Pure Child Nov-Dec 2013

36
1 Homeopathie voor kinderen NLP voor uw kind? Kleuren in de lucht Vandana Shiva Gevoelskinderen PURE CHILD DIGITAAL MAGAZINE VOOR DE KINDEREN VAN NU! JAARGANG 3 NUMMER 5

description

Digitaal Nederlandstalig magazine voor de kinderen (en ouders) van nu.

Transcript of Pure Child Nov-Dec 2013

Page 1: Pure Child Nov-Dec 2013

1

Homeopathie voor kinderenNLP voor uw kind? Kleuren in de luchtVandana Shiva Gevoelskinderen

PURE CHILDDIGITAAL MAGAZINE VOOR DE KINDEREN VAN NU! JAARGANG 3 NUMMER 5

Page 2: Pure Child Nov-Dec 2013

2

Wie is Vandana Shiva?Op 17 september 2013 had ik het genoegen een lezing bij te wonen van Vandana Shiva over “de macht van biodiversiteit “ te Gent.Vandana Shiva is Indische wetenschapster en activiste en bracht op uitnodiging van denktank Oikos een begeesterend pleidooi voor meer voedselsoevereiniteit, onder de titel 'De toekomst van ons voedsel'. Wat voor mij, als voorzitster van de Pure Food For Children Foundation een zeer belangrijk item is voor een gezonde toekomst van onze kinderen. Hieronder hernemen wij een stuk tekst zoals die verschenen is op dewereldmorgen.be(*) Shiva promoveerde in de kwantumfysica en verrichte jarenlang diepgaand onderzoek naar milieubeleid, wetenschap en technologie, en schreef meer dan twintig boeken. Daarnaast richtte Shiva verschillende organisaties op die lokale boeren ondersteunen en voedselsoevereiniteit en duurzame

landbouw bevorderen. Shiva roept op om kleine, onafhankelijke boeren te steunen en om ons te verzetten tegen multinationals die talrijke velden met ggo’s besmetten. Ze werd genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede en staat op de zevende plaats in de top-100 van de meest invloedrijke denkers volgens het Post Growth Institute (enrichlist.org).

Vandana Shiva gaat in tegen de logica van de

agro-industrie die zaden beschouwt als slechts

grondstoffen. Zaden zijn leven, zijn natuur, hebben geen gebreken, zij zijn een de kern van alle leven op

aarde.

De zaden zijn een deel van het leven en daar hoeven geen patenten opgelegd te worden. Ze zijn voor elke burger. Het is het recht dat mensen hebben om te kunnen leven. Zonder zaden geen natuur, geen leven. Shiva stelt dat zaaigoed niet herleid kan worden tot louter een grondstof.

Page 3: Pure Child Nov-Dec 2013

3

Zaden zijn levende organismen. Zaaigoed is de basis van het leven en is bijgevolg in een natuurlijke omgeving zeer divers.

Vandaag hebben de tien grootste agro-industriële bedrijven echter 90 procent van de mondiale markt in het zaaigoed in handen.

“Onder meer door de onrechtmatige toe-eigening

van het zaaigoed via patentering wordt deze

machtsconcentratie in de hand gewerkt. “

Cultuurhistorisch publiek erfgoed wordt hiermee eigendom van enkele aandeelhouders van de agro-industriële bedrijven.

Daarenboven ontwricht de genetisch-manipulerende biotechnologie de zaaddiversiteit die doorheen de eeuwen tot stand kwam door het verbouwen van allerlei gewassen door boeren, waarbij rekening gehouden moest worden met specifieke kenmerken van de meest diverse ecologische contexten.

Genen worden op die manier tot koopwaren gereduceerd. Deze benadering dient weliswaar commerciële belangen, maar schaadt tegelijkertijd de fundamentele integriteit van het leven door levende organismen terug te brengen tot louter hun bestanddelen en zich die vervolgens via patenten als privé-eigendom toe te eigenen. Deze gemanipuleerde zaden doen ook de toename van pesticides stijgen

waardoor er elk jaar nieuwe epidemie’s zijn. De boeren in India die gekozen hebben voor deze zaden, zijn in de ergste toestanden terecht gekomen waardoor vele van hen zelfmoord plegen. “Het is een oorlog tegen de

natuur. Het natuurlijk zaad is perfect. Het vraagt niet naar

pesticides. Het is een chemische oorlog in de

velden. “

Roundup(**), een pesticidemiddel zorgt voor geboorteafwijkingen en dieren gaan ervan dood. Wat voor goeds kan dit de mens brengen?

Eerder dan de landbouwproductiviteit uit te drukken in voedselopbrengst per hectare – wat het voedsel als een goed centraal stelt, dient de voedingswaarde per hectare in rekening gebracht te worden. Dit stelt immers de werkelijke productiviteit voor, terwijl de nadruk op de voedselopbrengst per hectare de steeds afnemende voedingswaarde van het monocultureel verbouwde voedsel verdoezelt.

Deze machtsconcentratie leidde de voorbij twee decennia tot het overheersen van een monocultuur in de voedselproductie. Terwijl in het verleden tienduizenden gewassen werden verbouwd, wordt 90 procent van het wereldwijde voedsel vandaag geproduceerd met slechts 120 verschillende soorten.

De monocultuur in de voedselproductie versterkt de monocultuur in het denken. Het agro-industriële systeem

Page 4: Pure Child Nov-Dec 2013

4

van voedselproductie is in wezen irrationeel op lange termijn, maar wordt ondertussen op korte termijn als enige mogelijke en na te streven productiewijze gepropageerd.

De industriële voedselproductie zorgt bijvoorbeeld voor 40 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, en kan slechts functioneren binnen een economisch systeem van onbetaalde kosten en enorme overheidssubsidiëring.Shiva pleit voor meer democratisch inspraak over welk zaaigoed door de boeren wordt gebruikt. Dit houdt een meer ecologische, lokale en rechtvaardige voedselproductie in. Het gaat immers niet enkel over het recht om vrij te beslissen welke zaden te gebruiken. Onlosmakelijk is daar ook het recht op voedsel aan verbonden. Volgens Shiva is de machtsconcentratie van de agro-industrie over de gebruikte zaden

daarom ook een fundamentele bedreiging van de voedselsoevereiniteit.Vrijheid van zaden, voedsel en maatschappij

“Shiva's pleidooi duidt niet enkel op het onlosmakelijk

verband tussen zeggenschap over het

gebruikte zaaigoed en de voedselsoevereiniteit. Aan de voedselsoevereiniteit is ook de maatschappelijke

vrijheid verbonden.”

Vooral op het Europese en internationale niveau is er sprake van een bestuur van, door en voor de industrie. Er wordt boven de hoofden van de burgers beslist, waarbij politici

Page 5: Pure Child Nov-Dec 2013

5

connectie ten opzichte van voeding. We zijn vervreemd

geraakt van onze voedselketen. Tijd is

belangrijker geworden dan voeding. Er moet opnieuw

respect komen voor voeding.”

Boeren hebben eigenlijk een roeping. Het gaat niet uitsluitend over productie maar liefde voor het vak. Vele boeren zijn door de monocultuur ook arm geworden, het is onnatuurlijk en alleen maar denken op korte termijn.

Wanneer als gevolg van de voedselsoevereiniteit meer lokaal wordt geproduceerd, wordt de macht van de agro-industriële bedrijven ingeperkt en is er plaats voor een meer directe democratie.

“Het is een keuze of we kiezen voor zuiver levend voedsel of voor toxisch

monotoon dood voedsel.”

Voedselsoevereiniteit kan de macht over de productie opnieuw dichter bij de burgers brengen en op die manier de democratie versterken. Daarnaast zorgt meer lokale productie ook voor een grotere biodiversiteit en wordt de duurzaamheid verhoogd door een beperktere afstand tussen producent en consument.

Of zoals Shiva het verwoordde: "Wat stelt de macht van vijf bedrijven nog voor indien wij onze verenigde

krachten bundelen met de macht van een 300.000-tal plantensoorten?"

We kiezen voor democratie waar je als mens een eigen keuze kan maken vanuit je eigen verantwoordelijkheid of we worden in de toekomst als slaven behandeld die moeten eten en werken voor wat de machtige industrie voor ons leven bepaald.

Laat ons samen bewust kiezen voor de toekomst van onze kinderen, voor de zuivere natuur die wij nodig hebben om een gezond en gelukkig leven te hebben.

Magdalena Troch Hoofdredactrice Pure Child Auteur “Gezond Groeien”

Voorzitster Pure Food for Children

Foundation vzw

Bron: Oikos(*)Uittreksel artikel: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/09/18/vandana-shiva-in-gent-de-macht-van-biodiversiteit

(**) Geproduceerd door biotech gigant Monsanto.

Page 6: Pure Child Nov-Dec 2013

6

PC: Je bent opgeleid in NLP door Richard Bandler himself. Wat was het beste wat je van de man hebt geleerd?

GG: Er is zo veel dat ik van Richard Bandler, de grondlegger van NLP geleerd heb, maar als uitschieter is er voor mij wel de uitspraak dat de hulpbronnen die iemand nodig heeft om te veranderen in die persoon aanwezig zijn. Vrij vertaald betekent dit dat iedereen het vermogen in zich heeft om zich rustig te voelen, krachtig, zelfverzekerd, energiek, … . Die overtuiging geeft mij de drive om te blijven doorgaan en te blijven zoeken naar oplossingen.

