REFERENTIEPROJECTEN Faralda NSDM Crane Hotel, Amsterdam · REFERENTIEPROJECTEN Faralda NSDM Crane...

of 2 /2
PRO.VILLEROY-BOCH.COM/PROJECTS Villeroy & Boch, Bathroom and Wellness Division, PROJECTS [email protected] REFERENTIEPROJECTEN Faralda NSDM Crane Hotel, Amsterdam HOTEL & GASTRONOMIE Industriemonument met wellnessgedeelte Een hotel kan nauwelijks nog uitzonderlijker zijn dan het Faralda NDSM Crane Hotel in Amsterdam. De onder monumentenzorg vallende laadkraan op de voormalige scheepswerf werd naar het idee van opdrachtgever en projectontwikkelaar Edwin Kornmann Rudi in coöperatie met IAA Architecten Amsterdam en de ingenieurs van VDNDP bouwingenieurs innovatief gerestaureerd en herbergt nu drie voorname suites. In de elegante designbadkamers zijn verschillende designcollecties van Villeroy & Boch toegepast; op de bovenste etage bevindt zich zelfs een whirlpool uit de SportX-Line – en dat alles op een duizelingwekkende hoogte van 35 tot 45 meter. Faralda NDSM Crane Hotel, Amsterdam www.faralda.com Nederland, Amsterdam 2013 Edwin Kornmann Rudi Talsma Scheepsbouw www.scheepswerftalsma.nl IAA Architecten, Amsterdam www.iaa-architecten.nl VDNDP bouwingenieurs bv www.vdndp.nl Koninklijke Saan B.V. www.saan.nl SID studio, www.sidstudio.nl SDC Verifier, www.sdcverifier.com Constructiebureau Tentij, www.tentij.nl Cargotec, www.cargotec.com Gerd Jacobs Adphidius Consultancy www.adphidius.nl LOOP & FRIENDS div. sanitairproducten AVEO div. sanitairproducten LA BELLE badkuip SQUARO EDGE 12 badkuip SPORTX-LINE outdoor-whirlpool Bouwbord Projectnaam: Plaats: Oplevering: Opdrachtgever / idee / projectontwikkeling / vormgeving: Hoofdaannemer: Architecten: Bouwkundig ingenieurs: Bergingswerkzaamheden: Vakplanners: Brandbeveiliging: Producten: Fotomateriaal: VIlleroy & Boch / planmateriaal: IAA Architecten

Transcript of REFERENTIEPROJECTEN Faralda NSDM Crane Hotel, Amsterdam · REFERENTIEPROJECTEN Faralda NSDM Crane...

PRO.VILLEROY-BOCH.COM/PROJECTSVilleroy & Boch, Bathroom and Wellness Division, [email protected]

REFERENTIEPROJECTEN Faralda NSDM Crane Hotel, Amsterdam

HOTEL & GASTRONOMIEIndustriemonument met wellnessgedeelteEen hotel kan nauwelijks nog uitzonderlijker zijn dan het Faralda NDSM Crane Hotel in Amsterdam. De onder monumentenzorg vallende laadkraan op de voormalige scheepswerf werd naar het idee van opdrachtgever en projectontwikkelaar Edwin Kornmann Rudi in coöperatie met IAA Architecten Amsterdam en de ingenieurs van VDNDP bouwingenieurs innovatief gerestaureerd en herbergt nu drie voorname suites. In de elegante designbadkamers zijn verschillende designcollecties van Villeroy & Boch toegepast; op de bovenste etage bevindt zich zelfs een whirlpool uit de SportX-Line – en dat alles op een duizelingwekkende hoogte van 35 tot 45 meter.

Faralda NDSM Crane Hotel, Amsterdam www.faralda.comNederland, Amsterdam2013

Edwin Kornmann RudiTalsma Scheepsbouwwww.scheepswerftalsma.nlIAA Architecten, Amsterdamwww.iaa-architecten.nlVDNDP bouwingenieurs bvwww.vdndp.nlKoninklijke Saan B.V.www.saan.nlSID studio, www.sidstudio.nlSDC Verifier, www.sdcverifier.comConstructiebureau Tentij, www.tentij.nlCargotec, www.cargotec.comGerd JacobsAdphidius Consultancywww.adphidius.nlLOOP & FRIENDS div. sanitairproductenAVEO div. sanitairproductenLA BELLE badkuip SQUARO EDGE 12 badkuipSPORTX-LINE outdoor-whirlpool

Bouwbord

Projectnaam:

Plaats: Oplevering:

Opdrachtgever / idee / projectontwikkeling / vormgeving: Hoofdaannemer:

Architecten:

