 25 23 21

mm 90 87 71 41 20 10 2 3 34 79 103 91

Klimaattabel

114115_SRC10.indd 2 24-11-2009 17:55:42

Page 16: Reisbrochure SRC-Cultuurvakanties 2010

Spanje

STEDENTRIP

Barcelona Koningin onder de hoofdsteden

xxxxxx

120

120121_SRC10.indd 1 26-11-2009 19:15:04

Page 17: Reisbrochure SRC-Cultuurvakanties 2010

BARCELONA CENTRUM

Parque Guëll

Casa Milà

La Sagrada Família

Casa Battló

Ramblas

Plaça de Catalunya

Voor algemene voorwaarden en informatie over vervoer en grensdocumenten zie pagina 348 en verder.

Actuele prijzen en boeken:050 – 3 123 123 SRC-CULTUURVAKANTIES.NL

dag 1: Naar BarcelonaWe vliegen naar Barcelona. Per touringcar rijden we door de bruisende straten van deze stad naar ons hotel. Hier geeft de reisleider ons een uitgebreide introductie over Barcelona, dat we de komende dagen verkennen. (ca. 20 km)

dag 2: Barrio GóticoVanochtend gaan we op ontdekkingstocht langs de hoogtepunten van de Barrio Gótico, de oude wijk van de stad. In de kleine straatjes met adel-lijke stadspaleizen en op de overdekte markt La Boquería aan de altijd drukke Ramblas proeven we de echte Catalaanse sfeer. We bezoeken de gotische kathedraal waar de binnenplaats wordt bewoond door ganzen. Ook gaan we naar het Picassomuseum, gevestigd in een fraai oud stadspaleis, en zien we schilderijen van deze excentrieke 20e-eeuwse Spaanse kunstenaar. ’s Middags kunt u Barcelona zelf verder verken-nen. Een wandeling over de Ramblas en de naastgelegen wijk El Borne is een echte aanrader!dag 3: Vrije dagVandaag kunt u Barcelona op eigen gelegenheid beter leren kennen. Uiteraard kan de reisleider u voorzien van allerlei leuke tips. De moderne stadswijk Eixample, dat halverwege de 19e eeuw werd aangelegd, is bijvoorbeeld een aanrader. De brede boulevard Passeig de Gràcia snijdt deze wijk in tweeën, en daaraan vindt u mooie modezaken en designwinkels, maar ook twee creaties van Gaudí: Casa Milà en Casa Batlló. Ook een bezoek aan het museum Fundació Joan Miró, waar u prachtige werken van deze grote Catalaanse surrealistische kunstenaar vindt, is zeer de moeite waard. Hier in de buurt staan ook het olympisch stadion en het nationaal Catalaans museum. dag 4: De meesterwerken van GaudíWe stappen vandaag in de wonderlijke wereld van Gaudí, de belangrijkste vertegenwoordiger van het Catalaans modernisme. Deze stroming binnen de architectuur kende rond 1900 haar hoogtijdagen. Natuurlijke vormen en kleurige tegeltjes waren het handelsmerk van Gaudí. In Parque Güell zien we hoe mooi hij architectuur en natuur wist te verenigen. Uiteraard staat er ook een bezoek aan de Sagrada Família op het programma. Aan de onvoltooide kerk wordt nu al meer dan een eeuw gebouwd en nog steeds is niet zeker wanneer de laatste steen zal wor-den gelegd. De middag is ter vrije besteding. U kunt bijvoorbeeld de Catalaanse sfeer verder op u laten inwerken, wellicht onder het genot van een drankje en heerlijke tapas!dag 5: Afscheid van BarcelonaWe nemen afscheid van Barcelona en gaan per touringcar naar de luchthaven voor de terug-vlucht naar Amsterdam. (ca. 20 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

121

5 dagen vanaf € 598,-

HOTEL VILLA OLIMPIC & SUITES

Het nieuwe, fraai ingerichte goede middenklasse-hotel ligt met de metro op slechts drie haltes van Plaça de Catalunya. Het hotel beschikt over een lift, lounge, receptie, ontbijtrestaurant, bar, buitenzwembad en jacuzzi. De kamers zijn voor-zien van een badkamer met douche en toilet.

W• andeling door Barrio Gótico

E• xcursies naar creaties Gaudí

VLUCHTSCHEMA

Amsterdam – Barcelona 13.15 – 15.30 uur Barcelona – Amsterdam 13.30 – 15.50 uur Vluchtschema’s kunnen worden gewijzigd! Treinretour Schiphol € 20,-.

VERTREKDATA EN PRIJZEN

8 april € 629,-29 april € 698,-13 mei € 698,-27 mei € 629,-10 juni € 598,-9 en 23 september € 629,-7 oktober € 629,-21 oktober € 698,-18 november € 598,-9 december € 629,-23 december € 698,-De dag van vertrek is een maandag.Minimumaantal deelnemers: 15 (57 dagen voor vertrek). Maximumaantal deelnemers: 29.

Toeslag 1-persoonskamer € 115,-KortingDe eigen vervoerskorting bedraagt minimaal € 175,-, vraag onze reisadviseurs.2011Deze reis zal o.a. ook vertrekken in de periode januari t/m maart. Voor meer informatie kijk op www.src-cultuurvakanties.nl. Inbegrepen• Lijnvlucht Amsterdam – Barcelona vice versa met KLM • Luchthavenbelastingen en heffin-gen • Transfer luchthaven – hotel vice versa • Overnachting in 2-persoonskamers voorzien van douche en toilet • Verzorging op basis van logies en ontbijt • De excursies zoals omschreven • Informatieboekje • Begeleiding door een deskun-dige Nederlandssprekende reisleiderNiet inbegrepen• Entreegelden • Kosten openbaar vervoer • Calamiteitenfonds • Reserveringskosten

Staat een bezoek aan Barcelona nog steeds op uw verlanglijstje? Deze bruisende stad heeft veel te bieden en ik neem u mee naar de meest verrassende plekken! Laat u in deze wereldstad meevoeren naar ver borgen pleintjes, kleine straatjes en sfeervolle patio’s met sinaasappel bomen. Daarnaast ontdekt u de grootsheid van de Sagrada Família van Gaudí en de altijd gezellig drukke Ramblas. Bezoek een van de vele musea, snuffel in de moderne design-winkels en geniet van een glas Catalaanse cava met tapas. Maar gewoon lekker slenteren door oude middeleeuwse straatjes is ook zeer aan te raden. De oude wijk El Borne is erg in opkomst en populair bij kunstenaars. Hier staat volgens kenners ook een van de mooiste kerken van Barcelona, de Santa Maria del Mar. Menig Catalaan heeft hier het ja-woord gegeven tijdens een emotioneel bruiloftsfeest. Wacht niet langer en zeg ook “ja” tegen Barcelona!

