Rbm 155 editie maart 2015

28
G E M E E N T E B E E R S E L NR. 155 • MAART 2015 Rondenbos magazine Tiende Toer De Geuze Inschrijvingen speelpleinwerking 15 Geplande werken en werken in uitvoering 17 3 © Hugo Casaer

description

 

Transcript of Rbm 155 editie maart 2015

Page 1: Rbm 155 editie maart 2015

G E M E E N T E B E E R S E L

NR . 155 • MA ART 2015

Rondenbosmagazine

Tiende Toer De Geuze

Inschrijvingen speelpleinwerking

15

Geplande werken en werken in uitvoering

17

3

© Hugo Casaer

Page 2: Rbm 155 editie maart 2015

2

WERKEN EN WERVEN

Geplande werken en werken in uitvoering • Kapittelbeek

3

MILIEU & GRONDEN

Zwerfvuilactie • actieweek recycleren •Groene Pluimprijs • Bijenwandeling • Kringlooptuinieren

4-8

SENIOREN & WELZIJN EN GEZONDHEID

Petanquetornooi • Seniorenfeest • Seniorengids • Week van de opvoeding • Werkgroep gezonde gemeente • Vacature De Ceder • Thuiszorg • NOAH

9-13

JONG VOLK, SPORT & VRIJE TIJD

Monitoren gezocht • Buitenspeeldag • Speelpleinwerking • Malleboot • Kijk ik fiets • Toer de Geuze • Erfgoeddag • Lente in CC De Meent • Jeugdboekenweek •

14-20

DOCUMENTEN

Binnenkort op vakantie? • Mijn dossier 21

OMGEVING EN NOORD-ZUID

Met belgerinkel naar de winkel • Week van de anderstalige klant • Fair Trade Ontbijt • Wij willen schone kleren • Nieuwe Beerselse ereburgers

22-23

BELASTINGEN

Aangepaste belastingen • Belasting op inname openbare weg

24

UIT IN BEERSEL

Kalender 25-28

COLOFONHet Rondenbosmagazine is een uitgave van gemeentebestuur Beersel en wordt in alle deelgemeenten (Alsemberg, Beersel, Dworp, Huizingen en Lot) huis aan huis verspreid. Oplage: 11.000 ex. ● Frequentie: driemaandelijks. Het Rondenbosmagazine wordt gedrukt op papier met FSC-label.

VERANTWOORDELIJKE UITGEVERCollege van burgemeester en schepenen van de gemeente Beersel Alsembergsteenweg 1046 ● 1652 Alsemberg.

REDACTIE EN SAMENSTELLINGDienst communicatie (E [email protected] ● T 02 359 17 17) samen met de verschillende gemeentediensten

MEER OVER GEMEENTEBESTUUR BEERSEL www.beersel.beVOLG BEERSEL OP FACEBOOK & TWITTER

http://www.facebook.com/Beersel #beersel

InhoudBeste inwoner van Beersel,

Eindelijk mogen we zo stilaan de lente weer ‘officieel’ verwelkomen. Na een winter met wat onzekerheid over de elektriciteitsvoorziening in koude dagen, zijn die warmere lentedagen meer dan welkom. Uiteindelijk bleek het wel mee te vallen met de energieschaarste. Het gemeentebestuur was ook goed voorbereid op een eventuele stroomonderbreking tijdens een koude winterperiode. Toch zijn we met z’n allen blij dat er nu veel warmere dagen om het hoekje loeren. We kunnen al wat meer genieten van de zon en de groene omgeving. Dat onze gemeente een, in al haar facetten, groene gemeente is staat buiten kijf. Opnieuw lopen er weer heel wat initiatieven en acties om onze gemeente groen, proper en milieuvriendelijk te houden. Naast onze ruime aandacht voor het milieu staat ook de aandacht voor de gezondheid en het welzijn van iedere Beerselaar voorop. Getuige hiervan is het goede werk dat onze sociale diensten keer op keer leveren.

Er is natuurlijk ook ruimte voor ontspanning. Zowel voor jong als voor oud. Zo kunnen onze senioren zich uitleven op het petanquetoernooi of de sporteldag. Voor de jeugd is er opnieuw een heuse buitenspeeldag in het vooruitzicht.

We blikken in deze editie van het Rondenbosmagazine ook al even vooruit naar de paas- en zomervakantie: de jeugd- en sportdienst werken volop aan de voorbereiding van de speelpleinwerking, sportweken en voetbalstages voor onze jeugd. Ook de Malleboot bereidt een aantrekkelijk zomeraanbod voor.

In afwachting van al deze bruisende evenementen, acties en programma’s wens ik u alvast veel leesplezier.

Veel leesplezier,

Hugo Vandaele, Burgemeester

Noteer alvast met stip in uw agenda:

27 & 28 juniKasteelfeesten Beersel

Page 3: Rbm 155 editie maart 2015

3Rondenbosmagazine

Werken en werven

Strijd tegen water- en modderoverlast: erosie- bestrijdingswerken “Erf De Keizer” en “Genstberg”

In het voorjaar van 2015 wordt de uitvoering van de erosiebestrijdingswerken Erf de Keizer na een onderhandelingsprocedure toegewezen zodat de eigenlijke werken kunnen starten tegen de zomer. De uitvoering van de erosiebestrijdingswerken aan de Genstberg volgen in het najaar.

Aanleg voetpaden

● Kortestraat en J. van Laetstraat● A. Vaucampslaan tussen de Guido Gezellestraat en Sinneblok (oneven zijde).● Hoogstraat vanaf centrum Beersel tot aansluiting Laarheidestraat.● Kerkveldstraat vanaf de Schoolstraat tot Windmolenstraat.Aannemer Wawebo voorziet de aansluiting tussen de greppel en de asfaltrijweg in volgende straten: Oudstrijderstraat, Zennestraat, Kortestraat, A. Vaucampslaan, Hoogstraat en Kerkveldstraat.

Sanering Winkelaar, Kesterbeekbos, Krabbosstraat, s’ Hertogenbos en Kroondallaan

Op 16 februari 2015 startte in opdracht van de NV Aquafin de infrastructuurwerken. Bedoeling is om het afvalwater van de huishoudens dat nu nog ongezuiverd in grachten en waterlopen belandt, te laten aansluiten op het waterzuiveringsnetwerk.

Aannemer is Heijmans Infra NV uit Schelle.

Gefaseerde werken met omleiding:Fase 1 februari – mei werken op Winkelaar en Kesterbeekbos.Fase 2mei – september werken op Krabbos en s’ Hertogenbos. Omleiding voor de Lijnbussen.Fase 3 september – december Kroondallaan.

De hinder die de werken met zich meebrengt wordt zoveel mogelijk voorkomen en beperkt.

Asfalteringswerken

● Batenborg tussen Menisberg en Lotsesteenweg● Halderbosstraat tussen Kerkstraat en Rilrhoheidestraat● Dworpsestraat tussen Lakenberg en Molenstraat

Grondverzakking gewestweg Steenweg naar Halle

Het Vlaams Gewest zoekt naar een oplossing voor de herstelling van wegverzakking. Er is nog geen duidelijkheid over de duur van de omleiding.

Meer info? Dienst Openbare Werken ●

T 02 359 17 17 ● E [email protected]

www.beersel.be

Geplande werken en werken in uitvoering

Het project Kapittelbeek schiet uit de startblokken

HET LANDINRICHTINGSPROJECT LAND VAN TEIRLINCKEen eerste plan werd uitgewerkt voor de Kapittelbeek te Dworp.Dit project is een samenwerkingsverband tussen de Vlaamse Overheid (VLM...), de provincie Vlaams-Brabant, Natuurpunt en de gemeente Beersel. Er is tevens financiering vanuit Live-Europa Green4grey. Projectleider: Ingrid Beerens ● E [email protected]

In het voorjaar starten de werken aan en rond de Kapittelbeek te Dworp. We beginnen met de aanplant van hoogstamfruitbomen, houtkanten en hagen. Voorbij de wijk Het Geer wordt een kriekenboomgaard voorzien en de bestaande bosrand uitgebreid. Er komen erosie remmende houtkanten en hagen langs de perceelgrenzen. Vervolgens komen er inrichtingswerken aan de Kapittelbeek, het Consciencepad en krijgt de wijk Het Geer naast de vernieuwing van de speeltuin een groene opfrisbeurt.

Meer info? E [email protected] ● T 02 359 17 17

Akker omvormen naar graslandHoogstamboomgaardHoutkant/haagBosaanpantBeek

Page 4: Rbm 155 editie maart 2015

4

Milieu

Ergert u zich ook zo aan zwerfvuil? Steek de handen uit de mouwen en doe mee aan de zwerfvuilactie ‘Ik veeg voor eigen straat’ tijdens het weekend van 21 – 22 maart 2015.

Overtuig enkele buren, uw vereniging, of misschien alle inwoners van uw straat of wijk en registreer uw deelname aan de zwerfvuilactie. De gemeente voorziet het nodige opruimmateriaal (witte zwerfvuilzakken, grijpstokken, fluovestjes en handschoenen) en komt na afloop het verzamelde zwerfvuil ophalen.

Vanaf 22 maart dagen Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw elkaar uit en start de strijd om het grootst aantal percentage inwoners die voor hun eigen deur vegen. Verdedig onze gemeente en neem deel aan de actie ‘Ik veeg voor eigen deur’ van 22 maart tot en met 20 april 2015.

Deelnemen?Hang uw raamposter ‘ik veeg voor eigen deur’ op, registreer uw deelname en hou het proper voor eigen deur. U maakt bovendien kans op een leuke attentie en/ of het winnen van een heuse huifkartocht! Tijdens de actie is de tussenstand raadpleegbaar op www.beersel.be/zwerfvuilactie.

De bevoegde schepenen van de verliezende stad en/of gemeente(n) zullen als tegenprestatie bij de

winnende stad of gemeente zwerfvuil gaan opruimen.

Het hele jaar door een nette straat? Word nu zwerfvuil vrijwilliger.

Meer info en registreren? Milieudienst ● T 02 359 17 17 ● E [email protected] ● www.beersel.be/zwerfvuilactie

Tegen 2020 willen we in onze gemeente 20% minder CO2 uitstoten.

Wilt u meewerken aan deze uitdaging? Hebt u een goed idee om het klimaatprobleem in onze gemeente aan te pakken? Wij luisteren graag naar u!

Kom naar het Klimaatontbijt op 3 mei 2015 (in CC de Meent) en bezorg ons uw idee of gegevens. Meer info? E [email protected] ● T 02 359 17 17

Zwerfvuilactie ● 21 maart - 20 aprilDoe mee en win een huifkartocht

BEERSEL KLIMAATNEUTRAAL

Samen met Recupel organiseren 309 gemeenten een actieweek om zoveel mogelijk afgedankte elektrische- en elektronische apparatuur in te zamelen en te recycleren.

De stad of gemeente met de meeste ingezamelde kilo’s per inwoner wint een reuze-ontbijtpicknick voor alle inwoners. Breng dus met z’n allen oude elektro binnen op het recyclagepark Zitterbos tijdens de actieweek!

Meer info?www.samenrecycleren.be

Verzamel met z'n allen oude elektro en win een reuze-ontbijtpicknick

Wedstrijd 'Samen recycleren' ● 20 - 28 maart

Actie van 20 tot 28 maart:kijk op www.samenrecycleren.be

Oproep aan alle inwoners!

Verzamel met z’n allen oude elektro,

recycleergemeente van het land en win een reuze-ontbijtpicknick.

maak van Beersel de beste

Page 5: Rbm 155 editie maart 2015

5Rondenbosmagazine

Milieu

Actie van 20 tot 28 maart:kijk op www.samenrecycleren.be

Oproep aan alle inwoners!

Verzamel met z’n allen oude elektro,

recycleergemeente van het land en win een reuze-ontbijtpicknick.

maak van Beersel de beste

Wandeling bijen en andere zoemers ● zondag 7 juni

In het kader van de Vlaamse week van het insect wordt op zondag 7 juni in het provinciedomein van Huizingen een wandeling ‘bijen en andere zoemers’ georganiseerd. Deze wandeling met ervaren natuurgids (natuurgidsen Zuid-West Brabant) is gratis! Een aanrader!

IEDEREEN WELKOM!

Afspraak op zondag 7 juni 2015 om 14.30u op de parking, vóór de ingang van het provinciedomein.

Meer info? Natuurgids Yves Mostien ● T 02 381 26 24 Milieudienst ● E [email protected] www.beersel.be

Groene Pluim Prijs 2015 ● Doe mee en win!Minder grasmachien, meer bijen zien!Het gemeentebestuur van Beersel kent dit jaar opnieuw de 'groene pluim prijs' toe. In het kader van het gemeentelijk bijenplan gaat in 2015 de aandacht naar acties ten voordele van de wilde bijen in uw tuin en in de natuur.

