Rapportagne Binnenvestdag 2012

24
1 Rapportage Binnenvestdag 2012 Droom en Daad

description

Rapportage van de Binnenvestdag 2012

Transcript of Rapportagne Binnenvestdag 2012

1

Rapportage Binnenvestdag 2012

Droom en Daad

2

Samenvatting

Op de Binnenvestdag 2011 stelde De Binnenvest haar missie vasttot 2020: ‘Iedereen onder dak’. Uit onderzoek in de praktijk isgebleken dat mensen beter en sneller herstellen als zij in een eigenhuis wonen.

Vanuit die gedachte werden zeven doelen geformuleerd.1. Minder bedden, meer daken.2. Een stadshotel.3. Behoud van bedden voor cliënten met een hoge ZZP.4. Bijdragen aan activering van cliënten.5. Doen waar we goed in zijn.6. Invoeren van de methodiek van ‘Herstelwerk’.7. Inspelen op de kanteling van AWBZ naar WMO.

Op de Binnenvestdag 2012 werden deze doelstellingen getoetst aande praktijk. Na een ‘Proeverij’ van de tot op heden behaaldesuccessen in het werk in de ochtend werd er in de middag ongeremd gedroomd over hoe de doelstellingen op weg naar 2020 bereiktzouden kunnen worden. Aansluitend werd gekeken hoe die dromenom te zetten zijn naar daden. De medewerkers van De Binnenvest zetten met veel inzet encreativiteit de schouders onder deze opdracht. De dag leverde vijf creatieve voorstellen op. 1. Zorg en wonen op maat.2. De campingcommune.3. Centraal hotel voor iedereen4. Cliënten helpen De Binnenvest groeien.5. Werken vanuit de wijk.

Voorstellen die, wat het management betreft, niet vrijblijvend zijn,maar in de komende tijd daadwerkelijk onderzocht zullen worden ophun haalbaarheid.

Volgens Wim van ’t Veer, directeur van Stichting de Binnenvest, washet een heel stimulerende en buitengewoon waardevolle manier om

3

over het beleid na te denken. “Maar wat gaan we doen met allegoede ideeën, presentaties van de Proeverijen en de praktischeuitwerkingen uit de Droom en Daad sessies van de Binnenvestdag2012? We zullen deze in de eerstvolgende managementbijeenkomstafzetten tegen alle andere vernieuwende projecten die al lopen (ziede Proeverij); we wegen ze af tegen wat de Gemeente, hetZorgkantoor en onze ketenpartners van ons vragen en we kijkennaar onze mogelijkheden wat betreft menskracht en middelen (o.m.financiën).Op basis van deze afwegingen gaan we met een deel van dezevoorstellen aan de slag. Daar zullen we de betrokken werkgroepenen andere geïnteresseerde medewerkers en /of professionals bijbetrekken. Zodat er nieuw beleid wordt ontwikkeld vanuit de praktijkvan het werk, vanuit de ervaring van de professional die de zorg uitmoet voeren.”

4

Samenwerking levert 70% meer op

Ondersteund door een filmpje dat laat zien dat ganzen door hunsamenwerking tijdens hun trektocht naar het zuiden samen ten minste70% verder komen dan alleen, benadrukte directeur Wim van ’t Veer datje elkaar dus nodig hebt om het doel, de droom die we allemaal hebben,te bereiken. “Op deze Binnenvestdag gaan we samen dromen en samendromen omzetten naar daden. Zet de kracht die je individueel hebt,collectief in voor het verbeteren van de zorg voor de cliënten van DeBinnenvest, dus voor het beleid van de Binnenvest zelf! Samen levert70% meer op! Onze teamleiders en MT-leden gaan hierin voorop.”

De dag startte vanuit de doelstellingen richting 2020 die tijdens deBinnenvestdag 2011 geformuleerd zijn: 1. Minder bedden, meer daken.2. Een stadshotel.3. Behoud van bedden voor cliënten met een hoge ZZP.4. Bijdragen aan activering van cliënten.5. Doen waar we goed in zijn.6. Invoeren van de methodiek van ‘Herstelwerk’.7. Inspelen op de kanteling van AWBZ naar WMO. Tijdens de Binnenvestdag werd gezamenlijk gekeken naar de manierenwaarop met deze doelstellingen aan de slag kan worden gegaan.Wim van ’t Veer hield de meer dan 100 deelnemers aan deze dagvoor dat er inmiddels al erg veel gebeurd is.

