Programabrochure May Fair Trade 2013

of 30 /30
MAY FAIR TRADE PROGRAMMA

Embed Size (px)

description

Van 1 – 31 mei, een hele maand lang eerlijke handel, overal in Kortrijk. Dat is de inzet! We bouwen Kortrijk uit tot dé Fair Trade stad van het land. De maand mei staat dit jaar volledig in het teken van eerlijke handel. Nu denk je waarschijnlijk aan jouw wereldwinkel? Prima! Maar het gaat veel verder. Heel wat bedrijven, organisaties en scholen hebben ingetekend op het Fair Trade verhaal! Elke dag van de maand mei valt er wat te beleven. Tal van organisaties, bedrijven en scholen dragen hun steentje bij. Samen steken ze de handen uit de mouwen om eerlijke handel en duurzame landbouw op een eigenzinnige manier te uiten. Blader snel verder om te zien wie allemaal deelneemt en hoe zij Fair Trade in de kijker zullen zetten!

Transcript of Programabrochure May Fair Trade 2013

 • MAY FAIR TRADEPROGRAMMA

  228099.indd 1 4/23/2013 4:40:07 PM

 • VOORWOORD

  Kortrijk heeft al een lange weg afgelegd op het vlak van Fair Trade. Zelf was ik van bij het eerste uur als vrijwilliger betrokken bij het behalen van de titel Fair Trade Gemeente.

  Ik herinner me diverse acties, waaronder:- De goedkeuring van de resolutie in de gemeenteraad in

  2005, waardoor eerlijk fruitstap geserveerd wordt tijdens recepties.

  - In 2006 volgde de fotoreeks waarbij bekende Kortrijkzanen (Geert Six, Els Pynoo,) zich outen als fervent gebruikers van eerlijke producten.

  - Begin 2007 werden aan het stadhuis en de invalswegen van Kortrijk borden van Fair Trade Gemeente geplaatst.

  Nu we enkele jaren verder zijn, is het een genoegen om vanuit een andere hoek Fair Trade verder te promoten binnen onze stad. Met May Fair Trade kunnen we een maand lang tonen wat er op het vlak van eerlijke handel leeft en beweegt in Kortrijk.

  Nu alvast bedankt voor jullie aanwezigheid en goesting om van Kortrijk mee d Fair Trade stad van het land te maken.

  Bert HerrewynSchepen van Noord-Zuid

  228099.indd 2 4/23/2013 4:40:07 PM

 • INLEIDING

  Van 1 31 mei, een hele maand lang eerlijke handel, overal in Kortrijk. Dat is de inzet! We bouwen Kortrijk uit tot d Fair Trade stad van het land.

  De maand mei staat dit jaar volledig in het teken van eerlijke handel. Nu denk je waarschijnlijk aan jouw wereldwinkel? Prima! Maar het gaat veel verder. Heel wat bedrijven, organisaties en scholen hebben ingetekend op het Fair Trade verhaal!

  Elke dag van de maand mei valt er wat te beleven. Tal van organisaties, bedrijven en scholen dragen hun steentje bij. Samen steken ze de handen uit de mouwen om eerlijke handel en duurzame landbouw op een eigenzinnige manier te uiten.

  Blader snel verder om te zien wie allemaal deelneemt en hoe zij Fair Trade in de kijker zullen zetten!

  May Fair Trade is een organisatie van stad Kortrijk | Noord -ZuidraadOxfam Wereldwinkel | Trekkersgroep Fair Trade Gemeente

  www.kortrijk.be/mayfairtrade

  228099.indd 3 4/23/2013 4:40:07 PM

 • MAYDAY MAYDAY FAIR MUZIEKFESTIVAL 1 MEI

  Op dit muziekfestival staan themas als duurzaamheid en solidariteit centraal.

