qv april 2013

32
GRATIS UITGAANSMAGAZINE NIJMEGEN E.O. Easter Jazz in Nijmegen-Oost april 2013 Kunstbeurs Kunstraffinaderij XL DUO in de Stevenskerk Dansen bij Club 7 tijdens Koninginnenacht

description

uitgaansmagazine Nijmegen

Transcript of qv april 2013

Page 1: qv april 2013

GRATIS UITGAANSMAGAZINE NIJMEGEN E.O.

Easter Jazz in Nijmegen-Oost

april

2013

Kunstbeurs Kunstraffinaderij XL DUO in de Stevenskerk

Dansen bij Club 7 tijdens Koninginnenacht

Page 2: qv april 2013

2

BEETHOVENEGMONT

Het Gelders Orkest daar horen we

In 1809-1810 componeerde Beethoven zijn tiendelige Egmont-Toneelmuziek bij Goethes gelijknamige toneelstuk, dat handelt over de vrijheidsstrijd ten tijde van de Spaanse overheersing. Na de beroemde Ouverture, bezingt Klärchen haar liefde voor Egmont, tot ze in de derde acte sterft. Als de graaf in afwachting van zijn terechtstelling in de kerker ligt, vertelt Klärchen hem in een droom dat de Nederlanden de vrijheid zullen veroveren. Beethoven zelf speelde in 1798 de première van zijn pianoconcert nr. 1 in Praag. Het werk ademt de geest van Mozart, maar toont in de verwerking van het thematische materiaal en het expressieve Largo, al Beethoviaanse trekken.

ZONDAG 26-05 14.15 UUR | DE VEREENIGING NIJMEGEN

DIRIGENTMARTIN SIEGHART SOLIST INGRID KAISERFELD SOPRAAN

Page 3: qv april 2013

3

a g e n d a m a a r t

4 15 jaar BliXemOp 15 september 1997 opende BliXem zijn deuren aan de Groes-beekseweg. Het was een van de eerste initiatieven in Nederland waar mensen met een beperking op deze manier werken in een commercieel bedrijf. Het begon met een winkel en een lunchcafé, later kwam daar ook de catering bij. Inmiddels is het tijd voor de volgende stap: vanaf 4 april kun je bij BliXem ook terecht voor de avondmaaltijd.

6 Billy in BottendaalOp13 april 2013 is het weer tijd voor een onvervalste dosis Rockabilly in de ‘rockabilly capi-tal’ van het noordelijke zuiden: Bottendaal! Dit jaar een geheel nieuwe formule. Van 15.00 uur tot 01.00 uur is er een doorlo-pend programma in een tent in het Thiemepark en vanaf 21.00 uur tot 01.00 uur de beste en meest spraakmakende rockabilly, swing en rock-’n-roll bands uit Europa in zeven van Bottendaals mooiste cafés.

14 QV at the moVies De 63e Berlinale trok méér dan 300.000 bezoekers. Ook de filmmarkt was druk en succes-vol met 800 vertoonde films en meer dan 20.000 geaccredi-teerde professionals. Toch was de mondiale crisis ook Berlijn binnengeslopen. De crisis mani-festeerde zich bijvoorbeeld door het zwakke aanbod van de grote Amerikaanse studiofilms.

18 de Vasim nUOp zondag 7 april opent Cultuur-spinnerij de Vasim haar deuren: de Vasim NU.Tijdens de open dag is er in elke hoek iets te zien en te doen. Een workshop of een demonstratie, een kunstexpositie, een multime-dia installatie, een miniconcert, een theatervoorstelling, natuurlijk lekker eten en drinken en niet te missen het Nijmeegs Bakfiets Treffen 2013!

3 8 v o l u i tQV Nijmegen, uitgaansblad voor Nijmegen en omstrekenOpgericht door John Delnoye (1949-1999)

Redactie: Linde van Deth, Fred Lardenoye (At the movies en QV-music) Anne Salomons (QV in het café) Bureauredactie: Claudia Middelveld

Hoofdredacteur: Fred Lardenoye

Vormgeving: Forma, Nijmegen (www.formaontwerp.nl)

Drukkerij: Hendrix de meesterdrukkers Peer (B)

Oplage: 15.000

Verspreiding: QV Nijmegen wordt verspreid op culturele instellingen, hoofdgebouwen en grotere studentencomplexen van de KU Nijmegen en de Hogeschool Arnhem/Nijmegen, in café’s, restaurants, winkels en boekhandels in het centrum en andere uitgaanswijken van Nijmegen.Quo Vadis is ook verkrijgbaar in Malden, Molenhoek, Milsbeek, Gennep, Boxmeer, Grafwegen, Kranenburg, Keker-dom, Ooy, Bemmel, Berg en Dal, Groesbeek, Beek-Ubbergen, Lent, Millingen a.d. Rijn. Wijchen, Druten, Beuningen. Vragen over de distributie: Velocity 024-3244990

Abonnementen: Maak € 35,00 over op ABN-AMRO banknr. 54.22.90.448 t.n.v. QV, Groenestraat 72, 6531 HS Nijmegen,U krijgt dan een jaar lang dit blad thuis.

Redactieadres: Groenestraat 72, 6531 HS NijmegenTel: 024-360 77 06www.qvuitgeverij.nlwww.qvnijmegen.nle-mail: [email protected]

Adverteren in QV Nijmegen:Claudia Middelveld of Marcel CoumansTel: 024-360 77 06www.qvuitgeverij.nle-mail: [email protected]

deze maandColoFon

Page 4: qv april 2013

4

Op 15 september 1997 open-de BliXem zijn deuren aan de Groesbeekseweg. Het was een van de eerste initiatieven in Nederland waar mensen met een beperking op deze manier werkten in een commerci-eel bedrijf. Het begon 15 jaar geleden met een winkel en een lunchcafé, later kwam daar ook de catering bij. Inmiddels is het tijd voor de volgende stap: vanaf 4 april kun je ook bij BliXem terecht voor de avondmaaltijd.

Foto’s: William Moore

Bij BliXem kunnen mensen die een gro-te afstand hebben tot de arbeidsmarkt, in de praktijk leren en ervaren wat het betekent om te werken. Ze kunnen dat doen in een succesvol commerci-eel bedrijf dat weinig verschilt van de reguliere beroepspraktijk. En bij BliXem kun je heerlijk lunchen en de winkel is prachtig, dus het laat zien dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt prima in staat zijn een succesvolle onderneming draaiend te houden.

Mooie uitdagingBegeleider en verantwoordelijke voor de winkel André Steenbergen liep ooit stage bij Blixem en werkt er nu al negen jaar. Hij kan in zijn werk de zorg

combineren met het commerciële en zijn passie voor de winkel. “Het is dank-baar werk en een mooie uitdaging om de medewerkers iets te leren. En het gaat om alle facetten van werken, dus niet alleen serveren of achter de kassa staan, maar ook bijvoorbeeld hoe je omgaat met klanten en collega’s. Het sociale aspect. We kijken naar wat iemand kan en naar wat diegene nog kan leren. Zij leren hier in de praktijk en met professionele ondersteuning wat het betekent om te werken, met als doel de doorstroom naar de reguliere arbeidsmarkt/betaald werk.”Hij vertelt dat vanaf 4 april de winkel’s avonds ook open zal zijn. “En de web-shop komt binnenkort weer online!”

15 jaar BliXem: cadeauwinkel, lunch, catering, webshop en vanaf april ook avondeten

‘BliXem is klaar voor de volgende stap’

Page 5: qv april 2013

5

BliXem ook ’s avonds open!

Vanaf 4 april serveert BliXem ook een avondmaaltijd. Van maandag t/m zaterdag is de keuken van 17.30 uur tot 20.00 uur geopend en is er keuze uit een vlees-, vis- of vegetarisch gerecht voor €7,50. De winkel is van maandag t/m zaterdag tot 21.00 uur geopend.Met de kortingsbon krijgt u in de maanden april en mei twee gerechten voor maar €7,50.

CateringBedrijfsleider Niels Ros vertelt dat BliXem na 15 jaar klaar is voor die vol-gende stap om ook ’s avonds open te zijn. “We serveren een gezonde maal-tijd waarbij alles vers en zelfgemaakt is. En voor een prima prijs. Het is echt

15 jaar BliXem: cadeauwinkel, lunch, catering, webshop en vanaf april ook avondeten

‘BliXem is klaar voor de volgende stap’

een maaltijd zoals thuis, maar nu hoef je niet te koken! Het is dan ook vooral bedoeld voor mensen hier uit de wijk en voor studenten, maar uiteraard is iedereen welkom!” Tussen de lunch en het diner kun je bij BliXem ook terecht voor een high tea of high wine, borrelen met huisgemaakte hapjes. BliXem biedt ook al een aantal jaar catering aan. In

het pand aan de Johannes Vijghstraat maakt BliXem Catering gebruik van een grote professionele keuken om te cateren. Alles is mogelijk, van broodjes voor de lunch tot buffetten voor het diner. De catering verzorgen voor een groep van tweehonderd man kunnen ze makkelijk aan. Maar ze staan ook op evenementen als de Music Meeting en ze doen bijvoorbeeld de artiesten-catering bij Cardo. “Het is een vorm van sociaal ondernemen om BliXem de catering te laten verzorgen op je evenement of bijeenkomst. Je hebt lek-ker, zelfgemaakt, vers eten en je biedt tegelijkertijd mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt de kans mee te draaien in de maatschappij. De medewerkers vinden het werken in de catering ook leuk, al is het soms keihard werken, het vraagt meer van ze. Alle medewerkers bij BliXem zijn enthousiast en gepassioneerd en wer-ken met hart en ziel.”

Niels Ros en André Steenbergen

Page 6: qv april 2013

6

Billy in BottendaalZaterdag 13 april 13 april 2013 is het weer tijd voor een onvervalste dosis Rockabilly in de ‘rockabilly capital’ van het noordelijke zuiden: Bottendaal! Dit jaar een geheel nieuwe formule. Van 15.00 uur tot 01.00 uur is er een doorlopend programma in een tent in het Thiemepark en vanaf 21.00 uur tot 01.00 uur de beste en meest spraakmakende rockabilly, swing en rock-’n-roll bands uit Europa in zeven van Bottendaals mooiste cafés.

In het Thiemepark kun je vanaf 15.00 uur al bands gaan kijken in de tent of coole rock-’n-roll accessoires kopen bij de markt-kramen. Ook voor de kleine rockers onder ons is er vertier: die kunnen zich vergapen aan stoere jaren ’50 cruisers en zelf een ritje maken op de zweefmolen of het springkussen.

Om zowel ’s middags als ’s avond complete line-up aan bands te zien kun je een passe-partout kopen voor €5,-. Daarmee krijg je toegang tot alle deelnemende cafés en de tent in het Thiemepark. Een passe-partout is ’s avonds te koop aan de deur van alle deelnemende cafés, of ’s middags bij de tent in het Thiemepark. Als je hier ’s middags al een passe-partout koopt, krijg je daarbij een gratis consumptie.

programma:

CaFé ergens21.00 uur: Junior Marvel & The Hi-Tombs

CaFé maXim 21.00 uur: Mary Ann & The Art-Tones

CaFé de KlUiZenaar 21.00 uur: Tinez Roots Club

CaFé Frowijn 21.00 uur: John Boy & The Waltons

CaFé st. anneKe.21.00 uur: The Downbeat Maestro’s

CaFé de Kroeg 21.00 uur: Eightball Boppers

CaFé we gaan Beginnen! 21.00 uur: The Very, Very Nervous22.30 uur: Bootleg Betty

de tent in het thiemeparK15.30 en 21.30 uur: Phil Rizza16.30 uur: Bootleg Betty17.30 uur: The Very, Very Nervous 20.00 uur: Talisker Two23.00 uur: The Juicers

www.billyinbottendaal.nlWWW.BILLYINBOTTENDAAL.NL

IN THE TENT : from 15h.