PC: Je bent coach. Wat is je meest in het oog springende succesverhaal?

GG: Laatst was een jonge vrouw bij me op coaching om te werken aan de gevolgen van seksueel misbruik die ze als kind had meegemaakt. Meer dan 20 jaar na die gebeurtenis domineerde die ervaring nog haar hele leven en had het haar huwelijk doen stranden.Het probleem zat hem er in dat ze die gebeurtenis nog steeds levendig voor zich zag. Met een heel krachtige NLP-techniek hebben we dat beeld aangepakt en doen verdwijnen. Ik ben bijna op een punt

gekomen dat niets mij nog verbaast, en toch ben ik regelmatig zelf nog enorm onder de indruk.

PC: Hoe zou je bijvoorbeeld kinderen kunnen helpen met een allergieprobleem?

GG: Met een NLP bril kijkend naar allergie, ga je er van uit dat in veel gevallen een allergie een onbewust patroon is, wat ooit is ontstaan toen iemand daadwerkelijk iets lichaamsvreemd heeft binnen gekregen (bv. stof) en het lichaam heeft gereageerd om dat goedje zo snel mogelijk terug uit te scheiden (door te niezen, tranende ogen, …). Eens een dergelijke ervaring bestaat, kan het zijn dat het lichaam op dezelfde manier gaat reageren wanneer het weer iets gelijkaardig binnen krijgt, zelfs al is het eigenlijk onschadelijk (bv. graspollen).Binnen NLP is er een krachtige techniek om die conditionering van je afweersysteem terug in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. Zo kan je allergische reacties op bv. stuifmeel, wol, … aanpakken. Tijdens een NLP-opleiding die ik gaf, heeft er iemand de techniek gebruikt om haar

Een interview met NLP coach Gert GoversPU

RE C

HIL

D 5

NO

VEM

BER

2013

NLP voor kinderen?

Page 7: Pure Child Nov-Dec 2013

7

aardappelintolerantie succesvol aan te pakken.Net als alle NLP-technieken is deze techniek ook prima toe te passen op kinderen.

PC: Zijn er ook NLP toepassingen voor pesten op school?

GG: Kinderen die gepest worden kan je met NLP helpen om bv. een slecht gevoel dat ze krijgen te stoppen en te neutraliseren. Je kan ze met andere technieken helpen om negatieve gedachtegangen die ze hebben ten gevolge van het pesten te stoppen en om te buigen. Je kan ze helpen zich terug sterk te voelen en terug vol vertrouwen in het leven te staan.Al deze technieken kunnen kinderen helpen om weerbaarder te zijn tijdens de periode waarin ze gepest worden. Daarnaast kan je met NLP kinderen helpen zich veel sneller terug goed in hun vel te voelen eens het pesten achter de rug is.Ook met “de pesters” kan je met NLP aan de slag gaan en zo meer rust laten vinden bij zichzelf, zodat het verlangen om anderen te gaan lastig vallen verdwijnt.

PC: NLP voor kinderen werkt beter als ook de ouders mee gecoacht worden. Ben je het hier me eens?

GG: NLP technieken werken even goed ongeacht of je ouders betrekt of niet. Alleen dien je twee zaken te bewaken.Enerzijds is het goed dat ouders betrokken worden in het coaching-proces, zodat ze weten wat er gebeurt. NLP-technieken zijn zo krachtig dat ze in staat zijn heel snel voor verandering te zorgen, zelfs in situaties waar vaak aangenomen wordt dat verandering onmogelijk is of op

zijn minst toch lang zal duren. Als je dan ouders niet betrekt in het proces, is de kans reëel dat ze moeite hebben om de resultaten te aanvaarden en bestaat de kans dat ze zelfs het effect (deels) teniet doen door tegen het kind zaken te zeggen als “dit kan niet”. Vaak zal het kind dan zelf ook gaan twijfelen en wordt het effect van de NLP techniek dus (deels) teniet gedaan.

Daarnaast is het zo dat hoe goed we als ouders ook ons best doen, we soms zaken doen die contraproductief zijn. Zo kan bv. ons taalgebruik alleen al zorgen dat bepaalde problemen zich blijven manifesteren. Door de ouders mee te coachen kan een begeleider zorgen dat het kind een optimale ondersteuning krijgt. Help je de ouders niet, dan blijft hun onbewuste invloed bestaan en kan je wederom het effect van de NLP technieken deels of volledig neutraliseren.

PC: Hoe zou je NLP kunnen toepassen in de school. Heb je enkele praktische tips?

GG: Door de juiste taalpatronen en NLP technieken en inzichten toe te passen versnel je de leerervaring en maak je ze intenser, waardoor hetgeen wat aangeleerd wordt veel beter onthouden wordt.Een van de taalpatronen om zeker te vermijden is het gebruik van het woordje “niet”. Zorg er in de klas (maar eigenlijk overal) voor dat je alleen praat in termen van wat je wel wenst. Het woord “niet” zit zo in ons taalgebruik verankerd dat we het vaak gebruiken zonder het te beseffen. Het vestigt echter de aandacht op wat we niet willen en geeft geen duidelijkheid over wat we dan wel willen…

PURE

CH

ILD

5 n

ovem

ber 2

013

Page 8: Pure Child Nov-Dec 2013

8

“Daarnaast kan je met NLP kinderen helpen zich veel sneller terug goed in hun vel te voelen eens het pesten achter de rug is. “Gert Govers

Door het NLP proces “ankeren” toe te passen, kan je gemoedstoestanden in de klas ankeren aan een bepaalde plek in de klas, een specifiek beeld of een bepaalde klank. Door die plekken, beelden en/of geluiden te gebruiken, roep je deze gemoedstoestand op en krijg je als leraar de klas sneller rustig, geboeid, ontspannen, …

Door metaforen te gebruiken kan je heel veel leerervaringen overbrengen in een verhaalvorm en vaak blijven die veel beter in het geheugen hangen omdat er een veel rijkere ervaring aan vast hangt voor het kind.Om de ware kracht van NLP te gebruiken in de school is het wel nodig om een goede NLP-opleiding gevolgd te hebben.

Eens je die kennis op zak hebt, weet je namelijk wat de achterliggende processen zijn, die maken dat wat je doet zo ondersteunend werkt.

Met voldoende NLP-kennis op zak kan je namelijk snel spellingsproblemen oplossen, kan je dyslexie doeltreffender aanpakken en kan je al die kennis gebruiken voor versneld leren, zonder NLP zelfs bij naam te hoeven noemen.

Rudy Van Dammecopyright 2013-2014 Pure Child

Gert Govers is te bereiken via www.adiante.be

Volledig video-interview met Gert: KLIK HIER

Page 9: Pure Child Nov-Dec 2013

9

Recent onderzoek lijkt aan te tonen dat bij tot 85% van de kinderen met chronische buikpijn de symptomen na hypnotherapie verdwijnen, zo zegt United European Gastroenterology (UEG).Chronische buikpijn komt voor bij veel kinderen en jongeren.

Ontspannende beeldenBij hypnotherapie wordt een milde hypnotische staat opgeroepen. De patiënt wordt dan verteld hoe zijn darmen werken en hoe hij ontspannende beelden kan oproepen die hij kan associëren met een normale darmfunctie.

"Uit ons onderzoek, waarbij een patiëntengroep die op de darm gerichte hypnotherapie kreeg werd vergeleken met een groep die een standaard medische behandeling onderging, blijkt dat de eerstgenoemde therapie beter werkt dan de tweede", vertelt professor Marc Benninga van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Dat geldt voor pijnverlichting, maar ook voor de duurzaamheid van de behandeling. Na vijf jaar bleek 68 pct van de hypnotherapie-groep geen darmklachten meer te hebben, tegen 20 pct van de groep met standaardbehandeling

Nieuw bij kinderenHypnotherapie werd eerder al toegepast bij volwassenen, maar is nieuw bij kinderen.Enkele jaren geleden bleef Frederik na een aanval van acute diarree pijn hebben in de onderbuik. Hij werd van de ene maag-darmspecialist naar de andere doorverwezen, maar niemand vond iets. Eerst was er twijfel, maar toen stelde Frederik zich open voor hypnose. "Dat moet wel. Als je er zelf niet in gelooft dan heeft het geen zin om er aan te beginnen."

De eerste zes sessies leerde Frederik zijn eigen brein te controleren. De zenuwbaan van zijn buik naar de hersenen was te veel geprikkeld. Via hypnotherapie kan hij dat de baas. Als hij nu buikpijn heeft, gaat hij zitten, maakt zijn hoofd leeg. De pijn wordt zo controleerbaar en de angst ervoor is nu verdwenen. De pijn zelf

Hypnose techniek kan helpen bij buikpijn.

Hypnose helpt jouw kind.

