Profiel 03 2011

23
profiel | nr3 2011 | jaargang 5 | www.profiel-online.nl vaktijdschrift over | raam-, deur-, kozijntechniek | hang- en sluitwerk | dak- en geveltechniek | glas | nr 3 2011 | www.profiel-online.nl Brandveilig Hang & sluitwerk Thema Hout/ innovaties

description

vaktijdschrift over | raam-, deur-, kozijntechniek | hang- en sluitwerk | dak- en geveltechniek | glas

Transcript of Profiel 03 2011

Page 1: Profiel 03 2011

profiel | nr3 2011 | jaargang 5 | ww

w.profiel-online.nl

vaktijdschrift over | raam-, deur-, kozijntechniek | hang- en sluitwerk | dak- en geveltechniek | glas | nr 3 2011 | www.profiel-online.nl

Brandveilig

Hang & sluitwerkThema Hout/ innovaties

Page 2: Profiel 03 2011

www.hafele.com

Functioneel, duurzaam en steeds volgens de laatste trends: dat zijn de unieke

eigenschappen van het Startec assortiment van Häfele. Het merk Startec omvat

deur- en raamkrukken, sloten, scharnieren, beslag voor houten- en glazen schuif-

deuren en overig deurbeslag. Startec biedt u altijd het juiste bouwbeslag. Voor alle

informatie staat ons verkoopteam voor u klaar!

195 startec adv:Opmaak 1 07-06-2010 08:53 Pagina 1

Page 3: Profiel 03 2011

Een open deur is geen o en deur.

0pent deuren

Ankerslot B.V. - Enschede - T +31 (0)53 428 4949 - E [email protected] - www.ankerslot.nl

In onze branche zijn we allemaal bezig met het veilig sluiten van deuren. Wij natuurlijk ook. Met één be-langrijk verschil.

Wij vinden deuren pas interessant als ze opengaan op de manier zoals u dat wilt. Met of zonder sleutel. Elektronisch of mechanisch. Heeft u zelf ideeën? Laat het ons weten.

Graag denken wij met u mee. Wij zijn immers non-stop bezig met het ontwikkelen van nieuwe en simpelere manieren om deuren te openen voor onze klanten.

Bent u van plan om een nieuw toegangscontrole-systeem te installeren? Laat u verrassen door onze producten, kennis en ideeën. Dat is zeker geen open deur.

0013_Advertentie Profiel.indd 1 02-11-10 15:41

Page 4: Profiel 03 2011
Page 5: Profiel 03 2011

VoorwoordVoorwoord

Voor u ligt al weer het derde nummer van Profiel van dit jaar. En ook deze is wederom goed gevuld met een grote diversiteit aan onderwerpen uit het vakgebied, graag gemaakt door ons enthousiaste en deskundige team van redacteuren.We ervaren een toenemende belangstelling om mee te werken aan de productie van ons vakblad. Dat zien we onder andere aan de goede samenwerking die wij hebben met onder andere FSC, de NBvT, de VKG en de VMRG die ons elke keer voorzien van veel interessante branche-informatie of nieuwsberich-ten uit de betreffende industrieën. Deze vaste pagina’s hebben al enige tijd een plek in ons vakblad en we weten intussen uit ervaring dat deze pagina’s steevast als eerste worden gepakt. En dat is natuurlijk leuk om te horen. Niet alleen voor ons maar ook voor deze belangrijke branche-organisaties.

Dat laat overigens onverlet dat alle andere artikelen ook buitengewoon interessant zijn en nieuwe tendensen in het vakgebied de revue laten passeren. Dat geldt verder tevens voor de twee columns die u – als lezer – in deze editie vindt. Zo heeft ing. H.J. (Hendrik-Jan) Doevendans van DGMR een kritisch betoog geplaatst over het Bouwbesluit (‘Gaan we weer terug naar af?’) en lezen we van Mathee van de Vin (voorzitter NBvT) een visie op de ‘economische barometer’. En niet te vergeten ‘De Pen’, een rubriek die we vorig jaar zijn opgestart en waarin stakeholders uit de branche in estafettevorm hun verhaal kun-nen vertellen. Nu is het de beurt aan Ton Kuppens van ANSAE. En in zijn verhaal leest u aan wie ‘De Pen’ voor de volgende editie wordt overgedragen.

Maar zo ver is het nog niet: eerst inspiratie opdoen met Profiel nummer 3!

