RECYCLAGEPARK november 2015

8
Beste inwoners Al ruim 23 jaar kunt u in Lovendegem gebruik maken van een ruim recycla- gepark waar u met vele afvalfracties ‘gratis’ terecht kunt. U maakte er dan ook massaal gebruik van. Wij zullen deze dienst verder blijven verlenen, maar heel wat factoren dwingen het gemeentebestuur er toe om de aanbie- ders van de afvalstoffen (gedeeltelijk) te laten meebetalen in de kosten voor het afvaltransport en verwerking. We sommen hierbij de voornaamste redenen voor u op: • De Vlaamse regering besliste dat vanaf 01.07.2015 de aanbrenger van grofvuil op het recyclagepark moet betalen vanaf de eerste kilogram en legde daarvoor een tariefvork vast. • De afvalintercommunale IVM stelt voor om binnen de intercommunale voor bepaalde fracties met standaard- tarieven te werken op de recyclage- parken, dit omwille van het gelijk- heidsprincipe en om afvaltoerisme te INLEIDING: WAT, WAAROM & WANNEER? RECYCLAGEPARK NOVEMBER 2015 vermijden. IVM stelde tarieven voor die de gemeenteraad heeft aanvaard. • Het betaalsysteem op basis van weging is het meest objectieve en dus het eerlijkste systeem. • Alle kosten van het recyclagepark blijven betalen met algemene mid- delen is niet eerlijk tegenover de inwoners die afval voorkomen door vb. groenafval thuis te composteren of inwoners die weinig afval naar het recyclagepark brengen (vb. appar - tementsbewoners). Het principe ‘De vervuiler betaalt’ is het meest eerlijke systeem. Positief gezegd komt het neer op ‘De afvalvoorkomer en sor - teerder bespaart’. • De kosten voor het recyclagepark liepen de afgelopen jaren te hoog op. Het recyclagepark kostte de afge- lopen 3 jaar aan de gemeenschap in totaal ruim 1 miljoen euro. Met gemiddeld 50.000 bezoekers per jaar betekent dit ruim 6 euro per bezoek! • Door het recycleerbaar afval in te zamelen in de gratis zone en de laag tariefzone en de niet-recycleerbare afvalstoffen in de hoog tariefzone zal er nog beter gesorteerd worden en zal er nog minder afval moeten verbrand of gestort worden. Daarom wordt, na een korte test- periode, op 15 november 2015 een betaalsysteem op basis van weging op het recyclagepark in gebruik genomen. Voor een 8-tal fracties dient er voort- aan volgens het aangevoerde gewicht te worden betaald. De rest (ruim 20 fracties) blijft gratis. Samen zorgen we voor een proper Lovendegem! Gerrit Van Brabandt, schepen voor milieu Chris De Wispelaere, burgemeester INVOERING VAN HET BETAALSYSTEEM OP BASIS VAN WEGING OP HET RECYCLAGEPARK

description

 

Transcript of RECYCLAGEPARK november 2015

Page 1: RECYCLAGEPARK november 2015

Beste inwoners

Al ruim 23 jaar kunt u in Lovendegem gebruik maken van een ruim recycla-gepark waar u met vele afvalfracties ‘gratis’ terecht kunt. U maakte er dan ook massaal gebruik van. Wij zullen deze dienst verder blijven verlenen, maar heel wat factoren dwingen het gemeentebestuur er toe om de aanbie-ders van de afvalstoffen (gedeeltelijk) te laten meebetalen in de kosten voor het afvaltransport en verwerking.

We sommen hierbij de voornaamste redenen voor u op:

• De Vlaamse regering besliste dat vanaf 01.07.2015 de aanbrenger van grofvuil op het recyclagepark moet betalen vanaf de eerste kilogram en legde daarvoor een tariefvork vast.

• De afvalintercommunale IVM stelt voor om binnen de intercommunale voor bepaalde fracties met standaard-tarieven te werken op de recyclage-parken, dit omwille van het gelijk-heidsprincipe en om afvaltoerisme te

inleiding:wat, waarom & wanneer?

ReCYClAgePARKnovembeR 2015

vermijden. IVM stelde tarieven voor die de gemeenteraad heeft aanvaard.

• Het betaalsysteem op basis van weging is het meest objectieve en dus het eerlijkste systeem.

• Alle kosten van het recyclagepark blijven betalen met algemene mid-delen is niet eerlijk tegenover de inwoners die afval voorkomen door vb. groenafval thuis te composteren of inwoners die weinig afval naar het recyclagepark brengen (vb. appar-tementsbewoners). Het principe ‘De vervuiler betaalt’ is het meest eerlijke systeem. Positief gezegd komt het neer op ‘De afvalvoorkomer en sor-teerder bespaart’.

