Realit 01 2010

24
Maart 2010 • jaargang 9 01 Magazine met nieuws en informatie voor alle relaties van Sogeti Nederland B.V. Jan Hoogervorst professor in Lissabon Mexicaanse griep zorgt voor versnelling digitalisering FAST FORWARD WEG UIT DE CRISIS

description

 

Transcript of Realit 01 2010

Page 1: Realit 01 2010

Maar t 2010 • jaargang 9

01

Magazine met nieuws en informatie voor alle relaties van Sogeti Nederland B.V.

Jan Hoogervorst professor in Lissabon

Mexicaanse griep zorgt voor versnelling digitalisering

FAST FORWARD WEG UIT DE CRISIS

Page 2: Realit 01 2010

Maart

Hoofd redactie:

Ruud Poels

Redactie-adres:

Realit

Postbus 76

4130 EB Vianen

[email protected]

Vormgeving en productie:

Berg Kleijn Communicatie,

Den Haag

Drukwerk:

Chevalier,

Hendrik Ido Ambacht

Aan dit nummer werkten mee:

Martin van den Berg

Jaap Bloem

Menno van Doorn

Martin Knobloch

Anjo Kortekaas

Els Reinders

Metin Seven (coverillustratie)

Ronald Spaans

Marlies van Steenbergen

Robert Stoffels

Roy Wasse

colofon

realitRealit is een uitgave van Sogeti. Dit magazine bevat o.a. nieuws over onze dienstverlening en de samenwerking met onze klanten. Met de Realit hopen we u te informeren én inspireren. Heeft u vragen, interessante informatie of wilt u een bijdrage leveren aan Realit? Mail dan naar: [email protected].

3 Triple A connectie!4 Sogeti beste werkgever van 2009 en ander nieuws

7 Agenda8 Mexicaanse griep zorgt voor versnelling digitalisering10 DYA Dag altijd een spannende mix11 Column Robert Stoffels

13 Column Jaap Bloem14 Overstappen naar een nieuw kennistijdperk15 Nieuwe media top 10 van 2009 volgens ViNT16 WCM meer springlevend dan dood

20 Engineeringworld 201021 Sogeti helpt RDW verder vooruit23 Martin Knobloch: Sogetist van het jaar

Jan Hoogervorst Professor in Lissabon

Fast forward weg uit de crisis

Nieuwe kenniswebsite aantrekkelijk voor archivaris

6

12

18

inhoud

“Een fraaie beloning voor de manier waarop we binnen ons bedrijf omgaan met onze medewerkers. Ook in moeilijke tijden heb-ben we duidelijk aangegeven waar we staan. Hierover hebben we altijd helder en frequent gecommuniceerd met onze medewerkers”, zegt chief financial officer Ronald Spaans.“Het is niet alleen een interne prijs. Tevreden werknemers heb je nodig om je klanten goed te bedienen. Het één kan niet zonder het ander. Gelukkig scoren we ook al jaren-lang consequent hoog in het benchmark-onderzoek van Giarte. We merken dat die goede resultaten ons helpen in de markt. Het afgelopen jaar is voor de ICT-branche niet gemakkelijk geweest, maar wij zijn erin geslaagd om ons marktaandeel te vergroten.”“Uiteraard zitten we niet stil. Ontwikkelingen gaan snel. Offshore wordt voor onze klanten bijvoorbeeld steeds belangrijker. De vraag neemt toe en daar zijn we goed op voorbe-

reid. Al jaren geleden zijn we overtuigd geraakt van nut en noodzaak van offshore dienstverlening. Hiermee bieden we klanten passende oplossingen, vooral in een tijd waarin de druk op kosten alleen maar toe-neemt. Bovendien bieden we een enorme flexibiliteit, omdat we snel in staat zijn om op en af te schalen met ervaren ICT-professio-nals. Een goede oplossing voor de schaarste aan ICT-professionals in Nederland die op termijn toch weer ontstaat.”

“Maar dat is al weer verder vooruitkijken. Op korte termijn is een voorspelling voor komend jaar nog lastig te geven. Het echte herstel duurt langer dan we dachten, maar als bedrijf staan wij er goed voor en richten we ons alweer op verdere groei.”

[email protected]

What’s in it?Sogeti is door het zakenblad Incompany uitgeroepen tot beste werkgever van het jaar. Daarnaast hebben we ook de prijs voor beste werkgever in de ICT-sector gewonnen en zijn we tweede geworden in de top 10 van interne reputatie.

“ Onze gOeDe reSuLTaTen

HeLpen OnS In De markT”

Ronald Spaans

Page 3: Realit 01 2010

Asset Management met Maximo is de manier om de dienstverlening van de IT organisatie beter aan te laten sluiten op een toenemende vraag vanuit onderhoudsmanagement. Uit recentelijk onderzoek van IBM gehouden onder 750 CEO’s blijkt dat 78% van de geïnter-viewden de integratie van business en techno-logie als de beste manier zien om hun bedrijfs-doelstellingen te realiseren. “Maximo is bij uitstek een technologie die op dit scheidsvlak wordt ingezet.”, zegt Martin van Capelleveen, Practice Leader Asset Management van Sogeti.

VOORDELENDe samenwerking met GEMBA heeft daarom grote voordelen voor Sogeti. GEMBA is de enige Triple A partner Maximo in het VAR-segment (Value Added Reseller). Sogeti behaalt volgende maand naar alle waarschijn-lijkheid haar Triple A status Maximo als enige partij in het CSI-segment (Consultants & Sys-tem Integrators). “De samenwerking met een partner als Sogeti biedt GEMBA de mogelijkhe-den om grotere accounts te bedienen”, zegt directeur Jack Lok. Gemba is een organisatie

met ruime ervaringen op het gebied van implementatie van Asset & Servicemanage-ment systemen en is prefered partner van IBM. “Samen zijn we vanaf nu in staat om de com-plete dienstverlening op Asset Management te leveren en dat kan alleen maar voordelen opleveren voor onze klanten en beide part-ners”, aldus chief sales officer Bart Hendriks van Sogeti. De combinatie van Sogeti en GEMBA start met een kleine zestig specialisten in Maximo en is de organisatie zo ingericht dat er snel opgeschaald kan worden naar het niveau waarmee elke klantvraag kan worden inge-vuld. De overeenkomst geldt in beginsel voor de Nederlandse markt.

ONDERHOUDBedrijven beschikken met Maximo over opti-male mogelijkheden om onderhoud en beheer van vooral kapitaalgoederen te opti-maliseren en de levensduur van deze waarde-volle apparatuur te verlengen. Het programma biedt een complete webgebaseerde oplos-sing, die overal in de organisatie gebruikt kan worden, ook mobiel.

Van Capelleveen: “Ondernemers kunnen met Maximo hun primaire processen verbeteren. Door juist onderhoud van de apparatuur en het voorkomen van uitval verleng je de levens-duur van de apparatuur en voorkom je dat het productieproces stil komt te liggen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een duur wagenpark. Door de auto’s beter te onderhouden, is het bij verschillende ondernemingen mogelijk geble-ken om bijvoorbeeld vervanging van voertui-gen met enkele jaren uit te stellen. Dat kan heel veel geld opleveren.”Sogeti investeert al langer in Maximo. Vorig jaar werd twee miljoen euro uitgetrokken om medewerkers op te leiden in drie opkomende technologieën: Enterprise Content Manage-ment & Workflow, Asset Management en Test Data Management & archiving.

[email protected]

Sogeti nederland en gemBa hebben een partnerovereenkomst

gesloten voor dienstverlening op onderhoudsmanagement

met IBm maximo. Door de samenwerking ontstaat de grootste

– en mogelijk de beste – combinatie in de markt voor asset

management.

www.gemBa.nl

3

What’S UP?

Triple A connectie!

SOgeTI en gemBa Samen verDer meT IBm maxImO

CSO Bart Hendriks (links) van Sogeti schudt Jack Lok van GEMBA de hand.

Page 4: Realit 01 2010

What’S neW?

4

Nieuw netwerk-platform verbindt 20.000 werknemers

Sogeti favoriet adviesbedrijf

Sogeti beste werkgever 2009

Sogeti heeft voor het nieuwe sociaal netwerkplat-form IBM Lotus Connection 2.5 gekozen om

haar 20.000 werknemers verspreid over 200 kantoren in veertien landen met elkaar in

contact te brengen. Sogeti, dat ook deel-neemt aan het bètaprogramma Lotus Con-

nections, heeft voor deze tool gekozen na een uitgebreide analyse waarin alle beschikbare opties onder de loep zijn genomen. Sogeti is één van de eerste bedrijven ter wereld dat gebruik gaat maken van de bijgewerkte versie van het krachtige samenwerkingsplatform van IBM. “Onze mensen zijn ons waardevol-ste bezit. Als multinational met 20.000 werknemers verspreid over een gebied van India tot aan de VS hadden we een krachtige tool nodig om onze mensen te verbinden en ze te voorzien van een soci-aal platform waarmee ze informatie kunnen delen en kunnen samen-werken”, zegt Luc-François Salvador, Chairman en Chief Executive Officer van de Sogeti Group. “We hebben gekozen voor Lotus Con-nections omdat het een krachtig samenwerkingsplatform is dat meer mogelijkheden biedt dan alleen het delen van documenten.”

Sogeti is door het zakenblad Incompany tot beste werk-gever van 2009 gekroond. De ICT-dienstverlener won ook de prijs voor beste werkgever in de ICT-sector en werd tweede in de top 10 van interne reputatie.

Volgens hoofdredacteur René Gerhardus van Incompany zijn de prijzen in de eerste plaats een beloning voor de bedrijfs-filosofie van Sogeti. “Ze hebben gedurende de crisis gekozen voor het samen-uit-samen-thuismodel en dat zorgt voor tevre-denheid bij de werknemers.”“Wij hebben als directie zo snel mogelijk onze crisisaanpak gecommuniceerd”, vertelt chief financial en operational officer Ronald Spaans van Sogeti. “We hebben meteen duide-lijk gemaakt dat we er alles aan zouden doen om samen de recessie door te komen, maar we hebben ook offers gevraagd van de medewerkers. De communicatie met de medewerkers is open en transparant verlopen.” Baan-zekerheid is volgens Incompany hét argument om medewer-kers in deze tijd te overtuigen. Bedrijven in de top 25 konden dit allemaal bieden.

De score van Sogeti is opmerkelijk, omdat in de ICT-sector de tevredenheid van medewerkers, net zoals bij banken, mediabedrijven en zakelijke dienstverleners, over het algemeen daalt. Gerhardus: “De grote onzekerheid over hun toekomst zorgt ervoor dat de kloof tussen de werkvloer en directies groeit. Bij veel verliezende bedrijven zie je schrijnend lage rapportcijfers voor de transparantie, flexibili-teit en waardering die werknemers ervaren.”

