ProZa #07-2009

12
PRO ZA NUMMER 7 • ZOMER 2009 • JAARGANG 4 Hoewel ir. A. van Latenstein en zijn vrouw al tien jaar Vriend zijn van Pro Senectute, was de Vriendenbijeenkomst op 12 mei in Heemstede hun eerste échte kennismaking met ons. Met alle plezier verliet de heer Van Latenstein die dag even kort de lunchtafel om te poseren voor de foto en ons te ver- tellen over hun huidige woonsituatie: “Zolang als het kan, blijven mijn vrouw en ik wonen in ons huis in Santpoort. Met twee trapliften voor mijn vrouw en hulp in de huishouding redden wij het daar samen prima. En hoewel niemand in de toekomst kan kijken, zijn wij niet zozeer geïnteresseerd in de huurappartementen van Pro Senectute waar men zelfstandig woont. Ik denk meer aan een stapje verder: aan zorglocatie Wildhoef als dat nodig is. De gelijkgestemdheid vind ik daarbij erg belangrijk.” De heer Van Latenstein heeft namelijk van dichtbij gezien hoe het kan gaan wanneer je van het ene op het andere moment in een verzorgingshuis belandt dat niet bij je past. “Dat is een ramp!” Na afloop van de presentaties op de Vriendenbijeenkomst stelde de heer Van Latenstein een aantal gerichte vragen aan de heer Magielse. “Dat was voor ons het meest informatieve deel van deze ochtend,” vertelt hij. “Maar als u het goed vindt, zoek ik nu mijn vrouw en onze introducé weer op om samen te genieten van de heerlijke lunch.” PROZA IS EEN UITGAVE VAN PRO SENECTUTE 3 Leergang 4 Vriendenbijeenkomst 6 Locatienieuws 9 Verhuizen Zonder Zorgen 10 KEMA certificaat

description

ProZa #07-2009

Transcript of ProZa #07-2009

Page 1: ProZa #07-2009

P R O Z A

N U M M E R 7 • Z O M E R 2 0 0 9 • J A A R G A N G 4

Hoewel ir. A. van Latenstein en zijn vrouw al tien jaar Vriend zijn van Pro Senectute, was de Vriendenbijeenkomst op 12 mei in Heemstede hun eerste échte kennismaking met ons. Met alle plezier verliet de heer Van Latenstein die dag even kort de lunchtafel om te poseren voor de foto en ons te ver-tellen over hun huidige woonsituatie:“Zolang als het kan, blijven mijn vrouw en ik wonen in ons huis in Santpoort. Met twee trapliften voor mijn vrouw en hulp in de huishouding redden wij het daar samen prima. En hoewel niemand in de toekomst kan kijken, zijn wij niet zozeer geïnteresseerd in de huurappartementen van Pro Senectute waar men zelfstandig woont. Ik denk meer aan

een stapje verder: aan zorglocatie Wildhoef als dat nodig is. De gelijkgestemdheid vind ik daarbij erg belangrijk.” De heer Van Latenstein heeft namelijk van dichtbij gezien hoe het kan gaan wanneer je van het ene op het andere moment in een verzorgingshuis belandt dat niet bij je past. “Dat is een ramp!”Na afloop van de presentaties op de Vriendenbijeenkomst stelde de heer Van Latenstein een aantal gerichte vragen aan de heer Magielse. “Dat was voor ons het meest informatieve deel van deze ochtend,” vertelt hij. “Maar als u het goed vindt, zoek ik nu mijn vrouw en onze introducé weer op om samen te genieten van de heerlijke lunch.”