• De kosten voor het recyclagepark liepen de afgelopen jaren te hoog op. Het recyclagepark kostte de afge-lopen 3 jaar aan de gemeenschap in totaal ruim 1 miljoen euro. Met gemiddeld 50.000 bezoekers per jaar betekent dit ruim 6 euro per bezoek!

• Door het recycleerbaar afval in te zamelen in de gratis zone en de laag tariefzone en de niet-recycleerbare afvalstoffen in de hoog tariefzone zal er nog beter gesorteerd worden en zal er nog minder afval moeten verbrand of gestort worden.

Daarom wordt, na een korte test-periode, op 15 november 2015 een betaalsysteem op basis van weging op het recyclagepark in gebruik genomen. Voor een 8-tal fracties dient er voort-aan volgens het aangevoerde gewicht te worden betaald. De rest (ruim 20 fracties) blijft gratis.

Samen zorgen we voor een proper Lovendegem!

Gerrit Van Brabandt, schepen voor milieu

Chris De Wispelaere, burgemeester

invoeRing vAn HeT beTAAlsYsTeem op basis van weging op het recyclagepark

Page 2: RECYCLAGEPARK november 2015

Het recyclagepark is enkel toegankelijk voor:• inwoners van de gemeente.• ondernemingen met een vestiging op

het grondgebied van de gemeente.• personen die de taks op een tweede

verblijfplaats betalen.• personen die een eigendomsakte

of een huurovereenkomst van een onroerend goed op het grondgebied kunnen voorleggen.

• verenigingen, scholen en instellingen met een vestiging op het grondge-bied van de gemeente.

De inwoners krijgen toegang tot het recyclagepark met de elektronische identiteitskaart. Alle andere catego-rieën krijgen toegang met een toe-gangskaart aan te kopen bij de dienst Milieu in het gemeentehuis. Deze toe-gangskaart kost € 5.

Welk AfvAl WoRdT eR nieT AAn-vAARd op HeT ReCYClAgepARk?Restafval (brandbaar afval dat in de afvalzak kan), PMD, groenten- en tuin-afval, oude geneesmiddelen, dode die-ren, autobanden, afval met vrij asbest, bedrijfsafvalstof-fen, gashouders.

Waar u met dit afval terecht kunt vindt u op www.l o v e n d e g e m . b e /recyclagepark

wie heeft toegang tot het recyclagepark en hoe?

de gratis zone:fracties en beperkingen

De afvalfracties in de gratis zone zijn onder meer:

• KGA (Klein Gevaarlijk Afval; dit zijn onder meer: batterijen, motorolie, frituurolie en -vet, verfresten, zuren en basen, resten sproeistoffen,…)

• papier en karton• hol glas en vlak glas• gebonden asbest• metalen

• textiel• herbruikbare goederen• zachte pastiekfolies• harde plastiek• bloempotjes en plantentrays• piepschuim (isomo)• afgedankte elektrische en elektroni-

sche apparaten• taxussnoeisel.

Het aantal toegangsbeurten tot de gratis zone is onbeperkt. De 36 beur-ten per jaar uit de vorige regeling zijn dus niet meer van toepassing. Ook de aangebrachte hoeveelhe-

den in de gratis zone zijn onbeperkt. Uitzonderingen hierop zijn:

➣ KGA: maximaal 10 kg per KGA-categorie en per aanvoerbeurt.

➣ Gebonden asbest (o.a. golfplaten): maximaal 5 asbestcementplaten per aanvoerbeurt.

➣ Taxussnoeisel: moet aan de sor-teervoorwaarden voldoen (zuiver taxus en éénjarige scheuten) en wordt maar aanvaard in een aan-gekondigde periode van het jaar (juli – september).

reCYCLageparkInvoering van het betaalsysteem op basis van weging

02

Page 3: RECYCLAGEPARK november 2015

Het aantal tariefzones binnen de betaal-zone wordt beperkt tot twee:

een laag tariefzone voor recycleerbare afvalstoffen en een hoog tariefzone voor beperkt recycleerbare of niet-recy-cleerbare afvalstoffen. Beide zones worden gescheiden door een afgelijnde doorgangsweg.

Het aangevoerde gewicht per zone wordt per gezin en per onderneming bijgehouden. Wie per jaar en per zone meer aanvoert dan een bepaald gewicht betaalt een hoger tarief.

minimumTARief Per bezoek aan de betaalzone zal minstens € 1 aangerekend worden.