Jerry Helmers Eindredactie

Page 6: Profiel 03 2011

Profiel is een onafhankelijk vaktijdschrift over raam- deur-, en kozijntechniek I hang- en sluitwerk I dak- en geveltechniek I glas

www.profiel-online.nl

Jaargang 5, nr. 3 2011Sinds 2007Verschijnt 6 x per jaar ISSN: 1876-0651

uITGEVER

Schatbeurderlaan 6 Postbus 249, 6000 AE Weert, NederlandT +31 (0)495 450095F +31 (0)495 521335E [email protected] www.louwersuitgevers.nl BelgiëLouwers Mediagroep BVBA Postbus 15, 3910 Neerpelt, BelgiëT +32 (0)11 605540F +32 (0)11 605541E [email protected] louwersmediagroep.be

EINDREDACTIEJerry Helmers, Crownmedia

REDACTIEBert Heijnen, Jerry Helmers, Koen Mortelmans, Marcel van Rijnbach,

REDACTIEADRESSchatbeurderlaan 6 Postbus 249, 6000 AE Weert, NederlandT +31 (0)495 450095F +31 (0)495 521335E [email protected]

BLADMANAGEMENTSjoerd VisE [email protected]

SECRETARIAATManuela Depenbrock

ADVERTENTIESOnline aanleveren:http://ftp2.louwersuitgevers.nl username: profiel Wachtwoord: gast Postbus 249, 6000 AE Weert, NederlandT +31 (0)495 450095E [email protected]

ABONNEMENTSPRIJS€ 47,70 per jaar inclusief BTWING 41 71 65t.n.v. Louwers uitgeversorganisatie BVo.v.v. vaktijdschrift profielInformatie over abonnementen:T +31 (0)495 450095

ADRESWIJZIGINGENSchriftelijk tenminste drie weken voor ver-huizing naar: Postbus 249, 6000 AE Weert, Nederland

OPZEGGINGEN Indien twee maanden voor het verstrijken van de abonnements periode geen schriftelijk bericht van opzegging is ontvangen, wordt het abonne-ment automatisch met een jaar verlengd.

DOELGROEPProfiel is een onafhankelijk vaktijdschrift. Profiel wordt verspreid onder architecten, aannemers, woningcoöperaties en alle bedrijven, die op enige wijze be drijfs matig actief zijn in ramen & deuren, dak- en geveltechniek, glas, hang- en sluitwerk, waaronder fabrikanten, assembleurs, groothandels, importeurs, toeleveranciers en detaillisten.

VORMGEVING / ART DIRECTIONLOGO Reclame- Ontwerpbureau BVT +31 (0)495 450065E [email protected] Kunnen

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen of ver-menigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever en zonder bronvermelding. Hoewel dit blad op zorgvuldige wijze en naar beste weten is samengesteld kun-nen uitgever en auteurs op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie. Zij aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op deze informatie.

10

Ultieme vuurdoop door brandtest Efectis

Bij het testen van bouwproducten en constructies op brandveiligheid valt vaak de naam Efectis. Logisch, want we praten hier over het grootste brandtest-instituut van Nederland. Gemiddeld worden hier 250 testen per jaar uitgevoerd. Wat gevelelementen betreft gaat het jaarlijks om vijf vliesgevels, circa 40 raamkozijnen en 80 deuren. Wie hier de vuurdoop doorstaat heeft het hoogst haalbare ‘diploma’ op dit terrein. Een hete impressie vanuit de testloods.

Houtskeletbouw en energiezuinig detailleren

Een gebouw uitgevoerd in het houtskeletbouwsysteem kan zeer energiezuinig worden gedetailleerd. Rc-waarden van 8 tot 10 op Passiefhuis-niveau zijn haalbaar en waarden vanaf 5 zijn eerder regel dan uitzondering. Producenten detailleren op verschillende manieren, maar twee ele-menten staan voorop: luchtdicht bouwen en hoogwaardig isoleren. Opvallend is dat De Mâr Houtkonstructies geen voorkeur heeft voor I-liggers in de constructie en VDM woningen bijvoorbeeld wel.

Lagere aanvoer tropisch rondhout

De invoer van tropisch hout is sinds 2008 sterk afge-nomen. Zeker de Nederlandse rondhout- verwerker en in mindere mate de groothandels die zaken doen met Afrika ondervinden daar flink last van (zie kader Wijma). De daling van het invoervolume ligt hoofdza-kelijk aan de economische crisis, maar het steeds meer voorkomende exportverbod op rondhout versterkt die trend. In de Afrikaanse tropen vindt meer houtver-werking plaats om de lokale bevolking werkgelegenheid te bieden.

16 18

28

36

Page 7: Profiel 03 2011

Vrijheid in profilering en in paneelkeuze

Binnen de Living Doors binnendeuren-serie van Weekamp Deuren B.V. in Dedemsvaart vormt Living Doors Design ene een bijzonder deurconcept. Want binnen het zogenaamde bestelprogramma, heeft de klant de mogelijkheid zelf het design te bepalen. Hij is vrij in de keuze van de profilering en van het deurpaneel.

Geïsoleerd hout

Een EPC-norm van 0,6 was het uitgangspunt. De uitda-ging werd uiteindelijk het behalen van de Passief Huis-norm. Een uitdaging die slaagde, waardoor het Ecolodge in het Noord-Hollandse Wieringermeer, gebouwd door Van Keulen Bouw uit Amersfoort, een EPC haalt van 0,2. Niet in de laatste plaats door de kozijnen die door TimmerSelekt Doornenbal werden uitgevoerd in geïsoleerd hout.

