Profiel 05 2011

21
profiel | nr5 2011 | jaargang 5 | www.profiel-online.nl vaktijdschrift over | raam-, deur-, kozijntechniek | hang- en sluitwerk | dak- en geveltechniek | glas | nr 5 2011 | www.profiel-online.nl Bouwrelatiedagen Thema Beslag & Design

description

vaktijdschrift over | raam-, deur-, kozijntechniek | hang- en sluitwerk | dak- en geveltechniek | glas

Transcript of Profiel 05 2011

profiel | nr5 2011 | jaargang 5 | ww

w.profiel-online.nl

vaktijdschrift over | raam-, deur-, kozijntechniek | hang- en sluitwerk | dak- en geveltechniek | glas | nr 5 2011 | www.profiel-online.nl

BouwrelatiedagenThema Beslag & Design

www.hafele.com

Functioneel, duurzaam en steeds volgens de laatste trends: de unieke

eigenschappen van het Startec assortiment van Häfele. Het merk Startec

omvat deur- en raamkrukken, sloten, scharnieren, belag voor houten- en

glazen schuifdeuren en overig deurbeslag. Startec biedt u altijd het juiste

bouwbeslag. Voor alle informatie staat ons verkoopteam voor u klaar!

377 startec_new:Opmaak 1 31-10-2011 14:59 Página 1

Een open deur is geen o en deur.

0pent deuren

Ankerslot B.V. - Enschede - T +31 (0)53 428 4949 - E [email protected] - www.ankerslot.nl

In onze branche zijn we allemaal bezig met het veilig sluiten van deuren. Wij natuurlijk ook. Met één be-langrijk verschil.

Wij vinden deuren pas interessant als ze opengaan op de manier zoals u dat wilt. Met of zonder sleutel. Elektronisch of mechanisch. Heeft u zelf ideeën? Laat het ons weten.

Graag denken wij met u mee. Wij zijn immers non-stop bezig met het ontwikkelen van nieuwe en simpelere manieren om deuren te openen voor onze klanten.

Bent u van plan om een nieuw toegangscontrole-systeem te installeren? Laat u verrassen door onze producten, kennis en ideeën. Dat is zeker geen open deur.

0013_Advertentie Profiel.indd 1 02-11-10 15:41

member of

www.profialis.com

technologie voor eenvoudig onderhoud

• In iedere positie windvast• In gesloten positie 100% insectenwerend• Eenvoudig vervangen van het doek • Patented technology

Innovaties in doekzonwering

Fixscreen® 100 EVO Fixscreen® Mono AK•

technologie voor eenvoudig onderhoud

• Alle voordelen van Fixscreen® EVO • Maximaal thermisch & akoestisch comfort• Verschillende binnenafwerkingen mogelijk• Verborgen plaatsing • Patented technology

REN

SON

® Su

nprotection-Screens • 7 jaar garantie • 7 ans de garantie •

VENTILATION

SUNPROTECTION

RENSON® Sunprotection-Screens NV

Tel.: +32 (0)56 62 65 00 • Fax: +32 (0)56 62 65 [email protected] • www.renson.eu

New! New!

Projectbeslag (EN1906) ● Brandvertragendbeslag (DIN18273) ● Veiligheidsbeslag (SKG)

www.gecertifi ceerdbeslag.nl

‘Veilig, duurzaam en mooi’

Utrechtsestraatweg 2203911 TX Rhenen, Nederland

T: + 31 (0)318 - 47 77 77F: + 31 (0)318 - 47 77 78

@: [email protected]: www.vanleeuwenint.nl

VoorwoordVoorwoord

Visionairsik was afgelopen weken in de gelukkige omstandigheid met enkele visionairs in de bouwwereld om tafel te zitten. Mensen die niet alleen oog hebben voor snel gewin, maar toegewijd zijn om de duurzaamheid van hun branche te bewaken en zo veel mogelijk de behoeften van de opdrachtgever willen bevredigen. Gelukkig telt nederland nog zulke mensen die het containerbegrip ‘toegevoegde waarde’ ook letterlijk handen en voeten geven.