  Producten: Zuid-Afrikaanse wijnen en likeur Wereldkeukenstand Sanza Na Moyi

  My Fair Trade: Omdat Fair Trade producten staan voor eerlijke handel met eerlijke lonen waardoor de lokale bevolking zich verder kan ontwikkelen.

  www.maydaymayday.be

  228099.indd 4 4/23/2013 4:40:10 PM

 • UNIE DER ZORGELOZEN KOFFIEDAM 3 MEIFAIR THEATERSTUK 29 MEI

  1. Koffiedam: elke vrijdagmiddag plaatsen we op de stoep voor de Scala een handvol stoelen en vers opgegoten koffie. Meer is er niet nodig om bewoners en passanten in de Kortrijkse Pluimstraat bijeen te brengen en de tongen los te maken.

  Producten: Heerlijke koffie

  2. De Unie en Theater Malpertuis ism Opendoek spelen van 29 mei t/m 2 juni en van 5 juni t/m 9 juni het theaterstuk Kasimir en Karolien in de Scala. Naar goede gewoonte kunnen de bezoekers in de foyer voor- of achteraf genieten van een glaasje wijn, fruitsap of chocolade!

  Producten: wijn, chocolade, thee, fruitsap

  My Fair Trade: De Unie der Zorgelozen koopt zo vaak mogelijk eerlijke producten. Eerlijk voor de mensen die de producten maken, eerlijk kwalitatief voor de verbruikers ervan en eerlijk voor de planeet. Daarbij is de Oxfam-Wereldwinkel steevast n van onze partners.

  Sint Jansplein 13 en Scala: Pluimstraat 5-7 | 8500 Kortrijk056 22 04 00| www.uniederzorgelozen.be

  228099.indd 5 4/23/2013 4:40:12 PM

 • BUBAO SCHOOL DE KINDERVRIEND FAIR TRADE SCHOOLFEEST 4 MEI

  Activiteit: Schoolfeest met eerlijke dranken-stand

  Producten: Koffie en fruitsap

  My Fair Trade: We weten hoe belangrijk het is dat allen een gepast inkomen kunnen krijgen, dit in menselijke werkomstandigheden. Daarom willen we, leerkrachten en kinderen, de ouders aanmoedigen om hun steentje bij te dragen. We willen de boodschap brengen dat wij Fair Trade en respect voor het milieu belangrijk vinden.

  www.dekindervriend.be | 056 21 46 32| [email protected]

  HEERLIJKHEID VAN HEULEFAIR TRADE HOEVEWINKEL

  Activiteit: De producten zijn vrij te koop, samen met de hoeveproducten in onze winkel. Elke dinsdag en donderdag van 10u tot 18u. Producten: Breed assortiment My Fair Trade: Fair Trade is als landbouwer met thuisverkoop vanzelfsprekend. We voelen op de Heerlijkheid sterk aan wat het is om een eerlijke prijs te krijgen voor het product waar je hard aan gewerkt hebt en je zorg in gestoken hebt. Zowel voor onze eigen producten als voor deze van veraf is Fair Trade een evidentie.

  Zeger van Heulestraat 53 -55 | 8501 Heule | 0479 75 22 51www.hofvanheule.be

  228099.indd 6 4/23/2013 4:40:12 PM

 • DE WARANDEEERLIJK SPELEN

  Vieruurtjes in de speelpleinwerking, standaard Fair Trade- drankassortiment voor bezoekers.

  Producten: Fruitsappen, wijn, koffie

  My Fair Trade: Een eerlijke prijs betalen voor de producten. Dat is toch het minste wat we kunnen doen.

  Heirweg 12 | 8501 Heule | 056 27 73 70 | www.kortrijk/Warande

  228099.indd 7 4/23/2013 4:40:14 PM

 • DE DINGEN EERLIJK BRUNCHEN 5 MEI

  Activiteit: Zondagsbrunch met (h)eerlijke producten. Fair Trade is ook steeds te verkrijgen, zomaar, bij de koffie of bij een fris streekbiertje. Binnenkort volgt nog meer Fair Trade lekkers als de keuken af is!

