Puur ADMB N°8 - Preventie (Maart 2016)

28
puur ADMB HR-PARTNER | SINT-CLARASTRAAT 48 | 8000 BRUGGE | AFGIFTEKANTOOR GENT X | P 409699 UW HR-MAGAZINE #8 MAART 2016 | 3 e JAARGANG | DRIEMAANDELIJKS MAGAZINE Steven Vynckier CYBERCRIMINALITEIT Pensioen zonder zorgen ONDERNEMERS KIJKEN VOORUIT Recticel AANWEZIGHEIDSBELEID

description

Puur ADMB is het driemaandelijks magazine van HR-dienstengroep ADMB. In ons maartnummer draait alles rond preventie: van het voorkomen van rugklachten op de werkvloer tot het denken aan een appeltje voor de dorst op je oude dag. Veel lees- en leerplezier!

Transcript of Puur ADMB N°8 - Preventie (Maart 2016)

Page 1: Puur ADMB N°8 - Preventie (Maart 2016)

puurADMB HR-PARTNER | SINT-CLARASTRAAT 48 | 8000 BRUGGE | AFGIFTEKANTOOR GENT X | P 409699

UW HR-MAGAZINE #8MAART 2016 | 3e JAARGANG | DRIEMAANDELIJKS MAGAZINE

Steven VynckierCYBERCRIMINALITEIT

Pensioen zonder zorgenONDERNEMERS KIJKEN VOORUIT

Recticel AANWEZIGHEIDSBELEID

Page 2: Puur ADMB N°8 - Preventie (Maart 2016)

Degelijke hospitalisatieverzekeringen enkel voor grote bedrijven? Dat is verleden tijd. Kmo’s met minstens drie medewerkers kunnen nu intekenen op ADMB HospiFlex. Deze kwalitatieve hospitalisatieverzekering biedt u en de mensen rondom u de nodige zekerheid, aan een betaalbaar tarief én zonder vervelende administratieve procedures.

ADMB HospiFlex in een notendop

Hospitalisatieverzekering vanaf drie medewerkers

Vermijd vervelende medische vragenlijsten dankzij eenvoudige aansluitingsformaliteiten

Uitzonderlijk lage premies en vrijstellingen

Wereldwijde dekking, vrije keuze van arts en ziekenhuis

Eenvoudige betaling van ziekenhuisfactuur met AssurCard®

Vraag vandaag nog online een offerte op maat aan www.hospiflex.be

FSM

A 0

1333

4A -

NV

AD

MB

Ve

rze

kerin

ge

n

Dat kan!Zelfs voor minder dan

€10 per maand.

Een betaalbare hospitalisatieverzekering voor uw medewerkers?

Page 3: Puur ADMB N°8 - Preventie (Maart 2016)

PUUR ADMB UW HR-MAGAZINE 3

Preventie

Ondernemende mensen kunnen maar beter op alles voorbereid zijn. Zelfs het meest doordachte businessplan is feilbaar. De markt, leveranciers, zelfs de wetgever: risico’s kunnen in veel verschillende hoeken schuilen.

Maar ook binnen de muren van een onderneming loopt niet alles altijd zoals gepland. Hoe pakken we een probleem als ziekteverzuim aan? Kan u als werkgever uw medewerkers stimuleren om ook thuis gezonder te gaan leven? En kunnen we met eenvoudige ergonomische ingrepen een heel productieproces naar een hoger niveau tillen? Hoewel het onmogelijk is om u voor elk denkbaar risico in te dekken, kan een doordachte aanpak al een aardige slok op de borrel schelen.

De uitdagingen van onze klanten op dit vlak zijn ook de onze. Onze 1.300 medewerkers zoeken - schouder aan schouder - iedere dag opnieuw naar de beste proactieve aanpak. Want voorkomen is beter dan genezen. We adviseren ondernemers en ondersteunen hen bij het varen van een duurzame koers.

Op onze nieuwjaarsviering in januari wenste ik alle collega’s al een flinke portie mentale souplesse toe. Diezelfde mentale souplesse wens ik ook u, de ondernemende lezer van dit blad, toe. Want in een werkveld bezaaid met onberekenbare factoren kunnen een open geest en een flexibele ingesteldheid zonder twijfel het verschil maken. In een 2016 waarin allicht weer heel wat nieuwe regels zullen opduiken, blijven we daarom graag uw vertrouwde compagnon de route.

Veel leesplezier.

“Uw uitdagingen zijn ook de onze.”

WELKOM

Philip Van Eeckhoute · gedelegeerd bestuurder

Page 4: Puur ADMB N°8 - Preventie (Maart 2016)

4

dialoogHoe kan een positief

aanwezigheidsbeleid ervoor

zorgen dat medewerkers minder

snel ziek worden?

pop-up

De meest opvallende

bijeenkomsten in beeld

gebracht

uitgepuurd Welke maatregelen nemen

ondernemers van verschillende

leeftijden om te voorzien in een

zorgeloos pensioen?

Wat kunnen we voor u doen? 1.300 ADMB-medewerkers ondersteunen dagelijks het personeelsbeleid van vele tienduizenden ondernemers en organisaties. Aan deze klanten bieden we op elk moment het gepaste HR-dienstenpakket: van opstart tot loonadministratie, van rekrutering tot preventie, van kinder bijslag over verzekeringen tot HR-advies.

81220

INHOUD

Page 5: Puur ADMB N°8 - Preventie (Maart 2016)

PUUR ADMB UW HR-MAGAZINE 5

PUUR UW ADMB-MAGAZINE

algemeen6 kort & bondig

Hoe ziet de ideale middagpauze eruit? En hoe redt u het leven van een collega?

11 post-it’s Poll: hoe goed kent u de noodnummers?

14 puur sang De voorspellingen van weerman David Dehenauw

15 relax Een gezonde geest in een gezond

lichaam

professioneel17 pure oplossing In de kijker: ergonomie

18 update Zo bent u mee met de recente maatregelen: nachtwerk en brugpensioen

23 punctueel Hoe kan u zich voorbereiden op een sociale inspectie?

24 opleidingen Sociale update en grensoverschrijdend gedrag

25 inzicht Steven Vynckier over cybercriminaliteit en hoe dit te voorkomen

26 cijfers kinderbijslagAlle kinderbijslagcijfers op een rijtje

COLOFONredactieadres Sint-Clarastraat 48 - 8000 Brugge T 050 474 111 - [email protected]

redactiecomité Benedict Decoster, Joost Degrande, Koen

Note, Lien Depoorter, Marie-Paule Bibaer, Peter Tramaseur, Sophia Lomonaco

verantwoordelijke uitgever Philip Van Eeckhoute

foto’s (tenzij anders vermeld) ellengoegebuer.com

illustraties michelevanparys.com

vormgeving cayman.be

druk roularta.be

oplage 138.000 ex

lid van Medianetwerk Plus

admb.be

De redactionele inhoud van dit magazine is met de grootste zorg voorbereid en samengesteld. Gezien de snelle evolutie van de (sociaal)juridische informatie, kan ADMB ondanks de beste zorgen niet garanderen dat alle informatie juist en volledig is. Elke aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie wordt dan ook afgewezen. De artikels in dit magazine zijn louter informatief en mag u niet zien als een specifiek aanbod of een bindend advies.

PUUR ADMBIn het magazine ‘Puur ADMB’ vindt u een brede waaier aan nieuwsberichten, artikels en adviezen. Op zoek naar meer informatie over bepaalde topics? Raadpleeg dan admb.be of onze nieuwsbrieven (admb.be/inschrijven), volg één van onze opleidingen (admb.be/opleidingen) of neem contact op met één van onze medewerkers. Wij helpen u graag verder!

Page 6: Puur ADMB N°8 - Preventie (Maart 2016)

6

KORT & BONDIG

(Take) Time for a breakBestaat uw lunch uit het snel verorberen van een broodje aan uw bureau? Het gebeurt wel vaker, maar gezond is het in ieder geval niet. Met deze vijf tips gaat u voor een deugddoende, maar gezonde middagpauze:

Verlaging sociale bijdragen voor zelfstandigen

Met het nieuwe jaar laat de tax-shift, een veelbesproken topic in 2015, zich nu wel degelijk voelen. De sociale bijdragen voor zelfstan-digen gaan omlaag. Het bedrag dat een zelfstandige betaalt, wordt berekend als een percentage van het netto belastbaar beroepsinko-men. In plaats van 22% bedraagt het tarief in 2016 op de eerste inkomens-schijf nu 21,5%. Het tarief van 14,7% voor gepensioneerden die een zelf-standige activiteit uitoefenen, blijft ongewijzigd.