Phil RizzaBootleg BettyThe Very,Very Nervous!! Talisker Two The Juicers

AT THE BARS : from 21h.

Junior Marvel & The Hi-Tombs Café ErgensBootleg Betty Café We gaan Beginnen!Mary Ann & The Art-Tones Café Maxim

Tinez Roots ClubDe Kluizenaar John Boy & The Waltons Café Frowijn Downbeat Maestros Café St. AnnekeEightball Boppers Café De Kroeg

The Very, Very Nervous Cafe We Gaan Beginnen!

BILLY BOTTENDAALBOTTENDAAL - NIJMEGEN

in

zaterdag 13 april

€ 5,-

nu ook op facebook

L I E S H O U T H O L L A N D

Ad QV Billy.indd 1 20-03-13 16:35

Page 7: qv april 2013

7

maandag 1 april – tweede paasdag

Op maandag 1 april vindt de volgende editie van het Easter Jazz Fes-tival plaats. Met de nieuwe editie van de kroegen jazztafette op twee-de paasdag is de lat weer een stapje hoger gelegd. Vanaf 15.00 uur zijn er meer dan dertig jazzoptredens te bewonderen in tien kroegen in Nijmegen-Oost. Grote namen als Bart Wirtz (Edison 2012), Stepha-nie Francke Kwartet (Erasmusprijs 2012), Vinnie Vibes (Finale Dutch Jazz Competition), StarkLinnemann (ft Dick de Graaf en Gerard Kleijn) en Marzio Scholten zullen het festival gestalte geven. Natuurlijk biedt het festival ook plaats aan aanstormend talent van de ArtEZ opleidin-gen Vocaal en Jazz en Pop en de Lindenberg.

over easter jazzEaster Jazz is ontstaan uit het voormalige East of Eastern-festival. Easter Jazz wordt zonder subsidie opgezet en door middel van goe-de samenwerking van de verschillende kroegen is het mogelijk een vooruitstrevend jazzfestival neer te zetten. De deelnemende kroegen zijn: #Bruut, Mr. Dijkstra, Café Jos, De Kroon, Het Vosje, Proeflokaal Beij Ons, The Shuffle, ’t Haantje, Het Centrum en Trianon.

plusconcertTijdens het festival vindt er dit jaar voor het eerst een bijzonder plus-concert plaats. Fay Claassen treedt op met haar show Fay Claassen remembering Chet Baker. Begeleid door een combinatie van de beste Nederlandse jazzmusici, brengt ze een ode aan Chet Baker. Metropo-le Orkest-gitarist Peter Tiehuis en drummer John Engels, die nog met Baker door de wereld toerde en cd’s opnam, maken deel uit van de vaste begeleiding.

Kaarten voor het Easter Jazz Festival en het plusconcert zijn te bestellen via www.festivalsinoost.nl. Voor het plusconcert zijn beperk-te tickets aanwezig, reserveren wordt dus ook sterk aangeraden. Dit concert begint om 21.00 uur in Café Trianon. Een passe-partout kost €7,50 en het plusconcert kost €15,00 inclu-sief een passe-partout voor het Easter Jazz Festival. Online gereser-veerde kaarten kunnen opgehaald worden bij Café Trianon, Berg en Dalseweg 33 te Nijmegen.

Page 8: qv april 2013

8

mUsea

Museum Het Valkhof t/m 26 mei: Uit de plooi. De 18de eeuw in beweging.Museum Het Valkhof in Nijmegen gaat terug naar de 18de eeuw. De tentoon-stelling ‘Uit de plooi’ neemt u mee naar deze interessante periode uit de Neder-landse geschiedenis.

t/m 5 mei: Prentenkabinet Cornelis Pronk (Amsterdam 1691-1759) legde zich vanaf 1720 toe op de uitbeelding van steden en dorpen, kerken en kastelen. Deze studies gebruikte hij later voor grotere tekenin-gen en aquarellen.

Kelfkensbos 59, Nijmegenwww.museumhetvalkhof.nl

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Groesbeekt/m 20 mei 2013: tentoonstelling ‘Alle kinderen, ze zijn weg’. Het indrukwek-kende verhaal van de kindertranspor-ten in 1943 vanuit Kamp Vught naar Sobibor.

Wylerbaan 4, Groesbeekwww.bevrijdingsmuseum.nl

Facebook: Nationaal Bevrijdingsmu-seum 1944-1945Twitter: @bevrijding

Natuurmuseum Nijmegent/m 26 mei: Dier of Ding?Hoe kijk jij naar dieren? Kom naar onze tentoonstelling ‘Dier of Ding?’ en speel het Dieren-dillema-spel!

t/m 26 mei: Nieuwe collecties Felder & NAMEZ, waaronder een grijze wolf en 38.000 vlinders.Doorlopend: Bezoekerscentrum met (interactieve) informatie over rivierenge-bied de Gelderse Poort.

Gerard Noodtstraat 121, Nijmegenwww.natuurmuseum.nl

Accordeonmuseum De Muse, Malden De unieke collectie accordeons geeft een overzicht van het ontstaan van de accordeon en haar familieleden. Ook is daar de grootste accordeon ter wereld te bezichtigen: De Grote Fiers. Het Accordeonmuseum beschikt sedert enige tijd over een geluidsrondleiding. In het museum/muziek-café vindt elke zondag een muziekoptreden plaats, van poëziecafé tot blues. Geopend: wo t/m zo van 12.00-17.00 uur

Kerkplein 12, Maldenwww.demuse.nl

Afrika Museum, Berg en Dalt/m 21 april 2013: Mario Marino-Faces of Africa Kunstenaar en fotograaf Mario Marino reisde voor zijn onderzoek naar traditi-onele culturen in Afrika en fotografeer-de verschillende bevolkingsgroepen.

t/m 3 november 2013: Josiah Onemu-Beelden van een bruggenbouwer Beeldhouwer en kunstenaar Josiah Onemu maakt werk dat nauw verbon-den is met het dagelijks leven in Afrika, met maatschappij, politiek en religie.

Postweg 6, Berg en Dalwww.afrikamuseum.nl

Airborne Museum ‘Hartenstein’, OosterbeekHet vernieuwde Airborne Museum is een unieke experience. De prachtig verbouwde en gemoderniseerde Villa heeft ’s werelds grootste collectie mili-taria van Market Garden. In de ondergrondse Airborne Experien-ce waan je je midden in de strijd. Het Airborne Museum laat zien dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is.

Maandag t/m zaterdag: 11.00 tot 17.00 uurZon- en feestdagen: 12.00 tot 17.00 uur

musea/galerieën Utrechtseweg 232, Oosterbeekwww.airbornemuseum.nl

Het muZIEum Het muZIEum is een ervaringsmuseum over zien en niet zien. Voel, proef, ruik en beluister het dagelijkse leven, maar dan door de ogen van een blinde per-soon. Een unieke belevenis die je de ogen zal openen.

Openingstijden: ma t/m vrij van 09.30-17.00 uur Za. en zon. van 11.00-18.00 uur

Keizer Karelplein 32H, Nijmegen www.muzieum.nl

galerieen Galerie Wit Licht

T/m 7 april 2013: Groepsexpositie ‘Met liefde uit Holland’In de groepsexpositie ‘Met liefde uit Holland’ exposeren beeldend kunste-naars Sander Alblas, Els Bleijenberg, Esther Bousché en John Sanders geza-menlijk hun kunst. In hun werk zijn veel elementen van het Hollandse leven te herkennen.

18 april t/m 15 juni: Groepsexpositie Met keramiek van Jeannie Hoovers, schilderijen en keramiek van Georges de Groot en sieraden van Gemma Suij.

Grotestraat 48, Nijmegenwww.galeriewitlicht.nl

Galerie Zeven Zomerst/m 27 april: Kieta Nuij (brons), Irene

Page 9: qv april 2013

9

Kunsthuis De Bakkerij t/m 21 mei: Thema-expositie Diep in het bos. De organisatie en inrichting is in han-den van de Milsbeekse kunstenaar Marije Kos. De galerie is, in samen-werking met de door haar uitgeno-

digde kunstenaars, omgetoverd in een prachtig bostafereel. Deelnemende kun-stenaars: Marije Kos met schilderijen en gedichten - Henk van Rooij en Thea Kan-ters met keramische sculpturen - Deborah Jacobs met een soundscape - Adri-aen Willemsz met een houtobject en poëzie.

Ypenburg (Chinese scrolls), Mari Mészáros (glaskunst), Arjen Baker-mans (keramiek) en Eelko van Ier-sel (schilderijen). Open: vrijdag, zaterdag, en koopavond 13.00-17.00 uur.

Stikke Hezelstraat 65, Nijmegenzevenzomers.wordpress.com

Galerie Bart `Galerie Bart´ is een podium voor jong en nieuw talent. In het hart van Nijme-gen bieden wij jonge professionele kun-stenaars, fotografen en ontwerpers de mogelijkheid werk te exposeren en te verkopen aan een breed publiek.

Geopend : wo t/m vr van 11.00 tot 18.00 uur , za van 11.00 tot 17.00 uur en op afspraak.

Ziekerstraat 87, Nijmegenwww.galeriebart.nl, 024-360 05 77

oVerige eXpositie-rUimteSt. Stevenskerk5, 6 en 7 april: Kunstraffinaderij DUOIn het eerste weekend van april pre-senteren en verkopen ruim zeventig beeldende kunstenaars uit de omge-ving van Nijmegen eigentijds werk in de schitterende ambiance van de Stevens-kerk. Deze beurs is het eerste deel van

een duo beurs. Het tweede deel vindt plaats in september 2013 in het inspi-rerende en voormalige fabriekscom-plex van de Honig.

Open: 12.00-18.-00 uur. Entree: €3,-

Sint Stevenskerkhof 62, Nijmegenwww.kunstraffinaderij.nl

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945In het Bevrijdingsmuseum maak je de aanloop naar de oorlog mee, ervaar je de bezettingstijd, vier je de bevrij-ding en zie je de wederopbouw van Nederland en Europa. Door middel van geuren, interactieve presentaties, diorama’s, modellen, originele films en geluidsfragmenten wordt de bevrijding op boeiende wijze verbeeld. Het muse-um toont aan jong en oud de actuele betekenis van democratie, vrijheid en mensenrechten. ma t/m za van 10.00-17.00 uur. Zon- en feestdagen van 12.00-17.00 uur.

Wylerbaan 4, GroesbeekTel. 024-3974404www.bevrijdingsmuseum.nl

Bostafereel van Marije Kos

Kerkstraat 1a, Bergen (aan de Maas)www.bakkerijbergen.nl

Kunstuitleen Novio Arte t/m 9 april 2013: Expositie collage’s en papierknipsels van Claire Duval.

13 april t/m 20 juni: Expositie ‘De stad, de natuur en de mensfiguur’ van fotograaf Manon Bruininga. Fotograaf/beeldend kunstenaar Manon Bruininga fotografeert, tekent en filmt. Bruininga maakt zowel vrij werk als werk in opdracht. Gezamenlijke zoektochten van camera en schetsblok. www.manonbruininga.nl

Kanunnik Mijllinckstraat 1-3, Nijmegen www.novioarte.nl

ART52Tot 24 mei: werken uit de vaste collec-tie van de kunstuitleen Novio Arte.Woensdag, 13.00-17.00 uur, donder-dag en vrijdag, 12.00-17.00 uur en zaterdag, 10.00 -17.00 uur.

Jonkerbosplein 52, Nijmegen www.art52.nl Kunstuitleen Novio Arte

Page 10: qv april 2013

10

Na twee succesvolle jaren pakt Kunst-raffinaderij XL in 2013 extra groot uit met een duo beurs. Van 5 t/m 7 april vindt dit kunstevenement plaats in de Stevenskerk in Nijmegen. In de laatste week van september spat hedendaagse kunst in al haar vormen uit het industri-ele complex van de Honig. ‘September Cultuurmaand in de Honig’ is in voorbe-reiding!