Reisleidster Marlies KorthofDe Ramblas; Standbeeld Barcelona Head van Roy Lichtenstein; Detail Parque Güell; Terras in de Barrio Gótico

1 140km

120121_SRC10.indd 2 26-11-2009 19:15:21

Page 18: Reisbrochure SRC-Cultuurvakanties 2010

spanje

verlenging

124

Verlenging

BarcelonaNa de reizen Barcelona en Catalonië en Madrid en Barcelona kunt u uw vakantie individueel verlengen met 7 nachten aan de kust van Costa Barcelona – Maresme. U heeft de keuze uit drie verschillende accommodaties. Tijdens de verlenging is er geen reisleider aanwezig. N.B. De genoemde data zijn de vertrekdata van de voorafgaande reis.

124125_SRC10.indd 1 26-11-2009 16:23:11

Page 19: Reisbrochure SRC-Cultuurvakanties 2010

125

Hotel CapriCi

liggingHotel Caprici is rustig gelegen, direct aan het strand en op ongeveer 950 meter afstand van het centrum van Santa Susanna. Het centrum van Malgrat ligt op circa 2 kilometer. Er is een bushalte voor de deur van het hotel.

Faciliteiten Het hotel heeft vele faciliteiten zoals een 24-uurs receptie, liften, lounge met zitjes, restaurant, bar, buitenbad, tafeltennis, biljart en een sauna (tegen betaling).

Kamer De verzorgde kamers zijn voorzien van telefoon, satelliet-tv, airconditioning, kluisje (tegen beta-ling) en een badkamer met bad of douche en toilet. De meeste kamers hebben een balkon met zitje.

VertreKdata en prijzen

26 april € 260,-1 en 8 mei € 230,-10 mei € 280,-15 mei € 230,- 22 mei € 275,-24 mei € 320,-29 mei € 275,-5 juni € 285,-7 juni € 330,-12 juni € 285,-19 juli € 500,- 4 september € 265,-11 september € 220,-13 september € 265,-18 en 25 september € 220,-27 september € 265,-2 en 9 oktober € 225,-

toeslag 1-persoonskamer 19 juli € 125,-Overige vertrekdata € 100,- Prijzen zijn per persoon voor 7 nachten op basis van halfpension. De taxitransfers zijn inbegrepen.

Hotel KaKtus

liggingDit luxe toeristenklassehotel is gelegen op slechts 300 meter afstand van het strand en de prachtige palmenboulevard van Calella.

Faciliteiten Het hotel beschikt over een 24-uurs receptie, drie liften, comfortabele lounge met zitjes, tv-ruimte, zwembad met zonneterras, binnenzwembad, sauna en whirlpool (tegen betaling) en internetfaciliteiten. Het ontbijt en diner zijn in buffetvorm.

KamerDe kamers zijn voorzien van telefoon, tv, airconditio-ning, kluisje (tegen betaling) en een badkamer met bad of douche en toilet. De meeste kamers hebben balkon met zee-zicht.

VertreKdata en prijzen

3 en 10 april € 270,-12 april € 320,-17 en 24 april € 270,-26 april € 325,-1 en 8 mei € 275,-10 mei € 325,-15 en 22 mei € 300,-24 mei € 350,-29 mei € 300,-5 juni € 310,-7 juni € 350,-12 juni € 365,-19 juli € 575,- 4 en 11 september € 310,-13 september € 360,-18 en 25 september € 260,-27 september € 310,-2 en 9 oktober € 260,-11 oktober € 310,-16 oktober € 260,-

toeslag1-persoonskamer € 125,- Prijzen zijn per persoon voor 7 nachten op basis van halfpension. De taxitransfers zijn inbegrepen.

Hotel neptuno

liggingHotel Neptuno is rustig gelegen op circa 300 meter afstand van het strand en ongeveer 200 meter van het centrum van Tossa de Mar.

Faciliteiten Het hotel heeft vele faciliteiten zoals een 24-uurs receptie met kluisverhuur, lift, lounge met zitjes, restaurant, bar en een zwembad met zonneterras.

Kamer De verzorgde kamers zijn voorzien van telefoon, satelliet-tv, airconditioning en een badkamer met bad of douche en toilet. De meeste kamers heb-ben een balkon met zitje.

VertreKdata en prijzen

26 april € 330,-1 en 8 mei € 285,-10 mei € 330,-15 mei € 285,-22 mei € 315,-24 mei € 355,-29 mei € 330,-5 juni € 330,-7 juni € 375,-12 juni € 365,-19 juli € 605,-4 en 11 september € 340,-13 september € 385,-18 september € 335,-25 september € 285,-27 september € 330,-2 en 9 oktober € 285,-11 oktober € 330,-16 oktober € 285,-

toeslag1-persoonskamer € 140,- Prijzen zijn per persoon voor 7 nachten op basis van halfpension. De taxitransfers zijn inbegrepen.

124125_SRC10.indd 2 26-11-2009 16:23:40

Page 20: Reisbrochure SRC-Cultuurvakanties 2010

dag 1: Naar DuitslandVia overstappunt Beek vertrekken we naar ons overnachtings-hotel in de omgeving van Freiburg. (ca. 700 km) dag 2: Naar MontecatiniWe rijden via de uitgestrekte Povlakte naar Toscane. ’s Avonds komen we in ons hotel in Montecatini aan. (ca. 800 km)

dag 3: Pisa en LuccaWe starten onze kennismaking met Italië in Pisa. Hier bekijken we het Veld der Wonderen, waar vier oogverblindende wit-marmeren gebouwen staan. De scheve toren is uiteraard de beroemdste. ’s Middags gaan we naar Lucca; het historische centrum binnen de indrukwekkende 17e-eeuwse stadswallen is nog nagenoeg intact. De authentieke Italiaanse sfeer is hier dan ook duidelijk te proeven. (ca. 180 km)

dag 4: Kunstminnend FlorenceVandaag reizen we met de trein naar een van de mooiste steden ter wereld: Florence. We worden wegwijs gemaakt in het centrum van de stad, dat deels alleen voor voetgangers toegankelijk is.