Starters op zoek naar een hel-pende hand bij hun sociaal statuut kunnen rekenen op de deskundigen van Zenito Ondernemingsloket. Meer info op zenito.be

e-Office haalt het beste uit uw preventiebudget

Op 1 januari trad het koninklijk besluit over de nieuwe tarifering van externe preventiediensten in werking. Tegelijkertijd werd ook een nieuw KB over het werken met beeldschermen van kracht. Voor veel bedrijven hertekenen deze maatregelen de manier waarop ze aan preventie doen. Het e-Offi-cepakket dat Provikmo binnenkort lanceert, zal bedrijven helpen bij het uitwerken van een nieuwe aan-pak. Deze handige tool zet in op e-learning, waardoor meer budget vrijkomt voor thema’s zoals con-flictbeheersing, burn-outpreventie, leiderschap en integratie.

Maak werk van uw lunchbox

Uit een gezonde en evenwichtige lunch haalt u zoveel meer energie dan uit een banaal broodje. Geef koude pasta, tomaatjes, radijsjes, vers fruit … een vaste plaats in uw lunchbox.

Hersenen even op non-actief Onze hersenen hebben nood aan rust en frisse lucht: een halfuurtje ‘time-out’ verbetert de concentratie nadien.

Geen kruimels tussen het toetsenbord

Uw bureau is niet de meest hygiënische plaats om te eten. Een toet-senbord bevat naar verluidt meer microben dan een toiletbril!

Ga naar buiten Ook ons lichaam heeft deugd van een dege-lijke middagpauze. Probeer een wande-lingetje te maken, of toch minstens even de benen te strekken.

Maak het gezellig Een lunchpauze nemen is één ding, maar samen eten is nog beter. De lunchpauze is het perfecte moment om de banden met de collega’s aan te halen.

Page 7: Puur ADMB N°8 - Preventie (Maart 2016)

PUUR ADMB UW HR-MAGAZINE 7

Groep ADMB bundelt expertise levens- en groeps verzekeringen in twee kenniscentra

Net zoals in andere domeinen evolueert het werkveld van verzeke-ringsmakelaars razendsnel. Zowel voor werkgevers als voor zelfstan-digen en particulieren zijn verzekeringen meer dan ooit ingewikkelde materie. Alleen al het pensioenvraagstuk ontwarren, vergt heel wat expertise. Daarom koos ADMB Verzekeringen er nu voor zijn knowhow op het vlak van levens-, groeps- en hospitalisatieverzekeringen te bundelen in twee kenniscentra, een in Brugge en een in Geel. Klanten kunnen met hun vragen nog steeds terecht in hun vertrouwde kantoor. Via deze kenniscentra kunnen ze daarenboven meer dan ooit vertrouwen op de kennis van zaken van een van de grootste onafhankelijke verzeke-ringsmakelaars op de Belgische markt.

Meer info op admb.be/verzekeringen

Red een leven op het werk

Wekelijks worden in ons land ruim 300 mensen buiten

het ziekenhuis getroffen door

een plotselinge hartstilstand. Direct

reanimeren met een AED-toestel (automatische

externe defibrillator) verhoogt de overlevingskansen van het slachtoffer aanzienlijk.

Het is dus letterlijk van levensbelang zoveel

mogelijk mensen op te leiden in reanimatie en

het gebruik van

een AED-toestel. De AED mag in België door niet-medici gebruikt worden. Het toestel is veilig en geeft gesproken instructies. Een korte opleiding maakt de cursist vertrouwd met het toestel en kan het verschil maken bij een plotselinge hartstilstand, als de hulpdiensten nog onderweg zijn.

Provikmo biedt deze aange-paste opleidingen aan in open lesmomenten Zie provikmo.be, rubriek opleidingen.

Hoeveel mag een jobstudent werken?

Met de paasvakantie voor de deur neemt u misschien een job-student in dienst. Om te genie-ten van verminderde sociale bijdragen mag een jobstudent maar maximum 50 dagen per jaar werken, en dit verdeeld over verschillende sectoren of werkgevers. Als jobstudenten meer dagen per jaar werken, moeten ze normale - en dus hogere - sociale bijdragen beta-len. Er geldt ook nog een beper-king qua uren. Jobstudenten die per kwartaal meer dan 240 uur werken, verliezen hun kinder-bijslag, wat vaak een onaan-gename verrassing is voor de ouders. Deze beperking in uren geldt niet in de zomermaanden.

Meer info op admb.be/nl/nieuws/

jobstudenten

Biep

BiepTok

TokTok

Tok

Tok

TokBiep

Page 8: Puur ADMB N°8 - Preventie (Maart 2016)

8

DIALOOG

“Ook wie langdurig ziek is, kan iets voor het bedrijf betekenen. Transparante communicatie van beide kanten is hierbij cruciaal.”

Page 9: Puur ADMB N°8 - Preventie (Maart 2016)

PUUR ADMB UW HR-MAGAZINE 9

Als werknemers geregeld ziek zijn, kunnen bedrijven met

organisatorische en zelfs financiële problemen kampen.

Het is dan ook de moeite waard om als werkgever te

achterhalen waarom medewerkers ziek worden en of

het werk er voor iets tussen zit. Een absenteïsmebeleid of,

beter nog, een positief aanwezigheidsbeleid kan ervoor

zorgen dat mensen gezond blijven en met een glimlach

naar het werk gaan. Dat merken ze alvast bij Recticel in

Wevelgem, die er zelfs een expert bij haalde om samen

met de werknemers een weldoordacht systeem uit te

rollen. Met resultaat, zo blijkt. Het bedrijf, dat thermische

isolatie produceert, telt steeds minder zieken en vooral

nòg meer tevreden werknemers.

Van af- naar aanwezigheidVan Hoecke Coaching & ConsultingRecticel Wevelgem

IdentikitNaam: Franky Van Hoecke

Leeftijd: 56 jaar

ORGANISATIE: Van Hoecke

Coaching & Consulting

ACTIVITEIT: coach leiderschap en

organisatieontwikkeling

Absenteïsme of vaak voorkomende afwezigheid is een oud zeer in onze samenleving. Er zouden niet opval-lend meer zieken zijn dan vroeger, maar er is wel een verschuiving merkbaar. “Slechts 1/3 is ‘wit ver-zuim’. Liggen mensen met griep in bed, dan kan de werkgever daar weinig of niets aan doen. Maar bij 2/3 van de gevallen gaat het om zogenoemd ‘grijs verzuim’. Mensen voelen zich niet lekker en twijfelen om al dan niet naar het werk te gaan. Het is belangrijk dat deze mensen de nodige ondersteuning krijgen. Zeker als u weet dat het hier-bij steeds vaker om psycho sociale

klachten gaat.” Aan het woord is Franky Van Hoecke, die onder meer in samenwerking met Provikmo opleidingen geeft aan bedrijfslei-ders en managers rond thema’s als het opmaken van een aanwezig-heidsbeleid en het voeren van ver-zuimgesprekken. Volgens hem was er vroeger meer zwart verzuim dan nu. Het gaat om 5% van de afwe-zige werknemers die helemaal niet ziek is. “Door de sociale media is de samenleving minder anoniem. Wie een ziektebriefje krijgt, mag nu ook vaker buitenkomen dan vroeger. Mensen kunnen zich dus moeilijker verstoppen.”

Ook Stefaan Roegiers, plant mana-ger van Recticel, spreekt van een verschuiving. “Zelfs in een productie omgeving als de onze is er iets minder fysiek werk. Het werk is complexer, arbeiders moeten meer superviseren en moeten soms meer verantwoordelijkheid nemen. Dat kan leiden tot verborgen stress en - op lange termijn - ziekte. Ook bij ons gaat het dus niet louter om rugklachten of andere fysieke pro-blemen.” Recticel kampte jaren geleden met stijgende absenteïsme-cijfers. Het management keek hierbij vooral in eigen boezem. “Wat men-sen ziek maakt of thuis doet blijven, is

Page 10: Puur ADMB N°8 - Preventie (Maart 2016)

10

DIALOOG · VERVOLGDIALOOG · VERVOLG

uiteraard niet altijd eenduidig. Maar mensen zijn nu eenmaal geen robot-ten. Privésituatie, het werk ... de hele context is belangrijk om gelukkig en gezond te blijven. We besloten dan ook om een afwezigheidsbeleid uit te rollen. Al spreken we zelf liever van een aanwezigheidsbeleid.”