neem directeur Carel Doornenbal van de gelijknamige timmerfabriek. Voor deze editie van Profiel mocht ik deze pionier in het kozijnsysteem weer eens interviewen. Carel ken ik al meer dan vijftien jaar en gold destijds al als een visionair op zijn vakgebied. Kozijnen die wekenlang in de modder op de bouwplaats weg stonden te ‘rotten’, waren Carel een doorn in het oog. Hij begon aan zijn missie om volledig beglaasde en afgelakte kozijnen op de bouwplaats af te leveren die gelijk worden afgemonteerd, zodat er geen sprake kan zijn van kwaliteitsverlies. Echter, de bouwwereld is van nature nogal conservatief en hield vast aan de traditionele methode. Maar zie, vele jaren later begint zijn missie vruchten af te werpen. De prefab deur– en raamsystemen vliegen als broodjes over de transportband. Lees er meer over in deze editie.

in de bouwwereld moeten innovators geduld betrachten. Maar ooit komen de functionele vindingen die de eindkwaliteit van het product verbeteren, bovendrijven. Kwaliteit gaat uiteindelijk boven laagste prijs, hoewel je dat tegenwoordig in de bouwwereld niet altijd kunt zeggen. We moeten ervoor waken dat bouwen een dienstverlenende sector blijft die de behoeften van de klant altijd centraal stelt. Een kwalita-tief goed product, een efficiënt productieproces tegen een zo gunstig mogelijke prijs. Daarvoor moet de bouw en ook de overheid de ideale voorwaarden scheppen. Gelukkig hebben we in JaZo ook een bedrijf gevonden die kwaliteit in proces en product hoog in het vaandel heeft. Elders kunt u in deze uitgave lezen hoe deze fabrikant van puien en roosters voor technische ruimten beide waarden te vuur en te zwaard bewaakt en met een MVo-award werd beloond.

Deze pioniers verdienen onze volle aandacht en poetsen hopelijk de smetjes op de bouwwereld (de prijsvechters, die niet de gewenste kwaliteit leveren) weg.

Marcel van rijnbachredacteur

Profiel is een onafhankelijk vaktijdschrift over raam- deur-, en kozijntechniek i hang- en sluitwerk i dak- en geveltechniek i glas

www.profiel-online.nl

Jaargang 5, nr. 5 2011sinds 2007Verschijnt 6 x per jaar issn: 1876-0651

uitGEVEr

schatbeurderlaan 6 Postbus 249, 6000 aE Weert, nederlandt +31 (0)495 450095F +31 (0)495 521335E [email protected] www.louwersuitgevers.nl BelgiëLouwers Mediagroep BVBa Postbus 15, 3910 neerpelt, Belgiët +32 (0)11 605540F +32 (0)11 605541E [email protected] louwersmediagroep.be

EinDrEDaCtiEJerry Helmers, Crownmedia

rEDaCtiEHilda Bosma, Martijn van den Bouwhuizen, Jerry Helmers, Koen Mortelmans, Marcel van rijnbach,

rEDaCtiEaDrEsschatbeurderlaan 6 Postbus 249, 6000 aE Weert, nederlandt +31 (0)495 450095F +31 (0)495 521335E [email protected]

BLaDManaGEMEntsjoerd VisE [email protected]

sECrEtariaatManuela Depenbrock

aDVErtEntiEsonline aanleveren:http://ftp2.louwersuitgevers.nl username: profiel Wachtwoord: gast Postbus 249, 6000 aE Weert, nederlandt +31 (0)495 450095E [email protected]

aBonnEMEntsPriJs€ 47,70 per jaar inclusief BtWinG 41 71 65t.n.v. Louwers uitgeversorganisatie BVo.v.v. vaktijdschrift profielinformatie over abonnementen:t +31 (0)495 450095

aDrEsWiJZiGinGEnschriftelijk tenminste drie weken voor ver-huizing naar: Postbus 249, 6000 aE Weert, nederland

oPZEGGinGEn indien twee maanden voor het verstrijken van de abonnements periode geen schriftelijk bericht van opzegging is ontvangen, wordt het abonne-ment automatisch met een jaar verlengd.