  Producten: Ontbijtgranen, sappen, wijnen, koffie, koekjes, chips

  My Fair Trade: We kiezen voor Fair Trade om verschillende redenen. De keuze heeft vooral te maken met het feit dat je ziet waar je producten vandaan komen, wie ze heeft gemaakt. Je hebt een sterke band met alle producten net alsof je de eieren van de kippen van je buurman op je bord krijgt!

  Budastraat 12 | 8500 Kortrijk| 0477 79 35 09 | www.dedingen.be

  LIKE BIKE FOR FAIR TRADEFAIR TRADE FIETSTOCHT 5 MEI

  Activiteit: fietstocht doorheen (h)eerlijk Kortrijk met ontdekking van een aantal initiatieven die Fair Trade en lokale voedselproductie hoog in het vaandel dragen.Producten: Lokale, eerlijke hapjes en dranken

  My Fair Trade: Fair Trade is ook een duurzame en meer bewuste handel in het Noorden, via partners en projecten die solidair zijn met het Zuiden. De lokale voedselproductie is ook een werkpunt voor een Fair Trade gemeente : door (h)eerlijk en gezond voedsel dichtbij te halen worden de voedselkilometers beperkt. Zo zorgen we voor een gezond milieu.

  [email protected] | www.kortrijk.be/mayfairtrade

  228099.indd 8 4/23/2013 4:40:14 PM

 • KOFFIEQUEENMOBIELE FAIR TRADE KOFFIE

  Koffie en rum op de maandagmarkt in Kortrijk, op recepties en op feesten/communies en trouwfeesten.

  My Fair Trade: Een Koffie met een grote K en extra liefde -gemaakt door een professionele barista- doet nog meer deugd als die koffiebonen uit eerlijke handel komen. Daarom is de KoffieQueen trots om te melden dat ook de rum en de koffiebonen Fair Trade zijn.

  Sint Denijsestraat 196 | Kortrijk | 0485 805 937 | www.koffiequeen.be

  228099.indd 9 4/23/2013 4:40:14 PM

 • KOKOPELLI FAIR TRADE MUZIEKFESTIVAL 10, 11 en 12 MEI

  Producten: Koffie(cocktails), chocolade, zoete snacks, cocktails, kledij, sieraden, decoratie,

  My Fair Trade: In navolging van de Indiaanse god van de vruchtbaarheid wenst Kokopelli Festival een boodschap te brengen. We willen het vredevol samenleven tussen diverse bevolkingsgroepen bevorderen. We doen dit door mensen te laten kennismaken met andere culturen. De Fair Trade producten die op het festival te koop zijn, brengen deze gedachte tot leven. Bovendien steunt het ondernemers in het Zuiden. Als ondernemende organisatoren kunnen we dit alleen maar aanmoedigen!

  Omer Mullielaan 6 | 8560 Gullegem | 0473 411 096 | www. kokopelli.be

  228099.indd 10 4/23/2013 4:40:14 PM

 • ATHENEUM POTTELBERG 1STE GRAAD FAIR TRADE SPEELTIJD

  Producten: Yuca chips, sesam-, nougat- & chocoladerepen, fruitsap, cola, limonade & ice-tea My Fair Trade: Een eerlijke prijs krijgen voor geleverde arbeid en niet uitgebuit worden, dat is van belang! Fair Trade op school is heel waardevol naar bewustmaking toe. Als consument ben je immers deel van het probleem OF deel van de oplossing. Door Fair Trade te kopen, dragen wij bij tot de oplossing.

  Burgemeester de Bethunelaan 4 | 8500 Kortrijk | 056 22 18 20 | www.atheneum-pottelberg.be/middenschool

  SPES NOSTRA HEULE FAIR TRADE SPEELTIJD

  Elke dinsdagmiddag tijdens de speeltijd verkopen leerlingen koekjes en sapjes.Producten: Chocolade, sapjes, rijstkoeken, mueslirepen en gedroogd fruit

  My Fair Trade: Producten zoals chocolade zijn voor ons evident. Vaak staan we er niet bij stil dat boeren uit het Zuiden geen eerlijke prijs krijgen voor hun oogst. Met de actie willen we op onze school de aandacht vestigen dat Fair Trade producten kopen een win-win situatie is.