In overleg met de vakbonden en de afdeling human resources werd een systeem uitgewerkt waarbij mede-werkers die zich niet lekker voelen, niet langer de personeelsdienst, maar hun directe leidinggevende verwittigen. De leidinggevende kan dan ook meteen een oplossing zoeken op de werkvloer. “De lei-dinggevenden kregen hiervoor een opleiding, zodat ze met de nodige empathie een dergelijk telefoontje afhandelen. Bij langdurig afwezigen vragen we hen ook de zieke mede-werker nu en dan op te bellen. Meer betrokkenheid en communicatie nemen frustratie weg en zorgen voor meer begrip aan beide kanten van de lijn”, zegt Sofie Breyne, HR officer. “Wie in de laatste 12 maanden meer dan drie keer ziek was, wordt uitge-nodigd voor een persoonlijk gesprek, in het kader van ons ‘terugkombe-leid’. Vraag is daarbij of wij als bedrijf kunnen helpen. Of er problemen zijn

waar men misschien graag wil over spreken? Of de job nog voldoening geeft of misschien te veel stress met zich meebrengt? Deze regel geldt trouwens voor iedereen: arbeiders, bedienden én directieleden. Het is zeker geen controleorgaan. We streven vooral naar een persoonlijke aanpak en transparantie op elke afdeling”, voegt Stefaan Roegiers er aan toe.

Dat deze positieve aanpak vruch-ten afwerpt, verbaast Franky Van Hoecke, die ook Recticel advi-seerde, helemaal niet. “De basis voor een goed aanwezigheidsbe-leid is vertrouwen. In Nederland hoe-ven werknemers geen ziektebriefje te hebben om een ziekteperiode te verantwoorden. Wel is er voldoende communicatie met de werkgever, zodat die nauw betrokken blijft. Mensen engageren en betrekken is de sleutel van een preventieve aan-pak. Goede communicatie doet grijs verzuim afnemen. Geëngageerde werknemers zijn nu eenmaal minder snel afwezig.”Ook bij Recticel zijn ze hiervan overtuigd. “Een tijd geleden hiel-den we een ‘engagement survey’. We peilden naar de tevredenheid van onze medewerkers en polsten

naar ideeën om het voor iedereen nog aangenamer te maken. De resultaten hiervan werden intussen verspreid. Rond diverse thema’s richtten we werkgroepen op. Zo is er nu een ‘funcomité’ en organiseren we een opleiding voor managers over hoe ze stress kunnen herkennen bij medewerkers. Allemaal vrij een-voudige en goedkope ingrepen om ziekte te voorkomen.”

“Ik raad bedrijfsleiders wel aan om zich niet te veel te focussen op zieke medewerkers. Werknemers die altijd aanwezig zijn, kunnen mentaal al even afwezig zijn als hun collega die met 39 graden koorts in bed ligt. Een duurzame en menselijke aanpak van verzuim is eigenlijk de enige juiste weg” besluit Franky Van Hoecke.

Positief absenteïsmebeleidIn de opleiding ‘Voeren van verzuimgesprekken’ reikt Provikmo bouwstenen aan voor een positief absenteïsmebe-leid. Leidinggevenden krijgen inzicht in de problematiek en de rol die ze zelf kunnen spe-len op basis van concrete communicatievaardigheden.Meer info op

provikmo.be/aanbod/opleidingen

IdentikitNaam: Stefaan Roegiers (plant

manager) en Sofie Breyne (HR

officer)

Leeftijd: 46 jaar - 32 jaar

ORGANISATIE: Recticel Wevelgem

ACTIVITEIT: thermische isolatie

aantal medewerkers: 250

“Goede communicatie doet grijs verzuim afnemen. Geëngageerde werknemers zijn nu eenmaal minder snel afwezig.”

Page 11: Puur ADMB N°8 - Preventie (Maart 2016)

PUUR ADMB UW HR-MAGAZINE 11

NIEUWSBRIEF

Op de hoogte blijven van de trends en opleidingen op het vlak van HR en

preventie in uw sector? Abonneer u dan op

onze nieuwsbrieven via admb.be/inschrijven

SOCIAL MEDIA

POST-IT’S

1 4 2

Enquête: welk nummer belt u in geval van nood?In tijden van digitale adresboeken hoeven we een pak minder telefoonnummers te onthouden. Toch zijn er enkele nummers die u maar beter uit het hoofd kent of in uw GSM opslaat. Puur ADMB vroeg zijn lezers of ze wisten wie te bellen in een reeks noodsituaties.

… als u een ambulance of de brandweer nodig hebt?

… als uw kind een schadelijke stof at of dronk?

… als u vragen heeft rond zelfdoding?

112Europees noodnummer

www.112.be

… als u als jongere nood hebt

aan een vertrouwelijk, luisterend oor?

> 67% kende het juiste nummer

> 38% kende het juiste nummer

> 25% kende het juiste nummer

> 11% kende het juiste nummer

> 11% kende het juiste nummer

> 8% kende het juiste nummer

> 44% kende het juiste nummer

… als u de politie wil bereiken?

070 344 344 Card Stop – www.cardstop.be

… als u uw bankkaart dringend wil laten blokkeren?

070 245 245 Belgisch Antigifcentrum

www.poisoncentre.be

… als u een onrustwekkende verdwijning van een kind wil melden?

116 000 Child Focus

www.childfocus.be

1813Zelfmoordlijn

www.preventiezelfdoding.be

NL102Awel

www.awel.be

101Federale Politie www.politie.be

Page 12: Puur ADMB N°8 - Preventie (Maart 2016)

12

POP-UP

Klinken op het nieuwe jaarBrugge · Gembloux · Gent · Hasselt

Op 8 januari zette Groep ADMB het nieuwe jaar feestelijk in. Verspreid over Gent, Brugge, Hasselt en Gembloux kwamen 1.300 medewerkers samen voor een terugblik op het voorbije jaar en een vooruitblik naar wat 2016 zoal in petto heeft. Wie 25, 35 of 40 jaar dienst heeft, werd samen met collega’s die het voorbije jaar op pensioen gingen in de bloemetjes gezet. Nadien kreeg iedereen de kans om bij een hapje en een drankje oude banden opnieuw aan te halen of nieuwe collega’s te leren kennen.

Page 13: Puur ADMB N°8 - Preventie (Maart 2016)

PUUR ADMB UW HR-MAGAZINE 13

Jeugdig geweld goes classicHet Concertgebouw in Brugge liep op donderdag 28 januari vol voor het Nieuwjaarsconcert dat Groep ADMB naar jaarlijkse gewoonte samen met ING organiseert. De jeugdige muzikanten van Jong Symfonisch Antwerpen en Jong Symfonisch Gent zorgden opnieuw voor een memorabel programma, erg gesmaakt door de talrijk opgekomen klanten en partners van Groep ADMB en ING.

Page 14: Puur ADMB N°8 - Preventie (Maart 2016)

14

Zonder glazen bol

Mijn vader was zeeloods en dus was hij verplicht om de weersvoorspellingen op de voet te volgen. Als kind keek ik altijd mee en raakte ik zo in de ban van het weerbericht en van Vlaanderens bekendste weerman, Armand Pien. Dat ik intussen zelf het mooie weer maak op VTM en aan de andere kant van de taalgrens bij RTL-TVi had ik zelf nooit kunnen voorspellen! Dat ik nu samen met een team van mariene meteorologen mensen als mijn vader de nodige weersinformatie verschaf, lijkt achteraf alsof het lot dit allemaal zo had voorzien. Maar als wetenschapper geloof ik niet in lotsbestemmingen. Mensen hebben meestal de keuze bepaalde wegen in te slaan. En als de gekozen weg achteraf niet de juiste blijkt te zijn, kunnen we nog steeds zelf bijsturen.

Neem nu de klimaatverandering. Moeder Natuur mag dan al eens onverwacht uit de hoek komen, het is de mens die de klimaatverandering in de hand heeft gewerkt. Het is dus ook aan ons om er iets aan te doen. De recente internationale klimaattop, waaruit een groter engagement bleek van landen die voorheen passief waren, stelt me redelijk gerust. Het komt er nu op neer om de daad bij het woord te voegen. Het is ook niet alleen aan de overheden om het probleem aan te pakken. De samenleving, de mensen, wij allemaal zijn aan zet. De toekomst voorspellen met een glazen bol, kan nog altijd niet. We moeten ze zelf maken.

