Preview Noorderzon 2015

16

description

Previewboekje Noorderzon 2015

Transcript of Preview Noorderzon 2015

Page 1: Preview Noorderzon 2015
Page 2: Preview Noorderzon 2015

Preview + EARLY BIRD VOORVERKOOP

Noorderzon Performing Arts Festival Groningen 2015 – 20/30 augustusVan donderdag 20 tot en met zondag 30 augustus 2015 vindt de 25e editie van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen plaats. Noorderzon is de zeldzame en ietwat curieuze combinatie van een internationaal podiumkunstenfestival op het scherpst van de snede en een groot zomerfeest voor zo’n 135.000 bezoekers.

Het kloppende hart van het festival is het idyllische Noorderplantsoen, waar gedurende elf dagen een groot, vrij toegankelijk festivaldorp verrijst waar theater, dans, muziek, literatuur en beeldende kunst hand in hand gaan met eten, drinken en ontmoetingen. Voorstellingen vinden plaats in tenten of op buitenpodia in het Noorderplantsoen en op vele locaties en partnerpodia in de binnenstad van Groningen (Noorderzon DownTown).

Page 3: Preview Noorderzon 2015

3

Verhalen van overal ter wereld verteld in Groningen Vol trots presenteert Noorderzon nu een preview van deze bijzondere 25e editie. Een festival vol nieuwe voorstellingen van overal ter wereld. Werk gemaakt in de favela’s van Rio, in de bruisende buurten van Brooklyn, in de complexe metropool Teheran en op het afgelegen eiland Jailolo in de noordelijke Molukken.

Wij verwelkomen oude bekenden als 600 HIGHWAYMEN (VS), De Utvalgte (Noorwegen) en Christiane Jatahy (Brazilië) terug in Groningen met nieuwe projecten en nodigen spannende (jonge) gezelschappen als La Re-sentida (Chili), Manual Cinema (VS) en El Conde de Torrefiel (Spanje) voor het eerst uit op ons festival.

Wij presenteren een beklemmende voorstelling van Pablo Larraín, die momenteel een van de meest spannende film- en theatermakers ter wereld is en laten met de indrukwekkende show van Cirque Inextrémiste opnieuw het beste zien op het gebied van het spannende nieuwe circus.

Noorderzon is daarnaast ook diepgeworteld in de cultuur in het noorden van het land. De openingsvoorstelling van deze jubileumeditie is niet voor niets de wereldpremière van Phobia van het Groningse dansgezelschap Club Guy & Roni in samenwerking met En-Knap (Slovenië), Slagwerk Den Haag en schrijver/filosoof Bas Heijne.

In dit boekje presenteren wij een eerste preview uit het omvangrijke programma van Noorderzon 2015. In de komende maanden wordt de rest van het programma bekend gemaakt via noorderzon.nl.

Alvast veel plezier met vooruitkijken en een fijne zomer!

Early Bird voorverkoop via noorderzon.nlDe Early Bird voorverkoop voor de selectie in dit boekje start op maandag 22 juni om 9.00 uur via onze website noorderzon.nl. Ruim voor de zomervakantie kun je dus al in het bezit zijn van kaarten voor het hoofdprogramma van Noorderzon. Tijdens de Early Bird voorverkoop wordt maximaal 50 procent van de kaarten voor een voorstelling verkocht, zodat er ook bij de start van de reguliere kaartverkoop nog kaarten te krijgen zijn.

Enkele data voor in de agenda• ma 22 juni 9.00 uur t/m zo 28 juni middernacht, Early Bird voorverkoop voor de 16 voorstellingen uit dit boekje• medio juli, programma helemaal online op noorderzon.nl en distributie programmamagazine• ma 27 juli start de reguliere kaartverkoop in het DownTown ticket- en infocentrum (locatie wordt nog bekend gemaakt) en natuurlijk online via noorderzon.nl

Legendadoor het testpanel van het Clubhuis voor Doven geschikt bevonden voor doven en slechthorenden

rolstoeltoegankelijk – let op: het aantal rolstoelplaatsen per locatie is beperkt. Er zijn rolstoelplaatsen te reserveren via de website bij het kopen van de kaartjes. Neem voor meer informatie contact met ons op via [email protected]. Neem ook contact op wanneer de betreffende rolstoel bovengemiddeld groot is.

familievoorstelling – het hoofdprogramma van Noorderzon is grotendeels bedoeld voor (jong) volwassenen. Voorstellingen voorzien van dit icoontje zijn ook geschikt voor families met kinderen tussen 6 en 12 jaar oud

Taal Bij elke voorstelling geven wij aan in welke taal deze wordt gespeeld en in welke taal deze eventueel wordt vertaald. Wanneer taal in de voorstelling geen of een kleine rol speelt staat er: ‘taal geen probleem’.