Ronald Spaans, tweede van links, blij met de prijs. Rechts Incompany

hoofdredacteur René Gerhardus.

Sogeti/Capgemini is de favoriet onder de Nederlandse ICT-adviesbedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Computable onder 3164 ICT’ers. Hen werd een lijst voorgelegd van de veertig grootste ICT-adviesbedrijven in ons land. De selectie werd gedaan door Mazars Berenschot op basis van openbare financiële gegevens uit 2008.

Page 5: Realit 01 2010

5

Peter van Wees stoptPeter van Wees stopt met skeleton. Hij vindt het na tien jaar mooi geweest. Hij is afgelopen zomer getrouwd en wil meer tijd aan zijn werk besteden. Peter trekt al jaren rond met een bedrijfsbus van Sogeti om deel te kunnen nemen aan wedstrijden en is daardoor vaak lang van huis. In zijn laatste seizoen hoopte hij zich te kwalifi-ceren voor de Olympische Spelen in Vancouver, maar dat is niet gelukt. Hij sluit niet uit dat hij over enkele jaren terugkeert in de sport als coach.

www.tpinext.nl

What’s Next? TPI® NEXT!De TMap® Dag die Software Control heeft gehouden in Hotel van der Valk in Vianen stond geheel in het teken van alles wat met TMap® en TPI® te maken heeft. Het hoogtepunt was de lancering van onze nieuwste testpublicatie TPI® NEXT - Business Driven Test Process Improve-ment tijdens het plenaire ochtendpro-

gramma. Het (Engelstalige) boek is geba-seerd op een nieuw TPI-model en bevat een uitgebreide update van Sogeti’s oorspronkelijke TPI®, een methode die de volwassen-heid van het testproces van organisaties beoordeelt. Het nieuwe model is gevalideerd door uitgebreide field tests bij klanten. Frank Pellens van Rabobank International kreeg het eerste exemplaar door Nijs Blokland, divisiedirecteur SC, uitgereikt. Rabobank Inter-national is een van de organisaties waar, na de field tests, als eerste een TPI NEXT assessment wordt afgenomen. Het boek TPI® NEXT - Business Driven Test Process Improvement (ISBN nummer: 90-72194-97-7) wordt uitgegeven door specialist in IT uitgaven Tutein Nolthenius en is verkrijgbaar bij geselecteerde boekhan-dels of via www.utn.nl.

Prijsuitreiking bij Sogeti De stichting Women in IT heeft onlangs bij Sogeti in Vianen awards uitgereikt aan vrou-welijke rolmodellen. De awards gingen naar Sebnem Arslan (vrouwelijk talent in de ICT), Marije van den Berg (vrouwelijke collega in de ICT) en Anneke Burger (vrouwelijke manager in de ICT). Zowel Van den Berg (33) als Arslan (29) kozen bewust voor een carrière in de ICT-sector. De jury prees Arslan om haar technisch inzicht en passie voor het vak en Van den Berg om het actief delen van haar kennis.

Handtekening onder duurzame afspraak

Op het Greening the Enterprise congres in Utrecht hebben Easynet en Sogeti onlangs het MJA-convenant ondertekend in bijzijn van Michel Verhagen, plaatsvervangend Directeur-

ICT&Toepassing bij het Ministerie van EZ. Dit gebeurde tijdens het jaarlijkse congres voor CIO’s en IT managers, Greening the Enterprise 3.0, over Duurzame ICT. De meerjarenafspraak energie-efficiëntie (MJA) is een convenant tussen de overheid, IT-bedrijven en brancheorganisatie ICT~Office over het terugdringen van het energieverbruik in de IT-sector. Deelnemers willen hun energie-efficiëntie jaarlijks met gemiddeld 2% verbeteren en zo in 2020 een verbetering van 30% ten opzichte van 2005 hebben gerealiseerd. [email protected]

Foto: René Speelman, Ronald Spaans, Michel Verhagen, plaatsvervangend Directeur-

ICT&Toepassing bij het Ministerie van EZ, Sylvia Roelofs, Algemeen Directeur ICT~Office.

Duurzaamheid volgens SogetiVerspilling voorkomen en verantwoordomgaan met mens en milieu.

De ondervraagde ICT’ers wezen in de lijst van veertig grootste dienstverleners als top vijf van hun favoriete adviesbedrijven Capgemini/Sogeti, Atos Origin, Micro-soft, IBM en HP aan. Dat Sogeti en Capgemini samen op de eerste plaats staan, heeft een financiële oorzaak. Doordat moedermaatschappij Capgemini de cijfers van dochter-onderneming Sogeti consolideert in de jaarcijfers, is het niet mogelijk Capgemini als zelfstandige onderneming in dit onderzoek mee te nemen. Daardoor werden de twee bedrijven als de eenheid ‘Sogeti/Capgemini’ aan de deel-nemers van het onderzoek voorgelegd.De selectie van de veertig grootste adviesbedrijven, die de basis vormt voor het onderzoek van TNS Nipo naar de populariteit van deze bedrijven, is gedaan door Mazars Berenschot Corporate Finance op basis van omzetgege-vens van ICT-bedrijven die ICT-advisering als hoofdbe-drijfsactiviteit hebben. Deze omzetgegevens zijn gehaald uit openbare bronnen, waaronder jaarverslagen en gegevens van de Kamer van Koophandel.

(bron Computable)

Page 6: Realit 01 2010

What’S next?

6

Jan Hoogervorst

Professor in Lissabon Sogetist Jan Hoogervorst is onlangs benoemd tot associate

professor aan de Technische universiteit van Lissabon in het

vakgebied enterprise governance en enterprise engineering.

reden genoeg om hem te vragen hoe hij in Lissabon terecht-

gekomen is en wat het vakgebied enterprise governance en

enterprise engineering inhoudt.

WaT HOUDT jE fUNCTIE IN LISSabON IN?Hoogervorst: “Dat houdt in dat ik een deeltijd hoogleraarschap heb. Het is de bedoeling dat ik een aantal malen per jaar naar Lissabon ga om colleges te geven. Ik mag me nu ook pro-fessor noemen. Studenten spreken me daar aan met professor. Ik moet nog wel even wen-nen als iemand ‘dear professor Hoogervorst’ tegen me zegt.”

HOE bEN jE IN LISSabON TERECHT gEkOmEN?Hoogervorst: “Ik was al verbonden aan de Technische Universiteit in Delft waar ik colle-

van Enterprise Governance en Enterprise Enginee-ring. Dit doe ik aan de vakgroep Computer Science and Engineering en daarbinnen aan het Centre for Organisational Design and Engineering. Dit Centre heeft de focus op het formeel ontwerpen van organi-saties. Als je die term overigens ergens laat vallen, schrikt men zich dood. Het kan toch niet zo zijn dat ingenieurs zich gaan bemoeien met het ontwerpen van organisaties? Dat beeld moet nodig genuan-ceerd worden, vind ik. Behalve dat lesgeven ga ik promovendi begeleiden en nieuw onderzoek doen. Deze twee activiteiten liggen nauw in elkaars ver-lengde.”

jE VakgEbIED IS DaT VaN ENTER-PRISE ENgINEERINg. kUN jE IN HET kORT UITLEggEN WaaR DaT VOOR STaaT?Hoogervorst: “Dat begint bij het begrip enterprise. Dat is een samenhangend (sociaal) geheel van dingen met een doel. Wil een enterprise effectief en efficiënt functioneren, dan moet zo’n enterprise samenhang en integratie vertonen. Die komen er niet vanzelf. Daar is besturing (governance) en ontwerp voor nodig. Je zou Enterprise Engineering kunnen zien als een benadering die zorgt dat een bepaalde gewenste manier van opereren van een organisatie tot stand wordt gebracht. Een mooi voorbeeld vandaag de dag is de beloningsstructuur van organisaties. Die heeft in sommige sectoren tot perverse consequenties geleid. Wil je die voorko-men, dan moet je die beloningsstructuren aanpas-sen, dat wil zeggen (her)ontwerpen. Als een organi-satie gaat voor klantgerichtheid en je meet alleen de productiviteit, dan heb je een conflict. Dergelijke conflicten komen veel voor. Er is heel veel literatuur die aantoont dat er een schromelijk gebrek is aan samenhang en integratie. Dat leidt vervolgens weer tot falende strategische initiatieven en het tekort-schieten in wendbaarheid van organisaties. Als je wendbaarheid wil, moet je dat bewust ontwerpen. Enterprise Engineering gaat dus over het bewerk-stelligen van samenhang en integratie.”

ENTERPRISE ENgINEERINg IS EEN RELaTIEf jONg VakgEbIED. WaaR STaaT HET VOLgENS jOU OVER 10 jaaR?Hoogervorst: “Er is een groeiende interesse voor Enterprise Engineering in de wetenschap en ook bij organisatieadviesbureaus. Het zou interessant zijn als in de loop van de komende jaren de traditionele organisatiewetenschap geïntegreerd zou worden met de IT-ontwerp praktijk.”

ges gaf en met promovendi contact had. Een van die promovendi kwam uit Lissabon en via hem is het contact ontstaan met een hoog-leraar uit Lissabon. Deze had vergelijkbare ideeën op het gebied van Enterprise Enginee-ring en het klikte ook persoonlijk. Van het één kwam het ander. Na een paar gastoptredens in Lissabon werd ik gevraagd als associate professor. Men wil in Lissabon het vakgebied van Enterprise Engineering en mijn manier van denken daarbinnen, introduceren.”

WaT ga jE DOEN IN LISSabON?Hoogervorst: “Een drietal dingen. Op de eerste plaats lesgeven aan studenten op het gebied Te

kst:

Mar

tin v

an d

en B

erg

Page 7: Realit 01 2010

APRIL

MEI

JUNI

What’S haPPening?

Nadere informatie over het programma en locaties en de nieuwste events: evenementen.sogeti.nl.

MAART

7

WaT bETEkENT jE NIEUWE fUNCTIE VOOR SOgETI EN HaaR kLaNTEN?Hoogervorst: “Daar liggen interessante kruisbestui-vingen voor het oprapen. Sogeti, en daarmee ook haar klanten, krijgen toegang tot interessante con-cepten. Voor Sogeti betekent het dat ze haar klan-ten een geïntegreerd perspectief op verandering kan aanbieden. Een perspectief waarin de dingen die Sogeti doet op een samenhangende manier worden gepresenteerd. Maar hier hoeft het niet bij te blijven. Sogeti kan dit ook toepassen en vanuit het Enterprise Engineering vakgebied haar klanten adviseren. Bij het realiseren van samenhang en integratie speelt natuurlijk ook Enterprise Architec-tuur een belangrijke rol: een thema waarvoor Sogeti een sterke competentie in huis heeft.” [email protected]

Jan Hoogervorst schreef over Enterprise Engineering het boek Enterprise Governance and Enterprise Engineering ISBN 978-3-540-92670-2 dat is uitgegeven door Springer.