ITALIË

VOORDEEL

158

BELLA

ITALIA

Wandelend door de nauwe straatjes ontdekken we de vele schatten van deze stad. Natuurlijk heeft u voldoende gelegen-heid om enkele bezienswaardigheden uitvoeriger te bekijken. Denkt u bijvoorbeeld aan de Galleria Palatina in het Palazzo Pitti, die een schitterende kunstcollectie herbergt. U kunt ook gaan winkelen of op een gezellig terrasje een glas Chianti drinken: er zijn duizend en één mogelijkheden. (ca. 140 km)

dag 5: Middeleeuws SienaNa een prachtige tocht door het Toscaanse landschap komen we aan in Siena. In de middeleeuwen was deze rijke stad de grote rivaal van Florence. Die middeleeuwse sfeer is nog altijd voel-baar. U kunt op uw gemak het stadhuis bekijken of de enorme toren beklimmen. Een onvergetelijke ervaring is een bezoek aan het Museo dell’Opera Metropolitana. De Maestà van Duccio di Buoninsegna, een altaarstuk dat uit veertig delen bestaat, hangt in dit museum van de domkerk. ’s Middags reizen we verder naar ons hotel in Fiuggi, zo’n 95 kilometer ten zuidoosten van Rome. (ca. 430 km)

158159_SRC10.indd 1 26-11-2009 19:24:15

Page 21: Reisbrochure SRC-Cultuurvakanties 2010

Tijdens deze reis neem ik u mee naar de beroemdste plekken van Italië: u ziet de scheve toren van Pisa, de Ponte Vecchio in Floren ce, de opgravingen van Pompeï, het St.Pietersplein in Rome... te veel om op te noemen! Als u bij de Trevifontein in Rome met uw rechterhand twee muntjes over uw linkerschouder gooit, dan spreekt u de terechte wens uit ooit nog eens te willen terugkeren naar de Eeuwige Stad. In Lucca en Siena proeft u de verstilde middeleeuwse sfeer en het dromerige Venetië met de kabbe-lende groene lagunes betovert u voor eens en voor altijd met hun overweldigende schoonheid. Ga mee op deze fantastische ontdek-kingsreis langs al het moois datItalië te bieden heeft!

Reisleidster Emily de Klerk

ROUTE (5230 km)

Venetië

LuccaPisa

Ravenna

RomeFiuggi

Pompeï

Florence

Siena

12 dagen vanaf € 898,-

5

159

HOTELS

U verblijft in eenvoudige toeristenklassehotels. De kamers zijn vaak voorzien van tv en telefoon en beschikken over een badkamer met douche en toilet. Niet in alle hotels is een lift aanwezig. In Italië verblijft u drie nachten in Montecatini. Montecatini Terme kent een streng beleid voor wat betreft het rijden van touringcars in het centrum; het kan voorkomen dat u bij aan -komst en vertrek een stukje moet lopen met uw bagage. Bij uw reisbescheiden ontvangt u een hotellijst.

Voor algemene voorwaarden en informatie over vervoer en grensdocumenten zie pagina 348 en verder.

Actuele prijzen en boeken:050 – 3 123 123 SRC-CULTUURVAKANTIES.NL

dag 6: Pauselijk RomeIn Rome verkennen we vandaag uitgebreid Vaticaanstad. Wandelend over het St.Pieters-plein, langs de colonnade van Bernini, zien we de indrukwekkende St.Pieterskerk. De koepel van Michelangelo steekt overweldigend boven de basiliek uit. Indien geopend, kunt u een bezoek brengen aan de Vaticaanse musea. Hier vindt u de Sixtijnse Kapel met de wereld-beroemde fresco’s van Michelangelo en de Stanza van Rafaël. (ca. 200 km)

dag 7: Wervelend RomeTijdens ons tweede bezoek aan Rome gaan we ver terug in de tijd. Volgens de legende werd Rome ruim 2700 jaar geleden gesticht door Romulus en gebouwd op zeven klassieke heuvels. Vanochtend maken we een wandeling langs het Forum Romanum, het Colosseum

en het Capitool, het bestuurlijke en religieuze centrum van klassiek Rome. ’s Middags staat monumentaal Rome op het programma met hoogtepunten als de Spaanse Trappen, de Trevifontein, het Pantheon en Piazza Navona. Aan het einde van de dag keren we terug naar Fiuggi. (ca. 200 km)

dag 8: Antiek PompeïVandaag brengen we een bezoek aan de fascine-rende opgraving van Pompeï. Deze welvarende Romeinse stad werd in het jaar 79, bij een uit-barsting van de Vesuvius, bedolven onder een laag as en puimsteen. Het opgraven van de stad duurt inmiddels al meer dan honderd jaar. Als u het vandaag rustig aan wilt doen, kunt u de dag doorbrengen in Fiuggi. In de middeleeuwse kern van dit stadje of in het moderne deel is het goed toeven. Vanavond dineren we in een sfeervol restaurant in de omgeving. (ca. 400 km)

dag 9: Mozaïeken in RavennaWe nemen afscheid van Fiuggi en rijden noord-waarts naar Ravenna. Hier zien we een aantal schitterende vroegchristelijke mozaïeken. De kleurrijke bijbelse voorstellingen zijn met onvoorstelbaar vakmanschap in Byzantijnse stijl vervaardigd. We overnachten in de buurt van Venetië. (ca. 750 km)

dag 10: Romantisch VenetiëEen boot brengt ons naar het historisch centrum van Venetië, waar een rondwandeling ons via de beroemde Brug der Zuchten en het Dogen-paleis naar het San Marcoplein voert. In de ruim duizend jaar oude San Marcobasiliek vindt u naast fraaie mozaïeken ook de relieken van de evangelist Marcus. Als u meer van Venetië wilt zien, dan is het maken van een schitterende lagunetocht een echte aanrader (kosten niet inbegrepen). (ca. 50 km)

dag 11: Oostenrijk – DuitslandWe rijden door Oostenrijk naar ons overnach-tingshotel in Zuid-Duitsland. (ca. 680 km)

dag 12: Terug naar Nederland (ca. 700 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Colosseum, foto A. Cassidy; Pisa, dhr. Sollie; Venetiaanse hoedjes, foto N. Jayamary;

B• ezoek aan Florence, Rome en Venetië E• xcursie naar PompeïD• iner in lokaal restaurant

OPSTAPPLAATSEN

Uw overstappunt is Beek. U kunt in circa 200 plaatsen opstappen.

5

VERTREKDATA EN PRIJZEN

19 en 26 april € 929,-3, 10, 17 en 24 mei € 959,-7 en 21 juni € 959,-12 en 19 juli € 969,-23 en 30 augustus € 989,-6 en 13 september € 979,-20 september € 949,-4 oktober € 949,-11 oktober € 898,-De dag van vertrek is een maandag.Minimumaantal deelnemers: 20 (57 dagen voor vertrek). Maximumaantal deelnemers: 39.

