Profiel 01 2011

23
Recycling aluminium op volle toeren C2C verandert bouwproces Ketensamenwerking Unidek en Raaymakers vaktijdschrift over | raam-, deur-, kozijntechniek | hang- en sluitwerk | dak- en geveltechniek | glas | nr 1 2011 | www.profiel-online.nl

description

vaktijdschrift over | raam-, deur-, kozijntechniek | hang- en sluitwerk | dak- en geveltechniek | glas

Transcript of Profiel 01 2011

Recycling aluminium op volle toeren

C2C verandert bouwproces

Ketensamenwerking Unidek en Raaymakers

profiel | nr 1 2011 | jaargang 5 | ww

w.profiel-online.nl

vaktijdschrift over | raam-, deur-, kozijntechniek | hang- en sluitwerk | dak- en geveltechniek | glas | nr 1 2011 | www.profiel-online.nl

www.hafele.com

Functioneel, duurzaam en steeds volgens de laatste trends: dat zijn de unieke

eigenschappen van het Startec assortiment van Häfele. Het merk Startec omvat

deur- en raamkrukken, sloten, scharnieren, beslag voor houten- en glazen schuif-

deuren en overig deurbeslag. Startec biedt u altijd het juiste bouwbeslag. Voor alle

informatie staat ons verkoopteam voor u klaar!

195 startec adv:Opmaak 1 07-06-2010 08:53 Pagina 1

Een open deur is geen o en deur.

0pent deuren

Ankerslot B.V. - Enschede - T +31 (0)53 428 4949 - E [email protected] - www.ankerslot.nl

In onze branche zijn we allemaal bezig met het veilig sluiten van deuren. Wij natuurlijk ook. Met één be-langrijk verschil.

Wij vinden deuren pas interessant als ze opengaan op de manier zoals u dat wilt. Met of zonder sleutel. Elektronisch of mechanisch. Heeft u zelf ideeën? Laat het ons weten.

Graag denken wij met u mee. Wij zijn immers non-stop bezig met het ontwikkelen van nieuwe en simpelere manieren om deuren te openen voor onze klanten.

Bent u van plan om een nieuw toegangscontrole-systeem te installeren? Laat u verrassen door onze producten, kennis en ideeën. Dat is zeker geen open deur.

0013_Advertentie Profiel.indd 1 02-11-10 15:41

Brugstraat 27 B-8720 OESELGEM Tel. : +32 (0)9 388 95 71 [email protected]

member of

www.profialis.comHall 1 - stand E018

VoorwoordVoorwoord

We staan weer voor een nieuw jaar. Voor u hopelijk een sociaal-economisch beter jaar dan de twee zwarte jaren achter ons. Voor Profiel een jaar met een nieuwe eindredacteur en een vernieuwde mis-sie. De redactie mag wat ons betreft (nog) spraakmakender met nog meer technische en economische diepgang dan voorheen. We willen u -de lezer- prikkelen met actuele trends, oplossingsgerichte strate-gieën en toekomstige ontwikkelingen die u op zo neutraal mogelijk wijze worden voorgespiegeld.

De redactie van Profiel heeft drie speerpunten benoemd die we als meetlat langs de onderwerpen zul-len leggen: procesinnovatie (ketensamenwerking –en integratie, maatschappelijk verantwoord onder-nemen) duurzaamheid en uiteraard productvernieuwing. Deze fenomenen zullen als rode draad door de artikelen heenlopen. De ketensamenwerking tussen Unidek en Raaymakers in deze Profiel is een concreet uitvloeisel daarvan. We vinden dat we als medium u moeten informeren over de voordelen en risico’s van deze trends. Uiteraard blijven we aandacht besteden aan allerlei andere nieuwswaardige ontwikkelingen in uw branches. De themaformule komt terug en de branche-organisaties krijgen de ruimte om hun actuele nieuws voor het voetlicht te brengen. Ook zal de economische toestand in uw branches meer worden belicht in Profiel. We introduceren de Economische Barometer waarbij een professional de gelegenheid krijgt om op een stelling te reageren. Uiteraard proberen we de macro-economische verkenningen en feiten zoveel mogelijk af te stemmen op uw vakgebieden.

In dit eerste nummer van 2011 zien we dat het bouwmateriaal aluminium een uitstekende bijdrage levert aan een gezonder leefmilieu. Leken zien aluminium afval als ‘waiste’ waar je niks mee kunt, maar vakprofessionals laten zien dat het tegenovergestelde waar is. De dak –en gevelbouw en de leveran-ciers van bouwmaterialen leveren een gunstige bijdrage aan de toepassing van het Cradle-to-Cradle principe; de vraag is hoe deze methode ingeburgerd moet raken in de gehele bouw. Via certificering en keurmerken vanuit de markt of verplicht opgelegd door de overheid? Eerste methode heeft als voor-deel dat elke schakel in die bouwketen op een positieve manier wordt geïnfecteerd. Aan de andere kant mag de overheid meer deze C2C praktijk stimuleren. Het nationaal pakket Duurzaam Bouwen was een goede aanzet, maar er moet meer gebeuren om onze planeet gezond en milieuvriendelijk te houden.

Marcel van Rijnbach,Eindredactie

Nieuwe missie

Profiel is een onafhankelijk vaktijdschrift over raam- deur-, en kozijntechniek I hang- en sluitwerk I dak- en geveltechniek I glas

www.profiel-online.nl

Jaargang 5, nr. 1 2011Sinds 2007Verschijnt 6 x per jaar ISSN: 1876-0651

UItgEVER

Schatbeurderlaan 6 Postbus 249, 6000 AE Weert, Nederlandt +31 (0)495 450095F +31 (0)495 521335E [email protected] www.louwersuitgevers.nl BelgiëLouwers Mediagroep BVBA Postbus 15, 3910 Neerpelt, Belgiët +32 (0)11 605540F +32 (0)11 605541E [email protected] louwersmediagroep.be

EINDREDACtIEMarcel van Rijnbach

REDACtIEBert Heijnen, Jerry Helmers, Koen Mortelmans, Marcel van Rijnbach,

REDACtIEADRESRijnbach textvisualSterkerstraat 317481 JV Haaksbergent +31 (0)53 5727969E [email protected]

BLADMANAgEMENtSjoerd VisE [email protected]

SECREtARIAAtManuela Depenbrock

ADVERtENtIESOnline aanleveren:http://ftp2.louwersuitgevers.nl Username: profiel Wachtwoord: gast Postbus 249, 6000 AE Weert, Nederlandt +31 (0)495 450095E [email protected]

ABONNEMENtSPRIJS€ 47,70 per jaar inclusief BtWINg 41 71 65t.n.v. Louwers Uitgeversorganisatie BVo.v.v. vaktijdschrift profielInformatie over abonnementen:t +31 (0)495 450095

ADRESWIJzIgINgENSchriftelijk tenminste drie weken voor ver-huizing naar: Postbus 249, 6000 AE Weert, Nederland

OPzEggINgEN Indien twee maanden voor het verstrijken van de abonnements periode geen schriftelijk bericht van opzegging is ontvangen, wordt het abonne-ment automatisch met een jaar verlengd.