5

Door in een

V-formatie te vliegen

krijgt een vlucht ganzen

71 procent

extra vliegbereik

Een inventarisatie

Er is nieuw beleid door de verandering van de AWBZ naar de WMOen er zijn vele nieuwe beleidsimpulsen, projecten en werkgroepenontstaan zoals: buurtgericht werken, integraal werken in teamsgericht op de buurt en sociale wijkteams. Daarnaast zijn er:• de omvorming van de Crisisopvang; • het Nieuwe Werken en digitale zorg; • de inzet van vrijwilligers, zoals

- inzet van ervaringsdeskundigen in het werk;- het leveren van zorg buiten kantooruren: 24/7;

• Housing First. De gemeente zet zich in voor Bijzondere Woonvormen en zoekt meenaar een vervangende locatie voor het Sociaal Pension. Tevens zijn erpositieve ontwikkelingen in de ketensamenwerking, het wijkgerichtwerken is daar een voorbeeld van. In maart 2012 bracht een werkgroep, bestaande uit medewerkers van De Binnenvest, een bezoek aan Amerika en kwam boordevol ideeën terug.Tijdens de Binnenvestdag gaven zij een presentatie van hun ervaringen.(Presentatie over studiereis naar Amerika)De huidige werkwijze met de cliënten sluit aan bij de methodiek van‘Herstelwerk’. “Want ook onze cliënten hebben dromen. We proberensamen met de cliënten die dromen zo veel mogelijk uit te laten komen”,aldus Wim van ’t Veer.

Managementstructuur

De organisatie van De Binnenvest zal worden aangepast aan al dezenieuwe ontwikkelingen, zowel wat de structuur als de cultuur betreft. Aande structuur wordt momenteel gewerkt door Dick Bosselaar. De cultuurwordt bekeken door een zogeheten verandercoach, ter beschikkinggesteld in het kader van het project In voor Zorg.

Wim van ’t Veer concludeerde tijdens de Binnenvestdag dat deingeslagen weg nog niet voor iedereen duidelijk zal zijn. “Maar het MTloopt voorop, dat hoort ook bij onze rol, als het te snel gaat trek dan aande bel! We hebben jullie nodig om te bepalen hoe we de doelstellingenvoor 2020 kunnen bereiken.”

6

Change Readiness Inventory (CRI) scan

Voor de cultuurverandering is Jan van der Braak in het kader van het project In voor Zorg bij De Binnenvest komen werken alsverandercoach voor het MT. Van der Braak heeft, metgebruikmaking van de zogeheten CRI scan (Inzicht voor een helderuitzicht), in een cirkelgrafiek in beeld gebracht hoe het op dit moment zit met de kennis en beleving van de gestelde doelstellingen. Eensoort nulmeting die het MT handvatten en inzicht geeft in de aanpakvoor de directe toekomst. Om de scan te maken heeft Van der Braak aan 100 mensen uit de organisatie een vragenlijst voorgelegd. Uit de tabel blijkt dat 63 mensen gereageerd hebben. Een, volgens hem,respectabel aantal.

De kleuren in de grafiek hebben de volgende betekenis: Rood: geeft aan dat de (cultuur)veranderingen niet of nauwelijksbekend zijn en/of ervaren worden bij de ondervraagden en dat actienoodzakelijk is.Oranje: geeft aan dan dat (cultuur))veranderingen onvoldoendebekend zijn en/of ervaren worden bij de ondervraagden en dat actienoodzakelijk is.Groen: geeft aan dat de (cultuur)verandering momenteel voldoendeaandacht heeft en dat actie zich moet richten op behoud daarvan.

Algemene conclusie van deze nulmeting

Wat betreft de veranderaspecten 1, 2 en 3 in de grafiek zal er nogmeer een klimaat voor acceptatie van de (cultuur)veranderinggeschapen moeten worden. De groene kleur geeft aan dat deaandacht voor deze aspecten op dit moment vooral bij het MT en deteamleiders zit. Wat betreft de veranderaspecten 4, 5 en 6 in de grafiek zal er naargestreefd moet worden om de hele organisatie bij de(cultuur)veranderingen te betrekken en de benodigdeinstrumenten/mogelijkheden te verschaffen.Wat betreft de veranderaspecten 7 en 8 in de grafiek zullen de(cultuur)veranderingen vastgehouden en geïmplementeerd moetenworden en geborgd in de nieuwe cultuur.