Toeslag1-persoonskamer € 110,-

Inbegrepen• Busreis per SRC-comfort class touringcar • Vervoer in een lokale touringcar op dag 7 • Treinretour Montecatini – Florence op dag 4 • Openbaar vervoer in Rome • Boottocht naar Venetië • Overnachting in 2-persoonskamers voor-zien van douche en toilet • Verzorging op basis van halfpension (ontbijt en diner). Op dag 8 is een diner in een lokaal restaurant inbegrepen • De excursies zoals omschreven • Informatieboekje • Een kopje koffie op de dag van vertrek • Een uitgebreide koffietafel bij terugkomst in Nederland • Begeleiding door uw chauffeur en een deskundige Nederlandssprekende reisleider

Niet inbegrepen• Eventuele toeslag opstapplaats, € 20,- • Entreegelden, circa € 65,- • Kosten facultatieve extra’s • Fooien • Kosten lokale gidsen • Calami-teitenfonds • Reserveringskosten

N.B.

In Rome gelden beperkende maatregelen voor het rijden met touringcars. In Rome reizen we daarom per openbaar vervoer. De touringcar zal de trans-fer Fiuggi – stadsrand Rome vice versa uitvoeren.

158159_SRC10.indd 2 26-11-2009 19:24:30

Page 22: Reisbrochure SRC-Cultuurvakanties 2010

ReisinfoRmatie

Noord-AfrikA eN MiddeN-oosteN

232

oord-afrika en het midden-oosten zijn een smeltkroes van culturen. de enorme variatie aan cultuur, geschiedenis en architectuur samen met de grenzeloze gastvrijheid van de bevolking zorgen voor een onvergetelijke vakantie. in de medina van fès gaat u 400 jaar terug in de tijd, in syrië treedt u in de voetsporen van de kruisridders, in Jordanië verwondert u zich over het volk der Nabateërs en in iran ontmoet u de mens achter de sluier.

Bakermat van onze beschaving In het Midden-Oosten, de bakermat van onze beschaving, ontdekt u hoe ontwikkeld de oude volkeren ver voor de geboorte van Christus al waren. Dankzij hen hebben we het alfabet en het wiel en hebben we kennis van natuur-, schei- en wiskunde. Nog altijd zijn er zaken die voor de Egyptenaren dagelijkse kost waren, maar die wij (nog) niet kunnen verklaren. Terwijl in Noord-Afrika de geschiedenis via bloemrijke bewoordingen van verhalen-vertellers werd overgebracht, schreven de Perzen lyrische gedichten over de liefde en de schoonheid van de natuur. Tegenwoordig is de islam hier de belangrijkste gods-dienst, maar in Iran komen we veel te weten over het zoroastrische geloof van de oude Perzen, in Egypte ontmoeten we de goden van de oude farao’s en in Jordanië treden we in de voetsporen van Mozes die zijn volk naar het Beloofde Land leidde.

Grenzeloze gastvrijheidDe volkeren van Noord-Afrika en het Midden-Oosten heb-ben allemaal hun eigen karakteristieken, maar één ding hebben ze gemeen: een grenzeloze gastvrijheid.

De deur staat altijd open met op het vuur een grote pan met eten voor onverwachte gasten. Een vermoeide gast wordt verwelkomd met geurwater om zich op te frissen en krijgt snoepgoed aangeboden om op krachten te komen. Daarna wordt de tafel rijkelijk gedekt met overheerlijke dranken en spijzen. Het is heel gebruikelijk dat een gast een bed wordt aangeboden om zo lang te blijven als hij zelf wenst. En wanneer de gast dan vertrekt, wordt hij overladen met cadeaus die hij op zijn verdere reis kan gebruiken. meren vol tranenLang geleden leefden er in het Marokkaanse plaatsje Imil-chil in het Hoge Atlasgebergte een jongen en een meisje die verliefd op elkaar werden. Omdat ze tot verschillende stammen behoorden, mochten ze niet met elkaar trouwen. Ze huilden twee meren vol met hun tranen. Om zo veel verdriet te voorkomen wordt er elk jaar in september in Imilchil een huwelijksmarkt georganiseerd. Iedereen die op zoek is naar een huwelijkspartner, kan deze markt bezoeken. Wanneer men een geschikte partner vindt, kan er ter plekke worden getrouwd.

232233_SRC10.indd 1 24-11-2009 17:08:44

Page 23: Reisbrochure SRC-Cultuurvakanties 2010

233

Sinds jaren heb ik mijn hart verpand aan het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Ik houd van deze landen, hun volkeren en culturen boeien me uitermate en overal ontmoet je gastvrije en vriendelijke mensen. Op uw vakantie zult u merken dat u met open armen wordt ontvangen. En wat is nu mooier dan kennis te maken met de bevolking en te ervaren dat u meer dan welkom bent!

Reisleidster Claudia Vosman

Beste reistijd In de zomer kan de tempratuur in deze gebieden flink oplopen. Daarom gelden het voor- en najaar als de beste reistijd: het is niet te warm en met name in de lente is de natuur op haar mooist. In Egypte kan zelfs het voor- en naseizoen nog heel warm zijn. De winter is hier ook een goede reistijd, de temperatuur ligt dan gemiddeld rond de 25 graden.

Grensdocumenten Voor uw reis naar deze regio heeft u een paspoort nodig dat geldig is tot 6 maan-den na verblijf of na aankomst. Bij een bezoek aan Libië, Syrië en Oman mogen er in uw paspoort geen stempels van Israël staan. Voor Libië moet uw pas-poort minimaal 2 lege pagina’s hebben. Daarnaast heeft u voor Egypte, Oman, Libië, Syrië en Jordanië een visum nodig. Voor informatie over deze visa en de grensdocumenten verwijzen wij naar pagina 354.

InentingenIn Noord-Afrika en het Midden-Oosten bestaat een risico een (sub)tropische ziekte op te lopen. Voor een reis naar deze regio worden dan ook diverse inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Voor meer informatie raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts of de GGD. Voor een compleet overzicht van de gebieden en bescher-mende maatregelen die u kunt treffen, verwijzen wij naar www.gezondopreis.nl of www.lcr.nl.