DOELgROEPProfiel is een onafhankelijk vaktijdschrift. Profiel wordt verspreid onder architecten, aannemers, woningcoöperaties en alle bedrijven, die op enige wijze be drijfs matig actief zijn in ramen & deuren, dak- en geveltechniek, glas, hang- en sluitwerk, waaronder fabrikanten, assembleurs, groothandels, importeurs, toeleveranciers en detaillisten.

VORMgEVINg / ARt DIRECtIONLOgO Reclame- Ontwerpbureau BVt +31 (0)495 450065E [email protected]

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen of ver-menigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever en zonder bronvermelding. Hoewel dit blad op zorgvuldige wijze en naar beste weten is samengesteld kun-nen uitgever en auteurs op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie. zij aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op deze informatie.

14

Aluminium kozijnen met ultra-lage milieubelastingIn samenwerking met extrudeerder Norsk Hydro weet Verhagen Ramen uit gemert aluminium kozijnen te produceren met een milieubelasting van slechts 0,73. Ruim onder de grens voor duurzame bouwpro-ducten. Het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) bevestigde deze cijfers en beloonde deze inspanning met het toewijzen van het DUBOKEUR. Daarmee is Verhagen Ramen het eerste bedrijf in de toepassing buitenkozijnen, waaraan dit certificaat werd uitgereikt.

Meerwaarde poedercoating wordt in bouw onderschatVolgend jaar bestaat het kwaliteitslabel voor poeder-coating op aluminium, Qualicoat, 25 jaar. Dat heeft tot gevolg gehad dat de kwaliteit van het proces en het product aanzienlijk is verbeterd. Volgens de VISEM, de brancheorganisatie voor circa 45 looncoaters die het keurmerk hanteren, zijn de klachten over schades het laatste decennium navenant afgenomen. toch blijkt bij opdrachtgevers niet in alle gevallen de kwaliteit boven-aan te staan. Prijsfixatie en relaties met ‘de spuiter om de hoek’ blijken nog steeds een ‘vijand’ voor Qualicoat.

Eerste aluminiumleverancier met Cradle to Cradle®-certificaat Alcoa is naar eigen zeggen de eerste aluminiumfabrikant

-en verwerker ter wereld die aluminium producten C2C gecertificeerd heeft op het niveau ‘zilver’. Dat wil zeg-gen: het wereldwijd geproduceerde primair aluminium, enkele Amerikaanse gevelproductenen en plaatmateri-alen voor de productie van aluminium blikjes en druk-platen voldoen aan dit predikaat dat opgesteld is door MBDC, het bedrijf van de C2C uitvinders McDonough en Braungart.

10 16

22

28

100 procent C2C-gebouw voorlopig utopieWie denkt een gebouw volledig te kunnen realiseren volgens de cradle to cradle (C2C) filosofie van chemi-cus Braungart en architect McDonough is een illusie armer. Volgens ing. Peter Kuindersma van Kettlitz gevel- en Dakadvies (onderdeel van Nieman Holding) staat op dit moment nergens op aarde een dergelijk gebouw. Ondanks de goede stappen die al zijn gezet is C2C in de bouw nog lang niet uitgekristalliseerd. “De bouw is nog niet zo ver, aangezien er nog steeds naden en kie-ren worden dichtgekit of -gepurd”, aldus Kuindersma.

“KONINKLIJKE” KRIJGT ZILVEREN CERTIFICERINGDe Koninklijke Mosa tegelfabrieken in Maastricht heb-ben een zilveren cradle-to-cradle certificering behaald. 99% van alle tegels die het bedrijf verlaten, zijn volgens dat principe geproduceerd. Met het behalen van de C2C certificeringen waren heel wat investeringen gemoeid. toch is Mosa ervan overtuigd dat die gaan lonen. “Al is de meerwaarde die we eruit halen een zaak van middel- of zelfs lange termijn. C2C is lastiger dan pakweg louter energiebesparing omdat dat duide-lijk en makkelijker uit te leggen is.

tasmantoren (foto ALCOA)

EN VERDER

geen slachtoffer eigen succes . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .20

Nieuwe grondstof!. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .32

Economische barometer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .35

Bouwbeurs . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .36

Nbvt gND normering. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .52

De pen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .57

Markt pakt C2C netwerk op . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .66

Plantaardig dakmembraan . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .68

Column: geprofileerd. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 71

AHBS over Crisis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .72

Langduringe parnership . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .74

VMRg. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .76

VKg . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .77

NBVt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .78

FSC. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .79

We zijn gebaat bij groen!! . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .82

All trumps in one hand . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .84

Automotive techniek voor Ramen, Deuren / gevels . . .86

Buitenzonwering . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .89

1

Recycling aluminium op volle toeren

C2C verandert bouwproces

Ketensamenwerking Unidek en Raaymakers

profiel | nr 1 2011 | jaargang 5 | ww

w.profiel-online.nl

vaktijdschrift over | raam-, deur-, kozijntechniek | hang- en sluitwerk | dak- en geveltechniek | glas | nr 1 2011 | www.profiel-online.nl

2011037_profiel 01.indd 1 27-01-2011 09:59:22

24 50

60

64

58

Projectbeslag (EN1906) ● Brandvertragendbeslag (DIN18273) ● Veiligheidsbeslag (SKG)

www.gecertifi ceerdbeslag.nl

‘Veilig, duurzaam en mooi’

Utrechtsestraatweg 2203911 TX Rhenen, Nederland

T: + 31 (0)318 - 47 77 77F: + 31 (0)318 - 47 77 78

@: [email protected]: www.vanleeuwenint.nl

technologie voor eenvoudig onderhoud

• In iedere positie windvast• In gesloten positie 100% insectenwerend• Eenvoudig vervangen van het doek • Patented technology

Innovaties in doekzonwering

Fixscreen® 100 EVO Fixscreen® Mono AK•

technologie voor eenvoudig onderhoud

• Alle voordelen van Fixscreen® EVO • Maximaal thermisch & akoestisch comfort• Verschillende binnenafwerkingen mogelijk• Verborgen plaatsing • Patented technology

REN

SON

® Su

nprotection-Screens • 7 jaar garantie • 7 ans de garantie •

VENTILATION

SUNPROTECTION

RENSON® Sunprotection-Screens NV

Tel.: +32 (0)56 62 65 00 • Fax: +32 (0)56 62 65 [email protected] • www.renson.eu

New! New!