7

Uiteindelijk is het de bedoeling dat op alle aspecten en door elkegroep groen gescoord wordt.Een volgende CRI scan zal de veranderingen en resultaten van deaanpak laten zien.

8

De Proeverij

Om de deelnemers aan de Binnenvestdag mee te laten proeven vande successen die er in de organisatie inmiddels behaald zijn, is eenProeverij van zes inspirerende projecten gegeven. Medewerkers diede Proeverij samenstelden en presenteerden kregen daarbijondersteuning en van te voren een korte training van PicoCommunicatie. Medewerkers vinden dat ze veel geleerd hebbenover alternatieve mogelijkheden om projecten te presenteren. Zehebben aangegeven hun nieuwe vaardigheden in de toekomst ookzeker toe te zullen passen. De deelnemers werden verdeeld in zes groepen die in eencarrouselvorm de verschillen proeflokalen bezochten. Een Proeverijduurde steeds 10 minuten. In die 10 minuten vertelden demedewerkers over hun project/ werkwijze en de succesfactoren. Dedeelnemers aan de Proeverij konden vragen stellen en hun meningover de Proeverij in één kreet aangeven op een kaart. Die meningenwerden later verzameld en zullen gebruikt worden in hetvoortgangstraject.

De Proeverijen

1. Nieuwe Energie in transitie (Han Wertz)

Een verduisterde ruimte. Slechts verlicht door sfeervolle projectiesvan draaiende kleurige stippen.Vanaf het plafond hingen strokenpapier naar beneden mettijdsaanduidingen als ‘vroeger’ en‘nu’ en ‘2020’. De bezoekerswerden zittend of liggend opmatrassen aan de hand vangeluidsfragmenten – uitspraken enverhalen van cliënten –meegenomen op een reis door de

tijd. Van vroeger, via het heden en 2015 naar de toekomst van 2020. De deelnemers beleefden deze transitie als zeer indrukwekkend.

9

2. Doen waar we goed in zijn en Herstelwerk (Manon el Masouden Sharon Messemaker)

Bij binnenkomst werden de bezoekers uitgenodigd om voor een spiegelte gaan staan. “Kijk eens naar jezelf,” werd er gevraagd, “en sta eens stilbij de vraag: wat maakt dat de cliënt zich door mij als werker gesteundvoelt?” In iedere groep vertelden demensen enthousiast over de manierwaarop zij werken met cliënten. Aande hand van deze reacties werd eenkoppeling gemaakt naar hetonderzoek van Sharon Messemakernaar invloeden op het herstelproces.Het was mooi om te zien dat dereacties overeen kwamen met watcliënten in het onderzoek vertelden. Ter inspiratie en om de verhalen vande cliënten kracht bij te zetten, werd een citaat uit het onderzoekuitgewerkt tot een lied en gezongen door zanger Dennis Kivit. Tot slotmaakte Manon el Masoud de koppeling naar Herstelwerk en nodigde dewerkers uit om samen met cliënten op zoek te gaan naar waar zij steunuit putten.

3. Charlotte (Ellen van Zwienen en Evelien Kremer)

Het succesverhaal van Charlotte. Medewerkster Evelien Kremervertelde aan de hand van een PowerPoint presentatie hoe Charlotte isverhuisd van haar oude caravan naar het Sociaal Pension. Ze hield debezoekers voor, voor welk dilemma je kan komen te staan. Steeds weer de afweging van enerzijds het welzijn van de cliënt en anderzijds dewensen van de cliënt. De presentatie leidt de bezoeker langs allestapjes die genomen zijn. Het geeft een beeld van de emoties die erbijkomen kijken en van het inlevings-vermogen dat gevraagd wordt van de begeleiders. Het geeft dus niet alleen een helder beeld van hoe het procesverlopen is, maar het laat ookenigszins zien hoe Charlotte zelf erinzit. Een inspirerend voorbeeld, daar waren de bezoekers het over eens.