Tunesië maanden J F M A M J J A S O N D

Tunis °C 16 16 19 21 26 30 33 34 30 26 21 17

mm 62 52 46 38 22 10 3 7 32 55 54 63

Marokko maanden J F M A M J J A S O N D

Casablanca °C 17 17 20 20 22 23 25 25 25 23 21 18

mm 57 53 51 38 21 6 0 1 6 34 65 73

Egypte maanden J F M A M J J A S O N D

Caïro °C 18 20 22 27 31 33 34 34 33 29 24 20

mm 7 4 3 2 1 0 0 0 0 1 4 5

Luxor °C 22 24 28 34 38 40 41 40 39 34 28 23

mm 0 1 0 0 0 1 0 0 0 1 0 0

Midden-Oosten maanden J F M A M J J A S O N D

Syrië – Damascus °C 13 15 18 25 31 35 37 37 33 28 20 15

mm 39 32 23 13 5 1 0 0 0 9 26 42

Jordanië – Amman °C 12 13 16 22 28 31 32 32 30 26 20 14

mm 63 63 44 17 4 0 0 0 0 6 28 48

Oman – Muscat °C 24 24 28 32 37 38 37 34 34 32 28 25

mm 30 22 11 10 0 3 0 0 0 5 8 22

Klimaattabel

232233_SRC10.indd 2 24-11-2009 17:08:59

Page 24: Reisbrochure SRC-Cultuurvakanties 2010

dag 1: Amsterdam – CaïroWe vliegen naar Caïro, waar we twee nachten verblijven. (ca. 25 km)

dag 2: Egyptisch en islamitisch CaïroWe beginnen deze dag met een bezoek aan het beroemde Egyptisch museum. Hier worden onder andere de schatten van Toet-Anch-Amon tentoongesteld. Na de lunch gaan we naar islamitisch Caïro en bekijken we op de citadel de Mohammed Alimoskee. Hierna maken we een wandeling over de kleur rijke bazaar Khan el Khalili. (ca. 45 km)

dag 3: De bibliotheek van AlexandriëWe gaan naar Alexandrië, waar we overnachten. Deze stad werd in 331 v.Chr. door Alexander de Grote gesticht. We bezoeken het nationaal museum en de bibliotheek; dit moderne gebouw zit vol bijzondere symboliek en is een eerbetoon aan de beroemde oude bibliotheek van Alexandrië. (ca. 240 km)

dag 4: Op weg naar Aswan’s Morgens bekijken we in de haven van Alexandrië de imposante citadel, gebouwd door sultan Qait Bey. Hier moet de vuurtoren Pharos hebben gestaan, een van de zeven klassieke wereld-wonderen. Vervolgens gaan we naar de catacomben, zien de Pompejuszuil en bezoeken de tuinen van het koninklijk paleis Montazah. Terug in Caïro nemen we de Wagon-Lits nachttrein naar Aswan. We dineren en overnachten in de trein. (ca. 1140 km)

dag 5: Philaetempel en de NijlNa het ontbijt en de aankomst in Aswan bekijken we de hoge dam, de granietgroeve, de ‘nooit voltooide’ obelisk en bezoeken de Philaetempel. Na de lunch maken we een boottochtje over de Nijl met een felucca, een Egyptische zeilboot. Onderweg leggen

Deze reis combineert vele hoogtepunten van de Egyptische oudheid, zoals Thebe, Gizeh en Karnak, met een bezoek aan de havenstad Alexan-drië en de wildernis van Sinaï. Deze streek, in het bijbelboek Exodus ‘verschrikkelijk en groots’ genoemd, is een dunbevolkt schiereiland met 62.000 km² woestijn. In een ver verleden vormde dit gebied de brug tussen Afrika en het Midden-Oosten. In de woeste uitgestrektheid van de Sinaïwoestijn zien we als een oase het prachtige Grieks-orthodoxe St.Catharinaklooster liggen, een van de hoogtepunten van deze reis.

EgyPtE

242

KlassieK

EgyPtE

we aan bij de botanische tuin op het Kitchener-eiland. We ver blijven twee nachten in Aswan. (ca. 25 km)

dag 6: Vrije dag of Aboe SimbelVandaag heeft u de hele dag vrij om alle opgedane indrukken rustig te verwerken. Geïnteresseerden kunnen een excursie maken naar de indrukwekkende tempels van Aboe Simbel, gebouwd door farao Ramses II (kosten niet inbegrepen).dag 7: Kom Ombo en EdfuWe reizen grotendeels langs de Nijl naar Luxor, waar we drie nachten verblijven. Onderweg bezoeken we twee tempels: de zogenaamde dubbeltempel van Kom Ombo en de Horustempel in de stad Edfu. (ca. 220 km)

dag 8: Koningsgraven in thebe Vanmorgen staat er een hoogtepunt van deze reis op het programma: het oude Thebe op de westoever van de Nijl. Hier zien we de Vallei der Koningen, de Vallei der Koninginnen, de Kolossen van Memnon en de Dodentempel van Hatsjepsoet, een van de weinige vrouwelijke farao’s van het oude Egypte. ’s Middags kunt u ontspannen aan de rand van het zwembad. Of gaat u liever winkelen op de bazaar? (ca. 65 km)

dag 9: tempels van Karnak en LuxorVandaag bezoeken we uitgebreid Karnak, het meest indruk-wekkende tempelcomplex van Egypte. Vervolgens bezichtigen we de tempel van Luxor. De middag is ter vrije besteding. dag 10: Relaxen aan de Rode Zee We vliegen vanochtend naar Sharm el Sheikh en rijden vervol-gens naar Dahab aan de Rode Zee, waar we overnachten. De rest van de dag kunt u heerlijk genieten in deze badplaats, die aan de zuidkant van de Sinaïwoestijn ligt. (ca. 120 km)

242243_SRC10.indd 1 26-11-2009 18:11:43

Page 25: Reisbrochure SRC-Cultuurvakanties 2010

14 dagen vanaf € 1429,-

243

Voor algemene voorwaarden en informatie over vervoer, grensdocumenten en visa zie pagina 348 en verder.

Actuele prijzen en boeken:050 – 3 123 123 SRC-CULTUURVAKANTIES.NL

dag 11: Vrije ochtend en de SinaïwoestijnNa een rustige ochtend in Dahab trekken we de Sinaï in op weg naar het St.Catharinaklooster, gelegen aan de voet van de berg Sinaï. We over-nachten in de omgeving van het klooster. (ca. 90 km)

dag 12: Het St.CatharinakloosterGeïnteresseerden die over een goede conditie beschikken, kunnen heel vroeg in de ochtend de berg beklimmen, waar volgens de overlevering Mozes de tien geboden ontving. Vanaf deze bij-zondere plek kunt u de zon zien opkomen. Na het ontbijt bezoeken we het Grieks-orthodoxe St.Catharinaklooster, waar we worden rond-geleid langs onder meer de fraaie granieten kloosterkerk uit de 6e eeuw, kapellen en een iconostase uit 1612. Hierna rijden we dwars door de Sinaï naar Caïro voor de laatste over-nachting. (ca. 440 km)

dag 13: Memphis, Sakkara en GizehIn Memphis, ooit de hoofdstad van het oude Egypte, zien we onder meer het beeld van Ram-ses II. Hierna rijden we naar Sakkara, waar we de beroemde trappiramide van Djozer en graven met wandschilderingen zien. We lunchen onder-weg gezamenlijk, waarna we Gizeh bezoeken. De machtige piramides en de eeuwige sfinx zijn een prachtige afsluiting van deze indrukwek-kende reis. U heeft de beschikking over een

hotelkamer totdat we naar de luchthaven gaan. (ca. 80 km)

dag 14: Naar huis’s Nachts rijden we naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Nederland. (ca. 25 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

De Philaetempel bij Aswan; De eeuwige sfinx in Gizeh; De Nijldelta, foto P. Horree

B• ezoek aan AlexandriëE• xcursie naar het

St.Catharinaklooster

VERTREKDATA EN PRIJZEN

14 januari* € 1429,-4 en 18 februari* € 1429,-4 en 18 maart* € 1429,-15 en 29 april € 1469,-13 mei € 1469,-16 september € 1469,-7 en 21 oktober € 1519,-11 november € 1529,-9 december € 1529,-23 december € 1798,-De dag van vertrek is een donderdag. * Deze reizen hebben een afwijkend vlucht -schema, met op de terugvlucht een overstap in Parijs. Voor meer informatie kijk op www.src-cultuurvakanties.nl.Minimumaantal deelnemers: 10 (57 dagen voor vertrek). Maximumaantal deelnemers: 29.