Aluminium BouwbeslagMade in HollandFoto: AMI BV LOMM

EN VERDER

Geïntegreerde ventilatie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21

Geprofileerd. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .23

Clima Smart . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .25

Column de barometer. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .27

Massief Houten dak . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .39

Accoya populair . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .43

Journaal . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .46

De pen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .59

Nieuwe toekomst toegangscontrole. . . . . . . . . . . . . . . .62

VMRG. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .68

VKG . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .69

NBVT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .72

FSC. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .73

Wie doet wat. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .76

3

profiel | nr3 2011 | jaargang 5 | ww

w.profiel-online.nl

vaktijdschrift over | raam-, deur-, kozijntechniek | hang- en sluitwerk | dak- en geveltechniek | glas | nr 3 2011 | www.profiel-online.nl

Brandveilig

Hang & sluitwerkThema Hout/ innovaties

2011039_profiel_03_opmaak.indd 1 06-07-2011 11:19:40

34 61

40

64

38

Page 8: Profiel 03 2011

Projectbeslag (EN1906) ● Brandvertragendbeslag (DIN18273) ● Veiligheidsbeslag (SKG)

www.gecertifi ceerdbeslag.nl

‘Veilig, duurzaam en mooi’

Utrechtsestraatweg 2203911 TX Rhenen, Nederland

T: + 31 (0)318 - 47 77 77F: + 31 (0)318 - 47 77 78

@: [email protected]: www.vanleeuwenint.nl

Page 9: Profiel 03 2011

technologie voor eenvoudig onderhoud

• In iedere positie windvast• In gesloten positie 100% insectenwerend• Eenvoudig vervangen van het doek • Patented technology

Innovaties in doekzonwering

Fixscreen® 100 EVO Fixscreen® Mono AK•

technologie voor eenvoudig onderhoud

• Alle voordelen van Fixscreen® EVO • Maximaal thermisch & akoestisch comfort• Verschillende binnenafwerkingen mogelijk• Verborgen plaatsing • Patented technology

REN

SON

® Su

nprotection-Screens • 7 jaar garantie • 7 ans de garantie •

VENTILATION

SUNPROTECTION

RENSON® Sunprotection-Screens NV

Tel.: +32 (0)56 62 65 00 • Fax: +32 (0)56 62 65 [email protected] • www.renson.eu

New! New!

Page 10: Profiel 03 2011

IIIIIIIIIIIIIII 10 I profiel vaktijdschrift nr. 3 I 2011

t h e m a brandveilig

Contraflam lite glas doorstaat offiCieuze proef

ultieme vuurdoop door brandtest Efectis

Page 11: Profiel 03 2011

t h e m abrandveilig

Op deze zonnige vrijdagmiddag schuifelen circa 100 relaties en personeelsleden van Vetrotech Saint Gobain de loods binnen om een officieuze brandproef te zien van de Contraflam Lite begla-zing dat opschuimt bij brand en zodoende een isolerende laag vormt. Wie aan de poort staat van TNO in Rijswijk heeft niet het idee met een modern, high-tech brandtestinstituut van doen te hebben. Integendeel, er staan wat verpauperde fabrieksgebouwtjes en barakken op het terrein die ooit als militaire basis heeft gediend. Maar dat is inmiddels al een grijs verleden. TNO kocht na de Tweede Wereldoorlog het terrein van Defensie.

De ingang naar het brandtestcentrum is niet bepaald indrukwekkend. We zien enkele units opdoemen die dienst doen als semi-permanent kantoor. Daarnaast staat een dertig jaar oude loods waar dus de brandtesten worden gedaan. Hoewel de loods beschikt over goede afzuiginstal-latie, een cleanroom waar alle rook wordt afge-zogen en detectie van giftige gassen, wil TNO van deze verouderde locatie af. Over twee jaar verrijst er een nieuw brandtestinstituut in Zoetermeer.

Efectis groeit letterlijk uit haar jas, want er wordt steeds meer een beroep gedaan op haar prakti-sche expertise. Gert van den Berg, adviseur bij Efectis, heeft jarenlang brandtesten uitgevoerd en zal deze middag de proef van de Contraflam Lite beglazing ook begeleiden. ➞

2011 I profiel vaktijdschrift nr. 3 I 11 IIIIIIIIIIIIIII

Bij het testen van bouwproducten en con-structies op brandveiligheid valt vaak de naam Efectis. Logisch, want we praten hier over het grootste brandtest-instituut van Nederland. Gemiddeld worden hier 250 testen per jaar uitgevoerd. Wat gevelelemen-ten betreft gaat het jaarlijks om vijf vliesge-vels, circa 40 raamkozijnen en 80 deuren. Wie hier de vuurdoop doorstaat heeft het hoogst haalbare ‘diploma’ op dit terrein. Een hete impressie vanuit de testloods.