Festivallocaties en afstandenRomeo Tent, Spiegeltent en Ophelia Tent | Noorderplantsoen/FestivalterreinNoorderkerk | Akkerstraat 97a (10 min lopen vanaf plantsoen)VRIJDAG theater | Noorderbuitensingel 11 (10 min lopen vanaf plantsoen)Grand Theatre | Grote Markt 35 (25 min lopen vanaf plantsoen)Stadsschouwburg | Turfsingel 86 (20 min lopen vanaf plantsoen)

Page 4: Preview Noorderzon 2015

Theater | NL première | New York, VS | 70 min

600 HiGHwAYMeN Employee of the YearVijf meisjes en een turbulent levenJe zou het eenzame levensverhaal van een langzaam ouder wordende vrouw kunnen laten spelen door een volwassen actrice. Maar dat is niet de stijl van het New Yorkse theater-gezelschap 600 HIGHWAYMEN. De voorstelling Employee of the Year wordt gespeeld door vijf meisjes van rond de elf jaar. Om de beurt nemen ze de rol van de hoofdpersoon op zich en vertellen ze hoe ze als kind meemaakt dat haar ouderlijk huis afbrandt, waarna een turbulent leven volgt. De indrin-gende verhalen worden afgewisseld met nieuwe liedjes van songwriter David Cale. 600 HIGHWAYMEN vergaarde in eigen land en daarbuiten veel roem met hun onorthodoxe werkme-thoden, waarbij amateurspelers de hoofdrol spelen in profes-sionele voorstellingen. Theater is voor artistiek leiders Abigail Browde en Michael Silverstone vooral een manier om mensen te leren kennen die anders onbekend zouden zijn gebleven. Vorig jaar speelden onder leiding van dit duo vijftig ‘gewone’ Groningers de Stadsschouwburg plat in de voorstelling The Record. Dit jaar levert 600 HIGHWAYMEN met Employee of the Year een minstens zo overdonderende theaterervaring.

“600 HIGHWAYMEN lacks, blissfully, the too cool-for-school, droopy-jeans irony that affects so many of its contemporaries. The performers are not embarrassed by feeling, and therefore make us less ashamed of our own.”- Hilton Als, The New Yorker

Grand Theatredo 20 t/m za 22 aug | 19.30 uurEntree | 15Taal | Engels

Dans | Première | Groningen en Den Haag, NederlandLjubljana, Slovenië | 90 min

CLUB GUY & rONi, eN-KNAPSLAGwerK DeN HAAGPhobia

Wie durft, geeft angst het nakijkenJe moet je er eigenlijk niet door laten leiden zeggen ze. Toch ligt angst altijd op de loer. Angst voor de ander, voor conflicten, voor oorlog, voor onzekerheid. Hoe zorg je ervoor dat je ondanks de angst voor het onbekende toch open blijft staan voor die ander en dat onbekende? Om die vraag te beantwoorden riep het Groningse dansgezelschap Club Guy & Roni de hulp in van hun Sloveense danscollega’s van EnKnapGroup en van de beroemde percussiegroep Slagwerk Den Haag. Schrijver Bas Heijne schreef mee aan de teksten. Het resultaat is Phobia, waarin Guy Weizman en Roni Haver op hun bekende eigenzinnige wijze explosieve dans, theatrale scènes, livemuziek, spanning en humor in de strijd gooien om een ode te brengen aan de durf. Want wie durft, geeft angst het nakijken. De wereldpremière van Phobia is tevens de openingsvoorstelling van deze 25e editie van Noorderzon.