  Spes Nostra | Mellestraat 1 | 8501 Heule | 056 35 39 53 | www.snh.be

  228099.indd 11 4/23/2013 4:40:14 PM

 • ALOE VERA FAMILIESAUNAEERLIJKE WELNESS 11 MEI

  Activiteit: Arrangement met Fair Trade drank en koekje, voor elke klant.

  Producten: ros wijn en chocoladekoekje

  My Fair Trade: Een eerlijke prijs voor een (h)eerlijk product met respect voor mensen die ervoor moeten werken.

  Vlasmolenstraat 20 | 8501 Heule| 056 37 32 70www.aloeverafamiliesauna.be

  VELT EETBAAR KORTRIJK FAIR TRADE PLANTENRUIL 12 MEI

  De stad is de tuin van iedereen. Velt gaat voor een gezonde, ecologische, sociale en leefbare stad. Tussen 11u en 12u vindt er een plantenruil plaats met aansluitend een receptie met wijn en versnaperingen uit eerlijke handel. Producten: Chips, nootjes, witte en rode wijn (sauvignon) My Fair Trade: Fair Trade betekent handel met respect voor mens en milieu. Niet alleen in het Zuiden, maar ook bij ons. Een visie die we als sociaal-ecologische organisatie zeker onderschrijven.

  Velt Eetbaar Kortrijk | [email protected]/eetbaarkortrijk

  228099.indd 12 4/23/2013 4:40:14 PM

 • GULDENSPORENCOLLEGE campus KaaiFAIR TRADE MAANDAGMARKT 13 MEI

  De leerlingen van 4e jaar handel starten een mini-onderneming met uitsluitend producten van eerlijke handel. Op 13 mei staan ze op de maandagmarkt met een standje, waar ze de bezoekers/kopers bijstaan met een woordje uitleg.

  Producten: chocoladerepen, chips, fruitsappen,..

  My Fair Trade: Als school moeten we jongeren leren dat er meer is dan louter winstbejag in een bedrijf. Geld is nodig om een economie te doen draaien, maar evengoed moet er gefocust worden op de andere 2 belangrijke Ps naast profit, namelijk people en planet. Door dit project leren de jongeren wat ethisch handelen is (in een bedrijf ).

  Diksmuidekaai 6 | 8500 Kortrijk | 056 361211www.guldensporencollege.be

  228099.indd 13 4/23/2013 4:40:15 PM

 • PROVINCIAAL TECHNISCH INSTITUUTKINDER- EN MENSENRECHTENDAG 16 MEI

  Activiteit: Kinder- en mensenrechtendag: georganiseerd door leerlingen 6e jaar TSO voor leerlingen 1e jaar TSO/BSO. Hieraan wordt een prijsuitreiking gekoppeld: de meest verdienstelijke groepjes krijgen Fair Trade -cadeautjes!

  Producten: Fruitsap en cadeautjes

  My Fair Trade: Fair Trade maakt deel uit van de mensenrechten en daarom geven we het een speciale plaats. Door gerichte campagne tijdens de prijsuitreiking maken wij leerlingen duidelijk dat blijvende inzet noodzakelijk is. Solidariteit en gelijke rechten worden hoog in het vaandel gedragen.

  Graaf Karel de Goedelaan 7 | Conddreef 10 | 8500 Kortrijk056 22 13 41 | www.pti.be

  DE PLUIM EN REDDIE TEDDYFAIR TRADE ONTMOETINGSPLAATS VOOR JONGE GEZINNEN 15 en 17 MEI

  Producten: Fruitsap & gedroogde vruchten

  Activiteit: In de Week van de Opvoeding verwennen wij de bezoekers op onze Opendeur met een lekker glaasje fruitsap en gezonde snoep.

  My Fair Trade: Eerlijke handel met heerlijke producten uit het Zuiden.