P R O Z A I S E E N U I T G A V E V A N P R O S E N E C T U T E

3 Leergang • 4 Vriendenbijeenkomst • 6 Locatienieuws • 9 Verhuizen Zonder Zorgen • 10 KEMA certificaat

Page 2: ProZa #07-2009

Column

Het KEMA kwaliteitscertificaat is behaald en dit is zeker een hartelijke felicitatie waard aan alle medewerkers die hiertoe hun steentje hebben bijgedragen. We zijn gezamenlijk begonnen aan een reis die dankzij prima samenwerking niet alleen heeft geresulteerd in de certificering, maar ook in een duidelijke doelmatigheidsver-betering. Overigens is de reis zeker nog niet ten einde en wordt het echte eindpunt nimmer bereikt. Wij blijven ons namelijk continu inzetten om de dienstverlening te verbeteren, en stichtingsbrede cliënttevre-denheidsonderzoeken zullen hierbij een grote rol spelen.

De in mei gehouden Vriendenbijeenkomst was een groot succes en die zal dan ook zeker herhaald worden. Dergelijke ont-moetingen stellen ons in staat om kennis te nemen van de wensen en behoeften van ‘toekomstige’ cliënten. En het is prettig om te kunnen concluderen dat we op de goede weg zitten met de uitbreiding van ons dienstenaanbod, waarin wonen en zorg gescheiden worden aangeboden.

Dat wij ondanks alle inspanningen niet altijd een rustige en harmonieuze woon-omgeving kunnen bieden, wordt vast en zeker beaamd door de bewoners van Oranjepark. De verbouwing zorgt hier voor de nodige overlast. Later in het jaar start de renovatie van Spaar en Hout. In de winteruitgave van Proza zult u kunnen zien waartoe die overlast heeft geleid.

Bart Magielsevoorzitter Raad van Bestuur Stichting

ColofonProza is het huisblad van Pro Senectute, dat tweemaal per jaar verschijnt. Redactie Nicole Kerssemakers, pr-communicatiemanager Stichting Pro Senectute. Concept en vormgeving Zabriski Media, Leiden. Tekstbijdrage de Coalitie. Fotografie Edwin Weers, Laurens Arenas. Drukwerk NPN Drukkers, Breda. Redactieadres Centraal Bureau Stichting Pro Senectute, Cronenburg 75, 1081 GM Amsterdam. Tel. 020 540 01 50. E-mail [email protected]

Coverfoto Edwin Weers

‘Gefeliciteerd!’

Tijdens de jaarvergadering op 4 juni en de Buitengewone Algemene Ledenvergadering van Vereniging Pro Senectute op 2 maart 2009 zijn nieuwe bestuursleden benoemd en nieuwe Raad van Toezicht-leden voorgesteld.

De heer mr. K.E.J. Dijk is tijdens de jaarvergadering benoemd tot bestuurslid van de Vereniging. Tevens is meegedeeld dat de heer W.A. Veenhoven is toegetreden tot de Raad van Toezicht van de Stichting.

Op de Buitengewone Algemene Ledenvergadering van Vereniging Pro Senectute zijn de volgende drie nieuwe bestuursleden benoemd: mevrouw Th. A. M. van den Heuvel-Plesman, mevrouw Steller-Blanson Henkemans en de heer drs. ir. C. A. M. de Boo. De nieuwe bestuursleden nemen ieder een eigen verantwoordelijkheid op zich. Zo zal mevrouw Van den Heuvel in het bijzonder verantwoordelijk zijn voor de Commissie Kennismakingsgesprekken. Zij volgt daarbij mevrouw M. L. Thomassen-van Voorst van Beest op, die uittreedt wegens het verstrijken van de statutaire termijn. Mevrouw Steller is met name verantwoordelijk voor de Commissie Zorg.De heer De Boo brengt vooral kennis en ervaring mee op het terrein van vastgoed en projectontwikkeling.

In dezelfde vergadering is aan de leden meegedeeld dat mevrouw H. W. Henny-van Hoytema, op voordracht van de Cliëntenraad, is toegetreden tot de Raad van Toezicht van de Stichting.