“Bij elke nieuwe voorstelling danst het gezelschap weer een tree omhoog. In volstrekt eigen stijl. Hélemaal uit Groningen. Schat dit op waarde!” - Dagblad van het Noorden

Romeo Tentdo 20 aug | 20.30 uur (besloten)vr 21 aug | 21.30 uur za 22 aug | 21.00 uurEntree | 16 Taal | Engels

Page 5: Preview Noorderzon 2015

Dans | NL première | Rio de Janeiro, Brazilië | 50 min

ALiCe riPOLLSuaveOnvoorstelbare levenslust en moed op het podiumJe leeft maar een keer, dus je kunt maar beter zorgen dat dat leven een beetje de moeite waard is. Denk niet teveel na, maar dans ongeremd, zonder je af te vragen wat anderen daar van vinden. De Braziliaanse choreografe Alice Ripoll werkte voor Suave met een groep jonge dansers uit de favela’s van Rio de Janeiro. Hun basis was de Passinho, een dansrage uit deze achterbuurten. Passinho is een combinatie van pop, funk en breakdance gecombineerd met Braziliaanse dansstijlen, zoals de samba. De stijl werd uitgevonden door de jongeren in de favela’s en brengt een prachtig optimisme naar deze getroebleerde wijken. Het is een dansvorm die voor velen een levensstijl is geworden. Ripoll raakte niet alleen geïnspireerd door de levenslust van haar dansers en hun dans, maar vooral ook door de moed van deze jonge mensen. Om met zoveel muzikale passie het feit te omarmen dat je maar één keer leeft, moet je simpelweg heel erg dapper zijn. Noorderzon presenteert deze unieke voorstelling in Europa in samenwerking met collegafestivals in Zürich en Hamburg.

“It’s all a matter of flow, of manha, there is no mistake, no delay, no derailment, because what really matters is the way you do it: how is your vibe, how is your pulse, how do you move?” - Panorama Festival 2014

Noorderkerkdo 27 en vr 28 aug | 19.00 en 22.00 uurza 29 aug | 22.00 uurEntree | 15Taal geen probleem

Theater | Santiago, Chili | 85 min

TeATrO LA re-SeNTiDALa Imaginación del FuturoInternationale festivalhit door jonge generatie ChilenenVolgens de geschiedenisboekjes ging het zo: op 11 september 1973 werd de Chileense president Salvador Allende afgezet door een militaire junta onder leiding van generaal Augusto Pinochet. Diens dictatuur zou 17 jaar duren en de Chileense samenleving diepgaand beïnvloeden. Tot op de dag van vandaag trekken de martelingen en verdwijningen diepe sporen door het Zuid-Amerikaanse land.De jonge theatergroep La Re-sentida vroeg zich af wat er zou zijn gebeurd als de zaken net iets anders waren gelopen. In het bij vlagen hilarische en slapstick-achtige La Imaginación del Futuro (De verbeelding van de toekomst) reconstrueren ze een nieuwe, alternatieve geschiedenis. Een groep moderne politici probeert Allende aan de macht te houden om zo de dictatuur te voorkomen. Maar als de coup niet plaats zou hebben gevonden, hoe zou Chili er dan nu uitzien? La Imaginación del Futuro is een brutaal, geestig, lichtvoetig en maatschappijkritisch portret van het geboorteland van zijn jonge makers. Een internationale festivalhit in wording.

“Een ongemakkelijke, opwindende en ergerlijke voorstelling die het publiek sprakeloos achterlaat”- Brigitte Salino, Le Monde

Romeo Tentma 24 en di 25 aug | 20.00 uurEntree | 16Taal | Spaans met Nederlandse boventiteling

5

Page 6: Preview Noorderzon 2015

Dans | NL première | Jailolo, Indonesië | 55 min

eKOSDANCe COMPANYCry JailoloDe andere kant van een eilandJe kan schitterend duiken op het Indonesische eiland Jailolo in de noordelijke Molukken. En je hebt er ook hele rustieke dorpjes. Choreograaf Eko Supriyanto (beroemd geworden in Indonesië als achtergronddanser van wereldster Madonna) werd gevraagd om mee te werken aan een festival om het toerisme op Jailolo te promoten. Terwijl hij op locatie aan het werk was, besefte hij dat het eiland ook een hele andere kant heeft: het koraalrif wordt aangetast door milieuvervuiling en de gemeenschap door armoede. Geïnspireerd door zijn ontmoetingen met de bewoners van het eiland besloot Supriyanto een moderne dansvoorstelling te maken met jongens uit de regio om zo via de dans een stem te geven aan die afgelegen gemeenschap. Cry Jailolo is het bijzondere en energieke resultaat van die samenwerking, waarin moderne choreografie en traditionele Indonesische dans elkaar ontmoeten.