Jan HOOgervOrST:

“er IS een grOeIenDe

InTereSSe vOOr

enTerprISe engIneerIng In

De weTenSCHap.”

AGENDA

18 MAART 2010Seminar TPI® NEXT: meer rendement uit uw testorganisatieGroningen

25 MAART 2010HIC (Het Infrastructuur Congres) 2010: Get ready for change! Nieuwegein

25 MAART 2010SocialStrategyTalkAmsterdam

30 MAART 2010Sharepoint EventCentraal in Nederland

25 MEI 2010Pronto-evenementCentraal in Nederland

8 JUNI 2010VINT SymposiumBussum

7 APRIL 2010TPI® NEXT TopicsCentraal in Nederland

8 EN 9 APRIL 2010VNSG CongresMaastricht

13 APRIL 2010Applicatiebeheer bij de overheidCentraal in Nederland

14 APRIL 2010De Intelligente Organisatie- TeamparkCentraal in Nederland

15 APRIL 2010Identity and Access ManagementCentraal in Nederland

20 APRIL 2010Improving the business value of IT: Goed opdrachtgeverschapHouten

21 APRIL 2010Dutch Testing ConferenceBussum

27 APRIL 2010Microsoft Dynamics –XRM EventCentraal in Nederland

Page 8: Realit 01 2010

What’S Working?

Mexicaanse griep zorgt voor versnelling digitalisering

8

Dit

artik

el is

ook

gep

ublic

eerd

in Z

Net

wer

k

De wereld wordt hoe langer hoe digitaler,

maar toch nemen sommige papieren dossiers

er ruim hun tijd voor om te verdwijnen.

een sprekend voorbeeld is de bestelling van

influenzavaccins en de declaraties van de

vaccinaties in het kader van het nationaal

programma grieppreventie (npg). maar door

de mexicaanse griep werd het proces plotse-

ling sterk versneld.

Page 9: Realit 01 2010

“De papieren bestelling en declaratie lopen wel goed, maar we wilden graag met de tijd meegaan en we gaan ervan uit dat de ont-wikkeling van een applicatie voor deze activi-teiten wel degelijk meerwaarde zou hebben”, zegt Marie-Louise Heijnen, programmacoör-dinator griepvaccinatie bij het RIVM. “Het kan de handelingen efficiënter maken voor de huisarts, omdat hij niet ieder jaar alle infor-matie opnieuw hoeft in te vullen en naar de postbus hoeft te lopen. En het aantal fouten

zal dalen. Ook de digitalisering van de con-trole op de aangeleverde gegevens zal effi-ciency in de hand werken.”

VOORDEELBijkomend voordeel van de ontwikkeling van een applicatie, is het feit dat die de huisartsen meer keuzemogelijkheden biedt in de aflevermomenten van de griepvaccins. In de applicatie kan hij, afhankelijk van de vaccinvoorraad, een afleverdag kiezen. “Dat is een stimulans om sneller te bestellen”, zegt Heijnen, “hoe eerder de bestelling, hoe groter de keuzemogelijkheid.” Aan de opzet van zo’n applicatie worden strikte eisen gesteld.Die moet in de eerste plaats een bijzonder hoge mate van betrouwbaarheid kennen en daarnaast gebruiksvriendelijk zijn. “Eigenlijk moet het nog gemakkelijker voor de huisarts zijn dan de papieren versie”, zegt Heijnen. “Hij moet het heel intuïtief kunnen invullen. Een cursus moet niet nodig zijn, want dat is het laatste waarop de drukbe-zette huisarts zit te wachten.” Voor het ont-wikkelen van de applicatie werden verschil-lende offertes aangevraagd. Toen het op basis hiervan aankwam op het analyseren van de prijs/kwaliteitverhouding bleek Sogeti de beste papieren te hebben.“De financiën waren natuurlijk een issue, maar we wilden vooral een partner die ons probleem begrijpt en met ons meedenkt”, zegt Heijnen. “En dat maken de mensen van Sogeti ook waar. Ze houden zich heel strikt aan de afspraken, leveren op tijd, signaleren problemen, vragen door, denken mee en zijn flexibel. En de lijnen zijn kort en helder.”

HUISaRTSBewust is ervoor gekozen om al direct vanaf het begin huisartsen bij het ontwikkelproces te betrekken. Een aantal verschillende huis-artspraktijken (solisten, duopraktijken, groepspraktijken, gezondheidscentra en dergelijke) werd benaderd om mee te den-

ken over de opzet van de applicatie en om deze mee te testen. Esther de Koning, con-tractmanager bij Sogeti vertelt: “Je kunt zo’n applicatie helemaal bouwen en dan aan je opdrachtgever voorleggen, of je kunt steeds kleine stukjes voorleggen en vragen of dit is wat de opdrachtgever wil. Wij kie-zen voor het laatste. Het voorkomt dat grote bijsturingen achteraf nodig zijn. Wel kom je soms toch nog voor rare verrassingen te staan, bijvoorbeeld over hoe ingewikkeld mensen het werken met een applicatie ervaren. Een sprekend voorbeeld hiervan is het gebruik van een wachtwoord dat je aan een gebruiker verstrekt. Mensen blijken daarin nogal eens fouten te maken, vooral in letters en cijfers die op elkaar lijken. Je kunt dit wel oplossen door simpeler wacht-woorden te gaan gebruiken, maar dat gaat ten koste van de veiligheid. Dus hebben we onze wachtwoordgenerator zo aangepast dat de o, de 0, de i en de 1 niet meer voor-komen. Zo kun je een applicatie gebruiks-vriendelijker maken.”Het was een bijzonder project waarbij veel partijen betrokken waren. Het RIVM en de Stichting NPG zijn de opdrachtgevers, maar ook Nederlands Vaccinatie Instituut was erbij betrokken. De projectleiding werd in handen gegeven van ConQuaestor, dat ervoor zorgt dat de benodigde bijdragen van iedere partij tijdig en goed op elkaar aansluiten.

PaNDEmIEEn toen was daar ineens nieuwe influenza A. Paniek? Heijnen: “Nee, dat niet. We waren al jaren bezig met de voorbereiding van een pandemie en wisten dat die een keer zou komen. Gelukkig werd het virus snel geka-rakteriseerd en wisten we dus ook dat er eind oktober een vaccin zou zijn. Maar dan sta je wel ineens voor de situatie dat de huisarts dit vaccin ook op korte termijn moet kunnen bestellen, bovenop het gewone vaccin waarnaar de vraag natuurlijk ook gewoon bleef bestaan.” De betrokken partijen waren huiverig om de nieuwe applicatie al voor de bestelling van de Nieuwe Influenza A vaccinatie in te zetten, omdat die applicatie nog in de testfase verkeerde. “Maar we heb-ben het uiteindelijk toch aangedurfd”, zegt Heijnen, “en niet alleen voor de bestelling, maar ook voor de declaratie. Beide waren gelukkig al getest en werkten goed.” Achteraf zegt ze heel blij te zijn dat ervoor is gekozen de applicatie zo snel aan te passen en te gebruiken. “We wisten wat we aan elkaar hadden”, zegt ze. “Daarom konden we het snel regelen.” En snel ging het zeker. “We hebben het in pakweg anderhalve week voor elkaar gekregen”, zegt De Koning van Sogeti. “Het was snel schakelen, maar het was gelukkig een project dat tot de verbeelding sprak. Mensen waren hierom bereid ’s avonds en in het weekend door te werken.”

HOE VERDER?De laatste ontwikkeling is een aanvulling op het systeem waarbij de huisarts twee vra-gen voorgeschoteld krijgt om op basis van real-time monitoring een schatting te kun-nen doen van de opkomst voor de vaccina-tie. “Het is heel weinig werk voor de huisarts op het moment dat hij toch al inlogt om vaccins voor de tweede vaccinatieronde te bestellen”, zegt Heijnen. Begin 2010 wordt het systeem met een groep huisartsen ver-der getest, waarna het vanaf mei gebruikt gaat worden voor de bestelling en declara-tie in het kader van de jaarlijkse seizoens-griepvaccinatie.

[email protected]

“ we wILLen een parTner

DIe meT OnS meeDenkT”

9

Page 10: Realit 01 2010

What’S cooking?

10

DYA Dag altijd een spannende mixDe DYa Dag is een groot evenement van Sogeti waar medewerk-kers veel tijd en energie insteken. management Consultant marlies van Steenbergen vertelt haar persoonlijke ervaringen.

Sogeti-Directeur Marc Ramselaar spreekt de zaal toe. De Dya Dag in ’t Spant! werd druk bezocht.

De presentatie van Marlies van Steenbergen.

Page 11: Realit 01 2010

11

De DYA Dag, die onlangs weer is gehouden, is een evenement waar ik altijd weer naar uit kijk en met veel plezier aan deelneem. Het is een leuke mix van presentaties en van gedachten wisselen met andere archi-tecten en architectuur geïnteresseerden. Meestal heb ik wel een rol in de workshops die traditioneel in de middag plaatsvinden. Dit keer was het echter een extra spannende DYA Dag voor me, omdat ik zelf een presen-tatie mocht geven in het plenaire ochtendprogramma. Voor 400 man je verhaal mogen doen is natuurlijk een prachtige, maar toch ook wel enigszins spannende, gelegenheid.

Ik mocht de afsluiter zijn na drie ‘recht uit de praktijk’ verhalen over wat architectuur een succes maakt. Wouter Schmitz, Hoofd Architectuur bij ABN AMRO, Michael Kimman, VP IT Strategy en Program Management en Pieter Janssen, Chief Architect, beide bij Air France KLM en Jaap van den Berg, Manager Informatie Management bij OCW-DUO vertelden ieder over wat in hun organisaties de succesfactoren voor architectuur blijken te zijn en waarom. Dat zijn factoren als beeldend communiceren, wat Wouter Schmitz heel aansprekend deed in zijn presentatie, samen-werking in teams, rekening houden met cultuurverschillen, ontmoetin-gen tussen verschillende partijen mogelijk maken, goede sturing en precies de juiste hoeveelheid informatie communiceren (en niet “dat onsje meer”, zoals Jaap van den Berg het zo fraai verwoordde). Deze vrij droge opsomming doet overigens geen recht aan de presentaties. Ik merkte dat ik, ondanks het feit dat ik normaal toch wel enigszins afge-

leid ben als ik zelf nog een verhaal moet houden, nu gewoon geboeid zat te luiste-ren. Ik denk dat het kwam omdat de sprekers overduide-lijk en openhartig vanuit hun eigen ervaring en beleving vertelden. Het was herkenbaar en het was bruikbaar.