Page 12: Profiel 03 2011
Page 13: Profiel 03 2011

2011 I profiel vaktijdschrift nr. 3 I 13 IIIIIIIIIIIIIII

t h e m abrandveilig

Dagelijks houdt hij zich voornamelijk bezig met het kruisvlak tussen regelgeving en de praktijk-testen. “Het komt regelmatig voor dat er in de praktijk iets anders wordt gebouwd dan hier is getest. Welke gevolgen heeft dat voor de brand-werendheid van de gebruikte bouwmaterialen –en bouwsysteem? Moeten er aanvullende testen worden gedaan?” schetst hij de vraagtekens waar-mee hij de klant kan helpen. In één van de units op steenworp afstand van de beproevingshal vult Van de Berg aan: “Het komt regelmatig voor dat bouw-materialen of constructies onder enorme tijds-druk getest moeten worden. Wordt er gevraagd of we binnen drie weken een test kunnen doen omdat het dan op de bouwplaats toegepast moet worden. Dat gaat natuurlijk niet.” Van de Berg adviseert toeleveranciers en aan-nemers om minstens enkele maanden van tevoren een brandtest aan te vragen en de opdracht goed te formuleren. “Bij een eerste gesprek vraag ik welke praktijksituatie ze voor ogen hebben en in kader van welke bouwaanvragen het materiaal of constructie wordt toegepast. Zet dat op papier, dan kun je veel geld en tijd besparen.” In een ver-volggesprek kan Efectis beoordelen op welke kriti-sche punten van een bouwmateriaal of constructie gelet moet worden. “Als we dit soort informatie op papier hebben kunnen we een test zodanig inrichten, dat 90 procent van de situaties die zich

tijdens een brand voordoet, kunnen afdekken”. Genoeg gesproken! Van den Berg loopt naar de beproevingshal om zijn bezoek nog een korte rondleiding te geven voordat de officieuze brand-test wordt uitgevoerd. Centraal in de loods staat de enorme oven van 20 x 20 x 20 meter met een capaciteit van 40 MW. In een speciale testtun-nel kunnen branden worden ontstoken met een vermogen van 200 MW. Op het terrein werd zelfs ooit een verkeerstunnel nagebouwd die getest werd op brandveiligheid. In de loods staan panelen met doorvoeren die tegenwoordig veelvuldig op brandwerendheid worden beproefd.

Intussen druppelen de relaties en medewerkers van Vetrotech Saint Gobain de loods in, gewapend met veiligheidsbril en helm. Voor de oven staan twee glaspanelen ingekaderd in stalen kozijnen met aan de linkerkant driedubbel spiegeldraadglas en aan de rechterzijde het Contraflam Lite glas, het paradepaardje van Vetrotech Saint Gobain op gebied van brandveiligheid met een brandwerend-heid van minimaal 30 minuten. Het gaat hier overi-gens om een officieuze test, zonder dat er rapport wordt opgemaakt.

Er wordt getest op vlamdichtheid (volgens Europese norm: E), thermische isolatie (het I-criterium) en warmtestraling (W-criterium). De

gasbranders worden ontstoken. Op een groot tv-scherm is de situatie aan de binnenzijde van de beglazing te volgen en een computer laat de temperatuur en straling zien waaraan het glas wordt blootgesteld. Genoeg visueel spektakel dus! Van den Berg voorziet de toeschouwers van ana-lytische informatie. Al snel begint de Contraflam Lite wit uit te slaan, ten teken dat er zich een schuimdeken heeft gevormd om de hittestraling te minimaliseren. De toeschouwers beginnen licht te zweten; de warmte loopt in de loods aardig op. In een klein uur zijn alle glasplaten van het driedub-bele spiegeldraadglas bezweken en als een prop in elkaar gekreukeld. De Contraflam Lite is nog tamelijk intact, hoewel er één van de twee glas-platen is gebroken en het rook tussen het kozijn en het glas naar buiten komt. Het product van Vetrotech Saint Gobain voldoet ruimschoots aan de EI en EW-norm. De bezoekers kunnen tevre-den en met gerust gemoed huiswaarts gaan. n

Page 14: Profiel 03 2011

DEUR PANE L EN

HARINCK n.v.

Heirweg 95, 8710 Wielsbeke, België

T +32 (0)56 67.40.50 | F +32 (0)56 67.40.51

[email protected]

www.frager-fralu.com

FU SX 54240 BIOXRenolit GC grijze ceder

+ art. 257

FU SX 54610 SINOXRenolit GC grijze ceder

+ art. 258

FU SO 18430 NARCISRenolit GC grijze ceder

+ art. 133

FU LD 94130 CADENSRenolit GC grijze ceder

+ art. 257

FU SFU SX 4X 54240240 BIOXBIOX FU SX 54610 SINOXFU SO 18430 NARCIS FU LD 94130 CADENS

Houtimitatie grijze cederVoorgesteld op Polyclose door PVC gammist Deceuninck.Als deurpaneel nu reeds verkrijgbaar bij Frager-Fralu.

