PvdA Nieuws - september 2011

7
1 Nieuws 33 e jaargang no.3 • September 2011

description

Afdelingsblad van de PvdA Eindhoven

Transcript of PvdA Nieuws - september 2011

Page 1: PvdA Nieuws - september 2011

1

Nieuws 33e jaargang no.3 • September 2011

Page 2: PvdA Nieuws - september 2011

2 3

Fietsenstallingen toch weg

Politiek actueel

De huidige coalitie heeft in het collegeakkoord vastgelegd dat zij wil bevorderen dat meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk gaan. Dat betekent dat bij het Inkoop- en aanbestedingsbeleid getoetst wordt of het mogelijk is dit te bevorderen.

De gemeente Eindhoven heeft een relatie met de sociale werkvoorziening Ergon en zal de postbezorging aan Ergon Business Post gunnen. De externe postbezorging zal daardoor vanaf nu grotendeels door Ergon medewerkers wordt uitgevoerd. Naast dit maatschappelijk effect worden er ook nog besparingen van ongeveer 10% op jaarbasis (= € 70.000) gerealiseerd want de tarieven die Ergon vraagt zijn concurrerend.

Ergon verzorgt om te beginnen de externe post

als pilot voor 500 stuks per dag. Als de volledige externe post naar Ergon Business Post gaat is dit een grote opdracht. Om de vinger aan de pols te houden wordt een contract aangegaan van 1 jaar, met de intentie hier een meerjarig contract van te maken.

Een mogelijkheid om extra te bezuinigen vormt het overgaan van de zogenaamde 24 uurs post naar 48 uurs post. Buiten de streekspost kan Ergon Business Post ook alleen maar 48- uurs post garanderen. Voor de duidelijkheid en om financieel voordeel te behalen wordt voor alle externe post de 48-uurs post ingevoerd.

Overigens zouden bij TNT met ingang van 2012 piek- en dal dagen worden ingevoerd wat in de praktijk ook 48-uurs post betekent

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de overeenkomst voor het plaatsen van electronische fietsenstallinmgen te laten ontbinden.

De PvdA-fractie stelde het misfunctioneren van deze stallingen in de gemeenteraad aan de orde.

Er is (nu dus ook volgens het college) sprake van een tekortkoming aan de zijde van de leverancier omdat er geen gebruiksgerede elektronische fietsenstallingen zijn geleverd.

Door de aanhoudende storingen in de fietsenstallingen was het vertrouwen van de gebruikers nihil. Ontbinding van de overeenkomst houdt in dat de leverancier de fietsenstallingen

moet verwijderen en dat de gemeente de leverancier houdt aan terugbetaling van de reeds betaalde koopprijs.

De leverancier heeft de fietsenstallingen inmiddels buiten gebruik gesteld.

Stilte voor de Storm ?

Van de voorzitter

U hebt even moeten wachten op deze aflevering van het PvdANieuws maar er was het afgelopen half jaar landelijk noch lokaal veel te melden.

Maar de maatregelen van het kabinet waar “Rechts zijn vingers bij aflikt” zullen de komende maanden

toch echt voelbaar worden. De consequenties daarvan voor de gemeente Eindhoven worden in dit blad voor u alvast zichtbaar gemaakt o.a. door diverse bijdragen vanuit onze fractie.

De Redaktie

Deze zomer waren wij in Cairo. Na enig overleg met de burgerwacht mochten we het Tahrirplein op. Opgewonden mannen en vrouwen, tenten, vlaggen, spandoeken, discussies, foto’s van omgekomen (jonge) mensen, en presentaties van heel veel politieke partijen, sommigen net opgericht. We werden veel op de foto gezet en ons werd toegeroepen : ‘It’s a free country now.’

Een week later liepen wij weer over het plein van de Vrijheid. Laverend tussen het razende verkeer bereikten wij de overkant. Waar tot voor kort tenten stonden was nu de oproerpolitie, zwaar bewapend opgesteld. Op elke hoek een tank. De boodschap aan de wereld was nu wel duidelijk: het plein kon niet gemist worden als belangrijke verkeersschakel in de hectische verkeerscirculatie die met Ramadan nog erger is dan normaal. Wie zich wel eens in het verkeer in Cairo heeft begeven kan zich dat laatste prima voorstellen en voor de

Cairenen zelf was het een opluchting dat het plein weer open was, maar de enige manier om dat voor elkaar te krijgen in dit vrije land was met militair machtsvertoon.

Het was voor ons hèt onderwerp van de zomer: de democratie. Hoe moet het zijn voor landen als Egypte en Libië om zonder democratische geschiedenis het land democratisch in te richten? Hoe groot is de invloed van de godsdienst op het dagelijkse leven en de structuur van het land, ook in Nederland? Hoe vanzelfsprekend democratie voor ons is. Dat we er zuinig op moeten zijn terwijl we dat niet zijn. Kijk naar de opkomst bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in Eindhoven. En vooral dat er dus nog veel te doen valt, voor ons, sociaal democraten.

Het politieke seizoen is weer begonnen.

In dit nummer:Politiek actueel 3

Afschaffing welstand 4

Bezuinigingen 5

Kadernota 6

Begroting, Schoolzwemmen

Werk en inkomen 7

Sportverenigingen,

leerlingenvervoer 8

Ruimte en vastgoed 9

Colomns 9,10,11

Colofon 12

Leden gezocht voor een PvdA ombudsteam!De PvdA Eindhoven heeft een ombudsteam opgericht. Dit team bestaat uit leden van de fractie maar vooral ook uit leden van de partij. De functie van het ombudsteam is burgers te helpen bij moeilijkheden die zij ervaren in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld problemen die ontstaan met het aanvragen van gemeentelijke voorzieningen of problemen met huisvesting die niet altijd door woningcorporaties worden gehoord.

Kortom, u kunt het probleem niet bedenken of het ombudsteam helpt! Vaak is een probleem opgelost door een simpel telefoontje maar soms wordt het onderwerp ook politiek en gaat onze gemeenteraads_ of tweedekamerfractie ermee aan de slag. Zo kan een individueel probleem dat wordt neergelegd bij het ombudsteam eventueel ook nog voor verandering in wetgeving zorgen.Maar om deze doelstellingen te realiseren heeft zo’n ombudsteam enthousiaste mensen nodig die willen helpen.

Wij zoeken daarom vrijwilligers:En wel twee soorten: namelijk vrijwilligers die deskundig en incidenteel oproepbaar zijn. Zo’n vrij-williger kan op basis van werkervaring, opleiding en interesse als vraagbaak optreden op het gebied van wonen, werken en/of zorg. Dit kunt vanuit uw eigen huis waardoor de tijdsinvestering alleen afhankelijk is van de hulpvraag en uw kennis, vaardigheden en netwerk.Daarnaast zoeken wij permanente vrijwilligers die bijvoorbeeld een spreekuur willen draaien en gesprekken willen voeren met burgers. Hierbij gaat het niet alleen om het aanhoren van de hulp-vraag maar vooral om inzicht te krijgen in welke hulpvraag gesteld wordt. Vanzelfsprekend is ook hiervoor kennis nodig van de bovengenoemde gebieden zoals wonen, werken en/of zorg. En de bereiheid twee uur in een week zo’n spreekuur te draaien.

Wilt u als vrijwilliger een bijdrage leveren aan het PvdA ombudsteam Eindhoven? Stuur dan een mail naar het secretariaat van de PvdAfractie Het e-mailadres is: [email protected]

GezochtVrijwilligers die de

BuitenBoordMotor van de PvdA Eindhoven willen

versterken. De BuitenBoordMotor zorgt dan acties worden opgezet en uitgevoerd rondom (actuele) thema’s. Het kost je gemiddeld 5 uur per maand en je krijgt er veel dankbaarheid gezelligheid voor terug! Meer informatie? Mail of bel dan met:

Yasin Torunoglu

Tel: 06-42132314

email: [email protected]

De gemeenteraad heeft dinsdagavond 28 juni 2011 in meerderheid ingestemd met het voorstel van PvdA wethouder Staf Depla om een zakelijke overeenkomst aan te gaan met PSV.

Belangrijkste onderdeel hiervan is de aankoop van gronden onder het PSV-stadion en trainings-complex De Herdgang. Met 29 stemmen vóór en 14 stemmen tegen stemde de Eindhovense ge-meenteraad in met de overeenkomst.