ONDERbOUWINgNa deze inkijkjes in drie keukens, was het opeens half twaalf en stond ik zelf op het podium. Inmiddels ook wel verlangend om mijn verhaal te vertellen. Ik heb de afgelopen jaren de kans gekregen om, in samenwer-king met Universiteit Utrecht, onderzoek te doen naar de effectiviteit van architectuurpraktijken en greep deze DYA Dag aan om over de eerste resultaten van dat onderzoek te vertellen. Op basis van zowel intensieve case studies als een benchmark van bijna zestig organisaties kom ik tot een aantal succesfactoren die mooi aansluiten bij de eerdere verhalen.Zoals eerder op de ochtend al naar voren kwam, kan het belang van samenwerking tussen architecten niet genoeg benadrukt worden en dat wordt onderschreven door het onderzoek. In de praktijk komen we nog te veel organisaties tegen waar de architecten onderling lopen te

kissebissen en ruzie maken in plaats van eenduidigheid en samenhang uit te stralen. Dat kan toch echt niet! Een van de middelen voor het bevorderen van samenwerking, naast het noodzakelijke simpelweg met elkaar praten, is het gebruik van raamwer-ken en repositories als verbindingsmiddel tussen verschillende discipli-nes. De zogenaamde ‘boundary objects’ (een term om een keer op te googlen). Verder blijkt uit het onderzoek dat het bouwen van een Archi-tecture Effectiveness Model een goede manier is om de bijdrage van architectuur aan de business doelstellingen helder in kaart te brengen.

Verschillende organisaties hebben verschillende doelstellingen en dat stelt andere eisen aan de architectuurfunctie. Heel herkenbaar vind ik zelf het resultaat van de analyse van 56 toepassingen van de DYA vol-wassenheidsmatrix in de periode 2005 – 2008 waaruit een aantal alge-mene sterke en zwakke punten van architectuurpraktijken te halen zijn. Hieruit blijkt dat in de onderzochte organisaties de afstemming van architectuur met het ontwikkelproces over het algemeen veel aandacht krijgt, bijvoorbeeld door een PSA op te stellen, maar dat de bewaking of de projecten uiteindelijk ook daadwerkelijk volgens de architectuur opleveren veel te wensen overlaat. Oftewel: architecten geven projecten kaders mee, maar verliezen daarna hun interesse. Ook mist in de onder-zochte organisaties veelal de relatie tussen de gemaakte architectuur-keuzes en de businessstrategie en -doelstellingen: architecten besteden wel aandacht aan ‘de dingen goed doen’, maar vergeten te checken of ze de goede dingen doen. Al met al blijkt er nog wel wat te verbeteren te zijn in architectuurland. Werk aan de winkel dus!

[email protected]

WEDEROm EEN SUCCESVOL EVENEmENT

Sogeti wil met de DYA Dag de deelnemers een interessante en nuttige dag bieden die inspireert om er in de eigen praktijk weer eens een tandje bij te zetten. Gezien de gemiddelde 8 die de dag in de evaluaties heeft gekregen, kunnen we met recht spreken van een succesvolle negende DYA Dag. Iets wat ik persoonlijk geheel onderschrijf. Op dus naar de volgende DYA Dag op 8 februari 2011.

Wilt u de presentaties van de DYA Dag bekijken, dan kunt u die vinden op www.sogeti.nl, onder events/impressies.

Wilt u zelf uw steentje bijdragen aan de wetenschap, dan kan dat ook, graag zelfs. U vindt op www.dya.info een uitnodiging om mee te doen aan een survey van Sogeti, CBS en Universiteit Utrecht, naar het gebruik van enter-prise architectuur in projecten. Leuk om eens in te vullen.

De Dya Dag in ’t Spant! werd druk bezocht. Workshops in de middag.

“ verSCHILLenDe

OrganISaTIeS HeBBen

verSCHILLenDe

DOeLSTeLLIngen”

Page 12: Realit 01 2010

12

What’S the Story?

Welkom in de ‘bitseconomie’

Fast forward weg uit de crisisOm weg te komen uit de huidige economische crisis is meer

nodig dan de zaak stabiliseren en dan de oude draad weer

oppakken.

Deze draad blijkt namelijk behoorlijk versleten te zijn. De slijtage wordt duidelijk als we de alternatieven gaan bekijken hoe we de pro-ductie beter en efficiënter kunnen organise-ren: virtueel teamwerk of in de file naar kan-toor, open innovatie via internet of blind staren op de eigen R&D, cloud computing of een eigen serverpark in de lucht houden, virtuele powerplants of alle olie opstoken. De weg uit de crisis van de 21e eeuw luidt dan ook ‘fast forward’: alle digitale mogelijkheden inzetten voor een efficiëntere economische samenleving.

DE VIjfDE CRISISDit betekent een trendbreuk met het verleden. Het is niet de eerste keer in de geschiedenis dat zo’n breuk zich voordoet. Alle keren ging daar een grote financiële en technologische crisis aan vooraf.Het is al een paar maal eerder voorgekomen dat een financiële crisis een trendbreuk inleidde. De nieuwe trend die werd opgepakt had dan te maken met het versneld in gebruik nemen van een nieuwe technologie. We heb-ben het hier over echte grote doorbraken zoals stoommachine, treinen, olie en elektriciteit, dat soort zaken. Nu is het de digitale doorbraak van computers, internet en de cloud. Deze

technologieën verstoren de dagelijkse gang van zaken, zowel in het echte leven als op de financiële markten. Uiteindelijk is het verhaal heel simpel, wie niet overstapt op de stoom-machine, de olie en de cloud gaat ten onder. In retrospectief is dat natuurlijk makkelijk praten, maar als men midden in zo’n verandering zit, houdt men vaak uit nostalgie of onwetend-heid vast aan ‘de oude draad’. Dat moment hebben we even gehad begin deze eeuw, na de dotcom-crisis. Toen kreeg de digitale eco-nomie de schuld van alles en was de weg vooruit de terugkeer naar de oude economie. Nu zien ondernemers en overheden nieuwe mogelijkheden om digitaal goedkoper en beter te produceren. De twee crises van dit decennium samen, de technologische- en de financiële crisis, luiden het nieuwe tijdperk in van de ‘bitseconomie’, de economie waarin virtualiteit de boventoon gaat voeren. De crises uit de vorige eeuwen luidden een ander soort economie in: water-, stoom-, staal- en olie-, de vier industriële economieën uit het atomentijdperk (zie kader).

IN VIER STaPPEN ER DOORHEENHet crisisverloop van de ene naar de andere economie is tot nu toe altijd in vier stappen gegaan. Als het verleden zich gaat herhalen

zouden we hieruit het verloop van de huidige crisis kunnen voorspellen: eerst een manie, dan in therapie en een comeback van de Staat en tot slot de weg uit de crisis vinden.

faSE 1: DE INfRaSTRUCTUURmaNIE Techno-financiële crises begonnen 250 jaar geleden met de gekte rond het graven van kanalen in Engeland. Ook wel de ‘kanalen-manie’ genoemd. Daar ontdekte men dat voor een snellere transport van A naar B een markt bleek te zijn. Nieuwe bedrijven roken kansen en gesteund door de bankiers begon men in rap tempo overal kanalen uit te bag-geren.

Banken en start-ups waren de vliegwiel van economische groei en innovatie. Dat gaat een paar decennia allemaal goed. Snel geld ver-dienen werd de norm. Als je er niet aan mee-deed werd je voor dombo uitgemaakt. Dan klapt de markt, met een financiële en techno-logische crisis als resultaat. Logisch. Niemand zat namelijk nog te wachten op nog meer kanalen. Het werk was ‘af’ zogezegd. Er is een infrastructuur aangelegd waar de gehele economie nu blijvend profijt van kan trekken.

faSE 2: THERaPIETherapie is nodig om weg uit de crisis te komen. Zeker voor de banken, die een onder-geschikte rol moesten gaan spelen. In plaats van het zoveelste kanaal te financieren, moest het geld nu naar bedrijven als Wedge-wood en tal van anderen die dankzij de D

it ar

tikel

is o

ok g

epub

licee

rd in

Ban

king

Rev

iew

.

Page 13: Realit 01 2010

What MeanS?

kanalen hun productie en afzet konden gaan optimaliseren. Innovatie en groei komt inmiddels niet meer van de start-ups en banken maar nu van de productiebedrijven en de Staat.

faSE 3: INTELLIgENTE COmEbaCk VaN DE STaaT De Staat – die in de eerste fase een onderge-schikte rol speelde – wordt nu, samen met bedrijven als Wedgewood het vliegwiel. De intelligente comeback van de Staat wordt het wel genoemd in zo’n periode van verwar-ring. Want die gaat, na het stabiliseren van de financiële markten, nadenken over een nieuwe rol. De Staat komt met nieuwe regels om ‘de economie in de breedte’ en het welzijn van de bevolking te verbeteren. Afschaffen van de kinderarbeid en invoering van minimum-loon bijvoorbeeld zijn bijproducten uit eer-dere crises.

faSE 4: WEg UIT DE CRISISIn het centrum van de crisis heerst vertwij-feling en komen de vragen. Iedere speler denkt na en handelt uiteindelijk met een blik naar de toekomst. Als de geschiedenis zich gaat herhalen, ligt het recept voor de recessie in de infrastructuur die we net

hebben gebouwd. En dat is het internet, het wereldwijde web, de iPhones en Androids, virtuele werkplekken, sociale media, virtuele productie- en simulatiemo-gelijkheden, en de informatiesamenleving als geheel. Want de informatiesamenleving kan natuurlijk pas echt op stoom komen als de wereldbevolking in groten getale aan het net hangt en al van jongs af aan de ‘digitale’ wereld met de paplepel krijgen ingegoten. En let wel, het startschot van het wereldwijde web en de grafische browser was nog maar twintig jaar geleden.

NIET TERUg maaR VOORUITDus niet terug naar de oude economie, zoals we begin deze eeuw even dachten, maar uiteindelijk versneld naar de nieuwe bits-economie. En dat is simpelweg het in gebruik nemen van wat er in de tijd van de hype gebouwd is. Kanalen gebruiken, met de trekschuit nieuwe materialen laten aanruk-ken en nieuwe markten aanboren. Internet, het mobiele netwerk en clouds gebruiken om goedkoper en dichter op de huid van de klant te leveren.