Toeslagen1-persoonskamer/-coupéJanuari t/m maart € 215,-April t/m september € 290,-Overige vertrekdata € 310,-KLM business class Januari t/m maart € 1250,-Overige vertrekdata € 1190,-

KortingDe eigen vervoerskorting bedraagt minimaal€ 230,-, vraag onze reisadviseurs.

2011Deze reis zal o.a. ook vertrekken in de periode januari t/m maart. Voor meer informatie kijk op ww.src-cultuurvakanties.nl.

Inbegrepen• Lijnvlucht Amsterdam – Caïro vice versa met KLM • Binnenlandse vlucht Luxor – Sharm el Sheikh met Egypt Air • Luchthavenbelastingen en heffingen • Vervoer in een lokale touringcar of minibus met airconditioning • Nachttrein Caïro – Aswan • Overnachting in de hotels in 2-persoonskamers voorzien van bad of douche en toilet • Overnachting in de trein in een 2-per-soonsslaapcoupé voorzien van bed en wastafel • Verzorging op basis van halfpension (ontbijt en lunch of diner), beginnend met het ontbijt op dag 2 en eindigend met de lunch op dag 13 • De excursies zoals omschreven • Fooien • Informatieboekje • Begeleiding door een deskun-dige Nederlandssprekende reisleider, ter plaatse bijgestaan door lokale Engelssprekende gidsen die de uitleg tijdens de excursies verzorgen

Niet inbegrepen• Entreegelden, circa € 140,-, te voldoen in euro’s • Kosten facultatieve extra’s • Visum-kosten, circa € 17,-, te voldoen bij aan-komst aan de plaatselijke agent, in euro’s • Calamiteitenfonds • Reserveringskosten

ROUTE (2515 km)

Caïro

Alexandrië

Luxor

Sharm el Sheikh

Aswan

Dahab

St.Catharina- klooster

7 21

VLUCHTSCHEMA

Amsterdam – Caïro 21.00 – 02.10 uurCaïro – Amsterdam 04.15 – 07.55 uurVluchtschema’s kunnen worden gewijzigd! Treinretour Schiphol € 20,-.

HOTELS

U verblijft u in goede middenklassehotels. De kamers zijn voorzien van airconditioning, telefoon, meestal tv en een badkamer met bad of douche en toilet. Op dag 11 verblijft u in een eenvoudig toe-ristenklassehotel. Bij uw reisbescheiden ontvangt u een hotellijst.

TreinU brengt tevens een nacht door in de Wagon-Lits nachttrein van Caïro naar Aswan. In de trein beschikt u over een slaapcoupé voorzien van bed en wastafel. De toiletten bevinden zich op de gang.

242243_SRC10.indd 2 27-11-2009 11:40:53

Page 26: Reisbrochure SRC-Cultuurvakanties 2010

dag 1: Amsterdam – JohannesburgWe vliegen naar Johannesburg. Na aankomst rijden we naar ons hotel in Pretoria, waar we twee nachten verblijven. (ca. 30 km)

dag 2: Administratieve hoofdstad PretoriaNa een rustige ochtend verkennen we Pretoria, waar de regering van Zuid-Afrika zetelt. We zien de Uniegebouwen, waar onder anderen de president zetelt, en het Voortrekkersmonument, hét symbool van de apartheid. Vervolgens brengen we een bezoek aan het Krugerhuismuseum. U kunt ook een excursie maken naar het bekendste township van Zuid-Afrika, Soweto (kosten niet inbegrepen). (ca. 170 km)

Zuid-Afrika is zonder twijfel een van de meest afwisselende landen ter wereld. Het land is ongeveer zo groot als Spanje en Frankrijk samen en omvat zeer uiteenlopende landschappen. We nemen ruim drie weken de tijd om u te laten ervaren wat dit schitterende land allemaal te bieden heeft. We bekijken de hoofdstad Pretoria en reizen door de voormalige Transvaal. Natuurlijk gaan we naar het wereldberoemde Kruger National Park, maken we kennis met de Zulucultuur en verkennen we het koninkrijk Swaziland. En uiteraard staan ook de Tuinroute en het wijngebied op het programma. Een hoogtepunt tijdens deze prachtige reis is ons bezoek aan een van de mooiste steden ter wereld: Kaapstad. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig voor een geslaagde ontdekkingstocht door dit fascinerende land.

Zuid-AfrikA

NATuur

258

Hoogtepunten van

Zuid-AfrikA

dag 3: de provincie MpumalangaWe verlaten het hart van Zuid-Afrika en reizen door de provincie Mpumalanga naar het Krugerpark. We rijden over glooiende wegen en komen langs mooie passen, waar eens de huifkarren van de voortrekkers reden. In de loop van de middag komen we aan bij onze lodge nabij het beroemdste park van Zuid-Afrika, het Kruger National Park, waar we drie nachten verblijven. (ca. 450 km)

dag 4: kruger National ParkVandaag bezoeken we het Krugerpark. In dit reservaat, bijna zo groot als Nederland, maken we een game drive per 4-wheel-drive. We hopen natuurlijk de ‘big five’ te zien: leeuwen, luipaarden,

258261_SRC10.indd 1 26-11-2009 20:37:46

Page 27: Reisbrochure SRC-Cultuurvakanties 2010

259

buffels, neushoorns en olifanten. Daarnaast zijn ook zebra’s, giraffen en impala’s volop in het park aanwezig. (ca. 200 km)

dag 5: PanoramarouteWe maken een prachtige rit over de Panorama-route rondom de ruig geërodeerde uitlopers van de Drakensbergen en genieten van de adem-benemende natuur van Blyde River Canyon, Three Rondavels en de unieke Potholes. Deze cilindervormige uithollingen in de rotsen zijn veroorzaakt door het kolkende water. Onder -weg bezoeken we het gouddelversplaatsje