De eerste editie wordt er één van beleving en ervaring, van bewustwording en uitwisseling. Zeventig kunstenaars tonen hun werk en hun affiniteit met het thema ‘Frozen Moments’ weer. Art performers showen korte, onverwachte state-ments.

Kunstraffinaderij XL DUO beslaat de hedendaagse kunst in al haar facetten. Van schilderijen tot sieraden, van bronzen beelden tot glaskunst en van fotografie tot keramiek. Of, om met namen te spreken, van Diederik Grootjans tot Imke Beek en van Babette Degraeve tot Wilco Dragt en van Intermedi-Art tot Satijnvogel. Op verrassende momenten voeren art performers op verschillen-de inspirerende plekken in de kerk hun werk op.

Vrijdag 5 april vanaf 15.00 uur is het feestelijke openingsprogramma in handen van Ron Vervuurt. Als gastheer-presentator zorgt hij voor een gepas-te aftrap van deze kunstbeurs. Wethouder Henk Beerten opent officieel de beurs tussen optredens van bekende Nijmeegse art performers als Bo van de Graaf, Marjolein Pieks, Inge Kolen en René van Haren. De afsluiting van de eerste beursdag wordt verzorgd door het Nieuwscafé van De Gel-derlander, aanvang 17.00 uur.

Openingstijden van 12.00 uur tot 18.00 uur, entree € 3,00

www.kunstraffinaderij.nl

Kunstraffinaderij Xl dUo 2013 presenteert:

FroZen momentshet beste uit de creatieve sector

Page 11: qv april 2013

11

Kunstraffinaderij Xl dUo 2013 presenteert:

FroZen momentshet beste uit de creatieve sector

Filmprijsvraag Seven PsychopatsZac Efron brak door met de musical-serie High School Musical. Dat was het goede antwoord op de prijsvraag van vorige maand. Lucie Ros en Joy Heijnen uit Nijmegen en Ivan Buijnsters uit Roosendaal ontvangen een exemplaar van de vorige maand op dvd verschenen film The Paper Boy met Efron in een van de hoofdrollen. De zwartgallige misdaadcomedy Seven Psychopaths is dvd van de maand april. De film gaat over scenarioschrijver Marty (Colin Farrell), die worstelt met zijn nieuwe script Seven Psychopaths. Hij doet alles voor een goed verhaal en raakt betrokken bij het kidnappen van honden waar zijn beste vriend Billy (Sam Rockwell) en diens criminele partner Hans (Christopher Walken) zich mee bezighouden. Alles loopt uit de hand wanneer de dognappers de geliefde hond van de psychopathische gangster Charlie (Woody Harrelson) ontvoeren.De koop-dvd van Seven Psychopats is sinds 28 maart verkrijgbaar in de dvd-videospeciaalzaken. At the Movies verloot drie exemplaren van deze door E-one Entertainment uitgebrachte **** dvd onder de goede inzenders op de volgende vraag:

Woody Harrelson begon ooit als sulletje achter de bar. In welke tv-serie?

Stuur een kaartje met het antwoord vóór 15 april 2013 naar de redactie van Quo Vadis, Postbus 1027, 6501 BA te Nijmegen. Je kunt het antwoord ook e-mailen naar: [email protected] (denk aan je adres!)

LIKE QV Nijmegen op

Facebook en win het boek, Popmuziek Van Dag tot Dag!

Iedere maand de QV Nijmegen digitaal in je mailbox?

Meld je aan voor QV digitaal op [email protected] o.v.v. qv-digitaal en ontvang iedere maand de digitale editie van QV Nijmegen voor op je pc, tablet of smartphone!

“De zeventiende eeuwse componist Heinrich Schütz componeerde ‘die Auferstehung’, het Bij-belse verhaal over de opstanding van Christus. Mensen van nu reflecteerden op dat verhaal en drukten hun gedachten uit in teksten. Bijbels verhaal en andere teksten worden gezon-gen en door instrumenten voorzien van inspiratie en ondersteuning. Muzikanten uit verschillende tradities, muziek van vroeger en van nu.

Toegang: €15,-Kaartverkoop: [email protected] en vóór aanvang van de kerk.

Page 12: qv april 2013

12

Charles Taylor (via skype), Ad Verbrugge, Désanne van Brederode, Radboud-wetenschappers en vele anderen, cultuur en muziek zorgen voor een bruisend Filosofisch Festival Nijmegen. Laat je inspireren en verrassen tijdens de Nijmeegse aftrap van de Maand van de Filosofie.

Plenaire opening met Charles Taylor (via skype). Taylor is een vooraanstaande politiek filosoof die zich mengt in discussies over religie, seculariteit en wetenschap. Marcel Wissenburg, politiek filosoof, leidt het gesprek.

Stel daarna je eigen programma samen: Offer van de liefde Lezing door filosoof Ad Verbrugge. Over Vijftig tinten grijs, consumptiedruk en het verlangen naar echtheid. Door mijn schuld Gesprek tussen filosofen Désanne van Brederode en Cees Leijenhorst over schuld, boetedoening en vergeving. Schuld, boete en heldendom in films als The Dark Knight Filosofisch trio met filosofiedocenten Mark van der Meijden en Bert van Beek en promovenda Fleur Jongepier. Schuld met een hoofdletter? Lezing door theologisch ethicus Christoph Hübenthal over de dieperliggende neiging van de mens om zich überhaupt schuldig te voelen. Noord Nederlands Toneel over misdaad en straf Toneelstuk en debat met rechtsfilosoof Derk Venema. Hebberige bankiers en ongelimiteerde groei Tweegesprek tussen politiek geograaf Henk van Houtum en filosoof Karim Benammar over wie schuldig is aan de crisis.

In het Cultuurcafé is er muziek en staat ook de openbare biechtstoel met schrijver Thomas Blondeau. Tot slot spelen deelnemers en sprekers de Grote Filosofie Quiz. Daarna gaat het feest door met DJ’s en de Faculteitsband.

Deelname: € 9,50 | medewerkers en alumnipashouders RU € 7,- | studenten en scholieren gratis | Meer informatie en inschrijven op www.ru.nl/sp/filosofischfestival2013

Hebzucht – Dubbelcollege door filosofen Cees Leijenhorst en Jeroen LinssenDonderdag 18 april 2013 | 20.00 - 22.00 uur | Radboud Universiteit NijmegenValt er iets tegen hebzucht te doen? En moeten we er wel iets aan doen? Is hebzucht een ondeugd die bestreden moet worden of een deugd die juist gekoesterd moet worden? Politiek filosoof Jeroen Linssen en historicus van de filosofie Cees Leijenhorst, beiden van de Radboud Universiteit Nijmegen, onderzoeken de geschiedenis van hebzucht.www.ru.nl/sp/hebzucht

Status – Dubbelcollege door filosofen Marcel Becker en René ten Bos Woensdag 24 april 2013 | 20.00 - 22.00 uur | Radboud Universiteit NijmegenWie wil er niet de beste, mooiste of slimste zijn? Het verlangen naar status is onuitroeibaar. Maar in een samenleving waarin sociale patronen snel verschuiven is niemand zeker van zijn plaats. Is status eigenlijk nog wel iets van deze tijd? Is er nog iemand die de professional respecteert? Filosofen Marcel Becker en René ten Bos, beiden van de Radboud Universiteit Nijmegen, onderzoeken of de status nog op een voetstuk staat. www.ru.nl/sp/status

Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseert verdiepende lezingen en debatten voor iedereen. www.ru.nl/soeterbeeckprogramma

Verder in april07|04 Gij zult trots zijn – Soeterbeeck Preeck door cognitiewetenschapper Pim Haselager11|04 Peace Missions. A Critical Evaluation – Lezing en debat met o.a. Jan Pronk 23|04 De kroning van de koning – Actualiteitencollege door historicus Remieg Aerts25|04 Hegel: Fenomenologie van de geest – Lezing door filosoof Gerrit Steunebrink

Schuld en boete | Filosofisch Festival Nijmegen

Vrijdag 5 april | 19.30 - 02.00 uur | Radboud Universiteit Nijmegen

het soeterbeeck programma van de radboud Universiteit nijmegen viert de maand van de Filosofie

Page 13: qv april 2013

13

Manneno

ntw

erp: m

eester o

ntw

erper

s, foto

: ca

rin

ver

br

ug

gen

in de Volkskrant!

lux25 april20.30 uur

Tango is de muziek van het volk, recht uit het hart. Ontstaan in de huurkazernes van Buenos Aires. Vanuit het verlangen en heimwee naar huis ont-wikkelde zich daar deze melancholische muziek, zang en dans dienden als troost voor de Europese immigranten.

In Mannen van de Tango neemt choreografe Neel Ver-doorn de pure Argentijnse dans als uitgangspunt voor nieuwe vormen van tango. Dans en muziek zijn gelijk-waardig. In de voorstelling is de vooruitstrevende pia-nist, componist, arrangeur en orkestleider Osvaldo Pug-liese inspiratiebron. Met acht dansers en het vijfkoppige tango-orkest brengt het Internationaal Danstheater een voorstelling met fascinerende ruimtelijke patronen, afge-wisseld met de intieme vertelling van mensen door mid-del van de dans en muziek.

Entree: € 16,50www.internationaaldanstheater.nl

VAN DE AMERIKAANSE WESTKUST NAAR DOWN UNDER

Het populaire Motel Westcoast gezelschap gaat dit seizoen op veler verzoek wederom op tournee. Ze brengen in deze editie naast de grootste hits van de Amerikaanse Westkust (zoals o.a. The Eagles, Fleetwood Mac, Beach Boys, Doobie Brothers, Chicago en James

Taylor) nu ook songs van wereldberoemde “Down Under” acts als Crowded House, Tim Finn, John Farnham, Little Riverband, Icehouse en Split Enz.

Ook deze acts zijn mede door hun meerstemmige vocalen wereldberoemd en staan hoog in de Radio 2 Top 2000!

Motel Westcoast gaat dus op reis en zal deze keer nog meer fantastische songs ten gehore brengen!

WEDEROM IN HET THEATER!De afgelopen 3 tournees in 2007, 2009 en 2011 trokken volle zalen! De tour van 2011 was zelfs met meer dan 90% bezetting 1 van de

succesvolste muziekproducties van dat theaterseizoen. In 2007 luisterden meer dan 1.1 miljoen luisteraars naar Radio 2 toen Motel Westcoast samen met de Amerikaanse

groep Venice De Week van de Jaren 70 afsloot.

Met o.a.

SYB VAN DER PLOEG - JULIAN THOMAS MIRJAM TIMMER - EDWARD REEKERS

MWC_Flyer_2012.indd 1 9/17/12 7:35 PM

Motel Westcoast – Coast to Coast

5 april - Stadsschouwburg NijmegenAanvang: 20.00 uur – Entree: € 24,50Kaartverkoop: www.keizerkarelpodia.nl

Page 14: qv april 2013

14

QVat the movies Redactie: Fred Lardenoye

internationale Filmfestspiele Berlin 2013

Door: Renata Habets en Ted Chiaradia

De crisis manifesteerde zich op het 63e internationale Film-festival van Berlijn bijvoorbeeld door het zwakke aanbod van de grote Amerikaanse studiofilms. Zo moesten er nog aller-lei compromissen gesloten worden om toch genoeg sterren naar Berlijn te lokken. Vlak voor de Oscaruitreiking een hele klus. Het meest belachelijke voorbeeld was wel de verto-ning van de musicalverfilming Les Misérables, waarmee de komst van sterren als Hugh Jackman en Anne Hathaway gegarandeerd was. Deze film was wereldwijd immers al in roulatie gegaan.