PURE

CH

ILD

5 n

ovem

ber 2

013

Page 10: Pure Child Nov-Dec 2013

10

KOKEN MET EN VOOR KINDEREN

SPELENDERWIJS GEZOND

Ik was blij verrast dat ook in de gewone media aan bewustwording wordt gedaan over ons hedendaagse

voeding en kinderen. In een groene stadsloft in Antwerpen worden sinds kort ‘healthy cooking classes’ georganiseerd voor kinderen vanaf drie jaar. “Omdat je nooit vroeg genoeg kunt beginnen met gezond eten.” Is hun leuze. (MT)Anati Rakocz is de bezielerster van het huis. “ Habaita “. Na de geboorte van haar zoontje, nu vier, en dochtertje anderhalf jaar oud, ging ze op op zoek naar creatieve plekken voor kinderen. Uit eten gaan met de kinderen was ook beperkt tot pizza, pasta of frietjes. Toen Anati bij toeval op een groot leegstaand pand botste, wist ze dat ze zelf zou zorgen voor gezonde creatieve kooklessen. Anati heeft net een cursus “Child nutrition and healthy cooking” aan de Stanford University in de VS achter de rug. De statistieken die ze daar onder ogen kreeg, maken haar bang. “Een op de drie kinderen in Amerika lijdt aan obesitas. Als het zo verder gaat, zullen ouders binnenkort hun eigen kinderen overleven!” Op de website van Habaita staan ook gezonde ontbijtideetjes en vegetarische recepten. Habaita, wil een creatief platvorm bieden voor kinderen vanaf drie jaar. Ook ouders en grootouders zijn welkom. Het is een ontmoetingsplaats waar inspirerend en biologisch gekookt wordt, waar met gerecycleerde materialen geknutseld wordt en waar vrolijke muziek weerklinkt. Zie ook www.habaita.be

meestal ook. Het leven van Frederik is dankzij de hypnose weer draaglijk geworden. Hij komt wekelijks aan, en heeft zijn groeispurt eindelijk ingezet. De calorierijke melkdrankjes en de vele pijnstillers zijn nu verleden tijd. Mama Ann Peeters haalt opgelucht adem. "Ik ben echt niet te vinden voor alternatieve geneeskunde. Maar de hypnotherapie leek me onschadelijk en de problemen met mijn kind waren zo ernstig dat ik bereid was om alles te proberen." Na zes

maanden was Frederik weer de oude. Hij is geen alleenstaand geval. De ouders van Frederik begrijpen niet dat hypnotherapie niet eerder werd voorgesteld. "Hoeveel kinderen zijn er niet met hetzelfde probleem?" vraagt Ann Peeters zich af. "Als die geholpen kunnen worden door deze therapie, waarom wordt die dan zo weinig toegepast?"

bron: http://www.uza.be/hypnotherapie-kan-pijnstiller-voor-kinderen-zijn

PURE

CH

ILD

25

nove

mbe

r 201

3

Page 11: Pure Child Nov-Dec 2013

11

Ouders zijn goed in eufemismen. Als ze zeggen ‘luisteren’, dan bedoelen ze ‘gehoorzamen’ en als het gaat over ‘wat hebben we nou afgesproken’, bedoelen ze ‘wat had ik je nou gezegd dat je moest doen’ :) . Dus tja, eigenlijk bedoelen we met luisteren gehoorzamen.

Met dat gehoorzamen is iets raars aan de hand. Een kind opvoeden tot gehoorzaamheid is iets van vroeger. Tegenwoordig willen we zelfstandige, mondige burgers van onze kinderen maken, met zelfvertrouwen en goede sociale vaardigheden. Tegelijkertijd vinden we in de praktijk vaak wel, dat kinderen moeten doen wat we zeggen. (Vooral) ook naar buiten toe, willen we toch wel graag dat onze kinderen zich aangepast gedragen. In mijn ogen zit daar iets scheef en is dat één van de redenen waarom veel ouders in deze tijd worstelen met het opvoeden.“ Een kind dat niet luistert is soms een kind dat jou echt niet hoort. Omdat hij verdiept is in zijn spel bijvoorbeeld. Of niet oppikt wat je precies vraagt. Het kan ook zijn dat je kind niet gehoorzaamt omdat hij er gewoon geen zin in heeft.”

Maak contact met je kind en overtuig jezelf dat je zijn aandacht hebt.Over deze tip en andere tips voor hoe je zorgt dat je kind beter luistert, kun je lezen in mijn blog 7 tips om te zorgen dat je kind beter luistert.Het grappige is dat, als je aan zo’n kind vraagt wat zijn ouders beter zouden kunnen doen, het kind zegt: “Beter naar mij luisteren”. En zo heb ik ontdekt dat er werkelijk een relatie is tussen het luisteren van kinderen en het luisteren van ouders. Als jij beter naar je kind luistert, zal hij ook beter naar jou luisteren.Hoe dat werkt? Door beter naar je kind te luisteren, voelt hij zich beter gehoord. Door meer rekening te houden met zijn behoeften, voelt hij zich meer gerespecteerd. Beide dingen zorgen ervoor, dat je kind meer bereid is naar jou te luisteren. Zowel in de zin van ‘horen wat je zegt en wilt’ als in de zin van ‘rekening houden met jouw behoeften’.Dus: heb jij een kind dat niet goed luistert, ga dan eens bij jezelf te rade: hoe goed luister jij naar je kind? Neem je voldoende tijd, geef je het voldoende aandacht?Karla Mooy

Bron: Opvoeden in verbondenheid.http://www.opgroeieninverbondenheid.nlFoto: http://opeenrijtje.com/gedragsproblemen/

Wie kan er beter luisteren?PU

RE C

HIL

D 5

nov

embe

r 201

3

Page 12: Pure Child Nov-Dec 2013

12

Ongewenste gaatjes? Een kwart van de Engelse 5-jarige kinderen heeft te kampen met gaatjes. Dit is een vorm van tandbederf die we steeds vaker in onze westerse wereld zien.

Weston Price was een tandarts in de jaren 30 van de vorige eeuw die onderzocht waarom de gebitten van de natuurvolkeren minder last hadden van problemen. De meeste natuurvolkeren hadden een prachtig gebit en van een beugel was dan ook geen sprake. In onze tijd gaan de kinderen massaal aan een beugel om de scheefgroei nog enigszins recht te trekken. Hoe komt het nu dat onze tanden en botten zo hard achteruit hollen? De bewerkte voeding heeft vorige eeuw zijn intrede gedaan en dat betekent dat al tijdens de conceptie en groei in de baarmoeder de aanwezige voeding bij de moeder niet optimaal was. Door gebruik van kunstmest, bewerkte producten en suiker, missen we vele mineralen die nodig zijn voor een sterk gebit. Zie ook: http://www.earth-matters.nl/11/7643/verborgen-nieuws/genees-tandbederf-hoe-een-vader-op-natuurlijke-wijze-het-gebit-van-zijn-dochter-redde.html

VitaminesupplementenOnlangs was er in het nieuws dat kinderen het niet zo hebben op supplementen in pilvorm. Eigenlijk zijn pillen inderdaad erg onnatuurlijk. Wat een alternatief is, zijn de superfoodpoeders. Deze kan je gemakkelijk toevoegen aan sappen, havermout of meuslipap ’s morgens of bij smoothies. Het voordeel van poeders is dat er weinig tot geen hulpstoffen in aanwezig zijn. Normale supplementen bevatten bijvoorbeeld bijna allemaal magnesiumstearaat (E572), om de pillen makkelijker door de pillenmachine te laten glijden. Ook zitten er vaak een heleboel “E” nummers bij om het beter te bewaren, een lekkere smaak te geven enz.

Poeders die puur zijn en 100 % biologisch kan je nu bestellen of verkrijgen in natuurvoedingswinkels. Bij voorbeeld, henneppoeder, cacaopoeder, spirulinapoeder, tarwegraspoeder zijn heel voedzaam en makkelijk te verwerken. Ook de juiste vetten zoals olijfolie, lijnzaadolie en hennepolie zijn belangrijk. Deze zijn een bron van omega’s. Ben je samen met je kinderen vegetarisch dan haal je je eiwitten best uit eieren of pure seitanburgers. Voor de rest zorg je dat je voldoende verse groenten, fruit, noten eet en bak je met kokosvet. Amandelnoten zijn een magnesiumbom waaraan ook veel kinderen een tekort hebben. Vandaar dat amandelpasta op een snede brood of in de havermoutpap heerlijk en voedzaam is. Op die manier heb je al die pilletjes niet nodig...

Page 13: Pure Child Nov-Dec 2013

13

Wat frisdrank doet met kinderen...1 . Het metabolisme van een kind wordt onmiddellijk overweldigd door de 10 theelepels suiker. Wanneer je een kind 10 theelepels geraffineerde suiker of fructose tegelijk zou geven dan zou zijn / haar spijsvertering waarschijnlijk de overweldigende zoetheid verwerpen door te braken . Maar de suiker is in vloeibare vorm en is gemaskeerd door andere smaken, wordt het door het lichaam geaccepteerd. .2 . Het geeft bloedsuiker pieken aan bij het kind , waardoor verhoogde niveaus van glucose in het bloed. Deze grote hoeveelheden suiker in de kleine lichamen van kinderen, zorgt dat ze lopen als een supercharged straalmotor .3 . De afweer van het lichaam wordt geactiveerd. Het lichaam probeert om zichzelf weer in balans te brengen waardoor de alvleesklier zwaar belast wordt.4 . Het lichaam roept haar reserves van mineralen - natrium , kalium , calcium , chroom, vanadium en magnesium op om te helpen om de suiker te metaboliseren en het evenwicht te herstellen.5 . Het overtollige bloedglucose wordt verscheept naar de lever. Hierdoor wordt de lever overbelast , ze zet het resterende glucose om in vetten ( triglyceriden ) en verzendt ze naar vet- cellen voor opslag . Frequente sodaconsumptie kan leiden tot extra vetophopingen drijvend in de bloedbaan en opgeslagen rond het hart en de nieren .