Bezoek in dit verband ook onze site

www.frager-fralu.com

Verkrijgbaar in

DEURPANELEN SERIESToplineSoloSolinoxLight DesignMondialAlufi xProgress Imagine

VLAKKE PANELENAlu-Harfoam2100x900x23 3000x1150x23Hpl-harfoam2100x900x24 3000x1150x24Haricel3000x1150x10 3000x1150x13 3000x1150x15 3000x1150x17

FU LD 94410 A HERMITAGERenolit GC grijze ceder

+ art. 256

Page 15: Profiel 03 2011

bekleden met bij verhitting expanderend materiaal... dat kan alleen maar met

Tecnofire® van Alprokon

lees verder op www.alprokon.com

Het is van groot belang dat metalen onderdelen die zijn toegepast in brandwerende deuren, denkt u hierbij aan slotkasten, scharnierbladen, speunen of bijv. deurnaalden, bekleed zijn met een bij verhitting expanderend materiaal. Het doel: optimaal afdichten van naden zodat zuurstof zo min mogelijk toegang heeft tot het verbrandingsproces. Het “zuurstofarm verbranden” heeft enorme voordelen! Lees waarom op onze website!

Alprokon Aluminiumwww.alprokon.com

t (0180) 64 39 50e [email protected]

Tecnofire® flexibel

Nummer 1 in totaalautomatiseringvoor de kozijnindustrie

Geen kozijn is hetzelfde. De visie en werkwijze van elke kozijnproducent

is uniek. Dit vraagt om een softwareprogramma dat deze variëteit feilloos

automatiseert: MatrixKozijn.

Of het nu gaat om grote of

kleine kozijnproducenten,

houten of kunststof

kozijnen, handmatige- of

volautomatische CNC

machinesturing, MatrixKozijn

biedt antwoord op al uw

automatiseringsvraagstukken.

Matrix SH, specialisten in automatisering voor de kozijnindustrie • Kijk op www.matrix-sh.nl of bel 024-3434380

Maak kennis met MatrixKozijn;

hét modulaire systeem.

- Geen dubbel werk door een geïntegreerde oplossing- Meer doen in minder tijd- De juiste informatie bij de juiste medewerker- Effectiviteitverbetering van de bedrijfsvoering- Naadloze integratie met financiële software- Een permanent bezette helpdesk met verstand van zaken

Meer informatie of demo:

www.matrix-sh.nl

Matrix 197x120 B&A.indd 1 26-08-2008 10:12:04

DEUR PANE L EN

HARINCK n.v.

Heirweg 95, 8710 Wielsbeke, België

T +32 (0)56 67.40.50 | F +32 (0)56 67.40.51

[email protected]

www.frager-fralu.com

FU SX 54240 BIOXRenolit GC grijze ceder

+ art. 257

FU SX 54610 SINOXRenolit GC grijze ceder

+ art. 258

FU SO 18430 NARCISRenolit GC grijze ceder

+ art. 133

FU LD 94130 CADENSRenolit GC grijze ceder

+ art. 257

FU SFU SX 4X 54240240 BIOXBIOX FU SX 54610 SINOXFU SO 18430 NARCIS FU LD 94130 CADENS

Houtimitatie grijze cederVoorgesteld op Polyclose door PVC gammist Deceuninck.Als deurpaneel nu reeds verkrijgbaar bij Frager-Fralu.

Bezoek in dit verband ook onze site

www.frager-fralu.com

Verkrijgbaar in

DEURPANELEN SERIESToplineSoloSolinoxLight DesignMondialAlufi xProgress Imagine

VLAKKE PANELENAlu-Harfoam2100x900x23 3000x1150x23Hpl-harfoam2100x900x24 3000x1150x24Haricel3000x1150x10 3000x1150x13 3000x1150x15 3000x1150x17

FU LD 94410 A HERMITAGERenolit GC grijze ceder

+ art. 256

Page 16: Profiel 03 2011

IIIIIIIIIIIIIII 16 I profiel vaktijdschrift nr. 3 I 2011

t h e m a brandveilig

Integrale aanpak verhoogt brandveiligheid gebouwDikwijls komen er vlak voor een oplevering van het gebouw gebreken aan het licht qua brandveiligheid. Bijvoorbeeld een wand-doorvoer of een aansluiting tussen wand en dak die niet voldoende brandwerend zijn uitgevoerd. Details die van doorslag-gevende betekenis zijn voor het gedrag van een brand in een gebouw. Deze fouten zijn regelmatig terug te voeren door een gebrek aan communicatie over brandveiligheid tus-sen de partijen in de bouwkolom. Het Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom (CIB) heeft de handschoen opgepakt en roept ontwerpende en uitvoerende partijen op zitting te nemen in de expertisegroep integrale brandveiligheid.

Circa 30 marktpartijen hebben zich aangesloten bij deze club die kennis en ervaringen uitwisselen over (de aanpak van) brandveiligheid in gebouwen. Dat is nog niet zo gek veel, erkent directeur Piet Oskam van de CIB, maar zo voegt hij er aan toe: de expertisegroep bestaat nog maar sinds 2010. Het initiatief moet nog meer bekendheid krijgen. “Wij mogen al blij zijn met de belangstelling. Het streven is om eind 2011 circa 100 bedrijven en instanties aangesloten te krijgen.”