Zwakke bijdragenOok met de selectie van Promised Land met Matt Damon in de hoofdrol (regie Gus van Sant) en Side Effects (de nieuwe Soderbergh) kreeg de Berlinale nauwelijks handen op elkaar. Beide films zijn een routineklus onder het mom van engagement. Promised Land, al op 28 februari in roulatie in Nederland, is een gedramatiseerde aanklacht tegen de ener-gie-industrie. Het enige actuele is dat het over schaliegaswin-ning gaat. Op dit moment speelt hierover ook een discussie in Duitsland en Noord-Nederland. De coproducent zei op de persconferentie schertsend dat de belangrijkste bijdrage van Matt Damon als producent van de film was dat hij zichzelf als regisseur had ontslagen. Side Effects, de nieuwe Steven Soderbergh (vooral bekend van de Ocean’s trilogie) ging al op 14 maart in roulatie. De film, met sterren als Jude Law en Catherina Zeta-Jones, lijkt een aanklacht tegen de farmaceutische industrie, maar is uiteindelijk niet meer dan een psychologische thriller over een zwaar depressieve vrouw. Het plot waaiert al snel alle kanten op met allerlei ongeloofwaardige twists. Matt Damon verscheen overigens met een schnode Erkäl-tung op de persconferentie. Deze verkoudheid leek wel symptomatisch te zijn voor de stand van zaken in de huidige

westerse cinema. De traditionele filmlanden als Frankrijk, Engeland, Spanje en de voornoemde V.S. leverden dit jaar bijna alleen maar zwakke bijdragen.

Gouden BeerBerlijn blijft als centrum van Europa toch ook het festival van het engagement en politiek bewustzijn. Met altijd een sterke focus op Midden- en Oost-Europa en Latijns-Amerika. En laten nu juist die landen de films produceren die er toe doen. Ze werden door de jury dan ook terecht bekroond met prijzen. De Gouden Beer ging naar Child’s Pose van de Roemeen Calin Peter Netzer. De film geeft een goed inzicht in de morele malaise van de Roemeense bourgeoisie en stelt het functioneren van het rechtssysteem en politieapparaat ter discussie. Een upperclass architecte misbruikt haar positie om haar zoon, schuldig aan een dodelijk ongeval, uit de gevangenis te houden. Qua stijl en sfeer doet de rolprent niet veel onder voor de geroemde werken van landgenoot Christian Mungiu (Vier Maanden, Drie Weken en Twee Dagen en Beyond the Hills). Is de toestroom van de Roemeense werknemers voor onze minister Asscher problematisch, de indringende en vooral actuele Roemeense cinema is meer dan welkom. Jammer genoeg zijn het altijd wat kleinere art-films die het grote publiek niet bereiken. Datzelfde geldt voor de misschien wel beste film van de Ber-

De 63e Berlinale trok méér dan 300.000 bezoe-

kers. Ook de filmmarkt was druk en succesvol met

800 vertoonde films en meer dan 20.000 geac-

crediteerde professionals. Toch was de mondiale

crisis ook Berlijn binnengeslopen.

succes met een keerzijde

Promised Land- hoofdrolspeler Matt Damon was verkouden in Berlijn.

Page 15: qv april 2013

15

linale; An Episode in the Life of an Iron Picker. Met deze Zilveren Beer winnaar verweeft regisseur Danis Tanovic (Bos-nie) enkele dramatische gebeurtenissen tot een zeer geloof-waardig geheel. Een doorsnee Roma gezin, vader werkt voor een schroothandelaar, moeder is doodziek en niet verzekerd, kan met moeite de eindjes aan elkaar knopen. De acteurs zijn amateurs en spelen een periode uit hun eigen leven na. Dat draagt bij aan de authenticiteit van de film. Ook de moed en onverwoestbare wil tot overleven maakten grote indruk in Berlijn. Hoofdrolspeler Nazif Mujic kreeg dan ook zeer terecht de prijs voor Beste Acteur.

FestivalhitMet de vertoning van Gloria van de Chileense regisseur Sebastian Lelio, kwam er wat schwung op de Berlinale. Pre-cies wat het vrieskoude Berlijn nodig had. Gloria is het een-voudige verhaal van de zoektocht naar liefde en gezelschap van een 58-jarige gescheiden, eenzame vrouw in Santiago de Chili. Lelio filmde haar met zo`n compassie en oprechte genegenheid dat de film de festivalhit werd. Dit kwam natuur-lijk ook door de catchy soundtrack van Latijns-Amerikaanse muziek en internationale hits uit de zeventiger en tachtiger jaren. De prijs voor Beste Actrice voor hoofdrolspeelster Paulina Garcia was dan ook helemaal verdiend. Het aanste-kelijke en onderhoudende drama past overigens geheel in de trend van het moment van ‘mature-audience cinema’ dat een iets oudere, voornamelijk vrouwelijke, doelgroep aanboort. Op de persconferentie verkondigde de regisseur: “Het leven is vol met Gloria`s - gescheiden, rijpere moeders die willen leven en liefhebben.” Niet de beste film, maar wel de film die de festivalprofes-sionals het meest ontroerde, was Closed Curtain van Jafar Panahi. De film werd bekroond met de prijs voor Beste Sce-nario. Panahi is als beroemd filmmaker al sinds 2009 in de ban gedaan door de Iranese overheid en is niet meer in staat om te werken en te reizen. Toch weet hij in samenwerking met co-regisseur Partovi een filmproductie af te leveren. De in het geheim gedraaide film speelt geheel in zijn eigen woonkamer van zijn huis aan de Kaspische Zee. Een sur-realistisch portret van een scenarioschrijver, met allerlei ver-wijzingen naar zijn eigen benarde situatie. Panahi, die op het eind van deze film ook nog in beeld verschijnt, weet als geen hoe ons te confronteren met een echte crisis. Zijn laatste film hoort dan ook terecht thuis in het rijtje van Echte Cinema Omdat Het Moet, Voor Vrijheid en Cultuur.Een leuke coïncidentie op de Berlinale was de wereldpre-mière van La Religieuse van de Franse regisseur Guillaume Nicloux op de dag van de abdicatie van de Paus. Deze romanadaptatie van Denis Diderot beschrijft het leven van een meisje dat tegen haar wil in een klooster wordt opge-sloten. Mishandeling en misbruik door de nonnen zijn er aan de orde van de dag. Een actueel thema op dit moment. De

regisseur maakte van deze kritische versie een universeel drama waarin het individu volledig wordt verpletterd door een genadeloos rigide systeem. Met een overtuigende bijrol als lesbische moeder-overste, comme d’habitude, van Isa-belle Huppert.

Nederlandse bijdragesVoor echte ontdekkingen was het dit jaar ver en lang zoe-ken. Of het moet The Act of Killing zijn. Een docudrama van de Amerikaanse filmmaker Joshua Oppenheimer, gefi-nancierd met Europees geld over de moordpartijen van de paramilitairen op (vermeende) communisten in Indonesië in de zestiger jaren. Het meest indringende is dat de regisseur een aantal oud militairen weet over te halen tot het naspelen van hun moordlustige en criminele gedrag. Een openhartig verslag van waar geweld toe kan leiden. Juist het naspelen, decennia later, doet een aantal oud paramilitairen beseffen wat de omvang was van hun misdaden. In de algehele malaise van het festival kwam er toch kwaliteit bovendrijven en wel uit Nederland. Neerland`s hoop Nanouk Leopold maakte indruk met Boven is het Stil, naar het gelijknamige boek van Gerbrand Bakker. Een werkelijk adem-benemende hoofdrol van Jeroen Willems in zijn allerlaatste rol als vereenzaamde boer, die worstelt met zijn seksuele identiteit en de naderende dood van zijn vader. Tenslotte was het opvallend dat alleen de Nederlandse dagbladen dit jaar veel aandacht gaven aan Porno Chic. Dit naar aanleiding van de vertoning van The Look of Love van Michael Winterbottom over de rijke Britse seks entrepre-neur Paul Raymond. En Lovelace, de biopic over opkomst en verval van `s werelds beroemdste pornoactrice Linda Lovelace. Beiden gesitueerd in de vrijheid en blijheid van de seventies. Zo kopte de Volkskrant prominent:’Berlin bumst’. Maar volgens de observaties van QV bumste, saufte und tan-zte man schon immer in Berlin!

The Act of Killing verrassend docudrama over oorlogsmisdadigers.

Page 16: qv april 2013

16

Na het overweldigende succes van

2012, waarbij de theatertour in één

klap uitverkocht, gaat de Edwin Evers

Band opnieuw het theater in. De Band

met de beste muzikanten van Neder-

land onder leiding van Edwin Evers,

brengt een onvergetelijke show vol

met bekende hits. Ze spelen in dit

unieke concert niet simpelweg covers,

maar door de gezamenlijke creativi-

teit en virtuositeit brengt de band op

hoog niveau hun interpretaties van

hun grote helden zowel akoestisch als

versterkt.

www.edwineversband.nl

Concertgebouw De Vereeniging

Zaterdag 13 april – 20.15 uurEntree: € 26,50 - Kaarten reserveren: www.keizerkarelpodia.nl

Page 17: qv april 2013

17

KOERSEN VAN DE MAAND APRIL 2013

Jeroen Wielaert modereert vier avonden “Het is koers!”

maandag 1 april - RONDE VAN VLAANDERENMet: Johan Museeuw, coureur

Geert Vandenbon, soigneurWillie Verhegghe, dichter

maandag 8 april - PARIJS-ROUBAIXMet: Servais Knaven, coureur

Bert Wagendorp, journalistThijs Zonneveld, coureur/journalistFrank Heinen, schrijver.

maandag 15 april - AMSTEL GOLD RACEMet: Leo van Vliet, coureur

Jelle Nijdam, coureurGio Lippens, sportjournalistMiel Vanstreels, koersdichter

maandag 22 april - LUIK-BASTENAKEN-LUIKMet: Steven Rooks, coureur

Annemiek van Vleuten, coureurCharles Dauwe, hoogleraar fysicaNynke de Jong, schrijver

aanvang alle avonden: 20.15 uurlocatie LUX Mariënburg

entree €12,50 combi met koersdiner € 25,-info www.vckwielerklassiekers.nl

reserveren gewenst via www.lux-nijmegen.nl

Vla ams Cultureel Kwarti erLUX

Column

hoe

late

r op

de

avo

nd …

De nacht staat voor volle maan en volmaakte stilte. Voor lekker slapen en mooie dromen. Voor veel men-sen is de nacht een worsteling. Omdat ze de slaap moeilijk kunnen vatten, blijven draaien, woelen en piekeren. Sinds eind maart breng ik slechte slapers een zakje gevuld met lavendel en een slaap-zacht-hartje voor onder hun kussen. Terwijl we een kopje rustgevende thee drinken, draagt Lynn van Ewijk haar speciale nachtgedicht ‘Symfonie’ voor. Als slaapmutsje voor het slapen gaan. Heerlijk.

Maar de nacht staat ook voor vertier en plezier. De nachten worden korter, dus moeten we zoveel mogelijk van het donker genieten. Voor liefhebbers van muziek, dans en lol is er nu Dansen in het Don-ker tijdens ClubZaterdag, iedere eerste zaterdag van de maand vanaf 22.00 uur in Bruut aan de Daalse-weg. ClubZaterdag is een vervolg op het succesvolle ClubZondag waar niet tijdens, maar voor het donker werd gedanst.

Wie tijdens het slapen wil dromen over geslaagde caramboles en perfecte ‘rondspeelballen’, kan zich nog opgeven voor een van de voorrondes van het groot Nijmeegs Tien over rood Biljarttoernooi. Waar-bij het niet uitmaakt of je een volleerd wedstrijdspe-ler of enthousiaste beginneling bent. Ontspanning en gezelligheid staan voorop, meedoen telt. Alvast welterusten!