Bouwkundig ingenieurs:

Bergingswerkzaamheden:

Vakplanners:

Brandbeveiliging:

Producten:

Fotomateriaal: VIlleroy & Boch / planmateriaal: IAA Architecten

PRO.VILLEROY-BOCH.COM/PROJECTSVilleroy & Boch, Bathroom and Wellness Division, [email protected]

REFERENTIEPROJECTEN Faralda NSDM Crane Hotel, Amsterdam

Het “Hotel-Kran”, dat het Faralda NDSM Crane Hotel herbergt, ligt op de voormalige NDSM scheepswerf in het noorden van Amsterdam. Na zijn gebruik door de industrie ontwikkelde het terrein zich tot een creatieve en culinaire hotspot met trendy bars en restaurants en daar gevestigde designers en kunstenaars. Projectontwikkelaar Edwin Kornmann Rudi ontdekte de braakliggende industriekraan en ontwikkelde het idee deze om te vormen tot een buitengewoon hotel.

Conceptionele en constructieve uitdagingHet hergebruik van de onder monumentenzorg vallende kraan vormde een technische en conceptionele uitdaging en kon pas na oprichting van een stichting tot omzetting van het project met succes worden gerealiseerd. De 50 meter hoge kraan werd hierbij in het kader van de tweeënhalf jaar durende verbouwingswerkzaamheden door IAA Architecten uit Amsterdam in samenwerking met VDNDP bouwingenieurs, eveneens uit Amsterdam, volledig gedemonteerd; de losse onderdelen werden gerestaureerd en conform hun nieuwe gebruik als designhotel op locatie weer opgebouwd. Alle nieuwe elementen vullen de inventaris aan door een opvallend rode staalsculptuur. Deze richt zich qua vormgeving op de karakteristieke eigenschappen van nautische structuren zoals boorei-landen of schepen en wordt gekenmerkt door elementen zoals zichtbaar gelaste staalplaten of patrijspoorten. Alle constructieve bouwstenen zijn zichtbaar; de afwerking is eenvoudig en ruw. Een lift aan de buitenkant van de kraanschacht verbindt de niveaus met elkaar.

Luxe op alle niveausBinnenin de kraanschacht werden door de binnenhuisarchitecten van Studio Heem uit Haarlem drie luxe suites met een verschillend, modern design geschapen. Voor dit doel werd in de voormalige cabine een verlaagd plafond aangebracht, zodat een unit ontstond met twee verdiepingen, met een aparte woon- en slaapkamer op het onderste niveau en een slaapgedeelte op het bovenste niveau. Daarboven en daaronder werden twee identieke containers geplaatst, die eveneens telkens één suite bevatten. Door hun positie op een hoogte van ca. 35 tot 45 meter beschikken de suites over een indrukwekkend uitzicht over de rivier, het stadscentrum en de haven van Amsterdam. Ook aan de binnen-kant wordt een maritieme sfeer gegenereerd, die opgewekt wordt door de spanning van luxe, kleur en industriecharme in combinatie met het uitzicht over het werfterrein. Aan de fundamentele staalstructuur wordt ook binnenin vanaf elke plaats door de grote ramen herinnerd.

Wellness op luchtige hoogteDe badkamers zijn uitgerust met Villeroy & Boch sanitairproducten uit de collecties Loop & Friends en Aveo. Naast de La Belle-badkuip vormt de vrijstaande Squaro Edge 12-badkuip met spatscherm in Graphite Noir de blikvanger. De speciale bekoring van het hotel bestaat uit de knappe

enscenering van de contrasten van luxe en de zakelijke functionaliteit van het industriemonument. Deze tegenstellingen worden met name geaccentueerd op de badkamers. De hoogwaardige sanitairobjecten van Villeroy & Boch worden door de ruwe staaloppervlakken en zichtbare constructie-elementen maximaal in scène gezet. Op het niveau boven de suites en op circa 50 meter hoogte bevindt zich een outdoor-whirlpool uit de SportX-Line van Villeroy & Boch; deze biedt uitzonderlijk badvermaak samen met een fantastisch uitzicht.

De omzetting van de kraan in een vijf-sterren-hotel is een geslaagd en noemenswaardig voorbeeld voor het behoud en het hergebruik van bestaand bouwbestand. De authentieke charme en de bouwkundige karakteristieke eigenschappen van het industriële bouwwerk blijven ook door het nieuwe gebruik zonder uitzondering behouden. Het gebied van de voormalige werf ontwikkelt zich steeds meer tot een toeristisch centrum; de kraan is als herkenningspunt reeds van ver zichtbaar.

Fotomateriaal: Villeroy & Boch