Er leven zo’n 375 soorten wilde bijen in ons land. Naast honingbijen zijn zij de voornaamste bestuivers van planten en bomen. Ze leven niet in kolonies zoals de honingbijen maar solitair of in kleine groepjes naast elkaar. Net als de honingbijen lijden

zij de laatste jaren sterk onder het verdwijnen van hun leefgebieden. Het gebruik van pesticiden in tuinen en in de landbouw breekt hun normale weerstand tegen ziekten en parasieten af.

KOESTERT U DE BIJTJES IN UW TUIN EN IN DE NATUUR? DING MEE NAAR DE GROENE PLUIM PRIJS!

De inzendingen worden beoordeeld door een jury, samengesteld uit leden van de gemeentelijke milieuraad.

NEEM DEEL EN MAAK KANS OP EEN GELDPRIJS VAN 250, 150 OF 100 EURO.

Uiterste datum indiening kandidaturen: 30 september 2015

Meer info?E [email protected]

Iedereen kan de bijen helpen! Maak van uw tuin een biodivers paradijs voor de wilde bijen.

De drie belangrijkste vuistregels zijn :

● GEBRUIK GEEN PESTICIDEN OF HERBICIDENHoe selectief een pesticide ook moge werken (volgens de verpakking tenminste), er is altijd wel een ‘neven’effect, ook op de bijenpopulatie.

● ZORG VOOR EEN GEVARIEERD VOEDSELAANBODVoedsel is nectar en stuifmeel van bloeiende planten en bomen. Laat dus zeker in (een deel van) uw tuin wat wildgroei toe. Gewoon een hoekje gazon niet maaien zodat er paardenbloemen, Muizenoortje en

Biggenkruid of Klavertjes kunnen bloeien. In een border hier en daar een Puntwederik, Boerenwormkruid, Koninginnenkruid of Rolklaver tussen de andere bloemen planten. Wilde bijen vliegen vanaf maart tot laat in oktober. Zorg er dus voor dat er in de tuin altijd wel iets in bloei, te beginnen met krokussen en te eindigen met klimop.

● ZORG VOOR VOLDOENDE NESTGELEGENHEIDDe meeste solitaire bijen maken hun nest in de grond, andere soorten verkiezen holle stengels van riet, vlier, braam en framboos of in allerhande spleten en kieren.Help de bijen een handje door holle stengels te laten staan. U kan ook een houtblok met enkele ingeboorde gaatjes of een bundeltje riet of bamboe voorzien, goed gericht op

het zuiden.Gegarandeerd heeft u er in het voorjaar plezier aan als u de metselbijen van dichtbij aan ’t werk kunt zien! Wees vooral niet bang, wilde bijen zijn absoluut niet agressief of hinderlijk. Ze zijn zo met hun werk bezig dat ze u niet zien staan!

Meer info en tips?www.natuurpunt.be www.beersel.be

Page 6: Rbm 155 editie maart 2015

6

MilieuINFOAVOND KRINGLOOPTUINIEREN ● Dinsdag 21 april

Mijn mooie afvalarme tuinAan de hand van concrete voorbeelden ontdekt u hoe u uw tuin onderhoudsvriendelijk kan aanleggen en onderhouden. U maakt kennis met verschillende technieken om tuinresten ter plaatse te voorkomen en te verwerken, in de natuurlijke kringloop van de tuin.

Zeven verschillende thema’s, van composteren tot het houden van kippen, komen aan bod tijdens deze infoavond.

Waar? Bezoekerscentrum "De Lambiek" Gemeenveldstraat 1, 1652 Alsemberg

Wanneer? Dinsdag 21 april 2015 om 19.30u

Gratis deelname. Inschrijven gewenst.E [email protected] 02 359 17 17

Workshop vlechtwerken

Bomen, struiken en hagen leiden onvermijdelijk tot snoeiwerk en bovendien bezorgen ze ons jaarlijks ook een berg snoeihout. Dat voeren we meestal naar het recyclagepark of geven we mee met de huis-aan-huis ophaling.

Toch bestaan er tal van manieren om dit snoeihout in eigen tuin te verwerken.

Voor wie op zoek is naar een snelle gemakkelijke oplossing om grote hoeveelheden snoeihout te verwerken, is een takkenwal ideaal. Wie een strakke afsluiting verkiest, gevuld met verhakseld snoeihout, bouwt een snipperwand. Tot slot is er het vlechtwerk, voor wie lange soepele takken wil omtoveren tot een romantische afsluiting. In een “kringloopwand” vergaat uw snoeihout langzaam maar zeker en wordt het opnieuw opgenomen in de kringloop van uw tuin.

Wilt u zich ervan overtuigen dat groenresten op een natuurvriendelijke, creatieve en nuttige manier ter plaatse kunnen blijven? Doe dan mee aan de workshop vlechtwerken.

Wanneer? Zaterdag 25 april om 9u

Waar? Plein Lobbos Beersel

Deelname is gratis

Info en inschrijven? E [email protected] T 02 359 17 17

Zaterdag 25 april ● Plein Lobbos Beersel

Premies en leningen voor energiebesparingen in Vlaanderen 2015

Ook in 2015 blijft het interessant om te investeren in energiebesparing. Zowel voor nieuwbouwwoningen als voor bestaande woningen is er een uitgebreid premiepakket. Het Vlaams Energieagentschap (VEA) laat weten dat vanaf 2016 verwacht wordt dat een aantal premies afgebouwd zal worden. Maak dus nu gebruik van de premies!

Vraag bij de milieudienst de nieuwe brochure VEA en de info over de verschillende ondersteuningen in samenwerking met de gemeente (samenaankoop, gratis duurzaam bouwadvies, …) aan.

Zowel de samenaankoopacties voor hoog-rendementsbeglazing, dak-, zoldervloer- en muurisolatie als het gratis duurzaam bouwadvies lopen nog tot eind 2015. Maak er gebruik van!

Meer info?MilieudienstT 02 359 17 17 ● E [email protected] www.beersel.be

Samenaankoopacties in Beersel

Page 7: Rbm 155 editie maart 2015

7Rondenbosmagazine

Milieu

Een van de vele opdrachten van Vlaanderen is om de zeldzame Europese habitats en diersoorten, gegroepeerd in het Europees natuurnetwerk Natura 2000, duurzaam in stand te houden. Vorig jaar werden er in de Vlaamse Regering afspraken gemaakt om de hoeveelheid stikstof in zo’n Natura 2000-gebieden te laten dalen.

Te veel stikstof in de bodem en het grondwater is slecht voor planten, dieren én mensen. Daardoor komt de vergunning van bedrijven die te veel stikstof uitstoten, voornamelijk veeteeltbedrijven, in het gedrang.

Om hierop een antwoord te bieden, werkt de Vlaamse Regering aan een Programmatische Aanpak Stikstof, of kortweg PAS. Een van de onderdelen van de PAS

is het onderverdelen van de landbouwbedrijven naargelang hun impact op de stikstofneerslag. Landbouwbedrijven worden voor de PAS ingedeeld in 3 klassen:

• landbouwbedrijven met een impact van meer dan 50% (de zogenaamde “rode” bedrijven) kunnen niet uitgebreid of opnieuw vergund worden.

• landbouwbedrijven met een impact tussen 50% en 3% (de zogenaamde “oranje” bedrijven) kunnen alleen worden uitgebreid indien zij hun stikstofdepositie met 30% verminderen.

• landbouwbedrijven met een impact van minder dan 3% kennen geen gevolgen op het vlak van vergunningen.

WAT MET DE LANDBOUW-BEDRIJVEN IN BEERSEL?

Ook delen van onze gemeente liggen in een speciale beschermingszone waarvan de stikstofconcentratie moet verminderd worden. Het gemeentebestuur heeft kennis van minstens 3 landbouwbedrijven die tot de oranje bedrijven behoren. Tegen midden 2015 wordt hiervoor een herstructureringsprogramma voorzien. Er wordt ook een overlegplatform opgestart om na te gaan welke eerste stappen gezet kunnen worden.

Meer info? www.natuurenbos.be/natura2000www.natura2000.vlaanderen.be

VERMINDEREN VAN STIKSTOFNEERSLAG

Kasteel van Beersel dooft de lichten…Van vrijdag 27 tot met zondag 29 maart dooft de gemeente Beersel de accentverlichting van het Kasteel van Beersel. De energie die we uitsparen, is natuurlijk eerder symbolisch, maar toch een opvallend signaal.

En u? U doet toch ook mee?Het resultaat? Het belangrijkste effect?Dat we met z’n allen even stilstaan bij ons energieverbruik.

Bestel gratis het Earth Hour feestpakket met heel wat tips om een feestje te organiseren met weinig impact op het klimaat en een spel om tijdens Earth Hour te spelen.

Meer info? www.beersel.be ● www.earthhour.be

Pilootproject 'Kyoto in de wijk'Zondag 4 januari werd de Kyotomobiel reeds een maand ingeschakeld voor een duurzame energierenovatie van de wijk over de Vaart te lot. Gedurende 2 jaar staat het duurzaam gebouwd bureau om de 4 maanden een maand op het Haustrateplein te Lot.

In de Kyotomobiel kan iedereen terecht voor gratis advies over energiebesparende maatregelen voor zijn woning. U kan er ook intekenen voor samenaankoopacties van hoogrendementsbeglazing en dak-, zoldervloer- en muurisolatie.Wijkbewoners van de wijk over de Vaart kunnen bijkomend via dit pilootproject een doorlichting van hun woning met een thermografische camera laten uitvoeren en een uitgebreid besparingsplan voor hun woning laten opstellen.

Waar?Haustrateplein ● Wijk Over de Vaart ● 1651 Lot

De volgende periode?Van 29 mei tot 26 juniMaandag: 13u - 17uDinsdag: 13u - 17uDonderdag: 13u - 20u

Meer info?T 0473 74 32 35E [email protected]

Page 8: Rbm 155 editie maart 2015

8

Gronden

Verkoop gemeentegrondenKavels voor alleenstaande eengezins- woningen in een residentiële woonwijkIngendaellaan tussen nrs 49 en 59 ● 1652 Alsemberg

Kavel 1: 6a99ca (onder voorbehoud van het definitief opmetingsplan) - inzetprijs : € 144.000 Kavel 2: 7a01ca (onder voorbehoud van het definitief opmetingsplan) - inzetprijs : € 144.000Kavel 3: 6a93ca (onder voorbehoud van het definitief opmetingsplan) - inzetprijs : € 140.000

● Mogelijk overstromingsgevoelig gebied (afstromendwater) ● OVAM-attest beschikbaar

Belanghebbenden worden verzocht vóór 15 juni 2015 schriftelijk een bod in te dienen. U kan een bod indienen voor één of meerdere percelen met aanduiding van uw voorkeur. Dit bod richt u aangetekend onder dubbele gesloten omslag aan het College van burgemeester en schepenen - Alsembergsteenweg 1046 - 1652 Alsemberg met vermelding "prijsaanbod Ingendaellaan perceel 1 - 2 -3".

Meer info? Dienst Ruimtelijke ordening T 02 359 17 17 ● E [email protected]

Arbeiderswoning ● 91 ca Goutstouwerstraat 41 ● 1651 Lot

Deze woning is een van de laatste authentieke arbeiders-woningen op de site. ● Inventaris van het bouwkundig erfgoed (ID-6946)● Kadastraal gekend: 5de afd. - sectie A nr 65019 - KI: 235● Keuringsverslag elektriciteit, EPC-attest en OVAMattest in aanvraag● Inzetprijs: €59.500Bezoeken: ● Donderdag 26 maart van 10u tot 11u ● Donderdag 2 april van 10u tot 11u

Belanghebbenden worden verzocht vóór 15 juni 2015 schriftelijk een bod in te dienen. Het bod is vergezeld

van een ontwerptekening die aangeeft dat het huidige bouwvolume afleesbaar blijft en in zijn waarde behouden wordt. Dit bod richt u aangetekend onder dubbele gesloten omslag aan het college van burgemeester en schepenen - Alsembergsteenweg 1046 - 1652 Alsemberg met vermelding “prijsaanbod Goutstouwerstraat 41 te 1651 Lot”.