6 . Als de soda cafeïne bevat (wat bij de meeste het geval is ) ,worden de pupillen van de ogen verwijd en de bloeddruk stijgt . Hierdoor zorgt de lever dat er nog vet dumpt wordt in de bloedstroom . De hartslag stijgt . Adenosine receptoren in de hersenen worden nu geblokkeerd , waardoor je even een ontspannen gevoel krijgt..7 . De hersenen reageren op de suiker met een rush van productie van dopamine , die andere neuro - genot regio's stimuleert . Dit is dezelfde reactie die mensen ervaren wanneer alcohol , cocaïne en andere verslavende stoffen worden geïntroduceerd in de hersenen .8 . Wanneer een kind frisdrank drinkt, zorgt het fosforzuur in de drank voor een verbinding met calcium , magnesium , zink , chroom en vanadium in de dikke darm , en biedt het een kortstondige impuls in het metabolisme . Hierdoor ontstaan tekorten aan magnesium , chroom en vanadium en maken het kind gevoelig voor Type 2 diabetes .

Dit is zonder twijfel, één van de grootste oorzaken van stemmingswisselingen bij zowel kinderen als volwassenen , (gekenmerkt door hyperactiviteit een minuut en lusteloosheid en humeurigheid de volgende ) , is de overconsumptie van suiker en gezoete voedingsmiddelen en dranken.

Suiker is de belangrijkste oorzaak van

gedragsproblemen , stemmingsschommelingen en aandachtsstoornissen .

Dit is een belangrijke factor in de vraag waarom kinderen vandaag de dag worden gediagnosticeerd met ADD / ADHD gedragsproblemen - diagnose van voeding van het kind wordt zelden overwogen voordat de diagnose wordt geleverd .

Meer info: http://www.ahealthylife.nl/wat-gebeurt-er-met-ons-lichaam-na-het-drinken-van-cola/

Page 14: Pure Child Nov-Dec 2013

14

“Kunnen we nog wel “neen” zeggen tegen ons kind? Er is vandaag zoveel te kopen en te krijgen, het wordt non-stop opgedrongen door reclame die kinderen en ouders beïnvloed en die kinderen ook niet meer als kinderen behandelt. “

Zakdoekje leggen, stoelendans...enz zijn blijkbaar niet meer in. Er bestaan nu blijkbaar workshops specifiek gemaakt met de bedoeling verjaardagsfeestjes te entertainen. Bij sommige gaat het zover dat je wellnesskuren kan doen met vriendinnetjes of kan gaan racen.

Sommige betalen zelfs 5000 euro voor een op maat gemaakt feestje voor je kind. Musea, pretparken, restaurants, dierentuinen, karting bedrijven, welnesscentra, maneges, bioscopen: anno 2013 organiseren ze allemaal hun eigen originele en exclusieve verjaardagsfeestjes. Ook hier variëren de prijzen naargelang de formule.Vele ouders doen hier aan mee omdat het eerst en vooral niet veel energie van zichzelf vraagt, behalve dan het prijskaartje, maar er is ook sprake van profileringdrang: hoe kan ik mijn kind populair maken in de klas.

Mijn kind, schoon feest!Verjaardagsfeestjes als statussymbool

PURE

CH

ILD

5 n

ovem

ber 2

013

Page 15: Pure Child Nov-Dec 2013

15

Mijn kind, schoon feest.

Tom Geeraerts van Dream Team-Animaties vertelt dat hij eerlijk toegeeft dat ouders soms te ver gaan in het verwennen van hun kind. Is het klassieke pannenkoekenfeestje thuis weldra helemaal passé? Tom Geeraerts wikt zijn woorden:”Misschien wel, maar dat ligt ook aan de opvoeding van de kinderen hun normen- en waardenbesef. Sommige kinderen kunnen er nog enorm hard van genieten, anderen halen er hun neus voor op, zeker die kinderen die maar met hun vingers moeten knippen om hun zin te krijgen. Dat kan nefaste gevolgen hebben op langere termijn, want ze hebben geen enkel geldbesef.”

Ingeborg De Vos (psychologe en systeemtherapeut) vertelt dat ze bij arme gezinnen twee evoluties ziet: “Ofwel laten ze hun kinderen niet naar feestjes van andere kinderen gaan, omdat ze hetzelfde niet kunnen aanbieden, ofwel willen ze hun kinderen niets ontzeggen en doen ze zich daarvoor financieel pijn. De hamvraag is wat wil je met zo een feestje bereiken? Wil je je kind een leuke namiddag laten beleven of wil je als ouder ook zelf uit pakken? Sommige ouders verwennen hun kinderen omdat ze willen dat ze ‘het beter hebben’ dan henzelf vroeger. Ik zie mijn kind graag dus ik moet het alles kunnen geven. Dat klopt niet, kinderen moeten leren dat ze niet alles kunnen krijgen en mogen wel eens

gefrustreerd zijn. Kunnen we nog wel “neen” zeggen tegen ons kind. Er is vandaag zoveel te kopen en te krijgen, het wordt non-stop opgedrongen door reclame die kinderen en ouders beïnvloed en die kinderen ook niet meer als kinderen behandelt.

Natuurlijk willen kinderen vaak al groot zijn maar moet je daar op ingaan? Je kan als ouder ook het signaal geven dat het niet zo belangrijk is om het populairste feestje te willen organiseren. Vaak is het einde zoek, daar kinderen al zo veel gekregen hebben en dus niet meer blij zijn met een simpel feestje.Volgens de psychologe is wie zelf zijn feestje thuis organiseert pas uniek, al vergt het wel wat inspanning en verbeeldingskracht van de ouders, die samen de handen in elkaar kunnen slaan. Door de jarige als ouder zelf in de bloemetjes te zetten,

creëer je een hechtere band met je kind.

Het jarige kind kan trots zijn op wat zijn mama, papa, broers, zussen, oma, opa enz voor hen gedaan heeft. Uiteindelijk draait het bij het kind om : krijg ik aandacht van mama en papa? Ben ik graag gezien? Word ik aanvaard zoals ik ben ? En volgens mij lukt dit nog steeds het best door de liefde van de ouders dan door materie.

Meer info: http://www.workshopsvoorkinderen.be/sites/default/files/files_on_pages/artikel%20verjaardagsfeestjes%20Knack%2026%20aug.%202013.pdf

“Wil je je kind een leuke namiddag laten beleven of wil je als ouder ook zelf uit pakken?”

PURE

CH

ILD

5 n

ovem

ber 2

013

Page 16: Pure Child Nov-Dec 2013

16

PURE

CH

ILD

5 n

ovem

ber 2

013

Gevoelige kinderen, het lijkt wel of er steeds meer kinderen geboren worden die een grote gevoeligheid hebben. Hoe gaan we daar als ouders en professionals mee om en hoe leren we deze kinderen om te gaan met het gevoelige leven?Wat zijn de kenmerken van Hoogsensitiviteit?

Hoog sensitief zijn betekent dat deze kinderen intens op prikkels reageren. Dat kan door geluiden, kriebelige stoffen, geuren, aanraking. Maar juist ook emotioneel: ze schrikken vaak meer van harde woorden, ervaren straf intenser,

GEVOELSKINDEREN

Page 17: Pure Child Nov-Dec 2013

17

voelen verdriet sterk, maar ook zijn ze gevoelig voor rechtvaardigheid.

Trechter

Ze voelen alles heel sterk. Alles komt binnen. Ze staan als een trechter open, zo sterk, dat het als het ware ongefilterd binnenkomt. Vaak huilen ze als baby veel, willen ze graag vaste structuren en voelen ze stemmingen en gevoelens van anderen haarfijn aan. Je zou het ook emotionele alertheid kunnen noemen. Ze kunnen zich niet afsluiten en ze zijn zich ook niet bewust dat ze zich eigenlijk moeten leren afschermen.

Erkenning

Kinderen die zo hoog sensitief zijn hebben het moeilijk. Door dat hardop te zeggen is het de eerste stap naar erkenning. Want deze kinderen voelen zelf dat ze anders zijn en gaandeweg frustreert hen dat. Ouders zijn de eerste mensen in hun

leven die met andere ogen kunnen gaan kijken naar hun kind(eren) en in

de tweede plaats zijn dat de leidsters in de Kinderopvang en daarna de leerkrachten/docenten.

Gedrag is communicatie

Een sensitief kind dat niet als zodanig herkent en erkent wordt, zal gedrag vertonen wat ouders,

leidsters en leerkrachten benoemen als vervelend, irritant. Soms ook brutaal. Een tweede manier is dat veel van deze kinderen zich in zichzelf terugtrekken en de derde manier is heel druk worden. Met andere woorden, ze laten iets zien dat eigenlijk een signaal is. Een roep om hulp: help, ik kan al de prikkels van het leven niet aan!