10

3.a Op de thee in een Bijzondere Woonvorm (Sanne Janson enAnnemieke Notenboom)

Barry uit Leiden en Fouad uit Alphen zijn beide cliënt bij het teamBijzondere Woonvormen.Ze wonen inmiddels allebei via De Binnenvest in een bijzondere

woonvorm en hebben in dezeProeverij iets verteld over hunleven, onder het genot van eenkopje Marokkaanse thee en eenkoekje. Zoals het in de dagelijksebegeleiding ook gaat, waren degroepjes bij hén op visite enspraken ze over de zaken die voorhén belangrijk zijn. Barry had zijnhond Kaija bij zich. Zijn hond is

belangrijk voor hem en geeft hem elke dag weer een reden om naarbuiten te gaan, de natuur in. Fouad heeft ook huisdieren en is altijdaan het werk in zijn tuin. De mannen zijn trots op hun plek en op watze hebben bereikt. Ze vonden het een leuke ervaring om er iets overte vertellen aan de medewerkers van De Binnenvest.

4. Constructie van corporatiewoningen (Ida Milatz en MartMeeuwsen)

De deelnemers aan de Binnenvestdag werden ontvangen in eennogal vervuilde huiskamer, een spiegel met een lijntje op de tafel,foto’s aan de muur die een beeld gaven van vergaande vervuilingvan corporatiewoningen waar de medewerkers in Alphen meegeconfronteerd werden. De presentatie van Ida Milatz ging over dewerkwijze in Alphen met de constructie van corporatiewoningen.Deze constructie houdt in dat mensen die een woning nodig hebbenen aan bepaalde voorwaarden voldoen een woning krijgen via DeBinnenvest. Bij toekenning krijgen zij minimaal twee jaar verplichtebegeleiding van De Binnenvest. Zij gaf daarbij wat voorbeeldenvanuit de praktijk. Wat kan je doen als iemand zijn huis dreigt te verliezen bijvoorbeelddoor een hennep kwekerij of door een vervuilde woning . Duspreventief. Iemand heeft een woning maar dreigt deze te verliezenen hoe kan je dit voorkomen. Deze benadering was op een aantal

11

punten een eye-opener voor anderen. De mensen stonden openvoor het verhaal, de ideeën en dachten zelf ook na over welkemogelijkheden de constructie van corporatiewoningen nog meerbiedt. Het werd duidelijk dat de situatie in Alphen anders is dan inLeiden. Ida Milatz stelde dat zij eerder ‘preventief aan de bak gaan’.

“Soms op aangeven van eenketenpartner waardoor de situatieal bekend is. De intake van decliënt komt dan later. Daarnaastwerkt het team in Alphen ook opOT (Outreachend Team) basis. Deovertuiging bij de mensen in Alphen is dat ze met deze manier vanwerken veel meer voor sommigecliënten kunnen doen. Ze lopen niet

achter de feiten aan. “Het is lastiger om iemand te begeleiden die aluitgezet is, dan iemand die nog een woning heeft. Dat neemt niet wegdat het niet altijd makkelijk is om alle betrokken partijen zover te krijgendat iemand ook daadwerkelijk in zijn woning mag blijven”, hield IdaMilatz haar toehoorders voor. De deelnemers aan de Binnenvestdagvonden het onderwerp van deze Proeverij nieuw en uitdagend .

5. Werken in de regio (Marina Zandvliet-de Boer en Janine Thesing)

Het team uit Katwijk gaf in drie rondes een korte uitleg over hoe hunwerk in de Duin- en Bollenstreek er uitziet. De eerste ronde ging over het outreachend (OT) werken. Door WMO-geld (Wetmaatschappelijk ondersteuning) vanuit de gemeente Katwijk kan het

team op OT basis werken en naastde ‘reguliere’ Binnenvest cliënt ookeen andere doelgroep bedienen,namelijk mensen die wel problemen op het gebied van huisvestinghebben maar niet per definitie eenpsychiatrische en/ofverslavingsproblematiek hebben. In de eerste ronde confronteerdenze de deelnemers aan de

Binnenvestdag met drie foto’s van situaties waarin zij cliëntenzouden kunnen aantreffen; een tent, een papierbak en een keet op

12

een speelveldje. De deelnemers werden uitgedaagd te raden inwelke situatie er geen cliënt werd aangetroffen.In de tweede ronde gaf het team door middel van het oplossen vaneen rebus aan hoe belangrijk het netwerken in hun werk is. En opwelke manier zij hier in geïnvesteerd hebben en nog steedsinvesteren. Als voorbeeld werd de deelname aan de zorgnetwerkoverleggen in de verschillende gebieden gegeven, waardoor eenuitgebreid netwerk is ontstaan van uiteenlopende organisaties.In de derde en laatste ronde is de vraag hoeveel (grotere) dorpenregio Katwijk/Bollenstreek beslaat. Het antwoord is 11 dorpen.Omdat het gebied vrij groot is, is het team nu bezig om de regioonder te verdelen in verschillende deelgebieden, zodat demedewerkers beter zicht krijgen op de wachtlijst en op eenefficiëntere manier te werk kunnen gaan.