Doro Krol, Nachtburgemeester NijmegenMeer informatie over alle april-activiteiten: www.nachtburgemeesternijmegen.nl

Page 18: qv april 2013

18

- AGENDA APRIL 2013 -7 april12 & 13 april 14 april 23 april 27 april

- VERWACHT IN MEI -12 mei 18 mei 25 mei 26 mei

NU open dagde jossen - theater

vasim familietheater17,542 - SSgN theater

NijLON

vasim familietheaterDRIFT

NijLONVasimZO

info en kaartjes: www.devasim.nl

CULTUUrSPInnErIJ DE VASIM

WInSELInGSEWEG 41

WWW.DEVASIM.nL

VrIJE EnTrEE

VAn 13:00 T0T 19:00

de Vasim nUopen dag Cultuurspinnerij

Zondag 7 april Op zondag 7 april opent Cultuurspinnerij de Vasim haar deu-ren: de Vasim NU.Sinds jaar en dag is de Vasim de plek in Nijmegen waar kunst en cultuur, eten en drinken op een verrassende manier met elkaar verenigd worden. Tijdens de open dag is er in elke hoek iets te zien en te doen. Een workshop of een demonstratie, een kunstexpositie, een multimedia installatie, een miniconcert, een theatervoorstelling en natuurlijk lekker eten en drinken!

Neem onder begeleiding van de aangename concier-ges de Theo’s een kijkje in het unieke sneak preview WO II Museum, maak een proefrit in een bijzondere bakfiets en kom uit de the-atrale kast van het Vasim Familietheater. Vergaap je aan de kunstinstallaties die voor je opgebouwd zijn, en bouw zelf mee aan een lat-tedraal. Tijdens de Vasim Nu kan je vanaf 17.00 een lekker hapje eten.

Niet te missen is het Nij-meegs Bakfiets Treffen 2013. Ruim 200 bijzondere bakfietsen en hun eigenaren komen naar de Vasim om hun trots te tonen en het publiek proefritjes te laten draaien. Het Vasim Fami-lietheater daagt je nu uit om op een originele wijze letterlijk uit een grote kast te komen. Wie weet win jij wel een vrijkaartje voor een van de fantasievolle voorstellingen komende tijd! Deze open dag zal afgesloten worden met een spetterend optreden van niemand minder dan Boomshakalak Soundsystem!

Wanneer: zondag 7 april 2013 Tijd: 13.00 uur - 19.00 uur Toegang: Gratis Waar: Winselingseweg 41, 6541 AH Nijmegen

Page 19: qv april 2013

19

a g e n d a a p r i l

19

maandag 1 april Afrika Museum, Berg en Dal11.00-17.00 uur: Paasactiviteiten / €6,-/ €8,50 / €9,50 Museum het Valkhof11.00-17.00 uur: Eten & etiquette in de 18de eeuw / Museumticket12.00-15.00 uur: Paasbrunch in Museumcafé / €15,- per volwassene, excl. museumticketStadsschouwburg14.00 uur: Jeugdvoorstelling. Vet Kindercabaret. Moddervet (6+) / €13,50 / €9,- (t/m 12 jaar)Witte Kerkje in Ubbergen14.00-17.00 uur: Paas-Lente. Muziek & Gedichten, over Broosheid & Belofte / €5,-Diverse locaties in Nijmegen-Oost15.00-23.00 uur: Jazztafette. Easter Jazz 2013. De deelnemende kroegen zijn: #Bruut, Mr. Dijkstra, Café Jos, De Kroon, Het Vosje, Proeflokaal Beij Ons, The Shuffle, ’t Haantje, Het Centrum en Trianon / passe-partout €7,50 / incl. plusconcert €15,- / zie ook elders in deze QVCafé ‘t Haantje 15.00 uur: Live Jazz. Jaztafette. Maikel Thijssen + BOSCO + Melphi / passe-partout €7,50Proeflokaal Beij Ons15.00 uur: Live Jazz. Jazztafette / passe-partout €7,50Trianon15.00 uur: Live Jazz. Jazztafette + Plusoptreden van Fay Klaasen/ passe-partout €7,50 / €15,-LUX Nijmegen17.00-22.00 uur: Studentenavond / €5,- (film)/ €14,50 (film + eten)20.15-22.00 uur: Debat - Wielerklassiekers #1/ €12,50

dinsdag 2 april LUX Nijmegen19.30-23.00 uur: LUX Filmcursus - Masters of Cinema - Paradies: Glaube / €15,- / LUX vrienden €11,-20.00-23.00 uur: LUX Themaserie ‘Op Goed Geluk’ - # 1: Maatschappelijk Geluk(t)? / €6,-

Han Fortman Centrum19.30-22.00 uur: Mindfulness: training in aandacht / www.hanfortmancentrum.nlLindenberg Theater19.30 uur: Voordrachtfestival - Weerstand / €5,- / passe-partout €7,-Stadsschouwburg20.00 uur: Toneel. Carine Crutzen, Paul R. Kooij e.a. De Kersentuin / €29,50Café Trianon20.00-22.00 uur: Filosofisch Café / €3,-De Vereeniging20.15 uur: Pianorecital. Dimitar Dimitrov. Het Debuut / Dutch Classical Talent / €9,-Proeflokaal Beij Ons20.30-23.30 uur: Pubquiz / €2,50 p.pGrandcafé-Restaurant OportO21.00 uur: Gipsy sessie / Gratis

woensdag 3 april Han Fortman Centrum09.00-11.30 uur: Mindfulness: training in aandacht / info zie websiteProeflokaal Beij Ons13.00-16.55 uur: Kindermiddag / GratisLUX Nijmegen19.30-22.00 uur: LUXdocs - De stem van de meester / €9,-Stadsschouwburg20.00 uur: Werelddans. Ikusasa. The Future is Now / €29,-Lindenberg Theater20.30 uur: Cabaret try out. Dolf Janssen – Topvorm / uitverkocht / €14,- / €12,50

donderdag 4 april Han Fortman Centrum19.30-22.00 uur: Mindful Parenting / www.hanfortmancentrum.nlMuziekcafé de Muse, Malden20.00-22.00 uur: Café Chantant met Les Copains / GratisStadsschouwburg20.00 uur: Dans. Introdans. Moderne Meisjes / €20,50/ €18,50/ €16,50Doornroosje20.00 uur: Concert. José James presents No Beginning No End / €20,-

De Vereeniging20.15 uur: Symfonieorkest. Het Gelders Orkest. Liza Ferschtman speelt Dvorák / €48,50 / €37,50 / €31,50 / €24,50Lindenberg Theater20.30 uur: Cabaret try out Dolf Janssen - Topvorm / uitverkocht / €14,-/ €12,50LUX Nijmegen20.30-23.00 uur: LUX Art-Jan de Vries - Marja / €16,-Roepaen Podium, Ottersum20.30-22.30 uur: Freek de Jonge & band / €25,-Muziek en danscafé Merleyn21.00 uur: Concert. Roos van Nijmegen. Voorronde 2 / €5,-

Vrijdag 5 april St. Stevenskerk12.00-18.00 uur: Kunstraffinaderij. Kunstbeurs Extra Large Duo / €3,-LUX Nijmegen16.00-17.00 uur: LUX op het doek - netwerkbijeenkomst / Gratis20.30-22.00 uur: LUX Nanna Tieman - Drift / Naar flaubert / €16,- / bibliotheekleden €14,-Han Fortman Centrum19.30-22.00 uur: Introductie in Mindfulness / www.hanfortmancentrum.nlStadsschouwburg20.00 uur: Concert. Motel Westcoast. Coast to Coast (Part IV) / €24,50De Vereeniging20.00 uur: 7e Eastside Rock&Blues Festival 2013 / €17,50 (excl. servicekosten)Agora Theater, Druten20.30-22.00 uur: Jochen Otten - Jochen om ice / €16,-Salsadansschool Amanné20.30 uur: Carrabean Salsaparty€5,- / incl garderobe/ voor 22.00 uur gratisLindenberg Theater20.30 uur: Amateurtheater Klara 8 - Wees Ons Genadig / €10,-21.00-01.00 uur: Salsa Dance Night met Orquesta Salsabor / €10,-

Page 20: qv april 2013

20

Adèle Bloemendaal – theatermaakster van het zuiverste bloed. Een femme fatale én een lefgozer. Pers en publiek zijn razend enthousiast over dit ‘prachtige eerbetoon’ (Telegraaf) aan één van de grootste theaterpersoonlijkheden van Nederland. In dit dubbelportret zetten Paul Groot en Sanne Wallis de Vries (o.a. Koefnoen) de allround theatermaakster gezamenlijk neer. Boeiend, ontroerend, maar bovenal bijzonder grappig. De muzikale leiding is in handen van Martin van Dijk, Adèle’s vaste pianist. Dit ‘theater-pareltje’ (Metro) is ‘een belevenis voor zowel kenners van haar werk als mensen die er te jong voor waren’ (AD). Dus kom kijken naar deze met vier 5-sterren recensies bekroonde voorstelling.

www.adelebloemendaal.nl

Fotografie • Leo van Velzen

‘deze twee jonge mensen zijn briljant!’ - Adèle Bloemendaal -

Dagblad van het Noorden

De Telegraaf

NRC

Metro

de Volkskrant

AD

Stadsschouwburg NijmegenZaterdag 6 april - 20.00 uur Entree: € 24,50 - Kaartverkoop: www.keizerkarelpodia.nl

Foto: Leo van Velzen

Dinsdag 9 april - Stadsschouwburg Nijmegen

Aanvang: 20.00 uur. Inleiding: 19.15 uur

€ 23,50 CJP/studenten € 3,- korting

Kaartverkoop www.keizerkarelpodia.nl

OEDIPUS – Ro Theater

Nasrdin Dchar en Jack Wouterse spelen Oedipus, het grote Griekse drama over de man die zonder het te weten zijn vader doodt en zijn moeder trouwt. Speciaal voor het Ro Theater herschreef Oscar van Woensel de Oedipus-tragedie tot een heftige en spirituele levensreis. Hij voegde de twee klassieke toneelstukken Oedipus Rex en Oedipus in Kolonos samen. In de regie van Alize Zandwijk krijgen de overmoed, wanhoop en het inzicht van deze immense tragedie vorm. Verder met Jacqueline Blom, Fania Sorel, Herman Gilis, Yahya Gaier en muziek van Maartje Teussink.

Meer info www.rotheater.nl/oedipus.