Hoe beTAlen?Alleen met een bankkaart (debetkaart voor Bancontact en Maestro) via de betaalterminals op het recyclagepark (één aan de uitgaande weegbrug en één aan het portiershuisje).

Ofwel betaalt u juist het verschuldigde bedrag. Ofwel betaalt u meer zodat er een provisie (recyclage-parksaldo) wordt aangelegd dat bij een volgend bezoek kan aangewend worden. Als dit saldo voldoende is, hoeft u bij een volgend bezoek uw betaalkaart niet te gebruiken.

de betaaLzone:fracties en beperkingen

Laag tariefzonehoog tariefzoneDe volgende fracties vindt u in de laag tariefzone:• groenafval en boomwortels• zuiver steenpuin• houtafval• landbouwfolie

€ 0,03/kg tot 1.200 kg per jaar en per gezin of onderneming.€ 0,06/kg boven de 1.200 kg per jaar en per gezin of onderneming.

De volgende fracties vindt u in de hoog tariefzone:• grofvuil• kalkhoudend afval• roofing en isolatiemateriaal• gemengd te storten afval (vb.

gemengd bouw- en sloopafval, verbrandingsassen, inert niet brandbaar materiaal,…)

€ 0,10/kg tot 125 kg per jaar en per gezin of onderneming.€ 0,15/kg boven de 125 kg per jaar en per gezin of onderneming.

opgeleT! Met een negatief saldo heeft u geen toegang tot de betaalzone. U dient uw saldo dan eerst aan te zuiveren met een betaalkaart aan de betaalterminal aan het portiershuisje.

reCYCLageparkInvoering van het betaalsysteem op basis van weging

03

Page 4: RECYCLAGEPARK november 2015

grondpLan van het reCYCLagepark met verkeerscirculatie

beTAlende ZoneZuil 3: ingangszuil aan weegbrug inZuil 4: uitgangszuil aan weegbrug uit

lAAg TARief Zone21. groenafval en boomwortels22 + 23. zuiver steenpuin24 + 25. houtafval26. landbouwfolie

Hoog TARief Zone27. roofing en isolatiemateriaal28. gips of kalk29. gemengd te storten afval (klasse 2)30. grofvuil31. perscontainer grofvuil

reCYCLageparkInvoering van het betaalsysteem op basis van weging

04

22

21

27

28

29

30

31

23

24

25

26

Hoog TARi

ef Z

one

lAAg TA

Rief

Zone

lAAg TARief Zone

Page 5: RECYCLAGEPARK november 2015

gRATis Zone

1. KGA2. verf, lampen, frituurolie en

batterijen3. motorolie4. piepschuim (isomo)5. gebonden asbest6. herbruikbare goederen7. afgedankte elektrische en

elektronische apparaten8. demoplaats thuiscomposteren9 + 10: zachte plastiekfolies11 +12: harde plastiek13. bloempotjes en plantentrays14. reserve15 + 16: papier en karton17. metalen18. hol glas19. vlak glas20. textiel

Zuil 1: ingangszuilZuil 2: betaalzuil

reCYCLageparkInvoering van het betaalsysteem op basis van weging

05

2019

18

8

7

65432

1

15 16

1714

12 13

11 10

9

gRATis Zone

Page 6: RECYCLAGEPARK november 2015

beZoek AAn de gRATis ZonesTAp 1: Identificatie aan de toegangs-zuil met uw elektronische identiteitskaart of uw toegangskaart.

Als u tot de vermelde categorieën behoort krijgt u onbeperkt toegang tot de gratis zone.

Op het scherm van deze toegangszuil ziet u het recyclageparksaldo van uw gezin. Er wordt bovendien aangegeven of u toegang heeft tot de betaalzone.

sTAp 2: u deponeert de gratis fracties.

sTAp 3: u verlaat het recyclagepark via de automatische slagboom of brengt een bezoek aan de betaalzone.

beZoek AAn de beTAAlZonesTAp 1: Identificatie aan de toegangs-zuil aan de ingaande weegbrug met uw elektronische identiteitskaart of uw toegangskaart.

Op het scherm van deze toegangszuil ziet u uw recyclageparksaldo. Er wordt bovendien aangegeven of u toegang heeft tot de betaalzone. Zie pagina 3 ‘Hoe betalen?’.