[email protected]

Lees verder op pagina 14: Overstappen naar nieuw kennistijdperk

13

Vijf golvenKANALENECONOMIE1771 Industriële RevolutieKanalen, machines, fabrieken

STOOMECONOMIE1829 Stoom, kolen, ijzer, treinen

STAALECONOMIE1875 Staal en zware industrieChemie, elektrisch, scheepvaart

OLIE-ECONOMIE1908 Massa productieOlie, auto, petrochemie

BITSECONOMIE1971 ICT en telecommunicatieData, communicatie, virtualiteitComputers, internet, mobiele telefoons

ICT heeft de toekomstCraig Mundie, Chief Research and Strategy Officer bij Microsoft, maakte het punt laatst op Harvard University. Nano- en biotechno-logie houden prachtige beloften in voor de toekomst, maar zonder ICT-innovatie slaan zulke nieuwe disciplines geen deuk in het spreekwoordelijke pakje boter. Hand over hand neemt ze toe – de Virtualisering van de Wereld – en dat is maar goed ook. De uitda-gingen van de 21ste eeuw, zoals energie, klimaat, zorg en onderwijs kunnen niet zon-der.

Die Virtualisering van de Wereld bewerkstel-ligen via enerzijds simulatie en digitale fabrieken, en anderzijds digitale nano-, bio-, informatie- en cognitietechnologie, kortweg NBIC, scheelt niet alleen veel CO2-uitstoot, maar draagt tevens direct bij aan de doel-stelling om de economie en de ecologie uit het roetzwarte industriële tijdperk te tillen naar een schonere toekomst, waarin de mens de ontwikkeling van zichzelf en zijn omge-ving in eigen hand neemt. Tot aan human engineering, bio engineering en geo engi-neering toe, en met alle ethische consequen-ties van dien. Dank zij moderne ICT zijn niet alleen atomen, maar ook genen en neuronen modelleerbaar en manipuleerbaar. Deze onuitputtelijke datamijn moet dit decennium ecologische en economische vruchten gaan afwerpen.

Met haar alfabet van enen en nullen heeft ICT heel letterlijk de toekomst. De crises van de 21ste eeuw helpen daarbij, want baan-brekende innovaties zijn broodnodig om naast energie en klimaat ook de voedsel-, water- en overbevolkingsproblematiek te tackelen. Financieel-economische of Gaia-problemen – de digitale Virtualisering van de Wereld is het meest veelbelovende ant-woord.

Jaap Bloem

Literatuur - www.smart2020.org- www.fourthparadigm.org- www.ibm.com/smarterplanet/us/en/events/

sustainable_development/12jan2010/index.html

Page 14: Realit 01 2010

What’S the Story?

14

Deze overstap naar de bitseconomie is tevens de stap van het

industriële tijdperk naar een nieuw kennistijdperk, met nieuwe

spelregels en nieuwe kenmerken.

Zoals elk verhaal over de toekomst begint ook deze met de disclaimer ‘in het verleden behaalde resultaten’. Maar laten we de geest de vrije loop, dan zouden we deze route uit de crisis kunnen voorstellen.

OVERHEDENHerstructurering van de financiële markt om problemen in de toekomst te voorkomen. Wellicht als de crisis nog een naschok krijgt toch een wereldwijde munt en consensus over wereldwijd toezicht. Stimulering van de bits-economie in optima forma. Komen met nieu-we wetgeving voor ‘trusted clouds’ om de internationale concurrentiepositie voor de bitseconomie te verbeteren. Komen tot de conclusie dat hun nieuwe rol ligt in CO2-reductie en de grote transformatie naar duur-zame energielevering. Zetten versneld in op de noodzakelijke verslimming van het ener-gienetwerk om decentrale levering mogelijk te maken. Stimuleren zodoende de opkomst van virtual powerplants.

DIENSTVERLENERS EN INDUSTRIEVluchten digitaal naar voren om kosten te besparen. Zoveel mogelijk kantoren, invoeren van virtueel teamwerk. Alleen ‘groene’ kanto-ren zijn straks nog in. Productiviteitswinsten blijken vervolgens niet alleen uit kostenbespa-ring, maar ook uit tijdwinst, zoals minder files, efficiëntere communicatie en productiever leiderschap. Bouwen aan betere digitale rela-ties met klanten via sociale media en ontwik-

kelen nieuwe digitale verdienmodellen met software die ook de producten virtueel kan visualiseren en simuleren. Ontdekken ‘innova-tion happens elsewhere’. Zetten in op open innovatie en crowdsourcen met behulp van open datastrategieën.

baNkEN EN VERZEkERINgENSluiten de kantoren en kiezen radicaal voor digitaal om efficiency te bereiken. Gaan ver-der met therapiesessies zoals bijvoorbeeld aangezet door een jonge groep bankiers die zich verenigd hebben in ‘fier’. Beseffen dat in een transparante bitseconomie niets geheim kan worden gehouden. Houden daarom ook producten tegen het licht met de vraag ‘is dit product werkelijk het beste voor de klant?’Worden bepalend in de slag om de produc-tie-innovaties in alle sectoren van de econo-mie. Van nieuwe vormen van digitale gezondheidszorg tot digitale scholen. Werken bij banken blijft uitdagend en vraagt nog steeds om creativiteit, met een accent op het financieren van omslag naar de bits-economie.

gamE CHaNgERSIn alle sectoren van de economie zullen nieuwe bedrijven (zogenoemde ‘game chan-gers’) opkomen die bestaande organisaties en businessmodellen blijven uitdagen. Marktvreemde partijen en trusted clouds die vanuit een nieuw paradigma beter in staat zijn klanten de gewenste dienstverlening te leveren.

Overstappen naar nieuw kennistijdperk

faST, faSTER, faSTESTDe stap van de atomen- naar de bitsecono-mie is misschien niet meer of minder dan een gigantische kennisversnellings- en ken-nisversmeltingsoperatie. De opeenvolging van toekomstige technologische doorbraken zou wel eens zo snel kunnen gaan dat er niet of nauwelijks tijd is voor een therapiesessie of een comeback van welke staat dan ook. Er zijn tekenen dat dit inderdaad aan de hand is. De versmelting van nanotechnologie, biotechnologie en informatie- en communi-catietechnologie (NBIC) luidt deze versnel-ling in. Dat we levens gaan verlengen door regels code bij te schrijven in het menselijk DNA is geen science fiction meer. Dat we door middel van fotosynthese zonne-energie gaan opwekken met bio solar cells is dat evenmin, net als het maken van kunstmatige plastics door middel van enzym-engineering. De industriële economie ligt op ramkoers met de aarde. De bitseconomie moet laten zien dat het slimmer en beter kan: van het opdoeken van inefficiënte kantorennetwer-ken, filerijden en sleetse managementstijlen tot invoering van compleet nieuwe energie- en kennisnetwerken.

Noot De theorie over de samenhang van finan ciële crises en technologische doorbraken is gebaseerd op studies van Nikolai Kondratieff, Joseph Schumpeter en Carlota Perez. Deze crisiseconomen houden zich bezig met de lange golfbewegingen van de econo-mie. Schumpeter spreekt over creatieve destructie in crisistijden, waar bedrijven die het nieuwe para-digma niet oppikken failliet gaan. Carlota Perez voegt aan de theorie van Schumpeter de intel-ligente comeback van de Staat toe.

Page 15: Realit 01 2010

Nieuwe media zorgden in 2009 voor echte nieuwe trends. De belangrijkste: “De bescher-ming van privacy gaat nu nog boven het voortbestaan van de planeet,” aldus Menno van Doorn, directeur van ViNT. Volgens Van Doorn wordt verder de nieuwe positie van Neelie Kroes zwaar onderschat in Nederland. “De Digitale agenda is de belangrijkste porte-feuille die er te verkrijgen is. Europa zal hard aan de slag moeten om digitaal alle grote uitdagingen van de 21ste eeuw te lijf te gaan: van slimmer werken dankzij sociale media tot sneller innoveren om uit de impasses te komen ten aanzien van milieu. Dat een Neder-lander die kar mag gaan trekken, is iets om enorm trots op te zijn.”

“Verder gaat het er om hoe snel je begrijpt dat nieuwe media om een andere strategie vragen. Van Doorn: “Rondom de Mexicaanse griep koos de overheid voor een traditionele publicatie-strategie. Maar het ministerie van Volksgezond-heid had beter kunnen kiezen voor een conver-satiestrategie op drukbezochte fora op internet. Anders verdoe je je tijd met achterhoedege-vechten. De overheid, organisaties en instituten als broadcaster... das war ein mal...”

De Top 10 was net klaar, toen de koningin met haar kersttoespraak kwam. “We konden er niet omheen om haar op nummer 1 te zetten”, aldus Van Doorn. “Dat internet Nederland niet socialer maakt, wordt door twitteraars afge-daan als digitale onkunde van de koningin. Maar ik houd het op digitale onmacht”, zegt Van Doorn. “De koningin mag helemaal niet twitteren of bloggen van premier Balkenende. Als mensen maar wat roepen over het konink-lijk huis mag ze zelf niks terug zeggen. Logisch dat ze de asociale kant van het internet belicht.”

[email protected]

Koningin op 1nIeuwe meDIa TOp 10 van 2009 vOLgenS vInT

voor het tweede achtereenvolgende jaar stelde het verkennings-

instituut nieuwe Technologie (vinT) een nieuwe media top 10

samen over het afgelopen jaar.

Top 10

1 De heftige reacties op de kersttoespraak van koningin Beatrix waarin ze sprak over gevolgen van nieuwe media.

2 Privacy is belangrijker dan klimaat. De slimme energiemeter gaat volgens sommigen een hele kolencentrale uitsparen en rekeningrijden brengt de CO2 uitstoot van auto’s snel terug. De consumentenbond zegt dat de burger niet wil dat er achter de voordeur wordt gekeken. Redonzeprivacy.nl start een actie tegen rekeningrijden.

3 Neelie Kroes heeft als Eurocommissaris voor de digitale agenda wel degelijk de belangrijkste post gekregen in het nieuwe Europarlement. Kroes in De Telegraaf: “De portefeuille is mogelijk creatiever en gaat tot in de haarvaten van de samenleving. Echt een post voor de toekomst.”

4 Overheid kan griepconversatie op internet maar moeilijk in de hand krijgen.

5 Infobesitas; steeds meer mensen krijgen nooit genoeg van informatie en kun-nen niet wachten op status updates vanuit hun omgeving. Tweets, mails en feeds dringen continu ons leven binnen. Het heeft een verslavende werking.

6 Michael Jackson leeft. De dood is geen spelbreker meer voor je carrière als beroemdheid. Dankzij internet houden fans hem levend. Zie de Eternal moonwalk.