6. Sport en bewegen (Marten Walen en Dilshad Amin)

In deze Proeverij stond centraal dat sport en bewegen belangrijk is.De activeringscoach Marten Walen die deze Proeverij leidde is doorDe Binnenvest voor 16 uur per week aangesteld. Hij legde uit dat hijals coach een brede inzetbaarheid heeft. Hij begeleidt zowelgroepen als individuele cliënten naar sporten en bewegen. Bij eenaanvraag gaat de coach samen met de cliënt en de Maatschappelijkwerker (MW’er) om de tafel om te kijken welke mogelijkheden en

vaardigheden van de cliëntgebruikt kunnen worden om inconditie te komen.Programmaonderdelen zijn:fitness, cardio- en krachttrainingbinnen in een sportschool enwandelen, hardlopen, fietsen enzwemmen op locatie. Ook zijn erkortdurende workshops en

toernooien waaraan deelgenomen wordt. Als voorbeeld noemdeMarten Walen zelfverdediging voor vrouwen, een boksworkshop ende Dutch Street Cup, een jaarlijks straatvoetbaltoernooi waarvan dewinnaars zich plaatsen voor deelname aan de wereldcup in hetbuitenland. Van deze laatste activiteit vertoonde hij tijdens deProeverij een film.

13

Presentatie studiereis naar Amerika

In maart 2012 maakte een groep medewerkers van De Binnenvesten een straatadvocaat van Stichting Zon een studiereis naarAmerika. De reis die de titel had: De Binnenvest Housing FirstLearning experience, voerde de groep van Amsterdam naar NewYork, Philadelphia, Poughkeepsie en New Orleans. De reis wasvooral bedoeld voor een verdere oriëntatie op het Housing Firstmodel. De Binnenvest hoopt, in de ontwikkeling van Housing First inLeiden, een belangrijke positie te kunnen innemen. Uit deafzonderlijke reflecties van de deelnemers aan deze reis blijkt, dathet Housing First model iedereen in positieve zin aanspreekt. Hetsluit goed aan hij de heersende houding van medewerkers van deBinnenvest ‘We believe in Love, Respect and Creating newPossibilities’ (Pathways to Housing, New York). De conclusie van de deelnemers aan de reis, die vol met ideeënterugkwamen, was in één zin samengevat: ‘We doen het zo slechtnog niet, maar er is zowel bij De Binnenvest als in Leiden enomstreken nog veel goed werk te doen’. De medewerkers van De Binnenvest hebben een exemplaar van hetuitgebreide verslag van deze interessante reis ontvangen.

14

Droom en Daad

De Droom en Daadsessies werden begeleid door medewerkers vanDe Binnenvest die hier van te voren voor gevraagd waren. Zij kregen vooraf een korte training van Pico Communicatie om hun rol alswerkgroepbegeleider goed uit te kunnen voeren. Dit is door demedewerkers ervaren als een stuk meerwaarde. Ze leerden nieuwevaardigheden die ze ook in de toekomst kunnen gebruiken in hunwerk.

Uitgangspunt was deelnemers aan de Binnenvestdag te latendromen over wat ze belangrijk vinden om te realiseren voor decliënten van De Binnenvest, helemaal los van de dagelijkse realiteit.Geen belemmeringen; alles is mogelijk. De deelnemers werdenverdeeld over vijf droomsessiegroepen die onder leiding stonden van een werkgroepbegeleider (collega). De werkgroepbegeleider deeldezijn groep vervolgens in in drie groepjes van vijf à zes mensen. Deze groepjes hebben afzonderlijk van elkaar nagedacht en gedroomdover de vraag die centraal stond: Wat willen wij in de toekomst onzecliënt bieden? Vervolgens werden die groepsdromen plenair in hundroomsessiegroep gepresenteerd. Op basis van de overlappeningen uit de verschillende groepsdromen kwam een droom naar voren diein aanmerking zou kunnen komen voor realisatie. Door demedewerkers werd aangegeven wat zij daarvoor nodig hadden. Vandeze resultaatdroom werd een schilderij gemaakt. Dat resulteerde invier kleurige schilderijen die de dromen in beeld brachten en eencollage van notities.