De gemeente koopt deze gronden voor € 48,4 miljoen van PSV. Hiervoor gaat de gemeente een

lening aan, die gedurende de looptijd niet wordt afgelost en waarvoor het jaarlijks rente betaalt. PSV betaalt voor het gebruik van de gronden jaar-lijks een erfpachtcanon aan de gemeente.

Met de opbrengsten hiervan kan de gemeente de rente op de lening betalen en bovendien onge-veer 300.000 euro in een zogenaamd risicofonds storten.

AmendementHet oorspronkelijke voorstel is aangepast met een door de raad in meerderheid aangenomen

amendement waarin staat dat PSV een waarborg-som van € 5 miljoen stort bij een nader aan te wij-zen bankinstelling als extra risico-afdekking. Ten aanzien van de risico-afdekking stelde de PvdA-fractie eerder aanvullende voorwaarden.

De extra risico-afdekking wordt geregeld door het instellen van een ‘spaarpot’ van € 5 miljoen. Dit bedrag wordt in mindering gebracht op de € 48 miljoen. De ‘spaarpot’ wordt gedurende tien jaar in delen aan PSV uitbetaald, naarmate het ri-sico afneemt. Dit amendement is in meerderheid aangenomen.

Gemeenteraad stemt in met PSV deal

Door extra controles heeft de gemeente Eindhoven in de eerste zeven maanden van dit jaar 149 bijstandsuitkeringen beëindigd, waarvan 93 wegens fraude. De gemeente vordert de onterecht verstrekte bijstandsuitkeringen terug en legt een boete op.

Dankzij deze extra controles heeft de gemeente in de periode van januari tot en met juli in totaal € 849.000 aan bijstandsfraude opgespoord. In de meeste fraudegevallen ging het om een onjuiste opgave van de inkomsten en de woonsituatie.De gemeente is dit jaar de campagne ‘Voorkom problemen, weet hoe het zit.nl’ gestart om mensen met een bijstandsuitkering te wijzen op de regels. Wie niet volgens de regels een bijstandsuitkering ontvangt, wordt aangepakt door de gemeente Eindhoven.

Aanpak misbruik bijstand

De gemeente Eindhoven heeft een inventarisatie gemaakt van wederopbouwerfgoed (woningen, bedrijfsgebouwen, fabrieken etc).

De gemeente wil een aantal gebouwen benoemen tot gemeentelijk monument. Het gaat om een lijst van 20 objecten uit de wederopbouwperiode die nog geen status van monument hebben. Bijvoorbeeld het hoofdgebouw van DAF, de energiecentrale op Strijp T en technische school De Burgh aan de Ring.

Erfgoed

Postbezorging door Ergon

Page 3: PvdA Nieuws - september 2011

4 5

Mary & StephenTweegesprekPvdA wethouder Mary Fiers zal

de gemeenteraad voorstellen het

welstandsbeleid in Eindhoven ingrijpend

te wijzigen. Architekt en PvdA lid Stephen

Goth is het daar niet mee eens.

Een tweegesprek:

Mary: Vanwege de bezuinigingen binnen alle gemeentelijke domeinen is de discussie steeds: waar vind je dat de primaire taken liggen van de gemeente. Dus waar gaan we ons wel mee bemoeien en waar gaan we ons niet mee bemoeien? Dat betekent dat we op veel terreinen taken niet langer meer gaan uitvoeren, of anders gaan invullen. De centrale vraag is ‘wat is de verantwoordelijkheid van de overheid en waar ligt die bij de mensen zelf?’. Dat doen we door vooraf scherpere kaders te stellen zodat er achteraf minder toetsing nodig is. Welstand is een van de elementen waar we naar kijken. Het voorstel aan de gemeenteraad is om niet meer in de hele stad welstand toe te passen. Er komen dus veel meer welstandsvrije gebieden. In bepaalde bijzondere gebieden blijft er echter een vorm van Welstandsregie, onder te verdelen in twee categorieën. De ‘ontwikkelgebieden’ waar de komende tijd nog zoveel dingen tegelijk gebeuren dat we daar nog een vorm van welstandsregie willen houden. Bijvoorbeeld Strijp S en het Stationsgebied. En verder de beschermde stadsgezichten zoals b.v. het Witte Dorp, Philipsdorp, Riel en de bestaande monumentale panden. Het uitgangspunt wordt: niet meer èn een supervisor èn een commissie Ruimtelijke kwaliteit èn kwaliteitsteams maar slechts één niveau van regie. Dus òf een supervisor òf een commissie maar niet meer drie lagen en ook niet meer in alle delen van de stad..

Stephen: Maar de discussie is niet over hoeveel lagen de regie verdeeld is, de discussie is dat Eindhoven nu alle regie overboord gooit en in plaats daarvan nog wel enige controle houdt in bepaalde wijken.

Mary: Nee je benoemt expliciet de panden in de stad waarvoor die regie wilt behouden. Dat is een weloverwogen keuze. We gooien niks ‘zomaar’ overboord.

Stephen: Dus je behoud een Welstandsnota?

Mary: De welstandsnota vind ik niet interessant. Stephen: Maar de Welstandsnota is de basis van je beleid, als je geen welstandsnota hebt heb je ook geen beleid, je kunt een andere nota maken maar je beleid moet ergens op gebaseerd zijn.

Mary: Dat geeft me een ‘Jan Schaefer gevoel’: in een nota kun je niet wonen, de vraag is wil je welstandsbeleid en zo ja, waar wil je dat. Hoe je dat regelt is voor mij vraag twee.

Stephen: Dus je behoud wel Welstandsbeleid maar op heel beperkte gebieden.

Mary: Ja dat klopt.

Stephen: Maar sinds 1 oktober hebben we al de Wabo wetgeving en daarbij is al heel veel vergunningsvrij en dus ook welstandsvrij geworden. Dat betekent dat in de binnengebieden van stad, bijvoorbeeld achter je huis, gewoon mag doen wat je wilt. Maar welstandsbeleid is bedoeld om de gemeenschappelijke openbare ruimte te beschermen, de vraag hoe we met elkaar rekening houden. Op het moment dat mijn buurman zijn huis helemaal toetakelt heb ik daar last van en met het afschaffen van Welstandsregie heb je geen instrument meer om dat te voorkomen. Stel je voor ik woon in een mooi gezellig Hollands straatje met gemetselde muren en er is iemand in die straat die dol is op de Argentijnse architectuur en zijn buitengevel geheel met beschilderde houten planken opfleurt. Straks kan dat in elke wijk gebeuren. Zelfs nu al zie je dat her en der in welstandsvrije gebieden gebeuren: bijvoorbeeld mensen die hun gevel bewerken met armoedig cementen stucwerk. Dat is verpaupering van een buurt. Dat toont dus aan wat er kan gebeuren en nu wil Eindhoven als eerste stad in alle wijken de regie afschaffen.

Mary: Mensen doen over het algemeen geen rare dingen met hun woning. Ze passen wel op. Het verschil tussen ons beiden is de vraag: wat denk je dat er mis gaat op het moment dat je alles los laat. Ik denk dat er helemaal niet zoveel mis gaat.

Stephen: Het is een principiële vraag, het is bijna de tegenstelling tussen een liberaal en sociaal democratisch uitgangspunt.

Mary: Het is mijn inziens helemaal geen principiële tegenstelling! Het is wel een scherpe keuze in wat je aan regels wenst te stellen. Het is een discussie over proportionaliteit en een keuze om de betutteling los te laten. Het is in deze tijd vooral een vraag waar je als overheid je tijd en energie in moet steken. Je kunt aan de ene kant wel regels stellen maar je moet ook bereid zijn om ze te handhaven. Ik krijg op mijn spreekuur iemand die geen vergunning kreeg voor een bepaald type schutting, dat mocht geen gewone zijn maar moest van een opengewerkt type zijn, dat lag vast in het door de gemeenteraad vastgesteld beeldkwaliteitsplan. Maar als je in die wijk gaat rondkijken zie dat overal al gewone schuttingen staan. Dus ja, degene die netjes een vergunning aanvraagt en hem niet krijgt vraagt vervolgens dan wel aan mij of ik al die andere schuttingen nu ook af zal laten breken. En dan moet ik nee zeggen want dat heeft niet onze eerste handhavings-prioriteit. Een betrouwbare overheid moet ook bereid zijn haar eigen regels te handhaven. Bovendien is het aantal handhavings-kwesties van de afgelopen jaren op een hand te tellen.

Stephen: Dan is er dus ook geen probleem en kun je gerust alles bij het oude laten.