  Sint -Janslaan 1 | 8500 Kortrijk | 056 27 73 10www.kortrijk.be/ opvoedingswinkel

  228099.indd 14 4/23/2013 4:40:15 PM

 • HUIS DESCAMPS FAIR TRADE SIGARENWINKEL

  Fair Trade koffie & thee als vast assortiment in de winkel.

  Producten: Koffie & Thee

  My Fair Trade: Kortrijk profileert zich als Fair Trade stad en wij werken daar graag aan mee. Huis Descamps wil tegelijkertijd bijdragen tot een eerlijke wereldhandel. Momenteel is Europa constant bezig met rekenen om de crisis te boven te komen en ondertussen vergeten we de talrijke mishandelingen van arbeiders in ontwikkelingslanden.

  Budastraat 15 | 8500 Kortrijk | 056 21 50 84 | www.huisdescamps.be

  228099.indd 15 4/23/2013 4:40:18 PM

 • OXFAM WERELDWINKEL MARKEINTERNATIONALE DAG VAN DE FAIR TRADE 18 MEI

  Activiteit: Internationale dag van de Fair Trade. Zelfgemaakte cocktail of aperitief. Tijdens de openingsuren (10u-12u) klinken we op een betere wereld. We schenken een 1ste drankje gratis, de daaropvolgende zijn betalend.

  Producten: cocktail/aperitief

  My Fair Trade: We zetten eerlijke handel in de kijker door producten te verkopen in onze fijne kleine winkel en Fair Trade kenbaar te maken in onze eigen regio via plaatselijke acties en evenementen. Met deze acties zorgen we ervoor dat de internationale dag van Fair Trade voelbaar is tot in ons dorp!

  Kloosterstraat 25 | 8510 Marke | 0492 91 44 34 | www.oww.be/marke

  BOND MOYSON WVlFAIR TRADE ZIEKENFONDS

  Activiteit: Gedurende de hele maand mei is er een winkeltje met Fair Trade producten. Op recepties, vergaderingen, bij de opening van nieuwe kantoren, gebruiken wij ook eerlijke producten.

  Producten: Koffie, fruitsappen, catering, koekjes, chocolade...

  My Fair Trade: Als ziekenfonds hebben wij een partnerschap met tal van derdewereldorganisaties, waaronder fos - socialistische solidariteit, Women on Farms en Mutua del Campo (Nicaragua). Wij hechten veel belang aan een wereldwijde toegang tot gezondheidszorgen en daarom steunen wij ook initiatieven van Oxfam Wereldwinkel.

  President Kennedypark 2 | 8500 Kortrijk | 056 23 03 07 www.bondmoyson.be

  228099.indd 16 4/23/2013 4:40:19 PM

 • KORTRIJK AAN CULTURENFAIR TRADE BAR 19 en 20 MEI

  Activiteit: Festival met muziek vanuit de hele wereld.

  Producten: Wijn, cola, ice tea, fruitsap, limonade, koffie en bier.

  My Fair Trade: Naast een kennismaking met de diverse culturele achtergronden van nieuwe Belgen, is het evenement een ideaal moment om ook eerlijke handel te promoten.

  056 27 72 75 | www.kortrijk.be/sinksen

  228099.indd 17 4/23/2013 4:40:19 PM

 • JERICHO VZW DOMEIN SINT-ARNOLDUSFAIR TRADE OPEN DAG 20 MEI

  Open Dag op het domein, waarbij Fair Trade in de kijker wordt gezet.

  Producten: Rode en witte wijn, koffie en fruitsap (vast assortiment)

  My Fair Trade: Bij ons vinden heel wat feesten en blijde gebeurtenissen plaats. Wij vinden dat mensen die eerlijke handel willen drijven daar mogen van meegenieten. En hopelijk zetten onze bezoekers zelf ook de stap naar Fair Trade producten.