Nieuwe gezichten op bestuurlijk niveau

Mevrouw Henny en de heer Veenhoven, nieuwe leden van de Raad van Toezicht

Mevrouw Van den Heuvel en mevrouw Steller zijn toegetreden tot het bestuur van de Vereniging

2 PROZA zomer 2009

Page 3: ProZa #07-2009

Henriëtte van Amerongen van opleidingsinstituut STOC ontwikkelde voor deze vijf

managers de Leergang manager Wonen, Welzijn en Zorg. Ze reali-seerde in nauw overleg met Marjon van Wijnbergen (hoofd P&O) op maat gesneden modules. Dit scholingsproject is er om deze nieuwe functie verder te ontwikke-len en de individuele competenties van de managers uit te bouwen. Inmiddels zijn de managers gestart. Ze lieten weten enthousiast te zijn over het scholingstraject. “Er wordt volop aandacht besteed aan finan-cieel management en de ontwikke-lingen in de gezondheidszorg. Daar zitten veel leerpunten in voor mij,”

aldus Tilja van der Haag van Spaar en Hout. Manager van Tusselerhof, Marie-José Hoogveld, geeft aan dat zij de cursus als een cadeau beschouwt: “Zo goed om los van de locatie te komen en me bezig te houden met de stof. Ik merk dat we buiten de cursusdagen om sneller even overleggen. Dat komt de kwaliteit en de efficiency onge-twijfeld ten goede.” Ook Betsy Gaasbeek van Wildhoef benadrukt het belang van het saamhorigheids-gevoel. “We hebben allemaal te maken met teamcoaching, time-management en ondernemer-schap.” Marianne Drewes uit Amsterdam is vooral content met de timing. “In een nieuwe functie

worden zaken van je verwacht waarover het prima is om van diverse kanten te horen wat de mogelijkheden en verwachtingen zijn.” Een deel van de modules wordt gezamenlijk gevolgd en een deel is facultatief, al naar gelang de persoonlijke behoeften. “De cursus geeft mij meer inzicht in de wijze waarop ik mijn functie in kan vullen. Het voelt gewoon goed,” vertelt een energieke Monique Polman van zorglocatie Oranje-stein. Het leertraject vindt plaats naast de normale werkzaamheden en loopt tot medio 2010.

Leergang manager Wonen, Welzijn en Zorg

maakt goede startSinds de nieuwe regiovorming is de dagelijkse leiding van de vijf zorglocaties in handen van Tilja van der Haag, Marie-José Hoogveld, Betsy Gaasbeek, Monique Polman en Marianne Drewes, de nieuwe managers Wonen, Welzijn en Zorg. En ze gaan ook nog naar school.

V.l.n.r: Monique Polman, Marie-José Hoogveld, docente Henriëtte van Amerongen, Tilja van der Haag, Marianne Drewes en Betsy Gaasbeek

3zomer 2009 PROZA

Page 4: ProZa #07-2009

Succesvolle eerste Vriendenbijeenkomst

‘Blijf kritisch,

blijf lastig!’

Op 12 mei werd de eerste zogenoemde Vriendenbijeenkomst

van Pro Senectute gehouden in de regio Amsterdam/Haar-

lem. Ruim 120 Vrienden hadden de tijd gevonden om naar

landgoed Groenendaal in Heemstede af te reizen voor een

informatieve en inspirerende ochtend.

De ‘aftrap’ werd verricht door regiodirecteur Karin Strübbe. Zij was met name verrast door het grote aantal belangstellenden. “De opkomst is overweldigend. En dan hebben we ook nog een fors aantal mensen nee moeten verkopen. Dit leert ons dat er behoefte is aan goede informatieverstrekking.

Daarvoor hebben we deze bijeen-komst in het leven geroepen. Maar ook om ervoor te zorgen dat u elkaar en mensen van de organisa-tie kunt ontmoeten”, sprak Karin Strübbe aan het begin van de bijeenkomst tot de aanwezigen.