Ik zie de klimaatverandering als een opportuniteit. Uw huis isoleren brengt meer op dan het kost. Trager en minder met de wagen rijden, is goed voor de portemonnee en de conditie. Die winst wordt naar mijn inzien nog steeds té weinig in de verf gezet. Hoewel, bedrijven lijken al langer door te hebben dat de klimaatverandering roet in hun eten zou kunnen gooien. Duurzaam ondernemen is geen uitzondering meer. Meer nog, veel bedrijfsleiders snappen dat er geen andere mogelijkheid is. Wie dat niet inziet, speelt zichzelf simpelweg uit de markt. Ik zie dan ook een grotere rol weggelegd in de communicatie rond de klimaatverandering voor bedrijven. Zij kunnen nog meer aan de kar trekken om de samenleving en de politiek te overtuigen van de positieve kant van de klimaatmedaille. Ik hoop dat deze voorspelling alvast uitkomt.

PUUR SANG

“De klimaat -verandering is een opportuniteit en bedrijven kunnen hier een heel belangrijke rol in spelen.”

David Dehenauw · weerman, manager Oceanografisch Meteorologisch Station Oostende, meteoroloog KMI en gastprofessor UGent

Page 15: Puur ADMB N°8 - Preventie (Maart 2016)

PUUR ADMB UW HR-MAGAZINE 15

RELAX

Meer productiviteit, minder nagelbijtenTalloze studies wijzen uit dat fysieke activiteiten tijdens het werk de productiviteit van de werknemer en dus het hele bedrijf opkrikken. Regelmatig bewegen, verbetert de fysieke en psychische gezondheid van de werknemers en haalt hun stressgehalte naar beneden. Daardoor zijn ze ook minder afwezig.

Doe mekaar een plezierTegelijk vergroten gezamenlijke sportprojecten de sociale cohesie onder de werkne-mers. Samen sporten schept een band. Op die manier gaat team spirit hand in hand met zelfontplooiing.

Er beweegt wat in bedrijvenMeer en meer bedrijven bieden hun medewerkers gezamenlijke beweegmogelijk-heden: van loop- of spiertrainingen, over stretching en body tonus tot de voorberei-ding op een marathon.

Een gezonde geest in een gezond lichaamWat is de uitgelezen plek om aan de gezondheid te werken?

Op het werk. Logisch, want een groot deel van ons leven

zijn we aan het werk. Wie tijdens de werkuren zijn lichaam

gezonder maakt, laat zijn geest mee profiteren. We worden

productiever (goed voor de baas), we verlagen onze stress

en we leren de collega’s beter kennen (goed voor de

werknemer). Bedrijfssport tussen en tijdens de werkuren wordt

steeds populairder.

Sessies van 20 minuutjesWie een middagpauze van anderhalf uur te lang vindt (om zich klaar te maken, te sporten, te douchen én te eten), kan ook korte sessies van 20 minuten organiseren met eigen coaches en sportuitrusting. Airco kan douchen overbodig maken. Die korte sessies vóór het werk en over de middag kunnen op hun beurt de honger naar meer sport aanwakkeren.

Beweeg uzelf tot bewegenOm te bewegen hoeft u zich zeker niet af te beulen. Hier zijn enkele kleine stapjes naar grote resultaten:

• Stap of fiets naar en van het werk.

• Laat de lift links liggen en neem de trap.

• Wissel uw bureaustoel in voor een zitbal. Dat versterkt de rugspieren.

• Maak van uw lunchpauze gebruik om een wandeling te maken.

Meer info? Stap gezwind naar promo-sport.be

Page 16: Puur ADMB N°8 - Preventie (Maart 2016)

BE TERE ZEKERHEIDVOOR ONDERNEMERS

SOCIAAL VERZEKERINGSFONDS

PENSIONCOMPLÉMENTAIRE

AANVULLEND PENSIOEN

SOLIDARITEITSFONDS

STARTERSCONSULT ONDERNEMINGSLOKE T

BETERE ZEKERHEIDVOOR ONDERNEMERS

CAISSE D’ASSURANCESSOCIALES

FONDS DE SOLIDARITÉ

STARTERSCONSULT ONDERNEMINGSLOKE T

Heb jij al een Sociaal Businessplan?

www.SociaalBuSineSSplan.Be

Als ondernemer maak je een businessplan voor je bedrijf of zaak. Door na te denken op lange termijn, risico’s in te calculeren en op-portuniteiten te detecteren…verhoog je de kans om van je onderneming een succes te maken. Waarom niet eenzelfde denkoe-fening doen voor je persoonlijk traject? Heb je er al eens bij stilgestaan welke belangrijke

momenten in jouw privéleven het succes van je zaak kunnen beïnvloeden? Wij heb-ben alvast 13 sleutelmomenten voor jou opgelijst. Kies er één of meerdere uit die voor jou het beste van toepassing zijn en stel je persoonlijk Sociaal Businessplan sa-men voor een betere zekerheid voor je zaak, jezelf en je dierbare omgeving.

Kies het sleutelmoment

dat bij je past!

Page 17: Puur ADMB N°8 - Preventie (Maart 2016)

PUUR ADMB UW HR-MAGAZINE 17

PURE OPLOSSING

In de kijker: ergonomie

Ons bedrijf verkoopt vier merken, waaronder het bekende afdich-tingsproduct TEC7, de favoriet van heel veel bouwprofessionals. De afdeling in de Kempen is het logis-tieke hart voor distributie over de hele wereld. Er worden hier dus heel wat dozen verplaatst en opgetild. Dat dit bij sommige medewerkers tot klachten leidt, lijkt onvermijdelijk. Ergonomische problemen zijn voor ons alvast geen taboe. Onze open cultuur zorgt ervoor dat werknemers de klachten tijdig melden.

QUICK WINS In samenspraak met de arbeids-geneesheer werd de preventie-adviseur ergonomie van Provikmo ingeschakeld. Samen namen we de hele workflow onder de loep. Zelf werden we ‘en route’ blijkbaar een beetje blind voor onze eigen werk-wijze. Over de jaren heen kwamen er ook steeds meer producten bij, ter-wijl het werkproces hetzelfde bleef. De audit bracht allerlei knelpunten aan het licht. Met kleine ingrepen konden we enkele hindernissen al meteen wegwerken. Zo zorgen een

roltafeltje en transpallet met regel-bare hoogte voor een pak meer comfort en een betere houding.

Het zijn trouwens niet alleen onze arbeiders die kampen met ergo-nomische problemen. Ook beeld-schermwerkers hebben soms nekklachten en stramme schouders. Een ergonomische bureaustoel, documenthouder of voetsteuntje kunnen al soelaas brengen.

LANGETERMIJNOPLOSSINGENNu we hier in Olen uit onze voegen barsten, zijn we op zoek naar een nieuwe locatie. Meteen het uitge-lezen moment om ergonomie nog grondiger aan te pakken. Zo willen we onder meer de werkrichtingen stroomlijnen, zodat de workflow vloeiender verloopt. Eerder werk voor een logistiek manager lijkt het, maar we zien nu in dat deze per-soon nauwer moet samenwerken met de preventiedienst. Dankzij deze multidisciplinaire aanpak kun-nen we ergonomische problemen straks écht voorkomen.

Rugpijn, schouderproblemen … Arbeidsgeneesheren zijn het erover eens: werknemers hebben steeds vaker ergonomische klachten. Als mensen hierdoor een tijdje ‘out’ zijn, is dat niet alleen pijnlijk en vervelend voor de werknemer zelf. De hele organisatie kan hinder ondervinden. Het gewaarborgd loon kost nu eenmaal geld en vervanging vinden, is niet altijd evident. Preventie is dus de boodschap. Daar is ook Luana Salfo, HR-manager en preventieadviseur bij Novatech International nv in Olen, van overtuigd. Puur ADMB laat haar aan het woord.

DE OPLOSSING?

Novatech International NV riep de hulp in van onze preventiedienst Provikmo.

De ergo-check en de ergo-audit zijn een gezamenlijk initiatief van Groep ADMB, Provikmo en UNIZO.

Bij een ergo-check zoekt een preventieadviseur ergonomie tijdens een bezoek van een halve dag ergonomische ‘quick wins’. Een ergo-audit neemt een volle-dige dag in beslag en bekijkt ook de ganse workflow.

Naar aanleiding van de lancering van deze nieuwe diensten krij-gen de eerste 100 kmo’s die een ergo-check of –audit wensen een tegemoetkoming van 50% op de totale kostprijs. Bovendien kunnen bedrijven bijkomende financiële ondersteuning aanvragen via een individueel dossier bij de VDAB.Meer info: provikmo.be

Stephan Tomlow (preventieadviseur Provikmo), Luana Salfo (HR-manager Novatech) Frank Van Bastelaer (arbeids geneesheer)

Page 18: Puur ADMB N°8 - Preventie (Maart 2016)

18

ONDERNEMINGEN AAN ZETAlle sociale partners – op federaal en op sectorniveau – gaven hun zegen over de mogelijkheid tot nachtarbeid. Hierdoor werd voor de betrokken ondernemingen het pad geëffend om via ondernemings-cao of via een wijziging van het arbeidsreglement (indien er geen syndicale delegatie is in de onderneming) dit draaiboek op maat van hun onderneming in te vullen.