U krijgt enkel toegang tot de betaalzone met een positief of nulsaldo op uw recy-clageparkrekening. Als u een negatief saldo heeft (vb. niet betaald na vorig bezoek), dient u uw saldo eerst aan te zuiveren aan de betaalautomaat aan het portiershuisje (gratis zone).

sTAp 2: uw voertuig wordt gewogen op de ingaande weegbrug.

bezoek aan het reCYCLagepark: stap voor stap

sTAp 3: u duidt zelf aan op het scherm van de toegangszuil of u afval wenst te deponeren in de laag tariefzone of de hoog tariefzone. U ontvangt hierbij een ticket met de aangeduide zone. U legt dit ticket zichtbaar achter de voorruit van uw voertuig.

sTAp 4: u deponeert uw afval in de hoog of de laag tariefzone.

sTAp 5: Identificatie aan de toegangs-zuil aan de uitgaande weegbrug met uw elektronische identiteitskaart of uw toegangskaart.

sTAp 6: uw voertuig wordt opnieuw gewogen op de uitgaande weegbrug. Op basis van het verschil tussen het ingaand en uitgaand gewicht wordt de kostprijs van het gedeponeerde afval berekend.

sTAp 7: Op het scherm van de uitgangs-zuil ziet u de kostprijs van uw bezoek en uw resterend recyclageparksaldo. Indien uw recyclageparksaldo ontoereikend is kunt u met uw betaalkaart het tekort onmiddellijk aanzuiveren (juiste bedrag of een provisie aanleggen voor uw vol-gende bezoeken).

sTAp 8: Na het wegen op de uit-gaande weegbrug ontvangt u steeds een ticket met het afgeleverde gewicht in de bezochte zone, de kostprijs, het betaalde bedrag en de eindstand van uw recyclageparksaldo.

sTAp 9: u verlaat de betaalzone en komt opnieuw in de gratis zone. Dan heeft u de keuze tussen :• het deponeren van afval in de gratis zone.• het opnieuw aanmelden in de betaal-

zone voor het lossen van afval in de hoog tariefzone of laag tariefzone (in het geval u afval heeft in beide tariefzones).

• het verlaten van het recyclagepark.

een vooRbeeldU wenst een kapotte radio, een kapotte wasmand, een oude matras van 20 kg en 30 kg snoeihout te deponeren op het recyclagepark.

U meldt zich aan met uw e-IDkaart aan de ingangszuil van het recy-clagepark en krijgt toegang tot de gratis zone. Daar deponeert u de radio bij de afgedankte elek-trische apparaten en de wasmand bij harde plastic.

Vervolgens meldt u zich aan met uw e-IDkaart aan de toegangs-zuil van de betaalzone (ingaande weegbrug). Uw voertuig en aan-hangwagen worden gewogen. U kiest eerst laag tarief (want het snoeihout ligt bovenop uw matras). U ontvangt een ticket en legt dit zichtbaar achter de voorruit van uw voertuig. De slag-boom opent en u deponeert het snoeihout in de laag tariefzone (rechts van de doorgangsweg). ...

reCYCLageparkInvoering van het betaalsysteem op basis van weging

06

Page 7: RECYCLAGEPARK november 2015

kAn eR ook CAsH beTAAld WoRden op HeT ReCYClAge-pARk?Neen. Op het recyclagepark kan u enkel met betaalkaarten betalen aan de twee betaalautomaten (één aan het portiershuisje in de gratis zone en één aan de uitgaande weegbrug in de betaalzone).

Zijn eR ApARTe TARieven vooR bedRijven?Neen. Bedrijven en inwoners beta-len dezelfde tarieven. Bedrijven en inwoners die grotere hoeveelheden aanvoeren (op jaarbasis) zullen wel vlugger een hogere tarief betalen.

mAg ik meT een vRACHTWA-gen AfvAl AAnleveRen op HeT ReCYClAgepARk?Neen. Het hoogst toegelaten bruto-gewicht van het voertuig waarmee de afvalstoffen mogen worden aan-geboden bedraagt 3,5 ton, met uit-zondering van landbouwvoertuigen met aanhangwagen.kunnen We een fACTuuR kRijgen?Enkel houders van een toegangskaart (geen e-ID-kaart) kunnen een over-zichtsfactuur vragen van de reeds betaalde retributie per kwartaal, mits betaling van € 5 administratiekost. Er worden dus enkel overzichtsfacturen gemaakt na betaling. Er kan dus niet betaald worden op basis van een factuur.

ik HAd nog kRedieT op mijn voRige ToegAngskAART. kAn ik diT ReCupeReRen?Ja, dit krediet wordt automatisch overgezet naar het nieuwe systeem.ik Heb AfvAl vooR de lAAg en de Hoog TARiefZone. WAT moeT ik doen?U kiest aan de ingang van de betaal-zone eerst de tariefzone van het afval dat u het eerst wil lossen. U deponeert dit afval en rijdt naar de uitgaande weegbrug waar u afrekent voor dit afval. U rijdt via de gratis zone terug naar de ingang van de betaalzone en kiest de andere tarief-zone voor de rest van het afval.U kunt ook beide afvalsoorten in één beweging lossen maar dan dient u het hoog tarief te kiezen voor al het afval.