Meer info? Dienst Patrimonium

T 02.359 17 17 ● E [email protected]

4 percelen bouwgrond Verkaveling Wijmenhof ● 1653 Dworp

Lot 3: 3a24ca - half open bebouwing inzetprijs € 108.000Lot 5: 3a28ca - half open bebouwinginzetprijs € 109.000Lot 6: 3a18ca - half open bebouwinginzetprijs € 106.000Lot 7: 3a04ca - half open bebouwinginzetprijs € 105.000

Een bod onder dubbel gesloten omslag kunt u indienen bij het OCMW, H. Torleylaan 13 1654 Beersel. Elke laatste donderdag van de maand worden op de Raad voor Maatschappelijk Welzijn de ontvangen biedingen geopend.

Meer info? OCMW BeerselT 02 356 73 18 ● www.ocmwbeersel.be

Page 9: Rbm 155 editie maart 2015

9Rondenbosmagazine

Senioren

Creatieve Beerselse senioren gezochtTijdens het seniorenfeest op 14 en 15 september 2015 organiseert de Seniorenraad opnieuw een hobby tentoonstelling.

Stelt u graag de vruchten van uw creativiteit tentoon? Of wil u graag andere senioren warm maken voor uw hobby? Schrijf u dan nu al in voor de hobbytentoonstelling.

Alle collecties zijn welkom: handwerk, schilderijen, wenskaarten, dichtbundels, zelfgemaakte juwelen, houtbewerking, persoonlijke verzamelingen.

Info en inschrijven: Dienst Welzijn T 02 359 18 37 E [email protected]

Petanquetornooi voor 55-plussers ● zaterdag 25 april U bent 55-plusser en woont in Beersel of bent lid van een Beerselse seniorenvereniging? Neem dan deel aan het vijfde indoor petanquetornooi van seniorenraad Beersel in samenwerking met PC De Vrienden.

Deelname is gratis en kan in ploegen van drie spelers (tripletten). Er wordt gespeeld in drie ronden. In de eerste en tweede ronde wordt de tegenspeler per loting bepaald, in de derde ronde spelen de winnaars tegen elkaar.

Wanneer? Zaterdag 25 april 2015 ● 13u tot 17u. De prijsuitreiking is om 16.30u.

Waar? Overdekte Petanquepleinen ● Goutstouwersstraat 59 ● 1651 Lot

Maximum 18 ploegen.Vooraf inschrijven = zeker van deelname

Meer info?Dienst Welzijn T 02 359 18 37E [email protected]

Nieuwe uitgave seniorengids Seniorenfeest U bent 55-plusser en woont in Beersel of bent lid van een Beerselse seniorenvereniging?

Noteer nu alvast in uw agenda:

maandag 14 of dinsdag 15 september - 14u: Seniorenfeest!

Begin dit jaar viel de nieuwe uitgave van de seniorengids bij alle Beerselse 60-plussers in de bus.

Deze seniorengids geeft een beeld van de verschillende diensten, organisaties en verenigingen en bevat een schat aan praktische informatie.

Ontving u deze gids niet? U kan hem ook online raadplegen op www.beersel.be of hem aanvragen bij de dienst Welzijn.

Meer info? Dienst WelzijnT 02 359 18 37E [email protected]

Op vrijdag 12 december 2014 werden de deelnemers én lesgeefster Rethy Cops en haar partner Willy in de bloemetjes gezet door de schepen van Sport Eddy Deknopper. In 2008 startte het gemeentebestuur voor de 1ste maal met een lessenreeks van 5 lessen in de sportzaal Kerkeveld te Beersel. Ondertussen is deze lessenreeks uitgegroeid tot 29 lessen per jaar in de sportzaal Vogelenzang te Lot. Veel deelnemers hebben nog nooit een les gemist.

LIJNDANSERS IN DE BLOEMETJES

Page 10: Rbm 155 editie maart 2015

10

Welzijn & gezondheid

Thuisopvang zieke kinderenIs uw kind ziek en zoekt u opvang?

3Wplus biedt al 15 jaar thuisopvang voor zieke kinderen. De opvang gebeurt elke (werk)dag van maandag tot vrijdag, van 7u tot 19u met een maximum van 9u per dag en maximum 5 opeenvolgende dagen.

Professionele begeleid(st)ers die gespecialiseerd zijn in het omgaan met en de verzorging van zieke kinderen, komen bij u aan huis.

Voorwaarden•Over een doktersattest beschikken: dit attest vermeldt dat het kind opgevangen mag worden door derden.• Akkoord gaan met het huishoudelijk reglement.

Hoe?• Bereikbaar op 0499 23 32 84, 24u op 24u.•Aanvraag voor 18.30u: opvang ten vroegste de volgende ochtend (naargelang de beschikbaarheid).

Prijs?Maximum 3 euro/uur

Op 1 januari 2015 sloot 3Wplus een samenwerking met Solidariteit voor het Gezin. Hierdoor kunnen verschillende gezinnen ook genieten van de voordelen van hun mutualiteit voor de opvang van hun ziek kind.

Meer info?Huishoudelijk reglement op www.3wplus.be

Week van de opvoeding ● 16 - 23 mei

Zwanger? Pas bevallen? Mama of papa van een peutertje?

Kom op woensdag 20 mei van 14 tot 17u met het hele gezin naar de kindercarrousel in de lokalen van de gemeenteschool te Dworp.

Volgende workshops staan alvast op de agenda: zwangerschapsyoga, babymassage, musiceren met uw baby of peuter, voorlezen enz. Wij voorzien een hapje en drankje en zorgen ook voor animatie voor de oudere kinderen tot 10 jaar. Concretere informatie volgt later.

Meer info:Huis van het Kind E [email protected] 0474 86 09 15

Maandag 30 maart ● Trouwzaal Gemeentehuis ● 20u

Eerste werkgroep gezonde gemeente

Vindt u het belangrijk om een gezonde levensstijl na te streven? Hebt u interesse voor het gemeentelijk gezondheidsbeleid? Bent u ervan overtuigd een bijdrage te kunnen leveren aan lokale gezondheidscampagnes? U wil mee sleutelen aan de activiteiten en projecten rond het thema gezondheid?

Stap dan mee in deze werkgroep. Wij komen 2 keer per jaar samen om het lokaal gezondheidsbeleid van onze gemeente vorm te geven.

Interesse om lid te worden?

Meer info? Dienst Welzijn E [email protected] ●T 02 359 18 37

Page 11: Rbm 155 editie maart 2015

11Rondenbosmagazine

Hebt u een beperking of bent familie van iemand met een beperking? Hebt u vragen over wonen, werken, dagactiviteiten, uitkering, zorg ... voor personen met een beperking? Resonans puzzelt mee!

Resonans informeert u over de mogelijkheden en brengt u in contact met mensen en diensten die u verder kunnen helpen. Resonans registreert ook uw aanvraag. Dat is erg belangrijk, aangezien het aantal plaatsen en opvangmogelijkheden beperkt is en registratie verplicht is om op termijn terecht te kunnen in een voorziening erkend door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap.

Meer info?ResonansE [email protected] ● T 0800 15045elke weekdag van 9u tot 12.30u en op maandag, dinsdag en donderdag ook van 13u tot 15.30u.

Zorg voor nabestaanden na zelfdoding

Iemand verliezen door zelfdoding is een erg ingrijpende en moeilijk te plaatsen gebeurtenis. Als nabestaande wordt u overspoeld door heftige emoties en blijft u achter met een hoop vragen. U kunt er als individu of organisatie mee terecht bij Werkgroep Verder, de organisatie in Vlaanderen voor nabestaanden na zelfdoding.

Omdat ieder rouwt op zijn eigen tempo en manier, biedt Werkgroep Verder een zo groot en breed mogelijke waaier van informatie en (online) activiteiten. Nabestaanden vinden er op elk moment in hun rouwproces de zorg die ze

nodig hebben. Zo organiseert Werkgroep Verder (online) gespreksgroepen, geeft ze vormingen over (rouwen na) zelfdoding, en ijvert ze voor een verantwoorde bericht-geving over zelfdoding in de media.

Het jaarlijkse hoogtepunt is de Dag van de Nabestaanden die dit jaar op 21 november plaats vindt. Naast een plenair voormiddaggedeelte met verschillende lezingen, getuigenissen en een gezamenlijk afscheidsritueel, kan u in de namiddag deelnemen aan een lotgenotengroep of workshop. Op 1 mei wandelen we samen op de Kalmthoutse Heide.

Meer info? Werkgroep VerderT 02 361 21 28 ● E [email protected]/nabestaanden

EEn handicap?

Bel ons op 0800-15045 elke weekdag tussen 9 en 12.30 uur en van 13 tot 15.30 uur op maandag, dinsdag, en donderdag. Mail ons op [email protected]

Vragen over wonen, werken, dagactiviteiten, uitkering, zorg...voor personen met een handicap? de provincie Vlaams-Brabant puzzelt mee aan uw toekomst!

0800-15045Bel gratis

Als bloedgever redt u levens. Bent u tussen 18 en 66 jaar oud, dan kunt u bloed, plasma of bloedplaatjes geven.

BEERSEL Maandag 20 april 18u tot 20.30u Feestzaal Beersel Hoogstraat 1, 1650 Beersel

DWORPDonderdag 7 mei 18u tot 20.30u

Turnzaal GBS DworpAlsembergsesteenweg 569, 1653 Dworp

ALSEMBERG Woensdag 3 juni 18u tot 20.30u DOC AlsembergGemeenveldstraat 3, 1652 Alsemberg

Opgelet: in sommige gevallen kan uw bloedgift geweigerd worden. Meer info? www.bloedgevendoetleven.be

Geef bloed in Beersel

Puzzel aan uw toekomstWelzijn & gezondheid

Page 12: Rbm 155 editie maart 2015

12

Welzijn & gezondheid

Telefoonster Beersel zoekt enthousiaste vrijwilligers!Het OCMW Beersel kan terugvallen op een uitstekende vrijwilligerswerking. Zo zijn er talrijke diensten die ondersteund of zelfs gedragen worden door vrijwilligers. Wij zijn momenteel op zoek naar gemotiveerde en geëngageerde vrijwilligers voor onze Telefoonster. Dit is een project waarbij eenzaamheid bij senioren wordt doorbroken door middel van een telefoontje. Staat u gekend als een luisterend oor en wilt u zich engageren voor een sociaal project? Dan is de Telefoonster misschien iets voor u!

Onze vrijwilligers zijn vrij en willig. Het OCMW vraagt een kosteloze inzet, maar vergoedt de gemaakte onkosten van zijn vrijwilligers. Daarnaast kan u rekenen op een warme begeleiding op maat, en komt u terecht in een steeds groeiende groep van enthousiaste en geëngageerde vrijwilligers.

Meer info?OCMW Beersel E [email protected] 02 356 73 18

OCMW Beersel blijft inzetten op zorgbehoevende BeerselaarHet is belangrijk dat senioren zo lang mogelijk in hun eigen, vertrouwde thuisomgeving kunnen blijven wonen. Daarom biedt het OCMW verschillende diensten aan, op maat en met oog voor de draagkracht van de gebruiker en zijn of haar omgeving.

ZORG VOOR U

Welke diensten kan u vinden?• De gezinszorg: de verzorgenden helpen u enerzijds met de persoonsverzorging, zoals het dagelijks of wekelijkse toilet, de hulp bij het aan- en uitkleden of bij eten en drinken. Anderzijds is er ook nog de ondersteuning bij huishoudelijke

taken, zoals de zorg voor de maaltijden, voor de kleding en het linnen of voor de boodschappen. • De dienst thuisbezorgde maaltijden: voor als koken geen evidentie meer is. • Vrijwilligersdienst: de Minder Mobielen Centrale staat in voor het vervoer van zorgbehoevenden. De Telefoonster richt zich specifiek op eenzamen.

ZORG VOOR UW WONING

Ook voorziet het OCMW ondersteuning in het onderhoud van uw woning. • Onze karweihulp kan u helpen bij onder meer het opruimen van

ruimten, hulp bij een beperkte verhuis of beperkt snoeiwerk. • Voor het meer technische werk, bijvoorbeeld het behangen of schilderen, sanitaire klussen of kleine elektriciteitswerken, heeft het OCMW een samenwerkingsakkoord met Groep INTRO. • Ook kunnen wij u helpen bij het vinden van de poetshulp die het best bij u past, dit via ons zorgloket.

Meer informatie?zorgloket van het OCMW E [email protected] T 02 356 73 18

Zorg en huiselijkheid in NOAH Beersel

Hebt u nood aan zorg maar bent u ook op zoek naar een zinvolle dagbesteding en gezelschap? Dan kan u terecht in NOAH Beersel, waar kwalitatieve zorg met een huiselijke sfeer wordt gecombineerd.

NOAH is de nieuwe dagopvang- voorziening in Beersel en werd

geopend door Familiehulp vzw op 15 december 2014, in nauwe samenwerking met het Woonzorgcentrum De Ceder en de dienst thuiszorg van het OCMW.