7 Rampennieuws is nu overduidelijk het domein van sociale media. Burger-journalisten verspreiden het nieuws vele malen sneller dan traditionele media. Denk bijvoorbeeld aan de aanslag op Koninginnedag waarbij de identiteit van de dader allereerst op Twitter werd achterhaald, de treinramp in Barendrecht, de vliegtuigcrash van Turkish Airlines bij Schiphol. Realtime is de hartslag van onze maatschappij.

8 De affaire Tiger Woods nagespeeld in SIMS en uitgezonden tijdens het jour-naal op de Japanse televisie. Het maakt niet uit of je in het bezit bent van echte beelden. De werkelijkheid kan dankzij allerlei digitale tools simpelweg nagebootst worden, waardoor het niet meer van echt te onderscheiden is.

9 Voetballer Gregory van der Wiel neemt afscheid van Twitter. Afmelden voor Oranje, maar wel een popconcert bezoeken en erover twitteren levert relletje op.

10 No Berlusconi Day; via sociale media georganiseerd protest tegen de Italiaanse president loopt uit tot internationale massademonstratie.

15

What’S the ranking?

Page 16: Realit 01 2010

16

What’S on My Mind?

WCM niet doodmaar springlevendOoit was content koning. nu is de koning van de troon

gestoten. Sociaal en persoonlijk zijn de sleutelwoorden.

met name online en vooral op externe websites. we

komen er ook niet meer vanaf, want de 2.0 hype is over

en het blijkt dat ‘social’ een blijvertje is. Content op

zichzelf is gewoon te saai. maar is dat zo?

Infrastructuur is geen ijzerDonderdag 25 maart wordt voor de tweede keer Het Infrastructuur Congres ( HIC) gehouden. Thema voor deze dag is ‘Get ready for change!’ In een programma waar in afzonderlijke tracks aandacht wordt gegeven aan achtereenvolgens ‘cloudcomputing’, ‘security’, ‘optimalisatie’ en ‘duurzaamheid’ krijgen bezoekers alle relevante aspecten rond infrastructuur voorge-schoteld.

Van de vier thema’s roept ‘duurzaamheid’ wellicht de meeste vragen op omdat dat onderwerp soms met enige meewarigheid als ‘soft’ wordt afgedaan. Jaco Monshouwer, voorzitter van de programma commissie van HIC, en directeur Infrastructuur Services bij Sogeti, is het daar beslist niet mee eens. “De maatschappij verlangt dat wij verspilling voorkomen en verantwoord omgaan met mens en milieu. Dat moet je serieus nemen.” Duurzaamheid is daarom voor Monshouwer onlosmakelijk verbonden met infrastructuur omdat je daar keuzes maakt die invloed op het milieu hebben. “Kiezen voor Windows 7 betekent kiezen voor zuiniger systemen. Thuiswerken om minder in de file te staan en dus het milieu te ontlasten vergt aanpassingen in je infrastructuur. Virtualisatie spaart energie, zo kan ik nog wel even doorgaan. Zelfs als men het alleen om de besparing op energiekosten zou doen blijft het een belangrijk onderwerp.”

De aftrap van het HIC wordt gegeven door Hans Appel, Professor Computer Science & Sensor Technology aan de Hanze University of Applied Sciences te Groningen. Hij gaat in op het toenemend belang van sensortech-nologie. “Nagenoeg ieder nieuw product, iedere nieu-we dienst, bevat een element van ICT. We stevenen steeds meer af op een wereld van slimme omgevings-gevoelige systemen. Computers dringen door in de haarvaten van de maatschappij. Computers krijgen zintuigen, computers leren voelen”, aldus Appel. Hij gelooft in een wereld van communities & crowds (WE are smarter than ME), met sensors & actuators.

Vervolgens zal Marco Gianotten, directeur van onder-zoeksbureau Giarte en auteur/columnist, uiteenzetten dat infrastructuur geen ijzer is maar dienstverlening. “Infrastructuur 'als een service' draait om bedrijfsconti-nuïteit en gebruikersproductiviteit. Dan moet je wer-ken als een echte service provider. Echter, wij zijn in dit vak nog geen dienstverleners in hart en nieren.”Gianotten laat zien waarom we nog – vaak onbedoeld – het verkeerde doen om vervolgens met een keur aan pragmatische voorbeelden te laten zien hoe het anders kan.

Daarna zullen de bezoekers in de vier genoemde tracks door zestien specialisten worden bijgepraat over de belangrijkste ontwikkelingen in elk van de vier aandachtgebieden.

Noot 1 Het tweede HIC wordt gehouden op donderdag 25 maart in het NBC te Nieuwegein.

Dit

artik

el is

ook

gep

ublic

eerd

in IT

-Beh

eer.

Page 17: Realit 01 2010

17

WCM niet doodmaar springlevend

HeT argumenT IS

SImpeL, De InHOuD

BLIJfT BeLangrIJker

Dan De verpakkIng

Het zou volgens dit blog eveneens niet duide-lijk zijn wat met de term wordt bedoeld en welke functies er bij horen. Ook de site CMS Wire twijfelt of het acroniem in 2010 moet worden begraven. Dit nota bene terwijl ze pogen om hedendaagse WCM trends te benoemen. Hun twijfel komt voort uit onzeker-heid over hoe 2.0 zich verhoudt tot content management. www.cmswire.com/cms/web-cms/emerging-trends-in-web-content-management-006294.php

TERECHT Of NIET?Is de claim van Forrester dan toch terecht? Kunnen we niet beter stoppen met WCM als begrip? Op het eerste gezicht klinkt het niet raar. Het web verandert behoorlijk, dus waar-om WCM niet. Er zijn toch ook veel nieuwe fenomenen, zoals personalisatie, sociale algo-ritmes & user generated content, die de jus van een website vormen. Deze kunnen bovendien het verschil maken tussen een succesvolle conversie of een afhakende bezoeker. En inder-daad, content moet worden geoptimaliseerd voor een specifiek kanaal, maar daar lijkt me niets mis mee. Tot zover dus geen verschil van inzicht. De conclusie die ik uit dit alles trek is echter een andere. We moeten ons door de nieuwe ontwikkelingen namelijk niet in de war laten brengen over hetgeen WCM doet en waar het voor staat. Doodverklaren is een denkfout.

Het argument is simpel. De inhoud blijft belangrijker dan de verpakking. Het gaat er uiteindelijk niet om wie het hardst en het meest schreeuwt, veel vrienden maakt en leuke feedback mogelijkheden inbouwt, maar om het beste aanbod in het juiste format, moment, gericht op de juiste doelgroep. Kwaliteit kent geen tijd en vergt zorgvuldig beheer. Laat dit nu net iets zijn dat met WCM bij uitstek wordt beoogd. Gelooft u het nog niet? Een paar simpele voorbeelden zullen overtuigen. Kent u de website Nujij.nl? Hoe beoordeelt u deze nieuwsbron ten opzichte van de Nu.nl website? Waarvoor surft u naar de website van het KNMI, een hogeschool of een winkel? Primair voor het content aanbod of voor de persoonlijke gebrui-kerservaring? Bij dergelijke instituten verwacht je kwalitatieve goede informatie, opgeleverd door een professionele redactie. Wat dacht u van meertalige websites van bedrijven zoals Océ of Honda of van de sites van Philips of TomTom? Ook hier is het nodig dat er een goed gereguleerd systeem zorgt voor de juiste con-tent op de juiste plek.

Ziet Forrester dit dan niet? Laten ze zich nu nog steeds meeslepen door de 2.0 beloftes? Zo ver wil ik niet gaan. Zeker niet omdat in dezelfde presentatie van Powers schoorvoetend wordt erkend dat WCM dan misschien wel dood is, maar aangezien er geen opvolger is, we het dus maar met WCM als term moeten blijven doen. Problematisch of niet.

Begrijpelijkerwijs is content management nog saaier. Dodelijk saai zelfs volgens Stephen Powers van Forrester. Hij verklaard WCM dan ook maar dood. In zijn presentatie van 25 juni 2009 genaamd: Web Content Management: Yesterday, today & tomorrow) is zelfs een graf-steen te zien met de naam WCM. http://ez.no/content/download/274041/2518049

Powers komt tot zijn oordeel vanuit de waarne-ming dat WCM niet meer in staat is om ‘content delivery’ over meerdere kanalen (denk aan mobiel, web, mail) afdoende te beheersen, waarbij het is gericht op de persoonlijke behoefte van de gebruiker. De publicatiefunctie van CMS’en is te beperkt. Nodig is het dyna-misch afstemmen op de gebruiker en hiernaast functies om het gedrag van de bezoeker te analyseren.

Het is niet helder hoe dit moet worden ingepast in bestaande systemen. Powers staat niet alleen in de constatering dat onduidelijk is waar WCM momenteel staat. De populaire weblog van JonOnTech.com claimt zelfs dat WCM een waardeloze term is voor ‘losers’ in een post uit december 2009. http://jonontech.com/2009/ 12/16/visions-of-jon-wcm-is-for-losers/

Tijd voor een pas op de plaats hier. Want waarom wil Powers het begrip WCM alweer herzien? Waarom is term volgens hem niet meer toereikend? Kennelijk omdat er allerlei nieuwe functies en toepassingen in het WCM spectrum zijn bijgekomen. Volstaat het daar-om niet gewoon om te spreken van WCM 2.0? Dat is namelijk wat Powers in een artikel van januari 2010 voorstelt op de site KM World. http://www.kmworld.com/Articles/Editorial/Feature/Assessing-your-WCM- maturity-60332.aspx

U raadt het al: ook geen goede kwalificatie naar mijn idee. Sterker nog, het is het node-loze begripsvervuiling! Web Content Management betrof en betreft het creëren, beheren en publiceren van content. Nu kan dit wel op steeds meer manieren. Bijvoor-beeld als dedicated CMS (bv. SiteCore), als onderdeel van een ECM platform zoals SharePoint, middels CMS-as-a-service (onder andere Clickability) of via de cloud zoals bij Drupal Gardens. Echter: in al deze varianten blijf content management de basis.

PUbERTEIT Ik kies een andere benadering om de veran-deringen te duiden. Laten we gezamenlijk vaststellen dat WCM opgroeit en wordt uit-gedaagd om naar een volgende volwassen-heidsfase te gaan. Hierin zal worden geleerd om te gaan met User Generated Content en integratie met andere systemen. Om het dan nu dood te verklaren of een versie 1.0 af te serveren is ongewenst. Zo ga je toch ook niet met opgroeiende kinderen om die in de puberteit komen?

