Profiel 133

download Profiel 133

of 36

 • date post

  08-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  240
 • download

  20

Embed Size (px)

description

Driemaandelijks magazine van Partena Ziekenfonds. Editie april 2015.

Transcript of Profiel 133

 • P 50

  5327

  /526

  Afg

  ifte

  kant

  oor :

  Gen

  t X

  profielMagazine van Partena Onafhankelijk Ziekenfonds

  onafhankelijk ziekenfonds hulp in huis kinderopvang

  Nr. 133april/mei/juni 2015 PB- PP B-

  BELGIE(N) - BELGIQUE729

  SNEL NAAR HUIS NA JE BEVALLINGPartena zorgt voor mama en baby

  VALPREVENTIETips en producten voor een veilig huis

  ZORGELOZE ZOMERGoed verzekerd op vakantie

  STUDEREN KUN JE LEREN

 • Vraag poetshulp aan online via www. poetshulp. be of bel naar 0800 17 800

  Kom je graag thuis in een proper huis?

  Wij zorgen voor een betrouwbare,goed opgeleide poetshulp met dienstencheques!

  Partena, de gezonde reflex.

  Kwaliteit dragen wij hoog in het vaandel. Zowel jij als de poets- en strijkhulp zijn wettelijk in regel en verzekerd.

  Partena Hulp in huis investeert maximaal in goede arbeidsvoorwaarden, in opleiding en ondersteuning van je poetshulp. Zo kunnen wij jou een verantwoordelijke, stipte en betrouwbare hulp garanderen!

 • 12

  COLOFONDiane Albert, Karima Amrous, Stphanie Brisson, Aude Clve, Eva De Geyter,

  Sharon De Neve, Regina De Paepe, Ellen De Vriese, Florence Grardy, Ilse Hens, Christian Horemans, Claire Huyghebaert, Pascale Janssens, Sarah Masschelein, Annemie Mathues, Nathalie Renna, Alain Servaes, Hellen Smeets, Joeri Staessen, Olivier Stoop, Emilie Vanderstichelen, Katrien Vanderstraeten, Emilie Van Isterdael, Barbara Van Ransbeeck,

  Patricia Verstraete, Steven Vervaet

  Kernredactie : Lynn Pellens, Pierre Lt

  www. partena-ziekenfonds . be

  Vormgeving:Magelaan-Fotografie:Reporters,Shutterstock-DrukwerkRoularta

  Verantwoordelijke uitgever : Stefaan Lauwers Sluisweg 2 bus 1 - 9000 Gent - T. 02 218 22 22 -

  Ondernemingsnummer : NN 0411.696.011Partena Onafhankelijk Ziekenfonds (nr CDZ 5006c) treedt op als verzekeringsmakelaar

  voor de VMOB Ziekenfonds voor Hospitalisatiekosten (nr CDZ 750/01).

  Geen enkel in dit magazine gepubliceerd artikel mag (gedeeltelijk of volledig) overgenomen worden zonder voorafgaande toestemming van de redactie.

  ProfielisondertekenaarvandeMilieubeleidsovereenkomstPapierinVlaanderenAangesloten bij de uitgevers van de periodiek pers.

  INHOUD 2 Profielnieuwtjes 4 Nieuws van je ziekenfonds 6 Last van hooikoorts? 8 Partena Extra 10 Sneller naar huis na bevalling 12 Ouderschapsverlof 14 Geheimen van een opgeruimd huis 15 De mensen van Partena 16 Gezondheidshop 20 Leeshoek 21 Ben jij een flexitarir? 22 Stil in huis: lege nestsyndroom 24 Studeren kun je leren 25 Kinder- en jongerenkampen 26 Burn-out 28 Partena houdt je in balans 29 Gezond op restaurant 30 Tijd voor jezelf 32 Partena vakanties

  24

  profiel

  www. facebook . be/partena @partena

  8

  10

  31 22

  29

  6

  33

  Lid van

  Nr. 133

  profiel april 2015 1

 • Geen grote premieverhoging Hospitalia Definancieel-economischekrantDeTijdschreefonlangsdatnvan de grote private verzekeraars in Vlaanderen opnieuw een premieverhoging voor zn hospitalisatieverzekering type een-persoonskamerinvoert.Datmaaktdatklantenvandieverzekeraartot bijna 6 procent meer moeten betalen. Consumentenorganisatie Test-Aankoop vindt de tariefverhoging onrechtmatig en is van plan de zaak verder te onderzoeken.