kAn HeT TARief nog AAnge-pAsT WoRden Als ik een veR-keeRd TARief Heb gekoZen bij de ingAngsZuil vAn de beTAAlZone?Ja, u roept de parkwachter op aan de ingangs- of de uitgangszuil van de betaalzone via de parlofoon of u meldt zich bij de parkwachter in de betaalzone. De parkwachter past dan de gekozen tariefzone aan.

veRWijZing nAAR fAQ op de WebsiTeMeer vragen en antwoorden vindt u op www.lovendegem.be/recyclagepark

vragen & antwoorden

... U begeeft zicht naar de uit-gaande weegbrug en u meldt zich aan met uw e-IDkaart. Uw voertuig en aanhangwagen worden opnieuw gewogen. Uw bezoek wordt gerekend aan het minimumtarief van 1 euro (30 kg groenafval aan 0,03 euro per kg is < 1 euro). U betaalt met uw betaalkaart aan dezelfde zuil. U heeft de keuze tussen het juiste bedrag of een hoger bedrag (dan voorziet u een provisie voor uw volgend bezoek). U ontvangt een ticket met aanduiding van uw recyclageparksaldo.

U verlaat de betaalzone en komt terug in de gratis zone. Daar u nog de matras kwijt wil, meldt u zich nogmaals aan bij de betaal-zone. U duidt hoog tarief aan. U ontvangt een ticket en legt dit zichtbaar achter de voorruit van uw voertuig. U deponeert de matras bij grofvuil in de hoog tariefzone (links van de door-gangsweg). Dit tweede bezoek aan de betaalzone kost 2 euro (20 kg x 0,10 euro per kg). U betaalt terug met uw betaalkaart of u benut uw provisie.

U verlaat de betaalzone en rijdt via de gratis zone door naar de uitgang van het recyclagepark.

reCYCLageparkInvoering van het betaalsysteem op basis van weging

07

Page 8: RECYCLAGEPARK november 2015

1. Rij met een volle (aanhang)wagen naar het recyclagepark. Zo beperkt u het aantal ritten en vermijdt u dat u 1 euro betaalt in de betaalzone, zonder die volledig te benutten.

2. Demonteer en sorteer het afval zo-veel mogelijk om zeker geen gratis fracties en laag tarieffracties in de hoog tariefzone te moeten depone-ren.

3. Stapel het afval in uw (aanhang)wa-gen zodat u vlot kunt lossen in de verschillende zones. Zo bespaart u tijd en zorgt u voor een vlotte door-stroming.

4. Composteer al het plantaardig afval (groenten-, fruit- en tuinafval) thuis in een vat, een bak of op een hoop. Ook gras is composteerbaar als dit gemengd wordt met structuurma-teriaal zoals houtsnippers, haag-scheersel, stro,… Breng een be-zoekje aan de demonstratieplaats thuiscomposteren op het recycla-

gepark en vraag meer info aan de recyclageparkwachters, de dienst Milieu of de kringloopkrachten.

5. Haksel snoeiafval en gebruik dit bij het composteren. IVM subsidieert de aankoop van een hakselaar. Zie www.ivmmilieubeheer.be

6. Hou taxusscheersel apart en depo-neer het in de gratis zone en kom zo ook op tegen kanker (enkel tijdens de jaarlijks aangekondigde periode juli-september).

7. Vraag aan de kringloopwinkel Atel-jee (Tel 02 224 07 15) om herbruik-bare spullen bij u thuis op te halen of zet deze af in de kringloopcon-tainer op het recyclagepark (gratis zone).

8. Hou asbestcement zoals golfplaten (gratis zone) apart van ander af-braakmateriaal (betaalzone).

9. Benut zoveel mogelijk de huis-aan-

huisophalingen van restafval, pa-pier & karton, PMD, textiel en kerst-bomen en de openbare containers voor textiel en glas.

10. Restafval mag enkel in uw restafval-zak. Verbrandingsassen van hout-kachels en kattenbakvulling mogen ook in de restafvalzak. Opgelet: respecteer het maximaal gewicht van 15 kg per restafvalzak.

11. Bij aankoop van nieuwe producten kan u gebruik maken van de terug-nameplicht van afgedankte produc-ten zoals autobanden, elektrische toestellen en batterijen.

12. Koop duurzame toestellen.

13. Vermijd verpakkingsafval bij uw aankopen.

de sorteerder en Composteerder bespaarttips om tijd en geld te besparen