DoELGroEPProfiel is een onafhankelijk vaktijdschrift. Profiel wordt verspreid onder architecten, aannemers, woningcoöperaties en alle bedrijven, die op enige wijze be drijfs matig actief zijn in ramen & deuren, dak- en geveltechniek, glas, hang- en sluitwerk, waaronder fabrikanten, assembleurs, groothandels, importeurs, toeleveranciers en detaillisten.

VorMGEVinG / art DirECtionLoGo reclame- ontwerpbureau BVt +31 (0)495 450065E [email protected] Kunnen

niets uit deze uitgave mag worden overgenomen of ver-menigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever en zonder bronvermelding. Hoewel dit blad op zorgvuldige wijze en naar beste weten is samengesteld kun-nen uitgever en auteurs op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie. Zij aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op deze informatie.

10

‘Unieke transparante entree’

office Park alleur (B) is ontwikkeld door tony Di Prima van investeringsfirma Hobeco Holding en gebouwd door de firma Winsol. in totaal bestaat het park uit 7.500 vierkante meter kantooroppervlakte en 6.000 vierkante meter aan haloppervlakte (huur). Het project vertegenwoordigt €20 miljoen aan inves-teringskosten.

Onversaagd pionieren in kozijnen

Volledig beglaasde en afgelakte kozijn af fabriek. Het nastelkozijn. Het gebruik van robinia en vurenhout in een kozijnsysteem. Zomaar een greep uit de vindingen van Carel Doornenbal die al bijna 25 jaar namens zijn gelijkna-mige timmerfabriek flink aan de weg timmert. noem hem gerust een pionier op het gebied van de ontwikkeling van houten kozijnsystemen. En dat blijft hij onversaagd doen.

“Vernieuwen zit in mijn bloed. Er is nog zoveel te winnen.”

Vijftien procent goedkopere gevelbekleding

Een vijftien procent goedkopere gevelbekleding reali-seren in vergelijking met geprofileerde platen. Het kán! Doordat draag- en extrusieprofiel een geïntegreerd aluminium gevelsysteem vormen kon in de marechaus-see kazerne in schiphol geld worden bespaard. Met name het montagegemak en de -snelheid creëerden een goedkopere oplossing.

14 22

18

27

Probin denkt met relaties pro-actief mee over de beste oplossingen

op de Beurs relatiedagen in Gorinchem, Hardenberg en nu ook Venray is Probin altijd present. De groothandel in ijzerwaren, hang- en sluitwerk en gereedschappen demonstreert daar uiteraard de nieuwste ‘snufjes’, maar daarnaast is het opbouwen en onderhouden van relatie met de klant van groot belang.

‘Durven investeren en denken op lange termijn basis van ons succes’

Het financieel-economisch tijdschrift trends reikt elk jaar de trends-gazelle prijzen uit aan de snelst groei-ende ondernemingen in Vlaanderen. De firma Lecot-raedschelders krijgt al tien jaar lang op rij deze prijs. Commercieel directeur Marcel Bontjer is er bijzonder tevreden mee “Het geeft ons de stimulans om verder te gaan op de ingeslagen weg.”

Cover:Design BeslagBron: Van leeuwen

En VErDEr

Geprofileerd. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21

James Bond . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31

Column de Barometer. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .33

Journaal . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .43

De pen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .59

ontwikkelingen gaan door . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61

Digitale Bestekservice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .66

Veelzijdig assortiment . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .67

Gestroomlijnd proces . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .68

Volautomatische zaagmachine bespaart tijd . . . . . . . . . .69

VMrG. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .70

FsC. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 71

nBVt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .72

VKG . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .73

EPs aan de gevel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .74

Wie doet wat. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .755

profiel | nr5 2011 | jaargang 5 | ww

w.profiel-online.nl

vaktijdschrift over | raam-, deur-, kozijntechniek | hang- en sluitwerk | dak- en geveltechniek | glas | nr 5 2011 | www.profiel-online.nl