Bezoek ons ook op

Bouwbeurs UtrechtHal 1 - Stand D032

IIIIIIIIIIIIIII 10 I profiel vaktijdschrift nr. 1 I 2011

Johan Roo: ‘Vergroting van ons

assortiment gaat vruchten

afwerpen’ (bron Ruud Ploeg).

2011 I profiel vaktijdschrift nr. 1 I 11 IIIIIIIIIIIIIII

tussen 2007 en 2009 wist Rollecate maar liefst een omzetgroei van 31 procent te realiseren. Daarbij moet worden aangetekend dat de economische en financiële crisis vanaf september 2009 keihard toesloeg. Daarover later meer. trots, maar ook enigszins verbaasd nam Roo de prijs in ontvangst.

“Ik had het zeker niet verwacht, omdat wij natuurlijk ook met de crisis te maken hebben. Ik moet erbij

zeggen dat de gouden gazelle alleen het omzet-criterium hanteert en niet de nettowinst. Nee, we zullen de prijs volgend jaar niet krijgen. Over 2010 zal de omzet zich stabiliseren en voor 2011 zijn de vooruitzichten niet zo gunstig”, moet de directeur van de gevelbouwer erkennen.

“WE MOEStEN HARD EN SNEL INgRIJPEN DOOR DE ORgANISAtIE AF tE SLANKEN”Rollecate heeft echter niet op haar lauweren gerust en tijdig maatregelen genomen om de gevolgen van de crisis zo beperkt mogelijk te houden. zo kon het bedrijf dankzij een voor de crisis ingevoerd ERP-systeem alle kosten strak in de hand houden en goede prognoses maken. Er kon ook efficiënter worden gewerkt. Maar er moesten ook pijnlijke maatregelen worden getroffen. Bij dochterbedrijf Mohrmann, dat gevelelementen levert voor de woningbouw, was Rollecate genoodzaakt te reorga-niseren. Een akelige ervaring voor Rollecate dat haar personeel hoog in het vaandel heeft. “Een zwarte periode”, blikt Roo terug. “In de zomer van 2008 hebben we het bedrijf overgenomen. toen liep alles uitstekend, maar eind 2009 stortte de woningmarkt abrupt in elkaar. Mohrmann had een onvoldoende groot assortiment waardoor het moeilijk omscha-kelen was. We moesten hard en snel ingrijpen door de organisatie af te slanken. Buitengewoon zuur voor de mensen die zijn ontslagen, maar we konden niet op dezelfde voet verdergaan”Rollecate ondervindt dus zeker hinder van de recessie, maar probeert er sterker uit te komen. Dat doet het bedrijf op verschillende manieren. In de eerste plaats is het product-assortiment flink verbreed. Rollecate levert gevelsystemen –en elementen in alle mogelijke bouwmaterialen, behalve hout en metselwerk. “Bedrijven hebben diverse voorkeuren voor gevelmaterialen. We willen zoveel mogelijk aansluiting zoeken bij wat de markt wil. Daarom zijn we breder in ons assortiment dan menig concurrent

Brede scoop sleept gevelbouwer door de crisis heenHet is bijna ondenkbaar, maar toch gebeurd. Ondanks dat Rollecate afhankelijk is van de bouw, werd de gevelbouwer uit Staphorst in 2010 door het Financieel Dagblad uitgeroepen tot gouden gazelle in de categorie grootbedrijven in gelderland en Overijssel. Actief in een allerminst eco-nomisch rooskleurige sector wist Rollecate de grootste economische groei te realiseren. Wat zijn de sleutels achter dit succes? Directeur Johan Roo geeft de antwoorden en blikt vooruit in het nieuwe jaar.

De skyboxen in het Euroborg Stadion van FC Groningen zijn

door Rollecate bekleed (bron Rollecate).

Rollecate verlegt haar grenzen in Europa (bron: Rollecate)

Tekst: Marcel van Rijnbach

van ons, maar dat is een bewuste keuze. Met een breed pakket spreiden we ook het risico. Als het in de ene markt minder gaat, kun je dat compenseren met een andere markt.” Rollecate heeft zich nu ook gestort op de composietmaterialen voor gevels. Composietfaçades worden steeds vaker toegepast vanwege haar lichte gewicht, milieuvriendelijke ver-werking en duurzame karakter. “Wij zijn in staat om ons assortiment te vergroten, omdat we het machinepark kunnen uitbreiden en daardoor hoge volumes wegzetten. Ik denk dat we in de toekomst de vruchten van dit beleid gaan plukken”.

“DE RENOVAtIE IS EEN ENORME gROEIMARKt VOOR ONS”Verder ziet Roo veel potentie in de renovaties van leegstaande kantoor –en bedrijfspanden en wonin-gen. Minstens een half miljoen woningen hebben een te laag energielabel en zijn aan een upgrading toe. Dat betekent grootschalige vervanging van puien en ramen en deuren. De leegstand in de kantoren is enorm. Volgens Roo trekt geen bedrijf meer in braakliggende panden zonder renovatie. Dikwijls wordt uit oogpunt van energiezuinigheid of een andere gebouwindeling de gevel vervangen. Ook heeft Rollecate ervaring met functionele transfor-maties van utiltiteitsgebouwen. “We hebben laatst in zwolle de gevel van een oud schoolgebouw, waarin nu lofts en ateliers zijn ondergebracht, opnieuw gestraald, geschopeerd en het ouderwetse stoeltjesprofiel toegepast met de huidige isolatie-normen. Renovatie zal in de toekomst nog meer onze aandacht krijgen. Het is een enorme markt”. Rollecate engineert en bouwt niet alleen gevels, maar verstrekt ook advies en verricht onderhoud en beheer. Deze afdeling is voornamelijk bezig voor derden. Roo: “gebouweigenaren die problemen hebben met de gevel kloppen bij ons aan. Dat kun-nen bijvoorbeeld woningcorporaties zijn, maar ook vastgoedbedrijven of individuele bedrijven. ➞

panelen holland =

Maatschappeli jk VerantwoordOndernemenLees meer op onze website www.panelenholland.nl/bedrijf/mvo

Uw partner voor sandwichpanelen en plaatwerk

PH advertentie 2011.indd 1 07-12-10 16:40

2011 I profiel vaktijdschrift nr. 1 I 13 IIIIIIIIIIIIIII

panelen holland =

Maatschappeli jk VerantwoordOndernemenLees meer op onze website www.panelenholland.nl/bedrijf/mvo

Uw partner voor sandwichpanelen en plaatwerk

PH advertentie 2011.indd 1 07-12-10 16:40

gevelbeheer geeft dan een oplossing voor de problemen. Deze bedrijfsdiscipline wordt steeds belangrijker. Mede met oog daarop steken we veel energie in kennisuitbreiding.” De interne opleiding van Rollecate telt nu zo’n 80 deelnemers en zal uitbreiden met oog op het aantrekken van de economie. “We willen ons personeel zoveel mogelijk specialiseren in de discipline waar ze actief zijn om zodoende geveloplossingen verder te optimaliseren.”