Mary: Ik denk dat je de regels af kunt schaffen zonder dat mensen opeens rare dingen gaan doen, en die ene keer of twee keer dat het misschien uit de hand loopt moet je niet willen voorkomendoor

de hele stad met beeldkwaliteitsplannen te beleggen.

Stephen: Een welstandsnota is er om bepaalde zaken te bereiken, niet per definitie om dingen tegen te houden en als je vind dat je met je welstandsbeleid veel te veel dingen achter de komma probeert te regelen moet je een eenvoudiger beleid formuleren. Dat is iets anders dan dat beleid af te schaffen. Maar je moet wel de openbare ruimte in hoofdlijnen beschermen om te voorkomen dat mensen in de verleiding komen allerlei zaken aan het uiterlijk van hun woning te wijzigen op een te goedkope en armoedige manier. De praktijk wijst nu al uit dat er ongelukken gebeuren.

Mary: Ik zeg ook niet dat er helemaal niks mis zal gaan maar ik denk wel dat we ons als overheid disproportioneel aan het bemoeien zijn. De keren dat het echt mis gaat wegen niet op tegen de bureaucratie en regelgeving die we in het leven hebben geroepen.

Stephen: Dan moet je dat anders proportioneren. Het voorbeeld van die regelgeving voor schuttingen ken ik; in nieuw te bouwen wijken kunnen dergelijke regels heel veel aan de kwaliteit bijdragen maar als een hele wijk al vol staat met een bepaald type heeft regelgeving natuurlijk geen zin meer. Dus dat je zaken vereenvoudigt daar ben ik het mee eens dat lijkt me geen enkel probleem, maar als je op een bepaald moment helemaal niks meer hebt dan zal dat funest zijn voor de stad.

Mary: Ik denk juist dat als je mensen stimuleert om dingen met hun eigendom te doen de beeldkwaliteit juist omhoog gaat. Laat iemand zijn huis oranje schilderen tijden het EK voetbal. Zo gauw we verloren hebben gaat dat oranje er meteen weer vanaf.

Stephen: Ken je dat café in Uden? Dat was zolang oranje dat uiteindelijk de gemeente toch moest aandringen om het er weer van af te halen dat kan alleen maar als je daar instrumenten voor hebt en daar hebben we ooit welstandsbeleid voor bedacht.

Mary: Maar de mooiste gebouwen in de stad zijn gebouwd voor die tijd. Veel gebouwen die nu wegens het welstandsbeleid bescherming hebben zijn gebouwd toen dat beleid er nog helemaal niet was. Dus de ruimtelijke kwaliteit van gebouwen kan ook gerealiseerd worden zonder welstandsbeleid.

Stephen: Zolang je kwalitatief goede architecten aan het werk zet gaat dat wel enigszins op. Maar in een stad met 200 000 inwoners moet je niet toestaan dat iedereen zo maar kan doen wat hij/zij in zijn hoofd haalt. Daar heb je goed welstandsbeleid voor nodig.

Bezuinigen is kiezenEr zijn van die tijden dat het erop aan komt. Als overheid is nu die tijd gekomen. Na een diepe economische crisis is het bedrijfsleven enigszins opgekrabbeld. Dit mede dankzij stevig ingrijpen van de overheid, vaak gepaard gaand met financiële injecties in bedrijven of ondersteuningsprogramma’s. Denk aan de succesvolle deeltijd WW en de redding van de banken. Maar we zijn er nog niet, de huidige schuldencrisis maakt dit duidelijk.

Om de overheidsfinanciën op orde te krijgen moet er nu drastisch ingegrepen worden in het overheidshuishoudboekje. Voor de gemeente Eindhoven betekent dit een bezuinigingsinspanning van € 56 miljoen, te realiseren uiterlijk in 2014. De eerste stappen zijn gezet in de begroting 2011, nu volgen de zwaarste ingrepen. Welke fundamenten liggen ten grondslag aan de keuzes die je maakt.

Allereerst ‘Werken’, oftewel probeer maximaal in te zetten op het aan het werk krijgen en houden van de mensen in de stad. Samenwerking met het bedrijfsleven en het onderwijs is hierbij onontbeerlijk. Niet alleen samenwerken, maar ook co-financiering waar mogelijk is mijns inziens het motto. Een mooi voorbeeld van dit laatste is de Internationale School.

Dan de ‘Wijken’. We moeten proberen de positieve krachten in de wijken te mobiliseren om de ontwikkelingen die zijn ingezet vast te houden, zelfs als de landelijke overheid het laat afweten. Maar er moet wel geïnnoveerd worden. Er lopen in de wijken namelijk veel mensen en instanties rond die allemaal iets willen en doen. Er wordt, ondanks alle goede wil, vaak onvoldoende samengewerkt en er is op veel plaatsen enerzijds sprake van overlappende functies en anderzijds lacunes. Misschien moet er een pilot-wijk gekozen worden waar eerst iedereen de wijk uitgejaagd wordt, waarna op basis van een ’clean sheet of paper’ de zaak opnieuw ingericht wordt. Waarschijnlijk leidt dit tot grote efficiency-winst en een verbeterde effectiviteit. Verder moeten we proberen de voorzieningen in de wijk overeind te houden. Dus ook sportvoorzieningen. Druk niet alles weg naar de grote sportparken en probeer in de wijk waar mogelijk voorzienig open te houden.

En tot slot ‘Snijden in eigen vlees’. De ambities in Eindhoven ten aanzien van bezuinigingen in de eigen organisatie zijn hoog. Opvallend is dat bezuinigingsvoorstellen onder de noemer ‘systeeminnovatie’, ‘efficiency maatregelen’, ‘knelpunten weg werken’ weggeschreven worden. Dit is allemaal nog erg vaag, maar telt wel op tot een bedrag van een kleine € 10 miljoen. Uitwerking en realisatie van deze voorstellen vergt een grote inzet en lange adem.

Zoomen we in, dan lijkt het verstandig om geen onomkeerbare besluiten te nemen. Sluiten van de ijsbaan zou alleen al vanuit deze optiek een minder goede keuze zijn geweest. Gelukkig hebben de initiatieven uit de stad en de raad er voor gezorgd dat de ijsbaan openblijft. Dan cultuur. € 1 miljoen bezuinigen op het Centrum voor de Kunsten Eindhoven (cultuur voor de breedte, jong en oud) en € 3 miljoen (50% van de totale subsidie) op de bibliotheek (educatie, informatie, breedte, jong en oud) kunnen leiden tot gevoelens van onrechtvaardigheid en boosheid. Zeker als we daar tegenover zetten dat veel grote cultuurinstellingen volledig buiten schot blijven, zelfs instellingen waar we € 75 per bezoeker toeleggen op een entreekaartje.

En de cultuursector zelf, met name die instellingen die min of meer buiten schot blijven, houden zich gedeisd. Jammer en onacceptabel dat er geen verantwoording wordt genomen vanuit deze sector. Het is jammer, en misschien zelfs teleurstellend, dat er niemand uit de cultuursector het initiatief neemt om gezamenlijk met een voorstel te komen om een bijdrage te leveren en misschien zo de lasten van het CKE en de Bibliotheek enigszins te verlichten.

Tot slot moeten we wel openstaan voor de nieuwe tijd waarin het wat minder moet maar we wel als stad onze kansen moeten blijven grijpen. Laten we elkaar uitdagen om het beste naar boven te halen. Ik ben nu al verrast door de inbreng en goede ideeën vanuit vele hoeken van de Eindhovense samenleving, laten we deze serieus nemen en benutten.

En laten we het proces goed managen. Dus: (1) goed Luisteren, (2) dan Kiezen en (3) blijven Opvolgen!

www.arnoldraaijmakers.blogspot.com

door Arnold Raaijmakers

Page 4: PvdA Nieuws - september 2011

6 7

De begrotingsbehandeling 2012-2015 staat dit najaar weer voor de deur, een tour-de-force met een flink pakket aan noodzakelijke bezuinigingsmaatregelen.

Maar veel is al besproken en gezegd in de behandeling vorig najaar van de begroting 2011-2014, de kadernota dit voorjaar en het bezuinigsdocument van het college ‘Samen werkend aan morgen’. De richting en kaders liggen dus in grote lijnen al vast. Kortom, veel vuurwerk of onverwachte wendingen zijn niet te verwachten, alhoewel er op diverse dossiers nog stevig gedebatteerd zal moeten worden over de uitvoering.