Pilgrim’s Rest, waar de sfeer van de 19e eeuw nog voelbaar is. (ca. 350 km)

dag 6: Koninkrijk SwazilandVroeg in de ochtend vertrekken we naar Swazi-land. Dit koninkrijk is er, ondanks de woelige recente geschiedenis, in geslaagd onafhankelijk te blijven. Apartheid heeft men hier nauwelijks ondervonden en de invloed van het Westen is beperkt gebleven. We bezoeken onderweg een traditioneel Swazidorp. De komende twee nach-ten verblijven we in Swaziland in de omgeving van Mbabane. (ca. 325 km)

Transport in Pilgrim’s Rest, foto mevr. Versteeg en mevr. Vorsteveld; Flora; Souvenirs, foto mevr. Booman; Olifant

dag 7: Mlilwane National ParkIn het bergachtige landschap van Swaziland liggen gemoedelijke, pittoreske dorpjes. Nabij de hoofdstad Mbabane wandelen we over de beroemde Swazimarkt, waar een grote collec-tie kunstnijverheid te koop is. Ook bezoeken we het Mlilwane National Park. Tijdens een wandeling met een gids hopen we diverse soorten wild te spotten (ca. 200 km)

dag 8: Kwa Zulu NatalWe verlaten het bijzondere koninkrijk en rijden langs wuivende suikerrietvelden richting Kwa Zulu Natal. Onderweg bezoeken we een Zulu-dorpje en wonen we een Zulushow bij. We verblijven twee nachten in de omgeving van St.Lucia en het Hluhluwe Umfolozipark. Dit wildpark onderscheidt zich van andere parken, doordat men er hier in is geslaagd de witte neushoorn te beschermen. (ca. 325 km)

dag 9: Hluhluwe en St.LuciaIn de ochtend maken we een game drive per 4-wheel-drive in het Hluhluwe-wildreservaat. Ook in dit schitterende, heuvelachtige park is er een kans om de ‘big five’ te spotten. In de loop van de middag verkennen we per boot het meer van St.Lucia, bekend om de nijlpaarden (‘seekoeie’), krokodillen en meer dan 500 bijzondere vogelsoorten. (ca. 275 km)

dag 10: Naar DurbanVandaag rijden we zuidwaarts naar Durban, waar we overnachten. In de namiddag kunt u het strand bezoeken. (ca. 125 km)

dag 11: Op weg naar de DrakensbergenNa het ontbijt rijden we naar de Drakensber-gen. Deze indrukwekkende bergketen ligt op de grens met Lesotho. Het landschap is hier werkelijk prachtig! Ons hotel voor de komende twee nachten staat in de omgeving van de Drakensbergen. (ca. 440 km)

dag 12: De DrakensbergenVandaag maken we samen met een gids een wandeling over deze prachtige ruige bergkam. Ook heeft u de mogelijkheid om met 4-wheel-drives de Sani Pass aan de grens met Lesotho te bezoeken, paard te rijden of te golfen (kosten niet inbegrepen). (ca. 150 km) dag 13: Wild CoastVanuit de bergen keren we terug naar de kust van de Indische Oceaan. We verblijven twee nachten in de omgeving van de Wild Coast in de Oostkaap, de voormalige Transkei. Hier werd in het plaatsje Qunu oud-president Mandela geboren. (ca. 375 km)

dag 14: Vrije dagVandaag heeft u de hele dag vrij om te genie-ten van de schoonheid van de Wild Coast. U kunt ontspannen aan zee, waar u wellicht dol-fijnen voorbij ziet zwemmen! Ook kunt u een

258261_SRC10.indd 2 26-11-2009 20:38:01

Page 28: Reisbrochure SRC-Cultuurvakanties 2010

Zuid-AfrikA

Natuur

260

tochtje maken naar het bekende Hole in the Wall of een lokale school bezoeken (kosten niet inbegrepen). (ca. 150 km)

dag 15: Voormalig thuisland CiskeiWe reizen verder over de prachtige kustweg van de Oostkaap en een deel van het voormalige thuisland, Ciskei. De vegetatie is hier uniek en staat bekend als de plantengroei van Nama Karoo. We overnachten in Grahamstown, East London of Port Alfred. (ca. 380 km)

dag 16: Addo Elephant National ParkHet beroemde Addo Elephant National Park werd gesticht in 1931 toen de kolonisten de olifant bijna hadden uitgeroeid. Binnen een omheining, gemaakt van treinrails en liftkabels, gedijde de beschermde populatie zo goed dat het gebied nu al tot ongeveer 600 km2 vergroot is. ’s Morgens beproeven we ons geluk en pro­beren we meerdere van deze kolossen voor de lens te krijgen. Daarnaast hebben we ook de kans ander groot wild te spotten, zoals leeuwen en neushoorns. We overnachten in de nabij­gelegen havenstad Port Elizabeth. (ca. 350 km)

dag 17: Tsitsikamma en knysnaVandaag maken we een schitterende tocht door Tsitsikamma, een natuurreservaat met diepe ravijnen, bossen, rivieren, vele vogelsoorten en de bekende hangbrug. In de loop van de middag bezoeken we het levendige Knysna, waar we overnachten. U heeft tijd om het dorp te verkennen, aankopen te doen, bij het zwembad te relaxen of een cruise te maken over de lagune (kosten niet inbegrepen). (ca. 275 km)

dag 18: Struisvogelstad OudtshoornWe reizen naar Oudtshoorn, ook wel de ‘struisvogelstad’ genoemd vanwege de omvangrijke struisvogelindustrie. In de middag gaan we naar een struisvogelboerderij. Ook is er de

Het kaapse wijnland is een prachtige

streek met beboste bergen en vruchtbare

hellingen bedekt met boom- en wijngaarden

258261_SRC10.indd 3 26-11-2009 20:38:40

Page 29: Reisbrochure SRC-Cultuurvakanties 2010

ROUTE (5600 km)

KRUGERNATIONALPARK

SWAZILAND

Pretoria Mbabane

Johannesburg

Port Elizabeth Knysna

Oudtshoorn Kaapstad

Stellenbosch

Durban

DRAKENSBERGEN

KWA ZULU NATAL

Coffee Bay

24 dagen vanaf € 2598,-

261

Voor algemene voorwaarden en informatie over vervoer en grensdocumenten zie pagina 348 en verder.