Kwaliteit

Het is belangrijk dat deze gevoelige kinderen

“Je eigen gevoeligheid als ouder leren kennen maakt dat je dit veel eerder waarneemt bij je eigen kind(eren).”

PURE

CH

ILD

5 n

ovem

ber 2

013

Page 18: Pure Child Nov-Dec 2013

18

“ Het is belangrijk dat deze gevoelige kinderen leren dat ze een grote kwaliteit in huis hebben.”

leren dat ze een grote kwaliteit in huis hebben. Moeiteloos kunnen ze zich verplaatsen in anderen. Dat is heel wat waard in een maatschappij waar het individu zich op zichzelf en eigenbelang concentreert. Deze kinderen ( en later ouderen) zijn vaak een verbindende factor in organisaties. Ze hebben empathisch vermogen, kunnen luisteren naar wat anderen voelen.

Maar in eerste instantie ervaart het gevoelige kind zichzelf als anders, als lastig, als beperkend. Tot het hoort dat juist zijn gevoeligheid een kwaliteit is, die hij of zij kan inzetten. Of niet, en daar zit hem de kruks.

Afschermen

Het afschermen is geen gemakkelijke taak. Het betekent in ieder geval dat een kind zich leert

realiseren, dat zijn reactie op iets, ontstaan is vanuit een overgevoeligheid. Dat vraagt echter eerst, dat een kind het als kwaliteit is gaan zien. Zichzelf accepteert als een gevoelig mens. Dan kan de volgende stap gezet worden. Het realiseren van die gevoeligheid op bepaalde momenten. B.v. papa 's boze toon is niet zozeer boos, ik voel het aan als heel erg

PURE

CH

ILD

5 n

ovem

ber

2013

Page 19: Pure Child Nov-Dec 2013

19

boos. Ik mag nu tegen mijn papa zeggen: 'Ik schrik van je boze toon'.In de klas helpt het om vaker te werken met een koptelefoon op. Als alle prikkels binnen komen, is dat iets wat helpt afschermen.Maar ook voor juffen en meesters is het belangrijk dat duidelijk wordt dat er veel binnenkomt bij dit kind. Op sommige scholen wordt het omgekeerde 10 minuten gesprek gevoerd: ouders krijgen aan het begin van het jaar de gelegenheid dingen over hun kind te vertellen aan de nieuwe juf of meester. Daar zou dit soort informatie thuis horen, zodat er rekening mee gehouden kan worden. Juf of meester weet dat ruzie, onenigheid, uitschelden door klasgenoten een overprikkeld kind als resultaat geeft. Dat het ongefilterd is binnen gekomen en kan als mediator de stress helpen te verdwijnen voor dit kind.

Opvoeding

Kinderen zijn afhankelijk van ons. Zitten als het ware 'gevangen' in het systeem dat gezin heet. Ingeborg Bosch, de vrouw die de Past Reality Therapie initieerde, schreef daar een boek over; De onschuldige gevangene. Dat klinkt heftig, maar het is wel waar. Een ( jong) kind kan niet weg. Een kind ontplooit zich op basis van onze houding, maar ook onze kennis. Het heeft zijn ouders zo nodig als het gaat om erkenning, waardering, steun en omgaan met b.v. stress. Maar ook deze ouder is gevormd of misschien wel misvormd door wat er gebeurd is in zijn of haar verleden. Het is aan de ouder om dat in kaart te brengen. Het werkt door naar de kinderen. Je eigen gevoeligheid als ouder leren kennen maakt dat je dit veel eerder waarneemt bij je eigen kind(eren).Opvoeden is een hele klus. Opvoeden van gevoelige kinderen vraagt meer. Het vraagt om inlevingsvermogen en de bereidheid achter gedrag te kijken. En de gevoeligheid te accepteren als eigenheid van het kind.Auteur: Isabelle Hofstra

PURE

CH

ILD

5 n

ovem

ber 2

013

Page 20: Pure Child Nov-Dec 2013

20

Kinderen & Communicatie

Opvoeden gaat over de relatie met je kind. Zoals alle relaties wordt ook de relatie met je kind voor een belangrijk deel bepaald door communicatie. Wil je zorgen voor een fijne sfeer in huis en een goed contact met je kind, dan is een goede communicatie daarvoor van groot belang. Maar hoe zorg je daar dan voor?

Page 21: Pure Child Nov-Dec 2013

21

We moeten zorgen dat onze communicatie is afgestemd op het kind. Dat we aansluiten bij wat je kind ervaart en dat we zijn behoeften respecteren. Dat kun je doen door:

1. Beter te luisteren 2. Ik-boodschappen te geven

3. Problemen of conflicten samen op te lossen

Beter luisteren wil zeggen: luisteren met echte aandacht. Met de intentie de ander echt te horen en te begrijpen. Daarvoor moet je je eigen gedachten, meningen en oordelen opschorten. Want wat er vaak misgaat is, dat we veel te snel klaar staan met onze mening, een oordeel of een oplossing.

Als je werkelijk luistert, geef je je kind de ruimte om zijn eigen gedachten te formuleren. Vaak leidt dat ertoe, dat je kind zijn eigen oplossing vindt. Of het probleem houdt op te bestaan, omdat opluchting voldoende is. Iemand heeft jou gehoord en daarmee verdwijnt de emotie.

Het geven van ik-boodschappen zorgt ervoor, dat de ander open kan blijven staan voor wat jíj graag wilt. Vaak formuleren we het op zo’n manier dat er een afwijzing in te horen valt. Openlijk, dan wel subtiel verstopt. Bij een ik-boodschap hou je het bij jezelf. Waardoor je veel minder snel verzet oproept.

Een ik-boodschap bestaat uit een concrete omschrijving van het gedrag van je kind waar je last van hebt of wat je graag zou willen zien. Plus een toevoeging waarom dat belangrijk voor je is. Wat het met je doet. Voorbeelden zijn: "Ik zou graag willen, dat jullie nu even buiten gaan spelen, want ik heb hoofdpijn en daarom last van jullie lawaai". "Ik

vind het wel gezellig, hoor, dat je me wat komt vertellen, maar zo schiet ik niet op met mijn werk en ik moet dit even afmaken. Zou je me een uurtje door kunnen laten werken?"

Het derde element voor een soepele omgang met je kind is het samen willen oplossen. Conflicten zijn meestal een gevolg van een conflict van behoeften of een frustratie van een behoefte. Probeer altijd op zoek te gaan naar de behoefte van je kind. Wat ligt ten grondslag aan zijn gedrag? Praat er met je kind over. Stel geen waarom-vraag, maar bijvoorbeeld: "wat precies maakt(e) je nou zo boos?". Of "hoe is het voor jou om zo te schelden, vind je dat dat moet kunnen, zit je er niet mee, of heb je dan later spijt?". Wees open, zonder oordeel. En je zult soms dingen horen, waar jij niet op gekomen was :)

Als de behoefte van je kind duidelijk is, dan kun je jouw behoefte daarnaast zetten. "Ik begrijp, dat jij niet eerder naar huis wilt dan de anderen. Het punt is dat ik me ongerust maak als je zo laat thuis komt". En dan zoeken naar een oplossing. "Hoe kunnen we zorgen dat jij….terwijl ik……"?" Vaak zul je dat niet op het moment zelf kunnen doen, dan zijn de

emoties al te hoog opgelaaid. Maar door er op een rustig moment over te praten en een afspraak te maken, kun je wel toekomstige conflicten voorkomen.

De erkenning van de wederzijdse behoeften is de sleutel. Probeer zo vaak mogelijk je kind te erkennen in hoe het voor hem is. Soms kun je er gewoon niet aan tegemoet komen, maar je kunt wel communiceren, dat je het begrijpt. "Ik snap, dat je boos wordt omdat je net zo lekker aan het spelen bent. Het punt is, dat ik je broer niet wil laten wachten op het schoolplein, dan staat hij daar straks

“Als de behoefte van je kind duidelijk is, dan kun je jouw behoefte daarnaast zetten.”

“Als je werkelijk luistert,

geef je je kind de ruimte om zijn eigen

gedachten te formuleren.”

Page 22: Pure Child Nov-Dec 2013

22

helemaal alleen. We gaan zo snel mogelijk terug naar huis, okee?"

En, heel belangrijk: (voor de zeer begripvolle ouders onder ons): maak jouw eigen behoefte ook altijd duidelijk. Het gaat er om, dat je evenveel respect hebt voor de behoeften van je kind als voor je eigen behoeften. Als je dat doet en op een goede manier communiceert, zul je merken, dat je kind vanzelf ook veel makkelijker naar jou zal luisteren.

Dit artikel is geschreven door Karla Mooy van Ontspannen Opvoeden.