Zorgcontinuüm Als eerste spreker vertelde Jan Holsboer, voorzitter van de Vereni-ging Pro Senectute, over de struc-tuur van de organisatie en over de missie: een harmonieuze woonom-geving bieden aan gelijkgestem-den. “Op de woonlocaties woont men zelfstandig met zorg- en dienstverlening waar nodig. Op de zorglocaties bieden wij zorg en verpleging. Wij bieden op deze

Tijdens de bijeenkomst kwam een drietal sprekers aan het woord, waarna een paneldis-

cussie met bewoners werd gehou-den. Gezien het succes zullen in de toekomst meer bijeenkomsten volgen. Zo krijgen na de zomer Vrienden uit de andere regio’s hiervoor een uitnodiging.

Volgens het onderzoek van Motivaction bestaan er in Nederland acht zogenoemde ‘mentality milieus’. Dit zijn: de traditionele burgerij (16%), de moderne burgerij (22%), de nieuwe conservatieven (8%), de gemaksgeoriënteerden (10%), de opwaarts mobie-len (13%), de kosmopolieten (10%), de postmateria-listen (10%) en de postmoderne hedonisten (11%). Al deze milieus hebben hun eigen karakteristieken

en hun eigen normen en waarden.De doelgroep van Pro Senectute is met name traditioneel en postmodern georiënteerd. Vooral de laatste groep is hoog opgeleid, mondig, veelal succesvol en wil zo lang mogelijk op eigen benen blijven staan. Technologische toepassingen die het comfort verhogen, worden omarmd door de post-moderne hedonisten.

De traditionele en postmoderne doelgroep van Pro Senectute

4 PROZA zomer 2009

Page 5: ProZa #07-2009

wijze een zorgcontinuüm aan de Vrienden van Pro Senectute.”

VergrijzingRoel Schoemaker van het onder-zoeksbureau Motivaction kwam na de voorzitter aan het woord. Dit bureau heeft onderzoek gedaan naar de zogenoemde ‘mentality milieus’. Bovendien bracht het voor Pro Senectute in kaart wat de vergrijzing met zich brengt: in 2020 is het aantal senioren met fysieke zorgklachten 50% hoger dan nu. Voor psychische klachten ligt het aantal 40% hoger. Schoemaker concludeerde dat de (potentiële) Vrienden van Pro Senectute behoren tot de hoogopge-leiden, en een mix zijn van de milieus gekwalificeerd als traditio-neel en postmodern (zie kader).

Gezamenlijke oplossingVervolgens was het de beurt aan

Bart Magielse, voorzitter Raad van Bestuur Stichting Pro Senec-tute. Hij vertaalde het theoreti-sche verhaal van Schoemaker naar de dagelijkse praktijk. “We hebben altijd veel waarde gehecht aan de mening van onze cliënten en keuzevrijheid staat bij ons hoog in het vaandel. Traditio-neel hebben wij te maken met relatief kritische bewoners die de discussie aangaan en helpen zoeken naar een gezamenlijke oplossing. Dat moedigen wij van harte aan. We zeggen wel eens tegen onze bewoners: ‘Blijf kritisch en blijf lastig!’ Daar worden we alleen maar beter van. En ondertussen gaan wij door met het zoeken naar nieuwe woonlocaties en passen wij de huidige locaties aan naar de wensen en behoeften van onze doelgroep.”

De heer De Blieck (Oranjepark, Soest)“Toen m’n vrouw ziek werd, werden we door een kennis op Oranjepark gewezen. Sinds 1988 wonen we hier met bijzonder veel plezier. [In 2007 is het hele complex onder de hoede van Pro Senectute gekomen en huren de bewoners van Pro Senectute, red.] Wat ik zo prettig vind, is dat alle echelons van medewerkers kunnen luisteren, willen luisteren en er ook daadwerkelijk naar handelen. Daar blinkt Pro Senectute echt in uit en dat neemt ons een hoop zorg uit handen.”