  Warandedreef 10 | 8573 Tiegem | 0477 65 47 39 | www.jericho.be

  BROUWERIJ T GAVERHOPKEFAIR TRADE BIERSNACKS

  Producten: Chips en nootjes My Fair Trade: Een eerlijke handel is zeer belangrijk! We staan te weinig stil bij de manier waarop sommige mensen moeten werken. Bij deze willen we ons steentje bijdragen en de mensen iets dichter bij de Fair Trade producten brengen door ze aan te bieden bij hun drankje die ze bij ons nuttigen.

  Steenbrugstraat 187 | 8530 Stasegem | 0497 760412www.tgaverhopke.be

  228099.indd 18 4/23/2013 4:40:19 PM

 • SINKSEN KORTRIJK | BOLWERK | STERHOEKHOEVE | OXFAM WERELDWINKELFAIR TRADE PICKNICK 20 MEI

  Activiteit: Fair Trade Picknick met buffettafel samenwerking tussen lokale voedselproductie en producten uit het zuiden tickets te koop in Wereldwinkel en Schouwburg (7,- p.p.)

  Producten: Wereldwinkelproducten: chocopasta, confituren, hagelslag, honing, chocolade, peperkoeken,Hoeveproducten: Hertenpat, kaassoorten, hertensalami, groenten, ajuinconfituur,..

  My Fair Trade: Kiezen voor Fair Trade omdat het een wezenlijk verschil maakt in onze geglobaliseerde economie en omdat het solidariteit met het zuiden uitdrukt.

  Oxfam Wereldwinkel | Groeningelaan 12 | 8500 Kortrijk | 056 22 32 44www.facebook.com/oxfamwereldwinkelkortrijk

  228099.indd 19 4/23/2013 4:40:20 PM

 • GIDSENORGANISATIE VIZITEERLIJK ETEN 25 MEI

  Activiteit: Amuse Guele is d Vizit-klassieker bij uitstek voor wie graag het nuttige aan het aangename koppelt. Naast Kortrijk, leer je ook 4 originele restaurants kennen. Elk restaurant serveert een stukje van het menu (aperitief tot dessert). Terwijl je van het ene naar het andere stapt, ontdek je dat dit winkelparadijs ook historisch heel wat moois te bieden heeft.

  Producten: In twee van de vier restaurants wordt iets heerlijk Fair Trade aangeboden.

  My Fair Trade: Fair Trade staat voor eerlijke en duurzame handel. Er wordt op een menselijke manier handel gedreven. Vizit legt in haar wandelingen sowieso de nadruk op eerlijke producten.

  09 233 76 89 | www.vizit.be

  DAG VAN HET PARK FAIR TRADE PARK 26 MEI

  De Dag van het Park vindt dit jaar plaats op de Warande. Kom en geniet van dit nieuw aangelegde park.

  Producten:Bar met Fair Trade cocktails, mocktails en sappen. Aansluitend ook een Fair Trade receptie.

  My Fair TradeKortrijk is een Fair Trade Gemeente. De stad heeft een voorbeeldfunctie in het promoten van Fair Trade producten.

  056 27 82 00 | www.kortrijk.be

  228099.indd 20 4/23/2013 4:40:20 PM

 • DE KREUNEERLIJK KOKEN

  Activiteit: Koken voor muziekbands die spelen in de Kreun.

  Producten: curry kruidenpasta, olijfolie, wijnazijn, parboiled rijst in builtjes, noedels, kruiden en specerijen,

  My Fair Trade: Bands die op tour zijn, hechten veel belang aan een goeie en vooral verse maaltijd. Vaak tonen ze ook meer dan gemiddeld interesse hoe we de gerechten bereiden en welke producten gebruikt worden. Veel muzikanten zijn ook echt bezig met de ecologische voetafdruk. Naast de (droge) producten die Oxfam aanbiedt, letten we ook op de voedselkilometers en gebruiken we seizoensgebonden producten.