Meer info: http://ontspannenopvoeden.nl/in-3-stappen-naar-een-effectieve-communicatie-met-je-kind/

[email protected]

Page 23: Pure Child Nov-Dec 2013

23

Page 24: Pure Child Nov-Dec 2013

24

Kleuren in de lucht Van droom naar daad

Hein Van Elteren

PURE

CH

ILD

5 n

ovem

ber 2

013

Hein van Elteren schreef twintig jaar geleden een apart boek voor kinderen met als titel: “Kleuren in de lucht ” In het onderstaand artikel legt hij uit hoe dit boek is tot stand gekomen, waar hij zijn inspiratie heeft gehaald en wat hij hoopte te bereiken met het boek.Leuke uitnodiging van Pure Child, waarvoor mijn dank, om ter gelegenheid van 20 jaar Kleuren in de lucht nu eens te vertellen hoe het zo gekomen is.November 1991. Ik had juist een ander jeugdboek af, dus de inspiratie zou wel weer even op zich laten wachten. Nou nee, op een ochtend ontwaakte ik uit een heldere droom: Jenny en Ralf, allebei zeven jaar, leven in totaal verschillende gezinnen, maar bij hun ontmoeting zien ze zomaar kleuren om elkaar heen, horen de stem van de ander op afstand, kunnen elkaars

Page 25: Pure Child Nov-Dec 2013

25

pijn genezen… Waar leidt dat toe? Uiteindelijk naar een heel fijne camping in Zuid-Frankrijk, waar de kinderen heerlijk vakantie vieren met hun vrienden de natuurwezens, maar voor het zover is… Het verhaal diende zich gewoon aan. Binnen zeven weken groeide Kleuren in de lucht, als spannend avontuur voor mezelf. Ik hoefde alleen de rode draad in de gaten te houden en dat lukte wonderlijk makkelijk.

Slapende honden wakker makenOp een zondagavond om kwart voor tien, nadat ik de laatste letter typte, vond ik binnen 10 minuten een uitgeverij. De eerste die ik belde was dominee Joanne Klink, bekend om “Vroeger toen ik groot was - Vérgaande herinneringen van kleine kinderen.” Dat boek, nog steeds een aanrader, gaf rond 1990 opschudding in christelijke kringen. Dominee schreef positief over reïncarnatie!Ik kreeg haar aan de lijn en begon: “Goedenavond, ik heb een boek geschreven over paranormaal begaafde kinderen.”Haar reactie zal ik nooit vergeten: “Dat had je nou niet moeten doen. Die kinderen hebben

het al zo moeilijk en nu maak je maar slapende honden wakker.”“Oh,” zei ik, “maar ú bent erover begonnen.”Dat gaf ze toe. Ze was zo aardig me door te verwijzen naar uitgeverij Akasha.“Goedenavond, ik heb een spiritueel kinderboek geschreven.”“Dat komt goed uit. We zijn juist van plan zulke boeken uit te gaan geven. Stuur het maar eens op.”Binnen twee weken gaf Akasha groen licht…

Interessant, en voor mij nog steeds verbazend, hoe “Kleuren in de lucht” zo in de wereld gekomen is. Toen het af was dacht ik: “Leuk verhaal, maar wel erg idealistisch en niet zo realistisch.” Ik had het puur intuïtief geschreven. Goed, ik was al jaren bezig met bewustwording, onder meer als astroloog en Tarotist, en schreef ook al graag voor volwassenen over zulke zaken.

Maar vader was ik niet, en ik werkte ook nog niet met en voor kinderen. Dat is pas in gang gezet door “Kleuren in de lucht”.

PURE

CH

ILD

5 n

ovem

ber 2

013

Page 26: Pure Child Nov-Dec 2013

26

Echte kinderenNa enige tijd begon ik brieven te krijgen van kinderen die zich herkenden in het verhaal en benieuwd waren hoe het verderging. Dat heeft mijn leven compleet veranderd. Er waren écht kinderen met zulke ervaringen!De eerste die ik ontmoette, Dabyon, was toen 7 jaar, net zo oud als Ralf en Jenny. Hij kon pijn weghalen met zijn handen. Als een kind in zijn klas pijn had, werd hij erbij gevraagd. Dat vond ik bijzonder. Zijn moeder zei dat hij soms een heel verhaal in het Engels vertelde, over een ander leven. Daar wist hij later niets meer van. Ook dat raakte me sterk. Die ontmoeting werd de aanleiding tot een vervolgboek: Het grote kleurenspel. Het was belangrijk kinderen zoals Dabyon zoveel mogelijk hun eigen verhaal te laten vertellen, voelde ik, en dat op een speelse manier.Ik bedacht een korte geleide fantasie die ouders met hun kinderen kunnen doen. Lekker ontspannen, contact maken met je wortels en je gouden zonnetje, en je voorstellen dat je meespeelt in een nieuw boek. Je mag helemaal zelf kiezen welke rol je speelt. Hoe heet je in het verhaal? Wat voor wezen ben je? Waar woon je? Wat speel je het liefste? En zo meer.

Kort na Dabyon kwamen er, verspreid over Nederland, zeven andere kinderen op mijn pad die elk ook een rol kozen. Vier speelden zichzelf; twee werden een elfje, een een heel vies trolletje en de laatste een gouden vogeltje. Ik begon bijeenkomsten te organiseren om samen het verhaal verder te verzinnen. Dat werd een nieuw avontuur, even intensief als inspirerend, met een nu nog steeds open einde. Ik voelde me een pionier;

nog steeds weet ik van geen andere schrijver die op zo’n manier samen met groepen kinderen boeken maakt.Door vele gesprekken met kinderen en ook ouders drong het tot me door dat het leven van begaafde gevoelige kinderen niet altijd even makkelijk was. In die tijd, midden jaren ’90, kwamen er steeds meer berichten over problemen op scholen, vooral van hyperactieve en (licht) autistische kinderen. ADHD en Ritalin waren sterk in opkomst. Ik begon te beseffen dat Kleuren in de lucht niet ‘alleen maar’ een mooi verhaal was.

Stichting NieuwetijdskinderenToen ontmoette ik een aantal geestverwanten met heel verschillende achtergronden. Samen richtten we in 1997 Platform, later Stichting Nieuwetijdskinderen op. Ons telefoonteam kreeg tienduizenden ouders, leerkrachten en hulpverleners aan de lijn. Allen maakten zich zorgen over de tendensen in de omgang met kinderen: steeds meer diagnoses en medicatie, in combinatie met stijgende aantallen toetsen, controles en therapieën. Als platform lieten wij een ander geluid horen: “Laat kinderen in hun waarde; geef ze de ruimte zich op hun eigen manier te ontwikkelen.” We richtten ons op voorlichting aan volwassenen, onder het motto: “De kinderen zijn al goed; we willen juist de ouders en opvoeders bereiken, zodat er iets kan gaan veranderen.” Zeker zinvol; ik ben trots op wat we met het Platform bereikt hebben, maar na enkele jaren in het bestuur voelde ik steeds sterker dat ik iets met en voor kinderen zelf kon doen.In 1998 verscheen “Het grote kleurenspel “(Uitgeverij Petiet), het vervolg op “Kleuren in

PURE

CH

ILD

5 n

ovem

ber 2

013

www. yogavoorkinderen.com

Page 27: Pure Child Nov-Dec 2013

27

de lucht”, gemaakt samen met de acht genoemde kinderen, in de vorm van een vrolijk realistisch sprookje, met een extra dimensie: in de tekst vind je hier en daar blanco kaders met suggesties om je eigen tekeningen te maken bij het verhaal.Voor een nieuw vervolg werkte ik een jaar lang creatief samen met een groep van 7 kinderen in Utrecht. Dromen van de Tijdgrot, verschenen in 2001 bij Akasha, gaat over reizen met je geest en genezen met je handen. De tekst bevat niet alleen tekenpagina’s, maar ook open vragen. Zo raak je al lezend steeds persoonlijker betrokken bij het verhaal, als je wilt. En meer dan dat: zomer 1999 ging project Kinder-Avonturenland van start op een camping in Frankrijk. De tijd was rijp om de idealen uit Kleuren in de lucht verder in praktijk te brengen.

Kinder-AvonturenlandWeer droomde ik helder, over een echt Kinder-Avonturenland ofwel Speelleefcentrum: een groot terrein met bos en schoon zwemwater, plus een aantal duurzame gebouwen. Daar leeft een leuke groep kinderen, ouders en helpers. Ze hebben elk hun eigen ruimte en doen veel samen, omdat ze dat handiger, voordeliger en vooral ook fijner vinden. In dit centrum draait alles om kinderen. Vooral eigen-wijze gevoelige, die in de ‘gewone’ wereld moeite hebben zichzelf te zijn, of zelfs vast (dreigen te) lopen door bijvoorbeeld hun grote aanleg, spirituele ervaringen of prestatiedruk. In een Kinder-Avonturen-Speelleefcentrum krijgen zulke kinderen alle ruimte om op hun eigen manier te spelen, uit te rusten, bij te tanken en te leren. Ze kunnen vrienden worden met anderen zoals zij. Als ze willen, kunnen ze hulp krijgen van andere kinderen, jongeren en enthousiaste heel kindvriendelijke volwassenen. Sinds 1999 wordt dit ideaal binnen Kinder-Avonturenland op vele manieren voorbereid en verder ontwikkeld.