“When performing, Eko is so intent on exploring the body in motion that his movements are often unexpected, leaning back, his hands outstretched, or bending down, his chest glistening because of the lights and his sweat. His name has become synonymous with Indonesia’s dance world.” - Ganug Nugroho Adi, The Jakarta Post

Noorderkerkma 24 t/m wo 26 aug | 19.30 uurEntree | 15Taal geen probleem

Theater | NL première | Santiago, Chili | 55 min

PABLO LArrAíNAccesoGroot regisseur overdondert met rauw portret van een overleverSandokan is een overlever. Hij kent de donkere kanten van de grote stad: ziekte, armoede, misbruik en geweld. Om greep te krijgen op zijn eigen leven vertelt hij over hoe hij spulletjes verkoopt op de bus, over hoe hij ontspoorde en in een detentiecentrum voor criminele jongeren terecht kwam. Maar tussen zijn harde woorden gloren ook liefde, kracht en dromen. Het lijkt er bijna op of Sandokan gelooft dat met het blootleggen van zijn levensverhaal een beter leven dichterbij zou kunnen komen. Met Acceso maakten de Chileense regisseur Pablo Larraín en acteur Roberto Fariás een rauw, heftig en sober portret over het leven aan de onderkant van de samenleving. Larraín is naast theatermaker ook een beroemd en gevierd filmmaker. Eerder dit jaar won hij de grote juryprijs (de Zilveren Beer) tijdens het filmfestival van Berlijn voor zijn bikkelharde film El Club en binnenkort regisseert hij Natalie Portman als Jackie Kennedy in een grote film over dit icoon.

“Acceso is een van de sterkste theaterprestaties van de afgelopen jaren. Roberto Fariás spel fascineert en verrast” - La Tercera

Noorderkerkdo 20 aug | 19.00 uurvr 21 aug | 20.00 uurza 22 aug | 21.45 uurEntree | 12,50Taal | Spaans met Nederlandse boventiteling

Page 7: Preview Noorderzon 2015

Theater | Rio de Janeiro, Brazilië | 2x 90 min + pauze

CHriSTiANe JATAHY/CiA vérTiCeWhat if they went to Moscow?

Theatrale en filmische happening Een film en een theatervoorstelling ineen. Alleen de Braziliaanse regisseur Christiane Jatahy kan dat zo radicaal en perfect doorvoeren als zij in What if they went to Moscow? doet. Je ziet eerst de voorstelling en meteen daarna in een andere zaal de film die live van de voorstelling wordt gemaakt… of andersom. Feit en fictie, theater en cinema lopen op een unieke manier door elkaar. Hiermee tekent Jatahy voor een van de meest enerverende theatrale en filmische happenings van het jaar. Jatahy keert terug naar Noorderzon waar ze het publiek in 2013 in de Suikerfabriek ademloos achterliet met haar Strindberg-bewerking Julia. In deze nieuwe voorstelling plaatst zij wederom een klassiek werk – Drie Zusters van Tsjechov – in een broeierige, hedendaagse Braziliaanse context. De drie zusjes Irina, Olga en Masja dromen continue van Moskou. Ze weten zeker dat hun leven een stuk beter zou zijn in de hoofdstad dan op dat vervelende platteland waar ze nu hun dagen slijten. Maar echt daadwerkelijk vertrekken doen ze niet.

“Met What if they went to Moscow heeft Jatahy een nieuwe stap gezet in het samenvoegen van theater en film; werkelijkheid en fictie; acteur en personage”- Imma Fernández, El Periodico de Catalunya

Grand Theatreza 29 en zo 30 aug | 17.00 uur (2e deel start om 20.00 uur)

Entree | 19,50Taal | Portugees met Nederlandse boventiteling

7

Circus | NL première | Saint Denis de Jouhet, Frankrijk | 60 min

CirqUe iNexTréMiSTeExtensionSpectaculair circus met in de hoofdrol… een graafmachine!Je kunt een graafmachine natuurlijk gebruiken waarvoor hij is bedoeld: kuilen graven en dingen slopen. Maar… hij is ook tot veel leukere dingen in staat! Acrobaten lanceren bijvoorbeeld. Bestuurder van de graafmachine is acrobaat Rémi Lecocq. Normaal zit hij in een rolstoel, maar die verruilt hij dit keer voor zwaarder materieel. Zijn graafmachine speelt de onbetwiste hoofdrol in de nieuwe show Extension van de Franse circusgroep Cirque Inextrémiste. Maar ook andere bouwmaterialen als gasflessen en steigerplanken vormen het speelgoed van dit drietal. Daarmee knutselen ze een spectaculaire circustheatervoorstelling vol (lucht)acrobatiek in elkaar die je voor altijd anders naar een bouwplaats zal laten kijken. Cirque Inextrémiste werd opgericht door Yann Ecauvre om op zoek te gaan naar nieuwe vormen van circus en acrobatiek. Met hun vorige show Extrémiste – onlangs met veel succes te zien in de Stadsschouwburg Groningen – gooide de groep internationaal hoge ogen. Extension is de langverwachte opvolger.