Denk hierbij met name ook aan het tempo van de benodigde reorganisaties en de sociale en maatschappelijke gevolgen. Als voorbeelden

hiervan kan gedacht worden aan de bezuinigingen op het CKE (€ 1 miljoen) en de bibliotheek (3 miljoen). Uitgangspunten voor de komende jaren zijn ‘sober en doelmatig besteden van middelen’ en het ‘geld daar laten landen waar het echt nodig is en bij diegene die er recht op hebben’. En we willen als stad blijven investeren in onze toekomst en kansen voor de inwoners, dus er is ruimte gecreëerd voor investeringen in bijvoorbeeld innovatie, design en vernieuwing in de kunst- en cultuursector.

Zeker ook binnen het gemeentelijk apparaat zelf wordt flink bezuinigd, er wordt zogezegd diep in het eigen vlees gesneden. In 2011 alleen al € 8 miljoen van de voorgenomen € 19 miljoen totaal bezuinigingen. Hoe: slimmer werken, minder en goedkoper inhuur derden, meer uitvoeren

en minder beleid, et cetera. Verder zet onze wethouder Staf Depla flink in op het duurzaam en structureel op orde brengen van het gemeentelijk huishoudbokje. En het aantrekken van de begrotingsdiscipline. Overschrijdingen worden niet meer geaccepteerd, ontstaan ze toch dan zal een oplossing in eerste instantie gevonden moeten worden in de eigen portefeuille van de betreffende wethouder. Er zijn immers nauwelijks reservepotjes meer en als ze er zijn waakt onze wethouder ervoor om deze oneigenlijk in te zetten.

Bij dit alles blijft overeind dat we ons in moeten blijven zetten voor een sociale stad waar sociaal-economische en sociaal-culturele verschillen overbrugd worden. Kortom, een flinke opgave, maar wel met heldere uitgangspunten en doelen.

De Kadernota is het document waarin de beleidskaders voor de komende periode wordt vastgelegd. Kaders die in de begroting vervolgens in financiële consequenties worden uitgedrukt. De discussie rondom de Kadernota in Commissie en Raad, richt zich dan ook vaak op nieuwe plannen, nieuw beleid.

Deze Kadernota-discussie was een andere dan anders. Dat had natuurlijk alles te maken met de bezuinigingsopdracht die dit College bij haar aantreden heeft meegekregen. Een opdracht waar zij sindsdien ook al werkt en waar de Raad ook al zo lang over discussieert. In januari heeft de stad zich in de hoorzittingen kunnen uitspreken over de bezuinigingsvoorstellen van het College, zoals verwoord in het document Samen Werkend aan Morgen, de raad heeft er in vier commissievergaderingen over gesproken en het College geadviseerd. Die input is, al dan niet, meegenomen in de uiteindelijke uitwerking van de voorstellen zoals die in de Kadernota zijn geland. Dit alles maakt, dat het déja-vu-gevoel wel eens de kop op stak. Hadden we het niet al gehad over het CKE? Was de Ijsbaan niet al afgetikt? En de bibliotheek? Hadden we toch al besproken? Onze fractie heeft tijdens de Kadernota er voor gekozen deze veelbesproken onderwerpen niet weer aan de kaak te stellen. Wij hebben op een aantal – voor onze partij zeer wezenlijke – onderwerpen accenten aangebracht.

We hebben een aantal concrete voorstellen gedaan mbt. Onderwijs, arbeid en wijkfunties:De gemeente bouwt nieuwe VMBO’s. In deze tijd is het prijzenswaardig dat een dergelijke investering in stand wordt gehouden. Dit juichen we zeer toe. Wel vragen we van de schoolbesturen een tegenprestatie. De vraag naar technisch geschoold personeel is namelijk heel groot en wordt alleen maar groter. Het aanbod daalt. Het onderwijs sluit nog niet goed aan op de praktijk. We missen in Eindhoven een VMBO die inspeelt op het gat dat is ontstaan met het verdwijnen van de LTS: kinderen die goed zijn met hun handen een goede opleiding geven. Meer beroepsgerichte vakken vanaf het eerste jaar VMBO, zodat ook deze kinderen hun weg

in het bedrijfsleven kunnen vinden. Wij willen de mogelijkheden voor een vakschool onderzocht zien en hebben hiervoor een motie ingediend die is aangenomen.

Eerder in onze algemene beschouwing hebben we het concept Werkschool genoemd. Speciaal voor kinderen die moeite hebben met het behalen van een startkwalificatie, is een leerconcept bedacht dat er op gericht is om scholen en werkgevers te ontzorgen. Een samenwerkingsverband tussen onderwijs, bedrijfsleven en uitkeringsinstanties. Wij hebben het College gevraagd de mogelijkheden te onderzoeken om dit initiatief in Eindhoven vorm te geven. Dat onderzoek loopt inmiddels.Het belang van goed techniekonderwijs voor deze regio wordt al lang onderkend. Daarom wordt er al jaren geld en energie gestoken in het stimuleren van kinderen om te kiezen voor techniekonderwijs. Omdat er, ondanks die inspanningen, nog steeds tekorten zijn, is het wellicht tijd om te bekijken of we wel de juiste dingen doen, of misschien andere wegen moeten bewandelen. Wij hebben een inzicht in de effecten gevraagd om evt. maatregelen op te kunnen baseren. Eindhoven heeft de ambitie: geen kind van school zonder diploma. We constateren tot onze spijt dat de verwachte resultaten van het aanvalsplan voortijdig schoolverlaten niet zijn behaald. Wij willen dat deze aanpak wordt geëvalueerd en afspraken met VO en MBO worden verstevigd. Dat is toegezegd.De VTA’s, al langer een punt van discussie. In de vorige periode hebben we hierover nieuw beleid vastgesteld. VTA’s moeten worden overgedragen aan derden zoals bv. woningcoorporaties. Dat voornemen is sindsdien nog niet op grote schaal tot uitvoer gekomen. Ook nu is het weer een heikel punt. Functies moeten worden gecombineerd in VTA’s die niet meer van de gemeente zijn. Zoals een bibliotheekfiliaal in een bejaardenhuis. Nog steeds een goed streven, vinden wij. Maar dit moet zorgvuldig worden uitgevoerd, mensen in de stad moeten niet hun plek verliezen waar ze al jarenlang hun activiteiten ontplooien. Wij hebben per motie afgedwongen dat er geen VTA mag sluiten voordat er een betaalbaar alternatief

beschikbaar is. Ook in de sport moeten we keuzes maken. Voor de PvdA zijn die helder: de ijsbaan blijft open, ‘t Schoot blijft in de buurt bestaan en bij de tariefstijging ontzien we de verenigingen zoveel als mogelijk. Hierover wordt uitgebreider verslag gedaan in een artikel elders in deze editie.

Over de bibliotheek en het CKE was natuurlijk al heel veel gezegd. Wij hebben nog geen beslissing genomen tav. deze voorgenomen bezuinigingen. Op zich kunnen we de ingeslagen koers voor de bieb een heel eind volgen: meer informatie-ontsluiting door nieuwe technologiën is toch een onherroepelijke ontwikkeling. Ook het samenvoegen van functies om een wijkfiliaal open te kunnen houden, juichen wij toe. Maar voor ons blijft het behoud van de wijkfuncties voorop staan. En hoewel de wethouder dit garandeert, zien wij toch graag een concrete uitwerking van de plannen voordat wij kunnen instemmen. Voor het CKE geldt hetzelfde, er wordt nu eerst een onderzoek gedaan naar de functie van cultuureducatie in de stad en mogelijke verschuivingen daarbinnen. Naast alle bezuinigingen blijft het belangrijk om budget vrij te maken voor nieuwe ontwikkelingen. De stad niet op slot zetten is, juist in tijden van crisis, van wezenlijk belang. Om te kunnen blijven investeren in onze toekomst en kansen voor de inwoners, is ruimte gecreëerd voor investeringen in bijvoorbeeld innovatie, design en vernieuwing in de kunst- en cultuursector.Voor de hele bezuinigingsopdracht geldt dat wij waken over de goede verdeling. Wij proberen, als sociaal-democraten, zoveel mogelijk de bezuinigingen te laten landen waar ze het beste kunnen worden opgevangen. Dat valt in de praktijk zeker niet altijd mee.

Gelukkig hebben we nog steeds het armoedebeleid in stand kunnen houden. En ook de WMO is nog aan de bezuinigingen ontkomen. Daar hebben we in de onderhandelingen al borg voor gestaan. In de hele discussie in krant en andere media wordt dit voor het gemak wel eens vergeten, terwijl dit in den lande redelijk uniek is.Zeker dus het vermelden waard.