  Wij kunnen onze Hospitalia-klanten bij deze geruststellen: grote premieverhogingen zijn bij Partena niet aan de orde. Partena houdt rekening met de maatschappelijke tendensen bij het berekenen van de startpremie voor Hospitalia. In 2015 pasten we daarom wel onze tarieven voor de verzekering Hospitalia Plus aan, maar met 0,62 procent bleef die tariefverhoging heel miniem.

  Meer info over Hospitalia of een vrijblijvende offerte? Vul het contactformulier in op partena-ziekenfonds. be/hospitalisatie. Onze medewerkers geven je advies op maat.

  Online borstkankertests niet veilig Steeds meer vrouwen vragen om een genetische test om familiale aanlegvoorborstkankeroptesporen.Zontestisnuooktevindenop het internet, maar het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) raadt die online tests ten stelligste af. Je gaat beter te rade bij een van de 8 genetische centra in Belgi: zij hebben de expertise om de test betrouwbaar uit te voeren en je genuanceerd te informeren.

  Erfelijke borstkankers zijn eerder zeldzaam: maar 5 10 procent van alle borstkankers zijn erfelijk. Ben je toch ongerust, dan raadt het KCE je aan om niet te twijfelen en een borstkankerspecialist te raadplegen in een van de vele borstklinieken in ons land. Elke borstkliniek werkt samen met een genetisch centrum en kan je op die manier een betrouwbare test aanbieden. Je krijgt via de borstkliniek ook de nodige psychologische begeleiding bij de test.

  Vraag raad aan je huisarts voor een borstkliniek in jouw buurt.

  4G netwerken: schadelijk of niet?Over de impact van de straling door 4G-netwerken op de gezond heid zijn al duizenden wetenschappelijke artikels verschenen, maar er is nog geen eenduidig antwoord. De Hoge Gezondheidsraad (HGR) vraagt daarom om uit voorzorg de aanbevolen bloot stellings limieten te respecteren.

  De HGR wijst ook op de nieuwe sociale patronen door het gebruik van mobiele telefonie: cyberpesten, telefoneren in het verkeer, Vooral het gebruik van smartphones en tablets door jonge kinderen verdient aan-dacht. Digitale toepassingen kunnen de ontwikkeling van kinderen stimu-leren, maar ouders letten beter op voor dwangmatig gebruik en onwense-lijke of ongewenste internet ervaringen.

  Meer info op de website van de Hoge Gezondheidsraad: www. hgr-css. be.

  PROFIELNIEUWTJES

  profiel april 20152

 • 2 Geneesmiddelen tegen hepatitis C terugbetaaldSinds 1 januari 2015 betaalt de overheid 2 nieuwe geneesmiddelen tegen chronische hepatitis C terug. Zowel Sovaldi als Olysio hebben een grotere werkzaamheid en meer gebruikscomfort dan de bestaande behan-de lingen tegen hepatitis C. Bovendien veroor zaken ze minder bijwerkingen en de behandelingsduur is korter. Beide genees-middelen zijn echter heel duur.

  Om in aanmerking te komen voor een terug betaling, gelden deze voorwaarden: Enkel voor patinten met ernstige leverfibroseof-cirrose,enpatintenopeen wachtlijst voor een levertransplantatie, of die een levertransplantatie hebben ondergaan.

  Enkel als de medicatie is voorgeschreven door een specialist die verbonden is aan een universitair centrum, en als de medicatie afgeleverd wordt in een ziekenhuis.