Een belangrijke troef van NOAH is natuurlijk de fysieke nabijheid van het WZC De Ceder, met zijn prachtig park in het domein Hess-de-Lilez. De gebruiker kan indien gewenst kennismaken met het WZC zelf of zijn mooie natuur. NOAH is elke werkdag open van 8.45u tot 16.15u. De gebruiker kiest of hij/zij een halve of een hele dag aanwezig is, met een minimum van 4 uur, en betaalt 3,60 euro per uur.

Meer info?Bénédicte Pappens, Familiehulp Brussel-Halle-Vilvoorde E [email protected] 02 543 79 10

Zorgloket thuiszorg OCMW Beersel E [email protected] T 02 356 73 18

Page 13: Rbm 155 editie maart 2015

13Rondenbosmagazine

Welzijn & gezondheid

WOONZORGCENTRUM DE CEDER ZOEKT VERPLEEGKUNDIGE

In september 1995 opende Woonzorgcentrum De Ceder zijn deuren. Nu, twintig jaar later, zijn hier en daar wat vernieuwingen of verfraaiingen nodig. Zo werden de badkamers op de eerste en tweede verdieping vernieuwd met een nieuw hoog-laagbad, met een aantal functies om onze bewoners optimale zorg te kunnen bie-den.

Naast water is warmte natuurlijk ook essentieel voor onze bewoners. Om problemen te voorkomen, werd de verwarmingsketel vernieuwd. Hier was vooral efficiëntie en lagere stookkosten het doel. De nieuwe ketels werden dichter bij het woningencomplex geplaatst, zodat de af-stand gevoelig verkleind werd. Hierdoor en dankzij de zuinigere installatie, kunnen de kosten gevoelig verlaagd worden.

Vervolgens werden de buitenmuren van het woningen-complex opnieuw geïsoleerd en mooi bepleisterd. Het

houtwerk was eerder al aan de beurt gekomen. Tenslotte kreeg het schrijnwerk van het woonzorgcentrum een nieuw laagje groene verf. Het ziet er weer als nieuw uit!

Water en vuur in De Ceder

Woonzorgcentrum De Ceder is op zoek naar 1 verpleegkundige nacht 19/38 (M/V). Als verpleegkundige ben je mede verantwoordelijk voor het creëren van een zo comfortabel en aangenaam mogelijk verblijf voor de bewoners door het verlenen van een optimale zorg en verpleging.

AANBOD EN VOORDELEN1 weekend op 3 ● maaltijdcheques van 7 euro ● hospitalisatieverzekering ● overname anciënniteit ●

tegemoetkoming in woon-werkverkeer bij gebruik openbaar vervoer ● fietsvergoeding ● ruime mogelijkheden om deel te nemen aan vormingen

VEREISTE STUDIES Hoger beroepsonderwijs (HBO) Verpleegkunde (vroeger 4de graad beroepssecundair of gebrevetteerd)Professionele Bachelor Verpleegkunde.Geen werkervaring vereist

CONTRACT • Contract van onbepaalde duur • Deeltijds - 19 uren per week

PLAATS VAN TEWERKSTELLING Woonzorgcentrum De CederGrote Baan 2041650 Beersel

Interesse?Stuur een e-mail met uw CV naar E [email protected]

Een sociaal verhuurkantoor (SVK) is een organisatie die huizen, appartementen of studio’s huurt op de privé-markt om deze vervolgens door te verhuren aan mensen die in aanmerking komen voor een sociale woning. Webra is nu op zoek naar dergelijke woningen in Beersel.

Dit heeft enkele voordelen voor eigenaars. Zo kan een sociaal verhuurkantoor mee instaan voor de renovatie van uw huis of u toegang geven tot bepaalde premies. Ook garandeert het sociaal verhuurkantoor dat u maandelijks uw huur zal ontvangen. Ze staan ook garant dat het huis in een goede staat wordt teruggegeven. Bovendien helpt u mee het kwalitatieve en kwantitatieve aanbod van sociale

woningen in de gemeente te vergroten.

Het verhuren aan een SVK kan interessant zijn voor privé-eigenaars die te kampen hebben met achterstallige betalingen of omwille van deze reden niet (langer) verhuren. Maar het is bijvoorbeeld eveneens een optie bij een verhuis naar een woonzorgcentrum.

Meer info? E [email protected] T 02 454 18 69www.webra.be

Sociaal verhuurkantoor Webra op zoek naar Beerselse woningen

Page 14: Rbm 155 editie maart 2015

14

Jong volk

Zondag 31 mei: Kijk! Ik fiets! Kinderen die reeds vlot kunnen fietsen met steunwieltjes Waar? Grote sportzaal Vogelenzang Dworpsestraat 149 Lot, 10u tot 12uPrijs? 5 euro per kindInschrijven of meer weten? Gemeentelijke sportdienst T 02 359 16 60 ● E [email protected]:

• actieve begeleiding van 1 volwassene per kind is verplicht

• eigen fiets (zonder steunwieltjes) + fietshelm meebrengen

• tijdens de pauze ontvangen de deelnemers en begeleiders een verfrissing

Sportief jaar voor Beerselse kleine en grote jongeren

SPORTWEEK EN VOETBALSTAGE PAASVAKANTIE EN ZOMERVAKANTIE

Sportweek 8 tot en met 15 jaarWanneer? 13-17/04, 3-7/08 en 17-21/08Waar? Sportcomplex Vogelenzang Dworpsestraat 149 te LotUur? Van 9u tot 16u opvang? 30 minuten vóór en na de activiteitPrijs? 65 euro per week per kindInfo & inschrijven? www.beersel.be(loket) OF T 0497 19 02 87 OF E [email protected]

Voetbalstage 6 tot en met 14 jaarWanneer? 24-26/08Waar? Sportcomplex Vogelenzang Dworpsestraat 149 te LotUur? Van 9u tot 16uOpvang? 1 uur vóór en na de activiteitPrijs? 50 euro/3 dagen (broer of zus 45 euro/3 dagen)

Info en inschrijven?www.beersel.be (loket) OF www.futebol-kampen.be OF T 0484 62 87 32

De jeugddienst van Beersel doet opnieuw mee met de Buitenspeeldag. Op woensdag 1 april 2015 gaan kinderzenders Nickelodeon, Ketnet en VTMKZOOM van 13u tot 17u op zwart.

Thema van dit jaar: circus, met een avontuurlijke initiatie circustechnieken (jongleren, goochelen en éénwieleren!), een gekke clown, een grimehoek en nog veel meer! Inschrijven is niet nodig, kinderen en ouders kunnen vrij meespelen.

Wanneer?Woensdag 1 april 2015 13- 17u.

Waar?Parking voetbal Huizingen.

Meer weten? www.buitenspeeldag.be

BUITENSPEELDAG 2015 ● Kom buiten en speel mee!

SPORTMONITOREN GEZOCHT!

• doet u zelf aan sport?• studeert u voor kleuteronderwijs (kleutersportweek

3-6/11), bachelor of master LO?• hebt u via Bloso/VTS een opleiding gevolgd?dan is dit misschien wel iets voor u! Meer info?Sportopia vzw ● Timme Verschingel T 0478 37 88 94 ● E [email protected]

KINDERGEMEENTERAAD 2015Ook kinderen werken samen aan beter BeerselBegin januari  werd de nieuwe kindergemeente raad geïnstalleerd. Alle raadsleden, schepenen en de nieuwe kinderburgemeester beloofden enthousiast om een jaar lang hun beste beentje voor te zetten voor de kinderbevolking van Beersel.

In de kindergemeente raad zetelen kinderen uit het vierde en vijfde leerjaar van alle Beerselse basisscholen.

De kinderschepenen  voor 2015 heten Margot Feys, Alexia De Leener, Sien Van Belle, Elena Ernotte, Jonas Kindermans, Luna Hodde Patuelli, Arthur Borremans en Linn Vangrunderbeek. Kinderburgemeester is dit jaar Louise Stadsbader.

VOOR DE SPORTWEKEN EN DE KLEUTERSPORTWEEK

Page 15: Rbm 155 editie maart 2015

15Rondenbosmagazine

Jong Volk

Het kan soms een uitdaging zijn om uw kroost tijdens de zomervakantie tevreden te houden. Speel op zeker en schrijf uw koters nu in voor onze speelpleinwerking!

Verwacht u aan een waaier van zowel actieve als minder actieve activiteiten, telkens op maat van de leeftijdsgroep en het individuele kind.

Dankzij evenementenhal DOC mag u zeker zijn van een kindvriendelijke locatie, ook bij slecht weer. Schijnt het zonnetje, dan vindt u ons buiten rond de evenementenhal.

Het speelplein is bestemd voor • kinderen tussen 3 en 12 jaar die in Beersel wonen of school lopen • kinderen tussen 3 en 12 jaar uit de aangrenzende faciliteiten - gemeenten Activiteiten Start om 9u, einde om 16u.

Opvang • van 7.30u tot 9u en • van 16u tot 18u (inbegrepen in de dagprijs).

Alle activiteiten worden uitgewerkt en begeleid door een enthousiaste

animatorengroep. De jeugddienst ondersteunt en coördineert.

De kinderen nemen zelf een tienuurtje, boterhammetjes voor ’s middags en een vieruurtje mee.

Inschrijven?Vanaf 30 maart op www.beersel.be

Meer weten? Jeugddienst Beersel T 02 359 18 39 E [email protected] www.beersel.be

DE GROTE VAKANTIE LONKT AL EEN BEETJE? Schrijf vanaf 30 maart in voor de speelpleinwerking...

Buitenschoolse Kinderopvang De Malleboot is al jaren the place to be voor kinderen

die een onvergetelijke vakantie willen beleven! De vakanties zitten boordevol uitdagende, grappige en leerrijke activiteiten die worden aangevuld met spannende uitstappen of plezante

workshops… De deuren van de Malleboot staan heel de zomervakantie open voor

peutertjes tot rakkers van het 6e leerjaar.

Wekelijks werken ze rond een ander thema, waarbij de kinderen in 3 leeftijdsgroepen worden verdeeld: • Peuters: onthaalklas en 1e kleuterklas• Kleuters: 2e tot en met 3e kleuterklas• 6+: kids van 1e tot en met 6e leerjaar

Inschrijven kan vanaf 20 april. De plaatsen zijn beperkt wees er tijdig bij!

PRAKTISCHE INFORMATIE: • Al kind aan huis? Dan kan u inschrijven via www.i-

school.be/login • Voor de eerste keer? Neem contact op met coördi-

natoren. Zij maken een dossier op en u krijgt een rondleiding in de locatie van uw keuze.

• Prijs: 12,08 euro (volledige dag), 6,72 euro (halve dag), 4,55 euro (minder dan 3uur). Een koekje en een drankje zijn inbegrepen in de prijs.

• Openingsuren: van 7 tot 19u.• Gesloten op 20, 21 juli en op 31 augustus.

Malleboot Huizingen Vaucampslaan 80 ● 1654 HuizingenT 02 356 95 83 ● E [email protected]

Malleboot Lot Europaplein 1 ● 1651 Lot T 02 331 02 43 ● E [email protected]/demalleboot.ibo

Kom mee spelen in de Malleboot tijdens de zomervakantie!

Page 16: Rbm 155 editie maart 2015

16

Jong Volk

Gaat uw kind naar een Nederlandstalige school maar spreekt u thuis een andere taal? Spreekt uw zoon of dochter geen Nederlands maar wilt u dat hij Nederlands leert? Schrijf ze dan snel in voor onze taalstage Neder-lands!

We geven uw kind een duwtje in de rug. Op een leuke en educatieve manier stimuleren we zijn of haar kennis van het Nederlands.

Voor wie?Kindjes van 4 t.e.m. 9 jaar, met of zonder kennis van het Nederlands.

Wanneer?Van 17 tot 21 augustus, van 9u tot 16uVoor en na de stage is er opvang van 7u30 tot 9u en van 16u tot 18u

Waar?Malleboot Beersel, Schoolstraat 2, 1650 Beersel

Inschrijven en meer info? Alison Stoquart T 0499 25 87 59 ● E [email protected]

TAALSTAGE NEDERLANDS VOOR ANDERSTALIGE KINDJES

Sport

Hebt u nooit leren fietsen ? Hebt u al lang niet meer gefietst? Bent u bang om in het drukke verkeer te fietsen? Dan is dit iets voor u!

Om meer Beerselaars op de fiets te krijgen, organiseert de gemeente voor het 2e jaar op rij fietslessen. Een professionele lesgever leert u stap voor stap hoe het moet.