Er schuilt echter nog een dieperliggende oorzaak waarom het nog niet storm loopt. Volgens Oskam geniet brandveiligheid in het ontwerpproces nog geen hoge prioriteit die het zou moeten krijgen. “Leefcomfort en lage prijs krijgen meer aandacht. Daarbij raakt brandveiligheid ondergesneeuwd. In alle fasen van het bouwproces zou er veel meer aandacht geschonken moeten worden aan dit thema.”

Vooral vanuit de leveranciers van brandwerende producten dient er meer kennis te worden uit-gewisseld met architecten, ingenieurs, aannemers en toeleveranciers. Daardoor zullen er in het gebouwontwerp op kardinale punten brandwe-

rende voorzieningen worden getroffen. Dat ver-hoogt de veiligheid van het gebouw en creëert minder getouwtrek en kosten aan het einde van de uitvoering. “Het bevalt me allerminst dat gebouwen na een brand veel meer schade opgelopen hebben dan nodig was geweest,” zegt Oskam. “Bijvoorbeeld door gebrek aan compar-timentering, brandwerende materialen en het ontbreken van een sprinklerinstallatie. Met deze expertisegroep proberen we in alle geledingen van de bouwkolom meer bewustwording te kwe-ken. We moeten ons niet fixeren op de eisen in het Bouwbesluit, maar de optimale aanpak per gebouw voor ogen houden.” De expertisegroep conformeert zich aan het keurmerk Brandveilig Gebruik Bouwwerken (BGB) In het ontwerpsta-dium werken de ontwerppartners een checklist van 146 aandachtspunten af waarmee rekening moet worden gehouden.

Leverancier van geïsoleerde gevel-, dak- & vloer-systemen, Kingspan, is één van de deelnemers aan de expertisegroep integrale brandveiligheid. In haar praktijk stuit ze soms op brandonveilige situ-aties; meestal vlak voor oplevering waardoor er allerlei getouwtrek ontstaat wie verantwoordelijk

Expertisegroep Integrale Brandveiligheid deelt kennis tussen architecten, bouwers en gebouwbeheerders (foto CIB).Kingspan spant zich in voor brandwerende gevelelementen (foto Kingspan)

Page 17: Profiel 03 2011

2011 I profiel vaktijdschrift nr. 3 I 17 IIIIIIIIIIIIIII

t h e m abrandveilig

is voor de hiaten. Daarom wil Kingspan al in het ontwerpstadium van een project haar expertise en oplossingen naar voren schuiven. “Het proces vinden we erg belangrijk. Laten we elkaar wijzer maken over de knelpunten in brandveiligheid en de oplossingen. Nu vindt er vaak geen voorover-leg plaats tussen ontwerpers en uitvoerders over brandveiligheid. Met de conformatie aan het BGB verandert dat,” legt Bart de Vries uit. Hij is verant-woordelijk voor Envirocare Technical Services bij Kingspan. De Vries benadrukt dat Kingspan geen dwingende adviezen aan het project kan opleggen. “Wij hebben de luxe van een groot bedrijf dat veel kennis heeft van brandveiligheid. Het ambitieni-veau ligt beduidend hoger dan het Bouwbesluit en onze pro-actieve betrokkenheid in diverse gremia moet leiden tot het voorkomen van schijnbrand-veiligheid. Weinig partijen begrijpen precies hoe je een gebouw brandveilig moet maken, omdat het een complexe materie is. Daarom is kennisuitwis-seling in die expertisegroep zo belangrijk. Waar het ons uiteindelijk om te doen is dat gebouwen brandveiliger worden en dat de controle daarop nageleefd wordt.” n

Brandtest op PIR-isolatie (foto Kingspan).

Het Keurmerk Brandveilig Gebouw is het sluitstuk van een uitvoerige inspectie op 146 aandachtspunten (foto CIB)

Page 18: Profiel 03 2011

IIIIIIIIIIIIIII 18 I profiel vaktijdschrift nr. 3 I 2011

Winkelpand The Sting Den Haag

Berging Amsterdam

Page 19: Profiel 03 2011

2011 I profiel vaktijdschrift nr. 3 I 19 IIIIIIIIIIIIIII

inspirerende vernieuwde website van st. Joris

Bijzondere gevelvormenDe productie van glazuurstenen is grotendeels nog steeds een ambachtelijk vak. St. Joris uit het Limburgse Beesel, Europa’s grootste producent van glazuurstenen, koestert die liefde voor het ambacht. Het artistieke karakter en het vakmanschap waarmee de glazuurstenen worden geproduceerd, worden op fraaie wijze in beeld gebracht op de vernieuwde website van St. Joris: www.stjoris.nl