WCM gaat een krachtige nieuwe levensfase in met interessante nieuwe mogelijkheden. Waar het voorheen eenvoudiger en meer op zichzelf staand was, wordt nu verwacht dat WCM snel kan integreren met CRM syste-men, Web analytics, zoekmachines en bij-voorbeeld DAM (Digital Asset Management systemen) via standaard interfaces. Al deze systemen worden steeds belangrijker en voe-gen veel waarde toe aan de gebruikerserva-ring en geven de marketeer waardevolle informatie. Bedenk hierbij echter wel: WCM blijft de basis voor kwalitatieve content en ‘rules them all’. Drie hoeraatjes voor de koning!

[email protected]

Dit

artik

el is

ook

gep

ublic

eerd

in C

ompu

tabl

e.

Page 18: Realit 01 2010

What’S WorldWide?

18

Nieuwe kenniswebsi te aantrekkelijk voor ar chivaris

Binnen het nationaal archief is een klein

team al enige maanden bezig met het

bouwen van een nieuwe site. een

kenniswebsite waarop ministeries en

collega-archiefinstellingen informatie

kunnen vinden over onder meer beheer

en behoud van archieven.

Sogeti bouwde er met behulp van Open Source software Drupal CMS een modern en levendig platform. Arnold Oppelaar, medewerker van het webteam binnen het Nationaal Archief: “Het is een heldere en informa-tieve site geworden.”

EISENCommunicatieve uitingen van overheidsinstellingen dienen tegenwoor-dig aan nogal wat eisen te voldoen. Het Nationaal Archief weet hier alles van. Bij het ontwikkelen van de nieuwe website werden twee voorwaar-den gesteld. Ten eerste diende de website de nieuwe huisstijl van de Rijks-overheid te bevatten; daarnaast moest de internetpagina voldoen aan de webrichtlijnen van de overheid voor nieuwe websites. De tijd dat je als overheid kon wegkomen met een warrige website is passé: “De informatie voor klanten dient gemakkelijk oproepbaar te zijn. Een zoekmachine moet de info zo goed mogelijk kunnen vinden en presenteren. De Open Source software waar de website op draait is wat dat betreft een uitkomst.”

Dit

artik

el is

ook

gep

ublic

eerd

in O

verh

eids

Man

agem

ent.

Page 19: Realit 01 2010

19

Het Nationaal Archief heeft bij de ontwikke-ling van de site www.rijksarchiefdienst.nl gekozen voor het content managementsys-teem Drupal. Volgens Drupal specialist Baris Wanschers van Sogeti is de keuze voor Dru-pal als content managementsysteem een logische. Wanschers: “Het voordeel van Open Source is dat het gratis gebruikt kan worden: andere partijen kunnen de code overnemen en aanpassen. Het betekent dat een afnemer niet meer zoals vroeger aan één leverancier vastzit. Als je problemen hebt met een leve-rancier is het is gemakkelijker om over te

stappen. Het is transparanter en overzichte-lijker.” Wanschers benadrukt dat een klant om een website te bouwen geen licentiekos-ten of aanschafkosten betaalt. “Het enige waarvoor je betaalt is het uurtarief van de professionals die de site ontwikkelen en de inhoudelijke kennis.” Wanschers stelt dat nu overheden steeds vaker op Open Source systemen overgaan, de keuze voor Drupal snel is gemaakt. ‘Het is daarmee namelijk vrij eenvoudig om te voldoen aan de webrichtlij-nen die door de overheid zijn ingesteld. Dit systeem heeft ook een levendige community

van duizenden gebruikers. Een mooi voor-beeld is de website van het Witte Huis www.whitehouse.gov. Maar ook sites van grote namen als Ahold.com en Amnesty.org maken gebruik van Drupal. Dit bewijst dat het met de schaalbaarheid en veiligheid van het pakket wel goed zit.” Wanschers bena-drukt als groot voordeel dat veel gebruikers extra functionaliteiten van het pakket beschikbaar stellen via de website van Dru-pal. “Er staan nu ettelijke duizenden modules op de site die afnemers kunnen gebruiken. Dat zie je terug in de lage kostprijs.”

Zelfs het Witte Huis gebruikt Drupal

Nieuwe kenniswebsi te aantrekkelijk voor ar chivaris

Oppelaar is als onderdeel van het webteam bij het Nationaal Archief ver-antwoordelijk voor het redactioneel bijhouden van de website. “Als er bijvoorbeeld een archieftentoonstelling is, adviseert ons webteam - dat uit zo’n vijf à zes personen bestaat - hoe we dat op de site aankondigen. Ook onderzoeken we hoe we de site verder kunnen ontwikkelen. Daarnaast geven we inhoudelijke en technische adviezen.”

Eén van de vaste ICT-partners van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) is Sogeti. Oppelaar: “We hadden een lijstje gemaakt van geschikte partijen waarmee we bij het bouwen van deze website konden samenwerken. Daarbij kwam Sogeti als meest geschikte partij uit de bus.”

PLaTfORmVolgens Oppelaar maakt de nieuwe website het mogelijk om de rol als kenniscentrum voor partners als provincies en gemeenten op zich te nemen. Oppelaar: “De site bevat geen volledige archiefdocumenten, maar informatie over beheer, restauratie, selectie en digitale conservering.” Geïn-teresseerden kunnen ook beleidsmatige aspecten vinden, zegt Oppelaar. “Bezoekers kunnen er bijvoorbeeld gegevens bekijken over de Archiefwet.” De bedoeling van de nieuwe website is voornamelijk een platform te bie-den aan doelgroepen.”We willen met deze site onze kennis verbreiden. Dat doen we mede door onze doelgroepen bij de site te betrekken.” Aan de keuze voor de Open Source software van Drupal ging een uitgebreid inventarisatieproces vooraf, aldus webredacteur Oppelaar. “Het Nationaal Archief is een instituut dat documenten bewaart voor de eeuwigheid.

Dat houdt in dat we willen werken met webstandaarden waarbij duur-zaamheid een grote rol speelt. We hadden daarom ook veel wensen wat betreft het content management systeem. Die konden met Drupal gereali-seerd worden.” De Drupal software van deze website sluit volgens Oppelaar precies aan bij wat het Nationaal Archief wil: brede toegankelijkheid met een heldere zoekfunctie. ‘De webstandaarden geven de site een goede basis om aan de webrichtlijnen van de overheid te voldoen. De Open Source technologie stelt ons in staat nieuwe producten te ontwikkelen die we kunnen delen met collega-instellingen. Erg belangrijk voor een archiefinstelling.”

VERTROUWENEén van de voordelen van Drupal is volgens Oppelaar dat het mogelijk is om met Open Source-modulen, die door mensen uit alle delen van de wereld zijn ontwikkeld, functionaliteiten aan de website toe te voegen. Groot voordeel daarbij is dat de onderdelen van de site ook verder kunnen worden ontwikkeld. “Het prettige aan Drupal is dat je niet alleen makkelijk de structuur van de website aanpast, maar dat het voor medewerkers ook eenvoudig is om content toe te voegen en aan te passen. Dat sluit goed aan bij onze filosofie van de site. Die dient levendig en actief te zijn.”

[email protected]

www.rijksarchiefdienst.nl

Page 20: Realit 01 2010

20

What’S it

Engineering World

Onlangs werd in het Achmea Conferentiecenter de derde Engineering World gehouden voor ruim 230 deelnemers. Na de aftrap door Rolf Craenen kreeg Taco Oosterkamp het woord. Hij heeft in zijn presenta-tie aangetoond dat het echt mogelijk is om meer te doen in minder tijd. En dat de tips die Taco gaf aansloegen, was zeker te merken in het feit dat hij nog lang met de bezoekers heeft nagepraat over zijn ver-haal. Naast de centrale opening gaven Compuware en IBM een update op hun nieuwste ontwikkelingen. De bezoekers waren warmgedraaid voor een middag vol presentaties over een breed pakket aan onder-werpen op het technologische vlak. Gedurende één dag een beeld krijgen van de volgende stap in volwassenheid en productiviteit, dat was het doel van het programma en aan de reacties van de bezoekers te merken zijn we daar goed in geslaagd. Voor de echte techneuten was er ook een uitdagende programmeerwedstrijd. Op de valreep werd het voorgeschotelde probleem opgelost. Meer weten en over het evenement en de verhalen die zijn verteld? Kijk op: www.engineeringworld.nl

Lucien Duijkers Duikers FinanciënTijdens Engineering World spreken mij onderwerpen over Sharepoint en .Net aan.

Sander zegveld Ten ICTTijdens EW hoop ik inzicht te krijgen in wat de ontwikkelingen zijn in ICT-land naast de kennis en ervaringen die ik zelf heb.

alfons ter kroode Jonas Applicatie ServicesIk ben hier blanco naar toegekomen en heb niet speciaal een onderwerp waar mijn inte-resse naar uit gaat. Ik laat me graag verrassen.

gerrit van de Hoeven ABNIk ben geïnteresseerd in de ontwikkelingen van applicaties op basis van modellen. Als architect wil ik graag ook mijn kennis van het engineering vlak en de ontwikkelingen daar-binnen verbreden en bijhouden. EW is hier-voor een mooie gelegenheid.

Taco Oosterkamp De software ontwikkelaar is een heel dank-baar publiek. Het zijn mensen met passie voor hun vakgebied, ze zijn creatief en altijd met hun hoofd bezig. Taco: “Wist je overigens dat veel Software Ontwikkelaars ook muziek maken”. De belangrijkste boodschap van Taco op deze ochtend: “Neem je je vak van soft-ware ontwikkelaar serieus? Zorg er dan voor dat je alle bijkomstige rompslomp zo snel mogelijk afhandelt, maar handel het wel af.”

Stefan Dreverman Sogeti Nederland B.V.Een productiever software architectuur proces.Met mijn presentatie hoop ik te bereiken dat mijn toehoorders hiermee meteen aan de slag kunnen gaan. In mijn presentatie heb ik aangetoond hoe je met segmantische tech-nologie productiever kunt werken.

mirjam van Olst Macaw Sandboxed Solutions in Sharepoint 2010In mijn presentatie heb ik zoveel mogelijk de voordelen en nadelen van Sharepoint aange-toond. Daarnaast heb ik proberen duidelijk te maken hoeveel mogelijkheden Sharepoint heeft.

Jan Hengeveld SponsorVanuit Compuware willen we Uniface meer promoten. EW geeft ons de mogelijkheid om ons bij vakmensen meer onder de aandacht te brengen. Als partner van Sogeti mogen we dan ook niet ontbreken op dit jaarlijks terugkerende evenement.