BouwrelatiedagenThema Beslag & Design

2011041_profiel_05_opmaak.indd 1 08-11-2011 12:37:37

34 52

56

62

38

IIIIIIIIIIIIIII 10 I profiel vaktijdschrift nr. 5 I 2011

Office Park alleur:

‘Unieke transparante entree’office Park alleur (B) is ontwikkeld door tony Di Prima van investeringsfirma Hobeco Holding en gebouwd door de firma Winsol. in totaal bestaat het park uit 7.500 vierkante meter kantooroppervlakte en 6.000 vierkante meter aan haloppervlakte (huur). Het project vertegenwoordigt €20 miljoen aan inves-teringskosten. Het office Park is gelegen op een terrein van 27.000 vierkante meter in alleur (gemeente ans), met vele verbindingsmogelijkheden, zoals bus, trein, auto en vliegtuig.

2011 I profiel vaktijdschrift nr. 5 I 11 IIIIIIIIIIIIIII

De twee gebouwen bestaan uit 7 etages, 3 hallen en een parkeerplaats. Behalve de architectonische kwaliteit, zichtbaarheid en zuidelijke ligging zijn de gebouwen zodanig ontwikkeld, dat het energiever-bruik (door het isolatiepeil k-29) minimaal is.Valerie Dardenne van architectenbureau atelier XV heeft de GEZE-rondschuifdeuren slimdrive sCr voorgeschreven. automatische rondschuif-deuren zijn in dit project zowel functioneel als vormgevingselement. ook bij smallere buitenaf-metingen geven zij veel ruimte voor de entree.

“Met behulp van de vele varianten biedt GEZE voor ieder gebouw en iedere ingangssituatie een optimale oplossing,” aldus het bedrijf. De GEZE-deurinstallaties kunnen rond of halfrond zijn gevormd en op verschillende manieren met het gebouw worden verbonden.

ruiMtE En LiCHtschuifdeuren van GEZE zorgen voor meer ruimte en licht. De als optie verkrijgbare uitvoering met een glazen dak onderstreept de uitnodi-gende atmosfeer nog eens. Met een constructieve hoogte van slechts 7 centimeter is de aandrijving geknipt voor glazen gevels in een smalle gevel-constructie.

“GEZE is klaar om uw wensen en ideeën vorm te geven. Wij realiseren alle diameters en doorgangs-hoogten en produceren iedere deurinstallatie afzonderlijk. Kies uit ons omvangrijke programma aan kleuren, oppervlakken en uitvoeringsvarianten de voor uw project passende variant. neem con-tact met ons op voor additionele informatie of het bespreken van andere mogelijke projectoplossin-gen op het gebied van automatische schuifdeuren, deurtechniek of veiligheid, of neem een kijkje op onze website www.gezebenelux.com.” n

De nieuwe standaard in woonhuisventilatie!

0180 - 69 7500 | www.buva.nl

De SmartStream op de VSK 2012 zien? Registreer u op www.smartstream.nu en ontvang t.z.t. uw gratis toegangsbewijs

Waar gaat ú op besparen?• Inregel- en installatiekosten?• Faalkosten?• Energierekening?

WWW.NOORDENNEGROEP.NL

Glasprojecten Van Noordenne B.V.Postbus 196 3370 AD Hardinxveld-GiessendamTelefoon: 0184 - 675 835Fax: 0184 - 630 036E-mail: [email protected]

Foto

: Sab

ine

Joo

sten

JE HOEFT EEN AAP

GEEN KUNSTJES TE LEREN

Wat de een zich met pijn en moeite eigen maakt, is voor eenander een tweede natuur. Glasprojecten Van Noordenneheeft een innovatieve, klant- en servicegerichte aard. Vandaar onze spraakmakende projecten, zoals het Melanchton College in Rotterdam: Hier is comform huidige normeringen brandwerend en geluidswerend glas toegepast in combinatie met zonwerende beglazing.Want je hoeft een aap geen kunstjes te leren.

De nieuwe standaard in woonhuisventilatie!