Er zijn Avonturenkampen geweest op mooie natuurterreinen; bedoeld om een hechte kerngroep van kinderen en ouders te laten groeien in een vakantiesfeer. Ook zijn we begonnen met project de Kinderbouwers:

creatieve kinderen, die graag tekenen, knutselen en bouwen, kunnen het plan voor het eerste Speelleefcentrum mee ontwerpen, en straks hun eigen land samen besturen op een speelse manier. Het is nog niet bekend waar dit centrum gaat komen, ergens in Nederland of België, maar we gaan er zeker van uit dat de droom spoedig gaat landen. Kinder-Avonturenland maakt namelijk deel uit van een groot en groeiend netwerk van onder meer duurzame bouwers, onderwijsvernieuwers, permacultuurspecialisten, spirituele hulpverleners, ecodorppioniers en zo meer; vaak ook mensen die al jarenlang hun eigen dromen leven en elkaar de laatste tijd steeds sneller weten te vinden. Achter de schermen is heel veel voorwerk gebeurd; nu staan we op de drempel van een duurzame creatieve doorbraak; zo voelt het wel. De tijd is rijp, voel jij dat ook?

Alles bij elkaar had ik nooit kunnen verzinnen dat één droom mijn leven zó zou veranderen. Nu speel ik al twintig jaar een rol die ik zelf gekozen heb, in een prachtig sprookje dat steeds echter wordt. Ik kan er niet uit, maar dat hoeft ook niet, want het wordt steeds leuker. Na 20 jaar is de eerste druk van Kleuren in de lucht uitverkocht. Tijd voor een heruitgave en tevens een nieuwe bloei voor het boek. In de volgende Pure Child vertellen we je er meer over. Dit avontuur gaat gewoon door… en als je ook zin hebt om mee te spelen: zie www.kial.nl. Veel plezier!

Hein van Elteren

Link naar de Avonturenkrant

Afbeeldingen van de hand van WIEBE VAN TERWISGA

In de volgende edities van PURE CHILD zullen uittreksels worden geplaatst van het boek “Kleuren in de lucht”.

PURE

CH

ILD

5 n

ovem

ber 2

013

Page 28: Pure Child Nov-Dec 2013

28

Het is volop herfst. De tijd dus om alle vruchten te oogsten die doorheen de zomer rijp geworden zijn en vol zitten met mineralen en vitamines.

WalnotenZijn rijk aan mineralen en vitamines. Walnoten zijn extreem rijk aan anti-oxidanten. Walnoten bevatten twee keer zoveel anti-oxidanten dan in amandelen, hazelnoten of cashewnoten. Walnoten lijken op onze

hersenen en zijn door de anti-oxidanten en omega-3 vetten ook zeer goed voor de hersenen!

AppelsEen appel bevat namelijk veel vitaminen, anti-oxidanten, koolhydraten en andere gezonde stoffen. De koolhydraten in de appel zorgen voor vitaminen die het immuunsysteem bevorderen. Daarnaast zijn de koolhydraten goed voor zowel lichaam als geest. Vele vitaminen van de appel zitten in de schil. Het is dus verstandig deze erbij op te eten. Daarnaast levert de appel veel energie en mineralen voor de regulatie van het metabolisme. Tot slot zitten er veel vezels in, die de

De vruchten van de herfst Magdalena Troch

PURE

CH

ILD

5 n

ovem

ber 2

013

Page 29: Pure Child Nov-Dec 2013

29

“Pompoenen zijn uitstekend geschikt voor vegetariërs en veganisten en zeker voor kinderen. Ze bevatten immers hoge concentraties ijzer, belangrijk voor de zuurstofopname door je bloed.“

vertering bevorderen. In één appel zit zo'n 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels. Dit zorgt voor een goede stofwisseling en kunnen veel ziektes, waaronder kanker, helpen voorkomen.Appels bevatten ook pectine, een stof die een reinigende werking heeft. De stof zorgt ervoor dat o.a. kwik en lood uit je lichaam worden gehaald.Opgelet! Kies wel voor biologische appels. Deze hoef je even goed te spoelen ook onder warm water, droog te wrijven. Klaar! Een appel die bespoten is met pesticiden schil je best omdat deze toxische stoffen doordringen tot in de schil.

PerenEen peer bevat geen mineralen van betekenis en slechts 2 vitaminen: C en K. Peren bevatten wel veel vezels die goed zijn om het eten op gelijkmatige wijze te verteren. Peren bevatten veel kalium, koper en vitamine C. Vitamine C behoort tot de sterkst werkende antioxidanten. Koper is ook een antioxidant. Uit Oostenrijks onderzoek bleek dat het aantal antioxidanten toeneemt naarmate de peer rijper wordt.

Peren zijn rijk aan boron. Dit fytonutriënt helpt calcium mee botten steviger te maken.

PompoenenPompoenen zijn rijk aan allerlei vitaminen en mineralen, oxydanten en vezels, en wapenen je in de eerste plaats tegen de grillen van koning winter. Ze zijn uitstekend geschikt voor vegetariërs en veganisten en zeker voor kinderen. Ze bevatten immers hoge concentraties ijzer, belangrijk voor de zuurstofopname door je bloed. Zuurstof is noodzakelijk voor je vetverbranding en beïnvloed gunstig je spijsvertering.Pompoenen zijn rijk aan vitamine C, een sterk anti-oxydant dat je lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Dat zijn schadelijke stoffen die je lichaam binnen dringen en je ziek maken. Extra vitamine C verhoogt je weerstand en wapenen je tegen virussen en bacteriënPompoenen bevatten ook nog een hoge dosis caroteen of provitamine A, een bestanddeel dat ook in wortelen aanwezig is. Het betreft een voorstadium van vitamine A, belangrijk voor de gezondheid van je ogen. Alle carotenoïden hebben een anti-

PURE

CH

ILD

5 n

ovem

ber 2

013

Page 30: Pure Child Nov-Dec 2013

30

“Walnoten lijken op onze hersenen en zijn door de antioxidanten en omega-3 vetten ook zeer goed voor de hersenen! “

oxydante werking, en stimuleren je afweersysteem en celgroei. Niet alleen het pompoenvlees, maar ook de zaden pitten zijn rijk aan waardevolle stoffen als eiwitten, onverzadigde vetten, belangrijk voor het op peil houden van je cholesterolgehalte, vitamine E, fosfor silicium en zink.De gezonde bestanddelen van pompoenpitten reguleren ook je galzuren, en zijn efficiënt voor het bestrijden van allerlei darmparasieten, vooral bij kinderen.

Rode bietenHet ijzergehalte is misschien niet bijzonder hoog, maar het ijzer bevindt zich wel in een vorm die voor het organisme gemakkelijk te verwerken is.In de rode biet zit ook een goede hoeveelheid mangaan.Dit nog niet zo bekende mineraal zorgt voor een optimale werking van de opname van oa vitamine C. Het helpt bij de vorming van schildklier hormoon, de vertering van voedsel en de werking van het zenuwstelsel.- Bieten zijn een goede bron van foliumzuur- Rode biet is rijk aan kalium- Bieten bevatten nauwelijks vitamine C

- Rode bietenblad blad is rijk aan bèta caroteen, calcium en ijzer Rode bieten hebben eetbare bladeren die bètacaroteen, calcium en ijzer bevatten.Het blad kan op dezelfde manier worden gekookt als spinazie.

Deze periode van het jaar is ideaal om de lunchbox van je kind extra te vullen met wat walnoten, pompoenpitten, wat

stukjes rauwe rode biet, appel en peer.

Of een slaatje van wat veldsla, rode biet, appel, noten en stukjes geitenkaas of een gekookt biologisch scharreleitje, een snede spelt- of

kamut-of zonnepitten- of zuurdesembrood erbij en je kind heeft weer een ijzersterk immuunsysteem.

M.T. copyright 2013-2014Bronnen: viva.nl

PURE

CH

ILD

5 n

ovem

ber 2

013

Page 31: Pure Child Nov-Dec 2013

31

Het voornaamste wat er in een kinderleven gebeurt, is ontwikkeling op verschillende terreinen: niet alleen fysiek, maar ook emotioneel, intellectueel en sociaal. Iedere ouder weet dat deze groeiprocessen niet altijd van een leien dakje lopen en dat ondanks alle goede zorgen hier of daar een hapering kan optreden. Ook kleinere problemen kunnen op termijn ernstige gevolgen hebben als ze niet op de juiste manier worden

aangepakt. Kinderen met aanhoudende verkoudheden, gedragsproblemen, moeilijk eten, nachtmerries enz zorgen ervoor dat jonge gezinnen onder druk worden gezet. Al deze feiten zijn makkelijk en definitief te verhelpen met homeopathie. Er is een indrukwekkende hoeveelheid wetenschappelijk bewijs(*) voor de werking van homeopathie, onder andere bij kinderen.

Homeopathie & kinderen Het allerbeste voor je kind, vind je in de natuur...

PURE

CH

ILD

5 n

ovem

ber 2

013

Page 32: Pure Child Nov-Dec 2013

32

Waarom homeopathie?Homeopathie is niet toxisch want deze middelen bevaten geen schadelijke chemische substanties. Homeopathie is een natuurlijke geneeswijze op basis van plantaardige, dierlijke en minerale middelen. Deze worden speciaal bereid door een ingenieus proces van verdunnen en schudden.