“Zoals altijd in een bijzonder jasje, is dit wederom hedendaags circus dat doet denken aan de bizarre humor van regisseur Quentin Tarantino.” - Laurence Bertels, La Libre Belgique

Stadsschouwburgwo 26 t/m vr 28 aug | 19.30 uurza 29 aug | 17.00 uurEntree | 17,50Taal geen probleem

Page 8: Preview Noorderzon 2015

(Poppen)theater/Film | NL première | Chicago, VS | 85 min

MANUAL CiNeMAMementos MoriMagistrale combi van stijlen, voor het eerst in EuropaDe Dood gaat op vakantie en geeft een bejaarde filmprojecteur een nieuwe kans om te leven. Een geest legt het hiernamaals vast op haar iPhone en een zevenjarige wordt onverwachts geconfronteerd met haar eigen sterfelijkheid. Wie dacht dat de dood een ondraaglijk zwaar onderwerp was, moet zeker Mementos Mori gaan zien. Met zes poppenspelers, honderden papieren poppen, zeven overheadprojectoren, twee camera’s, drie filmschermen, live-geluidseffecten en live-muziek creëert de Amerikaanse, prijswinnende live-animatiegroep Manual Cinema film waar de toeschouwer zelf bij zit. Het resultaat is een sfeervol, muzikaal en technisch virtuoos mozaïek over dood en leven dat niemand onberoerd laat. Noorderzon introduceert dit jonge, beeldbepalende poppentheatergezelschap met trots in Europa.

”To describe Manual Cinema as just a shadow puppet company is to say Pixar makes cartoons.” - Christopher Borrelli, Chicago Tribune

Romeo Tentwo 26 t/m vr 28 aug | 21.00 uurza 29 aug | 20.00 uurEntree | 16Taal geen probleem

Theater | NL première | Teheran, Iran | 60 min

AMir rezA KOOHeSTANi/MeHr THeATre GrOUPHearing

Nieuw werk van Iraanse meesterDe meisjesslaapzaal is een fort. Deuren hebben sloten en de ramen hebben tralies om de meisjes weg te houden bij de mannen en de jongens. Dat Sahar en Setareh in een van de kamers een man hebben gehoord is dan ook onmogelijk. Toch besluiten de twee erover te vertellen. Het verhoor door de directrice dat op het incident volgt, zal het leven van de twee jonge vrouwen voorgoed veranderen.Amir Reza Koohestani is de belangrijkste Iraanse theatermaker van dit moment. Zijn regies worden zowel binnen als buiten zijn geboorteland geroemd en wonnen diverse prijzen. De voorstellingen zijn geworteld in de Iraanse samenleving, maar weten die thematiek altijd naar een universeel niveau te trekken. Hearing is vlak na de wereldpremière in Teheran te zien in Groningen.

“Met sterk spel in een fraai decor ontstaat er een zinderend beeld van deze gemeenschap [van personages]” - Karin Veraart, De Volkskrant over Ivanov

Grand Theatredi 25 en wo 26 aug | 20.00 uurEntree | 15Taal | Farsi met Engelse boventiteling

Page 9: Preview Noorderzon 2015

Theater | NL première | Nesodden, Noorwegen | 75 min

De UTvALGTeDe UitverkorenenEigenzinnig 3D-theater door buitenbeentjesWie hoort er bij en wie niet? Mensen hebben een aangeboren scepsis ten opzichte van alles wat ze als anders of als vreemd ervaren. Gedraag je je opvallend, zie je er anders uit, of ben je meer of minder intelligent dan de rest, dan val je al snel uit de groep. De Noorse groep De Utvalgte (De uitverkorenen) maakte hun gelijknamige, poëtische voorstelling met een groep mensen die buiten ons idee van ‘normaal’ vallen om samen met hen op zoek te gaan naar wat een groep een groep maakt. Is het bijvoorbeeld niet vreemd dat we ons op ons nietige planeetje tegen de achtergrond van de oneindigheid van het heelal in zulke specifieke groepjes opdelen? Het uiterst innovatieve gezelschap De Utvalgte is dit jaar voor de vierde maal te gast op Noorderzon, voor de tweede keer betreft het een theatervoorstelling met 3D-projecties (je krijgt een brilletje op!).