HET DRAAIBOEKOver een aantal elementen laten de sociale partners ruimte voor onderhandelingen op bedrijfsniveau:

Het bepalen en oplijsten van welke activiteiten (en dus ook welke functies) onder e-commerce vallen;Welke vorm van nachtarbeid nodig is voor de onderneming in het kader van de ontwikkeling van de e-commerceactiviteiten in de betrokken onderneming;Met welke contracten, volgens welk arbeidsregime en met welk uurrooster de personeelsleden aangeworven in het kader van e-commerce zullen worden tewerkgesteld;De omkadering van studentenarbeid.

Het is in de eerste plaats de bedoeling dat onder-nemingen de e-commercejobs invullen met bijkomende aanwervingen. Maar als een werknemer die reeds in dienst is de nachtelijke uitdaging wil aangaan, is dit natuurlijk ook mogelijk.

Alle bestaande begeleidingsmaatregelen bij arbeids-regelingen met nachtprestaties, zoals voorzien in cao nr. 46, moeten ook in het kader van deze nachtarbeid nageleefd worden:

De betrokken werknemers zijn tewerkgesteld met een contract van onbepaalde duur.Het nachtrooster bevat evenveel uren als het dagrooster, met een minimum van 6 uur.Oudere werknemers en zwangere werkneemster hebben de mogelijkheid om terug naar een dagregime over te schakelen.Voor nachtarbeid wordt een bijzondere vergoeding toegekend van minimum € 1,12 per uur (minimum € 1,35 per uur voor werknemers van 50 jaar en ouder). De grenzen van de arbeid liggen op 8 uur per dag en 50 uur per week in het kader van een ploegenstelsel.

E-commercebedrijven uit de handels- en distributiesector krijgen eindelijk een juridische grondslag om ook ’s nachts te kunnen werken. Eind december sloten de betrokken sociale partners een kaderakkoord af dat als basis moest dienen voor de nodige sectorale cao’s. Sindsdien lieten de handels- en distributiesectoren hier geen gras over groeien.

Zowel de zelfstandige kleinhandel (PC 201), de bedienden uit de kleinhandel in voedingswaren (PC 202), de middelgrote levensmiddelenbedrijven (PC 202.01), de grote kleinhandelszaken (PC 311) als de warenhuizen (PC 312) stelden in januari 2016 een sec-torale cao op. Deze cao’s stellen hun ondernemingen nu in staat de concurrentie met het buitenland aan te gaan. Daarenboven leggen ze de basis voor de cre-atie van duizenden bijkomende jobs op korte termijn.

UPDATE

ONLINE AANKOPEN BINNENKORT NOG SNELLER IN DE BUS

Page 19: Puur ADMB N°8 - Preventie (Maart 2016)

PUUR ADMB UW HR-MAGAZINE 19

UPDATE

Bron: ADMB Juridische Dienst

Een nieuw jaar brengt traditioneel heel wat nieuwe regel-geving met zich mee. Ook het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag, kortweg SWT, ontsnapt hier niet aan.

(NOG) HOGERE LOOPBAANVEREISTENDe federale overheid gaat in 2016 met het vroegere brugpensioen verder op het pad dat het in 2012 insloeg. De nieuwe maatregelen zijn echter alleen toegespitst op de vrouwelijke helft van de bevolking.

Een dame van 62 jaar moet vanaf 2016 minstens een loopbaan van 32 jaar kunnen bewijzen vooraleer ze het statuut van werkloze met bedrijfstoeslag kan opnemen. Als een sector dit vóór juli 2015 vastlegde in een CAO, kunnen werkneemsters al op 60-jarige leeftijd op SWT, mits dezelfde loopbaanvoorwaarden. Voor de mannen was de vereiste loopbaan in 2015 al vastgelegd op 40 jaar.

VAN 56 NAAR 58Iedere werknemer, man of vrouw, die een loopbaan van 40 jaar kan bewijzen, mocht tot nu toe al vanaf de leef-tijd van 56 jaar op SWT. Vooral mannen doen tot op van-daag veelvuldig een beroep op dit systeem, maar ook hier worden de regels strenger. Vanaf 2016 moeten werk-nemers namelijk minstens 58 jaar zijn om het SWT-stelsel te kunnen opnemen.

INDEXEREN EN HERWAARDERENDe aanvullende vergoedingen van de reeds lopende SWT-stelsels zullen nog enkele veranderingen ondergaan door de toepassing van het systeem van indexeren en/of herwaarderen.

Wat de indexatie betreft, voorspelt het Federaal Planbureau dat de volgende overschrijding van de spi-lindex door de afgevlakte gezondheidsindex zal plaats-vinden in juli 2016. In dat geval zou het bedrag van de bedrijfstoeslag in augustus 2016 geïndexeerd worden.

In het najaar nam de federale overheid met de taxshift een aantal initiatieven om de last op arbeid te verlagen. Om de deze maatregelen te financieren worden onder meer het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag en bepaalde eindeloopbaanmaatregelen vanaf 1 januari 2016 duurder.

Voor alle stelsels van werkloosheid met bedrijfstoeslag, die ten vroegste vanaf 1 januari 2016 ingaan én waarvan het ontslag na 15 oktober 2015 betekend werd, moeten er hogere RSZ-bijdragen betaald worden. Voor de pro-fitsector gaat het om een verhoging met 25%, voor de non-profitsector zelfs met 125%.

Meer info hierover op admb.be

BRUGPENSIOEN IN EEN NIEUW KLEEDJE

MAN VROUW

2015 40 jaar 31 jaar

2016 40 jaar 32 jaar

2017 40 jaar 33 jaar

2018 40 jaar 34 jaar

Page 20: Puur ADMB N°8 - Preventie (Maart 2016)

20

Of we het nu fijn vinden of niet, we zullen met zijn allen langer moeten werken.

Door de toenemende vergrijzing vragen steeds meer mensen zich af of ze wel

ooit zullen kunnen genieten van een welverdiend pensioen. En dan hebben ze

het niet alleen over de vrijetijd die het pensioen met zich meebrengt. De vrees

bestaat dat het basispensioen alleen maar zal krimpen. Zelf in een extra appeltje

voor de dorst voorzien en liefst zo vroeg mogelijk, lijkt dé boodschap. Puur ADMB

vroeg aan enkele zelfstandige ondernemers van verschillende generaties hoe zij

voorzien in een zorgeloos pensioen.

SPAARPOTJE VOOR DE OUDE DAG

Page 21: Puur ADMB N°8 - Preventie (Maart 2016)

PUUR ADMB UW HR-MAGAZINE 21

Zelfstandige ondernemers uit diverse sectoren en van verschillende generaties. Maar hun visie op het pensioenstelsel is allesbehalve uit-eenlopend. De eensgezindheid is zelfs groot, het vertrouwen in hét sys-teem des te kleiner. “Ik vrees dat het huidige pensioensysteem moeite zal hebben om te overleven. We moeten allemaal langer werken voor een steeds kleiner basis- pensioen.” Aan het woord is Cédric Dupont, 38 jaar en zaakvoerder van een bedrijf onder meer gespeci-aliseerd in energieaudits. Zelf is hij

steeds meer voorstander van een privaat pensioenstelsel, waarbij iedereen kiest hoe hij zijn eigen pen-sioen opbouwt. “Daarom voorzien wij geen groepsverzekeringen voor onze medewerkers. We geven hen het maximale brutoloon en laten hen zelf beslissen hoe ze hun geld beheren. De werkgever hoeft zich daar niet mee bezig te houden. Dat is eigenlijk de taak van de overheid en van de werknemer zelf, vind ik.”

ZORGEN VOOR LATER

Ook Peter Fockenier staat op zijn 51ste al eens vaker stil bij het pen-sioenstelsel. “Het mag dan wel de taak van de overheid zijn om het pensioen te vrijwaren, ik reken er alvast niet te veel meer op. Ik doe al jaren aan pensioensparen, zowel privé als met mijn vennootschap. Nu mijn zoon in mijn voetsporen treedt, raad ik hem aan om nu al hetzelfde te doen.” Nochtans ligt Alexander Fockenier, die mee stapte in het schilder- en decoratiebedrijf van zijn vader, nog lang niet wakker van zijn pensioen. Als 22-jarige is dat letterlijk een ver-van-zijn-bedshow. “Ik denk echt nog niet aan later. Als startende ondernemer heb ik

uiteraard het geluk dat ik nog even kan samenwerken met mijn vader. Voorlopig mag ik de papiermolen aan hem overlaten, zodat ik ruim de tijd krijg om te groeien in mijn vak. Maar ik geef toe dat ik weinig afweet van de financiële kant, ook op school leren we hier weinig over. Een les in sociale zekerheid en pen-sioenregeling zou nochtans nuttig zijn.”