ROLLECAtE VERLEgt HAAR BLIK StEEDS MEER NAAR BUItENLANDDe klant zit ook steeds meer in het buitenland. Rollecate had al een vestiging geopend in Ierland, maar vanwege de crisis blijkt dat nu geen sterk-houder te zijn. Voor de crisis was de economie in Ierland booming, maar die is dramatisch in elkaar geklapt. De woning -en utilieitsbouw ligt volledig op haar gat. “De situatie daar is nog ernstiger dan hier. Nee, we kunnen daar niet zomaar weg. We hebben daar nog werk onderhanden en onder-houd –en servicecontracten lopen. We hebben de zaak daar flink afgewaardeerd, maar we blijven daar voorlopig zitten.” Rollecate heeft haar blik verlegd naar andere landen in Europa en twee Afrikaanse landen ghana en Nigeria. Is met name laatstgenoemd land wel zo betrouwbaar vanwege corruptieve overheidsinstanties en matige beta-lingscondities? “Daar moet je vantevoren met de opdrachtgever strakke afspraken over maken. Nee, we zijn in Nigeria en ghana nog niet op pro-blemen gestuit.” Roo ziet zeker potentie in deze Afrikaanse landen, omdat projectontwikkelaars en beleggers daar volgens Europese kwaliteit willen bouwen. Wij doen alleen zaken met degenen die daar hoogwaardig willen bouwen. In Afrika zullen we incidenteel blijven opereren. In geen enkel land gaan we op korte termijn een vestiging openen zoals we in Ierland hebben gedaan. De mondiale economie is nog veel te instabiel. Oorlogen, terro-ristische aanslagen en politieke problemen kunnen in een klap het economisch herstel verstoren”. Nederland blijft voorlopig de grootste afzetmarkt. Roo ziet niet één, twee, drie een fors economisch herstel in de bouw. “We krijgen nog te maken met een na-ijl effect van stagnerende projecten en uitgestelde investeringen in vastgoedontwikkeling. Dat geldt trouwens voor de hele wereld. Maar we zullen zeker ons buitenlands marktaandeel verder gaan vergroten”. n

Er komt een steeds groter assortiment van profielen (bron Rollecate)

Elementen komen dikwijls kant-en-klaar aan op de bouwplaats (bron Rollecate).

IIIIIIIIIIIIIII 14 I profiel vaktijdschrift nr. 1 I 2011

t h e m a aluminium

“We willen af van het beeld als zou alumi-nium milieubelastend zijn”, zegt directeur theo Arntz, samen met accountmanager Jan Franken.

“Aluminium is juist erg geschikt voor hergebruik, waardoor nauwelijks iets in het milieu terecht komt. Met Prominent® SL bieden wij een alu-miniumsysteem aan uit een gesloten circuit, dat voor ten minste 90% bestaat uit gerecycled aluminium”.

Aluminium kozijnen met ultra-lage milieubelasting

Gerecycled aluminium scoort net zo Goed als Fsc hout

In samenwerking met extrudeerder Norsk Hydro weet Verhagen Ramen uit gemert alumi-nium kozijnen te produceren met een milieubelasting van slechts 0,73. Ruim onder de grens voor duurzame bouwproducten. Het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) bevestigde deze cijfers en beloonde deze inspanning met het toewijzen van het DUBOKEUR. Daarmee is Verhagen Ramen het eerste bedrijf in de toepassing buitenkozijnen, waaraan dit certificaat werd uitgereikt.

Met dit product haalt Verhagen Ramen zeer goede resultaten als het gaat om de milieuprestaties.

“Wanneer we de verschillende materialen rang-schikken naar milieubelasting op een schaal van 1 tot 7 (7 slechtste en 1 best), dan scoort een tradi-tionele houtsoort een 7. Primair aluminium staat op die lijst met 4,15 slechter dan kunststof met een 3,5. FSC hout staat als beste gekwalificeerd met een cijfer lager dan 1. “Als we echter kijken

naar de milieuvriendelijkheid van gerecycled alumi-nium, dan komen we tot dezelfde hoge kwalificatie als FSC hout. De onderzoekresultaten zijn door het NIBE geverifieerd en zij kwamen tot dezelfde conclusie. Dit leidde er toe dat we als eerste aluminiumverwerkend bedrijf het DUBOKEUR in ontvangst mochten nemen”, aldus Arntz.

DEzE ALUMINIUM KOzIJNEN BEStAAN VOOR 90 PROCENt UIt gERECyCLED ALUMINIUM zorgt het recyclen niet voor een vermindering van de kwaliteit van het materiaal? Franken kan de vraag weerleggen: “Ook die testen zijn we aange-gaan. Een proefproject wees uit dat bij het gebruik van gerecycled aluminium dezelfde eigenschap-pen worden behaald als met primair aluminium.

10 jaar garantie op moffelwerk in woontoren de

Vlietpoort in Leiden (bron: Verhagen Ramen)

Tekst: Bert Heijnen

t h e m aaluminium

2011 I profiel vaktijdschrift nr. 1 I 15 IIIIIIIIIIIIIII

tijdens het recycleproces treedt er geen verlies van treksterkte op en ook de eigenschappen van de grondstoffen van aluminium blijven behouden. Elke kilo secundair aluminium heeft exact dezelfde samenstelling en kwaliteitsvoordelen als het pri-mair aluminium dat tot nu toe voor Prominent® profielen werd toegepast.”Ook is gerecycled aluminium duurzaam bestand tegen de negatieve invloeden van het natte en zilte Nederlandse zeeklimaat. Franken: “Deze alu-minium legering is zelfs zuiverder dan volgens de voorwaarden van het VMRg wordt vereist. Dit betekent dat kozijnen met de Prominent® SL legering bij uitstek geschikt zijn om toe te passen in het Nederlandse klimaat, waar het onder zware invloeden staat van een hoge luchtvochtigheid en een hoog zoutgehalte in de kustgebieden.” Voor Verhagen Ramen betekent dit dat ze ook bij gebruikmaking van secundair aluminium met een gerust hart de gebruikelijke garantie geven op de oppervlaktebehandeling zonder uitsluiting van filiforme corrosie.