“A performance that is so beautiful that it hurts”- Therese Bjørneboe, Aftenposten

Stadsschouwburgza 22 t/m ma 24 aug | 20.00 uurEntree | 15Taal | Noors met Nederlandse boventiteling

Dans | NL première | Melbourne, Australië | 50 min

ANTONY HAMiLTON & ALiSDAir MACiNDOeMEETING

Hallucinerende stroom van geluiden en bewegingenTwee dansers in een kring van 64 kleine percussierobotjes. Met die simpele ingrediënten plus een machinale puls en al even strakke bewegingen, gaan Antony Hamilton en Alisdair Macindoe op zoek naar de minimale voorwaarden om dans en geluid te produceren. Een verhouding tussen mens en machine. Het resultaat is een onophoudelijke en hallucinerende stroom van geluiden en bewegingen waarin de toeschouwer volledig kan verdwijnen. MEETING is een supergeconcentreerd ritueel dat Hamiltons specifieke (en prijswinnende) choreografiestijl combineert met het instrument-ontwerperstalent van Macindoe met als resultaat een dynamische ontmoeting tussen het lichaam, machine en ruimte. In 2013 stond Antony Hamilton eveneens op Noorderzon met het visionaire en spectaculaire Black Project 1 waarin de verhouding tussen mens en machine ook een belangrijke rol speelde.

“The simple, precise actions of the dancers are astoundingly well-timed, perfectly synchronised with each other and the intriguing, automated tapping [of the robots]” - Claire Smethurst, The Age

VRIJDAG Theaterma 24 aug | 22.00 uurdi 25 aug | 19.30 en 22.00 uurwo 26 aug | 22.00 uur do 27 aug | 19.30 en 22.00 uurEntree | 11 | Taal geen probleem

9

Page 10: Preview Noorderzon 2015

Theater | NL première | Barcelona, Spanje | 70 min

eL CONDe De TOrrefieLEscenas para una conversación después del visionado de una película de Michael Haneke

Humoristisch, indringend portret van een jonge generatie EuropeanenEr zijn talloze mogelijkheden om je leven te leven. Het zijn er zoveel dat niemand eigenlijk meer weet wat hij met die mogelijkheden en dus met zijn leven aanmoet.De personages in de voorstelling met de bizarre titel Escenas para una conversación después del visionado de una película de Michael Haneke (Scènes van een gesprek na het zien van een Michael Haneke-film) weten ook niet meer zo goed wat ze met hun leven willen. De sociale codes en regels staan behoorlijk in de weg van hun onderlinge relaties en hun dromen, verlangens en fantasieën. El Conde de Torrefiel is een Spaans collectief van schrijvers, muzikanten, dansers en videokunstenaars. Op hun geheel eigen, soms erg humoristische wijze creëert de groep met twaalf verhalen en vijf performers een indringend portret van een jonge generatie Europeanen.

“El Conde de Torrefiel brengt abstract theater dat je ertoe aanzet na te denken over wat je ziet en hoe de werkelijkheid in elkaar zit.” - Marie Smeets, cobra.be

Grand Theatrema 24 t/m do 27 aug | 21.30 uurEntree | 12,50Taal | Spaans met Nederlandse boventiteling

Theater/muziek | NL première | Seattle, VS | 80 min

frANK BOYDThe Holler SessionsLiefdesverklaring aan een Amerikaanse trotsDe een raakt er niet over uitgesproken, de ander heeft er een bloedhekel aan. Sommigen hebben platenkasten vol, anderen kennen alleen Louis Armstrong. In ieder geval heeft iedereen er een beeld bij: echte Amerikaanse jazz. Performer en schrijver Frank Boyd is gek op jazz, op theater en op radio. Daarom creëerde hij met The Holler Sessions een live radioprogramma op het toneel, inclusief alle verbale zijpaadjes, woedeuitbarstingen en obsessieve mijmeringen over jazz die daar bij horen. The Holler Sessions is een liefdesverklaring aan het allerbeste wat er op muzikaal gebied uit de Verenigde Staten is gekomen en geschikt voor iedereen. Of je nu een jazzgroentje of een expert bent.