St. Joris verwierf de positie als marktleider door dicht bij de liefde voor het ambacht te blijven. Die liefde schuilt vooral in het artistieke karakter van het bedrijf en haar mensen. Binnen de eigen afdeling productontwikkeling, experimenteren ontwerpers met nieuwe ideeën op vorm, formaat, structuur en kleur. Tevens werken bij St. Joris de beste glazuurspe-cialisten. Zij zorgen voor adembenemende kleuren die resulteren in kwaliteitsproducten, die niet onder de indruk zijn van vorst, hitte of van graffiti. DE NIEuWE WEBSITEDe nieuwe site toont in een schitterende fotopre-sentatie dat het allemaal begint met de liefde voor klei. Nog steeds vormt de zuivere Westerwalder klei de basis voor het ambachtelijke product. De grof keramische, vacuümgeperste verblend- en de handvorm/vormbakmethoden resulteren in een hoge scherfdichtheid. Na droging wordt het glazuur aangebracht en de steen daarna één keer gebakken. Het eenbrandprocedé op 1200 graden zorgt voor een ijzersterk product, waarin scherf en glazuur gesinterd zijn. Tijdens het productieproces vindt een constante kwaliteitscontrole plaats naar de kleisamenstelling, de vorm van de producten en de dikte van de glazuurlaag. Het totale assortiment van St. Joris bestaat uit standaard stenen, profielstenen en ‘Specials’. St. Joris staat garant voor haarscheur-bestendige, rondom gekleurde, krasvaste, kleurechte geglazuurde topstenen.

De vernieuwde website geeft op een overzichtelijke manier,de historie weer, maar geeft ook inzage in de aandacht voor het milieu, het ambacht, maar vooral ook in het innovatieve assortiment. De kracht van St. Joris schuilt in het continu zoeken naar aansluiting tussen de meerwaarde van de glazuurstenen en de wensen van architecten. Gekleurde geglazuurde ste-nen die toepasbaar zijn in elke gevel; van klassiek tot moderne architectuur. St. Joris stoeit met vormen, kleuren en materialen om architecten en aannemers te inspireren tot bijzondere ontwerpen en uitvoe-ringen. Subtiele lijnen of strakke vormen die invulling geven aan een creatief bouwproces. Glazuurstenen die worden ontwikkeld in eigen atelier, maar veelal ook in nauwe samenwerking met architecten en bouwers. St. Joris beseft dat elk gebouw uniek is en wil juist dat bijzondere karakter van een gebouw accentueren met een eigen persoonlijke gevelsteen.

CONCEPTENDaarnaast denkt St. Joris in concepten en levert zij tevens de raamdorpels, gevelafdekkers of verglaasde stenen. Of het nu gaat om imposante ramen of hoekramen, de raamdorpelstenen van St. Joris zor-gen in elk gebouw voor een doordachte en degelijke afwatering. De vernieuwde website van St. Joris biedt tevens de mogelijkheid tot het downloaden van DWG-tekeningen. Via een eigen relatienummer, dat is aan te vragen via de site, heeft men toegang tot deze tekeningen. Website: www.stjoris.nl n

Page 20: Profiel 03 2011

Archimedesbaan 12-14, 3439 ME NieuwegeinPostbus 1447, 3430 BK Nieuwegein

Tel: 030 - 63 54 916, Fax: 030 - 63 54 911

www.heycop.nl

hét ventilatieconcept voor duurzaam bouwen met een EPC verbetering van 0,26

De kunst van natuurlijk ventilerenClimasmart®

Heycop_adv_190 x 130.indd 1 19-09-2008 10:36:16

St.Joris Keramische Industrie bvSt.Jorisstraat 54, 5954 AP BEESELTelefoon +31 (0)77 474 01 00Fax +31 (0)77 474 57 92 E-mail [email protected] www.stjoris.nl

Bij St. Joris vindt u een enorme collectie glazuurstenen. Gemaakt met persoonlijke aandacht voor iedere steen. Ontworpen in eigen ontwikkeling. Als het kan samen met u. Zodat uw creativiteit door vakmanschap kan groeien. Ons vakmanschap.

11350332_joris.indd 1 04-07-2011 12:15:56

Page 21: Profiel 03 2011

2011 I profiel vaktijdschrift nr. 3 I 21 IIIIIIIIIIIIIII

Geïntegreerde ventilatie en zonwering

Er is gekozen voor deze systeemoplossing om een hoog energieverbruik (het openen van ramen bij koude buitentemperaturen en draaien van ventilatoren), geluidsoverlast van verkeer en mensen op het campusterrein en vervui-ling van luchtkanalen tegen te gaan. Aannemer Heijmans te Drachten monteert in opdracht van de school circa 300 roosters. Deze wor-den geleverd door Van Buuren. De roosters worden geïntegreerd in de vernieuwde gevels

Dat het tamelijk slecht is gesteld met de luchtkwaliteit op bestaande, oudere scholen is genoegzaam bekend. Op de Hanzehogeschool in Groningen hebben Duco Ventilation Sun Control en technisch adviesbureau Nijeboer-Hage in samenwerking met technische groot-handel Van Buuren een geïntegreerd systeem van natuurlijke ventilatie en elektronische zonwering toegepast. Daardoor wordt een gezonder binnenklimaat gecreëerd met als doel een lager ziekteverzuim onder leerlingen en docenten.

van de lobben van het Marie KamphuisBorg. Deze wordt verbouwd tot een eigentijdse leer– en werkomgeving voor de 4000 studenten.