De Brugse ingenieur-architect Gino Debruyne staat op zijn 58ste al iets dichter bij de pensioenleeftijd. Toch is hij nog lang niet van plan om met pensioen te gaan. “Ik wil zeker nog 10 jaar werken. Niet omdat het moet, maar omdat ik het wil. Ik ben gepassioneerd bezig met mijn vak en merk hetzelfde bij mijn mede-werkers. De meesten willen ook op zelfstandige basis blijven wer-ken, misschien wel eigen aan ons beroep. Voor de enkelingen die wel in dienst zijn, heb ik wel een groeps-verzekering voorzien in hun loonpak-ket. Maar die zie ik hoofdzakelijk als een alternatieve vergoeding, niet als een keuze in het kader van de hele pensioenproblematiek of om mensen langer aan boord te kun-nen houden. Ik motiveer mijn team graag met andere dingen.” (lacht)

UITGEPUURD

“Ons pensioen regelen, is gewoon een essentieel

onderdeel van het hele takenpakket van een

startende ondernemer.”

Page 22: Puur ADMB N°8 - Preventie (Maart 2016)

22

“Veel mensen staan pas stil bij hun pensioen eens

ze de 40 zijn gepasseerd en kinderen hebben.”

“We spekken beter zelf ons pensioenpotje en starten hier

best zo vroeg mogelijk mee!”

IdentikitNaam: Cédric Dupont (38)Bedrijf: Corepro sprl - energie audits, verwarming & sanitair (Charleroi)

IdentikitNaam: Peter (51) en Alexander (22) FockenierBedrijf: Intalex - schilder- en decoratiewerken (Uitkerke)

IdentikitNaam: Gino Debruyne (58)Bedrijf: Gino Debruyne en architecten (Brugge)

RISICO’S SPREIDEN

Zelfstandig of werknemer, deze onder-nemers zijn er alvast van overtuigd dat iedereen best zijn eigen pensioen-potje spekt. Met een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ), een groepsverzekering, privé-pen-sioensparen ... Het is bij de meesten duidelijk een ‘en-enverhaal’. “Ik neem alvast geen risico’s en leg niet al mijn eieren in dezelfde mand. Ik koos voor het sociaal VAPZ én een groepsverzekering, maar inves-teer evengoed in immobiliën. Wat ook in functie van later is uiteraard”, laat Cédric Dupont weten. Want de levensstandaard behouden eens men met pensioen gaat, lijkt alvast de grootste motivatie om te sparen. “Ik ben er helemaal niet van overtuigd dat we als gepensioneerde minder kosten hebben en het dus met min-der kunnen stellen. Integendeel. Wie meer vrijetijd heeft, spendeert meer geld. De kinderen mogen dan al het huis uit zijn, ik vrees dat het leven dan echt niet goedkoper wordt”, oppert Peter Fockenier. “Ik heb eigenlijk geen idee wat een maand kost. Ik vraag me af of ik de rekening eens zou durven maken. Tot op vandaag laat ik dat over aan mijn vrouw”, voegt Gino Debruyne er aan toe.

Volgens cijfers van ADMB Verzekeringen maken mensen nu gemiddeld 75% kans om 80 jaar te worden. Willen we vanaf ons 65ste elke maand € 1.000 extra op zak hebben, moeten we tegen dan maar liefst € 167.000 bij mekaar gespaard hebben. Cijfers waar iedereen serieus van schrikt. “Nu ik dit hoor, moet ik dit toch maar eens aan mijn leeftijdsgenoten vertel-len”, stelt Alexander Fockenier. “De meeste vrienden hebben een vaste job in dienstverband. Ik vermoed dat ze nauwelijks weten wat een groeps-verzekering precies inhoudt en welk budget de werkgever bij mekaar kan sparen voor hun pensioen. Maar met deze cijfers in gedachten, kunnen we er duidelijk niet vroeg genoeg aan beginnen.”

Sociaal Vrij Aanvullend Pensioen

Als zelfstandige is extra bescherming al lang geen overbodige luxe meer. Met het Sociaal Vrij Aanvullend Pensioen optimaliseren zelfstandi-gen bovendien hun fiscaliteit en sociale bijdragen. Ontdek alles wat u moet weten hierover op zenito.be en admb.be/verzekeringen.

Page 23: Puur ADMB N°8 - Preventie (Maart 2016)

PUUR ADMB UW HR-MAGAZINE 23

Een verwittigd man...

PUNCTUEEL

De ene inspectie is de andere niet

Sociale inspectie mag dan al een koepelbe-grip zijn, er bestaat geen geïntegreerde so-ciale inspectiedienst. Er zijn tientallen soorten sociale controles. Als u dus verwittigd wordt dat een sociaal inspecteur zal langskomen, is het raadzaam na te gaan om welk soort controle het precies gaat. Een sociaal inspecteur is alvast verplicht zich kenbaar te maken.

Stukken toevoegen

De wet voorziet dat elke ondervraagde stukken kan toevoegen aan het verhoor. Dat kan gaan om foto’s van een arbeidsongeval, een standpunt over een samenwerking met een onderaannemer, enz. Vaak kunnen deze stukken voor een belangrijke nuance zorgen.

Laat u vertegenwoordigen

Het is belangrijk iemand met kennis van zaken aan te duiden die bij een controle de onderneming kan vertegenwoordigen. Dat kan de hoofdboekhouder zijn of de personeelsdirecteur.

Regelmatig meer nuttige tips ontvangen?Abonneer u op onze nieuwsbrief ADMB Actua via admb.be/inschrijven

Check double check

Besef dat u baas bent over uw eigen verklaring. Het proces-verbaal van verhoor kan als bewijs gebruikt worden, dus elke letter is van belang. Goed nalezen en een kopie vragen is de boodschap.

Mise en place

Een sociaal inspecteur wipt nu en dan onverwacht binnen (een razzia is dus toegelaten). Meestal kondigt hij zijn komst echter enkele dagen vooraf aan. Zo hebben werkgevers de tijd om zich voor te bereiden en de gevraagde documenten door te nemen. Een grondige voorbereiding is in dit geval goud waard.

Werkgevers hebben tal van verplichtingen in hun relatie met hun werknemers, de overheid en derden. Niet alleen de medewerkers en de vakbonden helpen hen hier nu en dan aan herinneren. Vroeg of laat komt ook een sociaal inspecteur langs en dat is niet alleen voor een kop koffie. Wie niet in orde is met de sociale wetgeving, riskeert sancties. Bereid u voor en vermijd boetes met onze tips!

Page 24: Puur ADMB N°8 - Preventie (Maart 2016)

OPLEIDINGEN

24

Opleidingen Sociale Update

Waarom?Als personeelsverantwoordelijke volgt u de actualiteit op de voet. Zelfs als aangekondigde maatregelen nog niet in definitieve wetteksten zijn vertaald, moet u zich al kunnen voorbereiden. De opleiding ‘Sociale Update’ van ADMB is een must voor wie een paar stappen voor wil zijn.

Wat, waar & wanneer?We behandelen de nieuwe bepalingen over het sociaal overleg en lichten ook de toekomstige verplichtingen voor ondernemingen toe. Daarnaast halen we telkens enkele algemene vraagstukken en uitdagingen aan in uw relatie met medewerkers.

✔ Brugge dinsdag, 15 maart 2016✔ Grobbendonk

maandag, 21 maart 2016✔ Hasselt

dinsdag, 29 maart 2016✔ Erpent dinsdag, 19 april 2016✔ Nijvel

donderdag, 21 april 2016✔ Sint-Niklaas

maandag, 13 juni 2016✔ Grobbendonk

dinsdag, 21 juni 2016 ✔ Brugge

donderdag, 23 juni 2016

Van 11u tot 13u update, aansluitend broodjeslunch

Inschrijven?admb.be/opleidingen

Prijs€ 155 per persoon (€ 220 voor wie geen klant is bij ADMB)

8,2/10SOCIALE UPDATE

De voorbije Sociale Update kregen van de deelnemers een quotering van 8,2 op tien, een positieve beoordeling dus!

Iedereen hoorde al wel eens over grensoverschrijdend gedrag, maar wat dit precies inhoudt, is vaak minder duidelijk. Vast staat dat bij dergelijk gedrag de fysieke en psychische integriteit van een persoon wordt aangetast. Dat kan op zijn beurt lichamelijke en psychische problemen veroorzaken.