Mevrouw Praaning (Zuidkwartier, Amsterdam)“Ik woonde altijd bijzonder prettig op mezelf in

Weesp en had absoluut niet de intentie om te verhuizen. Ook toen ik m’n heup brak en in een revalidatiecentrum in Amsterdam terechtkwam, wilde ik zo snel mogelijk weer naar huis. Het lijkt toeval, maar toen lag er een brief van Pro Senectute op de mat over nieuwe appartemen-ten in Amsterdam-Zuid. Mijn kinderen zagen dat en zeiden: ‘Moet je doen, dat is echt iets voor jou!’ Na lang aarzelen ben ik gaan kijken, met als resultaat dat ik er nu woon. En ik had het tien jaar eerder moeten doen. Het is zo leuk, ik word er nog steeds enthousiast van.”

Mevrouw Lammerts van Bueren (Oranjepark, Soest)“Wij wilden verhuizen voordat we te oud zou-

den worden om zelf de keuze te hebben. Op een dag viel m’n oog op een advertentie in het NRC over wonen in Oranje-park. Dat sprak ons direct

aan en dan moet je de beslissing nemen om ook echt te gaan verhuizen. Dat moet je alleen met je hoofd doen, dan moet je de emotie kunnen laten staan. Het leggen van contacten gaat zo gemak-kelijk hier, maar niets hoeft en die vrijblijvend-heid is erg prettig. ”

Hoe bevallen de woonlocaties van Pro Senectute?

Drie bewoners aan het woord

“Ik had het tien jaar eerder moeten doen”

5zomer 2009 PROZA

Page 6: ProZa #07-2009

Aanmelding nieuwe vrijwilligers tijdens

parkfair WildhoefMedewerkers van zorglocatie Wildhoef organiseerden 23 mei een parkfair met als resultaat een geslaagd, kleurrijk pallet van kraam-pjes. Jong en oud waren dan ook te vinden in de prachtige tuin en genoten van de aansprekende activiteiten en muzikale optredens. Veel bewoners maakten deze dag meerdere rondjes langs de kraam-pjes waar diverse kunstenaars vol

enthousiasme hun werk aanboden. Ook voor oude boeken en afgedankt speelgoed werden nieuwe eige-naars gevonden. De opbrengst van deze leuke dag wordt besteed aan nieuw terrasmeubilair. Dat de gastvrijheid in Bloemendaal volop waardering genoot, bleek eens te meer uit de spontane aanmeldingen van een aantal nieuwe vrijwilligers.

L O C A T I E N I E U W S

Zuidkwartier schenkt koffie in Pro Senectute appartement

De bewoners van woonlocatie Zuidkwartier in Amsterdam hebben zich inmiddels gesetteld in het nieuwe complex. Ze weten de weg naar het Pro Senectute appartement te vinden. Om de week is daar op donderdag de mogelijk-heid om gezamenlijk koffie te drinken. Wan-neer de behoeften van de bewoners wat meer in kaart gebracht zijn, zal het appartement vast en zeker vaker gebruikt gaan worden. Voor vragen en advies is Marianne Drewes, manager Wonen, Welzijn en Zorg, op gezette tijden in ieder geval aanwezig.

6 PROZA zomer 2009

Page 7: ProZa #07-2009

Zuidkwartier schenkt koffie in Pro Senectute appartement

Sinds maart beschikt zorglocatie Spaar en Hout over ‘Tussen-hout’, een verpleegunit met drie groepswoningen voor psycho-geriatrische senioren. De unit is gevestigd in een moderne nieuwe vleugel. Elke woning in de vleugel biedt een sociaal veilige en harmonieuze woonomgeving voor acht bewoners. De rust qua bouw is slechts van korte duur, in oktober wordt gestart met de renovatie van de binnenzijde van het monumen-tale hoofdgebouw. Daarin wordt niet alleen een mooi restaurant gerealiseerd, maar worden ook de appartementen vergroot.

Begane grond Oranjepark

in steigersBewoners van Oranjepark krijgen een sfeervol restaurant en ook de appartementen op de begane grond worden grondig ver-bouwd. Na deze facelift biedt de woonlocatie nog meer woonge-not voor senioren die graag zelfstandig wonen, maar het comfort en de gezelligheid van dit complex weten te waarderen.