De keuze is gevallen op de DucoTwin Tronic waarbij de geïntegreerde zonwering en ventilatie elektronisch bediend wordt. Hierbij zijn ook CO2 meters aangebracht die zorgen voor automatisch meer verse lucht als de concentratie CO2 te hoog wordt. De communicatie tussen de diverse com-

ponenten gebeurt via een bedraad protocol. De waarden, zoals CO2 waarde en ruimtetempera-tuur worden inzichtelijk gemaakt via het gebouw-beheersysteem. Op deze wijze kan de facili-taire dienst via dit systeem de roosters reguleren. Van Buuren is dealer bij Duco, zodat de match snel gemaakt was voor dit specifieke project. De ventilatie en zonweringspecialist levert naast de Duco Twin roosters ook de elektronica van deze roosters en de diverse sensoren voor dit project. Wolter en Dros uit Groningen instal-leert de voorzieningen voor de sensoren en de motoren van deze roosters. Samen met de firma Luchtbalans zorgt men ervoor dat er een juiste koppeling komt met het gebouwbeheersysteem.

Heijmans is tot ongeveer eind 2011 bezig om de roosters te plaatsen. n

Maatwerk is belangrijk Circa 200 geïntegreerde ventilate en zonweringroosters worden geplaatst (foto Marcel van Rijnbach)

Page 22: Profiel 03 2011

‘Ruwbouwen’rond ’n afgelaktbeglaasd kozijn!vinProtec®

vindustrieel bouwen met een kant&klaar

bouwfasebestendig

kozijnbouwsysteem

voordelen bij:• voorbereiding• ruwbouw• afbouw• oplevering

• Bouwfase Bestendig Kozijn• geschikt voor nieuwbouw• afgelakt en beglaasd volgens concept III • kozijnbescherming tijdens bouwfase• gevel wordt snel gesloten• kozijn behoudt hoge aanvangskwaliteit• beglaasd en afgelakt onder

geconditioneerde omstandigheden• volledige bescherming met o.a. speciale

folie en diverse praktische voorzienigen• kan in de ruwbouw uitstekend

industrieel worden verwerktv

Van de Vin ramen en kozijnen b.v.industrieterrein ‘De Poortmannen’De Geestakkers 8, 5591 RC Heeze Postbus 102, 5590 AC HeezeT: 040 2241999, F: 040 2241990,E: [email protected], W: www.vandevin.nl

Op zoek naar meerdoordachte oplossingenin hout voor de bouw?Kijk dan op:www.vandevin.nl

ad-profiel 30-05-2011 12:10 Pagina 1

Page 23: Profiel 03 2011

2011 I profiel vaktijdschrift nr. 3 I 23 IIIIIIIIIIIIIII

c o l u m n

Al sinds de invoering van het Bouwbesluit in 1992 wordt er volop geklaagd dat het onleesbaar is en te veel regeltjes bevat. Inmiddels is het 2011 en zijn we redelijk gewend aan de voorschriften. Daar was na de herziening van het Bouwbesluit in 2003 weliswaar een jaar of vijf voor nodig, maar waar we nu zijn aanbeland is iets om tevreden over te zijn.

Zowel professionele aanvragers als toetsers beheersen de bouwvoorschriften voldoende om op een zinnig niveau met elkaar van standpunt te wisselen in de aanloop naar een bouwvergunning. Dat dit na de introductie van de Wabo wat stroperig verloopt is niet de schuld van bouwvoorschriften, maar van een gewenningsproces aan nieuwe procedures.

Dat wil niet zeggen dat de bouwvoorschriften volledig zijn. Sommige zaken zijn nodeloos ingewikkeld. Er zijn dus redenen aan te voeren voor een aanpassing.

De regering kiest voor volledige herziening van het Bouwbesluit. Er wordt een compleet nieuw, maar wel dunner Bouwbesluit geïntroduceerd. Dat men daarin hetzelfde voor wil schrijven leidt tot cryptische teksten. Het Bouwbesluit 2012 bevat veel nieuwe begrippen waaraan de markt zal moeten wennen. De aangekondigde vereenvoudiging laat ook een stuk minder nuance toe. Dat frustreert innovatie en ontwerpvrijheid, werkt kostenverhogend en lost de aanwijsbare problemen niet op. Bovendien bevat het nu voorliggende concept nog kinderziektes.

Het Bouwbesluit is dus vereenvoudigd, maar de vraag dringt zich op of dat hetzelfde is als vermindering van regeldruk. Het nieuwe begrippenkader zal leiden tot veel onduidelijkheid en discussie, stroperige procedures en een nieuwe gewenningsperiode.

Daarmee zijn we weer terug in 2003.

ing. H.J. (Hendrik-Jan) Doevendans | DGMRProjectleider Brandveiligheid

Nieuw Bouwbesluit cryptische stap terug in tijd