Wanneer?1, 3, 8, 10, 15, 17 en 22 juni van 9.30u tot 11.30u.Waar?Sportcomplex Vogelenzang, Dworpsestraat 149, 1651 LotPrijs?10€ (inbegrepen: lessen, gebruik fiets en fietshelm en verzekering)

Info en inschrijven? Sportdienst ● T 02 359 16 60 ● E [email protected]

LEER FIETSEN IN 7 LESSEN

We zoeken een 5-tal vrijwilligers om de lesgever bij te staan. Vergoedingen volgens het vrijwilligersstatuut. Interesse?Sportdienst ● T 02 359 16 60 ● E [email protected]

Vrijwilligers gezocht

Een brede waaier van sportactiviteiten voor 50-plussers zoals: wandelen, kube, petanque,…

Wanneer?Dinsdag 23 juni ● 13u - 16.30u

Waar?Sint-Pieters-Leeuw (Rozentuin) Org. Sportregio Zuidwest Rand

Prijs?8 euro, inbegrepen lunchpakket, verzekeringIn functie van de inschrijvingen zal er busvervoer geregeld worden.

Info en inschrijvingen?Sportdienst ● T 02 359 16 60 ● E [email protected]

OUTDOOR SPORTELDAG

Page 17: Rbm 155 editie maart 2015

17Rondenbosmagazine

Vrije Tijd

TIENDE EDITIE TOER DE GEUZE ● zondag 3 mei

Op 3 mei 2015 is het weer zo ver, de tweejaarlijkse Toer de Geuze!

Tien traditionele lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen uit het Pajottenland en de Zennevallei zetten opnieuw hun deuren open voor het grote publiek. De vorige editie van Tour de Geuze bracht maar liefst 10.000 bier-liefhebbers op de been! Ook het Bezoekerscentrum De Lambiek neemt aan deze tiende editie deel.

De brouwerijen en stekerijen zijn op zondag 3 mei 2015 open van 10u tot 17u. Overal is de toegang gratis.

U kan deze Toer met eigen vervoer doen of u kan kiezen voor een plaats op één van de Toer de Geuze-bussen. Een plaats reserveren kan via www.horal.be

In Beersel kan je een bezoek brengen aan:• Brouwerij 3 Fonteinen: Hoogstraat 2A, 1650 Beersel• Geuzestekerij Hanssens Artisanaal: Vroenenbosstraat 15/1, 1653 Dworp• Brouwerij Oud Beersel: Laarheidestraat 230, 1650 Beersel• Bezoekerscentrum De Lambiek: Gemeenveldstraat 1, 1652 Alsemberg

In de Lambiek leert u alle geheimen van het lambiekbier kennen, komt er meer te weten over het productieproces en beleeft er bovendien met alle zintuigen de verschil-lende aspecten van het lambiekbier. De Oude Geuze van alle lambiekproducenten kunnen bezoekers hier proeven en degusteren.

Meer info? T 02 359 16 36 ● www.delambiek.be

Opening toeristisch seizoen ● zaterdag 4 april

Op zaterdag 4 april vindt in het Provinciedomein van Huizingen de opening van het nieuwe toeristische seizoen plaats. U kunt er samen met de kinderen terecht voor een heuse paaseierenraap.

Ook later op het seizoen biedt het Provinciedomein een brede waaier van activiteiten aan. Onder meer op 8 augustus kan u in het park terecht voor zomeranimatie.

Op 6 september vindt er in het park een grootste happening plaats rond het Gordelfestival.

Op 27 september wordt het seizoen afgesloten met een gezellig einde-seizoensfeest.

Wandelaars kunnen tijdens het seizoen hun hart ophalen in het Provinciedomein van Huizingen. Elke maand, van april tot september, wordt er een begeleide thema- wandeling doorheen het domein aangeboden. GRATIS TOEGANG VOOR IN- WONERS BEERSELAls inwoner van Beersel krijgt u op vertoon van uw identiteitskaart

(identiteitskaart of kids-ID) gratis toegang tot het Provinciedomein. Alleen kinderen jonger dan 12 jaar die geen kids-ID hebben, hebben nog een pasje nodig. De kinderpasjes vraagt u aan bij de dienst voor toerisme in Beersel.

Meer info?Dienst Toerisme T 02 359 16 36E [email protected]

www.vlaamsbrabant.be

BRENG CULTUUR NAAR UW BUURTFEEST!Buurt- of straatfeesten brengen wijken tot leven. Ze bevorderen de sociale contacten tussen buurtbewoners. Het gemeentebestuur ondersteunt uw waardevolle initiatieven met een subsidie buurtcultuur: een financiële ondersteuning van 250 euro voor culturele animatie, zoals een muziekoptreden, straattheater, kinder-animatie,… Haalt u er ook nog een erkende plaatselijke muziek vereniging bij, dan krijgt u een bijkomende premie. Interesse? Vraag de folder met meer info! Cultuurdienst ● T 02 359 16 17 ● www.beersel.be

Page 18: Rbm 155 editie maart 2015

18

Vrije TijdERFGOEDDAG 'DE COLLECTIONEURS' ● zondag 26 april Beerselse collectioneurs stellen hun schatten tentoon

Het is algemeen geweten: de mens is van oudsher een jager en verzamelaar. Daarom focust de

Erfgoeddag dit jaar op privéverzamelingen.

Een aantal

gepassioneerde dorpsgenoten bieden voor het eerst een blik op hun c o l l e c t i e en stellen

tentoon in de Gemeentelijke

Feestzaal Beersel. De verzamelaars

geven zelf uitleg bij hun

pronkstukken en leggen uit waarom ze zo verzot zijn op hun hobby. Misschien werkt hun passie zelfs aanstekelijk en wordt je ook gebeten door de verzamelmicrobe!

Wie stelt tentoon?Daniël Crombez (oude Bijbels),Raymond Debremaeker (lucifer-doosjes en miniatuur VW-kevers),Mieke Dekoninck (postkaarten),Jan Degelas (doodsprentjes Alsemberg en Sint-Genesius-Rode),Lydia Denayer (oude missalen), Jochen Ghyssels (postkaarten Dworp), Willy Haas (postkaarten en doodsprentjes Huizingen), Stefaan Killens (historische documenten Alsemberg),

Hugo Ocula (maquettes veldslagen WO II), Zéphirin Swaelens (oldtimers), Patrick Vancutsem (koersfietsen), Michel Vastiau (gelegenheidsvaantjes), Ghislain Vercruysse (exotische schelpen)

Waar?Gemeentelijke Feestzaal Beersel, Hoogstraat 1, 1650 Beersel

Wanneer?Zondag 26 april van 11u tot 18u.

Meer info? Gemeentelijke archiefdienst T 02 359 17 40 ● E [email protected]

Met de 20e editie vraagt het Afrika Filmfestival ook dit jaar extra aandacht voor Afrikaanse filmcultuur met films die van Afrika en Afrikanen een cliché doorbrekend beeld brengen.

Het Filmfestival vindt op verschillende locaties plaats in de provincie. Ook Beersel laat dit evenement niet zo maar voorbijgaan. De Integratiedienst, de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking en CC de Meent zetten 2 films in de kijker.

IMAGE in aanwezigheid van regisseur Adil El Arbi.Donderdag 19 maart ● 13.15u

Slimste mens Adil El Arbi en zijn kompaan Bilall Fallah realiseerden samen de eerste écht straffe Vlaamse film over de migrantenproblematiek. De jonge, ambitieuze journaliste Eva maakt een reportage over Marokkaanse jongeren in

de probleemwijken in Brussel. Ze laat zich meeslepen in de wereld van de sympathieke Marokkaanse rough guy Lahbib en komt in conflict met haar redactie.

SELMAZondag 3 mei ● 20u

SELMA is het waargebeurd verhaal over een strijd die leidde tot één van de grootste historische overwinningen in de Amerikaanse geschiedenis: de Voting Rights Act waarmee het stemrecht voor elke Amerikaan, ongeacht huidskleur of afkomst, werd vastgelegd. We volgen de strijd van Martin Luther King Jr. tot aan de ondertekening van de nieuwe wet (dit jaar precies 50 jaar geleden). De film viel in de prijzen bij de Golden Globes en de Oscar-uitreiking.

Koop uw ticket vooraf (aan de balie of via de website van CC de Meent) en betaal zo slechts €5. De dag zelf be-taalt u aan de kassa €6.

Afrika filmfestival in CC De Meent

JEUGDBOEKENWEEK IN BIB BEERSEL ● 10 - 2 aprilDit jaar trekt de Jeugdboekenweek de kaart van de humor. Want lezen is lachen: glimlachen en grimlachen, giechelen en grinniken, gieren en brullen, schuddebuiken en schaterlachen.

Maar nu even serieus. Van 10 maart tot en met 2 april brengen we je met

de leukste boeken aan het lachen. Want een dag niet gelachen (of gelezen!), is een dag niet geleefd.

Bib Beersel dompelt onze Beerselse kleuters onder in de wereld van grappige verhalen. De leerlingen van de 5de en 6de leerjaren nemen deel aan de bibquiz 'De Grappigste

Klas van Beersel. Ook onze jeugdige bibliotheekbezoekers kunnen meegenieten van deze fijne jeugdboekenweek. Zij vinden in onze bib het jeugdboekenweekkrantje vol leuke en grappige leestips.

Meer info? www.jeugdboekenweek.be

Page 19: Rbm 155 editie maart 2015

19Rondenbosmagazine

Vrije TijdOntmoetingen in Bib Beersel ● donderdag 19 maartBib Beersel verrast ook in 2015 met enkele lezingen en interessante sprekers. In het kader van 'Ontmoetingen' organiseert Bib Beersel de lezing 'Hoe slapen opnieuw een zaligheid werd' van Kris Baert. De oud-radiojournalist bij Radio 2 geeft een lezing rond slaapproblematiek. Hij kampte immers zelf gedurende vele jaren met slaapproblemen. Zijn verhaal over de moeilijke strijd, van slaappillen en professionele hulp, vult hij aan met nuttige tips. Tussendoor zingt hij, begeleid door Eddy Peremans, een paar mooie liedjes.

Waar? Bibliotheek Beersel ● Brusselsesteenweg 77c ● 1652 Alsemberg

Prijs?7€/lezing (1 streekbier inbegrepen)

Meer info?T 02 359 16 23www.bibbeersel.be

LEESFOOR ● Voorlezen in de bibBibliotheek Beersel organiseert vanaf september elke derde zaterdag van de maand (van 14.30u-15.30u) een voorleesuurtje voor kinderen tussen 4 en 10 jaar oud. Ontdek de mooiste, zotste en meest ontroerende verhaaltjes in de bib!

Waar? Bibliotheek Beersel ● Brusselsesteenweg 77c ● 1652 Alsemberg

Wanneer?21 maart 18 april 16 mei Van 14.30u tot 15.30u

Meer info?T 02 359 16 26www.bibbeersel.be

Cursus 'Online vergelijken en kopen'Donderdag 30 april ● Bib BeerselBent u op zoek naar een tweedehands meubel, een goedkoop vliegticket, een cadeau? U vindt het allemaal op internet. Maar hoe gaat u best te werk?

In deze cursus, in het kader van de 'Digitale week' leert u efficiënt zoeken, prijzen vergelijken, recensies opzoeken en de kwaliteit van een webshop inschatten. U krijgt tips over de betalingsmodaliteiten en de veiligheid van online transacties.

Waar? Bibliotheek Beersel ● Brusselsesteenweg 77c ● 1652 AlsembergPrijs?Gratis

Inschrijven of meer info? Aan de klantenbalie van Bib Beersel (tijdens de openingsuren)E [email protected] ● T 02 359 16 26 ●www.bibbeersel.be ●www.digitaleweek.be ●

Wijziging wijkwerking Bibliobus "Over de Vaart" (Lot)

Vanaf 1 maart 2015 staat de bibliobus elke woensdag, schoolvakanties uitgezonderd, tussen 16u en 17u in de wijk “Over de Vaart” (i.p.v. op vrijdag).De bibliobus rijdt niet in de paasvakantie. Gelieve tijdig uw boeken te verlengen.

Page 20: Rbm 155 editie maart 2015

20

Vrije Tijd

Start ticketverkoop CC De Meent ● seizoen 2015 - 2016

De verkoop van de abonnementen voor het seizoen 2015-2016 start op ZATERDAG 13

JUNI VAN 9u TOT 12u. Losse tickets koopt u vanaf MAANDAG 15 JUNI OM 8.30u. Benieuwd naar ons nieuwe aanbod? Begin juni valt het nieuwe programmaboekje in de bus. Ook op onze website kan u vanaf

dan alle nieuwigheden terugvinden.