De Kadernota door Arnold Raaijmakers

door Hafid Bouteibi

door Yasin Torunoglu

Beëindiging schoolzwemmen

Veranderingen bij werk en inkomen

De begrotingsbehandelingdoor Mieke Verhees

Als gevolg van bezuinigingen hebben wij als raad het voorstel ontvangen om het schoolzwemmen te beëindigen. Dat klinkt rigoureus maar na het horen van de argumenten en navraag bij scholen voor het primair- en speciaal onderwijs lijken de gevolgen te overzien. Als fractie hebben wij een verschil willen maken tussen enerzijds het regu-lier basisonderwijs en anderzijds het speciaal on-derwijs.

Wat betreft het regulier basisonderwijs valt er veel te zeggen voor het beëindigen van het schoolzwemmen. Het zou scholen meer de mo-gelijkheid geven aandacht te besteden aan andere leergebieden zoals taal en rekenen. Verder blijkt uit onderzoek dat in het regulier basisonderwijs veel kinderen onafhankelijk van het schoolzwem-men hun diploma’s reeds behaald hebben of be-halen. Dit blijkt, tot onze verbazing, ook zo te zijn

in het speciaal onderwijs (zelfs meer). Toch zijn er groepen in onze stad, veelal allochtone groepen, die minder assertief zijn als het gaat om het beha-len van een zwemdiploma. Wij maken ons daarom zorgen om de zwemvaardigheid van deze groep op het moment dat het schoolzwemmen afge-schaft wordt.

Daarom wordt in een convenant afgesproken wel-ke acties worden uitgezet om kwetsbare groepen in de samenleving te helpen bij het behalen van hun zwemdiploma. Wij vinden dat wij bepaalde doelgroepen actief moeten benaderen en over-tuigen van het belang van het behalen van een zwemdiploma. Verder is het ook van belang dat deze doelgroep kennis maakt met de cultuur in ons land. Want het schoolzwemmen is niet enkel en alleen het behalen van een zwemdiploma maar vooral

ook een kans om kennis te maken met de Neder-landse zwemcultuur.

Naast het regulier basisonderwijs is er ook sprake van het speciaal onderwijs. Binnen het speciaal onderwijs wordt zwemmen gezien als een onder-deel van het curriculum en wordt daardoor gesub-sidieerd door het rijk. Omdat de scholen van deze rijkssubsidie nooit het zwemmen kunnen aanbie-den heeft de gemeente Eindhoven dit jarenlang gesubsidieerd.

Tot onze vreugde blijkt dat er reeds gesprekken lopen met het speciaal onderwijs waaruit blijkt dat men op zoek is naar een oplossing. Er zijn na-melijk varianten denkbaar waarbij bezuinigd kan worden zonder dat dit een beëindiging van het schoolzwemmen betekent voor kinderen in het speciaal onderwijs.

De komende jaren gaan hier veel zaken veran-deren. De bevoegdheden worden gedecentrali-seerd naar de gemeente door de integratie van de WSW, Wajong en de wet WIJ in een wet namelijk de Wet Werken Naar Vermogen. Deze integratie gaat gepaard met zware bezuinigingen.

Als voorbode op de invoering van de nieuwe wet hebben we de eerste ronde bezuinigingen opge-legd door het rijk gehad. Dat het wel wat minder kon waren wij ook van overtuigd.

Alleen de rigoureuze keuzes dreigden nu al door te slaan door ervoor te kiezen om de meest kwets-bare werkzoekenden niet meer te ondersteunen

bij het vinden van werk. We hebben de wethou-der kunnen overtuigen dat met het huidige bud-get dit niet nodig is en dat we mensen met een reëel perspectief op de arbeidsmarkt nog steeds kunnen ondersteunen.

We houden ons hart wel vast voor de toekomst: komen de meest kwetsbare werkzoekenden Eind-hovenaren nog aan het werk zonder ondersteu-ning en met werkgevers welke nog steeds te wei-nig de noodzaak inzien om deze groep met een ‘ vlekje’ een kans te geven om bij hen te werken?

Deze regio heeft de eerste klappen gekregen van de economische crisis maar krabbelt gelukkig

ook weer als eerste op waardoor ons bestand bij-standsafhankelijke gelukkig daalt. Dat zorgt weer voor werk voor die mensen die getroffen waren door die crisis. En natuurlijk scheelt het uitkerin-gen.

Verder zijn we met het college eens dat door be-tere controle voorkomen wordt dat onterecht een bijstanduitkering wordt aangevraagd. Fraudebe-strijding zorgt dat we weer geld kunnen inzetten voor participatie, maar het zorgt er ook voor dat burgers die wel betaald werk verrichten bereid blijven aan die solidariteit mee te betalen.

GezochtLeden die uit eigen ervaring of vanuit hun expertise hun kennis willen delen rondom de (asociale) bezuinigingen op wajongers, wsw’ers en de invoering van de Wet werken Naar Vermogen. Het is de bedoeling dat we de effecten van de bezuinigingen in-zichtelijk maken en daar zichtbaarheidacties op organiseren om het kabinet duidelijk te maken dat zij verkeerde keuzes maken.

Uiteraard zullen wij kaders formuleren waarmee wij denken dat bezuinigingen of veranderingen eerlijker ingevoerd kunnen worden gebaseerd op ervaring en expertise. Wil je meer informatie? Mail of bel dan met Yasin Torunoglu of Frank Depla

Yasin Torunoglu: Tel: 06-42132314 Mail: [email protected] Frank Depla: Tel: 06-20031574 Mail: [email protected]

Page 5: PvdA Nieuws - september 2011

8 9

In een ongedwongen sfeer samenkomen en de actuele en minder actuele politiek op een ontspannen manier bespreken. Dat is de bedoeling van de 'informele borrel' die elke eerste vrijdag van de maand wethouders, leden van fractie en bestuur en geïnteresseerde PvdA leden bij elkaar brengt.

Plaats van samenkomst: Café USINE, onderin de Lichttoren. Tijd: vanaf 17 uur. U bent van harte welkom !

In de jaren veertig van de vorige eeuw bezat een vrouw die bezit veroordeelde een landgoed in West-Brabant: de Oude Buisse Heide, bij Zundert. De vrouw was de dichteres en politica Henriëtte van der Schalk, beter bekend onder de naam Henriëtte Roland Holst van der Schalk.

Henriëtte was aanvankelijk communiste, maar stapte later over naar de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij SDAP die na de Tweede Wereldoorlog is opgegaan in de PvdA. Ze schonk haar landgoed in 1945 aan Natuurmonumenten. Een jaar eerder schreef zij in het net bevrijde Brabant de brochure “Een overgang tot het socialisme” in de verwachting dat Nederland, na de bezetting

door nazi-Duitsland, een democratisch-socialistische staat zou kunnen worden. In die brochure beschreef zij onder meer de voor- en nadelen van de auto: “Zeker, de auto biedt aan zijn bezitters onschatbare voordelen. Op zichzelf ligt in de snelle voortbeweging iets meeslepends. Zij maakt ons volkomen onafhankelijk van de openbare vervoermiddelen en brengt ons, als op vleugelen van den wind, binnen enkele uren tot aan de grenzen van ons land.”

Maar Henriëtte zag ook nadelen: “Als de snelheidsroes den bestuurder te pakkten krijgt bekommert hij zich niet veel meer om het leven van dieren en zelfs van menschen, om van bomen en van muren maar te zwijgen.”

Zij vond dat het autogebruik moest worden

gereserveerd voor mensen in functies van algemeen nut, zoals artsen die zieken en gewonden moeten bijstaan en priesters die stervenden het laatste oliesel moeten brengen.

Voor het gebruik van een auto door iedereen voelde zij niks: “En zoo in Nederland de groote meerderheid der gezinnen werkelijk de beschikking kreeg over een Fordje, dan zou de toestand onhoudbaar worden voor voetgangers en fietsers. Reeds voor den oorlog was in de groote steden het autoverkeer zoo druk, dat de verkeersagenten handen vol werk hadden, en voetgangers of fietsers eindeloos moesten wachten om de straat over te steken.”

Dertig jaar later gunde Joop den Uyl iedere arbeider een eigen auto voor de deur.

Henriëtte door Ab Klaaassens

Oud journalist Ab Klaassens schrijft voor ons korte cursiefjes waarbij hij met een knipoog herinneringen ophaalt uit het meer of minder recente verleden..

door Frank Depla

door Yasin Torunoglu

PvdA ontziet de sportverenigingen

Veranderingen bij Leerlingenvervoer

Ook de sport zal voelen dat we de komende jaren bezuinigen. Natuurlijk eerst door het snijden in eigen vlees, waarom 2 directeuren voor 2 zwembaden? Dan pas de gebruikers: door te knijpen in onze voorzieningen en tariefsverhogingen.