Kleinschalige verpleegunitvoor Spaar en Hout

7zomer 2009 PROZA

Page 8: ProZa #07-2009

Duizenden vrijwilligers zijn via Johanniter Hulpverlening actief in zorgcentra, inloop-huizen en bij vakantieactiviteiten. Al vanaf de tijd dat de patronessen in de Pro Senectute huizen de vrijwilligers coördineerden, wordt met deze organisatie nauw samengewerkt. Vrijwilligster Jeanette Martin vierde onlangs haar 12½-jarige jubileum bij zorglocatie Tusselerhof in Lochem. Zij is daar vrijwilli-gerscoördinator. Jeanette vertelt dat ze samen met Johanniter Hulpverlening een vrijwilligersbeleidsplan heeft opgesteld. “Ook op het gebied van werven en behou-den van vrijwilligers heb ik veel van ze opgestoken. Het voeren van slechtnieuwsge-sprekken is ook een onderwerp dat tijdens

een scholingsbijeenkomst aan de orde is geweest. En al komt het gelukkig niet vaak voor, het is toch prettig om die bagage te hebben.”

Alle vrijwilligers bij Pro Senectute zijn via Johanniter Hulpverlening verzekerd, maar niet op alle locaties wordt gebruikgemaakt van de ondersteunende mogelijkheden die Johanniter Hulpverlening biedt. De intentie van de regiodirecteuren van Pro Senectute en directeur J. Kruithof van Johanniter Hulpverlening is om met alle locaties de banden te versterken. Zo kunnen de vrijwilligers die zo’n belangrijke rol spelen, zo gericht mogelijk worden ondersteund.

Versterken banden Johanniter Hulpverlening

Johanniter Hulpverlening is een professioneel

werkende vrijwilligersorganisatie die met gerichte

trainingen haar vrijwilligers bijschoolt. Bovendien

zorgt ze voor ondersteuning op diverse terreinen.

8 PROZA zomer 2009

Page 9: ProZa #07-2009

Ook dit jaar werd op 12 mei bij Pro Senectute stilgestaan bij de internationale Dag van de Zorg. Op deze geboortedag van Florence Nightingale worden overal ter wereld de zorgverleners en verpleegkundigen in het zonnetje gezet ter waardering voor hun inzet en expertise. Onze medewerkers ontvingen daartoe een symbolisch presentje dat dit jaar een tubetje handcrème betrof, voorzien van een kaartje met de tekst: ‘Onze cliënten zijn bij jou in goede handen’. Florence Nightingale, die op 12 mei 1820 in Italië werd geboren, wordt ook wel beschouwd als de grondleg-ger van de moderne verpleging. Zij schreef diverse boeken en verleende medische hulp tijdens de Krimoorlog.

De grote verhuisstap een stukje kleiner maken

Dag van de Zorg

Verhuizen op oudere leeftijd is voor velen niet

alleen een emotioneel beladen stap, maar ook een

stap die veel voorbereiding en organisatie vergt.

Tijdens het opruimen doen vergeelde kiekjes in schoe-nendozen vroegere tijden

herleven. En meubelstukken die decennia lang ongebruikt op zolder stonden, vertellen toch een stukje familiegeschiedenis; daar afstand van moeten doen valt niet mee.Hulp is dan soms meer dan wel-kom. Eenmansbedrijfjes met professionele organisers kunnen mensen met raad en daad terzijde staan bij het archiveren, adminis-treren en selecteren van spulletjes die weggegooid kunnen worden. De landelijk opererende organisatie Verhuizen Zonder Zorgen maakt de stap naar een andere woning eveneens een beetje gemakkelijker.

