‘Recente ontwikkelingen in het digitale domein en de uitdaging voor de erfgoedsector’ Riemer...

of 28 /28
Recente ontwikkelingen in het Recente ontwikkelingen in het digitale domein digitale domein en de uitdaging voor de en de uitdaging voor de erfgoedsector’ erfgoedsector’ Riemer Knoop Riemer Knoop Gordion Cultureel Advies Gordion Cultureel Advies www.gordion.nl www.gordion.nl Afscheidsymposium Dirk Houtgraaf Afscheidsymposium Dirk Houtgraaf Auditorium Naturalis, Leiden Auditorium Naturalis, Leiden 27 febr. 2009 27 febr. 2009

Embed Size (px)

Transcript of ‘Recente ontwikkelingen in het digitale domein en de uitdaging voor de erfgoedsector’ Riemer...

Page 1: ‘Recente ontwikkelingen in het digitale domein en de uitdaging voor de erfgoedsector’ Riemer Knoop Gordion Cultureel Advies Afscheidsymposium.

‘‘Recente ontwikkelingen in het digitale domeinRecente ontwikkelingen in het digitale domeinen de uitdaging voor de erfgoedsector’en de uitdaging voor de erfgoedsector’

Riemer KnoopRiemer Knoop

Gordion Cultureel AdviesGordion Cultureel Advieswww.gordion.nlwww.gordion.nl

Afscheidsymposium Dirk HoutgraafAfscheidsymposium Dirk HoutgraafAuditorium Naturalis, LeidenAuditorium Naturalis, Leiden

27 febr. 200927 febr. 2009

Page 2: ‘Recente ontwikkelingen in het digitale domein en de uitdaging voor de erfgoedsector’ Riemer Knoop Gordion Cultureel Advies Afscheidsymposium.

1. eCultuur: hoe zat ‘t ook alweer?

2. Musea zijn van gisteren

3. A balancing act

Page 3: ‘Recente ontwikkelingen in het digitale domein en de uitdaging voor de erfgoedsector’ Riemer Knoop Gordion Cultureel Advies Afscheidsymposium.

eCultuur* op 3 nivo’s

Digitaliseren

Innoveren

Rolverandering

* * (Raad voor Cultuur-advies 2003 eCultuur van i naar e): ntegratie ict in processen van culturele expressie, reflectie en informatieverschaffing

Dezelfde dingen anders doen

Nieuwe dingen doen

Jezelf heruitvinden

Page 4: ‘Recente ontwikkelingen in het digitale domein en de uitdaging voor de erfgoedsector’ Riemer Knoop Gordion Cultureel Advies Afscheidsymposium.

Dezelfde dingen anders doen

Nieuwe dingen doen

Jezelf heruitvinden

Kunsten Media Erfgoed

Digitaliseren

Innoveren

Rolverandering

eCultuur in 3 domeinen:

Allianties:-Per soort instelling-Per onderwerp-Per plaats

-Anders: Oude Kerk oudGoudA

nieuw

Page 5: ‘Recente ontwikkelingen in het digitale domein en de uitdaging voor de erfgoedsector’ Riemer Knoop Gordion Cultureel Advies Afscheidsymposium.

Jezelf heruitvinden

Nieuwe dingen doen

Dezelfde dingen anders doen

eCultureel beleid met mond vol tanden:mond vol tanden:

? ? ?

?

Kunsten Media Erfgoed

Digitaliseren

Innoveren

Rolverandering

Page 6: ‘Recente ontwikkelingen in het digitale domein en de uitdaging voor de erfgoedsector’ Riemer Knoop Gordion Cultureel Advies Afscheidsymposium.

De staat van digitalisering, innovatie en rolverandering in de Nederlandse erfgoedwereld laat nog veel te wensen over

Page 7: ‘Recente ontwikkelingen in het digitale domein en de uitdaging voor de erfgoedsector’ Riemer Knoop Gordion Cultureel Advies Afscheidsymposium.

