Programma West Side Story

download Programma West Side Story

of 28

 • date post

  14-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  221
 • download

  4

Embed Size (px)

description

Programmaboekje van West Side Story door Toneelvereniging Menander en Schoolorkest Euterpe van het Stedelijk Gymnasium Arnhem.

Transcript of Programma West Side Story

 • Iedere avond valt overal ter wereld het doek. De theaterlichten worden gedoofd. En hoewel ons werklicht voorlopig nog aanblijft, moet ons doek waar het Menander betreft onvermijdelijk vallen, hoezeer ons dat ook aan het hart gaat.Waar plaats, tijd en interesse ontbreken ruimt de komediant het veld. En waar cultuur tot sluitpost wordt gedegradeerd heeft zelfs een hofnar geen functie meer.Menander is voor ons eenendertig jaar lang een uitdaging, een feest en vooral een warm bad geweest, een kers op de taart in dit vaak harde en over ambitieuze vak.Lieve Menanders, met woorden kunnen we nauwelijks uitdrukken wat jullie al die jaren voor ons hebben betekend en nog betekenen. Voor alle warmte, voor alle gezelligheid en voor al jullie enthousiasme:Dank jullie wel! xxxx

  Met weemoed denken we terug aan onze vrienden Marguerite en Niels van der Heyde. Ze droegen hun theaterhart als geen ander op de juiste plaats. We hebben de Niels van der Heydestichting opgericht als memorial voor hen en als memorial place voor jullie (oud)Menanders). Maak er iets moois van!

  Heel speciaal was en is voor ons Janine Terwindt, bescherm vrouwe van de Niels van der Heyde stichting Te allen tijde heeft ze ons met raad en daad en heel veel warmte terzijde gestaan.

  Veel mensen zijn ons de afgelopen jaren tot steun geweest, zoals Elise en Wil Boom, later geassisteerd door dochter Mischa: 30 jaar lang onze huischoreografen die keer op keer een boost aan onze voorstellingen wisten te geven; JP die ons al die jaren trouw terzijde heeft gestaan met zijn bijdrage aan de verstaanbaarheid en wiens wijsheid vaak zon

  diepe indruk op ons heeft gemaakt; Dick van der Stoep die als begeleider en Laura Tammeling, die als zangpedagoge de zingende Menanders naar het huidige hoge niveau hebben gebracht; Piet, Aldert en Yvonne, even zovele rotsen in de vaak hevige branding die met hun onwrikbare en hartelijke steun menigmaal het onmogelijke mogelijk hebben gemaakt.

  Afscheid nemen van jullie, technici van de Schouwburg Arnhem: Dat is heel hard slikken: alle mooie voorstellingen die jullie voor ons mogelijk hebben gemaakt en die gelukkig door Regina, Jolle en Hans zo conscientieus zijn vastgelegd. Wat zullen we dat alles missen. Maar wie weet...

  Lieve Hans, goede vriend, wat hebben Menander en Euterpe de afgelopen jaren een vlucht genomen:van doedelzak in de gymzaal tot de Carmina in het Concert gebouw! En wat hebben wij samen gelachen en genoten van onze samenwerking. Een half woord was meestal voldoende. Wat zien we je graag dirigeren, wat horen we je graag muziek maken. Nu maar uit kijken naar wat op ons gezamenlijk pad komtDe ons gegeven ruimte is te beperkt om alle vrienden bij naam te noemen. Daarom voor jullie allemaal een uit het diepst van ons hart: DANK JULLIE WEL!

  Partir c'est mourir un peu C'est mourir ce qu'on aime On laisse un peu de soimme En toute heure et dans tout lieu

  Misschien houden jullie allemaal een klein stukje van ons over. Andersom geldt dat voor ons zeer zeker.

  Heel veel liefs van Inez en Willem-Paul

  met woorden kunnen we nauwelijks uitdrukken wat jullie al die jaren voor ons hebben betekend

  HALEN... EN ZAKKEN!

  2

 • 3

 • INHOUDSOPGAVEHalen... en zakken door Inez en WillemPaul

  Voorwoord Menander door Ruben Houkes

  Inez en WillemPaul bedankt! door Hans Wijnberg

  Hooggeerd publiek! door Rob van Wijk

  Traditie door Lisanne Arayess

  door Karlijn Keizer

  Euterpe door het Euterpebestuur

  door Vincent Martig

  door Vibeke Helder

  Rolverdeling Menander

  Bezetting Euterpe

  Artistieke leiding en productie

  West Side Story door Astrid Wesselink

  West Side Story door Karin Poerstamper

  door Marian Hoekstra

  door Iris van Loon

  door Familie Boef

  door Josien, Ruud en Eduard van Buggenum

  Varia

  Herinneringen door Daan en Thomas Gast

  door Ellen Burghard

  Liedteksten

  2

  5

  6

  7

  9

  9

  11

  11

  13

  14

  14

  15

  17

  19

  19

  21

  21

  21

  22

  25

  26

  26

  4

 • West Side Story, dat is de voorstelling die u vanavond mag aanschouwen. Uitgevoerd door toneelvereniging Menander, en er zijn heel wat uurtjes voorbereiding in gaan zitten!

  Tijdens de repetities hebben we veel aandacht besteed om een bedrukte sfeer te creren tussen twee rivaliserende gangs. Aan de ene kant de Jets met Tony en Riff, aan de andere kant de Sharks met Maria en Bernardo. En dan ook nog een verboden liefde tussen Tony van de Jets, en Maria van de Sharks. Een moderne Romeo&Julia dus.