  Enkel als de adviserend geneesheer van het ziekenfonds zijn voorafgaand akkoord heeft gegeven.

  Vraag meer info via het contactformulier op www. partena-ziekenfonds. be.

  Stop darmkankerDagelijks sterven 5 Vlamingen aan darmkanker, dat is bijna vier keer meer dan in het verkeer 1 op 20 Vlamingen wordt gecon fronteerd met darmkanker. Het duurt 8 tot 10 jaar voor een kleine poliep eventueel darm kanker wordt. Daarom is de kans op genezing ook zeer hoog, zelfs 90 procent, als darmkanker vroeg tijdig ontdekt wordt.

  Enkele indrukwekkende cijfers om de nodige aandacht te vragen voor darmkanker.

  Meer info op www. stopdarmkanker. be.

  Volg @ LucColemont, oprichter van Stop Darmkanker.

  Bioscooptip: STILL ALICE, over de ziekte van Alzheimer DefilmSTILLALICE,dienutezienisindebioscoop, belicht de ziekte van Alzheimer pakkend.

  Alice Howland, 50 jaar, is een gere nom-meerd hoogleraar taalkunde. Ze krijgt een enorme schok te verwerken als de ziekte van Alzhei mer bij haar wordt vastgesteld en ze beseft dat haar leven drastisch zal veranderen. Een hart ver-scheurend en inspi rerend portret over een sterke vrouw die worstelt om ver-bonden te blijven met de persoon die ze ooit was.

  Julianne Moore won de Oscar voor Beste Actricevoorhaarvertolking indezefilm.In samenwerking met de Stichting Alzhei-mer Onderzoek.

  Meer info in de cinema in je buurt of op www. septemberfilm. be.

  PROFIELNIEUWTJES

  profiel april 2015 3

 • NIEUWS VAN JE ZIEKENFONDS

  Je GEZONDHEIDSBUDGET in 2015Nieuwe begroting, besparingen Het brengt nieuwe regels en tarieven met zich mee. Wat verandert er aan jouw gezondheidskosten in 2015?

  Geen indexering. Dit jaar werden de tarieven van geneeskundige verzorging niet gendexeerd op 1 januari, waardoor de bedragen niet verhogen.

  12 euro remgeld bij alle specialisten. Begin 2015 werd het tarief van het remgeld, of het bedrag dat je zelf betaalt na de tegemoetkoming van het ziekenfonds, aangepast voor raadplegingen bij specialisten. Je betaalt nu altijd 12 euro remgeld bij gelijk welke specialist. Wie de verhoogde tegemoetkoming geniet, betaalt 3 euro. Die aanpassing maakt dat het totale tarief stijgt voor bepaalde specialisten, bv. gynaecologen, oogartsen of orthopedisten. Bij de kinderarts, neuroloog of psychiater daalt het totale tarief dan weer.

  Verplichte keuze voor voordelige geneesmiddelen. Huisartsen en specialisten zijn verplicht om n van de drie goedkoopste geneesmiddelen voor te schrijven. Dat is een besparing voor zowel patint als sociale zekerheid.

  Heel wat geneesmiddelen goedkoper. Geneesmiddelen die minstens 6 jaar op de markt zijn, worden dit jaar 6% goedkoper.

  Uitbreiding derdebetalersregeling. Dankzij de derdebetalersregeling betaal je als patint bij een zorgverlener enkel je persoonlijke aandeel. Je schiet de tegemoet-koming van de ziekteverzekering niet voor, maar je ziekenfonds betaalt die rechtstreeks aan de zorgverlener. Je hoeft dus ook geen getuigschriften voor verstrekte hulp naar je ziekenfonds te sturen. Het systeem is op dit moment al van toepassing in bepaalde situaties, bv. bij chronisch zieken, of bij de apotheker. Maar nieuw is dat het vanaf 1 juli verplicht wordt voor consultaties bij de huisarts, en dit voor wie de verhoogde tegemoetkoming geniet.

  Verbod op e