Willem van Haecht, Apelles en Campaspe, 1630. Navraag naar aard en betekenis van prachtkunstwerken in het Geheugen van Nederland levert jarenlang stilzwijgen op. Uiteindelijk blijken instellingen, als ze al elektronisch reageren, soms niet te weten dat het hele verhaal al op hun eigen website staat.

Page 8: ‘Recente ontwikkelingen in het digitale domein en de uitdaging voor de erfgoedsector’ Riemer Knoop Gordion Cultureel Advies Afscheidsymposium.

- kunstenaarsnamen meest gebruikte zoekterm (46%)- door spellingsfouten blijft 1/3 van de algemene zoekacties zonder resultaat en 1/2 van zoeken op kunstenaar

Guggenheim NY collection online (700 werken = 10%) gebruik zoekmachine sep 05-aug 06, n = 127.000 *

* J. Trant, Understanding Searches of an On-line Contemporary Art Museum Catalogue. A Preliminary Study - Fall 2006. http://conference.archimuse.com/files/trantSearchTermAnalysis061220a.pdf

Page 9: ‘Recente ontwikkelingen in het digitale domein en de uitdaging voor de erfgoedsector’ Riemer Knoop Gordion Cultureel Advies Afscheidsymposium.

2. MUSEA ZIJN VAN GISTEREN

Page 10: ‘Recente ontwikkelingen in het digitale domein en de uitdaging voor de erfgoedsector’ Riemer Knoop Gordion Cultureel Advies Afscheidsymposium.

Het San (‘bosjesmannen’)-diorama in het National South African Museum in Kaapstad werd in 2001 na 42 jaar verwijderd. Het ligt nog wel in het depot. Bron en discussie: http://flickr.com/photos/[email protected]/2812074218/

Page 11: ‘Recente ontwikkelingen in het digitale domein en de uitdaging voor de erfgoedsector’ Riemer Knoop Gordion Cultureel Advies Afscheidsymposium.

John Soane’s House, Lincoln’s Inn Fields (Lnd), ‘Academy of Architecture’ 1806

Page 12: ‘Recente ontwikkelingen in het digitale domein en de uitdaging voor de erfgoedsector’ Riemer Knoop Gordion Cultureel Advies Afscheidsymposium.

The Works of Edgar Allan Poe, 5 vols, Londen 1914 (repr. 1848), Jarrold & Sons

Gekocht 1971 in Bognor Regis voor £ 1,50

Page 13: ‘Recente ontwikkelingen in het digitale domein en de uitdaging voor de erfgoedsector’ Riemer Knoop Gordion Cultureel Advies Afscheidsymposium.

Postzegels worden zelfs in het Museum voor Communicatie niet meer actief verzameld anders dan de officiele Nederlandse waardezegels.

Page 14: ‘Recente ontwikkelingen in het digitale domein en de uitdaging voor de erfgoedsector’ Riemer Knoop Gordion Cultureel Advies Afscheidsymposium.
Page 15: ‘Recente ontwikkelingen in het digitale domein en de uitdaging voor de erfgoedsector’ Riemer Knoop Gordion Cultureel Advies Afscheidsymposium.

Wat musea hebben zijn soms aangroeisels in de tijd, incrustaties, fouling.

Page 16: ‘Recente ontwikkelingen in het digitale domein en de uitdaging voor de erfgoedsector’ Riemer Knoop Gordion Cultureel Advies Afscheidsymposium.
Page 17: ‘Recente ontwikkelingen in het digitale domein en de uitdaging voor de erfgoedsector’ Riemer Knoop Gordion Cultureel Advies Afscheidsymposium.

Renaissance: geleerdheid en aanzien

Verlichting: ontdek de wereld, classificeer!

Modernisme: vooruitgang en nieuwigheid

Collecties groeien door de tijd heen – ze worden binnengebracht uit verschillende motieven die later niet altijd meer goed te onderschrijven zijn

Page 18: ‘Recente ontwikkelingen in het digitale domein en de uitdaging voor de erfgoedsector’ Riemer Knoop Gordion Cultureel Advies Afscheidsymposium.