Werkgevers die geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op de werkvloer willen voorkomen, kunnen

hierrond een beleid uitstippelen. Naast preventie bestaan er ook maatregelen om dergelijk gedrag aan te pakken, als het zich toch voordoet. Provikmo kan hierbij helpen en biedt opleidingen op maat aan. Raadpleeg alvast de infodocumenten en folders over psychosociale risico’s op onze website.

Opleidingen Omgaan met grensoverschrijdend gedrag

meer info op provikmo.be/aanbod/risicobeheersing

Page 25: Puur ADMB N°8 - Preventie (Maart 2016)

PUUR ADMB UW HR-MAGAZINE 25

Steven Vynckier · zaakvoerder Spot IT · network & security layer

Cybercriminaliteit is booming. Met de toenemende interesse in clouddiensten zoals Office365 en Dropbox, en de opmars van het Internet of things (waarbij we ook alle machines met elkaar en het internet gaan koppelen) zal computercriminaliteit alleen maar toenemen. Er zijn heel wat redenen waarom er wordt gehackt. Vaak gaat het om spionage of het illegaal kopiëren van software, maar meestal gaat het om afpersing en geld. Hackers kunnen op heel uiteenlopende manieren te werk gaan. Zo zijn er hackers die vanuit China tools proberen te installeren via zogenoemde phishingmails. Soms wordt een poetsploeg omgekocht om een device in het netwerk in te pluggen, soms werken cybercriminelen samen met ‘gewone’ criminelen om in te breken en toegang tot een netwerk te krijgen.Hackers hebben het niet alleen op bedrijven gemunt, iedereen kan getroffen worden. Doordat we via sociale media zoveel informatie vrijgeven over onszelf maken we het de hackers alleen maar makkelijker. Aan persoonlijke bedreigingen gaat vaak social engineering vooraf, waarbij de hackers een vertrouwensband opbouwen om die daarna schaamteloos te misbruiken.Gemiddeld duurt het 229 dagen vooraleer een bedrijf merkt dat het werd gehackt. Meestal is het een externe IT-partner die hen hierop wijst. Om digitaal in te breken bij een bedrijf, hacken cybercriminelen in veel gevallen een eindgebruiker. Eindgebruikers worden dan ook beschouwd als de weakest link. Extra aandacht voor en opleidingen rond veilig computergebruik (Security Awareness Training) zijn geen overbodige luxe, integendeel. Zo maken we van zwakke schakels juist sterke, die snel reageren bij onregelmatigheden. Een Europese richtlijn, die normaal dit jaar Belgische wetgeving wordt, stipuleert dat als iemand zijn gegevens online vindt en deze kan relateren aan een gekende hack bij een bepaald bedrijf, hij dat bedrijf voor de rechtbank kan dagen. Bedrijven riskeren zo serieuze boetes (tot 2% van hun globale omzet). Begrijpelijk dat meer en meer bedrijven hun veiligheidsgezondheid grondig laten onderzoeken door een specialist …

INZICHT

“Gemiddeld duurt het 229 dagen vooraleer een bedrijf merkt dat het werd gehackt.”

Hack de dief!

Page 26: Puur ADMB N°8 - Preventie (Maart 2016)

26

Gezinsbijslag Barematabellen vanaf 1/7/2015 in toepassing van de Algemene Kinderbijslagwet (AKBW)

I. BASISKINDERBIJSLAGEN

1. Gewone kinderbijslag (art. 40)

1ste kind 2de kind 3de kind en volgende 90,28 167,05 249,41

2. Wezen (1) (art. 50 bis)

per weeskind 346,82

3. Forfaitaire kinderbijslag kinderen geplaast bij particulier

per geplaatst kind 60,58

4. Toeslag kinderen invalide werknemers(2)(art. 50 ter)

1ste kind 2de kind 3de kind* 3de kind** 98,88 28,49 22,97 5,00*3de kind en elk van de volgende opgevoed in een éénoudergezin**3de kind en elk van de volgende

5. Toeslag kinderen werklozen (art. 42 bis)

van meer dan 6 maanden en gepensioneerden(2)

1ste kind 2de kind 3de kind* 3de kind** 45,96 28,49 22,97 5,00*3de kind en elk van de volgende opgevoed in een éénoudergezin**3de kind en elk van de volgende

6. Toeslag kinderen opgevoed in eenoudergezin (3) (art. 41)

1ste kind 2de kind 3de kind en volgende 45,96 28,49 22,97

II. SUPPLEMENTEN

1. Bijkomende bijslag gehandicapte kinderen < 21 j (art. 47)

Oude regeling zelfredzaamheidsgraad 0 - 3 punten 406,16 zelfredzaamheidsgraad 4 - 6 punten 444,59 zelfredzaamheidsgraad 7 - 9 punten 475,27

Nieuw systeem minstens 4 punten in de 1ste pijler en < dan 6 punten over de drie pijlers 79,17 6 - 8 punten over de drie pijlers en < dan 4 punten in de 1ste pijler 105,44 6 - 8 punten over de drie pijlers en ten minste 4 punten in de 1ste pijler 406,16 9 - 11 punten over de drie pijlers en minder dan 4 punten in de 1ste pijler 246,05 9 - 11 punten in de drie pijlers en ten minste 4 punten in de 1ste pijler 406,16 12 - 14 punten over de drie pijlers 406,16 15 - 17 punten over de drie pijlers 461,83 18 - 20 punten over de drie pijlers 494,81 + 20 punten over de drie pijlers 527,80

(1) Het weeskind waarvan de overlevende ouder hertrouwd is of een huishouden vormt, geniet van de gewone kinderbijslag. / (2) Deze rechthebbenden moeten de hoedanig-heid hebben van ‘rechthebbende met personen ten laste’, zoniet wordt de gewone kinderbijslag (zie I,1) betaald. / (3) Het maandelijks bruto inkomen mag het toegelaten grensbedrag niet overschrijden (zie grensbedragen V) (4) De jaarlijkse bijslag wordt uitbe-taald samen met de bijslag voor de maand juli (begin augustus).

2. LEEFTIJDSBIJSLAGEN 1ste kind gewone schaal (niet getroffen door een aandoening)

kind 6-11j kind 12-17j kind 18-24j 15,73 23,95 27,60 andere kinderen (ook kinderen met een aandoening)

kind 6-11j kind 12-17j kind 18-24j 31,36 47,92 60,93 gehandicapten die vóór 1 juli 1966 geboren zijn

rechtgevende van 1ste rang zonder supplement voor éénoudergezin 52,89

andere rechtgevende 60,93

3. JAARLIJKSE BIJSLAG (4)

A B kind 0 t.e.m. 5 jaar 27,60 20,00 kind 6 t.e.m. 11 jaar 58,59 43,00 kind 12 t.e.m. 17 jaar 82,02 60,00 kind 18 t.e.m. 24 jaar 110,42 80,00A = gezinnen met art.50bis, 50ter, 42bis, art.41 of art.47B = overige gezinnen (art. 40)

III. KRAAMGELD

1ste geboorte 1.223,112de geboorte 920,25elk kind uit een meerlingenzwangerschap 1.223,11Het kraamgeld kan worden aangevraagd vanaf de zesde maand zwangerschap en de uitbetaling ervan kan bekomen worden twee maanden voor de vermoedelijke geboortedatum.

IV. ADOPTIEPREMIE 1.223,11

V. GRENSBEDRAGEN VOOR DE INKOMSTEN OF SOC UITKERINGEN

1.GRENSBEDRAG VOOR HET RECHTGEVEND KINDBedrag van het loon of de sociale uitkering op maandbasis waar-boven de betrokken rechtgevenden niet langer rechthebben op kinderbijslag 520,08Zijn betrokken: - de jongere met een leerovereenkomst; - de werkzoekende die een winstgevende activiteit uitoefent of een

sociale uitkering ontvangt; - de rechtgevende die niet langer onderworpen is aan de leer-

plicht en één van de types van secundair onderwijs met beperkt leerplan volgt die georganiseerd worden volgens de door de gemeenschappen bepaalde normen en daarnaast een winstge-vende activiteit uitoefent of een sociale uitkering ontvangt;

- de student die een bezoldigde stage verricht waarvan het vol-brengen een voorwaarde is tot het verkrijgen van een wettelijk gereglementeerd diploma, getuigschrift of brevet.