15

Droom en daad 1

Zorg en wonen op maat

Het thema wonen is uitgewerkt in een gezamenlijke resultaatdroom.

Kernwaarden van de droom:• Een woonvorm voor elke cliëntengroep. Dus zorg en wonen op maat.

Een plek waar bijvoorbeeld ook ouderen terecht kunnen ofcliënten met een huisdier, en ook voor cliënten die nu moeilijk ofzelfs helemaal niet in een woonvorm terecht kunnen.

• De woonvorm moet meer ‘zelfvoorzienend’ worden.• Meer inspraak voor de cliënten in hoe de woonvorm er uitziet. • Meer overleg van cliënten met elkaar.• Gezamenlijk tot besluiten komen.

Natuurlijk is het van belang dat dit een uitvoerbaar plan wordt.

Voorwaarden:• Geld van de gemeente.• Meer uren voor de AGW’ers (ambulante groepswerker).

16

• Een heel goede samenwerking met de verschillende ketenpartners.

Van het MT is nodig:• Ruimte voor creativiteit en de mogelijkheid om out of the box te

denken. • Ruimte om cliënten te laten spreken. • Dat er creatief wordt omgegaan met regel- en wetgeving.

Drie collega’s hebben naar aanleiding van deze droom een mooischilderij gemaakt, waarin je een huis kunt zien waar al dezeverschillende mensen wonen, oud of jong, met of zonder huisdier.

Droom en daad 2

De campingcommune

De rode draad in de dromen van deze groep was aangepastehuisvesting, werk, zelfvoorzienend en werken zonder wachtlijst.Zo ontstond er een gezamenlijke droom in de vorm van eencampingachtige commune.

Kernwaarden van de droom:• Geen bureaucratische rompslomp. Mensen die aankloppen

meteen helpen, geen wachtlijsten of voorwaarden zoals indicatiesen dergelijke.

• Grote diversiteit in onderdakmogelijkheden: caravans, tenten,huisjes, levensloopbestendige woningen, samenwonen metmeerdere mensen (the sky is the limit). En vindt de cliënt niet wathij nodig heeft dan is er voldoende materiaal aanwezig om het zelf in elkaar te zetten/timmeren. Kan hij dit niet zelf dan zijn er altijdmensen beschikbaar die hem daarbij kunnen helpen.

• Zelfvoorzienend. Cliënten verbouwen zelf groeten en fruit,verkopen dit in een eigen winkel, verwerken het in een eigenrestaurant. Cliënten worden hierbij, indien nodig, ondersteunddoor vrijwilligers of professionals

• Er is ruimte voor huisdieren en vee die cliënten zelf mogenhouden of die ter plekke in een asiel ondergebracht kunnenworden. Cliënten dragen zelf de zorg voor de dieren en krijgenondersteuning waar nodig.

• Met cliënten worden gesprekken gevoerd waarbij gekeken wordtnaar hun wensen en krachten.

17

Het MT krijgt een voorwaardenscheppende opdracht mee zodat ditgerealiseerd kan worden:• Paar hectare grond.• Vrijstelling van regels en registraties en dergelijke.

Droom en Daad 3

Centraal hotel voor iedereen

Tijdens deze droomsessie ontstond een gezamenlijke droom overeen centraal hotel voor iedereen.

Kernwaarden van deze droom:• Centraal hotel voor iedereen, ook verslaafde ouderen, soort

sociaal pension met veel voorzieningen.• Wachtlijsten op nul.• Direct inzet van WMW (woon maatschappelijk werker) of AGW

(ambulante groepswerker).• Zelfvoorzienende voorziening.• Wisselwerking met de buurt, de leef-woon-werkgemeenschap.

18

• Besliskracht lager in deorganisatie (bij de uitvoerendemedewerkers).

• Kennis van GGZ (geestelijkegezondheidszorg enverslavingszorg) in huis hebbenom betere gesprekspartner metde GGZ te zijn (scholing).

• Betere samenwerking met deGGZ.

• Inzet van afgekickte cliënten van de Binnenvest in de begeleidingvan verslaafden die willen afkicken.

• Alle cliënten binnen zes maanden in een woning gekoppeld aandagbesteding.