0180 - 69 7500 | www.buva.nl

De SmartStream op de VSK 2012 zien? Registreer u op www.smartstream.nu en ontvang t.z.t. uw gratis toegangsbewijs

Waar gaat ú op besparen?• Inregel- en installatiekosten?• Faalkosten?• Energierekening?

IIIIIIIIIIIIIII 14 I profiel vaktijdschrift nr. 5 I 2011

Gevelsysteem van Alcoa Architectuursystemen (foto Alcoa Architectuursystemen)

2011 I profiel vaktijdschrift nr. 5 I 15 IIIIIIIIIIIIIII

loopdeur of een draairaam met een schuifdeur of -raam in één configuratie. Een tussenregel of -stijl in het vaste of in het schuivende deel behoort ook tot de mogelijkheden. ook is het mogelijk om een schuifpui in een vliesgevel te plaatsen. aangezien het schuivende deel van een aa 4110 zich aan de buitenzijde bevindt, is de waterdicht-heid gegarandeerd.

DE BELanGriJKstE sPECs Van DE aa 4110• Geluidsisolatietot43dB• Maximalewind-enwaterdichtheidvan750Pa• GunstigeisolatiewaardemeteenUwvanaf1,0

W/m²K• Inbraakwerendklasse2(Politiekeurmerk

VeiligWonen®) • Toepassingop300meterhoogteaandekust• Dubbeleentriple-beglazingmetmax.47mm

glasdikte• 2tot4-delig n

De klimatologische eisen aan gevelelementen worden steeds hoger. Fabrikanten vergen het uiterste van wind– en waterdichtheid en inbraak– en geluidwerendheid. De kunst daarbij is om een element zo slank en rank mogelijk te houden om aan de wens van de architect te voldoen. Het innovatieve schuifpuisysteem van alcoa architectuursystemen, de aa 4110, blijkt een ware krachtpatser, maar doet keurig ‘aan de lijn’.

Krachtpatser onder schuifpuien blijft slank

“Vooral bij grote afmetingen en dus zwaardere schuifdeuren, laat dit model zijn ware kracht zien. ook in de zwaarste variant bij grote pui-afmetin-gen wekken de aluminium profielen een slanke indruk zonder afbreuk te doen aan de bouwfysi-sche prestaties,” stelt marketingmanager Maarten Haan van alcoa architectuursystemen. De aa410 is uitvoerbaar als schuifraam of deur. Dankzij verborgen afwatering en uitgekiende afdichtingen is met het systeem een wind- en waterdichtheid van 750 Pa haalbaar. De schuifpui kan aan de kust worden toegepast tot 300 meter hoogte waarbij het systeem volgens Haan hoge windsnelheden moeiteloos aan kan.

Wel dienen er, afhankelijk van de situatie, zwaar-dere en dus sterkere profielen te worden gebruikt. Daarnaast is het belangrijk dat het totale gewicht van het schuivende deel nog kan worden gedragen door de gebruikte wielen. “Vanaf een gewicht van 200 kg adviseren wij het gebruik van hefschuifbe-slag. De gekoppelde wielstellen heffen de deur uit zijn dichtingen en laten hem vervolgens zeer soe-pel rollen,” licht Haan toe. Het 2-sterren inbraak-werende beslag (meerpuntsslot of haakslot) is gegarandeerd tot een schuifdeurhoogte van 3500 mm (inbraakwerend getest) en een gewicht van 400 kg. Wel dient dan een elektrische aandrijving te worden toegepast. “indien gewenst kunnen er nog twee bijzetsloten worden toegevoegd.”