Wat betreft die voorzieningen, de aangekondigde sluiting van de ijsbaan sprong daarbij het meest in het oog. Daarnaast was het voornemen sporthal de Haagdijk en sportpark t Schoot in het Drents Dorp te sluiten.

Sluiting van de ijsbaan was in feite geen echt reëel voorstel. Sluiting van een sportpark het Schoot waar juist kinderen uit de buurt sporten was voor ons ook geen optie.

Sluiting van sporthal de Haagdijk was voor onze fractie een veel lastigere overweging, toch hebben we daarvan gemeend dat sluiting hier het minste pijn doet. Uit gesprekken met verenigingen en gebruikers van deze hal bleek dat er alternatieve zijn. Ook voor de jongste kinderen

uit de wijk, deze kunnen blijven sporten in Tongelre. Maar de Haagdijk is meer dan enkel een sportvoorziening , het is ook een plaats –net als veel sportaccommodaties- waar men elkaar uit de wijk ontmoet. Maar deze keuzes kosten geld! Met name de rekening voor het openhouden van de ijsbaan, met voornamelijk bezoekers van buiten Eindhoven. Deze rekening willen we niet volledig laten betalen door de kwetsbare sportverenigingen uit onze stad.

Vandaar mede op ons initiatief geen generieke

tariefsverhogingen (voor alle gebruikers dezelfde verhoging), maar gedifferentieerd.

Liever het losse kaartje van Zwemparadijs de Tongelreep extra verhogen(in feite een attractiepark vergelijkbaar met bv centerparcs zwembad in Westerhoven of Duinrell) dan een extra huurverhogingen voor de sportverenigingen. Een penningmeester van een club krijgt vele malen meer grijze haren van een % extra tariefsverhoging dan u en ik als individuele (incidentele) bezoeker aan het zwemparadijs.

In het najaar worden de tarieven definitief vastgesteld bij de begrotingsbehandeling, waarbij de verenigingen en sociale instellingen worden ontzien en deze een maximale verhoging krijgen van 4 a 5% per jaar. Daarnaast blijven incidentele voordelen voor de sportende minima overeind, -waar de PvdA in vorige periode het initiatief toe had genomen- . Denk aan de dalurenkorting voor Tongelreep en Ottenbad. Kortom ook binnen de sport de zwaarste lasten voor de sterkste schouders!

Voor de PvdA was de bezuinigingsvoorstel op het leerlingenvervoer een van de meest pijnlijke omdat we hiermee de meest kwetsbaren in onze samenleving raakten. Op een budget van 3.6 miljoen moest maar liefst 1 miljoen bezuinigd worden. De bezuiniging zou gerealiseerd worden door de kilometergrens van 2 naar 6 KM te verschuiven.

Dus als een kind dichterbij woont dan 6 km heeft hij/zij geen recht op leerlingenvervoer. Dat was voor de PvdA fractie een botte manier van bezuinigingen. Wij snappen dat we ook op het leerlingenvervoer moeten bezuinigingen. In deze tijden moeten wij een beroep doen op de ouders die zelf de verantwoordelijkheid kunnen dragen om hun kinderen naar school te brengen. De tijd dat kinderen gebruik konden maken van het leerlingenvervoer omdat het toch aangeboden werd is voorbij. We moeten ervoor zorgen dat ouders die het leerlingenvervoer echt nodig

hebben, daar ook gebruik van kunnen maken. Niet de allerzwakste slachtoffer laten worden van bezuinigingen dus.

Dat was ook de inzet van de PvdA fractie. Na een intensief debat heeft de PvdA ingestemd met de bezuiniging op het leerlingenvervoer met een ruimhartige hardheidsclausule. Mede door onze inzet is een sober ingerichte hardheidsclausule verruimd naar €600.000,- waardoor de gemeente meer maatwerk kon leveren voor ouders en kinderen in schrijnende situaties. Schrijnende situaties hebben zich tijdens de commissiebespreking veel gemeld zoals een alleenstaande vader met een kind met beperkingen. In tranen vertelde hij tijdens de commissievergadering dat als zijn kind geen leerlingenvervoer meer zou krijgen, hij gedwongen moest stoppen met werken met alle gevolgen van dien.

Daarnaast hadden wij onze twijfels geuit of

dat deze bezuiniging al vanaf het begin van dit schooljaar ingevoerd kon worden. Ouders hadden tot 15 juni de tijd om een aanvraag in te dienen. Hierdoor kon het zijn dat gezinnen pas twee dagen voordat het nieuwe schooljaar begon duidelijkheid zouden krijgen.

De wethouder garandeerde ons dat ze er alles aan zou doen om dat te voorkomen. Helaas zijn onze zorgen hieromtrent uitgekomen want uit de recente beantwoording van onze vragen blijkt dat er inderdaad nog steeds gezinnen zijn die wachten op de beoordeling van hun aanvraag. Tevens bereiken ons signalen van leraren op speciaal onderwijs dat het verzuim van kinderen aan het begin van het schooljaar hoger is dan voorgaande jaren.

Dat is een ongewenst effect van een dergelijke bezuiniging. Als fractie zullen wij dit onderwerp nauwlettend volgen en waar nodig proberen het verschil te maken.

door Leo Steinhauzer,Reuring in de PvdAZorgen over de koers van onze partij , over de wijze van oppositie voeren en het ontbreken van een verhaal. De onvrede van leden en kiezers en de onmacht om onze idealen over het voetlicht te brengen, maar ook onvrede over de partijorganisatie. Er heerst het gevoel dat de partij niet meer van onderaf wordt gevoed, maar vooral een partij is geworden van de bestuurders met daaraan gekoppeld een organisatie die vooral hiërarchisch, centralistisch is geworden. Dit bracht enkele afdelingen uit alle uithoeken van het land ertoe de koppen bij elkaar te steken om te onderzoeken hoe we vanuit een positief uitgangspunt iets kunnen doen om de PvdA uit het slop te halen. Het is niet de bedoeling een coupe te plegen, of mensen naar huis te sturen. We willen in de eerste plaats de leden, actieve en nog niet actieve leden,maar ook sympathisanten,

misschien toekomstige leden een stem geven om de relatie tussen leden, kiezers en partij (partijkader) te herstellen. De PvdA-afdeling Eindhoven heeft zich bij deze groep aangesloten.Op zaterdag 5 november worden op zes plaatsen in het land zogenaamde afdelingscongressen gehouden. Eindhoven heeft op zich genomen één ervan te organiseren.Het doel van de congressen is om ruimte te geven de gevoelens over onze partij te delen, maar vooral ook ideeën te verzamelen en ‘gewone’ leden het woord te geven. We stellen onze verwachtingen niet te hoog. We kunnen niet op één middag de partij veranderen en dat zou ook niet verstandig zijn. Wel hopen we na afloop een indruk te hebben van de verlangens en ideeën die bij de mensen leven. We hopen wat struktuur te bieden zodat deze verlangens en ideeën ook kunnen landen.

Een inspiratiebron kan het boekje van Tony Judt: ‘Het land is moe‘zijn. Wellicht kunnen we de video bemachtigen van het laatste interview met Tony Judt, waarmee het congres zou kunnen worden begonnen.Wij organiseren, maar wij willen dit graag in overleg en samenwerking met de andere Brabantse afdelingen. Het initiatief is voor de hele partij. We willen zoveel mogelijk leden bereiken en laten deelnemen. De andere congressen worden – tegelijkertijd – georganiseerd in: Groningen, Nijmegen, Leiden, Enschede en Maastricht.

(Leo is vertegenwoordiger namens het afdelingsbestuur in de landelijke werkgroep)Belangstellende leden kunnen zich alvast melden via [email protected]

Weinig bezuinigingen bij Ruimte en vastgoedVoor een groot gedeelte gaan de enorme bezuinigen aan de commissie ruimte en vastgoed voorbij. Voor zover er bezuinigingen plaatsvinden gaat het niet om voor de PvdA belangrijke zaken als integrale wijkvernieuwing, sociale bekabeling en de wijkaanpak.