Bert keegstra StabiplanDe goede opzet van EW biedt mij de mogelijk-heid in één dag op de hoogte te zijn van nieu-we ontwikkelingen. Er is echt voor elk wat wils en ik kijk nu al met plezier uit naar EW 2011.

vincent Hendriks Forrest TechnologyIk heb aan mijn eerste bezoek aan EW een goed gevoel overgehouden. Er waren veel inhoudelijk goede presentaties. Wat mij betreft mochten sommige presentaties lan-ger hebben mogen duren.

Page 21: Realit 01 2010

21

What’S Working?

Sinds vorig jaar kent rDw de functie van consultancy Qa,

voor de coördinatie en het advies van kwaliteitsacties.

Henk folkersma van Sogeti vervult deze functie. vooral de

praktische aanpak met een theoretisch kader blijkt een

positieve uitwerking op de kwaliteit te hebben.

aLTIjD bETERDe kwaliteit kan echter altijd beter in de optiek van Carine Joosse, manager ICT Projecten bij RDW. Daartoe heeft zij begin dit jaar de functie van consultancy QA, voor de coördinatie en het advies van kwaliteitsacties, in de markt uitgezet. Henk Folkersma van Sogeti vervult nu deze functie. Vooral de praktische aanpak met een theoretisch kader blijkt een positieve uitwerking op de kwaliteit in de organisatie te hebben.

Heeft u een rijbewijs en/of een auto, dan is dit bij de RDW bekend. De RDW beheert de basis-registratie voertuigen in Nederland waarin uw voertuiggegevens en de gegevens van de eigenaar/houder staan en ziet erop toe dat alle voertuigen aan de vereiste veiligheids- en milieuaspecten voldoen. Om deze activiteiten in goede banen te leiden zorgt het ICT Bedrijf van RDW ervoor dat de kwaliteit van de geau-tomatiseerde processen optimaal zijn.

Henk Folkersma (links) en Carine Joose.

Sogeti helpt RDW verder vooruit

RDW De RDW is opgebouwd uit drie divisies: de divisie Registratie en Informatie, Voertuigtechniek en het ICT Bedrijf. De RDW is een uitvoeringsorganisatie van de Nederlandse overheid, regi-streert gegevens van voertui-gen, hun eigenaren/houders en de afgegeven documenten zoals kenteken- en rijbewijzen. Het verstrekken van informatie hierover aan bijvoorbeeld poli-tie, Belastingdienst en gemeen-ten behoort ook tot de taken.

Daarnaast bewaakt de RDW de veiligheids- en milieuaspecten van het Nederlandse voertuig-park en schept zij voorwaarden ter voorkoming en bestrijding van fraude en criminaliteit.

Doo

r: A

njo

Kort

ekaa

s

Page 22: Realit 01 2010

22

Carine Joose: “Het ICT Bedrijf is in korte tijd snel gegroeid en er zijn meerdere ontwikkel-straten in gebruik genomen. Daardoor is het bedrijf complexer geworden, staan proces-sen centraal en speelt kwaliteit een belang-rijke rol. Kwaliteit was al onderwerp van gesprek, maar iedereen heeft er een eigen idee bij. Je moet met een overkoepelende blik naar je organisatie kijken en mensen in de veranderingen meenemen om je doel te bereiken. Een individueel kwaliteitsbewust-zijn creëren én op teamniveau naar de pro-cessen kijken. Met de QA consultant is dit planmatig aangepakt waarbij de verantwoor-delijkheid voor kwaliteit in de lijn is gelaten. We hebben met de Quality Optimising Scan (QOS) een 0-meting gedaan.”

Henk Folkersma vult aan: “De kracht van de aanpak bij RDW zit in het betrekken van de medewerkers bij dit traject. In de QOS benoe-men zij zelf concrete verbeterpunten in het proces en diezelfde medewerkers pakken die vervolgens aan. De QOS is daarbij een waar-devol instrument. Het gaat vooral om de bewustwording van kwaliteit door manage-ment en medewerkers, zodat onderwerpen bespreekbaar zijn, want dit vertaalt zich naar handelen.”

PILOTDe RDW is de eerste organisatie waar de QOS, een ICT-gerichte scan, is uitgevoerd. Folkers-ma: “In totaal hebben veertig respondenten van de verschillende afdelingen een vragen-

lijst ingevuld. Daarna zijn de resultaten voor het totale ICT Bedrijf en per afdeling in kaart gebracht, de verbeterpunten benoemd en via de verschillende overleggen teruggekoppeld.”Joose is blij met deze scan: “Het eindplaatje is een gezamenlijk resultaat, waardoor er draag-vlak en focus ontstaat. Alle organisatieonder-delen die bij het projectproces - van opdracht tot beheer - betrokken zijn, hebben we in de scan meegenomen. Het is goed om te zien dat mensen kritisch zijn over hun eigen proces. Dit is een goede voedingsbodem om met kwali-teit bezig te zijn en verbeteringen bij het ICT Bedrijf door te voeren. Leerpunt was om bij de start voor alle betrokkenen een kick-off te organiseren.”

fILOSOfIEAls de kwaliteit op orde is, brengt dat het vakmanschap van de medewerkers een stap verder, is de ervaring van Joose. “Kwaliteit staat bij ons hoog op de kaart. Het vertrekpunt is een filosofie hoe je met kwaliteit in je ICT-organisatie omgaat. Eerst zelf nadenken wat je met kwaliteit wil en dan ervaren kwaliteits-mensen erbij betrekken. De QOS is een middel om over dit onderwerp in gesprek te komen, de samenhang tussen processen weer te geven en er samen mee aan de slag te gaan.”

REgIEOm de RDW volledig te kunnen ondersteu-nen bij de ambitie om de professionele en betrouwbare partner in de voertuigbranche te zijn, wil het ICT Bedrijf vernieuwende

ICT-dienstverlening bieden, waarbij de beheersing van de huidige systemen is gega-randeerd. De kennis van de RDW-bedrijfspro-cessen en de nauwe samenwerking met de

RDW-organisatie biedt de mogelijkheid om unieke toegevoegde waarde te leveren. Voor de RDW is de efficiëntie en effectiviteit van de dienstverlening van het ICT Bedrijf altijd inzichtelijk. Hierbij maakt het ICT Bedrijf de afweging of activiteiten zelfstandig worden uitgevoerd of worden uitbesteed aan andere partijen. In alle gevallen houdt het ICT Bedrijf de regie stevig in handen.

[email protected]

“ QuaLITy OpTImISIng

SCan LeenT zICH gOeD

vOOr kwaLITeITS­

BewuSTzIJn”

Quality Optimising ScanVoor kwalitatief goede dienstverlening is de inzet van ICT-toepassin-gen onmisbaar, want klanten stellen hoge eisen aan de kwaliteit van een eindproduct, de levertijd en kosten. Het ontwikkelen en onder-houden van ICT vergt investeringen. In het kader van kostenbespa-ring en tijdsdruk vanuit de markt, zal daarom constant een afweging gemaakt worden tussen in te zetten kwaliteitsmaatregelen en het te bereiken resultaat. Het doel van de Quality Optimising Scan (QOS) is inzicht te verkrijgen in de kwaliteit van het totale voortbrengingspro-ces van de gewenste eindproducten. Het resultaat is een set van aan-bevelingen om dit proces te optimaliseren.

De QOS bestaat uit drie onderdelen:1. Presentatie over het doel en de inhoud van de QOS.2. Vragenlijst om de huidige situatie te inventariseren, aangevuld

met interviews naar aanleiding van de resultaten.3. Presentatie resultaat QOS. Deze bevat conclusies en aanbevelin-

gen voor de optimalisering van de integrale kwaliteitsbeheersing.

Page 23: Realit 01 2010

“ IeDereen mag zICHzeLf afvragen

Of InfOrmaTIe BeveILIgIng een

BeLangrIJk OnDerDeeL van zIJn

werkzaamHeDen IS.”

23

Who’S talking?

STaaT INfORmaTIEbEVEILIgINg DOOR DEZE OVERWINNINg NU OP DE kaaRT?“Iedereen mag zichzelf afvragen of informatiebeveiliging een belang-rijk onderdeel van zijn werkzaamheden is? Dan het volgende, wie maakt gebruik van online banking, heeft zijn creditcard gegevens wel eens op een website ingevuld voor het boeken van een vakantie of op een site van een online winkel? Als laatste, wie is betrokken bij het ontwerpen, ontwikkelen en testen van deze applicaties?

Precies, wij met zijn allen! Het is dan ook aan ons allen om ervoor te zorgen dat deze (web) applicaties – en de organisatie waarbinnen ze worden toegepast – veilig zijn!” WaT ZIjN jULLIE PLaNNEN VOOR HET DIT jaaR?“2010 staat vooral in het teken van de PaSS als Sogeti brede aanpak voor Informatiebeveiliging vanuit de organisatie, infrastructuur en software. Met deze overkoepelende aanpak is Sogeti onderscheidend in de markt en heeft een voorsprong op de concurrentie. Een organisa-tie moet voldoen aan de standaarden, richtlijnen en wetgeving. Dit is afhankelijk van het land en branche van waaruit de organisatie actief is. Om hieraan te voldoen, worden door de informatiebeveiligers maatre-gelen opgesteld die door de infrastructuur en software geïmplemen-teerd moeten worden. De Sogeti brede PaSS aanpak ondersteunt klanten hierbij, zodat je juiste maatregelen worden genomen en wor-den geïmplementeerd in samenwerking vanuit de infrastructuur en software. Sinds einde afgelopen jaar zijn wij bezig de bestaande dienstverlening op elkaar af te stemmen, te integreren en uit te brei-den!

EN VOOR DE LaNgE TERmIjN?“De waarde van het internet wordt met het jaar groter. Steeds meer transacties gaan via internet en daarom zal het aantal hackers en crimi-nelen dat hier misbruik van maakt alleen maar toenemen. Daarom moet informatiebeveiliging vanzelfsprekend zijn.”

[email protected]

Sogeti kiest ieder jaar een Sogetist van het

jaar. Dit jaar is dat martin knobloch, software-

architect en security-consultant. Dagelijks

bindt hij de strijd aan met hackers.

Sogetist van het jaar: Martin Knobloch

“ Informatie-beveiliging moet vanzelf-sprekend zijn”

Page 24: Realit 01 2010

Voor wie tijdens de crisis wil investeren in plaats van stagneren, is Sogeti de ideale partner. Want Sogeti is niet zuinig met ICT-oplossingen. Wij ontwerpen, bouwen, implementeren en beheren. En lopen voorop op het gebied van testen en architectuur. Opdrachtgevers in alle sectoren helpen wij verder met toepassingen van morgen. Vakmanschap en passie voor ICT, dat maakt ons uniek.

sogeti.nl Staat voor resultaat

Wie nu niet denkt in oplossingen, lost straks vanzelf op.ga verder met ICT van Sogeti.