Koop uw buurtabonnement online via www.demeent.be, www.deboesdaalhoeve.be, www.demuse.be of www.demoelie.be of aan de balie van één van deze centra.

DE BESTE PLAATSEN? VOORDELIGE PRIJS? WORD BUURTABONNEE!• miniBUURTabonnement: U kiest 3 of 4 verschillende

podiumvoorstellingen en krijg tot 5 % korting.• midiBUURTabonnement: U kiest 5 tot 9

verschillende podiumvoorstellingen en krijgt tot 15 % korting.

• maxiBUURTabonnement: U kiest minstens 10 verschillende podiumvoorstellingen en krijgt tot 25 % korting.

Wil U tijdens het seizoen bijkomende voorstellingen kopen, dan krijgt u aan de balie uw abonneekorting op die tickets.

De museumbus neemt je mee...

CC de Meent neemt u elke maand mee naar een knappe bestemming.

Op 26 april organiseren we voor het eerst een museumbus voor families. Onder leiding van een gids bezoekt u het FeliXart museum in Drogenbos.

U maakt er kennis met schilderijen en tekeningen van Felix De Boeck, één van de grondleggers van de Belgische abstracte schilderkunst. Daarna geniet u van een lekkere pick-nick en ontdekt u op uw eigen tempo het prachtige natuurdomein ‘Het Moeras’.

Gaat u liever eens zonder (klein)kin-deren op stap? Kom dan op vrijdag 17 april mee genieten van een dagje Oostende, waar we ons onder andere laten gidsen langs de tentoonstelling De Zee in Mu.ZEE en een mooie ZEE wandeling maken.

Lente in MUZIEKJAZZ ● Op vrijdag 1 mei wordt u verwacht voor 2 fijne jazzconcerten: Linus, Laurent Blondiau en Yannick Peeters spelen voor u hun fijnste tunes. Vrijdag 29 mei kan u komen kijken naar Yves Peeters Group & Guests, een mix van krachtige gospel, soul, jazz en blues.

POP ● Kom op zaterdag 28 maart genieten van Lady Linn’s theatertour en één week later op zaterdag 4 april van Guido Belcanto. Donderdag 30 april zet u de bloemetjes buiten met CloClo ’69: une soirée avec Claude François.

KLASSIEKE MUZIEK ● Liefhebbers van klassieke muziek zijn van harte welkom op het klassieke concert van Le Collectif Musical met Beerselaar Lucas Cortoos, op vrijdag 27 maart. Daarnaast geniet u ook op zaterdag 18 april van de operette Op de Purp’ren Hei van het Vlaams Muziek Theater.

COMEDY EN THEATERDe komische noot wordt deze lente gebracht door Raf Walschaerts op zaterdag 21 maart, met zijn solovoorstelling Jongen Toch. Op donderdag 26 maart is er nog de fantastische Circuit-X voorstelling van Jonas Vermeulen en Boris Vanseveren.

FILMPADDINGTON ● Zondag 22 maart ● 15uWASTE LAND ● Zondag 22 maart ● 20uTHE HOBBIT: BATTLE OF THE FIVE ARMIES ● Zondag 12 april ● 20uBIRDMAN ● Zondag 19 april ● 20uWOLF TOTEM ● op Zondag 26 april ● 20u

Het volledige filmprogramma tot half juli vind je terug op www.demeent.be.

Meer info?CC de MeentE [email protected] 02 359 16 00www.demeent.be

Page 21: Rbm 155 editie maart 2015

21Rondenbosmagazine

DocumentenBinnenkort op vakantie?Vraag tijdig de juiste documenten aan!

Een internationaal paspoort nodig? Hebt u een internationaal paspoort nodig, hou dan rekening met een wachttijd van minimum 7 werkdagen na het indienen van de aanvraag. Een paspoort voor een kind of jongere onder de 18 jaar kost 36 euro, een paspoort voor een volwassene 76 euro.

Geen internationaal paspoort nodig? • Kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen nemen hun

elektronische identiteitskaart mee.• Kinderen jonger dan 12 jaar moeten een geldige

Kids-ID bij hebben. De Kids-ID is drie jaar geldig. Controleer ruim tevoren zeker de geldigheids datum. Voor het vernieuwen van een Kids-ID krijgt u geen oproepingskaart van het gemeente bestuur en tussen aanvraag en levering van een Kids-ID liggen zo'n drie weken!

Uw kind gaat zonder u naar het buitenland?Gaat uw kind alleen op reis of in het gezelschap van anderen dan papa en/of mama? Dan geeft u best een

schriftelijke toestemming (met de handtekening voor echt verklaard door de gemeente) mee. U kunt zo’n toestemming zelf opstellen of het invul formulier downloaden via het e-loket op www.beersel.be (‘reistoelating minderjarige’).

EN VERDER…

Geef dieven geen kans • Zorg dat alle deuren en ramen stevig op slot zitten

voor u vertrekt. • Laat geen ladders binnen handbereik staan. • Vraag een buur die u vertrouwt om een oogje in het

zeil te houden en alarm te slaan als hij/zij iets verdachts opmerkt.

• Wil u dat de politie af en toe een kijkje komt nemen, vraag dan bijtijds afwezigheidstoezicht aan.

Meer info over reisdocumenten?www.beersel.be E [email protected] ● T 02 359 18 18

Meer info over afwezigheidstoezicht?www.politiebeersel.be E info@politiebeerselbe ● T 02 359 19 19

Controleer tijdig welke reisdocumenten u nodig hebt voor uw reisbestemming. Dat kan op www.diplomatie.belgium.be

Mijn dossier is een online toepassing die toegang geeft tot uw dossier in het Rijksregister.

Via de toepassing Mijn Dossier kunt u:• Uw gegevens in het Rijksregister checken• Zien wie uw gegevens de laatste 6 maanden

geraadpleegd heeft• Bepaalde attesten (vb. attest van gezins-

samenstelling, …) raadplegen, downloaden of afdrukken. Deze documenten hebben dezelfde wettelijke waarde als het document dat u bij uw gemeentediensten kan afhalen. Mijn Dossier maakt het dus mogelijk om deze van thuis uit aan te vragen.

U hoeft dan niet langer naar het gemeentehuis. Dit bespaart u heel wat tijd en een verplaatsing.

Hoe werkt het?Ga naar https://mijndossier.rrn.fgov.beMeld aan met uw elektronische identiteitskaart. Nadat u uw eID in de kaartlezer hebt gestoken, zal u ook uw pincode moeten invoeren. Zo wordt er geverifieerd of u werkelijk de persoon bent die u beweert te zijn.Indien u fouten ontdekt in uw gegevens (bv in afstamming), gelieve dit via e-mail te laten weten.

Meer informatie?E [email protected]

Mijn dossier

Sluitingsdagen Diensten bevolking en burgerlijke standZaterdag 4 april (Paasweekend)Zaterdag 2 mei (weekend Dag van de Arbeid)Zaterdag 16 mei (weekend O.L.H.-Hemelvaart)Zaterdag 23 mei (Pinksterweekend)

Page 22: Rbm 155 editie maart 2015

22

Omgeving

Doet u uw boodschappen met de fiets of te voet, dan werkt u mee aan de leefbaarheid van Beersel. Van zaterdag 25 april tot zaterdag 30 mei kan u dat ook nog eens één of meer mooie prijzen opleveren…

Gaat u bij een deelnemende handelaar winkelen, dan krijgt u dit jaar een Belgerinkel-sticker met een unieke code. U registreert uw sticker op www.belgerinkel.be en maakt zo elke dag kans op een mooie prijs, uitgereikt over heel Vlaanderen. Iedere rit naar een deelnemende handelaar is een nieuwe kans om een prijs te winnen!

Heeft u tijdens de campagneperiode niets gewonnen? Niet getreurd. U maakt nog steeds kans op de unieke Achielle retro-fiets en andere mooie prijzen, exclusief voorbehouden voor deelnemers in onze gemeente.

Hou de deuren van onze lokale handelszaken vanaf eind april goed in de gaten. Hangt er een Belgerinkel affiche en bent u te voet of met de fiets? Vraag dan zeker uw Belgerinkel-sticker.

Meer info? dienst mobiliteit E [email protected] ● T 02 359 17 17www.belgerinkel.be

Met Belgerinkel naar de Winkel 2015! Dat is elke dag winnen!

Steeds meer Beerselaars volgen een cursus Nederlands. In 2013 ongeveer 350. In 2014 steeg dit tot bijna 400. Maar, Nederlands leert u

niet alleen op de schoolbanken. Wie Nederlands leert, moet dagelijks kunnen oefenen: op de bus, met zijn buren of bij de lokale handelaar.

Ook in 2015 vonden wij de handelaars bereid om deel te nemen aan de 2e editie van de Week van de Anderstalige Klant. De cursisten van de GLTT leggen opnieuw een oefenparcours af bij lokale handelaars. VOOR WIE?Dit initiatief is niet enkel voor de cursisten. Het wil alle Nederlandstaligen sensibiliseren om de ideale gesprekspartner te zijn voor wie Nederlands wil oefenen.

Een tip: Schakel niet te snel over op een andere taal, spreek duidelijk en heb geduld.

WAAR?Het oefenparcours is in het centrum van Alsemberg maar ook andere Beerselse handelaars en zelfstandige beroepen kunnen zich als oefenpunt registrerenn via www.oefenhierjenederlands.be

WANNEER?Van 27 april tot 3 mei 2015.

Meer info? Integratiedienst ● T 02 359 18 41 ●E [email protected]

Week van de anderstalige klant

Wakker worden met een Fair Trade ontbijt ● zondag 3 meiDe Oxfam Wereldwinkel Alsemberg verwent u met een (h)eerlijke kop koffie uit Ethiopië, choco uit Ivoorkust, confituur uit Ecuador, Braziliaans fruitsap, kraakverse quinoabroodjes en nog zoveel meer (h)eerlijke producten uit de hele wereld aangevuld met een aantal streekproducten en leuke randanimatie.

Afspraak voor dit Eerlijk Ontbijt op ZONDAG 3 MEI 2015 van 8.30u tot 11u in DE MEENT in Alsemberg.

Kostprijs: € 10 voor volwassenen - € 6 voor kinderen (<12j)

Schrijf u in voor 23 aprilE [email protected] 02 309 72 84

Wereldwinkel ● Brusselsesteenweg 10 ● 1652 Alsemberg

Page 23: Rbm 155 editie maart 2015

23Rondenbosmagazine

Noord-ZuidWij willen schone kleren

Op 24 april 2013 stortte het Rana Plazacomplex in Dha-ka Bangladesh in. 1129 kledingarbeidsters kwamen om het leven: de grootste ramp ooit in de kledingindustrie. Ook onze kleding wordt daar gemaakt! Aan de voora-vond van de tweede verjaardag van de instorting start in Beersel de Schone Kleren-campagne: RETOUCHBAR ● 19 april ● 10u tot 12.30u GROS Beersel organiseert in samenwerking met Femma en vzw Wereldsolidariteit een Retouchbar in CC de Meent. Zo betuigen we enerzijds onze steun aan vrouwen over de hele wereld, maar vragen we ook aandacht voor de situatie van de kledingarbeidsters die in erbarmelijke omstandigheden goedkope kledij maken voor het Westen.

Op de Retouchbar kan u te retoucheren kledij binnenbrengen. De naaisters gaan aan de slag en u geniet van een kopje koffie of thee. De opbrengst gaat naar NGWF, een Bengaalse vakbond die ijvert voor betere werkomstandigheden voor onder andere de naaisters.

Waar? Foyer van CC de MeentWat? kleine herstellingen en eenvoudige retouches aan kleding (geen ritsen)Prijs? Ingang gratis, retouches tegen kleine vergoeding

SCHONE KLEREN-LEZING ● 23 april ● 20uJef Van Hecken komt de Schone Kleren-campagne toelichten. Van Hecken werkt voor vzw Wereldsolidariteit en was aanwezig in Bangladesh toen de fabriek instortte.

Waar? Bezoekerscentrum De Lambiek Gemeenveldstraat 1 ● 1652 AlsembergPrijs? Gratis Organisatie? GROS Beersel en vzw WereldsolidariteitContact? E [email protected]

Tijdens de nieuwjaarsreceptie op 18 januari werd de titel van ereburger van de gemeente Beersel uitgereikt aan Pater Theo Briers en Zuster Rachel De Baerdemaeker voor hun jarenlange verdiensten in het buitenland.

Pater Briers was van 1960 tot 1962 onderpastoor in Dworp. In 1966 reisde hij af naar Guatemala, waar hij aan de slag ging als missionaris en ontwikkelingshelper bij de minstbedeelden, hoofdzakelijk behorend tot de autochtone indiaanse bevolking.