Het systeem aa 4110 bevat 90 procent gerecy-cled aluminium, dankzij het recyclingprogramma van alcoa. Verder zijn de profielen eenvoudig te demonteren en weer opnieuw te gebruiken. Dankzij de weloverwogen modulaire opbouw van de verschillende producten van alcoa zijn combinaties mogelijk. in de woningbouw passen de boven- en zijlichten, maar bijvoorbeeld ook een

Het nieuwe aluminium raam en deursysteem (Alcoa Architectuursystemen)

INNOVERENDE RAAMSYSTEMENDAAR KUNT U MET ZEKERHEID OP BOUWEN

Character-Design 70Binnendraaiend kozijnprofiel 115 mmU-waarde: 1,3 W/m2K

REHAU N.V.Watergoorweg 793861 MA NIJKERKTel: 033 - 24 7 99 11E-mail: [email protected]: www.rehau.nl

Character-Design 70Buitendraaiend kozijnprofiel 115 mmU-waarde: 1,3 W/m2K

Character-Design 70VerhuisraamprofielU-waarde: +/- 1,3 W/m2K

www.rehau.nl/kunststoframen

INNOVERENDE RAAMSYSTEMENDAAR KUNT U MET ZEKERHEID OP BOUWEN

Character-Design 70Binnendraaiend kozijnprofiel 115 mmU-waarde: 1,3 W/m2K

REHAU N.V.Watergoorweg 793861 MA NIJKERKTel: 033 - 24 7 99 11E-mail: [email protected]: www.rehau.nl

Character-Design 70Buitendraaiend kozijnprofiel 115 mmU-waarde: 1,3 W/m2K

Character-Design 70VerhuisraamprofielU-waarde: +/- 1,3 W/m2K

www.rehau.nl/kunststoframen

GENEO®Deurprofiel Z 97met verdektliggend scharnier

www.geneo.nl

BouwAutomotive

Industrie

GENEO®HefschuifdeursysteemU-waarde: 1,3 W/m2K

GENEO®Binnendraaiend kozijnprofiel 86 mmU-waarde: tot 0,77 W/m2K

GENEO®Deurprofiel Z 97met verdektliggend scharnier

www.geneo.nl

BouwAutomotive

Industrie

GENEO®HefschuifdeursysteemU-waarde: 1,3 W/m2K

GENEO®Binnendraaiend kozijnprofiel 86 mmU-waarde: tot 0,77 W/m2K

INNOVERENDE RAAMSYSTEMENDAAR KUNT U MET ZEKERHEID OP BOUWEN

Character-Design 70Binnendraaiend kozijnprofiel 115 mmU-waarde: 1,3 W/m2K

REHAU N.V.Watergoorweg 793861 MA NIJKERKTel: 033 - 24 7 99 11E-mail: [email protected]: www.rehau.nl

Character-Design 70Buitendraaiend kozijnprofiel 115 mmU-waarde: 1,3 W/m2K

Character-Design 70VerhuisraamprofielU-waarde: +/- 1,3 W/m2K

www.rehau.nl/kunststoframen

INNOVERENDE RAAMSYSTEMENDAAR KUNT U MET ZEKERHEID OP BOUWEN

Character-Design 70Binnendraaiend kozijnprofiel 115 mmU-waarde: 1,3 W/m2K

REHAU N.V.Watergoorweg 793861 MA NIJKERKTel: 033 - 24 7 99 11E-mail: [email protected]: www.rehau.nl

Character-Design 70Buitendraaiend kozijnprofiel 115 mmU-waarde: 1,3 W/m2K

Character-Design 70VerhuisraamprofielU-waarde: +/- 1,3 W/m2K

www.rehau.nl/kunststoframen

GENEO®Deurprofiel Z 97met verdektliggend scharnier

www.geneo.nl

BouwAutomotive

Industrie

GENEO®HefschuifdeursysteemU-waarde: 1,3 W/m2K

GENEO®Binnendraaiend kozijnprofiel 86 mmU-waarde: tot 0,77 W/m2K

GENEO®Deurprofiel Z 97met verdektliggend scharnier

www.geneo.nl

BouwAutomotive

Industrie

GENEO®HefschuifdeursysteemU-waarde: 1,3 W/m2K

GENEO®Binnendraaiend kozijnprofiel 86 mmU-waarde: tot 0,77 W/m2K

IIIIIIIIIIIIIII 18 I profiel vaktijdschrift nr. 5 I 2011

onversaagd pionieren in kozijnen

Zijn drive om de timmerindustrie naar een hoger plan te tillen is ongeëvenaard. Vijftien jaar geleden begon hij met een partner timmerselekt, een select groepje van timmerfabrikanten dat garant staat voor een duurzaam houten kozijnsysteem dat zich nog steeds blijft ontwikkelen. Doornenbal is eraan gewend dat in de traditioneel ingestelde bouw-sector vernieuwingen langzaam worden opgepakt. Maar na enkele jaren ziet hij dat zijn innovaties vruchten afwerpen. neem het volledig afbeglaasde en afgelakte houten raam en deurkozijnsysteem. Vanaf de komende kerst gaat een full-time produc-tielijn zich hiermee bezighouden.