  Dit is tevens de laatste voorstelling waaraan onze regis seurs Inez & WillemPaul Edelman meewerken. Zij zullen volgend jaar in de Niels van der Heyde stichting een rol als bestuurslid vervullen en daarnaast een adviserende rol bij Menander spelen maar niet meer regisseren. Zij zitten inclusief dit jaar al 31 jaar bij Menander, dat is langer dan enig lid van ons tot nu toe heeft geleefd! Daarom is het voor ons des te meer een motivatie om van deze voorstelling een prachtige te maken. Dit wordt d kers op de taart!

  Maar niet alles is dit jaar gladjes verlopen. Vele afmeldingen voor de repetities, heel veel tussenuren en vaak geen ruimte om te repeteren. Door snel handelen, soms een streng woordje

  van ons bestuur aan de leden en vooral improviseren is toch alles goed verlopen. Persoonlijk heb ik hier veel van geleerd, en hopelijk kan ik dit doorgeven aan degene die mij volgend jaar als praeses opvolgt. Na drie jaar bestuur zal dit voor mij even wennen zijn om niet meer van het bestuur deel uit te maken. Maar zover is het nog niet en nu is het nog even genieten van deze prachtige voorstellingen!

  Iedereen kent alles tot in de puntjes. De tekst, de opkomsten, de liedjes en de dansen natuurlijk. Dit komt allemaal door het urenlange repeteren, namelijk vrijdagmiddag van 2 tot half 6. Dit is 3 en een half uur! En dat elke vrijdag! Een foutje kan altijd gebeuren, het zal misschien niet helemaal perfect gaan, maar tenslotte gaat om het plezier dat wij aan het opvoeren van deze voorstellingen beleven. We hebben dus zeker veel tijd in deze prachtige voorstelling die u straks mag aanschouwen gestopt. En dit alles zouden we nooit hebben kunnen doen zonder onze steun en toeverlaten Inez en WillemPaul. Wij zijn er helemaal klaar voor en hopelijk bent u dat ook!

  Heel veel kijkplezier!Namens het Menanderbestuur,Ruben Houkes, praeses

  VOORWOORD MENANDER5

 • Lang geleden klassieke muziek was nog een onderwerp op het gymnasium en er werd zelfs nog muziekles gegeven hl lang geleden dus, presenteerde het net opgerichte Euterpe zich op een culturele avond. Na afloop kwam iemand naar mij toe en zei: Ik ben WillemPaul en ik regisseer toneelstukken. Heb je zin om met Euterpe daar de muziek bij te verzorgen?Mijn antwoord was simpel: Dat lijkt me erg leuk. Meer afspraken zijn er tussen ons nooit gemaakt, maar de samenwerking kon niet soepeler zijn.Inez, WillemPaul en ik vormden al die jaren een soort drieeenheid, niet erg heilig, maar zr effectief.Het was dan ook niet moeilijk muziek te verzorgen bij teksten, die alles in zich hadden: van een subtiele tot een verpletterende humor, van een groots massagebeuren tot ontroerende momenten.... Het hele repertoire hebben we zo onder handen genomen: van Dreigroschen opera tot Peer Gynt, van Hello Dolly tot West Side Story, en het waren allemaal ongekend inspirerende voorstellingen.

  Inez en WillemPaul zijn grote kunstenaars en daarbij echte toneelbeesten. Zij hebben vele honderden gymnasiasten en de vele honderden bezoekers tot in het bot doen voelen wat kunst en cultuur inhoudt en hebben zo een onmisbare verrijking van het pragmatische schoolleven gegeven. Natuurlijk is het jammer, dat er zo langzamerhand voor Euterpe en Menander geen plaats meer is op school.Maar alles wat begonnen is heeft nu eenmaal een eind en het enige dat telt is, wat er tussen dat begin en einde is gebeurd.We mogen Inez en WillemPaul wel heel dankbaar zijn voor al het moois, dat zij ons al die jaren hebben laten beleven.Voor mij zijn het in ieder geval onvergetelijke jaren geweest. Het was een eer en een genoegen om met jullie mee te mogen doen!

  Hans Wijnberg

  van een groots massa-gebeuren tot ontroerende momenten...

  INEZ EN WILLEM-PAUL BEDANKT!

  6

 • De situatie is glashelder. U zit met spanning te wachten op die voorstelling, waarvoor u zich naar de kleine zaal heeft begeven en die u zich op een mintgroene stoel heeft laten zakken. Maar omdat nog niet iedereen binnen is, of nog niet alle spelers aanwezig zijn, begint de voorstelling zoals elk jaar net iets later. Aan mij vervolgens de eer om uw aandacht tijdens het bladeren door dit programma te vangen, en te vestigen op de Niels van der Heyde Stichting.

  De Niels van der Heyde Stichting heeft als hoofddoel het behoud van Menander. Als oudMenanders dragen wij alle Menanders, Inez en WillemPaul en alle andere gepassioneerden die deze voorstellingen mogelijk maken een warm hart toe. Oscar Wilde zei al: "Wie het leven artistiek hanteert, heeft zijn hersens als hart", een levensles die wij graag volgen. De koele rationaliteit van de huidige samenleving kan wel wat menselijkheid gebruiken. Maar ik dwaal af.

  Een ding dat zeker is, is dat Inez en WillemPaul hun hersens als hart hebben. Dat is ons na 31 jaar wel duidelijk geworden. Het is enorm bewonderenswaardig hoezeer zij hun tijd en energie steken in het neerzetten van een productie waarin iedereen een waardige rol krijgt en zichzelf daarin, of daarmee, kan ontwikkelen. Ook zij voeden zich met het enthousiasme van de Menanders en beider enthousiasme bereikt een hoogtepunt bij de voorstelling, waar u nu toch ook wel met ongeduld op zit te wachten.

  Het was dan