Verhuizen Zonder Zorgen De consulente van VZZ kan (na een vrijblijvend kennismakingsgesprek) een groot deel van de organisatie

en planning overnemen. Ze legt, om te beginnen, het contact met het verhuisbedrijf. Is de verhuisof-ferte akkoord, dan regelt zij zaken als het doorgeven van de meter-standen, het opzeggen van abon-nementen, het aansluiten van telefoon en internet, en het schrij-ven van de verhuisberichten. Dankzij landelijke contracten met verhuisbedrijven worden de kosten voor deze extra dienstverlening, die valt onder het premium pakket, overigens niet doorberekend. Voor

aanvullende services als het vervoe-ren van kostbare schilderijen wordt een offerte op maat gemaakt.Pro Senectute werkt in de regio Amsterdam samen met een vaste consulente.

Meer informatie over Verhuizen Zonder Zorgen en een professionele organiser kan wor-den opgevraagd bij de centrale cliëntenadministratie van Pro Senectute, 020 540 01 55 of [email protected].

9zomer 2009 PROZA

Page 10: ProZa #07-2009

Voor alle partijen is nu duide-lijk dat Pro Senectute werkt volgens de ‘vastgestelde

normen voor verantwoorde zorg’.

Inspanningen beloondMet het behalen van de certifice-ring is een einde gekomen aan de symbolische kwaliteitsreis die

medewerkers gezamenlijk hebben afgelegd. Regiodirecteur Ans Willemsen coördineerde ruim een jaar lang de implementatie van een stichtingsbreed digitaal kwaliteits-systeem. “Dit is een feestelijk moment voor de hele organisatie. De voorheen gebruikte papieren kwaliteitshandboeken lieten nogal wat verschillen zien tussen de locaties. Van deze boeken moest één digitaal handboek gemaakt worden met een beschrijving van alle werkinstructies en processen van de dienst- en zorgverlening die wij bieden. Een hele klus,” aldus de zichtbaar opgeluchte regiodirecteur.

Regiodirecteuren Karin Strübbe, Ans Willemsen, Henk van Kollenburg en voorzitter Bart Magielse met de ingelijste certificaten

KEMA kwaliteitscertificaat voor al onze locaties

Binnenkort hangt bij al onze locaties het KEMA

HKZ-certificaat aan de muur. De drie regiodirec-

teuren ontvingen dit kwaliteitscertificaat name-

lijk tijdens de jaarvergadering op 4 juni.

10 PROZA zomer 2009

Page 11: ProZa #07-2009

Tijdens de jaarvergadering is na tien jaar afscheid genomen van de heer Frits van Kersen als lid van de Raad van Toezicht. Nog langer actief was mevrouw Marie-Louise Thomassen-van Voorst van Beest. Begonnen in 1993 als bestuurslid van Oranjestein en sinds 2002 bestuurslid van de Vereniging met de portefeuille Kennismakingsgesprekken, legt ook zij nu haar functie neer.

“Frits speelde als medicus een belangrijke rol in de Commissie Zorg,” zo sprak voorzitter Paul de Ranitz eerst enkele lovende woorden, “hij stond altijd klaar en heeft ook veel werk verricht in de Pr Commissie. Communicatief is Frits erg sterk en interne klachten wist hij vaak tijdig te sussen. Als geen ander zette Frits bovendien de essentie van een vergadering op schrift.”

De heer Van Kersen betitelde vervolgens in zijn afscheidsspeech zijn tijd bij Pro Senectute als ‘buiten-gewoon genoeglijk’. Hij benadrukte dat er in tien jaar tijd veel is veranderd binnen de organisatie, maar dat de missie hetzelfde is gebleven – met dezelfde spirit in dezelfde stijl.

Mevrouw Thomassen was niet aanwezig op de vergadering. Desondanks sprak voorzitter Jan Holsboer een mooi dankwoord: “Met haar bijzondere persoonlijkheid en grote Pro Senectute-ervaring droeg Marie-Louise in belangrijke mate bij aan de bijzondere Pro Senectute-sfeer en -cultuur. Wij zullen haar ongetwijfeld zeer missen, en zijn blij dat zij voorlopig nog beschikbaar blijft voor de Commissie Kennismakingsgesprekken van Oranjestein.”