“als we niet met dit systeem waren gekomen, hadden opdrachtgevers voor andere oplossingen gekozen. timmerfabrikanten moeten producten aanbieden die weinig onderhoud behoeven en volledig afgewerkt uit de fabriek komen. op die manier hebben wij het hoofd kunnen bieden aan de

Volledig beglaasde en afgelakte kozijn af fabriek. Het nastelkozijn. Het gebruik van robinia en vurenhout in een kozijnsysteem. Zomaar een greep uit de vindingen van Carel Doornenbal die al bijna 25 jaar namens zijn gelijknamige timmerfabriek flink aan de weg timmert. noem hem gerust een pionier op het gebied van de ontwikkeling van houten kozijnsystemen. En dat blijft hij onversaagd doen. “Vernieuwen zit in mijn bloed. Er is nog zoveel te winnen.”

Carel Doornenbal, bij het Rovu-kozijn (foto Marcel van Rijnbach).

Nooit meer grote glasplaten tillen (foto Marcel van Rijnbach).

2011 I profiel vaktijdschrift nr. 5 I 19 IIIIIIIIIIIIIII

crisis in de bouw.” in 2009, het eerste jaar dat de economische donder in alle hevigheid losbarstte, moest Doornenbal een kwart omzet inleveren, maar het bedrijf herstelde zich snel en noteerde de twee daaropvolgende jaren al weer zwarte cijfers. “We zijn niet meer meters gaan produ-ceren, maar hebben meer toegevoegde waarde gecreëerd,” zegt Doornenbal fijntjes. “Wij kunnen en gaan niet mee met aanbestedingen waarbij de timmerfabrikant onder kostprijs inschrijft. ik overtuig opdrachtgevers en aannemers liever met onze praktische vernieuwingen. Dat kost tijd, maar uiteindelijk betaalt de moeite zich uit.” nu brengt Doornenbal bijvoorbeeld een kozijnsys-teem op de markt dat vijftien jaar geen onderhoud behoeft. De profielen zijn in folie gepakt en de twee componenten lak garanderen deze levensduur zonder onderhoud. straks kan de verf er worden opgespoten en is de folie overbodig. alle kozijnen worden in verstek gevingerlast met FsC-hout, een ijzeren voorwaarde voor Doornenbal. “aannemers die zeggen dat er geen FsC-hout kan worden geleverd, verkopen onzin! Wij gebruiken bijvoor-beeld robina voor de neuten en dorpels van het kozijn in combinatie met vuren – het zogeheten rova- kozijn. Zodra er een FsC-keurmerk voor robina kwam, hebben wij puur gelabelde partijen

innoVatiEs DoornEnBaL uit HEDEn En VErLEDEn- Het combi-kozijn met de combinatie robinia en

vuren (rovu) of sapipura en vuren (savu). De rottingsgevoelige delen van het kozijn worden uitgevoerd in hardhout zodat het systeem langer meegaat.

- speQtra. Het volledig afgelakte en beglaasde prefab gevelelement dat met ketenpartners is gemaakt.

- Het nastelkozijn. Kant-en-klare beglaasde en beglaasde kozijnen worden in de afbouwfase via een kliksysteem geplaatst.

- Het gevingerlaste kozijn. De vingerlas zorgt voor een steviger verbinding van stijlen. Bovendien wordt de spanning in het hout tot een minimum gereduceerd.

- Kopsloos hout. Doornenbal wil in zijn kozijnsy-stemen geen kops hout meer produceren om het capillaire werking te voorkomen.