“DE ALUMINIUM LEgERINg IS zELFS zUIVERDER DAN VMRg VOORSCHRIJFt”Met dit gerecycled profielsysteem levert Verhagen Ramen een bijdrage aan de cradle-to-cradle gedachte, ofwel het oneindig maken van de kringloop en het hergebruik van materialen. In kader van het hergebruik en het beperken van de afvalberg zal het recyclen van materialen de komende jaren steeds verder ontwikkelen. Die gedachte sluit aan bij de visie van de overheid die nadrukkelijk toe wil werken naar het stimuleren en inkopen van duurzame materialen. Overigens is het gebruik van gerecycled aluminium niet nieuw. Circa 40% van al het aluminium dat wereldwijd wordt toegepast is hergebruikt. “Wij zijn wel het eerste bedrijf in de branche dat beschikt over het DUBOKEUR. Daarmee bieden wij opdracht-gevers de mogelijkheid zich te onderscheiden in duurzaam denken en kunnen ze een directe bijdrage leveren aan milieuvriendelijk en duurzaam bouwen.” Met het verwerven van dit certificaat biedt Verhagen Ramen woningcorporaties, over-

heidsinstellingen, maar ook architecten en project-ontwikkelaars, de mogelijkheid om hun visie op duurzaam ondernemen uit te dragen in de uitvoe-ring van hun projecten en een duurzame bijdrage te leveren aan het milieu. Woningcorporaties, vast-goedontwikkelaars en aannemers zijn er veel aan gelegen de uitstraling te bezitten van een sociaal betrokken en milieubewuste onderneming. Dit gerecyclede aluminium biedt alle mogelijkheden optimaal invulling te geven aan dit ‘groene’ imago.Maar de visie van duurzaamheid van Verhagen Ramen gaat veel verder dan het product. Als spe-cialist in aluminium ramen en kozijnen beweegt het bedrijf zich al jaren binnen de renovatiesector. Belangrijke factoren in die markt zijn een optimale logistiek en een juiste informatie en omgang met de bewoners. “Dat vraagt andere kwaliteiten van onze mensen. Het feit dat we zelden of nooit klachten krijgen, en 0-opleverpunten als uitgangs-punt zien, zegt alles over onze aanpak en bedrijfsfi-losofie”, aldus Arntz: “Onze visie is om de woning-corporatie en andere opdrachtgevers optimaal te ontzorgen. Ook geven we een advies rond het onderhoud. Want elk materiaal heeft onderhoud nodig, ook al beperkt dat zich bij aluminium tot een goede wasbeurt. Door bij het zemen van de ramen ook de kozijnen mee te nemen, houdt men voor vele jaren een mooi product. En hoeft men alleen het hang- en sluitwerk na verloop van jaren eens na te smeren.” n

De kozijnen bestaan voor 90 procent uit gerecycled aluminium.

IIIIIIIIIIIIIII 16 I profiel vaktijdschrift nr. 1 I 2011

t h e m a aluminium

Samenwerking zorgt voor ruimer assortiment voordeuren

Mensen zoeken naar individualisme en willen zich onderscheiden, ook wat de uitstraling van de voorgevel betreft. De tijd van saaie woonwijken met honderden dezelfde voordeuren is voorbij. Steeds meer geven ook de Welstandscommissies, maar zeker ook woningcorporaties, de ruimte een persoonlijke keuze te maken van een eigen uitstra-ling van de woning. b.v. door een eigen voordeur. Dat kan zowel in kleur als in design. Om de moge-lijkheden tot het kiezen van een eigen individuele voordeur zowel in design en in kleur te vergroten, ging Raedschelders/Bouwbeslag Nederland een samenwerking aan met AMI in het Limburgse Lomm. Het was voor AMI de aanleiding om zelfs een volledig nieuwe divisie in aluminium deurpa-nelen op te zetten.

maatwerk aluminium deurpanelen in kleur en desiGn

ONS UItgANgSPUNt IS OM DE OPDRACHtgEVER tE ONtzORgENMarcel Bontjer, commercieel directeur van Raedschelders/Bouwbeslag Partners legt uit waar-om ze voor AMI heeft gekozen: “ze beschikken over enerzijds kennis van lakprocedés en het vakmanschap van het bewerken en verwerken van aluminium. AMI overtuigde ons door in een zeer korte tijdbestek een riant scala aan kleur- en designmogelijkheden uit te werken tot een compleet assortiment. Ons uitgangspunt is om de opdrachtgever zo veel mogelijk te ontzorgen. Door de combinatie van beslag en aluminium deurpanelen kunnen we alles uit één hand bieden rond de buitendeur. Met ons assortiment kan elke opdrachtgever invulling geven aan de eigen persoonlijke wensen als het gaat om de uitstraling van de woning, waarvan de voordeur een belang-rijk onderdeel uitmaakt. In navolging van België, zie je dat ook Nederlandse woonwijken steeds meer het karakter van de bewoners uitstralen.” Op het gebied van deurbeslag onderhoudt Raedschelders / Bouwbeslag Partners al veel langer een relatie met AMI. “AMI beschikt over een specialisme in het lakken en bewerken van aluminium. In de kwaliteit en het assortiment van hun deurbeslag laten ze veelvuldig zien over een hoogwaardig specialisme te beschikken. Daarnaast is AMI voor ons een flexibel, betrouwbaar en belangrijk leve-rancier. Dat leidde tot het voeren van gesprekken om invulling te geven aan een voor hen nieuwe discipline, de productie van aluminium deurpane-len. Daarin zijn ze buitengewoon voortvarend te werk gegaan.”

De voordeur is het visitekaartje van een woning en karakteriseert steeds meer de individuele sfeer en het karakter van de bewoners. Elk mens is een individu en die persoonlijke sfeer wenst men ook steeds meer uit te dragen in de sfeer van de woning. Woningcorporaties en vastgoedontwikkelaars geven steeds meer ruimte tot een persoonlijke invulling van de voordeur.