Actuele prijzen en boeken:050 – 3 123 123 SRC-CULTUURVAKANTIES.NL

13 4

mogelijkheid de Cangogrotten te bezoeken (kosten niet inbegrepen). We overnachten in Oudtshoorn. (ca. 150 km)

dag 19: Kaapse wijnlanden en StellenboschVia de indrukwekkende Route 62 rijden we rich-ting de glooiende wijnlanden, waar prachtige vergezichten, ruige bergen en oude wijnboerde-rijen elkaar afwisselen. Aan het einde van de middag komen we aan in de wijngebieden rond-om Stellenbosch/Paarl, waar we twee nachten verblijven. We gaan naar het levendige Stellen-bosch, dat in 1679 werd gesticht door Simon van der Stel. Er staan huizen in Kaaps-Hollandse, Georgian, Regency en Victorian stijl. (ca. 425 km)

dag 20: Wijngebieden en HermanusHet Kaapse wijnland is een prachtige streek met beboste bergen en vruchtbare hellingen, bedekt met boom- en wijngaarden. Uiteraard kunt u tij-dens een wijnproeverij de bijzondere smaak van de Zuid-Afrikaanse wijnen ontdekken (kosten niet inbegrepen). In het walvisseizoen (van juli tot eind november) rijden we ook naar het voormalige walvisstation Hermanus, waar we kennismaken met dit gigantische zoogdier. (ca. 175 km)

dag 21: Kaap de Goede HoopWe rijden langs de kust van False Bay en zien de Afrikapinguïns bij het marinestadje Simon’s Town. Vervolgens gaan we naar het natuurpark van Kaap de Goede Hoop met de bekende Cape

Point, de zuidelijkste punt van het schiereiland. We zien het gezellige vissersplaatsje Hout Bay en rijden langs de mooie kustweg van Camps Bay naar Kaapstad. Hier maken we een rondrit, voordat we naar ons hotel gaan voor de laatste twee overnachtingen. (ca. 100 km)

dag 22: Tafelberg en botanische tuinenDe ochtend is ter vrije besteding. U kunt een wandeling maken door Kaapstad en genieten van de mooie oude architectuur, gezellige markt -jes en winkeltjes. Ook heeft u de mogelijkheid om Robbeneiland te bezoeken (kosten niet inbegrepen). ’s Middags bezichtigen we de botanische tuinen van Kirstenbosch, bekend om de indrukwekkende ligging en grote variëteit aan bloemen, planten en bomen. Als de weers-omstandigheden het toelaten, rijden we aan het einde van de middag naar de Tafelberg. Hier kunt u met de kabelbaan naar de top van de berg (kosten niet inbegrepen). De avond wordt afgesloten met een afscheidsdiner. (ca. 150 km)

dag 23: Kaapstad – AmsterdamOp deze vrije dag kunt u in Kaapstad alle indruk-ken van deze reis rustig verwerken, het Water-front verkennen of nog een bezoek brengen aan een van de winkelcentra. In de loop van de avond gaan we naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam. (ca. 30 km)

dag 24: Aankomst op Schiphol(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

I• nclusief entreegeld nationale parken

B• ezoek aan Kaapstad en Stellenbosch

I• nclusief game drives per 4x4 in Kruger National Park en Hluhluwe

VERTREKDATA EN PRIJZEN

18 februari € 2619,-17 maart € 2598,-14 april € 2779,-12 mei € 2779,-21 juli € 2939,-18 augustus € 2889,-11, 18, 22 en 29 september € 2819,-6, 9, 13, 16, 20, 23, 27 en 30 okt. € 2819,-3, 6 en 10 november € 2869,-17 november € 2898,-24 november € 2919,-De dag van vertrek varieert per vertrekdatum. Minimumaantal deelnemers: 15 (57 dagen voor vertrek). Maximumaantal deelnemers: 29 (voor vertrek vanaf 1 april).

Toeslagen 1-persoonskamerFebruari en maart € 365,-24 november € 425,-Overige vertrekdata € 385,-KLM business classFebruari en maart € 2200,-Overige vertrekdata € 2090,-

KortingDe eigen vervoerskorting bedraagt minimaal € 745,-, vraag onze reisadviseurs.

2010 - 2011Deze reis zal o.a. ook vertrekken in de periode december t/m maart. Voor meer informatie kijk op www.src-cultuurvakanties.nl.

Inbegrepen • Lijnvluchten Amsterdam – Johannesburg en Kaapstad – Amsterdam met KLM • Lucht haven-belastingen en heffingen • Vervoer in een lokale touringcar met airconditioning • Overnachting in 2-persoonskamers voorzien van bad of douche en toilet • Verzorging op basis van halfpension (ontbijt en diner), beginnend met het ontbijt op dag 2 en eindigend met het ontbijt op dag 23 • De excursies zoals omschreven. In februari en maart maakt u de game drive in het Kruger National Park per touringcar. Tegen betaling is een game drive per 4-wheel-drive mogelijk • Entreegeld nationale parken • Kofferservice op de luchthaven en in de hotels • Informatieboekje • Begeleiding door een deskundige Nederlands-/Afrikaanssprekende reisleider en een Engels-sprekende chauffeur

Niet inbegrepen • Kosten facultatieve extra’s • Fooien • Overige entreegelden • Calamiteitenfonds • Reserveringskosten

VLUCHTSCHEMA

Amsterdam – Johannesburg 10.30 – 21.25 uur Kaapstad – Amsterdam 23.55 – 11.20 uur Vluchtschema’ s kunnen worden gewijzigd! Treinretour Schiphol € 20,-.

ACCOMMODATIES

U verblijft in middenklasse-accommodaties. De kamers zijn voorzien van een badkamer met bad of douche en toilet. Niet alle accommodaties beschikken over een lift. Bij uw reisbescheiden ontvangt u een hotellijst.

Kaapse wijnland; Cape Point; Pinguïn

258261_SRC10.indd 4 26-11-2009 20:38:55

Page 30: Reisbrochure SRC-Cultuurvakanties 2010

Deze brochure werd samengesteld door: SRC-Cultuurvakanties® Postbus 1657 9701 BR GroningenTelefoon: 050 – 3 123 123 Fax: 050 – 3 126 408 [email protected] www.src-cultuurvakanties.nl

Chili

Noorwegen IJsland

SpanjeBaltische Staten

Roemenië Bulgarije Albanië

KroatiëRusland

Portugal

Australië

Nieuw-Zeeland

Argentinië Costa Rica Suriname Peru Cuba

IndiaChinaMarokko Tunesië Egypte

Zuid-AfrikaTanzania Kenia

Ierland Groot-Brittannië

Oostenrijk Tsjechië Hongarije Polen

Duitsland Italië

Frankrijk

Griekenland

Jordanië OmanCanada

Thailand

MexicoBelize Guatemala

Verenigde Staten

Turkije

Syrië Indonesië

Vietnam Cambodja

Malta

Cyprus

Botswana Zimbabwe Namibië

Iran

Panama

Chili

Nepal Tibet

Denemarken Zweden Finland

Zwitserland

356RB_SRC10.indd 1 25-11-2009 08:53:53