  Conservatoriumplein 1 | 8500 Kortrijk | 056 37 06 44 | www.dekreun.be

  228099.indd 21 4/23/2013 4:40:22 PM

 • HUMANISTISCH VERBONDCONSERVATORIUMFAIR TRADE INFOAVOND 24 MEI

  Activiteit: Info-avond met proeven en verkoopstand, in VC Mozaek

  My Fair Trade: Fair Trade en duurzaam handelen zijn 2 zaken die ons Humanisten nauw aan het hart liggen. Beide bevorderen de samenwerking tussen verschillende groepen mensen. Als kleine boeren of bedrijfjes een faire prijs krijgen voor hun producten, zal hun levensstandaard omhoog gaan. Belangrijker is dat zij mogelijkheden krijgen om onafhankelijk te worden. Duurzaamheid betekent dat we spaarzamer handelen. Het Humanistisch Verbond Kortrijk draagt haar steentje bij door deze doelstellingen bij het grote publiek bekend te maken.

  VC Mozaiek | Overleiestraat 15a | 8500 Kortrijk| 0486 20 21 28www.vcmozaiek.be

  OUDERCOMITE DAMIAANSCHOOLFAIR TRADE SCHOOLFEEST 26 MEI

  Producten: Fruitsap en koffie

  My Fair Trade: Als oudercomit is het niet alleen belangrijk om ervoor te zorgen dat onze kinderen kansen krijgen, maar dat alle kinderen kansen krijgen. Door Fair Trade aan te bieden op ons schoolfeest steunen we de mensen in het Zuiden, zodat ook hun kinderen een kans krijgen

  Pottelberg 15 | 8500 Kortrijk | 056 21 67 14 of 056 21 85 32www.damiaanschool.be

  228099.indd 22 4/23/2013 4:40:22 PM

 • BUDA KUNSTENCENTRUMFAIR TRADE CINEMA

  Budascoop biedt dagelijks Fair Trade producten aan in de cinema.

  My Fair TradeOmdat Fair Trade duurzaamheid in de hand werkt. Product en arbeid worden naar waarde geschat in schril contrast met overconsumptie & productie. In the long run is Fair Trade nog steeds voordeliger en eerlijker voor iedereen.

  www.budakortrijk.be

  228099.indd 23 4/23/2013 4:40:26 PM

 • STAD KORTRIJKFAIR TRADE STADSBESTUUR

  Stad Kortrijk kiest voor Fair Trade dranken op recepties en vergaderingen. Bovendien engageren enkele personeelsleden van de stad zich om hun collegas deze maand een Fair Trade tussendoortje aan te bieden via De Sneukelkar.

  Producten: Koffie, fruitsap, wijn, koekjes, snoep,

  My Fair Trade: Wij vinden het belangrijk dat de producenten een eerlijke prijs ontvangen voor hun producten en we willen onze collegas kennis laten maken met het aanbod Fair Trade producten.

  www.kortrijk.be

  228099.indd 24 4/23/2013 4:40:28 PM

 • SINERGIEK FAIR TRADE RECEPTIE 31MEI

  Activiteit: Officile opening van het project Bio in de stad met o.a. Kathleen Van Brempt.

  Producten: Fair Trade receptie

  My Fair Trade: Ook lokale landbouwers, verwerkers en verkopers verdienen een eerlijk loon en appreciatie voor hun duurzaam werk en product. Daarom brengen we enkele initiatieven en ondernemingen die in Kortrijk werken rond lokale, biologische en/of Fair Trade producten samen op 2 juni.

  Stasegemsesteenweg 100 | 8500 Kortrijk | 056 23 70 20 www.bioindestad.be

  OXFAM BOOKSHOPFAIR TRADE CONGO -AVOND 27 MEI

  Koen Vlassenroot (UGent), Raf Van Den Bruel (OWW) en Channah Bentein (Oxfam Solidariteit) spreken op deze avond.

  Producten: Koffie, fruitsap, wijn en versnaperingen

  My Fair Trade: Dit is een avond in organisatie van Oxfam Bookshop en Oxfam Wereldwinkel en dus ligt het voor de hand dat er Fair Trade producten aangeboden en verkocht worden.