Tekst: Bert Heijnen

2011 I profiel vaktijdschrift nr. 1 I 17 IIIIIIIIIIIIIII

aluminium t h e m a

KOM MAAR MEt JE IDEE EN WIJ MAKEN ER EEN DEURPANEEL VANIn september 2009 oriënteerde AMI zich op deze markt en nadat ze in oktober en november van dat jaar onderzoek hadden gedaan naar de mogelijkheden om een dergelijke divisie te starten, werden in januari 2010 op de beurs Polyclose in gent de eerste deurpanelen gepresenteerd. Het modellengamma bestaat uit een groot standaar-dassortiment. Maar daarnaast kan elke architect of opdrachtgever zijn eigen ontwerp indienen en AMI maakt het. Raedschelders/Bouwbeslag brengt het assortiment aan deurpanelen zowel op de Belgische als op de Nederlandse markt. “Voor ons betekent dit, dat we een veel ruimer assortiment kunnen aanbieden, dan aanvankelijk het geval was. Veel meer kleuren en lakken, maar ook veel meer verschillende designs, variërend van gesloten deu-ren of met glasopeningen in velerlei vormen en mogelijkheden. Eigenlijk zeggen we tegen de archi-tect of opdrachtgever: “Kom maar met je idee en

wij maken er een hedendaags deurpaneel van.” De voordelen van aluminium zijn onder anderen dat het product volledig recyclebaar is en daarmee optimaal milieuvriendelijk. Het laat zich eenvoudig en gemakkelijk bewerken, is licht in gewicht en voorkomt een extra zware ophanging van de deur. tevens vraagt aluminium weinig onderhoud. Bontjer: “Men behoudt jarenlang de kleur en de uitstraling van de deur.” tevens heeft AMI de mogelijkheid om met RVS en ook in beglazing een breed scala aan designvariaties uit te voeren. De korte lijnen met AMI en de laagdrempelige organi-satie zorgen ervoor dat we snel en efficiënt kun-nen handelen. Korte communicatielijnen en korte levertijden; belangrijke factoren voor een snelle uitvoering. Bovendien zijn de panelen toepasbaar in elke stijl en zowel geschikt voor nieuwbouw als renovatie. In combinatie met ons bestaande assortiment aan deurbeslag kan iedereen op die manier zijn eigen invulling geven aan de uitstraling van de woning”, besluit Bontjer. n

Aluminium ramen en kozijnenVerhagen Ramen levert sinds 1968 alumi-

nium ramen en kozijnen voor de project-

matige woningbouw en woningrenovatie.

Als onafhankelijk systeemleverancier ont-

wikkelen wij Prominent® aluminium gevel-

elementen. Van advies tot en met nazorg

werken wij samen met onze klanten, hun

architecten en adviesbureaus, aan een crea-

tieve en duurzame invulling van gevels.

Centraal hierbij staat de bewoner, zowel in

het gebruik en onderhoud, als in beperking

van ongemak bij renovatieprojecten. Ramen

en (evt. houten) deuren hebben het Politie-

keurmerk Veilig Wonen.

Aluminium heeft een lange levensduur en is

zeer vriendelijk in onderhoud. De kosten

van onderhoud zijn minimaal.

Verhagen Ramen is DUBOKEUR® gecertifi-

ceerd in de toepassing Buitenkozijnen.

Vanaf januari 2011 leveren wij aluminium

kozijnen in ten minste 90% gerecycled

aluminium, zonder concessies te doen aan

kwaliteit en garantie. Met Prominent® SL

werkt Verhagen Ramen aan een duurzame

toekomst.

nieuwbouw en renovatie

ongebonden en innovatief

DUBOKEUR®, duurzaam aluminium

KOMO gecertificeerd

gegarandeerde zekerheid

de bewoner centraal!

T 0492 361 324 • F 0492 363 825IJzerzijp 1 • 5421 ZE Gemert

Meer info:www.verhagenramen.nl

Adv in Profiel 2011:Opmaak 1 13-01-11 16:22 Pagina 1

A M I L E A D I N G I N A L U M I N I U M .

v i s i t w w w. a m i . n lbouwbeslag

A M I B V, S p i k w e i e n 7 0 , 5 9 4 3 A D L o m m ( N L ) , T ( 0 7 7 ) 4 7 3 7 4 7 5 , E v e r k o o p @ a m i . n l

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

algadvertentiebouwbeslagprofielPPage 1 11-10-2010 11:55:30

AMI DEURPANELEN DESIGNED FOR YOU

visit www.amideurpanelen.nl

A M I B V , S p i k w e i e n 7 0 , 5 9 4 3 A D L o m m ( N L ) , T ( 0 7 7 ) 4 7 3 7 4 7 5 , E v e r k o o p @ a m i . n l

deurpanelen

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

algadvertentiedeurpanelenprofielPage 1 11-10-2010 11:56:42

IIIIIIIIIIIIIII 20 I profiel vaktijdschrift nr. 1 I 2011

t h e m a aluminium

Geen slachtoffer worden van eigen succes

De vraag hoelang het nog zal duren voordat gerecycled aluminium wel voor 100 procent in de behoefte kan voorzien is niet opportuun.. Het is onduidelijk hoeveel gerecycled aluminium er in gebouwen wordt toegepast, laat staan in gevel

–en dakelementen. Het wordt niet gemonitord en geregistreerd. Dit gegeven is voor het Aluminium Centrum in Houten niet zo van belang. De focus ligt op het niet verloren laten gaan van toegepast aluminium. In de bouwsector wordt meer dan 95 procent gerecycled. Men zorgt ervoor dat het

aanbod Gerecycled aluminium voorziet niet in stijGende vraaG

De aluminium recyclingindustrie zou een groot probleem krijgen als de bouw massaal om gerecycled aluminium zou vragen. Het aanbod kan nog bij lange na niet voldoen aan de vraag. De bouw vraagt ook niet specifiek om gerecycled aluminium. Het materiaal moet voldoen aan de technische en functionele specificatie en that’s it.

materiaal in kringloop blijft en niet verloren gaat. Volgens directeur Paul Bruinsma van het Aluminium Centrum zal het recycling percentage nog verder worden opgeschroefd, want de slo-pers en schroothandelaren zijn zeer kien op het recyclen van aluminium. “Het brengt veel geld op. Aluminium schroot heeft deze hoge marktwaarde omdat het zonder kwaliteitsverlies wordt gere-cycled tegen slechts 5 % van de energie die nodig was voor de primaire productie. En dit keer op keer. Er gaat geen kilogram verloren. ga maar

kijken op een bouwplaats; de bakken voor diverse soorten aluminium zijn altijd goed gevuld”.

DE BEHOEFtE AAN ALUMINIUM gAAt VERDER StIJgENDesondanks kan het aanbod aan gerecycled alu-minium bij lange na niet voldoen aan de behoefte aan aluminium. Volgens Bruinsma wordt de vraag naar aluminium wereldwijd voor 30 % en in Europa voor 40 % vanuit gerecycled aluminium gedekt. Volgens hem stijgt de behoefte aan alumi-nium met drie procent per jaar en het potentieel van toepassingen groeit nog met de dag. gelukkig kan de aluminium industrie nog nagenoeg onein-dig vooruit met primair aluminium. Acht procent van de aardkorst bestaat uit bauxiet. Desondanks wil de industrie het aanbod van gerecycled alu-

Het aanbod van processchroot voldoet bij lange na niet aan de vraag (bron Hydro)