Zuster De Baerdemaeker vertrok in 1954 als missiezuster naar Rwanda, toen nog onder de voogdij van België. Al snel werd haar duidelijk dat de noden daar erg hoog waren. In de loop der jaren startte ze er een modelboerderij, een opleidingsprogramma voor kansarme jongeren,

een gezondheidscentrum en een opvangcentrum voor mindervalide kinderen.

Zuster Rachel De Baerdemaeker verblijft opnieuw in België en nam de titel dus zelf in ontvangst. Pater Briers stuurde vanuit Guatemala een bedankbrief met daarin onder andere de volgende tekst: “Het is voor mij een zeer grote eer het ereburgerschap van de gemeente Beersel, één van de mooiste en vriendelijkste gemeenten van België, te hebben gekregen en ik ben U daarvoor zeer erkentelijk en uiterst dankbaar!”

ONZE NIEUWE EREBURGERS Pater Theo Briers & Zuster Rachel De Baerdemaeker

Page 24: Rbm 155 editie maart 2015

24

BelastingenVlaams Gewest voortaan bevoegd voor successie- en bepaalde registratierechten

Sinds 1 januari 2015 heeft de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) de dienst van de successierechten en bepaalde registratierechten overgenomen van de Federale Overheidsdienst Financiën. VLABEL is nu bevoegd voor het vaststellen, het controleren en het innen van de successie- en bepaalde registratierechten. Voor u als belastingplichtige betekent dit dat u deze rechten niet meer aan de FOD Financiën betaalt, maar dat u voortaan een uitnodiging tot betaling ontvangt van VLABEL.

Welke successie- en registratierechten zijn overgenomen door het Vlaams Gewest?• Successierecht van rijksinwoners die hun laatste

fiscale woonplaats in het Vlaams Gewest hadden

• Recht van overgang bij overlijden van niet-rijksinwoners met onroerende goederen in het Vlaams Gewest

• Registratierechten op verkopen, hypotheek-vestigingen en verdelingen van in het Vlaams Gewest gelegen onroerende goederen

• Registratierechten op schenkingen van roerende en onroerende goederen als de schenker zijn fiscale woonplaats in het Vlaams Gewest heeft

Meer info?T 1700 ● www.belastingen.vlaanderen.be FOD Financiën T 02 57 257 57 ● http://financien.belgium.be/nl/kantoren

Plaatsrecht voor kermissenHet gezellige karakter en de folklore van de lokale kermissen mogen absoluut niet verloren gaan. Het gemeentebestuur wil de foorkramers dan ook alle kansen blijven bieden.Daarom wordt er maximaal 100 m² per kermis- of circusinrichting belast.Tevens worden de foorkramers vrijgesteld van belasting op het gebruik van het openbaar domein tijdens:• de in de gemeente georganiseerde jaarmarkten• op maandagen• de zogenaamde ‘kleine kermissen’ in de gemeente• de toegelaten wijkfeesten

Economische bedrijvigheidVoortaan is de belasting niet langer beperkt in oppervlakte. De schijven van belastbare oppervakte zijn uitgebreid. Concreet betekent dit dat vanaf heden de belasting berekend wordt op de volledig ingenomen ruimte. Grote bedrijven zullen zo een meer evenredige bijdrage leveren. Niet inbegrepen zijn de ruimten buiten een gebouw aangewend als parkeerterrein en groenbuffers (desgevallend beperkt tot een maximum van 300m²).

Bij het ter perse gaan vernemen we dat de Gouverneur van Vlaams-Brabant de aanpassingen van dit belastingreglement heeft geschorst.Meer info? www.beersel.be

U verhuist, plant grote werken en moet een stelling (laten) plaatsen, u wilt een container plaatsen, … Anders gezegd: u wilt tijdelijk een gedeelte van het openbaar domein in beslag nemen? Dan wordt u hierop belast.Het bedrag van de belasting werd vastgesteld op € 0,50 per dag of gedeelte van een dag en per m² of gedeelte van m² van de bezette standplaats. Dit echter steeds met een minimum van € 12,50 per aanvraag.Aanvraag in te dienen bij de lokale politie, u kan het formulier downloaden op www.beersel.be.U moet ook de gepaste signalisatie voorzien. (zie hieronder)

TWEE AANGEPASTE GEMEENTEBELASTINGEN:

Ter herinnering: Belasting op inname openbare weg

Retributie op het uitlenen van gemeentelijke signalisatie

U heeft de mogelijkheid het verkeersbord E3 te ontlenen (stilstaan en parkeren verboden).

De huurprijs bedraagt € 5,00 per bord, per dag.

Hoe aanvragen? • Tijdig (ten vroegste 2 maanden en minimum 5

kalenderdagen voor de geplande activiteit)• Bij de lokale politie.

Download het aanvraagformulier op www.beersel.be.

Page 25: Rbm 155 editie maart 2015

25Rondenbosmagazine

MAART

14-29/3 ● Bib Beersel Jeugdboekenweek E [email protected] • T 02 359 16 26 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .14-16/3 ● 17u - 11.30u ● Feestzaal Beersel Eetfestijn OKRA Beersel Okra Beersel • T 02 377 79 58. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .16/3 ● 9u ● CC de MeentTentoonstelling Rasa: ik- jij - wijE [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .17/3 ● 13.30u ● de MoriaanPraatcaféKVLV • T 02 380 26 19. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .17/3 ● 13.30u ● Kerk Dworp W.C. De Drankstoempers ● Schepdaal Gezinsbond D-H • www.gezinsbonddworp.be. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .17/3 ● 20.15u ● CC de Meent Concert Jean-Paul Estiévenart TrioE [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .18/3 ● 19.30u ● Ons Huis Bloemschikken Femma D • E [email protected] . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .18/3 ● 19.30u ● Lokaal KloosterstraatBreicaféE [email protected] • T 0484 77 66 06. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .19/3 ● 13.30u ● CC de Meent Afrika filmfestival: ImageE [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .19/3 ● 14u ● De Moriaan Wandeling van ongeveer 8 km Okra Alsemberg • T 02 380 84 18. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .19/3 ● 19.30u ● Sportcentrum Kerkeveld HobbyavondFemma Beersel • T 02 356 33 11. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .19/3 ● 20u ● Bib BeerselOntmoetingen: Kris Baert E [email protected] • T 02 359 16 26 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .20/3-28/3 ● Recyclagepark ZitterbosWedstrijd Samen RecyclerenE [email protected] • T 02 359 17 17. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

20/3 ● 20u ● Gemeenteplein HuizingenWijnavond www.hkk01.wordpress.com. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .21/3-20/4 ● Groot BeerselZwerfvuilactieE [email protected] • T 02 359 17 17. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .21/3 ● 10u ● Kerk BeerselKledinginzamelingFemma Beersel • T 0475 57 19 78. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .21/3 ● 12u ● Zaal Ons Huis 20ste LentejoggingJoggers Beersel • www.joggers-beersel.be. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .21/3 ● 14.30u ● Bib Beersel Leesfoor E [email protected] • T 02 359 16 26. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .21-22/3 ● 17.30u - 11.30u ● Centrum H Eetfestijn K.F. De Vrijheidsvrienden E [email protected]. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .21-23-24-26/3 ● 19.30u ● Ons HuisKookles - Feestelijk koken Gezinsbond D-H • www.gezinsbonddworp.be. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .21/3 ● 20u ● kerk Alsemberg Passieconcert De Sangghesellen • www.desangghesellen.be. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .21/3 ● 20.15u ● CC de Meent Theatervoorstelling Jongen Toch E [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .22/3 ● 9.30u ● CC de MeentMiniworkshop Yoga (3 sessies)E [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .22/3 ● 15u ● CC de Meent Film ● Paddington E [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .22/3 ● 20u ● CC de Meent Film ● Wasteland E [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .23/3 19u Café de Zwaan BreicaféKVLV • T 02 380 26 19 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .23/3 ● 19.30u ● Sportschuur DworpSportactiviteit FitmixBeter Bewegen • E [email protected]. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

24/3 ● 20u ● Hoeve "Hof van Hongarije" Lezing ‘Nacht van de Geschiedenis’ Davidsfonds A-B • T 02 331 06 76. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25/3 ● 13u ● Parking achter kerk DworpBreydel en museum Ronde van Vlaanderen K.W.B. D • E [email protected]. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .25/3 ● 14u ● Sportzaal Beersel Turnles (3-8 jaar): “Rep de beentjes”Gezinsbond • www.gezinsbond.be/beersel. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .25/3 ● 19.30u ● Ons Huis Naaisalon Femma D • E [email protected]. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .26/3 ● 13.30u ● de MoriaanWandelingKVLV • T 02 380 26 19. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .26/3 ● Feestzaal Beersel Lezing Successierechten Femma Beersel • T 0475 57 19 78. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .26/3 ● 13.30u ● de Moriaan Wandelen KVLV • T 02 380 26 19. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .26/3 ● 14u & 19u ● Lokaal KloosterstraatCulinair kokenFemma Lot • T 0484 77 66 06 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .26/3 ● 20.15u ● CC de MeentThe great downhill journey of little tommy E [email protected] • T 02 359 16 00 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .27/3 ● 16.30u ● Feestzaal Beersel Workshop Djembé Gezinsbond • www.gezinsbond.be/beersel. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .27/3 ● 20.15u ● CC de Meent Concert 176 Toetsen E [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .28/3 ● 10u ● Bib Beersel Digi-ontbijt met tablets E [email protected] • T 02 359 16 26. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .28/3 ● 20.15u ● CC de Meent Concert Lady Linn TheatertourE [email protected] • T 02 359 16 00 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29/3 ● 10u ● Feestzaal Beersel TweedehandsbeursGezinsbond • www.gezinsbond.be/beersel. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

in Beersel

Page 26: Rbm 155 editie maart 2015

26

29/3 ● 20u ● CC de Meent Film Annie E [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .30/3 ● Trouwzaal gemeentehuis Beersel Werkgroep gezonde gemeente E [email protected] • T 02 359 18 37. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .30/3 ● 19.30u ● Sportschuur Dworp Sportactiviteit RelaxatieBeter Bewegen • T 02 380 22 24

APRIL

1/4 ● 13u ● Beemdsite HuizingenBuitenspeeldagE [email protected] • T 02 359 18 37. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .1/4 ● 19.30u ● Lokaal KloosterstraatBreicafé Femma Lot • T 0484 77 66 06. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .2/4 ● 9u ● CC de MeentTentoonstelling Stefaan Van Hyfte E [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .2/4 ● 19.30u ● Poortgebouw DworpHaak-, brei-, en naaicaféFemma D • E [email protected] . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .3/4 - 12/6 ● 14u ● de Moriaan Sportactiviteit " Iedere trap telt " Okra Alsemberg • T 02 380 84 18. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .4/4 ● Provinciedomein van Huizingen Opening toeristisch seizoenE [email protected] • T 02 359 16 36. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .4/4 ● 20.15u ● CC de MeentConcert Cavalier Seul E [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .6/4 ● 10u ● Poortgebouw Dworp PaaseierenraapGezinsbond D-H • www.gezinsbonddworp.be. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .6/4 ● 19.30u ● Lokaal Kloosterstraat Stikatelier "stik &steekje"Femma Lot • T 0484 77 66 06. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .7/4 ● Poortgebouw Dworp Knuffelturnen Gezinsbond D-H • www.gezinsbonddworp.be. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .7-10/4 ● 9u ● MierennestCreatieve Paasstage 6-9 jaar

Muziekschool • www.mierennest-dworp.be. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .10/4 ● 20u ● Poortgebouw Dworp Spelletjesavondwww.spelinzicht.be. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .12/4 ● 20u ● CC de Meent Film The Hobbit: Battle of the 5 armies E [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .13-17/4 ● 9u ● Sportcomplex Vogelenzang SportweekE [email protected] • T 02 359 16 60. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .13/4 ● 19u ● café de Zwaan BreicaféKVLV • T 02 380 26 19. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .14/4 ● 13.30u ● de Moriaan Knutselen met Chris HublouKVLV • T 02 380 26 19. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .15/4 ● 19.30u ● Lokaal Kloosterstraat Breicafé Femma Lot • T 0484 77 66 06. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .16/4 ● 14u ● De Moriaan Wandeling van ongeveer 8 km OKRA Alsemberg • T 02 380 84 18. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .16/4 ● 15u ● CC de MeentTheatervoorstelling UMM E [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .17/4 ● 8u ● CC de MeentDe zee Salut d'honneur Jan Hoet E [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .17/4 ● 20u ● PoortgebouwProeverij TrappistenbierK.W.B. Dworp • E [email protected]. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .18/4 ● 8u ● Gemeenteplein HuizingenUitstap naar Achouffe en Bastogne www.hkk01.wordpress.com. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .18/4 ● 14.30u ● Bib Beersel LeesfoorE [email protected] • T 02 359 16 26. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .18-19/4 ● 16.30u-11.30u ● Ons Huis Dworp HaantjeskermisChiromeisjes Kroesjpers • www.chirodworp.be. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .18/4 ● 20.15u ● CC de Meent Operette Op de Purp'ren Hei