- Kozijnen en glaslatten uitvoeren in het duurzame accoya.

- alu-wood. aluminium profielen aan de buitenkant en houten stijlen aan de binnenkant van het kozijn om de duurzaamheid te verlengen. ook biedt Doornenbal raam en deurelementen met kunst-stof onderdorpel.

ingevoerd. natuurlijk is hout met een certificaat duurder, maar wij merken dat meer opdrachtge-vers bereid zijn ervoor te betalen.” Volgens Doornenbal moet de timmerindustrie een cultuuromslag maken van inschrijven op de laagste prijs naar oplossingsgericht denken. “Wat is het beste voor de klan?. Doen we dat niet, dan kiezen opdrachtgevers steeds meer voor aluminium en kunststof kozijnsystemen. Dat zijn nu al geduchte concurrenten van het hout.”

in vijftien jaar heeft Doornenbal met de andere leden van timmerselekt veel innovatieve syste-men voortgebracht die erop gericht waren de opdrachtgever zoveel mogelijk te ontzorgen en de levensduur van het product te verlengen (zie kader). En Doornenbal is nog lang niet verzadigd. “Er komt nu juist een periode waarin de werk-wijze en producten van timmerselekt steeds meer aftrek gaan vinden. Woningcorporaties vechten ervoor hun vastgoed betaalbaar te houden. Dus moet er bezuinigd worden op onderhoud. Wij zorgen voor onderhoudsarme producten. Wat mij betreft mogen er heus nog meer concurrerende innovatieve timmerfabrikanten bij komen om het kwaliteitsimago van de timmerindustrie op een hoger peil te brengen.” n

Duidelijk zichtbaar de gevingerlaste robinia neuten (foto Marcel van Rijnbach).

2011 I profiel vaktijdschrift nr. 5 I 21 IIIIIIIIIIIIIII

c o l u m n

Je geeft de deur niet een ‘gewone’ hand

Bij aankomst op Doha international airport (Qatar) zijn de enorme uitbreidingen van deze luchthaven goed zichtbaar. De nieuwe aankomsthal glimt van het marmer en zakelijk, strak vormge-geven. Heel mooi, maar helaas we zien wederom deurkruk model rond u-form voor degene die Duits spreekt en return-to Door Lever voor iedereen die Engels spreekt. Jammer, in dit gebouw zou zeker een passende vorm in roestvast staal zeker niet misstaan. De vorm van de kruk is lang niet altijd meer het

aandachtspunt. ik zou graag zien dat de deurbeslagfabrikanten weer de kans krijgen om de architect, designer of interieurarchitect te overtuigen van de esthetische aspecten van het deurbeslag. Er zijn initiatieven op de markt die wat dat betreft de architect of designer weer op het goede spoor zetten..

uiteraard is het zo dat alle producenten en hun dealers de klant willen ontzorgen en dan komt het vaak aan op het bieden van de juiste oplossing met de daarbij behorende certificeringen, maar in deurbeslag is de vorm een veelal vergeten aspect. onze dagelijkse drive is om dit weer op de kaart te zetten. Kijk naar de deurkruk ‘Erick’ van Erick van Egeraat in de Egeraat projecten. Een finishing touch, die het gebouw, de architect en uiteraard ook ons hart sneller doet kloppen. De deur geeft iedereen nu geen gewone hand, maar de hand van de meester. De deurkruk kan prima fungeren als een figuurlijke handtekening van de bedenker.

Met de vorm van de kruk kun je enorm veel bereiken zoals het benadrukken van de belijningen van de deur, het kracht bijzetten van de stijl van het interieur, het creëren van een gedurfd contrast door iets helemaal anders te doen en de totstandkoming van een deur tot een geheel eigen gezicht. Met iets unieks gaat het gesprek weer over de deurkruk. De niet gewenste onderwerpen staan even aan de zijlijn. Kan deze uitdaging weer op de agenda?

Hans de Jong Commercieel Directeur

Van Leeuwen international - intErstEEL+ 31 6 51 862 [email protected]