Tekst: Marcel van Rijnbach

2011 I profiel vaktijdschrift nr. 1 I 21 IIIIIIIIIIIIIII

t h e m aaluminium

minium volledig benutten en de kringloop geheel sluiten. Het nog relatief geringe aanbod van gerecycled aluminium wordt veroorzaakt door de lange levens –en gebruiksduur van aluminium. Minstens dertig à vijftig jaar in gebouwen. “De aluminium industrie zou slachtoffer worden van eigen succes en de maatschappij zou zichzelf te kort doen als de markt alleen maar gerecycled aluminium zou vragen. Ik denk dat we met de toenemende vraag nooit zonder primair alumi-nium kunnen. gelukkig hebben we een primaire aluminium-industrie die gewend is snel te schake-len bij fluctuaties in de vraag. Leveranciers van aluminium bouwelementen, zoals in de gevel en het dak, houden in het ontwerp al rekening met recycling. Aluminium stijlen voor ramen en deuren en dakgoten zijn daar een goed voorbeeld van. Design for recycling heet dat met een duur woord. Leveranciers van raam –en deu-relementen maken zo slank mogelijke profielen; hoe minder materiaalverbruik, hoe minder milieu-belastend. Bovendien zijn ze na het einde van de

gebruikersduur makkelijk te demonteren en in te zetten voor een ander doeleinde. zowel vanuit de cradle to cradle filosofie, maar ook bij LCA,s (Life Cycle Analyses) kan aluminium uitstekende karak-teristieken overleggen dankzij de mogelijkheden voor hergebruik en recycling.

gOEDE DEFINItIE VAN PARtIJEN (PROCES) SCHROOt IS BELANgRIJKAls aluminium bouwelementen uit een gebouw worden verwijderd, belanden ze bij de schroot-handel. De schroothandelaar brengt het ‘afval’ naar de smelterijen die het aluminium omsmelten en terug in kringloop brengen. In Nederland zijn meerdere gespecialiseerde bedrijven die alumini-um (proces)schroot omsmelten, waaronder SAPA, Base-Met en E-Max. Het is zaak zoveel mogelijk aluminium over te houden. In het smeltproces treden er verliezen op. Bij bepaalde schrootstromen, bijvoorbeeld spanen, is het nodig om onder gesmolten zout te smelten. Hierdoor kan er geen zuurstof bij het

aluminium komen waardoor er minder smeltver-lies optreedt. Andere schrootstromen worden in een gesloten kamer met twee compartimenten gesmolten. Hierbij wordt het schroot onderge-dompeld in gesmolten aluminium waardoor de warmte goed wordt verdeeld. gespecialiseerde smelterijen beschikken ook over de mogelijkheid om gecoat aluminium op een ecologisch verant-woorde wijze te recyclen en weer in te zetten voor een nieuwe functie. De coatinglaag wordt als het ware weggebrand. De rookgassen worden gefilterd en in de buitenlucht schoon afgevoerd. Daarmee zijn coatings geen belemmering meer om deze aluminium schrootstromen verantwoord te recyclen, aldus Bruinsma. De directeur van het Aluminium Centrum onder-streept het belang van goed sorteren van alu-minium bouwschroot op de bouwplaats. Raam

–en deurprofielen moeten bij voorkeur geschei-den zijn van aluminium plaattoepassingen, omdat extrusieprofielen en plaattoepassingen anders gelegeerd zijn. “De markt weet dat een gedefini-eerde schrootpartij een hogere prijs oplevert dan een mengsel van diverse legeringen”. Bruinsma verwacht dat het schrootaanbod de komende jaren zal toenemen. Met de sloop c.q. renovatie van kantoorgebouwen zal er veel bestaand alu-minium vrijkomen die het recyclingproces ingaat.

“De leegstand van kantoren is omvangrijk. We heb-ben geen prognoses hoeveel aluminium er vrij gaat komen, maar het zal aanzienlijk zijn. n

Links boven: aluminium schroot gaat in de oven (bron SAPA groep)

Rechts boven: smelten aluminium voor nieuwe producten (bron Aluminium Centrum Nederland)

Links onder: overschenken vloeibaar aluminium voor de elektrolyse (Aluminium Centrum Nederland)

t h e m a aluminium

IIIIIIIIIIIIIII 22 I profiel vaktijdschrift nr. 1 I 2011

Meerwaarde poedercoating wordt in bouw onderschat

Het kwaliteitsbewustzijn van aannemers en archi-tecten over poedercoating mag best worden ver-groot”, vinden branchemanager Pauline Meijwaard van de brancheorganiatie VISEM voor poedercoa-ters en kwaliteitsmanager Jeroen Schothuis van Jonkman Coating die al sinds 1991 het kwaliteit-slabel hanteert.

kwaliteitslabel Qualicoat heeFt na 25 jaar noG potentieel

Volgend jaar bestaat het kwaliteitslabel voor poedercoating op aluminium, Qualicoat, 25 jaar. Dat heeft tot gevolg gehad dat de kwaliteit van het proces en het product aanzienlijk is ver-beterd. Volgens de VISEM, de brancheorganisatie voor circa 45 looncoaters die het keurmerk hanteren, zijn de klachten over schades het laatste decennium navenant afgenomen. toch blijkt bij opdrachtgevers niet in alle gevallen de kwaliteit bovenaan te staan. Prijsfixatie en relaties met ‘de spuiter om de hoek’ blijken nog steeds een ‘vijand’ voor Qualicoat.

Nederland telt zeventien bedrijven die gecer-tificeerd zijn volgens de Qualicoat eisen. Deze bedrijven zijn verantwoordelijk voor het groot-ste deel van de oppervlaktebehandeling van de meeste architectonische gevelsystemen in de b&u sector. Desalniettemin zit er nog het nodige potentieel. Alle bij VMRg aangesloten leden die-

nen hun elementen te laten coaten door bedrijven met Qualicoat of een vergelijkbare kwaliteits-standaard. Dat laatste is echter een stuk moeilijker te controleren dan Qualicoat. Het komt regelmatig voor dat delen van het element worden uitbe-steed aan niet-gecertificeerde spuiterijen. “Hoewel Qualicoat een door de markt geaccepteerd keur-merk is, blijken aannemers in hun calculatie niet altijd rekening te houden met de kosten van een kwalitatief hoogwaardige coating. Dan komt de ‘spuiterij om de hoek’ er aan te pas, met alle verve-lende gevolgen van dien”. Want, zo stelt Schothuis uit ervaring vast: “Na een jaar bladdert de coating eraf en kunnen gecertificeerde bedrijven het werk herstellen. Coatings zonder het keurmerk

Qualanod en QualisteelcoatNog niet zolang geleden werd ook het kwa-liteitslabel voor verfcoatings op staal in het leven geroepen. Vier coatingbedrijven beschikken inmiddels over dit kwaliteitskeurmerk. Het keur-merk komt qua opzet overeen met Qualicoat. Procesbeheersing, een kwaliteitsstandaard en de uitvoering en registratie van testen vormen de belangrijkste onderdelen. Voor de anodiseurs bestaat het keurmerk Qualanod al veel langer. Evenals bij het poeder-coaten worden de kwaliteitseisen steeds stren-ger. De belangrijkste ontwikkeling is dat de elek-trische gelijkstroom in het chemische bad het element overal evenveel belast, zodat er geen afwijkingen in de anodiseerlaag ontstaan. Verder zijn nieuwe sealmethodes bedacht om de poriën van de laag nog beter en sneller te sluiten.