E [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .19/4 ● 20u ● CC de MeentFilm ● Birdman E [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .20/4 ● 18.30u ● CC de MeentYoga - beginners E [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .20/4 ● 19.30u ● Sportschuur DworpSportactiviteit Fitmix Beter Bewegen • T 02 380 22 24. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .20/4 ● 20.30u ● CC de Meent Yoga - gevorderden E [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .21/4 ● 12u ● Centrum HuizingenOkra-Paasfeest Okra Huizingen • T 0495 12 66 35. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .21/4 ● 13.30u ● Kerk DworpW.C. de Drankstoempers - Hallerbos Gezinsbond D-H • www.gezinsbonddworp.be. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .21/4 ● 13.30u ● de Moriaan KruidenwandelingKVLV • T 02 380 26 19. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .21/4 ● 19.30u ● De Lambiek Infoavond kringlooptuinierenE [email protected] • T 02 359 17 17. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .21/4 ● 19.30u ● CC de Meent Yoga - beginners 2E [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .22/4 ● 7u ● Centrum Huizingen Dagreis naar de Leie-streek en KortrijkOkra Huizingen • T 0495 12 66 35. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .22/04 ● 19.30u ● Sportcentrum Kerkeveld Bloemschikken Femma Beersel • T 0475 57 19 78. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .22/4 ● 19.30u ● Ons Huis DworpOntmoetingsfeestFemma D • E [email protected]. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .23/4 ● 13.30u ● de Moriaan WandelingKVLV • T 02 380 26 19. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .23/4 ● 14u&19u ● lokaal Kloosterstraat Culinair koken

in Beersel

Page 27: Rbm 155 editie maart 2015

27Rondenbosmagazine

Femma Lot • T 0484 77 66 06. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .24/4 ● 16.30u ● Feestzaal BeerselWorkshop Djembé Gezinsbond • www.gezinsbond.be/beersel. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .25/4 ● 9u ● Plein Lobbos Beersel Workshop vlechtwerkenE [email protected] • T 02 359 17 17. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .26/4 ● 7.15u ● Achter de kerk Dworp LentewandelingK.W.B. Dworp • T 0484 78 04 72. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .26/4 ● 10.15u ● CC de Meent FeliXart Museum met picknick E [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .26/4 ● 11u ● Gemeentelijke FeestzaalErfgoeddag ' De Collectioneurs'E [email protected] • T 02 359 17 40. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .26/4 ● 20u ● CC de MeentFilm Wolf TotemE [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .27/4 ● 19u ● café de Zwaan BreicaféKVLV • T 02 380 26 19. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .27/4 ● 19.30u ● Sportschuur Dworp Sportactiviteit Relaxatie Beter Bewegen • T 02 380 22 24. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .28/4 ● 19u ● Lokaal KloosterstraatKooklessen voor de jeugd Femma Lot • T 0484 77 66 06. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .29/4 ● 14u ● Sportzaal Beersel Turnles (3-8 jaar): “Rep de beentjes” Gezinsbond • www.gezinsbond.be/beersel. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .29/4 ● 19.30u ● Ons HuisKoken met Jeanine ToelenFemma D • [email protected] . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .30/4 ● 14u ● Bib Beersel Cursus 'Online vergelijken en kopen' E [email protected] • T 02 359 16 26. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .30/04 ● 19.30 ● Sportcentrum Kerkeveld HobbyavondFemma Beersel • T 0475 57 19 78. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .30/4 ● 20.15u ● CC de Meent Une soirée avec Claude François

E [email protected] • T 02 359 16 00

MEI

1/5 ● 20.15u ● CC de MeentLinus+Laurent Blondiau/Yannick PeetersE [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .3/5 ● 10u ● De Lambiek Toer de Geuze E [email protected] • T 02 359 16 36. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .3/5 ● 14u ● Beerselse Vrije Lopers 7de zenneloop E [email protected]. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .3/5 ● 20u ● CC de Meent Afrika filmfestival: SelmaE [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .4/5 ● 19.30u ● lokaal KloosterstraatStikatelier "stik &steekje" Femma Lot • T 0484 77 66 06. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .6/5 ● 14u ● Sportzaal BeerselTurnles (3-8 jaar): “Rep de beentjes”Gezinsbond • www.gezinsbond.be/beersel. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .7/5 ● 12.30u ● Parking achter de kerk Bijwonen opnamen van "Blokken"Femma Dworp • www.femma.be/Dworp. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .7/5 ● 19.30u ● Poortgebouw DworpHaak-, brei-, en naaicafé Femma D • E [email protected]. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .8/5 ● 20u ● Poortgebouw Dworp Spelletjesavond www.spelinzicht.be. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .9/5 ● Chalet 'Rond de Vaart' K.F. Eendracht Maakt Macht Lot E [email protected] • www.emmlot.be. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .11/5 ● 19u ● Café de Zwaan Breicafé KVLV • T 02 380 26 19. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .12/5 ● 19u ● Femma Lot Kooklessen voor de jeugd Femma Lot • T 0484 77 66 06. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .12/5 ● 19u ● Ons HuisFiets- of wandelroute Weg-om Femma Dworp • www.femma.be/Dworp

13/5 ● 19u ● CC de Meent Laatbloeiersacademie stelt tentoon E [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .13/5 ● 19.30u ● Lokaal Kloosterstraat Breicafé Femma Lot • T 0484 77 66 06. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .14/5 ● 13u ● Ons Huis Voetzoektocht "Ken uw D(w)orp"K.W.B. Dworp • E [email protected]. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .16/5 ● 14.30u ● Bib Beersel Leesfoor E [email protected] • T 02 359 16 26. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .19/5 ● 8u ● Parking achter de kerk Daguitstap Femma Dworp • www.femma.be/Dworp . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .19/5 ● 9.30u ● de Moriaan Kookles met Albert Defranc KVLV • T 02 380 26 19. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .19/5 ● 13.30u ● Kerk Dworp W.C. De Drankstoempers - Buizingen Gezinsbond D-H • www.gezinsbonddworp.be . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .20/5 ● 14u ● GBS Dworp Week van de opvoedingE [email protected] • T 02 359 18 37. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .20/5 ● 14u ● Sportzaal Beersel Turnles (3-8 jaar): “Rep de beentjes”Gezinsbond • www.gezinsbond.be/beersel. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .21/5 ● 14u ● Lokaal Kloosterstraat Culinair koken Femma Lot • T 0484 77 66 06. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .21/5 ● 14u ● De Moriaan Wandeling van ongeveer 8 km OKRA Alsemberg • T 02 380 84 18. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .21/5 ● 19.30u ● Sportcentrum KerkeveldHobbyavond Femma Beersel • T 0475 57 19 78. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .25/5 ● 19u ● café de Zwaan BreicaféKVLV • T 02 380 26 19. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .27/5 ● 14.30u ● de CederFietsen in de "Ceder"Gezinsbond B • www.gezinsbond.be/beersel. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

in Beersel

Page 28: Rbm 155 editie maart 2015

28

27/5 ● 19.30u ● Lokaal KloosterstraatBreicaféFemma Lot • T 0484 77 66 06. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .27/5 ● 20u ● Ons Huis Gespreksavond rond dementieFemma D • E [email protected]. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .28/5 ● 13.30u ● de Moriaan WandelingKVLV • T 02 380 26 19. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .29/5 ● 10u ● de MoriaanFietstocht van 60 kmOkra Alsemberg • T 02 380 84 18. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .29/5 ● 16.30u ● Feestzaal Beersel Workshop DjembéGezinsbond • www.gezinsbond.be/beersel. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .29/5 ● 20.15u ● CC de Meent Yves Peeters Group & Guests E [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .30/5 ● 7.45u ● CC de MeentGemeentemuseum Mauritshuis E [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .31/5 ● 8u ● Gemeenteplein Huizingen Uitstap naar Maldegem www.hkk01.wordpress.com. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .31/5 ● 10u ● Sportzaal Vogelenzang LotKijk ik fiets! E [email protected] • T 02 359 16 60. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .31/5 ● 11u ● Kasteel van Beersel22ste luchtgekoeld VolksWagen treffenVW Keverclub B.Bunny's

JUNI

1-22/6 ● 9.30u ● Sprtcomplex Vogelenzang7 fietslessenE [email protected] • T 02 359 16 60. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .4/6 ● 19.30u ● Poortgebouw DworpHaak-, brei-, en naaicaféFemma D • E [email protected]. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .6-7/6 ● Elsemheide KegelfeestKegelKlub • T 02 380 32 21. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .7/6 ● Provinciedomein HuizingenWandeling bijen en andere zoemers

Milieudienst• E [email protected]. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .8/6 ● 19u ● café de Zwaan BreicaféKVLV • T 02 380 26 19. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .8/6 ● 19.30u ● lokaal KloosterstraatStikatelier "stik & steekje" Femma Lot • T 0484 77 66 06. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .9/6 ● 19u ● Femma Lot Kooklessen voor de jeugd Femma Lot • T 0484 77 66 06. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .10/6 ● 19.30u ● Ons HuisOp de BBQ met Jeanine Toelen Femma D • www.femma.be/Dworp. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .10/6 ● 19.30u ● Lokaal Kloosterstraat BreicaféFemma Lot • T 0484 77 66 06. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .11/6 ● 19.30u ● Sportcentrum KerkeveldHobbyavond Femma Beersel • T 0475 57 19 78. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .12/6 ● 20u ● Poortgebouw DworpSpelletjesavond www.spelinzicht.be. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .13/6 ● 14u ● Ons Huis Petanque-namiddag K.W.B. Dworp • T 0484 78 04 72 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .16/6 ● 13.30u ● de Moriaan Praatcafé KVLV • T 02 380 26 19. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .16/6 ● 13.30u ● Kerk Dworp W.C.De Drankstoempers - St.-P-Leeuw Gezinsbond D-H • www.gezinsbonddworp.be. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .16/6 ● 19.30u ● Sportcentrum Kerkeveld Koken Femma Beersel • T 0475 57 19 78. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .17/6 ● 19.30u ● Poortgebouw DworpEen avondje gezelschapsspelen Femma Dworp • www.femma.be/Dworp. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .18/6 ● 14u ● De Moriaan Wandeling van ongeveer 8 km OKRA Alsemberg • T 02 380 84 18. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .19/6 ● 10u ● de MoriaanFietstocht van 60 km OKRA Alsemberg • T 02 380 84 18

20/6 ● 9u ● De Weikes Natuurbeheer in de Weikes Dworp Natuurpunt • T 02 380 17 52. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .20/6 ● 14.30u ● Bib Beersel Leesfoor E [email protected] • T 02 359 16 26. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .20-22/6 ● Centrum Huizingen Kermis E [email protected] • T 02 359 16 32 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .22/6 ● 19u ● café de Zwaan Breicafé KVLV • T 02 380 26 19 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .23/6 ● 13u ● Sint-Pieters-LeeuwOutdoor sporteldagE [email protected] • T 02 359 16 60. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .24/6 ● 19.30u ● Ons Huis Bloemschikken Femma D • www.femma.be/Dworp. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .24/6 ● 19.30u ● Lokaal Kloosterstraat Breicafé Femma Lot • T 0484 77 66 06. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .25/6 ● 13.30u ● de MoriaanWandelingKVLV • T 02 380 26 19. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .25/6 ● 14u & 19u ● Lokaal KloosterstraatCulinair koken Femma Lot • T 0484 77 66 06. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .26/6 ● 16.30u ● Feestzaal BeerselDjembé Gezinsbond B • www.gezinsbond.be/beersel. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .26/6 ● 18u ● Het PaviljoenZomerconcert met barbecue K.F. Eendracht Maakt Macht Lot • E [email protected]. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .27/6 ● 9u ● Kesterbeekmoeras DworpNatuurbeheer Kesterbeekmoeras Natuurpunt • T 02 380 17 52. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .27-28/6 ● Kasteel Beersel Kasteelfeesten E [email protected] • T 02 359 16 32 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .27-29/6 ● Centrum Beersel Kermis E [email protected] • T 02 359 16 32 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

in Beersel

MEER INFO OVER HET BEERSELS ACTIVITEITENAANBOD? SURF NAAR WWW.UITINBEERSEL.BE