Het MT zal voorwaardenscheppend moet zorgen dat:

• Flexibel wordt omgegaan met indicatie uren.• Er meer woningen

beschikbaar komen.• Er ingesprongen kan

worden bij de mensen thuis, zodathuisuitzettingenworden voorkomen,ook bij particuliereverhuur.

• Er dagbesteding zalkunnen en mogenplaatsvinden bij lokale ondernemers.

• Ruimte voor scholingvan medewerkers opGGZ-gebied.

19

Droom en Daad 4

Cliënten helpen De Binnenvest

te groeien

In deze groep kwam steeds naar voren meer gebruik te maken vande ervaring en vaardigheden van de cliënt. Daaruit is uiteindelijk ééndroom gedestilleerd.

Kernwaarden van de droom• Maak gebruik van de ervaringsdeskundigheid van cliënten.• Geef verantwoordelijkheid aan cliënten.• Zorg voor ruimte, gelegenheid en tijd voor cliënt om zich te

ontwikkelen.• Cliënten zelf laten schoonmaken in de voorziening, zodat ze

vaardigheden opdoen voor als ze later zelfstandig wonen.

Het MT zal voorwaardenscheppend moeten zorgen dat dezekernwaarden gerealiseerd kunnen worden.

20

Droom en Daad 5

Werken vanuit de wijk

De sessiedroom had als uitgangspunt dat de cliënt centraal staat endat alles geregeld wordt vanuit een wijkcentrum.

Kernwaarden van de droom:• De cliënt staat centraal en daar omheen wordt de zorg geboden. • Een plek voor de cliënt en zijn huisdier. • Alles gebeurt vanuit de wijk waar een centraal Moedercentrum is.

Vanuit dat centrum wordt de hulp verleend. • Gebruik van internet voor iedereen waardoor hulp op afstand

geboden kan worden.• In de wijk zit alles wat men nodig heeft: een restaurant,

wasserette, kapper, hulpverlening, enzovoorts.• Activering van cliënten door hen ‘aan elkaar’ diensten te laten

verlenen. Een soort LET systeem

Boodschap aan het MTVanuit deze droom kan er veel gerealiseerd worden. Werken vanuit dewijk moet mogelijk zijn en hoeft misschien niet eens zo heel veel tekosten. Internet is belangrijk en mogelijk. Het is in te zetten voorindividuele en ambulante zorg. Dit wordt al veel gedaan en kan verderuitgebouwd worden.

21

Terugblik en vooruit

Wat gaan we doen met alle goede ideeën, presentaties van deProeverij en de praktische uitwerkingen uit de Droom enDaadsessies van de Binnenvestdag op 27 september 2012?We gaan ze op 7 november bespreken in eenmanagementbijeenkomst, dan zetten we deze af tegen alle anderevernieuwende projecten die lopen (zie de Proeverij). We wegen deze af tegen wat de Gemeente, het Zorgkantoor enonze ketenpartners van ons vragen. En we kijken naar onzemogelijkheden wat betreft menskracht en middelen (o.m. financiën). Op basis van deze afwegingen gaan we met een deel van dezesuggesties aan de slag. Daar zullen we de betrokken werkgroep enandere geïnteresseerde medewerkers bij betrekken. Op die manier kan er vanuit de praktijk van het werk, vanuit deervaring van de professional die de zorg moet leveren, gewerktworden aan het realiseren van de 7 doelen. Die deskundigheid, datvakmensschap vinden we belangrijk, dat moet sturend zijn in hetwerk , het management moet daaraan faciliterend zijn. Zoals we inde methodiek Herstelwerk de cliënt voorop zetten, wil De Binnenvest binnen de eigen organisatie de medewerkers centraal zetten. Dus deze cultuurverandering bij het beleid van ‘Iedereen onder Dak’, de koers richting 2020 zoals we die hebben afgesproken, moetverder uitgewerkt en in een proces gezet worden. Ook de structuuren ondersteuning vanuit het CB (Centraal Bureau) moet daaraanworden aangepast en de communicatie en de ICT-ondersteuningzullen daaraan ondergeschikt gemaakt worden.Daar gaan we dit seizoen 2012 / 2013 mee aan de slag. Op deBinnenvestdag in september 2013 zullen de resultaten in beeldworden gebracht. Tevens zal het nieuw te formuleren strategischbeleid voor de periode 2013 – 2015 in deze zin wordengeformuleerd.Met als doel betere zorg voor onze kwetsbare cliënten.Daar gaat het om!

Wim van ’t Veer

22