Frits van Kersen belooft Paul de Ranitz betrokken te blijven

KEMA auditDe gedegen controle van KEMA vond plaats in twee delen. Tijdens audit deel 1 zijn alle documenten gecontroleerd. Audit deel 2 bestond onder andere uit het bezoeken van de locaties en het ondervragen van vrijwilligers, cliëntenraden, directie en medewerkers. Met name de laatste groep moest vertellen over hun werkzaamheden en het gebruik van het systeem. Essentieel is namelijk dat de vastgelegde instruc-ties ook daadwerkelijk worden nageleefd en bovendien moet het digitale systeem gemakkelijk toe-gankelijk zijn. Pas dan is het sys-teem het KEMA keurmerk waardig.

Jaarvergadering in teken van

afscheidDankzij de bundeling van kennis en ervaring is een digitaal kwaliteitssys-teem opgezet dat voldoet aan alle normen. Toch zal het systeem continu in beweging blijven. Want behalve dat ingespeeld moet worden op ontwikkelingen in de zorg die tot verbetering leiden, veranderen de wensen en behoeften van onze cliënten. En de cliënttevredenheid staat te allen tijde centraal, ook dit is vastgelegd in het kwaliteitssysteem.

cliënttevredenheidstaat centraal

11zomer 2009 PROZA

Page 12: ProZa #07-2009

Pro Senectute is een professionele organisatie die al sinds 1922 op een persoonlijke wijze huisvesting en zorg biedt aan senioren. Kenmerkend voor Pro Senectute is de stijlvolle omgeving waarin senioren met een brede maatschappelijke en culturele belangstelling in harmonie wonen. Kwaliteit, goede omgangsvormen en privacy zijn vanzelfsprekende elementen in de dienstverlening van Pro Senectute.

Een

voor seniorenwoonomgeving

harmonieuze

Woonlocaties• Zuidkwartier in

Amsterdam

• Middelhout in Haarlem

• Den Hout in Haarlem

• Oranjepark in Soest

• Hoog Langen in Lochem

• Stadenbos in Lochem

Wonen zoals u wenstOp het moment dat u de zorg voor uw

eigen huis steeds meer als een belasting

gaat ervaren en u niet meer helemaal kunt

vertrouwen op een goede gezondheid, is

het wellicht tijd om een huurappartement

bij Pro Senectute te overwegen. Op de

woonlocaties van Pro Senectute woont u

geheel zelfstandig en kunt u rekenen op

extra dienstverlening waarbij uw wensen

centraal staan. Natuurlijk blijft een verhui­

zing een grote stap, maar de wetenschap

dat u verzekerd bent van professionele zorg

wanneer u of uw partner dit nodig heeft, is

een hele geruststelling.

Om in aanmerking te komen voor een

woning in een van de locaties, is een

regi stratie als ‘Vriend’ van Pro Senectute

nodig. Vrienden van Pro Senectute ken­

merken zich door een brede belangstelling

en hebben over het algemeen een hogere

opleiding genoten. Die gemeenschappelijke

achtergrond staat borg voor de harmonieuze

woonomgeving die wij u bieden.

Wilt u meer informatie aanvragen of een

van de locaties vrijblijvend bezichtigen?

Neemt u dan contact op met de centrale

cliëntenadministratie: 020 540 01 55 of

clientenadministratie@pro­senectute.nl.

Zuidkwartier in Amsterdam-ZuidIn dit nieuwe appartementencomplex, gelegen in het meest geroemde deel van Amsterdam, vindt u alle voordelen van de stad gecombineerd met een comfortabele woning.

Oranjepark in SoestSchuin tegenover Paleis Soestdijk in het centraal gelegen Soest, ligt omge­ven door bos, heide en duingebied het appartementencomplex Oranjepark.

Stadenbos en Hoog Langen in LochemDe appartementen van deze twee lan­delijk gelegen locaties zijn voorzien van alle gemakken, en de complexen zijn kleinschalig van opzet.

Exclusieve huurappartementen voor senioren www.pro-senectute.nl