  Budastraat 21| 8500 Kortrijk | 056 31 26 22www.facebook.com/oxfambookshop.kortrijk.be

  228099.indd 25 4/23/2013 4:40:28 PM

 • 228099.indd 26 4/23/2013 4:40:29 PM

 • WAT IS FAIR TRADE

  Fair Trade (eerlijke handel) is een manier van handel drijven. Het geeft producenten de kans om een menswaardig leven uit te bouwen. Voor zichzelf en voor hun familie. De producenten zijn vooral afkomstig uit landen in Afrika, Azi en Latijns-Amerika.

  Eerlijke handel is gebaseerd op: - een menswaardig inkomen- rechtstreekse aankoop bij de producent- versterken van de mensen en organisaties- respect voor mens en milieu- duurzaam partnerschap- rechtvaardige handelsregels

  Als consument maak je het verschil. Kies voor eerlijke handel, dan kies je verantwoord en waardevol.

  Kiezen voor eerlijke handel kan op verschillende manieren:- in je winkelkar: koop eerlijke producten. Vervang een product op je lijstje door een eerlijke variant. - op de werkvloer: zet als werkgever je schouders onder

  eerlijke handel. Vervang de koffie door Fair Trade koffie, vul de koelkast met eerlijk fruitsap

  - In je buurt: doe mee aan May Fair Trade, werk mee in de lokale Wereldwinkel of trekkersgroep Fair Trade gemeente.

  www.befair.be

  228099.indd 27 4/23/2013 4:40:29 PM

 • FAIR TRADE LABELS EN MERKEN

  Een Fair Trade product herken je aan zn label of keurmerk. In Belgi zijn er drie Fair Trade labels.

  Het meest bekende label. Max Havelaar verkoopt zelf geen producten, maar verleent zijn keurmerk aan meer dan 1.300 producten op de Belgische markt.

  Een label voor alle producten, in alle landen en voor alle productieketens.

  Is ontstaan in de biologische landbouw. Ecocert ontwikkelde een eigen referentiesysteem voor eerlijke handel. Ecocert focust vooral op voeding, textiel en cosmetica.

  MERKENIn Belgi zijn veel verschillende Fair Trade merken te verkrijgen. Je vindt meer dan 1.000 verschillende Fair Trade producten in de supermarkt, drankcentrale, wereldwinkel,

  www.befair.be

  228099.indd 28 4/23/2013 4:40:29 PM

 • KORTRIJK FAIR TRADE GEMEENTE

  Sedert 2006 draagt Kortrijk de titel van Fair Trade Gemeente.Het stadsbestuur, de organisaties en de Kortrijkse bevolking kiezen bewust voor eerlijke handel.

  Om de titel van Fair Trade Gemeente te dragen, moet je voldoen aan zes criteria:

  1. Het stadsbestuur van Kortrijk drinkt eerlijke koffie en schenkt Fair Trade fruitsap op recepties.

  2. Er zijn minstens twee Fairtrade producten beschikbaar in plaatselijke winkels en horeca.

  3. Scholen, bedrijven en organisaties gebruiken Fair Trade producten en communiceren daarover.

  4. De media geeft aandacht aan de Kortrijkse Fair Trade acties.

  5. Er is een lokale trekkersgroep actief die initiatieven neemt om de titel te behouden.

  6. Er worden initiatieven opgezet rond lokale consumptie en duurzame voedingsproducten.

  Voorbeelden van Kortrijkse Fair Trade acties: BV-fotocampagne, IkBenVerkochtplein tijdens de Week van de Smaak, Fair Trade Culinair met horecazaken, Fairslinger(d) met scholen en May Fair Trade.

  www.fairtradegemeenten.be

  228099.indd 29 4/23/2013 4:40:29 PM

 • Info: Fair Trade gemeente Kortrijk | 056 22 32 44 [email protected] | www.kortrijk.be/mayfairtrade

  Vormgeving: Team

  Comm

  unicatie, Stad Kortrijk - v.u.: Vincent Van Quickenborne, Koning Leopold I-straat 13/0042, 8500 Kortrijk

  228099.indd 30 4/23/2013 4:40:30 PM