Page 21: qv april 2013

21

a g e n d a a p r i l

21

Muziek en danscafé Merleyn21.00 uur: Concert. The Growlers / €7,50

Zaterdag 6 april Afrika Museum, Berg en Dal11.00-17.00 uur: Museumweekend / €1,- p.pMuseum Het Valkhof11.00 uur: Museumweekend / GratisSt. Stevenskerk12.00-18.00 uur: Kunstraffinaderij: Kunstbeurs Extra Large Duo / €3,-Extrapool14.30-22.00 uur: Smetshop #1. Workshop analoge glitch art / €10,-Café Trianon16.00-23.00 uur: Top 2000 Live - Middag / €6,-21.00-23.00 uur: Top 2000 Live - Avond / €6,-Restaurant Riche, Boxmeer 18.00 uur: Met Kunst aan tafel. Ontmoeting met een kunstenaar en een heerlijk menu / €55,- incl. wijn arrangementDe Lindenberg20.30 uur: Concert. Roy & The Rodjers with Friends - Afsluitend concert 10th Anniversary Tour 2013 / €15,- / €12,5020.15 uur: Improvisatietheater. Theatergroep Pit / €10,-20.30 uur: Amateurtheater Klara 8 - Wees Ons Genadig / €10,-Stadsschouwburg20.00 uur: Cabaretesk liedjesprogramma. Sanne Wallis de Vries en Paul Groot - Adèle / €24,50Agora Theater, Druten20.30-22.15 uur: Alex Roeka & Band - Gegroefd / €18,-Bar-restaurant #BRUUT22.00-02.00 uur: CLUB Zaterdag. Dansen in het donker / GratisMuziek en danscafé Merleyn23.00 uur: Dance. Bleak, Roger Gerressen en Alex Jansen / €8,-Doornroosje23.00 uur: Dance. KissKissClub / €10,- (COC- en Ditoleden €7,-)

Zondag 7 april Afrika Museum, Berg en Dal11.00-17.00 uur: Museumweekend / €1,- p.pMariënburgkapel11.00-12.00 uur: Soeterbeeck Preeck - Gij zult trots zijn?/ GratismuZIEum11.00-17.00 uur: Boekpresentatie. Je zintuig als inspiratie / €10,-LUX Nijmegen11.00-12.00 uur: LUX FilmOntbijt / €17,50 (film + ontbijt)Museum Het Valkhof11.00 uur: Museumweekend / Gratis13.00 uur: Valkhof Junior / Gratis! (exclusief museumticket)St. Stevenskerk12.00-18.00 uur: Kunstraffinaderij. Kunstbeurs Extra Large Duo / €3,-Cultuurspinnerij De Vasim13.00-19.00 uur: Open Dag + tweede Nijmeegs Bakfietstreffen / GratisBibliotheek De Mariënburg14.00-15.30 uur: Muziek op zondag: Noud Smeets en Kalle de Bie / gratisAgora Theater, Druten14.30-15.30 uur: Max Verstappen - Egel en de Trollebol / €8,-Muziekcafé de Muse, Malden15.00-17.00 uur: Jazz, groove, dance. Portonova / GratisLindenberg Theater15.00 uur: Improvisatietheater. De vloer op - Voor het voetlicht / €10,-Lindenberg Theatercafé Nº2315.00 uur: Open podium. 15 Minutes of fame / GratisHet Vrijdagtheater Nijmegen15.00-16.30 uur: Zij zit in mij. Een voorstelling over drie (on)gewone vrouwen / €10,- (stud. €8,-)Café ‘t Haantje 16.00 uur: Tien over Rood Toernooi / Gratis / VoorondeGrandcafé-Restaurant OportO16.00-19.00 uur: Gitaarmiddag / GratisRoepaen Podium, Ottersum16.00-18.00 uur: Eric Vloeimans & Egbert Derix / €16,50

Doornroosje20.00 uur: Concert. Laura Jansen / €20,-Muziek en danscafé Merleyn21.00 uur: Concert. Simon Joyner en Broeder Dieleman / €8,-

maandag 8 april LUX Nijmegen17.30-22.00 uur: LUX Studentenavond / €5,- (film) / €14,50 (film + eten)19.30-22.00 uur: Denkbeelden - Chez les Ch’tis / €10,- / passe-partout €48,-20.15-22.00 uur: LUX wielerklassiekers # 2 / €12,50

dinsdag 9 april VillaLUX 19.30-22.00 uur: LUX IndoFilmCafé / €9,-Lindenberg Theater20.00 uur: Film en nagesprek. Architectuur Centrum Nijmegen - Woonhuis Melnikov Moskou / €10,-Stadsschouwburg20.00 uur: Toneel. Ro Theater - Oedipus / €23,50Proeflokaal Beij Ons20.30-23.30 uur: Pubquiz / €2,50 p.p

woensdag 10 april Proeflokaal Beij Ons13.00-16.00 uur: Kindermiddag / GratisCafé Mets19.30-22.00 uur: Mets Café Quiz / GratisCC3, Collegezalencomplex, op de campus19.30 uur: Lezing Roots of Music. Marc Stakenburg / Docu Wattstax / GratisStadsschouwburg20.00 uur: Cabaret. Lebbis. Het Grijze Gebied / €20,50 / €18,-/ €16,-Doornroosje20.00 uur: Concert. Kashmir en The Vagary / €15,-

Page 22: qv april 2013

22

Voorzieningenhart De Klif Uitgaan in niJMegen noorD?

DE KLIF

Pijlpuntstraat 16515 DJ Oosterhout Gemeente NijmegenTel. 024-3482829www.deklifnijmegen.nl

Cabaret in De Klif!!!!!!Vrijdag 9 april 2010

Daniel van Veen

Ruilen binnen 8 dagen!!!!

Aanvang: 20.30 uur

Entree: € 9,- incl. pauzedrankje

100464_DK_Adv.indd 1 12-03-10 10:01

THEATER IN DE KLIF NIJMEGEN NOORDLavinia Meijer & Theo Nijland

Theaterconcert ‘Words & Music’Zaterdag 13 aprilAanvang 20.30 uur Entree: € 15,00

Lavinia Meijer en Theo Nijland in De KlifOp zaterdag 13 april a.s. vindt er met Theo Nijland en Lavinia Meijer een wel heel bijzondere voorstelling plaats in het theater van De Klif. Samen verzorgen zij op deze avond het samenwerkingsproject ‘Words and Music’. Neil Young, Philip Glass, Joni Mitchell, Stevie Wonder, Claude Debussy, Domenico Scarlatti, Björk, Toru Takemitsu en vele anderen, worden uitgevoerd door, volgens velen, Nederlands beste harpiste en beste singer-songwriter: Lavinia Meijer en Theo Nijland. Met een gewaagde greep uit de mooiste popsongs, klassiek en hedendaags klassiek repertoire, geven Meijer en Nijland een performance vol onverwachte muzikale wendingen. Muziek wordt tot in haar essentie terug-gebracht in deze transparante bewerking. Harp, vleugel en stem worden verweven tot een intrigerende kijk- en luisterervaring.

Lavinia Meijer- Winnaar Edisongala Klassiek 2012- is een van de meest veelzijdige harpisten van deze tijd en de meest bevlogen ambassadrice voor de harp in Nederland. Zij experimenteert daarbij graag met ver-schillende kunstvormen, zoals theater, dans, elektronica en jazz.

Theo Nijland is een begenadigd zanger, liedjesschrijver en componist. Hij maakt solovoorstellingen en werkt ook regelmatig samen met anderen in diverse discipli-nes, van dans tot musical. Hij is al twee keer winnaar van de Annie M.G. Schmidtprijs geweest.

De voorstelling begint om 20.30 uur en de entree bedraagt € 15,00. Reserveren kan via 024-3482829 of www.deklifnijmegen.nl

Pijlpuntstraat 1 Nijmegen Noord (net over de brug)Reserveren: 024-3482829 of www.deklifnijmegen.nl

Page 23: qv april 2013

2323

St. Stevenskerk20.15-22.00 uur: Nederlands Studenten Kamerorkest / €12,50 / €17,50Agora Theater, Druten20.30-22.00 uur: Guido Weijers - V (try-out) / €22,50Lindenberg Theater20.30 uur: Cabaret. André Manuel - Bonzaai!/ €15,- / €13,50

donderdag 11 april VillaLUX 19.30-23.00 uur: LUX FilmFlirt - Hitchcock / €13,-Doornroosje20.00 uur: Concert. Bombino / €12,50Stadsschouwburg20.00 uur: One woman show. Karin Bloemen en Cor Bakker. Diva’s van Carré op tournee / €25,-Collegezalencomplex, op de campus20.00-22.00 uur: Soeterbeeck. Kritische evaluatie van VN-vredesmissies door Jan Pronk en Michael Pugh / €9,50Lindenberg Theater20.00 uur: Cabaret. Richard Groenendijk - Alle dagen / €16,- / €14,5020.30 uur: Concert. Craig Taborn Trio - Huis voor Actuele Muziek / €15,- / €13,50LUX Nijmegen20.30-22.00 uur: LUX - Soo Cho de Musician in Residence / €15,-20.30-23.00 uur: LUX Servaes Nelissen - Happy Garden (Even naar de Chinees) / €16,-CultuurCafé, op de campus21.00 uur: Objecttheater. Falstaff maakt een Odyssee / GratisMuziek en danscafé Merleyn21.00 uur: Concert. Roos van Nijmegen: voorronde 3 / €5,-23.45 uur: Dance. Sodapop. Dj Clay / Gratis

Vrijdag 12 april Stadsschouwburg20.00 uur: Dans- en muziekspektakel.

Het Ballet van de Staatsopera van Tatarstan. Spartacus / €45,- / €40,-/ €35,-Han Fortman Centrum20.00-22.00 uur: Spelen: oefenen met verandering / €10,-De Vereeniging20.15 uur: Bløf in Concert. Later Als Ze Groter Zijn / UitverkochtLUX Nijmegen20.30-23.00 uur: Quirine Melssen - De bruiloft der zeven zigeuners / €16,-De Vasim20.30-21.30 uur: Toneel. De Jossen / €12,-Salsadansschool Amanné21.00 uur: Carrabean Salsaparty€5,- / incl garderobe/ voor 22.00 uur gratisMuziek en danscafé Merleyn21.00 uur: Concert. Lucky Fonz III / €11,-Café Trianon23.00-04.00 uur: New Music Galore / Gratis

Zaterdag 13 april Han Fortman Centrum10.00-17.00 uur: Mindfulness en Zijnsoriëntatie: een sterk paar!/ www.hanfortmancentrum.nlDe tent in het Thiemepark15.30 en 21.30 uur: Billy in Bottendaal. Phil Rizza + Bootleg Betty’s + The Very, Very Nervous + Talisker Two / €5,-De Vasim16.00 en 20.30 uur: Toneel. De Jossen / €12,-Stadsschouwburg20.00 uur: Show. Fiesta Cubana presents Gerardo Rosales / €20,-St. Stevenskerk20.00-22.30 uur: Kamerkoor Poco Più en Collegium Vocale Zutphen (CVZ) / €20,-/ vvk €17,-De Vereeniging20.15 uur: Concert. Edwin Evers Band / €26,50Lindenberg Theater20.15 uur: Amateurtheater. Klein Theater Doetinchem - Het Proces / €10,-

LUX Nijmegen20.30-23.00 uur: Hans Visser & Irena Filippova – Hermitage Concert / €17,50Theater De Klif, Nijmegen-Noord20.30-22.30 uur: Theo Nijland en Lavinia Meijer- Words en Music / €15,-Muziek en danscafé Merleyn21.00 uur: Concert. Pien Feith / €7,50Café Ergens21.00 uur: Billy in Bottendaal. Junior Marvel & The Hi-Tombs/ €5,- Café Maxim 21.00 uur: Billy in Bottendaal. Mary Ann & The Art-Tones/ €5,-Café De Kluizenaar 21.00 uur: Billy in Bottendaal. Tinez Roots Club / €5,-Café Frowijn 21.00 uur: Billy in Bottendaal. John Boy & The Waltons / €5,-Café St. Anneke21.00 uur: Billy in Bottendaal. The Downbeat Maestro’s/ €5,- Café De Kroeg 21.00 uur: Billy in Bottendaal. Eightball Boppers / €5,-Café We Gaan Beginnen! 21.00 uur: Billy in Bottendaal. The Very, Very Nervous + Bootleg Betty / €5,-

Zondag 14 april LUX Nijmegen11.00-12.00 uur: LUX FilmOntbijt / €17,50De Vereeniging11.30 uur: Familieconcert. Kamerkoor Mnemosyne. To sing or not to sing (7+) / €17,50/ €8,- (tot 12 jaar)De Muse, Malden12.00-14.00 uur: Het Wereldomroeporkest / €5,-15.00-17.00 uur: Akoestisch. Cedar / GratisMuseum Het Valkhof13.00 uur: Valkhof Junior / Gratis! (exclusief museumticket)VillaLUX14.15-19.00 uur: Roze Borrel in LUX! / Regulier tarief

Page 24: qv april 2013

24

Cd-presentatie Henk Hendriks in De Waard van Kekerdom 14 april - 15.00 uur

Bluesveteraan Henk Hendriks vertolkt 14 eigenzin-nige titels van gitarist Joop van Kesteren. Een fraai resultaat van een toevallige ontmoeting tussen de twee die al jaren in elkaars buurt verkeerden. Accordeon: Willem Barten, contrabas: Michel Kerk-hoff, drums: Marcel Jacobs. Nu geen blues, maar gezellige luistermuziek waar diversiteit uit straalt. Op het zondagpodium van het Wilderniscafé in Kekerdom, vlak voor Millingen aan de rijn.

www.waardvankekerdom.nl

september

15e jaargang nr. 09 - 2

012

QUO VADIS GRATIS UITGAANSBLAD REGIO NIJM

EGEN

QVGRATIS UITGAANSMAGAZINE NIJMEGEN E.O.