Omvangrijke wasstraten in een spuiterij (bron Visem)

Tekst: Marcel van Rijnbach

2011 I profiel vaktijdschrift nr. 1 I 23 IIIIIIIIIIIIIII

t h e m aaluminium

Qualicoat is een internationaal kwaliteitslabel de kwaliteit van poedercoatings op aluminium en het aanbrengen daarvan te waarborgen. Verfleveranciers kunnen verfsystemen laten keuren. Coatingbedrijven kunnen zich door een onafhankelijke instantie laten certificeren. Daarvoor moeten ze aan een aantal criteria voldoen die gericht zijn op zowel proces als op productkwaliteit.

Procesgericht•Methodesvanvoorbehandelingaluminium•Kwaliteitvanhetwater•Temperatuurmeting van voorbehandelings- en

spoelbaden•Beitsafname•Opslagvanpoedersennattelakken,aluminium

en chemische hulpstoffen•Droogproces,metingdroogtemperatuur•Controleenbeheersingvandemoffelcondities•Laboratoriuminrichting•Registratie/kwaliteitscontrole•Klachtenregistratie

Kwaliteit•Glansgraad•Laagdikte•Uiterlijk•Hechting•Hardheid•Uitharding•Elasticiteit•Slagvastheid•Buigvastheid•Corrosiewerendheid•Glansbehoudenkleurechtheid•Bestendigheidtegenzwaveldioxide,condens,

cement en kokend water

zijn aanzienlijk corrosiegevoeliger en kwaliteitsar-mer. Bovendien geeft een Qualicoat-gecertifceerd bedrijf een goed advies welk systeem het meest geschikt is voor een bepaalde situatie. zo scheelt het aanzienlijk of het gebouw in een industriële omgeving of aan de kust komt te staan of in een rustige woonwijk ergens in het binnenland ”.

AANNEMERS CALCULEREN NIEt ALtIJD DE VEREIStE KWALItEIt POEDERCOAtINg Om gevelbouwers en architecten bewuster te maken van de meerwaarde van een poedercoating heeft VISEM voor het DUPLEX-systeem (poeder-coaten op verzinkte elementen) een brochure gemaakt met een bestekkentabel waarin waarin wordt vermeld welke garantie voor welke type coating in een bepaalde situatie nodig is. zo adviseert de branchevereniging een 2-laags poe-derlak voor coatings in kust –en industriegebieden en locaties met railverkeer en havengebieden. geperforeerde en op de randen geknipte alumi-nium elementen doorbreken de corrosiewerking, waardoor twee poederlagen zeer gewenst zijn voor een goede kantendekking. Het is een greep uit de besteksbeschrijvingen die de poedercoaters en hun opdrachtgever en toeleveranciers een handvat geven. In de brochure staan alle NEN-EN normen waaraan de kwaliteit van een DUPLEX-systeem moet voldoen. Deze brochure wordt

op grote schaal aan gevelbouwers en architecten verstrekt. Verder worden via netwerken, nieuws-brieven, vergaderingen en technodagen kennis uitgewisseld over ontwikkelingen van testen en labapparatuur, onderzoeken naar bijvoorbeeld voorbehandelingen en grondstoffen en best prac-tices van Qualicoat-deelnemers.

LAAtStE tIEN JAAR MINDER PROBLEMEN MEt POEDERCOAtINgQualicoat werd in 1986 in het leven geroepen om de kwaliteit van het poedercoaten van aluminium te standaardiseren en het coatingproces beter te beheersen. Met behulp van NEN-EN nor-men werd een checklist (zie kader) van criteria opgesteld waaraan een poedercoating moest vol-doen. Die richtlijnen zijn in 25 jaar aangescherpt, hoewel de uitgangspunten –corrosiewering en duurzaamheid- hetzelfde zijn gebleven. Dat heeft zijn uitwerking gehad, want volgens Meijwaard en Schothuis zijn de laatste 10 jaar aanmerkelijk minder problemen met gepoedercoate aluminium elementen geconstateerd. “De kwaliteitswaarden zijn strikter vastgesteld, zodat toleranties steeds kleiner worden. ze laten minder ruimte over voor interpretatie dan vroeger.” Eén van de belangrijke aanscherpingen is de voorbehandeling van alumi-nium in chloriderijke kustomgevingen. Minimaal 2 gram per mm2 moet het materiaal worden afgebeitst om een goede ondergrond voor de coating te verkrijgen. Voor 2006 werd alleen een voorbehandeling voorgeschreven, maar geen exacte eisen aangesteld. Verder vindt er uiteraard een kwalitatieve ontwik-keling plaats in de poeders. In Qualicoat zijn de grondstoffen in drie categorieën onderverdeeld: de standaard polyesterpoeders, de durables en super-durables. De twee laatstgenoemde poeders voldoen onder meer aan een strenge UV-bestendigheid waardoor de coating gegarandeerd een aantal jaren meegaat. Helaas houden aannemers daar niet altijd rekening mee in hun calculaties. “Bij extremere klimaatomstandigheden zou standaard een durable voorgeschreven moeten worden om de kleurecht-

heid en de glansgraad van een coating te behou-den”, aldus Schothuis. Bij Qualicoat aangesloten poedercoaters testen dagelijks proefstukken op de meest uiteenlopende criteria in eigen laboratorium. Onafhankelijke inspecteurs voeren ongeplande con-troles uit. Er wordt een aantal orders gepickt. Bij elke order horen proefstukken waarop testen zijn uitgevoerd. De resultaten worden vergeleken met de metingen van de keurmeesters. Alle Qualicoat-bedrijven houden logboeken bij van de testresultaten, tot tien jaar terug. In het lab van Jonkman coating hangen de mappen met de proefstukjes keurig op volgorde. Schothuis kan de kwaliteit van elke order terugvinden in het systeem. Het optuigen van zo’n laboratorium is een kostbare investering, maar volgens Qualicoat moet ieder bedrijf over een der-gelijk lab beschikken. De instelling van de kalibratie-apparatuur speelt daarbij een cruciale rol. n

Bepaalde elementen zijn alleen

handmatig te spuiten (bron Visem).

Proefstukken hebben krastest doorstaan

(bron Marcel van Rijnbach)