Renaissance: geleerdheid en aanzien

Verlichting: ontdek de wereld, classificeer!

Modernisme: vooruitgang en nieuwigheid

Page 19: ‘Recente ontwikkelingen in het digitale domein en de uitdaging voor de erfgoedsector’ Riemer Knoop Gordion Cultureel Advies Afscheidsymposium.

Geheugenloos nu

Page 20: ‘Recente ontwikkelingen in het digitale domein en de uitdaging voor de erfgoedsector’ Riemer Knoop Gordion Cultureel Advies Afscheidsymposium.

Geheugenloos nu

Page 21: ‘Recente ontwikkelingen in het digitale domein en de uitdaging voor de erfgoedsector’ Riemer Knoop Gordion Cultureel Advies Afscheidsymposium.

Renaissance:Rariteiten

Verlichting:

TaxonomieNumismatografieFysiognomie

Modernisme: CraniometrieFuturologieVolkskundeBiocriminologie

Geheugenloos nu

Page 22: ‘Recente ontwikkelingen in het digitale domein en de uitdaging voor de erfgoedsector’ Riemer Knoop Gordion Cultureel Advies Afscheidsymposium.

Het nieuwe Zeeuws Museum verhoudt zich elegant tot de traditie waar het zelf uit voortkomt: wonderkamer!

Pytr75.blogspot.com

Page 23: ‘Recente ontwikkelingen in het digitale domein en de uitdaging voor de erfgoedsector’ Riemer Knoop Gordion Cultureel Advies Afscheidsymposium.

Ook het Zuiderzee Museum doet dat, zij het op een andere manier. Het gaf opdracht aan een design studio in een eigentijds, autonoom kunstwerk te reflecteren op de aard van de collectie: Installatie FarmStudio Job 2008

Page 24: ‘Recente ontwikkelingen in het digitale domein en de uitdaging voor de erfgoedsector’ Riemer Knoop Gordion Cultureel Advies Afscheidsymposium.

3. A balancing act

Page 25: ‘Recente ontwikkelingen in het digitale domein en de uitdaging voor de erfgoedsector’ Riemer Knoop Gordion Cultureel Advies Afscheidsymposium.

DÁÁR GAAT eCULTUUR

OVER!

Centrale vraag voor musea:

Hoe vind ik een dynamisch evenwicht tussen

• het alert reageren op actuele vragen uit de samenleving in de taal en met de media van nu

en

• het begrijpelijk maken of houden van de mentaliteiten van de ‘vorigen’ waaruit immers onze collecties ontstonden en betekenis hadden?

Page 26: ‘Recente ontwikkelingen in het digitale domein en de uitdaging voor de erfgoedsector’ Riemer Knoop Gordion Cultureel Advies Afscheidsymposium.

Centrale vraag voor musea:

Hoe vind ik een dynamisch evenwicht tussen wicht tussen

• het alert reageren op actuele vragen uit de samenleving in de taalagen uit de samenleving in de taal en met de media van nu

en

• het begrijpelijk maken of houden van de mentaliteiten van den van de mentaliteiten van de ‘vorigen’ waaruit immers onze collecties ontstonden en betekenisollecties ontstonden en betekenis hadden?

Page 27: ‘Recente ontwikkelingen in het digitale domein en de uitdaging voor de erfgoedsector’ Riemer Knoop Gordion Cultureel Advies Afscheidsymposium.
Page 28: ‘Recente ontwikkelingen in het digitale domein en de uitdaging voor de erfgoedsector’ Riemer Knoop Gordion Cultureel Advies Afscheidsymposium.

MAAR WAAR GAAT HIJ HEEN? De balans is niet het doel maar een eigenschap en voorwaarde. Waar het uiteindelijk om gaat is de stip op de horizon.