PvdA heeft zich altijd sterk gemaakt om m.n. de sociale wijkstructuur niet alleen in stand te houden maar ook goed te borgen. De bezuiniging op de wijk en dorpsraden keuren wij goed wat dat is een (te) dure vorm van burgerparticipatie. In de Openbare Ruimte zijn er ook geen bezuinigingen, een belangrijk punt voor de PvdA is dat er voldoende speelvoorzieningen, pleinen

en plantsoenen blijven voor een multifunctioneel gebruik. Dat bewoners, jong en oud, zich samen sterk maken voor hun eigen buurt en wijk willen we blijven faciliteren.In het kader van een bezuiniging zullen de komende jaren wel een aantal Vrije Tijds Accomodaties sluiten. Wij zijn dan ook niet tegen het sluiten van die VTA’s maar willen daarbij wel visie en betrokkenheid van gebruikers en een relatie met een effectieve en efficiënte wijkaanpak.

De wethouder heeft hierbij toezeggingen gedaan met betrekking tot deelnemers, vrijwilligers en activiteiten. Welstandsbeleid: bouwen met als uitgangspunt

‘nee tenzij’. Er komt nog een voorstel naar de raad medio 2011. Op basis van dit voorstel zullen we ons standpunt bepalen. Een punt van zorg is de enorme terugval van bouwactiviteiten in de stad. Projectontwikkelaar raken woningen niet kwijt hierdoor is er veelal vertraging of stilstand in bepaalde gebieden in de stad. Juist in een periode waarin de kredietcrisis haar sporen nalaat als het gaat om grote en kleine bouwprojecten in de stad.

We moeten alles op alles zetten om hier creatief mee om te gaan en deze bedreigingen keren.

Page 6: PvdA Nieuws - september 2011

10 11

door Ab Oosting

Afscheid

Wat is de democratie waard? Waren Buffet (rijke Amerikaan) roept op om de rijken meer belasting te laten betalen. Buffet toont medeleven en/of is zo slim om in te zien dat te grote welvaartsverschillen nadelig worden voor rijken als er teveel mensen aan de onderkant zitten.

Zover is de politiek, ook in Nederland en Europa nog niet. Sociale werkplaatsen plukken; daar wordt de wereld beter van volgens Rutte. Ook als je geen Buffet bent geldt de vraag; “Kan ik niet wat meer belasting betalen?”. Het eerlijke antwoord is: “Ja zonder ook maar in de buurt van situaties zoals die in de Hoorn van Afrika te komen.” Toch heb ik gevoelsmatig wat problemen.

Het is duidelijk dat de hypotheekrente aftrek een fout mechanisme is en bezitters van dure woningen bevoordeeld. Een kind begrijpt dat gehandicapten van de sociale werkplaats nauwelijks aan werk komen in bedrijven waar prestatie- en kenniseisen toenemen. Zo kan ik even doorgaan. De “democratie” besteed belastinggeld waar ik het niet wil en doet weinig aan sociale problemen. Dus waarom Buffet’s oproep volgen? Ik kan ook geld overmaken aan Afrika. Door gebrekkige infrastructuur komt het misschien niet altijd waar de nood het hoogste is, maar in Nederland is het beleid dat het daar heengaat waar het niet nodig is. Dat is zuur voor Nederlanders die je met wat extra belasting kunt helpen. Maar dat is onze democratie.

De meerderheid wil medeburgers niet helpen maar moslims er uitschoppen. Ik geef liever geen geld aan een overheid die het besteedt aan dingen die ik niet wil. Dus volg ik Buffet niet, maar geef geld aan het buitenland.

Lang geleden kocht ik mijn eerste huis. De helft was gespaard en geen buitenlandse vakantie voordat de schuld was afgelost. Om voldoende CO2 in de lucht te houden (en bedrijfswinsten te verhogen) zijn brandstofprijzen in de luchtvaart nu zo laag dat een vakantie in Turkije goedkoper is. Maar de kern, spaarzaamheid is nu ook taboe.

Als je nog niet in China bent geweest ben je een looser. En wat let je. De aflossingsvrije hypotheek is nu ingeperkt en Nederlandse banken financieren tot 100%. Maar een buitenlandse bank gaat wel tot 108% en een nieuwe Isave of Scheringa staat wel op Internet. Tegenhouden? Hoe dan? De door de PvdA bewierookte Europese Unie wil level playing field, waar de SP snapt dat het level van het field zo ligt dat banken en slimme jongens profiteren, een groep zich laat belazeren en de rest de rekening betaalt via de belasting of garantiefonds (te erg of te groot is om om te vallen). Financiële regelgeving moet beter, maar ook de sociale controle en moraal ontbreekt voor eigen budgetbewaking en het stemmen op een partij die zorgt voor betere regelgeving. Sociale controle op degelijkheid is omgeslagen naar één mechanisme: “Mijn mobieltje moet duurder zijn dan dat van de buurman.”

Als docent beleggen was ik niet populair met: “Je hypotheek afbetalen voor je in aandelen gaat, zeker de risicovolle (ICT met hopeloze koers winst verhouding). Studenten vertelden me dat je extra hypotheek op de overwaarde van je huis moest nemen. De hypotheekrente betaalt deels de staat en met de hypotheek verdien je grof, juist in die aandelen. Het woord risico ofwel dat anderen met jouw geld gokken (later Nina Brink; WOL) wilde niet landen op deze planeet. Een

aantal studenten heeft nu vast een goede baan bij mijn pensioenfonds. Reden om mijn 40 jaar lang betaalde pensioen, deels als oninbare vordering te zien en een zelf opgebouwd vermogen degelijk te beleggen. Ik aarzel om te stellen dat men dat vermogen stevig moet belasten. De kans is groot dat als ik echt oud word en wat tegenslag krijg er weer zo’n asociaal kabinet zit dat mij laat barsten. Wie helpt mij dan als pensioenfondsen onvoldoende uitkeren? Het lokale sociale vangnet is vervangen door nationaal en Europees geïnstitutionaliseerde instelling waarop je geen invloed hebt en die niet te vertouwen zijn.

Samengevat huiver ik als sociaal democraat om Buffet’s oproep te volgen. Democratie levert niet een duurzaam sociaal bestuur op dat ik vertouw. Met Mary Fiers sprak ik over energiebesparende maatregelen voor woningen. Mensen met een minimuminkomen betalen hoge energierekeningen en het is slecht voor het milieu. Ik zou meer onroerendgoedbelasting willen betalen om de gemeente woningen te laten renoveren. Maar Rutte wil gemeentelijke belastingen, nadelig voor villabezitters, laag houden en veel mensen in die woningen vinden mobiel telefoneren belangrijker dan mee investeren in energiebesparing.

Misschien moeten we naar vormen van microkrediet (heette bij Raffaisen coöperatie), waarbij mensen die willen ruimte krijgen om daarin te investeren maar met een sociale controle en zonder de verloederde democratische instituties. Meer sociaal dan democratisch? Misschien is na de val van de Berlijnse muur nu de Westerse democratie aan herziening toe.

door Harm Hofman

door Paul van Liempd

Dit kabinet is een meester in het verschuiven van kosten van het rijk naar de provincies, de gemeenten en de waterschappen. Onder het mom van bezuinigingen komen steeds meer kosten op het bordje van de burgers neer.

In het bestuursakkoord met de waterschappen is vastgelegd dat de waterschappen alle beheers taken op het gebied van water gaan uitvoeren. Van de provincies is de muskusrattenbestrijding en het grondwaterbeheer overgenomen en zijn de wateropgaven vanuit Brussel bij de waterschappen neergelegd. Daar bovenop zijn de kosten van het hoogwaterbeschermingsprogramma van het rijk gekomen. Hiervoor betaalt de burger belasting voor aan het rijk. In het kader van de bezuinigingen heeft het rijk besloten dat kosten voor verhoging en verstevigen van dijken niet meer via de blauwe envelop opgehaald moeten worden, maar door de waterschappen.

In het waterschap de Dommel is een stevige discussie geweest over de belastingen. Bovenal heerste de verontwaardiging dat deze maatregel tot nog meer lastenverhoging leidt, terwijl het

waterschap de Dommel zijn best doet om de kosten te drukken en de belastingen zo laag mogelijk te houden. Het rijk reageert simpel ‘ water is van de waterschappen en die heffen ook maar de belastingen’. In de tweede kamer is hierop een motie aangenomen waarin vastgelegd is dat de stijging niet meer dan 5% mag bedragen.