Cabaretier

Jasper van Kuijk

in Theater

de Klif

april

2013

4e Editie van

Deelstaat=

Plaats in

ExtrapoolToneelgroep

Maastricht speelt

De Bezetenen in

LUX Nijmegen

www.qvnijmegen.nl

DEADLINE QV mei16 APRIL

Café ‘t Haantje 1 april 15.00 uur

Tweede paasdag

EASTER – JAZZ festival In plaats van

East of Eastern

16.00 uur Maikel Thijssen

18.30 uur BOSCO 20.30 uur Melphi

gratis zaal voor feesten, borrels en vergaderingen

Daalseweg 19 6521.GE.Nijmegen telefoon 024-3230257

Page 25: qv april 2013

25

a g e n d a a p r i lDe Vasim15.00 uur: Vasim Familietheater / GratisWilderniscafé De Waard van Kekerdom, Kekerdom15.00-17.00 uur: Cd-presentatie. Henk Hendriks - Not that kind of person / GratisGrandcafé-Restaurant OportO16.00-19.00 uur: Club de Choro & Samba / GratisProeflokaal Beij Ons16.00-19.00 uur: PopKwis / €2,50 p.pCafé Trianon16.00-19.00 uur: Get Your Rocks Off / GratisStadsschouwburg20.00 uur: Acrobatische dans. Diavolo Dance Theatre. Nieuwe show / €29,-Café ‘t Haantje 20.30 uur: Liederentafel / GratisDe Zeester, Waalkade16.00 uur: Dubbelconcert. The Ticket + Modify / €2,50

maandag 15 april LUX Nijmegen18.00-23.00 uur: Iedere maandag Studentenavond in LUX! / film €5,- / film + eten €14,5020.15-22.00 uur: Wielerklassiekers #3 - Amstel Gold Race / €12,5020.00-22.00 uur: Kick-off workshop RUN Filmcompetitie / GratisVillaLUX18.30-21.00 uur: Kunstdiner met Babette Degraeve in LUX! / €31,-De Vereeniging20.15 uur: Pianorecital. Valentina Lisitsa / €24,-Café Trianon21.00-23.00 uur: Henk Guitjens 4-tet ft. Martin Fondse (piano) / €3,-

dinsdag 16 april De VereenigingNijmegen in Beeld 14.00 en 20.00 uur: Brave borsten, wilde haren. Nijmegen in de jaren zeventig / €7,50HAN, Hogeschool Nijmegen 19.30 uur: Fietsen voor muziek / Gratis

Stadsschouwburg20.00 uur: Theater. Yvonne van den Hurk e.a. Hormonologen / €20,50De Rode Laars, op de campus20.30 uur: Singer-songwriter. Emil Landman / GratisProeflokaal Beij Ons20.30-23.30 uur: Pubquiz / €2,50 p.p

woensdag 17 april Proeflokaal Beij Ons13.00-16.00 uur: Kindermiddag / GratisLUX Nijmegen13.00-17.00 uur: 3x De Conferentie – Iedereen zelfredzaam / €175,-Stadsschouwburg14.00 uur: Jeugd- en familietheater. Bobo gaat kamperen (3+) / €17,50CC3, Collegezalencomplex, op de campus19.30 uur: Vivan las Antipodas! Inleiding Anke Tonnaer / €1,50Muziek en danscafé Merleyn21.00 uur: Concert. Douglas Firs / €7,50

donderdag 18 april Studentenkerk, op de campus15.30 uur: Workshop. Verlicht een cactus / €3,50HAN, Hogeschool Nijmegen18.30 uur: Duurzaam Diner. Leftover Lunch / €3,-LUX Nijmegen19.30-22.00 uur: Les ballets C de la B met ‘Dans Dans’ / €21,-Bibliotheek De Mariënburg19.45-20.30 uur: Nijmegen Unplugged: Aniek Maren / GratisParaplufabriek20.00-21.00 uur: Kunstenaarsgesprek met Dedden en Keizer / €5,-Han Fortman Centrum20.00-22.00 uur: Terugkomavond Mindfulness: training in aandacht / www.hanfortmancentrum.nlStadsschouwburg20.00 uur: Cabaret. Roué Verveer. In Zeer Goede Staat / €22,-/ €19,50/ €16,50Doornroosje21.30 uur: Dance. Beestfeest / €2,50

Muziek en danscafé Merleyn23.00 uur: Dance. Charmante Kloodzakken en Be Charm’d / Gratis

Vrijdag 19 april Salsadansschool Amanné21.00 uur: Carrabean Salsaparty€5,- / incl garderobe/ voor 22.00 uur gratisStadsschouwburg20.00 uur: Concert. Def Americans. House of Cash / €17,50St. Stevenskerk20.15-22.00 uur: Quirine Viersen / €20,-/ Kassa: €15,- Agora Theater, Druten20.30-22.30 uur: Cabaret. Max van den Burg - Schlemiel / €16,-Lindenberg Theater20.30 uur: Cabaret. East Side Comedy Night / €15,-LUX Nijmegen20.30-22.00 uur: Theatervoorstelling. Mijn slappe komedie - Leny Breederveld, Raymonde de Kuyper e.a. in LUX! / €17,50Muziek en danscafé Merleyn21.00 uur: Concert. John Coffey en The Brave / €8,-Café Trianon23.00-04.00 uur: Get Da Funk / Gratis

Zaterdag 20 april Lindenberg Theater15.00 en 20.15 uur: Marcel van Zanten - In duizend stukken / €10,-20.00 uur: Cabaret. Niet Schieten - Vrouwen willen maar één ding / €16,- / €14,50Café Driesprong 20.00-01.00 uur: Tien over Rood Biljart toernooi 2013/ GratisCafé West End 20.00-01.00 uur: Tien over Rood Biljart toernooi 2013 / GratisProeflokaal Beij Ons20.00-23.55 uur: Gebarencafé / GratisStadsschouwburg20.00 uur: Concert. Rob de Nijs. Nestor / €31,50

Page 26: qv april 2013

26

issinkWau t omake l a a r

HELP!

Bel dan: 024 - 84 52 947mail naar: [email protected] of kijk op:

www.wissinkautomakelaar.nl

Zoeken • Vinden • Onafhankelijke aankoopbemiddeling

Technische beoordeling • Prijsonderhandeling • Verkoopbemiddeling

Hulp nodig bij uwzoektocht naar de

ideale, gebruikte auto?

(ik zoek een andere auto)

Wissink Automakelaar ontzorgt.

De zoektocht naar een andere gebruikte auto is vaak lastig en tijdrovend. Bovendien loopt u altijd het risico op een dure miskoop. Wissink Automakelaar kan u deze vervelende klus geheel uit handen nemen. Met uitbeste-ding van het zoek-, beoordelings-, en onder-handelingstraject bespaart u niet alleen héél veel tijd en de eventuele kosten van verbor-gen gebreken maar óók nog eens veel geld op het aankoopbedrag!

Zo bent u er zeker van dat u úw ideale gebruikte auto in het bezit krijgt op een zor-geloze en makkelijke manier.

Kijk voor meer informatie op www.wissinkautomakelaar.nl of bel (024) 84 52 947.

F I E T S K O E R I E R S

* spoedvervoer in de stadsregio* interstedelijk met trein en vouwfiets* dagelijkse postbusservice* distributie cultureel drukwerk

024-3244990 www.velocity.nl

Algemene logo

Logo voor stickers(drums, gitaren)

restaurant

t j e e r zRestaurant Tjeerzvan Welderenstraat 1116511 MG Nijmegenemail: [email protected]: @tjeerzwww:tjeerz.nl

telefoon: 024-3235440mobiel: 06-27418997

Vanaf 1 april 7 dagen open

Page 27: qv april 2013

27

a g e n d a a p r i lSint-Bartholomaeuskerk, Beek-Ubbergen20.30-22.15 uur: Concertserie Beek - F.C. Luyken, organist te Beek / €20,-/ €5,- (CJP, studenten)St. Stevenskerk20.00 uur: Heinrich Schütz 1585-1672- Opstanding Christus. Project ensemble P-P-P13. Muzikale leiding: Joop Veuger / €15,- / Kaartverkoop: [email protected] en vóór aanvang van de kerkAgora Theater, Druten20.30-22.30 uur: Cabaret. Richard Groenendijk - Alle dagen / €17,-LUX Nijmegen20.30-22.00 uur: Theater. De dame uit de provincie - De Verspiegeling / €12,50Muziek en danscafé Merleyn23.00 uur: Dance. Sven Weisemann, Wouter Brok en Emilio Bestevez / €8,-Doornroosje23.00 uur: Dance. Emalkay, Kromestar en Tunnidge / €18,- / vvk: €16,-)

Zondag 21 april Museum Het Valkhof11.00 uur: Theatraal AM Waal in het museum / museumticket13.00 uur: Valkhof Junior / Gratis! (exclusief museumticket)LUX Nijmegen11.00-14.00 uur: FilmOntbijt in LUX! / €17,50 (ontbijt + film)16.00 en 20.30 uur: Theater. De dame uit de provincie - De Verspiegeling / €12,50De Muse, Malden12.00-15.00 uur: De Blauwe Salon / Gratis - 15.00-17.00 uur: Maldense Bluessessie / gratisDiverse locaties in de binnenstad13.00-17.00 uur: Theatraal AM Waal / €7,50Han Fortman Centrum13.30-17.00 uur: In je Kracht door je Stem / GratisAfrika Museum, Berg en Dal14.00-15.00 uur: Museumcollege Zingen in de nacht / €6,-/ €8,50 / €9,50

muZIEum20.00-22.00 uur: Concert in het donker / €10,-Agora Theater, Druten20.30-22.15 uur: The Amazing Stroopwafels, met: De Eeuwige Vlam / €16,-

maandag 22 april Muziek en danscafé Merleyn20.00 uur: Concert. Theme Park / €9,-/ vvk €7,50LUX Nijmegen20.15-22.00 uur: Denkbeelden in LUX, over La Haine. / €10,- / passe-partout €48,-20.15-22.00 uur: Iedere maandag Studentenavond in LUX! / film €5,- / film + eten €14,50

dinsdag 23 april LUX Nijmegen19.30-22.30 uur: Filmcursus Masters of Cinema – Dark Horse / €15,- / LUX-vrienden €11,-20.00-22.00 uur: De Grensverleggende Stad: N.O.W.! #2 - Under the Bridge / €7,-/ €5,-Stadsschouwburg20.00 uur: Cabaret. Peter Heerschop. Gelukzoekers / €20,-Doornroosje20.00 uur: Concert. Matt Simons en Chris Ayer / €10,-Muziek en danscafé Merleyn20.00 uur: Concert. Residents / €10,-

Stadsschouwburg14.00 uur: Jeugdvoorstelling. Maud Mulder e.a. Doornroosje De Musical (4+) / €18,50/ €16,- (t/m 12 jaar)De Vereeniging14.15 uur: Symfonieorkest. Het Brabants Orkest / Leden van Het Gelders Orkest / €48,50/ €37,50/ €31,50/ €24,50Lindenberg Theater14.30 uur: Zaalhuur. Het Symfonisch Blaasorkest Nijmegen - Van Symfonische Blaasmuziek tot Symfonische Pop / €12,50St. Stevenskerk20.00 uur: Heinrich Schütz 1585-1672- Opstanding Christus. Project ensemble P-P-P13. Muzikale leiding: Joop Veuger / €15,- / Kaartverkoop: [email protected] en vóór aanvang van de kerk.Proeflokaal Beij Ons15.00-17.00 uur: Live muziek / GratisAntonius Abtkerk, Dennestraat15.30-16.30 uur: Roerend Goed. Vocaal Ensemble PANiek / €10,-Café Trianon15.30-17.00 uur: Carlos van Tongeren / €5,-Grandcafé-Restaurant OportO16.00-19.00 uur: Optreden. Nelson Latif / GratisRoepaen Podium, Ottersum16.00-18.00 uur: Anne Soldaat & Corrie van Binsbergen / €15,50

Page 28: qv april 2013

28

27 april

club7april

In april viert LUX de lente met maar liefst twee Club 7 avonden! Op zaterdag 27 april maken DJ Slowpoke en Leroy Rey er samen met VJ Gema Perez een fantastische avond van. Twee dagen later luiden Hansz, Pure & Camiel Koninginnenacht in met een nacht vol verse House Classics. Zorg dat je erbij bent!