“Frank Boyd’s one-man theatre piece is a vital exhortation on the significance of jazz… it should be required viewing for all musicians, music lovers, pop-culture fiends, artists, art fans and American people over the age of 7.” - City Arts Magazine, Seattle

Grand Theatredo 20 t/m za 22 aug | 21.15 uurEntree | 12,50Taal | Engels

Page 11: Preview Noorderzon 2015

Comedy/Muziek | NL première | New York, VS | 50 min

DANieL KOreNThe Most Important ThingGroot komisch talent uit New York CityJe hebt stand-up comedy. Je hebt een popconcert. En dan heb je Daniel Koren. Nadat zijn YouTube-filmpjes waarin hij a capella met zichzelf zong een grote hit werden, besloot hij het theater in te gaan met een originele en onnavolgbare mix van comedy en concert waarin geen muziekgenre veilig is. Hij moet nog wat oefenen op raps die publieksparticipatie vereisen en zijn koortje van alterego’s op video wordt opstandig als ze surfmuziek moeten zingen. Maar verder belooft The Most Important Thing een muzikale avond waarna je nooit meer zonder te lachten naar You are so beautiful kunt luisteren. Gewapend met gitaar, piano en zijn opstandige koortje speelde Koren in New York menig comedyclub plat. Nu is The Most Important Thing voor het eerst in Nederland te zien.

“Koren has a masterful sense of self-awareness. He brings his internal monologue outside and hilarity ensues..”- Judah Ari Gross, The Times of Israel

Ophelia Tentza 22 en zo 23 aug | 19.30 en 21.45 uurma 24 en di 25 aug | 20.00 uurEntree | 12,50Taal | Engels

Muziek | New York, VS | 75 min

SON LUx Complex, intelligent en onheilspellendComponist en songwriter Ryan Lott, ook bekend als Son Lux, combineert zijn voorliefde voor het analoge instru-mentale met digitale electro pop, hiphop en post rock, en creëert hiermee een geheel eigen taal. Zijn muziek is com-plex, intelligent en onheilspellend en zijn live-reputatie is groots. Hij werkte onder meer samen met Sufjan Stevens, Lorde en My Brightest Diamond en hij schreef nieuw werk voor het jonge klassieke sextet yMusic (vorig jaar te zien op Noorderzon). Inmiddels heeft hij drie eigen platen uitgebracht en zit de muziekminnende wereld met smart op het vierde album Bones te wachten.

“Son Lux biedt misschien slechts een dwaallichtje aan het eind van een donkere tunnel, maar de gloed blijkt toch weergaloos.” - **** Gunter van Assche, De Morgen(BE)

Spiegeltentdi 25 aug | 21.00 uurEntree | 15

11

Page 12: Preview Noorderzon 2015

Sturgill Simpson

Pan Pan Theatre

LOD

muziektheater/Inne G

oris

Zita Swoon G

roup

Page 13: Preview Noorderzon 2015

13

Meer PrOGrAMMA NOOrDerzON 2015Deze preview is nog maar het topje van de ijsberg van het uitgebreide programma van Noorderzon. In het hoofdprogramma zijn onder meer nieuwe voorstellingen te zien van Zita Swoon Group (België), Eisa Jocson (Filippijnen), Lander Patrick (Portugal) en onze oude vrienden van Quarantine (Groot-Brittannië).

EUROPESE NETWERKENNoorderzon is daarnaast onderdeel van twee door de European Culture Program van de Europese Unie ondersteunde netwerken: NXTSTP en Create to Connect. In het kader van NXTSTP coproduceert en presenteert Noorderzon in 2015 werk van Pan Pan Theatre (Ierland) en Lundahl & Seitl (Zweden). Roger Bernat (Spanje) komt naar Groningen met de interactieve voorstelling NUMAX FAGOR PLUS, die wij presenteren in het kader van Create to Connect.

WERK UIT HET NOORDENNet als andere jaren werkt Noorderzon weer samen met vele artistieke partners uit het noorden van het land. Dit jaar laten wij naast Club Guy & Roni onder meer werk zien van Het Houten Huis & Boukje Schweigman, Dunja Jocic, Kantoorpoëzie, Meindert Talma, Arno van der Heyden en nog vele, vele anderen.