Homeopathische middelen geven bij inname het totale organisme een prikkel waardoor het zichzelf herstelt. Bijwerkingen komen nagenoeg niet voor; homeopathie in handen van een professional is een zachte en veilige geneesmethode. Bovendien maakt het je kind sterker doordat het zelfgenezend vermogen geactiveerd wordt. Homeopathie maakt op een zachte en progressieve manier gebruik van de verschillende lichaamssystemen, waaronder het immuunsysteem, het limbisch systeem en het zenuwstelsel met de bedoeling de verschillende ziektes te behandelen.

Tenslotte is homeopathie een holistische geneeswijze: in plaats van symptoombestrijding wordt de kern van het probleem aangepakt, en dit individueel voor elk kind.

Waarom is homeopathie goed voor kinderen?Hoe puurder het organisme is, hoe beter homeopathie werkt. Homeopathie is dus zeer efficiënt voor baby’s en kinderen. Bij kinderen kan het genezingsproces nog makkelijk beïnvloed worden want het lichaam is nog gespaard gebleven van belastende invloeden zoals tabak, alcohol, chemische stoffen enz. Het groei- en ontwikkelingsproces is trouwens nog volop bezig. De homeopathische prikkel kan bijgevolg snel opgenomen worden en je kindje kan snel genezen.

Als je voor homeopathie kiest, zorg er dan altijd voor dat je beroep doet op een bekwame homeopaat. Vooral de holistische

invalshoek is interessant voor je kind. In de eerste plaats heeft een homeopaat oog voor je kind in zijn geheel en pas daarna spitst hij zich toe op het probleem of de ziekte zelf.De homeopaat behandelt geen ziekte of probleem maar werkt naar een herstel van de natuurlijke balans toe.

“Het is dankzij deze benadering dat

homeopathie gedurende de laatste 10 jaren veel succes

heeft gekend in de pediatrie.”

De kinderarts homeopaat kent steeds meer succes en vervangt traditionele geneesmiddelen door homeopathische middelen om de meest frequente ziektes te behandelen.Er zijn talrijke pathologieën waartegen homeopathie - alhoewel er geen beperking geldt zolang de ziekte niet onomkeerbaar is - zeer efficiënt kan werken, onder andere:

- rhinitis- koorts- hoest- erge bronchitis- constipatie- diarree- darmkrampen- slapeloosheid- zenuwachtigheid- eczeem- allergieën- groeivertraging- anorexia- boulimia- bedwateren- stotteren en zenuwtrekken- terugkomende infecties op jonge leeftijd- keelontstekingen

PURE

CH

ILD

5 n

ovem

ber 2

013

Page 33: Pure Child Nov-Dec 2013

33

“Maar homeopathie is vooral zeer efficiënt om de

natuurlijke weerstand van je kind te verhogen terwijl chemische middelen die

weerstand net verzwakken.”Aan de hand van alle gegevens over klachten en kenmerken van het kind wordt een homeopathisch constitutiemiddel gezocht. Een constitutiemiddel is op maat gesneden op een persoon zoals een sleutel precies in een slot past. Het werkt in op het geheel van de persoon en kent bij kinderen goede resultaten.

En wat als het kind al veel geneesmiddelen heeft genomen?In dat geval gaat aan de homeopathische behandeling een "drainage" vooraf. Op die manier wordt het lichaam gezuiverd met behulp van homeopathische middelen.

De homeopaat heeft ook aandacht voor de psychologische aspecten. Hij zal zich afvragen of je kind bang is, overgevoelig is, wispelturig is of hij in zichzelf gekeerd is, enz. Dit zijn belangrijke vragen die gesteld moeten worden en waar ook de ouders op moeten antwoorden. De homeopaat zal het kind ook observeren en er met in gesprek gaan. Op die manier kan het geschikte middel voor het kind gevonden worden.

Enkele voorbeeldenEen meisje van vier zit bleek en puffend in haar stoel, krijgt amper adem. Ze heeft ademhalingsproblemen sinds haar geboorte. Een dosis Thymus (tijm) in homeopathische verdunning, herhaald na vier en acht weken, maakt van haar een ander kind: blozend en levendig.

Een jongen in het eerste leerjaar heeft moeite om zich te concentreren. Hij krijgt driemaal daags reguliere medicatie voor ADHD maar vindt het vervelend om die in te nemen, voelt zich daardoor bekeken en voor dom aanzien. Een dagelijkse dosis Calcarea Phosphorica in een lage homeopathische verdunning helpt hem geleidelijk aan niet alleen zich beter te concentreren maar geeft hem bovendien meer zelfvertrouwen. Na een zestal weken wordt de dagelijkse homeopathische dosis geleidelijk afgebouwd; na zes maand is hij volledig vrij van medicatie.

Een baby’tje van vijf maanden huilt dag en nacht door de jeuk aan de beentjes veroorzaakt door eczema die bovendien, ondanks alle goede zorgen, kloven en ontstekingen veroorzaakt. Na driemaal een dosis Sulfur (zwavel) om de zes weken is het eczeem verdwenen en de huid volledig genezen.

Praktisch

Zoals uit deze voorbeelden blijkt, wordt niet alleen het middel maar ook dosis en herhaling telkens individueel bepaald op basis van een aantal factoren: gevoeligheden, angsten en ervaringen, energieniveau van het kind, aard van de pathologie, hardnekkigheid van de klacht enz.

Do’s en Dont’sVolg voor de inname en dosering van het homeopathisch middel nauwkeurig de aanwijzingen van de behandelaar. Er is immers rekening gehouden met de gevoeligheden en natuurlijke aanleg van je kind. Reguliere medicatie kan alleen afgebouwd worden in samenspraak met de behandelende arts of therapeut.

Bron :www.baby.be www.ckh.be (*) http://www.apodenys.be/documents/homeo-wetenschap/homeopathie-kinderen.xml?lang=nl

PURE

CH

ILD

5 n

ovem

ber 2

013

Page 34: Pure Child Nov-Dec 2013

Boek in het uitstalraam!

“ Afscheid van Autisme en ADHD” Door Prof. Pieter Duker

In toenemende mate raken ouders, leerkrachten en hulpverleners verontrust over het gemak waarmee steeds vaker kinderen een diagnose als autisme, Asperger of ADHD toegekend krijgen. Die verontrusting is volkomen terecht. Het is geen psychiatrische ziekte, maar een bijzondere variant van prikkelverwerking die ten grondslag ligt aan de problemen in de opvoeding van en het onderwijs aan deze kinderen. Met deze benadering en de praktische uitwerking daarvan is ook voor deze kinderen een omgeving te creëren van waaruit ze zich zonder stigma, met minder gedragsproblemen en vaak zonder medicatie kunnen ontwikkelen. Het is tijd om afscheid te nemen van autisme en ADHD als ziektebeelden. Deze koersverandering vereist een zorgvuldige uitleg, argumentatie en wetenschappelijke onderbouwing. Pieter Duker is psycholoog, emeritus bijzonder hoogleraar orthopedagogiek en al meer dan 40 jaar werkzaam in de sector van in de ontwikkeling bedreigde kinderen.

“ Kinderen bewust opvoeden “Holistische benadering van een nieuwe generatie kinderenDoor Drs. K.M.W. Janssen

In Kinderen bewust (op)voeden pleit Karin voor een holistische kijk op kinderen, met de boodschap achter de klachten als uitgangspunt. Ze ontwikkelde de Kindigo® therapie om de oorzaak aan te pakken op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Doel van haar therapie: het kind terug in zijn kracht! Vanuit innerlijke kracht kunnen kinderen invulling geven aan hun unieke kwaliteiten, talenten en gaven. Bewust (op)voeden vraagt om veel meer dan een gezonde boterham. Dit boek geeft talloze tips en is tevens een uitnodiging aan ouders en opvoeders om op een andere manier naar (het gedrag en de problemen van) kinderen te kijken.

Page 35: Pure Child Nov-Dec 2013

Nawoord uitgeverDe missie van Pure Child

In deze groeiende door allerlei technologische snufjes aangestuurde wereld en de daarmee gepaard gaande ingrijpende veranderingen is de wereld van het kind grondig veranderd! Mainstream wetenschap beschouwt de mens nog steeds als een soort biorobot waarbij emoties

niets anders zijn dan chemische reacties, waarbij steeds weer allusie wordt gemaakt hoe sterk wij op een computer lijken.

Onze kinderen zijn echter geen biorobotten en ook geen computers. Het zijn pure, natuurlijke energiewezens, bijna allemaal geboren in perfect werkende lichamen die op een holistische wijze dienen te worden opgevoed en onderwezen.

We beschouwen het als onze missie om deze filosofie vorm te geven in dit magazine.

COLOFONVerschijnt tweemaandelijks.

Contact: [email protected]

REDACTIE:Rudy Van DammeMagdalena Troch

BIJDRAGEN AAN DIT NUMMER van: Viva.nl, Opgroeien in Verbondenheid, Hein van Elteren, Isabelle Hofstra, Karla Mooy, Christel Lombaerts.

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: Rudy Van Damme. Tel. ++32486759033

LAY-OUT: RVD projects

PURE

CH

ILD

5 n

ovem

ber 2

013

Recente info van onze Foundation vind je op onze Facebook group

www.purefoodforchildrenfoundation.com

Page 36: Pure Child Nov-Dec 2013