ZA 27/04/13

MA 29/04/13

DJ Slowpoke & Leroy Rey met VJ Gema PerezVVK € 7,50 / DEUR € 8,50

Koninginnenacht House Classics met Hansz, Pure & CamielVVK € 10,00 / DEUR € 11,00

Club 7, iedere laatste zaterdag van de maand van 23.00 tot 04.00 uur!www.lux-nijmegen.nl/club7

Page 29: qv april 2013

29

a g e n d a a p r i lSlowpoke & Leroy Rey met VJ Gema Perez / vvk €7,50 / deur €8,50

Zondag 28 april Museum Het Valkhof11.00 uur: Literatuur uit de 18de eeuw / Museumentree13.00 uur: Valkhof Junior / MuseumentreeLUX Nijmegen11.00-14.00 uur: FilmOntbijt in LUX! / €17,50 (ontbijt + film)De Muse, Malden12.30 uur: Passies & Havinga / €5,-15.00-17.00 uur: Optreden. Innersoul / GratisLindenberg Theater15.00 uur: Zaalhuur. Salaheddine on Stage / €19,50Grandcafé-Restaurant OportO16.00-19.00 uur: The Strong and Silent Types / GratisDe Zeester, Waalkade16.00 uur: Theater op Drift. Adrean Kennedy, Ruud Smulders en Piepschuim / €10,-Luthers Kerkje16.00-18.00 uur: Kompania Live! Cd-presentatie / €17,-

maandag 29 april LUX Nijmegen18.00-23.00 uur: Iedere maandag Studentenavond in LUX! / film €5,- / film + eten €14,5023.00-04.00 uur: Club 7 - Koninginnenacht - House Classics met Hansz, Pure & Camiel / vvk €10,- / deur €11,-Waalhalla-Centrum23.00-06.00 uur: Schönes Wochenende -Queensnight / €9,-/ €11,-/ €13,-/ €15,-

dinsdag 30 april Hunnerpark15.00 uur: Openluchtfestival. Oranjepop / €5,-/ Gratis t/m 16 jaarProeflokaal Beij Ons20.30-23.30 uur: Pubquiz / €2,50 p.p.Muziek en danscafé Merleyn23.00 uur: Dance. DJ Onko en Friends / €2,50

Muziek en danscafé Merleyn23.00 uur: Dance. Joop Junior, Floris van der Meer en Thomas Elmore / Gratis

Vrijdag 26 april Stadsschouwburg20.00 uur: Dans. Scapino Ballet Rotterdam. Le Chat Noir / €22,50Café Waalzicht, Lent20.00-01.00 uur: Het Groot Nijmeegs Tien over Rood Biljart toernooi 2013 / GratisDe Vereeniging20.15 uur: Concert. l’Chaim / €16,-Lindenberg Theater20.30 uur: Concert. Marcel Worms met Bach & Glass - Huis voor Actuele Muziek / €15,- / €13,50LUX Nijmegen20.30-22.00 uur: Speciaal concert van Margriet Eshuijs in LUX / €17,50Salsadansschool Amanné21.00 uur: Carrabean Salsaparty€5,- / incl garderobe/ voor 22.00 uur gratisMuziek en danscafé Merleyn21.00 uur: Concert. Stuurbaard Bakkebaard / €12,-

Zaterdag 27 april De Muse, Malden12.00-14.00 uur: Harmonica Heaven / GratisGrandcafé-Restaurant OportO18.15-22.45 uur: Casa de Fado / €45,-Stadsschouwburg20.00 uur: Toneel. Toneelgroep Oostpool. Wachten op Godot / €21,50Café Trianon21.00-01.00 uur: Trianon The Recordings III / €5,-Muziek en danscafé Merleyn21.00 uur: Concert. Mannheim en There Was A Firefight / €4,-23.45 uur: Dance. Maarten W. / GratisDe Vasim22.00 uur: NijLON / €4,-Doornroosje23.00 uur: Dance. Planet Rose presents Jeff Mills / €22,-LUX Nijmegen23.00-04.00 uur: Club 7 - DJ

LUX Nijmegen20.15-22.00 uur: Wielerklassiekers #4 in LUX! / €12,50Lindenberg Theater20.30 uur: Concert. Music World Series: Tokeh - Huis voor Actuele Muziek / €15,- / €13,50Proeflokaal Beij Ons20.30-23.30 uur: Pubquiz / GratisCafé Trianon21.00-23.00 uur: Ramble on Tuesday. Erwin Nyhoff / Gratis

woensdag 24 april Proeflokaal Beij Ons13.00-16.00 uur: Kindermiddag / GratisKantine Huygensgebouw16.00 uur: Sound of Science. Multidisciplinair Festival / GratisStadsschouwburg20.00 uur: Toneel. Kim Pieters, Cas Jansen e.a. Terug naar de kust / €26,50/ €25,-/ €24,-De Vereeniging20.15-21.45 uur: Toonkunstkoor - Brahms, Ein Deutsches Requiem / €20,- LUX Nijmegen20.30-22.00 uur: Marzio Scholten (i.s.m. JIN) in LUX! / €15,-Muziek en danscafé Merleyn21.00 uur: Concert. Mozes & The Firstborn / €7,50

donderdag 25 april Radboud Universiteit Nijmegen, afd. HOVO10.45-16.30 uur: Themadag de opera La Traviata van Verdi door drs. C. Wisse / €85,-De Rode Laars, op de campus20.00 uur: Theater Kwezel - Overloop, een verhuizing / GratisStadsschouwburg20.00 uur: Concert. Rock4. Voices / €17,50Doornroosje20.00 uur: Concert. Wende / €20,-LUX Nijmegen20.30-22.00 uur: Dansvoorstelling. Mannen van de Tango door Internationaal Danstheater / €16,50

Page 30: qv april 2013

IJssalon Ghiani, Van ’t Santstraat 145, Nijmegen - www.ghiani.nl

We zijn weer open!

30

agenda april 2013

St. Stevenskerk12.00-18.00 uur: Kunstraffinaderij: Kunstbeurs Extra Large Duo zondag 7 april Afrika Museum, Berg en Dal11.00-17.00 uur: Museumweekend muZIEum11.00-17.00 uur: Boekpresentatie. Je zintuig als inspiratie Museum Het Valkhof11.00 uur: Museumweekend 13.00 uur: Valkhof Junior St. Stevenskerk12.00 uur: Kunstraffinaderij. Kunst-beurs Extra Large Duo Cultuurspinnerij De Vasim13.00-19.00 uur: Open Dag + twee-

de Nijmeegs BakfietstreffenBibliotheek De Mariënburg14.00-15.30 uur: Muziek op zondag: Noud Smeets en kalle de Bie Agora Theater, Druten14.30-15.30 uur: Max Verstappen - Egel en de Trollebol woensdag 10 april Proeflokaal Beij Ons13.00-16.00 uur: Kindermiddag zaterdag 13 april De tent in het Thiemepark15.30 uur: Billy festival. Billy in Bot-tendaal zondag 14 april De Vereeniging11.30 uur: Familieconcert. Kamer-koor Mnemosyne. To sing or not to sing (7+) Museum Het Valkhof13.00 uur: Valkhof Junior De Vasim15.00 uur: Vasim Familietheater

maandag 1 april Museumpark Orientalis, Heilig Landstichting 11.00 uur: PaasvieringAfrika Museum, Berg en Dal11.00-17.00 uur: Paasactiviteiten Stadsschouwburg14.00 uur: Jeugdvoorstelling. Vet Kindercabaret. Moddervet (6+) woensdag 3 april Proeflokaal Beij Ons13.00-16.55 uur: Kindermiddag zaterdag 6 april Afrika Museum, Berg en Dal11.00-17.00 uur: Museumweekend Museum Het Valkhof11.00 uur: Museumweekend

Page 31: qv april 2013

gratis kaartjes voor prinses lillifee en de Kleine eenhoorn Vanaf 17 april in de bioscoop

Lieve, avontuurlijke animatiefilm met het bekende karaktertjePrinses Lillifee in een magische hoofdrol.

In Pinkovia zijn Prinses Lillifee en haar vrienden aan het genieten van een prachtige zomer. Op een nacht verschijnt de eenhoorn Rosalie in een droom van Lillifee en smeekt om haar hulp, Lillifee moet zorgen voor de baby van Rosalie, Lucy.

Wanneer Lillifee ontwaakt, merkt ze dat Lucy op een magische wijze uit haar droom is gestapt en bij haar op bed zit, maar wat is er toch gebeurd met Rosalie? Lillifee besluit om baby Lucy terug naar haar moeder te brengen, hiervoor moet ze naar het buurland Bluetopia. Bij hun aankomst daar, zijn ze zwaar geschokt. Bluetopia is vervloekt, ondanks de zomer is het er ijzig koud en alles is bedekt onder ijs en sneeuw. Lillifee ontdekt dat Staal, de wintervorst van Bluetopia verantwoordelijk is voor deze vloek.

QV verloot 5x2 bioscoopkaartjes voor deze lieve animatiefilm. Wil jij 2 kaartjes winnen, stuur dan een mailtje naar: info@qvnijmegen o.v.v. Prinses Lillifee, je naam en adres.

WIN WIN WIN WIN WIN WIN

31

www.museumhetvalkhof.nl

Ontdek de Pronkkamert/m 26 mei geopend

Bij de tentoonstelling ‘Uit de plooi’ hoort een speciale ruimte waar je zelf de 18de eeuw kunt ervaren: de Pronkkamer.

Maak een kunstig knipwerkje, pas een 18de-eeuws kostuum, schrijf een wensbrief of speel een spelletje uit die tijd.

MHV_70,7x97_QV_kleindruk_fc.indd 1 13-3-13 12:00

woensdag 17 april Proeflokaal Beij Ons13.00-16.00 uur: Kindermiddag Stadsschouwburg14.00 uur: Jeugd- en familietheater. Studio 100. Bobo gaat kamperen (3+) zondag 21 april Museum Het Valkhof11.00 uur: Theatraal AM Waal in het museum 13.00 uur: Valkhof Junior Diverse locaties in de binnenstad13.00-17.00 uur: Theatraal AM Waal Stadsschouwburg14.00 uur: Jeugdvoorstelling. Maud Mulder e.a. Doorn-roosje De Musical (4+) woensdag 24 april Proeflokaal Beij Ons13.00-16.00 uur: Kindermiddag zondag 28 april Museum Het Valkhof13.00 uur: Valkhof Junior dinsdag 30 april Hunnerpark15.00 uur: Openluchtfestival. Oranjepop

Page 32: qv april 2013

CHK CHK CHK

GnucciRe:freshed Orchestra + knarsetand

broken brass ensemble + nosa + RASAshowcases van: planet rose, give it dub, impact, new & chocolade

14.30 - 23.00 uur, entree: gratis

2

0

1

3