NOORDERZON VOOR JONGE GASTENOok de allerjongsten zijn weer meer dan welkom op Noorderzon. De Speelweide is het toneel voor allerlei doe-dingen in het Rotor-programma. Maar er zijn ook voorstellingen over een sneeuwmeisje, over een jongen met een groot hoofd en over het maken van de perfecte voorstelling voor kinderen. Spannend werk voor jonge gasten door eigenzinnige theatermakers als Inne Goris (België), Hege Haagenrud (Noorwegen) en Tuning People (België).

MEER PROGRAMMA’S BINNEN HET FESTIVALTenslotte biedt Noorderzon ruimte aan vele subprogramma’s. Zo presenteren wij een uitgebreid literair festival in samenwerking met Buro05, is het containerprogramma weer uiterst divers, organiseren wij voor het eerst een breed wetenschappelijk lezingenprogramma en is er wederom een breed internationaal en lokaal, grotendeels vrij toegankelijk muziekprogramma.

EERSTE NAMEN MUZIEKPROGRAMMASon Lux | VS * Sturgill Simpson | VS * Noorderzon in Vera met… Ought | CanadaTourist LeMC | België * Throes + The Shine | Portugal * Mischa Macpherson Trio | SchotlandThe Gospel Sessions | Nederland * Aart Strootman | Nederland

Houd noorderzon.nl in de gaten voor meer informatie

Tourist LeMC

Page 14: Preview Noorderzon 2015

*

NOORDERZON WORDT IN 2015 ONDERSTEUND DOOR:

… en door vele ander fijne partners, vrienden, vrijwilligers, sponsoren, fondsen, leveranciers en door onze prachtige publiek!

* De verantwoordelijkheid voor deze publicatie ligt uitsluitend bij de auteur; de Europese Commissie kan niet aansprakelijk

worden gesteld voor het gebruik van de informatie die erin is vervat.

CreditsIn dit boekje zijn vanwege beperkte ruimte geen credits opgenomen bij de voorstellingen. Volledige credits zijn te vinden op noorderzon.nl

Foto´s in dit boekje zijn gemaakt door: Maria Baranova | Pedro Farina | Shohreh Mehran | Gregory Lorenzutti | Jean Pierre Estournet | Andrej Lamut

Claudio Marquez | Iren Ødeby | Hideto Maezawa | Mara Arteaga Herna | John Ulman | Elvira Wielandt | Marc Perlish | Ros Kavanagh | Crackerfarm

Danny Willems | Caíque Bouzas | Pierre Borasci | Niels Knelis Meijer

Ontwerp: Dirk de Jong, Studio D2 vormgeving | Ontwerp omslag: WERC

Page 15: Preview Noorderzon 2015

15

STEUN NOORDERZON!Ieder jaar is Noorderzon weer blij met de steun van onze trouwe, groeiende Vriendengroep.Onze Vrienden ondersteunen ons festival voor €25,- per jaar en ontvangen de volgende extra’s:

een persoonlijke korting op een flink aantal Noorderzon-voorstellingen het Noorderzon-magazine toegestuurd zodra dit van de persen is gerold 10% korting op alle Noorderzon-merchandise, tijdens het festival verkrijgbaar bij de Noorderzonshop de Noorderzon Vriendenpas

Je kunt heel makkelijk Vriend worden via onze website (noorderzon.nl/steun-ons) en vervolgens tijdens de Early Bird voorverkoop meteen met korting kaarten kopen.

HOE MEER VRIENDEN, HOE MEER VREUGD!Vrienden en giftenDe Geefwet is per 1 januari 2014 erg vereenvoudigd, je kunt onze Vriend worden en een extra bijdrage geven die veelal geheel aftrekbaar is in je belastingaangifte; de gift dient dan wel groter te zijn dan 25 euro. Je kunt over het gehele bedrag, inclusief Vriendenbijdrage, de aftrek berekenen. Het Giftenformulier vind je op noorderzon.nl/steun-ons. Dit formulier kan kosteloos aan ons antwoordnummer worden verzonden.

NOORDERZON CONTACTNoorderbuitensingel 11, Groningen | Postbus 1736 | 9701 BS Groningen NL+31-(0)50 3140278 | [email protected] | www.noorderzon.nl

Volg ons op:

twitter.com/noorderzonnl

facebook.com/noorderzonnl

instagram.com/noorderzonnl

Page 16: Preview Noorderzon 2015