Daarop ging de discussie in het waterschap of de stijging gefinancierd moest worden (er wordt geld geleend waardoor op korte termijn de stijging gering is maar na 10 jaar exponentieel stijgt) of de stijging gefinancierd moest worden (genivelleerd door gebruikmaking van het eigen vermogen van het waterschap (zeg maar reserves die door de jaren heen opgebouwd zijn. Na een pittige discussie is besloten om de stijging nu eenmalig wat forser te laten zijn omdat we nu aan burgers uit kunnen leggen dat de oorzaak ligt bij de verplichtingen van rijk. Het gevolg is dat de komende tien jaar de heffing bijna gelijk blijft!

Helaas moet u hierdoor rekening houden van een stijging van 5 tot 10 euro in 2012 afhankelijk van de woonsituatie en de gezinssamenstelling.

In de discussie heb ik namens de PvdA weer aangegeven dat de kosten van gezinsonderhoud de komende jaren fors stijgen, we mensen met een bijstandsinkomen moeten ontzien door 100% kwijtschelding te bewerkstelligen. Ik tevens aangegeven dat dit ook moet gelden voor ondernemers die onder het bijstandsniveau zitten.

Helaas waren alle fracties tegen dit voorstel omdat in 2014 een meer solidair systeem van belastingen ingevoerd zal worden en men tussentijdse aanpassingen niet wenselijk vindt.

Wij blijven dit tijdens elke begrotingsbehandeling herhalen omdat waterschap de Dommel een van de weinige waterschappen is die de 100% vrijstellingsregeling niet hanteert en dit niet goed is voor de beeldvorming. In principe vinden we ook dat het geautomatiseerd moet worden zodat mensen het niet apart aan hoeven te vragen.

Ab is algemeen bestuurslid PvdA waterschap de Dommel

Hogere waterschapsbelasting door Rijk

Gisteren heb ik mijn laatste commissievergadering in Eindhoven voorgezeten. Overmorgen mijn eerste statencommissievergadering en daarna fractieweekend met de Statenfractie. Het is een tijd waarin afscheid nemen en nieuwe uitdagingen dwars door elkaar lopen.

Aan de ene kant zal ik blij zijn als deze periode achter de rug is. Het hangen tussen Eindhoven en Den Bosch maakt dat ik het moeilijk vindt om vol gas met het statenwerk aan de slag te gaan en dat wil ik wel graag.

Aan de andere kant is het ook een mooie periode, met veel momenten van reflectie. Wat is er in die tien jaar dat ik raadslid heb mogen zijn veel veranderd. In de stad, maar ook in de lokale politiek. Als raadslid ben je doorgaans bezig met vandaag en morgen, reflecteer je hoogstens op gebeurtenissen van de afgelopen week.

Nu is dat even anders. Op de rustige momenten komen gebeurtenissen terug die indruk hebben gemaakt. Omdat je er trots op bent, of omdat het je geraakt heeft. Aan hoe het tien jaar geleden was, in een monistisch bestel.

Tijdens de fractievergaderingen waren toen vooral de wethouders aan het woord. (In het monistisch bestel waren wethouders ook raadslid en dus ook lid van de fractie). Nu kun je je dat niet meer voorstellen.

Aan de opkomst en ondergang van de ‘leefbaren’. De manier waarop zij in hun val heel bestuurlijk Eindhoven meenamen. De raadsenquête. De verkiezingswinst die volgde, met als resultaat het meest linkse college wat Eindhoven ooit heeft gehad. De weg door het dommeldal die we tijdens die onderhandelingen alsnog naar de prullenbak konden verwijzen.Het burgemeestersreferendum met het hele mediacircus. NRE perikelen. De verkiezingen vorig jaar waarbij we –tegen de verdrukking in- toch de grootste partij te blijven. Het nieuwe college, zonder het CDA… het zijn flarden... en

het was niet altijd leuk, of super voor de PvdA.

Ik heb niet één periode meegemaakt waarin we met dezelfde club als fractie begonnen, als waar we mee eindigden. Natuurlijk zaten daar onvoorziene drama’s bij, zoals het overlijden van Mahinder Jagroep (waardoor ik in de raad kwam) en het overlijden van Jan van den Biggelaar. Twee gitzwarte momenten voor onze fractie. Maar in iedere periode is er ook wel iemand die na enige tijd vertrekt. De afgelopen periode en deze periode zelfs inclusief zetel.

Tegen dit soort verliezen kun je niet op ‘campaign-en’, canvassen of folderen. Te gemakkelijk raken we zuur verdiende invloed op deze wijze kwijt. Voor de goede orde: ik maak daarin geen verwijten. Juist omdat ik weet wat voor een enorme inspanningen er geleverd zijn om deze mensen toch binnenboord te houden. Maar jammer is het wel. Daar moeten we echt van leren.

Toch zijn het tien mooie jaren geweest. De stad staat er relatief goed voor, ondanks crises en bezuinigingen. We zijn trots op onze stad. We hebben de –door Rein Welschen zo vurig verlangde- economie die tegen een stootje kan. Het gaat goed met veel Eindhovenaren en voor hen met wie het niet goed gaat is er in onze stad nog steeds hulp. Maar we moeten wel steeds harder knokken om dat zo te houden.

Briljanten Jubilarissen

Verenigingsleven Onze afdeling had er drie: leden die lid zijn vanaf de oprichting van de PvdA en die dus net zo lang lid zijn als de partij bestaat.

Zowel de heer G. Amesz, mevrouw van de Bilt de Bruyn en de heer J. Jansen waren dit jaar dus 65 jaar lid !

Namens de partij kregen ze op 1 mei bezoek van de bestuursleden Leo Steinhauzer en Wildrik Burema die hen een speciale medaille overhandigden en een persoonlijke brief van de partijvoorzitter.

Binnenkort komen de zilveren jubilarissen aan de beurt.

Page 7: PvdA Nieuws - september 2011

12

Colofon PvdA Nieuws is een uitgave van de Afdeling Eindhoven van de Partij van de Arbeid en verschijnt vier maal per jaar.

Redactie, vormgeving en fotografie: STUDIO WILDRIKOverige afbeeldingen: publieke bronnen.

Distributie: leden, belangstellenden, afdelingsbesturen in de regio.Internet: www.pvda-eindhoven.nl

Reacties en adreswijzigingen bij voorkeur per mail aan de redacteur/secretaris: [email protected] of per post: PvdA Eindhoven Postbus 190, 5600 AD Eindhoven

Bestuur Afdeling Eindhoven

Judith van de Belt Voorzitter 040-8480432 / 06-53258359 [email protected] Burema Secretaris 040-2113289 [email protected] van Dongen Penningmeester 040-2137227 [email protected] Frank Cools Bestuurslid 040-2575203 [email protected] Kleyn Bestuurslid 040-2414425 / 06-42852472 [email protected] Ward Overeem Bestuurslid 040-2116612 / 06-15015689 [email protected] Steinhauzer Bestuurslid 040-2125023 [email protected]

Vertegenwoordigers namens afdeling Eindhoven:

Gewestelijk afgevaardigden: Paul Boel ,Eric Cols, Trix Effting, Ab Oosting , Yasin TorunogluCongres afgevaardigden: Marco Swart, Yasin Torunoglu (co-afgev.)Politieke ledenraad: Afke van Wirtum, John WillemseKascommissie: Marco Swart, Paul van Doorn

Onze wethouders:Mary Fiers• Wonen• Wijkvernieuwing• Burgerparticipatie en stadsdeelgericht

werken• Ruimtelijke ordening• Stedelijke ontwikkeling (o.a. projecten

Meerhoven, Strijp S, Stationsgebied)• Vergunningverlening

Staf Depla • Financiën• Organisatie / personeel• Dienstverlening• Bedrijfsvoering / ICT• Minder regels / goed geregeld• Inkoop

Onze raads– en commissieleden

Mieke Verhees fractievoorzitter [email protected] 040-2114113 Financiën & BestuurHafid Bouteibi [email protected] 06-23707846 Maatschappij & CultuurFrank Depla plv. voorzitter [email protected] 040-2521386 Ruimte & VastgoedErtan Isik [email protected] 06-46244949 Economie & MobiliteitLydia Lioe-Anjie lid fractiebestuur [email protected] 06-18780338 Maatschappij & CultuurToon Meulensteen [email protected] 040-2426770 Ruimte & VastgoedArnold Raaijmakers [email protected] 040-2065434 Economie & MobiliteitYasin Torunoglu [email protected] 06-42132314 Maatschappij & CultuurAlbertien Schoots [email protected] 040-2442554 Ruimte & VastgoedAb Oosting fractievolger [email protected] 040-21141 Maatschappij & Cultuur

Waterschap de Dommel

Ab Oosting lid algemeen bestuur [email protected] 040-21141