2. GRENSBEDRAGEN VOOR DE RECHTHEBBENDETotaal bruto maandbedrag van de vervangingsinkomsten en de inkomsten uit werk (toegelaten activiteit en/of activiteit van de echtgenoot of partner) waarboven geen toeslag verleend wordt voor een gezin met rechthebbende die invalide is, (brug)gepen-sioneerd, langer dan 6 maanden werkloos, werkhervatter is, een faillissementsuitkering ontvangt of voor een éénoudergezin, als:- rechthebbende/bijslagtrekkende woont alleen met kind 2.338,47- rechthebbende en partner wonen samen met kind 2.414,54

CIJFERS KINDERBIJSLAG

meer nuttige cijfers

vindt u op admb.be

Page 27: Puur ADMB N°8 - Preventie (Maart 2016)

ADRESSEN

STAD ADRESSOCIAAL BUREAU

KINDERBIJSLAG PROVIKMO ZENITO VERZEKERINGEN

Antwerpen

2000 Antwerpen Oudeleeuwenrui 25 03 213 92 80

050 47 41 11

* 03 213 92 79

Bataviastraat 11 03 204 70 60

2440 Geel Diestseweg 7 014 57 89 00

Diestseweg 63 014 44 35 89

2200 Herentals Belgiëlaan 52A 014 22 37 33 * 014 84 93 06

Atealaan 65 bus 3 014 84 94 90

2500 Lier Kruisbogenhofstraat 23-27 03 488 43 61 * 03 491 85 90

2800 Mechelen Oude Brusselsestraat 8 015 41 10 47 *

2870 Puurs Rijksweg 9 03 866 12 26 * 03 886 03 56 03 860 25 59

2300 Turnhout De Merodelei 236 014 42 17 62 *

2260 Westerlo de Merodedreef 100 014 54 61 34 * 014 44 35 87

Henegouwen6000 Charleroi Rue Emile Tumelaire 69

02 250 00 20071 31 34 82

7700 Moeskroen Gustave Fachedreef 3 bus 1 056 48 18 18

Limburg3500 Hasselt Maastrichtersteenweg 254 011 26 30 30

050 47 41 11011 26 31 71 011 26 31 80

3900 Overpelt Leopoldlaan 55 011 65 24 81

Luik4700 Eupen Aachenerstrasse 7

02 250 00 20087 59 35 20

4432 Liège (Alleur) Rue Mabîme 58 042 22 16 55

Namen5101 Namur (Erpent) Pl. des Jardins de Baseilles 4 bus 21 081 24 39 40

02 250 00 20* 081 73 27 93

Pl. des Jardins de Baseilles 4 081 22 94 49

Oost- Vlaanderen

9300 Aalst Korte Keppestraat 9 bus 21 053 60 61 00

09 377 11 93

* 053 73 74 00

Dirk Martensstraat 67 053 78 09 96

9900 Eeklo Stationstraat 17 09 376 76 97 * 09 377 18 08

Lijnendraaierstraat 10 *

9000 Gent Nadine Crappéstraat 1 bus 101 09 235 49 23 * 09 235 49 61 09 235 49 49

9100 Sint-Niklaas Business Center d'Oude Fruitveiling - Gentse baan 66

03 760 13 70 * 03 238 18 38

9140 Elversele Nieuwe Steenweg 62 052 25 92 20

Vlaams-Brabant

1730 Asse Bloklaan 5 (Huize Stas)

02 250 00 20

* 02 453 01 69

1000 Brussel Koningsstraat 75 02 250 00 30 *

Willebroekkaai 37 * 02 212 22 30

3290 Diest M. Theysstraat 81 013 31 32 34 *

1500 Halle Vanden Eeckhoudtstraat 13 bus 1 02 360 31 83 *

3000 Leuven Diestsevest 82 016 22 45 95 * 016 24 41 00

Tessenstraat 3 016 31 09 70

3090 Overijse Gebrs. Danhieuxstraat 6 02 687 63 30

3300 Tienen Goossensvest 42 016 81 24 45 *

Waals-Brabant 1301 Bièrges Rue de Champles 70 bus 2 010 49 50 70 02 250 00 20

West-Vlaanderen

8000 Brugge Sint-Clarastraat 48 050 47 44 01

050 47 41 11

* 050 47 44 84

’t Zand 20 050 47 44 84

8200 Brugge Jan Breydellaan 107 050 47 49 29 050 47 49 47

Dirk Martensstraat 26 bus 1 050 47 47 47

8600 Diksmuide Gasthuisstraat 1 051 50 23 54 * 051 50 04 01

8300 Knokke Elizabetlaan 209 050 55 29 88

8400 Oostende Wapenplein 10 059 55 19 20 * 059 56 87 56

8800 Roeselare Ovenstraat 5 051 26 06 00

Arme-Klarenstraat 55 051 22 01 92

Ovenstraat 37 051 26 90 60

8820 Torhout Zuidstraat 18 050 22 08 96 * 050 21 66 30

8630 Veurne Lindendreef 9 058 31 07 50 * 058 31 57 27

Duinkerkestraat 17 058 29 69 40

8970 Poperinge Burgemeester Bertenplein 10 057 33 36 20

056 26 42 50

*

8500 Kortrijk Koning Leopold I-straat 18 056 23 94 60 * 056 32 46 10

Reepkaai 4 056 63 64 21

8900 Ieper Mk. Fochlaan 34 057 21 83 73 * 057 22 86 67 057 22 86 86

8870 Izegem B. Vandenbogaerdelaan 72 051 33 63 72 *

al onze kantoren

vindt u op admb.be

* Loketservice

Page 28: Puur ADMB N°8 - Preventie (Maart 2016)

Goesting in een uitdagende job?Groep ADMB is op zoek naar 30 enthousiaste nieuwe collega’s!

Word jij onze nieuwe collega?

Wie we zijn1.300 ADMB-medewerkers ondersteunen dagelijks het personeelsbeleid van vele tien- duizenden ondernemers en organisaties. Aan deze klanten bieden we op elk moment het gepaste HR-dienstenpakket: van opstart tot loonadministratie, van rekrutering tot preventie, van kinderbijslag over verzekeringen tot HR-advies. In dialoog met onze klanten pakken we hun hr-uitdagingen aan van van-daag en morgen. Zo maken we samen werk van een succesvolle toekomst.

Momenteel zijn we op zoek naar enthousiaste m/v’s voor de volgende jobs …

Meer info en solliciteren via www.admb.jobs

IT

Unitmanager (Brugge)

Systeembeheerder Citrix (Brugge)

Java-analisten (Brugge)

Preventie en welzijn

(Kandidaat-)Arbeidsgeneesheer (diverse regio’s)

Preventieadviseur Ergonomie (as Gent – Brussel)

Preventieadviseur / Ingenieur Bedrijfshygiëne

(Oost-Vlaanderen)

Coördinator documentatiedienst (Brugge)

Medewerker documentatiedienst (Brugge)

(Adjunct-) Centrumcoördinator

Management Potential (Brugge)

Sales

Kmo-adviseurs

(regio Limbrug en regio Vlaams-Brabant)

Accountmanagers Verzekeringen B2B

(regio Oost-Vlaanderen en regio Vlaams-Brabant )

Accountmanagers (regio Antwerpen)

HR, finance en legal

Payrollconsulenten (diverse regio’s)

Verzekeringsconsulenten (diverse regio’s)

Begeleider startende werkgevers (Hasselt)

Administratief medewerkers

Kinderbijslagfonds

Talent recruiter Techniek en Industrie

(Brugge/Gent)

Jurist (Bierges)

Unitmanager verzekeringen

(Mouscron) Erke

nd

we

rvin

gs-

en

se

lec

tieb

ure

au

VG

.28/

U, B

-AA

1100

9 &

W.IN

T/R

S/SO

. - li

d F

ed

erg

on

PB- PP B-BELGIE(N) - BELGIQUE

8599UW HR-MAGAZINE

puurNUMMER 8· 3E JAARGANGDRIEMAANDELIJKS MAGAZINE

ADMB HR-PARTNER· SINT-CLARASTRAAT 48· 8000 BRUGGEAFGIFTEKANTOOR GENT X· P 409699

Waarom kiezen voor een job bij Groep ADMB?Bij Groep ADMB kom je in een mensgerichte omgeving terecht. Vanuit een duidelijke toekomstvisie streeft onze groeiende groep naar een kwalitatieve dienstverlening op mensenmaat.Kom je ons team versterken, dan mag je rekenen op een gevarieerde jobinhoud, waarbij hechte samenwerking over de grenzen van teams heen centraal staat. Je kiest voor een uitdagende job in een professionele werkom-geving met voldoende ruimte om jezelf verder te ontwikkelen. We voorzien een competitief salarispakket – met onder meer maaltijdcheques en een groeps- en hospitalisatieverzekering.